Huvud
Analyser

Hur man behandlar cystit hos barn hemma

Cystitis är en inflammation i blåsans slemhinna, vilket medför många obehagliga symptom. Sjukdomsförloppet blir mer komplicerat om barnet spelar rollen som patienten. Oftast är cystit påverkad av två kategorier av barn - småbarn från en till tre år och ungdomar 12-13 år. Små barn ofta insjuknar cystit, eftersom de kan spela på golvet, frysa, men i värmen av passion inte byta position, eftersom spelet är så spännande. Tonåringar blir sjuka eftersom de vill se trendiga och snygga, medan de bär korta jackor i kylan, flickar flickar i kjolar på vintern. Allt detta leder till utvecklingen av blåsor. Om det inte behandlas i tid blir den akuta fasen av sjukdomen kronisk. Idag låt oss prata om barnsjukhus - hur man känner igen det, varför det verkar och hur man hanterar denna sjukdom.

Hur man känner igen ett barns blåsan

Ett av huvudsymptomen på blåsan är smärtsam urinering. Det är väldigt bra om barnet redan vet hur man uttrycker sina känslor och kan förmedla smärtan till sina föräldrar. Men vad kan mammor göra med spädbarn? Hur man förstår att ett barn gråter på grund av blåsor? Svårigheten att diagnostisera i detta fall är att barn ofta lider av kolik i buken, deras tänder utbrott kan barnet få en förkylning. Det är ganska svårt att känna igen symptom bland smärtsam urinering. Om barnet skriker skarpt och plötsligt, försök att klä av sig. Om gråter inträffar mot bakgrund av urinering, är det troligtvis en cystit eller andra sjukdomar i samband med njure och urinvägar. Förutom smärtsam urinering kan cystitis manifesteras av andra symtom.

Inflammatorisk process i blåsans område ger upphov till en temperatur på 38-39 grader, beroende på graden av utveckling av sjukdomen.

Urin hos ett sjukt barn kan bli grumligt, i vissa fall blir det mörkt.

Urinering blir frekvent, mer än 3-4 gånger per timme. Detta gäller inte för spädbarn - de tömmer ofta blåsan är normalt.

I vissa fall kan barnet ha en underliv. Om nedre delen av ryggen och bakre delen gör ont över nacken - inflammation påverkade njurarna, kanske den här pyelonefriten.

Ibland blir urinering svårt - barnet känner en uppmaning, sätter sig ner på potten eller toaletten, men kan inte tömma urinblåsan. Eller tömning åtföljs av svår smärta.

I vissa fall kan barnet uppleva urininkontinens. Här är det värt att överväga faktumet, om barnet kan begära sjukdomen själv på potten.

Inflammation kan vara så stark att smärtan kan spridas inte bara till urinkanalen utan också till könsorganen, anusen och så vidare.

I de sena stadierna av sjukdomsutvecklingen i urinen kan blodåren uppträda.

Barnets allmänna tillstånd förvärras - det är svaghet, barnet är upprörd, sover dåligt, hans aptit är förlorad, barnet snör ofta.

När du har ersatt barnet med dessa symptom, måste du visa det för läkaren så snart som möjligt. Faktum är att symptomen ofta liknar vanligt förkylning. Vanliga immunsystemet droger, överdrivet drickande och antiinflammatoriska läkemedel kväva för cystit, men inte bota den helt, eftersom sjukdomen kräver mer akupressur. Det innebär att moderen behandlar barnet för kallt, tecken på cystitis avtar, men risken är att cystitisen passerar från akut till kronisk form. Behandling av kronisk blåsan är mycket svårare. För att få rätt diagnos kan doktorn skicka dig för test. I regel, om en misstänkt cystit utförs en allmän och biokemisk analys av urin, gör ultraljud i bäckenorganen. Bakteriologisk sådd hjälper dig att bestämma typ av patogen och dess känslighet för olika typer av antibiotika, svampmedel etc.

Flickor får blåsor oftare på grund av att kvinnlig urinrör är bredare och kortare. Infektion genom denna kanal är mycket lättare än i smal och lång manuell urinrör. Cystitis kan ändå bli sjuk och pojken - det händer också. Pojkar utvecklar ofta kronisk cystit och flickor lider av akuta manifestationer av sjukdomen. Cystit, pojken som behövs för att klargöra diagnosen av en läkare, som smärta vid urinering kan tyda på en förhudsförträngning - oförmåga att helt öppen när ollonet leder till stillastående processer. I det här fallet leder smärta rester av urinsalter, som ligger under förhuden. Symptomatologi av sjukdomar är likartad, även om den har helt annan natur. Därför hantera situationen bör bara läkaren.

Varför uppstår cystit?

Blodkärls orsakssamband kan vara bakterier, svampar, virus och andra skadliga mikroorganismer. Här är några orsaker till utvecklingen av cystit i ett barn.

Oftast förekommer exacerbationen av blåsan mot en bakgrund av hypotermi. Du kan inte simma i kallt vatten, sitta på betong, klä dig lätt i den kalla årstiden, spela på det kalla golvet. Allt detta leder till starten av den inflammatoriska processen.

Svamp och bakterier kan intensifieras på grund av en minskning av immuniteten med barnets frekventa sjukdomar.

Obalanserad kost, fördröjd införande av tilläggskost, kan brist på naturlig kost av frukt och grönsaker leder till att barnet utvecklar beriberi, som också är en orsak till akut cystit.

Bristande efterlevnad av personlig hygien är en annan orsak till utvecklingen av blåsor. Tränare måste ändras varje dag, annars kan smutsiga underkläder bli en provocerande faktor vid utvecklingen av den inflammatoriska processen. Detsamma gäller blöjor - de bör ändras var 3-4 timmar, annars kommer de att bli en hotbed av infektioner.

Olika kroniska sjukdomar i det genitourinära systemet leder ofta till cystit. Ofta sker njursjukdom och blåsan samtidigt.

Cystitispatogener kan komma in i urinröret genom anus och könsorganen. Till blåsor hos flickor leder ofta till olämplig hygien. Om barnet torkar röven efter avföring från anus till vagina, kan en del av avföring komma in i urinröret. I urinröret börjar inflammation, som snabbt stiger till blåsan.

Cystitis kan förekomma mot bakgrund av att blodbladen tidigt tömmas. Barn flirtar ofta, ett intressant spel tillåter dig inte att gå på toaletten. Om barnet ständigt lider, kan det också prova utvecklingen av blåsan.

