Huvud
Förebyggande

Cystit hos barn

Cystitis är en inflammation i blåsans slemhinnor. Blåsans inflammation hos barn är en vanlig sjukdom.

De viktigaste symptomen på cystit hos barn är frekventa och smärtsamma (med brännande smärta), urinering, spasmer i underlivet. Det är viktigt att upptäcka inflammation i urinvägarna, eftersom ett litet barn inte alltid kan förklara vad det gör ont.

Hur är cystit manifesterad hos barn?

 • Barnet urinerar ofta (upp till 4 gånger i timmen), med urinering och omedelbart efter att den gråter, griper handtagen till perineum;
 • det äldre barnet lämnar inte potten eller toaletten länge, för han känner att blåsan inte har tömt helt,
 • klagar på att "skriva smärtsamt", "magevärk";
 • obehaglig uppmaning att urinera - även ett äldre barn kan plötsligt börja urinera i byxor eller i sängen, som ibland föräldrar förklarar av skräck, neuros, etc.;
 • äldre barn kan vara generad att säga vad som stör dem, men frekventa besök på toaletten bör nervositet och irritabilitet göra föräldrarna tveksamt och lugnt fråga barnet.
 • urinmoln, blod kan förekomma i urinen;
 • färgförändring (det kan finnas en grön nyans som indikerar en purulent process) och en lukt av urin;

Temperaturen kan vara normal eller sub-reflux och kan höjas till 39 ° C.

Om barnen och barnen är illa med lika stor sannolikhet, blir från och med en och en halv till två år tjejerna sjuka 3-5 gånger oftare. Frekventa barn cystit hos flickor beror på detaljerna i anatomi: kort och bred urinröret (uretrit), som ligger nära anus och vagina, där urinröret kan matas in oönskad mikroflora. Flickorna - adolescent hormonella förändringar kan orsaka förändringar i mikrofloran i slidan och reproduktion av villkorligt - patogena mikroorganismer som lätt kan ingått urinvägarna.

Cystit vid ursprung är uppdelad i smittsamma och icke-infektiösa.

Infektion orsakas av patogena och villkor - patogena mikroorganismer, kan icke-infektiös uppstå som en biverkan av vissa läkemedel, som ett resultat av exponering för kemikalier, toxiner, kryddig livsmedel, bland annat som en allergisk reaktion.

Icke-infektiös cystit hos barn är mycket sällsynt.

Infektiös cystit kan orsaka ett antal mikroorganismer:

 • bakterier (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Klebsiella, Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, Streptococcus, Staphylococcus och andra);
 • virus (adenovirus, herpes);
 • svampar, vanligtvis från släktet Candida.

I sällsynta fall utvecklas cystit när den smittas med maskar.

Normalt har slemhinnan skyddsmekanismer, och om det blir smittat, förekommer inte alltid inflammation i blåsan i barnet. Förekomsten av sjukdomar som främjas av flera faktorer, - minskning av den totala och lokal (t ex lokal underkylning) immunitet, lång "patient" med en full blåsa, förstoppning, metaboliska störningar (i synnerhet den ökade koncentrationen av salter i urinen).

Orsaker till cystit hos barn

Orsaker och faktorer vid uppkomsten av infektiös cystit:

 • röra barnets gren med smutsiga händer;
 • otillräcklig hyppig ersättning av blöjor, förekomst av blötsutslag på vilka oönskade mikroflora multiplikationer;
 • felaktig tvättning av barnet bakifrån framför, vilket underlättar införandet av mikrober från ändtarmen i urinvägarna;
 • badar i en smutsig damm, ett barns långa vistelse i våta byxor på stranden, hypotermi (mer sannolikt att orsaka blåsor i en tjej);
 • torka en vanlig handduk i vuxna och barns sexuella organ (sättet att överföra "vuxna" infektioner);
 • Förekomsten av en främmande kropp i urinvägarna, trauma i urinvägarna;
 • Drift av infektion från njurarna i närvaro av inflammation i dem;
 • Drift av infektion från andra inflammationskällor (tonsillit, tonsillit, karies, inflammation i övre luftvägarna med adenovirusinfektion);
 • dysbakterier i vagina hos ungdomar som en följd av hormonell anpassning.

Kan det finnas en orsak till blåsor hos tonåriga tjejer som bär strängar? Ja, det kan vara när man flyttar en vävnadsremsa från anus till vagina, speciellt om det inte finns tillräcklig hygien i anusen. Att bära tunga i kallt väder bidrar självklart till superkylning av det urogenitala systemet.

Några orsaker till icke-infektiös cystit:

 • irritation av blåsans slimhinna med vissa mediciner;
 • användning av extremt kryddig eller salt mat
 • allergier mot läkemedel, hushållskemikalier, främmande proteiner, näringstillskott, födoämnesallergi vitala maskar och orsakas av användning för personlig hygien barnet inte är avsedda för barn tvålar, duschgel med färgämnen, konserveringsmedel och aromatiska tillsatser.

Den akuta formen av cystit utan adekvat behandling blir lätt kronisk när symptom på cystit hos barn är milda eller uppträder periodiskt vid överkylning eller mot andra sjukdomar som försvagar kroppen.

