Huvud
Massage

Analyser och diagnos av cystit hos män

En mans urinrörkanal är utformad på ett sådant sätt att infektion i svåra tränger in i urinblåsan vid en bakteriepatogen som kommer in i könsorganet. Men efter att ha övervunnit de stigande ruttarna och har kommit på blåsans slemhinna utvecklas den patogena miljön omedelbart. Med tanke på symtomen är analysen och diagnosen cystit hos män den enda förmedlaren för behandling av behandling. Och du måste göra det omedelbart.

Utveckling av cystit hos män

Symtom på cystit manifesteras, inte är unik, så självtestet via yttre informationskällor kan leda till förlorad tid i andra farliga sjukdomar - cancer i urinblåsan. Men även när det gäller bekräftelse av cystit, bör diagnosen noggrant beskriva den typ av patologi, scen, svårighetsgrad, och viktigast av allt - etiologin av sjukdomen.

Orsaken till cystit hos män avslöjar en av följande faktorer:

 • bristande överensstämmelse med hygienstandarder
 • patologiskt tillstånd hos njurarna, inklusive infektiöst ursprung
 • oförmågan att besöka toaletten mer än en gång var 3-4 timmar;
 • latent förlopp av infektionssjukdomar som inte är förknippade med det genitourära systemet;
 • tuberkulär utbildning
 • immunbrist;
 • medfödd patologi i urinröret.

Obehagliga känslor och obehag, intensifierar med urinering, blir huvudkriteriet för förstörelsen av blåsan. Frekventa önskningar för småbehov med en minsta mängd urin vid utgången åtföljs av att dra, piercing smärtor i pubic regionen, brinner. På grund av det sista tecknet tas ofta cystitis av en man för en veneral sjukdom med efterföljande antagande av lämpliga "hem" -åtgärder, vilket bara förvärrar utvecklingen av en verklig sjukdom.

Endast en läkare kan hänvisa en patient till leverans av test

Diagnos av cystit hos män

Ett snävt arbetsschema för smala specialister innebär att patienterna accepteras efter en ganska lång tid efter avtalet. I detta fall rekommenderas, efter att ha tagit en kupong till urologen eller nephrologisten, att konsultera en terapeut för att förskriva preliminära allmänna test. Detta sparar tid senare. Det är önskvärt att mellan leverans av test och datum för inspelning, inte mer än en vecka gått, annars kan läkaren be om att uppdatera dessa resultat.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Förutom allmänna test kommer diagnosen cystitis att kräva ett komplett urinprov, som huvudindikator för sjukdomar i urinvägarna. Om resultatet är oklart kan ytterligare undersökningar schemaläggas, vilka inkluderar:

 • Njur ultraljud;
 • cystoskopisk undersökning;
 • Ett smet för STI (sexuellt överförbara infektioner).

Alla undersökningar bör genomföras på kort tid, eftersom behandlingen inte kommer att påbörjas utan fullständig information om sjukdommens art.

Urinalys för blåsan

Förstörelsen av blåsan slemhinnan och närvaron av bakterier av liv av nedbrytningsprodukter uttrycks i grumlighet och färg på kväljande lukt av urin och depositioner av tunga slam. När sjukdomen fortskrider, förändras sjukdomen i riktning mot mörkare och närvaron av främmande föroreningar, typen av biologiskt material.

För en noggrann diagnos utförs urintestning med olika metoder.

Allmän klinisk analys av urin

Förberedelser för denna analys utförs enligt ett standardschema med följande begränsningar:

 • På tröskeln till samlingsmaterialet kan du inte äta mat som kan snedvrida urinens färg: betor, morötter, kaffe, mättade nektar;
 • det är omöjligt, minst en dag före samlingen, att dricka alkohol, dricka energi, i 6-8 timmar - att röka.

Preliminär förberedelse för analysen består i att tvätta könsorganen med tvållösning och skölja genitalen noggrant med rent vatten. Gör det på morgonen, precis innan du besöker toaletten. Den första delen av urinen sjunker, och all efterföljande vätska (från 100 till 200 ml) ringer in i en apotekshållare.

När testresultaten erhålls kommer den första indikatorn för blåsan att vara det ökade innehållet av leukocyter, erytrocyter, liksom förekomsten av svampar och bakteriemedium i urinen.

Nechiporenko analys

Denna studie är relevant för signifikanta avvikelser i allmänna blod- och urintester och syftar till att identifiera de beståndsdelar som ingår i sammansättningen av den isolerade vätskan. Ibland föreskrivs urinprov för blåsning hos män för komplexet för en engångsleverans. Det är lämpligt att närma sig Nechiporenko analys separat eller, under alla omständigheter, lämna den över en dag senare än en generell analys. Detta minskar sannolikheten för fel i studien av materialet.

Preliminär förberedelse för denna undersökning skiljer sig inte från den föregående. Hygieniska förfaranden och korrekt materialinsamling utförs på morgonen. En liten skillnad i processen att fylla behållaren är att en "genomsnittlig" del av urinen (20 till 40 ml) krävs för analys.

Addis-Kakowski-metoden

Urinsamling utförs på morgonen i en 2-liters behållare

Materialet för denna analys bildas genom retention av fluid i blåsan från midnatt till 8 am. Eftersom med cystit är en tredjedel av dagen utan urinering nästan omöjlig, har metoden inte mycket fördelning i denna sjukdomsgrupp. Det anses emellertid nödvändigt om läkaren är osäker på diagnosen och vill utesluta njursjukan från den.

Addis-Kakovsky-analysen är särskilt noggrann vid bestämning av den kvantitativa sammansättningen av röda blodkroppar och leukocyter. Samlingen utförs efter tvättning av könsorganen på morgonen, i en 2-liters behållare.

Tank sådd

Såplanten produceras på två sätt - genom att studera urin som samlas på vanligt sätt eller isoleras med hjälp av en cystoskopisk enhet. Denna analys är nödvändig för att bestämma känsligheten hos den patogena mikrobiella miljön mot antibiotika. Således är planeringen av framtida behandling planerad.

För korrekt utvärdering av analysens resultat utförs erosionen av könsorganen och perineum före urinsamling utan användning av alkaliska medel. Sedan uppsamlas morgonurinen i mängden 10-20 ml i en steril behållare. I detta fall är särskild uppmärksamhet åt att se till att behållarens kant inte rör huden på förhuden eller perineum.

Fullständig blodräkning

Fullständig blodräkning

Ett allmänt blodprov, i samband med en allmän urinalys, är grunden för diagnoskartan. Den inflammatoriska processen i resultaten av ett allmänt blodprov detekteras först efter det att det manifesteras i dynamik, så tidigt eller lätt flödande cystit går ofta ohejdad. Men ändå är diagnosen alltid baserad på biologiska materialets primära staket.