Cystitis kan vara akut eller kronisk. Akut cystit utvecklas mycket snabbt, det fortskrider snabbt, det har uppenbara symtom, den akuta formen av sjukdomen kan botas på 7-10 dagar helt. Kronisk blåsan är en vanlig inflammation i blåsan, vilket är mindre akut men ständigt, med den minsta superkylningen. Kronisk cystit kan botas, men det tar ganska lång tid. Även om behandlingen har givit resultat och symtomen har receded, kan du inte sluta ta mediciner, annars kommer sjukdomen igen att bli kronisk.

Medicinsk behandling av pediatrisk cystit

Innan läkaren förskrivs måste läkaren identifiera sjukdommens art och typ av patogen. Om det är bakterier, kommer antibiotika att behövas, om svamparna är antimykotiska droger, om viruset är infekterat, kommer antivirala läkemedel att behövas. Detta är mycket viktigt, eftersom antibiotika inte hjälper till med viruset, men bara ökar antalet svampar. Här är de viktigaste anvisningarna för läkemedelsbehandling, som hjälper dig att undertrycka utvecklingen av cystitis.

 1. Antibiotika. I de flesta fall är orsakerna till cystitis bakterier, så ofta i kampen mot sjukdomen använder antibiotika. Det är bättre att förskriva antibiotika först efter bakteriologisk inokulation, när bakteriens största känslighet för ett visst läkemedel kommer att avslöjas. Okomplicerad cystit hos barn behandlas vanligen med hjälp såsom pefloxacin, ofloxacin, norfloxacin, levofloxacin, amoxiclav, Monural. För behandling av små barn används en suspension, äldre barn kan svälja tabletter och kapslar. Antibiotikum ska tas strikt med jämna mellanrum. Tillsammans med antibiotikabehandling måste probiotika och prebiotika ordineras för att upprätthålla tarmmikrofloran och för att undvika förstoppning och diarré.
 2. Antifungala läkemedel. De är ordinerad för candid blåsan. Det inträffar sällan, nästan alltid i avsaknad av tillräcklig hygien. De mest effektiva och gemensamma antifungala ämnena är Diflucan, Nystatin, Fucis, etc.
 3. Uroseptiki. Det här är en grupp droger som renar urinsystemet från olika mikroorganismer. Bland dem kan identifieras Kanefron - en kraftfull örtberedning som förbättrar njurarnas och urinvägarnas funktion. Kanefron är säkert nog, även för gravida kvinnor och småbarn.
 4. Diuretika. En tillräcklig mängd utsöndrad vätska från kroppen minskar koncentrationen av mikrober och bakterier i blåsan. Bland sådana droger kan vi skilja Veroshpiron, Diakarb, Furosemide etc.
 5. Antiinflammatoriska och analgetika. De är nödvändiga för den akuta sjukdomen, när barnet gråter och springar till toaletten ofta. Du kan ge barnet antispasmodik - NO-SHPU eller Papaverin, för att lindra spasmen i blåsans muskelskikt. Alla antiinflammatoriska läkemedel baserade på Ibuprofen och Paracetamol hjälper till att bli av med smärtan och minska kroppstemperaturen.
 6. Vitaminer. De är nödvändiga för att förbättra barnets immunitet, för att återställa skadad blåsvävnad. För regenerering av vävnader är intaget av vitaminerna PP, A, C och Grupp B obligatoriskt.

I vissa akuta fall föreskrivs fysioterapi som en del av en omfattande behandling. Denna antiseptiska och antimikrobiella behandling av blåsan, som utförs genom urinröret. Kom ihåg att endast en läkare kan ordinera läkemedel. Självmedicinering är endast effektiv för att lindra akuta symptom, för att undertrycka sjukdomen helt utan läkemedelsbehandling är mycket svår, kan cystit gå in i kronisk form.

Hur man lindrar symtomen på cystit hos ett barn

Som du vet är sjukdomen mycket smärtsam, barnet är styggt och gråter. Här är några tips och tricks som hjälper dig att lindra symtomen på sjukdomen och påskynda återhämtningen.

 1. Rest. För det första utser doktorn barnet till viloläge. Det är nödvändigt att utesluta promenader eller gå bara med en barnvagn. Ge upp rörliga spel, åtminstone under de första 2-3 dagarna av sjukdomen. Det här är ganska svårt att göra, för när barnets tillstånd förbättras börjar han åka på sängen och sängen, det kan inte läggas. Försök att hitta tysta spel, läsa böcker, titta på teckningar, samla en formgivare, etc.
 2. Heat. Applicera värme på perineum kommer att hjälpa till att lindra smärtsyndromet, minska mängden uppmaning att urinera. Skriv in en glasflaska varmt vatten, tätt tätt, så att barnet inte brinner, linda handduken och sätt det tätt i skrotet. Läkarna rekommenderar inte att värmen appliceras på underlivet, annars kan inflammation gå upp till njurarna. Vid hög temperatur bör värmekompresser inte göras. Istället för en flaska kan du sätta en påse med varmt salt, en värmepanna etc. Mycket användbar allmän uppvärmning av kroppen - om möjligt, gå med ett barn äldre än tre år i badet.
 3. Baden. Detta är ett annat bra sätt att minska smärta i urinröret. Du kan sätta barnet helt i badet eller göra en helande komposition i bäckenet och fråga barnet bara för att sitta i det byte. Vatten ska vara varmt och bekvämt, ca 37-38 grader. Som en lösning kan du använda avkok av medicinska örter. På apotek finns särskilda avgifter som är avsedda för olika sjukdomar. Med cystit och andra sjukdomar i genitourinary systemet är det användbart att brygga dekoktioner från växter som lin, timjan, klöver, selleri, vinrör, kamille, enbär etc. De kommer snabbt ta bort inflammationen och lindra akut smärta. Bad kan vara 5-7 gånger om dagen, beroende på sjukdomens allvar.
 4. Riklig dryck Skadliga mikroorganismer multiplicerar aktivt i hålan i blåsans slemhinnor. Minska deras antal kan vara genom frekvent urinering. Det är i själva verket vi bara tvätta bakterierna ut ur det drabbade organet. För att göra detta är det nödvändigt att ge barnet ett rikligt drickssystem. Det är nödvändigt att ge barnet att dricka det han vill - komposit, fruktdrycker, mjölk, utspädd juice, vatten, sött te. Mycket användbara örtdekok - till exempel kamille. Det tar bort ont inflammation och lugnar slimhinnor. Du kan dricka buljong av hundros - det är inte bara gott och friskt, men har också en diuretisk effekt. Effektivt ge barnet alkaliskt mineralvatten - det har en liten antiinflammatorisk effekt. Det viktigaste är att barnet drack minst en och en halv liter vatten per dag. Då kommer återhämtningen att komma mycket snabbare.
 5. Diet. Salt och olika kryddor tränger ihop med urinen till blåsan, vilket irriterar slemhinnan i dess väggar. Därför, från kryddig och salt mat tills det är värt att ge upp, för att minska smärtssyndromet. Dessutom måste du ge barnet en balanserad och varierad kost som hjälper till att bli av med beriberi och förbättra immuniteten. I barnens kost bör varje dag vara mejeriprodukter, grönsaker, frukt, kött, spannmål, gröna. I kampen mot blåsor är det användbart att äta mejeriprodukter - kefir, fermenterad bakad mjölk, yoghurt.
 6. Hygien. Eftersom ett stort antal bakterier utsöndras tillsammans med barnets urin, är det nödvändigt att byta sängkläder och blöjor oftare, tvätta var 6-7 timmar och efter varje avföring. Lär tjejen att använda toalettpapper på rätt sätt - torka slidan från slidan till anusen.

