Huvud
Behandling

Metoder för att diagnostisera prostatit hos män

Inflammation av prostatakörteln är tyvärr en mycket vanlig sjukdom, särskilt när det gäller medelålders och medelålders män. I avsaknad av terapi kan en sjukdom leda till en massa komplikationer.

Prostatit kännetecknas ofta av en trög kurs, många patienter ignorerar symtom och vägrar sjukvård, leder sjukdomen till svår form. Det är därför korrekt och snabb diagnos av prostatit är så viktigt.

Varje man borde besöka en urolog två gånger om året. Detta gör det möjligt för dig att märka förändringar snabbare, utan att tillåta utveckling av komplikationer. Men om sjukdomen redan har manifesterat sig, är det nödvändigt att bekräfta det.

Hur identifierar, identifierar eller identifierar prostatit hos män? Vilka förfaranden kräver diagnos av prostatit? Hur upptäcker du sjukdomen hemma?

Dessa frågor ställs vanligtvis av de allra flesta patienter som misstänks ha en sjukdom.

Principer för diagnostik

Redan under patientens första besök kan läkaren diagnostisera förekomsten av en inflammatorisk process i prostata. Det är emellertid möjligt att bestämma komplexiteten, scenen och etiologin av sjukdomen endast genom laboratorie- och instrumentstudier.

Sedan 1995 har världsurologerna bestämt sig för att differentiera prostatit från flera studier. De inkluderar:

 • mikroskopisk analys av prostatajuice;
 • differentialdiagnostik av prostatit med andra inflammatoriska processer i nedre urinvägarna.

Ett obligatoriskt ögonblick är insamling av anamnese, rektal undersökning, samt analyser för detektering av infektion i kroppen. Dessutom kan andra diagnostiska metoder tilldelas.

Anamnesis historia

Den första och en av de viktiga metoderna för diagnosläkare kallade anamnesis historia. Med detta begrepp avses i medicin patientens ifrågasättning och analys av yttre symtom från patientens ord. Under en sådan informativ konversation fixar läkaren inte bara de kliniska tecknen på sjukdomen utan bestämmer också preliminärt orsakerna till den patologiska processen.

Historien om prostatit är det viktigaste steget. All behandling beror på dess effektivitet och noggrannhet.

Vanligtvis frågar experten följande frågor:

 1. Hur lång tid kvarstår sjukdomen?
 2. Då var det en sjukdom, och hur utvecklades symtomen? Det är önskvärt att noggrant komma ihåg sekvensen och alla små saker.
 3. Har patienten sexuellt överförbara sjukdomar, har de någonsin varit?
 4. Vilka faktorer påverkar patienten i livet och på jobbet? Livsstil, spelar sport.
 5. Lider patienten av prostatit före? Förklara närvaro och regelbundenhet av sexuell aktivitet.
 6. Om det finns en konstant sexpartner, var han sjuk med något? Huruvida det behandlades?
 7. Vilken allvarlig sjukdom led patienten? Finns det kroniska sjukdomar i bäckenorganen?

I moderna urologiska kliniker för samling av anamnese används speciella frågeformulär med ett bollsystem. Det här är väldigt bekvämt och gör att du objektivt kan ställa in en preliminär diagnos.

Rektal undersökning

Diagnos av prostatit görs på grundval av rektal undersökning. Under palpation bestämmer doktorn:

 • prostata storlek;
 • förekomst av smärtsyndrom
 • svullnad av vävnader;
 • närvaro av sälar.

Bestäm sjukdomen kan bero på närvaron av känslighet, puffiness, smärta vid pressning, utstrålande i ljummen, coccyx, penis.

Normalt passerar palpation av prostata smärtfritt under proceduren du behöver koppla av, och före det - för att göra rengöring mikrobloggtjänst.

Grundläggande analyser

Efter att läkaren undersökt patienten föreskriver han tester för att kontrollera prostatit. Det viktigaste av dessa är en prostatsekretion.

Ta en hemlighet i samband med rektal stimulering. Hos män med akut prostatit under infångningen är det starka smärtsamma förnimmelser.

Före proceduren ska mannen rena ändtarmen. Gör det på ett naturligt sätt eller med enema. I detta fall kommer proceduren att ta mindre smärtsamma och kommer att gå utan svårighet.

Om under körningens massage finns det en önskan att urinera eller avfyra, måste du uthärda. Det är viktigt att vara så avslappnad som möjligt. I varje patient sker utsöndringen av saften på olika sätt. Därför är det nödvändigt att genomföra proceduren till slutet.

När den första delen av hemligheten har kommit ut lägger doktorn en glid. När saften faller på det kan du prata om slutet av proceduren för att ta.

Sekretionen görs under ett mikroskop. Analysen bestämmer:

 • närvaron av leukocyter i ökade mängder;
 • antal korn av lecitin;
 • naturen av mikroflora.

När mer än 3 leukocyter detekteras, bekräftas inflammationsprocessen i prostata. Om bakterier noteras bekräftar läkaren infektion i körteln.

Utöver smeten utser urologen även andra studier:

 1. Fullständig blodräkning ger en komplett bild av tillståndet hos en mans kropp. Det uttrycks som närvaro eller frånvaro av inflammation, antalet erytrocyter och leukocyter, halterna av hemoglobin. Blod överlämnar till en tom mage på morgonen från ett finger.
 2. Biokemiskt blodprov tillåter att bedöma tillståndet av organ som kan prova prostatit. Blod tas från venen.
 3. urinanalys för förekomst av slemhinnor, blodig urladdning, patogen mikroflora, leukocyter och ESR.
 4. Bakteriell analys av urin bestämmer vilken typ av bakterier som ledde till starten av den inflammatoriska processen.
 5. Smörj från urinröret låter dig veta om förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar.

Alla dessa studier är nödvändiga för att avslöja de första störningarna i prostata. Slutligen kan sjukdomen endast bekräftas med tillsättning av ytterligare undersökningar. Detta krävs för korrekt behandling.

Ytterligare forskning

Med hjälp av grundläggande tester är det vanligtvis möjligt att bekräfta med självförtroende eller att avvisa diagnosen. Men i vissa fall krävs ytterligare diagnostik. Den är tilldelad när:

 • kronisk sjukdom;
 • brist på behandlingsresultat
 • Kravet på att klargöra diagnosen
 • misstanke om förekomsten av prostatitrelaterade patologier.

