Huvud
Analyser

När är diagnosen BPH?

Idag har många män, särskilt efter 50 års ålder, problem med urinering, vilket är en följd av vissa sjukdomar. Oftast vid denna ålder förekommer BPH, görs denna diagnos först efter lämplig undersökning. Sjukdomen åtföljs av utseende av godartad utbildning i prostata, d.v.s. Det finns en icke-cancerous ökning i prostata. Behandling är effektiv, transuretral resektion utförs oftast.

Obstruktiva och irriterande symtom

Vanligtvis görs diagnosen BPH när karakteristiska symptom observeras. Men det finns ett antal fall när sjukdomsförloppet passerar asymptomatiskt eller de är specifika. Alla symptom kan delas upp i flera grupper, när de uppstår måste du genast gå till sjukhuset.

Godartad prostatahyperplasi kan uttryckas av sådana obstruktiva symtom:

 1. Känslan att blåsan inte har tömt helt, även om urinströmmen har torkat upp.
 2. En svag ström av urin.
 3. Stress under varje urinering.
 4. Intermittent jet.
 5. Förseningar i urinering, svårigheter.

Irriterande, d.v.s. Irriterande symptom:

 1. För ofta urinering.
 2. Starka önskningar, som nästan är omöjliga att övervinna.
 3. Natt urladdning av urinblåsan.

Om det redan finns komplikationer är följande symptom möjliga:

 1. Förekomsten av blod i urinen.
 2. Njurinsufficiens.
 3. Olika infektioner i urinvägarna.
 4. Urininkontinens.

Riskgrupp hos män

Adenom utvecklas vanligtvis hos patienter som befinner sig i en sådan riskgrupp:

 1. Förekomsten av hypertoni, d.v.s. högt blodtryck.
 2. Äta på västerländska dieter, mycket snabbmat.
 3. Obalans mellan nivåer av östrogen och testosteron.
 4. Övervikt.
 5. Ökad androgenreceptorer.
 6. Negativ miljö, vilket är särskilt viktigt för stora industricentrum.
 7. Förekomsten av en sådan sjukdom som diabetes.

Om det finns misstankar i bildandet av benign prostatacenom, bör du kontakta en specialist för forskningen. Huvudfaktorerna för sådan behandling är:

 1. Urinretention, d.v.s. oförmåga att urinera
 2. Förekomsten av blod i urinen.
 3. Svårigheter med urinering, smärtsamma förnimmelser.
 4. Misstänkt för njursvikt.
 5. Urininkontinens.
 6. Förekomsten av smittsam inflammation i urinvägarna.

Vanligtvis börjar allt med det faktum att det finns hinder för urinering. Detta åtföljs av stark smärta. Gradvis upprepas upprepningarna oftare, urinströmmen försvagas. Som ett resultat leder det till urininkontinens eller fungerar som ett tecken på BPH, det kan finnas allvarliga orsaker, till exempel cancer. Därför är det omöjligt att undvika undersökning, vi måste genast reagera på symtom på vår kropp.

Efter 50 år måste var och en nödvändigtvis genomgå undersökningar, göra det regelbundet.

I det här fallet kan de flesta sjukdomar detekteras omedelbart, börja lämplig behandling tills de inte befinner sig på scenen när endast kirurgiskt ingripande kan hjälpa till.

Behandling av BPH hos män

Behandlingsmetoderna tilldelas olika, huvuddelen av dem är dynamisk konstant observation, möjligen kirurgisk och medicinsk behandling. Allt beror på graden av sjukdomen, indikationerna för att använda en viss metod. Hembehandling av BPH innebär kontinuerlig övervakning av hälsa, mätning av urinflödet, upptagande av läkemedel som föreskrivs av läkaren. Ta inte mediciner vid denna tidpunkt, som ges på apotek utan recept. Lugnare är också förbjudna, liksom botemedel mot bihåleinflammation. Detta förklaras av det faktum att sådana droger gör symtomen mer uttalade, tillståndet förvärras.

För medicinska ändamål kan fytoterapi metoder baserade på användningen av växtextrakt användas hemma. Men det finns ingen speciell effektivitet, även om extraktet från dvärgpalmen har en antiinflammatorisk effekt, svullnad av prostata avlägsnas, hormoner hämmas.

Användning av läkemedel

Idag används 2 grupper av läkemedel för behandling, vilka är effektiva för BPH. Detta är 5-alfa-reduktas och alfa-blockerare. Alfa-blockerare är utformade för att blockera alfa-receptorer, vilket minskar muskelsystemet i blåsans nacke och själva prostata. Droger tar bort många symtom på sjukdomen, de kan normalt tömma urinblåsan om det behövs.

Förteckningen över sådana preparat är följande:

Det kommer att vara effektivt att behandla BPH endast om restvolymen av urin är 300 ml, men det finns ingen indikation på kirurgisk ingrepp.

5-alfa-reduktas omvandlar hormon testosteron till en aktiv, vilket lindrar symtomen. En märkbar förändring kräver en period på upp till 6 månader. Antalet fall då urinering är svår, reduceras till ett minimum, minskar med cirka 50% om 4 år. Men det finns ett antal biverkningar:

 • 0,4% bröstförstoring;
 • 3-4% impotens;
 • 50% minskning i ejakulatvolymen;
 • 50% minskning i PSA.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgisk ingrepp är ett av de vanligaste urologiska förfarandena. Operationen består i att avlägsna en del av den inre prostata, inte fullständigt hela körtelvävnaden, som vid radikal operation, om det finns en malign tumör i prostata.

Indikation för kirurgisk ingrepp:

 1. Urinretention, oförmåga att gå på toaletten.
 2. Njurinsufficiens.
 3. Förekomst av återkommande infektioner.
 4. Närvaron av stenar i urinblåsan.
 5. Restvolymen av urin är stor.
 6. Drogterapi var inte framgångsrik.
 7. Patienten vägrar att genomgå traditionell läkemedelsbehandling, med tanke på att den inte är så effektiv.

Idag används flera alternativ för kirurgisk behandling:

 1. Transuretral snitt utförs genom blåsans hals. Inuti instrumentet introduceras, istället för en slinga används en speciell elektrisk kniv, är prostatan skärd. Detta gör att du kan ta bort trycket. Vävnaden avlägsnas inte heller, eller en liten del av den avlägsnas, vilket är tillräckligt nog. Vikten av den borttagna delen är väldigt liten - upp till 30 g.
 2. Transuretral förångning baseras på användningen av ett resektoskop som sätts in i urinröret. Tyget är inte avskuren, det påverkas helt enkelt av el. Katetern bärs inte så länge, kostnaden för operation är låg.
 3. En öppen prostatektomi delas i fallet där prostatavikten är större än 80 g. Running incision för att exponera urinblåsan, prostatan själv, då den skärs i botten av bukhinnan. I vissa fall öppnas blåsan, genom vilken prostatakörteln avlägsnas. Katetrar infogas 2, en av dem går genom bukhinnan och den andra - genom urinröret. Lång återhämtningsperiod, men denna metod är den mest effektiva och tillförlitliga vid behandling av sådana sjukdomar, såsom godartad prostatahyperplasi. I en liten andel patienter efter en sådan intervention kan det förekomma oegentligheter vid blåsans vanliga tömning.