Förekomsten av purulent-inflammatorisk process i blodet framgår av ökad leukocyterhalt (7-9 × 10 * 9), en ökning av ESR-nivån (från 15 mm / h).

Ytterligare forskningsmetoder

Med en tydligt synlig etiologi av sjukdomen och en tydligt uttalad process kan ytterligare studier inte vara nödvändiga, eftersom ovanstående laboratorieförfaranden är tillräckliga för syftet med behandlingen. Men det händer att cystit är en konsekvens av en komplex infektionssjukdom, eller dess symptom är svåra att särskilja mot bakgrund av motsägelsefulla tecken. I detta fall utförs raffineringstest och djupare maskinvaruundersökningar.

Smörj på STI

Studien, som har ett annat namn - bakterioskopi, är utformat för att utesluta från patientens diagnos en sexuellt överförd eller herpesinfektion som är sexuellt överförd. Symtomatologi i primära manifestationer av cystit kan likna algoritm syfilis infektion i urogenitala systemet, klamydia, genital herpes, och andra typer av sjukdomar som grupp.

Med någon av dessa sjukdomar kommer substansen som frigörs från urinröret tillsammans med urinen att bära spår av leukocytos, liksom produkterna av sönderfallet av bakteriens vitala aktivitet. Att ha dem är definitionen av sjukdomen.

Förberedelser för att smita innehåller:

 • vägran att ta antibiotika 24 timmar före förfarandet
 • vägran av hygienåtgärder i form av tvättning eller behandling av könsorgan med antiseptiska medel 3-5 timmar före smutsning;
 • vägran att han hade sexhandlingar i 24-36 timmar före förfarandet.

Diagnos av cystit hos män genom att samla materialet utförs hos en urolog. Patienten står, medan läkaren försiktigt tränger in i den sterila applikatorn i manens urinväg, vrider instrumentet. Sedan extraheras applikatorn, och fukten från instrumentet skrivs på det sterila glaset. Efter att proceduren är klar skickas glaset för undersökning.

Smärta på STI betraktas som obehaglig och smärtsam noggrann diagnos, men med den korrekta algoritmen för handlingar bör konsekvenserna begränsas till obehag. Om patienten, efter det att provet tagits, meddelar patienten blodutmatningen vid urinering, omedelbart adresseras klagomålen till behandlingsurologen.

Cystoskopisk metod

Diagnos av cystit i kronisk form är en tillräcklig grund för cystoskopi. I detta fall är sorten, graden och typen av den inflammatoriska processen korrekt fastställd, några patologiska avvikelser från normen i blåsans struktur avslöjas. Vid forskningsprocessen tas vid behov en biopsi.

Förberedelser för cystoskopi är begränsad till elementär tvättning, samt ett besök på toaletten 2-3 timmar före den planerade tiden för förfarandet. 3-4 dagar före endoskopisk undersökning börjar patienten injiceras med lokalanestetika.

Förfarandet själv är under lokalbedövning och är traumatisk. Sexuella organ av mannen behandlas med antiseptika och först därefter fortsätt att sätta sonden i urinväggen. Med tyngdpunkt i sphincterringen stoppas instrumentet och undersökningen av den bakre delen av urinröret börjar.

Vid undersökning ges särskild uppmärksamhet åt:

 • lokalisering av urinledare;
 • antal flodmynningar;
 • färg slem
 • förekomsten av främmande kroppar.

Efter att proceduren är avslutad och effekten av anestesi passerar, brinnande känslor, obehag i urinrörets kanal och smärta när man besöker toaletten anses vara acceptabel.

Njur ultraljud

Efter att beskriva vad testerna behandlas cystit, för att inte nämna den enklaste metoden för instrumentella diagnostik, som äger rum överallt i alla sjukdomar i njurarna och urinvägarna. Ultraljud av njurar hos män är transabdominal.

Patienten ligger på soffan. Före proceduren frågas mannen att klä sig i midjan och sänker byxorna till ljummen. Under undersökningsundersökningen kan patienten erbjudas att byta position - vänd på sin sida, stå upp. Om proceduren utförs på fullblåsan, kan patienten bli ombedd att besöka toaletten och sedan återvända för omskärning.

Leveransen av test för blåsan är en extremt nödvändig procedur. På grund av sin studie avslöjar doktorn närvaron eller frånvaron av skadliga mikroorganismer hos en person, som därefter behövs för korrekt diagnos och behandling av sjukdomen.

Har du allvarliga problem med POTENTIAL?

Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • trög erektion
 • brist på lust
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Känslan att öka är möjlig! Gå till länken och ta reda på hur experterna rekommenderar att du behandlar.

Cystit hos män - symptom och behandling hemma

Cystitis är en bakteriell infektion som uppstår när bakterierna går in i urinblåsan genom urinröret. Detta smärtsamma tillstånd är hänförligt till infektioner i urinvägarna i underdelen.

Cystit är mindre vanligt hos män, på grund av att deras urinrör är mycket längre än honan, och därför måste bakterierna gå långt för att nå blåsan. Cirka tvåhundrade representanter för det starkare könet finner motsvarande tecken.

Idag kommer vi att titta på cystit hos män, dess symtom, och även vilka läkemedel som används för effektiv behandling hemma.

orsaker till

Varför uppstår cystit hos män, och vad är det? Infektion blir oftast orsaken till blåsan. Bakterier tränger in i blåsan, främst av stigande bana, det vill säga från urinröret, prostata, testikel eller dess epididym, seminalblåsor.

Hos män är urinröret ganska lång, smal och krökt. Dessutom kan slemhinnan och epitelet hos mänens urinblåsa kunna motstå mikrober på egen hand. Detta förklarar sjukdomen sällsynthet i det starkare könet.

 1. Infektiös cystit hos män utvecklar sig som regel mot bakgrund av uretrit, prostatit, orchitis, vesikulit, epididymit.
 2. Specifik cystit orsakas av mykoplasma, klamydia, trichomonader, mykobakteri-tuberkulos, gonokocker.
 3. Mycket sällan följer cystitis sådana sjukdomar som purpura, actinomycosis och schistosomiasis.

Bland andra faktorer som ökar risken för cystit hos kvinnor, bör det noteras diabetes, ryggmärgsskada, transuretral kirurgi (resektion av prostata, urinrör, tumörer i urinblåsan), stress, kyla, alkohol, kryddstark mat.

Symptom på sjukdomen

De första tecknen på cystit hos män kan hittas oberoende, för denna sjukdom kännetecknas av:

Behandling av cystit med antibiotika är inte nödvändigt att skjuta upp, eftersom det är förenat med konsekvenser och kan ge komplikationer i form av inflammation i vävnaden runt blåsan orsaka en minskning av storleken av blåsan, urininkontinens, och pyelonefrit.