Här är de vanliga ytterligare metoder som behövs för diagnos av prostatacancer:

 1. PSA-analys. Prostatit ger ofta komplikationer i form av prostata adenom och maligna neoplasmer. För att utesluta förekomst av cancerceller är det nödvändigt att skicka in ett blodprov för detektering av prostataspecifikt antigen.
 2. Beräknad tomografi. Under studien bestäms prostataets interna innehåll. Prostatakörteln kan fyllas med pus. Då ska läkaren snabbt utse behandling. Annars kommer kirurgisk ingrepp inte att undvikas.
 3. Polymer-kedjereaktion (PCR) smear. Analysen tillåter att beräkna patogena mikroorganismer som provocerade utseende av prostatit. Detta är särskilt viktigt, eftersom den infektiösa inflammationen i prostata inte kan elimineras utan eliminering av skadlig mikroflora.
 4. sperma. Ofta manifesterar prostatit sig i form av minskad styrka och sexuell aktivitet. För att bestämma överträdelserna utförs ett spermogram. Seminalvätskan undersöks i laboratoriet för förändringar.
 5. Transrectal ultraljud. Förfarandet låter dig studera strukturen i prostatakörteln. Seminala vesiklar och prostata undersöks. Detta gör det möjligt att bestämma närvaro eller frånvaro av en tumör, venens tillstånd och blodkärlsystemet, förekomsten av ett inflammatoriskt fokus, stenar. För studien sätts enheten in i anuset.

Hur man diagnostiserar åkomma hemma

Inte alla vet hur man bestämmer närvaron av inflammation i prostata. Oavsett med absolut säkerhet kan diagnosen inte göras, eftersom detta kräver de ovan beskrivna forskningsförfarandena. Men det finns några tecken som kan indikera utvecklingen av sjukdomen. De inkluderar:

 • minskad erektion
 • för tidig utlösning;
 • smärtssyndrom i perineum, lårets inre sida, penis, skrot, buken av akut och värkande natur;
 • urladdning av slemhinnan från penis
 • feber, feber;
 • frekvent urinering tillsammans med svårighet att ta urin ur
 • känner sig full av blåsan;
 • försvagning och avbrott i urinströmmen;
 • sjuklighet av defekation.

Om en man har åtminstone några symtom, ska han omedelbart kontakta en urolog. Läkaren kommer att ordinera de nödvändiga diagnostiska åtgärderna, vilket kommer att bidra till att bestämma exakt närvaro av överträdelser.

Det finns ett annat, mer objektivt sätt att diagnostisera prostatit i hemmet, som beskrivs i medicinsk litteratur.

Det är nödvändigt att förbereda 3 burkar och i sin tur att urinera (utan att stoppa) i var och en av dem. Var sedan visuellt uppmärksam på färgen och grumligheten. Den grumliga urinen i det första och tredje kärlet indikerar att du har prostatit. Om den molniga urinen endast är i den första banken - infektiös inflammation i urinröret.

Kom ihåg att diagnosen hemma ska påskynda din resa till doktorn, men hjälper inte till att välja självbehandling!

Funktioner av diagnos av kronisk sjukdom

Om akut prostatit inte har botats i tid eller till slutet, ökar sannolikheten för en kronisk sjukdom. Dess fara består i olika komplikationer som kan uppstå efter dess utseende. Även denna typ av sjukdom är inte lätt att diagnostisera i tid.

Med kronisk prostatit är det omöjligt att själv veta om det finns några överträdelser. Läkaren behöver också mer tid att identifiera förändringar.

Symtom på kronisk inflammation är suddig. Att känna kännetecken är det möjligt endast i ett stadium av en förvärring. En man utför olika studier, i motsats till det akuta scenen.

Diagnos kan utföras både med exacerbation och remission. Men i det senare fallet kommer det att bli mer problematiskt på grund av teckenens matthet.

En viktig punkt är en snabb hänvisning till en läkare. När de första tecknen på ett brott uppträder kommer urologen att kunna upptäcka prostatit snabbare. En snabb diagnos är nyckeln till framgångsrik behandling.

Egenskaper vid leverans av blod och urintester för prostatit och avkodning av indikatorer

Korrekt och snabb diagnos är nyckeln till framgång i behandlingen av någon sjukdom, det är naturligtvis hänvisar till sjukdomar som är förknippade med olika sjukdomar i prostata, inklusive prostatitu.Narusheniya till arbetet i denna viktigaste manliga organ visar sig på olika sätt, former och Det finns många former av sjukdomar, och deras behandlingar varierar mycket: från konservativ till radikal prostatektomi. Utnämningen av nödvändiga test och deras korrekta tolkning spelar därför en avgörande roll för framgångsrik behandling av prostata sjukdomar och patientens återkomst till det vanliga sättet att leva. Analyser med prostatit - när, hur och vad ska jag ta, hur ska jag förbereda mig för dem?

Hur man bestämmer den nödvändiga forskningen

Primär undersökning med prostatit hos män är det viktigaste steget vid behandling av prostata sjukdomar, det är på grundval av den samlade historien att urologen bestämmer vilka test som behövs för att fastställa rätt diagnos. Trots det stora antalet utvecklade omfattande diagnosmetoder måste inställning till utnämningen av forskningen vara strikt individuellt, måste patienten passera just dessa analyser, som i framtiden kommer att bidra till att identifiera effektiva taktik för behandling av män med prostata sjukdomar.

Vid sammanställning av en anamnese ska läkaren samla in och analysera följande information:

 • Ta reda på hur länge en man har symtom på en sjukdom.
 • I vilken sekvens framträdde de.
 • Huruvida det fanns exacerbationer av en prostatit, och vilka faktorer provocerade dem.
 • Oavsett om någon gång ZPPP-mannen var sjuk.
 • Har patienten problem i sexuellt liv och vilka.
 • Finns det några yttre faktorer som bidrar till prostatit.
 • Oavsett om det fanns tidigare problem med en prostata, om behandlingen spenderades.
 • Huruvida det tidigare fanns en kirurgisk ingrepp på en prostata hos den givna mannen.

Efter frågan utför doktorn en rektal undersökning och bestämmer preliminärt förändringarna i prostatens struktur och eventuell närvaro av en tumör.

Baserat på den samlade anamnesen kan läkaren utveckla en individuell diagnostisk algoritm.

Vad studeras oftast

I sjukdomar i prostata, som med många andra sjukdomar, är den viktigaste och informativa analysen av blod och urin. Urinundersökning är en av de mest informativa typerna av laboratorieundersökningar vid diagnos av prostatit och differentiering av akuta och kroniska stadier av sjukdomen. Om du misstänker prostatit måste patienten överföra tre olika typer av urintester: allmän, bakteriologisk, cytologisk. Ett allmänt och biokemiskt blodprov är obligatoriskt för akut och kronisk prostatit, eftersom deras indikatorer är maximalt informativa för korrekt diagnos, överförs dessa test till alla patienter.

Ökad alkalisk nivå i urinen indikerar ofta utveckling av prostatit.

Ett allmänt urintest med prostatit bidrar till att bestämma närvaron av patologiska förändringar i prostata, särskilt i början av sjukdomen, när patienten ännu inte har speciella problem med urinering. Färg, lukt, transparens och surhet av urin bestäms, och en kvalitativ och kvantitativ bedömning av förhållandet mellan kemiska föreningar utförs. Så, om surheten hos urin bestäms som alkalisk, kan detta indikera närvaron av prostatit. För att genomföra studien och tolka dess resultat är en minimal mängd urin tillräcklig. För studien används endast mikroskopet.