Minimalt invasiva metoder

Idag söker experter ständigt efter sätt att effektivisera och säkerställa behandling. Godartad prostatahyperplasi kan behandlas på ett sjukhus endast 1 dag. För detta används mild lokalbedövning. En patient på sjukhuset tillbringar en natt. Sådana metoder innefattar laserterapi, mikrovågsugn, högintensitet med användning av fokuserad ultraljud, radiofrekvens och speciell nåltransuretralablation.

Sådan behandling kännetecknas av det faktum att antalet komplikationer med det är minimalt, då behandlingsperioden inte skiljer sig i varaktighet. Men patienten kan behöva ett upprepningsförfarande, då används TURP redan.

Bekämpa hinder

Det händer också att det är omöjligt att bekämpa BPH genom kirurgisk ingrepp. Sedan tilldelas ett rum i urinröret hos en speciell intrauretral stent. Detta gör att kanalen hålls öppen. Patienten får möjlighet att normalt avge urin, nästan utan att uppleva svår obehag. Dessa stenter införs endast under inverkan av lokalbedövning, eftersom utan detta är denna procedur omöjlig.

Denna metod ger utmärkt resultat, men bara på kort sikt. Men i 14-33% stents avlägsnas, beror det på att de flyttar från sin position. Konstant användning av sådana anordningar är inte tillåtet, eftersom katetern börjar ge allvarligt obehag, orsakar irritation, kan orsaka inflammation. En liknande behandling är föreskriven, när patienten ständigt sover eller är svårt försvagad. Som en alternativ metod föreslås självkateterisering, som är periodisk i naturen. I det här fallet kan patienten göra allt själv eller han kan hjälpas av den som bryr sig om honom.

Hur förhindrar sjukdom?

I motsats till populär tro är det omöjligt att förhindra utvecklingen av BPH. Vissa råder att utföra långvarig behandling med ett läkemedel som finasterid. Det här läkemedlet börjar användas före kliniska manifestationer av sjukdomen, men hittills finns det inga fullständiga data som kan indikera läkemedlets effektivitet och effektivitet.

BPH eller godartad adenom som förekommer i prostatakörteln är en sjukdom som uppträder i mer än hälften av den manliga befolkningen. Vanligtvis förekommer en sjukdom när patienten har klagomål. Under den enklaste inspektionen kan du upptäcka ändringar. Behandlingen utses i full överensstämmelse med sjukdomsfasen, självmedicinering är inte bara värdelös, men också farlig, det är nödvändigt att göra en preliminär undersökning på sjukhuset.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Kärnan i diagnosen BPH

Det fanns problem med toaletten. Du kör där varje halvtimme, men en känsla av att du inte gick alls. Urologen diagnostiserade BPH och varnade för att en lång livslång behandling ska utföras.

Vad är den här sjukdomen? Hur diagnostiseras den patologiska processen och hur behandlas den?

BPH - definition och orsaker till patologi

BPH dechiffreras som godartad prostatahyperplasi eller adenom. Tumören utvecklas från glandulärt epitel eller stromal komponent i prostata.

Initialt bildas en liten komprimering i prostatakörteln, en bunt. Gradvis ökar det i storlek och börjar klämma den omgivande vävnaden. Den första som lider av urinblåsan och urinröret.

Tumören är godartad. Det skiljer sig därför med en långsam tillväxthastighet och metastaseras inte antingen av hemoglobinet eller av den lymfogena vägen. Parametrarna för PSA-tumörmarkören går inte längre än normen.

De viktigaste förutsättningarna för patienter med BPH är män som är äldre än 40 år. Vid tidigare ålder är denna sjukdom extremt sällsynt.

Orsakerna till hyperplasi av prostata vid den nuvarande utvecklingen av medicinen avslöjas inte. Det finns ett antal faktorer som bidrar till början av utvecklingen av den patologiska processen:

 • minskade androgener;
 • Ökad produktion av östrogener.

Varje koppling av utvecklingen av hyperplasi med aktiviteten av sexuell aktivitet, med sexuell läggning, närvaron eller frånvaron av dåliga vanor avslöjas inte. Detsamma gäller för de överförda sjukdomstillstånden eller andra sjukdomar i inflammatorisk genes på reproduktionsområdet.

Symtom och stadier av BPH

Den huvudsakliga symptomatologin för prostata adenom beror på utvecklingsstadiet för den patologiska processen.

 1. I första kompenserade scenen noterar patienterna följande symtom:
 • början på problem med urinering;
 • svag jet;
 • frekventa önskningar, intensifierar på natten.
 • urinblåsan töms fullständigt, resterande urin är frånvarande.

Detta stadium varar från 1 till 3 år. Orgeln är förstorad, men palpationen passerar smärtfritt.

 1. På den andra subkompenserade scenen utvecklas symtomen på urinfunktionens störning. observerat:
 • retention av urinering
 • frekventa önskningar och en liten del av urinen;
 • känsla av att inte tömma blåsan helt
 • urin grumlig, med föroreningar av blod;
 • ibland börjar urin att separera spontant, inkontinens utvecklas;
 • i allvarliga fall finns akut retention av urinering;
 • kroniskt njursvikt utvecklas.
 1. Den tredje etappen - dekompenserad - urinkanalen är nästan helt blockerad. Urin utsöndras genom droppe. Det är grumligt, med en blandning av blod. Den generella symptomatologin är svaghet, en känsla av lukten av urin från kroppen, torr mun, viktminskning, utveckling av järnbrist, akut njursvikt på grund av en överträdelse av urinflödet, brist på avföring.

Vid sjukdomens inledande skede är konservativ behandling möjlig. Vid det sena, enda kirurgiska ingreppet.

Diagnostiska åtgärder

Diagnos av BPH baseras på en kombination av patientklagomål och resultaten av hans undersökning. Förfarandet för diagnos beskrivs i WHO-protokollen och innefattar:

 1. Undersökning och ifrågasättning av patienten, inklusive rektal fingerundersökning. Detta kommer att ge information om organs storlek, graden av hyperplasi, utvärderingen av smärtsamhet med tryck, närvaron eller avsaknaden av ett spår mellan organets delar.
 2. Laboratorieforskning.

