Huvud
Skäl

Metoder för diagnos av prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste maligna tumören bland den manliga befolkningen på planeten. I listan över onkologiska sjukdomar som ledde till död rankas prostatacancer sekundärt efter lungcancer. En sådan hög dödlighet beror till stor del på sen upptäckt av sjukdomen. Diagnos av prostatacancer är svårt på grund av att det i ett tidigt skede passerar nästan asymptomatiskt, och mindre överträdelser av funktionen av urinering, som är karakteristiska för steg 2, kan tas för andra, lättare, sjukdomar.

Cancer utvecklas snabbt. De första 2-4 åren fortsätter utan några manifestationer, men efter 5-7 år kan det leda till döden.

I detta avseende är uppgiften att identifiera prostatacancer i de tidiga stadierna.
Diagnos av prostatacancer inkluderar flera steg:

 1. Samling av information och inspektion.
 2. Transrectal finger undersökning.
 3. Ultraljud av prostata.
 4. Blodtest för PSA.
 5. Histologisk undersökning.

Samling av information och inspektion

Som regel vänder män till doktorn vid förekomsten av sådana eller andra förändringar i en organisms arbete. Baserat på patientens klagomål kan doktorn förutsätta utvecklingen av prostatacancer i honom och rita en preliminär slutsats om scenen av sjukdomsutvecklingen. I början av prostatacancer är externa tecken på sjukdomen frånvarande eller svagt uttryckta. Emellertid bör manifestationen av vissa symtom vara en signal för ett besök på kliniken. De mest karakteristiska tecknen på prostatacancer kan delas in i tre grupper:

 1. Förminskning av funktionen av urinering. Tumörutveckling leder till kompression av urinröret nära prostatakörteln. Typiska symtom är: en svår start urinering, en tunn ström av urin avbrottsprocess, ofta smärtsam urinering, urin, känsla av ofullständig tömning. Dessa symptom manifesteras i de två stadierna av utveckling av prostatacancer.
 2. Dysfunktion i kroppen när man sprider tumören bortom prostata. Dessa inkluderar: utseende av blod i urinen och sperma, urininkontinens, erektil dysfunktion, smärta i pubic regionen och perineum. Dessa symptom är karakteristiska för stadium 3 prostatacancer.
 3. Störningar som hör samman med utvecklingen av metastaser. Sekundär cancer besegra andra mänskliga organ kan visas skelettsmärta, ödem i de nedre extremiteterna, minskad motor förmågor upp till förlamning, anemi, betydande viktminskning. Metastaser åtföljs av generell svaghet, snabb trötthet, minskad aptit. Dessa symtom kan indikera en försummad form av cancer i 4 steg.

Vid undersökning av patienten undersöks hans allmänna tillstånd, kroppsvikt, hudintegritor. Särskild uppmärksamhet ägnas åt lever och lymfkörtlar.

Transrectal finger undersökning

Trots utvecklingen av högteknologiska diagnostiska metoder, såsom ultraljud, är fingertransrectal undersökning en av huvudmetoderna för att upptäcka prostatacancer. Detta beror på att prostata är i kontakt med ändtarmen och är lätt probed med införandet av pekfingret.

En hälsosam prostatakörtel är liten i storlek, elastisk. Väl grov spår, dela prostata i två lober. På sidorna av körteln finns seminalblåsor, som i vissa fall också kan palperas. När man trycker på en hälsosam prostata, har patienten ingen smärta.

Vid palpation av den drabbade prostatakörteln förändras känslorna hos både läkaren och patienten. Vid ett adenom är prostaten kraftigt ökad i storlekar, furan mjukas, men elasticitet hos prostata sparas, smärtsamma känslor är frånvarande. Med prostatit observeras också en ökning i körteln, men i en mindre volym. Det noteras för dess förtätning i samband med inflammatoriska processer. Patienten har smärtsamma förnimmelser.

För prostatacancer som drabbats av cancer, som kännetecknas av hög densitet, är prostatan förstorad i storlek och har asymmetri. När du trycker på den med fingret upplever patienten svår smärta.

Således ger fingertransrectal undersökning läkaren möjlighet att inte bara detektera prostataskada, men också för att bestämma arten av denna lesion med hög grad av sannolikhet.

Ultraljud av prostata

Ultraljud används ofta vid diagnos av prostata sjukdomar, inklusive cancer. Det finns ett antal metoder för att utföra ultraljud av prostata:

 1. Genom bukväggen (extern).
 2. Genom perineum (yttre).
 3. Transrectal (genom ändtarmen).
 4. Transuretral (med introduktion av en sensor genom urinröret).

Extern ultraljudsundersökning är den enklaste versionen från en teknisk synvinkel och är inte förknippad med obehagliga känslor för patienten. Det har inga kontraindikationer. En obstruktion mot denna typ av ultraljud kan vara närvaron av en patients postoperativa sår i det undersökta området eller ett dräneringsrör. Studien utförs med fylld blåsan. Standardskanning utförs i längd- och tvärplanen och vid behov - i vilket godtyckligt plan som helst. Nackdelen med extern ultraljud är en låg upplösning, som tillåter att bara bestämma prostataens storlek och form. I det normala tillståndet har prostatakörteln en ellipsoidform och dess volym överstiger inte 30 kubikmeter. cm.

Grund av det faktum att den yttre skanningen inte identifiera små förändringar prostata struktur i ett perifert område med misstänkt cancer rekommenderas transrektal ultrasonografi (TRUS), som har en högre informationsinnehåll och i 80% av fallen gör det möjligt att diagnostisera korrekt. För att utföra transrektal ultraljudsundersökning av prostata, är blåsans fullhet inte en förutsättning.

Transuretral ultraljud (TUZUI) ger en bra visualisering av prostata, men används sällan på grund av komplexiteten att leda sensorn genom urinröret. Tekniken kräver anestesi. Det finns risk för skador på urinröret.

Blodtest för PSA

Prostatiskt specifikt antigen är en proteinsubstans som produceras av prostataceller. Idag är serum PSA den mest värdefulla informationen för att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede, när det är nästan omöjligt att upptäcka fysiska avvikelser. Det har fastställts att utvecklingen av en malign tumör alltid följer med en förhöjd PSA i blodet. Det bör noteras att det ökade innehållet i PSA inte är ett direkt bevis på utvecklingen av cancer. Det kan orsakas av infektiös inflammation, adenom, ischemi, ejakulation på tröskeln till studien eller fysisk påverkan på prostata.

Nivån av PSA bestäms av analysen av blod som tas från venen. Beroende på de metoder som används av laboratoriet är tiden för att erhålla resultat för ett prostatiskt specifikt antigen från flera timmar till flera dagar. För att undvika felaktig information, när en kortvarig hög koncentration

PSA orsakas av olika faktorer, bör bloddonation utföras tidigast 5 dagar efter sådana manipulationer såsom prostata massage, transrektal studie, TRUS, termiska förfaranden, lavemang. I 2 - 3 dagar före bloddonation bör man avstå från att resa med cykel eller häst, dricka alkohol.
Den normala blodhalten i blodet i PSA skiljer sig beroende på patientens ålder. Hos män, 50 år det inte bör överstiga 2,5 ng / ml till 60 år-3,5 ng / ml till 70 år - 4,5 ng / ml, mer än 70 år - 6,5 ng / ml.