Hur man behandlar cystit hos barn

I akut okomplicerad form, vanligtvis behandlad med cystit hos barnhemma under överinseende av barnläkare eller nephrologist. Barnet bör druckas rikligt. Erbjuda drycker med antiinflammatoriska och uroseptiska egenskaper: fruktdrycker, kompanier av tranbär, kober, havtorn, färska utspädda juicer (morot, äpple).

Att dricka ska vara varmt, det är önskvärt att dricka även på natten. Det bör uteslutas användningen av kryddiga kryddor, marinader och röka produkter, rika buljonger. Mängden salt bör minimeras. Det är nödvändigt att minska barnets motorbelastning, organisera en säng eller en halvbäddssystem.

Behandling av cystit hos flickor har några accenter: det är ofta, flera gånger om dagen, tvätt, byte av underkläder. Läkemedel ordineras av en läkare baserat på testresultaten.

Grundforskning för att bestämma vad som orsakade cystitisen hos ett barn:

 • allmän analys av urin;
 • ett allmänt blodprov
 • biokemiskt blodprov;
 • sådd urin med bestämning av de sådda mikroorganismernas känslighet för specifika antibiotika;
 • Ultraljud av njurarna och urinvägarna.

Bakteriologisk sådd görs under lång tid, och med akut cystit kommer läkaren sannolikt att förskriva ett brett spektrum antibiotikum empiriskt. Inte alla antibiotika som används för att behandla cystit hos vuxna kan ordineras för cystit hos barn.

Barn kan ordineras (till exempel) amoxicillinklavulanat, nitrofurantoin, cefuroxim. Förloppet av ett antibiotikum i akut form är vanligtvis 3 till 5 dagar. Alla antibiotika har kontraindikationer och biverkningar, använd inte dem, speciellt ge barnet!

Med viral eller svampande etiologi av cystit är lämplig behandling nödvändig (antivirala, antifungala läkemedel). I svår form av akut cystit, komplicerad av makrogemuri (rikligt blod), indikeras sjukhusvistelse.

Kronisk cystit hos barn är önskvärd att behandlas på ett sjukhus, där en mer fullständig undersökning utförs och en större mängd medicinska procedurer är möjlig. Förloppet av antibiotika för kronisk cystit är längre, ofta alternerande 2 till 3 antibiotika. För att förhindra utvecklingen av dysbios är probiotika dessutom föreskrivna.

Vid behov föreskrivs sköljning med medicinska lösningar i blåsans hålrum. Allmänt använd fysioterapi (UHF, jonfores, elektrofores, etc.). Med persistent återfallande cystit är förskrivna immunmodulerande läkemedel. Behandling av kronisk cystit är lång och komplicerad, du måste göra allt för att förhindra övergången av sjukdomen till kronisk form.

Behandling av blåsning hos barn med folkmekanismer

Vi måste varna att folkets medel inte alltid är säkra. Så det finns många rekommendationer för uppvärmningsförfaranden: stillasittande bad, ångande skrot över hink med kokande vatten etc. I vissa fall kan de lindra cystitis manifestationer, men med blod i urinen är det kategoriskt kontraindicerat. Uppvärmning i denna situation kan orsaka massiv blödning från blåsans kärl och till och med orsaka sepsis (blodförgiftning).

Infusion från persiljaens rot. Persilja har en diuretikum och bakteriedödande verkan, men det kan också orsaka blödning. Varning!

Te från nätets löv. Har en hemostatisk effekt, innehåller en hel rad vitaminer. Varning! Innehåller myrsyra, som kan irritera magslimhinnan och blåsans slemhinna.

Relativt säker och effektiv buljongbuljong. Men du måste jobba hårt för att få ditt barn att dricka det, eftersom det har en obehaglig smak och en slemhaltig konsistens.

Utföra behandling hemma, konsultera en läkare om lämpligheten av att använda folkmedicinska lösningar. Det är bättre att köpa lämpliga te i apoteket, där de optimala proportionerna av örter och deras doser upprätthålls.

Förutom antibiotika kan behandling av blåsor hos barn förskrivas växtbaserade produkter, som kanefron (möjlig användning från 1 år), cyston (kan användas från 2 år). Dessa läkemedel för behandling av cystit i sjukdomens infektiösa natur kommer att vara en hjälp, men inte den huvudsakliga behandlingen.

Så du misstänkte ett barns blåsor, vad ska man göra? Kontakta läkare. Barn rikligt att dricka, lägga i sängen eller åtminstone minska sin motoraktivitet, ha på sig varma byxor och strumpor. Från menyn är det nödvändigt att utesluta skarpa, salta rätter, röka produkter, rika buljonger. Hur man behandlar en cystit i en tjej? Till de angivna rekommendationerna läggs tonvikten på den striktaste efterlevnaden av personlig hygien, ofta tvättning och byte av underkläder flera gånger om dagen.

Förebyggande av cystit hos barn

Förebyggande underhåll av en cystit hos barn består först och främst av strikt hygien i perineum, frekvent och korrekt undergrävning, använd endast barns tvål och schampo.