Om ett prostataadenom misstänks, ett allmänt urintest, en blodbiokemi och ett allmänt blodprov, en analys för PSA-tumörmarkören för att utesluta den onda maligniteten hos neoplasmen.

 1. Ultraljud av urinvägarna och transrektal undersökning av prostata. Diagnostisk visualisering gör det möjligt att avslöja konkretioner i urinvägarna och prostatacancer, prostatakörteln, organvävnadens tillstånd, volymen av kvarvarande urin efter urinering.
 2. Uroflowmetry är en icke-invasiv studie av graden av urinutflöde.
 3. Röntgenstudier med kontrastmedel och utan dem. Detta möjliggör bedömning av komplikationer av prostatahyperplasi, avslöjande av konkretioner i njure- och prostatakörteln, expansion av njurbäcken på grund av stagnation av urin, bildning av divertikulär.

Terapeutisk taktik

Valet av behandlingsmetod beror på graden av sjukdomen och dess svårighetsgrad vid behandlingstidpunkten i en medicinsk institution.

Det finns tre tillvägagångssätt:

 • konservativ terapi;
 • operativ ingrepp;
 • minimalt invasiva behandlingsmetoder.

medicinering

Denna typ av terapi utförs i början av sjukdomen. Målet är att stoppa inflammatoriska processer i prostata och njurar, för att underlätta utflödet av urin, för att förbättra organets blodtillförsel och utflödet från körtelvävnaderna för att sakta ner utvecklingen av sjukdomen.

Vad urologen ska utse:

 1. Antibiotika för undertryckande av bakteriell flora.
 2. Förberedelser baserade på extrakt av prostatakörteln hos djur. De hjälper till att förbättra blodtillförseln till organets vävnader och minska storleken på hypertrophied vävnad.
 3. Adrenoblockers för att förbättra urinprocessen, avslappning av släta muskler.

Som en kompletterande terapi förskrivs sedativa, vitaminkomplex och fysioterapeutiska förfaranden. Läkaren indikerar behovet av att justera utbudet. Under ett fullständigt förbud faller alkoholhaltiga drycker. Patienten rekommenderas att leda en aktiv livsstil, flytta och genomgå regelbundna undersökningar och förebyggande behandling.

Vid akut urinretention - till exempel efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker - indikeras en akut inhalation i urologiska avdelningen på sjukhuset för kateterisering.

Operativ ingripande.

Kirurgisk behandling av prostata adenom utförs i svåra fall. Utfört antingen partiell resektion av den drabbade vävnaden eller fullständigt avlägsnande av organet.

Indikationer för kirurgisk behandling:

 • Fortsatt urinretention efter kateterisering;
 • blod i urinen, utveckling av njursvikt;
 • Utseendet av konkrement, divertikula i blåsan;
 • upprepade inflammatoriska processer i urinvägarna efter en massiv medicinsk behandling.

Det finns ett antal tillstånd där kirurgisk ingrepp på prostata inte utförs.

Kontraindikationer till operation:

 • njur- och hjärtsvikt;
 • pyelonefrit, cystit i den akuta fasen;
 • aorta aneurysm;
 • hjärtets patologi;
 • ateroskleros av cerebrala kärl.

För närvarande använder läkare milt metoder för borttagning av organ. Öppna kavitetsoperationer är extremt sällsynta.

Transuretral resektion

Denna typ av ingrepp utförs med hjälp av ett endoskop. Förfarandet är antingen under generell anestesi, eller spinalanestesi används.

Instrumentet sätts in i urinröret och passerar genom blåsan till prostata. Sedan, med hjälp av en slinga genom vilken högfrekventa strömmar passeras, avlägsnas organets delar. Samtidigt är närliggande kärl cauterized, vilket minskar risken för blödning.

Med den här metoden kan du ta bort inte bara hypertrophied vävnad, utan också järn som helhet.

Vistelsens längd på sjukhuset tar 2 dagar. Den första dagen måste ha en kateter för urinflöde.

Öppna prostatektomi

Öppet ingripande utförs i fallet när prostatens vikt är större än 80 g. Samtidigt avlägsnas endast det drabbade organet, testiklarna förblir på plats.

Inskärningarna görs antingen i underdelen av buken eller i intervallet mellan anus och pungen. Ett snitt görs i blåsans vägg, sedan utvinns prostata vävnaden genom såret.

Vistelsetid på sjukhus är 7 dagar. Det är obligatoriskt att bära en kateter efter operationen.

Laparoskopisk teknik

Intervention utförs genom ett litet snitt i underdelen av patientens buk. För att ta bort vävnad använd en ultraljudskniv.

Hela proceduren återspeglas på bildskärmen. Längden på vistelsen i sjukvårdsinstitutet är 6 dagar. Det är obligatoriskt att bära en kateter efter operationen.

Laserprostatektomi

Som skalpell används ljusvågor av olika längder. Parallellt bränner närliggande fartyg. Operationen är mild, eftersom risken för blödning är minimal. Det finns också inga postoperativa komplikationer - retrograd ejakulation, enuresis, erektil dysfunktion.

Transuretral nålablation

Instrumentet sätts in genom urinröret. Som en skalpell finns radiovågor av olika frekvenser. Under förfarandet finns det en form av cauterization av överskott av organvävnad.

Förfarandet kräver ingen sjukhusvistelse och utförs under lokalbedövning. Behöver inte användning av en kateter.

Installation av prostata stenter

Dessa är flexibla enheter som sätts in i urinröret för att ge ett flöde av urin. Förfarandet utförs under lokalbedövning, kräver ingen sjukhusvistelse och kan utföras på poliklinisk basis.

Inom några timmar efter ingreppet måste en dräneringsanordning användas. Under denna tid är patienten på ett sjukhus.

Urologi är den ömma delen av kroppen. Sjukdomar i detta system bör behandlas under ledning av en erfaren läkare, i tid och i sin helhet. Trots allt kan försummelse din egen hälsa leda till operationsbordet.

Detaljer om diagnosnummer 40 eller prostatahyperplasi

En av de vanligaste sjukdomarna som uppstår hos män, tror läkare prostata adenom. Hittills har det varit vanligt att använda denna term överallt, men nyligen har en annan formulering blivit mer populär: godartad prostatahyperplasi (BPH).

Benign prostatahyperplasi - denna term är erkänd av de flesta yrkesverksamma i världen, eftersom den uttrycker fullt essensen av sjukdomen och dess histologiska struktur.

