Huvud
Behandling

Vad är blåscystografi och hur utförs det för vuxna och barn?

Cystografi kallas ett röntgenprocedur för studien av blåsan. För att få en röntgenbild av ett ihåligt organ använder läkare ett kontrastmedel. Administreringssättet kan stiga upp och nedåt.

Funktioner av proceduren

Förfarandet utförs med användning av en kateter som fyller blåsan med 150 eller 200 ml av en lösning innehållande 10-30% av en radiopaque preparat. Denna beredning kan vara triombrast, jodamid, urografin och andra. Stigande sätt att introducera radiopaque substans genom urinröret. Nedåtgående utförs genom att införa den nödvändiga för proceduren för läkemedlet i venen. Efter det är blåsan efter en stund fylld och det är möjligt att utföra en röntgen.

Inte alltid dessa två typer av undersökning kan visa i detalj små tumörer och icke-kontraststenar i blåsan, så läkaren kan ordinera pneumokystografi. Det skiljer sig från cystografi genom att i stället för ett kontrastmedel injiceras ungefär samma mängd gas. Det kan vara koldioxid, syre, lustgas.

Det är möjligt att kombinera dessa två typer av påfyllning av det undersökta organet, det vill säga läkaren går in från 15 till 20 ml av lösningen och ca 200 cm3 koldioxid eller någon annan gas. Denna procedur kallas lacunarcystografi.

En annan typ av studie är mikstatsionnaya cystography, genomförd direkt under urinering, för att observera arbetet i urinvägarna, för att hitta platser av läckageradopaque läkemedel.

Alla dessa manipulationer är nödvändiga för att grundligt undersöka form, storlek, placering i urinblåsan, såväl som för att detektera olika patologier, störningar i urinvägarna, kroppsvägg förtjockning, tårar, stenar och sand, tumörer, återflöde och annan dysfunktion.

Cystografi utförs endast vid behov, slutligen, när andra studier (ultraljud, cystoskopi) inte ger en fullständig bild av en möjlig patologi.

Förfarandet rekommenderas inte för screening och för profylaktiska ändamål. Det är mycket smärtsamt och åtföljs av obehagliga känslor för patienten, särskilt om det är ett barn.

Indikationer och kontraindikationer

Som regel föreskrivs cystografi för sådana fenomen som:

 • enures;
 • misstanke om svullnad;
 • återflöde eller pauser
 • medfödda patologier av utveckling;
 • njure och blåsesjukdomar;
 • tuberkulos av excretionssystemet;
 • komplikationer efter infektionssjukdomar;
 • utseendet på stenar och sand.

Cystografi hos barn kommer att kräva föräldrar att förbereda sitt barn för denna procedur. Röntgenstrålar bör visa njurarnas och blåsens tillstånd så exakt som möjligt, men detta är bara möjligt när man skapar ett kontrastmedium. För detta ändamål är det nödvändigt att förkorta processen för gasning i tarmarna, eftersom luft kan skada forskningen och snedvrida resultaten av diagnostiken.

I två dagar rekommenderas det inte att dricka kolsyrade drycker och använda produkter som kan orsaka gasbildning och flatulens. På morgonen innan du går till cystografi är det bättre att göra en avundsjuka mot barnet.

Innan du utför ett test hos barn, ska läkaren ta reda på om barnet har kontraindikationer för förfarandet, om allergiska reaktioner på de ämnen som används under det är möjliga.

Om det finns sådana misstankar måste reaktionen på drogerna nödvändigtvis avslöjas.

Hur går forskningen?

Sekvensen av proceduren är som följer:

 1. Patienten lägger ryggen på röntgenapparaten. Den första bilden ska visa det allmänna tillståndet och placeringen av bukhålighetens, njurarnas, blåsans organ, så en person måste förbli immobil under en röntgen. För att få det optimala resultatet av studien införs en särskild substans i blåsan med hjälp av en kateter. Unga barn har rätt till högst 50 eller 100 ml vätska, men om barnet är över 12 år fylls den vuxna satsen: från 200 till 300 ml.
 2. När substansen administreras och under proceduren pressas katetern så att substansen inte läcker tillbaka. Denna del av undersökningen blir mest obehaglig för patienten på grund av smärtsamma känslor.
 3. När ämnet har fyllt kroppen, ta bilder i olika positioner: från rygg och buk, på sidan.
 4. För att tydligt visa bilden måste du höja dina ben med 90 ° och axlar. Vid slutet avlägsnas kateteret och röntgas utan blåsan.
 5. Om proceduren utförts av barnet bör du noggrant övervaka dess tillstånd efter det, eftersom om det finns luckor kan det radiopreparat preparatet gå in i blodomloppet, vilket kommer att orsaka sepsis - infektion i blodet.

Läkaren granskar noggrant de mottagna bilderna, om det behövs tar ytterligare test. Allt detta kommer att bidra till att identifiera förekomsten av oxalater i urinen, alla andra insättningar. Röntgenbilden visar tydligt blåsans form och konturer. Eventuella förändringar i strukturen, förtjockning av väggarna eller tumören kommer att visas på bilden.

Baserat på den information som erhållits, ordinerar läkaren behandlingen. Detta kan vara en medicinsk behandling, en särskild diet eller behandling med barn. Om en tumör eller brist upptäcks, utförs en kirurgisk operation.

Barn bör ha ultraljud av njurarna och blåsan i förväg för att identifiera problemet. Kanske är dessa uppgifter tillräckliga för syftet med behandlingen. Men om barnets cystografi fortfarande är nödvändig, berätta för honom om funktionerna i denna studie, så att han var redo att behöva drabbas av obehagliga känslor och inte var rädd under proceduren. Preliminär förberedelse hjälper till att göra en snabb undersökning för att ordinera en terapi enligt dess resultat. Stigande cystografi är kontraindicerad om en person har inflammatoriska processer i urinblåsan, urinröret, skrotan. I sådana fall praktiseras en nedåtgående metod.

cystografi

Cystografi är en instrumental metod för att studera blåsan, som består av en röntgenbild efter fyllning av orgel med vattenlöslig kontrast. Beroende på administrationsvägen för kontrastmediet stiger cystografi eller stigande. Descending Cystography är det sista skedet av excretorisk urografi när kontrasten administreras intravenöst, varefter den utsöndras av njurarna.

stigande samma cystografi Det utförs efter att blåsan är fylld med kontrast genom urinröret.

Retrograd (stigande) cystografi

Indikationer för cystografi

Med hjälp av denna metod kan du utvärdera blåsans form, storlek och position. Detta gör att du kan ställa en noggrann diagnos i nästan vilken sjukdom som helst i kroppen, för vilken antalet indikationer för cystografi är ganska bred.

