Huvud
Skäl

BPH (benign prostatahyperplasi): en beskrivning av sjukdomen, orsakerna

Problem med prostata, liksom deras förebyggande, är relevanta för män i alla åldrar.

Godartad prostatahyperplasi (för enkelhets skyld använda förkortat namn BPH) - En av de vanligaste sjukdomarna som en praktiserande läkare - en urolog står inför.

Vid 40 års ålder diagnostiseras denna patologi i vart femte patienten, efter 40 år blir siffran dubbelt och vid 80 års ålder drabbas nästan 90% av männen av BPH-symtom.

De underliggande förändringarna i sjukdomspatogenesen leder till olika kliniska manifestationer av störningar i urinvägarna, så hyperplasi kräver korrekt och viktigast, snabb behandling.

BPH är inte en malign process, därför ger sådan bildning inte metastas och åtföljs inte av en överträdelse av cellreplikation.

Godartad prostatahyperplasi kallades tidigare ett adenom, men när de patogenetiska förändringarna i läkaren undersöktes visade sig vissa skillnader mellan dessa sjukdomar. BPH är en godartad bildning belägen inuti kroppen, bestående av epitelceller och bindvävsmembran som skiljer dem. Utanför denna nod är täckt med en tät kapsel.

I vissa fall behåller interna celler i en liknande struktur förmågan att producera en hemlighet. Det utsöndras emellertid inte utanför, men samlas in i prostata och bildar olika cyster.

Beroende på lokalisering av nodalbildning, utmärks flera former av BPH:

 • intravesikal, vid vilken utskjutning i blåsans hålighet bildas;
 • under-tubulär, inträffar i ett överväldigande antal patienter, bildas tillväxten av bildning i ändtarmen.
 • retrotrigonal, diagnostiseras ganska sällan, i det här fallet bildas noden i urinblåsans område, med andra ord vid korsning av blåsan med urinröret.

För att undvika olika myter och rädslor i samband med diagnosen BPH, lyfter läkare följande aspekter:

 • denna sjukdom orsakar inte maligna tumörer i prostata;
 • i enlighet med allmänt accepterade rekommendationer anses patologi vara ett oumbärligt tecken på åldrande, det diagnostiseras ofta hos vuxna män;
 • BPH svarar vanligtvis bra på medicineringen (speciellt i de första stadierna, men om det inte finns något resultat av terapi rekommenderas kirurgi, vilket i de flesta fall är framgångsrikt.
 • sjukdom skiljer sig från ospecificerade symtom, men diagnosen orsakar inga problem.

Det slutliga svaret på frågan varför prostatakörteln är benägen att öka, nej. Om vi ​​kombinerar alla aktuella medicinska data hittills, med avseende på prostatacellens struktur och de processer som äger rum där, är den mest troliga orsaken till BPH teorin om hormonell obalans. Sådana brott är direkt relaterade till de fysiologiska processerna i en mans kropp efter 45-50 år.

Diagnos och behandling

Huvuddelen av testosteron som produceras i testiklarna faller in i prostatakörteln, där, under påverkan av ett specifikt enzym, transformeras 5-a-reduktas till biologiskt aktiv dihydrotestosteron.

Å ena sidan är han "ansvarig" för sexuell funktion, å andra sidan - provar uppdelningen av prostatacellerna. Fram till en viss ålder är processerna för regenerering och fysiologisk celldöd i balans, men efter 40 år ökar prostata körtorns storlek.

Inte den sista rollen tilldelas östrogen, där koncentrationen i blodet också växer. Östrogener ökar aktiviteten av 5-a-reduktas och accelererar följaktligen bildandet av dihydrostestosteron. Som ett resultat av dessa processer uppträder utvecklingen av BPH.

Läkemedel för behandling av godartad prostatahyperplasi är bland de mest sålda på apoteket. Men om de första tecknen på sjukdomen uppträder (vanligtvis smärta i perineum), behöver du se en läkare.

Baserat på tolkningen av data från instrument- och laboratorieundersökningar bestämmer läkaren graden av BPH, löser frågan om läkemedelsbehandlingens lämplighet och föreskriver antingen droger eller erbjuder patientens kirurgiska ingrepp.

Godartad prostatahyperplasi: de viktigaste symptomen och sjukdomsförloppet

Den kliniska bilden av sjukdomen orsakas inte bara av ökningen av prostataens storlek, utan även av kränkningen av tonen i de släta musklerna som beklär väggarna i urinvägarnas organ.

Godartad prostatahyperplasi åtföljs av följande kliniska manifestationer:

 • otillräcklig stark, intermittent ström av urin;
 • Efter avslutad urinering finns det en känsla att blåsan inte är helt tömd.
 • falsk uppmaning att urinera
 • en frekvent uppmaning att urinera, men urin utsöndras i små portioner, ofta på natten;
 • urininkontinens
 • dragande och värkande smärta i perinealområdet, vilket är förknippat med mekanisk komprimering av vävnader med organets tillväxt;
 • erektil dysfunktion, vilket är ganska förväntat hos äldre, men inte ganska trevligt relativt de gamla männen.

Godartad prostatahyperplasi diagnostiseras hos många män, men endast i hälften (och i ung ålder i kvart) är sjukdomen åtföljd av svåra kliniska tecken.

Beroende på svårighetsgraden av symtomen, underpatologieras tre steg (de kallas ibland prostatkörtelns grader):

 • Den första förändringen i prostatastrukturen är märkbar först efter en grundlig undersökning, det finns inga urologiska tecken.
 • på den andra godartade prostata hyperplasien orsakar mildt uttryckta dysursjukdomar, ökar deras svårighetsgrad gradvis i takt med att prostatastorleken ökar;
 • På de tredje symtomen på sjukdomen uttalas, bryter mot urinseparation akut natur tills akut retention av urinering. Dessutom finns det ett akut smärtssyndrom, som inte bara sprids till perineum utan också till underlivet.

Med tidig hantering av detta problem till läkaren diagnostiseras godartad prostatahyperplasi i andra etappen och stoppas av ett antal mediciner. BPH i den tredje graden kräver emellertid obligatorisk kirurgisk ingrepp, ibland i brådskande ordning.