Olika åldersgrupper i den mänskliga hälften av mänskligheten visar en annan förekomst av BPH. Incidensen hos gruppen patienter i åldrarna 40-50 år är cirka 50%. Bland män i åldern 50-60 år påverkar denna sjukdom ca 60%. Patienter i åldern 70 år eller äldre är känsliga för en sjukdom i 85% av fallen. Följaktligen ökar sannolikheten för att utveckla sjukdomen med ökande ålder.

Samtidigt, under histologisk undersökning, sågs även tecken på prostatahyperplasi hos 30-40 åriga män. Bland de anledningar som framkallar utvecklingen av denna sjukdom, identifieras i första hand de hormonella förändringarna som sker i kroppen. Samtidigt fanns det ingen association av BPH med sexuell aktivitet, med matvanor, med ras.

"Hyperplasi i prostatakörteln" - vad betyder denna ordalydelse?

Prostatakörteln är ett organ som täcker urinröret i själva blåsans botten. Prostatan syntetiserar en hemlighet som, när ejaculerad, utsöndras i urinröret och sedan utstötas med spermier. Aktiviteten i prostatakörteln bestäms av antalet "manliga" hormoner - androgener.

Hyperplasi av prostata kallas proliferation av prostata, en ökning i volymen. I det fall då en sådan patologi endast observeras med vävnaderna i denna körtel och det inte finns några metastaser i andra organ helt, är det godartad hyperplasi - det kallas vanligtvis prostata adenom.

Godartad hyperplasi kan också beskrivas på ett annat sätt: det finns ingen degeneration av körtelcellerna, bara deras antal ökar. Körteln ökar i volym, vilket orsakar störning av närliggande organers funktion.

Om proliferationen av prostata uppstår med bildandet av metastaser som sprider sig till andra organ, så är det prostatacancer, inte BPH. I detta fall degenereras cellerna i prostata till cancerceller som bärs av blodomloppet och lymf och tränger sedan in i andra organ.

Vad orsakar prostata adenom

Som det sagts har den hormonella bakgrunden ett stort inflytande på tillståndet hos prostatakörteln. Fram till dess att manliga kropps "manliga" och "kvinnliga" hormoner befinner sig i stabil balans, är inget hot på prostatas hälsotillstånd. Men ofta, vanligtvis efter 40 år, varierar organismens hormonella bakgrund mycket ofta och starkt. Om "manliga" androgener produceras i kroppen i mer än nödvändiga kvantiteter kan processen för proliferation av prostatavävnad börja.

De viktigaste symptomen på BPH

Bildandet av adenom i prostatakörteln åtföljs av utseendet av "noduler" - zoner av tillväxt. Med tiden blir "knutar" större, storleken på körteln ökar, och den klämmer urinröret mer och mer. I början av sjukdomen uppmärksammar man förändringar i urineringens art: urinströmmen har inte längre det vanliga starka trycket, det finns en ökad längtan att urinera (oftare sker det på natten).

När det finns en ytterligare spridning av körteln, utövas det ännu mer tryck på blåsan och komprimerar vidare urinröret. På grund av detta sträcker sig blåsans och urinrörets väggar och förlorar sin ton. Blåsan kan inte längre avlägsna all ackumulerad vätska, och den sista delen av den, som kallas resterande urin, förblir kvar i den.

Detta tillstånd framkallar utvecklingen av smittsamma processer. Det finns en överträdelse av slumpmässig urinering, det vill säga det kan vara en ofrivillig utgång av urinen eller det kommer att bli en fördröjning. Urin kan komma ut i mycket små mängder, det kan innehålla blod, det kan vara med förändrad färg och lukt. Mannen får inte längre göra en hel process för att tömma blåsan.

På grund av kränkningar i blåsans funktion börjar överträdelser i njurarnas arbete, vilket leder till patologiska förändringar i alla metaboliska processer i kroppen. Personen börjar uppleva frekvent yrsel, det finns kränkningar av aptit, det finns generell svaghet. Psyken påverkas väldigt mycket: mannen blir förtryckt och irriterad. Om inte startad tidig behandling av adenom kommer det att framkalla utseende av akut urinretention, utveckling av allvarligt njursvikt och då - de mest ogynnsamma förutsägelserna.

Alla beskrivna stadier av hyperplasi i prostatakörteln ersätter varandra inte för snabbt, de kan bestå i flera år. Det är mycket viktigt när du ser de första tecknen på prostatahyperplasi omedelbart kontakta din läkare. När allt kommer omkring, om diagnosen görs på ett tidigt stadium, och behandlingen kommer att genomföras omedelbart, så kommer de mindre hälsoproblemen att uppstå.

Diagnos av BPH

För att göra diagnosen så noggrann som möjligt måste du genomgå en grundlig undersökning. Allt börjar med en undersökning, i synnerhet med rektal palpation av prostata. För att få mer exakta resultat måste du genomgå en transrektal ultraljudsstudie och ultraljudstransabdominal ultraljud, cystoskopi, uroflowmetri. För att på ett adekvat sätt kunna bedöma patientens tillstånd bör laboratorietester, särskilt PSA-prostataspecifikt antigen (de hjälper också att skilja mellan godartad och malign hyperplasi). Om komplikationer är närvarande kan läkaren föreskriva röntgenmetoder för undersökning.

Hur man behandlar prostata adenom

Behandlingen av prostata hyperplasi syftar till att minimera trycket i prostata vävnaden på urinblåsan och urinröret. I vissa fall är det tillräckligt att göra förändringar i livsstil och förskriva medicinering för att normalisera kroppens hormonella tillstånd.

Alla män som lider av prostatahyperplasi bör leda en aktiv livsstil och ge inte upp fysisk ansträngning. Det är också viktigt att följa en hälsosam kost, det vill säga för att minimera konsumtionen av röka produkter, feta och stekta livsmedel. Det är nödvändigt att hålla kontroll över mängden vätska som konsumeras, särskilt det här är relevant för andra halvan av dagen och tiden före sänggåendet.

Förskrivna läkemedel kan ha en dubbel effekt. Styrkan hos vissa kan vara avsedda att slappna av muskulaturen hos blåsans och urinrörets väggar, vilket bidrar till ett mildare urinflöde. Ett sådant läkemedel är "Zoxon". Verkan av andra droger kommer att minska aktiviteten hos androgener, stimulera prostatahyperplasi. Dessa läkemedel inkluderar "Penester".

Vävnaden i prostatakörteln kan också påverkas av hårdvarutekniker, såsom ultraljud eller kryoterapi. Under appliceringen av sådana metoder stör strukturen av prostata vävnad, vilket resulterar i att den upphör att växa.

