Huvud
Massage

Vad är blåsans cystografi?

Cystografi är en diagnostisk metod för att studera blåsan, som utförs med hjälp av röntgenstrålar.

Det gör det möjligt för doktorn att korrekt upprätta diagnosen, och även att välja effektiva behandlingsmetoder. Cystografi utförs för en annan kategori av patienter, inklusive ett barn.

Olika undersökningar

Cystografi gör det möjligt att få en komplett bild av utvecklingen av den patologiska processen, eftersom läkaren kan undersöka och utvärdera de yttre konturerna och även analysera blåsans interna struktur.

Undersökning av blåsan

Cystography är uppdelad i tre sorter, som skiljer sig åt med tekniken som används av den radiopaque substansen.

Stigande cystografi ger infusion av radiokontrast i själva blåsan. Fyllning utförs omedelbart efter fullständig tömning av orgelet utan att vänta på dess nya fyllning och förekomsten av en annan uppmaning att urinera.

Stigande cystografi förutsätter användning av en tio procent serganisering. Omedelbart efter påfyllning utför läkaren röntgenundersökning från olika vinklar.

Vid avslutandet av förfarandet släpps orgelet från det tidigare införda ämnet, radiologen producerar återigen en bild av en redan tom blåsan.

Nedåt cystografi involverar intravenös administrering av en radiopak substans, som inledningsvis kommer in i njurblodflödes organ därefter till ackumulerade urin flytande sprider in i urinledaren och urinblåsa.

Eftersom koncentrationen av substansen inte uppnås omedelbart efter intravenös injektion krävs en tillräcklig tid för att genomföra en sådan diagnostik.

Det är av denna anledning att en uppstigande art ofta utförs.

Miktorisk cystografi utförs endast under urineringsprocessen. Detta är dess främsta särdrag.

När de utför cystogram blåsan applicera flytande radiopaka substanser, bland vilka är de vanligaste Diodon lösningar sergozina, kardiotrasta och gas - koldioxid eller syre.

Användningen av luft är strängt förbjuden, eftersom detta framkallar embolismens början.

Indikationer och kontraindikationer

På grund av det faktum att cystografi gör det möjligt att fastställa en korrekt diagnos för blåsans sjukdom är användningsfrekvensen för denna diagnostiska studie hög.

Blåsans cystografi utförs i barnet, vilket möjliggör identifiering av eventuella medfödda missbildningar av urinvägarna. Som ett resultat av en sådan diagnos detekteras barnet atresi eller fördubbling av blåsan.

Cystografi är indikerad för dem med misstänkta maligna patologier, divertikula och konkretioner i blåsan. Att konkurrera med ett sådant förfarande är beräknad tomografi och ultraljudsundersökning.

Och ändå, om det finns ett brott mot blåsans integritet eller fistulernas utseende, förutom cystografi, kan ingenting förtydliga den fullständiga bilden av patologin.

Cystografi hänvisar till lovande forskningsmetoder för att diagnostisera sådana urinproblem som en malign tumör i prostata och en inflammatorisk process av peri-bubbla cellulosa.

Tillsammans med indikationerna finns det ett antal kontraindikationer som gör det omöjligt att använda en sådan diagnos.

Oftast, detta gäller endast den uppåt cystografi som kommer in i blåsmaterialet i närvaro av inflammatoriska processer av alla organ i urinvägarna är omöjligt och förenat med allvarliga komplikationer.

Det är också kontraindicerat för att utföra det med hematuri, eftersom de tillgängliga blodpropparna kommer att störa avkodningen av röntgenstrålar. Kontraindikationer för den nedåtgående sorten är identiska, liksom för urskiljande urografi.

Förberedelser för förfarandet

Före cystografi upptäcker doktorn ett antal faktorer som kan förhindra en sådan diagnostisk undersökning av blåsan.

Förberedelse för cystografi

Patienten måste informera läkaren om de allergiska reaktionerna han har. Vidare rådgör läkaren nödvändigtvis patienten, att han ska göra eller göra på tröskeln till att utföra proceduren, vilken diet som ska följa.

Målen för övningen, eventuella konsekvenser anges nödvändigtvis, varefter patienten ger skriftligt samtycke till uppförandet. Om cystografi är tänkt för barnet, skrivs kvittot och det slutliga beslutet av hans föräldrar.

Några dagar före diagnosen rekommenderas patienter starkt att använda endast rena vätskor, kolsyrade drycker är strängt förbjudna.

Dagen innan proceduren visar intag av laxermedel, och på morgonen nödvändigtvis sätta en rengörande enema.

Om ett barn som behöver utföra cystografi har så kallade "svältgaser", kan föräldrar göra honom till en frukost som består av spannmål och osöttade drycker.

I samband med det faktum att barnet kan bli rädd för plötsliga klick, utgivna av utrustningen under diagnosen, är föräldrarna skyldiga att på ett psykologiskt sätt anpassa barnet i förväg.

Även alla patienter, inklusive barnet, bör anpassas till det faktum att de kommer att uppleva obehagliga känslor och lite smärta.

Därför, för att rädda barnet från smärta, injicerar läkaren honom med smärtstillande medel.

att genom olika åtgärder

Eftersom cystografi är en slags bestrålning, är det meningen att ta bort alla prydnadsföremål omedelbart före proceduren.

I vissa fall är avlägsnande av kläder tillhandahållen, då ämnet måste förses med linne som är lämpligt för en sådan procedur.

Tömning av urinblåsan

Nästa steg är att tömma blåsan med en kateter.

Vidare injiceras en organofosfat substans i kroppen, då en klämma är monterad på katetern för att förhindra läckage av den hällda substansen.

Radiopaque substans för barnet tas endast i flytande form. En manlig patient placeras på skrotan med en skyddsplatta för att förhindra strålning från testiklarna.

Efter de förberedande manipulationerna tar radiologen flera bilder och ändrar patientens kropps position.

Vid det sista steget släpps klämman på katetern för att släppa ur blåsan från kontrastmediet, varefter ett annat skott tas.

Om ytterligare diagnostik antas, införs luft i blåsan. Efter avslutad cystografi avlägsnas kateteret. Patienter rekommenderas sängstöd och fullständig vila under dagen.

Blåsers cystografi

Förekomsten av sjukdomar i det genitourinära systemet, liksom likheten hos symptom i olika typer av patologi, kräver en kvalitativ diagnos vid det stadium som identifierar huvudproblemet. Blåsers cystografi refererar till endoskopiska förfaranden och bygger på principen att bestämma kontrastmediet under röntgenverkan. Diagnostikmetoden är tillgänglig för vuxna och barn, och den utrustning som behövs för undersökning av de nedre delarna av urinvägarna är i de flesta fall utrustade med behandlingar. Tekniken för att utföra cystografin beror på administreringsmetoden för kontrastmediet. Med den stigande metoden genom urinskatetern injiceras läkemedlet i blåsan. Nedåtriktad cystografi utförs genom intravenös kontrast med förväntan på dess inträde i urinvägarna.

fördelarna med förfarandet

Diagnostisk undersökning av urinvägarna används för att fastställa vilken typ av patologi för att fastställa orsaken till sjukdomen och förskriva den effektiva konservativ behandling, och vid behov, beslutet att hålla elektiv kirurgi:

 • Cystografi kan göras för vuxna och spädbarn, detta är den största fördelen med diagnostikproceduren.
 • Modern utrustning gör det möjligt att reglera dosen av röntgenstrålar och att välja det optimala handlingssättet för barnet.
 • Farmakologiska läkemedel som används som kontrast har minimala biverkningar, på grund av användningen av smärtstillande läkemedel är undersökningen nästan smärtfri för patienten.
 • Diagnosens hastighet och förmågan att genomgå cystografi på öppenvårdsbaserad tid sparar tid och möjliggör en noggrann diagnos inom några timmar.
 • Till fördelarna med tekniken tilldelar specialister hög noggrannhet för att få information om tillståndet i de nedre delarna av urinvägarna, och korrekt undersökning av undersökningen minimerar risken för biverkningar.

Resultat cystografi urinblåsa, urinledare och urinrör kan lagras på elektroniska medier på en ganska hög nivå av klinikutrustning, denna fördel har en viktig roll för att skicka patienten som skall behandlas på ett annat sjukhus, om det behövs.

brister

Negativ återkoppling och intryck av blåscystografi är huvudsakligen relaterad till valet av fel metod, felaktig förberedelse för proceduren eller den låga besittningen av tekniken för att utföra manipulering av sjuksköterskor. Välj därför en klinik för att diagnosen ska vara noga och följ läkarens rekommendationer före den planerade studien:

 • Det psykologiska obehag som är förknippat med behovet av att installera en kateter är vanligare hos vuxna män och kvinnor. Barn reagerar mer på obehagliga fysiska känslor, som minimeras med snabb och noggrann förberedelse.
 • Röntgenbestrålning och behovet av att införa ett kontrastmedium är oroande för patienter som först möter denna typ av diagnos. Faren är minimal, och uppfattningen att användningen av metoden är hälsofarlig har ingen grund. Kontrasten är förprövad för individuell känslighet och röntgendosen överstiger inte en tiondel av den tillåtna strålningen per år.

Svårighetsgrad är diagnosen hos spädbarn och småbarn. De kan inte förklara behovet av att behålla immobilitet, så föräldrarna måste göra ansträngningar för att fixa barnet. Om möjligt försöker läkare fördröja cystografi, men i situationer där tid inte kan spenderas möter man vissa olägenheter.

Indikationer för ledning

Att utse en endoskopisk diagnos kan doktorn, om det är nödvändigt, klargöra diagnosen i urinvägens patologi. Cystografi är en informativ metod, därför är dess tillämpningsområde brett.

 • Skador på bukhålan. Det är möjligt att fastställa närvaron av lesioner eller bekräfta blåsans integritet.
 • Tumörer. Identifiera de karakteristiska förändringarna, såväl som deras lokalisering.
 • Tuberkulos av det urogenitala systemet. Bilden visar typiska tecken på nederlag.
 • Misstanke om prostatacancer hos män. Det är möjligt att bestämma storleken och graden av hyperplastisk proliferation.
 • Sannolikhet för fistulous formationer. En synlig läcka av kontrast kommer att avslöja källan till problemet.
 • Definitionen av stenar som har flyttat till de underliggande organen är en nödvändig del av diagnosen före operationen.
 • Anomalier i utvecklingen av inre organ. Diagnos utförs för att avgöra om det finns en känsla i utförandet av operationen.

Ytterligare indikationer för utseende av endoskopisk undersökning av blåsan är tecken på nefrotiskt eller nefritiskt syndrom med ospecificerad etiologi.

Blåsers cystografi hos kvinnor och män

Cystografi kallas vanligen som en av de typer av röntgenstudier som hjälper till att diagnostisera urinblåsan. Ofta är detta förfarande förskrivet för att identifiera och klargöra tecknen på ett antal sjukdomar, liksom valet av den mest effektiva behandlingen för sjukdomar i urinvägarna.

Indikationer för ledning

Indikationer för vuxna:

 1. stenar, fistel, främmande kroppar i blåsans hålrum;
 2. maligna neoplasmer, tumörer;
 3. Bestämning av graden av utveckling av tumörer och skada på blåsans vägg
 4. infektiösa, virala sjukdomar i urinvägarna i återfallet;
 5. kränkning av blåsans integritet
 6. problem med urinering
 7. urininkontinens
 8. komplikationer efter överförda virusinfektionssjukdomar;
 9. identifiering av störningar och patologier efter operation på blåsan;
 10. vesicoureteral reflux (urin återvände tillbaka till urinledaren);
 11. en neurogen blåsan;
 12. blåsans divertikula;
 13. svullnad av prostata;
 14. upptäckt av främmande kroppar i divertikula.

