Huvud
Massage

Metoder för att diagnostisera prostatit hos män

Inflammation av prostatakörteln är tyvärr en mycket vanlig sjukdom, särskilt när det gäller medelålders och medelålders män. I avsaknad av terapi kan en sjukdom leda till en massa komplikationer.

Prostatit kännetecknas ofta av en trög kurs, många patienter ignorerar symtom och vägrar sjukvård, leder sjukdomen till svår form. Det är därför korrekt och snabb diagnos av prostatit är så viktigt.

Varje man borde besöka en urolog två gånger om året. Detta gör det möjligt för dig att märka förändringar snabbare, utan att tillåta utveckling av komplikationer. Men om sjukdomen redan har manifesterat sig, är det nödvändigt att bekräfta det.

Hur identifierar, identifierar eller identifierar prostatit hos män? Vilka förfaranden kräver diagnos av prostatit? Hur upptäcker du sjukdomen hemma?

Dessa frågor ställs vanligtvis av de allra flesta patienter som misstänks ha en sjukdom.

Principer för diagnostik

Redan under patientens första besök kan läkaren diagnostisera förekomsten av en inflammatorisk process i prostata. Det är emellertid möjligt att bestämma komplexiteten, scenen och etiologin av sjukdomen endast genom laboratorie- och instrumentstudier.

Sedan 1995 har världsurologerna bestämt sig för att differentiera prostatit från flera studier. De inkluderar:

 • mikroskopisk analys av prostatajuice;
 • differentialdiagnostik av prostatit med andra inflammatoriska processer i nedre urinvägarna.

Ett obligatoriskt ögonblick är insamling av anamnese, rektal undersökning, samt analyser för detektering av infektion i kroppen. Dessutom kan andra diagnostiska metoder tilldelas.

Anamnesis historia

Den första och en av de viktiga metoderna för diagnosläkare kallade anamnesis historia. Med detta begrepp avses i medicin patientens ifrågasättning och analys av yttre symtom från patientens ord. Under en sådan informativ konversation fixar läkaren inte bara de kliniska tecknen på sjukdomen utan bestämmer också preliminärt orsakerna till den patologiska processen.

Historien om prostatit är det viktigaste steget. All behandling beror på dess effektivitet och noggrannhet.

Vanligtvis frågar experten följande frågor:

 1. Hur lång tid kvarstår sjukdomen?
 2. Då var det en sjukdom, och hur utvecklades symtomen? Det är önskvärt att noggrant komma ihåg sekvensen och alla små saker.
 3. Har patienten sexuellt överförbara sjukdomar, har de någonsin varit?
 4. Vilka faktorer påverkar patienten i livet och på jobbet? Livsstil, spelar sport.
 5. Lider patienten av prostatit före? Förklara närvaro och regelbundenhet av sexuell aktivitet.
 6. Om det finns en konstant sexpartner, var han sjuk med något? Huruvida det behandlades?
 7. Vilken allvarlig sjukdom led patienten? Finns det kroniska sjukdomar i bäckenorganen?

I moderna urologiska kliniker för samling av anamnese används speciella frågeformulär med ett bollsystem. Det här är väldigt bekvämt och gör att du objektivt kan ställa in en preliminär diagnos.

Rektal undersökning

Diagnos av prostatit görs på grundval av rektal undersökning. Under palpation bestämmer doktorn:

 • prostata storlek;
 • förekomst av smärtsyndrom
 • svullnad av vävnader;
 • närvaro av sälar.

Bestäm sjukdomen kan bero på närvaron av känslighet, puffiness, smärta vid pressning, utstrålande i ljummen, coccyx, penis.

Normalt passerar palpation av prostata smärtfritt under proceduren du behöver koppla av, och före det - för att göra rengöring mikrobloggtjänst.

Grundläggande analyser

Efter att läkaren undersökt patienten föreskriver han tester för att kontrollera prostatit. Det viktigaste av dessa är en prostatsekretion.

Ta en hemlighet i samband med rektal stimulering. Hos män med akut prostatit under infångningen är det starka smärtsamma förnimmelser.

Före proceduren ska mannen rena ändtarmen. Gör det på ett naturligt sätt eller med enema. I detta fall kommer proceduren att ta mindre smärtsamma och kommer att gå utan svårighet.

Om under körningens massage finns det en önskan att urinera eller avfyra, måste du uthärda. Det är viktigt att vara så avslappnad som möjligt. I varje patient sker utsöndringen av saften på olika sätt. Därför är det nödvändigt att genomföra proceduren till slutet.

När den första delen av hemligheten har kommit ut lägger doktorn en glid. När saften faller på det kan du prata om slutet av proceduren för att ta.

Sekretionen görs under ett mikroskop. Analysen bestämmer:

 • närvaron av leukocyter i ökade mängder;
 • antal korn av lecitin;
 • naturen av mikroflora.

När mer än 3 leukocyter detekteras, bekräftas inflammationsprocessen i prostata. Om bakterier noteras bekräftar läkaren infektion i körteln.

Utöver smeten utser urologen även andra studier:

 1. Fullständig blodräkning ger en komplett bild av tillståndet hos en mans kropp. Det uttrycks som närvaro eller frånvaro av inflammation, antalet erytrocyter och leukocyter, halterna av hemoglobin. Blod överlämnar till en tom mage på morgonen från ett finger.
 2. Biokemiskt blodprov tillåter att bedöma tillståndet av organ som kan prova prostatit. Blod tas från venen.
 3. urinanalys för förekomst av slemhinnor, blodig urladdning, patogen mikroflora, leukocyter och ESR.
 4. Bakteriell analys av urin bestämmer vilken typ av bakterier som ledde till starten av den inflammatoriska processen.
 5. Smörj från urinröret låter dig veta om förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar.

Alla dessa studier är nödvändiga för att avslöja de första störningarna i prostata. Slutligen kan sjukdomen endast bekräftas med tillsättning av ytterligare undersökningar. Detta krävs för korrekt behandling.

Ytterligare forskning

Med hjälp av grundläggande tester är det vanligtvis möjligt att bekräfta med självförtroende eller att avvisa diagnosen. Men i vissa fall krävs ytterligare diagnostik. Den är tilldelad när:

 • kronisk sjukdom;
 • brist på behandlingsresultat
 • Kravet på att klargöra diagnosen
 • misstanke om förekomsten av prostatitrelaterade patologier.