Det är också möjligt att expandera urinröret med hjälp av speciella stenter, så att urinflödet normaliseras. Vid behov kan kirurgisk behandling utföras. Hemma kan du utföra fytoterapi, som bygger på användningen av växtextrakt. Det måste sägas att den kraftfulla effektiviteten i denna metod är inte annorlunda, även om Palmetto extrakt lindrar prostata svullnad och anti-inflammatorisk effekt.

Godartad prostatahyperplasi (N 40), subkompensation med komplikation

Passport.

Namn: Kravchenkov Alexey Evgenievich

År: 70 år gammal

Bostadsort: Str. Popova 54-74

Arbetsplats: pensionär

Klinisk diagnos:

Den huvudsakliga sjukdomen: godartad prostatahyperplasi (N 40), subkompensation

Komplikation av den underliggande sjukdomen: kronisk retention av urin

Samtidig sjukdom: högt blodtryck, steg II.

Operation 16.03.05. - En enstegs adenomektomi med lacing av sängen av Lopatkin.

Startdatum för curating: 17.03.05 g

Slutdatum för curating: 22 mars 2005

Fråga (Interrogatio)

klagomål

Patienten klagar över frekvent urinering, inkl. på natten upp till 5 gånger, vilket är svårt, särskilt på morgonen. Urinering i små portioner, smärtsam. Tidpunkten för urinering ökar. Patienten klagar också på en känsla av tyngd i underlivet, ingen känsla av att tömma urinblåsan.

anamnes Morbi.

Han anser sig vara sjuk i ca 3 år. Sjukdomen utvecklades gradvis, symptomen växte. Det behandlades outpatient men utan ett signifikant resultat. Sjukhus för undersökning och upplösning av frågan om kirurgisk behandling.

anamnes vitae

1) Familjhistoria. Född fullfödd, den sista av 2 barn i arbetstagarnas familj. Föräldrar var friska. Graviditet hos mamma fortsatte utan funktioner. I utveckling från kamrater lagde inte bakom sig. Han gick i skolan vid 7 års ålder, tog examen från 10 lektioner, en professionell skola i låssmedens specialitet, på Iskra-fabriken. Inom 5 års pensionering. Ärftlighet belastas med IHD, hypertoni.

2) Dietary anamnesis. Den matades med bröstmjölk. Livsmedel anses vara tillfredsställande, tillräcklig. Han märker inte några speciella bilagor i maten. Röker inte. Alkoholdrycker missbrukar inte

3) De överförda sjukdomarna, operation av trauma. Barninfektioner är svåra att namnge. Periodiskt (1-2 gånger om året) är sjuk med ARVI. Skada noterar inte. 1982 genomgick han operation för magcancer T2N0M0, resektion av magen. I 15 år lider han av högt blodtryck. CT, BT, BB, tbc, veneral sjukdom förnekar.

4) Allergisk anamnesis. I anamnese, allergiska reaktioner mot novokain, jod.

5) Sanitär-epidemiologisk anamnesis. Bor i området relativt fördelaktigt i ekologiska, strålning och epidemiologiska relationer. Bor i en bekväm lägenhet. Jag följer reglerna för personlig hygien. Under de senaste 0,5 åren utanför regionen lämnade inte, i kontakt med infektiösa patienter inte, parenterala ingrepp utfördes inte.

7) Försäkringshistoria. retiree

status Praesens

 1. Allmän inspektion(Ectoscopia)

Villkoret är tillfredsställande. Medvetandet är tydligt. Situationen är aktiv. Inställningen är korrekt, gången ändras inte. Den konstitutionella typen av konstitution är normostenisk. Huvudet har en mesocefalform, normal är stor. Ansiktsuttrycket är lugnt.

Ögonbollar, konjunktiva ögon, elever, ögonlock, nära orbitalfiber utan synliga förändringar.

Hudintegument av hudfärg, ren, måttlig fukt, elastisk, turgor konserverad. Derivat av huden är oförändrad.

Subkutan fettvävnad är tillräckligt utvecklad, fördelad jämnt. Tjockleken av det subkutana fettskiktet i nivå med naveln ca 2 cm. Perifera lymfknutor tillgängliga palpation, ej bestämd. Det finns inget synligt ödem.

Musklerna utvecklas måttligt, smärtfritt, muskelstyrkan är tillräcklig, muskeltonen bevaras. Bensystem utan synliga deformiteter. Samlingar av den vanliga konfigurationen, aktiva och passiva rörelser bevaras i sin helhet. Mjuka vävnader i fogområdet förändras inte.

Vid pedikulos inspekterad - otr.

Antropometrisk studie. Höjd 168 cm, vikt 70 kg. Temperaturen är 36,7 ° C.

 1. Forskning om system

Andningsorganen

a) En privat inspektion (inspektion).

Näsan är den vanliga formen. Nässkölden är inte krökt. Nasal andning är inte svår. Morbiditet i palpation i området av paranasala bihålor är inte närvarande. Rösten är hög. Det finns inga uttalade deformationer av struphuvudet.

Borsten är en normosthenisk form. Båda halvorna är symmetriska (nyckelben och scapulas ligger på en nivå, supra- och subklavian fossa är lika uttalade på båda sidor). Båda halvorna av bröstkorgen är lika inblandade i andningshandlingen. Andning av blandad tapas, rytmisk, normalt djup. Frekvensen är 16 per minut. Hjälpmuskulaturen deltar inte i andningshandlingen. Omkrets i bröstet 94 cm, andningsutflykt - 6 cm.

b) palpation (palpatio)

Bröstkorgen är smärtfri, styv.

c) Slagverk (slagverk)

Jämförande slagverk över symmetriska områden av bröstet avslöjar ett lungljud.

Topografisk perkussion. Höjden på toppen på framsidan är 6 cm över mitten av nyckelbenet, på baksidan - 3 cm i sidled till spinusprocessen CVII. Bredden på Kreniga-fälten till höger och vänster är 5 cm.

Lungens nedre gräns:

d) auskultation

Vesikulär andning hörs över hela ytan av lungorna. Det finns inga piska.

Kardiovaskulärt system

a) En privat inspektion (inspektion)

Det finns inga synliga deformationer av bröstväggen i hjärtat av hjärtat. Den apikala impulsen bestäms inte visuellt. Patologiska pulsationer vid undersökningen av kärl i nacken, i hjärtat av regionen, upptäcktes inte den epigastriska regionen.

b) palpation (palpatio)

Den apikala impulsen är inte palpabel. Hjärtslag, systolisk och diastolisk tremorpalpation är inte bestämd.

