Huvud
Symptom

De mest tillförlitliga metoderna för att diagnostisera prostatacancer

Maligna neoplasmer i prostata utvecklas hos ett stort antal män i världen. Tidig diagnos av prostatacancer kan minimera följderna av sjukdomen, utesluta övergången till ett svårare stadium.

Men läkarna noterar att det inte är lätt att upptäcka en tumör i ett tidigt utvecklingsstadium. Trots allt börjar sjukdomen nästan asymptomatisk. För att utesluta möjligheten till komplikationer är det nödvändigt att genomföra en grundlig komplex undersökning av kroppen. Det innehåller flera viktiga punkter.

Undersökning och insamling av anamnese

Människans överklagande till en läkare sker i närvaro av vissa sjukdomar i kroppen. Efter att ha lyssnat på patientens klagomål kan läkaren förut diagnostisera prostatacancer.

I det inledande skedet är det inte lätt att identifiera sjukdomen. Symtom på cancer kan vara helt frånvarande och har också en raderad manifestation. Men vissa tecken bör varna mannen och uppmuntra honom att gå till doktorn. Det finns tre symptom som är farligaste.

 1. Referensen till läkaren ska vara obligatorisk vid störning av organens funktion i urinvägarna. En växande tumör kan pressa urinröret i prostata. I det här fallet finns det svårigheter i urinutmatningen, gallring av strålen, intermittent urinering, smärta vid tömning av urinblåsan, inkontinens och känslighet av fullhet. Dessa tecken kan indikera utvecklingen av andra etappen av cancer.
 2. Om tumören sprider sig bortom prostatakörteln, kan en man detektera närvaron av blodintag i urinen och sperma, en minskning av erektionen, en smärta i skönhet och perineum. Sådana förändringar är mest typiska för stadium 3 cancer.
 3. Med utvecklingen av metastaser uppstår sekundär skada på organ. Som ett resultat börjar benen att ont, benen sväller, motorfunktionen minskar, anemi utvecklas. En person börjar snabbt gå ner i vikt, försvagas, tröttnar och slutar äta. I detta fall kan en 4-graders cancer diagnostiseras.

Under diagnosen prostatacancer bör urologen eller onkologen undersöka kroppens allmänna tillstånd. Patienten vägs, närvaron eller frånvaron av formationer på huden kontrolleras. Läkaren utvärderar också leverns och lymfkörtlarnas tillstånd genom palpation.

Fingerundersökning

Den viktigaste metoden som är nödvändig för att detektera förekomsten av malign neoplasma i prostata körteln är en fingerundersökning genom ändtarmen. Från tillämpningen av denna metod vägrar läkare inte, trots utvecklingen av teknik och tillgången till specialutrustning.

Prostatan ligger nära ändtarmen. Därför kan en specialist lätt med hjälp av pekfingret känna närvaron av en tumör.

Rektalt undersökning av prostata

I samband med palpation bestäms storleken på prostata. Normalt bör den vara liten och elastisk. Furrows, som delar upp körteln i två delar, ska lätt undersökas. Läkaren kan också bedöma tillståndet hos de partiella vesiklarna. Under trycket på prostata visar patienten ingen smärta.

Undersökning av den drabbade körteln leder till en förändring i känslor hos både män och läkare. Under förfarandet är det nödvändigt att differentiera förändringarna från andra vanliga manliga sjukdomar.

 1. Med utvecklingen av adenom har prostata körningen större storlek. Det finns en smidighet av foderet, den bevarade elasticiteten hos vävnaderna. Patienten känner inte smärta vid palpation.
 2. Med prostatit har körteln en mindre storlek än vad gäller adenomutveckling, men skiljer sig från normala värden. Läkaren kan upptäcka komprimeringen som uppträder som ett resultat av inflammatorisk process. Patienten märker smärtsamhet vid palpation.
 3. Med utvecklingen av en cancerous tumör har prostaten ökad densitet, stor storlek och en asymmetrisk struktur. Under pressningen på järnet känns mannen skarp smärta.

Med hjälp av fingertransrectal undersökning utförs en tidig diagnos av prostatacancer. Under proceduren är det omöjligt att göra en noggrann diagnos. Men med en hög grad av sannolikhet förutsätter läkaren utvecklingen av malign neoplasm.

Ultraljudsundersökning

Diagnos av prostatacancer utförs med den obligatoriska utnämningen av ultraljud av prostata. Prostata kan undersökas med externa och interna metoder. De mest acceptabla alternativen är identifiering av förändringar genom:

 • bukväggen;
 • gren;
 • rektum;
 • urinröret.

Tekniskt är en extern granskning enklare. Dessutom ger det minst obehag för patienten. Kontraindikationer för förfarandet avslöjas inte. Utför inte ultraljud på detta sätt endast för män som har i sedernas område ett sår efter operationen eller ett dräneringsrör.

Ultraljud av prostata är ett obligatoriskt stadium i diagnosen cancer

Patienten måste vara beredd på studien. Den utförs med full blåsan. Läkaren skannar längsgående och tvärgående plan. Om så krävs kan han välja någon.

Eftersom extern granskning inte tillåter fullständigt att fastställa förekomst av förändringar, föreskriver läkare transrektiva förfaranden. Det låter dig korrekt diagnostisera i nästan 80% av fallen.

Förberedelser för proceduren är inte nödvändiga. Det utförs med en ofylld blåsan. Under undersökningen är prostatakörteln väl visualiserad.

Om det inte var möjligt att detektera närvaron av en tumör under studien genom ändtarmen, kan sensorn sättas in i urinröret. Förfarandet är emellertid smärtsamt, därför utförs det under lokalbedövning. Under genomförandet finns det stor sannolikhet för trauma i urinröret.

Bestämning av PSA i blodet

Huvudstudien för att bekräfta närvaron av en cancer tumör är närvaron av prostataspecifikt antigen (PSA) i blodet. Ämnet, som är en proteinstruktur, produceras av prostatakörtelceller.

PSA-indexet utgör den mest värdefulla informationen för läkare. Det kan användas i ett tidigt skede för att identifiera avvikelser när det inte finns några manifestationer av sjukdomen.

