Huvud
Förebyggande

Cystit hos barn

Cystitis är en inflammation i blåsans slemhinnor. Blåsans inflammation hos barn är en vanlig sjukdom.

De viktigaste symptomen på cystit hos barn är frekventa och smärtsamma (med brännande smärta), urinering, spasmer i underlivet. Det är viktigt att upptäcka inflammation i urinvägarna, eftersom ett litet barn inte alltid kan förklara vad det gör ont.

Hur är cystit manifesterad hos barn?

 • Barnet urinerar ofta (upp till 4 gånger i timmen), med urinering och omedelbart efter att den gråter, griper handtagen till perineum;
 • det äldre barnet lämnar inte potten eller toaletten länge, för han känner att blåsan inte har tömt helt,
 • klagar på att "skriva smärtsamt", "magevärk";
 • obehaglig uppmaning att urinera - även ett äldre barn kan plötsligt börja urinera i byxor eller i sängen, som ibland föräldrar förklarar av skräck, neuros, etc.;
 • äldre barn kan vara generad att säga vad som stör dem, men frekventa besök på toaletten bör nervositet och irritabilitet göra föräldrarna tveksamt och lugnt fråga barnet.
 • urinmoln, blod kan förekomma i urinen;
 • färgförändring (det kan finnas en grön nyans som indikerar en purulent process) och en lukt av urin;

Temperaturen kan vara normal eller sub-reflux och kan höjas till 39 ° C.

Om barnen och barnen är illa med lika stor sannolikhet, blir från och med en och en halv till två år tjejerna sjuka 3-5 gånger oftare. Frekventa barn cystit hos flickor beror på detaljerna i anatomi: kort och bred urinröret (uretrit), som ligger nära anus och vagina, där urinröret kan matas in oönskad mikroflora. Flickorna - adolescent hormonella förändringar kan orsaka förändringar i mikrofloran i slidan och reproduktion av villkorligt - patogena mikroorganismer som lätt kan ingått urinvägarna.

Cystit vid ursprung är uppdelad i smittsamma och icke-infektiösa.

Infektion orsakas av patogena och villkor - patogena mikroorganismer, kan icke-infektiös uppstå som en biverkan av vissa läkemedel, som ett resultat av exponering för kemikalier, toxiner, kryddig livsmedel, bland annat som en allergisk reaktion.

Icke-infektiös cystit hos barn är mycket sällsynt.

Infektiös cystit kan orsaka ett antal mikroorganismer:

 • bakterier (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Klebsiella, Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, Streptococcus, Staphylococcus och andra);
 • virus (adenovirus, herpes);
 • svampar, vanligtvis från släktet Candida.

I sällsynta fall utvecklas cystit när den smittas med maskar.

Normalt har slemhinnan skyddsmekanismer, och om det blir smittat, förekommer inte alltid inflammation i blåsan i barnet. Förekomsten av sjukdomar som främjas av flera faktorer, - minskning av den totala och lokal (t ex lokal underkylning) immunitet, lång "patient" med en full blåsa, förstoppning, metaboliska störningar (i synnerhet den ökade koncentrationen av salter i urinen).

Orsaker till cystit hos barn

Orsaker och faktorer vid uppkomsten av infektiös cystit:

 • röra barnets gren med smutsiga händer;
 • otillräcklig hyppig ersättning av blöjor, förekomst av blötsutslag på vilka oönskade mikroflora multiplikationer;
 • felaktig tvättning av barnet bakifrån framför, vilket underlättar införandet av mikrober från ändtarmen i urinvägarna;
 • badar i en smutsig damm, ett barns långa vistelse i våta byxor på stranden, hypotermi (mer sannolikt att orsaka blåsor i en tjej);
 • torka en vanlig handduk i vuxna och barns sexuella organ (sättet att överföra "vuxna" infektioner);
 • Förekomsten av en främmande kropp i urinvägarna, trauma i urinvägarna;
 • Drift av infektion från njurarna i närvaro av inflammation i dem;
 • Drift av infektion från andra inflammationskällor (tonsillit, tonsillit, karies, inflammation i övre luftvägarna med adenovirusinfektion);
 • dysbakterier i vagina hos ungdomar som en följd av hormonell anpassning.

Kan det finnas en orsak till blåsor hos tonåriga tjejer som bär strängar? Ja, det kan vara när man flyttar en vävnadsremsa från anus till vagina, speciellt om det inte finns tillräcklig hygien i anusen. Att bära tunga i kallt väder bidrar självklart till superkylning av det urogenitala systemet.

Några orsaker till icke-infektiös cystit:

 • irritation av blåsans slimhinna med vissa mediciner;
 • användning av extremt kryddig eller salt mat
 • allergier mot läkemedel, hushållskemikalier, främmande proteiner, näringstillskott, födoämnesallergi vitala maskar och orsakas av användning för personlig hygien barnet inte är avsedda för barn tvålar, duschgel med färgämnen, konserveringsmedel och aromatiska tillsatser.

Den akuta formen av cystit utan adekvat behandling blir lätt kronisk när symptom på cystit hos barn är milda eller uppträder periodiskt vid överkylning eller mot andra sjukdomar som försvagar kroppen.

Hur man behandlar cystit hos barn

I akut okomplicerad form, vanligtvis behandlad med cystit hos barnhemma under överinseende av barnläkare eller nephrologist. Barnet bör druckas rikligt. Erbjuda drycker med antiinflammatoriska och uroseptiska egenskaper: fruktdrycker, kompanier av tranbär, kober, havtorn, färska utspädda juicer (morot, äpple).

Att dricka ska vara varmt, det är önskvärt att dricka även på natten. Det bör uteslutas användningen av kryddiga kryddor, marinader och röka produkter, rika buljonger. Mängden salt bör minimeras. Det är nödvändigt att minska barnets motorbelastning, organisera en säng eller en halvbäddssystem.

Behandling av cystit hos flickor har några accenter: det är ofta, flera gånger om dagen, tvätt, byte av underkläder. Läkemedel ordineras av en läkare baserat på testresultaten.

Grundforskning för att bestämma vad som orsakade cystitisen hos ett barn:

 • allmän analys av urin;
 • ett allmänt blodprov
 • biokemiskt blodprov;
 • sådd urin med bestämning av de sådda mikroorganismernas känslighet för specifika antibiotika;
 • Ultraljud av njurarna och urinvägarna.

Bakteriologisk sådd görs under lång tid, och med akut cystit kommer läkaren sannolikt att förskriva ett brett spektrum antibiotikum empiriskt. Inte alla antibiotika som används för att behandla cystit hos vuxna kan ordineras för cystit hos barn.

Barn kan ordineras (till exempel) amoxicillinklavulanat, nitrofurantoin, cefuroxim. Förloppet av ett antibiotikum i akut form är vanligtvis 3 till 5 dagar. Alla antibiotika har kontraindikationer och biverkningar, använd inte dem, speciellt ge barnet!

Med viral eller svampande etiologi av cystit är lämplig behandling nödvändig (antivirala, antifungala läkemedel). I svår form av akut cystit, komplicerad av makrogemuri (rikligt blod), indikeras sjukhusvistelse.

Kronisk cystit hos barn är önskvärd att behandlas på ett sjukhus, där en mer fullständig undersökning utförs och en större mängd medicinska procedurer är möjlig. Förloppet av antibiotika för kronisk cystit är längre, ofta alternerande 2 till 3 antibiotika. För att förhindra utvecklingen av dysbios är probiotika dessutom föreskrivna.