Patienten bör, när man hänvisar till en allmän urinalys, förklara reglerna för förberedelse för att samla materialet så att indikatorerna är så tillförlitliga som möjligt:

 1. Analyser tas i rena rätter, det är bättre att köpa en speciell steril behållare i apoteket.
 2. Samla urin på morgonen, det borde vara första morgondosen.
 3. Åtta timmar innan urinsamlingen ska stoppa någon måltid.
 4. Dagen innan analysen måste du utesluta att du tar mediciner och särskilt alkohol.
 • Cytologisk analys av urin.

Cytologisk undersökning av urin är också mycket viktig för diagnosen prostatit, det brukar tas med en allmän analys, men det kan göras med ett tre-shot-test. Denna typ av undersökning ger information om cellernas sammansättning, men i allmänhet för en objektiv bild av cytologi är det bättre att ordinera en studie om ejakulering och skrapning från urinröret. Förberedelser för denna typ av analys med prostatit är samma som vid en allmän studie av urin. Vid avkodning av resultaten uppmärksammas leukocyturi, dessa parametrar hos män med prostatit ökar signifikant. Epitelceller och erytrocyturi är inte karakteristiska tecken på inflammation i prostatakörteln.

 • Bakteriologisk analys av urin.

Närvaron av mikroflora och svampar i analysen av urin indikerar en infektiös prostatit.

Bakteriologisk undersökning av urin används i urologi som en ytterligare metod för att bestämma närvaron av prostatit. Denna indikator hjälper till att identifiera förekomsten av infektion, samt bestämma typen av patogen och dess känslighet för medicinska droger. Analysen utförs i flera dagar, dagligt sådd på näringsmediet av tre delar av urinen är gjort. Vid avkodning av resultaten uppmärksammas närvaron i urinen hos manliga parasiter, svampar och bakterier, indikerar dessa indikatorer närvaron av inflammation. Även med prostatit i den tredje delen av urinen finns en ökning av flera gånger indikatorn för nivån av mikroorganismer. Förberedelse för denna studie kräver en särskilt noggrann hygienisk beredning, för vilken en svag manganlösning kan användas. Det är också viktigt att analysen görs senast två timmar efter samlingen av urin.

 • Allmänt blodprov.

Förekomsten och utvecklingen av prostatainflammation bestäms av resultaten av den allmänna analysen av de viktigaste indikatorerna av undersökningen är att dechiffrera nivån av vita blodkroppar och ESR, om dessa är förhöjda, så i den manliga kroppen är en inflammatorisk process. Även för män är halten hemoglobin viktig, den sänker kan signera närvaron av prostatatumörer. Blod för en generell analys av behovet att passera ett finger, är förberedelse för analys vägran att acceptera någon mat under åtta timmar innan blodprovet, samt uteslutandet av en dag innan de får någon studie medicinering och, naturligtvis, alkohol.

 • Biokemiskt blodprov.

Blod för biokemisk forskning tas från venen, förberedelse för det är detsamma som för allmän analys med prostatit. Den biokemiska undersökningen mäter leverkontrollen (levermarkörer och bilirubin), det är möjligt att identifiera risken för njursvikt och njursvikt.

Blodprovet för PSA är ofta en avgörande bekräftelse på diagnosen.

Studier i akut och kronisk prostatit bör nödvändigtvis innehålla ett blodprov för PSA - ett specifikt antigen, vilket är en markör för en malign neoplasma. En hög nivå av PSA i blodet med hög grad av sannolikhet indikerar problem med prostatakörteln. En går denna analys inte möjligt att avgöra vilken typ av sjukdomen och identifiera malign sjukdom, BPH eller kronisk prostatit, PSA-nivån i blodet hos män, och kan uppgraderas efter en inflammatoriska sjukdomar i urogenital systemet män. Men om det finns en ökning av PSA-nivån i blodet, är det nödvändigt att genomföra ett antal ytterligare studier för att identifiera en möjlig malign neoplasma.

 • Diagnos av ejaculat och utsöndring av prostata.

Denna typ av studie ges endast med kronisk prostatit, i det akuta skedet av sjukdomen kan inte utföras. För studien är rektal palpation av prostatakörteln nödvändig, under vilken materialet för analys tas. Undersökning av prostats utsöndring gör att du kan identifiera inflammatoriska processer i prostata samt bestämma deras intensitet. Förekomsten av urogenitala infektioner kan också bekräfta analysen av urinrörsekretionen och studien av ejakulatet. Ytterligare studier med prostatit är spermogram, ultraljud och andra metoder för instrumentell diagnos.

Sammanfattningsvis bör det återigen erinras om att den korrekta diagnosen beror på prognosen för fullständig botemedel mot prostata sjukdomar. För att överlämna analyser vid prostatit är det absolut nödvändigt enligt rekommendationer från den behandlande läkaren, denna plikt för framgångsrik diagnostik och efterföljande behandling med beaktande av alla parametrar.

Diagnos och analys med prostatit

Prostatit är den mest smutsiga maskulin sjukdomen med otydlig, omfattande symptomatologi. Känna igen det i de tidiga stadierna utan ytterligare diagnos är nästan omöjligt, så test med prostatit är mycket viktigt. De utförs för att noggrant diagnostisera sjukdomen, bestämma dess stadium och svårighetsgraden av symtomen på inflammation.

På grundval av kliniska undersökningar väljs också den mest lämpade för hälsotillståndet och effektiv metod för behandling av patienten. Vilka tester rekommenderas för män med misstänkt prostatit? Vilken roll tilldelas dem vid diagnos och behandling av patologi?

Noggrann diagnos - grunden för effektiv behandling

Det är känt att ju ju mer diagnosen är etablerad desto lättare är det för läkaren att välja den nödvändiga behandlingen för patienten. Undersökningar av prostata, direkta test bestämmer i stor utsträckning de mediciner som kommer att få effekt i varje enskilt fall. De tillåter dig också att korrekt identifiera den skyldige, som bidrar till utvecklingen av inflammation i prostata och att välja rätt behandling taktik.

Vad kan testen säga?

Prostataanalys innebär en uppsättning kliniska undersökningar som utförs för att bestämma kroppens allmänna tillstånd, förekomsten av inflammation i den, den huvudsakliga mikroorganismen som orsakade dess skeden av vävnadsskada.

Kliniska undersökningar ger också läkaren tilläggsinformation om patientens övergripande hälsa, frånvaro eller närvaro av en tumör, virus i kroppen och immunsvaret mot dem.

När är undersökningen nödvändig?

En klinisk undersökning av prostatakörteln rekommenderas när symtom som:

 • liten svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion;
 • brännande känsla i urinröret och perineum;
 • obehaglig känsla under avföring
 • förekomsten av flytande trådar i urinen;
 • ökad uppmaning att urinera
 • intermittent urinering;
 • accelererad utlösning;
 • långvariga nattliga erektioner
 • minskad styrka;
 • ökad trötthet
 • mental depression, ångest.

