Huvud
Symptom

BPH (benign prostatahyperplasi): en beskrivning av sjukdomen, orsakerna

Problem med prostata, liksom deras förebyggande, är relevanta för män i alla åldrar.

Godartad prostatahyperplasi (för enkelhets skyld använda förkortat namn BPH) - En av de vanligaste sjukdomarna som en praktiserande läkare - en urolog står inför.

Vid 40 års ålder diagnostiseras denna patologi i vart femte patienten, efter 40 år blir siffran dubbelt och vid 80 års ålder drabbas nästan 90% av männen av BPH-symtom.

De underliggande förändringarna i sjukdomspatogenesen leder till olika kliniska manifestationer av störningar i urinvägarna, så hyperplasi kräver korrekt och viktigast, snabb behandling.

BPH är inte en malign process, därför ger sådan bildning inte metastas och åtföljs inte av en överträdelse av cellreplikation.

Godartad prostatahyperplasi kallades tidigare ett adenom, men när de patogenetiska förändringarna i läkaren undersöktes visade sig vissa skillnader mellan dessa sjukdomar. BPH är en godartad bildning belägen inuti kroppen, bestående av epitelceller och bindvävsmembran som skiljer dem. Utanför denna nod är täckt med en tät kapsel.

I vissa fall behåller interna celler i en liknande struktur förmågan att producera en hemlighet. Det utsöndras emellertid inte utanför, men samlas in i prostata och bildar olika cyster.

Beroende på lokalisering av nodalbildning, utmärks flera former av BPH:

 • intravesikal, vid vilken utskjutning i blåsans hålighet bildas;
 • under-tubulär, inträffar i ett överväldigande antal patienter, bildas tillväxten av bildning i ändtarmen.
 • retrotrigonal, diagnostiseras ganska sällan, i det här fallet bildas noden i urinblåsans område, med andra ord vid korsning av blåsan med urinröret.

För att undvika olika myter och rädslor i samband med diagnosen BPH, lyfter läkare följande aspekter:

 • denna sjukdom orsakar inte maligna tumörer i prostata;
 • i enlighet med allmänt accepterade rekommendationer anses patologi vara ett oumbärligt tecken på åldrande, det diagnostiseras ofta hos vuxna män;
 • BPH svarar vanligtvis bra på medicineringen (speciellt i de första stadierna, men om det inte finns något resultat av terapi rekommenderas kirurgi, vilket i de flesta fall är framgångsrikt.
 • sjukdom skiljer sig från ospecificerade symtom, men diagnosen orsakar inga problem.

Det slutliga svaret på frågan varför prostatakörteln är benägen att öka, nej. Om vi ​​kombinerar alla aktuella medicinska data hittills, med avseende på prostatacellens struktur och de processer som äger rum där, är den mest troliga orsaken till BPH teorin om hormonell obalans. Sådana brott är direkt relaterade till de fysiologiska processerna i en mans kropp efter 45-50 år.

Diagnos och behandling

Huvuddelen av testosteron som produceras i testiklarna faller in i prostatakörteln, där, under påverkan av ett specifikt enzym, transformeras 5-a-reduktas till biologiskt aktiv dihydrotestosteron.

Å ena sidan är han "ansvarig" för sexuell funktion, å andra sidan - provar uppdelningen av prostatacellerna. Fram till en viss ålder är processerna för regenerering och fysiologisk celldöd i balans, men efter 40 år ökar prostata körtorns storlek.

Inte den sista rollen tilldelas östrogen, där koncentrationen i blodet också växer. Östrogener ökar aktiviteten av 5-a-reduktas och accelererar följaktligen bildandet av dihydrostestosteron. Som ett resultat av dessa processer uppträder utvecklingen av BPH.

Läkemedel för behandling av godartad prostatahyperplasi är bland de mest sålda på apoteket. Men om de första tecknen på sjukdomen uppträder (vanligtvis smärta i perineum), behöver du se en läkare.

Baserat på tolkningen av data från instrument- och laboratorieundersökningar bestämmer läkaren graden av BPH, löser frågan om läkemedelsbehandlingens lämplighet och föreskriver antingen droger eller erbjuder patientens kirurgiska ingrepp.

Godartad prostatahyperplasi: de viktigaste symptomen och sjukdomsförloppet

Den kliniska bilden av sjukdomen orsakas inte bara av ökningen av prostataens storlek, utan även av kränkningen av tonen i de släta musklerna som beklär väggarna i urinvägarnas organ.

Godartad prostatahyperplasi åtföljs av följande kliniska manifestationer:

 • otillräcklig stark, intermittent ström av urin;
 • Efter avslutad urinering finns det en känsla att blåsan inte är helt tömd.
 • falsk uppmaning att urinera
 • en frekvent uppmaning att urinera, men urin utsöndras i små portioner, ofta på natten;
 • urininkontinens
 • dragande och värkande smärta i perinealområdet, vilket är förknippat med mekanisk komprimering av vävnader med organets tillväxt;
 • erektil dysfunktion, vilket är ganska förväntat hos äldre, men inte ganska trevligt relativt de gamla männen.

Godartad prostatahyperplasi diagnostiseras hos många män, men endast i hälften (och i ung ålder i kvart) är sjukdomen åtföljd av svåra kliniska tecken.

Beroende på svårighetsgraden av symtomen, underpatologieras tre steg (de kallas ibland prostatkörtelns grader):

 • Den första förändringen i prostatastrukturen är märkbar först efter en grundlig undersökning, det finns inga urologiska tecken.
 • på den andra godartade prostata hyperplasien orsakar mildt uttryckta dysursjukdomar, ökar deras svårighetsgrad gradvis i takt med att prostatastorleken ökar;
 • På de tredje symtomen på sjukdomen uttalas, bryter mot urinseparation akut natur tills akut retention av urinering. Dessutom finns det ett akut smärtssyndrom, som inte bara sprids till perineum utan också till underlivet.

Med tidig hantering av detta problem till läkaren diagnostiseras godartad prostatahyperplasi i andra etappen och stoppas av ett antal mediciner. BPH i den tredje graden kräver emellertid obligatorisk kirurgisk ingrepp, ibland i brådskande ordning.

Mer om sjukdomen

BPH i prostata: etiologiska riskfaktorer, diagnostiska metoder

Enligt många experter är sjukdomen en av egenskaperna hos åldersrelaterade förändringar i prostatavävnad och hormonell bakgrund hos män.

Vissa faktorer ökar dock risken för att utveckla prostatisk BPH, inte bara hos vuxna, men även hos unga män.

Sådana faktorer inkluderar följande indikatorer:

 • genetisk predisposition;
 • brist på motion;
 • alkoholmissbruk, rökning och andra livsstilsegenskaper;
 • långvarig abstinens från kön, artificiell fördröjning vid utlösning;
 • övervikt;
 • störningar i den endokrina funktionen hos vävnader som producerar androgenhormoner;
 • långvarig användning av steroid läkemedel för terapeutiska eller sportändamål
 • diabetes.