Med utvecklingen av maligna neoplasmer ökar nivån av PSA i blodet. Men bara med en ökad mängd protein kan inte diagnostiseras. Trots allt kan nivån ökas genom att:

 • Infektiös inflammation;
 • adenomer av prostata;
 • ischemi;
 • utlösning före analys
 • effekter på prostata under studien, massage, trauma.

Venöst blod används för att bestämma mängden PSA. Laboratorieforskningen genomförs genom olika metoder. Beroende på detta erhålls resultatet i 3-4 timmar eller flera dagar.

Ett blodprov kommer att hjälpa till att bestämma närvaron av en cancerous tumör

För att utesluta förekomsten av ett falskt positivt resultat orsakat av en hög koncentration av antigen, är det nödvändigt att ta analysen inte tidigare än fem dagar efter:

 • massage av prostata
 • transrektal undersökning
 • Ultraljud genom ändtarmen;
 • termiska förfaranden;
 • klizmirovaniya.

Också några dagar före analysen är det förbjudet att cykla, åka på en häst och dricka alkohol.

Parametrarna mäts i ng / ml. Före 50 års ålder bör nivån inte överstiga 2,5. Män under 60 år har indikatorer på upp till 3,5. För äldre (upp till 70 år) är normen 4,5, och efter 70 - 6,5.

Biopsi och histologi

Biopsi är en tillförlitlig studie av störningar i människans kropp. Kärnan i förfarandet är i staket och morfologisk studie av vävnadsceller.

Vävnaden tas under övervakning av ultraljud. Förfarandet administreras till patienter som:

 • ökad PSA-nivå i blodet (över åldersnorm);
 • abnormiteter vid rektal undersökning
 • Förändringar i genomförandet av TRUS upptäcktes.

En biopsi kan utföras genom perineal regionen, rektum, urinrör. Ibland är proceduren öppen i det transvesiska staketet. När du utför testet via urinröret kan du inte bara korrekt diagnostisera men också återställa urinering.

Prostata biopsi genom ändtarmen

Under de senaste åren har förfarandet genomgått olika förändringar. Under tiden använder du biopsi nålar, automatiska system med guider.

Typer av biopsi

En biopsi kan utföras på flera sätt.

 1. Om en läkare behöver bekräfta förekomst av en cancer tumör, upptäckt med flera metoder, utförs en formell biopsi.
 2. Om nivån av prostataspecifikt antigen är annorlunda och körteln har en signifikant volym krävs en sökbiopsi.
 3. Synbiopsi är nödvändig för att ta en vävnadsplats i ett patologiskt förändrat område.

Tidig diagnos utförs med hjälp av en sökbiopsi. Under det är staketet ritat från flera sektioner. Om antalet poäng är sex, används en sextantbiopsi.

Med en signifikant prostatavolym kan tumören inte lätt upptäckas. Därför används en förlängd (12 poäng) eller multifokal studie (18 poäng).

En sökbiopsi avslöjar:

 • placeringen av neoplasmen;
 • tumörens spridning och dess volym;
 • invasion av perineurala och vaskulära lymfatiska typer;
 • histologisk gradering på Gleason-skalan.

bärande biopsi

Under proceduren styrs staketet av ultraljud. För att göra detta sätts en sensor in i rektum, med hjälp av vilken läkaren bestämmer de drabbade områdena och markerar staketets ställe.

En nål styrs längs sondkanalen, som laddas in i pistolen. Under skottet tas vävnad.

Erhållna platser studeras under ett mikroskop i laboratoriet. En specialist identifierar cancerceller i proverna.

Hospitalisering för biopsi är inte nödvändig. Genomföra det på poliklinisk basis.

Patienten skickas hem efter en biopsi

Vid upptäckt av misstänkta förändringar kan ett upprepat staket utföras. Dessutom är proceduren nödvändig för att bekräfta diagnosen av en annan läkare.

Avancerad diagnostik

En progressiv metod för att bestämma prostatacancer är beräknad tomografi, kombinerad med positronemissionstomografi (PET-CT). Det används ofta i kliniker i Tyskland för att göra en diagnos. Denna metod tillåter inte bara att visualisera tumören, men också för att mäta nivån av ämnesomsättningen i vävnader.

Förfarandet utförs med två ämnen: fluoroetylkolin F18 och kol isotop C11.

Vid användning av kolin kallas proceduren PET-CT med kolin. Kontrast substans absorberar både friska och cancerceller. Men den senare gör det i ett förstärkt läge. Därför, när cellen ackumuleras i cancerceller, kan en helfärgad tumör ses på bildskärmen.

Metoden avslöjar även dolda neoplasmer. Applicera det om det finns symptom på cancer, men en biopsi förnekar närvaron av cancerceller. Därför används det också för att upptäcka återkommande neoplasm efter behandling och noggrann diagnos av tumörutveckling.

Ämnet är inte farligt. Förfarandet är smärtlöst för patienten.

Nyligen har progressiva kliniker utfört PET-CT med användning av det prostata-specifika membranantigenet. Kärnan i metoden är att proteiner som produceras av prostatakörteln absorberas av cancerceller i en större volym än friska.

Forskare har specialutvecklade ligandmolekyler. De går med i det prostata-specifika membranantigenet. När cancerceller absorberar det, bildar ligander färgade med kontrastlösning en bild av tumören på skärmen.

På monitorn kan läkaren tydligt se tumörens närvaro, dess storlek och graden av skada på prostatakörteln. Förfarandet är inte farligt för patienten och orsakar inte negativa reaktioner.

Nyligen förskjuter diagnostikmetoden i PSMA gradvis analysen med kolin. Det är enklare, säkert och informativt.

Det är mycket svårt att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede. Läkaren kommer att behöva lägga mycket arbete och genomföra ett stort antal studier för att få en komplett bild av tillståndet hos prostatakörteln. Ju tidigare en patient besöker en medicinsk anläggning desto större är sannolikheten för ett positivt resultat.

Diagnos av prostatacancer

Prostatacancer är ett problem i världen som upptar den fjärde platsen bland cancer sjukdomar. Endast onkopatologi i bronkopulmonärt system, bröstkörtlar och tarm är framför honom.

Moderna diagnostiska metoder möjliggör detektion av prostatatumörer i tidiga skeden och representeras av laboratorie- och instrumentstudier.

I samband med det faktum att den främsta förebyggande åtgärden för att förebygga cancer är dess upptäckt, med tecken och principer för diagnos av sjukdomen, bör varje vuxen man vara bekant.