Här är de vanliga ytterligare metoder som behövs för diagnos av prostatacancer:

 1. PSA-analys. Prostatit ger ofta komplikationer i form av prostata adenom och maligna neoplasmer. För att utesluta förekomst av cancerceller är det nödvändigt att skicka in ett blodprov för detektering av prostataspecifikt antigen.
 2. Beräknad tomografi. Under studien bestäms prostataets interna innehåll. Prostatakörteln kan fyllas med pus. Då ska läkaren snabbt utse behandling. Annars kommer kirurgisk ingrepp inte att undvikas.
 3. Polymer-kedjereaktion (PCR) smear. Analysen tillåter att beräkna patogena mikroorganismer som provocerade utseende av prostatit. Detta är särskilt viktigt, eftersom den infektiösa inflammationen i prostata inte kan elimineras utan eliminering av skadlig mikroflora.
 4. sperma. Ofta manifesterar prostatit sig i form av minskad styrka och sexuell aktivitet. För att bestämma överträdelserna utförs ett spermogram. Seminalvätskan undersöks i laboratoriet för förändringar.
 5. Transrectal ultraljud. Förfarandet låter dig studera strukturen i prostatakörteln. Seminala vesiklar och prostata undersöks. Detta gör det möjligt att bestämma närvaro eller frånvaro av en tumör, venens tillstånd och blodkärlsystemet, förekomsten av ett inflammatoriskt fokus, stenar. För studien sätts enheten in i anuset.

Hur man diagnostiserar åkomma hemma

Inte alla vet hur man bestämmer närvaron av inflammation i prostata. Oavsett med absolut säkerhet kan diagnosen inte göras, eftersom detta kräver de ovan beskrivna forskningsförfarandena. Men det finns några tecken som kan indikera utvecklingen av sjukdomen. De inkluderar:

 • minskad erektion
 • för tidig utlösning;
 • smärtssyndrom i perineum, lårets inre sida, penis, skrot, buken av akut och värkande natur;
 • urladdning av slemhinnan från penis
 • feber, feber;
 • frekvent urinering tillsammans med svårighet att ta urin ur
 • känner sig full av blåsan;
 • försvagning och avbrott i urinströmmen;
 • sjuklighet av defekation.

Om en man har åtminstone några symtom, ska han omedelbart kontakta en urolog. Läkaren kommer att ordinera de nödvändiga diagnostiska åtgärderna, vilket kommer att bidra till att bestämma exakt närvaro av överträdelser.

Det finns ett annat, mer objektivt sätt att diagnostisera prostatit i hemmet, som beskrivs i medicinsk litteratur.

Det är nödvändigt att förbereda 3 burkar och i sin tur att urinera (utan att stoppa) i var och en av dem. Var sedan visuellt uppmärksam på färgen och grumligheten. Den grumliga urinen i det första och tredje kärlet indikerar att du har prostatit. Om den molniga urinen endast är i den första banken - infektiös inflammation i urinröret.

Kom ihåg att diagnosen hemma ska påskynda din resa till doktorn, men hjälper inte till att välja självbehandling!

Funktioner av diagnos av kronisk sjukdom

Om akut prostatit inte har botats i tid eller till slutet, ökar sannolikheten för en kronisk sjukdom. Dess fara består i olika komplikationer som kan uppstå efter dess utseende. Även denna typ av sjukdom är inte lätt att diagnostisera i tid.

Med kronisk prostatit är det omöjligt att själv veta om det finns några överträdelser. Läkaren behöver också mer tid att identifiera förändringar.

Symtom på kronisk inflammation är suddig. Att känna kännetecken är det möjligt endast i ett stadium av en förvärring. En man utför olika studier, i motsats till det akuta scenen.

Diagnos kan utföras både med exacerbation och remission. Men i det senare fallet kommer det att bli mer problematiskt på grund av teckenens matthet.

En viktig punkt är en snabb hänvisning till en läkare. När de första tecknen på ett brott uppträder kommer urologen att kunna upptäcka prostatit snabbare. En snabb diagnos är nyckeln till framgångsrik behandling.

Prostatit hos män och dess diagnos: test och bestämning hemma

I prevalens rankas prostatit först bland urologiska sjukdomar. Denna patologi är farlig och svår att behandla i övergången till kronisk form. Prognosen för återhämtning beror i hög grad på hur snart mannen upptäckte de första symptomen och vände sig till urologen.

Tidig diagnos av prostatit hos män gör att du snabbt kan börja behandlingen och förhindra sjukdomsframsteg.

Om prostatit

Inflammation av prostatakörteln eller prostatit är en vanlig manlig sjukdom. Om tidigare prostatit betraktades som åldersrelaterad patologi utvecklas varje år fler fall av sjukdomen hos män i 30 år.

Det finns två former av inflammation - infektiös och icke-infektiös. Infektiös prostatit fortsätter i akut form, åtföljd av specifika symtom och behandlas framgångsrikt med antibiotika.

Bland orsakerna till utvecklingen av denna form av sjukdomen är bakterier som är sexuellt överförda, systemiska infektioner, immunbrist och hypotermi.

Icke-infektiösa formen av sjukdomen orsakas av stagnation i bäckenorganen (dålig cirkulation och lymfa dränering) och trofiska sjukdomar i prostata.

I motsats till akut infektiös inflammation uttrycks symtomatologin för denna sjukdomsform måttligt, än den tidiga diagnosen och behandling av prostatit hämmas. Grupprisken för att utveckla sjukdomen är män över 50 år, vilket leder till en lågaktivitetslivsstil.

Självdiagnos av sjukdomen

Diagnos av prostatit i hemmet reduceras till förmågan att känna igen ångestsymptom i tid. Bland dem:

 • smärtssyndrom i perineum;
 • känsla av tyngd i blåsan;
 • överträdelse urodynamik (frekvent eller sällsynt uppmaning att gå på toaletten);
 • obehag vid utlösning
 • försämring av erektionen.

För varje form av sjukdomen är specifika särdrag karakteristiska.

Erkänna den akuta inflammatoriska processen är enkel nog - Det åtföljs av akut smärtsam smärta i perineum, intensifieras efter urinering eller ejakulation.

Med bakteriell infektion kan kroppstemperaturen höjas till 38,50 C och högre.

Den oberoende diagnosen kronisk prostatit är komplicerad av det faktum att sjukdomen kan vara asymptomatisk i åratal.

Stagnerande prostatit kan uppstå som ett brott mot urinering. I det här fallet märker män frekvent uppmaning att gå på toaletten under sömnen. Sällan blir det första symptomet en känsla av tryck i ändtarmen, vilket beror på svullnad i prostata.

Smärtsyndrom med kronisk prostatit är dåligt uttryckt, kan manifesteras som spasmer i urinblåsan. I de flesta fall blir en kronisk sjukdom bara känd när den förvärras mot bakgrund av nedsatt immunitet eller hypotermi.

Undersökningar för att identifiera

Vilka metoder för diagnosering av prostatit är nödvändiga för patienten - detta bestäms av urologen efter konversation och analys av klagomål. Vanligtvis börjar undersökningen med rektal palpation av prostata.