Om minst en av dessa tecken stör dig, bör du snarast gå till urologen och genomgå en omfattande undersökning av prostatit.

Grundläggande analyser

Vad analyserar hand om vid prostatit? Huvuddelen är allmän analys av urin och blod, analys av prostats utsöndring, urinbakteriokultur, analys av urinrörets utsöndring, PCR-diagnos, dator eller magnetisk resonansbildning. Ytterligare test inkluderar ett blodprov för PSA, spermogram, transrectal sonografi av prostata och seminalblåsor, ultraljud av blåsan.

De ordineras om patogenerna i prostata inte fullständigt förstörs, om behandlingen har visat sig ineffektiv, om det finns misstankar om andra patologier i blåsan och prostata, om abscesser utvecklas.

Kom ihåg att palpation av prostata alltid tillåter dig att upptäcka inflammation i de tidiga stadierna, så det är nödvändigt att klara prov som tilldelats av en specialist, även med konsolatoriska förutsägelser.

Rollen för varje specifik analys är mer detaljerad.

Allmän analys av blod och urin

Ett allmänt blodprov för prostatit görs nästan alltid. Det gör att du kan uppskatta antalet blodkroppar, bestämma närvaron av blodsparasiter, halterna av hemoglobin, få en preliminär bedömning av patientens allmänna tillstånd. Venöst blod används för analysen.

Studier utförs på en speciell laboratorieautomatisk analysator. Ett blodprov kan detektera inflammation i prostata, andra patologier associerade med urinvägarna. Det anses vara ett av de viktigaste sätten att diagnostisera orsakerna till urinvägsobstruktion, eftersom det med högsta noggrannhet kan avgöra orsakerna till trängsel i urinröret och urinorganens tillstånd.

Ett allmänt blodprov för prostatit gör det möjligt att bedöma urinens bacobsens, genom att bedöma dess transparens, färg, organiska och oorganiska beståndsdelar, förekomsten av inklusioner och lämplig behandling.

Analys av urinrörets utsöndring och prostata

Analys av urinrörets utsöndring och prostata är en mikroskopisk undersökning av vätskan som produceras av organen, vilket gör det möjligt att upptäcka inflammation och att utvärdera dess svårighetsgrad. Material för analys erhålls med prostata massage: genom att trycka på kanalen appliceras vätska på glaset för vidare studier. Avvikelsen från sekretionsindikatorerna indikerar förändringar i prostatakörteln.

Dator- och magnetisk resonansavbildning

Magnetisk resonans och computertomografi är tekniker som gör det möjligt för kroppen att genomföra prostataundersökning utan att skada kroppen. De låter dig bättre studera mjuka vävnader, bestämma hur inflammationsprocessen utvecklas, identifiera komprimering och deformation av vävnader, stagnation och orsakerna till deras utseende.

Ytterligare metoder

Ytterligare tester för inflammation i prostatan innefattar:

 1. Transrectal sonografi är en studie som möjliggör en korrekt bedömning av alla storlekar av prostata, inklusive volymen av maligna tumörer. Analyser för prostataadenom och cancer måste nödvändigtvis inkludera denna typ av studie.
 2. Blodtestet för PSA är detektionen av ett ämne som produceras av prostataceller i en mans blod. Denna analys anses vara cancermarkör för prostatacancer.
 3. Blåsans ultraljud - en studie som gör det möjligt att bedöma kroppens form, yttre och inre konturer, blåsans innehåll.

De givna analyserna vid en prostatit gör det möjligt att inte bara avslöja ett stadium och en typ av patologi utan också att hämta optimala metoder och medel för behandling av patienten.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Diagnos av prostatit: En grundläggande och ytterligare studie

Prostatit, som många andra sjukdomar, kan behandlas mer framgångsrikt om sjukdomen diagnostiseras på ett tidigt stadium.

Moderna diagnostiska metoder kan exakt fastställa arten av sjukdomen och graden av patologiska förändringar i organ och förorda därför den mest optimala behandlingen.

Ju tidigare en man vänder sig till en medicinsk institution, desto snabbare blir undersökningen.

När sjukdomen är i ett försummelsestillstånd kan en mer noggrann diagnos krävas.

Vad är diagnosen prostatit?

 • att identifiera eller eliminera sjukdomen
 • bestämma orsakerna till patologi;
 • identifiera en mängd olika prostatit
 • välj de bästa behandlingsmetoderna.

Studier av prostatakörteln genomförs konsekvent: först undersöks patienten av en urolog, genomför en undersökning och fingerprovning av prostata, ger patienten en riktning för laboratorietester. Vid behov utförs instrumental diagnostik. Överväg mekanismen för att detektera prostatit mer detaljerat.

Anamnes och datainsamling

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal:

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;

Vill du tillfredsställa kvinnor 100%? Prova lösningen för kraftig styrka som rekommenderas av Alexander Myasnikov! Kvinnor är glada över detta! Läs mer.

V.Levashov: "Jag kände en påtaglig effekt i en vecka.."

Viktigt! Bevisade medel för hår:

Vid primärträdet intervjuar urologen patienten, från vilken han lär sig om klagomål om problemet, livsstil, sexuella relationer, patientens tidigare behandling etc.

Följande information beaktas i historien:

 • Varaktigheten av en mans dåliga hälsa.
 • smärtsamma känslor och deras lokalisering
 • kränkningar av urinering
 • problem med sexuella relationer
 • patientens livsstil (stillasittande arbete, alkoholmissbruk, promiskuitet etc.);
 • tecken på försvagning av immunitet (frekventa infektioner, kroniska sjukdomar);
 • närvaro av venerala sjukdomar;
 • information om sexpartnern
 • tidigare behandling av genitourinary systemet.

Baserat på den sammanställda kliniska bilden fortsätter doktorn att direkt studera prostata med hjälp av olika tekniker.

Mer om diagnosen prostatit

Diagnos av prostatit hos män: grundläggande metoder

 1. Palpation. Palpatorisk undersökning av prostata utförs rektalt, genom ändtarmen. Känner prostatakörteln, bestämmer läkaren följande kriterier:
  • Prostata storlek - en ökning av denna indikator kan indikera svullnad av vävnader som är karakteristiska för inflammatorisk process.
  • heterogenitet i vävnaden - kännetecknar inflammationen;
  • tätningar - kan prata om förekomsten av en tumör, brännbildning, abscess;
  • konturer - en förändring i prostans form karaktäriserar närvaron av hyperplasi;
  • sjuklighet - uppstår om kroppen är inflammerad.
 2. Laboratoriediagnostik. Det gör det möjligt att identifiera arten av inflammation, bedöma patientens allmänna hälsa, identifiera orsakssambandet till sjukdomen, utesluta cancer. För att klargöra dessa indikatorer ger patienten blod, urin, spermier.
 3. Ultraljudsundersökning (ultraljud). Det utförs för att visualisera orgeln för att bestämma storleken och strukturen hos körteln. För mer exakt diagnos används transkriptionsmetoden (TRUS) - enheten för ekografi sätts in i ändtarmen. Undersökningen avslöjar vidhäftningar, tumörer, stenar, cystiska formationer och andra avvikelser i prostatakörteln.