Vad är prostatacancer?

Prostatakörteln representerar det orörda bäckenorganet i hanen, som tjänar till att producera vissa beståndsdelar i spermierna och överlappar urinröret under erektion och utlösning. Kärlens funktion styrs av könshormoner, därför kan förändringar i hormonell bakgrund påverka dess funktion.

De vanligaste störningar i detta område kan betraktas som prostata adenom - en godartad tumör i körtelceller, som, beroende på tillväxtriktningen, kan störa öppenheten hos uretra eller får inte orsaka några symptom.

Cancer anses vara en hormonberoende sjukdom med en ökning i körtelvävnaden, skillnaden i utbildning varierar från adenom och beter sig aggressivt, vilket medför generella toxationssymptom och metastasering mot andra organ.

Trots den utbredda uppfattningen är adenom sällan illamående och är inte en precancerös sjukdom. Prostatit (inflammation i körteln med infektiös eller icke-infektiös ursprung) leder till en överträdelse av lokal antitumörimmunitet och beror därför på precancerösa tillstånd.

Riskgruppen för prostatacancer inkluderar:

 • män över 40 år;
 • arbetare av skadliga industrier (kolliderande med kadmium)
 • män med ärftlig predisposition;
 • personer med metaboliskt syndrom (fetma, diabetes, hypertoni).

I 50% av fallen diagnostiseras denna form av tumören vid de sista etapperna, när metastaser finns i ben- och lymfvävnaderna. Detta beror på kirurgernas bristande överensstämmelse med protokollet om behovet av att utföra en digital rektalundersökning för män över 40 år och en lång bortseelse för symptomen på patientens patologi.

Symtom och tecken

För prostatacancer är symptomen i de initiala faserna inte karaktäristiska, vilket gör det svårt att identifiera. Det finns ett antal tecken som gör att man kan misstänka en tumör:

 1. Svårighet med urinering (blir aldrig det första symptomet och är karakteristiskt för ett adenom).
 2. Smärta i bäckenregionen, sacrum, ryggrad, vilket indikerar närvaron av stor diameterbildning eller metastasering.
 3. Hematuri (en blandning av blod i urinen).
 4. Symtom på berusning (viktminskning, aptitlöshet, långvarig orimlig ökning av kroppstemperaturen, minskad effektivitet).
 5. Tromboflebit och blödning (kan indikera benmärgsinblandning med metastaser eller symtom på andra sjukdomar).

Det är inte svårt att fastställa en onkologisk diagnos för sjukdomsstadiet III eller IV, men det finns praktiskt taget ingen chans att återhämta sig i sådana fall. Det dödliga resultatet efter detta uppträder vanligen inom 3-4 år. I detta avseende bör diagnosen prostatacancer inte minskas för att vänta på en försämring.

Diagnos beroende på scenen i processen

Diagnos av prostatacancer i första etappen bör initieras och stödjas av medicinsk personal. Rektaltest är vägledande vid sjukdoms början, med lokalisering av noder i periferzonen. Prostataspecifikt antigen kan detekteras med förändringar i körteln. Metoden är bra för massscreening av riskgrupper, nivån på dess specificitet är inte så hög. Ultraljud kan detektera formationer större än 5 mm i diameter, men det görs sällan på eget initiativ.

I II-scenen kan symtom på den lesion som kan störa patienten uppträda: ett brott mot erektilfunktionen, närvaron av en blandning av blod i urinen och sperma (oftare detekterat laboratorium). Om tumören växer i riktning från urinröret, kan sjukdomen i detta skede också gå obemärkt.

När palpation av prostata körteln finns en smärtsam komprimering av en woody konsistens. När prostatacancer detekteras kan alla diagnostiska användningar visualisera det. Särskilt informativ är transrektal ultraljud med biopsi.

För stadium III och IV kännetecknas närvaron av metastaser och spridningskapslar, synlig hematuri, impotens, smärta i bäcken leder oftast patienterna i detta skede. Börja med en diagnostisk sökning med palpation och ultraljud med biopsi, och punktering av närliggande lymfkörtlar fastställer närvaron av metastaser. MRI är guldstandard för diagnosering av prostatacancer hos män, PET och scintigrafi kan detektera även små metastaser i kroppen, vilket är mycket viktigt för att förutsäga.

Undersökning vid primärreferens till läkare

En undersökning med en onkolog eller kirurg börjar alltid med att begära klagomål, om du har något att dela med en specialist, var inte blyg för några problem.

Svaghet, svaghet, ökad kroppstemperatur, smärta i något område bör beskrivas, eftersom detta kommer att hjälpa läkaren att koncentrera sig på ett visst område.

Behovet av en årlig planerad fingerprovning av prostata har länge bevisats, därför om sådana studier inte har genomförts under lång tid, är det bättre att rapportera detta också.

Palpation av lymfkörtlar bör vara obligatorisk, om du märker en förändring i någon lymfkörtel som har blivit obemärkt för läkaren, fokusera på detta problem.

Förfarandet för palpation av prostata kan inte kallas trevligt, det här är ett visst stadium, vilket är nödvändigt som utgångspunkt. Bekräftar avsaknaden av sälar, i framtiden, välbefinnande vid tidpunkten för undersökningen kan anses vara en norm, och eventuella förändringar - behovet av samråd med en specialist. I händelse av förändring i täthet eller förstärkning av organet kommer en nödvändig uppsättning studier att tilldelas.

Undvik att ignorera läkarens rekommendation att besöka specialister av annan profil, utnämningen av en sådan plan är alltid meningsfull och hjälper till att diagnostisera medmorbiditeter.

Laboratoriediagnostik

Den huvudsakliga laboratorieundersökningen, utsedd vid någon adress till sjukhuset, är ett kliniskt blodprov, det är mycket informativt och billigt. Naturligtvis inser cancern visas bara om ingående av teknikern startar inte markera misstänkta förändringar att uppmärksamma sökandet efter onkologi, är fullt möjligt. Uppmärksamhet kan uppstå genom ökad ESR, trombocytopeni, minskat hemoglobin. I den biokemiska analysen av blod är en ökning av aktiviteten av alkaliskt fosfatas en minskning av albumin och fibrinogen möjligt.