Förutom diagnosen används analysen för prostatiskt specifikt antigen för att kontrollera processen för icke-kirurgisk behandling av prostatacancer.
Eftersom ökad koncentration av PSA kan orsakas av olika faktorer, är patienten skickas för histologisk undersökning (biopsi), som är det sista steget i diagnosen av prostatacancer.

Histologisk undersökning

Vad är en biopsi? En biopsi är en histologisk studie som utförs för att diagnostisera en sjukdom. I detta fall utförs provtagning och morfologisk undersökning av vävnadstycken. Vid misstänkt för prostatacancer utförs en transrektal biopsi.

I moderna kliniker kontrolleras vävnadsutvinning från prostata körteln genom ultraljud. Förfarandet är som följer. Patienten injiceras i rektum med en ultraljudssonde. Läkaren markerar det drabbade området och bestämmer punkterna för vävnadsprovtagning. Därefter laddas en nål genom en speciell kanal i sonden, laddad i en enhet som heter en pistol. Under "skottet" tränger nålen kort in i prostata och tar bort en kolonn av vävnad. För noggrann diagnos utförs vävnadssamling på minst 12 ställen.

Tagen prov av vävnad skickas för analys till laboratoriet, där de undersöks för innehållet i cancerceller. En biopsi av prostatakörteln utförs på poliklinisk grund och kräver ingen patientinläggning.

Ju mer staket gjordes från olika platser, desto mer exakt är diagnosen. Men med ett litet område av skada i sjukdoms första skede lyckas läkaren inte alltid bestämma sin plats, och då blir resultatet av analysen för förekomst av cancerceller negativ.

Om en misstanke om cancer fortfarande finns, till exempel på grund av den höga koncentrationen av PSA, föreskriver urologen en upprepningsprocess. En biopsi används för att kontrollera diagnosen, som ställdes av en annan läkare.

I kliniker som inte har modern utrustning utförs en transrectal biopsi manuellt. Vävnaden tas av en spruta med en lång nål.

Denna procedur är mycket mer smärtsam än att ta vävnad med en pistol, och på grund av ett felaktigt läget av lesionen ger ofta falska resultat, särskilt i början av sjukdomen, när tumören är liten i storlek.

Om diagnosen "prostatacancer" bekräftas kan läkaren ordinera en ytterligare undersökning för att ta reda på utvecklingsstadiet och tumörens storlek.

För att göra detta skelettscintigrafi utförs gör det möjligt att bestämma metastaser i skelettet, magnetisk resonanstomografi - typ av röntgenundersökning, för att fastställa graden av spridningen av cancer.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Principer och metoder för prostatacancerdiagnos hos män

Varje år ökar antalet fall av upptäckt av maligna tumörer i prostatacroppen hos män i olika åldrar. Tidig diagnos av prostatacancer är en av de faktorer som ökar patienternas chanser till ett positivt resultat. De första förändringarna i tillståndet och arbetet hos organen i genitourinary systemet bör varna representanten för det starkare könet. Det är bäst att inte vänta på några kliniska symptom alls, utan att regelbundet besöka urologen för förebyggande undersökning. Varken en ung ålder eller en hälsosam livsstil garanterar 100% skydd mot patologi!

Innehållet i artikeln

Anamnesis historia - den första etappen av cancerdiagnos

Utseendet på eventuella förändringar i arbetet med system och organ i genitourinary area kräver samråd med en läkare. Att strida för att förbättra tillståndet och bli av med ångestsymptom på egen hand är strängt förbjudet. Även säker vid första anblicken kan folkmetoder med användning av naturliga produkter stimulera tumörtillväxt och förvärra sjukdomen.

Under den första etappen av prostatakörteln hos män är följande viktiga:

 1. Närvaro av onkologi i en familjehistoria. Det faktum att någon från en nära familjemedlem till en patient har haft prostatacancer ökar riskerna väsentligt.
 2. Huruvida mannen är sjuk med prostatit eller hyperplasi i prostatakörteln. I vissa fall fungerar dessa villkor som faktorer som predisponerar för onkologi.
 3. Förekomsten av oegentligheter vid urinprocessen. Tumörens tillväxt leder till en ökning i volymen av organvävnaderna. De pressar urinvägarna, på grund av vilka urinströmmen blir svag, intermittent. Det finns inkontinens, frekvent urinering i toaletten, en känsla av överflöd av blåsan.
 4. Har klagomål om förändringar i sexuella funktioner. Problem med erektion, utseende av blod i ejakulat, ömhet under samlag - allt detta kan indikera utvecklingen av en malign tumör.
 5. Identifiering av ytterligare symptom. I försummade fall, när tumören redan har metastaserat, blir den kliniska bilden ljusare. Mannen har minskad aptit, det finns generell svaghet, anemi, en kraftig minskning av kroppsvikt. Det kan vara svullnad i nedre extremiteterna, smärta i benen, minskar motorfunktionerna.

. Ett besök hos en läkare är det första steget i en långsiktig diagnostisk undersökning. Efter att ha gått igenom alla nödvändiga manipuleringar kan du förvänta dig att få en tydlig bild som kommer att berätta hur bäst du kan gå vidare.

Fingertip undersökning av prostata

Trots de olika metoderna för att undersöka prostatakörteln, används först tillgänglig fingerteknik. Det kommer inte tillåta oss att bedöma typ och typ av tumör, men kan bekräfta dess närvaro. Förfarandet är enkelt och prisvärt, tar bara några minuter. För dess genomförande måste urologen komma in i pekfingret i handsken i patientens anus i 3-5 cm och känna med sig körteln. Störande är sådana symptom som en ökning av elementet i storlek, detektering av täta knutar, organs ömhet.

I de tidiga stadierna av prostatacancer är sådan diagnostik ineffektiv, men i vilket fall som helst tillgriper de andra manipuleringar. Mycket beror på doktorens erfarenhet och kvalifikationer. Om ovanstående symtom på prostata sjukdomen är närvarande och urologen utförde en rektal undersökning, avslöjade ingenting och bestämde sig för att sluta vid denna tidpunkt bör du kontakta en annan specialist. En annan liknande metod används sällan när patienten har en uppenbar övervikt - i denna situation är vävnaden helt enkelt svår att känna.

Laboratoriemetoder för diagnos

En hög grad av informativitet är besatt av tillvägagångssätt för vilka insamling av biologiskt material krävs. Vissa av dem tillåter misstänkt misstänkt diagnos, andra kan bekräfta det. Blod och urin rekommenderas att vidarebefordras till alla män, som har fyllt 40 år, utan undantag för att upptäcka cancer och andra sjukdomar i prostatakörteln i de tidiga stadierna.

Blodtest för PSA-nivå

Specialiserad analys för oncomarker är en enkel och prisvärd diagnostikmetod. Det kräver inte passage av långa och komplexa manipuleringar, det är tillräckligt att donera blod. I materialet hos en frisk person är ett särskilt antigen - PSA - frånvarande. Om påverkan av prostata försämras, påverkas detta ämne i blodet och finns i en biologisk substans. Det är viktigt att förstå att förekomst av PSA i blodet inte är en bekräftelse på cancer, komponenten kan indikera andra patologier som är karakteristiska för orgeln.