Cystitis förekommer ganska ofta, dess behandling uppvisar inte speciella problem. Men om du inte uppmärksammar sjukdomen i tid kan cystitis bli allvarliga komplikationer. Bland dem är pyelonefrit, vesikoureteral reflux, urininkontinens, genitala infektioner, upp till infertilitet hos tjejer. Ta kontakt med en läkare i tid - en urolog eller en nephrologist behandlar cystitproblem.

Cystitis hos barn: symtom och behandling

Cystitis hos barn - de viktigaste symptomen:

 • Ökad temperatur
 • Frekvent urinering
 • Otillräcklig urinering
 • tearfulness
 • Blod i urinen
 • Smärtsam urinering
 • Burning med urinering
 • Skarp lukt av urin
 • Sällsynt urinering
 • Känsla av ofullständig tömning av blåsan
 • Mörkning av urin
 • Smärta i könsorganet
 • rastlöshet

Cystitis hos barn är en smittsam sjukdom som påverkar blåsans slemhinnor och dess submukosala skikt. Det bör noteras att för en inflammatorisk process av detta slag är det tillräckligt att vara hypoterm eller att hålla sig fuktig under lång tid. Dock kan endast läkaren bestämma den exakta orsaken till utvecklingen av en sådan sjukdom.

Tecken på cystit hos barn är ganska specifika, därför uppstår vanligtvis inte diagnos av problem. Men även med den här kliniska bilden är det starkt rekommenderat att inte jämföra symptom och behandling ensam. Sådana åtgärder kan leda till komplikationer.

Diagnos av cystit hos barn är baserad på fysisk undersökning och laboratorie-instrumentella metoder för undersökning. Behandlingen är som regel komplex - läkemedelsbehandling kombineras med fysioterapiprocedurer och kost (om nödvändigt).

Under förutsättning att behandlingen kommer igång i tid, kan komplikationer undvikas. I motsatt fall är det möjligt att fästa en sekundär infektion med njurskador.

Det finns inga strikta begränsningar för åldersgruppen och kön, men akut cystit är oftast diagnostiserad hos kvinnliga barn i förskolan och i tidig skolålder.

etiologi

Akut eller kronisk blåsan hos barn uppstår på grund av sådana etiologiska faktorer:

 • få en bakterie eller infektion i urinröret;
 • inflammatorisk process i det genitourära systemet på grund av infektion;
 • penetration i blåsan av svamporganismer
 • striktur av urinröret;
 • vesicoureteral reflux;
 • phimosis - en sådan orsak till akut cystitis kan bara hittas hos pojkar;
 • blåsans divertikulum;
 • minskade skyddsfunktioner i genitourinary system;
 • genomföra invasiva diagnostiska metoder
 • störning av hormonellt arbete
 • tarminfektioner;
 • elementär icke-iakttagande av personlig intim hygien (på grund av barnets ålder bör detta också kontrolleras av föräldrar);
 • förändring i syra-basbalansen i urinen;
 • vitaminbrist.

Dessutom är det nödvändigt att skilja en grupp etiologiska faktorer som predisponerar utvecklingen av en sådan sjukdom hos barn:

 • minskning av immunitet mot bakgrund av tidigare överförda infektiösa eller inflammatoriska sjukdomar;
 • hypotermi;
 • otillräcklig mängd nödvändiga vitaminer och mineraler i barnets kropp;
 • kronisk förstoppning
 • besöker offentliga pooler eller stränder
 • otillräcklig fysisk aktivitet
 • för tidig början av sexuell aktivitet.

Det bör noteras att akut cystit kan förekomma hos barn även ett år gammal. Bestäm den exakta etiologiska faktorn kan endast läkaren genom att genomföra de nödvändiga diagnostiska åtgärderna.

klassificering

Cystitis hos barn är klassificerad enligt flera parametrar - genom etiologi, beroende på kursens art och genom patologiska förändringar i blåsan.

Så, enligt den aktuella naturen, kan sjukdomen vara:

Enligt den etiologiska faktorn, det vill säga arten av ursprunget för den patologiska processen:

 • infektiös (förekommer oftast);
 • icke-infektiöst.

Den icke-infektiösa typen av cystit hos ett barn är i sin tur uppdelad i följande typer:

Genom arten av patologiska förändringar i urinblåsan är följande former av sjukdomen utmärkande:

 • follikulär cystitis;
 • cystisk;
 • hemorragisk cystit (hos barn är sällsynt;);
 • katarral;
 • bullous cystitis;
 • ulcerös;
 • polyposiscystitis.

För att fastställa, vilken exakt form av patologisk process som helst, vad gäller förändringar i en urinblåsan, kan läkaren endast genom hjälp av instrumental diagnostik.

symtomatologi

Med tanke på det faktum att barnet inte alltid kan exakt avbilda den kliniska bilden, och i vissa fall kan till och med hålla tyst om de tecken som stör honom, utförs diagnosen ofta inte i tid.

I allmänhet är cystit hos ett barn följande:

 • urinen blir mörkgul;
 • barnet blir rastlöst, vaknar ofta på natten, gråter;
 • förhöjd temperatur (dock bör det noteras att temperaturen med cystit inte alltid ökar);
 • för ofta eller tvärtom för sällsynt urinering;
 • barnet kan ofrivilligt urinera under sig själv;
 • i urinen kan det finnas blod;
 • smärta i ljummen
 • varje process av urinering kan åtföljas av en skarp smärta och brinnande, medan det finns en känsla att blåsan inte är helt tömd;
 • urin kan ha en skarp, obehaglig lukt.

