Huvud
Massage

Symtom, behandling och konsekvenser av blåsor hos pojkar

Cystitis hos barn står inför föräldrar, både tjejer och pojkar. Inflammation av blåsans inre vägg uppträder mot bakgrund av hypotermi, en minskning av immunförsvaret.

En obligatorisk faktor för utvecklingen av sjukdomen är infektion. Sjukdomsförloppet, behandlingen av urologisk patologi varierar beroende på kön hos den lilla patienten.

Blåsans inflammation, pojkar i statistik lider 5-6 gånger mindre ofta än tjejer. Funktioner av genitourinary systemets anatomiska struktur hos flickor predisponerar utvecklingen av cystit på grund av den relativt korta och breda urinröret. Värdet ligger nära slemhinnan i ändtarmen, de kvinnliga genitala organen. Hos pojkar är urinröret långt. Mindre anatomiska förutsättningar för driftinfektion.

I nyfödda pojkar och flickor, förskolebarn, skiljer sig inte blåsans volym. Från 5-6 år hos pojkar blir blåsans kapacitet större.

Under perioden från födsel till 4-5 år är det ingen skillnad i incidensen av blåsans inflammation efter kön. Patologiens topp uppträder vid 5-13 års ålder. Pojkar lider av cystitis mycket mindre ofta än sina kamrater. Ökningen av förekomsten efter 16-17 år är förknippad med uppkomsten av sexuell aktivitet.

Orsaker till inflammation i urinvägarna

Cystitis utvecklas med försvagning av kroppens skyddsmekanismer. Den infektiösa faktorn är den avgörande faktorn vid sjukdomsuppkomsten. De vanligaste patogenerna är bakterier (E. coli, Klebsiella, Staphylococcus). Virus (herpes), intracellulär formulär (mykoplasma, klamydia, ureaplasma), protozoer (Trichomonas) är karaktäristiska för äldre ungdomar.

Infektionsmekanismer i blåsan

Patogener, genomträngande det inre skalet, multiplicera, produkterna av vital aktivitet skada epitelet. Smittvägarna i urinvägarna är olika. De vanligaste av dessa är:

 • Descending är den vanligaste orsaken till cystit hos pojkar. Infektion lokaliseras huvudsakligen i njurarna (hydronephrosis, pyelonefrit). På urinledarna införs mikroorganismer med en ström av urin in i blåsan, införs i slemhinnan;
 • Den stigande vägen observeras mindre ofta. Bakterier tränger in i blåsans hålighet genom urinröret. Mekanismen är karakteristisk med otillräcklig hygien hos könsorganen, urinrörets sjukdomar.
 • Hematogen - transport av bakterier från inflammatorisk fokus (tonsillit, sinusit) med blodflöde. Akut infektionspatologi blir orsaken vid allvarlig kurs med generalisering av infektion;
 • Lymfogen - på lymfkärlen i bäckenorganen.

Efter att ha etablerat vägen för mikrobiell förorening kommer läkaren att noggrant välja läkemedlen för behandling av sjukdomen. Eliminera källa till infektion för att uppnå snabb återhämtning, undvik återfall.

Faktorer vid starten av inflammation

Ett faktum att få mikroorganismer är inte tillräckligt för utvecklingen av den patologiska processen. Villkor som är gynnsamma för reproduktion av bakterier är nödvändiga. Cystitis hos pojkar provocerar:

 • Underkylning (barnet var vått i regnet, länge satt på fuktig jord, kall betong);
 • Oavsiktlig evakuering av urin från blåsan (en långvarig brist på möjlighet att gå på toaletten, en minskning av receptorns känslighet, vilket ger signaler att urinera). Bakterier dröjer i hålan, har tid att multiplicera;
 • Urinretention sker på grund av urologisk patologi (phimosis, neurogen blåsan);
 • Skada på organets slemhinnor (anatomiska egenskaper, närvaron av stenar, sand);
 • Suppression av immunitet;
 • Diet fattig i protein, vitaminer;
 • Långtidsanvändning av vissa läkemedel (cytotoxiska droger, hormonella droger)
 • Kirurgiska ingrepp, kateterisering.

Immunitet reagerar inte i tid mot utländska mikroorganismer. Brott mot lokalt skydd gör att orsaksmedlet kan börja växa. Berörda vävnader svullnar, leukocyter kommer till hjärtat, inflammation uppträder.

Mikrober är inte alltid ansvariga för sjukdomen. Det finns inflammation i blåsan utan närvaro av en biologisk faktor. Orsakerna till icke-infektiös cystit är strålningsexponering, intag av sulfonamider, administrering av urotropin.

Symtom på akut cystit hos pojkar

Enligt kliniska tecken är det möjligt att bestämma sjukdomen:

 • Manifestationerna av sjukdomen är likadana hos pojkar och flickor. Patologi uppstår mot bakgrund av synligt välbefinnande. Barnet har klagomål:
 • Smärta i underlivet, anus, ljumskan, könsorganen;
 • Hyppig uppmaning att gå på toaletten. Urinering var 15-30 minuter i små portioner. Ibland uppstår urladdningen med droppe;
 • Urin blir grumlig, med inslag av flingor, pus eller blod;
 • Ökad kroppstemperatur, svaghet, minskad aktivitet;
 • Rädsla för att gå på toaletten på grund av nedskärningarna när man försöker urinera;
 • Vid slutet av urineringstiden har pojkar smärta vid botten av penis;
 • Urininkontinens.

Spädbarn är störda, minskad aptit, hypertermi, gråt under urinering. Föräldrar märker att barnet ofta urinerar.

diagnostik

Diagnosen är gjord på basis av OAM. Vid undersökning av urin detekteras leukocyturi, eritrotsiturii, pus förorenings missfärgning densitet. För att undvika komplikationer, inrättandet av den ursprungliga smittkällan föreskriva ytterligare tester: UCK, urin Nechiporenko, renal ultraljud, LHC testet för Zimnitskiy, sås på näringsmedier, cystoskopi. kirurg samråd hålls med misstänkt akut buk patologi (appendicit).