Det är viktigt att undvika hypotermi, inklusive lokala (till exempel sitter på den kalla ytan, en lång vistelse i våta byxor eller baddräkt på stranden), förorening av perineum när man spelar i sanden (speciellt hos tjejer).

Det är nödvändigt att behandla möjliga foci av infektion i tid (tonsillit, maxillary bihåleinflammation, karies).

Barnens näring bör balanseras, med tillräckligt med vitaminer.

Barnblåsning

Schema för läkare

Cystit hos barn - En allvarlig sjukdom, som är en inflammation i blåsans slemhinna, vanligtvis på grund av infektion i urinblåsan och uppenbarad av frekvent urinering. Denna sjukdom uppträder ganska ofta och kan förekomma hos barn i olika åldrar. Hos pojkar är cystitis mycket mindre vanligt på grund av deras anatomi särdrag: en lång urinrör hindrar infektionen från att komma in i urinblåsan.

Medical Center "Energo" är en klinik som tillhandahåller medicinsk service till vuxna och barn. Klinikernas specialister hjälper till att lösa olika hälsoproblem, inklusive de urologiska naturen. Behandling av cystit hos barn i ett sjukhus utförs under noggrann övervakning av specialister och syftar till att eliminera symtomen och orsakerna till sjukdomen. Behandlingsschemat väljs individuellt baserat på barnets kropps egenskaper.

Cystitis hos barn: orsaker

Den främsta orsaken till cystit hos barnet kommer att bli en annan typ av virusinfektion (influensa), intestinal (Escherichia coli, Staphylococcus aureus och andra.) Och även veneriska karaktär (herpes, klamydia - troligen i ungdomar), som kan komma in i kroppen på olika sätt:

 • stigande: från njurarna eller tarmarna. Hos pojkar utvecklar cystit ofta på grund av problem med njurarna;
 • fallande: från urinröret. Vanligtvis på grund av otillräckliga hygien hos könsorganen;
 • hematogen eller lymfogen: genom blod eller lymf, med allvarliga virusinfektioner.

Man bör komma ihåg att den mycket infektionen i urinblåsan inte betyder utveckling av inflammation. Detta underlättas vanligen av vissa externa eller interna faktorer:

 • urinretention: rengöring av blåsans slemhinna sker med urinflöde, dess retention hos barn med neurogen blåsan, phimosis (smal förhud) hos pojkar kan orsaka inflammation;
 • Förekomsten av morfologiska förändringar i blåsan eller sphincten, skada på dess slemhinnor, liksom förekomsten av blåsor av främmande kroppar (sand, stenar etc.);
 • hypotermi: hos barn förekommer ganska ofta på grund av deras barns aktivitet, spel osv.
 • långvarig kateterisering eller andra invasiva, inklusive kirurgiska ingrepp som kan leda till infektion och inflammation.

Vid ungdomar kan utvecklingen av blåsor bero på en misslyckad första sexuell upplevelse som leder till infektion med en veneral sjukdom. Infektionen är venereal karaktär kan visas i yngre barn, i fallet om det inte finns någon god hygien (särskilt när du besöker offentliga platser -. Bad, simbassänger, etc.) eller en av föräldrarna är bärare av infektion som kan överföras genom kontakt-hushåll.

Cystitis: konsekvenser

För närvarande är det vanligt att skilja mellan två huvudtyper av blåsor - akut och kronisk Obehandlad akut cystit är oftast orsaken till kronisk, frekvent cystit hos ett barn. Kronisk blåsan kännetecknas av fläckiga symtom med perioder av exacerbation och remission av olika varaktighet. Frekvent cystit hos ett barn leder ofta till morfologiska förändringar i slemhinnan i blåsan av olika typer, inklusive nekrotisk.

Vid försvagad immunitet utan ordentlig ingrepp kan inflammation från blåsan spridas till andra organ, vilket leder till utveckling av:

 • pyelonefrit (inflammation i njurarna);
 • uretrit (inflammation i urinröret);
 • vesikulit (inflammation av testiklar hos pojkar).

Förutom själva cystit, särskilt hos pojkar, kan vara ett tecken på andra, ännu inte identifierat några hälsoproblem - ändrar blåsa, neurogen blåsa, förekomsten av stenar eller sand i urinblåsan, njurinflammation. I unga pojkar (i fallet med sexuell aktivitet) cystit kan också vara ett symptom på sexuellt överförbara sjukdomar, av vilka många kan leda till allvarliga konsekvenser för hälsan.

Cystitis i barnet: symtom

Symtom på cystit hos barn är ofta ganska uppenbara, även om symtomen på denna sjukdom i vissa fall kan förväxlas med blindtarmsbetennande eller andra sjukdomar. Det är dock inte alltid lätt att fastställa problem med blåsan i tid, särskilt när det gäller mycket små patienter (och äldre barn kan inte alltid förstå och förklara föräldrarna vad som är fel med dem).

