Huvud
Massage

BPH-prostatakörteln - vad är det, symptomen, diagnosen och behandlingsmetoderna

På sjukhuset för svårighetsgraden av symtomen och efter en noggrann diagnos av den behandlande läkaren kan på ett tillförlitligt sätt bestämma BPH prostata - vad är det och hur man ska behandlas kommer att bestämmas på individuell basis. Inflammation i prostatan adenom är benägen att kroniskt förlopp med frekventa återfall, är fylld med farliga komplikationer, minskad sexuell aktivitet. Benign prostatahyperplasi fortskrider hos män äldre än 40 år, så i den här åldern är det önskvärt i tid att reflektera över tillförlitliga förebyggande åtgärder.

Vad är BPH i Urologi?

Varje man borde tydligt förstå vad prostatahyperplasi är för att utesluta utvecklingen av en sådan farlig sjukdom i framtiden. Strukturellt, denna patogena knutor som bildas i prostatan, som när de växer pressa urinröret, stör därmed den naturliga avföring blåsan. Den karakteristiska neoplasmen är godartad, men patienter med denna diagnos faller in i riskgruppen för maligna tumörer. Därför bör effektiv behandling av BPH vara aktuell.

skäl

Godartad prostatahyperplasi utvecklas uteslutande i den manliga kroppen, kan bli den främsta orsaken till sexuell dysfunktion, avsaknaden av ejakulation. Det är mycket problematiskt att bestämma den patologiska processens etiologi, och många urologer kallar BPHs utseende det första tecknet på de närmande "herrarnas klimakterium". Innan du börjar ta mediciner, måste du kontakta en specialist för råd. De potentiella patogena faktorerna för BPH och bildandet av glandular hyperplasi är som följer:

 • ärftlig faktor
 • den ekologiska faktorn
 • förekomsten av dåliga vanor
 • skadlig produktion
 • de överförda inflammatoriska processerna i prostata;
 • venerala sjukdomar;
 • oregelbundet sexliv.

form

Processen för proliferation av körtelvävnad fortskrider under påverkan av könshormoner - testosteron och dihydrotestosteron. Med sin instabila koncentration bildas problem med urinröret, godartade tumörceller som multiplicerar, vilket ökar den karakteristiska tillväxten i storlek. Det är viktigt att inte bara veta vad BPH är men också klassificeringen av denna sjukdom för att påskynda upprättandet av den slutliga diagnosen:

 1. En sub-tuberkulös form av BPH, där en godartad tumör växer mot ändtarmen.
 2. Intravesikal form av BPH, där patologins fokus är begränsad huvudsakligen till blåsan, kännetecknas av tumörtillväxt.
 3. Retrotrigonal form av BPH med lokalisering av patologins fokus under blåsans triangel.

Stages of

Diagnosen av BPH i urologi har sina egna särdrag, som orsakas av scenen i den patologiska processen. För att undvika snabb avlägsnande av prostata adenom är det nödvändigt att i god tid reagera på den första symtomatologin av en karaktäristisk sjukdom. Nedan är stadierna av BPH, vilket komplicerar arbetet i prostata. Alltså:

 1. Inledningsskedet är kompensation. Patienten klagar över en palpabel urinretention, frekvent urinering, särskilt på natten. Varaktigheten av perioden är upp till 3 år, då sjukdomen fortskrider.
 2. Den genomsnittliga svårighetsgraden av BPH är subkompensation. Uttagarnas väggar deformeras under påverkan av växande BPH, obalanserad tömning av blåsan observeras, vilket leder till att den akuta inflammatoriska processen fortskrider.
 3. Den svåra scenen av sjukdomen är dekompensation. Inflammation i urinblåsan är sträckt på grund av ansamling av urin, blödning fortskrider, Piura, kakexisymptom, torra slemhinnor, minskat hemoglobin (anemi), och förstoppning.

Symtom på prostatahyperplasi

Patologi börjar nästan omedelbart med svåra symptom, vilket vittomfattat visar att patientens hälsa inte är i ordning. Palpation av körteln åtföljs av akut smärta, men mannen betalar mer uppmärksamhet åt att hålla urinen, vilket sker i det aktiva skedet och viloplanet. Andra symptom på inflammation presenteras nedan:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • utstötning av urin genom intermittenta chocker;
 • långsam urinering
 • spänning när man går på toaletten;
 • tillväxt av parauretralkörtlar
 • full blåsans sensation;
 • ömhet med urinering.

Kliniska symptom

Initialsteget av BPH varar från 1 till 3 år. Vid denna tid patienten märker en frekvent behov av att använda toaletten, som åtföljs av en svag urinstråle, sensation neoporozhnennogo blåsan smärtattacker vid utloppet av den biologiska vätskan. Efter urinering finns det internt obehag, och toaletten kan efterlysas efter 20 minuter.

Medelsteget i BPH åtföljs av en förändring av prostatens utseende och storlek, organs smärta vid palpation. Urin utsöndras i små portioner, och dess inkontinens utesluts inte. Att gå på toaletten åtföljs av akuta angreppssmärta, det finns obehagliga känslor under avföring. En sådan symptomatologi är svår att inte märka, så patientens uppgift är att vända sig till en urolog.

Den tredje etappen av BPH är komplicerad. En urinstråle i en obetydlig mängd utsöndras av deras urinrör, utseendet av orenheter av blod och slem i denna biologiska vätska utesluts inte. Vid denna tidpunkt är en kraftig nedgång i njurefunktionen utbredd, eftersom bäckens avlopp inte tömmer vätskan i den erforderliga volymen, utvecklas njurfel.

Echokardiogram av BPH

Symtom på prostatisk BPH liknar en urolithiasis, men läkare skiljer de karakteristiska egenskaperna hos en karaktäristisk sjukdom. Echoes av prostata dysplasi bestäms av indexet av klyftvävnadsproliferation, storleken på urinvägens lumen. Förekomsten av diffusa strukturella förändringar i prostatakörteln indikerar patologins gång, potentiella komplikationer av BPH.