Först, i mycket ung ålder, kan cystografi användas för att diagnostisera medfödda missbildningar. Sådana avvikelser som blåsens atresi eller dess dubbelarbete fastställs utan motstycke.

Vid äldre patienter är cystografi den metod som valts för diagnos av sådana patologier som blåsedivera, malign neoplasma eller urolithiasis. Naturligtvis, med tillkomsten av sådan modern teknik som ultraljud eller datortomografi, har cystografi något återhämtat sig i bakgrunden, men har inte förlorat sin relevans.

Det är obligatoriskt att utföra cystografi för blåsan eller duodenala fistelskador. Kontrast, lämnar blåsan, gör det möjligt att fastställa rätt diagnos och välja rätt behandling.

Mycket sällan utan cystografi undviks diagnosen av sådana sjukdomar som inflammation i perivaskulär vävnad eller prostatacancer. Dessutom används det ofta för vesikoureteral reflux.

Kontraindikationer till proceduren för cystografi

Som regel gäller alla kontraindikationer för genomförandet av detta förfarande framför allt uppstigande cystografi, eftersom det för genomförandet är nödvändigt att införa uretralkatetern i blåsans hålrum. Baserat på detta kan det inte utföras med akuta inflammatoriska sjukdomar i urinblåsan, urinröret och prostata. Detta kan leda till ytterligare irritation av slemhinnan och utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Dessutom är cystografi strängt kontraindicerat vid massiv hematuri eller urladdning av blod med urin. Faktum är att blodproppar, som finns kvar i blåsans hålighet, kan se ut som en fyllningsdefekt - ett visst tecken på blåsans tumör. Kontrastmediet kan också ändra urinfärgen, vilket gör det svårt att diagnostiskt diagnostisera hematuri i framtiden.

När det gäller nedstigande cystografi har den exakt samma kontraindikationer som excretorisk urografi, vilket måste beaktas vid tilldelning av en sådan studie.

Förberedelse för proceduren för cystografi

Förberedelserna för studien beror också på vilket speciellt procedurförfarande som är på plats. Om vi ​​talar om nedstigande cystografi, måste patienten före besöka manipulationsrummet fylla i ett kontrastmedel och en konventionell tjugo-spruta, genom vilken denna kontrast kommer att införas i patientens kärlsystem.

I samma fall, om det handlar om retrograd cystografi, bör preparatet börja minst en dag innan det hålls. Det är absolut nödvändigt att uppnå absolut renhet hos de externa genitala organen, eftersom detta direkt påverkar antalet komplikationer efter den utförda proceduren. I apoteket, före manipulation, är det också nödvändigt att köpa ett kontrastmedel och en uretralkateter för att införa den i patientens urinhålighet.

Cystografi med patientens ögon

I princip kan inget av metoderna för att genomföra cystografi kallas trevligt för patienten. Att överföra nedåtgående cystografi är särskilt svår för de patienter som är rädda för intravenösa och intramuskulära injektioner, eftersom det är med denna manipulation att förfarandet börjar. Vidare följer allt samma plan som i excretory urografi, bara en röntgen utförs inte efter 10 minuter efter introduktionen av kontrast, men efter en timme. Detta får tydligt se den radiografiska bilden av blåsan och för att ställa rätt diagnos.

Retrograd cystografi för patienten börjar med placering av urinvägskatetern. Som regel åtföljs detta av obehagliga känslor och för att minska dem, använder ofta droger som kateketer som inte bara förbättrar glidande effekt utan också minskar smärta vid urinkateterns placering. När den erforderliga mängden kontrast har injicerats genom uretralkatetern kan tuben avlägsnas från blåskaviteten. Som regel har patienten en skarp uppmaning att urinera, vilket måste försökas hävas, annars kommer resultaten av studien att vara felaktiga.

Efter undersökningsproceduren utförs, kan urinen ändra färgningen till en mer intensiv. För detta måste du vara beredd att inte misstänka dig själv av någon sjukdom och inte gå till sjukhuset omedelbart efter att ha återvänt från det.

Doktorens åtgärder vid cystografi

Doktorns uppgifter under denna studie bestäms också av typen av förfarande. Vid utförande av en nedstigande cystografi måste läkaren bara korrekt bedöma blåsans kontrastdiagram. Införandet av kontrastmedel och uppförandet av radiologiforskning är ansvarig för paramedicinsk personal. Urologen bör, med tanke på blåsans mottagna kontrastdiagram, korrekt bedöma formen, storleken, positionen hos den senare och ge en grundlig medicinsk slutsats om dess funktionella tillstånd.

Vid utförande av retrograd cystografi har läkaren ett direkt förhållande inte bara att avkoda röntgenbilderna utan även att utföra själva studien. Hans uppdrag innefattar placeringen av en uretralkateter och införandet av ett speciellt kontrastmedel. Därefter går patienten till röntgenrummet för att få röntgenfotografier av kontrastblåsan, avkodningen av vilken återigen är urologens ansvar.

Procedurens varaktighet och vistelsens längd på sjukhuset

Liksom allt annat beror också procedurens längd på den specifika typen av cystografi. När det till exempel faller, bör det ta minst åtta minuter, eftersom det är dags att det tar ett kontrastmaterial från det mänskliga blodet för att komma in i urinblåsan. Och om den här tiden för att lägga till trettio minuter till beredningen och en halvtimme för att avkoda röntgenbilden, visar det sig att det tar cirka två timmar för hela proceduren för nedstigande cystografi.

Trots det faktum att retrograd cystografi inte tvingar patienten att vänta en timme för filtrering av kontrastmedium, tar det inte mindre tid att utföra det. Faktum är att förberedelser för att upprätta urinkatetern och för inställningen i sig kan ta upp till fyrtio minuter. Resten av tiden används som regel för röntgenundersökning och avkodning av bilder.

När det gäller tiden som spenderas på sjukhus kan det inte vara alls, för i de flesta fall görs cystografi, oavsett sitt slag, på poliklinisk grund. Om patienten behöver en avdelningsregim, bestäms han inte av den diagnostiska proceduren, utan av patientens huvudsjukdom.

Möjliga komplikationer vid uppförandet av cystografi

Den vanligaste komplikationen som uppstår vid nedstigande cystografi är en allergisk reaktion på administrering av kontrastmedia. Som regel utvecklas den enligt den första typen av reaktivitet och uppträder som en attack av dyspné eller nässle. Patienter i det här fallet klagar på hosta, oförmåga att djupt inspirera och utseendet av röda kliar i olika delar av kroppen.