Mer om sjukdomen

BPH i prostata: etiologiska riskfaktorer, diagnostiska metoder

Enligt många experter är sjukdomen en av egenskaperna hos åldersrelaterade förändringar i prostatavävnad och hormonell bakgrund hos män.

Vissa faktorer ökar dock risken för att utveckla prostatisk BPH, inte bara hos vuxna, men även hos unga män.

Sådana faktorer inkluderar följande indikatorer:

 • genetisk predisposition;
 • brist på motion;
 • alkoholmissbruk, rökning och andra livsstilsegenskaper;
 • långvarig abstinens från kön, artificiell fördröjning vid utlösning;
 • övervikt;
 • störningar i den endokrina funktionen hos vävnader som producerar androgenhormoner;
 • långvarig användning av steroid läkemedel för terapeutiska eller sportändamål
 • diabetes.

Att konsultera en läkare följer de första tecknen på dysursjukdomar, utan att vänta på försämringen av sjukdomen. För att få råd om BPH prostatakörteln spelas in på en tid med en urolog.

Vanligtvis är ett besök hos en läkare inte utan vissa diagnostiska manipuleringar, så före ett besök till en läkare är det nödvändigt:

 • avstå från en tät middag;
 • göra rengörande enema;
 • några dagar före undersökningen att avstå från sexuell aktivitet.

För att förenkla diagnosprocessen kan du förutse en allmän analys av blod och urin för att utesluta patologi hos njurarna och andra organ i urinvägarna.

I enlighet med internationella rekommendationer innehåller listan över diagnostiska manipuleringar för misstänkt BPH i prostatakörteln följande procedurer:

 • insamling av anamnese om klagomål, patientens livskvalitet, svårighetsgrad av kliniska symptom;
 • rektal fingerprovning av prostata, under vilken läkaren bestämmer kroppens storlek, dess konsistens, klarhet i konturerna, närvaron av smärtsyndrom under palpation, tillståndet av prostatakörtelns omgivande vävnader;
 • ultraljudsundersökning av prostata och organ i urinvägarna utförs abdominalt och transrektalt, ultraljud används för att bestämma njurarnas tillstånd, blåsan, tecken på inflammatorisk process och närvaron av konkrement. Rektal ultraljud visar prostatens exakta storlek vid tidpunkten för undersökningen, närvaron av sälar och andra patologiska förändringar i dess struktur;
 • utöver kliniska analyser av blod och urin, bestämma innehållet av urea och kreatinin i serumet.

Dessutom utförs studier för att utesluta maligniteter i prostata vävnader. Därför kräver BPH-prostatakörteln en biopsi, MR och analys för specifika oncomarkers.

Diagnos av BPH: behandling och förebyggande

Konservativ läkemedelsbehandling är att föredra om diagnosen BPH inte åtföljs av symtom på obstruktion av urinvägarna.

Tilldela läkemedel till följande grupper:

 • hämmare av 5-a-reduktas, som minskar enzymets aktivitet och hämmar överdriven produktion av dihydrotestosteron, inkluderar denna klass Dutasteride (Avodart), ta 1 kapsel per dag i minst sex månader;
 • adrenerga receptorblockerare, såsom a1, främjar avspänning av blåsans och urinrörets smidiga muskler och underlättar urineringsprocessen, utser vanligen Alfuprost 2,5 mg tre gånger om dagen;
 • preparat på växtbasis, de ordineras under lång tid för att förhindra komplikationer, Prostamol, Prostanorm och andra läkemedel är mycket populära.

Men i obstruktiva processer är läkemedelsbehandling inte alltid effektiv.

Diagnosen av BPH kräver kirurgisk ingripande i sådana fall:

 • akut retention av urin
 • hot om bildandet av konkrement i urinvägarna som ett resultat av stagnation av urin;
 • risk för att utveckla eller vidareutveckla njurinsufficiens
 • frekventa bakterieinfektioner;
 • brist på resultat från att ta medicinering.

"Guldstandarden" för behandling av godartad prostatahyperplasi är transuretral adenektomi. Detta ingrepp anses vara minimalt invasivt, eftersom förfarandet utförs med instrument som sätts in genom urinröret. Om det finns kontraindikationer eller begränsningar för denna typ av operation, göres resektion av prostata med hjälp av ett öppet snitt.

Om operationen inte är möjlig används en stent för att förhindra akut urinretention i lumen i urinvägarna.

Specifika åtgärder för att förebygga godartad prostatahyperplasi är inte närvarande. I de flesta fall kommer förändringar i kroppens struktur fortfarande att börja.

Att ta bort sådana processer kan vara genom att upprätthålla en hälsosam livsstil, överge dåliga vanor. BPH fungerar som en indikation på ett antal mediciner som framgångsrikt klarar av de flesta symptom på patologin.

BPH-prostatakörteln - vad är det, symptomen, diagnosen och behandlingsmetoderna

På sjukhuset för svårighetsgraden av symtomen och efter en noggrann diagnos av den behandlande läkaren kan på ett tillförlitligt sätt bestämma BPH prostata - vad är det och hur man ska behandlas kommer att bestämmas på individuell basis. Inflammation i prostatan adenom är benägen att kroniskt förlopp med frekventa återfall, är fylld med farliga komplikationer, minskad sexuell aktivitet. Benign prostatahyperplasi fortskrider hos män äldre än 40 år, så i den här åldern är det önskvärt i tid att reflektera över tillförlitliga förebyggande åtgärder.

Vad är BPH i Urologi?