Att konsultera en läkare följer de första tecknen på dysursjukdomar, utan att vänta på försämringen av sjukdomen. För att få råd om BPH prostatakörteln spelas in på en tid med en urolog.

Vanligtvis är ett besök hos en läkare inte utan vissa diagnostiska manipuleringar, så före ett besök till en läkare är det nödvändigt:

 • avstå från en tät middag;
 • göra rengörande enema;
 • några dagar före undersökningen att avstå från sexuell aktivitet.

För att förenkla diagnosprocessen kan du förutse en allmän analys av blod och urin för att utesluta patologi hos njurarna och andra organ i urinvägarna.

I enlighet med internationella rekommendationer innehåller listan över diagnostiska manipuleringar för misstänkt BPH i prostatakörteln följande procedurer:

 • insamling av anamnese om klagomål, patientens livskvalitet, svårighetsgrad av kliniska symptom;
 • rektal fingerprovning av prostata, under vilken läkaren bestämmer kroppens storlek, dess konsistens, klarhet i konturerna, närvaron av smärtsyndrom under palpation, tillståndet av prostatakörtelns omgivande vävnader;
 • ultraljudsundersökning av prostata och organ i urinvägarna utförs abdominalt och transrektalt, ultraljud används för att bestämma njurarnas tillstånd, blåsan, tecken på inflammatorisk process och närvaron av konkrement. Rektal ultraljud visar prostatens exakta storlek vid tidpunkten för undersökningen, närvaron av sälar och andra patologiska förändringar i dess struktur;
 • utöver kliniska analyser av blod och urin, bestämma innehållet av urea och kreatinin i serumet.

Dessutom utförs studier för att utesluta maligniteter i prostata vävnader. Därför kräver BPH-prostatakörteln en biopsi, MR och analys för specifika oncomarkers.

Diagnos av BPH: behandling och förebyggande

Konservativ läkemedelsbehandling är att föredra om diagnosen BPH inte åtföljs av symtom på obstruktion av urinvägarna.

Tilldela läkemedel till följande grupper:

 • hämmare av 5-a-reduktas, som minskar enzymets aktivitet och hämmar överdriven produktion av dihydrotestosteron, inkluderar denna klass Dutasteride (Avodart), ta 1 kapsel per dag i minst sex månader;
 • adrenerga receptorblockerare, såsom a1, främjar avspänning av blåsans och urinrörets smidiga muskler och underlättar urineringsprocessen, utser vanligen Alfuprost 2,5 mg tre gånger om dagen;
 • preparat på växtbasis, de ordineras under lång tid för att förhindra komplikationer, Prostamol, Prostanorm och andra läkemedel är mycket populära.

Men i obstruktiva processer är läkemedelsbehandling inte alltid effektiv.

Diagnosen av BPH kräver kirurgisk ingripande i sådana fall:

 • akut retention av urin
 • hot om bildandet av konkrement i urinvägarna som ett resultat av stagnation av urin;
 • risk för att utveckla eller vidareutveckla njurinsufficiens
 • frekventa bakterieinfektioner;
 • brist på resultat från att ta medicinering.

"Guldstandarden" för behandling av godartad prostatahyperplasi är transuretral adenektomi. Detta ingrepp anses vara minimalt invasivt, eftersom förfarandet utförs med instrument som sätts in genom urinröret. Om det finns kontraindikationer eller begränsningar för denna typ av operation, göres resektion av prostata med hjälp av ett öppet snitt.

Om operationen inte är möjlig används en stent för att förhindra akut urinretention i lumen i urinvägarna.

Specifika åtgärder för att förebygga godartad prostatahyperplasi är inte närvarande. I de flesta fall kommer förändringar i kroppens struktur fortfarande att börja.

Att ta bort sådana processer kan vara genom att upprätthålla en hälsosam livsstil, överge dåliga vanor. BPH fungerar som en indikation på ett antal mediciner som framgångsrikt klarar av de flesta symptom på patologin.

När är diagnosen BPH?

Idag har många män, särskilt efter 50 års ålder, problem med urinering, vilket är en följd av vissa sjukdomar. Oftast vid denna ålder förekommer BPH, görs denna diagnos först efter lämplig undersökning. Sjukdomen åtföljs av utseende av godartad utbildning i prostata, d.v.s. Det finns en icke-cancerous ökning i prostata. Behandling är effektiv, transuretral resektion utförs oftast.

Obstruktiva och irriterande symtom

Vanligtvis görs diagnosen BPH när karakteristiska symptom observeras. Men det finns ett antal fall när sjukdomsförloppet passerar asymptomatiskt eller de är specifika. Alla symptom kan delas upp i flera grupper, när de uppstår måste du genast gå till sjukhuset.

Godartad prostatahyperplasi kan uttryckas av sådana obstruktiva symtom:

 1. Känslan att blåsan inte har tömt helt, även om urinströmmen har torkat upp.
 2. En svag ström av urin.
 3. Stress under varje urinering.
 4. Intermittent jet.
 5. Förseningar i urinering, svårigheter.

Irriterande, d.v.s. Irriterande symptom:

 1. För ofta urinering.
 2. Starka önskningar, som nästan är omöjliga att övervinna.
 3. Natt urladdning av urinblåsan.

Om det redan finns komplikationer är följande symptom möjliga:

 1. Förekomsten av blod i urinen.
 2. Njurinsufficiens.
 3. Olika infektioner i urinvägarna.
 4. Urininkontinens.

Riskgrupp hos män

Adenom utvecklas vanligtvis hos patienter som befinner sig i en sådan riskgrupp:

 1. Förekomsten av hypertoni, d.v.s. högt blodtryck.
 2. Äta på västerländska dieter, mycket snabbmat.
 3. Obalans mellan nivåer av östrogen och testosteron.
 4. Övervikt.
 5. Ökad androgenreceptorer.
 6. Negativ miljö, vilket är särskilt viktigt för stora industricentrum.
 7. Förekomsten av en sådan sjukdom som diabetes.

Om det finns misstankar i bildandet av benign prostatacenom, bör du kontakta en specialist för forskningen. Huvudfaktorerna för sådan behandling är:

 1. Urinretention, d.v.s. oförmåga att urinera
 2. Förekomsten av blod i urinen.
 3. Svårigheter med urinering, smärtsamma förnimmelser.
 4. Misstänkt för njursvikt.
 5. Urininkontinens.
 6. Förekomsten av smittsam inflammation i urinvägarna.