Principer för läkemedelsterapi

Behandling av cystit hos pojkar utförs av en urolog. En specialist föreskriver en medicinsk behandling. Förberedelser väljs med beaktande av ålder, individuella egenskaper, processens steg. Grupper av läkemedel som används för blåsor:

 • Antibiotika av penicillin (Augmentin) eller cephalosporin (Cefaclor) -serien. Doseringen beräknas utifrån patientens vikt. Inträdeslängd 7-8 dagar;
 • Narkosläkemedel ordineras för att eliminera spasmer, smärtfenomen (No-shpa, Baralgin);
 • Vegetabiliska uroseptika (Kanefron).
 • Förutom att ta mediciner är det nödvändigt att skapa förutsättningar för en snabb återhämtning. Följande åtgärder kommer att förbättra det allmänna tillståndet, hjälpa till att bli av med smärtsamma symptom.
 • Värme på botten av magen (varmvattenflaska, plastflaska med vatten);
 • Diet med undantag för kryddor, stekt, kryddig mat. Du kan äta mejeriprodukter, grönsaker, frukt;
 • Varmdryck ökar mängden urin, hjälper till att tvätta infektionen. Barnet ges tranbärsjuice, komposit, fortfarande mineralvatten.

I grund och botten hos pojkar skiljer sig symtomen och behandlingen av blåsor inte från tjejerna. Specifika komplikationer i detta fall. Behandlingen ska fullföljas i sin helhet. Du kan inte sluta ta droger för tidigt, minska dosen eller antalet behandlingsdagar.

Ej fullständigt härdad cystit kan leda till konsekvenser för pojkens urogenitala system:

 • Vesikulit (inflammation i testiklarna);
 • Pyelonefrit (infektiös njursjukdom);
 • Uretrit (inflammation i urinröret).

Ej behandlad i tid kan leda till komplikationer, som i framtiden kan uppenbaras problem i den sexuella sfären, manlig infertilitet. Behandla ditt barn själv eller på råd av vänner kategoriskt inte. Detta kan leda till allvarliga konsekvenser.

Förebyggande av cystit hos pojkar

För att förhindra uppkomsten av urininflammation, observera ett antal villkor:

 • Utför regelbundet nödvändiga hygienåtgärder.
 • Låt inte barnet sitta på kalla ytor.
 • Gå in i kosten mat rik på protein, vitaminer;
 • Byt omedelbart kläder till barnet när han suger sina kläder;
 • Behandla akuta sjukdomar i tid, foci för kronisk infektion.

Blåsans inflammation uppstår inte från början. Kausala faktorn finns alltid hos mannen. Stärka immuniteten, ta tid för promenader i frisk luft, berika maten med frukter. Tidig kvalificerad behandling garanterar full återhämtning.

Symtom och behandling av blåsor hos pojkar

Cystit hos pojkar är den största sjukdomen som påverkar urinvägarna. Och även om flickorna denna sjukdom förekommer i 5-6 gånger oftare (på grund av fysiologiska egenskaper hos organismen, eftersom urinröret i deras kort och bred), men pojkarna denna sjukdom är inte ovanligt.

Tecken på blåsor hos pojkar

Med blåsan blir slem och submukosala skikt i blåsan inflammerad. I förskola och barn i grundskolan är denna sjukdom vanligare än hos ungdomar.

Den främsta orsaken, som kan leda till inflammation i blåsan hos pojkar, är hypotermi. Trots allt går barn ofta med våta fötter, sitter på marken eller i stenar, ligger i snön. Därmed sjukdomen. Dessutom kan infektionen komma in i blåsan från en sjuk njure eller om reglerna för personlig hygien inte respekteras.

Även om många läkare tenderar att tro att denna sjukdom är smittsam, och hypotermi endast tjänar som utlösare för sjukdomsuppkomsten. Ibland kan cystit vara en svampig natur, och barn smittas i bad, bastur, simbassänger, gym.

Cystitis nedströms är indelad i akut och kronisk:

 1. Akut cystit är vanligtvis en följd av hypotermi, den börjar dramatiskt, barnets tillstånd förvärras. Med snabb behandling är prognosen gynnsam.
 2. Kronisk cystit är ofta resultatet av andra patologier i urinvägarna: phimosis, uretrit, pyelonefrit. Behandlingen av denna sjukdom är längre.

Symtom och behandling av blåsor kommer att vara olika hos pojkar i olika åldrar. Tabellen visar de viktigaste funktionerna vid vilka denna sjukdom kan särskiljas.

Behandling av cystit hos pojkar

Med denna sjukdom kan ingen självmedicinering diskuteras. Vid de första symtomen på sjukdomen ska omedelbart kontakta barnkliniken, där experten kommer att diagnostisera efter en lämplig undersökning. När allt kommer under symtom på blåsan kan andra mycket allvarliga sjukdomar vara dolda.

Att diagnostisera barnet kommer att genomföra urin- och blodprov samt ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Detta kommer att räcka för att fastställa sjukdomen.

Behandling av akut cystit hos pojkar syftar till att eliminera smärta, återställa urinering och eliminera inflammatorisk process i blåsan. Som regel innehåller den följande aktiviteter:

 1. Rest. De första 3-5 dagarna måste barnet följa sängstöd. Annars kan komplikationer utvecklas.
 2. Mottagning av läkemedel. Vanligtvis kan cystit inte utan antibiotika (de ska endast ordineras av en läkare). Anmäl fortfarande antiinflammatoriska medel och läkemedel, avkopplande smidiga muskler.
 3. Överensstämmelse med kost. Det är nödvändigt att utesluta från dieten akuta, sura rätter, för att avsevärt minska mängden salt som konsumeras. Ett sjukt barn behöver konsumera mer frukt, grönsaker, surmjölkprodukter - som innehåller maximalt vitaminer och mineraler.
 4. Drickeregimen. För att dricka ett barn behöver du mycket: svagt te, kompott, fruktdrycker (särskilt tranbär), utspädda, inte sura juicer. Även svagt alkaliskt mineralvatten visas för användning (det är nödvändigt att släppa ut gasen). Mängden vätskekonsumtion ska vara 50% mer än före sjukdomen.
 5. Barnet måste vara varmt, särskilt benen och nedre delen av ryggen. Du kan använda en varm kudde eller bandage på blåsområdet. Även en positiv effekt har varma (men inte heta) bad med användning av avkok av medicinska växter som har antiinflammatorisk effekt.

Om alla dessa rekommendationer följs, börjar återhämtningen vanligtvis efter 5-7 dagar. Därefter bör du skydda barnet mot hypotermi och infektionssjukdomar.