Varje man borde tydligt förstå vad prostatahyperplasi är för att utesluta utvecklingen av en sådan farlig sjukdom i framtiden. Strukturellt, denna patogena knutor som bildas i prostatan, som när de växer pressa urinröret, stör därmed den naturliga avföring blåsan. Den karakteristiska neoplasmen är godartad, men patienter med denna diagnos faller in i riskgruppen för maligna tumörer. Därför bör effektiv behandling av BPH vara aktuell.

skäl

Godartad prostatahyperplasi utvecklas uteslutande i den manliga kroppen, kan bli den främsta orsaken till sexuell dysfunktion, avsaknaden av ejakulation. Det är mycket problematiskt att bestämma den patologiska processens etiologi, och många urologer kallar BPHs utseende det första tecknet på de närmande "herrarnas klimakterium". Innan du börjar ta mediciner, måste du kontakta en specialist för råd. De potentiella patogena faktorerna för BPH och bildandet av glandular hyperplasi är som följer:

 • ärftlig faktor
 • den ekologiska faktorn
 • förekomsten av dåliga vanor
 • skadlig produktion
 • de överförda inflammatoriska processerna i prostata;
 • venerala sjukdomar;
 • oregelbundet sexliv.

form

Processen för proliferation av körtelvävnad fortskrider under påverkan av könshormoner - testosteron och dihydrotestosteron. Med sin instabila koncentration bildas problem med urinröret, godartade tumörceller som multiplicerar, vilket ökar den karakteristiska tillväxten i storlek. Det är viktigt att inte bara veta vad BPH är men också klassificeringen av denna sjukdom för att påskynda upprättandet av den slutliga diagnosen:

 1. En sub-tuberkulös form av BPH, där en godartad tumör växer mot ändtarmen.
 2. Intravesikal form av BPH, där patologins fokus är begränsad huvudsakligen till blåsan, kännetecknas av tumörtillväxt.
 3. Retrotrigonal form av BPH med lokalisering av patologins fokus under blåsans triangel.

Stages of

Diagnosen av BPH i urologi har sina egna särdrag, som orsakas av scenen i den patologiska processen. För att undvika snabb avlägsnande av prostata adenom är det nödvändigt att i god tid reagera på den första symtomatologin av en karaktäristisk sjukdom. Nedan är stadierna av BPH, vilket komplicerar arbetet i prostata. Alltså:

 1. Inledningsskedet är kompensation. Patienten klagar över en palpabel urinretention, frekvent urinering, särskilt på natten. Varaktigheten av perioden är upp till 3 år, då sjukdomen fortskrider.
 2. Den genomsnittliga svårighetsgraden av BPH är subkompensation. Uttagarnas väggar deformeras under påverkan av växande BPH, obalanserad tömning av blåsan observeras, vilket leder till att den akuta inflammatoriska processen fortskrider.
 3. Den svåra scenen av sjukdomen är dekompensation. Inflammation i urinblåsan är sträckt på grund av ansamling av urin, blödning fortskrider, Piura, kakexisymptom, torra slemhinnor, minskat hemoglobin (anemi), och förstoppning.

Symtom på prostatahyperplasi

Patologi börjar nästan omedelbart med svåra symptom, vilket vittomfattat visar att patientens hälsa inte är i ordning. Palpation av körteln åtföljs av akut smärta, men mannen betalar mer uppmärksamhet åt att hålla urinen, vilket sker i det aktiva skedet och viloplanet. Andra symptom på inflammation presenteras nedan:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • utstötning av urin genom intermittenta chocker;
 • långsam urinering
 • spänning när man går på toaletten;
 • tillväxt av parauretralkörtlar
 • full blåsans sensation;
 • ömhet med urinering.

Kliniska symptom

Initialsteget av BPH varar från 1 till 3 år. Vid denna tid patienten märker en frekvent behov av att använda toaletten, som åtföljs av en svag urinstråle, sensation neoporozhnennogo blåsan smärtattacker vid utloppet av den biologiska vätskan. Efter urinering finns det internt obehag, och toaletten kan efterlysas efter 20 minuter.

Medelsteget i BPH åtföljs av en förändring av prostatens utseende och storlek, organs smärta vid palpation. Urin utsöndras i små portioner, och dess inkontinens utesluts inte. Att gå på toaletten åtföljs av akuta angreppssmärta, det finns obehagliga känslor under avföring. En sådan symptomatologi är svår att inte märka, så patientens uppgift är att vända sig till en urolog.

Den tredje etappen av BPH är komplicerad. En urinstråle i en obetydlig mängd utsöndras av deras urinrör, utseendet av orenheter av blod och slem i denna biologiska vätska utesluts inte. Vid denna tidpunkt är en kraftig nedgång i njurefunktionen utbredd, eftersom bäckens avlopp inte tömmer vätskan i den erforderliga volymen, utvecklas njurfel.

Echokardiogram av BPH

Symtom på prostatisk BPH liknar en urolithiasis, men läkare skiljer de karakteristiska egenskaperna hos en karaktäristisk sjukdom. Echoes av prostata dysplasi bestäms av indexet av klyftvävnadsproliferation, storleken på urinvägens lumen. Förekomsten av diffusa strukturella förändringar i prostatakörteln indikerar patologins gång, potentiella komplikationer av BPH.

Behandling av BPH

Före paus till en intensiv terapi krävs för att få diagnosen, vilket i inflammation i prostatan inkluderar transrektal ultrasonografi att mäta prostata och för att identifiera särdrag av dess struktur, cystoskopi för att studera intern blåsan och urinröret, uroflowmetry som utför en serie tester. Transrectal metod kan noggrant registrera volymen av inflammerad prostata och slutligen bestämma diagnosen. Generella rekommendationer från läkaren för BPH ges nedan:

 1. Vid det inledande skedet är det nödvändigt att återställa systemisk blodcirkulation, på medicinsk sätt för att säkerställa ett naturligt utflöde av urin. Dessutom överge dåliga vanor, äta rätt och leda en mobil livsstil.
 2. I den andra etappen är den kliniska bilden komplicerad, kirurgisk behandling kan krävas. Om läkaren misstänker obstruktionen av urinröret är det omöjligt att göra utan en operation med en efterföljande rehabiliteringsperiod.
 3. Den tredje etappen av prostatisk BPH är komplicerad, den behandlas endast med radikala metoder. Konservativ terapi är ineffektiv. Den rekommenderade resektion av prostatakörteln kräver en lång rehabiliteringsperiod.