Indikation för proceduren för barn:

 • aktuell upptäckt eller eliminering av patologier och defekter i utvecklingen av urinvägarna;
 • okontrollerad urinering;
 • smärtsam eller svår urinering
 • förvärring av infektionssjukdomar;
 • tuberkulos av blåsan, urinvägarna;
 • förebyggande av vesicoureteral reflux.

Bland indikationerna för polycystografi för barn är diagnosen fistler i urinblåsan, liksom urinrörets divertikula.

klassificering

Som du vet, gör denna typ av forskning det möjligt att få en övergripande bild av blåsans interna struktur, för att bestämma dess externa konturer och för att upptäcka befintliga patologiska processer i urinvägarna.

Cystografi, beroende på individuella indikationer, utförs på poliklinisk eller sjukhusbasis, och innefattar användning av en radiopaque substans som injiceras i urinhålan. Efter fyllning av hålrummet med kontrastmedium en röntgen tas, möjliggöra att bedöma formen, storleken, blåsans placering, för att upptäcka sprickor, förtjockning av väggarna och förekomsten av främmande kroppar i urinvägarna.

Specialisten gör röntgenstrålar i olika projektioner för att exakt bestämma egenskaperna hos patogena processer. Baserat på de metoder och tekniker som används i undersökningen är förfarandet delat upp i följande typer:

 • Stigande cystografi (eller retrograd cystografi) - metod, vari den radiopaka fluiden införs direkt in i lumen av blåsan genom urinröret (uretra) med användning av en speciell kateter för detta ändamål. Vanligtvis används ca 150-200 ml saltlösning, som innehåller 10-20% av kontrastmedlet. Ofta används lösningar av sådana preparat som urografin, triombrast och andra vanliga urografiska kontrastpreparat för denna typ av procedur.
 • Nedåtgående cystografi är en metod för undersökning som involverar intravenös injektion av en röntgenkontrast substans. Denna typ av procedur tar längre tid, eftersom läkemedlet först kommer genom blodcirkulationen i njurarna, och sedan fyller urinvätskan urblåsan och urinhålan.
 • Lacunarcystografi består i att fylla blåsans hålrum med en blandning av radiokontrastvätska och gas i ett förhållande av 15-20 ml vätskeformigt ämne till 200 cm3 gasformigt. En liknande typ av forskning används om de stigande och nedåtgående metoderna inte ger en tillräckligt fullständig bild av de processer som förekommer i urinvägarna.
 • Pneumocystografi innebär användning av en rent gasformig substans för att upptäcka icke-kontrastande främmande kroppar, såväl som mycket små neoplasmer och tumörer. I denna undersökningsmetod används oftast syre, koldioxid eller kväveoxid. Användningen av luft är strängt förbjudet på grund av risken för emboli.
 • Miktorisk cystografi utförs direkt med urinering. I denna metod introduceras den radiopaque substansen först i urinröret genom urinröret, och då tas en bild när den avlägsnas med urinen. Denna teknik för användning av kontrast gör det möjligt för oss att noggrant studera inte bara blåsan utan även urinröret.

Eventuella kontraindikationer och risker

Cystografi kan inte användas för att diagnostisera sjukdomen hos patienter med akuta infektionssjukdomar i urinvägarna, inflammation i något av dess organ och även i skada eller obstruktion av urinröret. Kontraindicerat detta förfarande och personer som nyligen har opererats på blåsan hos patienter som är benägna att täta allergiska reaktioner, som är känsliga för lokalbedövning, de material som tillverkat utrustning eller komponenter som ingår i kontrastmedel och saltlösning.

Blåsers cystografi hos kvinnor under graviditeten måste nödvändigtvis överenskommas med den behandlande läkaren och gynekologen, eftersom strålningsexponering under röntgen kan framkalla utvecklingen av medfödda patologier hos fostret.

Patienter som lider av njursjukdomar måste också diskutera om det är lämpligt att utföra proceduren med en specialist.

Det är viktigt att veta att överdriven gasning i tarmarna och rester av tarmmassor kan snedvrida bilden på roentgenogrammet och därför väsentligt komplicera tolkningen av resultaten av studien.

Förberedelser för förfarandet

Innan du godkänner ett test, var noga med att berätta för din läkare om alla faktorer som berör dig, ta reda på detaljerna i proceduren, fråga kompositionen av drogerna som används för att utesluta risken för allergiska reaktioner eller komplikationer. I detalj berätta för experten om alla läkemedel, livsmedelstillsatser eller biologiskt aktiva substanser som du nyligen har tagit. Om kontraindikationer inte identifieras, måste du ge din skriftligt samtycke att utföra denna typ av forskning.

Förberedelser för cystografi innebär överensstämmelse med en speciell läkarmottagad diet. Du måste också sluta använda kolsyrade drycker med färgämnen. På tröskeln till förfarandet kan åtgärder för rening av mag-tarmkanalen indikeras, nämligen användningen av ett laxermedel och ett rengörande emalj.

Utför forskning

Innan proceduren börjar måste du ta bort smycken och kläder med metallobjekt. Vid behov ges patienter underkläder, som uppfyller kriterierna för undersökning.

När patienten placeras på röntgenapparaten, gör specialisterna den första röntgenbilden, som visar nuvarande lokalisering av de inre organen och deras konturer. Den fortsatta undersökningen innebär införande av en kontrastvätska eller gas inuti blåsan. När ämnet fyller kaviteten, gör det önskade antalet bilder i olika utsprång. Läkaren får be dig att ändra kroppens position, om det behövs för en noggrannare undersökning av interna organ.

Sedan frigörs urinblåsan och urinväggen från den radioaktiva substansen, flera fler bilder tas. Vidare på basis av diagnostiska resultat föreskriver specialisten rätt medicinering eller operation för att avlägsna tumörer och maligna tumörer.

Inom 24 timmar Efter proceduren bör patienten observera regimen med begränsad aktivitet, eventuellt även sängstöd. Det är också viktigt att övervaka hälsan efter avslutad forskning. Om det finns en stark och frekvent urinering, buksmärtor, allmän sjukdom, frysningar, blod i urinen, informera omedelbart läkaren för att undvika smitta och andra komplikationer.

Blåsers cystografi

För detaljerad upptäckt av sjukdomar i urinvägarna är det ofta inte tillräckligt med ultraljud. Urologisk praxis använder framgångsrikt blåscystografi - en diagnostisk metod baserad på integration av kontrast och radiografi. Undersökningen avser kategorin endoskopisk, och har tre olika beteenden.

Prerogativa aspekter och nackdelar

Liksom alla metoder för att undersöka inre organ, har cystografi vissa fördelar och demeriter. Den första inkluderar frånvaron av åldersbegränsningar, minimal strålningsbelastning, resultatets snabbhet, förekomsten av flera alternativ för undersökning och möjligheten att välja den optimala typen individuellt, högt informationsinnehåll. Med modern utrustning kan du spara diagnostiska resultat på ett digitalt medium.

Den andra kategorin består av möjliga smärtskänningar, allergiska reaktioner mot kontrastmedel, komplikationer med analfabeter och psyko-emotionell obehag. Vissa svårigheter förekommer vid genomförandet av proceduren för barn. För det första åtföljs diagnosen av smärtsamma förnimmelser, och för det andra måste barnet hållas i statiskt tillstånd.

Om möjligt ersätter läkare denna studie med en bekvämare ultraljudsmetod, men vid behov utförs proceduren oberoende av den lilla patientens ålder (från sex månader). Mer information om pediatrisk cystografi finns i denna artikel.

Diagnosalternativ

Urologisk undersökning utförs för att identifiera möjliga patologier i urinvägarna och bestämma deras stadium. Diagnos avser röntgenmetoder med den preliminära introduktionen i kontrastmedels kropp. Kontrasten kan vara gasformig eller flytande. Dess fördelning i det område som undersöks gör det möjligt att visuellt visualisera de drabbade delarna av genitourinary sfären på röntgenstrålen.

Varianter av cystografi klassificeras enligt sättet kontrasten införs och procedurens teknik. Huvudtyperna: retrograd cystografi, annars stigande, utsöndring (nedstigande), miktsionnaya cystografi. Beslutet att välja en variant av undersökningen görs av en urolog, beroende på patientens individuella indikationer.

utsöndrings

Detta alternativ är baserat på införandet av kontrastmedel i blodet. Med naturlig cirkulation levereras läkemedlet till njurarna genom blodflödet, varifrån det går in i urinblåsan. Patienten ges en intravenös injektion av kontrast, röntgenstrålar tas vid ett timmeintervall. Nedstigande cystografi ordineras mindre ofta än andra på grund av studiens tidslängd. Denna typ av undersökning rekommenderas när det förutom urinblåsan och blåsan är nödvändigt att utvärdera njurarnas form, form och anatomiska läge.

Uppåtgående teknik

Retrograd metod är mer informativ, medan diagnosen är mindre tidskrävande. Denna effekt uppnås, eftersom kontrastmaterialet injiceras direkt i blåsan genom öppningen i urinröret. Genom att passera blodomloppet fördelas kontrasten snabbare över urinorganen och ger en tydlig bild på röntgenbilden.

Miktorisk cystografi

Typ av examination sker i tre steg. I första hand introduceras kontrasten genom urinröret, som i den stigande versionen av endoskopi. Radiografi görs i processen att tömma blåsan, det gör det möjligt att bedöma organets effektivitet. Därefter utförs en tom bild av den tomma blåsan. Tekniken för mikroskopisk cystografi är det svåraste, men det gör det möjligt att fastställa patologiska förändringar i organen vid det inledande utvecklingsstadiet.8

Syftet med förfarandet

Cystografi är inte gjord för förebyggande ändamål. Denna undersökning har ett strikt vittnesbörd om uppförandet. I barndomen, är det förfarande som utförs endast vid frånvaro av objektiva resultat av andra undersökningar (ultraljud, urografi) eller missbildningar i urogenitalsystemet (kongenitala operforerade hål, två gånger den urinblåsa och så vidare. N.). Endoskopi utförs för att bekräfta de diagnoser som förväntas enligt patientens klagomål och för kroniska sjukdomar.

Huvudindikationerna är:

 • traumatiska skador på inre organ (bristningar);
 • tuberkulos i genitourinary systemet;
 • urolithiasis (konkrement eller sand i blåsan och urinledarna);
 • neoplasmer (cyster, polyper) och tumörer (maligna och godartade);
 • inkontinens (urininkontinens);
 • urininkontinens på grund av icke-stängning av ventilen (vesicoureteral reflux eller PMR);
 • onormal deformation av organ
 • fistel (fistel) i blåsans väggar;
 • adenom hos män
 • problem med urinering (anuria, pollakiuria, strangury);
 • Förekomsten av erytrocyter i urinen (mikrohematuri).

Kontra

Oberoende av patientens kön och ålder är den allmänna kontraindikationen för alla förekomsten av allergiska reaktioner mot det administrerade kontrastmedlet. Om du är beroende av allergier rekommenderar läkare att du gör ett allergitest före testet. Retrograd och mikstatsionnaya-cystografi utförs inte med en anatomisk defekt hos genitourinära organ, när det inte finns möjlighet att införa en kateter i urinröret.