Vid behov föreskrivs sköljning med medicinska lösningar i blåsans hålrum. Allmänt använd fysioterapi (UHF, jonfores, elektrofores, etc.). Med persistent återfallande cystit är förskrivna immunmodulerande läkemedel. Behandling av kronisk cystit är lång och komplicerad, du måste göra allt för att förhindra övergången av sjukdomen till kronisk form.

Behandling av blåsning hos barn med folkmekanismer

Vi måste varna att folkets medel inte alltid är säkra. Så det finns många rekommendationer för uppvärmningsförfaranden: stillasittande bad, ångande skrot över hink med kokande vatten etc. I vissa fall kan de lindra cystitis manifestationer, men med blod i urinen är det kategoriskt kontraindicerat. Uppvärmning i denna situation kan orsaka massiv blödning från blåsans kärl och till och med orsaka sepsis (blodförgiftning).

Infusion från persiljaens rot. Persilja har en diuretikum och bakteriedödande verkan, men det kan också orsaka blödning. Varning!

Te från nätets löv. Har en hemostatisk effekt, innehåller en hel rad vitaminer. Varning! Innehåller myrsyra, som kan irritera magslimhinnan och blåsans slemhinna.

Relativt säker och effektiv buljongbuljong. Men du måste jobba hårt för att få ditt barn att dricka det, eftersom det har en obehaglig smak och en slemhaltig konsistens.

Utföra behandling hemma, konsultera en läkare om lämpligheten av att använda folkmedicinska lösningar. Det är bättre att köpa lämpliga te i apoteket, där de optimala proportionerna av örter och deras doser upprätthålls.

Förutom antibiotika kan behandling av blåsor hos barn förskrivas växtbaserade produkter, som kanefron (möjlig användning från 1 år), cyston (kan användas från 2 år). Dessa läkemedel för behandling av cystit i sjukdomens infektiösa natur kommer att vara en hjälp, men inte den huvudsakliga behandlingen.

Så du misstänkte ett barns blåsor, vad ska man göra? Kontakta läkare. Barn rikligt att dricka, lägga i sängen eller åtminstone minska sin motoraktivitet, ha på sig varma byxor och strumpor. Från menyn är det nödvändigt att utesluta skarpa, salta rätter, röka produkter, rika buljonger. Hur man behandlar en cystit i en tjej? Till de angivna rekommendationerna läggs tonvikten på den striktaste efterlevnaden av personlig hygien, ofta tvättning och byte av underkläder flera gånger om dagen.

Förebyggande av cystit hos barn

Förebyggande underhåll av en cystit hos barn består först och främst av strikt hygien i perineum, frekvent och korrekt undergrävning, använd endast barns tvål och schampo.

Det är viktigt att undvika hypotermi, inklusive lokala (till exempel sitter på den kalla ytan, en lång vistelse i våta byxor eller baddräkt på stranden), förorening av perineum när man spelar i sanden (speciellt hos tjejer).

Det är nödvändigt att behandla möjliga foci av infektion i tid (tonsillit, maxillary bihåleinflammation, karies).

Barnens näring bör balanseras, med tillräckligt med vitaminer.

Hur man behandlar cystit hos barn

Förekomsten av cystit hos flickor och pojkar varierar, vilket förklaras av urinvägarnas anatomiska egenskaper. De flesta patienterna är flickor, eftersom de har chans att utveckla cystitis det vanligaste, stigande sättet, mer signifikant än pojkar. Men detta gäller främst möjligheten till en inflammatorisk process i blåsan som uppträder i akut form.

Som barns träning visar, diagnostiseras akut cystitis främst hos tjejer. Den breda och korta urinröret, som är ingångsporten till den patogena mikrofloran, bidrar till att tidigt avlägsnande av den infekterade urinen från urinblåsan och därför till en snabb återhämtning.

I pojkarna är urinröret dock längre och smalare, de har frekventare inskränkning och strängningar, vilket gör det normala utflödet av urin obekvämt. På grund av detta stannar urinhaltiga bakterier, leukocyter och produkter av deras förstörelse i blåsan och i vissa fall bidrar inte till säker återhämtning från akut cystitis. Tvärtom finns det en övergång av den akuta formen av inflammation till det kroniska skedet. Enligt statistik utvecklas kronisk blåsan huvudsakligen hos pojkar.

Behandling av cystit hos barn måste ta hänsyn till dessa egenskaper. Detta hänför sig i första hand till bakteriens olika resistens (stabilitet) vid akut och kronisk inflammation i blåsans slemhinnor. Antibakteriella läkemedel, som väljs rätt, med akut cystit har som regel en snabb och bestående positiv effekt. I kronisk form har huvuddelen av patogena mikroorganismer tid att utveckla viss resistens mot droger, så det är svårare att hitta de nödvändiga läkemedlen och bota cystitis. Det är nödvändigt att använda det upprepade receptet av antibiotika från olika grupper.

Hur man behandlar barnblåsan, grundläggande principer

Vad ska föräldrar göra, när barnet börjar värka i nedre delen av buken, kroppstemperaturen stiger, slöhet och smärta över puben uppträder, är normal urinering störd? Inte i något fall vara självmedicinera, på inrådan av mormödrar att sätta barnet i ett varmt bad eller intensiv hetta magen varmare, och även ge några första tillgängliga under armen antibakteriella läkemedel från medicinskåpet. Det rätta är att ringa en barnläkare hemma och i allvarliga fall - ring en ambulans. Endast en specialist som undersöker barnet kommer att kunna göra en preliminär diagnos, föreskriva en ytterligare undersökning, föreskriva recept för effektiva läkemedel.

För att behandla ett barn kan akut cystitis vara hemma, om så är den som behandlar läkaren eller på ett barnsjukhus. Sjukhusisering är nödvändig i situationer där sjukdoms manifestationen är mycket ljus, med ett signifikant smärta och berusningssyndrom. Det är också bättre att inte lämna barn för poliklinisk behandling om läkaren är medveten om eventuella abnormiteter i urinvägarna, njursjukdomar eller allvarliga sammorbiditeter. I andra fall är det möjligt att administrera akut inflammation i urinblåsan hos barn hemma.

Komplex och tankeväckande tillämpning av olika metoder - det är vad som bör vara behandling av cystit hos barn. Användningen av läkemedel av olika slag, speciellt dricka regim, minskad fysisk aktivitet, några diet, obligatorisk användning av tillgängliga fysiska behandlingar och folk recept - alla dessa terapeutiska metoder måste balanseras för att åstadkomma en snabb återhämtning av barnet. Och det kommer att bli genomsnittligt om en vecka om den behöriga behandlingen av blåsor hos ett litet eller äldre barn ligger inom följande områden:

 • upphörande av den inflammatoriska processens progression i urinblåsans slemhinnor;
 • minskning av spastiska sammandragningar av detrusorn (muskelskiktet i blåsan);
 • normalisering av urinering med återhämtning av deras frekvens och volym av utsöndrad urin;
 • eliminering av det smärtsamma syndromet både i vila och under fördelningen av urin;
 • eliminering av förgiftningssyndrom.