Det bör noteras att om det finns feber och feber i den kliniska bilden är det möjligt att den patologiska processen påverkar njurarna och utvecklar pyelonefrit. Det kan dock bara visas med tester.

diagnostik

Diagnos med misstänkt cystit innefattar att genomföra laboratorietester och instrumentella forskningsmetoder. Inledningsskedet är en fysisk undersökning av barnet, under vilken en gemensam historia och aktuell klinisk bild avslöjas.

Laboratoriedelen av diagnostikprogrammet innebär följande:

 • UAC och LHC;
 • allmän analys av urin;
 • biokemisk analys av urin;
 • pH i urinen.

Instrumentdiagnostik innebär följande manipuleringar:

 • Blåsans ultraljud;
 • Njur ultraljud;
 • cystografi;
 • cystoskopi.

Med tanke på det faktum att den kliniska bilden, i detta fall, är mer ospecifik i sin natur, kan det vara nödvändigt att utföra en differentiell diagnos av sådana patologiska processer:

Dessutom kan du behöva rådfråga en pediatrisk gynekolog och en barnkirurg.

Baserat på resultaten av diagnostiska aktiviteter är det möjligt att bestämma sjukdomsformen och därmed bestämma den mest effektiva behandlingstaktiken.

behandling

Hur man cure cystit hos ett barn kan läkaren bara säga efter en noggrann diagnos. I allmänhet tillhandahålls konservativ terapi - medicinering, kost och fysioterapi.

Den medicinska delen av behandlingen hemma innebär att man tar följande droger:

 • antibiotika;
 • icke-steroida antiinflammatoriska;
 • smärtstillande;
 • diuretika;
 • uroantiseptiki;
 • derivat av fosfatsyra.

Antibiotika för blåsor hos barn förskrivs strikt individuellt. Det är omöjligt att ta sådana mediciner oberoende, eftersom detta kan orsaka irreparabel skada på barnets kropp. I allmänhet föreskrivs tabletter från blåsning till barn i minimala mängder eller så långt som möjligt helt uteslutna.

Läkaren kan också ordna följande fysioterapeutiska procedurer:

 • torr värme till undersidan av buken;
 • stillasittande bad från decoctions av örter - kamille, eukalyptus, Johannesjurs, fälthästsail;
 • magnetisk terapi;
 • UHF.

Diet för cystit hos barn innebär följande:

 • Utesluter irriterande mat - akut, sur, för salt
 • i kosten bör dominera vegetabiliska och mejeriprodukter;
 • volymen vätska berusad per dag bör ökas med 50%. För detta ändamål väl lämpade fruktdrycker, kompott, växtbaserade infusioner, mineralvatten utan gas.

I allmänhet, under förutsättning att alla doktors rekommendationer sänker akuta symptom efter 2-3 dagar, uppträder fullständig återvinning 1-2 veckor, beroende på organismens individuella index.

Behandling av blåsor hos barn med folkmekanismer är tillåtet, men endast som ett tillägg till huvudvärdet av behandlingen och i samförstånd med den behandlande läkaren. Traditionell drogbehandling är fortfarande en prioritet.

Eventuella komplikationer

Frånvaron av behandling kan leda till sådana komplikationer:

Det är också möjligt att sprida infektionen till andra kroppssystem.

förebyggande

Förebyggande av cystit hos barn är följande rekommendationer:

 • bör stärka barnets immunförsvar
 • Tillåt inte hypotermi och svettiga fötter;
 • följ barnets intima hygien.

Barn som har drabbats av akut cystit bör observeras hos barnpediatrisk urolog / gynekolog och genomgå förebyggande medicinska undersökningar.

Om du tror att du har Cystit hos barn och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, kan du hjälpa läkare: en barnläkare, urolog, gynekolog.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Prostatakörteln är ansvarig för att producera vätskedelen av seminalvätskan, och hjälper också till att spruta ut denna vätska vid utlösning. Klandre prostatahyperplasi är en godartad bildning som bildas från prostata hos klandrepliteln. Den inre delen av växten växer i storlek, som kan växa från storleken på en kastanje till storleken på en apelsin.

Cystitis hos kvinnor är en inflammatorisk process som påverkar blåsans slemhinnor. Denna sjukdom kännetecknas av frekvent och smärtsam uppmaning att avge urin. Efter processen att tömma blåsan kan en kvinna känna brännande och skarpa gummin, en känsla av otillräcklig förödelse. Urin går ofta tillsammans med slem eller blod. Diagnos och behandling av blåsor hos kvinnor består av en hel uppsättning verktyg. Genomföra sådana händelser, samt förklara hur man behandlar cystit hos kvinnor kan bara en högkvalificerad urolog. Dessutom är förebyggandet av denna sjukdom möjligt självständigt hemma.

Cystit hos män är en sjukdom av infektiös eller icke-infektiös natur, som kännetecknas av en inflammatorisk process i blåsans slemhinna. Enligt statistiken är blåsan vanligare hos kvinnor, men ibland måste man ibland uppleva alla "läckerheter" i denna patologi.

Inflammation av prostata är en sjukdom som endast kännetecknar män och karakteriseras av den inflammatoriska processen i prostata. Sjukdomen uppstår mellan tjugo och femtio år, men huvudriskgruppen är män över trettio.

Njurens tumör är en patologisk process som kännetecknas av spridningen av organs vävnader, vilket manifesterar sig i form av uppenbara kvalitativa förändringar i strukturen hos detta organ. Graden av fara för den patologiska processen i en njurtumör beror på typen av tumör - malign eller godartad. Att fastställa arten av en sådan sjukdom kan endast ske genom en omfattande undersökning, som nödvändigtvis innefattar CT (computertomografi) och MR.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Cystit hos barn: symtom, behandling och förebyggande

Cystitis är en inflammatorisk process som ligger i slemhinnan och det submukosala skiktet i blåsan. Det är blåsan är den vanligaste manifestationen av urinvägsinfektion i barndomen. Samtidigt är cystit diagnos i vårt land fortfarande inte korrekt antingen går okända sjukdom (symptom belastar SARS), eller om det finns överdiagnostik (cystit behandlas av läkare som pyelonefrit). Båda är dåliga: oigenkänd cystit återstår obehandlad och kan leda till komplikationer eller förändras till kronisk form; och behandling av pyelonefrit är mer hållbar och allvarlig än vad som är nödvändigt för ett barn med blåsor.

