Huvud
Förebyggande

Urincytologi

Cytologisk undersökning av urin gör det möjligt att bedöma egenskaperna hos de enskilda cellernas morfologiska struktur. Resultaten av analyserna bidrar till bestämning av en noggrann diagnos i närvaro av en godartad eller malign tumör i kroppen. Dessutom utförs urincytologi för icke-tumöravvikelser som utvecklas i vissa system.

Huvudskillnaden mellan denna art och den histologiska analysen är att cellerna, inte vävnaderna, studeras. Med hjälp av ett mikroskop studeras det erhållna materialet, mängden vätska i kroppen bestäms och patologiska processer detekteras.

Funktioner av studien

Cytologisk analys av urin utförs med hjälp av ett mikroskop för att identifiera atypiska eller cancerceller. En sådan studie används vid misstanke om förekomst av en malign tumör i urinvägarna. Urincytologi är en av de mest effektiva metoderna för diagnos. Med hjälp av de erhållna resultaten är det möjligt att upptäcka cancer i urinledare, urinrör och prostatakörtel. Ofta avslöjar cytologi maligna former i njurarna.

Specialisten utser cytologi om en liten mängd blod finns i urinen. Ett liknande fenomen kallas hematuri. Ofta används cytologi som ett sätt att övervaka patienter som har haft blåsans cancer. I det här fallet tillåter studien dig att upptäcka återfall av sjukdomen.

Oftast används analysen vid utvecklingen av sådana sjukdomar:

Denna undersökningsmetod hjälper ofta till att upptäcka maligna tumörer i urinvägarna. I de flesta fall används inte urincytologi som en diagnos av små formationer och godartade tumörer.

Jag måste säga att det finns vissa risker vid analysens leverans. För studier av celler under ett mikroskop är ett prov samlat i en ren behållare tillräcklig. Men om leveransen av urin inträffade med hjälp av en kateter finns risk för infektion i urinvägarna.

Förberedelse för

När det gäller förberedelserna för analysen är det bäst att samla materialet närmare vid middagstid och inte efter morgonturen på toaletten. Det beror på att på natten kan cellerna i urinblåsan förstöras, vilket leder till svårigheter att studera i laboratoriet.

Ett vätskeprov uppsamlat i en steril behållare användes för studien. Om urin erhålls med hjälp av en kateter, måste den införas genom urinröret i blåsan.

Ibland kan en läkare be patienten att tillhandahålla prov för analys flera dagar i rad. Det beror på det faktum att ett stort antal insamlade urin tillåter mer noggrann diagnos.

Studie i laboratoriet

Efter insamling av det nödvändiga materialet studeras cellerna i laboratoriet.

Studien av urinsammansättningen utförs av en histolog eller patolog. Efter detaljerad observation identifierar och registrerar specialisten alla förändringar i cellerna och bestämmer förekomsten av cancerpisoder.

När det gäller de villkor som krävs för analysen finns det inget exakt svar. Varje klinik använder en enskild metod, men i vilket fall som helst tar det lite tid att få exakta resultat.

En negativ indikator indikerar frånvaron av cancerceller i kroppen. I det här fallet är det nödvändigt att leta efter andra orsaker som orsakade störningar i urinvägarna.

Atypisk cytologi indikerar närvaron av ett litet antal förändringar i celler. I detta fall är provet inte normalt, men det har inte heller cancerframträdanden.

En misstänkt indikator indikerar att negativa förändringar i celler kan vara resultatet av exponering för en malign tumör. Därför är det efter ett tag nödvändigt att återta urin för upprepad cytologi. Ett positivt resultat är en bekräftelse på det faktum att cancerceller hittades i materialet.

Det är värt att notera att diagnosen urinvägarcancer inte bara innefattar urincytologi. Om atypiska celler hittades under studien av materialet i laboratoriet, eller om resultatet var positivt, måste specialisten ordinera cystoskopi. Detta gör att du kan undersöka blåsan och organen i närheten av den.

Analys av urin på cytologi - varför bete, vad säger resultaten

Laboratorie cytologisk undersökning utförs för att diagnostisera onkologiska sjukdomar i genitourinary sfären. Doktorn kan också ordinera denna undersökningsmetod om blodpartiklar finns i patientens urin. Överväga mer i detalj hur urinen analyseras för cytologi, och vad resultaten säger.

Syftet med studien

Analysen för urincytologi utförs under laboratorieförhållanden under ett mikroskop, och detta görs för detektering av cancerceller. Denna metod utvärderar mänsklig mikroflora och möjliggör detektion av inte bara tumörskador, utan även patologiska förändringar utan neoplasmer. Det cytologiska testet ordineras oftast för de patienter som har tumör i urinvägarna.

Trots det faktum att med denna analys kan detekteras cancerceller i njurarna, är prostatakörteln, urinanalys för cytologi oftast utförd med blåsningens diagnos. I det här fallet avslöjar analysen en malign tumör som har påverkat människokroppen.