Hur man behandlar akut cystit hos barn

Den behandlande läkaren, som har utfört diagnostiska åtgärder, bestämmer formen av cystitis. Om ett barn har akut inflammation i ett infektiöst ursprung måste antibakteriella läkemedel förskrivas. Som regel räcker det med en kurs med ett brett spektrum av åtgärder, varefter början av positiv dynamik bestäms redan på dag 2-3. Om dynamiken är stabil, har barnet ett förgiftningssyndrom, magont och urinering störs, då behövs en annan antibakteriell beredning.

För att inte misstas med sitt val är det lämpligt att utföra en mikrobiologisk studie av urin vid akut cystit hos barn i början av behandlingen. Det består i att såga materialet på näringsmedia, växa kolonier och bestämma mikroberens känslighet för ett helt komplex av antibakteriella medel. Tack vare denna analys är det möjligt att med 100% noggrannhet välja det läkemedel som är mest effektivt.

Från läkemedel av andra handlingsmetoder utsetts spasmolytika och uroseptika. Smärtsyndromet i akut cystit orsakas inte bara av irritation av nervändarna med en djup infektion i slemhinnan och det submukosala skiktet av blåsan av bakterierna. Smärtsignaler kommer till hjärnan och från organets muskulära skikt, som helt eller delvis kan spolas i långa eller korta perioder. Därför är det nödvändigt att vidta åtgärder för att avlägsna denna spasm och därmed antispasmodik. De vanligaste är Papaverin och No-shpa.

Uroseptisk verkan eller rening av urinvägarna från utländska mikroorganismer är huvudsakligen inneboende i antibiotika. Men tillsammans med dem kan du behandla akut cystit hos ett barn med uroseptiska växter. Denna anmärkningsvärda tranbär, lingon, mjölon, enbär, timjan, kamomill, användes för framställning av infusioner och dekokter, och vidare har en urindrivande effekt.

Vid de första tecknen på sjukdom och när det finns misstanke om att barnet har akut cystit, bör föräldrarna lägga barnet i sängen. Övervakning av strikt sängstöd under manifestationen av akuta symtom på sjukdomen är generellt mycket viktig. Du kan inte låta ett barn springa och hoppa, göra sina vanliga saker, eftersom många barn inte inser hur allvarligt deras tillstånd är och sålunda kan de själva skada sig själva. Det är nödvändigt att sätta patienten i sängen, lugna honom, ge honom en varm drink och ring en läkare hemma, det här är första hjälpen. Du behöver inte ge något läkemedel själv, tills läkaren undersöker barnet.

Ett glas med mineralvatten eller en svag kompote ska ständigt ligga nära patientens säng så att han kan dricka i små portioner under dagen. Ökat vätskeintag är nödvändigt för att öka filtreringen av urin från blodplasma, vilket ökar mängden urin, minskar koncentrationen och snabb borttagning av bakteriemedel och produkter av inflammation från blåsan.

Av alla sorters dryck bör du föredra svag frukt och bär fruktdrycker eller kompott samt alkaliskt mineralvatten. Den senare eliminerar inte bara dehydrering och normaliserar volymen urin, men ändrar också reaktionen och har en liten antiinflammatorisk och antispasmodisk effekt. Dessutom återställer mineralvatten i akut cystitis balansen av mineralelement i blodet. Alkaliskt vatten ska vara berusat efter att gaserna kommer ut ur dem och i ett varmt tillstånd.

För att korrekt beräkna ett engångsintag, gå vidare från formeln: 3-5 ml per 1 kg av barnets vikt. Medelvärdena kan också beaktas:

 • 6-8 år - 50-100 ml vätska per engångsintag;
 • 9-12 år gammal - 120-150 ml;
 • 13 år och äldre - 150-200 ml, eller ett glas.

Dessa volymer av vätska multipliceras med 3, en daglig mängd erhålles. Men barnet borde dricka på begäran, och inte tre gånger om dagen, så i verkligheten kommer en enda summa att bli mindre. Du bör försöka dricka mineralvatten 1 timme före måltiderna. En sådan ökad daglig volym vätska hjälper till att rensa urinblåsan från infektion och snabb återhämtning av patienten.

Mat i den akuta perioden av sjukdomen kommer inte heller att vara vanlig, men försiktig för blåsan. Det är nödvändigt att utesluta skarpa, röka, marinerade, stekta rätter, alla kryddiga örter. Produkterna ska bearbetas genom matlagning eller "ångkokning" och kan också släckas. Mycket bra tranbär och tranbärfrukt, speciellt föredragen bakad frukt och mejeriprodukter. Specialister säger att en livsmedelsprodukt som yoghurt, med akut cystit hos barn har en terapeutisk effekt. Det innehåller mjölksyrabakterier kan dröja kvar på slemhinnan i urinvägarna och antagonirovat med patogena floran, vilket förhindrar utvecklingen av sjukdomsåterfall.

Användbar vid akut cystit är uppvärmning av ett sjukt barn, men inom rimliga gränser. Du kan applicera torr värme i botten av magen i form av en varm men inte varm, varmare, en påse med uppvärmd salt eller en platt tårta från nykokta potatis. Mycket effektiva bad med medicinska buljonger, vars temperatur inte ska vara över 37,5 grader. Högre värden kan bli skadliga för blåsans slemhinnor. Det kan påskynda kapillärcirkulationen avsevärt, vilket leder till en ökning av katarrhalfenomen och en ökning av kliniska symptom. Det rekommenderas att använda för badkar som har en antiseptisk effekt: salvia, kamomill, kalendula.

Många örter som har antiinflammatorisk effekt, med akut cystit kan vara berusade i form av buljonger eller infusioner. Ofta används olika avgifter, och deras sammansättning beror på svårighetsgraden av patologin och komplexet av patologiska symptom. Därför bör utnämningen av behandlingsavgifter endast hanteras av en läkare. Komponenter av växtbaserade samlingar är många växter, bland annat citronbalsam, vändning, kamomill, yarrow, dill, timjan, pil, lin. Olika kombinationer av dem hjälper till med hematuri syndrom (blod i urinen), urininkontinens eller retention, metaboliska störningar.

Med omfattande och kompetent behandling av akut cystit hos barn uppstår återhämtning i genomsnitt 7-10 dagar. Slimhinnan och det submukosala skiktet i blåsan återställs fullständigt, blodcirkulationen och metabolismen normaliseras, dysursfenomen försvinner, barnets välbefinnande förbättras. Om ytterligare systematiskt följa alla förebyggande åtgärder kommer barnet aldrig igen att träffas med denna patologi. Men i ett antal situationer där det finns hinder för urinflödet minskar immuniteten eller patienten lider av andra bakgrundssjukdomar, kan den inflammatoriska processen i blåsan bli, tyvärr kronisk.

Hur man behandlar kronisk cystit hos barn

I motsats till den akuta formen av patologi, när den kliniska bilden manifesterar sig våldsamt och slutar under förutsättning av adekvat terapi med fullständig botemedel, har kronisk cystit en långvarig och återkommande kurs. Därför är hans behandling alltid lång, med vissa funktioner. Huvudskillnaden är att majoriteten av patienterna har förutsättningarna för övergången till den inflammatoriska processen i blåsan till det kroniska skedet. Redan existerande njursjukdom, abnormiteter i urinvägarnas anatomiska struktur, medföljande metaboliska störningar och immunbriststatus är bakgrund. Och om akut cystit överlays på dem, är dess chronisering nästan omöjligt att undvika.