Traditionell medicin

Cystitis är en allvarlig sjukdom, därför är det knappast möjligt att bota det uteslutande med folkmedicin. Men som ett tillägg till huvudterapin kan du använda recepten av traditionell medicin. I det här fallet kan du påskynda barnets återhämtningsprocess. Här är några recept:

 1. En dessertskedad hackad ört St John's wort måste hällas med ett glas kokande vatten och håll sedan ett vattenbad i ungefär en halvtimme. Efter kylning och dränering. För att ge sådan buljong till barnet är det nödvändigt på ett kvarts glas tre gånger om dagen, före måltid.
 2. 1 tsk. blomställning cornflower häll ett glas kokande vatten och insistera en halvtimme. Det är bäst att göra detta i en termos. Infusion tar 1/3 kopp och delar upp mottagen mängd i 3 doser.
 3. Blanda i lika stora proportioner blommorna av kamomill, kalendula, gräs av strängen. Häll 3 msk. l. Blanda 1 liter kokande vatten och insistera på ett vattenbad i en halvtimme. Kall, späd med varmt vatten och applicera i form av stillasittande bad. Behandlingsförloppet - minst 10 förfaranden.
 4. Ta 1 msk. l. basilika blad, häll ett glas vatten och tillsätt 2 msk. l. honung. Koka på låg värme tills hälften av vätskan avdunstar. Drick för 2 måltider: på morgonen på tom mage och på kvällen före sänggåendet.

Cystit hos pojkar är lättast att förhindra, att följa reglerna för personlig hygien, upprätthålla immunitet och undvika hypotermi.

Men även om barnet är sjuk, kommer ett snabbt samtal till läkaren att hjälpa honom att snabbt återhämta sig och undvika komplikationer. Hälsa åt dig och dina barn!

Cystit hos pojkar: symtom och behandling

Cystitis är en inflammation i urinblåsan. Tjejer blir sjuka 5 gånger oftare än pojkar. Detta beror på de anatomiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppen - urinröret hos flickor är mycket kortare och större i diameter, vilket är en positiv förutsättning för utvecklingen av urinvägsinfektion som kommer dit på en stigande bana. Men de senaste åren är denna diagnos alltmer placerad på pojkar. Inte alla föräldrar vet vad som är symptomen, hur behandlingen av en sådan sjukdom utförs.

Klinisk bild

Med blåsan täcker inflammationen de slemhinnor och slemhinnorna i blåscellerna. Pojkarna i förskole- och grundskolans ålder är mer benägna att utveckla sjukdomen, ungdomar och barn, vars ålder är under 1 år, är mycket mindre benägna att få blåsor.

Den viktigaste faktorn som stimulerar utvecklingen av den inflammatoriska processen i blåsan är kroppens totala hypotermi. Vid sådana förhållanden får infektionen idealiska förhållanden för utveckling och reproduktion.

Patogen patogen kommer in i kroppshålan på stigande (genom urinröret) eller nedåtgående (från njurarna eller urinledarna). Mycket ofta beror detta på bristande efterlevnad av personliga hygienregler.

Cystitis kan vara bakteriell eller svampig i naturen. Infekterade barn kan på offentliga platser: skolor, trädgårdar, simbassänger, bad, offentliga toaletter och så vidare.

Enligt klinisk kurs isoleras akut och kronisk cystit.

Akut cystitis börjar plötsligt. Det manifesteras av en skarp smärta i nedre delen av buken, frekvent tenesmus (false lusten urinera), smärta och en brännande känsla under urinering, samt en ökning av den totala kroppstemperatur. Symtom fortskrider tillräckligt snabbt. Med en snabb behandling är prognosen ganska fördelaktig.

Kronisk blåsan förekommer oftare som en sekundär sjukdom som uppstår på grund av en annan smittsam process i urinvägarna.

Symtomatiken här är mer "suddig", och behandlingen tar oftast längre tid.

Under normala förhållanden kännetecknas blåsans inre hölje av ett antal skyddande reaktioner som inte tillåter patogenen att aktivt utvecklas.

Symtom och behandling av blåsor kommer att vara annorlunda hos pojkar i olika åldrar:

 • Hos barn i åldern upp till ett år med cystit, tårbarhet observeras, urin förvärvar en rik mörkgul nyans, urinering blir antingen för ofta eller sällsynt, kroppstemperaturen överskrider sällan normala värden.
 • pojkar äldre än 3 år finns det en akut smärta i buken, urinen blir grumlig urinering är tvångsmässigt i naturen, kan öka den totala kroppstemperatur (i kombination med andra symptom av feber).

terapi

När de första tecknen på sjukdomen uppträder bör du omedelbart söka kvalificerad hjälp från en läkare, i stället för självmedicin. Fördröjning kan avsevärt öka tiden för återhämtning och framkalla utvecklingen av komplikationer. Utan att tillgripa sjukvården i tid, riskerar föräldrar att ta en annan sjukdom med liknande symtom för blåsan.

Om du misstänker en cystit, ordinerar läkaren ett antal laboratorietester. Som regel är det allmänna tester av urin och blod. Baserat på klagomål och testresultat görs en diagnos.

Behandling av cystit i akut form består i förstörelse av patogen mikroflora och lindring av barnets tillstånd (smärta kan lindras, normalisering av diuret, förbättring av det allmänna tillståndet).

Det är nödvändigt att säkerställa fred. Under de första 4-5 dagarna måste barnet följa sängstöd, särskilt om det finns en ökning av kroppens totala temperatur (med alla medföljande tecken på feber).

Det andra (och inte mindre viktigt) behandlingsalternativet för cystit hos pojkar är drogterapi. Vanligtvis kan behandlingen av denna sjukdom inte utan användning av antibakteriella medel, men det är viktigt att komma ihåg att antibiotika för cystit kan endast ordineras av en läkare - baserat på den kliniska bilden. Okontrollerad användning av droger hjälper inte bara till att förbättra barnets tillstånd, men kommer även att orsaka betydande skador på hans hälsa.

När cystit är förskrivet inte bara antibakteriella medel, men också antispasmodika, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

Under hela behandlingsperioden är det viktigt organisera en särskild diet för barnet. Det är nödvändigt att utesluta från sin dagliga diet alltför kryddig mat, marinader, rökt produkter. Det är nödvändigt att begränsa mängden salt som konsumeras, eftersom det kvarstår vätska i vävnaderna. Dieten bör balanseras, innehåller fiber, vitaminer och mineraler.