Behandling av BPH

Före paus till en intensiv terapi krävs för att få diagnosen, vilket i inflammation i prostatan inkluderar transrektal ultrasonografi att mäta prostata och för att identifiera särdrag av dess struktur, cystoskopi för att studera intern blåsan och urinröret, uroflowmetry som utför en serie tester. Transrectal metod kan noggrant registrera volymen av inflammerad prostata och slutligen bestämma diagnosen. Generella rekommendationer från läkaren för BPH ges nedan:

 1. Vid det inledande skedet är det nödvändigt att återställa systemisk blodcirkulation, på medicinsk sätt för att säkerställa ett naturligt utflöde av urin. Dessutom överge dåliga vanor, äta rätt och leda en mobil livsstil.
 2. I den andra etappen är den kliniska bilden komplicerad, kirurgisk behandling kan krävas. Om läkaren misstänker obstruktionen av urinröret är det omöjligt att göra utan en operation med en efterföljande rehabiliteringsperiod.
 3. Den tredje etappen av prostatisk BPH är komplicerad, den behandlas endast med radikala metoder. Konservativ terapi är ineffektiv. Den rekommenderade resektion av prostatakörteln kräver en lång rehabiliteringsperiod.

medicinering

Om prostatakörteln infaller och gör ont måste du kontakta en urolog. Specialisten rekommenderar, efter att ha undersökt patientklagomål och instrumental diagnostik, försiktiga konservativa metoder med stabil terapeutisk effekt. Ofta utser läkare representanter för följande farmakologiska grupper:

 • blockerare 5-alfa-reduktas rekommenderas till patienten i en ökad prostatavolym mer än 40 ml: Finasterid, Proscar, Dutasteride, Avodart;
 • alfa-blockerare för att minska svårighetsgraden av ångestsymtom, akut smärtssyndrom: Terazozin, Doxazosin, Tamsulosin;
 • fosfodiesterashämmare eliminerar effektivt symptomen på erektil dysfunktion: Tadalafil, Cialis.

kirurgi

Om den tredje etappen av prostatisk BPH diagnostiseras - vad är det här, bestämmer den detaljerade diagnosen. Effektiv behandling utförs exklusivt med kirurgiska metoder, vars huvudsyfte är det operativa avlägsnandet av adenom, excision av de drabbade vävnaderna som är involverade i den patologiska processen. Här är vilka operationer som ordineras på sjukhuset av urologer:

 1. Avlägsnande av BPH med en transuretral metod involverar instrumental excision av prostata körteln belägen längs urinröret och klämma i sin lumen.
 2. Prostatectomy. Operationen utförs under generell anestesi med stor prostatastorlek, åtföljd av en lång rehabiliteringsperiod.
 3. Prostatectomy. Delvis excision av drabbade vävnader med ett minimalt antal biverkningar.
 4. Laserablation ger kompression av urinröret på grund av hög temperatur och ytterligare "rynkning" av prostata vävnader som omger urinröret.

Icke-operativa behandlingsmetoder

Konservativa, minimalt invasiva och alternativa intensivvårdsmetoder är mycket effektiva endast i början av BPH i prostatakörteln - vad detta är och hur man agerar kommer urologen att berätta mer efter undersökningen. Här är de mest populära procedurerna:

 • kryokirurgi;
 • termoterapi;
 • transuretral nålablation;
 • införandet av prostata stenter i förminskningen;
 • ballong prostata dilatation.

Postoperativ period

Behandla BPH under lång tid även efter operationen. Rehabiliteringsperioden inkluderar rätt näring, en aktiv livsstil och konstant medicinsk övervakning. Till exempel borde patienten helt eliminera fet, salt och kryddig mat, alkohol, medan berikad diet med fiber. Dessutom krävs det:

 • att överge skadlig produktion
 • utesluta fysisk aktivitet
 • att lämna dåliga vanor i det förflutna;
 • månad avstå från samlag
 • 3 - 4 veckor kör inte.

Prognos med BPH

Om behandlingen i tid behandlas är det kliniska resultatet av BPH för män gynnsamt, patienten kommer snart att kunna återgå till full sexuellt liv. Efter operationen uppstår inte problem med styrka om du tydligt följer alla rehabiliteringsperiodens regler. Men i det sista skedet av sjukdomen utan operation kan eventuella komplikationer.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

När är diagnosen BPH?

Idag har många män, särskilt efter 50 års ålder, problem med urinering, vilket är en följd av vissa sjukdomar. Oftast vid denna ålder förekommer BPH, görs denna diagnos först efter lämplig undersökning. Sjukdomen åtföljs av utseende av godartad utbildning i prostata, d.v.s. Det finns en icke-cancerous ökning i prostata. Behandling är effektiv, transuretral resektion utförs oftast.

Obstruktiva och irriterande symtom

Vanligtvis görs diagnosen BPH när karakteristiska symptom observeras. Men det finns ett antal fall när sjukdomsförloppet passerar asymptomatiskt eller de är specifika. Alla symptom kan delas upp i flera grupper, när de uppstår måste du genast gå till sjukhuset.

Godartad prostatahyperplasi kan uttryckas av sådana obstruktiva symtom:

 1. Känslan att blåsan inte har tömt helt, även om urinströmmen har torkat upp.
 2. En svag ström av urin.
 3. Stress under varje urinering.
 4. Intermittent jet.
 5. Förseningar i urinering, svårigheter.

Irriterande, d.v.s. Irriterande symptom:

 1. För ofta urinering.
 2. Starka önskningar, som nästan är omöjliga att övervinna.
 3. Natt urladdning av urinblåsan.

Om det redan finns komplikationer är följande symptom möjliga:

 1. Förekomsten av blod i urinen.
 2. Njurinsufficiens.
 3. Olika infektioner i urinvägarna.
 4. Urininkontinens.

Riskgrupp hos män

Adenom utvecklas vanligtvis hos patienter som befinner sig i en sådan riskgrupp:

 1. Förekomsten av hypertoni, d.v.s. högt blodtryck.
 2. Äta på västerländska dieter, mycket snabbmat.
 3. Obalans mellan nivåer av östrogen och testosteron.
 4. Övervikt.
 5. Ökad androgenreceptorer.
 6. Negativ miljö, vilket är särskilt viktigt för stora industricentrum.
 7. Förekomsten av en sådan sjukdom som diabetes.

Om det finns misstankar i bildandet av benign prostatacenom, bör du kontakta en specialist för forskningen. Huvudfaktorerna för sådan behandling är:

 1. Urinretention, d.v.s. oförmåga att urinera
 2. Förekomsten av blod i urinen.
 3. Svårigheter med urinering, smärtsamma förnimmelser.
 4. Misstänkt för njursvikt.
 5. Urininkontinens.
 6. Förekomsten av smittsam inflammation i urinvägarna.

Vanligtvis börjar allt med det faktum att det finns hinder för urinering. Detta åtföljs av stark smärta. Gradvis upprepas upprepningarna oftare, urinströmmen försvagas. Som ett resultat leder det till urininkontinens eller fungerar som ett tecken på BPH, det kan finnas allvarliga orsaker, till exempel cancer. Därför är det omöjligt att undvika undersökning, vi måste genast reagera på symtom på vår kropp.

Efter 50 år måste var och en nödvändigtvis genomgå undersökningar, göra det regelbundet.

I det här fallet kan de flesta sjukdomar detekteras omedelbart, börja lämplig behandling tills de inte befinner sig på scenen när endast kirurgiskt ingripande kan hjälpa till.

Behandling av BPH hos män

Behandlingsmetoderna tilldelas olika, huvuddelen av dem är dynamisk konstant observation, möjligen kirurgisk och medicinsk behandling. Allt beror på graden av sjukdomen, indikationerna för att använda en viss metod. Hembehandling av BPH innebär kontinuerlig övervakning av hälsa, mätning av urinflödet, upptagande av läkemedel som föreskrivs av läkaren. Ta inte mediciner vid denna tidpunkt, som ges på apotek utan recept. Lugnare är också förbjudna, liksom botemedel mot bihåleinflammation. Detta förklaras av det faktum att sådana droger gör symtomen mer uttalade, tillståndet förvärras.