Därför är det viktigaste i behandlingen av kronisk cystit att eliminera bakgrundspatologier, vid återställandet av det normala urinflödet, dess koncentration och volym. Men det händer att det är omöjligt att göra detta, och då måste patienten ständigt vidta åtgärder för att förhindra återfall av kronisk blåsan.

Patologin fortsätter med växlingen av perioder av exacerbationer och symptomundertryckande. Förstärkningsskedet fortsätter på samma sätt som den akuta formen av cystitis. Barnet klagar över dysuriska fenomen, smärta i underlivet, men förgiftningssyndromet är mindre karaktäristiskt. Därför är terapimetoderna desamma. Antibakteriella medel är föreskrivna, och den mikrobiologiska studien av urin och mikroorganismernas känslighet måste nödvändigtvis göras. Detta beror på det faktum att i kronisk cystit av mikroflora arter resistenta mot antibiotika bestäms mer.

Precis som i akut form av patologi bör barnet ta antispasmodiska och uroseptiska läkemedel, observera säng- och dricksregimer och genomgå fysioterapiprocedurer. Dessa åtgärder kommer att bidra till att minska akuta manifestationer och uppnå remission.

Men även under perioder av vila med kronisk cystit bör inte barnets föräldrar lugna sig. De måste vidta alla åtgärder för att förhindra en ny exacerbation: temperera barnet på sparsamma sätt, ge multivitaminer, skapa en balanserad diet rik på frukt och grönsaker, ge en kurs av immunmodulerande droger. Obligatorisk och terapi av åtföljande patologier.

Härdning av kronisk cystit hos barn är ganska svår. Men genom att göra allt, kan du uppnå en mycket lång eftergift, under vilken patientens livskvalitet kommer att förbli på en hög nivå.

Behandling av cystit hos barn 4-8 år

Plötsligt gör en snabb urinering i barnets ögon föräldrarna helt förvirrade. Oftast är utvecklingen av detta ogynnsamma symptom hos barn cystitis. Hur denna sjukdom behandlas hos barn från 4 till 8 år, kommer den här artikeln att berätta.

Vad är det

Inflammatorisk patologi i urinblåsan kallas cystitis. Denna sjukdom kan utvecklas hos alla barn. Oftast förekommer ogynnsamma symtom på sjukdomen hos småbarn i förskole- och skolåldern. Enligt statistiska dokument drabbas flickor av denna patologi något oftare än pojkar.

Läkare säger att i strukturen av det övergripande barnets sjuklighet är cystitis på tionde plats.

Den överväldigande orsaken till sjukdomen är infektiös patologi. Effekterna av virus och bakterier leder till utvecklingen av barnets inflammatoriska process i blåsan.

Det primära sättet att infektera hos barn under 5 år är stigande. I detta fall bringas infektionen från könsorganet in i urinblåsan, vilket bidrar till utvecklingen av en stark inflammation i den.

Enligt vissa studier finns det hos nästan 25% av barnen symtom på blåsan. Vanligtvis går det i dem i en akut form.

Det är viktigt att notera att övergången till kronisk form endast sker om barnet har predisponeringsfaktorer. De innefattar främst: minskad immunitet, förekomsten av kroniska patologier av inre organ, diabetes mellitus, medfödda anomalier och defekter.

Pojkar i åldern 6-7 år lider av kronisk cystit betydligt mindre än tjejer.

Huvudsymptom

Kliniska tecken på cystit hos barn 4-8 år kan vara mycket olika. Graden av symtom beror till stor del på barnets initiala allmänna tillstånd. I en försvagad småbarn ofta förkylningar kan sjukdomsförloppet vara svårare.

I 30% av fallen uppträder cystit i latent form, vilket inte åtföljs av uppkomsten av några ogynnsamma symptom hos barnet.

Inflammation i blåsan hos barn uppstår med följande kliniska tecken:

 • Ökad kroppstemperatur. Med mild sjukdom har barnet ett subfebrilt tillstånd. I vissa fall kan det kvarstå i en sjuk baby i flera veckor. Den allvarliga sjukdomsförloppet åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen till 38-39 grader. På grund av feberfeber kan barnet få feber eller svåra chill.
 • Obehag vid urinering. Bebisar kan klaga till föräldrarna om utseendet av brinnande eller ömhet medan de går på toaletten. Detta symptom kan manifesteras på olika sätt. I allvarlig utsträckning är symtomets allvar starka.
 • Hyppig uppmaning att urinera. Blåsans inflammation främjar utseendet av snabb urinering. Ett sjukt barn kan springa på toaletten upp till 10-20 gånger om dagen. Delarna av urin får inte variera i volymen. I vissa fall minskar mängden urin fortfarande.
 • ömhet i underlivet. Smärta ökar inte efter att ha ätit eller avfekats. I grund och botten har det en dragande karaktär. Lågläget på buken får barnet att öka smärtsyndromet avsevärt. I vissa fall ökar ömheten vid urinering.
 • Försämring av välbefinnande. Inflammatorisk process bidrar till utvecklingen av förgiftningssyndrom. Detta visar en uttalad svaghet och snabb utmattning även efter de vanliga dagliga affärer. Skolbarn kan inte koncentrera sig medan de studerar i skolan.
 • Utseendet av ökad nervositet. Frekvent uppmaning att besöka toaletten gör barnet nervöst nog. Det sjuka barnet blir mer lustfullt och känslomässigt. Även lite stress kan orsaka våldsam reaktion i barnet. Det sjuka barnet störs mycket av sömnen.

Förändring i färg av urinsediment. Vanligtvis blir urinen mer grumlig och förvärvar en brun färg. Normalt bör det vara en strågul, omättad nyans.

Utseendet i urinen av olika patologiska föroreningar kan också indikera närvaron av en inflammatorisk process i urinvägarna eller urinblåsan.

Hur man behandlar hemma?

Att genomföra behandlingen på egen hand följer först efter ett förhandsbesök till läkaren. Sjukdomar i urinvägarna hos barn är barnets urologer.

För att fastställa en korrekt diagnos bör en hel uppsättning diagnostiska åtgärder utföras i förväg, vilket nödvändigtvis innefattar urinanalys och ultraljudsundersökning av njurarna. I komplexa kliniska situationer kan ytterligare diagnostiska tester krävas.

För hembehandling är läkare tillägnade att följa principerna om lämplig hygienvård. Detta inkluderar att hålla ett bad med olika växtdekok. De bör utföras 1-2 gånger om dagen. Vanligtvis utförs dessa procedurer på morgonen och på kvällen.

Varaktigheten av hygienfacket med mediciner bör inte överstiga 10-15 minuter.

Tidpunkten för hembehandling bestäms av den behandlande läkaren. Vanligtvis krävs minst 10-15 dagliga förfaranden för att uppnå en positiv effekt.

Som medicinska örter, som kommer att krävas för sådana brickor, apotek tusensköna, salvia, calendula och sträng. För att förbereda medicinsk infusion, ta 2 matskedar av det krossade råmaterialet och fyll det med 1,5 koppar kokande vatten. Insistera i en glasbehållare i 30-40 minuter.

Att genomföra badet är tillräckligt 100-150 ml av denna medicinska infusion. Dessa buljonger är också perfekta för förtäring som en drink.