Symtom på cystit hos män

Med utvecklingen av akut cystit är det symptom som en man bör ägna särskild uppmärksamhet åt - ofta resor till toaletten för ett litet behov. Om urinering åtföljs av smärta och gener och urinen blir grumlig - det här är ett tillfälle att konsultera en urolog och undersökas.

Så, de viktigaste symptomen på cystit hos män är:

 • urinering blir smärtsamt, det brinner och sticker över puben;
 • frekvent uppmaning att urinera, det är inte alltid möjligt att kissa
 • Urin utsöndras i små portioner, i slutändan kan blod frisättas;
 • Det finns tecken på berusning: svaghet, trötthet, huvudvärk, aptitminskningar;
 • smärta eller obehag ovanför pubis kan förekomma utanför urineringstiden
 • ibland frigörs urin spontant, men i små mängder;
 • urinen blir grumlig, den har ett flockigt sediment, en obehaglig lukt kan kännas;
 • kan öka kroppstemperaturen.

Klagomål kvarstår i 10-14 dagar, varefter övergången från den akuta formen av cystit till en kronisk är möjlig, när det inte finns några symtom alls, eller de är närvarande men är svagt uttryckta.

diagnostik

För att förstå hur man behandlar cystit hos män ska det diagnostiseras korrekt. I det här fallet:

 1. Urinalys genom Nechiporenko-metoden.
 2. Såning av urin på patogenernas mikrober för att bestämma deras känslighet mot antibiotika.
 3. Uroflowmetry - studien av processen att leda urin genom urinröret och dess hastighet.
 4. Cystoskopi - intern undersökning av blåsan med endoskop.

Framgången av blåsbehandlingar beror direkt på diagnosen och orsaken till utvecklingen.

komplikationer

De allvarligaste konsekvenserna av blåsan är förekomsten av vesikoureteral reflux (när urinen överförs från blåsan tillbaka till urinledarna) och pyelonefrit.

Svåra former av blåsor (till exempel gangrenös) kan leda till utseende av fistler och inflammation i peri-bubbla cellulosa. Inflammation i urinblåsans sphincter åtföljs ibland av akut urinretention.

Behandling av cystit hos män

När man upptäckte symtom på blåsan, bör man börja behandling med vissa läkemedel, främst antibiotika. De utses endast av en specialist.

Det allmänna systemet för behandling av blåsor hos män innefattar:

 1. Det är nödvändigt att dricka mycket vätska, upp till tre liter om dagen. Lie mer. Dieten innehåller ett förbud mot salt, sur och kryddig. Om det finns feber, ta antipyretika.
 2. Antibiotika. Tilldela efter isolering av patogenen och fastställa dess känslighet för drogerna. Vanligtvis är dessa tabletter: nitrofuraner (furadonin), fluorokinoloner (Normax, Ciprolet A, Nolitsin), cephalosporiner.
 3. Örtmedicin. Det är obligatoriskt för cystit hos män Behandling bör inkludera växtdiuretika, antiinflammatoriska läkemedel, såsom fyto-te-bärbärte, tranbärsblad, fälthästsail.
  Smärtstillande. Effektivt lindra smärtstillande medel-antispasmodik (Papaverin, No-Shpa) och NSAID (Nimesil, diklofenak).
 4. Om en STI detekteras, ordineras lämpliga läkemedel.
 5. Symptom och behandling av cystit varierar från åtföljande sjukdomar, som ofta - en prostatit, pyelonefrit, prostata adenom, urolitiasis, prostatektomi.
 6. Tvättning av blåsan. Ibland ges patienten denna procedur med en speciell lösning med antiseptika. Detta hjälper till att snabbt förstöra de patogena bakterierna inuti urinblåsan.
 7. Sjukgymnastik. Efter slutet av den akuta perioden av inflammation, för resorption och tidig återhämtning, elektrofores, UHF, ultraljud, magneto-laser terapi, lera behandling.

Cystitis i akut form behandlas med antibakteriella medel hemma, ordinerad av läkaren. Även sådana patienter rekommenderas bäddstöd, en specialdiet och mycket dryck.

Behandling av kronisk form är svårare, här kan du inte undvika fysioterapiprocedurer och lokala antiseptiska instillationer. I detta fall syftar terapin till att förbättra urinpassagen och förebygga återflöde.

antibiotika

Den huvudsakliga medicinen är ett antibiotikum, eftersom cystitisen i de flesta fall orsakas av bakteriefloran. Grupper av antibiotika som tränger in i blåsans slemhinna är fluorokinoloner och cefalosporiner.

Antibiotika av fluoroquinolonserien:

 • lomefloksatsin;
 • gatifloxacin;
 • ofloxacin;
 • ciprofloxacin.

Läkemedel av vegetabiliskt ursprung:

Det är också viktigt att följa en diet som hindrar den aggressiva miljön i urinen.

Nutrition för blåsor

En extremt viktig roll spelas av en riklig dryck (ca 2-2,5 liter per dag).

Kost i denna sjukdom ska vara mild och inkludera produkter som främst har en diuretik effekt - vattenmelon, melon, pumpa, gurka, tranbär och annan vegetabilisk mat. Också tillåtet att äta mjölk, keso, osaltad ost, kli, fullkornsbröd, flingor.

Kategoriskt förbjudet under perioden med alkohol, salt, fet, kryddig, stekt mat, snabbmat, samt sura frukter och bär (undantag - tranbär).

Diagnos av blåsan

Cystitis är en infektiös inflammatorisk sjukdom i blåsans väggar, vilket i högre grad påverkar slemhinnan. Om du bryr dig om din hälsa, behöver du se en läkare och gå igenom undersökningen, där diagnosen blåsan kommer att utföras.

Orsaken till läkarens samråd kan tjäna följande symtom: täta urinträngningar, åtföljd av smärta, sveda, klåda, skarp smärta, blödningar, hypertermi, svaghet, obehag i buken.

I diagnosen cystit expert tar hänsyn inte bara den kliniska bilden, men också möjliga sätt att infektion, nämligen uppåt, nedåt, lymphogenous och hematogena.

Modern diagnostik av blåsor

Diagnostisk undersökning i cystit är utförd i etapper och innefattar uppnåendet av vissa mål. För det första utvärderar experten de kliniska manifestationerna av sjukdomen, och anger då huruvida den inflammatoriska processen verkligen påverkar blåsan eller källan till problemet någon annanstans.

För att identifiera orsaksmedlet för den patologiska processen, det mikrobiella talet och känsligheten för antibiotika utförs en bakteriologisk studie. Den viktigaste punkten i diagnosen och valet av en terapeutisk regim är bestämningen av penetrationsmetoden för sjukdoms orsakssamband.