Ytterligare forskningsmetoder:

 1. Magnetic resonance imaging (MRI). Det utförs om huvudprocesserna fortfarande har frågor som behöver klargöras, kan metoden identifiera olika typer av prostatit.
 2. Ureteroscopy. Gör det möjligt att undersöka urinröret och urinblåsan för infektioner i genitourinary sfären.
 3. Röntgenundersökning (retrograd och uretrografi). Det utförs för att få information om urinrörets struktur, avslöjar störningar som ofta uppstår med prostatit.
 4. Biopsi. Det utförs för att utesluta den onkologiska orsaken till prostatit. För detta ändamål utförs histologisk och cytologisk undersökning av prostata vävnaden.

Hur känner man igen prostatit hemma?

Det är väldigt viktigt att känna igen prostatit i tid, så självbedömning av ditt tillstånd gör det möjligt för dig att se en läkare så snart som möjligt. Akut form av prostatit är lätt att känna igen på grund av att symtomen uppträder plötsligt och kraftigt: patientens kroppstemperaturen stiger, finns kramper vid urinering, skarp smärta i buken, ljumsk och rektal område. Det är mycket svårare att diagnostisera en kronisk form.

Symtom på kronisk prostatit:

 • frekvent uppmaning att urinera, svag och intermittent ström;
 • Stretching smärta i nedre delen av buken, nedre delen av ryggen, ljummen;
 • smärta i könsorganen
 • värk, brännande i anus, perineum, testiklar
 • brott mot sexuellt liv: brist på libido, för tidig utlösning, sexuell dysfunktion;
 • nervösa sjukdomar.

Förberedelser för diagnos av prostatit

Prostatit: Diagnostiska metoder och vad de visar

Laboratorieforskning:

 • Urinanalys. Vi studerar sådana indikatorer som leukocyter, proteiner, bakterier. Om det finns proteiner i urinen, och antalet leukocyter är mer än 5 enheter, karakteriserar detta den inflammatoriska processen. För att bestämma den patogena mikrofloran görs en bakteriologisk analys av urin, med hänsyn tagen till antalet bakterier per volymandel, eftersom flera bakterier normalt tolereras. Cytologisk forskning tillåter oss att upptäcka epitelceller, ett stort antal som kan karakterisera maligna former.
 • Spermanalys. Det gör det möjligt att bestämma inflammatorisk eller icke-inflammatorisk form av sjukdomen, för att bestämma mängden av spinalvätska.
 • Smörj från urinröret. Det tas för bakteriekulturen, vilket resulterar i att infektioner som överförs sexuellt detekteras.
 • Blodprov och PSA. En förhöjd nivå av det prostatiska specifika medlet karakteriserar inflammatoriska processer, adenom och maligna former. För att klargöra diagnosen utförs läkaren en tolkning av analysen, som avslöjar vissa proportioner av fri och bunden PSA. Spårning PSA hjälper läkaren att övervaka behandlingen av inflammatorisk process.
 • Analys av utsöndringen av prostata. Studier visar mikrofloran, majs lecitin, leukocyter, leukocyt höga indikatorer, närvaron av patogener och låga hastigheter av lecitin granuler karakterisera de patologiska processer. Om du inte kan få hemligheten i prostata, utförs analysen på urinsedimentet.

Bildningsmetoder:

 • Ultraljud och TRUS. För att identifiera prostatit används först diagnostiska metoder med ultraljud. Ultraljud utförs genom visualisering av prostata på monitorn genom bukvävnaden, men denna metod ger inte alltid en tydlig bild, så transrektuell undersökning är mer efterfrågad. Om prostatakörteln förstoras indikerar det inte alltid förekomsten av inflammation - en förstorad prostata kan observeras med adenom. Om prostatit indikeras av ojämn och ojämn kontur av körteln, ekkopositiva formationer, områden med nedsatt och ökad ekogenitet.
 • HERR Ingen av de instrumentella metoderna kan jämföras med noggrannheten i denna studie. MR kan du bestämma innehållet i prostata, få mer information om lymfkörtlar och testiklar, studien avslöjar inflammatoriska processer och prostata abscess, adenom, cancer. Denna undersökningsmetod ordineras ofta före operationen för att bestämma platsen för kirurgisk ingrepp.
 • Biopsi. Om det finns misstanke om cancer, om patienten efter leverans av blod till PSA avslöjade ökade satser skickas patienten till en biopsi. Provtagningen av vävnadsfragmentet för undersökning utförs genom en punktering med en ihålig nål i gren- eller rektumområdet. Histologisk undersökning av den cellulära kompositionen bestäms av den exakta vävnad med avseende på närvaron av prostatacancer, cytologi - inte undersökt vävnad och celler tagna från ytan, det utförs för detektion av tidiga stadier av tumörer.

Diagnos av prostatit hos män

Nyckeln till framgångsrik behandling är den tidiga diagnosen prostatit hos män, som kan upptäcka sjukdomen i de tidiga stadierna. Modern medicin har ett brett spektrum av diagnostiska förfaranden, inklusive laboratorie- och instrumentstudier. Diagnostiska åtgärder vidtas på sjukhus vid utnämning av urolog.

De första tecknen på denna känsliga sjukdom som en man kan bestämma och självständigt.

Diagnostik hemma

Diagnos av prostatit är möjlig hemma. De första symptomen på sjukdomen hos män utvecklas gradvis och uttrycks av systematisk obehag i bäckenområdet. Det är brännande, smärta och stickningar. Det är viktigt att nämna "symptom på den sista droppen", som ofrivilligt uppträder när du sitter, urinerar. Det finns ett annat sätt att diagnostisera prostata hemma.

Ta 3 rena behållare och fyll dem i sin tur med en kontinuerlig ström. Noggrant studera innehållets färg och grumlighet. Med urinrörets inflammation kommer grumlig urin endast i den första behållaren. Förekomsten av grumlig urin i den första och tredje flaskan, bekräftar inflammationen i prostata. En gång i denna situation måste du utan dröjsmål besöka urologen. Man bör komma ihåg att hemma är det omöjligt att bota sjukdomen helt.

komplikationer

Prostatit är farligt efter komplikationer:

 • Brott mot erektil funktion
 • Kronisk form av prostatit;
 • Godartad prostatahyperplasi;
 • infertilitet;
 • Sällan maligna neoplasmer.