I alla fall anses huvuddraven på blåsan hos barn anses vara:

 • resi och smärta vid urinering, avgivande i ljumsken eller ländryggen;
 • frekvent urinering (hos barn av olika åldrar upp till 2-3 gånger per timme) med en liten mängd utsöndrad urin;
 • imperativ falsk uppmaning att urinera eller ofta urininkontinens orsakad av inflammation som irriterar nervänden;
 • Utseendet av några bloddroppar i sista skedet av urinering;
 • Urin är vanligtvis grumlig, med slemflingor, ofta mörka med en obehaglig lukt;
 • Hos vissa barn finns det också tecken på berusning (temperatur över 37 ° C, feber etc.);
 • spädbarn med inflammation i blåsan kan gråta, vara lustiga, vägra att äta och visa andra tecken på ångest.

Alla ovanstående tecken karaktäriserar akut cystit hos barn, vilket uppträder och utvecklas ganska snabbt. Samtidigt, med korrekt och snabb behandling, börjar de viktigaste symtomen att försvinna efter 3-5 dagar, och den fullständiga botningen börjar vanligtvis inom 7-10 dagar.

cystit Är en sjukdom som kan leda till komplikationer; En akut cysta utan tidsbegränsad ingrepp är också inneboende i övergången till ett kroniskt stadium, vilket är mycket svårare att bota. Det är därför som de första tecknen på blåsan förekommer hos ett barn, är det nödvändigt att konsultera en specialist eftersom det är mycket lättare att behandla denna sjukdom på ett tidigt stadium än att bekämpa sina kroniska manifestationer.

Primär mottagning

Primär mottagning hos läkaren förutsätter förhör (föräldrar och minsta patient) samt undersökning och utnämning av analyser och andra diagnostiska åtgärder.

Diagnos av cystit hos ett barn är en ganska enkel övning, inklusive:

 • Analys av blod och urin: Nivån av leukocyter gör det möjligt att fastställa inflammationstakt och bakteriekulturen - infektionen som orsakade den;
 • . USA (ultraljud) urogenitala systemet - njure, urinblåsa, etc.: gör det möjligt att fastställa om det finns morfologiska förändringar (särskilt förtjockning av slemhinnan) samt främmande föremål i njure eller urinblåsa;
 • cystoskopi: den är endast föreskriven för kronisk cystit under försvinnandet av inflammation för att fastställa slemhinnans tillstånd, graden av förändring
 • kirurgens råd: cystit symtom hos barnet (särskilt hos spädbarn) inte alltid tillåter dig att omedelbart skilja den från pyelonefrit, blindtarmsinflammation och andra sjukdomar som kan tilldelas och en kirurgisk samråd för att bestämma vad du ska göra i händelse av en förändring av diagnos.

Det ytterligare schemat eller planen för behandling av barns blåsor

Om testen och diagnostiken bekräftar diagnosen kronisk eller akut cystit hos ett barn, kommer behandlingen som föreskrivs av en specialist att syfta till att eliminera symtomen på sjukdomen och dess patogen. Terapeutisk behandling innebär användning av olika metoder, främst användningen av olika läkemedel och fysioterapi:

 • Narkotikabehandling: innefattar användning av milda antibiotika för förstörelse av infektion, liksom antiinflammatoriska, diuretika och smärtstillande medel. För behandling av blåsning hos barn, används läkemedel baserade på naturliga komponenter, inklusive växtbaserade växtväxter (löv av cowberry, horsetail etc.) i stor utsträckning för att ge antiinflammatoriska och diuretiska effekter. Samtidigt bestäms effektiviteten av läkemedelsbehandling till stor del av det korrekta urvalet av både läkemedlet själva och deras doser, så behandling av detta slag bör ske under överinseende av en specialist.
 • Sjukgymnastik: används efter dämpning av inflammation, syftar till att återställa blåsans slemhinnor och påskynda återhämtningen.

Under terapeutisk behandling av cystit i barnet, förutom droger, särskilt under det akuta skedet av sjukdomen, kommer också föräldrar att rekommenderas att ge en liten patient:

 • sängstöd med begränsad fysisk aktivitet och aktivitet;
 • applicering av varma kompressor till blåsområdet;
 • riklig dryck (vatten, fruktdrycker, kompotter), vilket bidrar till att öka mängden urinproduktion. Frekvent urinering hos barn i detta fall främjar erosionen av infektion och andra manifestationer av inflammation från blåsans slemhinnor;
 • Mjölk och grönsaksdiet, med undantag av alla typer av irriterande livsmedel (kryddig, kryddig, etc.);
 • Särskild uppmärksamhet på personlig hygien - Tvätta och byta kläder (om ett litet barn är sjuk, bör behandlingen avgå användningen av blöjor under behandlingstiden).

Ofta passerar akut cystit med snabb professionell intervention snabbt (i 7-10 dagar) och utan speciella konsekvenser. Kronisk cystit är i de flesta fall förknippad med anatomiska förändringar i genitourinärsystemet. Behandling under perioden för förvärring av kronisk, frekvent cystit hos barn syftar till att avlägsna manifestationer av sjukdomen och skiljer sig lite från behandling av akut cystitis. Kronisk form av sjukdomen beror i sin tur på egenskaperna hos morfologiska förändringar, därför hur man behandlar cystit hos barn, i så fall bestämmer läkaren tillsammans med föräldrarna som hör till honom.