Relativt specifikt kan betraktas som ett prostataspecifikt antigen (PSA) - ett cytoplasmatiskt glykoprotein utsöndrat av prostata hos hyperplastiska celler. Den normala koncentrationen i blodplasma är 0-4 ng / ml. För att kunna veta hur man bestämmer prostatacancer genom PSA skapades en skala av ungefärliga värden på indikatorerna.

Display över 10 ng / ml indikerar prostatahyperplasi (adenom av mer), koncentrationen av mer än 30 ng / ml - Direkt bevis för cancerprocessen och höja den till 100 ng / ml och mer kan tas som en indikation på metastaser. I liten utsträckning är förhållandet mellan fri PSA och dess totala index, vilket normalt inte bör ligga under 0,15. Den årliga tillväxten av PSA, enligt olika data, bör inte överstiga från 0,75 till 1,36 ng / ml / år.

inte rekommenderas för blodtest PSA tidigare än 2 dagar efter fingret prostata studier, punktering, tsitoskopii eller koloskopi, eftersom dessa förfaranden är associerade med irritation av prostata och bidra till index ibland, vilket kan leda till en falsk tolkning av resultaten. Figuren över 10 ng / ml är en indikation på körtelns biopsi med histologisk undersökning.

Histologisk undersökning av biopsiprovet kan bekräfta eller motbevisa närvaron av atypiska celler i materialet. Ju större mängden beslagtagna material och ju fler punkteringspunkter (minst 12), det informativa är slutsatsen av en histolog.

Instrumentala forskningsmetoder

En grupp studier som använder modern utrustning är en oumbärlig informationskilde om en patient för onkologer. Transrectal ultrasonografi är tillgänglig för patienter. Denna procedur kan utföras av en funktionell diagnostiker, kirurg eller onkolog, om de har färdighet och apparatur av ultraljud.

Metoden bär inte strålning och är helt ofarligt för patienten. Endast 20% av fallen, när de upptäcks hypoechoic områden i körteln är cancer diagnostiseras, eftersom parallellt med shorts under hans kontroll biopsi misstänkta områden. Ultraljudsundersökning av prostata kan utföras transuretralt, genom perineum eller genom den främre bukväggen.

Med olika tillträden utförs visualiseringen av orgelet från olika vinklar, det är möjligt att kombinera metoderna för att få en tredimensionell syn på lokaliseringen av processen.

Magnetisk resonansstudie har länge varit en obligatorisk lista över preoperativa studier. En stor upplösningsbild av mjukvävnad och benformationer gör att man kan skilja mellan tumörer och andra patologiska formationer från 1 mm i diameter, vilket är idealiskt för att detektera metastaser. Denna metod är baserad på fångstvågor av oscillationer av cellulära strukturer under påverkan av ett starkt magnetfält. En liknande studie är ofarliga för kroppen och till listan med kontraindikationer till sitt innehav är endast närvaron av de implanterade metalliska anordningarna (cochleaimplantat, pacemakers, stentar, etc), och metallfragment i vävnader, metallen efter osteosyntes.

När MR utförs, för att förbättra visualiseringen av prostata, införs en endorektal spole i ändtarmen, så sköljning i rektum och observera en diet med låg fiberhalt under föregående dag är förutsättningar.

Beräknad tomografi gör det möjligt för dig att visualisera det lilla bäckens organ som en MR, men den är baserad på röntgendiagnostik. Å ena sidan, exponerar den patienten för strålning, men å andra sidan - ger en hög hastighet av studien (i motsats till MRI, där den når en timme), fick den grupp med absoluta kontraindikationer för MRI. Möjligheten att skapa tredimensionella bilder baserade på CT är också ett absolut plus.

Scintigrafi, eller gamma-bilder, utförs för att söka efter avlägsna metastaser i bensystemet. Det kräver intravenös injektion av ett radioaktivt läkemedel med efterföljande avsökning i en gammakamera, men strålningsbelastningen på patienten är mycket lägre än för en röntgenstudie. De positiva aspekterna av denna typ av diagnos är relativ billighet, i studien av hela skelettet, möjligheten till ett månatligt förfarande, för övervakning av processen och avsaknaden av behovet av preliminär beredning av patienten.

Excretory urografi används för att bestämma urinvägens patency i prevalensen av processen och avsaknaden av möjligheten att utföra andra mer informativa metoder. Lymfografin ersattes också av CT och MR, den kan användas för att upptäcka de intresserade lymfkörtlarna.

Nu utvecklas riktningen för positronemissionstomografi, vilket också ger den högsta bildkvaliteten, beroende på det extremt lilla antalet enheter och den höga kostnaden för skanning, är denna studie sällan tilldelad.

Antalet sätt att diagnostisera prostatacancer gör det möjligt att individuellt välja en teknik som matchar förmågan hos en person, med beaktande av alla indikationer och kontraindikationer.

För tidig upptäckt av en tumörskada av denna lokalisering är endast patientens önskan att undersökas tillräcklig. Det är omöjligt att hjälpa en person som inte vill bli hjälpt. I detta avseende borde du veta att ansvaret för att övervaka din hälsa ligger främst på dina axlar.

Prostatacancer: Symptom och tecken på utveckling

Vad är prostatan, dess funktioner. Orsaker till prostatacancer och predisponeringsfaktorer.

Metoder för förebyggande och tidig diagnos. Tecken och symtom på prostatacancer hos män. Metoder och metoder för undersökning. Prognos för sjukdomsutvecklingen.

Prostatakörteln, eller prostata, är ett inre glandulärt organ som ligger under blåsan och täcker urinvägarna.

Om sjukdomen

Järn, som ingår i reproduktionssystemet, utvecklar en hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. I den totala volymen av seminalvätska kan denna hemlighet vara ca 30 procent. Betydelsen av prostata är också att ge möjligheten att hålla urin inuti blåsan.

Vad är prostatacancer: symptom, prognos? Prostatacancer anses vara en vanlig sjukdom, det är en malign tumör som har utvecklats inuti körtelvävnaderna. Prostatacancer kan producera metastaser som någon malign tumör.

Prostatacancer - symtom, livslängd: i enlighet med medicinsk statistik påverkar sjukdomen över 12% av män över 50 år. Död från prostatacancer i världen i frekvens ligger på tredje plats efter hjärt-kärlsjukdomar och lungcancer hos äldre män.