För medicinska ändamål kan fytoterapi metoder baserade på användningen av växtextrakt användas hemma. Men det finns ingen speciell effektivitet, även om extraktet från dvärgpalmen har en antiinflammatorisk effekt, svullnad av prostata avlägsnas, hormoner hämmas.

Användning av läkemedel

Idag används 2 grupper av läkemedel för behandling, vilka är effektiva för BPH. Detta är 5-alfa-reduktas och alfa-blockerare. Alfa-blockerare är utformade för att blockera alfa-receptorer, vilket minskar muskelsystemet i blåsans nacke och själva prostata. Droger tar bort många symtom på sjukdomen, de kan normalt tömma urinblåsan om det behövs.

Förteckningen över sådana preparat är följande:

Det kommer att vara effektivt att behandla BPH endast om restvolymen av urin är 300 ml, men det finns ingen indikation på kirurgisk ingrepp.

5-alfa-reduktas omvandlar hormon testosteron till en aktiv, vilket lindrar symtomen. En märkbar förändring kräver en period på upp till 6 månader. Antalet fall då urinering är svår, reduceras till ett minimum, minskar med cirka 50% om 4 år. Men det finns ett antal biverkningar:

 • 0,4% bröstförstoring;
 • 3-4% impotens;
 • 50% minskning i ejakulatvolymen;
 • 50% minskning i PSA.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgisk ingrepp är ett av de vanligaste urologiska förfarandena. Operationen består i att avlägsna en del av den inre prostata, inte fullständigt hela körtelvävnaden, som vid radikal operation, om det finns en malign tumör i prostata.

Indikation för kirurgisk ingrepp:

 1. Urinretention, oförmåga att gå på toaletten.
 2. Njurinsufficiens.
 3. Förekomst av återkommande infektioner.
 4. Närvaron av stenar i urinblåsan.
 5. Restvolymen av urin är stor.
 6. Drogterapi var inte framgångsrik.
 7. Patienten vägrar att genomgå traditionell läkemedelsbehandling, med tanke på att den inte är så effektiv.

Idag används flera alternativ för kirurgisk behandling:

 1. Transuretral snitt utförs genom blåsans hals. Inuti instrumentet introduceras, istället för en slinga används en speciell elektrisk kniv, är prostatan skärd. Detta gör att du kan ta bort trycket. Vävnaden avlägsnas inte heller, eller en liten del av den avlägsnas, vilket är tillräckligt nog. Vikten av den borttagna delen är väldigt liten - upp till 30 g.
 2. Transuretral förångning baseras på användningen av ett resektoskop som sätts in i urinröret. Tyget är inte avskuren, det påverkas helt enkelt av el. Katetern bärs inte så länge, kostnaden för operation är låg.
 3. En öppen prostatektomi delas i fallet där prostatavikten är större än 80 g. Running incision för att exponera urinblåsan, prostatan själv, då den skärs i botten av bukhinnan. I vissa fall öppnas blåsan, genom vilken prostatakörteln avlägsnas. Katetrar infogas 2, en av dem går genom bukhinnan och den andra - genom urinröret. Lång återhämtningsperiod, men denna metod är den mest effektiva och tillförlitliga vid behandling av sådana sjukdomar, såsom godartad prostatahyperplasi. I en liten andel patienter efter en sådan intervention kan det förekomma oegentligheter vid blåsans vanliga tömning.

Minimalt invasiva metoder

Idag söker experter ständigt efter sätt att effektivisera och säkerställa behandling. Godartad prostatahyperplasi kan behandlas på ett sjukhus endast 1 dag. För detta används mild lokalbedövning. En patient på sjukhuset tillbringar en natt. Sådana metoder innefattar laserterapi, mikrovågsugn, högintensitet med användning av fokuserad ultraljud, radiofrekvens och speciell nåltransuretralablation.

Sådan behandling kännetecknas av det faktum att antalet komplikationer med det är minimalt, då behandlingsperioden inte skiljer sig i varaktighet. Men patienten kan behöva ett upprepningsförfarande, då används TURP redan.

Bekämpa hinder

Det händer också att det är omöjligt att bekämpa BPH genom kirurgisk ingrepp. Sedan tilldelas ett rum i urinröret hos en speciell intrauretral stent. Detta gör att kanalen hålls öppen. Patienten får möjlighet att normalt avge urin, nästan utan att uppleva svår obehag. Dessa stenter införs endast under inverkan av lokalbedövning, eftersom utan detta är denna procedur omöjlig.

Denna metod ger utmärkt resultat, men bara på kort sikt. Men i 14-33% stents avlägsnas, beror det på att de flyttar från sin position. Konstant användning av sådana anordningar är inte tillåtet, eftersom katetern börjar ge allvarligt obehag, orsakar irritation, kan orsaka inflammation. En liknande behandling är föreskriven, när patienten ständigt sover eller är svårt försvagad. Som en alternativ metod föreslås självkateterisering, som är periodisk i naturen. I det här fallet kan patienten göra allt själv eller han kan hjälpas av den som bryr sig om honom.

Hur förhindrar sjukdom?

I motsats till populär tro är det omöjligt att förhindra utvecklingen av BPH. Vissa råder att utföra långvarig behandling med ett läkemedel som finasterid. Det här läkemedlet börjar användas före kliniska manifestationer av sjukdomen, men hittills finns det inga fullständiga data som kan indikera läkemedlets effektivitet och effektivitet.

BPH eller godartad adenom som förekommer i prostatakörteln är en sjukdom som uppträder i mer än hälften av den manliga befolkningen. Vanligtvis förekommer en sjukdom när patienten har klagomål. Under den enklaste inspektionen kan du upptäcka ändringar. Behandlingen utses i full överensstämmelse med sjukdomsfasen, självmedicinering är inte bara värdelös, men också farlig, det är nödvändigt att göra en preliminär undersökning på sjukhuset.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

BPH och prostatit. Vad är skillnaden? Vad ska jag göra?

Många män tänker inte ens på skillnaden mellan diagnosen BPH och diagnosen prostatit. Faktum är att skillnaden mellan dessa sjukdomar är signifikant.

Beroende på diagnosen bestäms en behandlingsregim, och prognosen för sjukdomen och eventuella komplikationer. Det är därför som det är nödvändigt att skilja mellan dessa två begrepp.

Vad är BPH?

Till att börja med är det nödvändigt att avkoda förkortningen "BPH": godartad prostatahyperplasi. Det mest populära namnet på denna sjukdom är prostata adenom. Orsakerna till prostata adenom är olika, men det viktigaste är hormonell omstrukturering. Med ålder har medlemmarna i det starkare könet hormonella förändringar - den så kallade manliga klimakteriet. Detta är huvudorsaken till utvecklingen av en sådan obehaglig sjukdom. Ofta uppträder BPH hos män efter 45 år.