Detta gör att vi kan bedöma organets tillstånd på grundval av förändringar i densitet och storlek.

Därefter skickar doktorn till ultraljudsdiagnosen. Ultraljud är nödvändigt för att utesluta farliga patologier - närvaron av konkrement i prostata, organets neoplasma.

Om resultaten av ultraljud är otillfredsställande, ytterligare magnetisk resonansbildning av organet. För att utesluta patologierna i urinvägarna visas patienten Ultraljud av njurarna och urinblåsan.

Laboratorietester

Vid diagnos av prostatit tar testen första plats. Vid misstankar om prostatakörteln misslyckas varje man omedelbart en analys av kroppens hemlighet. Detta låter dig bestämma:

 • förekomsten av en inflammatorisk process
 • formen av prostatit (akut bakteriell, icke-infektiös, kronisk);
 • typ av orsakssamband av sjukdomen.

För erhållande av en vätska för analys, rektal stimulering av prostata. Under urinrörets manipulation utsöndras några droppar av den prostatiska sekretionen. Vätskan samlas i en steril behållare och skickas för analys. Bedömning av kroppens funktionalitet utförs på grundval av kvantitativa och kvalitativa indikatorer på hemlighetens sammansättning. Dessutom undersöks närvaron av leukocyter, erytrocyter och patogena mikroorganismer i kompositionen.

Förutom att bekräfta diagnosen tillåter analysen av sekretionen av prostatakörteln oss att identifiera typen av patogen av inflammation.

Detta bidrar till att välja det optimala systemet med antibiotikabehandling.

En upprepad analys av hemligheten är tilldelad för att utvärdera effektiviteten hos den valda läkemedelsbehandlingen.

Om en nödvändig laboratorieanalys är blodprov för närvaro av prostataspecifikt antigen (PSA).

Denna studie är tilldelad inte så mycket för diagnosen prostatit, som för uteslutning av adenom eller prostatacancer.

slutsats

Hur man bestämmer prostatit och vilka tester kräver diagnos - detta bestäms av urologen efter utvärdering av resultaten. Förutom specifika undersökningar måste patienten lämna in en allmän och biokemisk analys av blod och urin.

Framgången att behandla prostatainflammation beror i stor utsträckning på att läkaren och diagnosen kontaktas i rätt tid. Män över 50 år rekommenderas att besöka urologen varje år och ta en analys av prostatahemligheten, även om inga klagomål saknas.

Diagnos av prostatit: En grundläggande och ytterligare studie

Prostatit, som många andra sjukdomar, kan behandlas mer framgångsrikt om sjukdomen diagnostiseras på ett tidigt stadium.

Moderna diagnostiska metoder kan exakt fastställa arten av sjukdomen och graden av patologiska förändringar i organ och förorda därför den mest optimala behandlingen.

Ju tidigare en man vänder sig till en medicinsk institution, desto snabbare blir undersökningen.

När sjukdomen är i ett försummelsestillstånd kan en mer noggrann diagnos krävas.

Vad är diagnosen prostatit?

 • att identifiera eller eliminera sjukdomen
 • bestämma orsakerna till patologi;
 • identifiera en mängd olika prostatit
 • välj de bästa behandlingsmetoderna.

Studier av prostatakörteln genomförs konsekvent: först undersöks patienten av en urolog, genomför en undersökning och fingerprovning av prostata, ger patienten en riktning för laboratorietester. Vid behov utförs instrumental diagnostik. Överväg mekanismen för att detektera prostatit mer detaljerat.

Anamnes och datainsamling

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal:

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;

Vill du tillfredsställa kvinnor 100%? Prova lösningen för kraftig styrka som rekommenderas av Alexander Myasnikov! Kvinnor är glada över detta! Läs mer.

V.Levashov: "Jag kände en påtaglig effekt i en vecka.."

Viktigt! Bevisade medel för hår:

Vid primärträdet intervjuar urologen patienten, från vilken han lär sig om klagomål om problemet, livsstil, sexuella relationer, patientens tidigare behandling etc.

Följande information beaktas i historien:

 • Varaktigheten av en mans dåliga hälsa.
 • smärtsamma känslor och deras lokalisering
 • kränkningar av urinering
 • problem med sexuella relationer
 • patientens livsstil (stillasittande arbete, alkoholmissbruk, promiskuitet etc.);
 • tecken på försvagning av immunitet (frekventa infektioner, kroniska sjukdomar);
 • närvaro av venerala sjukdomar;
 • information om sexpartnern
 • tidigare behandling av genitourinary systemet.

Baserat på den sammanställda kliniska bilden fortsätter doktorn att direkt studera prostata med hjälp av olika tekniker.

Mer om diagnosen prostatit

Diagnos av prostatit hos män: grundläggande metoder

 1. Palpation. Palpatorisk undersökning av prostata utförs rektalt, genom ändtarmen. Känner prostatakörteln, bestämmer läkaren följande kriterier:
  • Prostata storlek - en ökning av denna indikator kan indikera svullnad av vävnader som är karakteristiska för inflammatorisk process.
  • heterogenitet i vävnaden - kännetecknar inflammationen;
  • tätningar - kan prata om förekomsten av en tumör, brännbildning, abscess;
  • konturer - en förändring i prostans form karaktäriserar närvaron av hyperplasi;
  • sjuklighet - uppstår om kroppen är inflammerad.
 2. Laboratoriediagnostik. Det gör det möjligt att identifiera arten av inflammation, bedöma patientens allmänna hälsa, identifiera orsakssambandet till sjukdomen, utesluta cancer. För att klargöra dessa indikatorer ger patienten blod, urin, spermier.
 3. Ultraljudsundersökning (ultraljud). Det utförs för att visualisera orgeln för att bestämma storleken och strukturen hos körteln. För mer exakt diagnos används transkriptionsmetoden (TRUS) - enheten för ekografi sätts in i ändtarmen. Undersökningen avslöjar vidhäftningar, tumörer, stenar, cystiska formationer och andra avvikelser i prostatakörteln.

Ytterligare forskningsmetoder:

 1. Magnetic resonance imaging (MRI). Det utförs om huvudprocesserna fortfarande har frågor som behöver klargöras, kan metoden identifiera olika typer av prostatit.
 2. Ureteroscopy. Gör det möjligt att undersöka urinröret och urinblåsan för infektioner i genitourinary sfären.
 3. Röntgenundersökning (retrograd och uretrografi). Det utförs för att få information om urinrörets struktur, avslöjar störningar som ofta uppstår med prostatit.
 4. Biopsi. Det utförs för att utesluta den onkologiska orsaken till prostatit. För detta ändamål utförs histologisk och cytologisk undersökning av prostata vävnaden.

Hur känner man igen prostatit hemma?