Förebyggande åtgärder kan förhindra inte bara sjukdomen i sig, men också dess möjliga komplikationer.

Åtgärder för att förhindra barndomscystitis föreslår:

 • Särskild uppmärksamhet på barnets personliga hygien, både hos föräldrar och barnets egen del (pojkar behöver lära kännetecknen för hygienåtgärder med hänsyn till den specifika karaktären hos manlig anatomi).
 • behovet av att undvika överkylning (för vilka vuxna måste titta först;)
 • upprätthålla en normal vattenbalans (för att konsumera tillräckligt med vätskor) och ett urinläge: barnet bör läras så mycket som möjligt medvetet för att inte begränsa uppmaningen att urinera för att uppnå en naturlig rengöring av blåsans slemhinnor;
 • lägligt och fullt behandla smittsam virussjukdom, för att förhindra spridning av infektionen till andra organ och komplikationer;
 • Om du misstänker att en urinvägsinfektion är nödvändigt så snart som möjligt adress till läkaren och inte fördröja behandlingen. Barn med kronisk njursjukdom, predisponerande anatomiska funktioner i urogenitala systemet, liksom kronisk cystit måste genomgå förebyggande kontroller vid barnläkare eller barn urologi samt med jämna mellanrum för tester för att övervaka status.

Du kan registrera dig per telefon eller genom att använda en särskild blankett på kliniken plats i receptionen experten "Energi" vårdcentral. Ta hand om ditt barns hälsa nu!

Cystit hos barn

Under cystitis innebär urologläkare vanligtvis blåsans inflammation på grund av ett antal anledningar, både smittsamma och icke-infektiösa. Denna sjukdom kan vara antingen primär eller som följd av andra sjukdomar.

Tidigare ansågs cystit vara ett kvinnligt problem för kvinnor över 25 år. Modern forskning visar att sjukdomen är utbredd i den pediatriska populationen (vanligare hos flickor än hos pojkar), men ganska ofta patologi förblir odiagnostiserade eftersom tillhörande barnläkare och urologer låg kvalifikationer med tredje part problem att urinera, klassiska pyelonefrit, andra infektioner i urinvägarna.

Hur känner man igen och behandlar cystit hos ett barn? Hur effektivt är förebyggandet av denna sjukdom? Vilka är de möjliga konsekvenserna av sjukdomen och kan den gå på egen hand? Om detta och många andra saker du läser i vår artikel.

Orsaker till cystit hos barn

Det bör omedelbart noteras att tjejer är mer benägna att drabbas av cystit än pojkar. Denna funktion är associerad med den anatomiska strukturen av urinröret, som är den senare, är betydligt längre och längre, vilket skapar ytterligare hinder för penetration av infektionen, nämligen en i 60 procent av fallen är orsaken till de primära formerna av sjukdomen.

De grundläggande provokationsfaktorerna som signifikant ökar risken för blåsning hos barn och ungdomar innefattar:

 1. Infektiösa lesioner av blåsan med stafylokocker, streptokocker, E. coli;
 2. Allmän minskning av immunitet hos barnet;
 3. Otillräcklig hygienvård för reproduktionsorganen;
 4. Funktioner med dålig ärftlighet;
 5. Akut brist eller frånvaro av ett antal vitaminer;
 6. Överkylning av kroppen som helhet och genitala organ i synnerhet;
 7. Kroniska icke-infektionssjukdomar i genitourinary sfären;
 8. Ta ett antal droger - urotropin, steroider, sulfonamider;
 9. Dålig ventilation zon könsorgan på grund av kontinuerlig bär blöjor - intertrigo, avföring, kan urin tränga genom urinröret och provocera utvecklingen av inflammation;
 10. Förekomsten av en främmande kropp i blåsan, konsekvenserna av kirurgisk ingrepp;
 11. Konsekvensen av inflammation av appendicit i bäckens placering av bilagan;
 12. Kronisk gastrointestinal patologi;
 13. Allergiska systemiska manifestationer;
 14. Vid tonåringar i de äldre åldersgrupperna - de sjukdomar som överförts sexuellt av (klamydial, trihomonadnoj och gonorrheal etiologi);
 15. I vissa fall - virala och svampiga skador.

Symtom på cystit hos ett barn

Symtomatiska manifestationer av blåsor hos barn beror på deras ålder, liksom funktionerna i sjukdomsförloppet.

De grundläggande symptomen hos barn under 1 år inkluderar:

 1. Stark tårighet;
 2. Irritabilitet och ångest utan någon uppenbar anledning
 3. Mycket frekventa eller på annat sätt mycket sällsynta handlingar av urinering;
 4. Ibland - en temperaturökning.
 5. Byte av färg av urin, ligger närmare en mörkgul nyans.

För ett barn över 1 år är de karakteristiska egenskaperna:

 1. Svårt smärtssyndrom vid lokalisering av lilla bäckenet
 2. Hyppig uppmaning att urinera - minst 2 gånger per timme
 3. Nästan alltid - en ökning av temperaturen;
 4. Delvis inkontinens av urin.