Ju högre de erhållna antigenvärdena desto starkare prostata påverkas. För att övervaka en mans tillstånd utförs analysen årligen, vid misstänkt cancer utförs var tredje månad. Hittills har två teknologier för bearbetning av ett material utvecklats - enkla och molekylära. Det första alternativet är enklare, snabbare och billigare. Den andra kännetecknas av maximal informativitet.

urinanalys

Misstanke om diagnosen cancer kan uppstå hos en urolog när de avkodar den vanligaste urinanalysen. Först och främst uppmärksammas det höga innehållet av leukocyter, vilket inte borde vara normalt alls. Noggrannare diagnos av personer som utsätts för urin som har detekterats hemoglobin. Det kan indikera inte bara cystit, njurskada eller för intensiv sportaktivitet utan också utveckling av onkologi. Förekomsten av en cancer i urinen hos onkoprotein UBS, som i detta fall kommer att överskrida normen inte mindre än 150 gånger, talar också om förekomsten av en malign tumör.

bärande biopsi

Diagnostiska studier som utförs för att upptäcka eller prova cancer är omöjliga utan biopsi. Detta är en manipulation, under vilken prover av skadade och friska vävnader tas från det drabbade organet. Deras komposition undersöks för närvaro av cancer eller atypiska celler. Idag sker denna procedur automatiskt och utförs med maximal bekvämlighet för patienten med minimala risker för hans hälsa. Oftast tas materialet genom transversalt penetration, under sessionen regleras läkemedlets aktivitet med hjälp av en ultraljudssensor.

Först introduceras en speciell enhet i patientens rektum, med hjälp av vilken specialisten undersöker arbetsområdet och markerar provtagningsställen för råvaror. Vidare, genom att använda en speciell pistol, sker en noggrann provtagning av organs celler vid 10-18 platser. Sessioner genomförs under lokalbedövning, återhämtningstiderna är minimala. Om analysen av biomaterialet var negativ, och andra studier fortsätter att indikera cancer, utförs en andra biopsi. Celler tas redan från andra platser, antalet "jabs" ökar.

Informativt verktyg närmar sig

Processen att bekräfta eller återkalla cancern går sällan utan att koppla ihop instrumental diagnostik. De är valda beroende på indikatorerna för andra tillvägagångssätt, patientens tillstånd, hans ålder och särdrag hos situationen. Ofta måste en man gå igenom all forskning för att få den mest kompletta bilden av situationen.

Ultraljudsundersökningar

Manipulation kan utföras på ett klassiskt eller rektalt sätt. Under undersökningen av körteln är det möjligt att diagnostisera dess storlek, form och strukturella förändringar. Som ett extra plus betonar läkare det faktum att riktningen gör det möjligt för oss att avslöja funktionella förändringar i vävnadens struktur, för att upptäcka samverkande sjukdomar.

 • Ultraljud är ett klassiskt tillvägagångssätt. Skanning utförs genom bukhålan, vilket avsevärt minskar dess informativa och noggrannhet. Idag hanteras manipulering endast om det är omöjligt att använda en mer avancerad transrektal metod. Om en man har övervikt och ett tätt fettlager på magen, kommer inte tillvägagångssättet att ge några resultat.
 • TRUS - transrectal ultraljud. Instrumentet med en ultraljudssensor sätts direkt i ändtarmen och ger direkt åtkomst till prostata. Om avståndet till problemkroppen inte är mindre än 8-10 cm, minskar denna inställning till 5 mm med abdominal undersökning. Metoden är enkel, tillgänglig och exakt, så att du snabbt får rätt information. Det används inte för hemorrojder och inflammatoriska processer i tjocktarmen.

Ultraljudsundersökningen syftar inte bara till att identifiera förändringar i organ som kommer att bekräfta diagnosen. Med sin hjälp kan du avgöra om spridningen av malign utbildning till närliggande organ. Det ger också mycket noggranna uppgifter om storleken på glandulär formation och graden av funktionalitet.

Cystoskopi och uretroskopi

Nyligen används dessa tekniker för att studera blåsan, urinröret och prostatakörteln för närvaron av cyster, proliferation, polyper, eventuella tumörformationer. Oftast är de inte tillgripna speciellt. Snarare tillåter man att utföra en sådan diagnos mot bakgrunden av utsöndringsorganens patologi ofta gör att man misstänker en malign eller godartad lesion av prostata. Under manipulationen genom urinröret introduceras ett cystoskop som gör att du visuellt kan bedöma bäckens organ. Ett extra plus i riktningen är att under diagnostikperioden kan du ta vävnad från en misstänkt webbplats till en histologi.

Tillämpning av röntgen

Cancerdiagnosen görs först efter att alla studier bekräftar förekomsten av en malign tumör och utesluter utvecklingen av andra sjukdomar med en liknande klinisk bild. Det är för differentiering av onkologi från andra förhållanden som ibland röntgen används. Under manipulation används kontrastmedel administrerade intravenöst till en specifik plats. Bilder som erhållits som ett resultat av sessionen möjliggör framkallande av organskador och att uppskatta storleken på den förstorade körteln. På grund av risken för bestrålning av patienten och inte så hög grad av informativ tillvägagångssätt för det, görs användningen mindre och mindre.

Skanning med radioisotoper

Detta område är användbart i studien av mjukvävnad, men vanligtvis används den i avancerade etapper av cancer, när metastaser sprider sig till bensystemet. Tekniken tillåter att avslöja platser för ackumulering av cancerceller, med hjälp av att hitta oberoende tumörer och metastaser. I vävnaden införs ett speciellt medel, som är fäst vid cellerna i antigenet. Detta ämne syntetiseras kontinuerligt av cancerceller, vilket gör det möjligt att upptäcka dem med maximal noggrannhet. Profilmanipulation är förbjuden när njurarna och anemi påverkas.

Indikatorer av tomografi

Detta är en av de mest effektiva och vägledande diagnostiska riktningarna. Om det finns ett sådant tillfälle, tillgriper de det. Med hjälp av en av flera tekniker kan du upptäcka cancer i något av sina steg och bedöma graden av vävnadsskada, som inte kan göras med andra tillvägagångssätt.

För att diagnostisera onkologi kan sådana metoder användas:

 • HERR Absolut säker och smärtlös metod för magnetisk resonansavbildning söker igenom kroppens problemområde och ger ut sin tredimensionella bild. Även vid de inledande stadierna av cancer kommer tillvägagångssättet att avslöja patologi. Resultaten av analysen ger information inte bara om närvaron av en tumör, men hjälper också till att fastställa graden av vävnadsskada.
 • CT. Det är tillrådligt att tillgripa beräknad tomografi redan vid beredningsförloppet för en operation för att plocka ut en tumör. Det kommer att tillåta lokalisering av onkologi, för att avslöja graden av tillväxt. Användningen av kontrast i forskningsprocessen ökar dess informativitet.
 • PET. Positronutsläppstomografi utförs efter administrering av speciella preparat. Detta görs för att utvärdera strukturella förändringar i prostata och bestämma graden av funktionalitet. Tillvägagångssättet gör att vi kan skilja mellan onkologi, godartad bildning och den vanliga inflammatoriska processen.