Använd växtdelar med försiktighet, eftersom de kan orsaka allergiska reaktioner i barnet.

Innan du utför sådan hembehandling bör du alltid rådgöra med din läkare. Läkaren kommer att säga om barnet har kontraindikation mot badet.

medicinering

Huvudbehandlingen av cystit hos barn är receptbelagd på mediciner. Dessa läkemedel har en uttalad antiinflammatorisk effekt, hjälpa till att kämpa med olika virus och bakterier och har också en sanitiserande effekt på urinen.

Regelbunden användning av läkemedel gör det möjligt för dig att klara av frekvent uppmaning att urinera.

Om barnet har hittats i olika bakterier, måste antibakteriella läkemedel förskrivas till honom.

För närvarande föredrar läkare droger som har ett ganska brett spektrum av åtgärder. Detta gör att du kan uppnå ett beständigt positivt resultat inom en relativt kort tid. Vanligtvis är behandlingen av akuta former av sjukdomen 7-10 dagar.

Vid mer allvarlig och långvarig behandling av patologi kan längre terapi utföras.

Antibakteriella medel kan ges i form av injektioner, tabletter eller suspensioner. Dessa läkemedel har ett komplex av möjliga biverkningar.

Utnämningen av antibiotika utförs endast på strikta medicinska indikationer, vilket bestäms av den behandlande läkaren. Oberoende användning av dessa droger är oacceptabelt, eftersom det kan leda till en signifikant försämring av barnets välbefinnande.

Ta antibiotika ska överensstämma med de instruktioner som finns tillgängliga för varje specifikt läkemedel. Det vanligaste felet hos föräldrarna vid förskrivning av antibiotikabehandling är självständigt återtagande av läkemedel.

Med en förbättring av barnets välbefinnande beslutar fäder och mödrar att sluta använda antibiotika, eftersom de inte längre behövs. Detta är fundamentalt fel! Tidig uppsägning av droger leder endast till utvecklingen av resistens (stabilitet) av bakterier i framtiden för verkan av dessa läkemedel.

Efter behandling med antibiotika är laboratorieövervakning av effektivitet obligatorisk.

Att minska antalet leukocyter i den allmänna analysen av urin indikerar framgången med behandlingen. För slutlig verifikation av adekvat behandling, utförs en kontrollbacillus av urin. Det bör också minska bakteriell tillväxt.

Ganska lång tid i urologisk praxis används och uroseptika. Dessa läkemedel bidrar till att normalisera urinets sediment och återställa urin pH. Dessa medel är också tilldelade kursen mottagande.

En av de populära uroseptikerna är Furazolidon. Det givna läkemedlet ordineras som regel i 7-10 dagar. Multipliciteten och den slutliga användningsperioden bestäms av den behandlande läkaren.

Om barnet har en markerad spasma och ömhet med urinering använde olika typer av antispasmodik. Dessa läkemedel har en ganska långvarig analgetisk effekt, vilket manifesterar sig i en minskning av smärta syndromets intensitet.

Vanligtvis spasmolitics vanligtvis 2-3 gånger om dagen. Långtidsanvändning av dessa läkemedel är inte nödvändig. Vanligtvis utses de i 3-5 dagar.

diet

Terapeutisk kost är en viktig komponent i behandlingen av urinpatologi. Barnens kost under akutperioden måste noggrant planeras.

Med inflammation i blåsan är näringsbasen sura mjölkprodukter, grönsaker och spannmål.

Protein bör begränsas. För mycket intag av proteinfoder i barnets organism främjar sjukdomsprogressionen och engagemanget i njureinflammation.

Effektläget måste vara en bråkdel. Att äta barnet följer 5-6 gånger om dagen i små portioner. Varje måltid bör kompletteras med grönsaker eller frukter.

En bra effekt på barnets immunitet är en mängd sura mjölkprodukter. Försök att välja en sur mjölk med kortast möjliga hållbarhet, eftersom det innehåller mer användbara lakto- och bifidobakterier.

Under den akuta perioden av sjukdomen bör du laga mat på ett försiktigt sätt. Produkterna ska kokas, bakas, kokas eller kokas med ånga.

En bra assistent för mammor blir en vanlig multivar, där du kan laga ett stort antal olika friska rätter.

Med alla patologier i urinvägarna i barnens kost är den dagliga mängden bordsalt begränsad. Läkarna rekommenderar att du använder endast 2-3 gram natriumklorid för hela dagen.

Överdriven salthalt i kokta rätter främjar utvecklingen av barnet på kroppen av uttalad svullnad, som ofta förekommer i ansiktet.

Övervakning av dricksregimen vid behandling av blåspatologier är ett nödvändigt villkor för att uppnå ett positivt resultat.

Som en användbar dryck lämpliga komposit eller fruktdrycker framställda av frukt och bär. Dekoktioner av torkade frukter kommer också att vara ett utmärkt alternativ till konventionellt kokt vatten. Under beredningen av fruktdrycker och kompottar sötnar inte dem kraftigt.

För att berika näring av vitaminer och mineraler som har en återställande effekt är det möjligt med hjälp av multivitaminkomplex. Använd dessa läkemedel bör ligga inom 1 -2 månader. En längre mottagning diskuteras med den behandlande läkaren.

Användningen av multivitaminkomplex under remission av kronisk cystit har en uttalad förebyggande effekt.

När det gäller hur man behandlar barnblåsning kan du ta reda på det genom att titta på en video med den berömda barnläkaren Dr Komarovsky.

Orsaker och metoder för behandling av cystit hos barn 3-5 år

Cystitis hos ett barn på 3 år är en vanlig förekomst. Detta beror på det faktum att immuniteten under de första åren av livet bara bildas, så påverkan av någon infektion kan leda till utveckling av sjukdomar som under vissa förhållanden blir kroniska. För att utesluta möjligheten att utseendet av symtom på den inflammatoriska processen i framtiden behöver du lära dig mer om vilka faktorer som provocerar det.

Cystitis hos ett barn på 3 år är en vanlig förekomst. Detta beror på det faktum att immuniteten under de första åren av livet endast bildas.

Formen av sjukdomen

Cystitis påverkar blåsan. Det är en inflammatorisk process som påverkar ytan av slemhinnan. Det åtföljs av en överträdelse av organets funktion: urinen lämnar långsamt, det är ofta föremål för urinering. Komplexiteten i denna patologi ligger i det faktum att barnet ännu inte kan beskriva hans tillstånd noggrant och indikera orsaken till smärtan.

Det finns 2 former av blåsor hos barn 3 år gammal:

I det första fallet noteras den snabba utvecklingen av den patologiska processen. Symtom på akut cystit manifesterar sig. Det finns mycket smärta. I detta fall utvecklas inflammation på slemhinnan, inte tränger in i de djupare skikten av blåsans väggar, och behandlingen ger ett snabbt resultat.

Komplexiteten i denna patologi ligger i det faktum att barnet ännu inte kan beskriva hans tillstånd noggrant och indikera orsaken till smärtan.

Kronisk cystit utvecklas smidigt. Tecknen på ett sådant patologiskt tillstånd är mindre uttalade. I detta fall påverkas de djupa lagren av blåsans väggar, vilket gör behandlingen svår.

Den kroniska formen av sjukdomen är farlig eftersom den ofta tar bort endast uppenbara symtom och slutar sedan behandlingen.