Vid denna tid behöver du dricka mycket vätskor: inte mycket starkt te, bärjuice (med cystit är användbar tranbärsdryck), komposit, fortfarande mineralvatten.

Det är värt att nämna att under sjukdomen bör övervakas noga så att barnet inte fryser (speciellt benen och ryggen).

Det är nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt vård av könsorganen, eftersom försummelse av enkla hygienregler kan leda till upprepad infektion.

Läkaren kan ge (utöver alla de listade anläggningarna) råd om användningen av varma sessilbad med tillsats av örtteck. Om du följer exakt den behandlingsplan som utarbetats av läkaren, är det i genomsnitt inte längre än en vecka att återhämta sig.

Användning av antibiotika

Den vanligaste patogena mikrofloran, framkallar utvecklingen av cystit hos pojkar, representeras av Escherichia coli, Staphylococcus och Streptococcus infektioner, svampar, adenovirus. Därför kan behandlingen av cystit inte vara effektiv utan antibiotikabehandling.

I sådana fall kan behandlingsläkaren förskrivas några av följande antibakteriella läkemedel:

 • Preparat penicillingrupp: "Augmentin", "Amoxiclav" och andra. Behandlingsförloppet är inte mindre än en vecka.
 • Makrolider - "Sumamed", "Azithramycin". Behandlingsförloppet är 3 dagar.
 • Grupp cefalosporiner - "Taraceum", "Zeklor", "Zinnat".
 • Derivat av fosfonsyra - "Monural" och andra droger.

Användning av antibiotika är att det är viktigt att följa de tillhörande läkarnas rekommendationer och inte engagera sig i självmedicinering. För att korrekt välja det lämpligaste antibakteriella medlet ordineras vanligtvis urinkulturen.

Det händer emellertid ofta att sjukdomen är mycket akut, och det är inte möjligt att vänta på resultaten av sådd. I sådana fall är det lämpligt att föreskriva bredspektrum antibiotika. När resultaten av såningen är klara kan behandlingen justeras enligt analysens resultat.

Under behandlingen kan du inte byta drogen till en annan eller sluta antibiotikabehandling utan läkarens tillåtelse. Även om symtomen på blåsan har försvunnit, kan den patogena mikrofloran fortfarande förbli i blåsan och manifestera sig helt om gynnsamma förhållanden skapas för detta.

Efter avslutad behandling med antibiotikabehandling ska du återigen överföra urin till grödan.

Recept av traditionell medicin

Vi måste genast notera att det är omöjligt att bota cystit exklusivt med folkmedicinska lösningar. När du har de första symptomen på sjukdomen behöver ditt barn inte tveka att gå till kliniken. Som ytterligare behandlingar kan du använda vissa recept - Naturligtvis, med samtycke från den behandlande läkaren. Här är några av dem:

 1. En tesked hackad johannesört måste hällas i 250 ml kokande vatten och sätta på ett vattenbad i 30 minuter. Därefter kyles den resulterande buljongen och filtreras. Ge barnet en kvart kopp 3 gånger om dagen innan du äter.
 2. Tillsätt en tesked cornflowers 250 ml kokande vatten. Infusera blandningen i 30 minuter (du kan använda en termosflaska). En enda mottagning är 1/3 av en tredjedel av ett glas. Ta blandningen 3 gånger om dagen.
 3. Ta lika delar av kamomill, kalendula och sträng, blanda. 3 matskedar av den resulterande blandningen häll 1 liter kokande vatten och håll i ett vattenbad under 30 minuter. Buljongen ska kylas. Du kan använda produkten i form av stillasittande bad, behandlingsförloppet - minst en vecka.

komplikationer

Vanligtvis, med tidig behandling och frånvaron av samtidig aggregerande faktorer, lämnar cystit inte några komplikationer. Om föräldrarna länge har dragit sig med en resa till polykliniken eller gjort självmedicinering, kan den smittsamma processen gå vidare till en kronisk form och spridas till angränsande organ.

Pyelonefrit är en av de möjliga komplikationerna av blåsan. I detta fall kommer infektionen in i njurbäckenet från blåsan längs den stigande vägen och orsakar utvecklingen av en aktiv inflammatorisk process.

Detta händer ofta på grund av vesicoureteral reflux, vilket orsakas av urin som går in i urinblåsan i urinröret. Pyelonefrit är en allvarlig sjukdom med en allvarlig klinisk kurs som kräver behandling på ett sjukhus.

Om i detta fall inte söka kvalificerad hjälp i tid, kan patientens tillstånd förvärras av utvecklingen av interstitiell cystit. Detta tillstånd kännetecknas av smittspridningen på det ihåliga orgelets muskelskikt, som följd - förlusten av deras elasticitet. Sådana förändringar kan inte korrigeras, eftersom muskelvävnaden i det här fallet förlorar sina egenskaper och omvandlas till en enda kontinuerlig ärr.

Mer information om sjukdomen kan du ta reda på genom att titta på videon nedan.

Behandling av cystit hos pojkar

Blåsans inflammation hos vuxna friska män uppträder sällan, men sparar inte äldre och pojkar. Illamående åtföljs av frekventa uppmaningar att tömma och dra smärta i underkanten av buken. Den här artikeln berättar om orsakerna till sjukdomen, dess symtom, behandlingsmetoder, förebyggande egenskaper, funktioner för att ta mediciner för pojkar i olika åldrar.

Orsaker till cystit hos barn

Inflammation börjar när immunsystemet hos barnet försvagas av hypotermi. Urinvägarna förlorar skydd mot villkorligt patogena organismer. De penetrerar, huvudsakligen, hematogen. I detta fall fylls ibland av blod i njurarna och därifrån in i urinbehållaren från fokus av inflammation, till exempel hypertrofierade palatinmassiller. Varianten med införandet av ett smittsamt medel genom urinröret med bristande överensstämmelse med hygieniska normer händer mindre ofta.

Symtom på cystit hos pojkar

När en cystit förekommer hos pojkar, finns följande symtom:

 • ofta uppmanar till tömning;
 • smärta vid urinering
 • hypertermi;
 • hyperemi i urinröret, dess puffiness;
 • urinen blir grumlig, det blir mörkt, slem eller blod finns i det.