För att säkerställa att ett sådant kliniskt tillstånd inte har en progressiv fortsättning, får sådana patienter akutsjukvård i form av intravenösa hormonella läkemedel. Som praktiken visar, kan den tidiga introduktionen av sådana droger helt stoppa utvecklingen av kliniska symtom och leda till regression av den senare.

Tillsammans med allergiska manifestationer kan införandet av ett kontrastmedel uppvisa en nefrotoxisk effekt. I detta fall noterar patienterna en kraftig försämring i det allmänna tillståndet, utseendet på huvudvärk och yrsel. Dessutom kan de ha en obehaglig lukt av aceton från munnen. I det här fallet behövs mer allvarliga medicinska åtgärder. Patienterna placeras som regel i intensivvården, där de ges aktiv infusion och avgiftningsterapi.

När det gäller retrogradcystografi är de ovanstående komplikationerna uteslutna, eftersom kontrast införs direkt i blåsans hålighet och omger det mänskliga cirkulationssystemet.

Tillsammans med detta kan det finnas många andra specifika komplikationer. Om en urinkateter exempelvis införs kan en skada på urinrörets slemhinna orsakas av misstag. Som regel noteras detta hos patienter i äldre åldrar, då införandet av en gummikateter är omöjligt på grund av godartad prostatahyperplasi och det är nödvändigt att använda metallverktyg.

I det här fallet, om det finns en traumatisering av slemhinnan i urinröret, men kontrasten faller ändå in i urinhålan, kan skadan redan diagnostiseras med denna studie.

Den andra komplikationen som utvecklas med retrogradcystografi är akut urinretention. Återigen påverkar det äldre män, av de skäl som nämns. När du introducerar en stor mängd vätska tillsammans med ett kontrastmedel i blåsans hålighet, kan irritation av nervreceptorerna i organets muskelmembran och som följd slemhinnans reflexkramp uppträda. Problemet diagnostiseras vid en tidpunkt då, efter en röntgen, noterar patienten omöjligheten att urinera. Frågan löses genom att man ställer in samma uretralkateter eller applicerar epicystostomi.

Ed. läkaren urologen, sexologen och andrologen Plotnikov AN

Blåsers cystografi

För att fastställa den korrekta diagnosen för problem med urinvägarna kan läkaren ordinera en undersökning som blås- och njurcystografi. Vad är den här tekniken och hur behandlas cystografi hos barn, såväl som vuxna, i artikeln.

Cystografi är en metod att studera blåsan med hjälp av röntgenstrålar. Det används i det urologiska fältet för medicin för att identifiera patologi i kroppens urinväg. Dess väsen består i att fylla orgeln med en speciell kontrast. Diagnostisk verktygsröntgen, tillsammans med en kontrastlösning, ger en viss strålning till kroppen, därför är cystografi ordinerat strikt enligt indikationerna.

För närvarande inom medicinsk vetenskap finns det tre varianter av cystografi:

 • stigande (retrograd) cystografi;
 • nedåtgående eller intravenös cystografi;
 • mikstatsionnaya cystography.

Den optimala metoden är en stigande version av cystografi, eftersom med den nedåtgående urinen med kontrast ackumuleras endast i reservoaren efter 60 minuter.

Funktioner av typerna av cystografi

Principen av stigande cystografi är att en lösning med kontrastegenskapen injiceras i urinblåsan med hjälp av en kateter. Han fläckar orgeln och doktorn kan undersöka orgelns kontur, dess volym, förekomst av återflöde, trauma. Normalt har män en rund blåsan, hos kvinnor är den oval, och hos barn är den päronformad.

När nedlänk (utsöndrings) utföringsform, kontrastmedlet administreras intravenöst och förfaranden det missar blodet till njurarna och urinblåsan.

Mikroskopisk syn är baserad på radiografi under urinröret. Kontrast på denna punkt fyller kanalen av urinering, så doktorn kan se alla sina defekter. Kontrast införs genom en kateter i urinledningarna, då måste personen urinera. Under detta tas ett antal bilder, den sista efter att bubblan har tömts.

När stigande urografi bestämt alla samma patologi som en ned version, men bilden blir mer tydlig och definierad vesikoureteral reflux.

Tillämpningsområde

Cystografiska tekniker används oftast för att bekräfta en befintlig diagnos. Indikationer för det är mycket omfattande. Hennes bröstben är föreskriven för att upptäcka abnormiteter i urinvägarna (dubbelblåsning, atresi). Vuxna patienter cystografi utses i en situation där läkaren har en misstanke om neoplastiska sjukdomar, tuberkulos, urinorganen, diverticula av urinblåsan och andra urinvägar sjukdomar. Förekomsten av konkrement och sand, nefrotiskt syndrom, är också en indikation på en sådan undersökning. Visar cystografi och närvaro av återflöde, ruptur, olika komplikationer efter infektioner, tuberkuloseprocess, prostatacancer. Gör det och med urininkontinens. Var säker på att utföra cystografi med traumatiska skador, med fistösa hål mellan tarmarna och blåsan.

Kontra

För att minimera de farliga konsekvenserna av cystografi bör man komma ihåg att det finns situationer där det inte är tillåtet att använda det. Oftast är detta relaterat till stigande cystografi på grund av metoden att införa kontrast (nämligen i själva blåsan). Det är omöjligt att genomföra denna undersökning med:

 • Närvaro av blod i urinen (blodproppar av diagnostiker kan ta för stenar);
 • formationer och inflammation i genito-urinorganen (cystit, uretrit, pyelonefrit, glomerulonefrit, prostatit).

Fallande cystogram vy har väsentligen samma kontraindikationer som upplänken.

Hur man förbereder?

Beredningen beror på metoden för cystografi. Om detta retrograd dess variation, att en sådan studie måste banta för god visualisering av organ måste minska konsumtionen av gasbildande livsmedel (bönor, kål, konfektyr, kolsyrat vatten) under två dagar före cystografi. Det rekommenderas att använda te med fänkål eller dill vodichku. Använd inte vätska som kan ändra färg på urinen.

Det är viktigt att iaktta hygienen hos de yttre könsorganen, detta påverkar sannolikt sannolikheten för komplikationer.

Dessutom bör man se till att barnet har en tom tarm. Om han har en tendens till förstoppning, ska du ta mediciner som är laxerande.

Och med en nedstigande patient behöver du bara en kontrast och en spruta för introduktionen. Båda kan köpas på apoteket.