Varje år registreras över 400 000 fall av prostatacancer över hela världen. I lokaliseringsstatistiken rankas tecken på prostatacancer i europeiska länder 2: a efter lungcancer. I Ryssland är incidensen upp till 6% och är ett av de mest rapporterade fallen av cancer.

Det är känt att invånarna i Asien, Sydamerika, Afrika är mindre benägna att få denna typ av cancer än människor i Nordamerika och Europa.

Orsaker till utveckling

Medicin har inte exakta data om faktorerna för sjukdomsframträdande. Det har fastställts att upphovsmannen till en malign tumör är förändringar i DNA i cellerna i körteln, vars orsak inte är etablerad.

Det är känt att den äldre en man, ju högre sannolikheten för en sjukdom.

I enlighet med slutsatserna från medicinsk statistik spelas en viktig roll av den ärftliga faktorn.

Förekomsten av prostatacancer hos direkt släktingar ökar risken för sjukdom med 2 gånger eller mer

Studier har visat att sjukdomen är förknippad med ett alltför stort innehåll av testosteron - det manliga könshormonet.

Sannolikheten för sjukdomen och aggressiviteten hos neoplasmen beror direkt på testosteronhalten i en mans blod.

Officiell medicin förutsätter sådana riskfaktorer vid sjukdomsutbrottet:

 • överdriven konsumtion av animaliska fetter, brist på fiber i kosten
 • ålder över 50;
 • fall av prostatacancer bland direkt släktingar;
 • adenom av prostata;
 • en dålig ekologisk situation
 • skadliga tillverkningsfaktorer (arbete i tryckeriet, svetsarbete).

Risken för sjukdomen ökar för älskare av feta livsmedel, "rött" kött - nötkött, fläsk, lamm mot bakgrund av minskad konsumtion av fiber.

Minska risken för sjukdom kan vara genom flera regler:

 1. Inklusion i kosten av tillräcklig mängd växtfiber.
 2. Aktivt sätt att leva, spela sport.
 3. Behåll normal vikt.
 4. Måttlig konsumtion av animaliska fetter, "rött" kött.

Hur känner man igen sjukdomen?

De första tecknen på prostatacancer känns inte, det finns inget obehag tills malign tumör börjar expandera. Av denna anledning rekommenderas att män över 40 år regelbundet genomgår förebyggande undersökningar för att upptäcka prostatapatologi.

Prostatacancer: Symptom, symtom

Hur förekommer prostatacancer hos män?

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brinnande känsla vid urinering
 • önskemål om upprepad urinering inom 30 - 60 minuter efter föregående;
 • känsla av ofullständig tömning efter urinering
 • minskning av huvudets och intermittens av strålen under urinering;
 • Minskning av tidsintervall mellan besök på toaletten, främst på natten.

Förekomsten av flera eller ett av de angivna symtomen är tillräckligt för att besöka en specialist - en urolog eller en onkolog.

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brist på erektion
 • impotens;
 • minskning av spermiernas volym under utlösning.

Sådana symtom på prokata på onkologi förekommer ofta hos män äldre än 50 år. Samma som med cancer symptom på prostata adenom, vilket är en godartad tumör. Därför är det nödvändigt att genomföra en akut undersökning i en medicinsk institution för en noggrann diagnos.

Vid senare stadier av prostatacancer kan det finnas:

 • blod i sperma eller urin;
 • med smärta i prostatacancer i perinealområdet.

I avancerade fall med metastasering, de första symptomen, tecken på prostatacancer hos män:

 • smärta i ryggraden, höften eller bröstet
 • kan utveckla en fördröjning i urinen på grund av tumöröverväxt.

För de sena stadierna är en cancerförgiftning karakteristisk, vilket manifesterar sig i:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt
 • svaghet;
 • snabb trötthet.

Samtidigt förvärvar patientens hud en karakteristisk blek jordgubbsskugga.

Mer information om stadier av utveckling av prostatacancer finns här.

Prostatacancer Symptom - Foto:

diagnostik

Hittills, har sjukdomen en begränsad plats och inte en period av metastaser kan symtomen vara frånvarande, så det är viktigt som ett diagnostiskt regelbundet testas för närvaron av PSA, eller prostataspecifikt antigen, som produceras av friska körteln och finns i blodet.

Ökning av denna faktor i serumet, samt en förändring i förhållandet av fri och bunden antigen är ett sannolikhetsfaktor, vilket indikerar närvaron av cancer. Ju högre PSA, desto högre är risken för cancer.

Vid undersökning av en patient för prostatacancer utförs ett antal analyser och studier:

 1. Avancerat blodprov, vilket inkluderar bestämning av PSA och oncomarkers.
 2. Analyser av urin är allmänna, biokemiska och även sådd.
 3. Ultraljudsundersökning av genitourinvägarna, prostata MR.
 4. Studier av bensystemet med användning av beräknad tomografi för detektering av metastasering.
 5. Konsultativ undersökning av en onkolog.
 6. Palpation, undersökning av körteln genom undersökning.
 7. Prostata vävnadsbiopsi.

Chanser för helande och terapi

Enligt medicinsk statistik överväger mer än 80 procent av patienterna framgångsrikt sjukdomen efter diagnos. Ofta manifesterar uppenbara symtom på sjukdomen sig i de sena stadierna, när sjukdomen är igång, och chanserna för en snabb botning faller snabbt.

Den viktigaste faktorn är den tidiga diagnosen, liksom användningen av avancerade behandlingsmetoder.

Om diagnosen bekräftas bör behandlingen påbörjas omedelbart. Om tumören har en tydlig lokalisering indikeras endoskopisk eller kirurgisk avlägsnande av prostata. En effektiv metod är strålterapi med hjälp av avancerad medicinsk utrustning.

Patienter efter operation eller strålbehandling föreskrivs långvarig antitumörbehandling, som syftar till att blockera testosteron. Kemoterapi används också.

Prostatacancer

Prostatacancer - malign tumörskada av prostatavävnad. Prostatacancer manifesteras av symptom på infarktisk obstruktion (trög intermittent urinström, nikturi, konstant urinering urinering); hematuri, hemospermi, smärta i bäckenregionen, erektil dysfunktion. I diagnosen prostatacancer applicera fingerrektal undersökning av körteln, definitionen av PSA, ultraljud, biopsi. Behandling för prostatacancer kan innefatta radikal prostatektomi, fjärr strålterapi, brachyterapi, kemoterapi.