Genomföra cytologisk forskning och ytterligare test och procedurer kan du upptäcka cancerceller i urinvägarna och patologin hos sådana organ:

 • Blåsans tumör.
 • Onkologisk njursjukdom.
 • Onkologi av prostata och urinläkare.
 • Urinrörets cancer.

Cytologisk forskning görs när en tumör redan är närvarande, det kan också visa tidiga stadier av cancer och tumörer som anses vara godartade. Läkaren uppmanar analysen, så snart blodpartiklar finns i patientens urin.

Dessutom är cytologi gjord av dem som befinner sig i sista skedet av sjukdomsbehandling. Detta gör att du kan utesluta sjukdomens återfall och övervaka behandlingsförloppet.

Hur man förbereder sig för en cytologisk analys av urin

Varje urinalys har i regel samma träningsregler. Detta är främst iakttagandet av personlig hygien, användningen av sterila rätter för att samla biomaterial. Det enda som kan skilja sig är tiden för insamling och mängden material som samlas in.

Urin samlas in för cytologisk analys på morgonen efter att blåsan har tömts för att vätskan samlas över natten. Om du går upp klockan 7 på morgonen ska du omedelbart gå på toaletten och tömma dig själv.

Sedan samlas nästa material, ungefär 1,5 till 2 timmar senare, för analys. Drick inte mycket vätska, eftersom det kan späda urinen. Det är önskvärt att omedelbart bära materialet till laboratoriet, då analysens noggrannhet och informativitet blir hundra procent. Diskar för urin är önskvärda att komma i en apotek, där det är sterilt och kräver inte ytterligare behandlingar.

Om materialet för analys krävs för att tas från allvarligt sjuka eller lögniga personer används i detta fall en kateter. Det är nödvändigt att utföra hygien hos patienten - skölj perineum, torka av med en torr handduk, sätt in en kateter och samla biomaterialet.

Ofta föreskriver läkaren att han utför flera sådana förfaranden, för en mer noggrann diagnos och för att fastställa faktumet onkologi. Det uppsamlade materialet undersöks i laboratoriet, analystiden är från 3 till 5 dagar.

Vad kommer att berätta för det cytologiska testet

Biomaterial, som redan noterat, undersöks under laboratorieförhållanden under ett mikroskop. Urinen placeras i en centrifug, där den blandas och räkningarna av de detekterade cellerna beräknas genom utfällning.

Patologen beskriver varje cell som ses, markerar de förändringar som har inträffat och de som markerar förekomsten av cancerceller och deras reproduktionsstadium. Efter analysen har gjorts det till den behandlande läkaren.

Varje laboratorium har sina egna villkor och enheter för urintester, det beror på vilken utrustning som räknar cellerna. Men det finns allmänna medicinska termer som gäller redan i alla laboratorier och kliniker och har en mening:

 • Analysen för cytologi gav ett otillfredsställande resultat - detta indikerar att studien ifrågasätts, och analysen måste återställas.
 • Resultatet av analysen är atypisk - detta indikerar att patienten har visat sig ha celler som inte är typiska för kroppen, men de indikerar inte exakt cancercancer.
 • Analysen av cytologi är misstänksam - detta resultat indikerar att det finns celler, men det är inte möjligt att bestämma sin natur. Kanske är detta en godartad neoplasma.
 • Positiv analys - detta indikerar att cancerceller har identifierats i kroppen. Och vilket organ som attackerades av dem kan ge en högspecialiserad diagnosmetod.
 • Negativt resultat - i det här fallet kan patienten andas en lättnadssug, eftersom cancerceller inte detekteras, och följaktligen har patologin en annan karaktär.

För att identifiera blåscancer, ureter, njure, ett urinprov räcker inte, därför utförs vanligtvis en komplicerad undersökning av kroppen. Och redan på grundval av de samlade analyserna görs en diagnos och behandlingen ordineras.

Fördelen med denna analys är att det cytologiska testet jämfört med andra studier inte tar mycket tid, och resultaten kommer att göra det möjligt för behandlingsläkaren att agera i rätt riktning.

Var kan jag ta urin för cytologi

Denna analys utförs i alla offentliga och privata laboratorier. Därför, om din läkare skrev dig en riktning för en cytologisk analys av urin, så är valet ditt, var du ska genomföra studien.

Det är ingen hemlighet för alla att laboratoriepersonalens professionella egenskaper spelar en stor roll i forskningen. När allt kommer omkring beräknar man cellerna och anger resultaten på analysformen.

Det är anställda i laboratorieskåp som praktiskt taget diagnostiserar patienten. Därför är det nödvändigt att laboratoriet utrustas med modern utrustning och yrkesverksamma där.

Beroende på laboratoriet kan priserna för analys också ändras. Men vi kan säga att den ungefärliga kostnaden för en cytologisk studie av urin är från 500 rubel.

Förbered dig på urinalys i blåscancer

VIKTIGT ATT VET! Den enda åtgärden för cystitis och dess förebyggande, rekommenderas av våra abonnenter! Läs mer.