Förekomsten av cystit hos barn

Exakta statistiska uppgifter om cystit hos barn i Ryssland är inte just på grund av problem i diagnosen. Cystit förekommer hos barn i alla åldrar, men om förekomsten bland spädbarn cystit är ungefär densamma, och pojkar och flickor, i förskola och skolåldern flickor är sjuka oftare (3-5 gånger) än pojkar. Den högre känsligheten hos tjejer till blåsor beror på följande faktorer:

 • Funktioner i den anatomiska strukturen: hos tjejer är urinröret kortare och bredare, de naturliga behållarna av infektion (anus, vagina) ligger nära varandra;
 • hormonella och immunologiska fysiologiska förändringar i kroppen av unga flickor som predisponera för infektion i genitaltrakten (vaginit, vulvovaginal) och reducera barriäregenskaperna hos blåsan slemhinnan.

Typer av blåsor

Cystitis kan klassificeras enligt flera tecken:

 1. Ursprung: infektiös (den vanligaste formen hos barn) och icke-infektiös (kemisk, giftig, medicinsk, etc.).
 2. Adrift: akut och kronisk (i sin tur uppdelad i latent och återkommande).
 3. Av arten av förändringar i blåsan: katarrhal, hemorragisk, ulcerös, polypos, cystisk, etc.

Orsaker till cystit hos barn

Som det redan sagts, förekommer oftast hos barn (och även hos vuxna) infektiös cystit.

Det är uppenbart att orsaken till infektiös cystit är infektion. Det kan vara:

 • bakterier (Escherichia coli, Proteus, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus och Staphylococcus, Ureaplasma, Chlamydia, Mycoplasma, och andra.);
 • virus (adenovirus, parainfluensavirus, herpesvirus);
 • svampar (vanligtvis från släktet Candida).

Patogenens penetration är möjlig på flera sätt:

 • Stigande (från könsorganen i närvaro av kolpit, vulvovaginit hos tjejer eller balanoposthit hos pojkar, stiger infektionen upp i urinröret);
 • fallande (härstammar från tidigare infekterade njurar);
 • limofgennym och hematogen (genom blodomloppet eller lymfan mikroorganismer penetrerar blåsan avlägsen foci av infektion - i tonsiller, lunga, etc.);
 • kontakt (mikroorganismer tränger igenom blåsans vägg från närliggande organ - med inflammatoriska processer i tarmarna, livmodern och bilagorna).

Normalt har blåsans slemhinna tillräckligt höga skyddsegenskaper, och med införandet av mikroorganismer i blåsan utvecklas inte alltid cystit. "Fixeringen" av mikroorganismer på slemhinnan och sjukdomsuppkomsten underlättas genom ytterligare predisponeringsbetingelser:

 1. Störningar och konstant ström urin (urin stasis vid oregelbundna tömma blåsan, olika medfödda anomalier som komplicerar urinproduktion från blåsan funktionell störning - neurogen blåsa).
 2. Kränkningar av de skyddande egenskaperna hos de mukosala cellerna i urinblåsan - märkta med dizmetabolicheskih kränkningar när den kontinuerligt närvarande i urinen av salt, Samt hypovitaminosis, kronisk administrering av läkemedel (oxalat, urat, fosfater, och andra.).
 3. Minskning av kroppens allmänna skyddskrafter (med hypotermi, kronisk trötthet och stress, allvarliga infektioner, frekventa förkylningar).
 4. Otillräckligt intag till blåsan slemhinnan av syre och näringsämnen vid cirkulationsrubbningar i bäckenorganen (för tumörer, kronisk förstoppning, förlängd immobilisering, eller brist på rörelse, exempelvis vid bedrest efter skada eller kirurgi).

Orsaker till kronisk blåsan

Övergången av akut cystit i kronisk form underlättas av:

 • otillbörlig och otillräcklig behandling av akut cystit
 • medfödda och förvärvade genitourinary systemsjukdomar (neurogen blåsdysfunktion, diverticula - utskjutning av blåsväggen, som ackumuleras och urin stagnerar; dizmetabolicheskie störningar; vulvovaginit).

Symtom på cystit hos barn

Akut cystitis

Urineringstörningar

Det främsta symptomet på akut cystit är en störning av urinering (dysuri). I de flesta fall, frekvent urinering tillsammans med smärta. Barn klagar på smärta, gnugga och brinna i underlivet, ovanför pubis under, och även omedelbart före och efter urinering. I vissa fall kan buksmärtor vara permanent, intensifieras under och efter urinering. Ibland finns det svårigheter i slutet av urineringshandlingen (barnet kan inte kissa på grund av smärta eller han behöver spänning för att helt tömma urinblåsan). Vid pojkar i extremiteten eller slutet av en utbränd förekomst av droppar av nytt blod (terminal hematuri) är möjligt.

urinering frekvens är direkt relaterad till svårighetsgraden av cystit - med mildare former av urinering quickens något (med 3-5 gånger jämfört med ålder och det individuella normen), med svår behov av att urinera inträffar i ett barn bokstavligen varje 10-15 minuter (barnet är ständigt kör på toaletten, pisses i små portioner). I detta fall slutar uppmaningen inte alltid med urinering (felaktighet). Karaktäristisk imperativ (imperativ) uppmaning att urinera, när barnet inte kan fördröja uppkomsten av urinering. Mot denna bakgrund är urininkontinens, enuresis även hos äldre barn möjliga.

I vissa fall barn i stället för täta urinträngningar, säger det motsatta fenomenet - sällsynt urinering eller urinretention som orsakas av en spasm i sphincter och bäckenbottenmuskulatur eller godtycklig begränsning av ett barn driften på grund av rädsla för smärta.

Färgförändringar av urin

Om du visuellt utvärderar den uppsamlade urinen i en transparent behållare eller till och med bara i en kruka, blir förändringar i färg och transparens märkbar. På grund av närvaron av leukocyter och bakterier i urinen blir det grumligt, med hemorragisk cystitisurin förvärvar en brunrött färg ("köttbitar"). Dessutom finns urin ofta klumpar av slem och en grumlig suspension av utarmade epitelceller och salter.

Andra symptom

För akut cystit är även svår, feber och symtom på förgiftning (letargi, aptitlöshet, etc.) inte karaktäristiska. Barnets tillstånd som helhet är tillfredsställande, hälsotillståndet är bara stört av frekvent uppmaning att urinera och smärta.

Funktioner av akut cystit hos spädbarn och barn (upp till 2-3 år)

Unga barn kan inte beskriva sina känslor och klargöra klagomål. Cystit hos småbarn kan misstas av ökad urinvätskning, ångest och gråt under urinering.

I samband med barnets kropp lutning vid en tidig ålder till en generalisering (spread) av den inflammatoriska processen, med cystit kan uppleva allmänna tecken på infektion (feber, vägran att äta, letargi, dåsighet, blek hud, kräkningar och uppstötningar). Men dessa symtom är alltid misstänkta för pyelonefrit eller andra infektioner och kräver en noggrannare undersökning av barnet.