Det är väldigt viktigt att känna igen prostatit i tid, så självbedömning av ditt tillstånd gör det möjligt för dig att se en läkare så snart som möjligt. Akut form av prostatit är lätt att känna igen på grund av att symtomen uppträder plötsligt och kraftigt: patientens kroppstemperaturen stiger, finns kramper vid urinering, skarp smärta i buken, ljumsk och rektal område. Det är mycket svårare att diagnostisera en kronisk form.

Symtom på kronisk prostatit:

 • frekvent uppmaning att urinera, svag och intermittent ström;
 • Stretching smärta i nedre delen av buken, nedre delen av ryggen, ljummen;
 • smärta i könsorganen
 • värk, brännande i anus, perineum, testiklar
 • brott mot sexuellt liv: brist på libido, för tidig utlösning, sexuell dysfunktion;
 • nervösa sjukdomar.

Förberedelser för diagnos av prostatit

Prostatit: Diagnostiska metoder och vad de visar

Laboratorieforskning:

 • Urinanalys. Vi studerar sådana indikatorer som leukocyter, proteiner, bakterier. Om det finns proteiner i urinen, och antalet leukocyter är mer än 5 enheter, karakteriserar detta den inflammatoriska processen. För att bestämma den patogena mikrofloran görs en bakteriologisk analys av urin, med hänsyn tagen till antalet bakterier per volymandel, eftersom flera bakterier normalt tolereras. Cytologisk forskning tillåter oss att upptäcka epitelceller, ett stort antal som kan karakterisera maligna former.
 • Spermanalys. Det gör det möjligt att bestämma inflammatorisk eller icke-inflammatorisk form av sjukdomen, för att bestämma mängden av spinalvätska.
 • Smörj från urinröret. Det tas för bakteriekulturen, vilket resulterar i att infektioner som överförs sexuellt detekteras.
 • Blodprov och PSA. En förhöjd nivå av det prostatiska specifika medlet karakteriserar inflammatoriska processer, adenom och maligna former. För att klargöra diagnosen utförs läkaren en tolkning av analysen, som avslöjar vissa proportioner av fri och bunden PSA. Spårning PSA hjälper läkaren att övervaka behandlingen av inflammatorisk process.
 • Analys av utsöndringen av prostata. Studier visar mikrofloran, majs lecitin, leukocyter, leukocyt höga indikatorer, närvaron av patogener och låga hastigheter av lecitin granuler karakterisera de patologiska processer. Om du inte kan få hemligheten i prostata, utförs analysen på urinsedimentet.

Bildningsmetoder:

 • Ultraljud och TRUS. För att identifiera prostatit används först diagnostiska metoder med ultraljud. Ultraljud utförs genom visualisering av prostata på monitorn genom bukvävnaden, men denna metod ger inte alltid en tydlig bild, så transrektuell undersökning är mer efterfrågad. Om prostatakörteln förstoras indikerar det inte alltid förekomsten av inflammation - en förstorad prostata kan observeras med adenom. Om prostatit indikeras av ojämn och ojämn kontur av körteln, ekkopositiva formationer, områden med nedsatt och ökad ekogenitet.
 • HERR Ingen av de instrumentella metoderna kan jämföras med noggrannheten i denna studie. MR kan du bestämma innehållet i prostata, få mer information om lymfkörtlar och testiklar, studien avslöjar inflammatoriska processer och prostata abscess, adenom, cancer. Denna undersökningsmetod ordineras ofta före operationen för att bestämma platsen för kirurgisk ingrepp.
 • Biopsi. Om det finns misstanke om cancer, om patienten efter leverans av blod till PSA avslöjade ökade satser skickas patienten till en biopsi. Provtagningen av vävnadsfragmentet för undersökning utförs genom en punktering med en ihålig nål i gren- eller rektumområdet. Histologisk undersökning av den cellulära kompositionen bestäms av den exakta vävnad med avseende på närvaron av prostatacancer, cytologi - inte undersökt vävnad och celler tagna från ytan, det utförs för detektion av tidiga stadier av tumörer.

Principer och metoder för prostatacancerdiagnos hos män

Varje år ökar antalet fall av upptäckt av maligna tumörer i prostatacroppen hos män i olika åldrar. Tidig diagnos av prostatacancer är en av de faktorer som ökar patienternas chanser till ett positivt resultat. De första förändringarna i tillståndet och arbetet hos organen i genitourinary systemet bör varna representanten för det starkare könet. Det är bäst att inte vänta på några kliniska symptom alls, utan att regelbundet besöka urologen för förebyggande undersökning. Varken en ung ålder eller en hälsosam livsstil garanterar 100% skydd mot patologi!

Innehållet i artikeln

Anamnesis historia - den första etappen av cancerdiagnos

Utseendet på eventuella förändringar i arbetet med system och organ i genitourinary area kräver samråd med en läkare. Att strida för att förbättra tillståndet och bli av med ångestsymptom på egen hand är strängt förbjudet. Även säker vid första anblicken kan folkmetoder med användning av naturliga produkter stimulera tumörtillväxt och förvärra sjukdomen.

Under den första etappen av prostatakörteln hos män är följande viktiga:

 1. Närvaro av onkologi i en familjehistoria. Det faktum att någon från en nära familjemedlem till en patient har haft prostatacancer ökar riskerna väsentligt.
 2. Huruvida mannen är sjuk med prostatit eller hyperplasi i prostatakörteln. I vissa fall fungerar dessa villkor som faktorer som predisponerar för onkologi.
 3. Förekomsten av oegentligheter vid urinprocessen. Tumörens tillväxt leder till en ökning i volymen av organvävnaderna. De pressar urinvägarna, på grund av vilka urinströmmen blir svag, intermittent. Det finns inkontinens, frekvent urinering i toaletten, en känsla av överflöd av blåsan.
 4. Har klagomål om förändringar i sexuella funktioner. Problem med erektion, utseende av blod i ejakulat, ömhet under samlag - allt detta kan indikera utvecklingen av en malign tumör.
 5. Identifiering av ytterligare symptom. I försummade fall, när tumören redan har metastaserat, blir den kliniska bilden ljusare. Mannen har minskad aptit, det finns generell svaghet, anemi, en kraftig minskning av kroppsvikt. Det kan vara svullnad i nedre extremiteterna, smärta i benen, minskar motorfunktionerna.

. Ett besök hos en läkare är det första steget i en långsiktig diagnostisk undersökning. Efter att ha gått igenom alla nödvändiga manipuleringar kan du förvänta dig att få en tydlig bild som kommer att berätta hur bäst du kan gå vidare.