Som en följd blir efter en stund den patologiska processen aktiv igen och tecken på inflammation uppträder.

Orsaker till cystit hos barn 3-5 år

Utvecklingen av sjukdomen orsakas av infektioner orsakade av olika patogener:

 • E. coli;
 • ureaplasma;
 • streptokocker;
 • stafylokocker;
 • chlamydia.

Patogener för penetration av patogena mikroorganismer är olika. Det kan vara avföring eller urin i slidan med fel sätt att tvätta barnet efter urinering eller avföring. Markera och nedstigande väg för överföring av infektion - genom njurarna. Smittämnen sprids med lymfflöde. En annan faktor som bidrar till infektionens utveckling är septikprocessen. Flickor diagnostiseras ibland med vulvovaginit, patogener passerar in i blåsan.

En vanlig orsak till blåsor hos barn är installationen av en kateter.

Orsakerna till blåsan kan vara olika faktorer:

 1. Hypotermi. Låga temperaturer bidrar till utvecklingen av infektioner.
 2. Medfödda eller förvärvade patologiska tillstånd, till exempel blåsböjning. I detta fall utvecklas cystit på grund av felaktig urinering.
 3. Drogterapi som syftar till att behandla andra sjukdomar.
 4. Genetisk predisposition.
 5. Förberedelse för operation, återhämtningsperiod efter operationen. En vanlig orsak är installationen av en kateter.

Underkylning provocerar utvecklingen av infektioner.

flickor

Ofta utvecklar cystit med felaktig tvättning. Anledningen till detta är särdragen hos flickornas fysiologi. Urinröret ligger närmare vagina och anus, och mikroberna korsar barriären mycket snabbare och tränger in i urinorganet.

pojkar

Den främsta orsaken till cystit hos pojkar är streptokock / stafylokockinfektion. Pojkar är mindre benägna att utveckla inflammation i blåsan. Om detta hände, leta efter orsaken i mikrofloran.

Den främsta orsaken till cystit hos pojkar är streptokock / stafylokockinfektion.

Symtom på cystit hos barn

Vid barnet på 3 år visas cystitisen av ett antal tecken:

 1. Smärtsamma förnimmelser. Deras intensitet kan vara olika: måttlig, akut, mild. Allt beror på sjukdomsformen.
 2. Vanlig trängsel att urinera (vanligt symptom för barn 2-5 år och äldre). Hos barn i en tidig ålder (2-4 år) är inkontinens möjlig.
 3. Grumligheten, förändringen i urinfärgen (den blir mörkgul, ibland brun), utseendet av sediment.
 4. Smärta i underlivet, i ljummen och i nedre delen av ryggen.

Inflammatorisk process som utvecklas i blåsan, åtföljd av en ökning av temperaturen till + 38 ° C.

Cystitis kan höja temperaturen. Detta symptom är emellertid inte specifikt och indikerar ofta andra patologier. Inflammatorisk process, åtföljd av en ökning av temperaturen till + 38 ° C. Inte alla barn på 3 år är sätt att förklara för vuxna orsaken till smärtan. Om barnet fortfarande talar illa kan man misstänka patologin genom sitt beteende: barnet beter sig rastlöst och gråter ofta.

diagnostik

Först måste du kontakta en barnläkare, han kommer att hänvisa till en barnlig urolog. För att bekräfta cystit är inte extern undersökning tillräcklig. För diagnosen rekommenderas att genomföra ett antal studier:

 • Ett vanligt blodprov hjälper till att bekräfta utvecklingen av inflammatorisk process.
 • analys av urin medan man bedömer avvikelsen av nyckelindikatorer för biomaterialet från normen: färg, transparens, komposition;
 • biokemisk analys av urin - resultaten av studien bestämmer den kvantitativa komponenten av salter och protein i biomaterialet;
 • bakteriologisk odling av urin bidrar till att bestämma vilken typ av mikroorganismer som provocerar cystitis.

För att utesluta andra sjukdomar är en ultraljudsundersökning av organen i genitourinärsystemet ordinerad.

Behandling av cystit hos spädbarn

Terapi bör vara omfattande. Att bota cystit hos ett barn 2-4 år, det rekommenderas att ta droger i form av sirap. Barn över 4 år får ge droger i tabletter. Behandlingssteg:

 1. Drogterapi. Tilldela antiinflammatoriska antibakteriella medel.
 2. Traditionella behandlingsmetoder. Effektivt bad med örter.
 3. Diet. Cystitis blir snabbare om maten ändras. Diet i detta fall syftar till att minska irritationen av slemhinnan.

Terapi bör vara omfattande. Att bota cystit hos ett barn 2-4 år, det rekommenderas att ta droger i form av sirap.

I blåsan indikeras sängstöd. Inflammation kan härdas i 5 snabbare än i 3 år, eftersom barnet redan kan prata om sina känslor. Terapi börjar med de första tecknen på patologi.

Medicinsterapi

Vid en temperatur över + 38 ° C kan antipyretiska läkemedel tas. Mottagning av antibiotika ordineras av en läkare. Läkemedel syftar till att minska intensiteten av inflammation genom att bli av med patogen mikroflora.

Barn är ordinerade antibiotika penicillin-serien. Kursen varar från 3 till 7 dagar.

Tillämpade och naturläkemedel, till exempel, Kanefron. De handlar försiktigt, innehåller inte kemiska komponenter.

Vid bestämning av dosen beaktas barnets ålder och vikt. Följande läkemedel ordineras: Sumamed, Azithromycin, Augmentin, Amoxiclav.

Tillämpade och naturläkemedel, till exempel, Kanefron. De handlar försiktigt, innehåller inte kemiska komponenter. Droger på alkoholbasis ska användas med försiktighet och i minimala doser.

Folkmekanismer

För att behandla cystit hos ett barn följer och topiskt med hjälp av brickor. Principen för deras tillämpning är densamma för tjejer och pojkar: barnet sitter i en behållare fylld med medicinsk buljong. Du kan använda örter med antiinflammatoriska egenskaper: kalendula, kamomill eller salvia. recept:

 1. Förbered råvaror: 2 msk. l. örter, 1 kopp kokt vatten.
 2. Insistera i 30-60 minuter.
 3. Buljong utspätt med varmt vatten (6-8 liter)

För att behandla cystit hos ett barn följer och topiskt med hjälp av brickor.

diet

Med hjälp av en diet kan toxiner avlägsnas från kroppen. Dess principer är följande:

 • riklig dricka
 • minskning av mängden salt
 • Förbud mot användning av kryddiga och feta livsmedel.
 • vägran av socker, användning av dess substitut
 • användningen av jästa mjölkprodukter
 • Basen av kosten bör vara växtmat.

Basen på barnets diet mot blåsor bör vara växtmat.

förebyggande

Att i framtiden inte utvecklar cystitisen igen, rekommenderas att följa ett antal regler:

 1. Det är nödvändigt att behandla infektionssjukdomar, inklusive karies skador på tänderna. Alla bakterier har en tendens att sprida sig i hela kroppen.
 2. Det är viktigt att övervaka barnets hygien: i tid för att tvätta, byt kläder dagligen. Flickorna tvättas bort från slidan till anusen.
 3. Det är förbjudet att använda en vanlig handduk.
 4. Om barnet har en tendens att utveckla cystit bör du regelbundet ta biomaterial för analys.