I de flesta fall gäller detta förbud för män och pojkar på grund av strukturen hos genitropinorganen. Andra kontraindikationer: kronisk inflammatorisk sjukdom (cystit, prostatit, pyelonefrit, uretrit) i relapsed stadium, hematuri (närvaron av blod i urinen), den perinatala perioden och ammande kvinnor.

Närvaron av blodproppar i urinen när avkodning av röntgenbilden kan tolkas som konkrement eller neoplasmer. Som ett resultat kommer patienten att få en felaktig behandling. Om det finns en misstanke om hematuri utförs en endoskopisk minimalt invasiv studie, cystoskopi.

Förberedelse för cystografi

Långtidsberedning för studien ges inte. De viktigaste förberedande aktiviteterna är:

 • Eliminering från kosten av produkter som orsakar intensiv gasbildning (kål, baljväxter, kolsyrade drycker). På rätt diet bör det gå 2-3 dagar.
 • Rengöring före studien. Enema görs två timmar före endoskopi.
 • Utförande av hygieniska förfaranden. Externa könsorganen bör tvättas ordentligt.

Det är förbjudet att dricka alkoholhaltiga drycker. Patienter med ökad sensorisk känslighet (känslighet) och instabil psyke, före undersökning, rekommenderas att ta lugnande infusioner.

Genomförande av diagnostik

Tekniken att utföra all excretory och retrograd diagnostik är liknande. Skillnaden ligger i sättet kontrasten introduceras. Procedurens algoritm innefattar följande åtgärder:

 1. Patienten befrias från smycken, tar bort kläder från underdelen av kroppen och placeras på soffan.
 2. Läkaren utför en bild av blåsan och angränsande organ.
 3. Den medicinska specialisten introducerar en kontrast (i urinröret eller venen). Efter injektionen, direkt i blåsan, är katetern (röret) klyvt. Vid denna tidpunkt kan det vara speciellt smärtsamt, så du måste vara tålamod. Kontrast bör inte rinna ut, annars kommer proceduren att vara värdelös. Vid mikrocystografi efter fixering av katetern tömmer patienten blåsan, röntgenstrålen görs under urinering.
 4. Det fyllda organet med hjälp av en röntgenmaskin tas bort i flera projektioner. Patienten uppmanas att höja underkroppen i en vinkel på 90 grader i förhållande till den övre delen, som ligger i ett horisontellt läge.
 5. Vid det sista steget avlägsnas kateteret och ett kontrollfoto tas.

Biverkningar och rekommendationer

Negativa effekter av förfarandet är inte ovanliga, särskilt hos barn. Därför efter att ha undersökt läkare rekommenderar under dagen för att följa sängläge, inte äta saltad, marinerad och kryddstark mat, dricka mycket vätska (helst vatten), inte lyfta vikter. Det intima livet ska skjutas upp i 1-2 veckor, beroende på hälsotillståndet. Eftersom tekniken för cystografi innebär införande av kontrast i kroppen är huvudbiverkan kroppens reaktion på en kemisk substans.

Vid en extrem variant av skärmen har oftare karaktär av en allergi:

 • andfåddhet;
 • utslag på huden
 • ansikte rodnad.

Vid svåra manifesteringar utvecklas en nefrotoxisk effekt (njursförgiftning). Införandet av läkemedlet genom urinröret kan leda till infektion, om sterilitetsreglerna inte observeras. En illiterat levererad kateter kan mekaniskt skada urinröret. Hos män i åldern 50+ är komplikationer som ishuri (urinretention) möjliga. Komplicerade villkor kräver ingripande av medicinska specialister. I allvarliga fall utförs rehabilitering på ett sjukhus.

Patienten är ordinerad hormonbehandling, en avgiftning av isoxi, tvungen urinprovtagning med hjälp av en kateter. Cystografi - undersökningen är smärtsam, så recensionerna av patienter som har genomgått förfarandet präglas inte av positiva känslor. Det bör dock komma ihåg att sådan diagnostik ger den mest exakta informationen om tillståndet i urinvägarna, och kan vara den enda chansen för en korrekt behandling.

Funktioner av blåsans cystografi. Förberedelser för förfarandet

VIKTIGT ATT VET! Den enda åtgärden för cystitis och dess förebyggande, rekommenderas av våra abonnenter! Läs mer.

Cystografi är en diagnostisk endoskopisk studie, som utförs med hjälp av röntgenstrålar. I modern medicin används oftast metoderna för cystografisk undersökning för att bestämma de olika patologierna i strukturen och formen av blåsan, urinröret och urinröret.

Detektion av patologiska tillstånd hos blåsan är ett integrerat stadium vid behandling av olika sjukdomar i det genitourära systemet. Endoskopi av de urogenitala organen ordineras för vuxna och barn. Blåsans röntgen gör det möjligt för läkaren att korrekt diagnostisera patienten, och också förskriva den nödvändiga behandlingstiden för att eliminera den befintliga patologin.

Vad är cystografi?

Som nämnts ovan är cystografi hos det genitourära systemet ett sätt att diagnostiskt undersöka som används i urologin för att avslöja patologier hos de urogenitala organen. Sådana diagnostiska metoder utförs genom att införa i blåsans hålrum ett speciellt kontrastmedel följt av röntgenstrålar. Kontrastmediet kan vara antingen gasformigt eller flytande. Radiopaque preparat införs i kroppen med hjälp av en kateter. Det finns två former av kontrastmedel administrering, som oftast används i modern medicin:

 • Stigande cystografi är en ultramodern diagnostisk teknik som bygger på införandet av radiopaque substans direkt i blåsans hålrum. Ett speciellt läkemedel administreras genom att placera en kateter - detta görs i en paus mellan att tömma urinblåsan från urinen och den efterföljande trängseln att urinera.
 • Nedåtgående cystografi - denna diagnostiska teknik är baserad på införandet av ett speciellt kontrastmedel intravenöst, genom injektion. Naturligtvis, tills det ögonblick som läkemedlet kommer in i blåsans hålighet, kommer mycket tid att gå - vanligtvis inte mindre än en timme. Och först då är det möjligt att utföra cystografi, annars kommer resultaten av undersökningen att vara osannolika. Det är tack vare denna långa och tidskrävande process för att bestämma de befintliga patologierna i det genitourinära området att ett ökande antal specialister anser att den stigande tekniken för cystografi är effektivare. Dessutom kan högkvalitativa och tillförlitliga resultat uppnås i samband med stigande cystografi, i sin tur anses topp-down-tekniken mindre effektiv.
 • I vissa fall rekommenderas att utföra en cystografi med micturition - denna teknik förutsätter endast undersökningen vid urineringstiden. Självklart är en sådan röntgenstudie ganska svår, och därför har den hittills inte haft en ganska utbredd förekomst.

När de administreras kontrastmedels organ, t ex blåsan, blir det mer tydliga och ljusa konturer, som därefter blir möjliga hänsyn stenar eller andra avvikelser i håligheten i det inre organet. Dessutom används röntgenblåsan i stor utsträckning för att detektera godartade eller maligna neoplasmer i området för de urogenitala organen.

Indikationer och kontraindikationer för uppförande av cystografi

Bloders endoskopi utförs i följande fall:

 • Vid misstänkt för tuberkulos av det urogenitala systemet.
 • Cystografi används för att bestämma närvaron av godartade eller maligna tumörer i bäckenområdet.
 • När man misstänker stenar eller sand i blåsan anses röntgenmetoder vara den mest informativa.
 • Identifiering av medfödda abnormiteter hos urinvägarna, vilket oftast används vid diagnos hos små barn.
 • Om misstankar om vesikoureteral reflux eller allvarligt urinblåsa är cystografi oftast använd som diagnostisk undersökning.
 • Indikationer för blåscystografi är olika komplikationer efter en infektionssjukdom.
 • Det är också blåsans cystografi som utförs vid en patients diagnos av enuresis. Oftast står detta problem inför barn och ungdomar, och cystografi gör det möjligt för dig att fastställa den exakta orsaken till sjukdomen och förskriva den nödvändiga behandlingstiden.

Trots alla dess många fördelar har denna teknik flera kontraindikationer, där diagnosproceduren är strängt förbjuden.

 1. Diagnos gäller inte gravida kvinnor.
 2. Detta röntgenprocedur ges inte till patienter som har inflammatoriska processer i urinblåsan och urinväggen.
 3. Vid en patient som upplever urinering med blodföroreningar är cystografi strängt förbjudet.

bärande cystografi

I fallet med en stigande cystografi hos de urogenitala organen injiceras ungefär 0,2 liter av ett speciellt kontrastmedel direkt in i kroppshålan medan patienten ligger ner. Alla smycken och tillbehör vid diagnosproceduren bör tas bort, eftersom de kan snedvrida det informativa värdet av resultatet. I de flesta fall rekommenderas det att släppa organet under kontroll av kläder och ha speciella medicinska underkläder.

Efter det att den radiologiska beredningen har införts i blåskaviteten pressas katetern för att undvika läckage av läkemedlet. Vidare tas röntgenbilder från olika positioner - när patienten ligger på ryggen, på hans sida, vid tidpunkten för urinering eller efteråt.

För behandling och förebyggande av cystit, använder våra läsare framgångsrikt den beprövade metoden. Efter att ha studerat det noggrant, erbjuder vi det till er uppmärksamhet. Läs mer.

Det bör noteras att cystografi åtföljs av märkbara smärta sensioner, och därför, om nödvändigt, utförs cystografi hos små barn med samtidig användning av smärtstillande läkemedel. Efter proceduren jämför doktorn bilderna som tagits före blåsbandet och de bilder som erhållits under proceduren - det gör det möjligt att ställa en noggrann diagnos och förskriva den nödvändiga behandlingen.

Förberedelse för blåscystografi

Den första regeln för den korrekta förberedelsen för blåsans undersökning är att eliminera ökad gasproduktion i tarmarna, som kan väsentligt snedvrida resultatet av studien.

2-3 dagar innan förfarandet bör börja följa en strikt diet med fullständigt undantag för produkter som främjar förbättrad gasproduktion. Dessa produkter inkluderar starkt te och kaffe, kolsyrade drycker och mineralvatten, bönor och andra baljväxter, kål, mejeriprodukter, helmjölk, majs. På morgonen, innan cystografin utförs, ges patienten en rengörande enema som främjar fullständig frigöring av tarmarna från innehållet.

Före blåsningens diagnos är samråd med nephrologist, radiolog och urolog obligatorisk. De kommer att ge alla nödvändiga rekommendationer, tack vare vilka resultaten av blåsans cystografi blir så effektiva och informativa som möjligt.

Konsekvenser av studien av blåsan

Den största faran efter att ha utfört denna studie av organen i genitourinary sfären är att avlägsna kontrastmaterialet från människokroppen. För att underlätta denna process, efter att ha utfört diagnosproceduren rekommenderas att man observerar en strikt sängstöd i ungefär 24 timmar - på grund av detta är borttagningen av röntgenberedningen lättare och smärtfri.

I extremt sällsynta fall är utvecklingen av en sådan farlig komplikation som infektion i urinvägarna, vilket är resultatet av kateterplacering, möjlig. Denna komplikation utvecklas i extremt sällsynta fall och kräver omedelbar behandling. Antalet sällsynta komplikationer av cystografi kan också hänföras till oavsiktlig skada på urinrörets slemhinna eller direkt till blåsan, vilket oftast är ett resultat av bristande erfarenhet av medicinsk personal. För att undvika en sådan situation bör man endast gälla erfarna läkare, till stora respekterade diagnostiska centra.

I hemlighet

 • Otroligt... Du kan bota kronisk cystit för evigt!
 • Den här gången.
 • Utan att ta antibiotika!
 • Det är två.
 • I en vecka!
 • Det är tre.