På senare tid har fler och fler människor vänt sig till specialister för hjälp, klagar över deras dåliga hälsotillstånd. Och de flesta har en malign tumörcancer. Denna patologi kan påverka organ eller system i kroppen. Blåsan är inte ett undantag. Friska celler i kroppen som påverkas av olika faktorer kan på mycket kort tid återfödas till cancerceller. De första symptomen på närvaro av cancer i kroppen kan vara: en kraftig aptitförlust, viktminskning, smärta utan uppenbar orsak, generell sjukdom och frekventa missbruksattacker. Hur bestämmer blåsans cancer, vad visar blodprovet i cancer?

Läkarundersökning och blodprov

Om patienten har de första signalerna i kroppen och han har en misstanke om att det är cancer, behöver du omedelbart söka hjälp från en onkolog. Det är värt att komma ihåg att cancer är en mycket komplex sjukdom, som i de flesta fall slutar för patienten som ett dödligt utfall. Det är möjligt att botas endast av dem som vänder sig i tid för kvalificerad hjälp och följer alla läkares rekommendationer.

Det finns många moderna tekniker för att diagnostisera blåscancer. Men det första som läkaren rekommenderar är att göra ett blod- och urintest. Så, vad kommer diagnosen av blod att visa?

Den allmänna analysen av blod spelar en viktig roll vid upptäckt av cancer, men inte alltid förändringar i det kan indikera att onkologi har påverkat exakt blåsan. Således ökar i en blodnivå av leukocyter och en ESR.

Vad kommer urinalysen att visa i cancer

Omedelbart efter leverans av ett urinprov kan du se om det finns blod i det. Detta kan berätta om hematuri. Om det finns mycket blod i urinen blir det en röd nyans, men inte alltid sådana förändringar kan vara mycket uttalade. Som ett resultat blir färgen på urinen mer mättad. Erytrocyter kan också detekteras - detta indikerar mikrohematuri.

Orsaken till blodets utseende i urinen med blåscancer är att neoplasmen växer snabbt och snabbt, vilket innebär att det finns fler blodkärl i den. Och de blöder i sin tur kraftigt.

Man bör komma ihåg att hematuri och mikrohematuri också kan förekomma i andra patologier i urinvägarna, såsom:

 • glomerulonefrit;
 • urolitiasis;
 • polyper i blåsan och andra.

Men inte bara ett generellt urintest är föreskrivet att överlämnas till en patient med misstänkt blåscancer. För att bekräfta diagnosen, ta även hänsyn till resultaten av urincytologi.

Cytologi: Vad är den här studien?

Cytologi är en ny metod som gör det möjligt att använda mikroskop för att upptäcka atypiska celler eller cancerceller. Cytologi används om det finns misstankar om malign neoplasm i urinvägarna. Denna metod är oftast ordinerad för en cancerous tumör i blåsan, njuren, prostata, urinledare och urinrör.

För behandling och förebyggande av cystit, använder våra läsare framgångsrikt den beprövade metoden. Efter att ha studerat det noggrant, erbjuder vi det till er uppmärksamhet. Läs mer.

Läkaren rekommenderar att man tar testet om patienten har sett blodproblem i urinen. Denna typ av diagnos utförs också regelbundet av patienter som redan har diagnostiserats med blåsertumör för att övervaka sjukdomsförloppet. I detta fall kommer provet att upptäcka ett återfall av patologin och hjälpa vidta brådskande åtgärder.

Cytologi kan upptäcka patologi i de tidiga stadierna. Tack vare att hennes läkare kan upptäcka även de minsta maligna och godartade tumörerna i blåsan och andra organ.

Eventuella komplikationer i cytologi

Det finns vissa risker för cytologi och beror på hur urinen togs för analys. Vanligtvis är en liten mängd urin som samlas i en steril behållare tillräcklig för att göra en diagnos. Men om provet tas med en kateter kan patienten få en infektion. Därför är det nödvändigt att varna honom om sådana komplikationer. Men sådana fall är mycket sällsynta.

Förberedelse för cytologi av urin

Innan du passerar analysen på urincytologi måste du förbereda. Urin för denna studie bör samlas på morgonen, men den första urinen fungerar inte. Det är bättre om det är ett prov från andra eller tredje urinering. Morgonprovet är inte lämpligt eftersom cellerna som har varit i blåsan hela natten redan började sönderfalla, så att de inte tillåter en noggrann analys. Samla provet i en steril behållare, som efter provtagningen kommer att vara hermetiskt förseglad, så att mikroberna inte kan komma in från luften och därigenom ge ett felaktigt resultat. Hos vissa patienter kan ett prov tas med hjälp av en kateter insatt i urinröret.

Läkaren kan bli ombedd att samla provet flera dagar i rad, mer urin samlad inom några dagar förbättrar analysens noggrannhet.

Hur utförs den cytologiska undersökningen?