Nödvändigt före cystografi måste du genomgå specialistkonsultation, doktorn måste ge en slutsats om avsaknaden av allergi mot kontrast. Föräldrarna bör också förklara för sina barn, innan de gör ett förfarande, att i samband med hennes prestation kan det finnas smärtsamma förnimmelser.

Steg och principen om ledning

Alla mödrar och pappor undrar hur cystografi görs hos barn, har studien en fara? Innan denna metod används för att upptäcka sjukdomar måste föräldrar ge skriftligt tillstånd för genomförandet.

Det finns flera steg i proceduren:

 • göra ett test som utesluter en allergisk reaktion i barnet för kontrast (barn brukar använda en kontrast som har en vätskekonsistens på grund av deras större motståndskraft mot förstörelse);
 • i första hand måste du ta bort alla smycken;
 • Om det behövs måste du ta av dig kläderna.
 • blåsan töms
 • barnet är placerat med ryggen på röntgenapparaten;
 • administrerat kontrastmedel via katetern vid en retrograd cystogram som sedan klipiruyut att inte läckt kontrastmedium (för spädbarn yngre än mängden kontrast 50-100 ml för barn över 12 år administrerades cirka tre hundra milliliter);
 • införandet av kontrast genom venen under excretorycystografi;
 • om cystografi utförs i hanen, placeras testiklarnas placering en skyddsplatta
 • ta en bild av njurarna, urinblåsan, urinledaren för att bestämma bildens tydlighet och organens placering
 • ett antal bilder ska tas i position på sidan, på baksidan vid tidpunkten för injektionen av ämnet och senare;
 • Efter kateteret avlägsnats sker urinering och en ögonblicksbild utförs också;
 • Efter avslutad procedur ska barnet övervakas av medicinsk personal, och han ska också ligga i sängen i 24 timmar.

Pojken är oftast föreskriven excretory (descending) cystografi, detta beror på den speciella strukturen i urinröret, vilket gör det svårt att göra en kateter.

I regel utser en läkare för noggrann diagnos utöver cystografi allmänna blod- och urintester samt blodbiokemi.

Det är viktigt att den exakta mängden kontrastmedium beräknas. Det bestäms av en särskild formel från Tichel.

Några funktioner i proceduren av patientens ögon

Det kanske mest obehagliga ögonblicket för dem som är rädda för injektioner, kommer att bli introduktion av kontrast i kärlet. Men detta är bara för utsöndringsvariationer.

Och med en retrograd procedur kommer att börja med att patienten läggs en kateter. Detta är det mest smärtsamma ögonblicket i det här fallet.

I regel använder läkaren, när han inför en kateter i urinröret, en bedövningsmedel som också underlättar sin passage. För det mesta använder de Catedjel.

Efter kontrastvattnet är kateterröret avlägsnat. Vid denna tidpunkt finns det en skarp uppmaning att urinera, den måste hållas.

Med retrograd cystografi lägger doktorn själv en kateter, introducerar ett kontrastmedel.

När det gäller procedurens varaktighet är det nedre alternativet längre, det tar minst en timme. Det är under denna tid som kontrastlösningen kommer från blodomloppet in i blåsan. Det tar i genomsnitt cirka 120 minuter. Detta tar hänsyn till förberedelsesteget och avkodningen av totalen.

Retrograd procedur kräver inte mindre tid. Detta beror på den långa förberedelsen för installationen av katetern.

Utvärdering av resultat

Efter att ha fått bilder och analysresultat kan läkaren ge en exakt slutsats om förekomst eller frånvaro av patologi. Baserat på det faktum att läkaren föreskriver diagnosen, kan patienten hänvisas till ett sjukhus eller han kan behandlas outpatient. Om tumörformationer upptäcks, uppträder en operativ behandling.

Eventuella komplikationer

Konsekvenserna av cystografi är ofta. Speciellt handlar det om utsöndring. Den vanligaste är allergi. Det finns en sådan reaktion i form av urtikaria eller en attack av brist på luft. Med denna komplikation behöver patienten omedelbar administrering av ett hormonellt medel som kommer att stoppa attacken.

Det kan också utveckla en toxisk effekt på njurarna. Detta tillstånd kommer att göra sig känt huvudvärk, aceton lukt från munnen, svaghet. I det här fallet är det nödvändigt att placera undersökaren i intensivvården och genomföra infusioner och avgiftning.

Och med stigande sådana komplikationer utvecklas inte, t. kontrasten injiceras i urinröret. Oftast är det en urinvägsinfektion, men om läkaren är oerfaren kan skador eller brist på slemhinnan hos de undersökta organen inträffa. Äldre män har ofta akut urinretention. Det händer eftersom receptorns apparat i blåsan är upphetsad när lösningen injiceras, detta leder till spasticitet i sphincten. Denna komplikation bestäms av oförmåga att urinera efter slutet av studien.

recensioner

Feedback om förfarandet gör det klart hur allvarligt och osäkert det är.

slutsats

Vuxna och föräldrar till barn bör förstå att en bra och informerad förberedelse för en sådan undersökning är nyckeln till det framgångsrika beteendet.

Blåsprövning eller cystografi hos barn: hur är det gjort, funktionerna i proceduren, beredning och genomförande av diagnosen

Cystografi är en komplex diagnostisk procedur. Blåsans undersökning utförs strikt enligt indikationer, om andra metoder inte ger ett exakt svar på frågan om orsakerna till patologiska processer i urinvägarna.

Det är viktigt att veta indikationerna och kontraindikationerna för att utföra cystografi hos barn. Hur görs blåsans undersökning med kontrastmedium? Finns det något obehag under proceduren? Vad visar studien? Svar i artikeln.

Allmän information

Förfarandet innefattar införande av röntgenkontrastmedel i blåsans hålrum. Läkare fyller kaviteten med en lösning (från 50 till 200 ml beroende på barnets ålder) innehållande 10-30% av Urografine, Yodamina, Triombrast.

I början av proceduren och efter att alla områden fyllts med ett kontrastmedel gör läkaren röntgenstrålning för att bedöma tillståndet hos det urogenitala systemet. Ett speciellt läkemedel fläckar vävnaderna, alla drabbade områden är väl utmärkta i bilderna. Resultaten av studien visar en tydlig radiografisk bild av blåsans hålighet. Förfarandet, beroende på sorten, tar 30 till 60 minuter, med beredning - upp till två timmar.