medicinering

Om prostatakörteln infaller och gör ont måste du kontakta en urolog. Specialisten rekommenderar, efter att ha undersökt patientklagomål och instrumental diagnostik, försiktiga konservativa metoder med stabil terapeutisk effekt. Ofta utser läkare representanter för följande farmakologiska grupper:

 • blockerare 5-alfa-reduktas rekommenderas till patienten i en ökad prostatavolym mer än 40 ml: Finasterid, Proscar, Dutasteride, Avodart;
 • alfa-blockerare för att minska svårighetsgraden av ångestsymtom, akut smärtssyndrom: Terazozin, Doxazosin, Tamsulosin;
 • fosfodiesterashämmare eliminerar effektivt symptomen på erektil dysfunktion: Tadalafil, Cialis.

kirurgi

Om den tredje etappen av prostatisk BPH diagnostiseras - vad är det här, bestämmer den detaljerade diagnosen. Effektiv behandling utförs exklusivt med kirurgiska metoder, vars huvudsyfte är det operativa avlägsnandet av adenom, excision av de drabbade vävnaderna som är involverade i den patologiska processen. Här är vilka operationer som ordineras på sjukhuset av urologer:

 1. Avlägsnande av BPH med en transuretral metod involverar instrumental excision av prostata körteln belägen längs urinröret och klämma i sin lumen.
 2. Prostatectomy. Operationen utförs under generell anestesi med stor prostatastorlek, åtföljd av en lång rehabiliteringsperiod.
 3. Prostatectomy. Delvis excision av drabbade vävnader med ett minimalt antal biverkningar.
 4. Laserablation ger kompression av urinröret på grund av hög temperatur och ytterligare "rynkning" av prostata vävnader som omger urinröret.

Icke-operativa behandlingsmetoder

Konservativa, minimalt invasiva och alternativa intensivvårdsmetoder är mycket effektiva endast i början av BPH i prostatakörteln - vad detta är och hur man agerar kommer urologen att berätta mer efter undersökningen. Här är de mest populära procedurerna:

 • kryokirurgi;
 • termoterapi;
 • transuretral nålablation;
 • införandet av prostata stenter i förminskningen;
 • ballong prostata dilatation.

Postoperativ period

Behandla BPH under lång tid även efter operationen. Rehabiliteringsperioden inkluderar rätt näring, en aktiv livsstil och konstant medicinsk övervakning. Till exempel borde patienten helt eliminera fet, salt och kryddig mat, alkohol, medan berikad diet med fiber. Dessutom krävs det:

 • att överge skadlig produktion
 • utesluta fysisk aktivitet
 • att lämna dåliga vanor i det förflutna;
 • månad avstå från samlag
 • 3 - 4 veckor kör inte.

Prognos med BPH

Om behandlingen i tid behandlas är det kliniska resultatet av BPH för män gynnsamt, patienten kommer snart att kunna återgå till full sexuellt liv. Efter operationen uppstår inte problem med styrka om du tydligt följer alla rehabiliteringsperiodens regler. Men i det sista skedet av sjukdomen utan operation kan eventuella komplikationer.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Symtom på att utveckla godartad prostatahyperplasi

Hormonella förändringar hos en man orsakar utvecklingen av BPH 1 grad och inser vad det är, vilka faktorer som påverkar dess utveckling och vad man ska göra vid diagnos kan du eliminera sjukdomen utan allvarliga negativa konsekvenser för hälsan.

Förutsättningar och utvecklingsstadier av prostata adenom (BPH)

Godartad prostatahyperplasi av 1: a graden (BPH) är en vanlig sjukdom hos män av sexuell mognad. Det kännetecknas av proliferation av det glandulära epithelialskiktet i prostatan eller dess stromala komponenter. Därefter bildas flera godartade tumörer i prostatakörteln. De ökar i storlek, de börjar klämma urinröret, och sjukdomen börjar manifestera sig som ett brott mot urinering.

Till skillnad från prostatacancer är BPH godartad och ger inte metastaser och utgör därför inte ett hot mot livet. Men när en sjukdom uppstår är det nödvändigt att ständigt justera nivån av det prostatiska specifika antigenet i blodserumet, eftersom det är en markör för tumördegenerering i en malign.

Orsaker till sjukdomen

Det är inte definitivt bestämt av vilken anledning sjukdomen uppstår. Faktorer som påverkar utvecklingen av BPH är:

 • Ålder över 40 år.
 • Hormonal omstrukturering av kroppen. När män åldras minskar testosteronproduktionen och syntesen av kvinnliga hormoner östrogen ökar. Obalansen mellan kvinnliga och manliga hormoner orsakar godartade förändringar i prostata vävnaden.
 • Ärftlig faktor. Sannolikheten för sjukdomsuppkomsten ökar, om i en mans familj hade far eller farfar BPH.
 • Konstant hypotermi, speciellt under vinterfiske, dykning.
 • Överdriven kroppsvikt. Om en mans vikt i kg dividerad med kvadraten av höjd i meter får du ett värde som kallas kroppsmassindex (BMI). Om du har en BMI över 30 bör du arbeta med viktminskning.
 • Åder i det lilla bäckenet.
 • Hypertensiv sjukdom.
 • Förekomst av diabetes mellitus.
 • Dåliga vanor, felaktig kost (överflöd i kosten av fet, salt, kryddig mat), en stillasittande livsstil.

Att ha en av de predisponeringsfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen rekommenderas att en man genomgår en preventiv kontroll varje år för att förhindra att adenomen växer till en hälsoriskerande storlek.

Utvecklingen av sjukdomen är av en fasisk natur. Det finns tre stadier av utveckling av prostatahyperplasi:

 • de första - föregångarna;
 • den andra - subkompenserade;
 • den tredje dekompenseras.

Om adenom inte har behandlats utvecklas det andra och tredje steget av sjukdomen, vilka kännetecknas av svåra urineringstest som kräver brådskande kateterisering. Otillbörlig behandling av sjukdomen är fylld med utvecklingen av njursvikt. Därför är det nödvändigt att konsultera en läkare vid första etappen av BPH.