Det resulterande provet skickas till ett laboratorium där en kvalificerad specialist, en histolog eller patolog kommer att kunna analysera det under ett mikroskop. I framtiden kommer han att beskriva varje cell han ser, identifiera vilka förändringar som har inträffat med dem och beskriva dem som exakt visar på närvaron av en cancerväxt i kroppen.

Vad kan de erhållna resultaten av cytologi berätta för oss?

När svaret är klart kommer det att ges till den behandlande läkaren, som senare rapporterar resultaten till patienten. Varje laboratorium har sin egen metod för att beskriva de erhållna resultaten. Men det finns också vanliga villkor för alla laboratorier:

 1. Ett otillfredsställande prov. Ett sådant svar kan indikera att ett otillräckligt antal celler hittades i provet eller att cellerna visade sig vara felaktiga. I detta fall måste patienten återmontera provet igen.
 2. Negativ cytologi. Detta svar indikerar att patienten inte har cancerceller.
 3. Atypiskt svar. Detta svar kan indikera att patienten har visat sig ha en oordnad cell, men de kan inte exakt indikera närvaron av cancer i kroppen.
 4. Misstänkt prov. Detta svar kan indikera att cellerna har defekter, men de kan vara antingen maligna eller inte.
 5. Positiv cytologi. Denna analys visar tydligt att cellerna hittade blåsans cancer eller något annat organ, ta reda på exakt vad du kan gå igenom andra diagnosmetoder.

För att diagnostisera blåscancer kan det inte vara tillräckligt med ett urintest. Dessutom rekommenderar läkaren att andra metoder för forskning genomförs och samlar in resultaten av vilka det kommer att vara möjligt att korrekt diagnostisera.

I hemlighet

 • Otroligt... Du kan bota kronisk cystit för evigt!
 • Den här gången.
 • Utan att ta antibiotika!
 • Det är två.
 • I en vecka!
 • Det är tre.

Följ länken och ta reda på hur våra prenumeranter gör!

Cytologisk forskning på atypiska celler

Villkoren för framställning bestäms av den behandlande läkaren.

Cytologisk undersökning - visuell mikroskopisk undersökning av färgade cytologiska preparat (utstryk, skrapning, punktuell), från den morfologiska utvärderingen av cellkomposition förändringen av kärnan och cytoplasman i celler närvarande, den nukleära-cytoplasmiskt förhållande. I en cytologisk studie, baserat på en morfologisk bild, är det möjligt att upprätta en diagnos av en godartad eller malign tumör och andra (icke-tumör) skador.

Huvudindikationen för utnämning av en cytologisk studie är misstanke om en malign neoplasma.

Mottagande av material för cytologisk undersökning utförs av en kvalificerad specialist.

1. Allmän analys av urin

Allmän analys av urin (eller klinisk analys av urin) är en laboratoriestudie som gör att du kan utvärdera urinens fysikalisk-kemiska egenskaper. Det ordineras praktiskt taget till alla patienter oberoende av den förväntade diagnosen.

Urin är en produkt av människoliv som bildas som en följd av filtrering av blodplasma. Består av 96% vatten, resterande 4% är slutprodukterna, mineralsalterna och andra ämnen.

Hur man samlar in ett allmänt urintest: grundläggande regler

Urinsamling utförs på morgonen, eftersom det är morgondelen som är mest informativ. Preliminär förberedelse för den allmänna analysen av urin:

De yttre könsorganens toalett utförs nödvändigtvis. Kvinnor bör ta en steril bomullspinne, fuktar det med varmt tvålvatten och rengör labiana från front till baksida noggrant. Efter våt med en ren strykad servett. Med menstruationsblödning ska analysen skjutas upp. Män tvättar också området i urinrörsöppningen med varmt vatten med tvål. Skölj sedan med rent vatten och torka med en steril trasa.

Disken för urin måste vara förberedd. Det måste vara torrt och noggrant tvättade, annars kan resultatet förvrängas. Det är bäst för detta ändamål att få en steril behållare för bioanalyser i apoteket.

Om en patient genomgåde cystoskopi, för att få pålitliga resultat, kan urin ges endast 6-8 dagar efter proceduren.

Dagen innan är det förbjudet att ta mediciner (vissa av dem påverkar analysresultaten) och alkohol.

En del av den första morgonens urin samlas in (inte nödvändigtvis genomsnittlig). Den nödvändiga mängden urin för en allmän analys är 120-200 ml.

Det rekommenderas att lagra urin 1,5-2 timmar. I en senare studie är indikatorerna oftast opålitliga. Detta beror på det faktum att mikroorganismer kan komma in i urinen under denna tidsperiod, vilket kommer att börja multiplicera där.

Det är omöjligt att överkyla behållaren med urin, eftersom utfällda salter felaktigt kan tolkas som renal patologi. Därför, på vintern, under transporten, bör du säkerställa en positiv temperatur.