Prostatacancer

I ett antal länder är cancer i prostatacancer nästkommande för lungcancer och magkreft vad gäller frekvens av förekomst hos män. I urologi är prostatacancer ett allvarligt medicinskt problem, eftersom det ofta diagnostiseras endast i steg III-IV. Detta beror både på den långa asymptomatiska utvecklingen av tumören och på den otillräckliga implementeringen av tidiga detektionsåtgärder. Prostatacancer påverkar ofta män över 60 år, men de senaste åren har det varit en tendens att "föryngra" sjukdomen.

Orsaker till prostatacancer

Prostatacancer är en polyetylensjukdom med oförklarliga orsaker. Den viktigaste faktorn i risken att utveckla prostatacancer är åldern hos mannen. Mer än 2/3 av fallen av prostatacancer uppträder vid en ålder av över 65 år; i 7% av fallen diagnostiseras sjukdomen hos män yngre än 60 år. En annan predisponeringsfaktor är rasanslutning: sålunda är prostatacancer vanligast bland afroamerikaner och är minst sannolikt att det uppträder hos asiatiska invandrare.

En viss betydelse i etiologin för prostatacancer ges till en familjehistoria. Förekomsten av sjukdomen hos fadern, bror eller andra män i familjen ökar risken för prostatacancer i 2-10 gånger. Det antas att sannolikheten för prostatacancer hos en man ökar, om familjen har släktingar, patienter med bröstcancer.

Bland andra möjliga riskfaktorer för isolerade särdrag hos kraften i samband med användningen av stora mängder av animaliskt fett, testosteronbehandling, en brist på vitamin D. Vissa studier tyder på en ökad sannolikhet för prostatacancer hos män som genomgått vasektomi (sterilisering). Minskar de möjliga riskerna med att utveckla prostatacancer med hjälp av sojaprodukter rik på fytoöstrogener och isoflavonoider. E-vitamin, selen, karotenoider, en diet med låg fetthalt.

Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer kan representeras av följande histologiska former: adenokarcinom (krupnoatsinarnoy, melkoatsinarnoy, kribroznoy, fast), övergångscell, skvamös och odifferentierat karcinom. Den vanligaste körtelcancer är adenokarcinom, som står för 90% av alla upptäckta prostatatumörer. Förutom morfologisk kontroll är graden av differentiering av prostatacancer viktig (hög, måttlig, låg).

Enligt TNM-systemet isoleras flera steg av adenokarcinom i prostatakörteln. Övergångscellprostatacancer klassificeras på samma sätt som uretalkreft.

 • T1 - adenokarcinom verkar inte kliniskt, visualiseras inte med hjälp av instrumentella metoder och är inte palpabel. kan detekteras endast genom prostatabiopsi och histologisk undersökning som utförs för en ökad nivå av prostataspecifikt antigen (PSA)
 • T2 - infestationen av adenokarcinom är begränsad till körtelvävnaden (en eller två lober) eller dess kapsel. Prostatacancer är palperade och visualiseras med hjälp av instrumentella metoder.
 • T3 - adenokarcinomspiror bortom kapseln i körteln eller i partiella vesiklar.
 • T4 - adenokarcinom sträcker sig till livmoderhalsen eller sfinkteren i blåsan, rektum, muskelälskare av anusen, bäckens vägg.
 • N1 - metastaser detekteras i lymfkörtlarna i det lilla bäckenet
 • M1 - avlägsna metastaser av prostatacancer i lymfkörtlar, ben och andra organ bestäms.

Symtom på prostatacancer

Prostatacancer kännetecknas av en lång latent utvecklingsperiod. De första tecknen på prostatacancer liknar manifestationer av prostatit eller prostata adenom. Symptom på lokaliserad prostatacancer är ökad frekvens av urinering med svårighet att initiera studien; känsla av ofullständig tömning av blåsan; intermittent och svag urinström; frekvent uppmaning att urinera, problem med urinretention.

Med lokalt avancerad prostatacancer, brinner eller smärta uppstår med urinering eller ejakulation. hematuri och hemospermi smärta i perineum, ovanför pubis eller bäcken ryggsmärta orsakad av hydronephrosis; erektil dysfunktion anuri och tecken på njursvikt. Kontinuerliga dumma smärtor i ryggraden och revbenen visar som regel metastasen av prostatacancer i benet. I de avancerade stadierna av prostatacancer kan svullnad i de nedre extremiteterna som orsakas av lymhostasis, viktminskning, anemi och kakexi utvecklas.

Diagnos av prostatacancer

Omfattningen av den undersökning som krävs för att upptäcka prostatacancer innefattar fingerundersökning av körteln, bestämning av PSA i blodet, ultraljud och ultraljud av prostata, prostata biopsi. När fingerprovning av prostata genom rektumets vägg bestämmer tätheten och storleken på körteln, närvaron av palpabla noder och infiltrerar, lokaliseringen av förändringar (i en och båda lobarna). Men med hjälp av palpation kan man inte skilja prostatacancer från kronisk prostatit, tuberkulos, hyperplasi, prostata stenar, så krävs ytterligare verifieringsstudier.

Ett vanligt screeningtest för misstänkt prostatacancer bestämmer nivån av PSA i blodet. I andrologi är det vanligt att fokusera på följande indikatorer: vid en PSA-nivå på 4-10 ng / ml är sannolikheten för prostatacancer cirka 5%; 10-20 ng / ml - 20-30%; 20-30 ng / ml - 50-70%, över 30 ng / ml - 100%. Man bör komma ihåg att ökningen av prostata-specifika antigenvärden också noteras vid prostatit och godartad prostatahyperplasi.

Ultraljud av prostata kan utföras från transabdominal eller transrektal åtkomst: den senare tillåter att detektera även små tumörnoder i prostata. Under den ekokopiska kontrollen utförs en biopsi av prostatakörteln, vilket gör att materialet kan erhållas för morfologisk undersökning och histologisk typning av prostatacancer. En biopsi kan utföras genom perineum, urinrörets vägg eller rektum. Ibland används en transuretral resektion av prostata för att erhålla ett biopsimaterial.