Om patienten inte söker medicinsk hjälp börjar sjukdomen att utvecklas, patienten har symptom som är karakteristiska för det akuta skedet:

 • Violerade processen med urinering (urinströmmen intermittent, försvagad eller utsöndrad genom droppe);
 • Avföringsprocessen är smärtsam;
 • Det finns smärta i bäckenregionen;
 • Erektil dysfunktion, problem med styrka börjar
 • Störa mannen omedelbart att uppmana att urinera, utan att fullständigt tömma blåsan;
 • Svåra fall är komplicerade av enuresis, oftare hos äldre män;
 • Utseendet av en obehaglig lukt från urinröret efter urinering;
 • Ökning av kroppstemperatur hos män;
 • Psykologiskt obehag.

Smärtsamma känslor kan vara orsaken till sjukdomar som osteokondros, ibland observerade med långvarig avhållande från sexuella kontakter eller permanent utlösning.

Diagnostik i medicinska institutioner

Diagnos och behandling av prostatit behandlar en urolog. Baserat på patientens klagomål gör han en preliminär diagnos. Men för att klargöra diagnosen utser ett antal diagnostiska förfaranden.

historia

Den första fasen i diagnosen av en urologs doktor är en anamnese eller en så kallad medicinsk historia. En viktig punkt i sjukdomshistorien är:

 • Tidpunkt för uppkomst och varaktighet av symtom;
 • Professionell verksamhet hos patienten, livsstil;
 • Förekomsten av venerala sjukdomar i nuet eller i det förflutna;
 • Att ha ett sexuellt förhållande, en permanent partner
 • Naturen hos de första tecknen på sjukdomen;
 • Förekomsten av kroniska sjukdomar i det genitourära systemet;
 • Sjukdomar av nära släktingar med sjukdomar i genitourinary systemet.

På grundval av patientens mottagna anamnese och klagomål fortsätter doktorn till nästa diagnossteg.

Rektal palpation

Rektal palpation är ett viktigt verktyg i den första diagnossteget. Manipulation gör att du kan bestämma storleken och gränserna för prostata, strukturen och densiteten hos dess yta. En mycket viktig faktor är smärta när man pressar på prostata. I en frisk man är denna procedur smärtfri, smärtan uppträder med prostatit, liksom med sprickor och hemorrojder.

Rektal palpation gör att läkaren kan bestämma listan över laboratorie- och instrumentstudier. Analyser av blod, urin, utsöndring av prostata och även seminalvätska hjälper läkaren att göra en noggrann diagnos.

Laboratoriediagnostiska test

Listan över de undersökningar som använts vid diagnostik av en prostatit:

 1. Det allmänna blodprovet karakteriseras av leukocytos och ökad ESR (erytrocytsedimenteringshastighet). Dessa blodprov indikerar närvaron av inflammation i hankroppen. Ju högre index, ju starkare inflammationen.
 2. Urinanalys med prostatit kännetecknas av leukocyturi (ökat antal vita blodkroppar), enda röda blodkroppar. En liten mängd protein och bakterier noteras.
 3. Den mest informativa för diagnosen prostatit är analysen av utsöndringen av prostata, urin och seminalvätska för bakteriologiska studier. Genom resultat av undersökningar är det möjligt att definiera inte bara närvaron av mikroorganismer utan också ett slag som är viktigt vid tillsättning av antibiotika. Urinprovtagningen för bakteriologiska studier bör företrädesvis utföras med en kateter.
 4. En analys av utsöndringen av prostata utförs inte med misstanke om akut prostatit. I andra former av sjukdomen tas en droppe sperma på glidbanan via den intra-rectala vägen efter en prostata-massage. Materialet undersöks under ett mikroskop. I en frisk man är prostalkörtelns hemlighet genomskinlig.
 5. Urinalys genom metoden för ett fyrglasprov används ofta av urologer vid diagnosen inflammationsfokus i det urogenitala systemet hos män. 4 sterila flaskor levereras från laboratoriet. Patienten tar en hygienisk dusch. Ge honom en kontinuerlig ström för att samla urinen i den första burken och den andra burken. Gör sedan en prostata massage och samla hemligheten i 3 behållare. Resten av urinen hälls i den sista burken. Det samlade materialet skickas till laboratoriet för följande indikatorer: bakteriologisk, klinisk, mottaglighet för antibiotika. Närvaron av bakterier i 3 och 4 glasögon, indikerar utvecklingen av en infektionssjukdom i prostatakörteln.
 6. Spermogramanalys. Om du har några frågor under diagnosen av sjukdomen bör du hålla ett spermagram. Studien av ejakulat ger mycket information i diagnosen av en reproduktiv funktion hos en man. Prostatit diagnostiseras av resultaten av spermogramanalyser, både fysiska och bakteriologiska indikatorer. Prostatit är följande avvikelser: eyakullyata volymreduktion (hastighet av från 2 till 5 ml), en minskning av surhet hos mediet (pH 7,2-7,6 hastighet), en minskning tid då sperma förvätskning, ökat antal leukocyter, förekomst av slem och enskilda erytrocyter;
 7. Smörj från urinröret. Prostatit och inflammation i urinvägssystemet (uretrit) hos män är samtidiga sjukdomar. Att diagnostisera sjukdomen utnämns till att skrapa ur urinröret. Om resultaten av studier funnit leukocytos, närvaron av slem, bakterier, epitel, så att patienten har inflammation i prostatan och urinvägarna.
 8. En studie av sekretionen av prostatakörteln för närvaro av atypiska celler föreskrivs för att utesluta malign vävnadsbildning.

Ytterligare forskningsmetoder

När det finns svårigheter att diagnostisera sjukdomar i urologisk praxis, föreskrivs ytterligare test:

 • Ett blodprov för ett prostataspecifikt antigen (PSA) används för misstänkt prostatacancer;
 • TRUS (transrectal sonografi) av prostata och seminal vesiklar.

Ultraljudsundersökning av prostata

Ultraljudsundersökning av prostata gör det möjligt att bestämma prostatavolymen, gränsernas klarhet, strukturella förändringar i vävnaden. Används för att diagnostisera prostatit i en differentialdiagnos med andra bäckensjukdomar hos män.

tomografi

Män med försummade fall av prostatit, liksom med misstänkt malign neoplasma, skickas för undersökning med hjälp av dator eller magnetisk resonansbildning. Möjligheterna för denna diagnos ger en tydlig bild av sjukdomen.

I modernmedicinens arsenal finns ett stort utbud av moderna metoder för att diagnostisera urologiska sjukdomar. För att upprätthålla hälsan behöver inte faderns glädje behandlas hemma. Kontakta din vårdgivare för medicinsk hjälp. Tidig diagnos och omfattande behandling leder till en lyckad återhämtning.

Vilka tester är föreskrivna för män med misstänkt prostatit

Om en patient misstänks ha en sjukdom utförs prostatitest för att bestämma förekomsten av sjukdomen, fastställa sitt stadium och avgöra om det finns några komplikationer. Utan grundlig undersökning är det svårt att förstå om prostatakörteln är inflammerad. Av denna anledning diagnostiseras prostatit inte alltid i början, även om det är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna.

Vad visar prostataundersökningen?

En allmän analys av blod och urin, såväl som kliniska undersökningar av kroppen, kan bestämma den aktuella statusen för prostata och identifiera närvaron av patogena mikroorganismer.

Diagnos ger också en uppfattning om svårighetsgraden av inflammation och graden av vävnadsskada. När en man ger alla nödvändiga tester för prostatit, får doktorn en fullständig bild av hans tillstånd, förekomsten av virus och graden av resistens hos organismen mot virusinfektioner.

Förteckning över tester för prostatit

Om det finns en misstänkt inflammation i könet, ger en man ett antal grundläggande och ytterligare test. Tidigare undersöker läkaren patienten och frågar om hans symtom. Klagomål om svår smärta kan indikera en skarp form. Om hennes sannolikhet utesluts, utför läkaren rektal palpation. Denna procedur tillåter läkaren att bedöma en mans allmänna tillstånd och förstå vilka prov han behöver ta, förutom blod och urin.

Efter rektal palpation föreskriver läkaren ett hänskjutande till alla typer av undersökningar. Antalet nödvändiga test kan variera från patient till patient. I vissa fall är det tillräckligt att undersöka blod och urin för diagnos, medan andra kräver noggrann undersökning.

Men oftare ser listan med rutiner för diagnostik ut så här:

 1. Allmän analys av blod och urin.
 2. Studie av prostats utsöndring (med misstankar om en akut form av sjukdomen).
 3. MR i bäckenorganen.
 4. Bakteriologisk odling av urin, vars syfte är att bestämma vilken typ av bakterier som orsakade inflammatorisk process.
 5. Laboratoriediagnos med PCR. Det är ett ultrasensitivt test som låter dig upptäcka osynliga hot i form av latenta sexuella infektioner.
 6. Tre-glas urinprov är en särskild diagnostisk metod (det är inte ordinerat i alla fall).

Allmänna tester med prostatit kan ge mycket information, men inte alltid låta dig få en komplett bild. Så ökar inflammationen ESR och ökar innehållet av leukocyter i blodet. På de avancerade stadierna avviker indikatorerna från normen mer än de ursprungliga. Men med den katarrala formen av prostatit kan blodkompositionen vara normal. Denna omständighet leder ofta till en otrolig diagnos. Det faktum att mannen är sjuk, blir känd först efter analys av urin: i det finns partiklar av pus.

Studie av prostatsekretion hos män

Biologiskt material för studier samlas in under laboratorieförhållanden. Läkaren utför stimulering av prostatakörteln och samlar hemlighet på glaset, varefter det studeras under ett mikroskop. Normalt bör sekretorisk vätska ha formen av ett fernblad. Avvikelser eller närvaron av blodpartiklar indikerar en inflammatorisk process.

Ytterligare undersökningar

Ytterligare test för prostatit är endast föreskriven om resultaten av huvudproverna ger anledning att misstänka en man av närvaron av andra sjukdomar, till exempel blåsans inflammation. De ordineras också om behandlingen inte ger den förväntade förbättringen eller patienten upplever komplikationer.

 1. Blod på PSA. Sådana test med prostatit är föreskrivna om det finns misstankar om en malign tumör.
 2. Transrectal sonografi (TRUS) av prostata och seminal vesiklar. Nu är det den mest effektiva typen av diagnos.
 3. Spermogramma - studien av ejakulat för att bedöma kvinnornas reproduktiva förmåga.
 4. Blåsans ultraljud.

Hur är urinackumulering gjort?

Om sjukdomen har gått till försummade scenen, får urinen en karaktäristisk förändring, vilket avslöjas genom en laboratorieundersökning. Samlingen för att utföra analysen för prostatit utförs på olika sätt, medan det är viktigt att inga utländska mikroorganismer kommer in i vätskan. För att diagnostisera prostatainflammation uppsamlas urin enligt följande: Efter urineringstiden pressas en ren bomullsplatta mot urinröret, i vilken en tillräcklig mängd vätska absorberas.

Viktigt: Före proceduren måste området kring urinröret desinficeras. Detta är nödvändigt så att främmande ämnen och bakterier inte kommer in i vätskan, annars kommer det att bli nödvändigt att genomföra en andra undersökning.

Patienter skickar också urin med hjälp av en steril kateter i ett utrustat laboratorium. Först uppsamlas vätskan i en steril behållare, så bakterierna såddas där, varefter odlingen odlas och endast då utförs diagnosen. Patientens resultat måste behandlas efter en tid, vid vilken tidpunkt som läkaren kommer att säga.

Analys av ejakulatet

Detta är det mest exakta och informativa testet. I seminalvätska kan läkare upptäcka icke-livskraftiga och döda spermatozoer, röda blodkroppar, leukocyter. Förekomsten av agglutininer (stillasittande spermatozoer) indikerar störning i immunsystemets funktion. För att bestämma närvaron av inflammation kan vara och den typ av reaktion: normalt det är surt, och prostatit - alkalisk, och på grund av detta, spermierna blir slö och dö.

I diagnosen är det ofta att de flesta spermierna (upp till 75-80%) är inaktiva. Denna patologi indikerar genetiska störningar eller hormonella misslyckanden, såväl som abnormiteter i testiklarna.

Undersökning av sperma är inte föreskriven för alla män. Ibland ersätts det av en analys av prostats utsöndring. Om det inte ger resultat, eller av någon anledning är det svårt att samla biologiskt material, genomförs en semenstudie. Dessa är bara de huvudsakliga typerna av undersökningar som visas med prostatit. När det finns misstanke om samtidiga sjukdomar, komplikationer eller sekundära störningar, uppmanas patienten att ta ytterligare test, vilka bestäms individuellt.

Metoder för modern diagnos av prostatit hos män

Inflammation i prostatakörtelvävnad avser sådana sjukdomar i organ av det manliga reproduktionssystemet som är i behov av snabb diagnos och omfattande behandling.

Moderna diagnostiska tekniker ger information på svårighetsgraden av den inflammatoriska processen, graden av prostatisk hypertrofi och prognoser avseende återvinning av patienten. Framgången av läkemedelsbehandling av denna sjukdom beror direkt på diagnosens aktuella karaktär.

Mål av diagnos

Omfattande undersökning av den manliga kroppen för den inflammatoriska lesionen i prostata bär sådana mål:

 • bekräftelse eller återkallande av den kliniska diagnosen
 • detektering av orsaken till inflammatorisk lesion av prostata
 • bestämning av typen av sjukdom
 • urval av optimala metoder för läkemedelsbehandling.

Den allmänna planen för diagnostiska åtgärder består av sekventiella förfaranden.

Inledande steg diagnosen innefattar en allmän undersökning av en urolog, en patients enkät och en digital undersökning av prostata.

I en undersökning av patientens läkare bedömer klagomål män bestämmer art och lokalisering av smärta, samt få information om patientens livsstil, hans sexliv, liksom närvaron av samtidiga sjukdomar i urin- och könsorganen.