Norm och patologi Så, låt oss titta på vad det vanliga urintestet visar. För denna studie är det bestämt:

Dessutom finns det en närvaro (eller frånvaro):

blodceller (leukocyter, erytrocyter);

vissa substanser (hemoglobin, protein, ketonkroppar, glukos, gallpigment, oorganiska ämnen);

komponenter i urinvägarna (cylindrar, epitelceller).

Normala indikatorer på den allmänna analysen av urin indikerar ett bra arbete hos njurarna och andra organ i urinvägarna.

Norm hos vuxna:

mängden urin - det spelar ingen roll

Urinsynligheten i urinen som tas för analys är transparent.

Urinfärg - Halm (ljus) - Gul;

lukt - ospecifik, oskärpa;

pH urin - mindre än 7, syrareaktion;

Specific gravitation - mer än 1 018 (för morgondelen);

urobilinogen - från 5 till 10 mg / 1;

protein, hemoglobin, bilirubin, glukos och ketonkroppar i analysen

erytrocyter: i synfältet finns upp till 3 (hos kvinnor) hos män - upp till 1;

leukocyter: närvarande upp till 6 (hos kvinnor), hos män - upp till 3;

epitelceller - upp till 10 i synfältet;

cylindrar, salter - saknas

bakterier, parasiter, svampar - frånvarande.

Tre glasat prov - den här extra metoden för urinforskning gör att vi kan identifiera avdelningen för urinvägarna, där det finns inflammation. Speciellt uppsamlad urin skickas till laboratoriet för mikroskopisk undersökning.

Patienten erbjuds att tömma blåsan i två kärl. I det första släpper han ut 30-50 ml urin, i den andra - hela återstående urin. För det första bestäms graden av urin i turbin i båda kärlen av ögat, då utsätts den för mikroskopisk undersökning. Om uppacificering och vita blodkroppar endast upptäcks i den första delen av urinen kan det antas att det finns en inflammatorisk process i urinröret. om sådana tecken endast återfinns i den andra delen av urinen, indikerar detta en lesion av prostatakörteln eller sämre vesiklar. I närvaro av pus i både den första och andra delen av urinen kan man tänka på en inflammatorisk process i blåsan eller njuren.

Vad är syftet med ett tre-stegs test?

I händelse av att den allmänna urinanalysen visade en ökning av leukocyter, föreskrivs ett urintest för Nechiporenko för att klargöra diagnosen. Om urin Nechiporenko bekräftar en betydande ökning av vita blodkroppar i urinen, indikerar detta närvaron av inflammation i urinsystemet (njurar, urinledare, urinblåsa, urinrör). För att identifiera i vilken av de ovan angivna organen det är inflammation utförs ett treskottstest. För mer information om urinanalys av Nechiporenko, läs: Urinalysis av Nechiporenko

Hur utförs tre-glasprovet?

Reglerna för insamling av urin till ett tre-glasprov:

Avhållande från urinering inom 3-5 timmar

Toalett av yttre könsorgan (tvätt med varmt vatten utan tvål)

Urinsamling i 3 behållare - i den första behållaren ca 1/5 av volymen ur urinering, i den andra behållaren 3/5, senast 1/5.

I händelse av att den största sjukdomen som kräver diagnos är prostatit, då före insamlingen av den tredje delen utförs prostata massage.

Den uppsamlade urinen måste skickas till laboratoriet för forskning så tidigt som möjligt.

Dechiffrera resultaten av ett tre-glasprov

En ökning av leukocyterna i den första delen av urinen under normal analys i 2: a och 3: e visar inflammation i urinröret. Denna inflammation kan orsakas av något infektiöst medel

En ökning av leukocyterna i den tredje dosen, med normala index på 1 och 2, indikerar prostatit.

Förhöjd nivå av leukocyter i alla 3 portioner indikerar förekomst av inflammation i njurarna (pyelonefrit) eller i urinblåsan (blåsan).

Ökad leukocyt i den 1: a och 3: e delar, med en hastighet av 2 minuter, indikerar en hög sannolikhet för kombinationer (prostatit + uretrit) prostatainflammation och urinröret.

Cytologisk analys av urin

Urincytologi - Det här är en speciell studie av urin med ett mikroskop. Syftet med denna analys är detektering av atypiska eller cancerceller. Typiskt förser läkaren en liknande analys för misstänkta urinvägar tumörer.

Oftast ges cytologi för misstänkt blåscancer, även om resultaten kan misstas onkologiska sjukdomar i njurarna, urinledarna och urinröret, prostatacancer.

Din läkare kommer definitivt att ordinera en studie om du har haft blodprover i urinen. Obligatorisk cytologi av urin och hos patienter med blåsans onkologi. Övervakning gör det möjligt att upptäcka sjukdomsfallet i tid.

Urincytologi kan inte diagnostisera små och godartade tumörer i urinvägarna, men det är vanligtvis lätt att diagnostisera stora cancerformer.

I tolkningen av analysens resultat finns det vissa risker. De är vanligtvis förknippade med överträdelser av metoden för att samla analysen. Obligatorisk urin samlas i en ren behållare, tillräckligt en servering. Om samlingen av urin uppträder med en kateter, kan det finnas avvikelser i resultaten på grund av risken för urinvägsinfektion.