Med denna sjukdom prolifererar prostata vävnad och körteln ökar i volym. På grund av detta börjar hon klämma urinröret och patienten har karakteristiska symptom. De vanligaste klagomålen mot prostataadenom är ett brott mot urinering. Det blir svårt, ofta, särskilt på natten. Patienterna noterar ett svagt intermittent huvud i urinströmmen. Över tiden finns det en känsla av ofullständig tömning av blåsan, det är absolut nödvändigt.

Adenom av prostata i sin utveckling har flera steg. Manifestationer av BPH i de första skeden av sjukdomen är inte så uttalade. Därför föredrar många män att inte rådgöra med en läkare och försöka vänja sig vid besväret. Och detta är ett allvarligt misstag, eftersom de senare stadierna av BPH är fulla av irriterande komplikationer. Eftersom BPH kan få ödesdigra konsekvenser såsom inflammatoriska sjukdomar i urin och reproduktiva systemet, urinretention, hydronefros, kronisk njursvikt.

Diagnosen av prostatit

I motsats till prostataadenom är prostatit baserat på den inflammatoriska processen i prostatakörteln. Oftast är orsaken till denna sjukdom infektioner (t.ex. bakteriella, venerala sjukdomar). Prostatit kan vara akut, kroniskt och även asymptomatiskt (det vill säga inte ha svåra symptom).

Prostatit manifesteras av obehag i den suprapubiska regionen, perineum, skrotum, sakral region. Liksom med prostata adenom, med prostatit finns det kränkningar av urinering och sexuell sfär. Patienter rapporterar ofta smärtsam uppmaning att urinera, en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Utan adekvat behandling kan prostatit vara komplicerat av cystit, inflammation i de sämsta vesiklarna (vesikulit) och till och med infertilitet.

Vad är skillnaden?

Som följer av ovanstående kan manifestationerna av sjukdomar vara mycket lika. Detta faktum leder män till vilseledande. Prostataadenom är emellertid en godartad körtelsproliferation, och prostatit är en inflammation i körteln. Det vill säga är kärnan i dessa sjukdomar heterogena processer.

Behandling, men på grund av olika orsaker till sjukdom, är fundamentalt annorlunda. Det är därför självbehandling som patienter ofta engagerar sig i, är ineffektiva och till och med farliga. Dessutom dämpar sjukdomen sjukdomen en sådan behandling och förvärrar dess kurs och konsekvenser.

Vad ska jag göra?

Som du vet är den korrekt diagnostiserade diagnosen 50% framgångsrik behandling. Det är därför det är oerhört viktigt att göra tidig uppmaning till specialvård. Efter att ha utfört en ordentlig undersökning väljer läkaren ett individuellt behandlingsschema för patienten. Patienten ges en lämplig behandling och diet, alla predisponeringsfaktorer utesluts.

Behandling av prostata adenom är att eliminera symtomen på sjukdomen och förhindra tumörtillväxten. För detta ändamål används finasterider, alfa-adrenoblocker, örtberedningar. I avancerade fall krävs en operation.

Eftersom orsaken till prostatit är huvudsakligen infektion, patienter tilldelade antibakteriella medel, antiinflammatoriska medel, immunomodulerande terapi, fysisk terapi.

När man ansöker om sjukvård i de tidiga skeden av dessa sjukdomar är användningen av örtberedningar effektiv. För behandling av prostata adenom med samtidig prostatit motiveras utnämningen av en sådan fytopreparation som Prostamed. Detta läkemedel minskar svårighetsgraden av smärta och ökad känslighet hos blåsan i prostata sjukdomar, vilket därigenom korrigerar överträdelsen av urinering.

Prostamed innehåller pumpa globulin, pumpa frö pulver, torrt extrakt av goldenrod och asp blad. Detta läkemedel har en viss antiinflammatorisk, diuretisk och antispasmodisk effekt. Prostamid får användas tillsammans med andra läkemedel.

Sammanfattningsvis borde man återigen notera den obestridliga betydelsen av en tidig uppmaning till en läkare. Att få adekvat terapi kommer att undvika störande konsekvenser av dessa sjukdomar.

Information för medicinska och farmaceutiska arbetare för användning i yrkesverksamhet. Prostamed: RS Hälsovårdsministeriet i Ukraina UA / 6931/01/01 av 16.11.2012. Förvaras oåtkomligt för barn. Läs noga igenom instruktionerna längst ner på fotnotsidan före användning: (3).

BPH (benign prostatahyperplasi): en beskrivning av sjukdomen, orsakerna

Problem med prostata, liksom deras förebyggande, är relevanta för män i alla åldrar.

Godartad prostatahyperplasi (för enkelhets skyld använda förkortat namn BPH) - En av de vanligaste sjukdomarna som en praktiserande läkare - en urolog står inför.

Vid 40 års ålder diagnostiseras denna patologi i vart femte patienten, efter 40 år blir siffran dubbelt och vid 80 års ålder drabbas nästan 90% av männen av BPH-symtom.

De underliggande förändringarna i sjukdomspatogenesen leder till olika kliniska manifestationer av störningar i urinvägarna, så hyperplasi kräver korrekt och viktigast, snabb behandling.

BPH är inte en malign process, därför ger sådan bildning inte metastas och åtföljs inte av en överträdelse av cellreplikation.

Godartad prostatahyperplasi kallades tidigare ett adenom, men när de patogenetiska förändringarna i läkaren undersöktes visade sig vissa skillnader mellan dessa sjukdomar. BPH är en godartad bildning belägen inuti kroppen, bestående av epitelceller och bindvävsmembran som skiljer dem. Utanför denna nod är täckt med en tät kapsel.

I vissa fall behåller interna celler i en liknande struktur förmågan att producera en hemlighet. Det utsöndras emellertid inte utanför, men samlas in i prostata och bildar olika cyster.

Beroende på lokalisering av nodalbildning, utmärks flera former av BPH:

 • intravesikal, vid vilken utskjutning i blåsans hålighet bildas;
 • under-tubulär, inträffar i ett överväldigande antal patienter, bildas tillväxten av bildning i ändtarmen.
 • retrotrigonal, diagnostiseras ganska sällan, i det här fallet bildas noden i urinblåsans område, med andra ord vid korsning av blåsan med urinröret.

För att undvika olika myter och rädslor i samband med diagnosen BPH, lyfter läkare följande aspekter:

 • denna sjukdom orsakar inte maligna tumörer i prostata;
 • i enlighet med allmänt accepterade rekommendationer anses patologi vara ett oumbärligt tecken på åldrande, det diagnostiseras ofta hos vuxna män;
 • BPH svarar vanligtvis bra på medicineringen (speciellt i de första stadierna, men om det inte finns något resultat av terapi rekommenderas kirurgi, vilket i de flesta fall är framgångsrikt.
 • sjukdom skiljer sig från ospecificerade symtom, men diagnosen orsakar inga problem.

Det slutliga svaret på frågan varför prostatakörteln är benägen att öka, nej. Om vi ​​kombinerar alla aktuella medicinska data hittills, med avseende på prostatacellens struktur och de processer som äger rum där, är den mest troliga orsaken till BPH teorin om hormonell obalans. Sådana brott är direkt relaterade till de fysiologiska processerna i en mans kropp efter 45-50 år.