Akut cystit hos barn

Akut skott av cystit hos barn utvecklas vanligen snabbt. Vid bildandet av en inflammation blir barnet rastlöst, det är avskräckt av ett smärtsamt syndrom i ett suprapubiskt område. Urinering - ofta, men i små portioner, med obehagliga känslor vid avgångstiden på ett litet behov. Urinen själv har en mörk, uttalad gul nyans med en grumlig konsistens, det finns mycket slem i den.

Förloppet av sjukdomen hos denna art åtföljs ofta av feber och allvarlig förgiftning, speciellt om orsaken är bakteriell eller svampinfektion i urinblåsan. Vid utnämning av kvalificerad behandling försvinner symptomatiken av akut cystit hos ett barn - redan på dag 5 i sjukdomen känns det mycket bättre och urinprov börjar normalisera.

Kronisk cystit hos barn

Den kroniska formen av sjukdomen i ett barn är oftast orsakas på grund av sen diagnos av sjukdomen, dålig behandling av cystit, såväl som en konsekvens av medfödda / förvärvade avvikelser i urogenitalsystemet - från kristallurgii till nedsatt cirkulation i bäckenet och andra missbildningar. Ytterligare "bidrag" som gjorts av en mängd olika somatisk sjukdom och infektionsspektrum, immunbrist, vitaminbrist, undernäring, etc., inte är direkt relaterade till det urogenitala området, men har en ytterligare negativ effekt på kroppen.

Om akut cystit, som regel, den primära sjukdomen är nästan alltid sekundär den kroniska scenen, de dominerande symtomen uttrycks mycket dåligt, så länge latent fas av remission ersatt exacerbationer korrekta. Denna patologi försvinner inte på egen hand, den bidrar till konservativ terapi och kan orsaka ett stort antal komplikationer på medellång sikt. Sålunda detekteras pyelonefrit hos 80 procent av små patienter med cystit i kroniskt stadium. Nästan 95 procent lider av vesiculouretral reflux, åtföljd av en systemisk försämring av urinutflödet och omvänd partiell gjutning av det i njurbäckenet.

Diagnos av cystit hos ett barn

Diagnos av blåsan är det viktigaste steget i barnets framtida återhämtning. Tyvärr, upp till hälften av alla fall av sjukdomen i Ryssland fortfarande inte upptäcks i unga patienter i tid, vilket leder till bildandet av ett stort antal komplikationer av sjukdomen och oförmåga dess snabba härdningsmetoder konservativ behandling.

Om du misstänker en cystit, måste barnläkaren rikta barnet till en barnlig urolog för en omfattande undersökning. Primär diagnos kräver bekräftelse, görs på grundval av typiska klagomål om en ung patient -.. Pain klar lokalisering, problem urinera, förändringar i urinen färg etc. Parallellt bär en erfaren professionell en differentialdiagnos och försöker eliminera liknande symptomatisk sjukdom profil - särskilt akut atypiska blindtarmsinflammation (förutom grundläggande manifestationer, svår smärta i buken, vätskekonsistens i avföring med blodproppar och muskelspänning i högra sidan ), pyelonefrit, vulvit, balanit (det finns okarakteristiska urladdningar), blåstumörer.

Vilka tester ska jag ta med cystit hos barn?

Förutom differentialdiagnosen ska läkaren obligatoriskt skicka barnet till leverans av tester - endast på grundval av den huvudsakliga sjukdomen kan definitivt anges.

 1. Allmän urinanalys och Nechiporenko studie;
 2. Den allmänna analysen av blod för upprätthållande av leukocyter och ökade hastigheter av ESR;
 3. Urin kokar, hjälper till att upptäcka potentiella patogener av inflammation;
 4. PCR-diagnos av grundläggande infektioner;
 5. Lokal analys av könsorganens mikroflora på dysbios;
 6. cystoskopi;
 7. Om det behövs - ultraljud av bäckenorganen och en biopsi.

Urinalys för cystit hos barn. indikatorer

Den grundläggande mekanismen för att bekräfta den primära diagnosen "cystitis" hos barn är en allmän urinalys.

Arbetsmaterialet samlas på morgonen i en steril behållare. Den första delen av urinen måste dräneras, med endast medelvärdet. Innan provvätskan tas, måste barnet tvätta sig ordentligt, det är lämpligt att ta behållaren med urin in i laboratoriet senast 1 timme efter insamlingen.

Diagnosen "cystitis" kan göras av en laboratoriearbetare eller en läkare baserat på flera parametrar:

 1. Ökning av leukocyter till 50-60 enheter inom synfältet (i en takt av 5-6);
 2. En liten ökning av proteinet - över 0,033 g / l;
 3. Vätskan har en matt skugga, något genomskinlig, grumlig med en blandning av flingor, ibland av blod;
 4. Antalet utlakning erytrocyter inom synfältet är 10-15 enheter.