En kvalificerad specialist förstår att kliniska symptom är en följd, och orsaken behöver fortfarande hittas. Som etiologiska faktorer kan mekaniska skador, samtidiga patologier eller anatomiska strukturella egenskaper förekomma.

Som ett led i diagnosen cystitis utförs ett antal undersökningar:

 • mikroskopisk undersökning av urin;
 • bakteriologisk urinkultur;
 • Studie av gynekologisk smet på floran och även såning av material;
 • ett smet från urinröret
 • PCR-diagnostik för uteslutning av ZZPP;
 • urodynamisk diagnostik;
 • cystoskopi;
 • ultraljudsundersökning
 • ultrasonografi.

Resultaten av denna studie gör det möjligt för specialisten att bestämma exakt form av inflammatorisk process:

 • akut eller kronisk;
 • primär eller sekundär;
 • brännvidd eller diffus
 • infektiös eller allergisk;
 • katarrhal, ulcerös, gangrenös eller hemorragisk.

Diagnos av akut cystitis

Diagnosen av en akut process är ganska enkel och förklaras av en specifik symptomatologi. Bekräfta att diagnosen kommer att hjälpa den allmänna studien av urin, vilket visar protein, bakterier, samt ökade nivåer av röda blodkroppar och leukocyter.

Differentiell diagnos av akut cystit utförs med akut pyelonefrit, appendicit, paraproctit och neoplasmer.

En akut process kan detekteras med en sådan klinisk bild:

 • frekvent urinering
 • generell svaghet
 • nokturi;
 • frossa, illamående, kräkningar;
 • låg ryggsmärta
 • ett subfebrilt tillstånd
 • hematuri och leukocyturi.

Diagnos av kronisk blåsan

Otillräcklig effektiv kontroll av den bakomliggande orsaken till cystit kan leda till en kronisk process. Den kroniska processen karakteriseras av mild klinisk symptomatologi och växande perioder av eftergift och förvärring. I vissa fall är katalysatorn självmedicinering. Om den kroniska kursen är det vanligt att prata i händelse av att den akuta fasen uppträder oftare än en gång var sjätte månad.

Diagnostisk studie av kronisk blåsan är ett komplicerat problem som kräver en specialist att tillämpa en rad olika kliniska och parakliniska metoder, samt en analytisk metod för deras resultat.

Det kliniska läget i studien omfattar insamling av anamnesdata, med beaktande av data om den reproduktiva sfärens funktionella aktivitet. Vid basdiagnostiskt stadium utförs ett antal laboratorietester.

Det slutliga och obligatoriska stadiet vid diagnos av kronisk blåsan är endoskopi. Cystoskopi hjälper till att identifiera den etiologiska mekanismen för kroniseringen. Biopsi utförs i extrema fall enligt strikta indikationer. Denna diagnosmetod är förknippad med ytterligare skador, vilket kan leda till blödning eller till och med perforering av organs verktygsmaskiner.

Analyser för blåsor

Analysen av urin gör det möjligt att fastställa graden av utveckling av den patologiska processen, dess orsak och patogenen. Det är därför som de första symptomen uppträder, ordinerar läkare urinprovet i första hand.

urinanalys

Med cystit är det tre huvudanalyser:

 • bakteriologisk kultur. Kärnan i experimentet är att en liten mängd urin placeras i ett näringsmedium. Bildandet av bakteriekulturer indikerar närvaron av bakterier i urinen. Studien gör det möjligt att bestämma inte bara arten, men också antalet patogener;
 • urinalys av Nechiporenko. Vanligtvis genomförs efter dåliga resultat av en allmän analys. Leukocyter, erytrocyter och cylindrar detekteras. För korrekt analys bör du samla en genomsnittlig del av urinen. Normalt avslöjar en milliliter urin upp till tusen röda blodkroppar och upp till två tusen leukocyter;
 • allmän analys av urin. Laboratorieassistenter uppmärksammar färg och lukt av urin. Med cystit är urinen vanligtvis grumlig vit eller till och med brun i färg, detta beror på närvaron av pus och bakterier. Ofta på grund av föroreningar är urinen färgad rosa. Vanligtvis är svårare den inflammatoriska processen, desto mer mättad urin. Lukten kan dämpas. Vid en mikroskopi är det möjligt att ta reda på både färska och utlakade erytrocyter. Leukocyter kan nå en sådan mängd att de täcker hela synfältet.

Det är mycket viktigt att följa vissa regler för noggrann diagnos:

 • Sexuella organen måste vara rena innan de samlar biologiskt material.
 • morgon urinprovet är lämpligt för studien, som bör levereras så tidigt som möjligt till laboratoriet;
 • före studien är det bättre att inte ta medicin, och också att ge upp alkohol och röka.
 • kvinnor får inte ta urin under menstruationen
 • Män omedelbart efter utlösning bör inte samla in material för forskning.

Symtom på cystit hos män - de första tecknen, orsaker och typer av sjukdomar, diagnos och behandlingsmetoder

Urinvägsinflammation är ett vanligt problem inte bara bland kvinnor, men en stark hälsa av mänskligheten lider också av denna sjukdom, men mindre på grund av dess fysiologiska egenskaper. Huvudsymptomerna hos cystit hos män: ökad urinlösning och ömhet, obehag och smärta i den suprapubiska regionen, orenheter i urinen. Terapi innebär användning av antimikrobiella medel och genomförandet av olika förfaranden.

Vad är cystitis?

Till inflammation i blåsan leder till en bakteriell infektion. Det uppstår när patogener kommer in i målorganet via urinröret. Sjukdom anses vara infektion i nedre delen av urinvägarna. Den manliga urinröret är längre än den kvinnliga urinröret, därför är blåsan i den starka halvan av mannen mindre vanlig än hos kvinnor.

skäl

Överensstämmelse med enkla regler för personlig hygien kommer att tillåta en ung man med nästan hundra procent chans att undvika cystitis. I mer mogen ålder ökar risken för sjukdomen. Orsaken till cystit blir ofta andra sjukdomar, såsom urinrörelse, urolithiasis, kroniska sexuella infektioner. Försvagad immunitet är också en utlösare, och detta leder ofta till användningen av cytostatika, hormonella droger.

Orsaken till cystit hos kvinnor är en stigande infektion i urinröret, slidan, anus, medan det för män passerar från urinröret, bitestiklarna, prostata, sädesblåsorna. Förekomsten av urologiska problem, vilket leder till en minskning av urinröret och stagnation av urin, kan orsaka sjukdom. Uretral obstruktion av någon främmande kropp, stenar, divertiklar (kroppsutsprång vägg), kan adenom i prostata leda till uppkomsten av cystit.