Följ länken och ta reda på hur våra prenumeranter gör!

Vad är blåscystografi och hur är det gjort?

Diagnostiska procedurer med hjälp av röntgenmetoden gör att du snabbt kan upprätta en noggrann diagnos och börja behandlingen. När sjukdomen påverkar urinvägarnas organ, ordineras cystografi.

Metoden används för att upptäcka utvecklingsfel och andra störningar i blåsans funktion. Kroppen är fylld med flytande eller gasformig kontrastlösning.

Vad är det här?

Cystografi är en metod för att studera blåsan, där kroppen är fylld med en kontrasterande substans som tydligt skiljer den från en röntgen. Med denna metod kan du bedöma blåsans form och position, se skador, tårar eller förtjockning av väggarna.

Efter avkodning av bilderna får läkaren en fullständig bild av sjukdomsförloppet. Undersökningen avslöjar: njurarnas anomalier och blåsan, tårar, fistlar, organs deformitet.

Med hjälp av ett diagnostiskt förfarande detekteras njursjukdomar hos barn i tid. Efter avkodning kan patientens data införas på sjukhus för vidare behandling.

 • Patienten placeras på en röntgenmaskin för att ta en bild av en tom blåsan. De måste vara stationära medan utrustningen är igång. I speciella fall använder läkare allmänbedövning (till exempel när man utför ett förfarande för småbarn).
 • Introducerat kontrastmedium. Beroende på den valda metoden kommer det att vara en intravenös injektion eller installation av en kateter i urinröret. Volymen av lösningen beror på patientens ålder: Barn administreras 50-100 ml, vuxna - 150-200 ml av substansen.
 • För att ta bilder i olika projektioner, kommer patienten att bli ombedd att byta position flera gånger - ligga på ryggen, magen, sidan, föreslår att han lyfter benen i 90 graders vinkel. Detta låter dig få en bild av blåsans laterala, främre och bakre väggar.
 • När blåsan är tom tas den sista bilden.

Varaktigheten av studien beror på typen av cystografi. Den nedåtgående metoden kommer att kräva att vänta i 60 minuter tills substansen som injiceras i blodet flyter från njurarna till blåsan. Ungefär lika mycket tid kommer att krävas för att studera röntgenbilden.

Retrograd metod kräver beredning för införande av en kateter och tid för själva förfarandet. Efter slutet av studien förblir barnet under observation för ett tag, för genom de befintliga brotten kommer kontrastvätskan in i blodet, och symtom på sepsis kan uppstå.

Cystografi hos barn är associerad med exponering för röntgenstrålar, så det används i situationer där annan diagnostik inte ger ett uttömmande resultat och läkaren har anledning att anta en allvarlig urinblåsesjukdom. För att säkerställa att barnet inte har fått mycket exponering utförs proceduren en gång.

Blandad cystografi hos barn är en speciell typ av forskning. Denna metod att utföra en röntgen vid tiden för urinering. Förfarandet bidrar till diagnos av patologi som endast uppträder hos barn.

Denna sjukdom kallas vesikoureteral reflux. Det uttrycks av urinens returström. Otimlig diagnos av patologi leder till försämring av njursjukdom. Mikralisk cystografi är också oersättlig när man testar urinvägarnas integritet. Införandet av ett kontrastmedel låter dig märka läget.

Beroende på sättet att fylla blåsan finns en stigande och stigande cystografi.

I det första fallet görs fyllningen av organet genom en kateter insatt i urinröret. Barn injiceras med 100 ml 10-30% lösning av flytande radiopaque. För vuxna är volymen av substansen 150-200 ml.

Stigande eller retrograd cystografi tillåter inte att se stenar och en tumör i urinblåsan, för deras detektion av kontrastmedel adderar lustgas eller annan gas.

Nedstigande cystografi ger mindre information, den behandlas om den stigande tekniken inte är tillgänglig (inflammatorisk process eller egenutveckling av urinstruktur). Studien blir det sista skedet av njureurografi.

Bli av med problem

Kontrastmedel injiceras i blodet hos barn intravenöst. Efter 40-60 minuter utsöndras kompositionen genom njurarna och går in i urinblåsan med urin.

Orgeln får en färg, så att du kan identifiera förändringen i dess konturer och fyllningsfel i bilden.

Cystografi utförs med syftet att avslöja allvarliga patologier av organ för urinering och njure.

Denna procedur är smärtsam och obehaglig, den används vid följande indikationer:

 • definitionen av medfödda missbildningar av blåsan hos barn
 • enuresis - oförmåga att behålla urinen
 • sannolikhet för tårar och skador
 • misstanke om utseendet av en tumör;
 • urolithiasis hos barn;
 • nefrotiskt syndrom med njurskada
 • blåsans tuberkulos
 • komplikationer som uppstått efter de överförda sjukdomarna.

I grund och botten gäller listan över kontraindikationer uppförandet av retrograd cystografi. De är förknippade med behovet av att införa en kateter genom urinröret.

Denna metod kan inte användas i flera fall:

 • akut stadium av inflammation i urinblåsan;
 • hematuri eller blod i urinen orsakad av njursjukdom;
 • mekanisk skada och urinrörsbrott, obstruktion;
 • allergi mot ett ämne som används för kontrasterande fyllning
 • aktiv stadium av tuberkulos.

För vuxna är ytterligare kontraindikationer:

 • prostata adenom;
 • graviditet;
 • amning

Förberedelser för det kommande diagnostiska förfarandet börjar två dagar före starten. Det består av att respektera en diet som utesluter produkter som orsakar gasproduktion i tarmarna: råa grönsaker, svartbröd, juice, helmjölk.

Luftbubblor kan snedvrida bilden, vilket gör de resulterande bilderna opålitliga. Det är förbjudet att dricka kolsyrade drycker, särskilt de som har en ljus färg. För att undanta manifestationer av flatulens är det värt att ge barnet te med fänkål eller kamomill. Det kommer att vara användbart att ta emot sorptionsmedel. På morgonen före förfarandet görs en rensningsema, vilket lindrar tarmarna från avföring.

Undvik "hungriga" gaser hjälper gröt eller osötat te, vilket ger barn en timme före diagnosen. Småbarn fram till året som har en benägenhet för utseendet av gaser, utse Espumizan.

En viktig faktor i förberedelsen är barns psykiska stämning. Föräldrarna bör beskriva studiernas obehagliga nyanser, så att barnet inte är rädd vid diagnosen.

En läkare som förbereder en liten patient för cystografi måste utesluta möjligheten till en allergisk reaktion på kontrastlösningen. Om det råder några tvivel om detta görs ett allergitest. Innan studien påbörjas måste föräldrarna underteckna ett avtal om att genomföra det.

Om läkaren inte gav speciella instruktioner, är det efter studien inte nödvändigt att följa en diet och ändra det vanliga sättet att leva. Det rekommenderas att dricka mer vätska för att påskynda avlägsnandet av kontrastlösningen.

Bland de obehagliga konsekvenserna av cystografi:

 • smärtsam urinering
 • rosa nyans av urin.

Dessa symtom är förknippade med mekanisk skada på urinröret. De försvinner efter 2-3 dagar. Om smärtan inte passerar, men intensifierar, behöver du se en läkare.

Vad är blåscystografi och hur utförs det för vuxna och barn?

Cystografi kallas ett röntgenprocedur för studien av blåsan. För att få en röntgenbild av ett ihåligt organ använder läkare ett kontrastmedel. Administreringssättet kan stiga upp och nedåt.

 • BONE på benet "torrt" direkt!

Funktioner av proceduren

Förfarandet utförs med användning av en kateter som fyller blåsan med 150 eller 200 ml av en lösning innehållande 10-30% av en radiopaque preparat. Denna beredning kan vara triombrast, jodamid, urografin och andra.

Stigande sätt att introducera radiopaque substans genom urinröret. Nedåtgående utförs genom att införa den nödvändiga för proceduren för läkemedlet i venen.

Efter det är blåsan efter en stund fylld och det är möjligt att utföra en röntgen.

Inte alltid dessa två typer av undersökning kan visa i detalj små tumörer och icke-kontraststenar i blåsan, så läkaren kan ordinera pneumokystografi. Det skiljer sig från cystografi genom att i stället för ett kontrastmedel injiceras ungefär samma mängd gas. Det kan vara koldioxid, syre, lustgas.

Det är möjligt att kombinera dessa två typer av påfyllning av det undersökta organet, det vill säga läkaren går in från 15 till 20 ml av lösningen och ca 200 cm3 koldioxid eller någon annan gas. Denna procedur kallas lacunarcystografi.

En annan typ av studie är mikstatsionnaya cystography, genomförd direkt under urinering, för att observera arbetet i urinvägarna, för att hitta platser av läckageradopaque läkemedel.

Alla dessa manipulationer är nödvändiga för att grundligt undersöka form, storlek, placering i urinblåsan, såväl som för att detektera olika patologier, störningar i urinvägarna, kroppsvägg förtjockning, tårar, stenar och sand, tumörer, återflöde och annan dysfunktion.

Cystografi utförs endast vid behov, slutligen, när andra studier (ultraljud, cystoskopi) inte ger en fullständig bild av en möjlig patologi.

Förfarandet rekommenderas inte för screening och för profylaktiska ändamål. Det är mycket smärtsamt och åtföljs av obehagliga känslor för patienten, särskilt om det är ett barn.

Indikationer och kontraindikationer

Som regel föreskrivs cystografi för sådana fenomen som:

 • enures;
 • misstanke om svullnad;
 • återflöde eller pauser
 • medfödda patologier av utveckling;
 • njure och blåsesjukdomar;
 • tuberkulos av excretionssystemet;
 • komplikationer efter infektionssjukdomar;
 • utseendet på stenar och sand.

Cystografi hos barn kommer att kräva föräldrar att förbereda sitt barn för denna procedur. Röntgenstrålar bör visa njurarnas och blåsens tillstånd så exakt som möjligt, men detta är bara möjligt när man skapar ett kontrastmedium. För detta ändamål är det nödvändigt att förkorta processen för gasning i tarmarna, eftersom luft kan skada forskningen och snedvrida resultaten av diagnostiken.

 • VIKTIGT ATT VET! Folket var stupefied! Nagelsvampen kommer att torka upp till roten, om man ska sprida naglarna med vanligt....

I två dagar rekommenderas det inte att dricka kolsyrade drycker och använda produkter som kan orsaka gasbildning och flatulens. På morgonen innan du går till cystografi är det bättre att göra en avundsjuka mot barnet.

Om det finns sådana misstankar måste reaktionen på drogerna nödvändigtvis avslöjas.

Hur går forskningen?

Sekvensen av proceduren är som följer:

 1. Patienten lägger ryggen på röntgenapparaten. Den första bilden ska visa det allmänna tillståndet och placeringen av bukhålighetens, njurarnas, blåsans organ, så en person måste förbli immobil under en röntgen. För att få det optimala resultatet av studien införs en särskild substans i blåsan med hjälp av en kateter. Unga barn har rätt till högst 50 eller 100 ml vätska, men om barnet är över 12 år fylls den vuxna satsen: från 200 till 300 ml.
 2. När substansen administreras och under proceduren pressas katetern så att substansen inte läcker tillbaka. Denna del av undersökningen blir mest obehaglig för patienten på grund av smärtsamma känslor.
 3. När ämnet har fyllt kroppen, ta bilder i olika positioner: från rygg och buk, på sidan.
 4. För att tydligt visa bilden måste du höja dina ben med 90 ° och axlar. Vid slutet avlägsnas kateteret och röntgas utan blåsan.
 5. Om proceduren utförts av barnet bör du noggrant övervaka dess tillstånd efter det, eftersom om det finns luckor kan det radiopreparat preparatet gå in i blodomloppet, vilket kommer att orsaka sepsis - infektion i blodet.