Diagnos av blåsor hos unga barn

För att bekräfta den preliminära diagnosen, levererad av kliniska skäl, krävs följande instrument- och laboratorieundersökningar:

 • standardtester av urin, såväl som blod;
 • Ultraljud av blåsan och njuren;
 • cystoskopi;
 • identifiering av orsakssambandet hos sjukdomen genom PCR, såväl som ELISA.

Behandling av cystit hos pojkar

Behandling av cystit hos pojkar av olika åldrar innebär att man följer tillhängighet av individuell hygien, restriktioner i näring, läkemedelsbehandling. Boy du behöver klä sig för säsongen, att träna regelbundet tvätta sina könsorgan, undvika spel på marken, kalla golvet, enligt förslaget. Servera inte skarpa, sura, salta, feta, stekt mat, kolsyrade drycker, choklad, kakor.

Vid användning av läkemedel bör du noggrant läsa instruktionerna. Många läkemedel avsedda för vuxna och lätt rekommenderade av vissa författare till barn kan skada. Till exempel får Nolitsin konsumeras av personer som fyllt 18 år. Små barn ska inte ges piller. De är svåra att dosera, eller för användning finns kontraindikationer för ålder. För spädbarn föredras rektalformsberedningar, suspensioner och även siraper. Bred annonserad Kanefron är tillåtet att endast användas i form av droppar.

För behandling av pojkar används följande läkemedelsgrupper som föreskrivs av en läkare:

 • antimikrobiella medel;
 • uroseptiki;
 • antispasmodika;
 • feber;
 • växtbaserade läkemedel.

Listan över de mest populära drogerna presenteras i tabellen

Symtom och behandling av blåsor hos pojkar

Cystit hos hanar, som är en inflammation i slemhinnorna i urinblåsan, sällan diagnostiseras på grund av den stora längden på urinröret. Sjukdomen börjar akut, den kliniska bilden innehåller uttalade symtom, utan behandling förekommer cystitisen i kronisk form. Sjukdomen är mest typisk för barn i åldern 2 till 7 år, vars urinrör är kortare än hos äldre pojkar.

Typer av sjukdom hos pojkar

Cystitis hos ett barn kan vara:

 1. Sharp. Det utvecklas inom några timmar, och den inflammatoriska processen sprider inte utöver blåsans slemhinnor. Med rätt behandling är cystit hos ett barn under 9 år slutfört genom återhämtning på 1-2 veckor.
 2. Kronisk. Det skiljer sig från den vågiga karaktären av strömmen. Perioderna för förvärring ersätts av remission. Den patologiska processen täcker alla lager av blåsans väggar. Förloppet av sjukdomen i denna form kan vara flera år. Det är mest typiskt för pojkar över 12 år.

skäl

Cystit hos barn och ungdomar utvecklas under inverkan av följande faktorer:

 1. Underkylning kroppen. På vintern uppstår sjukdomen efter skidåkning, på sommaren - efter att ha simat i en öppen behållare.
 2. Virala och bakteriella infektioner. Mer utsatta för dem är äldre pojkar som har sex. Spädbarn under 6 års infektion uppträder vid bristande överensstämmelse med personliga hygienregler.
 3. Glistovye infestationer. Parasiter påverkar funktionen av immunitet negativt, vilket gör kroppen känslig för bakteriella och virusinfektioner. Cystitis kan orsakas av allergiska reaktioner på produkter av vitalitet av helminths eller genom penetrering av parasiter i urinblåsan.
 4. Patologi i urinvägarna. Bidrar till deras utveckling av fattig ärftlighet, sjukdomen har en trög karaktär. Cystitis uppträder mot bakgrund av urolithiasis, pyelonefrit, glomerulonefrit.
 5. Immaturitet i immunsystemet. Karaktäristisk för pojkar under 3 år. Med en minskning av lufttemperaturen försämras termoreguleringen av organismen.
 6. Permanent slitage av blöjor och deras sällsynta ersättning. Ökad luftfuktighet skapar bra förutsättningar för förekomst av infektioner. Mikroorganismer från fekal materia genom urinröret tränger in i urinblåsan.
 7. Frekvent stress. Barn upplever psyko-emotionella chocker när de flyttar, skiljer föräldrar, byter skolan. Nervös spänning hjälper till att minska immuniteten.

symptom

Tecken på blåsning hos en liten pojke är svåra att upptäcka, barnet kan inte beskriva hans tillstånd. Att konsultera en läkare är nödvändig när du ändrar färg och lukt av barnets urin, hans rastlösa beteende och brist på aptit. Vid 5 år kan pojken noggrant beskriva de obehagliga känslor som uppstår när cystitisen försämras:

 • Spasmer i underlivet. Smärta är permanent eller paroxysmal. Det ökar med fyllning av blåsan eller under tömningen. Smärtsamma spasmer kan ge till perineum, anus, ländryggsregionen.
 • Klåda och brännande med urinering. Är förknippade med urinrörsirritation.
 • Brott mot urinering. Du bör vara uppmärksam på pojkens ofta utflykter på toaletten samtidigt som man minskar mängden vätska som förbrukas. Detta förklaras av utseendet av falsk uppmaning att urinera. Urin frigörs i små mängder, denna process åtföljs av svår smärta.
 • Förändring av lukten och färgen på urinen. Dessa tecken kan förekomma i andra sjukdomar i excretionssystemet. Om urinen innehåller purulenta eller blodiga föroreningar, ska du omedelbart visa barnet för urologen.
 • Ökad kroppstemperatur. I kronisk blåsan hålls inom lågvärdena. I akut form är det möjligt att utveckla ett feber syndrom i samband med frossa och en kall svett.

diagnostik

Detektion av pediatrisk cystit börjar med undersökning och ifrågasätter patienten, bedömer kroppens allmänna tillstånd, samlar in en anamnese. För att välja ett effektivt behandlingsschema utse:

 • Allmän analys av urin och blod. En ökning av antalet leukocyter och ESR indikerar närvaron av en akut inflammatorisk process. En larmsignal är en minskning av halterna av hemoglobin och blodplättar. Akut cystit kännetecknas av urinsyrasalter i urinen.
 • Urinkokning. Används för att identifiera orsaksmedlet för infektion och bestämma dess känslighet mot antibakteriella läkemedel.
 • Ultraljud av bäckenorganen. Tilldelas för att utesluta godartade och maligna tumörer i blåsan och urinledarna.
 • Cystoskopi. Undersökning av blåsans slemhinnor utförs i kronisk form av cystit för att detektera patologiska förändringar i vävnaderna.