Det är viktigt att upprätthålla immunitet. För detta behöver du regelbundet ta vitaminkomplex, var uppmärksam på matsmältningssystemet.

Hur man behandlar cystit hos barn hemma

Cystitis är en inflammation i blåsans slemhinna, vilket medför många obehagliga symptom. Sjukdomsförloppet blir mer komplicerat om barnet spelar rollen som patienten. Oftast är cystit påverkad av två kategorier av barn - småbarn från en till tre år och ungdomar 12-13 år. Små barn ofta insjuknar cystit, eftersom de kan spela på golvet, frysa, men i värmen av passion inte byta position, eftersom spelet är så spännande. Tonåringar blir sjuka eftersom de vill se trendiga och snygga, medan de bär korta jackor i kylan, flickar flickar i kjolar på vintern. Allt detta leder till utvecklingen av blåsor. Om det inte behandlas i tid blir den akuta fasen av sjukdomen kronisk. Idag låt oss prata om barnsjukhus - hur man känner igen det, varför det verkar och hur man hanterar denna sjukdom.

Hur man känner igen ett barns blåsan

Ett av huvudsymptomen på blåsan är smärtsam urinering. Det är väldigt bra om barnet redan vet hur man uttrycker sina känslor och kan förmedla smärtan till sina föräldrar. Men vad kan mammor göra med spädbarn? Hur man förstår att ett barn gråter på grund av blåsor? Svårigheten att diagnostisera i detta fall är att barn ofta lider av kolik i buken, deras tänder utbrott kan barnet få en förkylning. Det är ganska svårt att känna igen symptom bland smärtsam urinering. Om barnet skriker skarpt och plötsligt, försök att klä av sig. Om gråter inträffar mot bakgrund av urinering, är det troligtvis en cystit eller andra sjukdomar i samband med njure och urinvägar. Förutom smärtsam urinering kan cystitis manifesteras av andra symtom.

Inflammatorisk process i blåsans område ger upphov till en temperatur på 38-39 grader, beroende på graden av utveckling av sjukdomen.

Urin hos ett sjukt barn kan bli grumligt, i vissa fall blir det mörkt.

Urinering blir frekvent, mer än 3-4 gånger per timme. Detta gäller inte för spädbarn - de tömmer ofta blåsan är normalt.

I vissa fall kan barnet ha en underliv. Om nedre delen av ryggen och bakre delen gör ont över nacken - inflammation påverkade njurarna, kanske den här pyelonefriten.

Ibland blir urinering svårt - barnet känner en uppmaning, sätter sig ner på potten eller toaletten, men kan inte tömma urinblåsan. Eller tömning åtföljs av svår smärta.

I vissa fall kan barnet uppleva urininkontinens. Här är det värt att överväga faktumet, om barnet kan begära sjukdomen själv på potten.

Inflammation kan vara så stark att smärtan kan spridas inte bara till urinkanalen utan också till könsorganen, anusen och så vidare.

I de sena stadierna av sjukdomsutvecklingen i urinen kan blodåren uppträda.

Barnets allmänna tillstånd förvärras - det är svaghet, barnet är upprörd, sover dåligt, hans aptit är förlorad, barnet snör ofta.

När du har ersatt barnet med dessa symptom, måste du visa det för läkaren så snart som möjligt. Faktum är att symptomen ofta liknar vanligt förkylning. Vanliga immunsystemet droger, överdrivet drickande och antiinflammatoriska läkemedel kväva för cystit, men inte bota den helt, eftersom sjukdomen kräver mer akupressur. Det innebär att moderen behandlar barnet för kallt, tecken på cystitis avtar, men risken är att cystitisen passerar från akut till kronisk form. Behandling av kronisk blåsan är mycket svårare. För att få rätt diagnos kan doktorn skicka dig för test. I regel, om en misstänkt cystit utförs en allmän och biokemisk analys av urin, gör ultraljud i bäckenorganen. Bakteriologisk sådd hjälper dig att bestämma typ av patogen och dess känslighet för olika typer av antibiotika, svampmedel etc.

Flickor får blåsor oftare på grund av att kvinnlig urinrör är bredare och kortare. Infektion genom denna kanal är mycket lättare än i smal och lång manuell urinrör. Cystitis kan ändå bli sjuk och pojken - det händer också. Pojkar utvecklar ofta kronisk cystit och flickor lider av akuta manifestationer av sjukdomen. Cystit, pojken som behövs för att klargöra diagnosen av en läkare, som smärta vid urinering kan tyda på en förhudsförträngning - oförmåga att helt öppen när ollonet leder till stillastående processer. I det här fallet leder smärta rester av urinsalter, som ligger under förhuden. Symptomatologi av sjukdomar är likartad, även om den har helt annan natur. Därför hantera situationen bör bara läkaren.

Varför uppstår cystit?

Blodkärls orsakssamband kan vara bakterier, svampar, virus och andra skadliga mikroorganismer. Här är några orsaker till utvecklingen av cystit i ett barn.

Oftast förekommer exacerbationen av blåsan mot en bakgrund av hypotermi. Du kan inte simma i kallt vatten, sitta på betong, klä dig lätt i den kalla årstiden, spela på det kalla golvet. Allt detta leder till starten av den inflammatoriska processen.

Svamp och bakterier kan intensifieras på grund av en minskning av immuniteten med barnets frekventa sjukdomar.

Obalanserad kost, fördröjd införande av tilläggskost, kan brist på naturlig kost av frukt och grönsaker leder till att barnet utvecklar beriberi, som också är en orsak till akut cystit.

Bristande efterlevnad av personlig hygien är en annan orsak till utvecklingen av blåsor. Tränare måste ändras varje dag, annars kan smutsiga underkläder bli en provocerande faktor vid utvecklingen av den inflammatoriska processen. Detsamma gäller blöjor - de bör ändras var 3-4 timmar, annars kommer de att bli en hotbed av infektioner.

Olika kroniska sjukdomar i det genitourinära systemet leder ofta till cystit. Ofta sker njursjukdom och blåsan samtidigt.

Cystitispatogener kan komma in i urinröret genom anus och könsorganen. Till blåsor hos flickor leder ofta till olämplig hygien. Om barnet torkar röven efter avföring från anus till vagina, kan en del av avföring komma in i urinröret. I urinröret börjar inflammation, som snabbt stiger till blåsan.

Cystitis kan förekomma mot bakgrund av att blodbladen tidigt tömmas. Barn flirtar ofta, ett intressant spel tillåter dig inte att gå på toaletten. Om barnet ständigt lider, kan det också prova utvecklingen av blåsan.

Cystitis kan vara akut eller kronisk. Akut cystit utvecklas mycket snabbt, det fortskrider snabbt, det har uppenbara symtom, den akuta formen av sjukdomen kan botas på 7-10 dagar helt. Kronisk blåsan är en vanlig inflammation i blåsan, vilket är mindre akut men ständigt, med den minsta superkylningen. Kronisk cystit kan botas, men det tar ganska lång tid. Även om behandlingen har givit resultat och symtomen har receded, kan du inte sluta ta mediciner, annars kommer sjukdomen igen att bli kronisk.