Frågan kvarstår: hur man känner igen utvecklingen av prostata adenom i steg 1, är det möjligt att bota sjukdomen?

Tecken på utveckling av BPH i steg 1

Sjukdomens inledande skede kan variera från 1 år till 10 år. Själva adenomen i prostata i 1: a graden är så liten att det inte orsakar smärtsamma känslor eller en försämring av livskvaliteten. Hennes upptäckt är möjlig om hon klämmer ur angränsande organ i urinvägarna. Detta framkallar utseendet av tecken på BPH:

 • mer frekvent urinering under dagen och natten;
 • mindre intensiv utsöndring av urin;
 • minskning av mängden urin som släpptes under en enda resa till toaletten;
 • problem med avskräckande reduktionsdetrusor, uppmaningen att urinera snabbt;
 • urinladdning av en vertikal ström;
 • Behovet av att anstränga buken för att extrahera urin i början eller i slutet av urineringstiden.

Om du upplever obehag, behöver du se en läkare. Självdiagnosen är oacceptabel, eftersom liknande tecken har prostatit 1 grad, tidigt stadium av prostatacancer.

Adenom i prostata i den 1: a graden leder inte till störningar i funktionen av urinvägarna eller njurarna. Urinvolym utan att lämna toaletten på en kampanj, i det inledande stadiet av sjukdomen kan vara antingen låg, utan att orsaka obehag eller till och med frånvarande.

Till följd av utvecklingen av prostatahyperplasi kan komplikationer uppstå:

 • inflammation i prostata vävnaden (prostatit)
 • divertikula (saccular protrusions) av urinblåsan;
 • omvänd urinflöde;
 • ofullständig tömning av blåsan, vilken är kronisk;
 • nedsatt njurfunktion
 • bildning av njurstenar;
 • Progressiv expansion av bäcken i njurarna (hydronephrosis).

Endast läkaren kan diagnostisera sjukdomen med hjälp av metoder för att diagnostisera BPH, och det är manifestationerna av komplikationer orsakade av sjukdomen som kan utlösa misstanken om utvecklingen av adenom.

Diagnos av BPH 1 grad

När man hänvisar till en läkare med klagomål om nedsatt urinering, utförs en digital rektalundersökning av prostata. För att klargöra diagnosen och bestämma kroppens exakta storlek används diagnostiska metoder:

 • Ultraljud - utförs på ett av två sätt: genom bukets främre vägg eller transrektala väg (TRUS). Den andra metoden är mer informativ och låter dig differentiera godartade och maligna tumörer, klargöra BPH-stadiet. Mängden urin som återstår i blåsan efter tömningen utvärderas också. Vid det första skedet av adenomutveckling ligger dess volym nära normen, lika med 25 ml.
 • Uroflowmetry - bestämning av strömmen av urinflödet med hjälp av enheten - uroflow meter. Till förfarandet patienten med blåsan fyllnings väter tank försedd med sensorer för fastställande av flödeshastigheten jet, urinvolym, grad av acceleration av flödet, tiden för urinering, urinerings latens. Som en följd av detta utfärdar enheten ett graf-urofloogram enligt vilket läkaren bedömer tillståndet i urinvägarna.
 • Cystoskopi. Denna metod innefattar att undersöka blåsan med ett speciellt rör utrustad med en kamera och en ljuskälla. Det injiceras i urinröret, och kameran registrerar tillståndet för urinvägarna.
 • Excretory kontrast urografi är en metod för undersökning, där en kontrast injiceras i patientens blod och en serie röntgenfotografier som fastställer njurarnas tillstånd.

Förutom instrumental diagnostiska metoder används laboratorietester av blod, urin och prostatisk sekretion för att bedöma graden av BPH-utveckling, ett blodprov för innehållet i prostata-specifikt antigen för att bedöma risken för prostatacancer.

I BPH 1 grad föredras användningen av läkemedelsbehandling.

Metoder för behandling av BPH 1 grad

Prostata adenom försvinner inte någonstans under behandlingen. Det är möjligt att bli av med det bara med hjälp av kirurgisk ingrepp. I det första skedet av sjukdomsutvecklingen, om prostatahyperplasi inte orsakar smärta, obehag och felfunktion i urinvägarna, utförs behandlingen med läkemedel:

 1. Alfa-adrenoblocker (Uroxatral, Flamax, Gitrin, Rapaflo). Under inverkan av droger, är mjukvävnaderna i prostatakörteln och urinblåsan avslappnad. Detta medför en ökning i urinflödet och fullständig dränering av blåsan. Preparat tas oralt 1-2 gånger om dagen. Medicinsk behandling kan orsaka biverkningar i form av huvudvärk, sänkning av blodtrycket, försämringskraften.
 2. Inhibitorer av 5-alfa-reduktas (Avodart, Proscar). Narkotika minskar påverkan på prostata androgener. Detta leder till en avmattning i tillväxten av prostata, och ibland till en minskning av den. Förbättring av patientens tillstånd observeras efter 6-12 månader kontinuerlig användning av droger. Behandling av sådana läkemedel tolereras väl, men under det första året av deras ansökan kan vara en försämring av erektion och libido, ejakulationsstörning, en liten ökning i bröstkörtlarna. Läkemedel rekommenderas endast användas med en förstorad prostata storlek. Män som planerar att fylla på familjen bör avstå från att ta dem och gravida kvinnor bör undvika kontakt med tabletter som innehåller dutasterid eller finasterid (hämmare av 5-alfa-reduktas).

Om behandling inte är nödvändig medicinering given effekt, det förfarande resektion av prostata, ballongutvidgning av urinkanalen för att expandera, är stenten monterad (cylindrisk design) för att förhindra ytterligare avsmalning av urinröret.

När BPH 1 grad detekteras är det nödvändigt att justera maten, använd fler produkter som innehåller substansen "lykopen": tomater, persimmon, vattenmelon, grapefrukt. I kombination med olivolja och avokado absorberas lycopen väl och förhindrar förekomsten av cancer. I kampen mot prostata adenom hjälper produkter, selen och zinkinnehåll. Dessa inkluderar: skaldjur (ostron, lax, makrill, tonfisk), baljväxter, bovete och havregryn, pumpa frön, svamp, selleri och persilja. Det är också nödvändigt att begränsa användningen av alkohol.

Män över 40 år rekommenderas att genomgå en årlig urologisk undersökning för att upptäcka BPH i ett tidigt utvecklingsstadium, som är mottagligt för behandling utan komplikationer.

Kärnan i diagnosen BPH

Det fanns problem med toaletten. Du kör där varje halvtimme, men en känsla av att du inte gick alls. Urologen diagnostiserade BPH och varnade för att en lång livslång behandling ska utföras.

Vad är den här sjukdomen? Hur diagnostiseras den patologiska processen och hur behandlas den?

BPH - definition och orsaker till patologi

BPH dechiffreras som godartad prostatahyperplasi eller adenom. Tumören utvecklas från glandulärt epitel eller stromal komponent i prostata.

Initialt bildas en liten komprimering i prostatakörteln, en bunt. Gradvis ökar det i storlek och börjar klämma den omgivande vävnaden. Den första som lider av urinblåsan och urinröret.

Tumören är godartad. Det skiljer sig därför med en långsam tillväxthastighet och metastaseras inte antingen av hemoglobinet eller av den lymfogena vägen. Parametrarna för PSA-tumörmarkören går inte längre än normen.

De viktigaste förutsättningarna för patienter med BPH är män som är äldre än 40 år. Vid tidigare ålder är denna sjukdom extremt sällsynt.

Orsakerna till hyperplasi av prostata vid den nuvarande utvecklingen av medicinen avslöjas inte. Det finns ett antal faktorer som bidrar till början av utvecklingen av den patologiska processen:

 • minskade androgener;
 • Ökad produktion av östrogener.

Varje koppling av utvecklingen av hyperplasi med aktiviteten av sexuell aktivitet, med sexuell läggning, närvaron eller frånvaron av dåliga vanor avslöjas inte. Detsamma gäller för de överförda sjukdomstillstånden eller andra sjukdomar i inflammatorisk genes på reproduktionsområdet.

Symtom och stadier av BPH

Den huvudsakliga symptomatologin för prostata adenom beror på utvecklingsstadiet för den patologiska processen.

 1. I första kompenserade scenen noterar patienterna följande symtom:
 • början på problem med urinering;
 • svag jet;
 • frekventa önskningar, intensifierar på natten.
 • urinblåsan töms fullständigt, resterande urin är frånvarande.

Detta stadium varar från 1 till 3 år. Orgeln är förstorad, men palpationen passerar smärtfritt.

 1. På den andra subkompenserade scenen utvecklas symtomen på urinfunktionens störning. observerat:
 • retention av urinering
 • frekventa önskningar och en liten del av urinen;
 • känsla av att inte tömma blåsan helt
 • urin grumlig, med föroreningar av blod;
 • ibland börjar urin att separera spontant, inkontinens utvecklas;
 • i allvarliga fall finns akut retention av urinering;
 • kroniskt njursvikt utvecklas.
 1. Den tredje etappen - dekompenserad - urinkanalen är nästan helt blockerad. Urin utsöndras genom droppe. Det är grumligt, med en blandning av blod. Den generella symptomatologin är svaghet, en känsla av lukten av urin från kroppen, torr mun, viktminskning, utveckling av järnbrist, akut njursvikt på grund av en överträdelse av urinflödet, brist på avföring.

Vid sjukdomens inledande skede är konservativ behandling möjlig. Vid det sena, enda kirurgiska ingreppet.

Diagnostiska åtgärder

Diagnos av BPH baseras på en kombination av patientklagomål och resultaten av hans undersökning. Förfarandet för diagnos beskrivs i WHO-protokollen och innefattar:

 1. Undersökning och ifrågasättning av patienten, inklusive rektal fingerundersökning. Detta kommer att ge information om organs storlek, graden av hyperplasi, utvärderingen av smärtsamhet med tryck, närvaron eller avsaknaden av ett spår mellan organets delar.
 2. Laboratorieforskning.

Om ett prostataadenom misstänks, ett allmänt urintest, en blodbiokemi och ett allmänt blodprov, en analys för PSA-tumörmarkören för att utesluta den onda maligniteten hos neoplasmen.

 1. Ultraljud av urinvägarna och transrektal undersökning av prostata. Diagnostisk visualisering gör det möjligt att avslöja konkretioner i urinvägarna och prostatacancer, prostatakörteln, organvävnadens tillstånd, volymen av kvarvarande urin efter urinering.
 2. Uroflowmetry är en icke-invasiv studie av graden av urinutflöde.
 3. Röntgenstudier med kontrastmedel och utan dem. Detta möjliggör bedömning av komplikationer av prostatahyperplasi, avslöjande av konkretioner i njure- och prostatakörteln, expansion av njurbäcken på grund av stagnation av urin, bildning av divertikulär.

Terapeutisk taktik

Valet av behandlingsmetod beror på graden av sjukdomen och dess svårighetsgrad vid behandlingstidpunkten i en medicinsk institution.

Det finns tre tillvägagångssätt:

 • konservativ terapi;
 • operativ ingrepp;
 • minimalt invasiva behandlingsmetoder.

medicinering

Denna typ av terapi utförs i början av sjukdomen. Målet är att stoppa inflammatoriska processer i prostata och njurar, för att underlätta utflödet av urin, för att förbättra organets blodtillförsel och utflödet från körtelvävnaderna för att sakta ner utvecklingen av sjukdomen.

Vad urologen ska utse:

 1. Antibiotika för undertryckande av bakteriell flora.
 2. Förberedelser baserade på extrakt av prostatakörteln hos djur. De hjälper till att förbättra blodtillförseln till organets vävnader och minska storleken på hypertrophied vävnad.
 3. Adrenoblockers för att förbättra urinprocessen, avslappning av släta muskler.

Som en kompletterande terapi förskrivs sedativa, vitaminkomplex och fysioterapeutiska förfaranden. Läkaren indikerar behovet av att justera utbudet. Under ett fullständigt förbud faller alkoholhaltiga drycker. Patienten rekommenderas att leda en aktiv livsstil, flytta och genomgå regelbundna undersökningar och förebyggande behandling.

Vid akut urinretention - till exempel efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker - indikeras en akut inhalation i urologiska avdelningen på sjukhuset för kateterisering.

Operativ ingripande.

Kirurgisk behandling av prostata adenom utförs i svåra fall. Utfört antingen partiell resektion av den drabbade vävnaden eller fullständigt avlägsnande av organet.

Indikationer för kirurgisk behandling:

 • Fortsatt urinretention efter kateterisering;
 • blod i urinen, utveckling av njursvikt;
 • Utseendet av konkrement, divertikula i blåsan;
 • upprepade inflammatoriska processer i urinvägarna efter en massiv medicinsk behandling.

Det finns ett antal tillstånd där kirurgisk ingrepp på prostata inte utförs.

Kontraindikationer till operation:

 • njur- och hjärtsvikt;
 • pyelonefrit, cystit i den akuta fasen;
 • aorta aneurysm;
 • hjärtets patologi;
 • ateroskleros av cerebrala kärl.

För närvarande använder läkare milt metoder för borttagning av organ. Öppna kavitetsoperationer är extremt sällsynta.

Transuretral resektion

Denna typ av ingrepp utförs med hjälp av ett endoskop. Förfarandet är antingen under generell anestesi, eller spinalanestesi används.

Instrumentet sätts in i urinröret och passerar genom blåsan till prostata. Sedan, med hjälp av en slinga genom vilken högfrekventa strömmar passeras, avlägsnas organets delar. Samtidigt är närliggande kärl cauterized, vilket minskar risken för blödning.

Med den här metoden kan du ta bort inte bara hypertrophied vävnad, utan också järn som helhet.

Vistelsens längd på sjukhuset tar 2 dagar. Den första dagen måste ha en kateter för urinflöde.

Öppna prostatektomi

Öppet ingripande utförs i fallet när prostatens vikt är större än 80 g. Samtidigt avlägsnas endast det drabbade organet, testiklarna förblir på plats.

Inskärningarna görs antingen i underdelen av buken eller i intervallet mellan anus och pungen. Ett snitt görs i blåsans vägg, sedan utvinns prostata vävnaden genom såret.

Vistelsetid på sjukhus är 7 dagar. Det är obligatoriskt att bära en kateter efter operationen.

Laparoskopisk teknik

Intervention utförs genom ett litet snitt i underdelen av patientens buk. För att ta bort vävnad använd en ultraljudskniv.

Hela proceduren återspeglas på bildskärmen. Längden på vistelsen i sjukvårdsinstitutet är 6 dagar. Det är obligatoriskt att bära en kateter efter operationen.

Laserprostatektomi

Som skalpell används ljusvågor av olika längder. Parallellt bränner närliggande fartyg. Operationen är mild, eftersom risken för blödning är minimal. Det finns också inga postoperativa komplikationer - retrograd ejakulation, enuresis, erektil dysfunktion.

Transuretral nålablation

Instrumentet sätts in genom urinröret. Som en skalpell finns radiovågor av olika frekvenser. Under förfarandet finns det en form av cauterization av överskott av organvävnad.

Förfarandet kräver ingen sjukhusvistelse och utförs under lokalbedövning. Behöver inte användning av en kateter.

Installation av prostata stenter

Dessa är flexibla enheter som sätts in i urinröret för att ge ett flöde av urin. Förfarandet utförs under lokalbedövning, kräver ingen sjukhusvistelse och kan utföras på poliklinisk basis.

Inom några timmar efter ingreppet måste en dräneringsanordning användas. Under denna tid är patienten på ett sjukhus.

Urologi är den ömma delen av kroppen. Sjukdomar i detta system bör behandlas under ledning av en erfaren läkare, i tid och i sin helhet. Trots allt kan försummelse din egen hälsa leda till operationsbordet.

Godartad prostatahyperplasi: vad är det?

Läkare är ofta frågade vad förkortningen av BPH betyder. Under denna förkortning ligger sjukdomen, som kallas godartad prostatahyperplasi.

Sjukdomen utvecklas uteslutande hos män. Sjukdomen åtföljs av proliferation av prostatavävnad. Tumören har en godartad karaktär. Ändå är prostata adenom en extremt farlig patologi.

Behandla sjukdomen konservativt eller kirurgiskt - allt kommer att bero på lesionens storlek. Läkare insisterar på att medicinen endast kommer att vara effektiv vid 1-2 grader av BPH.

Orsaker till BPH

Vi har redan räknat ut vad avkodning i medicin BPH. Dekryptera förkortningen kan vara som "godartad prostatahyperplasi (adenom)." Enligt statistiken lider cirka 35-40% av alla män i åldern 50 år av en sjukdom.

Med adenom växer prostata vävnad gradvis och överlappar urinröret. De exakta orsakerna till utvecklingen av hyperplasi är fortfarande okända tills nu.

Enligt experter främjas utvecklingen av BPH av mäns klimakteriet, där män förlorar testosteronsyntesen och ökar nivån av östrogen. Med klimakteriet ökar nivån av östradiol betydligt. Det är detta hormon som stimulerar tillväxten av bukspottkörtelcellerna.

Trots det faktum att de exakta orsakerna till BPH är okända, vet läkare säkert att det finns ett antal predisponeringsfaktorer för utvecklingen av sjukdomen. Dessa faktorer är:

 1. Fetma och obalanserad näring. I närvaro av övervikt stiger nivån av östradiol och prolaktin, vilket medför att sannolikheten för utseendet på en godartad neoplasma i prostaten ökar signifikant.
 2. Ärftlig predisposition.
 3. Dåliga vanor. Det finns stor sannolikhet för BPH-utveckling hos patienter som konsumerar alkoholhaltiga drycker, röker, tar narkotiska ämnen.
 4. Sedentary livsstil. Hypodinami är fylld med stagnation av blod i det lilla bäckenet och patologiska förändringar i prostatakörteln.
 5. Förhöjt blodtryck och patologi i hjärt-kärlsystemet.
 6. Infektionssjukdomar i det genitourära systemet.

Signifikant ökar sannolikheten för att utveckla BPH kronisk prostatit av någon etiologi.

Klassificering och symptom på BPH

I urologi finns en klassificering av prostataadenom i termer av svårighetsgrad och plats. Vid adenomets placering är subklinisk, intravesikal och retrotrigonal.

I fallet med tuberkulosformen ligger tumören under blåsan i riktning mot tarmarna, med intravesikal - neoplasm sprider sig i blåsans riktning. Retrotrigonformen åtföljs av placeringen av BPH under blåsans "triangel".

Graden av svårighetsgrad är BPH 1 grad, BPH 2 grader, BPH 3 grader. Ofta, med hyperplasi av prostata 1 grad, är symtomen milda eller obefintliga.

Karakteristiska tecken på prostata adenom:

 • Hyppig uppmaning att urinera. Ökningsfrekvensen ökar på natten.
 • Känsla av ofullständig tömning av blåsan, intermittent strålning, smärta vid urinering. I vissa fall sker urininkontinens.
 • Utseende av blodiga föroreningar i urin och sperma.
 • För tidig utlösning.
 • Trög erektion. Adenom av prostata av 2: a graden och 3 grader av svårighetsgrad leder till utvecklingen av organisk impotens.
 • Förstoppning.
 • Allvarlig smärta i perineum, midja, pubic region. Starkt uttryckta ensidiga smärtor i en länd kan vittna om utveckling av njurinsufficiens.
 • Berusning. Det utvecklas med prostata adenom av den tredje graden av svårighetsgrad. Patienten har en chill, förhöjd kroppstemperatur, värk.

Dysplasi av prostata kan leda till akut retention av urin. Det kan utvecklas till hydronephrosis och även till vem.

Diagnos av prostata adenom

Prostata adenom 1 grad, 2 grader eller 3 grader kräver tidig kompetent diagnos. När det finns tecken på en sjukdom, ska du omedelbart kontakta en urolog.

Först genomför läkaren en muntlig intervju, klargör patientens klagomål, studerar patientens medicinska historia. Då utförs fingerundersökning av prostatakörteln. Med palpation är det möjligt att bestämma storleken och konsistensen hos glandulärorganet.

Diagnostik kompletteras med följande procedurer:

 1. Biokemiskt blodprov.
 2. Allmän och biokemisk analys av urin.
 3. Blodtest för PSA (prostatiskt specifikt antigen).
 4. Njur ultraljud.
 5. Ultraljud av prostata. På ultraljud syns tydliga diffusa förändringar i prostata.
 6. Röntgen.
 7. Uroflowmetry.
 8. MRI av prostata.

Baserat på resultaten av undersökningen görs en diagnos och behandlingens taktik väljs. Sjukdomen kan behandlas konservativt eller operativt.

Drogbehandling för BPH

Om diagnosen visade att tumörens storlek är liten, kan du utan kirurgi. Drogterapi kommer att förhindra ytterligare progression av sjukdomen och stoppa de obehagliga symtomen på sjukdomen.

Vilka mediciner ska jag använda? Basen av behandlingen är hämmare av 5-alfa-reduktas (Avodart, Dutasteride, Proscar, Finasterid, Finast, Proscar, Finpros, Urophin).

För att stoppa dysursjukdomar och obehagliga symptom, är BPH ordinerat alfa-1-adrenoblockerare. Ganska goda läkemedel i detta segment är Omnik, Terazozin, Omnik Okas, Dalfaz, Proflosin, Sonizin.

Patientens tillstånd kan också lindras med hjälp av örtberedningar. Läkemedel som Afalah, Co Palmetto, Prostopin, Prostagut Forte visade sig vara mycket bra.

Varaktigheten av behandlingen väljs individuellt. Som regel tas inhibitorer av 5-alfa-reduktas och alfa-1-adrenoblocker vid långa kurser - minst 1-2 månader.

För att bota BPH rekommenderas det också:

 • Drick inte alkohol.
 • Rök inte.
 • Ät god mat (grönsaker, frukt, skaldjur, magert kött, sura mjölkprodukter, kryddor).
 • Att leda en aktiv livsstil.
 • Beakta dagens regim, sov minst 6-8 timmar om dagen.

Vissa män föredrar att använda folkläkemedel. Faktum är att ingen receptbelagd alternativ medicin för adenom inte hjälper. Dekoktioner, tinkturer och kompressor hindrar inte ytterligare hyperplasi hos körtelorganet.

Med snabb tillgång till läkare och omfattande behandling av BPH-prognoserna är gynnsamma.

Operativ behandling av prostata adenom

Med BPH 2-3 grader av svårighetsgrad är läkemedelsbehandling ineffektiv. I avancerade fall anges kirurgiskt ingrepp. Det finns få invasiva och radikala kirurgiska metoder.

Före ingripandet ska patienten genomgå en diagnos. Det är obligatoriskt för en man att bli omgjord blod för en prostataspecifik antigen.

Typer av kirurgiska ingrepp:

 1. Prostatectomy.
 2. TUR av prostata.
 3. Mikrovågsbehandling.
 4. Laserförångning av prostata.
 5. Nålablation.
 6. FUVI.
 7. Cryodestruction.
 8. Embolisering av prostata artärer.

Med en snabb drift är prognosen gynnsam. Sannolikheten för återfall är givetvis tillgänglig, så det är önskvärt att patienten är under kontroll av läkare och strikt följa alla medicinska rekommendationer. Rehabiliteringstiden är 1-2 månader.

Det rekommenderas att du regelbundet (minst en gång i månaden) tar ett blodprov för PSA. Normalt skulle nivån av det prostatiska specifika antigenet ha en tendens till noll. Också det är inte överflödigt att ultraljud från bäckenorganen från tid till annan.