Sådan diagnostisk information är av särskilt värde:

 1. Varaktighet av smärtsyndrom, obehag och andra tecken på inflammatorisk lesion i prostatakörteln.
 2. Plats för smärta lokalisering.
 3. Frekvensen av urinering.
 4. Arbetets karaktär och människors sätt att leva.
 5. Sexualitetens regelbundenhet.
 6. Har det varit några fall av upptäckt av sexuellt överförbara sjukdomar.

I nästa stegurologen fortsätter till en omedelbar bedömning av tillståndet hos prostatakörteln. Patienten har tilldelats laboratorie- och instrumentundersökningar, vilka är nödvändiga för att upprätta en tillförlitlig diagnos. Efter avslutad undersökning

Fingerforskning

Metoden för fingerundersökning av detta organ består i palpation av orglet genom ändtarmen. I läkarundersökningsprocessen utvärderar det med sådana kriterier:

 1. Strukturens homogenitet. Icke-enhetlig för prostatakörteln, indikerar utvecklingen av den inflammatoriska processen i den.
 2. Organets storlek. I inflammatoriska lesioner av prostata, är det en ökning i dess storlek på grund av svullnad.
 3. Densitet. Om prostatan är tätad lokalt eller över hela området, då denna indikation kan tyda inte bara utvecklingen av den inflammatoriska processen, men även närvaron av en godartad tumör.
 4. Konturer. Om läkaren upptäcker en förändring i körgans vanliga form, är det en fråga om utvecklingen av hyperplastiska processer på grund av en inflammatorisk reaktion.
 5. Smärta. Med ett litet tryck på den friska prostatan känner man inte något obehag och smärtsamma känslor. Om dessa tecken är närvarande talar vi om bildandet av en kronisk inflammatorisk process.

Laboratoriediagnostik

Komplex laboratoriediagnostik ger en detaljerad bild av förloppet av prostatit.

Baserat på de erhållna uppgifterna är det lätt att bestämma försummelsen av den inflammatoriska processen, liksom risken för att bilda en malign eller godartad tumör.

Undersökning av prostatsekretion

Under en digital undersökning av prostata specialist inte bara bestämmer touch av hennes tillstånd, men också av den kortsiktiga stimulering utövar hemlig staket för efterföljande laboratorieanalys.

Efter att ha fått den nödvändiga mängden utsöndring av prostata, applicerar doktorn biologisk vätska till bilden och skickar den till en detaljerad laboratorieundersökning.

Närvaron av leukocyter, deras antal, liksom mikroflorans sammansättning beaktas.

Om det finns 3 eller fler vita blodkroppar i synfältet, konstaterar medicinska experter att det finns en inflammatorisk process. Den infektiösa karaktären hos prostatit indikeras av patogena mikroorganismer av bakteriell natur som finns i utsöndringen av prostata.

Uretral utslag

Denna metod är inte det viktigaste sättet att diagnostisera prostatit, men tack vare ett urinrörsår Det finns möjlighet att identifiera samtidigt infektionsinflammatoriska sjukdomar organ av genitourinary systemet.

Smetet tas med en smal engångsplast, som sätts in i urinröret i 3-4 cm.

Det resulterande biologiska materialet undersöks genom bakteriologisk inokulering eller PCR-metod.

urinanalys

Allmän klinisk och bakteriologisk undersökning av urin vid misstänkt sjukdom Det är nödvändigt att upptäcka tecken på en inflammatorisk reaktion samt att bekräfta eller avvisa den smittsamma naturen denna sjukdom.

Patientens urin utvärderas för innehållet i röda blodkroppar, leukocyter och protein. Patienter med inflammatoriska lesioner i prostatakörteln diagnostiseras med 5 eller fler leukocyter inom synfältet, erytrocyter och protein detekteras.

Laboratorieanalys av seminalvätska

Denna indirekta laboratoriemetod för detektering av prostatit används för att bedöma tillståndet för den reproduktiva funktionenmän mot bakgrund av inflammatorisk process.

Denna laboratoriestudie tar hänsyn till de fysikalisk-kemiska egenskaperna hos den seminala vätskan, koncentrationen av spermatozoa, deras livskraft, potentialen för agglutination och rörlighetsnivån.

Instrumentdiagnostik

Att bedöma tillståndet av prostatavävnad i medicinsk praxis Sådana undersökningsmetoder används:

 • ultraljudsundersökning
 • ureteroscopy;
 • biopsi;
 • retrograd uretrografi;
 • magnetisk resonansbilder.

Var och en av dessa metoder har flera fördelar. För diagnos av prostatit används de i samband med laboratoriemanipulationer.

Ultraljudsundersökning av prostata

Bildning av organet med ultraljud ger information om dess struktur, konsistens, storlek, liksom närvaron eller frånvaron av tumörer.

För att få pålitlig information om käftens tillstånd, urologer använd den transrektala tekniken prostata undersökning. Det består i att införa en ultraljudssensor i ändtarmen.

biopsi

Om det finns en misstänkt utveckling av en malign neoplasma I prostatakörtelns område samplas organs fragment med den efterföljande histologiska undersökningen av det biologiska materialet.

Om förekomsten av en malign tumör talar atypiska celler, som finns i fragment av körtelvävnaden.

ureteroscopy

Denna metod kan betraktas som en hjälpmetod, för med hjälp du kan bedöma blåsans och urinrörets tillståndför smittämnen.

Retrograd uretrografi

Denna röntgendiagnostiska metod används för en detaljerad bedömning av urinrörets tillstånd, dess struktur och förekomsten av defekter, som härrör från inflammatoriska lesioner av prostata.

Magnetic Resonance Imaging (MRI)

Denna mycket exakta och mycket informativa diagnostiska metod utse män till de fall då andra varianter av undersökningen inte var informativa.

Med hjälp är det möjligt att inte bara bekräfta diagnosen, men också för att fastställa en exakt mängd prostatit.

Självdiagnos

På grundval av subjektiva känslor kan man inte noggrant diagnostiseras, men självbedömning av tillgängliga klagomål kan leda till tanken på behovet av att besöka en urolog och genomgången av ett komplext laboratorium och instrumentanalys.

Eftersom prostatit kan förekomma i akut och kronisk form rekommenderas att varje representant för den starka hälften av mänskligheten är bekant med de viktigaste manifestationerna av denna sjukdom.

För den akuta sjukdomen kännetecknad av en skarp start, smärtsam urinering, feber, intensiv smärta, bestrålning i rektum, inguinal region, perineum och underlivet.

För kronisk form Denna sjukdom kännetecknas av sådana tecken:

 • mild smärta i penis
 • brännande känsla i perineum, skrot och anus;
 • traumatisk smärta i ländryggen och underlivet;
 • frekvent uppmaning att tömma blåsan, åtföljd av obehag. En kronisk form av sjukdomen kännetecknas av en diskontinuerlig och svag urinström;
 • minskning av erektilfunktionen, för tidig utlösning och andra sjukdomar i könsorganet;
 • psykologisk labilitet.