Hur passerar urincytologi korrekt?

Den första morgonvätskningen är inte lämplig för analys, eftersom cellerna stannade i blåsan hela natten, kan kollapsa och detta kommer att orsaka problem vid diagnos. På morgonen, urinera, ta en dusch, då måste du samla urin för provet. Det är bäst att samla och lagra en steril behållare. Läkaren kan ordna ett urinalysprov i en vecka. Studien av ett stort antal prover ökar noggrannheten av resultaten av urincytologi.

I laboratoriet analyserar en specialisthistolog eller patolog alla provets celler och beskriver deras typer, identifierar förändringar som indikerar patologi.

Varje laboratorium beskriver resultaten av urincytologi på egen väg, men det finns vanliga termer som förekommer i nästan varje utfall:

 • Ett otillfredsställande prov - betyder att du måste upprepa analysen, eftersom ett otillräckligt antal celler eller deras felaktiga typer hittades i analysprovet.
 • Negativ cytologi av urin - det finns inga cancerceller i urinprovet.
 • Atypisk cytologi av urin - små förändringar hittades i provceller. Cellerna var inte normala, men samtidigt liknar inte cancerceller.
 • misstänkta cytologi av urin - celler i provet var inte normala och kan eventuellt vara maligna.
 • Positiv cytologi av urin - Ett urinprov rippas av maligna celler.

Vid diagnos av urinvägscancer används inte bara analysen av urincytologi, utan endast den första delen av undersökningen. Om abnormiteter hittades i cytologiska studier, föreskriver läkaren cystoskopi, för att undersöka blåsan och urinvägarna.

Urincytologi

Vad är urincytologi?

Urincytologi är ett urintest med ett mikroskop för att detektera atypiska celler eller cancerceller. Urincytologi används för misstänkt urinvägs tumörer. Urincytologi används oftast vid diagnos av blåscancer, även om urincytologi också kan misstänkas för njurecancer, prostatacancer, uretercancer och urinvägscancer.

Din läkare kommer att ordinera en urincytologi om du har haft blodprover i urinen (hematuri). Urincytologi används också för att övervaka patienter med blåscancer. I dessa fall hjälper urincytologi att upptäcka en återkommande blåscancer.

Urincytologi används tillsammans med andra tester och förfaranden för att diagnostisera tumörer i urinvägarna, inklusive:

 • blåscancer
 • njurcancer
 • prostatacancer
 • ureteral cancer
 • urinrörets cancer.

Urincytologi tillåter att avslöja stora och maligna tumörer i urinvägarna. Med hjälp av urincytologi kan små tumörer i urinvägarna inte diagnostiseras, liksom de flesta godartade tumörer.

Risker för urincytologi

Riskerna med urincytologi beror på metoden för att samla analysen. Vanligtvis för urincytologi är en del av urinen samlad i en ren behållare tillräcklig. Om en urinanalys för cytologi erhålls med en kateter är det emellertid risk för urinvägsinfektion.

Hur man förbereder sig för urincytologi?

För att förbereda sig för urincytologitestet, försök att samla urin för cytologisk undersökning efter morgonvattning. Urin samlad under morgonturinering används inte för urincytologi. Celler som stannade i blåsan hela natten kan förstöras, vilket leder till svårigheter i cytologisk analys av urin i laboratoriet.

För urincytologi behövs ett urinprov. Oftast erhålles ett urinprov genom att samla en del urin under urinering i en steril behållare. I vissa fall erhålls ett urinprov med en kateter, som sätts in genom urinröret i blåsan.

Din läkare kan be dig att samla urinprover under de närmaste dagarna. Studien av fler urinprover samlade i flera dagar ökar noggrannheten hos urincytologi.

Ett urinprov i laboratoriet

Ett urinprov för cytologistudien skickas till laboratoriet. En läkare som specialiserat sig på studier av kroppsvävnader (histolog eller patolog) kommer att analysera alla celler från ett urinprov under ett mikroskop. En patolog beskriver celltyper och identifierar förändringar i celler som indikerar cancer.

Resultat av urincytologi

Patologen kommer att ge resultaten av urincytologi till din läkare som kommer att berätta för dem. Fråga din läkare, efter vilken tid kommer resultaten av urincytologi att vara redo?

Varje laboratorium har sitt eget sätt att beskriva resultaten av urincytologi. Vanliga termer som används för att beskriva resultaten av urincytologi inkluderar:

 • Ett otillfredsställande prov innebär att ett otillräckligt antal celler eller oregelbundna celltyper har hittats i urinprovet. Du måste upprepa urincytologi
 • Negativ cytologi av urin - det betyder att cancerceller från din urin är frånvarande
 • Atypisk cytologi av urin - det betyder att några förändringar har hittats i urinprovceller. Medan cellerna inte var normala var de inte riktigt lik cancerceller.
 • Misstänkt urincytologi - denna term indikerar att cellerna i urinprovet inte var normala och kan vara maligna.
 • Positiv cytologi av urin - detta indikerar att celler av en malign tumör har hittats i ett urinprov.