Vanligtvis börjar allt med det faktum att det finns hinder för urinering. Detta åtföljs av stark smärta. Gradvis upprepas upprepningarna oftare, urinströmmen försvagas. Som ett resultat leder det till urininkontinens eller fungerar som ett tecken på BPH, det kan finnas allvarliga orsaker, till exempel cancer. Därför är det omöjligt att undvika undersökning, vi måste genast reagera på symtom på vår kropp.

Efter 50 år måste var och en nödvändigtvis genomgå undersökningar, göra det regelbundet.

I det här fallet kan de flesta sjukdomar detekteras omedelbart, börja lämplig behandling tills de inte befinner sig på scenen när endast kirurgiskt ingripande kan hjälpa till.

Behandling av BPH hos män

Behandlingsmetoderna tilldelas olika, huvuddelen av dem är dynamisk konstant observation, möjligen kirurgisk och medicinsk behandling. Allt beror på graden av sjukdomen, indikationerna för att använda en viss metod. Hembehandling av BPH innebär kontinuerlig övervakning av hälsa, mätning av urinflödet, upptagande av läkemedel som föreskrivs av läkaren. Ta inte mediciner vid denna tidpunkt, som ges på apotek utan recept. Lugnare är också förbjudna, liksom botemedel mot bihåleinflammation. Detta förklaras av det faktum att sådana droger gör symtomen mer uttalade, tillståndet förvärras.

För medicinska ändamål kan fytoterapi metoder baserade på användningen av växtextrakt användas hemma. Men det finns ingen speciell effektivitet, även om extraktet från dvärgpalmen har en antiinflammatorisk effekt, svullnad av prostata avlägsnas, hormoner hämmas.

Användning av läkemedel

Idag används 2 grupper av läkemedel för behandling, vilka är effektiva för BPH. Detta är 5-alfa-reduktas och alfa-blockerare. Alfa-blockerare är utformade för att blockera alfa-receptorer, vilket minskar muskelsystemet i blåsans nacke och själva prostata. Droger tar bort många symtom på sjukdomen, de kan normalt tömma urinblåsan om det behövs.

Förteckningen över sådana preparat är följande:

Det kommer att vara effektivt att behandla BPH endast om restvolymen av urin är 300 ml, men det finns ingen indikation på kirurgisk ingrepp.

5-alfa-reduktas omvandlar hormon testosteron till en aktiv, vilket lindrar symtomen. En märkbar förändring kräver en period på upp till 6 månader. Antalet fall då urinering är svår, reduceras till ett minimum, minskar med cirka 50% om 4 år. Men det finns ett antal biverkningar:

 • 0,4% bröstförstoring;
 • 3-4% impotens;
 • 50% minskning i ejakulatvolymen;
 • 50% minskning i PSA.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgisk ingrepp är ett av de vanligaste urologiska förfarandena. Operationen består i att avlägsna en del av den inre prostata, inte fullständigt hela körtelvävnaden, som vid radikal operation, om det finns en malign tumör i prostata.

Indikation för kirurgisk ingrepp:

 1. Urinretention, oförmåga att gå på toaletten.
 2. Njurinsufficiens.
 3. Förekomst av återkommande infektioner.
 4. Närvaron av stenar i urinblåsan.
 5. Restvolymen av urin är stor.
 6. Drogterapi var inte framgångsrik.
 7. Patienten vägrar att genomgå traditionell läkemedelsbehandling, med tanke på att den inte är så effektiv.

Idag används flera alternativ för kirurgisk behandling:

 1. Transuretral snitt utförs genom blåsans hals. Inuti instrumentet introduceras, istället för en slinga används en speciell elektrisk kniv, är prostatan skärd. Detta gör att du kan ta bort trycket. Vävnaden avlägsnas inte heller, eller en liten del av den avlägsnas, vilket är tillräckligt nog. Vikten av den borttagna delen är väldigt liten - upp till 30 g.
 2. Transuretral förångning baseras på användningen av ett resektoskop som sätts in i urinröret. Tyget är inte avskuren, det påverkas helt enkelt av el. Katetern bärs inte så länge, kostnaden för operation är låg.
 3. En öppen prostatektomi delas i fallet där prostatavikten är större än 80 g. Running incision för att exponera urinblåsan, prostatan själv, då den skärs i botten av bukhinnan. I vissa fall öppnas blåsan, genom vilken prostatakörteln avlägsnas. Katetrar infogas 2, en av dem går genom bukhinnan och den andra - genom urinröret. Lång återhämtningsperiod, men denna metod är den mest effektiva och tillförlitliga vid behandling av sådana sjukdomar, såsom godartad prostatahyperplasi. I en liten andel patienter efter en sådan intervention kan det förekomma oegentligheter vid blåsans vanliga tömning.

Minimalt invasiva metoder

Idag söker experter ständigt efter sätt att effektivisera och säkerställa behandling. Godartad prostatahyperplasi kan behandlas på ett sjukhus endast 1 dag. För detta används mild lokalbedövning. En patient på sjukhuset tillbringar en natt. Sådana metoder innefattar laserterapi, mikrovågsugn, högintensitet med användning av fokuserad ultraljud, radiofrekvens och speciell nåltransuretralablation.

Sådan behandling kännetecknas av det faktum att antalet komplikationer med det är minimalt, då behandlingsperioden inte skiljer sig i varaktighet. Men patienten kan behöva ett upprepningsförfarande, då används TURP redan.

Bekämpa hinder

Det händer också att det är omöjligt att bekämpa BPH genom kirurgisk ingrepp. Sedan tilldelas ett rum i urinröret hos en speciell intrauretral stent. Detta gör att kanalen hålls öppen. Patienten får möjlighet att normalt avge urin, nästan utan att uppleva svår obehag. Dessa stenter införs endast under inverkan av lokalbedövning, eftersom utan detta är denna procedur omöjlig.

Denna metod ger utmärkt resultat, men bara på kort sikt. Men i 14-33% stents avlägsnas, beror det på att de flyttar från sin position. Konstant användning av sådana anordningar är inte tillåtet, eftersom katetern börjar ge allvarligt obehag, orsakar irritation, kan orsaka inflammation. En liknande behandling är föreskriven, när patienten ständigt sover eller är svårt försvagad. Som en alternativ metod föreslås självkateterisering, som är periodisk i naturen. I det här fallet kan patienten göra allt själv eller han kan hjälpas av den som bryr sig om honom.

Hur förhindrar sjukdom?

I motsats till populär tro är det omöjligt att förhindra utvecklingen av BPH. Vissa råder att utföra långvarig behandling med ett läkemedel som finasterid. Det här läkemedlet börjar användas före kliniska manifestationer av sjukdomen, men hittills finns det inga fullständiga data som kan indikera läkemedlets effektivitet och effektivitet.