Eftersom infektionen är svårt att tränga in i urinblåsan män, kan cystit jämföras med andra sjukdomar, såsom vesiklar, orkit, uretrit, prostatit, epididymit. Urinvägsinfektion uppstår när infektion ureaplasma, Treponema pallidum (syfilis), gonokocker, mykoplasma, stafylokocker, streptokocker, enterobakterier, enterokocker, trichomonas, chlamydia, Proteus, herpesvirus, cytomegalovirus, papillomvirus, Escherichia coli och Pseudomonas aeruginosa, svampar (Candida), Klebsiella, listeria eller coliformbakterier.

Infektion kan ha en nedåtgående karaktär, om den orsakas av njur tuberkulos eller pyelonefrit. Gynnsamma förutsättningar för utveckling av cystit kan vara dåliga vanor, stress, dålig kost, överdriven träning. Sinusit, influensa, kronisk tonsillit, även om de påverkar andningsorganen, första, genom blodbanorna kan sprida sig till andra organ och införa bakterier in i urinblåsan. Detta leder till det faktum att cystit ofta uppträder som en komplikation av infektionssjukdomar.

Infektion kan införas av läkare på sjukhuset under kateterisering eller cystoskopi. Bland andra faktorer som bidrar till uppkomsten av sjukdomar: diabetes, hypotermi, stress, sömnbrist, abdominal kirurgi, resektion av prostatan, transuretral kirurgi, maligna tumörer i urinröret och prostata.

De första tecknen på cystit hos män

Om det finns misstanke om en inflammatorisk process, ska behandlingen inte skjutas upp. Diagnos av cystit hos män utförs, antibiotika förskrivs. De första tecknen på sjukdomen kan detekteras oberoende, om de observeras:

 • frekvent urinering
 • smärta i underlivet
 • brinner med urinering
 • blod, slem och pus i urinen;
 • generell svaghet, temperatur över norm (37C).

symptom

Male cystitis bestäms av uttalade symtom. På utvecklingen av sjukdomen i akut form indikerar en ökad förekomst av urinering, svårigheter och smärta i underlivet, grumlig urin. Om dessa fenomen uppstår måste du så snart som möjligt komma till urologen. Frekvensen att urinera är ett av huvudsymptomen på blåsan, medan en enda resa till toaletten kan lämna en mycket liten mängd vätska, inträffar ofta inkontinens.

Med cystit, för att starta urinering kan en man behöva göra en ansträngning. Det finns också smärtsamma förnimmelser, brinnande eller rezi, som är särskilt starka i början och i sista skedet av urinering. Smärtan är av olika styrka och intensitet, kan åtföljas av obehagliga känslor i penis, perineum, pubic-området. Symtom på cystit hos män kompletteras med hög feber, huvudvärk, trötthet, svaghet, ökad svettning, frossa och minskad aptit.

Med en hemorragisk gangrenös form av blåsan blir urinen grumlig. Det kan innehålla blod och slem, en skarp obehaglig lukt av röta framträder. Mängden urin minskar till 400 ml per dag. Symtom i cystit hos män är dåligt uttryckta om en kronisk form observeras. Smärtan känns nästan inte, frekvensen av urinering ökar något, och i urinen finns det bara slem. Denna form av sjukdomen har perioder av exacerbation och remission.

Kronisk blåsan

Denna form karaktäriseras av knappa symptom, har ofta en kontinuerligt stabil eller böljande kurs. Så komplikationer av en cystit hos män i kronisk form följande:

 • leukocyturi (ökat antal leukocyter i urinen) bevaras;
 • pyuria (närvaron av pus i urinen);
 • proteinuri (utsöndring av protein över urinen);
 • makroskopisk eller mikroskopisk hematuri (närvaro av blod i urinen);
 • förekomst av slem i urinen.

skarp

Denna form av cystit har en bred symptomatologi. De viktigaste manifestationerna som pekar mot den akuta fasen är följande:

 • frekvent urinering, inklusive nocturi (övervägande av nattlig diurese);
 • imperative ansträngningar;
 • strangury (smärtsamma förnimmelser, svårighet att urinera);
 • suddig urin;
 • terminal hematuri;
 • feber, frossa, funktionshinder;
 • smärta, brännande och brännande med urinering,
 • smärtsamma förnimmelser i suprapubisk region, penis, ljumsk, skrotum;
 • minskning av volymen urin (upp till 10-20 ml);
 • utveckling av inkontinens
 • leukocyturi, hematuri, pyuria.
 • förgiftning (med hemorragisk, gangrenös eller flegmonisk form);
 • en dunkel urinfärg, en utbredd lukt av utsöndring, närvaron av tillsatser av skuren och slem.

behandling

För att förhindra inflammation i blåsan är det viktigt att förhindra cystit hos män. Om det ändå inte var möjligt att skydda dig själv och de första tecken på sjukdom uppstod, borde du snarast besöka en specialist. Terapi ordineras först efter att urologen har samlat en fullständig historia och kommer att genomföra undersökningarna. Akut cystit, åtföljd av svår smärta och ihållande urinretention, kommer att kräva inpatientbehandling och detaljerad studie av de processer som förekommer i kroppen för att bestämma typen av patogen mikroorganismer. Som allmänna behandlingsmetoder rekommenderas följande:

 • Sängläge under akut period av sjukdomen, användning av antipyretika, konsumtion av stora mängder vätska (2,5 liter per dag), i frånvaro av bantning i kosten surt, salt och skarpa.
 • Antibiotika. Efter det att medlet har identifierats, föreskrivs antimikrobiella medel. Den vanligaste är en fluorokinolon (nolitsin, TSifran, Normaks, Tsiprolet A, Levofloxacin, Palin), nitrofuraner (Furagin, furadonin) cefalosporiner. Läkemedel som tas inom en vecka. Effektiv och bekvämast är Monural. Läkemedlet är tillgängligt i form av ett pulver, vilket måste spädas och berusas på natten. En gångs användning av läkemedlet ersätter den veckovisa kursen av konventionella antibiotika. Nevigramon, som innehåller nalidixinsyra, är effektiv mot majoriteten av möjliga patogena mikroorganismer som orsakar cystitis. Amoxiclav, en semisyntetisk form av penicillin, bekämpar effektivt gram-positiva bakterier.
 • Örtmedicin. Effektiv mot cystitis-diuretikum och antiinflammatoriska växtbaserade läkemedel. Örtteor (bärbär, fälthästar, lövtranbär) kommer att vara användbara vid denna sjukdom. Sådana läkemedel som Kanefron, Tsiston och Phytolysin har en stödjande effekt som hjälper till att lindra inflammation. Det bör komma ihåg möjligheten av en allergisk reaktion på örter. Tranbärsjuice eller morsamhet kommer att vara till nytta, Monorel-tabletter som innehåller tranbärsekstrakt är effektiva. Sådana droger minskar koncentrationen av antibiotika, så att de kan appliceras i slutet av behandlingsperioden.
 • Hjälp lindra smärtstillståndet mot antispasmodika som No-Shpa eller Papaverine, och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Nimesil och diklofenak).
 • Vissa sexuellt överförbara infektioner kan leda till utvecklingen av cystit hos män. Behandlingsplanen utses av en specialist.
 • Immunomodulatorer och probiotika. Sådana lösningar hjälper kroppen att återhämta sig efter en antibiotikaförlust. Omedelbart deltagande i behandlingen av sjukdomen accepteras inte. Immunomodulatorer hjälper kroppen att bekämpa sjukdomsframkallande mikroorganismer, och probiotika återställer tarmmikrofloran.
 • Behandlingsförloppet beror på samtidiga sjukdomar, såsom pyelonefrit, urolithiasis, adenomektomi, prostatit. Det är nödvändigt att behandla dessa sjukdomar för botemedel och cystit.
 • Tvättning av blåsan. I vissa fall rekommenderas detta förfarande med användning av antiseptika, är användningen av Novocain-blockader effektiv.
 • Sjukgymnastik. I slutet av den akuta perioden av sjukdomen används ultraljudsprocedurer, UHF, mudterapi, magnetolaserapi, elektrofores för att påskynda återvinning av kroppen och resorptionen.

Tecken och symtom på cystit hos män: sjukdomens egenskaper

Den vanliga cystitisen, som åtminstone en gång i livet händer med varje kvinna, kan göra henne till en riktig eremit. Vad är cystitis? Vad orsakar det? Vad är tecken på cystit hos män? Cystitis uppstår inte bara på grund av hypotermi. Det härrör från aktivering av bakterier och virus som beter sig aggressivt, om de inte följer dessa regler, när de ska ha kronisk hypotermi.

Mot denna bakgrund påverkar bakterier och virus blåsans väggar, vilket resulterar i inflammation. Enligt statistiken lider varje 4 kvinnor av blåsning, i storleksordningen 30% av barnen ålder från ett år till 5 år klagar på problem i samband med urinering.

Vi kan säga att det finns två grupper orsaker till blåsan.

 • Den första är infektionen från insidan, när bakterierna redan finns i kroppen. Den vanligaste orsaken till urininfektion från kroppen är stenar i njurarna, urinblåsan eller urinblåsa, det här är hotbeds av inre infektion.
 • Den andra gruppen innehåller infektioner som kommer från den yttre miljön. Om vi ​​pratar om infektion från den yttre miljön är det tarmarna och oftast de sexuella organen.
 • Det utgående sättet att infektera är från en infekterad njure, i vilka det kan finnas stenar, naturligtvis faller de ned på urinblåsan i urinblåsan och får ont i blåsan.
 • Den stigande vägen börjar från tjocktarmen i tjocktarmen. Tarmbacillus är den vanligaste faktorn vid förekomsten av cystit. Normalt lever denna stång i tarmarna, tillsammans med kalvarna, flyttar den ner till anusen. Om allt är bra, går det ut. enligt reglerna bör tvätta eller gnugga ske från könsorganen tillbaka. Om de inte observeras, orsakar bakterien, som har passerat alla svårigheter och hinder, lätt att komma in i blåsan, orsakar inflammatoriska processer.
 • Nästa infektionsväg är från urinröret. Om urinröret är en inflammatorisk process, t ex ureaplasmosis eller uretrit, som orsakas av virus eller bakterier såväl som enkel struma kan medlen klättra upp i urinröret in i blåsan.

Anledningarna till vilken cystit kan uppstå är många.

De mest grundläggande tecken på blåsning hos män:

 • smärtor med cystit är post-afooid, förekommer i underlivet och med urinering;
 • ökad uppmaning att urinera
 • urladdning i cystit är purulenta eller blodiga i naturen;
 • illamående och kräkningar kan uppstå.

Akut cystit hos män: symtom och behandling

Cystitis anses vara ett av de vanligaste patologierna i det genitourära systemet. Han är föremål för både kvinnor och män, men oftare på grund av de anatomiska egenskaperna hos denna sjukdom som står inför det rättvisa könet. Vilka är huvudriktningarna för behandling och symptom på akut cystit hos män?

Med cystit i cellerna i blåsans slemhinnor utvecklas en inflammatorisk process. Den främsta orsaken till detta är bakteriens verkan: Escherichia coli, klamydia, Candida svampar och så vidare. Patogener faller in i urinblåsan genom urinröret. Det kan hända på grund av:

 • veneral, gynekologisk eller urologisk sjukdom;
 • otillräcklig hygien
 • bekämpande urinering
 • regelbundet långsiktigt sittande
 • för snäv underkläder.

Det faktum att mikroberna tränger in i blåsan betyder emellertid inte utvecklingen av cystit, eftersom immunsystemet blockerar sin reproduktion i det normala tillståndet. därför början av den patologiska processen föregås oftast av en händelse som undertrycker organismernas försvar eller stör det genitourära systemet, till exempel:

 • superkylning, speciellt kontakten i bäckenregionen med en kall yta;
 • förstoppning;
 • obalanserad diet - övervägande av salt, kryddig, stekt mat;
 • kronisk stress;
 • ökad fysisk aktivitet och så vidare.

Huvudskyltar och symtom på akut cystit hos män:

 • frekvent urinering tillsammans med svårt obehag (brännande känsla);
 • smärta i underlivet
 • svårighet med retention av urin
 • urinen blir grumlig, ibland syns blod i det;
 • ökar temperaturen något.

Intensiteten av symtom varierar. Vissa män känner bara tyngd och mindre obehagliga känslor i slutet av urinering. I allvarliga fall finns det hög kroppstemperatur och försämring av det totala välbefinnandet, och urin har en putrefaktiv lukt.

Behandling av akut cystit förekommer i de flesta fall utan komplikationer. Det är väldigt viktigt att följa läkarens rekommendationer, liksom för att förstå vad som exakt utlöste sjukdomsutvecklingen för att förhindra en sådan situation i framtiden.

Sjukdomen kan variera från en till två veckor. Om du märker dess tecken, borde du inte självmedicinera. Medicin för blåsan är tillgängliga utan recept och snabbt avlägsnar obehag, men om du inte botar sjukdomen till slutet, kan den gå i kronisk form. Därför är det värt att se en läkare som kommer att utveckla en behandling. Vanligtvis ingår det:

 • sängstöd;
 • riklig varm dryck, inklusive örtdekok med en diuretisk effekt;
 • diet - du måste utesluta salta och kryddiga rätter, såväl som alkohol;
 • varma bad och värmekuddar;
 • droger - antibiotika och antispasmodik (med svår smärta).