För att diagnostisera cancer i urinvägarna, använd inte bara urincytologi. Om cytologisk undersökning av urin atypiska celler påträffades eller cancerceller, kommer din läkare att förskriva en cystoskop att undersöka urinblåsan och urinvägarna.

Cytologisk undersökning av urin

Kod under formuläret: 14.10. Prestationstid: 3 dagar

 • Urin 0

beskrivning

Biologiskt material: urin

Cytologisk undersökning - En utvärdering av egenskaperna hos den morfologiska strukturen hos cellulära element i en cytologisk beredning för att upprätta en diagnos av godartade eller maligna tumör- och icke-tumörskador. Det bygger på studien med hjälp av ett mikroskop av cellens strukturella egenskaper, cellens sammansättning av organ, vävnader, vätskor i människokroppen i normala och patologiska processer.

Urin cytologi är oftast används vid diagnos av cancer i urinblåsan, men med hjälp av denna studie kan också misstänkas njurcancer, prostatacancer, urinledare cancer och urincancer.

Cytologisk undersökning av urin: särdrag vid förberedelse och beteende

Urin är en biologisk produkt av sönderdelning och återtagande av metaboliska processer i kroppen tillsammans med den, liksom andra vätskor av detta slag, det är möjligt att identifiera både organismens tillstånd som helhet och förekomsten av vissa sjukdomar, processer och patologier.

Det finns flera typer av laboratorieundersökningar av urinsammansättningen. Den biokemiska, kliniska, daglig urinanalys nechyporenko vid Amburzhe, prov Zimnitsky, Rehberg, Sulkovicha, bakteriologiska posev- varje metod har vissa indikationer och särdrag hos.

Villkorligen är alla av dem indelade i specifika och icke-specifika. Ovan angivna hänvisar till den första och icke-specifika immunokromatografiska och kemikalie-toxikologiska tillåten för att bestämma närvaron och procentandelen av innehållet i alkoholinnehållande substanser i vätskan.

Vad är ett urincytologi-test

Denna metod skiljer sig åt i att den specialiserar sig cellulär nivå. Vid cytologisk analys av urin utförs en cellmorfologi studie med användning av ett mikroskop för att identifiera maligna tumörer eller onkologiska formationer.

Denna typ av test bedömer tillståndet för mänsklig mikroflora, indikerar närvaro eller frånvaro av patologiska infektiösa och andra processer, gör det möjligt att identifiera och diagnostisera följande typer av sjukdomar:

 1. Prostatacancer.
 2. Blåsans cancer.
 3. Kräppor i urinröret och urinröret.
 4. Njurcancer.

Betydelsen av denna metod är att den anses vara ett av de mest effektiva sätten att upptäcka cancerrelaterade återfödningar i början.

Indikationer och kontraindikationer

"Cytology" kan ordineras för både förebyggande och diagnostiska ändamål. I grund och botten är denna testmetod används som den initiala diagnosen av cancer lesioner i urinblåsan, dvs om patienten klagar av smärta vid urinering, blod i urinen, dess fördröjning, en skarp smärta i njurarna och andra liknande symptom.

 • Screening for cancer.
 • Risken för att tumör i urinvägarna finns.
 • Att identifiera maligna tumörer.
 • Med urinvägarnas existerande onkologi.
 • Att övervaka utvecklingen av cancerceller.
 • Med närvaron av blodpartiklar i urinen (hematuri);
 • För att klargöra diagnosen;
 • Att bedöma effektiviteten av behandlingen;
 • Som kontroll över resultaten av operationen.

Normalt är inte analysen föreskriven om patienten inte har uppenbara misstankar om cancer i det genitourära systemet.

Förberedelser för forskning

Även om de flesta urinprover kräver det första morgonmaterialet, vilket anses vara det mest informativa, i analysen av cellnivån samlas urinen ungefär en tid efter det att uppvakningen behövs. Detta beror på att i en stillastående urin över natten är de flesta cellerna skadade, vilket signifikant påverkar cytologins noggrannhet.

 1. För korrekt insamling av material är det viktigt att observera personlig hygien och använd en steril engångsbehållare med ett förseglat lock.
 2. Det rekommenderas inte att dricka för mycket vätska, och även att utesluta användning av alkohol en dag före provet.
 3. Det är viktigt att ta prover av urin till laboratoriet så snart som möjligt efter att ha erhållit biomaterialet för att säkerställa maximal noggrannhet av resultaten.
 4. För liggande patienter göres staketet med en kateter.
 5. Ytterligare villkor för utbildning utnämnas av läkaren.