Kronisk blåsan

Kronisk blåsan kan förekomma i två former - latent och återkommande.

Med återkommande form noteras periodiska exacerbationer av den kroniska processen med symptom på akut cystit (frekvent smärtsam urinering).

Latent form förekommer nästan asymtomatiska hos barn, återkommande brådskande undanhålla urin, enures, som föräldrar (och ibland läkare) inte betalar tillräckligt med uppmärksamhet, som förbinder dem med ålders eller neurologiska sjukdomar.

Diagnos av blåsan

En läkare kan misstänka cystit vid tidpunkten för undersökning av barnet och föräldern undersökningen när identifierade specifika klagomål (ofta smärtsam urinering hos patienter utan symtom på förgiftning och temperatur). För att klargöra diagnosen akut cystitis:

 1. Urinanalys (detekterad leukocyter däri i en mängd av 10-12 för att fullständigt täcka hela synfältet, enskilda erytrocyter i normal cystit och ett flertal erytrocyter i hemorragisk, spår av protein, stora mängder av övergångs epitel, bakterier, slem och ofta salt). Urinanalys är önskvärd i allmänhet för att samla på morgonen, efter grundlig toalett vulva, från mittdelen (första barnet urinerar i potten, då burken är sedan igen i en kruka).
 2. Allmän analys av blod (med okomplicerad blåsning bör det inte finnas förändringar i det).
 3. Dvuhsosudnaya urinprov: en första del av urin i en mängd av ca 5 ml uppsamlades i en behållare, en andra del av större (cirka 30 ml) - det andra kärlet, men inte helt all urin - urinering barn måste fyllas i potten. Provet kan du skilja mellan inflammation i vulva och urinrör cystit: inflammatoriska förändringar i könsorganen de mest uttalade inflammatoriska förändringar som observerats i den första delen, i cystit - förändringarna är densamma i båda proven.
 4. Urinkultur för sterilitet och känslighet mot antibiotika: staketet utförs i ett sterilt rör från mitten av urinen (på ett sjukhus, urin tas av kateter). Sedan utförs såning på näringsmedia; efter tillväxten av kolonier av mikroorganismer, bestämma deras känslighet mot antibiotika. Metoden används ofta för att diagnostisera kronisk cystit och ger dig möjlighet att välja den optimala behandlingen (antibiotikum och / eller uroseptisk).
 5. US blåsan före och efter miktsii (urinering) - och vid akut exacerbation av kronisk cystit detekterade förtjockning av slemhinnan och uppslamningen i kaviteten av blåsan.
 6. Endoskopisk undersökning (cystoskopi) används för att klargöra diagnosen kronisk cystit. Genom urinröret sätts ett tunt zodoskop in, utrustad med en glödlampa och en projektionskamera, och läkaren kan visuellt inspektera slemhinnan. Cystoskopi hos unga barn (upp till 10 år) utförs under generell anestesi. Under perioden av förvärring av sjukdomen utförs en sådan undersökning inte.
 7. Vidare, i den subakuta perioden efter lindring av cystit eller exacerbation av kronisk användning, och andra metoder: Annullera cystografi (blåsan är fylld med ett kontrastmedel och göra en serie bilder under urinering); Studie av rytmen av urinering (registrering av urineringstiden och volymen av utsöndrad urin i minst 24 timmar); uroflowmetry (bestämning av hastighet och intermittens av urinflödet - barnet urinerar på toaletten, utrustad med en speciell enhet).

Hur skiljer man cystit från frekvent urinering mot bakgrund av SARS och förkylning

Med förkylning har barn ofta mer urinering i samband med reflexeffekter på blåsan, liksom en förlängd dricksregim.

Men till skillnad från cystit, påskyndar urin måttligt (med 5-8 gånger jämfört med ålders norm), medan det inte finns någon smärta och rezey under eller efter urinering, det finns ingen brådska och andra sjukdomar (enures, icke-undanhållande av urin).

Hur skiljer man cystit från pyelonefrit

För pyelonefrit ledande är bara symptom på förgiftning (feber, kräkningar, blek hud, slöhet, aptitlöshet), och urinvägar förbigångna. Buksmärtor i bakgrunden av pyelonefrit är vanligtvis permanent, medan smärta i ländryggen är vanligt. I cystitis är huvudsymptomen dysuri och buksmärta i samband med urinering, det finns ingen berusning eller det är mildt uttryckt.

Dessutom med pyelonefrit är det specifika förändringar i det allmänna blodprovet (ökat antal leukocyter med en ökning av stavinnehållet, acceleration av ESR, tecken på anemi).

behandling

Akut cystitis

Behandling av akut cystit utförs vanligtvis hemma (under överinseende av en nefrolog eller barnläkare). Endast i fall av komplicerad cystit (med utveckling av pyelonefrit eller misstänkt för det), liksom cystit hos spädbarn kräver sjukhusvistelse.

Behandling av akut cystit är utnämningen av en förlängd drinkregim, kost och medicinering.

Avancerad dricksregim

Att säkerställa en kontinuerlig tvättning av urinflöde och mikroorganismer från blåsan kaviteten barnet behöver överdrivet drickande (inte mindre än 0,5 liter per år av ålder och mer än ett år efter l; i skolåldern - 2 liter per dag). Särskilt föredragna är drycker med antiinflammatorisk och uroseptic (rengöring och desinficering av urinvägarna) egenskaper - it fruktdrycker, fruktdrycker och buljonger från tranbär, havtorn, tranbär; te med citron, svart vinbär. Du kan ge kompott (från torkad frukt och färska bär), kokt vatten, utspädd färskpressad juice (vattenmelon, morot, äpple och andra), fortfarande mineralvatten. Drickning serveras i varm form, ständigt under dagen (inklusive på natten).

diet

Av kraft med cystit barn uteslutna produkter med en irriterande effekt på slemhinnan i urinblåsan, ökar blodflödet till det och förvärrar symptomen på inflammation: akuta kryddor, marinader och rökta produkter, salta produkter, majonnäs, starka köttbuljonger, choklad. Om det finns brott dizmetabolicheskih lämplig diet rekommenderas:

 1. Med oxaluri och uraturi är uteslutning av sorrel, spenat, gröna lök, persilja, restriktion av köttprodukter nödvändig - köttet serveras i kokt form, varannan dag. Det rekommenderas inte att använda buljonger, slaktbiprodukter, röka produkter, korv och korv, kakao, starkt te, bönor.
 2. Med fosfat är mjölk begränsad; mjölk och mejeriprodukter är tillfälligt begränsade Rationen är berikad med försurande produkter och drycker (färska juicer, bär och frukter).

medicinering

I de flesta fall, för behandling av akut cystit är tillräckligt ändamål uroseptikov (furagin, FURAMAG, nevigramon, monural). Mindre vanliga sulfonamid (Biseptolum). Antibiotika är olämpligt, men i vissa fall kan din läkare rekommendera dem (särskilt i fall av misstänkt pyelonefrit) - vanliga läkemedel är skyddade penicilliner (amoxiclav, flemoklav soljutab, Augmentin) och cefalosporiner 2-3 generationer (Zinnat, tseklor, alfatset, tsedeks). Uroseptiki antibiotika eller utses inåt takten i 3-5-7 dagar beroende på sjukdomens svårighetsgrad, svaret på terapi och dynamik laboratorieparametrar. Valet av läkemedel och behandlingslängd bestämn uppbär en läkare.