Behandling av prostatacancer

Med tanke på scenen av prostatacancer, kirurgisk behandling, strålbehandling (fjärr eller interstitial) kan kemoterapi genomföras. Den vanligaste typen av kirurgiskt ingrepp i prostata T1-T2 stadier av cancer - en radikal prostatektomi, i vilken järnet är fullständigt avlägsnad, sädesblåsorna, prostatiska uretra separerades och blåshalsen; lymfadenektomi utförs. Genomförande av radikal prostatektomi kan åtföljas av efterföljande inkontinens och impotens.

För att inducera androgenblockad i prostatacancer kan enukleering av testiklarna (bilateral orchiektomi) utföras. Denna operation leder till ett slut på produktionen av endogen testosteron och en minskning av tillväxthastigheten och spridningen av tumören. Under de senaste åren, i stället för det mer vanligt förekommande kirurgisk kastrering drog undertryckande av testosteron LHRH-agonister hormoner (goserelin, buserelin, triptorelin). I ett antal fall av prostatacancer har tillgripit maximal androgen blockad kombinera en kirurgisk eller medicinsk kastrering med antiandrogener mottagning i enskilt steg. Hormonbehandling kan åtföljas av heta blinkningar, utveckling av osteoporos, minskad libido, impotens, gynekomasti.

I prostata-cancer-T3-T4-scenen appliceras strålbehandling genom fjärr- eller interstitial metod. Med interstitiell bestrålning (brachyterapi) sätts ett speciellt radioaktivt implantat in i prostata, vilket selektivt förstör tumörcellerna. Kemoterapi utförs med avancerade stadier av prostatacancer och ineffektivitet av hormonbehandling, vilket möjliggör förlängning av patientens livslängd. På studietrinnet och experimentella studier är sådana metoder för behandling av prostatacancer, som kryoterapi, hypertermi, laserterapi, fokuserad ultraljudsterapi.

Prognos och Prophylax av Prostatacancer

Utsikterna att överleva i prostatacancer beror på scenen av oncoprocess och differentieringen av tumören. En låg grad av differentiering åtföljs av en försämring av prognosen och en minskning av överlevnadsfrekvensen. I steg T1-T2, N0M0 bidrar radikal prostatektomi till 5-års överlevnad hos 74-84% av patienterna och 10-års överlevnad i 55-56%. Efter strålbehandling har 72-80% av männen en gynnsam 5-årig prognos, 48% har en 10-årig prognos. Hos patienter efter orkektomi och som är på hormonbehandling överstiger 5 års överlevnad inte 55%.

Det är inte möjligt att helt utesluta utvecklingen av prostatacancer. Män över 45 år borde genomgå en årlig undersökning med en urolog och androlog för tidig upptäckt av prostatacancer. Den rekommenderade screeningen för män inkluderar en rektal finger undersökning av körteln, en prostata TRUS, en prostatacancermarkör (PSA) i blodet.

Metoder för diagnos av prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste maligna tumören bland den manliga befolkningen på planeten. I listan över onkologiska sjukdomar som ledde till död rankas prostatacancer sekundärt efter lungcancer. En sådan hög dödlighet beror till stor del på sen upptäckt av sjukdomen. Diagnos av prostatacancer är svårt på grund av att det i ett tidigt skede passerar nästan asymptomatiskt, och mindre överträdelser av funktionen av urinering, som är karakteristiska för steg 2, kan tas för andra, lättare, sjukdomar.

Cancer utvecklas snabbt. De första 2-4 åren fortsätter utan några manifestationer, men efter 5-7 år kan det leda till döden.

I detta avseende är uppgiften att identifiera prostatacancer i de tidiga stadierna.
Diagnos av prostatacancer inkluderar flera steg:

 1. Samling av information och inspektion.
 2. Transrectal finger undersökning.
 3. Ultraljud av prostata.
 4. Blodtest för PSA.
 5. Histologisk undersökning.

Samling av information och inspektion

Som regel vänder män till doktorn vid förekomsten av sådana eller andra förändringar i en organisms arbete. Baserat på patientens klagomål kan doktorn förutsätta utvecklingen av prostatacancer i honom och rita en preliminär slutsats om scenen av sjukdomsutvecklingen. I början av prostatacancer är externa tecken på sjukdomen frånvarande eller svagt uttryckta. Emellertid bör manifestationen av vissa symtom vara en signal för ett besök på kliniken. De mest karakteristiska tecknen på prostatacancer kan delas in i tre grupper:

 1. Förminskning av funktionen av urinering. Tumörutveckling leder till kompression av urinröret nära prostatakörteln. Typiska symtom är: en svår start urinering, en tunn ström av urin avbrottsprocess, ofta smärtsam urinering, urin, känsla av ofullständig tömning. Dessa symptom manifesteras i de två stadierna av utveckling av prostatacancer.
 2. Dysfunktion i kroppen när man sprider tumören bortom prostata. Dessa inkluderar: utseende av blod i urinen och sperma, urininkontinens, erektil dysfunktion, smärta i pubic regionen och perineum. Dessa symptom är karakteristiska för stadium 3 prostatacancer.
 3. Störningar som hör samman med utvecklingen av metastaser. Sekundär cancer besegra andra mänskliga organ kan visas skelettsmärta, ödem i de nedre extremiteterna, minskad motor förmågor upp till förlamning, anemi, betydande viktminskning. Metastaser åtföljs av generell svaghet, snabb trötthet, minskad aptit. Dessa symtom kan indikera en försummad form av cancer i 4 steg.

Vid undersökning av patienten undersöks hans allmänna tillstånd, kroppsvikt, hudintegritor. Särskild uppmärksamhet ägnas åt lever och lymfkörtlar.

Transrectal finger undersökning

Trots utvecklingen av högteknologiska diagnostiska metoder, såsom ultraljud, är fingertransrectal undersökning en av huvudmetoderna för att upptäcka prostatacancer. Detta beror på att prostata är i kontakt med ändtarmen och är lätt probed med införandet av pekfingret.

En hälsosam prostatakörtel är liten i storlek, elastisk. Väl grov spår, dela prostata i två lober. På sidorna av körteln finns seminalblåsor, som i vissa fall också kan palperas. När man trycker på en hälsosam prostata, har patienten ingen smärta.