Läkaren granskar noggrant de mottagna bilderna, om det behövs tar ytterligare test. Allt detta kommer att bidra till att identifiera förekomsten av oxalater i urinen, alla andra insättningar. Röntgenbilden visar tydligt blåsans form och konturer. Eventuella förändringar i strukturen, förtjockning av väggarna eller tumören kommer att visas på bilden.

Baserat på den information som erhållits, ordinerar läkaren behandlingen. Detta kan vara en medicinsk behandling, en särskild diet eller behandling med barn. Om en tumör eller brist upptäcks, utförs en kirurgisk operation.

 • Oavsett storleken är inte det viktigaste - dess "kvalitet", hängde över till och med den mest önskvärda storleken lockar lite uppmärksamhet och ger några besvär. Och för att vinna tillbaka formuläret är det mycket viktigare än att öka det...

Barn bör ha ultraljud av njurarna och blåsan i förväg för att identifiera problemet. Kanske är dessa uppgifter tillräckliga för syftet med behandlingen.

Men om barnets cystografi fortfarande är nödvändig, berätta för honom om funktionerna i denna studie, så att han var redo att behöva drabbas av obehagliga känslor och inte var rädd under proceduren. Preliminär förberedelse hjälper till att göra en snabb undersökning för att ordinera en terapi enligt dess resultat.

Stigande cystografi är kontraindicerad om en person har inflammatoriska processer i urinblåsan, urinröret, skrotan. I sådana fall praktiseras en nedåtgående metod.

 • Är det ett böjt finger på grund av en stöta på benet? Rätt i 15 dagar gemensamt, hem sp...
 • Gynekologiska sjukdomar passerar en vecka, om du dricker på natten...
 • Gynekolog Adamova Varför alla matas apotek, om Gynekologiska problem löses en gång billigt...

bärande cystografi

Sjukdomar i genitourinary system och njurar utvecklas ganska ofta inte bara hos vuxna, utan också hos barn. För att göra den rätta diagnosen utförs ett antal studier.

I vissa fall föreskrivs blåsans cystografi. Det är en röntgenundersökning av organen i genitourinärsystemet med användning av ett kontrastmedel.

Används i urologi i närvaro av vissa indikationer. Förfarandet genomförs på tre sätt:

 • retrograd (uppströms) studie;
 • intravenös (fallande);
 • Blandad metod.

Den vanligaste retrograde cystografin, där kontrastmaterial injiceras direkt i urinröret genom en kateter. Förfarandet är obehagligt och till och med smärtsamt, kräver speciell beredning.

Vad behövs och hur utförs proceduren?

Denna diagnostiska metod används för både vuxna och barn som misstänks för följande sjukdomar:

 • neoplasmer i urinblåsan;
 • anatomiska medfödda patologier;
 • bildning av stenar i njuren eller urinledaren;
 • tuberkulos i genitourinary systemet;
 • enures;
 • återflöde, där återkomsten av urin till njurarna, som är farlig för människor;
 • komplikationer efter infektionssjukdomar;
 • sprickor eller förtjockning av blåsans väggar;
 • smärta och inkontinens.

När förfarandet är tilldelat barnet bör föräldrar förstå vad det är och förbereda barnet korrekt. För detta är det nödvändigt att ta reda på från läkaren hur diagnosen utförs och vilken metod.

Retrograd cystografi utförs oftast, och barnet bör förberedas för smärtsamma känslor när kateteret sätts in.

I vissa fall, läkare använder narkos, men det är inte önskvärt med tanke på barnet vozrast.Esli finns kontraindikationer för stigande cystografi hålls nedåt eller tömning. I den nedåtgående versionen injiceras kontrasten i venen, det är smärtfritt, men du måste vänta tills blåsan är fylld och kontrasten kommer att passera genom blodet genom njurarna.

Miktorisk cystografi hos barn utförs under urinering, vilket gör det möjligt att diagnostisera mer exakt urologiska patologier. Kontrast substans injiceras genom katetern direkt i urinblåsan och under urinering tar jag bilder, det senare görs efter tömning av urinblåsan.

Alla diagnosmetoder bestämmer samma patologier, men i den retrograde varianten är de mer märkbara än hos andra. Applicera cystografi i stor utsträckning, huvudsakligen för diagnos före operation eller för att bekräfta diagnosen.

Kontra

Före cystografi utser doktorn ett antal laboratorietester för att identifiera kontraindikationer. De patologier där denna diagnosmetod inte kan tillämpas är:

 • någon inflammation i det urogenitala systemet och njurarna;
 • cystit (akut och kronisk);
 • pyelonefrit;
 • uretrit.

Ibland ges patienten en ultraljud före cystografi för att bestämma förekomsten av inflammation i blåsan eller njurarna. Om ovanstående patologier detekteras utförs inte retrograd cystografi, vilket kan förvärra organens tillstånd.

Vanligtvis utförs forskningen efter behandling av den inflammatoriska processen, om det är nödvändigt att göra det snabbt, då används en nedåtgående metod. Den huvudsakliga kontraindikationen är en allergisk reaktion på ett kontrastmedel.

Hur man förbereder ett barn för diagnos?

Föräldrarna bör instrueras att förbereda barnet för förfarandet. Deras uppgift är inte bara i barnets moraliska inställning till förfarandet utan även i efterlevnad av vissa regler.

Före proceduren bör man ta hand om tömma tarmarna. Barnet ska byta kost till diet två dagar före studien. Det är inte tillåtet att ha kolsyrade drycker, kål, om barnet har överdriven gasbildning, måste det vara drenket med dillvatten.

På cystografins dag är det nödvändigt att rensa tarmarna med ett avflöde. Dessutom är det nödvändigt att observera hygien hos de yttre könsorganen. Detta bör observeras hela tiden, och vid utförande av cystografi kommer renheten att undvika infektion när kateteret sätts in. För att utesluta en allergisk reaktion mot kontrast måste du klara provet i förväg och göra prov.

Hur är cystografi?

Förfarandet utförs i strikt följd:

Forskning> Blåsans röntgen (cystografi)

Denna information kan inte användas för självbehandling!
Det är nödvändigt att samråda med en specialist!

Vad är cystografi?Cystografi är en röntgenstudie av blåsan med hjälp av kontrast. Denna diagnostiska metod tillåter att studera strukturen och integriteten hos kroppen, för att avslöja stenar eller främmande kroppar i materialet vid nem.Kontrastnoe cystogram blåsan införs på två sätt: uppåt (genom urinröret med en kateter) och fallande (via intravenös injektion, och sedan separera den njurar kontrast).

Var har forskningen gjorts?

Cystografi är inte en absolut enkel röntgenundersökning, därför utförs den i specialiserade urologiska kliniker och radiologiska avdelningar på multiprofile sjukhus.

Vem och när ger riktningar till blåsans röntgenstråle?

Cystografins riktning ges av urologer, nefrologer, kirurger.

Indikationerna för denna studie är följande villkor: buktrauma, neurogen blåsa (kränkning av innervation av urinblåsan), urininkontinens, misstänkt tumör i urinblåsan, återkommande cystit, njursten, främmande kroppar i urinblåsan, vesikoureteral reflux (kastar urin från urinblåsan till urinledarna).

Kontraindikationer för cystografi

Absolut kontraindikation är graviditet.

Dessutom är det inte rekommenderat innehav av röntgen undersökning i följande fall: Om det är en akut infektionssjukdom i urinblåsan, i händelse av skada, brott eller obstruktion av urinröret, efter de senaste operationer på urinblåsan, när patienten har en allergi mot kontrast färgämne.

Hur korrekt förbereder sig för en cystografi?

I beredningsskedet för cystografi bör du diskutera alla frågor om proceduren med dig, med läkaren. Du bör berätta för honom om en allergisk reaktion på ett kontrastmedel, om det inträffade i dina tidigare studier.

Var inte tyst om intoleransen hos dig med beredningar av jod, andra läkemedel och latex, om så är fallet. När det gäller direkt förberedelse för studien beror det på patientens tillstånd och individuella egenskaper.

Några förberedande åtgärder rekommenderas dock för alla patienter.

Dessa inkluderar användningen av exceptionellt tydliga vätskor några dagar före studien, ta laxermedel på tröskeln till proceduren och utföra en rengörande emalj på morgonen före cystografi.

Beskrivning av procedurförfarandet

Med intravenös kontrast utförs inte blåsans radiografi direkt, men endast när orgeln fylls med urin. Om kontrasten introduceras genom urinröret tas bilderna omedelbart efter introduktionen. Oftast sker stigande cystografi.

Före proceduren uppmanas patienten att ta bort underkroppen, ta bort alla metallobjekt, dekorationer och gå på toaletten. Placera det på röntgenbordet och injicera en kateter i urinröret. Män omedelbart före fluoroskopi täcker testiklarna med blyskydd.

Den första bilden tas när det inte finns någon kontrast i blåsan, den nästa är redan under och efter introduktionen av kontrast och efter att blåsan har tömts. Vid slutet av cystografi avlägsnas kateteret, och läkaren ger patienten rekommendationer om hur man beter sig efter proceduren.

I vanliga fall består de av följande: Använd mer vätska för att effektivt rengöra blåsan från kontrast, övervaka hur mycket urin som frigörs och dess färg, och även för dina känslor.

I fall av svår smärta i buken, utseendet av blod i urinen, en ökning av kroppstemperaturen, behöver du söka medicinsk hjälp.

I samband med denna studie får radiologen en serie bilder, enligt vilken, och gör sin slutsats. Med denna slutsats är det nödvändigt att gå till en specialist som gav riktning mot cystografi.

Blåsers röntgen med kontrast gör att läkaren kan känna igen en patologi som inte kan diagnostiseras med andra metoder.

Till exempel tillåter cystografi att bestämma graden av tumörspiring i blåsans vägg, se divertikula och fistel hos organet, avslöja vesikoureteral reflux etc.

Cystografi - när tilldelad, hur man förbereder

Cystografi är en röntgenundersökning av blåsan, som används för att identifiera stenar och neoplasmer, förändringar i organets anatomiska form, vesikoureteral reflux och många andra patologier.

Funktioner av proceduren

För närvarande utförs cystografi på två sätt - ner och uppåt. Fallande cystografi liknar utsöndrings urografi. Före denna studie injiceras ett kontrastmedel intravenöst.

Efter en viss tid (när blåsan är full) tas röntgenstrålar. När det gäller stigande cystografi, införs kontrasten i blåsan genom urinröret (med hjälp av en kateter).

Det finns också en blandad cystografi - metoden för röntgenundersökning som utförs direkt vid urinering.

Radiopaque substans i detta fall injiceras med hjälp av en kateter insatt genom urinröret och i någon tid finns i kaviteten i urinblåsan. Då uppmanas patienten att urinera, och vid denna tidpunkt gör specialisten en röntgen.

När kontrasten tränger in i urinröret visar röntgenbilden klart tillståndet för både urinblåsan och urinröret.

När utsetts

Huvudindikationerna för vuxencystografi är:

 • Neurogen blåsan.
 • Tumör i urinblåsan.
 • Blåsning och urinblåsning.
 • Främmande kroppar, fistlar och stenar i blåsan.
 • Återkommande infektionssjukdomar i urinvägarna.
 • Blåsans divertikula.
 • Brott mot urinering.
 • Läckage av urin efter operation på blåsan.
 • Bestämning av infiltrationsgraden hos blåsans vägg av tumören.
 • Identifiering av stenar i divertikula.
 • Bestämning av orsakerna till urininkontinens.
 • Urval av den mest effektiva behandlingen av sjukdomar i urinvägarna.

Cystografi hos barn har följande indikationer:

 • Blåsans tuberkulos.
 • Brott mot urinering.
 • Enuresis (okontrollerad, ofrivillig urinering).
 • Suspicion av vesicoureteral reflux.
 • Återfall av smittsamma sjukdomar.
 • Eliminering av defekter och anomalier i utveckling.

Mikstatsionnaya cystografi hos barn gör det möjligt att upptäcka fistlar, divertikula i urinröret samt vesikoureteral reflux.

Kontra

Cystografi är kontraindicerat för akuta inflammatoriska processer i urinblåsan, urinröret, råtta, prostata och seminala vesiklar. Om studien fortfarande är nödvändig kan doktorn genomföra studien på fallande sätt.

Hur man förbereder

Före cystografi måste patienten underteckna ett samtycke för förfarandet. Representanter för det svagare könet måste informera läkaren om en eventuell graviditet. Patienten ska också informera läkaren om förekomst av allergiska reaktioner och allvarliga sjukdomar.

Två dagar före undersökningen rekommenderar medicinska experter att man begränsar intaget av mat som framkallar flatulens. På kvällen på studien (på kvällen), liksom omedelbart före cystografi (på morgonen), utförs en rengörande enema.

cystografi

Cystografi är en röntgenmetod för att studera blåsan efter att den fyllts med ett kontrastmedel. Denna studie utfördes först i klinisk praxis av Wittek (1902).

Cystografi är tillsammans med excretory urografi en av de vanligaste röntgenmetoderna för att studera organen i det genitourära systemet.

Tillämpningen av denna metod är indicerad för stenar, främmande kroppar, blåstumörer, neurogena lesioner; olika anomalier i urinblåsan, urinledningarna och vesicourethral segmentet; blåsans trauma vesical-vaginal och vesicovascular rectal fistel, och så vidare.

Cystografi faller (utfördes 40-60 min efter excretorisk urografi) och stigande (retrograd). Med nedåtgående cystografi krävs kateterisering av blåsan, men bilden av dess konturer är mindre klar.

En större mängd användbar information kan erhållas med retrograd cystografi, för vilken både flytande (10-15% jodinnehållande substanser) och gas (syre, koldioxid) kontrastmedia används.

Blåsan töms genom införandet av en elastisk kateter (vid nyfödda pojkar kan en ureteralkateter användas) och fyllas med ett kontrastmedel. Barn under 2 år injiceras med 50 ml, 5-7 år - 80-100 ml, över 7 år - 100-150 ml. Katetern extraheras och tas i tre utsprång: anteroposterior, halv-lateral och axiell.

Normalt har blåsan hos barn en päronformad form, dess konturer är klara. Med hjälp av retrograd cystografi är det möjligt att identifiera stenar, främmande kroppar, tumörer; sällan hitta ureterocele, tuberkulos av blåsan, etc.

Ett mycket karakteristiskt mönster observeras på ett cystogram hos barn med en divertikulum i blåsan - med ytterligare ett hålrum bredvid blåsan.

Om barnen har en neurogen blåsan, förstoras dess dimensioner ofta (så kallad "tornbubbla"). Svagheten hos blåsans sphincter manifesterar sig i form av en tungliknande gjutning av kontrastmaterial i den bakre delen av urinröret (Fronstein-symptomet).

Retrograd cystografi är en av de viktigaste metoderna för att diagnostisera blåsan. I detta fall går kontrastmediet utöver det, bestämt i kaviteten i bukhinnan eller i den paraveziska fibern.

Chlamydial reflux

I en studie som utförs i vila kan man upptäcka passiv vesikoureteral reflux.

Mycket ofta återflöde detekteras på fördröjd cystogram i vilket bilder (om möjligt) gör varje 30 min under 3 h. En ännu mer värdefull vid identifiering av morfologiska och funktionella förändringar i urinblåsan, var tömning cystografi, som vanligtvis utförs efter cystografi ensam.

I denna metod, studier vid urinering intravesikal trycket ökar snabbt och till svaghet stängningsapparat ureteral mynnings kontrastmedel tränger in i urinledaren eller bäckenet (aktiv återflöde). Eftersom under tömning cystografi zon av intresse för forskare blir nästan hela urinvägarna - från njurarna till urinröret, till bilden utföras på filmen stora, fånga alla avdelningar.

Med tömning cystografi kan ge värdefull information om halsen på urinblåsan och urinröret - avdelningarna, som på grund av sitt läge är mycket viktigt, eftersom sjukdomsförloppet är lokaliserad här, den har en skadlig inverkan på alla överliggande urinvägarna.

Normalt sett ses en trattformad övergång av blåsan till urinröret på blandningscystogrammet. Hos barn med kontraster av blåsans hals bestäms utplåningen av dess nedre segment, medan kontrastmediet passerar genom det vesicourethrala segmentet med en tunn ström.

Med ventiler i urinröret, hypertrofi hos fröhöjden, utbreder urinröret över obstruktionen. Ibland ses expansionen och under hindret (poststenotisk expansion).

För en tydligare definition av storlek och konturer av patologisk bildning i blåsan, används vissa modifieringar av cystografi.

I sedimentära cystogram blåsan administreras 10-15% lösning av barium emulsion (20-30 ml), varefter patienten ändrar kroppshållning, är de resulterande partiklarna av barium avsattes på ytan av tumörer. Blåsan tömmes och fylls med syre, mot vilken den patologiska platsen är tydligt definierad.

Polystyrenografi är utformad för att bestämma elasticiteten hos blåsans vägg i en tumör. Bilder produceras på samma film i olika grader fyller blåsan.

Kontraindikationer för cystografins resultat är akuta purulenta inflammatoriska processer i nedre urinvägarna. Retrograd cystografi är också svår i obstruktiva processer i urinröret och blåsans hals när en kateter inte kan sättas in i urinblåsan. I dessa fall rekommenderas nedstigande cystografi.

Omfattande information om barnets blåsers morfologiska och funktionella tillstånd kan erhållas med hjälp av storbildscytelluftografi. För att göra detta, använd en fluorografisk installation, vilket ger en liten strålningsbelastning med en ramstorlek på 62 × 62 mm.

Detta uppnås genom användning av ett membran och ett extra filter. Blåsan fylls retrogradiskt med en uppvärmd 20% lösning av kontrastmedium i en mängd som motsvarar dess kapacitet.

Producera en serie skott i polubokovoy utsprång (vid vila och vid urinering var 5 sekund, alla bilder 5-7) I dessa fall en högre noggrannhet än vid konventionell cystogram kan detektera vesikouretär reflux, Vesico olika patency -uretral segmentet. Med tanke på den stora strålningsbelastningen används denna metod mycket sällan hos barn.

Hur är blåsemikritik cystografi gjort hos barn?

Denna typ av förfarande är föreskrivet för de patienter som kommer till läkaren med symtom på njursjukdom.

Denna typ av forskning tillåter emellertid att få exakt information om tillståndet för nästan alla organ i urinvägarna. Denna typ av diagnos är baserad på användning av röntgenstrålar.

Som ett resultat kan läkaren få den mest exakta informationen om tillståndet för vissa inre organ av människan.

 • Expertens åsikt: Idag är det ett av de mest effektiva sätten att behandla njursjukdomar. Jag har länge använt tyska droppar i min träning...
 • Effektiv metod att rengöra njurarna hemma

Blåsans röntgen gör det möjligt att se eventuella inflammatoriska processer eller andra allvarliga störningar i detta organs arbete, till exempel bristningar och förtjockning av väggarna.

Men med tanke på att under denna procedur använder en X-ray, det vill säga, vi talar om en viss mängd strålning, cystografi administreras i barndomen ofta inte, och en session försöker få maximal mängd information om tillståndet i inre organ.

För att utföra proceduren för cystografi är det nödvändigt att införa ett specifikt ämne i ett specifikt organ. Ofta injiceras kontrastvätska i blåsan, men i vissa fall blir det nödvändigt att injicera lösningen direkt i ett specifikt organ. Detta gäller i regel cystografisk undersökning av njurarna.

Efter införandet av en speciell lösning, förvärvar njurarna tydliga konturer under påverkan av röntgenstrålar. Detta gör det möjligt att se eventuella problem som lurar inuti kroppen. Som ett resultat av undersökningen, kan läkaren se kränkning av integriteten och struktur av inälvor väggarna.

Blandad cystografi hos barn förtjänar särskild uppmärksamhet. Det utförs vid en tidpunkt då patientens kropp är rengjord av urin. Detta gör det möjligt att bedöma tillståndet i urinvägarna, och även för att se var vätskan läcker ut, om någon.

Denna typ av diagnostik är extremt effektiv, men röntgen kan vara ganska skadlig för människokroppen, särskilt när det gäller små patienter.

Cystografi är endast utesluten för akut nödvändighet och omöjlighet att diagnostisera på annat sätt. Innan detta ska specialisten genomföra en fullständig undersökning av patienten och göra alla prov. Om detta inte ger det önskade resultatet, föreskrivs en cystografi av det genitourära systemet.

För förebyggande ändamål kan detta förfarande inte utföras, det påverkar inte bara människokroppen negativt, utan är också mycket obehagligt i sig. Av denna anledning tilldelas cystografi av inre organ till små patienter i det mest extrema fallet.

Ofta är orsaken till utnämning av cystografi enuresis, medfödd anomali hos de inre organen och andra problem som är relaterade till njurarna och urinblåsan.

Med tanke på komplexiteten och risken för detta diagnostiska förfarande rekommenderas det inte att genomföra det på en oförberedd organism. Man bör komma ihåg att små patienter är kontraindicerade i frekventa röntgenstudier, så allt bör undersökas vid första försöket.

För att visa önskad bild på maskinen måste du skapa en kontrast. I det här fallet kommer du att kunna se njurarnas eller blåsens tillstånd. För att göra bilden av de inre organen klarare måste du rengöra tarmarna från gaserna. Överskottsluft kan väsentligt försämra hela processen och förhindra en vanlig diagnostisk process.

För att minimera risken för överdriven gasbildning i magen och tarmarna, måste barnet följa en diet som kan ta cirka två dagar. Under denna period är det nödvändigt att helt överge kolsyrade drycker och produkter som kan leda till utseende av flatulens.

Som en extra åtgärd för att förhindra överdriven gasbildning används te med fänkål och dillinfusion. Före cystografi ges patienten enema för rengöring av tarmarna. Om patienten har en förutsättning för förstoppning, är det nödvändigt att i förväg dricka en kurs av laxermedel.

Läkaren ska undersöka barnets föräldrar för att ta reda på om det finns möjliga kontraindikationer för denna procedur. Först och främst gäller det allergiska reaktioner på substanser som används vid cystografi.

Cystografi utförs i flera tillvägagångssätt. För att starta en liten patient sätta tillbaka på enheten, utfärdande röntgenstrålar. Vid denna tidpunkt måste barnet vara helt obevekligt, vilket kan vara mycket svårt när det gäller ammande spädbarn. I vissa fall kan diagnostikförfarandet utföras under generell anestesi, även om denna åtgärd anses vara mycket oönskad.

Den första bilden av röntgenapparaten erhålls i en "torr" form, det vill säga före användning av en speciell kontrastvätska. Detta är nödvändigt för att få en allmän bild av bukorganens position och tillstånd. I det här fallet kan du bestämma ackumulering av gaser och muskels position. Den första bilden visar eventuella saltinsättningar.

Efter noggrann analys av den första bilden introducerar läkaren en kontrastvätska till den lilla patienten. Vanligtvis görs detta genom urinröret med en kateter.

Små barn injiceras med cirka 100 ml lösning, och barn över 12 år är ordinerade i två, och ibland tre gånger mer. Att substansen inte kommer ut igen, är katetern fastklämd. Denna punkt i cystografi är den mest obehagliga och smärtsamma.

För mer information tas bilder på fyra ställen i kroppen. Efter att katetern öppnats får läkaren den sista bilden av urinrörets tillstånd under urladdningen av vätska från kroppen.

I detta fall ska patientens ben och axlar lyfta upp sig.

Efter en så komplicerad diagnostisk procedur är det nödvändigt att noggrant övervaka barnets tillstånd. Om det fanns raster i inre organens väggar kunde kontrastvätskan komma in i blodet, vilket är mycket farligt.

 • VIKTIGT ATT VET! Prostatit orsakar 75% av dödsfallet! Vänta inte, lägg bara till 3 droppar vatten..

De erhållna bilderna kan avsevärt hjälpa till med att bestämma sjukdomen hos det genitourära systemet. Efter cystografi kan ytterligare test användas för att bekräfta diagnosen. Med hjälp av denna studie är det möjligt att få bekräftelse på sådana diagnoser som nefrit, tumör, urinvägsbrott samt deformation eller utsträckning av blåsan.

Med den korrekta förberedelsen av barnets organism för cystografi och specialistens tillräckliga professionalism kommer proceduren att utföras så snabbt, smärtfritt och med minimal risk för den lilla patientens hälsa.

cystografi

Termen cystografi härstammar från de grekiska orden κύστι och γράφω, vilket betyder "blåsan" och "avbilda".

Detta förfarande är en radiologisk metod för att undersöka och mottagning rentgenosnimka blåsan under fyllning radiopak substans, som kommer in i bubblan genom nedlänken från njurar (med utsöndrings urografi) eller genom stigande (när den administreras genom urinröret).

Som regel utförs uretrografi under cystografi. Cystografi är en metod att studera blåsan genom röntgenmetoder med konstgjord kontrast.

Vilken cystografi visar

Cystografi gör att du kan utvärdera blåsans parametrar som form, storlek och position. Det används för att upptäcka närvaron av:

gör cystografi

Som radioaktiva ämnen användes flytande och gasformiga medier. Fluid-radiopaque medel används i både stigande (retrograd) och, som sista etappen av urografi.

har kontraindikationer för akut cystit, prostatit och uretrit.

Det utförs inte heller med eller omedelbart efter hematuri, eftersom närvaron av blodproppar i blåsan kan leda till en felaktig diagnos, till exempel närvaron av en tumör i blåsan.

Urolog utför uppåt cystografi med användning av en kateter genom vilken den kommer in i blåsan 150 - 200 ml radiopak agent med en koncentration av 10-30% (triombrast, yodamid, verografin, Urografin et al.).

Fallande cystografi utförs efter att blåsan är fylld med kontrasterad urin, som utsöndras av njurarna (ungefär en timme efter administrering av rengenokontrasta).
Urologist-andrologist Menshchikov KA

Göra en annan och i vilken blåsan kateter införes först, och efter den införes 15 - 20 ml av en radiopakt medel i en koncentration av 10 - 30%, varefter de vanliga 150 - 200 ml av en av dessa gaser.

För att bekräfta blåsans tumör, tillgripa även den så kallade, som består i introduktionen i blåsan av 100-150 ml av en lösning av bariumsulfat i en koncentration av 10-15%.

För enhetlig sedimente bariumsulfat på väggarna i urinblåsan, är patienten att ligga, svarvning på olika sidor, rygg och buk, och blåshalsen vid tumören är det nödvändigt att vara i en stående eller sittande ställning. Efter 30 till 40 minuter avlägsnas bariumsulfat genom slumpvis urinering, och läkaren injicerar kväveoxid eller koldioxid i mängden 100-150 ml i urinblåsan.

Radiografi görs med konstant övervakning av en tv-bild i flera projektioner.

Tomografi hjälper till att bättre visualisera tillståndet av blåsans väggar och att upptäcka intravesiska och periapiska patologiska processer, divertikula och utmattning i blåsans hålighet på grund av dess ökning.

Att bestämma tjockleken av blåsväggen, huvudsakligen när tumörer pnevmoperitsistografiyu används, som består i införandet av gas i fiber paravesical via intraabdominala, suprapubisk eller en perineal åtkomst som är meningsfullt att göra tillsammans med sedimentär aerocystography.

Blåsers röntgen med kontrastmedel (Cystography)

Blåsans cystografi är en endoskopisk diagnos, som är baserad på röntgenverkan.

Denna metod för undersökning används ofta för att diagnostisera patologier i det genitourära systemet. Det tilldelas både vuxna och barn.

Med hjälp av en sådan studie är det möjligt att få tillförlitliga uppgifter om förekomsten av vissa urinvägar, vilket gör det möjligt att korrekt diagnostisera och påbörja den nödvändiga behandlingen.

Metoder för att genomföra en undersökning

Cystografi är ett förfarande där en speciell substans, kontrast, injiceras i blåsans hålrum. Det kan vara flytande eller gasformigt. Efter introduktionen görs röntgenfotografier av det organ som ska undersökas. Faktum är att det här är en röntgenblåsa med kontrast.

Införandet av ett kontrastmedel i organen under undersökningen gör det möjligt att tydligare undersöka dem och se möjliga patologier.

Dessutom är det möjligt att på ett tillförlitligt sätt bestämma närvaron i organets hålighet av olika neoplasmer, godartade och maligna. Radiopaque substans injiceras med en kateter.

Metoden för att införa ett röntgenkontrastmaterial är ett kriterium i enlighet med vilka två typer av cystografi särskiljas: den nedåtgående och stigande.

Stigande cystografi utförs genom att införa en kontrast genom katetern direkt i blåsans kavitet. Med nedåtgående cystografi injiceras kontrastmedlet intravenöst, genom injektion. Blåsans röntgen börjar bara utföras efter att kontrastvätskan fyller helt ur blåsan. Detta kommer att hända en timme efter införandet.

Bara väntar på detta ögonblick kan du göra en endoskopisk undersökning, annars kommer resultaten att vara opålitliga. Varaktigheten och arbetet i förberedelseproceduren gör denna teknik inte särskilt attraktiv. Därför föredrar experter preferens för stigande cystografi.

Dessutom anses top-down-metoden enligt experter vara mindre effektiv.

Det finns en annan typ av procedur - mikstatsionnaya cystography. Kärnan är att undersökningen utförs under urinering. På grund av besväret har denna metod emellertid inte använts i stor utsträckning och används praktiskt taget inte för närvarande.

Indikationer och kontraindikationer för diagnos

Eftersom cystografi som metod för att studera urinbiologier är mycket tillförlitlig och informativ, föreskrivs det ganska ofta. Liksom andra medicinska manipuleringar har den sina egna indikationer och kontraindikationer. Som bevis för dess genomförande av följande stater agerar:

 • misstänkt utveckling av tuberkulos av urogenitala organ
 • upptäckt av malign eller godartad neoplasma i bäckenorganen;
 • Förekomst av tecken på närvaro i blåsan av stenar eller sand;
 • Detektering av medfödda anomalier hos urinsystemet hos barn;
 • urolitfistler;
 • trauma mot urinblåsan;
 • misstanke om vesicoureteral reflux;
 • enures;
 • komplikationer av infektiösa och inflammatoriska sjukdomar.

Trots sin breda distribution och hög information, är denna procedur kategoriskt kontraindicerad i sådana fall som:

Cystografi och urografi hos barnet: Hur går det med undersökningen, krävs träning och vilka konsekvenser är det?

Sjukdomar i urinvägarna påverkas inte bara av vuxna, men också av spädbarn. Hur man gör cystografi hos barn? I vilka fall är denna diagnostiska metod tilldelad? Hur man förbereder ett barn för förfarandet? Vilka konsekvenser kan det finnas? Vi svarar på dessa frågor i artikeln.

För utförandet av cystografi och urografi, en röntgenapparat

Vad är cystografi och urografi?

Urografi används för att diagnostisera njursjukdom, och cystografi är en patologi av blåsan. Att kombinera dessa två studier är att de utförs med hjälp av röntgenbilder av organ fyllda med kontrastmedium.

Dessa procedurer gör att du kan få en noggrann diagnos, vilket är mycket viktigt för korrekt behandling. De är i sin tur ganska smärtsamma, och idag försöker många läkare att ersätta dem med alternativa diagnosmetoder, mindre precisa men säkrare.

I vilka fall gör undersökningar och vad visar de?

Urografi och cystografi är komplexa och smärtsamma förfaranden. Innan deras utnämning är det nödvändigt att genomgå en fullständig undersökning med alternativa metoder för att klara ett komplex av prov för undersökning. Efter dessa aktiviteter, om det inte finns någon möjlighet att göra en korrekt diagnos, kan man överväga att en liten typ av undersökning utnämns till en liten patient.

Cystografi ordineras till ett barn med följande symtom:

 • smärta i njurarna
 • blod i urinen finns;
 • symtom på virala och inflammatoriska sjukdomar;
 • Analys av återhämtningsprocessen efter operationen.

Cystografi och urografi är allvarliga procedurer som endast föreskrivs om alternativa undersökningsmetoder inte är tillräckliga för att fastställa en noggrann diagnos

Misstankar för följande patologier kan inleda uppdrag av studier:

 • onormala förändringar i urinvägarna;
 • deponering av njurstenar;
 • neoplasmer (både maligna och godartade);
 • inflammatoriska och virala sjukdomar;
 • njur tuberkulos.

Varianter av cystografi

Cystografi hos barn är uppdelad i tre typer:

cystografi

cystografi - Röntgenmetod för forskning, ganska allmänt använd i urologin, baserat på artificiell kontrast av blåsans inre hålighet och efterföljande röntgenbilder.

Med hjälp kan du visualisera blåsans storlek, form och position, bestämma närvaron eller frånvaron i inkavets hålighet (stenar, tumörer). Vissa modifieringar av denna teknik gör det möjligt att bedöma mucosans fina struktur.

Cystografi används för att upptäcka betong i blåsan, inflammatoriska eller tumörförändringar i dess väggar, anomalier vid utvecklingen av detta organ.

Det produceras genom introduktion av olika kontraster i blåsans hålighet, det finns flera sorter av denna teknik som skiljer sig åt i samband med den använda kontrasten och metoden för dess introduktion.

Metoden för cystografi bygger på en röntgenundersökning av blåsan efter att ha kontrasterat sin hålighet eller inre yta.

För närvarande ersätts denna teknik gradvis av andra, mindre invasiva diagnostiska tekniker (primärt ultraljud), men är fortfarande ganska populär i modern urologi.

Det finns flera sorter av cystografi som skiljer sig åt på olika sätt för att kontrastera blåsans inre yta. Den vanligast använda stigande cystografin, där en lösning av kontrastmedium injiceras i urinblåsan genom urinröret med hjälp av en kateter.

Mindre ofta utförs en nedåtgående cystografi, där kontrastmaterialet går in i urinhålan från njurarna - denna teknik är en naturlig förlängning och modifiering av urografistekniken. Av ett antal skäl används denna metod för forskning endast i samband med studien av funktionen och strukturen hos de övre delarna av urinvägarna.

Ändring av de två ovan nämnda teknikerna för att studera blåsan anses vara en mikrocystografi, i vilken den radiografiska processen för utmatningen av kontrastlösningen under urinering beaktas. Huvudsyftet med denna studie är att studera motiliteten hos denna avdelning i urinvägarna och att identifiera vesikoureteral reflux.

Ännu mer sällan i modern urologi används metoden för kontrasterande blåsan genom att fylla den med olika gaser - pneumocystografi.

Ibland med hjälp av dubbelkontrastmetoden - först sprutas in i hålrummet bubblan uppslamning av bariumsulfat och tilläts tid att sedimentera till slemhinnan, och sedan vätskan avlägsnas och införes i en liten mängd gas, sedan producera en serie röntgenbilder.

Trots den tekniska komplexiteten i sedimentära cystografi, tillåter denna teknik för att utvärdera den fina strukturen av slemhinnan, identifiera dess minsta defekter eller tumörer, liksom för att detektera närvaron av stenar röntgen.

vittnesbörd

I modern urologi är huvudindikationerna för cystografi klagomål relaterade till blåsans involvering med oklara eller opålitliga resultat av ultraljud.

Sålunda, med olika skador i denna avdelning i urinvägarna, kan frekvent och smärtsam urinering förekomma, blod i urinen (hematuri), smärta i underlivet och perineum och retention av urinering.

Cystografi används också för misstänkta abnormiteter i utvecklings- och urinfel - divertikula, fistel, orgeldubbling.

I vissa fall, denna diagnostiska teknik som används för att detektera tumörer i blåsans vägg, stenar och inflammatoriska processer i kroppshåligheten, samt att detektera vesikouretär reflux - i det senare fallet, tillämpa den metod för tömning cystografi.

Kontra

Absoluta kontraindikationer mot cystografi beror på användningen av kontrastmedel och strålningsbelastningen som kroppen upplever under denna studie.

Förfarandet är inte indicerat i närvaro av akut inflammation i de nedre urinvägarna (uretrit, cystit, prostatit), intolerans mot joderade kontrastmedel, såväl som under graviditet.

Sorter av tekniker involverar administration i urinblåsan hålrums gaser (aerocystography, sedimentär cystografi) kan inte tillämpas i fall av misstänkt blödning eller bristning av blåsväggen av hotet av gas emboli. Fallande cystografi är kontraindicerat vid allvarligt njursvikt och endokrina sjukdomar (hypertyreoidism, diabetes mellitus).

Förberedelse för cystografi

I överväldigande majoritet av fallet utförs proceduren i riktning mot en urolog eller andrologist, ibland krävs information som erhålls under denna studie av en onkolog eller kirurg. Som regel förekommer uppförandet av denna manipulering för olika indikationer nästan alltid av utnämningen av ett allmänt urintest och ultraljudsundersökning av urinsystemet.

Om de data som erhållits under dessa diagnostiska manipuleringar är otillräckliga för diagnos eller tvetydig, vädja sedan till metoden för cystografi. Denna metod kräver ingen speciell förberedelse, det enda undantaget är dess kombination med urografi, vilket orsakas av intravenös kontrast. Av denna anledning, före cystografi, är det nödvändigt att avstå från att äta.

Metod för genomförande

Före proceduren, som åtföljs av kateterisering av urinröret (stigande cystografi eller användningen av dubbel kontrast) administreras patienten lugnande medel och smärtstillande medel. I de flesta kliniker, före införandet av kontrast, görs en översikt röntgen i bukregionen för att identifiera gasackumuleringar och andra egenskaper.

Sedan placeras en särskild kateter i urinröret i den bakre positionen och trycker försiktigt upp den till blåsan, sedan injiceras 150-300 ml av en lösning av kontrastpreparat genom ett rör genom en speciell spruta. När blåsan är fylld, är den faktiska cystografin klar - flera bilder tas i olika projektioner (beroende på indikationer på proceduren).

Detta bestämmer organets form, storlek och position, närvaron av fyllningsdefekter i den, som motsvarar stenar eller tumörer. För en mer känslig studie av blåsan används dubbel kontrast - efter injicering av en liten mängd kontrastlösning injiceras 100-150 ml luft i kroppen.

Denna metod för cystografi kan avslöja även de minsta defekterna på slemhinnan som motsvarar tuberkulos, inflammation eller erosion.

Fallande cystografi skiljer sig från den tidigare versionen genom att kontrasten inte injiceras genom katetern, men intravenöst - jet eller dropp, beroende på njurens funktionella aktivitet.

Därefter tar de bilder och väntar tills den nödvändiga mängden urin som innehåller kontrast ackumuleras i blåsan - vanligtvis under normal drift av njurarna tar det ungefär en timme. Då tar de bilder i de nödvändiga projektionerna.

Nedåtgående cystografi, enligt de flesta radiologer, är en mycket mindre tillförlitlig metod för att studera blåsan jämfört med den stigande.

För att utföra en blandad cystografi, uppmanas patienten att urinera efter att ha fyllt blåsan med kontrast (stigande eller nedåtgående), under urinprocessen, ta sekventiella skott eller videoband med hjälp av ett fluoroskop. En viktig diagnosfunktion i detta fall är detektering av en kontrast från urinblåsan till urinröret - detta indikerar förekomst av återflöde i urinvägarna.

Kostnad för cystografi i Moskva

Priset på studien varierar mycket, eftersom denna teknik har många sorter, kan utföras i kombination med urografi, ultraljud och andra diagnostiska förfaranden.

Dessutom kan kostnaden påverkas av valet av kontrastberedning, dess mängd (vilket beror på den ungefärliga volymen av blåsan), behovet av ytterligare (dubbel) kontrast.

Eftersom cystografi av något slag är en relativt invasiv metod för diagnos, akuta indikationer för dess genomförande finns det lite, det utförs på basis av resultaten av ultraljud och urin, som också kan ingå i kostnadsstudien.

Mer överkomliga priser för cystografi i Moskva erbjuds vanligtvis av offentliga medicinska institutioner, utrustning för denna metod är inte sällsynt eller knapp, den är tillgänglig på nästan alla sjukhus.

I Moskva kostar cystografi 3209 rubel. (i genomsnitt). Du kan gå igenom proceduren till 155 adresser.

Blåsers cystografi i ett barn

Om det finns misstanke om närvaron av urinvägarna i urinvägarna, visas cystografi hos mikturer hos barn och vuxna med hjälp av ett kontrastmedium. Denna diagnosmetod hjälper doktorn att identifiera genitourinärsystemets patologi och påbörja adekvat behandling.

Innehållsförteckning:

Vad är blåsans cystografi, hur utförs det och vad är konsekvenserna för patienten med komplikationer?

Allmän information och mål

Blåsa röntgen är indikerad för personer som har njure och urinvägssjukdomar. Tack vare diagnosen kan läkaren ta tydliga bilder och få data om urinorganens arbete, oavsett om det finns patologier eller andra anomalier.

Cystografi utförs med ett kontrastmedel och användningen av röntgenstrålar, så förfarandet har dess fördelar, nackdelar och kontraindikationer.

Radiografisk undersökning kommer att visa inflammation i organs vävnader, utveckling av störningar och funktionsstörningar i njurarnas och blåsens arbete, förekomsten av tumörer av olika etiologier.

För förfarandet för cystografi för att ge exakta resultat, använd ett kontrastmedium, som läkaren kommer in i orgeln. Efter applicering av lösningen färgas njurarna och bilden blir tydlig och exakt. På så sätt ser doktorn de patologier och sjukdomar som påverkar organen. Radiografi av urinsystemet i barnet utförs vid urineringstillfället.

Tack vare detta bedömer läkaren tillståndet hos urinkanalerna och ser skador och inflammation på slimhinnans väggar. Cystografi hos ett barn visas i extrema fall då läkare inte längre har metoder för diagnos som tillåter att bestämma orsaken till patologin.

För att förhindra att proceduren inte används, eftersom kroppen utsätts för strålningsbelastning, och detta är farligt och skadligt för nyfödda och äldre barn.

Varianter av cystografi

Retrograd (stigande)

Cystografi visar en tydlig bild av blåsan.

Stigande retrogradcystografi utförs med användning av ett kontrastmedel, som måste injiceras i själva urinen. Kontrast kommer att fylla organet om urinering passerar.

Som kontrast, använd "Serganiz" 10% koncentration. När urinen är fullt fylld, utför läkaren en rad radiografiska skott i olika positioner.

Då behöver patienten tömma blåsan, varefter den sista, ytterligare bilden tas.

Stigande cystografi visar normalt en tydlig bild av blåsan, dess konturer är kontinuerliga, kapaciteten ligger inom normala gränser. Kroppen är inte förskjuten och ligger inom gränserna för dess plats. Yttre väggar smidiga, släta utan inflammation, icke-förtjockade. I närvaro av neoplasma, stenar och inflammationer har konturen en tuberös struktur, tonen är reducerad eller förhöjd.

Descending radiography

Fallande cystografi utförs med introduktionen av läkemedlet intravenöst. Det passerar genom cirkulationssystemet i njurcellerna och tränger in i urin och urinvägar med urin. Vätskan når den önskade koncentrationen 50-60 minuter efter administrering, så förfarandet för stigande cystografi är att föredra.

Miten

Vid urineringsprocessen utförs en mikrocirkulation.

Mikroskopisk radiografi utförs vid tiden för urinering. Vid denna tidpunkt kommer kontrastmedlet in i urinvägarna, så doktorn ser sina patologiska förändringar och anomalier.

Radiopaque medel injiceras i urinledningarna med hjälp av en kateter. Då måste personen gå på toaletten och under uppförandet utför läkaren en röntgenröntgen.

I slutet, när urinvägarna och blåsan blir tomma, tas den sista bilden.

dynamisk

Dynamisk cystografi innebär användning av ett kontrastmedel, vilket hjälper läkaren att spåra strukturen hos vävnaderna i urinblåsan och urinledningarna. Bilder tas med fyllning av blåsan och under tömning. Trots det faktum att patienten utsätts för en minimal dos av strålning vid denna typ av procedur, finns kontraindikationer och komplikationer kan uppstå.

utsöndrings

Sådan röntgendiagnostik är baserad på njurernas förmåga att särskilja den kontrast som införs i kroppen. Basen av kontrast är lösningar med jodinnehåll. Lösningen administreras intravenöst, vid dosering tar läkaren hänsyn till patientens vikt och ålder. Resultaten ger information om organens position och form, konturernas skarpa, effektiviteten hos njurarna, urinledaren och urinblåsan.

vittnesbörd

Radiografi av urinvägarna är en ytterligare metod för att diagnostisera med syftet att avslöja sjukdomar i urinvägarna och används för att klargöra diagnosen. Tack vare metoden kan du ta reda på formen, storleken och placeringen av urinvägarnas organ.

Metoden appliceras också vid misstanke om förekomst av malign eller godartad neoplasma, som placeras på prostatakörteln, för att bekräfta diagnosen divertikulos och inflammation i organvävnaderna. Biliär-ureteral reflux är också en indikation där det är nödvändigt att utföra radiografi.

Andra sjukdomar där diagnosen utförs:

 • med enuresis;
 • skador och tårar i orgeln;
 • medfödd patologi;
 • njursjukdomar;
 • tuberkulos av urinvägarna;
 • misstanke om närvaron av njurstenar och kanaler av sten och sand.