BPH eller godartad adenom som förekommer i prostatakörteln är en sjukdom som uppträder i mer än hälften av den manliga befolkningen. Vanligtvis förekommer en sjukdom när patienten har klagomål. Under den enklaste inspektionen kan du upptäcka ändringar. Behandlingen utses i full överensstämmelse med sjukdomsfasen, självmedicinering är inte bara värdelös, men också farlig, det är nödvändigt att göra en preliminär undersökning på sjukhuset.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Vad är diagnosen BPH i urologi?

Diagnosen av BPH i urologi sätts ofta och nästan alla män, vars ålder överstiger 60-70 år. Om diagnosen BPH avkrypteras betyder det inget annat än godartad prostatahyperplasi.

Detta är inte en onkologisk sjukdom, men det orsakar mycket problem för patienten, som strömmar i form av obehagliga symtom (som sällan utvecklas och kan förändras) och framkallar farliga störningar i kroppen.

Som behandling används folk och läkemedel, vilket ofta ger bra resultat. Transuretral resektion av prostata anses vara det viktigaste sättet att behandla sjukdomen.

Diagnosen av urologen BPH: Vad är det

Prostatakörteln har samma form som valnöt och ligger utanför blåsan, i början av urinröret. Genom tjockleken på prostata passerar urinväggen, vilket förklarar vissa symptom på BPH.

Om läkaren diagnostiserar BPH betyder detta proliferation av prostataceller, vilket ökar organets volym. Detta leder till att klämma urinröret och utseendet av karakteristiska symptom.

Denna sjukdom hos män utvecklas med ålder, vilka experter associerar sig med den naturliga processen att åldras. Mer än 60% av männen efter 50 års ålder visar tecken på hyperplasi, medan efter 68 år är denna procentandel 75-80.

Godartad prostatahyperplasi är en icke-cancerös ökning av prostata. Huvudorsaken till cellproliferation är effekten av testosteronderivat, som påverkar cellerna och får dem att växa okontrollerbart.

När prostata ökar - urinröret deformeras, detta leder till en störning av urinströmmen från urean och utseendet av obstruktiva eller irriterande symptom.

Den smärtsamma symptomatiken är inte alltid relaterad till storleken på det förstorade organet. Ofta, på bakgrunden av starkt övervuxna prostatavävnader, är symtomatologin svag eller frånvarande, men med små förändringar upplever personen extremt obehagliga känslor.

När är diagnosen BPH? symptom

I BPH kan symtom vara helt frånvarande, manifestera endast något eller tillräckligt starkt, vilket är anledningen till att en person ska konsultera en specialist. Orsaken till obehag och karaktäristiska tecken på sjukdomen är mekanisk kompression av urinröret med ett förstorat organ, sekundära förändringar i urinledaren eller komplikationer av BPH.

Som ett resultat av obstruktion av blåsans öppning kan förtjockning och muskelinstabilitet utvecklas. Detta leder till att irritativa symptom uppträder.

Obstruktiva symptom uppenbaras:

 • en svag urinstråle;
 • en känsla av ofullständig tömning av urean;
 • intermittent flöde av urin;
 • svårt utbrott av urinering
 • spänning under urinutsläpp.

Till irriterande eller irriterande symtom ingår ofta urinering, nocturia (frekventa resor till toaletten för ett litet behov på natten), starkt tål att tömma, vilket inte alltid kan kontrollera utflödet av urin.

Om otimlig behandling av sjukdomen kan förekomma komplikationer, såsom utseendet av blod i urinen, reproduktion av infektion i genito-urinorganen (manifesterad i form av värme, smärta, brinnande, frekventa önskningar att tömma).

Med tiden, med en aktiv ökning av prostatavävnad, kan en akut retention av urinutflödet utvecklas. Urin kommer att läcka, på grund av ofullständig tömning av kroppen och försvagning av dess muskler. Allt detta kan leda till utveckling av njursvikt, vilket uppträder i form av snabb trötthet, förlust av kroppsvikt, hypovolemi etc.

Behandling av BPH hos män

Före behandlingen diagnostiseras genitourinary organ, inklusive differentialdiagnos av BPH. I synnerhet är utvecklingen av onkologi av urea, infektion i urinorganen, prostatit, neurogen blåsan, diabetes mellitus utesluten. I diagnosen används rektal undersökning av prostatakörteln, blod och urin tas för analys, ultraljud i bukhålan är klar.

Diagnosen av BPH i urologi av ett brett spektrum anses vara en sjukdom som kräver adekvat behandling för att förhindra utveckling av komplikationer och förbättra patientens livskvalitet. Som terapi används inhibitorer och alfa-blockerare.

Man tror att läkemedelsbehandling, då den diagnostiserats med BPH 1 grad, är ganska effektiv, jämnt jämfört med kirurgisk ingrepp.

Behandlingen använder 2 grupper av läkemedel - de som påverkar alfa-receptorerna, slappna av i volymen av prostatavävnad, vilket underlättar symptomen och utflödet av urin. Forskare har utvecklat ett annat effektivt läkemedel, vilket minskar produktionen av dihydrotestosteron, vilket leder till en minskning av kroppens volym och normalisering av urinering.

Den fullständiga behandlingstiden utnämns av en urolog individuellt baserat på sjukdoms kliniska kön och patientens hälsoegenskaper.

De rekommenderade läkemedlen för behandling av BPH från gruppen av alfa-blockerare är Prazosin, Terazozin, Doxazosin, etc.

Dessa läkemedel ordineras till patienten med prostatahyperplasi i händelse av att det inte finns någon indikation på operation. Efter behandling med alfa-blockerare noteras en minskning av negativa symtom och en förbättring av urinering. Den fullständiga behandlingsförloppet är cirka 14 dagar och effektiviteten efter att den håller på länge.

Hos vissa patienter på grund av att ta mediciner i denna grupp kan blodtrycket minska eller det finns ingen positiv terapeutisk effekt. I detta fall ändras läkemedlet tills den lämpliga är vald, vilken (periodiskt) det kommer att ta en livstid.

Av hämmare av 5-alfa-reduktas föreskrivs en viss dos av finasterid, vilket blockerar omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron. Som ett resultat av att ta denna medicin ökar hastigheten på urinutflödet och storleken på prostatakörteln minskar.

Behandlingsförloppet med sådana läkemedel är ganska lång (mer än 5 månader), medan de är mer lämpliga för de män som har svår hyperplasi i kroppen. Av biverkningarna (sällan) kan öka bröstet och utveckla impotens.

Diagnos av BPH: behandling med folkmekanismer

När människor diagnostiserar BPH med folkmekanismer, är det möjligt att använda det tillsammans med mediciner, om det inte finns någon indikation på akut kirurgisk ingrepp.

Folkterapi har använts för att behandla manliga sjukdomar eller förhindra dem under lång tid, med de flesta av de folkmedicinska lösningarna som tas till grund för skapandet av fytodroppar, som ofta föreskrivs för BPH.