Behandling av cystit hos pojkar

Behandling av cystit i pojken innebär ett integrerat tillvägagångssätt. Mottagning av läkemedel kombineras med uppvärmningsförfaranden, efterlevnad av en speciell dricksbehandling och en diet. Från en diet utesluter de luftade dryckerna, skarpa och kalla rätter.

läkemedel

Med cystit kan följande preparat förskrivas till en pojke:

Cystit hos pojkar: hur ett barn kunde hämta sjukdomen och hur man behandlar den

Fall av barn med blåsor är vanliga, men för många vuxna verkar det konstigt.

Faktum är att även en baby kan "fånga" blåsan: dålig hygien eller en sällsynt byte av blöjor kommer snabbt provocera sjukdomen.

Om du tror statistiken är cystitis vid en års ålder sjuk med pojkar, men tjejer är mer benägna att drabbas efter ett år.

Om det representerar i sig en cystit hos pojkar, tecken och sjukdomsbehandling, och även förebyggande underhåll av denna obehagliga sjukdom, kommer vi också att prata i dagens artikel.

Symtom och allmänna egenskaper hos behandlingen

Ett sjukt barn ger alltid sitt beteende: humör, dåligt humör, slöhet - allt detta är tecken på att krummens hälsa inte är okej.

Men med cystitis sjukdom kan du också notera urinens grumlighet, närvaron av sediment och flingor i det, ibland finns det en blandning av blod.

Äldre barn kan också klaga på en mycket frekvent önskan att besöka toaletten och ömhet i urinprocessen, och de kommer också att dra eller skära smärtor i buken.

Med utvecklingen av en sådan sjukdom som cystit, kan symtomen hos pojkar uppträda enligt följande:

 1. frekvent urinering eller urininkontinens
 2. hudens hud
 3. kall och klibbig svett;
 4. smärta i perineum, etc.

Oftast uppmärksammar barn och föräldrar att sjukdomen redan är i akut stadium, och det här är inte så bra - ju snabbare behandlingen kommer igång, desto snabbare blir återhämtningen.

Har barnet märkt dessa tecken? Eller kanske, förutom dem, ökar temperaturen också? Var inte panik - du behöver bara ringa till en läkare.

En kompetent specialist kommer snabbt att förstå orsakerna till sjukdomen, och också korrekt och korrekt upprätta en diagnos. Det kan väl vara så att sjukdomen du tagit för cystit är faktiskt ett problem med njurarna eller andra patologier.

Behandling av cystit bör också ordineras av en läkare. Inte engagera sig i självmedicinering, antingen med en medicinsk metod eller med folkmedicin.

Behandling av cystit hos barn ska utföras av en specialist

För det första, när självmedicinering kan du inte bara hjälpa, utan också skada barnet, och för det andra, om "terapin" du väljer är ineffektiv, så kommer du inte bara att förlora tiden utan också förvärra sjukdomsförloppet.

Cystitis är en sjukdom som kräver omedelbar intervention av en specialist för utnämning av adekvat terapi.

Innan läkemedel förskrivs utförs doktorn följande studier:

 • allmän analys av blod och urin;
 • sådd urin för närvaro av svamp och andra bakterier;
 • Ultraljud av njurarna och urinblåsan;
 • biokemiskt blodprov.

Endast efter en fullständig undersökning kan vi bedöma noggrannheten i diagnosen och graden av utveckling av sjukdomen.

Oftast i cystit är barn förskrivna antimikrobiell och symptomatisk behandling, såväl som att ta antibiotika och antiallergene läkemedel.

 • amoxiclav;
 • ciprofloxacin;
 • monural;
 • cefuroxim;
 • metronidazol;
 • Augmetin et al.

Barnet bör också hållas vid sänggåendet i minst några dagar, en speciell diet med ett minimum av stekta, feta och speciellt salta livsmedel och följa strikt hygienreglerna. Rekommendera även att använda för blåsemjölk.

Det är också nödvändigt att ge barnet mer varma drycker: te med melissa eller mjölk, sura mjölkprodukter, såsom kefir, fermenterad bakad mjölk, etc. Den är speciellt användbar för blåsning av blåbär. Riklig dryck kan snabbt sluta smärta och förbättra urinering, även vid allvarlig sjukdom.

Som regel, om behandlingen var föreskriven professionellt, återstår sjukdomen redan i 3-5 dagar, och ännu tidigare.

Orsaker till cystit hos barn i åldern 2 till 7 år

Hör diagnosen blåsor, många föräldrar är förbryllade: hur, var, varför? Det verkar inte få ett barn, och han blev sjuk. Faktum är att en cystit i en pojke av 2-3 år inte alltid provoceras av förkylning.

Det finns ett antal faktorer som kan driva utvecklingen av blåsor:

 1. diabetes mellitus;
 2. minskad immunitet
 3. E. coli;
 4. kolit;
 5. struma;
 6. kränkning av hygien
 7. pankreatit;
 8. urolitiasis;
 9. brist på vitaminer
 10. medfödda patologier och mycket mer.

Naturligtvis är cystitisen hos en pojke 5-7 år på grund av hypotermi eller dålig (dålig kvalitet) hygien.

Kom ihåg att barns blåsor hos pojkar behöver behandlas korrekt och i tid, annars kan det lätt ge komplikationer eller förvandlas till andra sjukdomar, till exempel pyelonefrit.

Hur man behandlar cystit hos pojkar?

Som nämnts ovan behandlas cystit uteslutande med användning av antibiotika, antimikrobiella medel och andra läkemedel för symptomatisk behandling.

Men förutom läkemedelsbehandling med antibiotika kan läkaren också rekommendera att du använder folkmedicinska läkemedel för snabb återhämtning av en liten patient.

Att folkrättsmedel för behandling av blåsor kan tillskrivas:

 • mottagning av kamomillbuljong, som har antiinflammatorisk och antimikrobiell effekt;
 • användningen av "njure" te, avslappnande spasmer i urinröret och bidra till utflödet av urin. I barndomen bör de användas med försiktighet och endast med utnämning av en läkare;
 • Ta avkok av dillfrön, pumpor, björnbär - de har en antiinflammatorisk effekt;
 • Använd torr värme för att lindra smärta och minska svullnad vid inflammation.
 • ta bad med medicinska örter (oftast är dessa specialavgifter, som du kommer att utse en läkare).

Byt aldrig ut ett läkemedel med folkläkemedel.

Du kan bara använda folkmetoder som ett tillägg till den grundläggande behandlingen som läkaren kommer att utse dig.

Föreskriv inte också antibiotika själv, särskilt för barnet. Dessa läkemedel kan ge mycket allvarliga komplikationer, allt från att provocera andra sjukdomar och sluta med ett dödligt utfall.

Glöm inte att barnets hälsa är i dina händer, och du är ansvarig för det.

förebyggande

Det viktigaste och viktigaste steget i behandlingen av cystit är dess förebyggande. Om korrekt användning av förebyggande åtgärder, då med en sådan obehaglig sjukdom, är det osannolikt att du och ditt barn kommer att stöta på.

Förebyggande åtgärder omfattar:

 • iakttagande av regler för personlig hygien. Lär din baby om ålder tillåter, hur man korrekt följer hygienen: dusch två gånger om dagen, använd endast din egen handduk, använd en speciell barntvål;
 • Om barnet är väldigt litet, kom ihåg den grundläggande regeln - tjejer torkas och tvättas bort från framsidan till baksidan, och inte annars. Det är med detta tillvägagångssätt att risken för infektion är minimal, och därför är det svårt att provocera blåsan;
 • Dessutom är det värt att välja kläder för barnet från naturliga och högkvalitativa material, samt att byta blöja en gång på 2-3 timmar eller helt och hållet använda en gasväxelversion.
 • titta på barnstolens regelbundenhet - ofta förstoppning leder inte bara till uppkomsten av problem med tarmarna utan även inflammation och blåsor;
 • Med tiden följer du barnets organisms tillstånd, ger honom ofta färska frukter och grönsaker, särskilt under säsongen av sin mognad. Om det behövs, kontakta en barnläkare om möjligheten att ta vitaminkomplex i höst och vårintervaller. Försvagad immunitet är det första steget mot alla sjukdomar;
 • förmågan att klä sig enligt vädret - broderar inte barnet starkt, men är onödigt coolt för att bära det inte nödvändigt. Om du tvivlar på att du har rätt val på kläder - ta ett varmare kit med dig eller vice versa. Så du kan snabbt anpassa utrustningen och oroa dig inte för att barnet kommer att frysa eller överhettas. Kom ihåg att överhettning, speciellt om ett barn svettar, provar att sjukdomar uppträder inte mindre än hypotermi.
 • Om du har förkylning, försök att bota det så fort som möjligt och kör inte det. Kom ihåg! Rinnande kyla ger komplikationer och ingen kan gissa vilka organ de faller på den här tiden.

I vilket fall som helst, om ditt barn redan har cystitis eller börjar bara bli sjuk för första gången, kom ihåg att ett snabbt samtal till en specialist, adekvat behandling, anslutning till en regim och en specialdieten är nyckeln till att lösa problemet.

Och om du vill att en sådan obehaglig sak som cystit inte besöker dig, är det värt att ta alla möjliga åtgärder för att förebygga och förebygga dem. Och då varken du eller ditt barn behöver hjälp av en läkare att ordinera behandling.

Ibland, med cystit, stiger temperaturen. Vad detta symptom säger och när du behöver se en läkare, läs här.

Behandling av blåsor brukar inte innebära särskilda svårigheter. Vi föreslår att du bekantar dig med listan över läkemedel och växtbaserade läkemedel som rekommenderas för hemterapi i detta material.

Användbar video

Mycket användbar information om förekomst och behandling av blåsor hos barn i videon:

Var hälsosam och glöm inte att stärka kroppen i tid med alla tillgängliga medel. Och också leda en hälsosam livsstil och från barndom vana barnet inte bara till sportbelastningar utan också till lämplig näring.

Cystitis hos pojkar

Cystitis är en sjukdom som påverkar pojkar och flickor i barndomen. När barn växer upp är sjukdomen 5 gånger mindre vanlig hos pojkar än hos tjejer.

Strukturen hos urinvägarna i vuxenstaten skyddar mot en sådan sjukdom som inflammation i blåsan. I barndomen är urinrörets kanal kort och genom infektionen går in i urinvägarna och huvudorganet i systemet.

Symtom på cystit hos pojkar i barnets kropp

Hur är blåsan manifesterad hos pojkar? Blodsjukdomar kännetecknas av karakteristiska smärtsamma symtom:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • smärta med frisättning av urin från kroppen
 • Blåsan är i överfulla tillstånd;
 • enuresis i barndomen;
 • kroppstemperaturen stiger med flera grader;
 • urinrörsrörhet och svullnad;
 • i nedre delen av buken, en teckningsmärta som inte passerar efter tömning av urinblåsan;
 • efter urinering smärta vid botten av penis;
 • i urinen finns blodproppar och en tjock purulent slem.

De första tecknen på blåsor hos pojkar uppträder efter en kort hypotermi, efter en katarralsjukdom som orsakas av virus, och orsaken är en minskning av immuniteten.

Cystitis hos pojkar utvecklas på flera sätt. Ofta kommer mikroorganismer på stigande vägen, genom urinhålets hål.

Det finns varianter av infektion på fallande sätt: från njurarna.

Det hematogena sättet att få infektionen genom blodet kommer att vara om det finns foci med purulenta sår i barnets kropp.

Vägen genom lymfan är sällsynt, men infektionen från närliggande organ kommer in i lymf och infekterar organens urinvägar.

Kontaktinfektion sker när det finns direkt kontakt med det drabbade organet.

Blodsjukdomen har karakteristiska symtom, behandling av sjukdomen beror på aktuell diagnos.

Orsaker till akut cystit i killarnas kropp

Orsaker till utvecklingen av cystit hos pojkar:

 • hos pojkar från födseln och upp till ett år kan en kort kanal i urinröret och infektionen komma in i kanalen, utveckla en inflammation i urinröret och urinblåsan.
 • på grund av patologi av glanspenisen eller patologin i urinvägarna;
 • felaktig användning av blöjor;
 • patologi i smältningen av huvudet på könsorganets organ kommer det att finnas en överbelastning av mikrober, vilket leder till blåsor;
 • phimosis i förhuden av barnets sexuella organ;
 • användning av en kateter i urinröret
 • svag immunitet
 • virussjukdomar och infektionssjukdomar;
 • icke-iakttagande av intim hygien.

Även utvecklingen av cystit sker på grund av inträdet av mikroorganismer av sexuella infektioner:

 • Klebsiella och streptokocker;
 • Staphylococcus aureus;
 • Listeria och E. coli infektion;
 • bakterie enterokocker;
 • Staphylokockmikrober och bakterier;
 • helibakterier och gonokocker.

Ett ettårigt barn, en pojke vid 3 års ålder kan diagnostiseras med blåsor, men mycket sällan.

Det finns ofta fall av utveckling av sjukdomen i ungdomar hos unga män, det beror på dålig intim hygien, liksom hypotermi och överförda infektions- och virussjukdomar.

Diagnos av blåsor hos pojkar

Vid pojken kan cystitisen - inspektion av urologens läkare genom attribut inte vara en garanti för den exakta diagnosen. För att fullständigt verifiera att det här är en cystitisjukdom, är det nödvändigt att klara prov och genomgå en serie undersökningar:

 • ett allmänt blodprov
 • allmän analys av urin;
 • Blåsans ultraljud;
 • Njur ultraljud;
 • cystoskopisk undersökning;
 • enzymimmunanalys
 • PCR är ett diagnostiskt test.

Baserat på resultaten från testen och studierna, kommer läkaren att diagnostisera cystit hos pojkar, behandlingen kommer att ordineras enligt diagnosdata.

Cystoskopisk undersökning hos pojkar

Cystoskopi är en metod i studien av urinröret (urinröret) och urinblåsan. Denna undersökning utförs med hjälp av en lång enhet (optisk), med hjälp av bildskärmen på urinröret och blåsan från insidan överförs den på datorns bildskärm. Cystoskopet tillåter att avslöja alla patologier i urinvägarna och formen av den inflammatoriska processen och graden av inflammation i urinorganen.

Före undersökningen av urinröret och urinbalkens huvudorgan är patienten förbjuden att äta och nödvändigtvis utförs proceduren på en förödad blåsan.

Behandling av blåsor i pojkens kropp

Hur man behandlar cystit hos pojkar? Sjukdomen hos barns cystit hos pojkar innefattar: behandling med antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel. Sådan behandling av cystit hos pojkar i kombination med fytopreparationer och medel för lokal behandling kommer att kunna avlägsna symtomen på sjukdomen på kortast möjliga tid och bota infektionen.

Med otillbörlig behandling utvecklas kronisk cystit i barnet och cystit hos ungdomar.

De viktigaste drogerna som används för att behandla mikroorganismer av sexuella infektioner och infektiös cystit är antibiotika av olika grupper och riktningar:

 • gruppmakrolider;
 • tetracyklingrupp;
 • gruppfluorkinoloner.

I kombination med antibiotika vid läkemedelsbehandling av blåsan involverad:

 • en multivitamin;
 • immunmodulatorer för normalisering av hela immunförsvarets arbete i barnets kropp;
 • antisvamp och antiseptiska medel;
 • Probiotika för restaurering av mikroflora i tarm och mage.

För behandling av blåsor hos pojkar och ungdomar föreskrev följande läkemedel:

 • Spiramycin - ta 3 mg 3 gånger om dagen;
 • Monural - ta 3 mg en gång om dagen;
 • Nolitsin - drick 1 tablett 2 gånger om dagen, läkemedelsförloppet inte mindre än 3 kalenderdagar;
 • Biseptol - ta blåsning med 2 tabletter 2 gånger om dagen, medicineringskurs inte mindre än 3 kalenderdagar;
 • Furadonin - ta i samband med cystitis 2 tabletter 2 gånger om dagen, läkemedelsförloppet inte mer än 10 kalenderdagar.

Dosering av droger måste strikt ta hänsyn till barnets ålder. Om barnet är 3 år, ska dosen av läkemedlet minskas, enligt bruksanvisningen för detta läkemedel.

Vid läkemedelsbehandling av cystit används läkemedel Amoxicillin, Amoxiclav, Furasol, Furamag. Inflammation av urinblåsan hos pojkar, vid behandling av fytoterapi, som positivt påverkar sjukdomshärdningen. Fytopreparationer som inte undertrycker immunitet och stör inte mikrofloran i kroppen:

 • Cyston - ta 1 tablett 2 gånger om dagen;
 • Kanefron - drick 20-30 droppar 3 gånger om dagen;
 • Spasmocystenal - drick 5 till 10 droppar 3 gånger om dagen.

Innan du tar medicin, måste du läsa anteckningen till drogen, oavsett om det är antibiotika eller fytopreparationer. En överdos av något läkemedel är inte tillåtet.

För att lindra smärta i underlivet med cystit används sådana läkemedel som No-shpa, Papaverin, diklofenak.

Antipyretiska läkemedel som tolereras väl av barnens kropp - Nurofen, Ibuprofen, Paracetamol eller applicera rektal stötpiller med antipyretiska egenskaper.

För normal drift av tarmen och normal mikroflora i kroppen, förskriv multivitaminer och nödvändigtvis probiotika.

Behandling med antibiotika måste kombineras med att ta probiotika och använda antifungal och antiseptisk lokal terapi:

 • varma bad med bouillon av örter: salvia, calendula, kamille;
 • UHF.

Lokal terapi med antiseptiska läkemedel används i följande fall:

 • inflammation i glanspenisen - varma bad med avkok av kamomill, kalendula eller mangan;
 • inflammation i urinvägarnas huvudorgan och urinröret (uretrit) - urinrörsdubbning med antiseptiska medel eller avkänningar av antiinflammatorisk verkan.

Du kan inte tillåta övergången av sjukdomen under en kronisk utvecklingsperiod. Symptom på kroniska cystit pojkar visas periodiskt och skarp temperatur vid återfall kan tuta att cystit sjukdom ledes in i en kronisk form och att diagnostisera och behandla sjukdomen cystit i ett steg mycket svårt. Huruvida det finns en variant av behandling av en cystit utan antibiotika?

Om cystitissjukdomar i början av utvecklingen och inte tog en svår form, kan du försöka bota det utan antibiotika, med fytopreparationer och örter.

Fytopreparationer av sådan behandling:

 • växtberedning - kanefron, den viktigaste komponenten i tusen-tusendelar;
 • bär extrakt monorail - en beredning som består av tranbär frukt;
 • Växtberedning - Urolesan;
 • klistra in fytolysin - grunden för eteriska oljor.
Tidigare Artikel

Carcinom i prostata