Den enda signifikanta nackdelen med dessa manipuleringar är deras kostnad. Dessutom är inte alla medicinska anläggningar utrustade med rätt utrustning, varför patienter måste vänta sin tur under en lång tid.

Hur skiljer man cancer från andra prostata skador?

Symptom som är karakteristiska för cancer kan observeras i andra sjukdomar i prostatakörteln - adenom och prostata. Att bestämma vad patienten lider av endast med hjälp av den givna kliniska bilden är omöjligt. Därför är det mycket viktigt att inte försöka självständigt diagnostisera dig själv och bli av med obehagliga manifestationer. Det händer att även specialiserade studier inte ger en tydlig bild av situationen och man måste tillgripa mer informativa eller upprepade tillvägagångssätt.

Akut prostatit, till skillnad från cancer, utvecklas plötsligt och snabbt. Den kroniska formen uppträder sällan i sig, utan den tidigare akuta kursen. Det svåraste att skilja onkologi från godartad utbildning i kroppen av körtelvävnad. Med tanke på det faktum att båda staterna nödvändigtvis behöver behandling, vid de första tecknen på orgskador måste du gå till doktorn och inte vänta tills problemet passerar dig själv.

Under de senaste åren har cancerproblemet i prostata blivit mycket yngre, som andra patologier som är typiska för kroppen. Idag finns sjukdomar alltmer hos unga män och även de som leder en hälsosam livsstil. Det är bättre att inte vänta på problem, men att regelbundet besöka urologen för att få samråd och starta behandling i god tid om det behövs.

diagnostik

En snabb diagnos av prostatit är nyckeln till framgångsrik behandling.

Prostatit - en sjukdom som varje dag påverkar fler och fler unga män, ger mycket problem i sina liv. De smärtsamma manifestationerna av prostatit och de fruktansvärda komplikationerna av försummade sjukdomar kan lätt förhindras genom att genomgå en profylaktisk undersökning av prostatakörteln två gånger om året.

Hur man bestämmer att en man lider av prostatit

Hemma är en omfattande diagnos av sjukdomen mycket svår. Det finns emellertid särskiljande tecken, efter att ha upptäckt vilken man måste ta hand om sin hälsa. Hur man identifierar prostatit, de viktigaste symptomen:

 • Dålig erektion och snabb utlösning i kön;
 • Smärta av akut eller värkande natur i perineum, innersidan av lår, skrot, penis, underlivet;
 • Slemhinnor ur penis
 • Ett febrilt tillstånd med ökad kroppstemperatur;
 • Kännbart ökat uppmanar med en belastning på urinering, inklusive på natten.
 • Konstant intryck av fullblåsan, svag eller intermittent ström;
 • Smärta i avföring från rörelsen av pall i ändtarmen.

Om du hittar ett par sådana symptom, bör du inte starta självmedicinering hemma, en man borde genast konsultera en urolog och genomföra prostataundersökning.

Viktigt! Impotens kan förebyggas om du söker medicinsk hjälp när de första tecknen på prostatit uppträder!

Den primära diagnosen av prostatit hos män är en extern undersökning av en patients läkare. Tänk på alla symtom på sjukdomen, sett hemma, vilket ledde en person till en medicinsk anläggning. Då utförs urologen palpation - känner prostata med fingrarna genom ändtarmen. Således bestämmer specialisten prostatakörteln, dess yttre struktur, komprimering, närvaron av smärta med tryck, tillståndet hos de inre organen som omger det.

Grundläggande tester för misstänkt prostatit

Inflammad prostata bör vara förstorad och smärtsam när den berörs. Om tecken på inflammerat tillstånd hos körteln bekräftas, föreskrivs laboratorietester för diagnos av prostatit hos män:

 • Ett allmänt blodprov ger dig en fullständig bild av patientens hälsotillstånd - förekomsten av inflammatoriska processer, antalet erytrocyter och leukocyter, nivået av hemoglobin. Blod tas från fingret på en tom mage;
 • Biokemisk analys av blod från venen kommer att berätta om tillståndet för de inre organen som omger prostata, vars sjukdomar kan ha negativ inverkan på prostatiternas gång hos män.
 • Den allmänna analysen av urin tas från mittenloben och undersöks för slem, fläckar, bakterier, leukocyter och ESR;
 • Den ökade sammansättningen av leukocyter tyder på en inflammatorisk process. Om urin är grumlig och slem eller blodproppar är närvarande, kompletteras ytterligare test.
 • Ett smet från urinröret till en bakteriekultur avslöjar venerala sjukdomar som överförs sexuellt och kan bidra till uppkomsten av prostatit eller förvärra sin kurs. I sådana fall borde en partner också genomgå en undersökning för kön.
 • Bakteriell analys av urin kan du exakt bestämma vilka bakterier som orsakade inflammation i prostatakörteln för att ordinera rätt behandling.

Den primära diagnosen av prostatit i klinisk miljö är leverans av blod, urin och smet från urinröret till en bakteriekultur. Det här är de viktigaste studierna som kan upptäcka prostatit hos män. Men för att bestämma den effektiva behandlingen av dessa resultat är inte tillräckligt.

Ytterligare metoder för prostatacancerforskning

I den kroniska formen av sjukdomen behövs ytterligare studier av män om det inte finns tillräcklig behandling eller för att klargöra diagnosen.

 • Datortomografi är tilldelad för att bestämma det interna innehållet i prostata. Vid purulent fyllning föreskrivs lämplig behandling och kirurgisk ingrepp undviks ofta;
 • Polymerkedjereaktionen är utformad för att identifiera smittsamma medel vars aktivitet ledde till prostatit;
 • Analys av utsöndringen från prostatakörteln tas med en fingerundersökning efter direkt prostata-massage. Således är förekomsten av infektioner och inflammatoriska processer hos män;
 • Blodtest för PSA - är ordinerat för misstänkt malign prostatacancer;
 • Transrektal ultraljudsundersökning av prostata och sädesblåsor bestämmer strukturen av körteln - förekomst av tumörer, adhesioner, och läget i den venösa vaskulaturen, foci av inflammation, bildandet av stenar. Anordningen för ultraljud sätts in i ändtarmen;
 • Spermogram - en studie av sperma för att bestämma impotens, som en komplikation hos män som har upplevt prostatit.

Funktioner av undersökning för kronisk sjukdom

Diagnos av kronisk prostatit i hemmet är nästan omöjligt. I sjukdomens sekundära lopp smittas symtomen, och smärta sensionerna blir slöta. Inflammation utvecklas med en förändring i försämring och förbättring i det allmänna tillståndet.

Viktigt! Män efter 40 års ålder borde definitivt göra prostataundersökning minst en gång var sjätte månad!

Hur man känner igen kronisk kronisk kronisk symtom i hemmet:

 1. Ständigt förhöjd kroppstemperatur till 37,1 grader;
 2. Intresset för sex är förlorat;
 3. Irritabilitet och apati;
 4. Ritning tråkig smärta i underlivet;
 5. Urinering med ansträngning i små portioner, med ofta falskt uppmanar dag och natt.