Oftast vid behandling av denna sjukdom används:

 1. Pumpa. Denna orange grönsak kallas en av de mest effektiva i kampen mot prostata sjukdomar, liksom för deras förebyggande. Du kan äta pumpa i rå form, förbereda det från otroligt användbar juice eller sallader. Pumpan är väl kombinerad med honung, som kan tillsättas till juice eller när man bakar grönsaken. Pumpa rekommenderas också för behandling av diabetes mellitus - en av orsakerna till prostata hyperplasi. Användbara ämnen finns i pumpa frön, som före konsumtionen är något torkade och äter kärnor hel eller i formad form. Pumpa frön kan sprinklas med sallader, efterrätter eller kokta bollar, blandade med honung, vilket bidrar till att förbättra tillståndet och funktionen av prostata.
 2. Lök. Ät denna underbara grönsak i dess råa form rekommenderas varje dag (om det inte finns kontraindikationer förknippade med sjukdomar i matsmältningssystemet). Du kan laga en medicinsk infusion från en krossad glödlampa. För att göra detta, 1 lök att slipa i en mixer eller köttkvarn, häll 1 kopp kokande vatten och insistera på 1,5 timmar. Du måste dricka infusion varje dag, för 40 g före eller efter att ha ätit.
 3. Lökskal. Förbered infusionen från denna härdande komponenten är enkel nog. För att göra detta, ta 1 kopp skinka, skölj under rinnande vatten (placera tidigare i en kolv), häll kokande vätska och sätt på långsam eld i ca 5 minuter. Därefter bör buljongen avlägsnas, förpackas i en behållare och insisteras i 35 minuter. När agenten är infunderad, kan en liten honung läggas till det och du kan konsumera 0,5 koppar per vecka.
 4. Valnötter. De kan och bör ätas av alla män som vill behålla sin manliga hälsa så länge som möjligt. Nötter av valnötter kan blandas med honung, pumpa frön och äta varje dag.

I behandlingen används ofta infusioner av örter, som innehåller ämnen som positivt påverkar produktionen av hormoner i prostatakörteln. Som sådana växter använder fält våldtäkt, fältfält, medicinal salvia, maskros, arnica, basilika, etc.

Kirurgisk ingrepp vid diagnos av BPH

Prostatektomi, som avlägsnar den inre delen av prostata, för att snabbt förbättra symptomen i BPH. I de flesta fall ger det bra resultat, förutom äldre män (över 78 år), som inte alltid lyckas eliminera alla negativa symtom.

Prostatektomi är ordinerad för:

 • retention av urin;
 • njursvikt i samband med obstruktion;
 • återkommande urinvägsinfektioner;
 • förekomst av konkretioner i urinledaren;
 • stor återstående volym urin;
 • ineffektiv behandling med medicinering;
 • omöjlighet eller vägran att genomgå behandling med läkemedel.

Ett mer säkert och effektivt förfarande är transuretral resektion av prostatan, i vilken den förstorade prostata vävnaden avlägsnas genom en slinga och under påverkan av en elektrisk ström.

De vanligaste komplikationerna mot procedurens bakgrund är erektil dysfunktion, inkontinens, blodförlust, indikationer på upprepad TURP. Laser och mikrovågsterapi kallas mindre traumatiska procedurer vid behandling av BPH, men tyvärr ger de inte alltid önskat resultat.

Hur man förhindrar BPH

Eftersom godartad prostatahyperplasi är en naturlig process för åldrande kroppen kommer det inte att vara möjligt att förhindra sitt utseende. Det bästa som kan göras är att leda en hälsosam livsstil, äta rätt, äta naturliga produkter och få en snabb undersökning med en specialist.

Det är viktigt att avstå från att dricka alkohol, röka, leda en kaotisk livsstil med en frekvent förändring av sexpartner. Det är samtidigt bra att ha ett regelbundet sexliv med en person, att övervaka könsorganens hygien och underklädernas kvalitet.

När de första symtomen på sjukdomen uppträder är det nödvändigt att konsultera en läkare och genomgå behandling, vilket kommer att bidra till att förebygga allvarliga sjukdomar i genito-urinorganens arbete. Dessutom är komplikationen av BPH prostata- eller blåscancer och snabb behandling hjälper till att förhindra utvecklingen av farliga sjukdomar och förlänger därigenom livet för en man.

BPH 2 grader - vad betyder denna diagnos?

BPH 2 grader vad är det? Denna fråga ställs ofta av det manliga könet, som diagnostiserades som testat. Godartad prostatahyperplasi - det är adenom i prostatakörteln - är en av de tre vanligaste genitourära sjukdomarna hos män.

Experter associerar sjukdomsutvecklingen med den gradvisa försämringen av kroppen, uppnåendet av vissa åldersgränser. Hormonförändringar orsakade av åldrande leder till misslyckanden i prostatens normativa funktionalitet. Hos unga män är sjukdomen mycket mindre vanligt och förknippas med vissa faktorer som föregår utvecklingen av hyperplasi.

Utveckling av sjukdomen

Spridningen av glandulära vävnader i organ noteras ofta efter den befintliga kroniska varianten av prostatit. Långvariga inflammationsprocesser som lämnas obevakad av patienten, ignorerar den föreskrivna behandlingen gör att sjukdomen kan utvecklas enligt sitt eget scenario.

De främsta orsakerna till utvecklingen är:

 • Åldersförändringar;
 • Missbruk av alkoholhaltiga, låga alkoholhaltiga drycker, nikotin;
 • Genetisk predisposition - med familjehistoria av typiska abnormiteter;
 • En stillesittande livsstil, stillasittande arbete;
 • Aterosklerotiska förändringar i kärlen;
 • Överskott kroppsvikt, med övergången till fetma.

Symptomatiska manifestationer

Den andra graden av godartad prostatahyperplasi kallas subkompensationssteget. Tumörens tillväxt orsakar kompression av urinröret, på grund av vilket urinutmatningen från blåsan störs.

Efter den slutliga förminskningen av lumen i urinrörets kanal börjar vätska att ackumuleras i blåsans kropp, stagnerande processer i den. Konstant irritation av slemhinnor och blåsans väggar orsakar deras förtjockning. En gynnsam sluten miljö tillåter patogenerna att tränga in i kroppen för att multiplicera fritt.

BPH i andra etappen är ofta komplicerat av blåsor (blåsinflammation) och urolithiasis (på grund av de pågående processerna i kroppens kropp återställs salterna, degenererar till stenar). En konstant ökad belastning på njurarna framkallar utvecklingen av ett parat organbrist.

Symtomatisk av hyperplasi i denna period är:

 • Trög ström av urin;
 • Hyppig uppmaning att urinera;
 • Känsla av otillräcklig tömning
 • Dropputsöndringar av urin på dagtid, i komplexa varianter utvecklar enuresis;
 • Känsla av konstant torrhet i munnen, törst;
 • Manifestationer av allmän förgiftning av kroppen;
 • Smärt syndrom;
 • Illamående.