Diagnos och behandling

Huvuddelen av testosteron som produceras i testiklarna faller in i prostatakörteln, där, under påverkan av ett specifikt enzym, transformeras 5-a-reduktas till biologiskt aktiv dihydrotestosteron.

Å ena sidan är han "ansvarig" för sexuell funktion, å andra sidan - provar uppdelningen av prostatacellerna. Fram till en viss ålder är processerna för regenerering och fysiologisk celldöd i balans, men efter 40 år ökar prostata körtorns storlek.

Inte den sista rollen tilldelas östrogen, där koncentrationen i blodet också växer. Östrogener ökar aktiviteten av 5-a-reduktas och accelererar följaktligen bildandet av dihydrostestosteron. Som ett resultat av dessa processer uppträder utvecklingen av BPH.

Läkemedel för behandling av godartad prostatahyperplasi är bland de mest sålda på apoteket. Men om de första tecknen på sjukdomen uppträder (vanligtvis smärta i perineum), behöver du se en läkare.

Baserat på tolkningen av data från instrument- och laboratorieundersökningar bestämmer läkaren graden av BPH, löser frågan om läkemedelsbehandlingens lämplighet och föreskriver antingen droger eller erbjuder patientens kirurgiska ingrepp.

Godartad prostatahyperplasi: de viktigaste symptomen och sjukdomsförloppet

Den kliniska bilden av sjukdomen orsakas inte bara av ökningen av prostataens storlek, utan även av kränkningen av tonen i de släta musklerna som beklär väggarna i urinvägarnas organ.

Godartad prostatahyperplasi åtföljs av följande kliniska manifestationer:

 • otillräcklig stark, intermittent ström av urin;
 • Efter avslutad urinering finns det en känsla att blåsan inte är helt tömd.
 • falsk uppmaning att urinera
 • en frekvent uppmaning att urinera, men urin utsöndras i små portioner, ofta på natten;
 • urininkontinens
 • dragande och värkande smärta i perinealområdet, vilket är förknippat med mekanisk komprimering av vävnader med organets tillväxt;
 • erektil dysfunktion, vilket är ganska förväntat hos äldre, men inte ganska trevligt relativt de gamla männen.

Godartad prostatahyperplasi diagnostiseras hos många män, men endast i hälften (och i ung ålder i kvart) är sjukdomen åtföljd av svåra kliniska tecken.

Beroende på svårighetsgraden av symtomen, underpatologieras tre steg (de kallas ibland prostatkörtelns grader):

 • Den första förändringen i prostatastrukturen är märkbar först efter en grundlig undersökning, det finns inga urologiska tecken.
 • på den andra godartade prostata hyperplasien orsakar mildt uttryckta dysursjukdomar, ökar deras svårighetsgrad gradvis i takt med att prostatastorleken ökar;
 • På de tredje symtomen på sjukdomen uttalas, bryter mot urinseparation akut natur tills akut retention av urinering. Dessutom finns det ett akut smärtssyndrom, som inte bara sprids till perineum utan också till underlivet.

Med tidig hantering av detta problem till läkaren diagnostiseras godartad prostatahyperplasi i andra etappen och stoppas av ett antal mediciner. BPH i den tredje graden kräver emellertid obligatorisk kirurgisk ingrepp, ibland i brådskande ordning.

Mer om sjukdomen

BPH i prostata: etiologiska riskfaktorer, diagnostiska metoder

Enligt många experter är sjukdomen en av egenskaperna hos åldersrelaterade förändringar i prostatavävnad och hormonell bakgrund hos män.

Vissa faktorer ökar dock risken för att utveckla prostatisk BPH, inte bara hos vuxna, men även hos unga män.

Sådana faktorer inkluderar följande indikatorer:

 • genetisk predisposition;
 • brist på motion;
 • alkoholmissbruk, rökning och andra livsstilsegenskaper;
 • långvarig abstinens från kön, artificiell fördröjning vid utlösning;
 • övervikt;
 • störningar i den endokrina funktionen hos vävnader som producerar androgenhormoner;
 • långvarig användning av steroid läkemedel för terapeutiska eller sportändamål
 • diabetes.

Att konsultera en läkare följer de första tecknen på dysursjukdomar, utan att vänta på försämringen av sjukdomen. För att få råd om BPH prostatakörteln spelas in på en tid med en urolog.

Vanligtvis är ett besök hos en läkare inte utan vissa diagnostiska manipuleringar, så före ett besök till en läkare är det nödvändigt:

 • avstå från en tät middag;
 • göra rengörande enema;
 • några dagar före undersökningen att avstå från sexuell aktivitet.

För att förenkla diagnosprocessen kan du förutse en allmän analys av blod och urin för att utesluta patologi hos njurarna och andra organ i urinvägarna.

I enlighet med internationella rekommendationer innehåller listan över diagnostiska manipuleringar för misstänkt BPH i prostatakörteln följande procedurer:

 • insamling av anamnese om klagomål, patientens livskvalitet, svårighetsgrad av kliniska symptom;
 • rektal fingerprovning av prostata, under vilken läkaren bestämmer kroppens storlek, dess konsistens, klarhet i konturerna, närvaron av smärtsyndrom under palpation, tillståndet av prostatakörtelns omgivande vävnader;
 • ultraljudsundersökning av prostata och organ i urinvägarna utförs abdominalt och transrektalt, ultraljud används för att bestämma njurarnas tillstånd, blåsan, tecken på inflammatorisk process och närvaron av konkrement. Rektal ultraljud visar prostatens exakta storlek vid tidpunkten för undersökningen, närvaron av sälar och andra patologiska förändringar i dess struktur;
 • utöver kliniska analyser av blod och urin, bestämma innehållet av urea och kreatinin i serumet.

Dessutom utförs studier för att utesluta maligniteter i prostata vävnader. Därför kräver BPH-prostatakörteln en biopsi, MR och analys för specifika oncomarkers.

Diagnos av BPH: behandling och förebyggande

Konservativ läkemedelsbehandling är att föredra om diagnosen BPH inte åtföljs av symtom på obstruktion av urinvägarna.

Tilldela läkemedel till följande grupper:

 • hämmare av 5-a-reduktas, som minskar enzymets aktivitet och hämmar överdriven produktion av dihydrotestosteron, inkluderar denna klass Dutasteride (Avodart), ta 1 kapsel per dag i minst sex månader;
 • adrenerga receptorblockerare, såsom a1, främjar avspänning av blåsans och urinrörets smidiga muskler och underlättar urineringsprocessen, utser vanligen Alfuprost 2,5 mg tre gånger om dagen;
 • preparat på växtbasis, de ordineras under lång tid för att förhindra komplikationer, Prostamol, Prostanorm och andra läkemedel är mycket populära.

Men i obstruktiva processer är läkemedelsbehandling inte alltid effektiv.