Om dessa tecken finns, bör prostata kontrolleras omedelbart. Kronisk prostatit behandlas framgångsrikt och hemma, kombinerar alla föreskrivande läkares recept med folkmedicin.
Män som har haft akut prostatit, leder ett stillasittande livsstil, lider av täta förkylningar, finns det risk för sjuklighet av kronisk prostatit. De måste nödvändigtvis genomgå regelbundna förebyggande undersökningar med en läkare, och hemma övervaka noggrant deras hälsa.
Med tidig omfattande diagnostik ökar chanserna att slutligen härda prostatit avsevärt.

Diagnos av sjukdomar i prostata

Genomföra läkemedelsbehandling av sjukdomar i prostatakörteln. Betydelsen av mykoplasma, mykobakterier, corynebakterier och gonokocker. Bestämning av nivån av prostataspecifikt antigen. Effektiv medicinering för kongestiv och kongestiv prostatit.

Att skicka ditt bra arbete till kunskapsbasen är enkelt. Använd formuläret nedan

Studenter, doktorander, unga forskare som använder kunskapsbasen i sina studier och arbete kommer att vara mycket tacksamma för dig.

Hosted on http://www.allbest.ru/

Diagnos av sjukdomar i prostata

Problemet med att öka antalet sjukdomar i prostatakörteln har inte bara medicinsk men också social betydelse, eftersom denna grupp av sjukdomar alltmer täcker den manliga delen av befolkningen hos äldre, reproduktiv och mest skicklig ålder (20-50 år). Under de senaste decennierna har andelen äldre personer ökat i den globala befolkningen. I Ryssland närmar sig antalet äldre människor 50 miljoner, vilket är en femtedel av befolkningen. Förekomsten av sjukdomar i prostatakörteln (PZ) ökar också på grund av befolkningens åldrande. Så, om 50 år gammal har benign prostata hyperplasi påverkar 50% av männen, då 80 år gammal - 88% och kronisk prostatit uppträder upp till 80 år.

Såsom är känt, är de två vanligaste sjukdomarna i prostata prostatit och godartad hyperplasi.

Prostatit påverkar, beroende på olika data, 30-58% av männen, och det är orsaken till cirka en fjärdedel av alla samtal av män med urogenitala störningar. Enligt 1995-klassificeringen, som föreslagits av National Institute for Diabetes, Nutrition and Kidney Disease vid US Institute of Health, utmärks följande former av prostatit: akut bakteriell prostatit (frekvensen av denna art är 5-10%); kronisk bakteriell prostatit (6-10%, enligt inhemska författare, 8-35%); syndrom av kronisk bäckensmärta - inflammatorisk och icke-inflammatorisk (80-90%) och asymptomatisk inflammatorisk prostatit.

I etiologin av prostatit utmärks två grupper av aktiva faktorer: infektiös och stillastående.

Det fastställs att är etiologiskt viktiga mikroorganismer för prostatit är bakterier av familjen enterobacteriacea, (E. coli, Kiebsiella spp., Proteus spp., Enterobacter Etc spp.,), Pseudomonas spp. Den sannolika patogener innefattar Enterococcus faecalis och möjliga -. C. trachomatis, U. urealiticum, S. aureus, S. saprophyticus, Trichomonas spp, Anaerober, Candida spp. Klamydia, ureaplasma, anaeroba bakterier, svampar, trichomonader anses vara ett möjligt orsakssamband med bakteriell prostatit. Hos patienter med immunsjukdomar och HIV-infektion prostatit kan bero, förutom Candida spp., Och sällan förekommande Coccidioides immitis, Blastomyces dermatitidis och Histoplasma capsulatum. Diskussioner fortsätter på rollen som mykoplasma, mykobakterier och corynebakterier, och gonokockens betydelse diskuteras också. Dessutom i unga patienter är viktig i etiologin av prostatit har gonokocker och klamydia, medan patienter äldre än 35 år av sjukdomen orsakas främst av de typiska gramnegativa bakterier. Antalet viral prostatit ökar speciellt under influensapidemier.

Den andra gruppen av etiologiska faktorer är stillastående, som kan orsaka utveckling av kongestiv eller kongestiv prostatit. Som anledningarna är det möjligt att namnge frånvaro av regelbundenhet i ett sexuellt liv, det avbrutna samlaget, sexuella övergrepp och perversioner, sexuell avhållsamhet.

Om akut bakteriell prostatit kännetecknas av akut feber (upp till 39 ° C och mer), frossa, svår smärta och symptom av purulent berusning, urineringsstörningar och andra ljusa karakteristiska symptom såsom prostataförstoring, pastaformigt och skarp smärta det vid palpation, då kan kronisk prostatit (CP) uppträda med dåliga kliniska symptom. HP hotar vanligtvis inte patientens liv, men minskar betydligt kvaliteten, kännetecknas av varaktighet och återfall, åtföljd av en överträdelse av sexuella och reproduktiva funktioner. Trots det faktum att HP är känt för medicin i mer än hundra år, är det fortfarande en otillräckligt studerad sjukdom, och därför finns det stora svårigheter att diagnostisera.

Diagnos baseras på samling av anamnese, bedömning av symtom (med hjälp av symtomskalor), undersökning, laboratorie och instrumentella metoder för forskning.

Mycket viktigt digital rektal undersökning av prostatan, varvid det utvärderade värdet, formen av prostatan, dess symmetri, struktur, gräns, yttillståndet, de mittersta spåren, kullar utsäde omgivande vävnader och graden av smärta.

Definitivt vid diagnos av prostatit hör till laboratoriemetoder för undersökning, vilket inkluderar:

· Ett allmänt blodprov, serologiska metoder och PCR-diagnostik för att utesluta en atypisk intracellulär infektion

· Urinanalys, sådd mitt under processen urin, mikroskopisk undersökning av pankreassekre bakteriologisk undersökning (seeding) tre portioner av urin och prostatiska utsöndringar (Meares-Stamey test), och utstryket från urinröret för detektering av gonokocker.

Från instrumentella metoder ökar ultraljudsrollen med användning av rektala sensorer, vilket gör det möjligt att noggrant studera prostata, samt utföra differentialdiagnos med andra sjukdomar i prostata.

Uroflowmetry är ett enkelt och pålitligt sätt att bestämma tillståndet för urodynamik, vilket möjliggör tidig upptäckt av tecken på infrarisk obstruktion i prostatit och dynamisk övervakning [NA. Lopatkin, 1998]. En ideell metod som kan diagnostisera infravesikal obstruktion och visuellt demonstrera dess nivå är dock en videodynamisk studie av tryck / flöde. En utökad urodynamisk undersökning med mätning av uretralt tillslutningstryck är relevant för patienter med kronisk bäckensmärksyndrom som inte har någon patogen.

Punkteringsbiopsi i prostata används i undantagsfall för att detektera intracellulära patogener eller för forskningsändamål, kvarstår i grunden en metod för differentialdiagnos.

Patienter över 45 år är lämpliga att bestämma nivån av generellt prostataspecifikt antigen (PSA) i syfte att tidigt diagnostisera prostatacancer, men denna parameter har inget diagnostiskt värde för prostatit. Ofta ökar PSA-nivån med akut prostatit och abscess i prostata, mindre ofta - med kronisk prostatit.

Kanske (, studiet av pankreatiska enzymer, endoskopiska undersökningar, definitionen av immunologiska och hormonella profil, etc. röntgen, datortomografi, CT, magnetisk resonansavbildning) kan behövas användningen av andra särskilda metoder för undersökning.

Behandling av alla former av prostatit bör vara omfattande och syfta till att eliminera det smittsamma medlet, normalisera immunstatusen, regressa inflammatoriska förändringar och återställa prostataens funktionella aktivitet.

Från allmänna rekommendationer sederande behandling och en diet med undantag för alkohol tilldelas kryddig mat.

Antibiotikabehandling är den ledande metoden för behandling av prostatit i alla dess former, förutom syndromet för kronisk bäckensmärta av icke-inflammatorisk natur och asymptomatisk inflammatorisk prostatit. Vid val av antibiotikabehandlingsregimen är det nödvändigt att ta hänsyn till sjukdomens polyetiologiska karaktär och penetrationen av antibiotika i prostatavävnaden. Den mest goda penetrationen i vävnaden och hemligheten i prostatakörteln är fluorokinoloner, något mindre - co-trimoxazol och doxycyklin. Lägre läkemedel bör emellertid erkännas fluorokinoloner, aktiva mot gramnegativa bakterier, atypiska intracellulära mikroorganismer och kan påverka bakterier i biologiska filmer. Med kinoloner III (levofloxacin, sparfloxacin) och IV generationer (moxifloxacin) gjorde ett nytt steg i behandlingen av bakteriell prostatitis orsakas av grampositiva och anaeroba mikroorganismer. Vid akut prostatit krävs långvarig antibiotikabehandling - i minst 4 veckor med efterföljande bakteriologisk kontroll. Vid lagring av analysen av urin pyuri bakteriuri eller mer än 103 CFU / ml i den tredje delen av urin och prostatiska utsöndringar i testmetoden i Meares - Stamey kräver den andra förloppet av antibiotikaterapi inom 2-4 veckor.

Enligt rekommendationerna från European Association of Urology för behandling av urinvägsinfektioner och infektioner i reproduktionssystemet hos män, som antogs 2001, varaktigheten av antimikrobiell behandling av kronisk bakteriell prostatit och inflammatorisk kronisk bäckensmärta syndrom (CPP), bör fluorokinoloner eller trimetoprim vara 2 veckor. (efter inrättandet av en preliminär diagnos). I fråga om CPPS utförs syftet med antimikrobiell terapi med hopp om att bli av med latent atypisk eller ej detekterad bakteriell infektion av en eller annan anledning. Vid omprövning patienten antimikrobiell terapi rekommenderas att hålla totalt 4-6 veckor endast när ett positivt resultat av mikrobiologisk undersökning av prostatiska utsöndringar tagna före behandling, eller om patientens tillstånd förbättras efter att ha tagit antimikrobiella medel [1]. Om symtomen kvarstår, vägrar de att fortsätta antimikrobiell behandling. Vid detektering av atypiska intracellulära mikroorganismer kan tilldela antimikrobiella grupper makrolider och tetracykliner.

Det är uppenbart att andra behandlingsmetoder bör användas. För att säkerställa utflödet av purulent-inflammatorisk urladdning från excretionskanalerna i prostatakörtelns acini används hennes fingermassage (endast med HP, med en akut behandling är massagen kontraindicerad!).

Distributionen fick fysioterapi, visade sig vara effektiv: elektrostimulering av prostata med modulerade strömmar kutan eller rektal elektroder; Termoterapi i olika versioner (inklusive högfrekvent termoterapi); magnetisk terapi; mikrovågsugn mikrovågsbehandling Infraröd laser och laser magnetisk terapi. Fysiska effekter förbättrar blodcirkulationen i prostata, och en del av dessa metoder har antiinflammatorisk, kramplösande, smärtstillande, anti-ödematös och en mängd andra aktiviteter, liksom förmågan att förstärkning och förlängning av effekten av droger.

Det är tillrådligt att använda icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel - hämmare av cyklooxygenas-2 per rektum. Dessa läkemedel minskar innehållet av prostaglandiner i sperma och urin, minskar ökad smärtkänslighet och reducerar ödem i prostata.

Även inhemska specialister använder ofta droger som korrigerar immunitetsprocesser och enzympreparat i HP.

Ett nytt tillvägagångssätt vid behandling av CPP och HP - med hjälp av a1-adrenerga blockerare (tamsulosin, alfuzosin, doxazosin), som när de tar emot i minst 6 månader avsevärt minska smärtsyndrom, öka den maximala volymen av urin flödeshastigheten och förbättra livskvaliteten för patienter. Effekten av dessa läkemedel är etiopathogenetisk och baseras på blockeringen av postsynaptiska neurala vägar.

För behandling av prostatit används fytoterapi i stor utsträckning, vilket kommer att beskrivas senare.

Låt oss nu undersöka godartad prostataförstoring (BPH), den vanligaste urologiska sjukdomen hos män i mitten och ålderdom är dödligheten i de industrialiserade länderna i Europa är 30 per 100.000 invånare. BPH är en ökning av prostatakörteln i samband med ökad cellulär tillväxt.

Etiologin av sjukdomen har inte studerats tillräckligt. De etablerade riskfaktorerna inbegriper åldern och det normala funktionella tillståndet hos testiklarna. Ras, nationalitet, genetiska faktorer, matvanor, sexuell aktivitet, rökning, samt sjukdomar som diabetes, högt blodtryck och leverskador inte är etiologiska faktorer på BPH [2].

Utvecklingen av BPH leder till dysfunktion i de nedre urinvägarna, vilket visar sig som obstruktiv (slapp urinström; intermittent, svårigheter att urinera och öka sin tid, känsla av ofullständig tömning av urinblåsan, urinretention) och irritativ (brådskande urinering, urinering små portioner, det ökning av dag och natt, oförmåga att behålla urin när en uppmaning inträffar) av symtom. Också, den kliniska bilden av BPH bestämma ökningen i storleken hos prostatan och förekomsten av blåsdysfunktion.

I enlighet med moderna idéer bör diagnostikprogrammet hos patienter med BPH omfatta:

· Obligatoriska undersökningar - samling av anamnese användning av en 35-punkts I-PSS-skala för kvantitativ bedömning av symtom och en 6-punkts QOL för bedömning av livskvaliteten, fyllning av dagboken för urinering; fysisk undersökning digital rektal undersökning av bukspottkörteln och seminalblåsorna; allmän analys av urin; i syfte att bedöma morfofunktionella tillstånd hos njurarna och övre urinvägarna, bestämning av ureahalter, serumkreatinin och användningen av röntgen- eller radioisotopmetoder för undersökning. analys av serum för prostataspecifikt antigen (normalt bör inte överstiga 3-4 ng / ml), och vid behov bestämning av dess fraktioner;

· Rekommenderad studie - Uroflowmetry gör det möjligt att kvantifiera beroendet av volymflödeshastigheten av urin under urinering tid, och ultraljudet att detektera närvaron och mängden av kvarvarande urin (RV);

· Valfria metoder - kombinerade urodynamik, ultraljud prostata, buk- (ADR) och transrektal ultraljuds (KUJON), urografi, urethrocystoscopy.

Den morfologiska forskningsöversikt program RV kan också ingå i BPH av hennes rektala biopsier eller genom grenen, röntgen datortomografi och magnetresonanstomografi.

Efter att ha mottagit undersökningsdata bestäms frågan om patienten har indikationer för att ordinera medicineringen. Farmakoterapi som skall tillämpas på patienter med initiala manifestationer av BPH tömning utan att involvera de övre urinvägarna och komplikationer hos patienter med relativa och absoluta kontraindikationer till kirurgi och vägrade kirurgisk behandling eller fördröja det av olika skäl [3]. Målen med behandling är intravesikal obstruktion borttagning (eller reduktion) som åstadkommer förbättrad patientens livskvalitet, minska eller stoppa prostatahyperplasi.

För närvarande finns ett stort antal läkemedel för behandling av BPH, som används för både monoterapi och i komplexet. De används emellertid allmänt och har visat sig vara effektiva med minimal risk för komplikationer av finasterid, b-blockerare och fytoterapeutiska medel.

Enzymet 5 a-reduktas typ II orsakar omvandlingen av testosteron efter att ha kommit in i cellerna i bukspottkörteln till en mer aktiv form - dihydrotestosteron, vilket aktiverar processen för cellproliferation i prostata. Finasterid hämmar detta enzym, vilket leder till en minskning av serumhalten av dihydrotestosteron med cirka 70% och i prostata med 85-90%. På grund av införlivandet av mekanismerna för apoptos inducerad av finasterid stoppas den hyperplastiska tillväxten av klyngepitelet i acini och stroma i prostaten och reduceras sedan. Sålunda är målet med androgenblockad att minska prostataformen och minska motståndet mot urinflödet. Prostatvolymen minskar med i genomsnitt 18% under den 3: e behandlingsmånaden och 27% vid den 6: e månaden. Maximal flödeshastighet för urin efter 6 månader ökar med 2,6 ml / s. Risken att utveckla akut urinretention minskar med 57% och behovet av kirurgisk behandling av vilken typ som helst - med 55% eller mer [4]. Efter 6 månader reduceras nivån av det prostatiska specifika antigenet med cirka 50% [5]. Den kliniska effekten med användning av finasterid förekommer inte förrän den tredje månaden från början av antagandet. Behandlingstiden bör vara minst 6 månader och kan gå upp till 5-6 eller flera år. I regel är detta läkemedel förskrivet till patienter med en signifikant ökning av prostata och en måttlig grad av obstruktiva symtom.

Hos 70% av patienterna ger a-adrenoblocker (a-AB) goda resultat. De används främst i de tidiga stadierna av BPH, när det inte finns någon signifikant kvarvarande urin och obstruktion, och det markerade dygns och nattlig pollakiuri och brådskande att urinera. a-adrenoblockerare - detta är den första raden av läkemedelsterapi hos patienter med symptomatisk BPH.

a-adrenerga receptorer (a-AR) lokaliserade huvudsakligen i området för blåshalsen, prostatiska uretra, kapsel och stroma av prostatan. BPH leder till en ökning av aktiviteten av de sympatiska nervfibrer och en-AR stimulering, vilket innebär ökad tonus hos den glatta muskulaturen i urinblåsan basstrukturer, posterior uretra och prostata obstruktion utveckling dynamisk typ. hyperplasi processen utvecklar huvudsakligen på grund av prostata stromala komponenter (förhållandet mellan stroma / glandulära epitel ökar från 2: 1 till 5: 1). Det stroma innehåller upp till 60% av glattmuskelfibrer, som är tillämpningspunkten för a-adrenoblockerare.

BPH utnämning a1-AB reducerar tonen i glatta muskelstrukturer av blåshalsen och prostata, vilket i sin tur manifesterar en minskning i uretral resistans och som en konsekvens - av intravesikal obstruktion. För närvarande behandling av BPH-patienter har framgångsrikt tillämpats selektiv a1-AB: prazosin, alfuzosin, doxazosin, terazosin. Jämförande analysresultat av behandling med olika a-AB visat att deras effektivitet är identisk: en minskning av symptom av BPH i genomsnitt 50-60% (60-75%), ökade den maximala urinflödeshastigheten - med 30-47%, minskar mängden kvarvarande urin ungefär 50%. Väsentliga förändringar i prostatavolym, PSA-nivån, och minska risken för behovet av kirurgi vid behandling av ovanstående läkemedel har visats. Med långvarig användning av droger finns en minskning av incidensen av akut urinretention. Symptomatisk förbättring av dynamik och objektiva indikatorer observeras vanligtvis inom de första 2-4 veckorna av applikation a1-AB och lagras för efterföljande behandling. Om de positiva effekterna inte kan uppnås i 3 månader, är den fortsatta användningen av dessa droger meningslöst och du måste lösa frågan om att välja en annan metod för behandling av BPH. Biverkningsfrekvensen beror på dosen av läkemedlet och varaktigheten av administreringen.

Fytoterapeutiska medel tar långt ifrån sista platsen i farmakoterapi av både BPH och prostatit. Utnämning av växtbaserade läkemedel är optimalt i patienter med kronisk prostatit, godartad prostataförstoring med måttlig intravesikal obstruktion med en liten ökning i storleken av prostata och som ett alternativ till långsiktig uppföljning.

Fytopreparationer är läkemedel som erhålls från växtmaterial, hela växten eller dess extrakt. Om i början av 1900-talet i Ryssland stod de för 80% av alla använda läkemedel, idag är det bara 30-40%. Men nu är den globala frekvensen av fytopreparationer ökande (i USA ensam kostnaden för deras försäljning är 1,5 miljarder dollar). Populariteten av fytopreparationer är tydlig: patienter försöker förhindra eller skjuta upp operationen, drogerna är ofarliga och är som regel överkvalitativa och inte dyra. Dessutom är patienter benägna att tro att naturliga extrakt bör innehålla ännu inte studerat användbara ingredienser.

För närvarande finns det objektiva svårigheter att utveckla rekommendationer för användning av växtbaserade läkemedel på grund av det faktum att de flesta av dessa multi, gjort olika utvinnings rutiner som förhindrar att jämföra olika läkemedel [6], och även på grund av den korta studier variationen av sin konstruktion och mångfald verkningsmekanismer. Ytterligare studier med användning av standardiserade läkemedel i långsiktiga placebokontrollerade, dubbelblinda kliniska prövningar behövs. Å andra sidan, ur tyska urologer i primär behandling av patienten med BPH preferens fitopreparatami främst i form av ekonomiska faktorer och den positiva terapeutiska effekten hos vissa patienter.