Pulsen är densamma på båda radiala artärerna, frekvensen av 68 slag per minut, enhetlig, normal fyllning och spänning, hastigheten ändras inte, kärlväggen är komprimerad.

c) Slagverk (slagverk)

Gränserna för hjärtets relativa slöhet:

Vascularbuntens bredd är 5 cm. Skissen har en normal konfiguration. Den högra diametern är 3,5 cm, den vänstra - 9 cm, bredden - 12,5 cm; md / ms - 1 / 2,5

d) auskultation

Hjärtljud av normal frekvens, klar, rytmisk. Det finns inga ljud och accenter av den andra tonen. AD - 150/90, puls 60.

Matsmältningssystemet

a) En privat inspektion (inspektion)

Slimhålighet i munnen, palatinbåge, bakre faryngealvägg, mjuk och hård gommen rosa. Tungan är fuktig, inte belagd. Tandköttet blöder inte. Det finns inga kära tänder. Tonsils utskjuter från palatsbågarna. Att svälja är inte sönder. Passage av flytande och tjock mat genom matstrupen är inte svårt.

Magen är oval, symmetrisk, den främre bukväggen deltar i andning. Det är ett ärr efter över-median laparotomi.

b) palpation (palpatio)

Med ytlig orienterande palpation reduceras muskeltonen i den främre bukväggen, det finns ingen ömhet. Skillnader i rektus bukmuskler och herniala utskjutningar längs den vita linjen i buken upptäcktes inte. Morbiditet i punkterna och zonerna i gallblåsan och bukspottkörteln är inte noterad. Med djup palpation av bukhålan hos den vanliga lokaliseringen och egenskaperna är en stor krökning inte bestämd, patologiska formationer är inte palpabla.

c) Slagverk (slagverk)

Med jämförande slagverk över den symmetriska buken avslöjs ett tympaniskt ljud av olika höjder. Leveransmått enligt Kurlov: 10 (0) x9x8 cm, mjälten dimensioner: 6 (0) * 4 cm.

d) auskultation

Peristaltiska ljud av måttlig styrka hörs. Bullerfriktion av bukhinnan och vaskulär buller är inte bestämd.

Urinsystem

Ländryggsregionen förändras inte. Huden och mjukvävnaden är normala. Njurarna är inte palpabla. Ureterala punkter är smärtfria. Pasternatskijs syndrom avslöjas inte.

Endokrina systemet

Utvecklingen är proportionell, harmonisk. Sköldkörteln är inte förstorad, det finns inga tecken på hyper- och hypotyreoidism. Sekundära sexuella egenskaper utvecklas efter kön och ålder.

Psykoneurologisk status.

Orienterad i rymd, tid och själv. Stämningen är stabil, sällskaplig. Medvetandet är tydligt. Uttryckta störningar av uppmärksamhet, minne, kognitiv sfär, psykoproduktiva symptom avslöjades inte.

Elever D = S, reaktion på ljus levande. Ögonbollens rörelse i sin helhet. Känslighet i ansiktet är inte bruten. Mimicry i sin helhet. Språket ligger längs mitten. Att svälja är inte sönder. Röst är sonorös.

Det finns inga märkta störningar av känslighet. Muskelstyrkan är tillräcklig, tonen är bevarad. Reflexer D = S, levande. Patologiska reflexer detekteras inte.

status localis.

Per rektum Prostatakörteln med en tät elastisk konsistens ökar 2-2,5 gånger, smärtfri. Konturerna är ojämna. Slemhinnor

Preliminär diagnos: godartad hyperplasi

prostata, HZM

Companion: hypertensiv sjukdom

Uppgifterna om ytterligare undersökningsmetoder:

1) EK från 15.03.2005.

slutsats: inom normala gränser

7) Urofloometriya från 15.03.05.

Urineringstiden är 44,3 sekunder, den frisatta volymen av urin är 101 ml, maxhastigheten är 3,4 ml / sek. Medelhastigheten är 2,3 ml / sek.

slutsats: infravesikal obstruktion.

Klinisk diagnos:

Den huvudsakliga sjukdomen: godartad prostatahyperplasi (N 40), subkompensation

Komplikation av samtidig sjukdom: kronisk retention av urin

Samtidig sjukdom: högt blodtryck, steg II.

Motivering av diagnosen

Diagnosen av sjukdomen är baserad på:

 • klagomål av snabb, särskilt på natten, svårighet att urinera i små portioner, liksom en känsla av tyngd i underlivet, ingen känsla av att tömma urinblåsan
 • Data om anamnese - gradvis utveckling av sjukdomen, ålder 70 år, frånvaro i anamnesen av sjukdomar och skador i urinröret eller perineum
 • Data för objektiv forskning - en palpatorisk definition av en hyperplastisk prostata per rektum.
 • Uppgifter om ytterligare undersökningsmetoder - prostatisk hyperplasi i enlighet med ultraljud utan tecken på njurskada. Detektion av infrarisk obstruktion enligt urofloometri.

behandling

Patienter med outtryckta symtom eller asymptomatiska sjukdomsförlopp ska övervakas. Män som utvecklar urinretention, återkommande infektioner, urinblåsor eller njursvikt bör drivas. Det finns två sätt att behandla godartad prostatahyperplasi. Blockeringsmedel av a-adrenerga receptorer slappnar av mjuk muskler i körteln och delvis lindrar den aktiva delen av obstruktionen. Drogen underlättar tillståndet och förbättrar villkoren för urinflöde hos de flesta patienter. Finasierid inhibitor, 5- a-reduktas-aktivitet, reducerar intraprostatisk dihydrotestosteron nivå utan att reducera innehållet av hormonet i plasma. Även om läkemedlet signifikant minskar prostataformen, har endast 30% av patienterna en positiv effekt.

Vid ineffektivitet visar sjukdomsprogressionen operation. Det finns flera alternativ:

1) Transuretral resektion av prostata. Det är en elektroresektion av prostata genom urinröret. Stycken av vävnad avlägsnas under direkt visuell kontroll, ofta i kombination med endoskopisk litotripsy (krossning och avlägsnande av blåsstenar). Samma teknik är acceptabel i prostata karcinom, vilket inte är mottagligt för behandling eller tillfällig lättnad. Återfall uppträder upp till 10-15% av fallen.

2) Öppna prostatektomi från olika tillvägagångssätt (chresper, pericolic, perineal). Indikationer för det är ett adenom av stor storlek och en kombination av tumör- och blåsstenar. Den mest radikala träningsformen.

3) Epitsistostomiya. Det används som en palliativ kirurgi hos försvagade patienter med allvarlig samtidig patologi. Ibland används den som den första etappen av 2 -

Momentisk prostatektomi i dekompenserad BPH.

I denna patient är indikationen för operationen:

1) Förekomsten av BPH i subkompensationsstadiet med utvecklingen av HZM.