Diagnosen av BPH kräver kirurgisk ingripande i sådana fall:

 • akut retention av urin
 • hot om bildandet av konkrement i urinvägarna som ett resultat av stagnation av urin;
 • risk för att utveckla eller vidareutveckla njurinsufficiens
 • frekventa bakterieinfektioner;
 • brist på resultat från att ta medicinering.

"Guldstandarden" för behandling av godartad prostatahyperplasi är transuretral adenektomi. Detta ingrepp anses vara minimalt invasivt, eftersom förfarandet utförs med instrument som sätts in genom urinröret. Om det finns kontraindikationer eller begränsningar för denna typ av operation, göres resektion av prostata med hjälp av ett öppet snitt.

Om operationen inte är möjlig används en stent för att förhindra akut urinretention i lumen i urinvägarna.

Specifika åtgärder för att förebygga godartad prostatahyperplasi är inte närvarande. I de flesta fall kommer förändringar i kroppens struktur fortfarande att börja.

Att ta bort sådana processer kan vara genom att upprätthålla en hälsosam livsstil, överge dåliga vanor. BPH fungerar som en indikation på ett antal mediciner som framgångsrikt klarar av de flesta symptom på patologin.

Diagnos av 40 hyperplasi av prostata

Symtom på att utveckla godartad prostatahyperplasi

Hormonella förändringar hos en man orsakar utvecklingen av BPH 1 grad och inser vad det är, vilka faktorer som påverkar dess utveckling och vad man ska göra vid diagnos kan du eliminera sjukdomen utan allvarliga negativa konsekvenser för hälsan.

Förutsättningar och utvecklingsstadier av prostata adenom (BPH)

Godartad prostatahyperplasi av 1: a graden (BPH) är en vanlig sjukdom hos män av sexuell mognad. Det kännetecknas av proliferation av det glandulära epithelialskiktet i prostatan eller dess stromala komponenter. Därefter bildas flera godartade tumörer i prostatakörteln. De ökar i storlek, de börjar klämma urinröret, och sjukdomen börjar manifestera sig som ett brott mot urinering.

Till skillnad från prostatacancer är BPH godartad och ger inte metastaser och utgör därför inte ett hot mot livet. Men när en sjukdom uppstår är det nödvändigt att ständigt justera nivån av det prostatiska specifika antigenet i blodserumet, eftersom det är en markör för tumördegenerering i en malign.

Orsaker till sjukdomen

Det är inte definitivt bestämt av vilken anledning sjukdomen uppstår. Faktorer som påverkar utvecklingen av BPH är:

 • Ålder över 40 år.
 • Hormonal omstrukturering av kroppen. När män åldras minskar testosteronproduktionen och syntesen av kvinnliga hormoner östrogen ökar. Obalansen mellan kvinnliga och manliga hormoner orsakar godartade förändringar i prostata vävnaden.
 • Ärftlig faktor. Sannolikheten för sjukdomsuppkomsten ökar, om i en mans familj hade far eller farfar BPH.
 • Konstant hypotermi, speciellt under vinterfiske, dykning.
 • Överdriven kroppsvikt. Om en mans vikt i kg dividerad med kvadraten av höjd i meter får du ett värde som kallas kroppsmassindex (BMI). Om du har en BMI över 30 bör du arbeta med viktminskning.
 • Åder i det lilla bäckenet.
 • Hypertensiv sjukdom.
 • Förekomst av diabetes mellitus.
 • Dåliga vanor, felaktig kost (överflöd i kosten av fet, salt, kryddig mat), en stillasittande livsstil.

Att ha en av de predisponeringsfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen rekommenderas att en man genomgår en preventiv kontroll varje år för att förhindra att adenomen växer till en hälsoriskerande storlek.

Utvecklingen av sjukdomen är av en fasisk natur. Det finns tre stadier av utveckling av prostatahyperplasi:

 • de första - föregångarna;
 • den andra - subkompenserade;
 • den tredje dekompenseras.

Om adenom inte har behandlats utvecklas det andra och tredje steget av sjukdomen, vilka kännetecknas av svåra urineringstest som kräver brådskande kateterisering. Otillbörlig behandling av sjukdomen är fylld med utvecklingen av njursvikt. Därför är det nödvändigt att konsultera en läkare vid första etappen av BPH.

Frågan kvarstår: hur man känner igen utvecklingen av prostata adenom i steg 1, är det möjligt att bota sjukdomen?

Tecken på utveckling av BPH i steg 1

Sjukdomens inledande skede kan variera från 1 år till 10 år. Själva adenomen i prostata i 1: a graden är så liten att det inte orsakar smärtsamma känslor eller en försämring av livskvaliteten. Hennes upptäckt är möjlig om hon klämmer ur angränsande organ i urinvägarna. Detta framkallar utseendet av tecken på BPH:

 • mer frekvent urinering under dagen och natten;
 • mindre intensiv utsöndring av urin;
 • minskning av mängden urin som släpptes under en enda resa till toaletten;
 • problem med avskräckande reduktionsdetrusor, uppmaningen att urinera snabbt;
 • urinladdning av en vertikal ström;
 • Behovet av att anstränga buken för att extrahera urin i början eller i slutet av urineringstiden.

Om du upplever obehag, behöver du se en läkare. Självdiagnosen är oacceptabel, eftersom liknande tecken har prostatit 1 grad, tidigt stadium av prostatacancer.

Adenom i prostata i den 1: a graden leder inte till störningar i funktionen av urinvägarna eller njurarna. Urinvolym utan att lämna toaletten på en kampanj, i det inledande stadiet av sjukdomen kan vara antingen låg, utan att orsaka obehag eller till och med frånvarande.

Till följd av utvecklingen av prostatahyperplasi kan komplikationer uppstå:

 • inflammation i prostata vävnaden (prostatit)
 • divertikula (saccular protrusions) av urinblåsan;
 • omvänd urinflöde;
 • ofullständig tömning av blåsan, vilken är kronisk;
 • nedsatt njurfunktion
 • bildning av njurstenar;
 • Progressiv expansion av bäcken i njurarna (hydronephrosis).

Endast läkaren kan diagnostisera sjukdomen med hjälp av metoder för att diagnostisera BPH, och det är manifestationerna av komplikationer orsakade av sjukdomen som kan utlösa misstanken om utvecklingen av adenom.

Diagnos av BPH 1 grad

När man hänvisar till en läkare med klagomål om nedsatt urinering, utförs en digital rektalundersökning av prostata. För att klargöra diagnosen och bestämma kroppens exakta storlek används diagnostiska metoder:

 • Ultraljud - utförs på ett av två sätt: genom bukets främre vägg eller transrektala väg (TRUS). Den andra metoden är mer informativ och låter dig differentiera godartade och maligna tumörer, klargöra BPH-stadiet. Mängden urin som återstår i blåsan efter tömningen utvärderas också. Vid det första skedet av adenomutveckling ligger dess volym nära normen, lika med 25 ml.
 • Uroflowmetry - bestämning av strömmen av urinflödet med hjälp av enheten - uroflow meter. Till förfarandet patienten med blåsan fyllnings väter tank försedd med sensorer för fastställande av flödeshastigheten jet, urinvolym, grad av acceleration av flödet, tiden för urinering, urinerings latens. Som en följd av detta utfärdar enheten ett graf-urofloogram enligt vilket läkaren bedömer tillståndet i urinvägarna.
 • Cystoskopi. Denna metod innefattar att undersöka blåsan med ett speciellt rör utrustad med en kamera och en ljuskälla. Det injiceras i urinröret, och kameran registrerar tillståndet för urinvägarna.
 • Excretory kontrast urografi är en metod för undersökning, där en kontrast injiceras i patientens blod och en serie röntgenfotografier som fastställer njurarnas tillstånd.