Genomförande av den cytologiska analysen

Testet utförs under ett mikroskop genom att införa ett speciellt färgämne i ett urinsediment utsatt för en centrifug. Laboratorium uppskattar vanligtvis den totala urin morfologisk komposition av celler innefattande celler för undersökning av sådana komponenter som kärnan, cytoplasma och nukleär-cytoplasmatisk interaktion. Staten och förändringar i varje cell beskrivs.

Dessutom finns det även automatiserad cytologi testning.

Resultat och tolkning av cytologisk forskning

Analysen tar inte mycket tid, vanligtvis erhålls resultaten nästa dag eller senast den tredje dagen. Tolkningen av data beror på mätenheter, normer och utrustning som används i laboratoriet. De vanliga och mest använda värdena av resultaten är följande:

 • negativ - utfärdad när det inte finns cancer och andra patologier
 • positiv - indikerar förekomst av illamående process.
 • otillfredsställande - kräver omprövning av analysen.
 • misstänkta - i närvaro av celler med neoplasmer av godartad natur
 • atypisk - när detekteras atypiskt för kroppscellerna utan att indikera cancerframkallande karaktär

I närvaro av positiva, misstänkta och atypiska resultat hänvisas patienten till ytterligare undersökningar, såsom histologi, cystoskopi med biopsi och andra.

Globalmed-09.ru

Urincytologi är en speciell studie av urin som använder ett mikroskop. Syftet med denna analys är detektering av atypiska eller cancerceller. Vanligtvis ordinerar läkaren en liknande analys för misstänkta urinvägar tumörer.

I de flesta fall ges cytologi för misstänkt blåscancer, även om resultaten kan misstas av cancer i njure, urin och urinrör, prostatacancer.

Din läkare kommer definitivt att ordinera en studie om du har haft blodprover i urinen. Urincytologi och hos patienter med urinblåsans onkologi är också instabila. Övervakning tillåter tid att hitta ett återfall av sjukdomen.

Urincytologi kan inte diagnostisera små och godartade tumörer i urinvägarna, men brukar bara diagnostisera stora cancerformer.

I tolkningen av analysresultatet finns vissa faror. De är vanligtvis förknippade med överträdelser av hur analysen samlas in. Visst uppsamlas urinen i en obehandlad behållare, en hel del. Om samlingen av urin uppträder med en kateter, är skillnaderna i resultaten troligen beroende av risken för urinvägsinfektion.

Hur korrekt överlämnar en urincytologi?

Den första morgonlösningen är inte lämplig för analys, eftersom cellerna förblev i blåsan hela natten, kan kollapsa och detta kommer att orsaka problem vid diagnos. På eftermiddagen, urinera, ta en dusch, då behöver du samla urin för provet. Perfekt för insamling och förvaring är en steril behållare. Läkaren kan ordna ett urinalysprov i en vecka. Studien av ett stort antal prover ökar noggrannheten av resultaten av urincytologi.

I laboratoriet ska en specialisthistolog eller patolog analysera alla celler i standarden och skissera sina typer, identifiera mönster som indikerar patologi.

Varje laboratorium på egen väg beskriver resultaten av urincytologi, men det finns generella definitioner som faktiskt existerar i varje utfall:

 • En otillfredsställande standard betyder att det är nödvändigt att upprepa analysen, eftersom det i analysprovet hittades det saknade antalet celler eller deras felaktiga typer.
 • Negativ cytologi av urin - det finns inga cancerceller i urinprovet.
 • Atypisk cytologi av urin - i cellerna i standarden hittades små konfigurationer. Cellerna var inte normala, men samtidigt liknar de inte cancercellerna.
 • Misstänkt cytologi av urin - cellerna i provet var inte normala, och kanske kan de vara maligna.
 • Positiv cytologi av urin - Urinprovet är klädd med maligna celler.

Vid diagnosering av urinvägs onkologi används inte bara analysen av urincytologi utan endast det första undersökningssteget. Om skillnaderna i cytologisk forskning hittades ordinerar läkaren cystoskopi, för att undersöka blåsan och urinvägarna.

Relaterade artiklar:

cystit

Cystitis är en sjukdom som kännetecknas av inflammation i blåsans vägg, i de flesta fall av slemhinnan. Enligt WHO led någon fjärde kvinna av blåsin minst en gång i hennes liv, och någon åttonde kvinna lider.

Cystitis: ett saftigt problem

Cystitis kallas inflammation i blåsans slemhinnor. Specifikt påverkar denna sjukdom sina dötters mödrar, flaunting på vintern i mini-kjolar och chattar med kamrater på frusna butiker i parken. Och de skrämmer inte.

Tuberkulos av njure och urinvägar

Tuberkulos av urinvägarna är 30-40% av extrapulmonala former av sjukdomen och upptar 1: a plats bland dem. Män och kvinnor lider lika ofta, med störst spridning av tuberkulösa lesioner i urinvägarna.

varikocele

Varicocele är spårkärlens åderbråck: plexuspampiniformis och den inre spermatiska venen (v. Spermatica intern). Varicocele förekommer hos 10-20% av killarna. Bland pojkar i skolåldern, sjukdomsfrekvensen.