Egenskaper och typer av forskning

Cystografi utförs med två huvudmetoder:

 • bottom-up-metod. En röntgenkontrastpreparation injiceras i blåsan genom urinröret med en kateter. För att minska obehaget används gel Catejel med en analgetisk effekt;
 • top-down-metod. Kompositionen injiceras i venen, sedan transporterar blodet substansen genom kroppen, efter en viss tid tar läkemedlet in i blåsan fläckar vävnaden. Från och med nu kan du ta röntgenstrålar. Metoden är mindre smärtsam, men penetrationen av kontrast i blodet ökar risken för allergiska reaktioner.

Lär dig om orsakerna till glukosuri och hur man tar indikatorerna tillbaka till det normala.

På hur man tar ett smet från urinröret på kvinnornas flora och det visar resultaten läsas på denna adress.

Till anteckningen:

 • med utveckling av icke-kontrasttillverkningar och tumörer av liten storlek krävs en annan typ av forskning - pneumokystografi. Huvudskillnaden är införandet av en gas i bubblans hålighet, inte förberedelsens flytande form. Förfarandet använder syre, koldioxid eller kväveoxid;
 • Ibland kombinerar läkare gas och vätska för att diagnostisera komplexa fall av sjukdomar, urinvägarna och tumörprocessen. Lacunarcystografi är en mycket informativ metod;
 • Om barnet har problem med urinering kan urologen ordinera en mictorisk cystografi. Studien utförs direkt vid utsöndring av urin. Tekniken ger noggranna uppgifter om områdena läckage av röntgenkontrastmedium. Obehagligt ögonblick - psykiskt obehag, vilket barnet är svårt att klara av.

Fördelar och nackdelar

Diagnostiska studier med kontrast har både styrkor och svagheter. Trots det höga informationsinnehållet i cystografi har metoden några negativa punkter, vilket är viktigt att uppmärksamma föräldrarna.

Läkaren ska förklara hur man förbereder barnet för proceduren för att minska risken för komplikationer och felaktiga resultat. Vårdgivarna ska förhindra negativa konsekvenser följer exakt diagnostiska regler att ta hänsyn till patientens ålder, tillstånd av problematiska organ hos patienten.

fördelar:

 • Röntgenbilder visar alla abnormiteter som är svåra att känna igen med cystoskopi och ultraljud.
 • För den mest kompletta bilden i svåra fall kan läkare välja den optimala metoden: lacunar eller pneumocystography;
 • Resultatet av studien är klar efter en kort tid efter proceduren. Läkaren bedömer vävnadsskador, ger en preliminär slutsats, riktar sig till en barnlig urolog.
 • Nya röntgenapparater med digital upplösning gör att du kan studera hela processen: från att fylla bubblan till att ta bort urinen. Med dynamisk cystografi reduceras strålningsbelastningen avsevärt, vilket är särskilt viktigt vid undersökning av barn.

nackdelar:

 • psykiskt obehag
 • Läkarens anvisningar är inte alltid tydliga för barnet.
 • smärtsamma förnimmelser uppträder under införandet av katetern;
 • möjliga komplikationer i form av allergiska reaktioner på läkemedlet, nefrotoxisk effekt. I retrograd cystoskopi noterade komplikationer är frånvarande, men det kan finnas andra problem: akut urinretention i bakgrunden av en spasm i sphincter och urin slemhinna skada (vanligare hos äldre);
 • med sprängningen av blåsans väggar kan kontrastmedlets penetration i blodet utlösa sepsis.

Indikation för diagnosen

En komplicerad diagnostisk undersökning föreskrivs efter en preliminär undersökning av en liten patient. Det är viktigt att samla blodprov, uriner, för att göra ultraljud, för att genomföra urografi.

Införandet av radiopakt ämne i hålrummet i urinblåsan hos barn är inte önskvärt, barnet och föräldrarna är ofta rädda för förfarandet förutsättningarna för utvecklingen av stress. Om resultaten av andra typer av undersökningar är ingen exakt information om orsakerna till negativa symptom, lokalisering, svårighetsgrad den patologiska processen i urinvägarna, är det nödvändigt att utföra cystografi.

Huvudindikationer:

 • patologi av bönformade organ och urinblåsa;
 • urininkontinens
 • sprickor eller återflöde av blåsan;
 • detektering av en tumör av oförklarlig etiologi;
 • njurar tuberkulos
 • ackumulation av sand- och saltkoncentrationer;
 • anomalier vid utvecklingen av det urogenitala systemet.

Kontra

Stigande cystografi utförs inte i följande fall:

 • inflammation i pungen, urinröret, urinblåsan;
 • urladdning i urinen av blodproppar eller massiv hematuri.

Hur man förbereder ett barn: Råd till föräldrarna

I de flesta fall undviker läkare cystografi, använder andra diagnosmetoder. Om du inte kan undvika nedstigande eller stigande cystografi, måste föräldrarna förklara för barnet hur studien ska utföras och varför du kommer att behöva lida lite under proceduren.

Psykologisk förberedelse är viktig, en tillgänglig förklaring av metoden och dess betydelse. De mindre föräldrarna panik, desto lägre risk för rädsla för en son eller dotter.

För att få tillförlitliga resultat bör patientens diet ändras:

 • i en vecka från menyn för att utesluta alla namn som orsakar ökad gasbildning i tarmarna. Ge inte bönor, mousserande drycker, muffins, färsk mjölk;
 • Om ett barn lider av förstoppning, tar en liten patient en mild avgiftning i två veckor före proceduren.
 • barn får te, varning ackumulering av gaser eller dill vatten;
 • två dagar före undersökning av blåsan förbjuder läkaren kategoriskt produkter som orsakar flatulens;
 • På dagen för studien är en avundsjukdom nödvändigtvis placerad för att maximera avlägsnandet av rester av mat och gaser från tarmarna.

Hur man behandlar akut njursvikt? Titta på valet av effektiva terapier.

Om hur excretory urografi av njurar med tillämpning av kontrastmedium utförs är skrivet på denna sida.

Följ http://vseopochkah.com/lechenie/protsedury/laparaskopiya.html länken och läsa om funktionerna i laparoskopi i nefrologi och urologi.

Hur utförs proceduren?

Alla typer av cystografi ger psykologiskt obehag för patienten, med den stigande metoden i studien, upplever smärtsamhet med placering av urinvägskatetern. Det är viktigt att utföra alla lag av läkare för att få det mest exakta resultatet. Efter proceduren byter ofta urin färg: en röntgenkontrastämne visas.