Med sammanfogad cystitis, tillsammans med urin, utsöndras blodpartiklar. Ömhet uppenbaras av skarpa stänk, speciellt när man försöker gå på toaletten. Teckenens svårighetsgrad och styrkan hos deras manifestationer beror direkt på de sekundära sjukdomar som har gått med.

Diagnostiska åtgärder

Diagnosen börjar med ett besök på urologens samråd och ger information om symptomen.

Specialisten fyller medicinsk historia, avslöjar den preliminära diagnosen, baserat på patientens vittnesbörd.

Ett vanligt sätt att leva, daglig diet, specificitet av arbetet, inställning till sport, långtidsintag av läkemedel - alla dessa faktorer beaktas när patienten hänvisas till laboratorieforskning.

Patienten utsätts för forskning:

 • Den allmänna analysen av ett blod, uriner;
 • Bakteriologisk kultur för bestämning av patogener som trängt in i kroppen, dess förhållande till antibiotika (mikroflora resistens);
 • Bestämning av PSA-nivå i blodet;
 • Survey radiography;
 • Uroflödesmätning - bestämning av urinhastighetskvoten;
 • Ultraljudsundersökning av prostatakörtelns allmänna tillstånd, förändringarna i det.

För att bekräfta diagnosen "grad 2 adenom" utförs ytterligare studier för att utesluta sjukdomar med liknande manifestationer:

 • Kronisk typ av prostatit;
 • urolitiasis;
 • Sklerotiska förändringar i prostata vävnad;
 • Cancer tumörer i organs kropp.

Efter att ha fastställt den slutliga diagnosen väljer specialisten det lämpligaste systemet med terapeutisk effekt.

Med utvecklingen av komplicerade strömmar är det möjligt att föreskriva kirurgiskt ingripande, med partiell eller fullständig borttagning av problemområden.

Metoder för behandling

Konservativ terapi i andra etappen av adenom bidrar till att stoppa tillväxten av neoplasma, men löser inte problemet. Alla mediciner är effektiva vid början av hyperplasi, alla efterföljande skeden används de som hjälpmedicin.

För terapeutiska effekter gäller:

 1. Alpha-adrenoblockers - slappna av musklerna i blåsans väggar, undertryck smärtsyndromet som uppstår vid urinering. Tillväxt av hyperplasi, de kan inte sluta, efter att en specialist har utnämnts, förbättras det allmänna tillståndet en vecka från början av ansökan.
 2. Inhibitorer - som används för att undertrycka proliferation av körtelvävnad, reducerar tumörens storlek. Den önskade effektivitetsnivån uppnås inom tre kalendermånader från dagen för den första introduktionen av droger.
 3. Läkemedelsbaserade läkemedel baserade på växtråvaror kan normalisera kroppens funktionalitet, undertrycka negativa symtom i genitourinärsystemet. De viktigaste aktiva substanserna som utgör beredningarna är användbara mikroelement av medicinska örter.

Komplex terapi, från ovan nämnda läkemedel, underlättar patientens allmänna tillstånd, men lindrar inte prostata adenom.

Typer av kirurgiska ingrepp

För behandling av prostatahyperplasi i andra graden appliceras flera tekniker för interventioner beroende på tillståndet hos det drabbade organet, patientens hälsotillstånd.

Indikationer för användning av operationer är:

 • Akuta former av urinretention
 • Förekomst av blodpartiklar i urinen;
 • Kronisk variant av infektionssjukdomar;
 • Allvarlig förgiftning
 • Inflammatoriska processer av olika etiologi;
 • Stagnerande fenomen i blåsan, bildandet av insättningar;
 • Bristande njurfunktion.

Laserterapi

Avser den sparsamma, med ett minimum antal komplikationer i den postoperativa perioden. Sjukhusisering på sjukhus utförs i 48 timmar, det finns inget behov av långvarig kateterisering av blåsan.

Två varianter används oftast:

 1. Laserablationsmetoden tillåts för små tumörstorlekar, utförda genom indunstning av skadade vävnadsställen. Effektiviteten uppträder i 97% av det totala antalet operationer.
 2. Metoden för laser-enukleation - när den används för att ta bort andelen prostata utan att bryta kapseln. Den är konstruerad för att ta bort tumörer av betydande storlek. Efter applicering urinering återställs funktionaliteten i urinvägarna.

Transuretral resektion

Avlägsnande av neoplasma utförs under endoskopisk manipulation. Genom urinvägskanalen sätts en särskild anordning (resektoskop) in, vilket avlägsnar degenererade vävnadsställena. Operativ ingrepp utförs under lokalbedövning, efter att patienten installerat en kateter i flera dagar.

Adenoektomiya

Den klassiska metoden att ta bort prostatacancer. Det används i sällsynta fall, med en total tumörvikt på mer än 75 gram. Manipulation utförs under lokalbedövning.

Komplikationer efter denna teknik observeras i sällsynta fall, risken för trauma till blåsan är minimal. Efter borttagning av godartad hyperplasi placeras patienten en kateter för att avlägsna urin och blod. Hemodynamikontrollen utförs, patienten tar smärtstillande preparat för att undertrycka smärtsyndromet.

Av alla tekniker anses denna operation vara den svåraste - för patientens kropp och under den postoperativa perioden.

Förbud mot kirurgisk operation kan orsakas av:

 • Blåsans åderbråck
 • Minskad blodkoagulering;
 • Ankylos av höftledet;
 • Akuta former av interna sjukdomar;
 • Brott mot funktionaliteten i hjärtmuskeln.

Innan operativ manipulering utförs, genomgår patienten en diagnostisk undersökning för kroppens allmänna tillstånd, tillväxten hos en godartad neoplasma. I avsaknad av uppenbara kontraindikationer och patientens samtycke till operationen utförs det på ett planerat sätt.

Diagnosen är att det här är

Symtom på att utveckla godartad prostatahyperplasi

Hormonella förändringar hos en man orsakar utvecklingen av BPH 1 grad och inser vad det är, vilka faktorer som påverkar dess utveckling och vad man ska göra vid diagnos kan du eliminera sjukdomen utan allvarliga negativa konsekvenser för hälsan.

Förutsättningar och utvecklingsstadier av prostata adenom (BPH)

Godartad prostatahyperplasi av 1: a graden (BPH) är en vanlig sjukdom hos män av sexuell mognad. Det kännetecknas av proliferation av det glandulära epithelialskiktet i prostatan eller dess stromala komponenter. Därefter bildas flera godartade tumörer i prostatakörteln. De ökar i storlek, de börjar klämma urinröret, och sjukdomen börjar manifestera sig som ett brott mot urinering.