2) ineffektivitet av konservativ behandling

Kurslitteratur

Patient A. Kravchenkov. Född 1937, inlagd i SokB med svårigheter, frekvent urinering, ingen känsla av att tömma urinblåsan. En historia av gastrisk resektion för cancer (T2N0M0), hypertensiv sjukdom. Objektivt - en ökning av prostata genom typen av godartad hyperplasi. Med ultraljud V = 98,1 cm 3, med urofloometrii - tecken på infrarisk obstruktion. Diagnostiserad: BPH, subkompensation, HZM, samtidig hypertension II-steg. Operationen visas - en enstegs adenomektomi under SMA med en trumpetåtkomst. Patienten är redo för operationen, samtycket är mottaget

Under AGR efter behandlingen av operationsfältet gjordes den nedre medianskärningen av den trubbiga väggen. Blåsans främre vägg är isolerad, taget på 4 "hållare". Mellan dem öppnas en urinblåsa. Vid revision definieras adenomen av de stora storlekarna. Adenotektan extraheras bimanalt av ett konglomerat. Sängen är stor, det minskade inte - det virkade av Lopatkin (3 sömmar). På urinröret är en Foley-kateter nr 20 installerad. En kateter sätts in i urinblåsan. Såret är skikt för skikt. En aseptisk förband appliceras.

 1. 2% av r-p omnopon in / m 2 ml vid 14, 18, 22 h. 16,03, 6 h. 17,03.
 2. Cefotaxim 1,0 in / m 3 gånger om dagen
 3. Etamsilat 2,0 2 gånger om dagen
 4. FFP 300 ml IV.

Klagomål om smärta i sårets område. Bandaget är torrt. Hemodynamiken är stabil. Urin i tillräcklig mängd, målade i färgen på köttsluttar, inga blodproppar.

 1. Cefotaxim 1,0 in / m 3 gånger om dagen
 2. Etamsilat 2,0 2 gånger om dagen

Patient A. Kravchenkov. Född 1937, inlagd i SokB med svårigheter, frekvent urinering, ingen känsla av att tömma urinblåsan. En historia av gastrisk resektion för cancer (T2N0M0), hypertensiv sjukdom. Objektivt - en ökning av prostata genom typen av godartad hyperplasi. Med ultraljud V = 98,1 cm 3, med urofloometrii - tecken på infrarisk obstruktion. Diagnostiserad: BPH, subkompensation, HZM, samtidig hypertension II-steg. 16.03.05 operation - en enstegs adenomektomi med lacing av sängen av Lopatkin. Den postoperativa perioden fortsätter utan några särdrag.

För livet - är sjukdomen i detta skede inte ett omedelbart hot

För hälsa - verksamheten är radikal, prognosen är gynnsam.

Vad är diagnosen BPH i urologi?

Diagnosen av BPH i urologi sätts ofta och nästan alla män, vars ålder överstiger 60-70 år. Om diagnosen BPH avkrypteras betyder det inget annat än godartad prostatahyperplasi.

Detta är inte en onkologisk sjukdom, men det orsakar mycket problem för patienten, som strömmar i form av obehagliga symtom (som sällan utvecklas och kan förändras) och framkallar farliga störningar i kroppen.

Som behandling används folk och läkemedel, vilket ofta ger bra resultat. Transuretral resektion av prostata anses vara det viktigaste sättet att behandla sjukdomen.

Diagnosen av urologen BPH: Vad är det

Prostatakörteln har samma form som valnöt och ligger utanför blåsan, i början av urinröret. Genom tjockleken på prostata passerar urinväggen, vilket förklarar vissa symptom på BPH.

Om läkaren diagnostiserar BPH betyder detta proliferation av prostataceller, vilket ökar organets volym. Detta leder till att klämma urinröret och utseendet av karakteristiska symptom.

Denna sjukdom hos män utvecklas med ålder, vilka experter associerar sig med den naturliga processen att åldras. Mer än 60% av männen efter 50 års ålder visar tecken på hyperplasi, medan efter 68 år är denna procentandel 75-80.

Godartad prostatahyperplasi är en icke-cancerös ökning av prostata. Huvudorsaken till cellproliferation är effekten av testosteronderivat, som påverkar cellerna och får dem att växa okontrollerbart.

När prostata ökar - urinröret deformeras, detta leder till en störning av urinströmmen från urean och utseendet av obstruktiva eller irriterande symptom.

Den smärtsamma symptomatiken är inte alltid relaterad till storleken på det förstorade organet. Ofta, på bakgrunden av starkt övervuxna prostatavävnader, är symtomatologin svag eller frånvarande, men med små förändringar upplever personen extremt obehagliga känslor.

När är diagnosen BPH? symptom

I BPH kan symtom vara helt frånvarande, manifestera endast något eller tillräckligt starkt, vilket är anledningen till att en person ska konsultera en specialist. Orsaken till obehag och karaktäristiska tecken på sjukdomen är mekanisk kompression av urinröret med ett förstorat organ, sekundära förändringar i urinledaren eller komplikationer av BPH.

Som ett resultat av obstruktion av blåsans öppning kan förtjockning och muskelinstabilitet utvecklas. Detta leder till att irritativa symptom uppträder.

Obstruktiva symptom uppenbaras:

 • en svag urinstråle;
 • en känsla av ofullständig tömning av urean;
 • intermittent flöde av urin;
 • svårt utbrott av urinering
 • spänning under urinutsläpp.

Till irriterande eller irriterande symtom ingår ofta urinering, nocturia (frekventa resor till toaletten för ett litet behov på natten), starkt tål att tömma, vilket inte alltid kan kontrollera utflödet av urin.

Om otimlig behandling av sjukdomen kan förekomma komplikationer, såsom utseendet av blod i urinen, reproduktion av infektion i genito-urinorganen (manifesterad i form av värme, smärta, brinnande, frekventa önskningar att tömma).

Med tiden, med en aktiv ökning av prostatavävnad, kan en akut retention av urinutflödet utvecklas. Urin kommer att läcka, på grund av ofullständig tömning av kroppen och försvagning av dess muskler. Allt detta kan leda till utveckling av njursvikt, vilket uppträder i form av snabb trötthet, förlust av kroppsvikt, hypovolemi etc.

Behandling av BPH hos män

Före behandlingen diagnostiseras genitourinary organ, inklusive differentialdiagnos av BPH. I synnerhet är utvecklingen av onkologi av urea, infektion i urinorganen, prostatit, neurogen blåsan, diabetes mellitus utesluten. I diagnosen används rektal undersökning av prostatakörteln, blod och urin tas för analys, ultraljud i bukhålan är klar.

Diagnosen av BPH i urologi av ett brett spektrum anses vara en sjukdom som kräver adekvat behandling för att förhindra utveckling av komplikationer och förbättra patientens livskvalitet. Som terapi används inhibitorer och alfa-blockerare.