Fingertip undersökning av prostata

Trots de olika metoderna för att undersöka prostatakörteln, används först tillgänglig fingerteknik. Det kommer inte tillåta oss att bedöma typ och typ av tumör, men kan bekräfta dess närvaro. Förfarandet är enkelt och prisvärt, tar bara några minuter. För dess genomförande måste urologen komma in i pekfingret i handsken i patientens anus i 3-5 cm och känna med sig körteln. Störande är sådana symptom som en ökning av elementet i storlek, detektering av täta knutar, organs ömhet.

I de tidiga stadierna av prostatacancer är sådan diagnostik ineffektiv, men i vilket fall som helst tillgriper de andra manipuleringar. Mycket beror på doktorens erfarenhet och kvalifikationer. Om ovanstående symtom på prostata sjukdomen är närvarande och urologen utförde en rektal undersökning, avslöjade ingenting och bestämde sig för att sluta vid denna tidpunkt bör du kontakta en annan specialist. En annan liknande metod används sällan när patienten har en uppenbar övervikt - i denna situation är vävnaden helt enkelt svår att känna.

Laboratoriemetoder för diagnos

En hög grad av informativitet är besatt av tillvägagångssätt för vilka insamling av biologiskt material krävs. Vissa av dem tillåter misstänkt misstänkt diagnos, andra kan bekräfta det. Blod och urin rekommenderas att vidarebefordras till alla män, som har fyllt 40 år, utan undantag för att upptäcka cancer och andra sjukdomar i prostatakörteln i de tidiga stadierna.

Blodtest för PSA-nivå

Specialiserad analys för oncomarker är en enkel och prisvärd diagnostikmetod. Det kräver inte passage av långa och komplexa manipuleringar, det är tillräckligt att donera blod. I materialet hos en frisk person är ett särskilt antigen - PSA - frånvarande. Om påverkan av prostata försämras, påverkas detta ämne i blodet och finns i en biologisk substans. Det är viktigt att förstå att förekomst av PSA i blodet inte är en bekräftelse på cancer, komponenten kan indikera andra patologier som är karakteristiska för orgeln.

Ju högre de erhållna antigenvärdena desto starkare prostata påverkas. För att övervaka en mans tillstånd utförs analysen årligen, vid misstänkt cancer utförs var tredje månad. Hittills har två teknologier för bearbetning av ett material utvecklats - enkla och molekylära. Det första alternativet är enklare, snabbare och billigare. Den andra kännetecknas av maximal informativitet.

urinanalys

Misstanke om diagnosen cancer kan uppstå hos en urolog när de avkodar den vanligaste urinanalysen. Först och främst uppmärksammas det höga innehållet av leukocyter, vilket inte borde vara normalt alls. Noggrannare diagnos av personer som utsätts för urin som har detekterats hemoglobin. Det kan indikera inte bara cystit, njurskada eller för intensiv sportaktivitet utan också utveckling av onkologi. Förekomsten av en cancer i urinen hos onkoprotein UBS, som i detta fall kommer att överskrida normen inte mindre än 150 gånger, talar också om förekomsten av en malign tumör.

bärande biopsi

Diagnostiska studier som utförs för att upptäcka eller prova cancer är omöjliga utan biopsi. Detta är en manipulation, under vilken prover av skadade och friska vävnader tas från det drabbade organet. Deras komposition undersöks för närvaro av cancer eller atypiska celler. Idag sker denna procedur automatiskt och utförs med maximal bekvämlighet för patienten med minimala risker för hans hälsa. Oftast tas materialet genom transversalt penetration, under sessionen regleras läkemedlets aktivitet med hjälp av en ultraljudssensor.

Först introduceras en speciell enhet i patientens rektum, med hjälp av vilken specialisten undersöker arbetsområdet och markerar provtagningsställen för råvaror. Vidare, genom att använda en speciell pistol, sker en noggrann provtagning av organs celler vid 10-18 platser. Sessioner genomförs under lokalbedövning, återhämtningstiderna är minimala. Om analysen av biomaterialet var negativ, och andra studier fortsätter att indikera cancer, utförs en andra biopsi. Celler tas redan från andra platser, antalet "jabs" ökar.

Informativt verktyg närmar sig

Processen att bekräfta eller återkalla cancern går sällan utan att koppla ihop instrumental diagnostik. De är valda beroende på indikatorerna för andra tillvägagångssätt, patientens tillstånd, hans ålder och särdrag hos situationen. Ofta måste en man gå igenom all forskning för att få den mest kompletta bilden av situationen.

Ultraljudsundersökningar

Manipulation kan utföras på ett klassiskt eller rektalt sätt. Under undersökningen av körteln är det möjligt att diagnostisera dess storlek, form och strukturella förändringar. Som ett extra plus betonar läkare det faktum att riktningen gör det möjligt för oss att avslöja funktionella förändringar i vävnadens struktur, för att upptäcka samverkande sjukdomar.

 • Ultraljud är ett klassiskt tillvägagångssätt. Skanning utförs genom bukhålan, vilket avsevärt minskar dess informativa och noggrannhet. Idag hanteras manipulering endast om det är omöjligt att använda en mer avancerad transrektal metod. Om en man har övervikt och ett tätt fettlager på magen, kommer inte tillvägagångssättet att ge några resultat.
 • TRUS - transrectal ultraljud. Instrumentet med en ultraljudssensor sätts direkt i ändtarmen och ger direkt åtkomst till prostata. Om avståndet till problemkroppen inte är mindre än 8-10 cm, minskar denna inställning till 5 mm med abdominal undersökning. Metoden är enkel, tillgänglig och exakt, så att du snabbt får rätt information. Det används inte för hemorrojder och inflammatoriska processer i tjocktarmen.

Ultraljudsundersökningen syftar inte bara till att identifiera förändringar i organ som kommer att bekräfta diagnosen. Med sin hjälp kan du avgöra om spridningen av malign utbildning till närliggande organ. Det ger också mycket noggranna uppgifter om storleken på glandulär formation och graden av funktionalitet.

Cystoskopi och uretroskopi

Nyligen används dessa tekniker för att studera blåsan, urinröret och prostatakörteln för närvaron av cyster, proliferation, polyper, eventuella tumörformationer. Oftast är de inte tillgripna speciellt. Snarare tillåter man att utföra en sådan diagnos mot bakgrunden av utsöndringsorganens patologi ofta gör att man misstänker en malign eller godartad lesion av prostata. Under manipulationen genom urinröret introduceras ett cystoskop som gör att du visuellt kan bedöma bäckens organ. Ett extra plus i riktningen är att under diagnostikperioden kan du ta vävnad från en misstänkt webbplats till en histologi.

Tillämpning av röntgen

Cancerdiagnosen görs först efter att alla studier bekräftar förekomsten av en malign tumör och utesluter utvecklingen av andra sjukdomar med en liknande klinisk bild. Det är för differentiering av onkologi från andra förhållanden som ibland röntgen används. Under manipulation används kontrastmedel administrerade intravenöst till en specifik plats. Bilder som erhållits som ett resultat av sessionen möjliggör framkallande av organskador och att uppskatta storleken på den förstorade körteln. På grund av risken för bestrålning av patienten och inte så hög grad av informativ tillvägagångssätt för det, görs användningen mindre och mindre.