Information om studien:

 • Efter förberedelse ligger patienten på röntgenapparaten (position "på baksidan"). Under första fasen är det nödvändigt att ligga stilla. Läkaren gör en allmän ögonblicksbild av det urogenitala systemet;
 • då fortsätter doktorn till den mest obehagliga delen - introducerar en kateter genom vilken blåsans hålighet fylls med en vätska med en röntgenkontrast substans eller gas. Upp till 12 år är 50-100 ml av läkemedlet tillräckligt, ungdomar har en vuxen norm på 200-300 ml;
 • Under introduktionen av kontrast och under undersökningen pressar doktorn katetern, vilket provar ömhet och uppmaning att urinera. Utan detta stadium kan du inte göra det - det är viktigt att hålla kontrasten inuti hålrummet så att ämnet inte läcker ur blåsan under proceduren.
 • Efter att ha fyllt blåsan med en speciell substans tar radiologen flera skott i olika utsprång: på sidan, på buken och bakifrån. En liten patient bör höja benen till en nivå av 90 grader, dessutom höja axlarna. I denna situation är bilderna mest tydliga och informativa;
 • Vid slutet av proceduren tar doktorn bort katetern, tar en bild av den tomma blåsan;
 • Efter undersökningen undersöker läkaren de färdiga bilderna, analyserar bilden. När identifiera eventuella diskontinuiteter uretral fistel vägg, eller blås barn kräver sjukhusvistelse för förebyggande av sepsis: genom zonen av diskontinuiteter kontrast kommer in i blodströmmen;
 • Efter proceduren, i avsaknad av komplikationer, är sjukhusvistelse inte nödvändigt, oftast utförs cystografi på poliklinisk basis. Observation av läkare av den urologiska avdelningen är nödvändig om tidigare en liten patient kom in i en medicinsk institution med svåra patologier i urinvägarna och cystografi är en av de planerade undersökningsmetoderna.

Diagnostiska resultat

Vad visar cystografi? Förfarandet gör det möjligt att exakt bestämma zonen för lokalisering av det patologiska fokuset, svårighetsgraden av förändringarna och spridningen av inflammation, typen av tumörprocess eller stenarnas storlek. I den första bilden ser radiologen den exakta platsen för njurarna och andra organ i urinvägarna. Efter att ha fyllt kaviteterna med röntgenkontrastmaterial är det möjligt att identifiera patologier som är svåra att känna igen vid ultraljud och cystoskopi.

I de färgade organen är avvikelser väl urskiljbara:

 • medfödda defekter hos blåsan och bönformade organ
 • divertikula och njureureteral reflux;
 • konkrement i urinvägarna;
 • förändring i strukturen och tjockleken av bubblans väggar;
 • fistlar, traumatiska skador på blåsans väggar och andra delar av urinvägarna;
 • tumörer och concrements av vilken storlek som helst;
 • inflammatoriska processer i naturliga filter, urinblåsor, urinledare, andra patologier.

Nästa video om träningsegenskaperna och reglerna för att utföra blåscystografi:

Hur utförs cystografi och vad är det?

Oftast kan personer i alla åldrar och kön diagnostiseras med blåsesjukdom. Liknande patologier åtföljs av obehagliga smärtssyndrom och andra känslor.

Varje sjukdom kräver kompetent och snabb behandling. Innan behandlingen startas är det nödvändigt att korrekt fastställa diagnosen och orsaken till sjukdomen.

I medicin finns det många diagnostiska metoder för undersökning av kroppen, varav den ena är cystografi - detta är en av metoderna för blåsforskning.

Cystografi som en metod för undersökning

Bland metoderna för undersökning av urinvägarnas organ spelar cystografi en viktig roll. Man bör emellertid komma ihåg att detta förfarande är ganska obehagligt för patienter och föreskrivs när andra diagnostiska metoder inte är tillräckligt informativa för att bestämma en noggrann diagnos.

Vad är cystografi? Denna diagnostiska undersökning av organen i genitourinärsystemet - blåsans röntgen med införandet av ett kontrastmedium.

Typer av cytografi

Cystografi är följande tre typer:

 1. Stigande cystografi. Blåsan är förtunnad med en kateter, fylld med en speciell vätska och flera radiografiska skott i olika utsprång. Vid slutet av proceduren måste patienten tömma blåsan. Då tas bilderna igen.
 2. En introduktion av radiopaque substans i venen utförs, bilderna tas efter ett tag när läkemedlet går in i urinblåsan. Röntgenstrålar utförs i endast en position. Denna undersökningsmetod låter oss fastställa gränserna och formen på urinorganet.
 3. Misstänkt cystografi - diagnos utförs vid urineringstillfället.

vittnesbörd

Blåsers cystografi kan anges i följande fall:


 • i närvaro av concrements;
 • med förvärring av sjukdomar i det genitourära systemet;
 • för diagnos av medfödda anomalier i urinvägarna;
 • vid misstänkt blåsbrott
 • med utveckling av komplikationer efter överförda infektionssjukdomar;
 • vid upptäckt av sjukdomar i samband med njurarna.

Förfarandet är allvarligt och allvarligt, så studien kräver föregående samtycke från patienten. Det är nödvändigt att förhandsdiagnostisera, överlämna laboratorietester.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas på förekomsten av en eventuell reaktion på komponenterna i den administrerade substansen, särskilt när man utför cystografi till barnet, kan ytterligare test ges till detta ändamål.

Cystografi är endast föreskriven i närvaro av indikationer, eftersom det i en process av forskning får kroppen en viss dos av strålning. En liknande metod används för att bekräfta diagnosen. I förebyggande underhåll av en sådan diagnos kan inte vara.

Kontra

Cystografi är inte tillåtet i alla fall. För denna diagnostiska undersökning finns följande kontraindikationer:


 • senaste kirurgiska ingreppet;
 • rubbning av urinvägarna;
 • intolerans av komponenterna av läkemedel som används i undersökningen;
 • graviditet;
 • Förekomsten av kronisk och akut njursjukdom;
 • patologiska processer av urinorganen av infektiös natur.

Cystografi får inte heller utföras för att undvika risk för komplikationer i följande fall:

med en riklig urladdning av blod under urinering - blodproppar på röntgenstrålen kan definieras som tumörliknande formationer;
med urinrörsskador, eftersom förfarandet kan förvärra situationen och leda till inflammation.

Förberedelser för förfarandet

Cystografi är en planerad metod för undersökning, den måste förberedas på förhand. Under två till tre dagar före förfarandet bör kosten följas, det är nödvändigt att avstå från att använda gasproducerande produkter.

Det är förbjudet att äta mat, vätska eller mediciner som kan prova en förändring i urinfärgen.

På kvällen, dagen före undersökningen och på morgonen på dagen för förfarandet, är det nödvändigt att göra en laxerande svimma för att rensa kroppen. När frekvent förekomst av förstoppning rekommenderas att hålla sig till en speciell diet i en vecka eller dricka en kurs av laxermedel som föreskrivs av läkaren.

Du måste också korrekt iaktta god personlig hygien yttre könsorgan, eftersom förekomsten av patogena bakterier på slemhinnor ökar sannolikheten för komplikationer under förfarandet, såsom infektion i urinblåsan.

Förberedelser för barns cystografi kräver att man följer samma regler och riktlinjer som för vuxna. Det är viktigare att förbereda barnet moraliskt och ha sagt att vid inspektion kommer det att bli smärtsamma förnimmelser.

Spädbarn kan genomgå anestesi. Anestesi väljs av en läkare, med beaktande av de samtidiga sjukdomarna och barnets ålder.

Man bör komma ihåg att för att utföra proceduren måste du först köpa en urinarkateter, vilken är vald efter storlek. För cystografi behöver barn det minsta röret i diameter.

bärande cystografi

Före undersökningen har patienterna många frågor: hur är cystografi gjort, varför kan smärtsyndrom inträffa?

Förfarandet utförs liggande på det roentgenologiska bordet. Det är nödvändigt att övervaka patientens fortsatta orörlighet, eftersom en generell ögonblicksbild av det urogenitala systemet kommer att genomföras under denna period.

Efter att en kateter satt in i urinorgankontrasten, utförs röntgenstrålarna i en annan position hos patienten - på sidan, från buken och bakifrån. För att förhindra förlust av det injicerade ämnet med kontrast ligger katetern mot blåsans vägg, vilket kan bli ett obehagligt ögonblick och framkalla smärtaattacker. Vid slutet av proceduren avlägsnas kateteret och en bild av blåsans tömda hålighet utförs.

Du kan också introducera kontrast genom venen, substansen går in i urinblåsan med urin. Metoden är mindre smärtsam men med ökad risk att utveckla en allergisk reaktion.

Det är viktigt att överväga den exakta beräkningen av dosen av kontrastmediet som administreras (bestämt enligt ett visst schema).

Processens gång är annorlunda. Undersökningen kan variera från några minuter till en timme, beroende på typen av cystografi. Diagnos utförs i en medicinsk institution, efter det kan patienten gå hem.

Utvärdering av resultat

Den behandlande läkaren ska dechiffrera den resulterande röntgenblåsan för en detaljerad bild av situationen. Baserat på bilderna är det möjligt att diagnostisera en sjukdom - för att identifiera förekomst / frånvaro av patologi:

 • På roentgenogrammen av en förstörd blåsan kan man överväga och utvärdera storleken, formen, avslöja förändringar i urinorganets organ.
 • detektera neoplasmer;
 • bedöma omfattningen av urinexpansion
 • för att avslöja närvaron och lokalisera stenarna.

Cystografi kan således exakt bestämma platsen för det patologiska fokuset, graden av utveckling och spridning av inflammatorisk process, en specifik typ av sjukdom.

Fyllning av kaviteterna med en kontrasterande substans hjälper till att identifiera utvecklingspatologier på bilden, vilka är svåra att känna igen med hjälp av andra diagnostiska studier. Avvikelser från normen kommer att synas i de organ som är målade på bilden.

Baserat på resultaten av proceduren ordinerar den behandlande läkaren en behandlingssätt eller patienten hänvisas till ett sjukhus.

Eventuella komplikationer

Efter eller under cystografi kan följande potentiellt farliga komplikationer uppstå:

 • allergisk reaktion på den administrerade substansen. Symtom i det här fallet kommer att bli utslag på huden eller andningssvårigheter i patienten. Sådana tecken kräver omedelbar medicinsk intervention för att snabbt lindra attacken och undvika utveckling av komplikationer. Som regel injiceras hormoner intravenöst;
 • en attack av svår huvudvärk, yrsel. Ett sådant symptom är ett tecken på en allvarlig komplikation som kräver omedelbar avgiftningsterapi. Som regel överförs patienten till återupplivning i detta tillstånd.
 • blåsans trauma (bristning) med införandet av en kateter;
 • retention av urin på grund av spasm i sfinkteren.

Utseendet av smärtsmärta och urin med en blekfärgad nyans vid första gången efter undersökningen är inte patologi och kräver ingen medicinsk intervention.

Sammanfattningsvis

Cystografi är en instrumental manipulation, vars beteende har både positiva och negativa sidor.

Fördelarna med denna diagnostiska studie är följande:


 • ett korttidsförfarande
 • kräver inte sjukhusvistelse
 • ger noggranna och pålitliga resultat
 • obetydlig risk för komplikationer (om alla villkor för förberedelse och förfarande observeras);
 • snabba resultat.

Liknande fördelar med diagnostik i kombination med en hög grad av informativitet gör det möjligt att tilldela rätt behandling. Dessutom, utan en sådan undersökning, är det omöjligt att utföra ett kirurgiskt ingrepp.

Bland nackdelarna är följande:

 • patient som tar emot en liten dos av strålning
 • psykiskt obehag
 • smärtsamma känslor, ibland oacceptabla för barn;
 • obehag inom två till tre dagar efter den diagnostiska undersökningen.

Ofta är det genom användning av cystografi att det är möjligt att diagnostisera många sjukdomar i tid. Denna undersökning bidrar till att bedöma urinets tillstånd och utifrån detta väljer du lämplig behandling.

Vid utnämning av cystografi bör du vara mentalt förberedd och följ alla rekommendationer från den behandlande läkaren.

Underhålla en hälsosam livsstil, förhindra utvecklingen av en kronisk sjukdomsform, genomgår regelbundet en medicinsk undersökning, och förfaranden som cystografi kan inte vara nödvändiga.

Blåsers cystografi hos kvinnor och män

Cystografi kallas vanligen som en av de typer av röntgenstudier som hjälper till att diagnostisera urinblåsan. Ofta är detta förfarande förskrivet för att identifiera och klargöra tecknen på ett antal sjukdomar, liksom valet av den mest effektiva behandlingen för sjukdomar i urinvägarna.

Indikationer för ledning

Indikationer för vuxna:

 1. stenar, fistel, främmande kroppar i blåsans hålrum;
 2. maligna neoplasmer, tumörer;
 3. Bestämning av graden av utveckling av tumörer och skada på blåsans vägg
 4. infektiösa, virala sjukdomar i urinvägarna i återfallet;
 5. kränkning av blåsans integritet
 6. problem med urinering
 7. urininkontinens
 8. komplikationer efter överförda virusinfektionssjukdomar;
 9. identifiering av störningar och patologier efter operation på blåsan;
 10. vesicoureteral reflux (urin återvände tillbaka till urinledaren);
 11. en neurogen blåsan;
 12. blåsans divertikula;
 13. svullnad av prostata;
 14. upptäckt av främmande kroppar i divertikula.