Kronisk cystit hos män: symtom och bild av sjukdomen

I 30% av fallen blir akut cystit kronisk. Den största svårigheten att behandla denna sjukdom är att välja effektiva droger eftersom de bakterier som orsakar inflammation gradvis utvecklar resistens mot de ämnen som de var initialt känsliga för. Så, det är omöjligt att hantera kronisk blåsan ensam.

Kronisk cystit är en inflammation i urinblåseväggen, som löper över två månader och resulterar i en strukturell förändring: inte bara påverkade slemhinnan, utan även de djupa skikten av kroppen kan förekomma dess deformation (ärrbildning, minskning) över tiden. I detta fall, på bubbelväggarna bildade kåta områden, cystor, polypous utväxter, sår och så vidare.

Sjukdomen kan förekomma i flera former: latent, återkommande (med periodiska exacerbationer) och interstitiell (med konstant symtomatologi).

Orsaken till utvecklingen av akut cystit är infektion i blåsan av olika slag med mikrober - enterobakterier, stafylokocker, svampar, virus och så vidare. Övergången av en sjukdom i kronisk form sker om:

 • utbrottet av patogener eliminerades inte;
 • Den akuta formen botades inte till slutet, och vävnaderna återhämtade sig inte.
 • I blåsans hålighet finns det neoplasmer - tumörer, stenar och så vidare;
 • stricture av urinröret eller prostata adenom hos män.

Riskfaktorerna för utvecklingen av kronisk blåsan innefattar:

 • plötsliga hormonella förändringar;
 • brott mot hygienregler
 • oordnat sexuellt liv;
 • påkänning;
 • diabetes;
 • hypotermi.

Symtom på den kroniska formen av cystit hos män beror på dess typ. Med latent typ saknas symtomen på sjukdomen helt och hållet, och den finns endast i endoskopisk undersökning.

Förstöring av återkommande cystit är åtföljd av symptom på dess akuta form, som observeras:

 • obehagliga känslor i underlivet;
 • smärtsam och frekvent urinering
 • urinmoln och utseendet av en liten mängd blod i den.

Den interstitiella formen av sjukdomen är den svåraste. Det åtföljs av en mycket frekvent uppmaning att urinera, konstant smärta i bäckenet, en minskning av mängden urin, ofullständig tömning av blåsan och så vidare.

Diagnos av kronisk blåsan innefattar samling av anamnese, urinalys (generellt, enligt Nechiporenko, enligt Zimnitsky, bakpos) och ultraljud av genitourinary systemet. Dessutom utförs en fullständig gynekologisk undersökning (hos kvinnor) och en prostataundersökning (hos män). Ibland krävs en blåsbiopsi för att utesluta cancer.

Taktiken för att behandla sjukdomen bestäms individuellt i varje enskilt fall. Traditionell terapi innebär långvarig administrering (upp till 6 månader med avbrott) hos flera grupper av droger:

 • antibiotika;
 • immunomodulatorer;
 • hormoner (om det finns en obalans);
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel för smärtlindring;
 • lösningar av dioxidin, silvernitrat, heparin - topiskt, genom instillation i blåsan;
 • droger som förbättrar blodcirkulationen i genito-urinorganen.

Korrigeringen av den underliggande sjukdomen, mot vilken inflammation har uppstått, utförs också.

Kronisk cystit är ett farligt tillstånd som kräver komplex och konsekvent behandling. För att förhindra dess utveckling är det nödvändigt att ta till slutet av behandlingen akuta former av inflammation i urinblåsan, liksom andra åkommor i genitourinary sfären.

Cystitis hos män

Cystitis hos män - Urinvägens inflammatoriska process, som påverkar blåsans slemhinna och leder till störningar i dess funktioner. Manifestationer av cystit hos män är frekvent smärtsam urinering, smärta i den suprapubiska regionen, utseendet av patologiska föroreningar i urinen. Diagnostisk komplex för blåsan inbegriper studie av urin (mikroskopisk, bakteriologisk), ultraljud av blåsan, cystoskopi, cystografi, MSCT. Behandling av cystit hos män kräver utnämning av antimikrobiell terapi, fytoterapi, fysioterapi, symptomatisk behandling.

Cystitis hos män

Förekomsten av cystit hos män är mycket lägre än bland kvinnor. I urologi diagnostiseras cystit hos 0,5% av männen, mestadels äldre än 40 år. Den ovanliga karaktären hos cystit för män förklaras av karaktären hos hanröret: en lång, smal, krökt urinrör försenar oftast infektionen och förhindrar uppstigningen i urinblåsan. Men utvecklingen av cystit hos män är oftare på grund av en infraröd obstruktion - en sub-tubulär komprimering av urinvägarna (vid urinrörets eller blåsans nacke), vilket förhindrar fritt flöde av urin.

Klassificering av blåsan

På etiofaktoryam isoleras primär och sekundär cystit. Den primära cystit hos män inkluderar akuta och kroniska lesioner av blåsan. I sin tur kan akut cystit vara infektiös genesis (ospecifik och specifik), orsakad av termiska, kemiska, medicinska, toxiska, näringsfaktorer. Primär kronisk cystit kan ha en infektiös, posttraumatisk, parasitisk etiologi. Oftast är cystit hos män sekundär kronisk och utvecklas mot bakgrund av samtidig urologisk patologi av vesikulär eller extra-tuberkulär lokalisering.

När det gäller förekomsten av inflammation i blåsan finns det livmoderhals, fokal och diffus cystitis. Med tanke på de kliniska och morfologiska förändringar och endoskopisk bild av cystit hos män kan bära bluetongue, granulering, hemorragisk, fibrinös, sår, abscess, gangrenous, nekrotisk, cystisk, polypoid, täckt, interstitiell form.

Orsaker till cystit hos män

De främsta orsakerna till cystit hos män är urologiska problem, åtföljd av infarktisk obstruktion och stagnation av urin. Mekaniska hinder för urinflödet kan skapas av främmande kroppar och stenar i blåsan, tumörer, divertikula, prostata adenom, urinrörelse. I pojkarna följs blåsan ofta av phimosis - förminskning av förhuden, neurogen dysfunktion i blåsan.

Infektiös cystit hos män utvecklar sig som regel mot bakgrund av uretrit, prostatit, orchitis, vesikulit, epididymit. Aktivatorer cystit hos män såväl som kvinnor cystit, med fördel sticker ospecifika bakterier - E.coli (80%), St. saprophyticus, Klebsiella, Proteus (15%), Pseudomonas aeruginosa, jästliknande svampar Candida och andra. Specifik cystit hos män orsakas av mykoplasma, klamydia, trichomonader, Mycobacterium tuberculosis, gonokocker. Till sällsynta former av cystit hos män är actinomycosis, purpura, schistosomiasis, etc.