Skanning med radioisotoper

Detta område är användbart i studien av mjukvävnad, men vanligtvis används den i avancerade etapper av cancer, när metastaser sprider sig till bensystemet. Tekniken tillåter att avslöja platser för ackumulering av cancerceller, med hjälp av att hitta oberoende tumörer och metastaser. I vävnaden införs ett speciellt medel, som är fäst vid cellerna i antigenet. Detta ämne syntetiseras kontinuerligt av cancerceller, vilket gör det möjligt att upptäcka dem med maximal noggrannhet. Profilmanipulation är förbjuden när njurarna och anemi påverkas.

Indikatorer av tomografi

Detta är en av de mest effektiva och vägledande diagnostiska riktningarna. Om det finns ett sådant tillfälle, tillgriper de det. Med hjälp av en av flera tekniker kan du upptäcka cancer i något av sina steg och bedöma graden av vävnadsskada, som inte kan göras med andra tillvägagångssätt.

För att diagnostisera onkologi kan sådana metoder användas:

 • HERR Absolut säker och smärtlös metod för magnetisk resonansavbildning söker igenom kroppens problemområde och ger ut sin tredimensionella bild. Även vid de inledande stadierna av cancer kommer tillvägagångssättet att avslöja patologi. Resultaten av analysen ger information inte bara om närvaron av en tumör, men hjälper också till att fastställa graden av vävnadsskada.
 • CT. Det är tillrådligt att tillgripa beräknad tomografi redan vid beredningsförloppet för en operation för att plocka ut en tumör. Det kommer att tillåta lokalisering av onkologi, för att avslöja graden av tillväxt. Användningen av kontrast i forskningsprocessen ökar dess informativitet.
 • PET. Positronutsläppstomografi utförs efter administrering av speciella preparat. Detta görs för att utvärdera strukturella förändringar i prostata och bestämma graden av funktionalitet. Tillvägagångssättet gör att vi kan skilja mellan onkologi, godartad bildning och den vanliga inflammatoriska processen.

Den enda signifikanta nackdelen med dessa manipuleringar är deras kostnad. Dessutom är inte alla medicinska anläggningar utrustade med rätt utrustning, varför patienter måste vänta sin tur under en lång tid.

Hur skiljer man cancer från andra prostata skador?

Symptom som är karakteristiska för cancer kan observeras i andra sjukdomar i prostatakörteln - adenom och prostata. Att bestämma vad patienten lider av endast med hjälp av den givna kliniska bilden är omöjligt. Därför är det mycket viktigt att inte försöka självständigt diagnostisera dig själv och bli av med obehagliga manifestationer. Det händer att även specialiserade studier inte ger en tydlig bild av situationen och man måste tillgripa mer informativa eller upprepade tillvägagångssätt.

Akut prostatit, till skillnad från cancer, utvecklas plötsligt och snabbt. Den kroniska formen uppträder sällan i sig, utan den tidigare akuta kursen. Det svåraste att skilja onkologi från godartad utbildning i kroppen av körtelvävnad. Med tanke på det faktum att båda staterna nödvändigtvis behöver behandling, vid de första tecknen på orgskador måste du gå till doktorn och inte vänta tills problemet passerar dig själv.

Under de senaste åren har cancerproblemet i prostata blivit mycket yngre, som andra patologier som är typiska för kroppen. Idag finns sjukdomar alltmer hos unga män och även de som leder en hälsosam livsstil. Det är bättre att inte vänta på problem, men att regelbundet besöka urologen för att få samråd och starta behandling i god tid om det behövs.

Hur diagnostiseras prostatit hos män

Diagnos av prostatit hos män är en mångfacetterad process. Beroende på vilka klagomål patienten har riktat till urologen kommer forskningsstrategin att skilja sig.

Dessutom är det möjligt att diagnostisera prostatit i hemmet.

Men först börjar vi med professionella medicinska diagnostiska aktiviteter.

Allmänt om diagnostik

År 1995 kom läkare från hela världen överens om att diagnostisera prostatit med hjälp av två studier:

 • Mikroskopi av prostatajuice erhållen genom rektalmassage;
 • Diagnos av inflammation i nedre urinvägarna.

Det allra första steget i diagnosen prostatit är samlingen av anamnese. Beroende på patientens klagomål kommer läkaren att föreskriva olika forskningsaktiviteter, inklusive analyser.

Funktioner av anamnesis

Att samla anamnese med prostatit är ett viktigt steg. All behandling beror på dess effektivitet och noggrannhet.

Det är viktigt att ställa följande frågor:

 • Hur lång tid kvarstår sjukdomen?
 • Då var det en sjukdom, och hur utvecklades symtomen? Det är önskvärt att noggrant komma ihåg sekvensen och alla små saker.
 • Har patienten sexuellt överförbara sjukdomar, har de någonsin varit?
 • Vilka faktorer upplever patienten i livet och på jobbet? Livsstil, spelar sport.
 • Lider patienten av prostatit före? Förklara närvaro och regelbundenhet av sexuell aktivitet.
 • Om det finns en konstant sexpartner, var han sjuk med något? Huruvida det behandlades?
 • Vilken allvarlig sjukdom led patienten? Finns det kroniska sjukdomar i bäckenorganen?

I moderna urologiska kliniker för samling av anamnese används speciella frågeformulär med ett bollsystem. Det här är väldigt bekvämt och gör att du objektivt kan ställa in en preliminär diagnos.

Rektal undersökning

Vilken information får läkaren till följd av rektal diagnos?

 • Storleken på prostatakörteln, dess delar;
 • Ömhet i palpation
 • Konsistens (närvaron av sälar), svullnad.

Med kronisk och akut prostatit är prostatan väldigt känslig och edematös, ibland kan smärta från pressning ge i ljummen, coccyx och yttre könsorgan.

Normalt passerar palpation av prostata smärtfritt under proceduren du behöver koppla av, och före det - för att göra rengöring mikrobloggtjänst.

Smet av prostatsekretion

Förfarandet för att ta materialet.

Hemligheten hos prostata tas i processen med rektal stimulering. För patienter med prostatit kan proceduren vara smärtsam.

Om du går till ser en urolog med klagomål som är typiska för prostatit, var noga med att förbereda genom att göra innan utgången från husets mikroklyster. Detta kommer att underlätta manipulationen och eliminera eventuella problem.

Under massagen, slappna av, det kommer en akut önskan att gå på toaletten - var tålamod. I olika män separeras prostatajuice på olika sätt: i stort antal och små.