Indikation för proceduren för barn:

 • aktuell upptäckt eller eliminering av patologier och defekter i utvecklingen av urinvägarna;
 • okontrollerad urinering;
 • smärtsam eller svår urinering
 • förvärring av infektionssjukdomar;
 • tuberkulos av blåsan, urinvägarna;
 • förebyggande av vesicoureteral reflux.

Bland indikationerna för polycystografi för barn är diagnosen fistler i urinblåsan, liksom urinrörets divertikula.

klassificering

Som du vet, gör denna typ av forskning det möjligt att få en övergripande bild av blåsans interna struktur, för att bestämma dess externa konturer och för att upptäcka befintliga patologiska processer i urinvägarna.

Cystografi, beroende på individuella indikationer, utförs på poliklinisk eller sjukhusbasis, och innefattar användning av en radiopaque substans som injiceras i urinhålan. Efter fyllning av hålrummet med kontrastmedium en röntgen tas, möjliggöra att bedöma formen, storleken, blåsans placering, för att upptäcka sprickor, förtjockning av väggarna och förekomsten av främmande kroppar i urinvägarna.

Specialisten gör röntgenstrålar i olika projektioner för att exakt bestämma egenskaperna hos patogena processer. Baserat på de metoder och tekniker som används i undersökningen är förfarandet delat upp i följande typer:

 • Stigande cystografi (eller retrograd cystografi) - metod, vari den radiopaka fluiden införs direkt in i lumen av blåsan genom urinröret (uretra) med användning av en speciell kateter för detta ändamål. Vanligtvis används ca 150-200 ml saltlösning, som innehåller 10-20% av kontrastmedlet. Ofta används lösningar av sådana preparat som urografin, triombrast och andra vanliga urografiska kontrastpreparat för denna typ av procedur.
 • Nedåtgående cystografi är en metod för undersökning som involverar intravenös injektion av en röntgenkontrast substans. Denna typ av procedur tar längre tid, eftersom läkemedlet först kommer genom blodcirkulationen i njurarna, och sedan fyller urinvätskan urblåsan och urinhålan.
 • Lacunarcystografi består i att fylla blåsans hålrum med en blandning av radiokontrastvätska och gas i ett förhållande av 15-20 ml vätskeformigt ämne till 200 cm3 gasformigt. En liknande typ av forskning används om de stigande och nedåtgående metoderna inte ger en tillräckligt fullständig bild av de processer som förekommer i urinvägarna.
 • Pneumocystografi innebär användning av en rent gasformig substans för att upptäcka icke-kontrastande främmande kroppar, såväl som mycket små neoplasmer och tumörer. I denna undersökningsmetod används oftast syre, koldioxid eller kväveoxid. Användningen av luft är strängt förbjudet på grund av risken för emboli.
 • Miktorisk cystografi utförs direkt med urinering. I denna metod introduceras den radiopaque substansen först i urinröret genom urinröret, och då tas en bild när den avlägsnas med urinen. Denna teknik för användning av kontrast gör det möjligt för oss att noggrant studera inte bara blåsan utan även urinröret.

Eventuella kontraindikationer och risker

Cystografi kan inte användas för att diagnostisera sjukdomen hos patienter med akuta infektionssjukdomar i urinvägarna, inflammation i något av dess organ och även i skada eller obstruktion av urinröret. Kontraindicerat detta förfarande och personer som nyligen har opererats på blåsan hos patienter som är benägna att täta allergiska reaktioner, som är känsliga för lokalbedövning, de material som tillverkat utrustning eller komponenter som ingår i kontrastmedel och saltlösning.

Blåsers cystografi hos kvinnor under graviditeten måste nödvändigtvis överenskommas med den behandlande läkaren och gynekologen, eftersom strålningsexponering under röntgen kan framkalla utvecklingen av medfödda patologier hos fostret.

Patienter som lider av njursjukdomar måste också diskutera om det är lämpligt att utföra proceduren med en specialist.

Det är viktigt att veta att överdriven gasning i tarmarna och rester av tarmmassor kan snedvrida bilden på roentgenogrammet och därför väsentligt komplicera tolkningen av resultaten av studien.

Förberedelser för förfarandet

Innan du godkänner ett test, var noga med att berätta för din läkare om alla faktorer som berör dig, ta reda på detaljerna i proceduren, fråga kompositionen av drogerna som används för att utesluta risken för allergiska reaktioner eller komplikationer. I detalj berätta för experten om alla läkemedel, livsmedelstillsatser eller biologiskt aktiva substanser som du nyligen har tagit. Om kontraindikationer inte identifieras, måste du ge din skriftligt samtycke att utföra denna typ av forskning.

Förberedelser för cystografi innebär överensstämmelse med en speciell läkarmottagad diet. Du måste också sluta använda kolsyrade drycker med färgämnen. På tröskeln till förfarandet kan åtgärder för rening av mag-tarmkanalen indikeras, nämligen användningen av ett laxermedel och ett rengörande emalj.

Utför forskning

Innan proceduren börjar måste du ta bort smycken och kläder med metallobjekt. Vid behov ges patienter underkläder, som uppfyller kriterierna för undersökning.

När patienten placeras på röntgenapparaten, gör specialisterna den första röntgenbilden, som visar nuvarande lokalisering av de inre organen och deras konturer. Den fortsatta undersökningen innebär införande av en kontrastvätska eller gas inuti blåsan. När ämnet fyller kaviteten, gör det önskade antalet bilder i olika utsprång. Läkaren får be dig att ändra kroppens position, om det behövs för en noggrannare undersökning av interna organ.

Sedan frigörs urinblåsan och urinväggen från den radioaktiva substansen, flera fler bilder tas. Vidare på basis av diagnostiska resultat föreskriver specialisten rätt medicinering eller operation för att avlägsna tumörer och maligna tumörer.

Inom 24 timmar Efter proceduren bör patienten observera regimen med begränsad aktivitet, eventuellt även sängstöd. Det är också viktigt att övervaka hälsan efter avslutad forskning. Om det finns en stark och frekvent urinering, buksmärtor, allmän sjukdom, frysningar, blod i urinen, informera omedelbart läkaren för att undvika smitta och andra komplikationer.