För att lindra smärt syndrom används anestetika och krampfria droger (nej-spa, papaverin, baralgin, spasmalgon).

Funktioner vid behandling av kronisk blåsan

Kronisk blåsning hos barn är önskvärd att behandlas på ett sjukhus där det finns fler möjligheter till en detaljerad undersökning av barnet och hela behandlingen.

Principerna för behandling av kronisk blåsan är samma: förlängt dricksbehandling, kost och medicinering. Emellertid läggs stor vikt vid att bestämma orsaken till processkronisering och eliminering (behandling av vulvovaginit, förstärkning av immunitet etc.).

Vid läkemedelsbehandling används ofta antibiotika, och under lång tid (14 dagar eller mer) växlar 2-3 läkemedel. Och efter det att antibiotikumet kan utses uroseptiskt långt, i en liten dos - för att förhindra återfall.

I samband med långtidsantibiotikabehandling hos barn benägna att utveckla dysbios, så du behöver individuellt anpassade recept pre- och probiotika, och kombinationer av dessa (Linex, Atsipol, Narine, etc.).

Vanligen används topisk administrering uroseptikov och antiseptika (instillation av läkemedelslösningar in i håligheten i urinblåsan), fysioterapi (UHF, lera applikationer, jontofores med antiseptika, inductothermy, jontofores).

Med persistent återfallande cystit, indikeras immunmodulerande läkemedel (en kurs av viferon eller geneferon).

Funktioner för att övervaka ett barn efter att ha blivit cystitis

Barnet observeras i polikliniken på bosättningsorten - inom 1 månad efter akut cystit och minst ett år efter kronisk behandling, med periodisk allmän urinanalys och andra studier på rekommendation av den behandlande läkaren. Vaccinationer för barn kan utföras inte tidigare än 1 månad efter återhämtning (och vaccination mot difteri och stelkramp - endast efter 3 månader).

Cystit hos barn

Cystitis är en inflammation i blåsans slemhinnor. Blåsans inflammation hos barn är en vanlig sjukdom.

De viktigaste symptomen på cystit hos barn är frekventa och smärtsamma (med brännande smärta), urinering, spasmer i underlivet. Det är viktigt att upptäcka inflammation i urinvägarna, eftersom ett litet barn inte alltid kan förklara vad det gör ont.

Hur är cystit manifesterad hos barn?

 • Barnet urinerar ofta (upp till 4 gånger i timmen), med urinering och omedelbart efter att den gråter, griper handtagen till perineum;
 • det äldre barnet lämnar inte potten eller toaletten länge, för han känner att blåsan inte har tömt helt,
 • klagar på att "skriva smärtsamt", "magevärk";
 • obehaglig uppmaning att urinera - även ett äldre barn kan plötsligt börja urinera i byxor eller i sängen, som ibland föräldrar förklarar av skräck, neuros, etc.;
 • äldre barn kan vara generad att säga vad som stör dem, men frekventa besök på toaletten bör nervositet och irritabilitet göra föräldrarna tveksamt och lugnt fråga barnet.
 • urinmoln, blod kan förekomma i urinen;
 • färgförändring (det kan finnas en grön nyans som indikerar en purulent process) och en lukt av urin;

Temperaturen kan vara normal eller sub-reflux och kan höjas till 39 ° C.

Om barnen och barnen är illa med lika stor sannolikhet, blir från och med en och en halv till två år tjejerna sjuka 3-5 gånger oftare. Frekventa barn cystit hos flickor beror på detaljerna i anatomi: kort och bred urinröret (uretrit), som ligger nära anus och vagina, där urinröret kan matas in oönskad mikroflora. Flickorna - adolescent hormonella förändringar kan orsaka förändringar i mikrofloran i slidan och reproduktion av villkorligt - patogena mikroorganismer som lätt kan ingått urinvägarna.

Cystit vid ursprung är uppdelad i smittsamma och icke-infektiösa.

Infektion orsakas av patogena och villkor - patogena mikroorganismer, kan icke-infektiös uppstå som en biverkan av vissa läkemedel, som ett resultat av exponering för kemikalier, toxiner, kryddig livsmedel, bland annat som en allergisk reaktion.

Icke-infektiös cystit hos barn är mycket sällsynt.

Infektiös cystit kan orsaka ett antal mikroorganismer:

 • bakterier (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Klebsiella, Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, Streptococcus, Staphylococcus och andra);
 • virus (adenovirus, herpes);
 • svampar, vanligtvis från släktet Candida.

I sällsynta fall utvecklas cystit när den smittas med maskar.

Normalt har slemhinnan skyddsmekanismer, och om det blir smittat, förekommer inte alltid inflammation i blåsan i barnet. Förekomsten av sjukdomar som främjas av flera faktorer, - minskning av den totala och lokal (t ex lokal underkylning) immunitet, lång "patient" med en full blåsa, förstoppning, metaboliska störningar (i synnerhet den ökade koncentrationen av salter i urinen).

Orsaker till cystit hos barn

Orsaker och faktorer vid uppkomsten av infektiös cystit:

 • röra barnets gren med smutsiga händer;
 • otillräcklig hyppig ersättning av blöjor, förekomst av blötsutslag på vilka oönskade mikroflora multiplikationer;
 • felaktig tvättning av barnet bakifrån framför, vilket underlättar införandet av mikrober från ändtarmen i urinvägarna;
 • badar i en smutsig damm, ett barns långa vistelse i våta byxor på stranden, hypotermi (mer sannolikt att orsaka blåsor i en tjej);
 • torka en vanlig handduk i vuxna och barns sexuella organ (sättet att överföra "vuxna" infektioner);
 • Förekomsten av en främmande kropp i urinvägarna, trauma i urinvägarna;
 • Drift av infektion från njurarna i närvaro av inflammation i dem;
 • Drift av infektion från andra inflammationskällor (tonsillit, tonsillit, karies, inflammation i övre luftvägarna med adenovirusinfektion);
 • dysbakterier i vagina hos ungdomar som en följd av hormonell anpassning.