När den första delen av utsöndringen av prostata har flyttat bort, gör doktorn ett smärta med en glid i området vid utgången. Vid denna tidpunkt slutar materialets upptagning.

Forskning, viktiga indikatorer.

Under mikroskopets lilla och medelstora förstoring noterar läkaren följande parametrar i en färg som är färgad med en speciell färg:

 • Närvaron av leukocyter och deras antal;
 • Antal korn av lecitin;
 • Egenskaper av mikroflora.

Närvaron av mer än tre leukocyter indikerar inflammation och bakterier - om den smittsamma processen inuti prostata. Det bör komma ihåg att prostatajuice kan förorenas under passage genom urinvägarna på grund av deras infektion.

Det rätta urvalet av materialet och smärtsamens samvetsgrann färg är nyckeln till framgångsrik diagnos.

Ytterligare metoder

Vid diagnos av prostatit kan två studier inte göra, oavsett hur vi skulle vilja.

Smörj från urinröret.

Denna diagnostiska åtgärd infördes för att upptäcka samtidiga venerala sjukdomar.

Kära män, före smeten är det nödvändigt att avstå från att urinera i 2-3 timmar (ju längre desto bättre) så att den lokala mikrofloran inte utsätts för nödutflyttning.

Smetet tas av ett speciellt instrument - en engångsplugg som placeras inuti penis på ett djup av 3-4 cm till själva urinröret.

Ju mer försiktigt tampongen roteras inuti urinröret, desto mer exakt blir resultatet av studien.

Förfarandet är mycket obehagligt och till och med smärtsamt. Därefter är det smärtsamt för en man att gå på toaletten inom 24 timmar.

Det finns två metoder för smärreundersökning: PCR och bakteriologisk kultur.

Med prostatit överges urin för följande ändamål:

 • Allmän urinanalys (OAM);
 • Bakteriologisk odling av urin.

Allmän analys innefattar bestämning av proteinhalten i urinen, dess visuella egenskaper och mikroskopi. Med prostatit kommer mer än 5 leukocyter i ett synfält att öka proteinhalten och röda blodkroppar i urinen.

Urinkokning görs om såg från urinröret inte gav några resultat vid en tydlig klinisk bild av prostatit. Processen är lång, tar upp till 7 dagar. I genomsnitt 5.

För bapsoseva bör väljas 3 prov urin, måste du suga vardera. Detta är nödvändigt för att bestämma vilken del av urinvägarna mikroorganismerna bor i.

Om mikroberna finns i det första partiet - det kan ha varit en förorening av materialet från utsidan av könsorganen. Om i mitten - innebär infektion i urinvägarna.

I den senare - en infektion i blåsan. Med prostatit förekommer tillväxten av mikroflora i andra och tredje grödan.

I detta fall får läkaren information om hälsan hos patientens sexuella funktion med prostatit.

Meningsfulla indikatorer:

 • Fysikalisk-kemiska parametrar av sperma;
 • Spermobilitet, deras koncentration, agglutinationsförmåga och livskraft.

Detta är ett viktigt steg i definitionen av prostatit, eftersom det tillåter att bestämma graden av skada på den manliga kroppen.

Vid behov undersök ytterligare urinparametrar.

Denna diagnosmetod låter dig studera urineringsprocessen grundligt, med början från urinets tryck i vägarna, till urinrörets hastighet.

Det gör det möjligt att bestämma graden av förtryck av urinvägarna. Det utförs i sällsynta fall.

Cytoskopi av prostatavävnad.

Denna diagnosmetod är tillämplig för speciella indikationer, i regel - för att utesluta eller bekräfta tumörer.

För att utesluta en malign tumörprocess används en parameter såsom PCA-proteinet. Blod för analys tas från venen.

Olika metoder för visualisering av prostatakörteln används ofta som en diagnos av prostata sjukdomar.

Den vanligaste ultraljuden i bukorganen, inklusive prostata och TRUS-transrektala ultraljud.

Det är nödvändigt att klargöra resultaten av digital rektal undersökning.

Ger dig möjlighet att bestämma typen av komprimering och konsistens hos körtelen.

Diagnostik hemma

Eventuell diagnos av prostatit och i hemmet. Det finns många sätt.

En av dem är baserad på symptomen på prostatit (för detta kan du hitta ett speciellt online historiskt frågeformulär) eller följa listan:

 1. Hyppig smärtsam urinering;
 2. Smärta i coccyxen, perineum, ljummen;
 3. Problem med styrka;
 4. Smärta vid avföring
 5. Du måste ständigt pressa för att urinera.

Det finns ett annat, mer objektivt sätt att diagnostisera prostatit i hemmet, som beskrivs i medicinsk litteratur.

Det är nödvändigt att förbereda 3 burkar och i sin tur att urinera (utan att stoppa) i var och en av dem. Var sedan visuellt uppmärksam på färgen och grumligheten.

Den grumliga urinen i det första och tredje kärlet indikerar att du har prostatit. Om den molniga urinen endast är i den första banken - infektiös inflammation i urinröret.

Kom ihåg att diagnosen prostatit i hemmet ska påskynda din resa till doktorn, men hjälper inte till att välja självbehandling!

Diagnos av prostatit hos män

Nyckeln till framgångsrik behandling är den tidiga diagnosen prostatit hos män, som kan upptäcka sjukdomen i de tidiga stadierna. Modern medicin har ett brett spektrum av diagnostiska förfaranden, inklusive laboratorie- och instrumentstudier. Diagnostiska åtgärder vidtas på sjukhus vid utnämning av urolog.

De första tecknen på denna känsliga sjukdom som en man kan bestämma och självständigt.

Diagnostik hemma

Diagnos av prostatit är möjlig hemma. De första symptomen på sjukdomen hos män utvecklas gradvis och uttrycks av systematisk obehag i bäckenområdet. Det är brännande, smärta och stickningar. Det är viktigt att nämna "symptom på den sista droppen", som ofrivilligt uppträder när du sitter, urinerar. Det finns ett annat sätt att diagnostisera prostata hemma.

Ta 3 rena behållare och fyll dem i sin tur med en kontinuerlig ström. Noggrant studera innehållets färg och grumlighet. Med urinrörets inflammation kommer grumlig urin endast i den första behållaren. Förekomsten av grumlig urin i den första och tredje flaskan, bekräftar inflammationen i prostata. En gång i denna situation måste du utan dröjsmål besöka urologen. Man bör komma ihåg att hemma är det omöjligt att bota sjukdomen helt.

komplikationer

Prostatit är farligt efter komplikationer:

 • Brott mot erektil funktion
 • Kronisk form av prostatit;
 • Godartad prostatahyperplasi;
 • infertilitet;
 • Sällan maligna neoplasmer.