Smitt cystit hos män kan växa uppåt, nedåt, lymphogenous, hematogena direkta sätt. När stigande penetrationen av patogener komma in i urinblåsan från urinröret, prostata, testiklar eller bitestiklar, sädesblåsorna. Den nedåtgående mekanismen observeras oftare med tuberkulos av njurarna, pyelonefriten, pionefros. Hematogen skid patogener i urinblåsan sker från fjärr septisk fokus på tillgänglig halsfluss, bihåleinflammation, furunkulos, pulpitis, etc. Direkt infektion vanligtvis förknippas med att hålla endourological manipulation -.. Bladder kateterisering, cystoskopi. Också en direkt träff patogener i blåsan kan ske i närvaro av fistlar blåsan öppning in i håligheten av blåsan appendicular infiltrat, prostatisk abscess.

Bland andra faktorer som ökar risken för cystit hos kvinnor, bör det noteras diabetes, ryggmärgsskada, transuretral kirurgi (resektion av prostata, urinrör, tumörer i urinblåsan), stress, kyla, alkohol, kryddstark mat.

Symtom på cystit hos män

Ledande manifestationer av akut cystit hos män är frekvent urinering (i t. H. Nokturi), brådskande, svår och smärtsam urinering karaktär (stran) terminal hematuri, urin suddig. Samtidiga symtom kan inkludera feber och frossa, nedsatt arbetsförmåga.

Smärta i processen med urinering, speciellt i sitt första och sista skede, åtföljs av en skarp och brännande känsla i urinröret. Utanför föreläsningen känns ömhet i suprapubisk region, ljumsk, skrotum, penis. Volymen av en enskild del av urinen minskar till 10-20 ml, i vissa fall är det möjligt att utveckla urininkontinens. Typiska tecken på cystit hos män är leukocyturi och pyuria, mikroskopisk eller makroskopisk hematuri.

I svåra former av cystit hos män (hemorragisk, flegmonös, gangrenös) utvecklas förgiftning på grund av hög kroppstemperatur, oliguri. Urin har en mörk färg, en putrefaktiv lukt, innehåller orenheter av blod, fibrin, skikt av frilagd slemhinna.

Kronisk blåsning hos män karaktäriseras av en mer måttlig symptomatologi, kan ha ett vågigt eller kontinuerligt stabilt flöde. Med kronisk cystit hos män är urinering inte så ofta och smärtsamt smärtsam; fortsätter leukocyturi, proteinuri, periodisk mikrohematuri, en blandning av slem i urinen. Komplikationer av blåsning hos män kan innefatta paratitus (inflammation i peri-bubbla cellulosa), pyelonefrit, skleros av blåsans väggar med en kraftig minskning av dess kapacitet.

Diagnos av cystit hos män

Män med misstänkt cystit bör genomgå en omfattande undersökning av urologen. Hos män med cystit är undersökning av könsorganen, palpation av pungen, undersökning av prostatakörteln genom rektum obligatorisk. Dessa studier tillåter oss att bekräfta eller utesluta cystitis associering med phimosis, orchoepidymit och prostatit.

För att bestämma den patologiska floran som orsakar cystit hos män, utförs en bakteriologisk urinkultur och ett urinrörsmärta, en PCR-studie av skrapning för sexuella infektioner. I den allmänna analysen av urin finns erytrocyter, leukocyter, slem och epitel i stora antal; för tuberkulös cystit kännetecknas av en sur reaktion av urin. För att utesluta organisk obstruktion, som ofta är förknippad med cystit hos män, utförs uroflowmetry; med syftet att bekräfta eller exkludera dissemerger och detektions- och urodynamiska undersökningar.

Ledning av blåsans ultraljud i akut cystit hos män är svårt, eftersom patienter inte kan ackumulera urin, vilket gör det möjligt att visualisera blåsans väggar i rakt tillstånd. Därför blir ultraljud av prostata med bestämning av återstående mängd urin och ultraljud av njurarna, vilket gör det möjligt att avslöja patologiska förändringar i urinvägarna, komplikationer av cystit hos män, avgörande.

Vid en makrogemuri och även en kronisk cystit hos män visas cystoskopi. Under endoskopisk undersökning är det möjligt att identifiera inflammationens art och form, för att avslöja stenar, tumörer, blåsans främmande kroppar, för att ta en biopsi. I tvivelaktiga situationer, såväl som för ändamålet med diffodiagnos, utförs cystografi och multislice cystourthrography.

Behandling av cystit hos män

I den akuta fasen av cystit måste män följa bäddstöd, gott om dryck (minst 2-2,5 liter vätska per dag), uteslutning av kryddig, kryddig, salt, sur mat, alkohol, avhållande från sexuell intimitet. Vid akut urinretention eller okontrollerbar smärta kan sjukhusvård vara nödvändigt.

Etiotrop behandling av cystit hos män kräver användning av antimikrobiella medel: oftare fluorokinoloner, cefalosporiner, nitrofuraner; mindre ofta - penicilliner, inom 5-7 dagar. Vid behandling av cystit hos män är utnämningen av fytoterapi, växturoseptika indikerad. För att avlägsna smärtssyndromet, injicerbara och tablettformer av NSAID används antispasmodik.

I vissa fall genomförde blås bevattning med antiseptiska medel som håller predpuzyrnyh, intravesikal, presakrala novokain blockad. Efter lindring av akut inflammation i behandling av cystit hos män kompletteras med sjukgymnastik: sessioner inductothermy, elektrofores, UHF-terapi, ultraljud, magnetisk terapi och magnetiska-, lera applikationer. spasmolytika.

Att identifiera mannen som åtföljer cystit urologiska sjukdomar, är deras avlägsnande är nödvändigt - behandling av pyelonefrit, prostatit, epididimoorhita, njursten, BPH, prostatektomi. När deformationer blåshalsen visas TURBT; med strängning av urinröret, utförs dess blåsan. Ärrbildande skleros blåsan kan kräva fullgörandet av en ensidig nefrostomi, overlay ureteroureteroanastomoza, ureterosigmoanastomoza håller ileotsistoplastiki.

Förebyggande av cystit hos män

Förhindra uppkomsten av cystit hos män gör överensstämmelse med personlig hygien, STD förebyggande, eliminering av stressfaktorer och exponering för kyla, tidig behandling av sjukdomar i det manliga reproduktionssystemet, pyelonefrit, septisk sanitet fokus. När du utför endovezikalnyh forskning och manipulation kräver noggrann iakttagande av aseptik, antibiotika förväg.