Vid palpation av den drabbade prostatakörteln förändras känslorna hos både läkaren och patienten. Vid ett adenom är prostaten kraftigt ökad i storlekar, furan mjukas, men elasticitet hos prostata sparas, smärtsamma känslor är frånvarande. Med prostatit observeras också en ökning i körteln, men i en mindre volym. Det noteras för dess förtätning i samband med inflammatoriska processer. Patienten har smärtsamma förnimmelser.

För prostatacancer som drabbats av cancer, som kännetecknas av hög densitet, är prostatan förstorad i storlek och har asymmetri. När du trycker på den med fingret upplever patienten svår smärta.

Således ger fingertransrectal undersökning läkaren möjlighet att inte bara detektera prostataskada, men också för att bestämma arten av denna lesion med hög grad av sannolikhet.

Ultraljud av prostata

Ultraljud används ofta vid diagnos av prostata sjukdomar, inklusive cancer. Det finns ett antal metoder för att utföra ultraljud av prostata:

 1. Genom bukväggen (extern).
 2. Genom perineum (yttre).
 3. Transrectal (genom ändtarmen).
 4. Transuretral (med introduktion av en sensor genom urinröret).

Extern ultraljudsundersökning är den enklaste versionen från en teknisk synvinkel och är inte förknippad med obehagliga känslor för patienten. Det har inga kontraindikationer. En obstruktion mot denna typ av ultraljud kan vara närvaron av en patients postoperativa sår i det undersökta området eller ett dräneringsrör. Studien utförs med fylld blåsan. Standardskanning utförs i längd- och tvärplanen och vid behov - i vilket godtyckligt plan som helst. Nackdelen med extern ultraljud är en låg upplösning, som tillåter att bara bestämma prostataens storlek och form. I det normala tillståndet har prostatakörteln en ellipsoidform och dess volym överstiger inte 30 kubikmeter. cm.

Grund av det faktum att den yttre skanningen inte identifiera små förändringar prostata struktur i ett perifert område med misstänkt cancer rekommenderas transrektal ultrasonografi (TRUS), som har en högre informationsinnehåll och i 80% av fallen gör det möjligt att diagnostisera korrekt. För att utföra transrektal ultraljudsundersökning av prostata, är blåsans fullhet inte en förutsättning.

Transuretral ultraljud (TUZUI) ger en bra visualisering av prostata, men används sällan på grund av komplexiteten att leda sensorn genom urinröret. Tekniken kräver anestesi. Det finns risk för skador på urinröret.

Blodtest för PSA

Prostatiskt specifikt antigen är en proteinsubstans som produceras av prostataceller. Idag är serum PSA den mest värdefulla informationen för att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede, när det är nästan omöjligt att upptäcka fysiska avvikelser. Det har fastställts att utvecklingen av en malign tumör alltid följer med en förhöjd PSA i blodet. Det bör noteras att det ökade innehållet i PSA inte är ett direkt bevis på utvecklingen av cancer. Det kan orsakas av infektiös inflammation, adenom, ischemi, ejakulation på tröskeln till studien eller fysisk påverkan på prostata.

Nivån av PSA bestäms av analysen av blod som tas från venen. Beroende på de metoder som används av laboratoriet är tiden för att erhålla resultat för ett prostatiskt specifikt antigen från flera timmar till flera dagar. För att undvika felaktig information, när en kortvarig hög koncentration

PSA orsakas av olika faktorer, bör bloddonation utföras tidigast 5 dagar efter sådana manipulationer såsom prostata massage, transrektal studie, TRUS, termiska förfaranden, lavemang. I 2 - 3 dagar före bloddonation bör man avstå från att resa med cykel eller häst, dricka alkohol.
Den normala blodhalten i blodet i PSA skiljer sig beroende på patientens ålder. Hos män, 50 år det inte bör överstiga 2,5 ng / ml till 60 år-3,5 ng / ml till 70 år - 4,5 ng / ml, mer än 70 år - 6,5 ng / ml.

Förutom diagnosen används analysen för prostatiskt specifikt antigen för att kontrollera processen för icke-kirurgisk behandling av prostatacancer.
Eftersom ökad koncentration av PSA kan orsakas av olika faktorer, är patienten skickas för histologisk undersökning (biopsi), som är det sista steget i diagnosen av prostatacancer.

Histologisk undersökning

Vad är en biopsi? En biopsi är en histologisk studie som utförs för att diagnostisera en sjukdom. I detta fall utförs provtagning och morfologisk undersökning av vävnadstycken. Vid misstänkt för prostatacancer utförs en transrektal biopsi.

I moderna kliniker kontrolleras vävnadsutvinning från prostata körteln genom ultraljud. Förfarandet är som följer. Patienten injiceras i rektum med en ultraljudssonde. Läkaren markerar det drabbade området och bestämmer punkterna för vävnadsprovtagning. Därefter laddas en nål genom en speciell kanal i sonden, laddad i en enhet som heter en pistol. Under "skottet" tränger nålen kort in i prostata och tar bort en kolonn av vävnad. För noggrann diagnos utförs vävnadssamling på minst 12 ställen.

Tagen prov av vävnad skickas för analys till laboratoriet, där de undersöks för innehållet i cancerceller. En biopsi av prostatakörteln utförs på poliklinisk grund och kräver ingen patientinläggning.

Ju mer staket gjordes från olika platser, desto mer exakt är diagnosen. Men med ett litet område av skada i sjukdoms första skede lyckas läkaren inte alltid bestämma sin plats, och då blir resultatet av analysen för förekomst av cancerceller negativ.

Om en misstanke om cancer fortfarande finns, till exempel på grund av den höga koncentrationen av PSA, föreskriver urologen en upprepningsprocess. En biopsi används för att kontrollera diagnosen, som ställdes av en annan läkare.

I kliniker som inte har modern utrustning utförs en transrectal biopsi manuellt. Vävnaden tas av en spruta med en lång nål.

Denna procedur är mycket mer smärtsam än att ta vävnad med en pistol, och på grund av ett felaktigt läget av lesionen ger ofta falska resultat, särskilt i början av sjukdomen, när tumören är liten i storlek.

Om diagnosen "prostatacancer" bekräftas kan läkaren ordinera en ytterligare undersökning för att ta reda på utvecklingsstadiet och tumörens storlek.

För att göra detta skelettscintigrafi utförs gör det möjligt att bestämma metastaser i skelettet, magnetisk resonanstomografi - typ av röntgenundersökning, för att fastställa graden av spridningen av cancer.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast: