Huvud
Analyser

Effektiv behandling av prostata adenom (prostatahyperplasi) hos män: hur, hur, hur lång tid tar det?

Sjukdomar i prostata är framträdande i urologin. Kliniska symptom på prostata adenom har skrivits sedan Hippocrates tid.

Det kallas allvarliga sjukdomar, vilket minskar en mans arbetsförmåga och leder honom ofta till funktionshinder.

Det anses vara en verklig svamp av en stark hälsa av mänskligheten och har en tendens att sprida sig.

I den här artikeln kommer du att lära dig vad som är adenom (hyperplasi) i prostata och hur man behandlar det.

Vad är det

Så, låt oss betrakta närmare begreppet prostata adenom eller godartad prostatahyperplasi: vad det är att behandla, och även vem som är i riskzonen.

Sjukdomen har många synonymer, bland vilka är följande:

 1. Hypertrofi av prostata.
 2. Nodal hyperplasi av prostata.
 3. Adenomatös hyperplasi av prostata.
 4. Adenomatös dyshormonal prostatopati.
 5. Prostatism.

Det mest uttalade symptomet är en urineringstörning som orsakas av en fördröjning i urinen. Patologiska förändringar i körteln orsakar en ökning av dess storlek. Den första delen av urinröret och urinblåsan pressas, det finns ett hinder för urinflödet.

 • allvarliga kränkningar av njursjukdom
 • förlust av möjlighet att ha samlag.

Vem är i riskzonen?

Om kronisk och akut prostatit uppträder huvudsakligen i ung och mogen ålder, då adenom i prostata är ödet för män av äldre och senil ålder.

I det förflutna, vad är BPH-prostata, behandlade behandlingen av denna sjukdom inte ens, eftersom många helt enkelt inte levde till den punkt när det började utvecklas.

När livslängden ökade ökade registreringsfrekvensen för denna sjukdom dramatiskt. Bland orsakerna till dödligheten hos den manliga befolkningen över 55 år upptar detta sjukdom en betydande plats.

Faktorer som bidrar till framväxten av prostata adenom:

 1. Sedentary livsstil.
 2. Dricka och alkoholism.
 3. Sexuella övergrepp.
 4. Brist på fysisk utbildning i dagens läge.

Etiologi av sjukdomen

Trots de stora teorier som indikerar orsaken till sjukdomen är frågan fortfarande mycket svår.

Tilldela följande skäl:

 • långvarig kronisk prostatit;
 • tumörceller som uppstod som ett resultat av olika faktorer, som är kapabla till malignitet;
 • obalans i det endokrina systemet (hypofys, sköldkörteln, binjurarna);
 • utrotning av sexkörtlarna.

Adenom är svår att diagnostisera, eftersom förändringar i körteln kanske inte motsvarar kliniska manifestationer. Sjukdomen fortskrider i hemlighet, så du behöver inte förklara den snabba urinering med massor av fulla vätskor. Antalet natt- och dagtidsmassage ökar bara.

Konservativ behandling av prostata adenom

Konservativ behandling av prostata adenom utförs med hjälp av följande metoder.

sjukgymnastik

Bland konservativa metoder för behandling av godartad prostatahyperplasi är effekter av fysioterapeutiska apparater av stor betydelse.

Det finns en stimulering av kroppens försvar, förbättrar lokal kapillär blodtillförsel och det totala blodflödet.

Biotillgängligheten av droger ökar, de tränger snabbt in i körteln. Som ett resultat av förfarandena reduceras behandlingstiden avsevärt.

Lågfrekvent vibration, magnetfält och impulsström hos apparaten "Ereton" påverka blodcirkulationen i prostatakörteln och främja den omvända utvecklingen av den patologiska processen. Magnetiska vågor av enheten "Almag" effektivt lindra smärta.

Vibroacoustics "Vitafon" kvalitativt lindrar spasmer strukturer bildade av glatta muskelceller befrämjar avlägsnande av metaboliter (på grund av förbättring av lymfa) och avgivning av näringsämnen till vävnaderna (på grund av stimulering mikrokapillär blodflödet). "Thermex" förstörs lokalt den patologiska vävnaden i körteln, frigör den pressade urinröret.

massage

Massage utförs av en läkare. När det gäller prostatahyperplasi är massagen av den prolifererade vävnaden olämplig.

Officiell medicin anser att detta kommer att leda till att inflammationsprocessen börjar och utvecklas.

Ett sällsynt undantag kan vara den första etappen av adenomatös process, men endast urologen bestämmer indikationerna i varje enskilt fall.

Terapeutisk fysisk träning

Klasser under ledning av en erfaren metodolog är otvivelaktigt. Dess roll är i urvalet av övningar och strikt dosering beroende på åldersförändringar, organismens individuella egenskaper och patientens lämplighet. Särskild gymnastik aktiverar motorfunktionen och cirkulationen i det lilla bäckens organ. I vissa fall, en uppsättning övningar för att stärka musklerna i buken och bäckenbotten.

I följande video, effektiva övningar för prostata adenom:

preparat

Än att behandla ett adenom av prostata, välja från medicinska preparat? Antibiotika för prostata adenom används inte. De kan endast behandlas med åtföljande inflammatoriska processer (pyelonefrit, cystit, etc.). Vid förskrivning av antibiotika bestämmer läkaren först känsligheten för mikroflorans känslighet som uppenbaras vid urinsårsåkning.

Ibland används antibiotika i form av rektala suppositorier med stor sannolikhet för bakteriell infektion. De mest vanligen använda ljus, lindrar kramper (papaverin, Buscopan) och smärta (bensokain bensokain). Suppositorier fungerar positivt på körteln och omgivande vävnader.

Utmärkt bevisat annorlunda oljeblandningar, i vilka anestetika tillsätts (Sandthorn, björk, ricinolja, vaselin, eukalyptus, persika, Hund ros).

Deras fysiska egenskaper möjliggör kuvert av den rektala slemhinnan, den absorberas väl i vävnaderna, vilket ger en snabb effekt. Redan under de första dagarna kan obehagliga känslor och smärta försvinna, och dysuriska fenomen som hör samman med urinering kan försvinna.

Behandling av prostataadenom med hormoner har en lång historia. Endokrina läkemedel baserade på androgener är inte utan motstridiga resultat som rapporterats av kliniker. Urinfunktionerna förbättras, och hyperplasi minskar inte. Orsaken till meningsskiljaktigheter bör sökas i den morfologiska bilden av sjukdomen.

Vid det första skedet av sjukdomen och i närvaro av kontraindikationer till operationen hjälper raveron. Preparatet av läkemedlet är associerat med frisättningen av extraktet av prostatakörteln hos sexuellt mogna djur från proteiner och hormoner.

Intramuskulärt administreras 1 ml raveron dagligen, behandlingstiden är 30 ml. Du kan gå in 2 ml varannan dag. Resultatet är en minskning av urineringens frekvens, en ökning i urinströmmen, minskad smärta, en förbättring av kroppens allmänna tillstånd.

Alpha-adrenoblockers slappna av blåsans hals och muskelfibrerna i körteln, vilket gör det lättare att urinera. Karaktäriserad av hastigheten för eliminering av symptom på adenomprstata. Med hjälp av 5-alfa-reduktashämmare hindras hormonella störningar som leder till tillväxt av körtelvävnad.

Folkmekanismer

Vid behandling av prostatahyperplasi kan man vända sig till folkmedicin.

Ett av de bästa sätten är en pumpa. Frukt erhålls från massan. Till varje glas juice tillsätt 1 matsked honung.

Drick 1 glas pumpa juice varje dag i tre veckor. Fröer av pumpa används på 100 g per dag i en månad.

Lök rekommenderas att tas vid sänggåendet i 2 månader. En infusion framställs från celandine. 1 sked av växten i torr form häll ett glas kokande vatten och insistera 2 timmar och filtrera därefter. Dosering: 1 matsked före varje måltid i 30 dagar.

Du kan också använda vid behandling av adenom olika örter, läsk, bark av asp, bipmor. Och hur man behandlar prostata adenom med pumpa, hassel och lökskalor läs i vår artikel.

Detta är det mest kompletta svaret på frågan: "än att behandla ett adenom av prostata hos män?".

Badet är inte kontraindicerat, men det är nödvändigt att besöka det en gång i 2 veckor, gradvis öka antalet besök på ångrummet och uppehållstiden. Mer information om vattenförfaranden för prostata adenom finns här.

diet

Effektiv behandling av prostata adenom beror också på patientens livsstil och näring. Skadlig användning av marinader, kryddor, kryddig mat. I prostata adenom diet finns en måttlig begränsning av proteiner till 90 gram per dag, fetter - upp till 70, kolhydrater - upp till 400 g. Mängden salt reduceras till ett minimum. Fri vätska bör förbrukas högst 1000 ml. Dets energivärde är 2700 kilokalorier. Bord mineralvatten rekommenderas.

Dieten efter operationen har sina egna särdrag.

Operativa metoder

Kirurgisk behandling av prostata adenom hos män är uppdelad i palliativ och radikal.

I det första fallet förbättras funktionen av urinering indirekt, i det andra görs ett fullständigt avlägsnande av en godartad tumör.

Framgångsrikt tillämpad transuretral resektion. Det tar bort obstruktionen mot urin från urinblåsan.

Vävnader som minskar blåsans hals skärs ut med hjälp av ett endoskop.

Laparoskopisk borttagning av adenom är minst invasiv i jämförelse med öppen åtkomst.

Kryokirurgi med hjälp av specialverktyg kan frysa prostata och orsaka förstörelse av patologiska vävnader. Vid en temperatur av -150 grader Celsius tar processen 2 till 5 minuter.

En omfattande spridning vid behandling av prostatahyperplasi har givits genom en överdoserad adenomektomi. Det här är en radikal behandling. Adenomen avlägsnas fullständigt.

Laserförångning påverkar vävnader som levereras rikligt med blodkärl. Fotoelektiviteten hos den gröna lasern med avseende på hemoglobin tillåter att adenomen avlägsnas på grund av avdunstning, samtidigt som kapseln i körteln och stroma hålls kvar. Läs mer om metoderna för operativ behandling av prostata adenom, liksom kontraindikationer och konsekvenser i vår artikel.

Användbar video

I nästa video, användbar information om behandlingen av prostata adenom:

slutsats

Med ett okomplicerat adenom i prostata, kommer behandlingsförloppet att ta ungefär en månad. Och det beror på en tidig överklagande till urologen. Män som fyllt 50 år ska vara försiktiga med BPH och genomgå regelbundet förebyggande undersökningar.

Så, tack vare den här artikeln, lärde vad BPH och hur man behandlar det, men vill jag återigen uppmärksamma er att valet av olika tekniker, läkemedel, deras doser definition - den jourhavande läkare. Självmedicinering är oacceptabelt!

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Orsakerna till godartad prostatisk hyperplasi

Godartad prostatahyperplasi (BPH) - en neoplasma av godartad natur som prolifererar i strukturen av prostata (i glandular epitel eller stromal komponent). Sjukdomen avser åldersrelaterade faktorer. Så, i en ålder av 40 år diagnostiseras det hos 10-15% av männen, i åldern 75-80 år - i 80%. I detta fall observeras symtomen på hyperplasi hos de flesta män 50 år och äldre, vilket inte nödvändigtvis orsakas av denna patologi. Miktureringsstörningar andra än BPH kan bero på prostatacancer, nedsatt detrusoraktivitet, detrusorinstabilitet och andra blåsdysfunktioner.

Godartad prostatahyperplasi innehåller i grunden en uppsättning faktorer. Orsakerna till BPH i betydelse kan sammanfattas enligt följande:

 • egenskaper hos hormonell status, särskilt produktion av testosteron - förändringar i metabolism, i vilket testosteron i prostataceller omvandlas till dihydrotestosteron; omvandling av fritt testosteron till dihydrotestosteron reglerad påverkan av enzymet 5a-reduktas; i cytoplasman hos celler DHT binder till androgenreceptorproteinet, androgenreceptorn bildade komplexet, tränger in i cellkärnan och aktiverande DNA, vilket leder till tillväxt och differentiering av prostataceller, dvs för att förekomsten av BPH;
 • 5a-androstenediols roll - de ökar tillsammans med östrogen signifikant koncentrationen av androgenreceptorer i prostatakörteln; en minskning av antalet 5a-androstenediol leder till en ökning av den funktionella aktiviteten och mängden a1-adrenerga receptorer i prostata, blåshalsen och prostatiska uretra för att minska glatt muskulatur av dessa organ, och detta kan utgöra grunden för förekomst av irritativa symtom på sjukdomen;
 • en relativ ökning av östrogenivåer - leder till proliferation av stromaceller, och därmed till stromal hyperplasi och BPH i synnerhet;
 • cirkulationssjukdomar i prostatakörteln - som sker delvis och mot bakgrund av störda metabola processer i prostatas vävnader; störd blodcirkulation kan vara grundläggande för utvecklingen av aseptisk inflammation som ett resultat.

I sin kärna är en godartad hyperplasi i körtel proliferation och / eller stromal prostatisk vävnad. Beroende på lokaliseringen av förändringar, skiljer sig sjukdomarnas glandulära, stromala och blandade former. Utvecklingen av hyperplasiprocessen börjar vanligen från prostituationstransitionens (övergångs) zon. I framtiden utvecklas den polycentriska tillväxten av noder i hennes vävnad, medan massan och volymen av prostatakörteln växer.

I normala fysiologiska processer av prostatakörteln är belägen runt den bakre urinröret så att inte förhindra normal urinering och allmänt kanaldrift. När vävnaden växer, finns en kompression av prostatiska uretra, blir uretral förträngning av lumen det normala flödet av urin omöjligt. Till följd av detta känner patienten inte en känsla av att tömma urinblåsan, själva handlingen med urinering är väsentligt komplicerad. Samtidigt finns det andra symptom på sjukdomen, på grund av förändringar i urinblåsan muskler och ökad stimulering av a-receptorer prostatiska uretra, blåsan hals och prostata själv.

I sig själva beror de kliniska manifestationerna av BPH inte på volymen av detta orgel direkt, huvudriktningen i detta fall är tillväxten av noderna. När deras tillväxt intravesikalt (dvs.. N. USA lob höjd) av järn kännetecknas av liten storlek, hänger den över den inre öppningen av urinröret, om ventilen och orsakar sålunda avsevärda svårigheter att urinera. Det är anmärkningsvärt att järn med stora storlekar ofta växer i ändtarmen, och därför är märkta kliniska manifestationer inte angivna.

Godartad prostatahyperplasi har tre utvecklingsstadier:

 • kompensationsstadiet - det finns störningar av urinering, även vid fullständig tömning av blåsan; Urinflödet är lethargiskt, kompulsiva uppmaningar utvecklas, särskilt på natten. även om urinering och svåra, men inga patologiska förändringar i njurarna och övre urinvägarna;
 • subkompensationsteget - störningar i blåsfunktionen karakteriseras som signifikanta, återstående urin framträder; urinflödet töms vanligtvis och efter urinering finns det en känsla av ofullständig tömning, eftersom en del av urinen förblir i urinblåsan; kan observeras akut retention av urinering, nedsatt njurfunktion;
 • dekompenseringssteget - kännetecknas av fullständig atony av blåsan, paradoxal ishuria, markerad expansion av övre urinvägarna och progressiv försämring av njurfunktionen.

Symptom på BPH uppstår kring dess huvudsakliga manifestation - kränkningar av urinröret. Han anslöt sig till symptom på sjukdomar som kan kompliceras hyperplasi - en akut urinretention, hematuri, stenar i urinblåsan, pyelonefrit, cystit, uretrit, prostatit, orhiepididimit, kronisk njursvikt.

Symptom på BPH är uppdelad i

 • obstruktiv - associerad med mekanisk kompression av blåsans och urinrörets hals med en förstorad prostata och hindrar urinflödet från blåsan; manifesteras vid tidpunkten för urinering och indikerar närvaron av en infarktisk obstruktion och en minskning av detrusorens kontraktil förmåga:
  • svårighet att urinera,
  • en lugn ström av urin,
  • ökad urineringstid,
  • behovet av att påkänna bukväggen vid urinering,
  • läckage av urin droppe efter droppe efter urinering,
  • känsla av ofullständig tömning av blåsan,
  • paradoxal ishuria.
 • irriterande - orsakad av förändringar i detrusorens funktion, blåsans sphincter och hyperaktivitet a1-adrenoreceptorer av blåsans hals, prostata i urinröret och blåsans nacke; förekommer utanför urinröret, även i samband med urinackumulering i blåsan:
  • natt pollakiuria,
  • frekvent urinering i små portioner,
  • smärtsam urinering,
  • absolut nödvändigt att urinera,
  • urininkontinens.

Symtomatiska funktioner har en vågig kurs, utvecklas oavbrutet, men åtföljs av uttalade förändringar i alla organ i urinvägarna - från kanalen till njurarna.

Hur man behandlar godartad prostatahyperplasi?

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi representeras av flera strategier, som bestäms av graden av försämring av urinflödet från blåsan, prostata, svårighetsgraden av irriterande och obstruktiva symtom.

Om patientens livskvalitet inte drabbas av sjukdomen, kommer förväntad observation att erbjudas honom. Sådana patienter förblir under uppsyn av en urolog och genomgår regelbundna undersökningar. Aktiv behandling är endast föreskriven om utflödet av urin förvärras eller symtomen på sjukdomen blir värre.

Två traditionella strategier är tillämpliga: konservativ behandling och kirurgisk ingrepp.

Drogterapi innebär användning av 5a-reduktashämmare och a-blockerare antingen individuellt eller i kombination:

 • hämmare av 5a-reduktas används för att minska aktiviteten hos enzymet 5a-reduktas, vilket förhindrar bildningen av dihydrotestosteron från testosteron; läkemedlets verkan medför en minskning av prostatakörtelvolymen, en minskning av den mekaniska komponenten av den infrariska obstruktionen;
 • a-blockerare Det används för att minska glatt muskel tonen i blåshalsen, justerbar urinröret och prostata och därmed till en minskning av den dynamiska komponenten av obstruktion; Både obstruktiva och irrationella symtom minskar, och urinflödet ökar.

I ett övervägande antal fall, kombinationsbehandling med 5a-reduktashämmare och a1-blockerare.

När läkemedelsbehandling inte ger konkreta resultat och patientens livskvalitet stadigt minskar kan en operation förskrivas. De mest populära utförandena idag är öppen typ av adenomektomi och transuretral resektion av prostata (TUR), men andra metoder används också:

 • öppen adenomektomi - extremt radikalt sätt att eliminera BPH, betraktas som en lösning i närvaro av komplikationer eller med diagnostiska resultat som visar brist på resultat från tidigare läkemedelsbehandling.
 • TUR av prostata - Den "gyllene standarden" för BPH-behandling, kännetecknad av hög effektivitet och lågt trauma, jämfört med adenomektomi, kännetecknas av följande fördelar:
  • frånvaro av dissektion av friska vävnader när de närmar sig det patologiska fokuset
  • uppnå pålitlig hemostasskontroll
  • relativt lätt postoperativ period;
  • möjligheten att utföra interventioner hos äldre och senila patienter med uttalad samtidig patologi.
 • transuretral elektrodaporisering av prostata - utförs med hjälp av en rullelektrod kallad en kapillär eller med hjälp av en laser; är förångningen av patologiskt expanderad vävnad i prostata körteln med dess samtidiga torkning och koagulering;
 • transuretral nålablation av prostata - introduktion av hyperplastisk prostatavävnad av två nålelektroder anslutna till en radiofrekvensgenerator;
 • transuretral elektroencefalopati av prostata - är effektiv vid behandling av BPH i små storlekar, liksom hos äldre patienter med sådana samtidiga sjukdomar, vilket medför stor risk med mer noggranna kirurgiska ingrepp.

Vilka sjukdomar kan associeras med

Godartad prostatahyperplasi åtföljs av mycket obehaglig, karakteristisk för hennes syndrom, ofta komplicerad av andra sjukdomar i det genitourära systemet.

Hypertrofi detrusor utvecklas med tvungen sammandragning av musklerna i blåsan med stor kraft, vilket utförs för att övervinna resistens i zonen av infrarisk obstruktion. Framsteg, det blir en delvis ersättning av blåsans muskler med bindväv, vilket leder till blåsans atoni.

Bilateral ureterohydronephrosis - nedsatt njurfunktion på grund av urin stasis i njuren pyelocaliceal systemet när uttrycks drag blåsan och försämrad transport urin längs urinledaren.

Komplikationer av BPH inkluderar:

 • akut urinretention - vanligen under behandling med alkohol eller kryddad mat, otillfredsställd sexuell upphetsning, hypotermi, stress, fördröjd tömning av urinblåsan; manifesteras i oförmågan att producera en handling av urinering självständigt;
 • urolithiasis - på grund av stagnation av urin i blåsan och förändringar i dess svar; kännetecknas av frekvent urinering, smärtssyndrom;
 • hematuri - mikro eller makro, blodkällan är expansionen av åderbråck i blåsans hals;
 • hydrouretär - ackumulering av urin i en av urinledare i samband med kränkning av utflödet av urin från njurbäckenet på grund av allvarlig obstruktion av prostatiska uretra och blåshalsen på grund av hyperplasi; åtföljd av ökat tryck i urinblåsan, urinrörets munar, en överträdelse av urinflödet från urinledarna och njurarna;
 • hydronephrosis - utvidgning av njurskyddet och koppen, som uppstår som ett resultat av en progressiv expansion av urinledarna; gynnsamma omständigheter för infektionen och utvecklingen av pyelonefrit.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi i hemmet

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi kan utföras hemma, men efter ett inledande samråd med en specialiserad specialist. Om läkaren som strategi bestämmer förväntad uppföljning eller läkemedelsterapi kan patienten leda en vanlig livsstil med vissa förändringar som representerar prostatabehandling. Det är viktigt att iaktta dagens regim, kost, måttlig fysisk aktivitet och aktiv livsstil.

Om patientens tillstånd med BPH är komplicerat av samtidiga sjukdomar eller komplikationer som möjliggör ett operativt ingrepp, är sjukhusvistelse lämpligt. Funktionerna i den postoperativa perioden bestäms av den valda tekniken, men i slutskedet kan även utföras hemma.

Vilka läkemedel som behandlar godartad prostatahyperplasi?

Hittills är läkemedelsbehandling av godartad prostatahyperplasi populär, den är effektiv. I detta fall används två kategorier av droger, antingen i kombination eller separat:

 • 5a-reduktashämmare:
  • Avodart - i en dos av 0,5 mg en gång om dagen; behandlingskurs i minst 6 månader
  • Finasterid - i en dos av 0,5 mg en gång om dagen; behandlingskurs i minst 6 månader
 • a-blockerare:
  • Alfuzozin - inuti 2,5 mg 3 gånger per dag;
  • Doxazosin - den genomsnittliga dagliga dosen kan vara 2-4 mg, läkaren bestämmer i detalj.
  • Tamsulosin - inuti (med tillräcklig mängd vatten), 0,4 mg / dag;
  • Terazozin - i en daglig dos på 1-5 mg i 1-2 delade doser.

Behandling av godartad prostatahyperplasi genom folkmetoder

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi bör inte genomföras inom ramen för självbehandling, och därför bör alla medicinska åtgärder, inklusive användningen av folkmedicinska åtgärder, vara föremål för samråd med en medicinsk specialist. Läkaren kan rekommendera en kombination av traditionella och folkliga metoder, liksom användningen av örtberedningar. Den senare kan inte rekommenderas för allmän användning, men kliniska studier visar deras effektivitet och säkerhet, och därför kan de rekommenderas i speciella fall.

När det gäller folkrecept för hemlagning är följande populära:

 • celandine - 1 msk. torrt gräs för att brygga ett glas kokande vatten, efter två timmars stam; ta 1 msk. tre gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna
 • växtbaserade samling - 8 gram ansluter gräs gyllene stav, ark 10 gram hasselnöt, 10 gram av blomma av hagtorn 10 gram hoarhound gräs, örter envisa 10 gram 15 gram pomarennika gräs stenfrö, 20 gram rhizomer Harrow; 1 msk. blandning brygg ½ liter kokande vatten, koka över låg värme i 10 minuter, insistera 30 minuter, dränera; ta 4 gånger under dagen mellan måltiderna
 • bee pod - 2 matskedar Bee häll ½ liter varmt vatten, koka upp och koka över låg värme i 2 timmar; kyla till rumstemperatur, spänning och förvara i kylskåpet; ta 1-2 skedar före måltider i en månad
 • skalad lök - 1 msk. Skal skölj noggrant, häll ½ liter kokande vatten och koka över låg värme i 5-7 minuter, insistera på 40 minuter, dränera; lägg till 3 objekt av l. honung; ta ½ kopp innan du äter.

Kännetecknas också av de helande effekterna av färska lök, persilja, morötter, valnötter, som rekommenderas att konsumera regelbundet.

Till vilka läkare att ta itu med, om du har en högkvalitativ hyperplasi av prostata

BPH på ett tidigt stadium kan detekteras vid förebyggande undersökningar, vilka rekommenderas till män i vuxen ålder. Även om det inte ingår i planerna för den genomsnittliga människan, då är det lämpligt att konsultera en urolog vid första miktionsstörningar, är det anmärkningsvärt att även sådana kränkningar inte alltid stimulerar man att besöka en specialist.

Obligatoriska forskningsmetoder för den första bedömningen av patientens tillstånd presenteras:

 • insamling av en detaljerad historia av sjukdomen och upptäcka symtomen på sjukdomen vid patientens behandling till läkaren, utvärdering av livskvaliteten;
 • fylla dagboken för urinering
 • allmän fysisk undersökning
 • palpation av prostata och seminal vesiklar genom ampulla i ändtarmen;
 • allmän urinanalys
 • utvärdering av njurarnas funktionella tillstånd genom att bestämma nivån av serumkreatinin.

Det är lämpligt för misstänkta differential BPH genomföra diagnostik med liknande sjukdomar, eftersom symptomen av BPH är inte specifikt men liknar hennes patologi kan vara mycket farligare - en urinrörsförträngning, multipel skleros och cancer i prostata, cystit, cancer och urinblåsan stenar, detrusorinstabilitet, prostatit, stenar i den nedre tredjedel av urinledaren.

Moderna preparat för behandling av prostatahyperplasi

Konservativ terapi för godartad prostatahyperplasi (BPH) eller prostataadenom är ordinerad för män med milda och måttliga kliniska manifestationer. Enligt den internationella bedömningsskalan av symptom på prostata sjukdomar är den från 8 till 18 - 19 poäng.

Det bör noteras att antalet patienter med prostatahyperplasi ökar varje år, vilket är förknippat med ökad livslängd.

Indikationer för läkemedelsbehandling av prostatahyperplasi

Indikationer för konservativ terapi:

 • summan av poäng på skalaen för att bedöma livskvaliteten är minst 3;
 • Den maximala flödeshastigheten är inte mindre än 5 ml / s;
 • Mängden urin som frigörs per gång är inte mindre än 100 ml;
 • volymen av kvarvarande urin är mindre än 150 ml;
 • samtidig svår patologi, vilket inte tillåter på grund av stor risk att utföra operationen.

Praktisk taktik för dynamisk observation med obligatorisk blodvärdering för PSA och kontroll TRUZI 1 gång per år.

I modern urologisk praxis kan de flesta patienter med prostata adenom hållas konservativt.

Användningen av läkemedel för att behandla BPH började i mitten av 1970-talet med användning av icke-selektiva alfa-blockerare. Med utvecklingen av farmakologin utvecklades läkemedel för adenom till moderna alfa-1-adrenoblocker, vilka anses vara förstahandsläkemedel.

Effekten av droger i BPH är inriktad på följande aspekter:

 • reduktion / eliminering av störningar i det nedre urinvägarna;
 • förebyggande av komplikationer (akut urinretention, renal hydronephrosis, kronisk återkommande inflammatoriska processer, kroniskt njursvikt etc.);
 • förbättring av livskvaliteten.

Alfa-1-blockerare

I adenom symptom associerade med dysuric störningar spelar en särskild roll i den glatta muskulaturen i prostatan stroma spänningen, prostatiska uretra och blåshalsen, vilket stöds av de alfa-1-receptorer. Blockaden av dessa receptorer leder till en avslappning av glattmuskelstrukturer och en förbättring av urinströmmens kvalitet.

Det finns tre subtyper av receptorer: 1a, 1b och 1c. Av dessa är det största antalet alfa-1-a-receptorer koncentrerat i blåsans och prostats hals. Det är dessa receptorer som selektivt påverkas av läkemedel baserade på silodosin och tamsulzin.

Den mest uroselektiva av de moderna preparaten från adenom är silodosin (Urerek) på grund av dess höga affinitet för subtypen av alfa-1a-receptorerna. Det började användas sedan 2008.

Intaget av Doxazosin och Terazosin är dosberoende, det vill säga det är nödvändigt att välja en individuell dosering. Den maximala tillåtna dosen är inte definierad, men det anses att ju högre det är desto större är sannolikheten för biverkningar. Så, biverkningar kan vara som följer:

För närvarande föreskrivs Doxazosin och Terazosin mindre ofta, eftersom det finns mer effektiva läkemedel. Den genomsnittliga dosen 2 - 4 mg / dag.

Föredragen från de alfa-1-adrenerga blockerare idag är utnämningen av silodosin (urereka).

Ta det 8 mg en gång om dagen under lång tid.

Antalet patienter med utveckling av arteriell hypotension med silodosin var bara 1,3%, medan placebo-effekten var 1%.

Läkemedlet är säkert med samtidig administrering med hypotensiva läkemedel hos patienter med högt blodtryck.

Den minsta effekten av silodosin på blodtrycksnivå anses vara en signifikant fördel.

Mot bakgrund av Silodozin-behandling visar upprepade resultat av frågeformuläret en minskning av det totala antalet punkter med 4-6 och en ökning av den maximala flödeshastigheten för urin med 20%. Symtomen på den infrosiska obstruktionen minskar med 30,5% från början, i Tamsulosin - med 14,7%.

Fördelarna med silodosin i jämförelse med Tamsulosiner inkluderar utvecklingshastigheten av den terapeutiska effekten: Snabba insatser gör det möjligt att använda läkemedlet även hos patienter med akut urinretention i bakgrunden av BPH.

Efter 2-6 timmar från konsumtionstillfället ökar den genomsnittliga flödeshastigheten för urin med 2,8 ml / sek. Positiva åtgärder upprätthålls under hela behandlingen.

Den första testningen på IPSS-skalan kan utföras så tidigt som en vecka efter procedurens början.

Om en kombinerad behandlingsplan är planerad med hjälp av hämmare av fosfodiesteras-5 (tadalafil, sildenafil), är det sannolikheten för yrsel.

Samtidig administrering med hypotensiva läkemedel i 1,4% av fallen kan leda till ortostatisk hypotension.

Studier utfördes som visade effekten av alfa-1-adrenerge blockerare vid utlösning. Nästan 90% av patienterna minskade ejakulationsvolymen och 35% visade anejaculering.

Till överträdelser av utlösning leder ofta mottagandet av Tamsulosin eller Silodosin hos relativt unga patienter, med ett bevarat sexuellt liv.

Tamsulosin ordineras en gång om dagen för 0, 4 mg, under lång tid. Vissa patienter kan ta dessa läkemedel för livet, förutsatt att de tolereras väl.

Patienter som tog Alfuzosin eller placebo upplevde inte problem med utlösning.

Vid behandling av prostatahyperplasi har följande grupper av läkemedel:

 • icke-selektiva alfa-blockerare: fenoxibensamin (nu ej längre tillämplig);
 • selektiva alfa-1-blockerare med kort åtgärd: Prazozin, Alfuzozin, Indoramin;
 • selektiva alfa-1-blockerare av långsiktig åtgärd: Terazozin, Doxazosin;
 • selektiva alfa-1 alfa långverkande blockerare: Silodosin, Omnik, Omnik-Okas (med gradvis frisättning), Fokusin, Proflosin;
 • hämmare av 5-fosfodiesteras: Cialis, Levitra;
 • hämmare av 5 alfa-reduktas typ 2.

Inhibitorer av 5-fosfodiesteras

Inhibitorer av 5-fosfodiesteras ordineras i fall av stor volym av prostata och en förhöjd nivå av PSA-blod.

Statistiskt signifikanta symtomatiska förbättringar har rapporterats hos patienter som får Tadalafil, Vardenafil eller Sildenafil. Dessa läkemedel godkändes för en enstegsbehandling av BPH och erektil dysfunktion. Inhibitorer av 5-fosfodiesteras bidrar till avkoppling av de släta musklerna i nedre urinvägarna.

För de flesta män med diagnos av godartad prostatahyperplasi är bevarande av sexuell aktivitet viktig, mot bakgrund av konservativ terapi. Hos 33% av patienterna konstateras missnöje med kvaliteten på spontana erektioner, vilket är förknippat med att ta mediciner. Inklusion i systemet med Tadalafil, Vardenafil eller Sildenafil förbättrar livskvaliteten avsevärt och bidrar till normaliseringen av inte bara urinströmmen utan även erektilfunktionen.

Inhibitorer av 5 alfa-reduktas typ 2

Inhibitorer av 5-alfa-reduktas typ 2 blockera omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron genom att blockera enzymet, de resulterande saktar prliferatsiya celler.

Inhibitorer av 5-alfa-reduktas lindrar dysursjukdomar genom att minska prostatakörteln. För att uppnå bästa möjliga resultat är läkemedel lång, minst 6 månader.

Representanter: Finasterid och Dutasterid.

Som ett resultat av Finasterid (Finasta, Proscar) och Dutosterida (Avodart) nivå av dihydrotestosteron blockeras av 80%, saktar urinering och minskar intensiteten av obstruktion av nedre urinvägssymtom. På samma gång, det finns biverkningar, vilka inkluderar minskade sexualdrift, erektil dysfunktion, ejakulationsstörningar, gynekomasti).

Finasterid och Dutosterid reducerar resultatet av prostata-specifikt antigen med en faktor 2, för att beräkna det sanna resultatet rekommenderas att multiplicera den totala PSA-nivån med 2.

Studier har visat att båda drogerna är lika effektiva vid behandling av godartad prostatahyperplasi.

Nackdelarna innefattar varaktigheten av upptagande till utvecklingen av den terapeutiska effekten.

Antalet biverkningar i kombinationsbehandling är högre, därför är det inte motiverat att behandla patienter med lindriga symtom på urinvägsskador i prostataadenom.

Det finns bevis för att efter 2- 4 sommaren användning av hämmare av 5-alfa-reduktas prostatavolymen minskades till 1/3 - 1/4, och den maximala urinflödeshastigheten ökade till 1,5 - 2,0 ml / sek. Ta 5 mg 1 gång per dag oralt upp till 6 månader.

Alfa-1-receptorblockerare ger snabb lindring av symtom, medan 5-alfa-reduktashämmare bidrar till att minska prostata-storleken. Läkemedelsterapi av urineringsstörningar hos BPH studier har visat att kombinationsterapi minskade risken för progression av adenom, utveckling av akut urinretention, sannolikheten för kirurgi och mer effektiva mot symptomen på BPH.

Resultaten av studier läkemedelskombinationen (alfa-1-blockerare + inhibitor av 5a-reduktas) måste användas endast hos män med prostatavolym på minst 40 ml, och PSA-nivå av 1,5 ng / ml.

Behandlingens varaktighet fastställs i varje enskilt fall. För en mild symtomatologi är det 6 månader. Vid längre tidsmottagning är det möjligt för patienter med svåra sjukdomar i urinering.

antikolinergika

Cholinolytika används praktiskt taget inte på grund av den höga sannolikheten för akut urinretention.

Fytoterapi och livsmedelstillsatser

Fytoterapi och näringstillskott rekommenderas inte för behandling av BPH på grund av bristande bevisning för närvarande, men som en hjälp till grundterapi används ofta över hela världen.

De flesta fytoterapeutiska läkemedel är gjorda av rötter, frön eller frukter av växter som anges nedan:

 • dvärg palm;
 • Afrikansk plommon;
 • nässla, dioecious;
 • råg;
 • pumpa frön.

Några av de föreslagna komponenterna innehåller fytosteroler, fettsyror, pektiner, flavonoider, vegetabiliska oljor och polysackarider.

Det finns preparat som innehåller komponenter av endast en växt, i andra finns det flera.

Förväntade effekter av växter med BPH:

 • antiandrogen;
 • antiöstrogen;
 • blockerande alfa-receptorer;
 • saktar proliferation av prostataceller;
 • anti-edematös och antiinflammatorisk;
 • protektektivny.

Att ta läkemedel på växtbasen med ett adenom är möjligt, eftersom inga oönskade åtgärder registrerades.

Amerikansk dvärg palm

Utdrag av bär av dvärg palm - den mest populära örtmedicin för BPH. Aktiva ingredienser är komponenter som representeras av fettsyror, fytosteroler och alkoholer. Verkningsmekanism:

 • antiandrogen effekt
 • inhibering av 5-alfa-reduktas;
 • antiinflammatorisk effekt.

Den rekommenderade dosen är 160 mg oralt 2 gånger om dagen. Inga omfattande studier har genomförts, men vissa visar en subjektiv förbättring av symtom utan att förbättra objektiva indikatorer på urodynamik.

Kliniska prövningar fortsätter.

Afrikansk plommonträd

Föreslagna verkningsmekanismer innefattar inhibering av fibroblasttillväxt, antiinflammatoriska och antiöstrogena effekter. Ytterligare forskning pågår.

Extraktet erhålls från pollen av råg, som växer i södra Sverige. De föreslagna åtgärdsmekanismerna är följande:

 • blockering av alfa-1-receptorer;
 • ökning av zinknivån i vävnaderna i prostata;
 • inhibering av aktiviteten av 5-alfa-reduktas.

Det finns tecken på signifikant förbättring av symtom jämfört med placebo.

Pumpa frön

Storskaliga studier har visat att pumpa frön kan minska urineringens frekvens och nödvändiga insatser mot bakgrund av prostata adenom.

Det finns praktiskt taget inga biverkningar.

Utsiktsmekanismer: ökad syntes av prostaglandin, på grund av den stora mängden linolsyra och den antiinflammatoriska effekten av gamma-tokoferol och salpetersyra.

Kontraindikationer mot läkemedelsbehandling:

 • misstanke om prostatacancer;
 • cicatricial process i det lilla bäckenet;
 • mellersta delen;
 • tsistolitiaz;
 • återkommande hematuri
 • en neurogen blåsan;
 • överkänslighetsreaktioner på profilpreparat;
 • njursvikt, som stöds av prostatahyperplasi.

prostatilen

Prostatilen, Prostakor, Vitaprost, Vitaprost plus, Vitaprost forte - läkemedel som endast används i Ryssland. Storskaliga studier har inte genomförts, men många experter tror att effekten efter applicering i kompositionen av den första raden av droger är.

Arbetskomponenten är ett komplex av peptider, isolerade på ett speciellt sätt från prostatakörteln hos tjurar.

Den aktiva substansen är förmodligen följande::

 • Organotropona;
 • antiinflammatoriska;
 • avsvällande medel;
 • trombocytaggregationshämmande;
 • normaliserande erektil funktion
 • underlätta förbättringen av mikrocirkulationen etc.

Det finns data som använder Vitaprost forte suppositorier dagligen, i en månad, en gång om dagen, till och med som monoterapi, förbättrar livskvaliteten och lindrar symptomen på BPH.

Mishina Victoria, urolog, medicinsk granskare

2 254 visningar totalt, 1 visningar idag

Vad är godartad prostatahyperplasi och hur man behandlar den?

Hyperplasi av prostata är en mycket vanlig patologi. Denna sjukdom kallas även prostata adenom. Detta är en urologisk sjukdom, en godartad tumör i glandulärorganet.

Varför prostata behövs

Detta viktiga orörda organ i det manliga reproduktionssystemet har en liten storlek. Den ligger framför ändtarmen, under blåsan. Järn producerar huvuddelen av spermierna - en något alkalisk hemlighet. Denna saft ger rörlighet och livskraft för spermatozoa.

Från prostatens normala funktion beror livskvaliteten, den sexuella förmågan hos det starkare könsrepresentanten. Nyligen har experter diagnostiserat en godartad tumör av denna exokrin körtel oftare. Hyperplasi av prostata utvecklas också hos djur. Denna sjukdom utvecklas ofta hos hundar.

Orsaker till patologiutveckling

Etiologiska faktorer för utveckling av överträdelser:

 1. Hormonal omstrukturering av kroppen.
 2. Ökande med åldern, nivån på kvinnliga könshormoner och en minskning av hankön. Som en följd av denna obalans, som förekommer hos de flesta män efter 50 års ålder, ökar prostatakörteln i storlek. Som ett resultat komprimeras den bakre delen av urinröret med den förstorade sexlivet. Det finns spasmer av muskler som omger urinröret.
 3. Komplikation av familjehistoria.
 4. En stillesittande livsstil, när en man inte deltar i fysisk utbildning. Bäckenregionen har många muskler, ledband, som hela tiden måste fungera som en pump.
 5. Hög nivå av testosteron.

Symtom på prostata adenom

Den komplexa nervsystemet i prostata i adenom svarar omedelbart på alla patologiska förändringar, vilket orsakar olika kränkningar av allmän och lokal natur. Det minst mättade symptomatiska tillståndet är hyperplasi av prostata 1 grad.

Den mest slående egenskapen hos patologin är dysuri - en störning av urinproduktionen:

 1. Hennes utflöde störs, eftersom en man med BPH-benign prostatahyperplasi har proliferation - proliferation av celler i den drabbade prostata. Hankörens volym ökar gradvis.
 2. I de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen som ett resultat av att man klämmer urinvägarna uppstår uttunning av strålen. Den riktas vertikalt nedåt.
 3. I andra etappen finns det svårigheter i urinflödet.
 4. Night pollakiuria är en ökning av frekvensen av nattlig smärtsam urinering, som överstiger åldersnorm. En man börjar besöka toaletten upprepade gånger på natten, eftersom kvarvarande urin förblir i blåsan, men lättnad av hans tillstånd uppstår inte. Det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Patienten lider av att gnugga, brinna.
 6. Nocturia-övervägande av nattlig urin över dagen.
 7. Stranguria - fördröjningen av uppkomsten av urinledning genom på grund av förekomsten av en obstruktion till utflödet. Patienten tvingas att dra in bukpressen, så att den nödvändiga åtgärden att ta bort strålen börjar. Vätskeflödet är droppe, okontrollerbart, tunt.
 8. Frekventa avbrott i processen med jetting. Ibland minskar dess intensitet, det stänker. Tömning av urinblåsan är försenad.
 9. Stressfull, intermittent urinering i slutet av urinen.
 10. Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av tyngd i underlivet.
 11. I allvarliga fall kommer den biologiska vätskan knappast att falla ut, tills urinlösningen slutar helt, trots det plötsliga överskottet av blåsan.
 12. Den tredje etappen kännetecknas av en akut retention av urin. Vid sträckning av urinblåsan förekommer en mycket allvarlig smärta.
 13. Imperativ inkontinens av urin är en oemotståndlig uppmaning att avlägsna strålen.
 14. Stress, irritabilitet.
 15. Slöhet, rastlös sömn.
 16. Dålig fysisk hälsa, asthenisk syndrom.
 17. Obalanserat psykologiskt tillstånd. Detta problem ger många upplevelser och olägenheter. Det hotar med allvarliga konsekvenser.
 18. Konsekvenser av prostata adenom
 19. Eftersom den godartade tumören växer, är blåsans funktioner signifikant försämrade. I slutändan leder detta ofta till utveckling av njursvikt.
 20. Med sjukdom i vilken grad som helst, kan akut urinretention förekomma, vilket kräver akut läkarvård. Till och med mot bakgrund av att ta läkemedel som doktorn föreskriver, kommer ett antal män på operationsbordet.
 21. Det kan finnas erektil dysfunktion, en minskning av libido, eftersom denna trend leder till en minskning av testosteronnivåerna.

Det finns en åsikt att prostata adenom kan bli cancer. Denna åsikt är inte helt korrekt, eftersom adenom och prostatacancer är olika sjukdomar. De utvecklas från olika zoner och celler i prostatakörteln. Dessa sjukdomar har en liknande symtomatologi. Det vanliga är att båda sjukdomarna är hormonellt beroende.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Numera behandlas denna sjukdom framgångsrikt på olika stadier av dess utveckling. De konservativa läkemedelsmetoderna råder i terapeutiska åtgärder. För att läka, måste du uthålligt utföra all doktors utnämningar i minst en månad.

Komplexa åtgärder vidtas. Hittills finns till läkare för att det finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata:

 1. Alpha-adrenoblockers: omniks, delphas, cardura. Läkemedel som påverkar alfa-receptorerna. De slappnar av och bidrar till viss minskning av prostatakörteln. På så vis är det lättare att urinera. De minskar krampen i muskulaturen i blåsans hals och den bakre delen av urinröret. Som ett resultat avlägsnas symptomen. Men dessa droger bidrar inte till en minskning av prostatakörteln.
 2. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas: proscar, avadar. Dessa läkemedel verkar på grund av prostata adenom. Ett läkemedel som minskar produktionen av de-yerosteron. Detta leder till en minskning av könkörtelns storlek. Hinder för urinering elimineras. Men dessa droger måste tas under lång tid. Hos vissa patienter orsakar de en försämring av sexuell kraft, minskad sexuell lust.
 3. Det är säkert att stoppa tillväxten av adenom indigal. Det återställer hormonbalansen: en minskad androgensnivå och en förhöjd nivå av östrogener. Detta läkemedel stoppar adenomtillväxten vid något stadium av sjukdomen.
 4. Fytoterapeutiska läkemedel framställda av naturliga råmaterial.
 5. Vid akut urinretention måste patienten sätta en kateter.
 6. Fysioterapeutiska metoder används: Laserbehandling för bestrålning av prostatakörteln. Medicinsk elektrofores, som låter dig injicera medicinska ämnen direkt i prostatakörteln.
 7. Darsonvalisering, massage, galvanisering av körteln för att förbättra blodtillförseln.
 8. Det är viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker från kosten.

Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

En tumör blockerar ofta urinkanalen. Smärta blir outhärdligt. Slutligen, för att lindra en man av adenom kan bara brådskande kirurgisk ingripande. På många sjukhus utförs traditionell öppen adenomektomi.

 1. Detta är en avancerad teknik för att avlägsna tumör. I civiliserade länder föredrar de att använda denna behandlingsmetod. Modern teknik för shader endoskopiska operationer möjliggör kirurgisk behandling utan snitt.
 2. Under videokontrollerna går in i prostatakörteln genom urinröret. En speciell vass enhet avlägsnar överskottsvävnaden hos detta organ. Utflödet av strålen förbättras efter frisättning av urinröret.

Adenom i prostata är en vanlig åldersstörning. Varje operation är förknippad med en viss risk för komplikationer. Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i början av dess utveckling.

Denna patologi lämpar sig för framgångsrik behandling.

Om symptom på prostata adenom uppträder, är det nödvändigt att kontakta läkaren i god tid och börja den nödvändiga behandlingen. Hälsan normaliserar.