Förutom instrumental diagnostiska metoder används laboratorietester av blod, urin och prostatisk sekretion för att bedöma graden av BPH-utveckling, ett blodprov för innehållet i prostata-specifikt antigen för att bedöma risken för prostatacancer.

I BPH 1 grad föredras användningen av läkemedelsbehandling.

Metoder för behandling av BPH 1 grad

Prostata adenom försvinner inte någonstans under behandlingen. Det är möjligt att bli av med det bara med hjälp av kirurgisk ingrepp. I det första skedet av sjukdomsutvecklingen, om prostatahyperplasi inte orsakar smärta, obehag och felfunktion i urinvägarna, utförs behandlingen med läkemedel:

 1. Alfa-adrenoblocker (Uroxatral, Flamax, Gitrin, Rapaflo). Under inverkan av droger, är mjukvävnaderna i prostatakörteln och urinblåsan avslappnad. Detta medför en ökning i urinflödet och fullständig dränering av blåsan. Preparat tas oralt 1-2 gånger om dagen. Medicinsk behandling kan orsaka biverkningar i form av huvudvärk, sänkning av blodtrycket, försämringskraften.
 2. Inhibitorer av 5-alfa-reduktas (Avodart, Proscar). Narkotika minskar påverkan på prostata androgener. Detta leder till en avmattning i tillväxten av prostata, och ibland till en minskning av den. Förbättring av patientens tillstånd observeras efter 6-12 månader kontinuerlig användning av droger. Behandling av sådana läkemedel tolereras väl, men under det första året av deras ansökan kan vara en försämring av erektion och libido, ejakulationsstörning, en liten ökning i bröstkörtlarna. Läkemedel rekommenderas endast användas med en förstorad prostata storlek. Män som planerar att fylla på familjen bör avstå från att ta dem och gravida kvinnor bör undvika kontakt med tabletter som innehåller dutasterid eller finasterid (hämmare av 5-alfa-reduktas).

Om behandling inte är nödvändig medicinering given effekt, det förfarande resektion av prostata, ballongutvidgning av urinkanalen för att expandera, är stenten monterad (cylindrisk design) för att förhindra ytterligare avsmalning av urinröret.

När BPH 1 grad detekteras är det nödvändigt att justera maten, använd fler produkter som innehåller substansen "lykopen": tomater, persimmon, vattenmelon, grapefrukt. I kombination med olivolja och avokado absorberas lycopen väl och förhindrar förekomsten av cancer. I kampen mot prostata adenom hjälper produkter, selen och zinkinnehåll. Dessa inkluderar: skaldjur (ostron, lax, makrill, tonfisk), baljväxter, bovete och havregryn, pumpa frön, svamp, selleri och persilja. Det är också nödvändigt att begränsa användningen av alkohol.

Män över 40 år rekommenderas att genomgå en årlig urologisk undersökning för att upptäcka BPH i ett tidigt utvecklingsstadium, som är mottagligt för behandling utan komplikationer.

Sjukdom №40 i ICD: prostatahyperplasi

Hyperplasi av prostata av godartad natur är en ökning av storleken på ett organ som inte överensstämmer med normerna för fysiologi och anatomi. De flesta experter tenderar att tro att en gradvis ökning av prostata är en helt naturlig mekanism för åldrandet av körteln. Hos hälften av den manliga befolkningen över 65 år finns hypertrofi, uttryckt till viss del.

Hos män äldre än 40 år är denna patologi mindre vanlig. Ökningen i körtelns storlek indikerar en tydlig obalans i hankroppen.

Organets anatomi och grundläggande aspekter av fysiologi

Prostata är ett litet organ med sekretoriska funktioner som ligger nära blåsan och ändtarmen. Delvis prostatakörteln täcker en del av urinröret. Den glandulära orgelen producerar en hemlighet som kommer in i halvvätskan.

Hyperplasi av prostata hos män efter 40 år - icke-cancerous utvidgning av prostata, som utvecklas under påverkan av manliga hormonella ämnen. Gradvis ökning i kroppen hotar även män med utmärkt hälsa. Den patologiska utvidgningen av prostatakörteln, på grund av dess anatomiska egenskaper, leder till deformation av urinrörsfragmenten. Utflödet av urin störs. Patienter börjar lida av irriterande och obstruktiva symtom.

Organets storlek påverkar inte den kliniska bilden. Ibland orsakar även mycket stora hyperplastiska fenomen inte symtom, och mycket små avvikelser från normen leder till obehagliga konsekvenser. Allt beror på hur snabbt patologin utvecklas, det påverkar organet helt eller delvis.

I de allra flesta fall är män som är äldre än 60 år inte speciella obehag, behöver inte radikal behandling. Alla patienter i åldern 40-55 år behöver emellertid adekvat behandling.

Viktiga riskfaktorer

Strukturen av prostatan är formad av glandulära element och stroma. Med hyperplasi växer muskelfibrer och bindväv mest.

Manliga könshormoner påverkar utvecklingen av patologin positivt. De är inte den främsta orsaken till sjukdomen, men utan dessa biologiskt aktiva substanser är ytterligare tillväxt av körteln omöjlig.

Vid ung och vuxen ålder har en hög nivå testosteron en fördelaktig effekt på prostatens funktion. Men efter 40 år har överskottsmängden av manliga hormoner en dubbel effekt. Ålderdom och hormonell bakgrund - en specifik "grund" för utveckling av hyperplastiska fenomen.

symtomatologi

Patologisk proliferation klämmer urinröret, som är skadligt för blåsans funktionella egenskaper.

Progressiv obstruktion orsakar följande symtom:

 • urinströmmen är ganska svag;
 • blåsan tömmer aldrig helt;
 • början på processen med urinutsläpp är svårt.

Förutom obstruktiva fenomen stör patienterna av irriterande symptom:

 • Konstant irritation av urinvävnaderna orsakar konstant trängsel att gå på toaletten med en oproduktiv urineringstakt.
 • Intresset på toaletten är nästan omöjligt att undertrycka, medan blåsan själv sällan är överfulla;
 • frekventa önskningar på natten.

Om utvidgningen av prostatakörteln sker ganska snabbt och patologiska förändringar påverkar människans övergripande hälsa, observeras följande kliniska manifestationer:

 • spår av blod i urinen;
 • brinner under urinering
 • benägenhet för infektioner och konstant inflammatoriska processer;
 • urininkontinens
 • försämrar blodets kvalitet;
 • allmän utmattning, svaghet
 • utseendet av blåsans divertikula;
 • hydronefros;
 • njurpatologi.

Hur förekommer prostata hyperplasi?

I dokumentarkällorna om medicin finns mycket liten information om vilken sjukdomsförlopp som anses vara den vanligaste och naturliga. Det är förvisso okänt i vilka fall spridningen av prostata vävnader tvingas och inte kontrolleras, och i vilka situationer hotar sjukdomen inte speciella komplikationer.

Statistiken visar att hos 45% av patienterna kvarstår mindre hyperplasi på den ursprungliga nivån under ganska lång tid och hotar inte med allvarliga konsekvenser. Emellertid kräver 10-25% av alla fall adekvat terapi och kirurgisk ingrepp.

Riskfaktorer

Det har redan fastställts att hyperplasi uppträder hos män över 65 med höga testosteronnivåer.

Det finns emellertid ett antal andra faktorer som kan provocera en ytterligare spridning av vävnad:

 • genetisk predisposition;
 • obalanserad näring
 • hypertoni av patologisk typ;
 • diabetes;
 • fetma;
 • dålig ekologi;
 • hypertrofierade androgenreceptorer;
 • hormonell obalans.

När en läkare inte kan undvika

Eventuella tillstånd i samband med urininkontinens eller oförmåga att permanent frigöra urin bör vara mottagliga för behandling. Söker en specialist är den första förekomsten av blod i urinen. Också, utan medicinsk hjälp kan inte göra om den hypertrofierade prostatakörteln inflammeras och förvandlas till en källa till patogen mikroflora.

Om retentionen av urin åtföljs av svår smärta, utvecklar kroppen troligen obstruktiv njursvikt. Detta är ett extremt svårt patologiskt tillstånd som endast kan återkallas av kvalificerade specialister under förutsättning för en modern klinik.

Diagnostiska åtgärder

Hyperplasi av prostata av godartad typ är relativt lätt att diagnostisera. För att göra detta samlar läkaren en fullständig historia, genomför en fullständig undersökning och utser ett antal laboratorier och vid behov instrumentverktyg.

Det är viktigt att noggrant studera den kliniska bilden för att utesluta andra möjliga patologier.

Vid de första stadierna av diagnosen kan prostatahyperplasi förväxlas med sådana sjukdomar:

 • strukturella fenomen i urinröret;
 • blåsans cancer;
 • infektion;
 • atypisk prostatit;
 • störningar i urinvägarna av neurologiska störningar som uppstår på grund av stroke, sklerotiska processer eller Parkinsons sjukdom;
 • diabetes mellitus med atypisk kurs.

Särskilda studier: Finheten i diagnosen

Efter att ha utfört digital rektalundersökning kan läkaren redan bestämma prostataformens ungefärliga storlek och graden av hyperplasi. Patienten måste passera ett allmänt urintest, genomgå studier som hjälper till att beräkna flödeshastigheten för urin samt ett antal aktiviteter för studien av njurfunktionen.

Beroende på de uppgifter som erhållits under den första undersökningen kan läkardiagnetikerna utse ett antal hjälpdiagnostiska förfaranden:

 • urodynamisk studie med flöde / trycktyp;
 • identifiering av PSA i blodet;
 • Ultraljud i bukhålan;
 • IZ i njurarna och urinblåsan;
 • transrektal ultraljud.

Nyckelaspekter av terapi

Hyperplasi i prostatakörteln kräver konstant övervakning av läkare. Drogterapi och kirurgisk ingrepp är välkomna.

Använd ofta droger för att eliminera puffiness och inflammation. Alfa-blockerare och 5 alfa reduktashämmare används i stor utsträckning. Prostatektomi och transuretral resektion av körteln är godtagbar om patienten lider av smärtssyndrom, excretionsdysfunktion och urinhinderobstruktion.

Godartad prostatahyperplasi

"Felaktiga bedömningar är oundvikliga i praktiken av medicinsk konst, vilket är mer i balans mellan sannolikheterna" U. Osler

• Svårt urinering: Svag, intermittent urinström, spänning med urinering, dropp vid slutet av urinering.
• Frekvent (natt) urinering, imperativhinder, inkontinens i urinen.
• Internationell skala för bedömning av prostata symptom på IPSS: 0-7 poäng - svag, 8-19 poäng - måttlig, 20-35 poäng - svåra symptom.

• Fingerrektal undersökning.
• Prostatisk specifik antigen (allmän, fri): bedömning av cancerrisk, prostatavolym och risk för akut urinretention.
• Blodplasma kreatinin, glomerulär filtreringshastighet.
• Allmän analys av urin.
• Neurologisk undersökning.
• Uroflowmetry: grafisk inspelning av urinströmmen egenskaper.
• Ultraljudsundersökning av prostata är transabdominal, transrektal: körvolymen, resterande urin (> 200 ml - behandlingseffekt är värre).
• Ultraljudsundersökning av njurarna.
• uretrocystoskopi: uteslutning av andra sjukdomar före invasiv behandling.

Transrectal ultraljudsundersökning av prostata

SKÄL TILL INFRA-VEHICULAR OBSTRUCTION

• Prostatacancer.
• Prostatit (bakteriell, granulomatös).
• Obstruktiva sjukdomar i blåsans hals (kontraktur, fibros).
• Skleros av prostata.
• Uretral obstruktion (stricture, tumörer).
• Tumörer i det lilla bäckenet.
• Neurogena urinblåsor (detrusor-sphincter dissynergi).
• Inflammation, tumörer i parauretralkörtlarna.

• Hematuri.
• Akut urinretention.
• Inflammatoriska komplikationer: cystit, pyelonefrit, uretrit, prostatit, epididymit, vesikulit.
Blåsans stenar.
• Blåsans divertikula.
• Hydronephrosis.
• Nedsatt njurfunktion: akut njurskada, kronisk njursjukdom.

Dynamiken hos frekvensen av maligna neoplasmer hos män och kvinnor (ACS)

Siegel R, et al. Cancer J Clin. 2016; 66: 7-30.

Tecken på prostatacancer (ACS)

• Riskfaktorer: ålder> 65 år, familjehistoria för prostatacancer hos släktingar i 1: a graden, rökning.
• Hematuri.
• Prostatiskt specifikt antigen> 10 ng / ml.
• Andel fritt prostatiskt specifikt antigen 30-40 ml): finasterid 5 mg 1 gång, dutasterid 0,5 mg 1 gång.
• Kombination av alfa-adrenoblocker och 5-alfa-reduktashämmare.
• Blåsers kateterisering för akut urinretention: högst 2 dagar.
• Transuretral dissektion (snitt) i prostata: Prostatvolymen är 80-100 ml.

Transuretral resektion av prostata

INDIKATIONER FÖR INVASIV HANDLING

• Fördröjd urinering (oförmåga att tömma blåsan efter minst ett försök till kateterisering).
• Repeterad massiv hematuri.
• Nedsatt njurfunktion.
Blåsans stenar.
• Upprepade urinvägsinfektioner.
• Blåsans stora divertikula.