Till skillnad från prostatacancer är BPH godartad och ger inte metastaser och utgör därför inte ett hot mot livet. Men när en sjukdom uppstår är det nödvändigt att ständigt justera nivån av det prostatiska specifika antigenet i blodserumet, eftersom det är en markör för tumördegenerering i en malign.

Orsaker till sjukdomen

Det är inte definitivt bestämt av vilken anledning sjukdomen uppstår. Faktorer som påverkar utvecklingen av BPH är:

 • Ålder över 40 år.
 • Hormonal omstrukturering av kroppen. När män åldras minskar testosteronproduktionen och syntesen av kvinnliga hormoner östrogen ökar. Obalansen mellan kvinnliga och manliga hormoner orsakar godartade förändringar i prostata vävnaden.
 • Ärftlig faktor. Sannolikheten för sjukdomsuppkomsten ökar, om i en mans familj hade far eller farfar BPH.
 • Konstant hypotermi, speciellt under vinterfiske, dykning.
 • Överdriven kroppsvikt. Om en mans vikt i kg dividerad med kvadraten av höjd i meter får du ett värde som kallas kroppsmassindex (BMI). Om du har en BMI över 30 bör du arbeta med viktminskning.
 • Åder i det lilla bäckenet.
 • Hypertensiv sjukdom.
 • Förekomst av diabetes mellitus.
 • Dåliga vanor, felaktig kost (överflöd i kosten av fet, salt, kryddig mat), en stillasittande livsstil.

Att ha en av de predisponeringsfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen rekommenderas att en man genomgår en preventiv kontroll varje år för att förhindra att adenomen växer till en hälsoriskerande storlek.

Utvecklingen av sjukdomen är av en fasisk natur. Det finns tre stadier av utveckling av prostatahyperplasi:

 • de första - föregångarna;
 • den andra - subkompenserade;
 • den tredje dekompenseras.

Om adenom inte har behandlats utvecklas det andra och tredje steget av sjukdomen, vilka kännetecknas av svåra urineringstest som kräver brådskande kateterisering. Otillbörlig behandling av sjukdomen är fylld med utvecklingen av njursvikt. Därför är det nödvändigt att konsultera en läkare vid första etappen av BPH.

Frågan kvarstår: hur man känner igen utvecklingen av prostata adenom i steg 1, är det möjligt att bota sjukdomen?

Tecken på utveckling av BPH i steg 1

Sjukdomens inledande skede kan variera från 1 år till 10 år. Själva adenomen i prostata i 1: a graden är så liten att det inte orsakar smärtsamma känslor eller en försämring av livskvaliteten. Hennes upptäckt är möjlig om hon klämmer ur angränsande organ i urinvägarna. Detta framkallar utseendet av tecken på BPH:

 • mer frekvent urinering under dagen och natten;
 • mindre intensiv utsöndring av urin;
 • minskning av mängden urin som släpptes under en enda resa till toaletten;
 • problem med avskräckande reduktionsdetrusor, uppmaningen att urinera snabbt;
 • urinladdning av en vertikal ström;
 • Behovet av att anstränga buken för att extrahera urin i början eller i slutet av urineringstiden.

Om du upplever obehag, behöver du se en läkare. Självdiagnosen är oacceptabel, eftersom liknande tecken har prostatit 1 grad, tidigt stadium av prostatacancer.

Adenom i prostata i den 1: a graden leder inte till störningar i funktionen av urinvägarna eller njurarna. Urinvolym utan att lämna toaletten på en kampanj, i det inledande stadiet av sjukdomen kan vara antingen låg, utan att orsaka obehag eller till och med frånvarande.

Till följd av utvecklingen av prostatahyperplasi kan komplikationer uppstå:

 • inflammation i prostata vävnaden (prostatit)
 • divertikula (saccular protrusions) av urinblåsan;
 • omvänd urinflöde;
 • ofullständig tömning av blåsan, vilken är kronisk;
 • nedsatt njurfunktion
 • bildning av njurstenar;
 • Progressiv expansion av bäcken i njurarna (hydronephrosis).

Endast läkaren kan diagnostisera sjukdomen med hjälp av metoder för att diagnostisera BPH, och det är manifestationerna av komplikationer orsakade av sjukdomen som kan utlösa misstanken om utvecklingen av adenom.

Diagnos av BPH 1 grad

När man hänvisar till en läkare med klagomål om nedsatt urinering, utförs en digital rektalundersökning av prostata. För att klargöra diagnosen och bestämma kroppens exakta storlek används diagnostiska metoder:

 • Ultraljud - utförs på ett av två sätt: genom bukets främre vägg eller transrektala väg (TRUS). Den andra metoden är mer informativ och låter dig differentiera godartade och maligna tumörer, klargöra BPH-stadiet. Mängden urin som återstår i blåsan efter tömningen utvärderas också. Vid det första skedet av adenomutveckling ligger dess volym nära normen, lika med 25 ml.
 • Uroflowmetry - bestämning av strömmen av urinflödet med hjälp av enheten - uroflow meter. Till förfarandet patienten med blåsan fyllnings väter tank försedd med sensorer för fastställande av flödeshastigheten jet, urinvolym, grad av acceleration av flödet, tiden för urinering, urinerings latens. Som en följd av detta utfärdar enheten ett graf-urofloogram enligt vilket läkaren bedömer tillståndet i urinvägarna.
 • Cystoskopi. Denna metod innefattar att undersöka blåsan med ett speciellt rör utrustad med en kamera och en ljuskälla. Det injiceras i urinröret, och kameran registrerar tillståndet för urinvägarna.
 • Excretory kontrast urografi är en metod för undersökning, där en kontrast injiceras i patientens blod och en serie röntgenfotografier som fastställer njurarnas tillstånd.

Förutom instrumental diagnostiska metoder används laboratorietester av blod, urin och prostatisk sekretion för att bedöma graden av BPH-utveckling, ett blodprov för innehållet i prostata-specifikt antigen för att bedöma risken för prostatacancer.

I BPH 1 grad föredras användningen av läkemedelsbehandling.

Metoder för behandling av BPH 1 grad

Prostata adenom försvinner inte någonstans under behandlingen. Det är möjligt att bli av med det bara med hjälp av kirurgisk ingrepp. I det första skedet av sjukdomsutvecklingen, om prostatahyperplasi inte orsakar smärta, obehag och felfunktion i urinvägarna, utförs behandlingen med läkemedel:

 1. Alfa-adrenoblocker (Uroxatral, Flamax, Gitrin, Rapaflo). Under inverkan av droger, är mjukvävnaderna i prostatakörteln och urinblåsan avslappnad. Detta medför en ökning i urinflödet och fullständig dränering av blåsan. Preparat tas oralt 1-2 gånger om dagen. Medicinsk behandling kan orsaka biverkningar i form av huvudvärk, sänkning av blodtrycket, försämringskraften.
 2. Inhibitorer av 5-alfa-reduktas (Avodart, Proscar). Narkotika minskar påverkan på prostata androgener. Detta leder till en avmattning i tillväxten av prostata, och ibland till en minskning av den. Förbättring av patientens tillstånd observeras efter 6-12 månader kontinuerlig användning av droger. Behandling av sådana läkemedel tolereras väl, men under det första året av deras ansökan kan vara en försämring av erektion och libido, ejakulationsstörning, en liten ökning i bröstkörtlarna. Läkemedel rekommenderas endast användas med en förstorad prostata storlek. Män som planerar att fylla på familjen bör avstå från att ta dem och gravida kvinnor bör undvika kontakt med tabletter som innehåller dutasterid eller finasterid (hämmare av 5-alfa-reduktas).

Om behandling inte är nödvändig medicinering given effekt, det förfarande resektion av prostata, ballongutvidgning av urinkanalen för att expandera, är stenten monterad (cylindrisk design) för att förhindra ytterligare avsmalning av urinröret.

När BPH 1 grad detekteras är det nödvändigt att justera maten, använd fler produkter som innehåller substansen "lykopen": tomater, persimmon, vattenmelon, grapefrukt. I kombination med olivolja och avokado absorberas lycopen väl och förhindrar förekomsten av cancer. I kampen mot prostata adenom hjälper produkter, selen och zinkinnehåll. Dessa inkluderar: skaldjur (ostron, lax, makrill, tonfisk), baljväxter, bovete och havregryn, pumpa frön, svamp, selleri och persilja. Det är också nödvändigt att begränsa användningen av alkohol.

Män över 40 år rekommenderas att genomgå en årlig urologisk undersökning för att upptäcka BPH i ett tidigt utvecklingsstadium, som är mottagligt för behandling utan komplikationer.

Diagnosen är att det här är

Den vanligaste sjukdomen hos män är prostata adenom. Fram till nyligen användes denna term överallt. Men allt oftare kan du höra diagnosen BPH. Vad det här betyder är inte särskilt tydligt för en vanlig man. Godartad prostatahyperplasi återspeglar mer fullständigt arten av sjukdomen och dess histologiska struktur. Denna formulering kännetecknas av de flesta specialister i världen.

Förekomsten av sjukdomen i olika åldersgrupper är inte enhetlig. Bland männen 40-50 år är incidensen ca 50%. Patienter i åldern 50 till 60 år är föremål för en sjukdom på 60%. Incidensen hos patienter över 70 år är cirka 85%. Sannolikt ökar sannolikheten för att utveckla en sjukdom med åldern. Histologisk undersökning visade dock tecken på 30-40-åringar. Till de orsaker som påverkar sjukdomsuppkomsten är det ingen tvekan om en hormonell förändring i kroppen. Men BPHs förhållande är inte etablerat antingen med sexuell aktivitet, vare sig med ras eller nationell karaktär, eller med näringens särdrag är inte bevisat.

Klinisk kurs

Utseendet av symtom är förknippat med mekanisk komprimering av urinröret med adenomatösa noder och en ökning av muskulaturens muskler i blåsans prostatakörtel. Det finns två grupper av symtom:

 • Obstruktiv, förknippad med att tömma urinblåsan - svårighet att börja urinera, urinströmmen är svag, intermittent, måste pressa för urinering, en känsla av ofullständig tömning, etc.
 • Irriterande, som härrör från ackumulering av urin - frekvent urinering, speciellt på natten, imperativa uppmaningar, oförmåga att behålla urin etc.

Obstruktiva symptom är farligare och kräver ofta kirurgisk ingrepp, irriterande, även om de orsakar mycket olägenheter för patienterna, inte är så farliga och inte är mycket mottagliga för konservativ behandling. Den kliniska kursen av sjukdomen beror på möjliga komplikationer:

 • hematuri
 • Bildandet av stenar, divertikula i blåsan
 • Urinvägsinfektion
 • Kronisk njursvikt

diagnostik

För att diagnosen är nödvändig för att genomföra en grundlig undersökning, som innefattar följande metoder:

 • Finger rektal undersökning
 • PSA - prostataspecifikt antigen
 • Ultraljudstransrectal och transabdominal
 • Uroflowmetry
 • cystoskopi
 • Med komplikationer - Röntgenmetoder för forskning

Diagnosen av BPH - vad det betyder för patienten när det gäller behandling - sjukdomen är väl lämpad för läkemedelsbehandling vid första skedet, när det inte finns några komplikationer. Läkemedel bidrar till normalisering av urinering och leder till en minskning av prostatakörteln. Valet av läkemedlet, varaktigheten av användningen beror på sjukdomens symtom och ordineras av läkaren efter en grundlig undersökning. I ett senare skede rekommenderas kirurgisk behandling. Huvudkriteriet för operationen är utseendet av kvarvarande urin och nedsatt njurfunktion. Idag finns det många sätt att utföra kirurgi (transuretral resektion, laserablation, förångning, öppen prostatidomektomi, etc.), som alla har sina fördelar. Med ett litet adenom är minimalt invasiv ingrepp möjlig, är risken för komplikationer minimal. Enligt statistiska data överstiger inte dödliga utfall för alla typer av kirurgisk behandling 2%. Dessutom svarar BPH bra på behandlingen, vars effektivitet är ganska hög och når 90%.

E-post: [email protected]
+7 (495) 181-03-37 Skapande och marknadsföring av webbplatsen -

BPH - vad är det? Symtom, behandling av godartad prostatahyperplasi

Varför behöver jag en liten ficka på mina jeans? Alla vet att det finns en liten ficka på jeans, men få människor undrade varför det kan behövas. Det är intressant att det i början var en plats för hr.

Vilken form av näsan kan berätta om din personlighet? Många experter tror att titta på näsan, du kan säga mycket om personens personlighet. Därför vid första mötet var uppmärksam på att näsan är okänd.

Våra förfäder sov inte så som vi gjorde. Vad gör vi fel? Det är svårt att tro, men forskare och många historiker tenderar att tro att en modern person inte sover alls som hans forntida förfäder. Början.

Charlie Garde dog en vecka före sin första födelsedag Charlie Gard, en obotlig sjuk baby som talas om av hela världen, dog 28 juli en vecka före sin första födelsedag.

Trots alla stereotyper: en flicka med en sällsynt genetisk störning erövrar modevärlden detta tjej som heter Melanie Gajdos, och hon bröt sig in i modevärlden snabbt, chockerande, inspirerande och förstöra dumma stereotyper.

Topp 10 förstörda stjärnor Det visar sig att ibland slutar den högsta berömmelsen i misslyckande, som det är fallet med dessa kändisar.