Medicinsk behandling av pediatrisk cystit

Innan läkaren förskrivs måste läkaren identifiera sjukdommens art och typ av patogen. Om det är bakterier, kommer antibiotika att behövas, om svamparna är antimykotiska droger, om viruset är infekterat, kommer antivirala läkemedel att behövas. Detta är mycket viktigt, eftersom antibiotika inte hjälper till med viruset, men bara ökar antalet svampar. Här är de viktigaste anvisningarna för läkemedelsbehandling, som hjälper dig att undertrycka utvecklingen av cystitis.

 1. Antibiotika. I de flesta fall är orsakerna till cystitis bakterier, så ofta i kampen mot sjukdomen använder antibiotika. Det är bättre att förskriva antibiotika först efter bakteriologisk inokulation, när bakteriens största känslighet för ett visst läkemedel kommer att avslöjas. Okomplicerad cystit hos barn behandlas vanligen med hjälp såsom pefloxacin, ofloxacin, norfloxacin, levofloxacin, amoxiclav, Monural. För behandling av små barn används en suspension, äldre barn kan svälja tabletter och kapslar. Antibiotikum ska tas strikt med jämna mellanrum. Tillsammans med antibiotikabehandling måste probiotika och prebiotika ordineras för att upprätthålla tarmmikrofloran och för att undvika förstoppning och diarré.
 2. Antifungala läkemedel. De är ordinerad för candid blåsan. Det inträffar sällan, nästan alltid i avsaknad av tillräcklig hygien. De mest effektiva och gemensamma antifungala ämnena är Diflucan, Nystatin, Fucis, etc.
 3. Uroseptiki. Det här är en grupp droger som renar urinsystemet från olika mikroorganismer. Bland dem kan identifieras Kanefron - en kraftfull örtberedning som förbättrar njurarnas och urinvägarnas funktion. Kanefron är säkert nog, även för gravida kvinnor och småbarn.
 4. Diuretika. En tillräcklig mängd utsöndrad vätska från kroppen minskar koncentrationen av mikrober och bakterier i blåsan. Bland sådana droger kan vi skilja Veroshpiron, Diakarb, Furosemide etc.
 5. Antiinflammatoriska och analgetika. De är nödvändiga för den akuta sjukdomen, när barnet gråter och springar till toaletten ofta. Du kan ge barnet antispasmodik - NO-SHPU eller Papaverin, för att lindra spasmen i blåsans muskelskikt. Alla antiinflammatoriska läkemedel baserade på Ibuprofen och Paracetamol hjälper till att bli av med smärtan och minska kroppstemperaturen.
 6. Vitaminer. De är nödvändiga för att förbättra barnets immunitet, för att återställa skadad blåsvävnad. För regenerering av vävnader är intaget av vitaminerna PP, A, C och Grupp B obligatoriskt.

I vissa akuta fall föreskrivs fysioterapi som en del av en omfattande behandling. Denna antiseptiska och antimikrobiella behandling av blåsan, som utförs genom urinröret. Kom ihåg att endast en läkare kan ordinera läkemedel. Självmedicinering är endast effektiv för att lindra akuta symptom, för att undertrycka sjukdomen helt utan läkemedelsbehandling är mycket svår, kan cystit gå in i kronisk form.

Hur man lindrar symtomen på cystit hos ett barn

Som du vet är sjukdomen mycket smärtsam, barnet är styggt och gråter. Här är några tips och tricks som hjälper dig att lindra symtomen på sjukdomen och påskynda återhämtningen.

 1. Rest. För det första utser doktorn barnet till viloläge. Det är nödvändigt att utesluta promenader eller gå bara med en barnvagn. Ge upp rörliga spel, åtminstone under de första 2-3 dagarna av sjukdomen. Det här är ganska svårt att göra, för när barnets tillstånd förbättras börjar han åka på sängen och sängen, det kan inte läggas. Försök att hitta tysta spel, läsa böcker, titta på teckningar, samla en formgivare, etc.
 2. Heat. Applicera värme på perineum kommer att hjälpa till att lindra smärtsyndromet, minska mängden uppmaning att urinera. Skriv in en glasflaska varmt vatten, tätt tätt, så att barnet inte brinner, linda handduken och sätt det tätt i skrotet. Läkarna rekommenderar inte att värmen appliceras på underlivet, annars kan inflammation gå upp till njurarna. Vid hög temperatur bör värmekompresser inte göras. Istället för en flaska kan du sätta en påse med varmt salt, en värmepanna etc. Mycket användbar allmän uppvärmning av kroppen - om möjligt, gå med ett barn äldre än tre år i badet.
 3. Baden. Detta är ett annat bra sätt att minska smärta i urinröret. Du kan sätta barnet helt i badet eller göra en helande komposition i bäckenet och fråga barnet bara för att sitta i det byte. Vatten ska vara varmt och bekvämt, ca 37-38 grader. Som en lösning kan du använda avkok av medicinska örter. På apotek finns särskilda avgifter som är avsedda för olika sjukdomar. Med cystit och andra sjukdomar i genitourinary systemet är det användbart att brygga dekoktioner från växter som lin, timjan, klöver, selleri, vinrör, kamille, enbär etc. De kommer snabbt ta bort inflammationen och lindra akut smärta. Bad kan vara 5-7 gånger om dagen, beroende på sjukdomens allvar.
 4. Riklig dryck Skadliga mikroorganismer multiplicerar aktivt i hålan i blåsans slemhinnor. Minska deras antal kan vara genom frekvent urinering. Det är i själva verket vi bara tvätta bakterierna ut ur det drabbade organet. För att göra detta är det nödvändigt att ge barnet ett rikligt drickssystem. Det är nödvändigt att ge barnet att dricka det han vill - komposit, fruktdrycker, mjölk, utspädd juice, vatten, sött te. Mycket användbara örtdekok - till exempel kamille. Det tar bort ont inflammation och lugnar slimhinnor. Du kan dricka buljong av hundros - det är inte bara gott och friskt, men har också en diuretisk effekt. Effektivt ge barnet alkaliskt mineralvatten - det har en liten antiinflammatorisk effekt. Det viktigaste är att barnet drack minst en och en halv liter vatten per dag. Då kommer återhämtningen att komma mycket snabbare.
 5. Diet. Salt och olika kryddor tränger ihop med urinen till blåsan, vilket irriterar slemhinnan i dess väggar. Därför, från kryddig och salt mat tills det är värt att ge upp, för att minska smärtssyndromet. Dessutom måste du ge barnet en balanserad och varierad kost som hjälper till att bli av med beriberi och förbättra immuniteten. I barnens kost bör varje dag vara mejeriprodukter, grönsaker, frukt, kött, spannmål, gröna. I kampen mot blåsor är det användbart att äta mejeriprodukter - kefir, fermenterad bakad mjölk, yoghurt.
 6. Hygien. Eftersom ett stort antal bakterier utsöndras tillsammans med barnets urin, är det nödvändigt att byta sängkläder och blöjor oftare, tvätta var 6-7 timmar och efter varje avföring. Lär tjejen att använda toalettpapper på rätt sätt - torka slidan från slidan till anusen.

Cystitis förekommer ganska ofta, dess behandling uppvisar inte speciella problem. Men om du inte uppmärksammar sjukdomen i tid kan cystitis bli allvarliga komplikationer. Bland dem är pyelonefrit, vesikoureteral reflux, urininkontinens, genitala infektioner, upp till infertilitet hos tjejer. Ta kontakt med en läkare i tid - en urolog eller en nephrologist behandlar cystitproblem.