Man tror att läkemedelsbehandling, då den diagnostiserats med BPH 1 grad, är ganska effektiv, jämnt jämfört med kirurgisk ingrepp.

Behandlingen använder 2 grupper av läkemedel - de som påverkar alfa-receptorerna, slappna av i volymen av prostatavävnad, vilket underlättar symptomen och utflödet av urin. Forskare har utvecklat ett annat effektivt läkemedel, vilket minskar produktionen av dihydrotestosteron, vilket leder till en minskning av kroppens volym och normalisering av urinering.

Den fullständiga behandlingstiden utnämns av en urolog individuellt baserat på sjukdoms kliniska kön och patientens hälsoegenskaper.

De rekommenderade läkemedlen för behandling av BPH från gruppen av alfa-blockerare är Prazosin, Terazozin, Doxazosin, etc.

Dessa läkemedel ordineras till patienten med prostatahyperplasi i händelse av att det inte finns någon indikation på operation. Efter behandling med alfa-blockerare noteras en minskning av negativa symtom och en förbättring av urinering. Den fullständiga behandlingsförloppet är cirka 14 dagar och effektiviteten efter att den håller på länge.

Hos vissa patienter på grund av att ta mediciner i denna grupp kan blodtrycket minska eller det finns ingen positiv terapeutisk effekt. I detta fall ändras läkemedlet tills den lämpliga är vald, vilken (periodiskt) det kommer att ta en livstid.

Av hämmare av 5-alfa-reduktas föreskrivs en viss dos av finasterid, vilket blockerar omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron. Som ett resultat av att ta denna medicin ökar hastigheten på urinutflödet och storleken på prostatakörteln minskar.

Behandlingsförloppet med sådana läkemedel är ganska lång (mer än 5 månader), medan de är mer lämpliga för de män som har svår hyperplasi i kroppen. Av biverkningarna (sällan) kan öka bröstet och utveckla impotens.

Diagnos av BPH: behandling med folkmekanismer

När människor diagnostiserar BPH med folkmekanismer, är det möjligt att använda det tillsammans med mediciner, om det inte finns någon indikation på akut kirurgisk ingrepp.

Folkterapi har använts för att behandla manliga sjukdomar eller förhindra dem under lång tid, med de flesta av de folkmedicinska lösningarna som tas till grund för skapandet av fytodroppar, som ofta föreskrivs för BPH.

Oftast vid behandling av denna sjukdom används:

 1. Pumpa. Denna orange grönsak kallas en av de mest effektiva i kampen mot prostata sjukdomar, liksom för deras förebyggande. Du kan äta pumpa i rå form, förbereda det från otroligt användbar juice eller sallader. Pumpan är väl kombinerad med honung, som kan tillsättas till juice eller när man bakar grönsaken. Pumpa rekommenderas också för behandling av diabetes mellitus - en av orsakerna till prostata hyperplasi. Användbara ämnen finns i pumpa frön, som före konsumtionen är något torkade och äter kärnor hel eller i formad form. Pumpa frön kan sprinklas med sallader, efterrätter eller kokta bollar, blandade med honung, vilket bidrar till att förbättra tillståndet och funktionen av prostata.
 2. Lök. Ät denna underbara grönsak i dess råa form rekommenderas varje dag (om det inte finns kontraindikationer förknippade med sjukdomar i matsmältningssystemet). Du kan laga en medicinsk infusion från en krossad glödlampa. För att göra detta, 1 lök att slipa i en mixer eller köttkvarn, häll 1 kopp kokande vatten och insistera på 1,5 timmar. Du måste dricka infusion varje dag, för 40 g före eller efter att ha ätit.
 3. Lökskal. Förbered infusionen från denna härdande komponenten är enkel nog. För att göra detta, ta 1 kopp skinka, skölj under rinnande vatten (placera tidigare i en kolv), häll kokande vätska och sätt på långsam eld i ca 5 minuter. Därefter bör buljongen avlägsnas, förpackas i en behållare och insisteras i 35 minuter. När agenten är infunderad, kan en liten honung läggas till det och du kan konsumera 0,5 koppar per vecka.
 4. Valnötter. De kan och bör ätas av alla män som vill behålla sin manliga hälsa så länge som möjligt. Nötter av valnötter kan blandas med honung, pumpa frön och äta varje dag.

I behandlingen används ofta infusioner av örter, som innehåller ämnen som positivt påverkar produktionen av hormoner i prostatakörteln. Som sådana växter använder fält våldtäkt, fältfält, medicinal salvia, maskros, arnica, basilika, etc.

Kirurgisk ingrepp vid diagnos av BPH

Prostatektomi, som avlägsnar den inre delen av prostata, för att snabbt förbättra symptomen i BPH. I de flesta fall ger det bra resultat, förutom äldre män (över 78 år), som inte alltid lyckas eliminera alla negativa symtom.

Prostatektomi är ordinerad för:

 • retention av urin;
 • njursvikt i samband med obstruktion;
 • återkommande urinvägsinfektioner;
 • förekomst av konkretioner i urinledaren;
 • stor återstående volym urin;
 • ineffektiv behandling med medicinering;
 • omöjlighet eller vägran att genomgå behandling med läkemedel.

Ett mer säkert och effektivt förfarande är transuretral resektion av prostatan, i vilken den förstorade prostata vävnaden avlägsnas genom en slinga och under påverkan av en elektrisk ström.

De vanligaste komplikationerna mot procedurens bakgrund är erektil dysfunktion, inkontinens, blodförlust, indikationer på upprepad TURP. Laser och mikrovågsterapi kallas mindre traumatiska procedurer vid behandling av BPH, men tyvärr ger de inte alltid önskat resultat.

Hur man förhindrar BPH

Eftersom godartad prostatahyperplasi är en naturlig process för åldrande kroppen kommer det inte att vara möjligt att förhindra sitt utseende. Det bästa som kan göras är att leda en hälsosam livsstil, äta rätt, äta naturliga produkter och få en snabb undersökning med en specialist.

Det är viktigt att avstå från att dricka alkohol, röka, leda en kaotisk livsstil med en frekvent förändring av sexpartner. Det är samtidigt bra att ha ett regelbundet sexliv med en person, att övervaka könsorganens hygien och underklädernas kvalitet.

När de första symtomen på sjukdomen uppträder är det nödvändigt att konsultera en läkare och genomgå behandling, vilket kommer att bidra till att förebygga allvarliga sjukdomar i genito-urinorganens arbete. Dessutom är komplikationen av BPH prostata- eller blåscancer och snabb behandling hjälper till att förhindra utvecklingen av farliga sjukdomar och förlänger därigenom livet för en man.