Huvud
Förebyggande

Vad är BPH (benign prostatahyperplasi): andra namn på denna sjukdom

Godartad prostatahyperplasi vad är det? BPH är en mycket vanlig sjukdom som drabbar män från mogna och äldre.

Ju äldre mannen, desto större chanser har han för att få BPH.

Läs mer om godartad prostatahyperplasi: Vad är det, vad heter det i artikeln.

BPH prostata: vad är det?

Hos män prostata adenom: vad är det? Prostata adenom hos män är en godartad tumör från prostaglandets glandulära epitel. Enligt forskningen diagnostiseras denna sjukdom hos 50% av patienterna i åldern 40-50 år. Även denna sjukdom drabbar 60% av patienterna i åldrarna 60-80 år och 90% av männen över 80 år.

Denna sjukdom kännetecknas av den morfologiska närvaron av godartad fibroepitelvävnad. Den är belägen i omkretsen av den proximala delen av urinröret. Avgränsa den första etappen av BPH, den andra och den tredje.

Adenom av prostata: vad det är och hur det kallas också läs nedan.

Andra namn på denna sjukdom

Denna sjukdom har ganska många olika namn.

Vi listar dem:

 1. Adenofibromatous hypertrofi i prostatakörteln.
 2. Adenom (godartad) i prostatakörteln.
 3. Ökning (godartad) av prostatakörteln.
 4. Fibroadenom i prostatakörteln.
 5. Fibroma i prostata.
 6. Myom av prostata.

Det är just sådana namn på denna sjukdom som för närvarande representeras i ICD-10, nr 40.

Varför kallas den här sjukdomen nu? Adenomets namn har inte gått någonstans, åtminstone i ICD-10 är det närvarande. Hittills använder läkare båda namnen på sjukdomen.

Godartad prostatahyperplasi är vad detta och hur det kallas i urologi läs nedan.

Till vilken sektion av medicin är det? Vem behandlar henne?

I urologi, vad är prostatisk BPH? Enligt ICD-10 är godartad prostatahyperplasi en sjukdom hos manliga könsorgan. Det hänvisar till ett sådant avsnitt av medicin som urologi. Behandlingen av sjukdom är urologen.

Vad är prostata adenom hos män - foto:

Behovet av en årlig undersökning

På grund av det faktum att många män över 40 år lider av prostata adenom behövs vanliga urologiska undersökningar. Behovet av dem är att få tid att spåra sjukdomsuppkomsten vid första tecken på BPH.

Det är mycket lättare att behandla prostataadenom i början av sjukdomen. Om sjukdomen startas, är det bara kirurgiskt ingripande möjligt. Dessutom kan sjukdomsuppkomsten inte märkas på egen hand. Det är därför som regelbundna undersökningar för en urolog är nödvändiga för någon man över 40 år.

slutsats

BPH: s diagnos: vad är det? BPH (benign prostatahyperplasi) är en godartad neoplasma. Det finns inget väldigt hemskt i denna sjukdom. Om du diagnostiseras som sådan, förtvivla inte. Behandling, särskilt i början, är nu ganska effektiv.

Godartad prostatahyperplasi (prostata adenom): orsaker, symtom, behandling, komplikationer

Adenom av prostata video

Prostataadenom är en patologi som kännetecknas av förstorad prostatakörtel och blåsfunktionsstörning. Den faktiska storleken på prostatakörteln indikerar inte nödvändigtvis svårighetsgraden av sjukdomen.

Vissa män med en minimalt förstorad prostatakörtel kan uppleva uttalade symtom på sjukdomen, medan andra - med en mycket mer förstorad körtel kan uppleva minimala symptom. BPH är vanligt hos äldre män (drabbar cirka 60% av männen efter 59 år och 80% av männen efter 79 år).

Hyperplasi är en allmän medicinsk term för onormal cellproliferation. BPH är en godartad ökning av celler i prostatakörteln. Denna sjukdom börjar vanligtvis med utseendet av mikroskopiska knölar hos unga män. BPH är inte en onkologisk sjukdom och leder inte till prostatacancer.

Prostatakörteln (PW) är organet för könsorganet hos män, vilket är en muskelkörtelformation och utsöndrar en hemlighet som deltar i spermierbildning.

Spermiernas rörelse från testiklarna till penis sker genom urinröret, vilket också tjänar till att utsöndra urin från blåsan.
En betydande andel män med progressiv BPH lider av en ökning av prostata, vilket orsakar problem med urinering och orsakar utvecklingen av symtom vid lägre urinvägar (LUTS).

I representanter för den starka halvan, som har symptom på BPH och LUTS, reduceras livskvaliteten signifikant. Inte alla män med BPH uppvisar symtom på det nedre urinvägarna, och inte alla män med LUTS påverkas av prostata adenom.

Kort anatomi

Prostatakörteln. (RV) ligger i bäckenområdet under blåsan framför ändtarmen och är en form av valnöt. Det sveper runt urinröret (ett rör som bär urin genom penis).

Prostatakörteln ger följande funktioner:

- Glandulära celler producerar en hemlighet. Under utlösning kontraherar släta muskler och det släpper ut sekretorisk vätska i urinröret. Här blandas det med spermier och andra vätskor, vilket främjar uppkomsten av spermier.
- Järnet innehåller enzymet 5-alfa-reduktas, vilket omvandlar testosteron till dihydrotestosteron, ett annat manligt hormon som har en signifikant effekt på prostata.

Prostatakörteln genomgår många förändringar under en persons liv. Vid födseln handlar det om storleken på en ärta och varierar något före puberteten. Det är med början av puberteten att dess dimensioner börjar öka snabbt, och vid 20 års ålder har det nått storleken och formen hos en vuxen man. I vissa representanter för det starkare könet återupptas tillväxten efter 41 år på grund av den intensiva multiplikationen av celler (hyperplasi).

Urineringsprocessen. Urineringsprocessen är ganska svår:
Det börjar med avlägsnande av vätska från njurarna längs två långa rör, som kallas urinrörarna. Uttagarna går in i urinblåsan, som ligger på övre delen av bäckenet, muskulaturen som liknar slingan verkar mellan benbenet och ryggen.

Hjärnan reglerar arbetet i musklerna i genito-urinvägarna. När vätska tränger in i urinblåsan börjar nerverna skicka signaler från blåsan till hjärnan om fyllningen.

Utgång från blåsan tätt stäng de två sphincterna - blåsans sphincter och urinrörets sphincter. Urineringsprocessen regleras av det sympatiska och parasympatiska nervsystemet. Sympatiska nerver, som är upphetsade, bidrar till en ökning av urinledarens peristaltik och till avslappningen av blåsans väggar. Så det finns en ökning i kompressionen av sfinkteren (ringformiga muskelbuntar) och blåsan är fylld. Parasympatiska nerver orsakar det motsatta fenomenet, de hjälper till att minska blåsans väggar, slappna av sfinkteren och släpp urin från blåsan.

skäl godartad prostatahyperplasi (prostata adenom)


Läkare har inte tillräckliga fakta för att förklara orsakerna till BPH (prostata adenom). Åldersrelaterade förändringar i den hormonella bakgrunden som reglerar sexuella funktioner hos män kommer sannolikt att spela en roll vid utvidgningen av prostata.

Androgener (manliga könshormoner) påverkar utvidgningen av prostata. Det viktigaste androgenet är testosteron, som produceras i testiklarna under hela livet för en person. Prostata gör testosteron till en annan kraftfull androgen-dihydrotestosteron (DHT).

DHT främjar tillväxten av celler i vävnaden, det är det som orsakar tillväxten av prostaglandets glandulära epitel och är den främsta orsaken till den snabba ökningen, som uppträder under puberteten vid tonåren. DHT är också den främsta skyldige i att förstora prostata och senare vuxen ålder.

När män åldras, faller testosteronnivåerna, och östrogenhalten (kvinnliga könshormoner ökar, vilket också kan vara en utlösningsmekanism för tillväxten av prostata.

Riskfaktorer

- ålder. Ålder är en stor riskfaktor för BPH. Mer än hälften av män utvecklar BPH vid 60 års ålder och cirka 85% av männen har BPH vid 85 års ålder. Sällan är utseendet av symtom på sjukdomen till 41 år.

- Familjhistoria. Familjens historia av BPH ökar sannolikt en persons chanser att utveckla denna patologi.

- Sjukdomar i hjärtat. Vissa bevis tyder på att riskfaktorer associerade med hjärtsjukdom kan öka risken för att utveckla BPH. Dessa inkluderar fetma, högt blodtryck, lågt HDL-kolesterol ("bra" kolesterol), diabetes och perifer arteriell sjukdom.
Livsstilsfaktorer som skadar hjärtat (till exempel brist på fysisk aktivitet, rökning och undernäring) ökar också risken för BPH eller förvärrar symtomen.


symptom godartad prostatahyperplasi (prostata adenom)


BPH är ofta, men inte alltid, orsaken till symptomen på det nedre urinvägarna som orsakar problem med urinering. Andra sjukdomar i samband med blåsproblem kan också uppvisa liknande symtom.

Symtom associerade med prostata adenom kallas kollektivt som symtom vid lägre urinvägar (LUTS). Som regel klassificeras de som "obstruktiva" symtom och "irriterande" symtom som är förknippade med fyllningen av blåsan.

Vanliga symptom är:

- Stark och ständig uppmaning att urinera;
- Vibrationer och intermittent urinering, oförmågan att helt tömma blåsan trots starka uppmaningar;
- Stress under urinering;
- Svaga eller intermittenta urinflöden;
- Jerky och spänd urinutsläpp i slutet av urineringsprocessen;
- Ökad urineringstid (några timmar);
- Smärtsam känsla eller brännande känsla vid urinering.

Urinretention (oförmåga att urinera) är ett allvarligt symptom på en svår form av BPH, vilket kräver omedelbar medicinsk intervention.

Vissa män kan ha en mild manifestation av BPH-symtom eller deras fullständiga frånvaro. Prostatens storlek bestämmer inte svårighetsgraden av symtomen. Prostataförstoring kan åtföljas av endast några få symtom, medan svår LUTS kan vara närvarande med en normal eller till och med en liten prostata.

diagnostik godartad prostatahyperplasi (prostata adenom)


Läkaren diagnostiserar BPH baserat på symptom, historia, fysisk undersökning och olika blod- och urintester. Om det behövs kan läkaren hänvisa till en urolog för mer komplexa undersökningsförfaranden.
Vissa diagnostiska tester syftar till att utesluta cancer i prostata eller urinblåsan. Symtom på prostatacancer kan ibland likna BPH. Studier kan också avslöja njurskador orsakad av BPH.

- Fallhistoria. Läkaren kommer att fråga om din personliga och familjemedicinska historia, inklusive de samtidiga sjukdomar som observerats i det förflutna och som äger rum i nuet. Läkaren kommer också att fråga dig om de mediciner som du tar som kan orsaka problem med urinering.

- Medicinsk undersökning. Medicinsk undersökning innefattar rektal palpation. Läkaren injicerar ett handskent finger i patientens rektum i handsken och bedömer prostata och de tillgängliga nodulernas storlek. Denna procedur utförs snabbt och smärtfritt, och låter dig upptäcka en ökning av prostata.
Testet hjälper till att förhindra prostatacancer eller problem med musklerna i ändtarmen som kan orsaka samma symptom, men det kan underskatta storleken på prostatan. Därför är denna typ av studie inte det enda diagnostiska verktyget för BPH eller prostatacancer.

Dessutom kommer läkaren att palpera sidorna av buken för att upptäcka avvikelser i njuren eller urinblåsan. Läkaren kan kontrollera reflexer, känslor och motorreaktion i underdelen för att utesluta eventuell neurologisk dysfunktion i blåsan.

- Prostataspecifikt antigen (PSA). Utvärdering av PSA-innehållet i patientens blod används ofta som ett screeningtest för att detektera prostatacancer. En hög nivå av PSA kan indikera cancer i prostata. Även BPH ökar vanligtvis PSA-nivån, och vissa läkemedel för behandling av BPH kan minska nivån på PSA.

- Urinanalys. Urinalys kan upptäcka tecken på blödning eller infektion. Analysen innefattar fysisk och kemisk undersökning av urinprover. Denna analys utesluter även blåscancer.

- Uroflowmetry. Med svårt urinering används ett elektroniskt test, uroflowmetry, som mäter flödeshastigheten för urin.

För att utföra testet urinerar patienten i ett speciellt konstruerat rör utrustad med ett mätinstrument. Minskat flöde kan indikera BPH. Men obstruktion av urinblåsa kan också orsakas av andra orsaker, inklusive svaga blåsemuskler och problem i urinröret.

- Cystoskopi. Cystoskopi även kallad urethrocystoscopy - typ av undersökning, utförd av en urolog för att identifiera problem i de nedre urinvägarna, inklusive urinröret och urinblåsan. En läkare kan bestämma närvaron av strukturella problem, inklusive en förstorad prostata, obstruktion av urinröret eller blåshalsen, anatomiska abnormiteter eller blåsstenar. Denna undersökning kan också avslöja blåscancer, orsakerna till blodets tillgänglighet i urinen och förekomsten av infektioner.
I detta förfarande sätts ett tunnt rör (ett cytoskop) som har en ljuskälla och en videokamera i slutet i urinblåsan genom urinröret. Läkaren kan infoga de små instrumenten genom cytoskopet och ta små vävnadsprover (biopsi). Cystoskopi utförs vanligen på poliklinisk basis. Patienten får ges en lokal eller allmän anestetik.

- Ultraljudsundersökning. Ultraljudsundersökning är ett smärtfritt förfarande som kan ge en exakt uppfattning om prostata körtans storlek och form. Det kan också användas för att upptäcka skador på njurarna, tumörerna och stenarna i blåsan. I ultraljudsundersökningen av prostata används vanligtvis en av två metoder:

Transrectal ultraljud (TRUS) använder en rektal sond för att utvärdera prostatakörteln. Det bestämmer noggrant prostatavolymen.

Transabdominal ultraljud använder en anordning som bedömer tillståndet av prostata genom den främre bukväggen. Det kan ge en noggrann mätning av kvarvarande urin och kan användas för att kontrollera om njurskador orsakas av svår BPH.

- Återstående urinvolym. Volymen av kvarvarande urin mäts med den mängd urin som återstår i blåsan efter det att den tömmes. Normalt är cirka 50 ml urin eller mindre normen; mer än 200 ml är ett tecken på brott. En vanlig mätmetod använder en kateter, ett mjukt rör infäst i urinröret eller en ultraljud.

- Eliminering av andra orsaker. Inte bara BPH utan även andra faktorer kan orsaka LUTS, liknande de som är associerade med prostata adenom:

- Strukturella anomalier. Avvikelser i urinvägarna kan orsaka symptom som liknar BPH. Dessa störningar innefattar förminskning av urinröret, försvagning av blåsan och sammandragning av musklerna. Dessa faktorer kan hindra, störa eller försvaga detrusormusklerna som omger blåsan eller orsaka annan skada som påverkar genitourinärsystemet.
- Prostatit. Prostatit - en inflammation i prostatakörteln, som kan orsakas av bakteriella eller icke-bakteriella faktorer (den vanligaste formen av prostatit, som kallas oftast - "kronisk bäckensmärtsyndrom").
Symtom inkluderar stark och frekvent uppmaning att urinera, särskilt bekymmer på natten. Smärta kan förekomma i nedre delen av ryggen, i ändtarmen, eller det kan utvecklas efter utlösning.
- Läkemedel. Många droger kan orsaka LUTS eller urinretention, vilket försämrar symptomen på BPH. Dessa typer av läkemedel innefattar antihistaminer, dekongestiva medel, diuretika, opiater och tricykliska antidepressiva medel.

behandling godartad prostatahyperplasi (prostata adenom)


- Förväntande taktik. Eftersom BPH sällan orsakar allvarliga komplikationer väljer män vanligtvis förväntad förvaltning, vilket inkluderar livsstilsförändringar och årlig screening. När du väljer denna taktik behöver du fortfarande göra en undersökning för att utesluta andra sjukdomar.

BPH är ofta en progressiv sjukdom, och dess försämring kan leda till infektion av urinvägs, urinblåsan och njurskador. Läkaren måste övervaka ditt tillstånd så att vid behov börja behandling i tid.

De primära målen för behandling av BPH är att förbättra urinflödet och minska symptomen. Det finns många alternativ. Dessa inkluderar läkemedelsterapi, eller för reduktion av relaxation av prostata, i en minimal mängd invasiva procedurer med användning av laser för att minska överflödig prostatavävnad, och operation för att avlägsna en del av prostata.

- Valet mellan behandling och förväntad förvaltning. Valet mellan förväntad hantering och behandling beror vanligtvis på svårighetsgraden av symtomen. Det finns sju frågor för att bedöma patientens urinproblem inom en månad.

- Hur ofta upplever du en känsla av ofullständig tömning av blåsan efter avslutad urinering?
- Hur ofta måste du urinera mindre än 2 timmar efter urinering?
- Hur ofta stör du under urinering med ytterligare förlängning?
- Hur ofta har du svårt att urinera?
- Hur ofta har du en svag urinström?
- Hur många gånger har du tvungen att trycka eller spänna för att starta urinering?
- Hur många gånger får du upp urinera under natten?

Svar på de sex första frågorna tyder på ett svar från "alls inte" till "nästan alltid". (Den sista frågan tyder på svar från negativa till - "5 eller fler gånger"). Varje svar tilldelas ett tal på en skala från 0 till 5 och utgör en skala av symptom. Graden av symtom kan falla någonstans mellan 0 och 35.
Patienter med lindriga symtom har låga frekvenser och kan besluta att fördröja behandlingen. Höga poäng indikerar allvarliga symptom.
Behandling kan förkorta klyftan i kontot:
Minskning av poängen med 5 poäng indikerar en liten symptomavlastning.
En minskning av poängen 5 till 10 poäng indikerar en måttlig lindring av symtom.
Att minska bedömningen med mer än 10 poäng indikerar en signifikant lindring av symtom.

Erfarenheten visar att: läkemedel är det bästa valet för män med mild till måttlig symtom. Valet inkluderar alfa-blockerare, anti-androgener eller kombinationer av dessa två grupper.
Hos män som uppvisar måttliga till svåra BPH-symtom är samma läkemedel ofta effektiva som män med milda symtom.

Nya framsteg inom läkemedelsbehandling har minskat behovet av kirurgisk ingrepp.

- Kirurgi. En fjärdedel av män med svaga symptom, och de flesta män med allvarliga symtom, lägger sig till slut till kirurgisk ingrepp.

Om en person väljer en operation erbjuds ett stort antal alternativ. Transuretral resektion av prostata (TUR) är ett standardförfarande och en effektiv kirurgisk operation som signifikant minskar symptomen på bukspottskörtelnomenet.

Den vanligaste prostatavävnadsdestruktion blir kirurgi med användning av en laser, eftersom det är en mindre invasiv procedur, samt n han vanligaste orsaken urval av kirurgisk behandling av obstruktion av blåshalsen, är urinretention.

Operationen kan vara ett rimligt val för BPH om följande problem är närvarande:

- Periodisk infektionssjukdom i urinvägarna;
- Blod i urinen (hematuri);
- Stenar i blåsan;
- Problem med njurarna;
- Uttrycket av måttliga till svåra symptom på BPH, som inte har någon effekt med läkemedelsbehandling.

Som ett resultat av operationen finns det signifikanta förbättringar: urinflödet ökar, urinretentionen minskar. Dock är förbättringar som orsakas av operation ofta inte permanenta.

Förändring i livsstil - allmänna rekommendationer

Vissa förändringar i livsstil kan hjälpa till att lindra symtomen, vilket är särskilt viktigt för män som vill undvika kirurgi eller läkemedelsterapi. De inkluderar:

- Begränsa det dagliga vätskeintaget till mindre än 2000 ml (ca 2 liter).
- Avvisa helt eller begränsa användningen av alkohol och koffein.
- Drick inte flytande efter middagen.
- Försök att urinera minst en gång var tredje timme.
- Det kan vara användbart att "dubbla samtal" - efter urinering vänta ett tag och försök att urinera igen.
- Var aktiv. Kallt väder och orörlighet kan öka risken för urinretention.
- Behåll en hälsosam vikt. Fetma och brist på fysisk aktivitet ökar risken för LUTS.

Läkemedel försvårar symptomen på BPH.

- Antidot och antihistaminer. Män med bukspottskörtel adenom bör om möjligt undvika många läkemedel mot förkylningar och allergier som innehåller avsvällande medel som pseudoefedrin.
Läkemedel som kallas adrenerga kan förvärra urinproblem, förhindra avslappning av musklerna i nacken, bukspottkörteln och urinblåsan, vilket bidrar till svårighet att urinera.

Antihistaminer, såsom difenhydramin, kan också sakta urinflödet hos vissa män med BPH.
Diuretika. Män som tar diuretika (diuretika) kan prata med en läkare om att sänka dosen eller byta till en annan typ av medicinering. Diuretika är viktigt för många personer med högt blodtryck, så dessa läkemedel kan inte avbrytas utan medicinsk övervakning.

- Andra läkemedel som kan förvärra symtomen är antidepressiva medel och läkemedel som behandlar spasticitet.

Pelvic golv övningar


Övningar för bäckensbottenmusklerna utvecklades först för att hjälpa kvinnor att förbereda sig för förlossning. Dessa övningar kan också hjälpa män att förebygga inkontinens, särskilt efter kirurgiska ingrepp. Dessa övningar bidrar till att stärka bäckensbottenmusklerna, bibehålla blåsan och stänga sfinkteren.
Övningar. Eftersom musklerna i perineum ibland är svåra att skilja, rekommenderar läkare ofta att använda tiden för urinering att träna:

Stram musklerna tills urinströmmen saktas eller stoppas. Håll den här positionen i 20 sekunder. Koppla av.
Generellt är det nödvändigt att utföra 5 till 15 nedskärningar, 4:57 gånger om dagen.

Näringsfaktorer


En diet behövs som bidrar till förbättringen av hjärt-kärlsystemet. Att äta rik på grönsaker och frukter kan bidra till att minska risken för BPH.

Vissa tecken tyder på att frukt och grönsaker rika på betakaroten och C-vitamin kan hjälpa till att skydda mot BPH. Matpreferenser bör också fokusera på att öka konsumtionen av hälsosamma fetter såsom omega-3-fettsyror, och begränsa konsumtionen av ohälsosamma mättade fetter och transfettsyror.

Örter och kosttillskott

Som regel krävs inte särskilt tillstånd från kontrollorgan för att förverkliga växtbaserade läkemedel och biologiskt aktiva tillsatser. Precis som läkemedel, örter och kosttillskott kan påverka kroppens biokemiska processer, och därför finns det stor risk att utveckla biverkningar. Så, ett tillräckligt antal fall med allvarliga konsekvenser och till och med dödligt utfall i samband med mottagandet av sådana droger registrerades. Patienterna bör konsultera sin läkare innan man använder några växtbaserade läkemedel eller kosttillskott.

Populära växtbaserade och kosttillskott för behandling av BPH inkluderar:

Eftersom Palmetto är en av de mest populära växtbaserade läkemedlen för behandling av BPH. Den är gjord av bär av Serenoa palm. De flesta kliniska prövningarna har dock i bästa fall visat blygsamma resultat. En grundlig undersökning av testet av effektiviteten hos denna växt gav inte några positiva resultat.

Andra populära naturläkemedel inkluderar extrakt av afrikanska plommon (Pygeum africanum), råg frö (Secale cereale), nässlor rot (Urtica dioica), roten till de sydafrikanska gräs (Hypoxis rooperi) och pumpafrön olja (Cucurbita Peponis).

Beta-sitosterolplanta steroler finns i några av dessa örter, sålda som ett kosttillskott för prostatahälsa. Det finns dock inga vetenskapliga bevis på effekten av dessa medel vid behandling av BPH.
Patienterna bör vara medvetna om att höga doser zink kan öka risken och progressionen av BPH.

mediciner för behandling av prostata adenom

Två huvudklasser av droger används vid behandling av BPH:

- Blockers av 5-alfa-reduktas. Finasterid (proscar), avartart, jalin blockerar omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron, ett manligt hormon som stimulerar tillväxten av prostataceller. Dessa läkemedel är användbara för män med en signifikant förstorad prostata. Förutom att lindra symtomen, ökar de urinering och kan till och med minska prostata. Patienter kan dock behöva ta dessa läkemedel i 6-12 månader för att uppnå det fulla resultatet.

Dessa två typer av läkemedel fungerar på olika sätt, deras kombinationer kan styra symtom hos patienterna mer effektivt än något läkemedel individuellt. Kombinationsbehandling är särskilt lämplig för patienter med stor prostata storlek och hög PSA. Många män kan dock kontrollera sitt tillstånd med ett enda läkemedel.

- Alpha-blockerare. Alfa-adrenoblocker, vanligtvis kallad alfa-blockerare, slappna av de glatta musklerna i prostatakörteln och underlätta urinprocessen. De förbättrar snabbt symptomen, vanligtvis inom några dagar. Eftersom dessa läkemedel är kortverkande kommer symtomen tillbaka så snart en person slutar ta dem. Alfa-blockerare minskar inte storleken på prostata.

Alfa-blockerare är selektiva och icke-selektiva:

Terazozin (Haytrin) och doxazosin (Cardura) är icke-selektiva alfa-blockerare och används för att behandla BPH. - Non-selective alpha-blockers slappna av alla glatta muskler i kroppen som omger blodkärlen. I detta avseende kan de sänka blodtrycket, men ibland orsaka biverkningar, såsom yrsel och jämn svimning.

Tamsulosin (Flomax), alfuzosin (uroxatral) och silodosin (Rapaflo) är selektiva alfa-blockerare och används för att behandla BPH. Selektiva alfa-blockerare verkar mer specifikt på de glatta musklerna i prostatakörteln, men de kan också påverka andra delar av kroppen, till exempel ögat. De har färre biverkningar än icke-selektiva alfa-blockerare och släpps nu mycket oftare.

Biverkningar. Alfa-blockerare kan orsaka huvudvärk, svaghet eller rinnande näsa. De hjälper till att minska blodtrycket, vilket kan orsaka yrsel och svimning. Att använda ett läkemedel före sänggåendet kan hjälpa till att minska dessa biverkningar.

För behandling av erektil dysfunktion orsakad av intag av alfa-blockerare, som används PDE5-hämmare - Sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis), vardenafil (Levitra) eller AVANAFIL (Stendra). Dessa medel måste tas strikt under ledning av en läkare.

Erectile dysfunktion är emellertid inte en vanlig bieffekt av alfa-blockerare, till skillnad från finasterid.

Särskilda problem som orsakas av selektiva alfa-blockerare är förknippade med förlust av muskelton i irisen, vilket kan orsaka komplikationer under operationen för att avlägsna grå starr. Därför bör patienter som planerar ögonoperation informera läkaren om de läkemedel som tagits.

- Blockers av 5-alfa-reduktas. Finasterid och alopeci kan orsaka erektil dysfunktion, minskad libido och ejakulation och en orgasmisk störning. Dessa läkemedel kan minska volymen och kvaliteten på spermier som utsöndras av ejakulationen. Dessa biverkningar kvarstår ibland även efter avbrytande av läkemedlet. (En positiv biverkning av finasterid är en möjlig minskning av håravfall i samband med manliga hormoner).
Dessa läkemedel reducerar också prostata-specifika antigener (PSA), som kan maskera förekomsten av prostatacancer. För att lösa detta problem beräknar läkare nivån på PSA hos män som tar dessa droger genom att fördubbla PSA. Det rekommenderas att ta ett PSA-test innan behandling med 5-alfa-reduktashämmare startas.

- Andra droger. Antikolinerga läkemedel, även kallade antimuskarinsyra, till exempel tolterodin (Detrol), kan vara användbara för vissa patienter. För behandling av BPH kan de administreras ensamma eller i kombination med alfa-blockerare.

Tadalafil (Cialis) är godkänd för behandling av BPH, antingen ensam eller i närvaro av erektil dysfunktion. Tadalafil ska inte användas i kombination med alfa-blockerare utan noggrann undersökning och övervakning av alltför lågt blodtryck.

Behandling av erektil dysfunktion med tadalafil och andra PDE-5-hämmare kan inte kombineras med nitrater.

Kirurgisk behandling godartad prostatahyperplasi (prostata adenom)

Indikation för operationen:

- Persistenta eller återkommande episoder av urinretention (oförmåga att urinera);
- Förekomsten av blod i urinen;
- Blåsans stenar;
- Måttlig eller svår manifestation av symtom i nedre urinvägar som inte förbättras med medicinering.

Kirurgiska alternativ inkluderar invasiva och minimalt invasiva förfaranden. Valet av denna eller den varianten av kirurgisk ingrepp beror på olika faktorer, inklusive människans ålder och det allmänna hälsotillståndet.

Den mest effektiva operationen - transuretral resektion av prostata (TUR), är en invasiv intervention och har störst risk för allvarliga komplikationer. Eftersom dess effektivitet är tillräckligt hög, ger läkare oftast det föredrag snarare än mindre invasiva förfaranden.

Minimalt invasiva procedurer använder laser- eller mikrovågsterapi för att förstöra överflödig bröstcancervätska. Även minimalinvasiv förfarande kan vara ett lämpligt val för vissa patienter, däribland ungdomar, hittills har det inte visats att det är mer effektiva förfaranden än transuretral resektion av prostata (TURP).

- Transuretral resektion av prostata (TUR). Transuretral resektion av prostata (TUR) är avlägsnandet av den inre delen av prostata. Detta är det vanligaste kirurgiska förfarandet, trots att det senaste decenniet har användningen minskat avsevärt på grund av ökad effekt av läkemedel.

Detta kirurgiska ingripande är mindre invasivt än TUR, har en lägre grad av komplikationer (i synnerhet retrograd utlösning kan förekomma) och kräver vanligtvis inte sjukhusvistelse.

- Öppna prostatektomi. Vid öppen prostatektomi avlägsnas den förstorade prostata genom ett öppet snitt i bukhålan med användning av standard kirurgiska tekniker. Det här är en allvarlig operation som kräver en vistelse på sjukhuset i flera dagar. Öppen prostatektomi används endast för svåra fall av BPH, när prostatan är mycket förstorad, är blåsan skadad eller det finns andra allvarliga problem. Vissa patienter behöver en andra operation på grund av ärrbildning.

Biverkningar av öppen prostatektomi kan innefatta erektil dysfunktion och urininkontinens.

- Laseroperation. Laserteknik används för att ta bort RV-vävnad. Laserprocedurer kan vanligtvis utföras på poliklinisk basis, men det finns en liten risk för blödning.

Förfarandet utförs med hjälp av ett litet rör, utrustat med en liten kamera och en fiberlaser och passerar genom penisens urinrör. Förfarandet utförs under ryggrad, epidural eller allmän anestesi.
Laserkirurgi har en snabbare återhämtningstid, och en lägre risk för inkontinens än invasiva kirurgiska ingrepp, men deras långsiktiga tvivel.

Laserkirurgi kan inte vara lämplig för män med stora prostatastorlekar. Vid genomförandet av denna ingrepp finns olika typer av metoder och olika typer av laser används.

- Transuretral laserablation holmievym laser (HoLAP). Denna procedur använder laser energi, förångar prostata vävnad, vilket hjälper till att återställa flödet av urin.

- Transuretral laser-enukleation av prostata (HoLEP) utförs på samma sätt som HoLAP förutom att delar av prostatan dissekeras i små bitar och tvättas sedan ur blåsan.

- Laserresektion av prostata (HoLRP) liknande en HoLEP-laser sätts in genom penis, och prostata fragment tas bort med hjälp av ett resektoskop.

- Foto-selektiv förångning av bukspottkörteln med en grön laser - Den största fördelen är användningen av en kaliumtitanfosfat (KTP) laser för avdunstning av prostatavävnad. Förfarandet är nästan blodlöst och kan vara det bästa valet för män som tar antikoagulantia. Förbättringen varar upp till 1 år. Mer forskning behövs för att bekräfta effektiviteten på lång sikt.


Procedurer med minimal invasivitet har mindre risk för genitourinary system och sexuella funktioner, men deras effektivitet på lång sikt är inte tydlig.

- Transuretral mikrovågstermoterapi (TUMT). Med transuretral mikrovågstermoterapi används värmen hos mikrovågspulser för att förstöra prostata vävnad. En speciell sond infogas i urinröret och kraftiga pulser med hög frekvens appliceras, vilket förstör prostata vävnaden. Sonden placeras i ett kylrör för att skydda slemhinnan i urinröret.

Förfarandet tar från 30 minuter till 2 timmar, och patienten kan gå hem omedelbart efter det att den är klar.

- Transuretral nålablation. Det är relativt enkelt och säkert förfarande, som utförs med hjälp av nålar som levererar högfrekventa radiovågor, som tjänar till att värma och förstöra RV-vävnad.

- Transuretral elektroförångning (TEWEU). Transuretral elektroförångning använder en högspänning av elektrisk ström som levereras genom ett resektoskop. Under proceduren förekommer samtidig avdunstning av prostatavävnaden och tillhandahållande av blodkoagulering.

- Prostatic stents. Stents används för att behandla prostata adenom, det är flexibla nätrör som sätts in i urinröret. Typiskt tar insättningsförfarandet bara 15 minuter. Det utförs med hjälp av lokalbedövning, har en minimal återhämtningsperiod, kräver inte en lång sjukhusvistelse. Tyvärr bör stenter ofta avlägsnas på grund av misslyckad plats eller komplikationer, bland annat på grund av irritation vid urinering, urinvägsinfektioner och behandlingssvikt.

Godartad prostatahyperplasi: symptom och behandling

Godartad prostatahyperplasi - de viktigaste symptomen:

 • Ökad temperatur
 • Frekvent urinering
 • Hyppig natturinering
 • Blod i urinen
 • Smärtsam urinering
 • Urininkontinens
 • Burning med urinering
 • Minskad libido
 • Retention av urin
 • Flingor i urinen
 • Slem i urinen
 • Känsla av ofullständig tarmrörelse efter avföring
 • Försvagning av strålen under urinering
 • Obehag vid urinering
 • Urininkontinens på natten
 • Brist på sexuell lust
 • Falsk uppmaning att urinera
 • Oförmåga att hålla urinen längre än ett par minuter

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en patologisk process som kännetecknas av spridningen av vävnaderna i detta organ. Det bör noteras att denna typ av sjukdom inte hör till den onkologiska gruppen och tenderar inte att degenerera till en malign process.

En sådan sjukdom hos den manliga hälften av befolkningen förekommer ganska ofta efter 50 år. Patologins initiala kurs kan vara helt asymptomatisk. Eftersom sjukdomen förvärras kommer symptomen att uppstå, men av en icke specifik karaktär. Därför rekommenderas starkt inte att engagera sig i självbehandling utan rådfråga en läkare.

Definition av BPH-scenen utförs endast genom laboratorie- och instrumentstudier. Behandlingen utses individuellt, kan vara både konservativ och radikal. Prognosen är relativt fördelaktig om terapeutiska åtgärder initieras i rätt tid.

etiologi

De exakta orsakerna till BPH har ännu inte fastställts, men det föreslås att följande etiologiska faktorer kan framkalla utvecklingen av en patologisk process:

 • åldersrelaterade förändringar i hormonbalansen - ökad produktion av testosteron och dihydrotestosteron;
 • åldersrelaterade förändringar i det endokrina systemet;
 • kroniska infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • sjukdomar som är sexuellt överförda i historien;
 • instabilitet av sexuellt liv - oregelbundna sexuella handlingar, långvarig avhållsamhet, överexcitation utan efterföljande ejakulation.

Fördjupningsfaktorer som kan utveckla godartad prostatahyperplasi av den 1: e graden är:

 • övervikt;
 • undernäring, missbruk av alkohol och snabbmat;
 • diabetes mellitus;
 • högt blodtryck;
 • genetisk predisposition mot en sådan sjukdom;
 • obalans av testosteron och östrogen;
 • negativ ekologisk situation.

Dessutom kan denna typ av sjukdom utvecklas på bakgrund av en stillasittande livsstil, vilket leder till stagnation av blod i bäckenet, dålig sexuell funktion och utveckling av komorbiditet. En sådan provokationsfaktor som långvarig hypotermi är inte heller en historia av ländskador.

Med tanke på att en specifik etiologisk bild ännu inte har fastställts finns det inga specifika metoder för förebyggande. Därför ska du omedelbart söka medicinsk hjälp med de första symptomen.

Det är viktigt att inse att trots att sjukdomsprocessen inte är en elakartad, när den lämnas obehandlad kan sjukdomen orsaka allvarliga komplikationer, av vilka några kan ha karaktären av irreversibel.

klassificering

Klassificering av BPH innebär att den delas upp på ett stadium eller examen:

 • BPH 1-steg eller kompenserat stadium - vävnadstillväxten är obetydlig, symtomatologin är nästan helt frånvarande. Den kliniska utvecklingen av detta stadium varar från 1 till 3 år. Om det är möjligt att diagnostisera sjukdomen vid denna tidpunkt är det möjligt att bota med konservativa metoder.
 • BPH i den andra graden eller subkompenserade scenen - det finns redan en signifikant spridning av vävnad, vilket medför uppenbarelse av en motsvarande klinisk bild. Den kliniska bilden av denna sjukdomsform kan vara upp till 8 år.
 • BPH i den tredje etappen eller diffus-nodalformen - uttalade tecken på den patologiska processens gång, vilket beror på en kraftig minskning av urinledaren. Det är ofta denna form av sjukdomen kan orsaka kroniskt njursvikt.

Konservativa åtgärder för att eliminera denna patologiska process kan bara vara i första etappen. I framtiden är en fullständig botning endast möjlig genom kirurgisk ingrepp.

symtomatologi

Den initiala utvecklingen av denna patologi hos män är asymptomatisk.

Vid försvridning av den patologiska processen karakteriseras den kliniska bilden enligt följande:

 • ökad uppmaning att urinera
 • känsla av ofullständig tarmrörelse;
 • en svag ström av urin (för att tömma blåsan, patienten måste göra ansträngningar);
 • fördröjning av urinering, obehaglig känsla under tömning av blåsan;
 • falska önskningar för tömning;
 • patienten kan inte hålla urinen längre än två till tre minuter;
 • på natten, uppmanar toaletten mycket oftare, även om patienten inte dricker mycket vätska före det.

Om behandling inte påbörjas pågår, utvecklas komplikationer som kommer att präglas av följande kliniska bild:

 • brännande och smärta vid urinering
 • blod i urinen och föroreningar av annan art (slem, flingor);
 • urininkontinens, nattlig enuresis;
 • ökad kroppstemperatur;
 • en minskning av sexuell lust, ibland en fullständig brist på det.

Hög kroppstemperatur, och en brännande känsla under tömning - dessa är symptom på det faktum att mot bakgrund av en sådan sjukdom har utvecklat en inflammatorisk eller infektiös process, så söka medicinsk hjälp du behöver omedelbart.

Frånvaro av behandling leder till utveckling av njursvikt, som snabbt går från akut till kronisk. I detta fall bör behandlingen vara snabb.

diagnostik

Behandlingen av godartad prostatahyperplasi utförs endast komplex, men för att bestämma taktiken för terapeutiska åtgärder kommer en grundlig diagnos att krävas.

Diagnostikprogrammet genomförs i två steg.

För det första utför läkaren en fysisk undersökning av patienten, under vilken han fastställer följande:

 • hur länge symptom och karaktär av den patologiska processens gång började dyka upp
 • om patienten har tagit några mediciner för symptomatisk lättnad
 • om det finns kroniska sjukdomar i det genitourära systemet;
 • huruvida de onkologiska sjukdomarna överfördes tidigare
 • familjehistoria, eftersom genetisk predisposition inte utesluts.

Dessutom utförs följande laboratorieinstrumentiska undersökningsmetoder:

 • allmän och biokemisk blodprov;
 • allmän analys av urin;
 • Ultraljud av genitourinary systemet;
 • om det finns misstanke om onkologi, då ett test för oncomarkers;
 • transrektal ultraljudsundersökning
 • uroflowmetry;
 • Röntgenundersökning av genitourinary system.

Enligt resultaten av diagnostiska aktiviteter kan läkaren göra en slutgiltig diagnos, föreskriva en effektiv behandling och förutsätta utvecklingen av komplikationer.

behandling

Behandla godartad prostatahyperplasi endast på ett komplicerat sätt - detta tillvägagångssätt kommer inte bara att eliminera denna sjukdom utan också förhindra utvecklingen av komplikationer. Det bör noteras att behandling av BPH 2 grad är möjlig utan kirurgi.

Behandlingens taktik beror helt och hållet på graden av sjukdomen. Vid det inledande skedet används konservativa åtgärder: läkemedel, fysioterapiprocedurer, kost och allmänna rekommendationer.

Prescribe sådana droger för behandling av BPH, såsom:

 • alfa-blockerare;
 • antispasmodik, analgetika;
 • antiinflammatoriska;
 • om det finns en sekundär infektion, då antibiotika;
 • hormonella preparat - de används i extrema fall och ordineras endast av en läkare.

Om den akuta kursen av urinering (OZM) sker mot bakgrunden av den patologiska processens gång, kan urinröret kateteriseras på ett sjukhus. Sjukhuspassad patient är inte nödvändig.

Till kirurgisk behandling uteslutande sällan. I detta fall utförs en transuretral resektion av prostata. Men denna metod av terapi är ganska traumatisk, så den används mycket sällan.

Andra operativa men mindre traumatiska behandlingsmetoder kan också användas för att behandla sådan patologi:

 • stentning;
 • kryokirurgi;
 • med ultraljud eller laser;
 • med hjälp av artificiell embolisering.

De ovan angivna metoderna för behandling av BPH används när läkemedlet misslyckades med att producera det korrekta resultatet, men det finns inte heller behov av transuretral resektion.

Behandling med folkmedicin är inte utesluten, men endast i samråd med den behandlande läkaren. Det bör förstås att sådana medel endast lindrar inflammation och svullnad, men eliminerar inte sjukdomen vid roten. Annars är återfall inte uteslutet.

Eventuella komplikationer

I avsaknad av snabb behandling utvecklar komplikationer av BPH:

 • kränkning av hormonell bakgrund, vilket kan leda till utveckling av problem i det endokrina systemet;
 • minskad potens, upp till fullständig sexuell dysfunktion;
 • akut njurinsufficiens
 • störning av genitourinary systemet.

För att förhindra utvecklingen av sådana komplikationer är det möjligt om behandlingen av denna sjukdom påbörjas i rätt tid.

förebyggande

Med tanke på det faktum att det inte finns någon specifik etiologisk orsak till en sådan patologisk process finns det inga specifika förebyggande rekommendationer.

I det här fallet är det lämpligt att följa de allmänna reglerna:

 • eliminera alkoholmissbruk
 • att äta ordentligt - kosten ska vara balanserad och i rätt tid;
 • undvik superkylning;
 • att utföra förebyggande av infektiösa och venerala sjukdomar;
 • stärka immunförsvaret.

Om du har en genitourinsystems historia, ska du systematiskt genomgå en läkarundersökning för att diagnostisera sjukdomen i rätt tid. Självmedicinering är utesluten.

Om du tror att du har Godartad prostatahyperplasi och symtomen som är typiska för denna sjukdom, då kan du hjälpa läkare: urolog, kirurg, terapeut.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Dysuri - en patologisk process som orsakas av en överträdelse av urinprocessen. Brott av denna typ kan bero på gynekologisk sjukdom hos kvinnor respektive urologiska hos män. Uteslut inte dysuri hos barn och vuxna i närvaro av sjukdomar i det genitourinära systemet, undernäring, otillräckligt vätskeintag. Den psykosomatiska faktorn sker, särskilt hos småbarn.

Cystitis hos kvinnor är en inflammatorisk process som påverkar blåsans slemhinnor. Denna sjukdom kännetecknas av frekvent och smärtsam uppmaning att avge urin. Efter processen att tömma blåsan kan en kvinna känna brännande och skarpa gummin, en känsla av otillräcklig förödelse. Urin går ofta tillsammans med slem eller blod. Diagnos och behandling av blåsor hos kvinnor består av en hel uppsättning verktyg. Genomföra sådana händelser, samt förklara hur man behandlar cystit hos kvinnor kan bara en högkvalificerad urolog. Dessutom är förebyggandet av denna sjukdom möjligt självständigt hemma.

Inflammation av prostata är en sjukdom som endast kännetecknar män och karakteriseras av den inflammatoriska processen i prostata. Sjukdomen uppstår mellan tjugo och femtio år, men huvudriskgruppen är män över trettio.

Cystitis är en ganska vanlig sjukdom som uppstår som ett resultat av inflammation i blåsans slemhinnor. Cystit, symptomen som i de flesta fall upplevs av rättvisare kön vid en ålder av 16 till 65 års ålder, kan diagnostiseras hos män - i detta fall, sjukdomen oftast utvecklas hos personer 40 år och äldre.

Gonorré hos män (blå gonokockinfektion, överton, gonorré) är en smittsam och inflammatorisk process som påverkar organen i det genitourinära systemet. Förekommer suppuration av slemhinnan, vilket orsakar en karakteristisk symptomatologi. Självmedicinering i detta fall är omöjligt, eftersom det kan leda till allvarliga konsekvenser, i synnerhet infertilitet.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.