De vanligaste växtextrakt av Sabal serulata (Serenoa repens), Hypoxis rooperi, Pygenum africanum, Cucuibita Rero, Echinacea purpurea, asp och andra. Genom antaganden terapeutisk effekt på grund phytopreparations antiandrogen och antiöstrogen verkan, undertryckande av 5 a-reduktas-inhibitorer, aromatasinhibitorer och tillväxtfaktorer som inhiberar syntesen av prostaglandiner, metaboliter 5-oxygenas och arakidonsyra. Också forskare uppmärksammar innehållet av fytosteroler i dessa produkter, mekanismen för deras åtgärd är inte fullt ut förstådd. Glöm inte "placebo-effekten". Phytopreparations förbättrades ca 60% av patienterna den subjektiv bedömning av kvaliteten på urinering och objektiva parametrar, såsom urinflödeshastighet och kvarvarande urin efter tömning. Effektiviteten av behandlingen bedöms inte tidigare än 2-3 månader efter starten. Behandling med örtmedel beror inte på några allvarliga biverkningar. De tolereras väl av ett överväldigande antal patienter (88-96%), inklusive äldre.

En av företrädarna för gruppen av fytoterapeutiska medel är Spemann. Speman - en komplex preparat innehållande pulver och extrakt av olika örter 9, för att hjälpa Speman har prostatotropic, antiinflammatoriska åtgärder, utan också förbättrar mikrocirkulationen i prostatavävnaden och förbättrar spermatogenesen. Dessutom minskar Speman läkemedels överbelastning i prostata, reducerar dizuricheskie störningar hos BPH genom att förbättra livskvaliteten hos patienten, men ökar också spermiernas rörlighet och reducerar viskositeten av sperma, vilket är viktigt vid behandling av manlig infertilitet, oundvikligen uppträder mot en bakgrund av kronisk prostatit. BPH läkemedlet administreras i en initial dos av 2 tabletter 2-3 gånger dagligen med efterföljande reduktion till en underhållsdos, med oligospermi - 2 tabletter 3 gånger per dag i 4-6 månader.

På grund av tillgängligheten i en modern miljö av ett brett arsenal av läkemedel och en rationell tillvägagångssätt är det sålunda möjligt att uppnå en effektiv effekt av läkemedelsbehandling för sjukdomar i prostatakörteln.

prostatisk körtel antigen prostatit

1. Naber K. Bergman B., et al. Riktlinjerna för den europeiska Association of Urology för behandling av urinvägsinfektioner och infektioner i det reproduktiva systemet hos män. Klinisk mikrobiologi och antimikrobiell kemoterapi, 2002; 4 (4): 347-63.

2. Sivkov A.V. Drogterapi för godartad prostatahyperplasi. - I boken.: Benign hyperplasi av prostata M., 1997. - P. 67-83.

3. Pushkar D.Yu., Rasner P.I. Algoritm för undersökning och behandling av patienter med godartad prostatahyperplasi, MGMSU uppkallad efter N.A. Semashko.

4. Hald T. Urodynamics i godartad prostatahyperplasi: en undersökning. Prostatic Supplement 1989

5. Stepanov VN, Laurent OB, Pushkar D.Yu., Krokotina L.V. - Differentiell diagnos av prostatatumörer med användning av prostataspecifikt antigen (PSA) -nivå. En handbok för läkare. - M., 1996. - 17 s.

6. Perepanova Т.S. Läkemedelsbehandling av benign prostatahyperplasi med evidensbaserad medicin och Pharmacoeconomics, Institute of Urology hälsoministeriet, Moskva, Consilium Medicum

7. Pyotel Yu.A. Drogterapi för prostatahyperplasi // Plenum i det allr Russianumet av urologi. Proc. rep. Saratov, 1994. - S. 5-19.

8. En guide till urologi. Ed. NA Lopatkin. V.2. M., 1998; a. 393-440.

9. Lowe FC, Ku JC. Fytoterapi vid behandling av godartad prostatahyperplasi: En kritisk granskning. Urologi 1996; 48: 12-20.

10. Gorilovsky LM Behandling med permixon hos patienter med godartad prostatahyperplasi // Klinisk gerontologi. - 1997. - 3. - s. 40-42.

11. Madsen FA, Bruskewitz RC. Cystoskopi vid utvärderingen av godartad prostatahyperplasi. World J Urol 1995; 13: 14-6.

12. Lytton D. Interracial förekomst av godartad prostatahyperplasi. I: Hinman F.Jr. (ed) Godartad prostatahypertrofi. Springer. New York, Berlin, Heidelberg. 1993, sid. 22-6.

Hosted på Allbest.ru

Liknande dokument

Syftet med och strukturen i prostatakörteln, dess funktioner i genitourinary systemet. Riskfaktorer i utvecklingen av prostatacancer, fyra stadier av utvecklingen av denna sjukdom. Symptom på sjukdomen, metoder för diagnos, behandling, förebyggande och prognos.

Prostata är ett glandulärt muskulärt organ i det manliga reproduktionssystemet som utför den endokrina funktionen. Metoder för diagnos av prostatacancer: Definitionen av immunstatus, fingerforskning i rektum, detektion av prostataspecifikt antigen.

Adenom i prostatakörteln som godartad vävnadsproliferation. Allmänna egenskaper hos kompenserade, subkompenserade och dekompenserade stadier av sjukdomen. Diagnosbeslut konservativa och operativa metoder för behandling av hyperplasi.

Undersökning av orsakerna till prostata adenom. Kännetecken för de viktigaste riskfaktorerna. Spridningen av prostatavävnad och utseendet i det av godartade neoplasmer. Eventuella komplikationer, diagnos, behandling och förebyggande av sjukdomen.

Studier av patientens klagomål, sjukdomshistoria, livets anamnese. Forskning i tillståndet i andningsorganen och matsmältningsorganen, kardiovaskulära, nervösa, muskulösa och genitourära system. Diagnos och behandling av godartad prostatahyperplasi.

Koncept och karaktär av prostatacancer som en malign neoplasma, som är ett adenokarcinom av olika differentiering. Etiologi och patogenes av sjukdomen, dess förekomst, riskfaktorer för utveckling och behandling.

Studie av sköldkörtelsjukdomar och störningar av dess funktioner i en zon med en ogynnsam ekologisk situation. Diagnos och förebyggande av sköldkörtelstörningar. Analys av data om förekomst av sköldkörteln hos barn i staden Novomoskovsk.

Standardiserat system för histopatologisk klassificering av kronisk prostatit. Inflammatoriska celler i körtelvävnaden. Immunohistokemisk färgning med en markör. Inflammation av prostata urinröret. Lymfocytisk infiltrera.

Bildning av prostata adenom. Komponenter av infravesikal obstruktion. Utveckling av komplikationer på grund av hyperplastisk prostata. Stages av cancer och egenskaper av graderna av dess malignitet. Metoder för diagnos och behandling av sjukdomen.

Känna till patientens personuppgifter. Substantiation av den grundläggande urologiska diagnosen. Data om laboratorie och instrumentella metoder för forskning. Funktioner av transuretral elektroresektion av prostata. Dynamik för patientens tillstånd.

Arbeten i arkiven är vackert utformade i enlighet med universitetets krav och innehåller ritningar, diagram, formler etc.
PPT, PPTX och PDF-filer presenteras endast i arkiv.
Vi rekommenderar att du laddar ned arbetet.