Kan det finnas en orsak till blåsor hos tonåriga tjejer som bär strängar? Ja, det kan vara när man flyttar en vävnadsremsa från anus till vagina, speciellt om det inte finns tillräcklig hygien i anusen. Att bära tunga i kallt väder bidrar självklart till superkylning av det urogenitala systemet.

Några orsaker till icke-infektiös cystit:

 • irritation av blåsans slimhinna med vissa mediciner;
 • användning av extremt kryddig eller salt mat
 • allergier mot läkemedel, hushållskemikalier, främmande proteiner, näringstillskott, födoämnesallergi vitala maskar och orsakas av användning för personlig hygien barnet inte är avsedda för barn tvålar, duschgel med färgämnen, konserveringsmedel och aromatiska tillsatser.

Den akuta formen av cystit utan adekvat behandling blir lätt kronisk när symptom på cystit hos barn är milda eller uppträder periodiskt vid överkylning eller mot andra sjukdomar som försvagar kroppen.

Hur man behandlar cystit hos barn

I akut okomplicerad form, vanligtvis behandlad med cystit hos barnhemma under överinseende av barnläkare eller nephrologist. Barnet bör druckas rikligt. Erbjuda drycker med antiinflammatoriska och uroseptiska egenskaper: fruktdrycker, kompanier av tranbär, kober, havtorn, färska utspädda juicer (morot, äpple).

Att dricka ska vara varmt, det är önskvärt att dricka även på natten. Det bör uteslutas användningen av kryddiga kryddor, marinader och röka produkter, rika buljonger. Mängden salt bör minimeras. Det är nödvändigt att minska barnets motorbelastning, organisera en säng eller en halvbäddssystem.

Behandling av cystit hos flickor har några accenter: det är ofta, flera gånger om dagen, tvätt, byte av underkläder. Läkemedel ordineras av en läkare baserat på testresultaten.

Grundforskning för att bestämma vad som orsakade cystitisen hos ett barn:

 • allmän analys av urin;
 • ett allmänt blodprov
 • biokemiskt blodprov;
 • sådd urin med bestämning av de sådda mikroorganismernas känslighet för specifika antibiotika;
 • Ultraljud av njurarna och urinvägarna.

Bakteriologisk sådd görs under lång tid, och med akut cystit kommer läkaren sannolikt att förskriva ett brett spektrum antibiotikum empiriskt. Inte alla antibiotika som används för att behandla cystit hos vuxna kan ordineras för cystit hos barn.

Barn kan ordineras (till exempel) amoxicillinklavulanat, nitrofurantoin, cefuroxim. Förloppet av ett antibiotikum i akut form är vanligtvis 3 till 5 dagar. Alla antibiotika har kontraindikationer och biverkningar, använd inte dem, speciellt ge barnet!

Med viral eller svampande etiologi av cystit är lämplig behandling nödvändig (antivirala, antifungala läkemedel). I svår form av akut cystit, komplicerad av makrogemuri (rikligt blod), indikeras sjukhusvistelse.

Kronisk cystit hos barn är önskvärd att behandlas på ett sjukhus, där en mer fullständig undersökning utförs och en större mängd medicinska procedurer är möjlig. Förloppet av antibiotika för kronisk cystit är längre, ofta alternerande 2 till 3 antibiotika. För att förhindra utvecklingen av dysbios är probiotika dessutom föreskrivna.

Vid behov föreskrivs sköljning med medicinska lösningar i blåsans hålrum. Allmänt använd fysioterapi (UHF, jonfores, elektrofores, etc.). Med persistent återfallande cystit är förskrivna immunmodulerande läkemedel. Behandling av kronisk cystit är lång och komplicerad, du måste göra allt för att förhindra övergången av sjukdomen till kronisk form.

Behandling av blåsning hos barn med folkmekanismer

Vi måste varna att folkets medel inte alltid är säkra. Så det finns många rekommendationer för uppvärmningsförfaranden: stillasittande bad, ångande skrot över hink med kokande vatten etc. I vissa fall kan de lindra cystitis manifestationer, men med blod i urinen är det kategoriskt kontraindicerat. Uppvärmning i denna situation kan orsaka massiv blödning från blåsans kärl och till och med orsaka sepsis (blodförgiftning).

Infusion från persiljaens rot. Persilja har en diuretikum och bakteriedödande verkan, men det kan också orsaka blödning. Varning!

Te från nätets löv. Har en hemostatisk effekt, innehåller en hel rad vitaminer. Varning! Innehåller myrsyra, som kan irritera magslimhinnan och blåsans slemhinna.

Relativt säker och effektiv buljongbuljong. Men du måste jobba hårt för att få ditt barn att dricka det, eftersom det har en obehaglig smak och en slemhaltig konsistens.

Utföra behandling hemma, konsultera en läkare om lämpligheten av att använda folkmedicinska lösningar. Det är bättre att köpa lämpliga te i apoteket, där de optimala proportionerna av örter och deras doser upprätthålls.

Förutom antibiotika kan behandling av blåsor hos barn förskrivas växtbaserade produkter, som kanefron (möjlig användning från 1 år), cyston (kan användas från 2 år). Dessa läkemedel för behandling av cystit i sjukdomens infektiösa natur kommer att vara en hjälp, men inte den huvudsakliga behandlingen.

Så du misstänkte ett barns blåsor, vad ska man göra? Kontakta läkare. Barn rikligt att dricka, lägga i sängen eller åtminstone minska sin motoraktivitet, ha på sig varma byxor och strumpor. Från menyn är det nödvändigt att utesluta skarpa, salta rätter, röka produkter, rika buljonger. Hur man behandlar en cystit i en tjej? Till de angivna rekommendationerna läggs tonvikten på den striktaste efterlevnaden av personlig hygien, ofta tvättning och byte av underkläder flera gånger om dagen.

Förebyggande av cystit hos barn

Förebyggande underhåll av en cystit hos barn består först och främst av strikt hygien i perineum, frekvent och korrekt undergrävning, använd endast barns tvål och schampo.

Det är viktigt att undvika hypotermi, inklusive lokala (till exempel sitter på den kalla ytan, en lång vistelse i våta byxor eller baddräkt på stranden), förorening av perineum när man spelar i sanden (speciellt hos tjejer).

Det är nödvändigt att behandla möjliga foci av infektion i tid (tonsillit, maxillary bihåleinflammation, karies).

Barnens näring bör balanseras, med tillräckligt med vitaminer.