Om patienten inte söker medicinsk hjälp börjar sjukdomen att utvecklas, patienten har symptom som är karakteristiska för det akuta skedet:

 • Violerade processen med urinering (urinströmmen intermittent, försvagad eller utsöndrad genom droppe);
 • Avföringsprocessen är smärtsam;
 • Det finns smärta i bäckenregionen;
 • Erektil dysfunktion, problem med styrka börjar
 • Störa mannen omedelbart att uppmana att urinera, utan att fullständigt tömma blåsan;
 • Svåra fall är komplicerade av enuresis, oftare hos äldre män;
 • Utseendet av en obehaglig lukt från urinröret efter urinering;
 • Ökning av kroppstemperatur hos män;
 • Psykologiskt obehag.

Smärtsamma känslor kan vara orsaken till sjukdomar som osteokondros, ibland observerade med långvarig avhållande från sexuella kontakter eller permanent utlösning.

Diagnostik i medicinska institutioner

Diagnos och behandling av prostatit behandlar en urolog. Baserat på patientens klagomål gör han en preliminär diagnos. Men för att klargöra diagnosen utser ett antal diagnostiska förfaranden.

historia

Den första fasen i diagnosen av en urologs doktor är en anamnese eller en så kallad medicinsk historia. En viktig punkt i sjukdomshistorien är:

 • Tidpunkt för uppkomst och varaktighet av symtom;
 • Professionell verksamhet hos patienten, livsstil;
 • Förekomsten av venerala sjukdomar i nuet eller i det förflutna;
 • Att ha ett sexuellt förhållande, en permanent partner
 • Naturen hos de första tecknen på sjukdomen;
 • Förekomsten av kroniska sjukdomar i det genitourära systemet;
 • Sjukdomar av nära släktingar med sjukdomar i genitourinary systemet.

På grundval av patientens mottagna anamnese och klagomål fortsätter doktorn till nästa diagnossteg.

Rektal palpation

Rektal palpation är ett viktigt verktyg i den första diagnossteget. Manipulation gör att du kan bestämma storleken och gränserna för prostata, strukturen och densiteten hos dess yta. En mycket viktig faktor är smärta när man pressar på prostata. I en frisk man är denna procedur smärtfri, smärtan uppträder med prostatit, liksom med sprickor och hemorrojder.

Rektal palpation gör att läkaren kan bestämma listan över laboratorie- och instrumentstudier. Analyser av blod, urin, utsöndring av prostata och även seminalvätska hjälper läkaren att göra en noggrann diagnos.

Laboratoriediagnostiska test

Listan över de undersökningar som använts vid diagnostik av en prostatit:

 1. Det allmänna blodprovet karakteriseras av leukocytos och ökad ESR (erytrocytsedimenteringshastighet). Dessa blodprov indikerar närvaron av inflammation i hankroppen. Ju högre index, ju starkare inflammationen.
 2. Urinanalys med prostatit kännetecknas av leukocyturi (ökat antal vita blodkroppar), enda röda blodkroppar. En liten mängd protein och bakterier noteras.
 3. Den mest informativa för diagnosen prostatit är analysen av utsöndringen av prostata, urin och seminalvätska för bakteriologiska studier. Genom resultat av undersökningar är det möjligt att definiera inte bara närvaron av mikroorganismer utan också ett slag som är viktigt vid tillsättning av antibiotika. Urinprovtagningen för bakteriologiska studier bör företrädesvis utföras med en kateter.
 4. En analys av utsöndringen av prostata utförs inte med misstanke om akut prostatit. I andra former av sjukdomen tas en droppe sperma på glidbanan via den intra-rectala vägen efter en prostata-massage. Materialet undersöks under ett mikroskop. I en frisk man är prostalkörtelns hemlighet genomskinlig.
 5. Urinalys genom metoden för ett fyrglasprov används ofta av urologer vid diagnosen inflammationsfokus i det urogenitala systemet hos män. 4 sterila flaskor levereras från laboratoriet. Patienten tar en hygienisk dusch. Ge honom en kontinuerlig ström för att samla urinen i den första burken och den andra burken. Gör sedan en prostata massage och samla hemligheten i 3 behållare. Resten av urinen hälls i den sista burken. Det samlade materialet skickas till laboratoriet för följande indikatorer: bakteriologisk, klinisk, mottaglighet för antibiotika. Närvaron av bakterier i 3 och 4 glasögon, indikerar utvecklingen av en infektionssjukdom i prostatakörteln.
 6. Spermogramanalys. Om du har några frågor under diagnosen av sjukdomen bör du hålla ett spermagram. Studien av ejakulat ger mycket information i diagnosen av en reproduktiv funktion hos en man. Prostatit diagnostiseras av resultaten av spermogramanalyser, både fysiska och bakteriologiska indikatorer. Prostatit är följande avvikelser: eyakullyata volymreduktion (hastighet av från 2 till 5 ml), en minskning av surhet hos mediet (pH 7,2-7,6 hastighet), en minskning tid då sperma förvätskning, ökat antal leukocyter, förekomst av slem och enskilda erytrocyter;
 7. Smörj från urinröret. Prostatit och inflammation i urinvägssystemet (uretrit) hos män är samtidiga sjukdomar. Att diagnostisera sjukdomen utnämns till att skrapa ur urinröret. Om resultaten av studier funnit leukocytos, närvaron av slem, bakterier, epitel, så att patienten har inflammation i prostatan och urinvägarna.
 8. En studie av sekretionen av prostatakörteln för närvaro av atypiska celler föreskrivs för att utesluta malign vävnadsbildning.

Ytterligare forskningsmetoder

När det finns svårigheter att diagnostisera sjukdomar i urologisk praxis, föreskrivs ytterligare test:

 • Ett blodprov för ett prostataspecifikt antigen (PSA) används för misstänkt prostatacancer;
 • TRUS (transrectal sonografi) av prostata och seminal vesiklar.

Ultraljudsundersökning av prostata

Ultraljudsundersökning av prostata gör det möjligt att bestämma prostatavolymen, gränsernas klarhet, strukturella förändringar i vävnaden. Används för att diagnostisera prostatit i en differentialdiagnos med andra bäckensjukdomar hos män.

tomografi

Män med försummade fall av prostatit, liksom med misstänkt malign neoplasma, skickas för undersökning med hjälp av dator eller magnetisk resonansbildning. Möjligheterna för denna diagnos ger en tydlig bild av sjukdomen.

I modernmedicinens arsenal finns ett stort utbud av moderna metoder för att diagnostisera urologiska sjukdomar. För att upprätthålla hälsan behöver inte faderns glädje behandlas hemma. Kontakta din vårdgivare för medicinsk hjälp. Tidig diagnos och omfattande behandling leder till en lyckad återhämtning.