Behandling av cystit hos barn

Behandling av cystit hos barn innebär komplex terapi med en rad strikta rekommendationer. Optimal, kommer att vara sjukhusvistelse av en liten patient på ett sjukhus, även om behandling av okomplicerade former av patologi är möjlig på poliklinisk basis och till och med hemma.

Medicin för blåsning för barn

Droger föreskrivs strängt individuellt av en specialistläkare, baserat på sjukdoms svårighetsgrad, patientens ålder, individuella egenskaper hos kroppen och andra faktorer. I standardprogrammet kommer nedanstående droger:

 1. Spasmolytika. Är avsedda för neutralisering av det uttryckta smärtsamma syndromet. Typiska representanter är Drotaverin, Platifillin, Papaverin, oftast i form av injektioner, ibland tabletter;
 2. Uroseptiki. Antibakteriella läkemedel som används för att förstöra den patogena mikrofloran som orsakade inflammation i blåsan. Typiska representanter - trimoxazol, ciprofloxacin, amoxicillin, respektive, i samband med sulfonamider, fluorokinoloner, och den klassiska antibiotika,
 3. Diuretika. Diuretika. Oftast utses hypotiazid, veroshpiron, furosemid, diakarb;
 4. Vitamin-mineralkomplex som tillägg.

rekommendationer

Listan över vanliga medicinska rekommendationer innehåller:

 1. Överensstämmelse med sängstöd. I akuta former av cystit - minst 3 dagar. Det minskar frekvensen av urinering, smärta och maximal kontroll över en liten patients terapi.
 2. Inmatningen av natriumklorid mineralvatten utan gas i en mängd som inte överstiger 1 liter / dag är en lätt antiinflammatorisk effekt;
 3. Torr värme på pubic regionen;
 4. Sittat varmt bad. Den rekommenderade termiska regimen är 37,5 grader, 2 procedurer som varar 15-20 minuter varje dag.
 5. Korrigering av energisystemet. Inklusion i kosten av mjölk- och surmjölkprodukter, rätter på växtbasen. Uteslutning av kryddor, kryddor, kryddig, stekt, söt, sylt mat.

Ovanstående behandlingsregim är den grundläggande och avsedda användningen för terapi av primär akuta former av cystit. I fallet med sekundära inflammatorisk bakgrundsprocess eller kroniska stadier av sjukdomen, med användning av olika enskilda system, inkluderande behandling av samtidig sjukdom, fysioterapi, i sällsynta fall - kirurgi.

Behandling av cystit i hemmet

Behandling av cystit hos barn i hemmet är möjligt endast i fall av okomplicerade former av sjukdomen och under obligatorisk övervakning av en specialist - han borde föreskriva en kurs i läkemedelsbehandling med en indikation på tidpunkten och mängder av användningen av droger, liksom att övervaka ung patient med leverans av preliminära analyser.

Vad kan föräldrar göra förutom att övervaka intaget av föreskrivna läkemedel?

 1. Ge barnet strikt sängstöd och skapa möjlighet till förenklad urinering utan att resa sig upp från sängen (skepp eller flaska);
 2. Justera kosten för behandlingsperioden, med undantag för allt söt, stekt, sylt, kryddig, salt. I behandlingsprocessen bör ytterligare frukter och grönsaker som inte är förbjudna av läkaren, liksom mjölksyra och sura mjölkprodukter, införas i kosten. Förberedelse av rätter - endast matlagning och ångkokning;
 3. Ger chad med måttligt drickande - det ideala alternativet kommer att vara icke-kolsyrade natriumklorid mineralvatten (Borjomi);
 4. Med obligatoriskt överenskommelse med behandlande läkare - fytoterapi baserat på varma bad, applicering av torr värme.

Traditionella behandlingsmetoder

Eventuella recept på traditionell medicin som tillämpas på ett barn med blåsan måste samordnas med den behandlande läkaren utan att misslyckas. Huvudprincipen är ytterligare, och inte substitutionsbehandling, eftersom det är omöjligt att bota även en enkel form av sjukdomen bara med örter och tinkturer.

 1. En tesked torrt ört St John's wort, häll ett glas varmt vatten och låt det vila på ett vattenbad i ungefär en halvtimme. Kyla och töm botemedlet, ge en kvart kopp fyra gånger om dagen i en halvtimme före måltiden i 10 dagar;
 2. Tre matskedar av badans förskjutna torra rhizomer, häll ett glas varmt vatten, sätt på medelvärme och förång ½ av vätskan. Avlägsna från plattan, sval, spänning. Ät 10 droppar 3 gånger dagligen före måltid i 1 vecka;
 3. Ta i lika stora delar 1 glas björkblad, kamille, oregano, ekbark, fyll dem med en liter kokande vatten och låt det brygga i 15 minuter. Stamma och häll vätskan i ett varmt bad, grundligt blanda. Hjälp barnet att ta ett avslappnande förfarande i sittande läge i 15 minuter. Den rekommenderade termiska regimen av vatten är 37-38 grader.

effekter

Till typiska komplikationer av en cystit hos barn läkare bär:

 1. Hematuri. I urinen framträder blodproppar;
 2. Vesicourethral reflux. Ihållande kränkning av urinflödet, delvis omvänd gjutning av denna vätska i njurbäckenet;
 3. Interstitiella störningar. Destruktiva förändringar i blåsans struktur med skada på slemhinnorna, mjuka vävnader och andra organets delar;
 4. Pyelonefrit. Inflammatoriska processer i njurarna, som i vissa fall kan direkt hota livet för en liten patient.

förebyggande

Förteckningen över grundläggande förebyggande åtgärder omfattar:

 1. Tidig behandling av alla sjukdomar i genitourinary sfären;
 2. Allmän och lokal förstärkning av immunitet - härdning, intag av vitaminminerala komplex, användning av immunomodulatorer etc.;
 3. Förebyggande av hypotermi hos könsorgan och närliggande system;
 4. Noggrann hygien med tvätt, regelbunden byte av blöjor, användning av personliga föremål och apparater (handdukar, tvål, etc.);
 5. System effektkorrektionsschema förutom mycket stekt mat, marinader, mat, rik på enkla kolhydrater, liksom utbyggnaden av kosten på bekostnad av grönsaker, frukt, fisk, kött, mjölk och mjölkprodukter;
 6. Regelbundna förebyggande undersökningar hos barnläkare, urolog, nefrolog.

Användbar video

Dr Komarovsky - Cystit: symptom, diagnos, behandling, förebyggande

Frågor och svar

Varför ge ett urintest för cystit hos ett barn?

Resultaten av urinalysen används för att bekräfta eller motbevisa den primära diagnosen hos barn, utan att diagnosen inte kan vara fullständig. På cystit indikerar en signifikant ökning av leukocyter och erytrocyter vyschelochnyh, en liten ökning i proteinet såväl som förändringar i externa parametrar för vätskan - dess suddiga mer intensiva färgning utseende föroreningar.

Vad är det bästa sättet att behandla ett barns blåsan på 3 år?

Cystitis hos ett barn av denna ålder behandlas på poliklinisk grund. Den vanliga behandlingsregimen innehåller:

 1. Läkemedel. Oftast uroseptika, med berusning och smärtssyndrom - smörjning och godkända smärtstillande medel;
 2. Sängstöd;
 3. Inträde av vitamin-mineral komplex;
 4. Torr värme;
 5. Diet med undantag av stekt, tungt saltade och kryddiga rätter;
 6. Måttligt drickande.

Cystitis hos ett barn på 5 år. Än att behandla?

Vid denna återkomst bör behandlingen av blåsan vara under obligatorisk övervakning av en läkare, även om den utförs hemma. Barn register sängläge, måttlig alkoholkonsumtion, torr värme på skrevet, varma bad fytoterapi en särskild strömförsörjningskrets med undantag av rätter och hårt ingå i kosten för mejeri / mejeriprodukter, grönsaker, frukt.

Läkemedel - endast för urologens syfte. Oftast är det uroseptiki (i fallet med den smittsamma naturen hos sjukdomen, diuretika (såsom ett diuretikum) och spasmolytika för att eliminera smärta. Obligatorisk regelbunden övervakning av den lilla tillståndet hos patienten med leverans av interimanalyser.

Snabb behandling av en cystit hos barnet på 5 år folkmord?

Den enda sanna lösningen är att kontakta barnläkaren, urologen, nephrologisten för korrekt diagnos och lämpligt föreskriven behandling. Inte självmedicinera barnet: resultatet kan vara bildandet av dess komplikationer, från kroniska former av sjukdomen till hematuri, interstitiell störningar och även pyelonefrit, i vissa fall, utgör ett hot mot livet på barnet.

Vilka tabletter ska ge ett barn med blåsor?

Det är nödvändigt att ge piller som ordinerats av urologen, nephrologisten eller barnläkaren i den komplexa behandlingsregimen för identifierad och bekräftad cystit. Som regel i de flesta fall uroseptiki / bredspektrumantibiotika, diuretika, diuretika och läkemedel symtomatisk lindring av spasmer och smärta - NSAID, spasmolytika. Det specifika handelsnamnet på drogerna från förstahandsvalet, systemet med mottagning och andra parametrar är uteslutande av den behandlande läkaren!

Vilket antibiotikum ska ge för blåsor hos ett barn 2 år?

Den som kommer att ordineras i komplex behandling av blåsor, är en exceptionellt kvalificerad läkare. Vanligtvis drogen första val - det är amoxicillin och uroseptiki trimoxazol och ciprofloxacin. Det är värt att förstå att de bara kommer att hjälpa till vid sjukdomens infektionsbakteriella natur och inte i alla fall.

Under alla omständigheter, rekommenderar vi att passera en omfattande diagnos och söka professionellt målade regimen till profil expert - vanligtvis en pediatrisk urolog eller nephrologist. Självmedicinera inte!

Hur man behandlar cystit hos barn hemma

Cystitis är en inflammation i blåsans slemhinna, vilket medför många obehagliga symptom. Sjukdomsförloppet blir mer komplicerat om barnet spelar rollen som patienten. Oftast är cystit påverkad av två kategorier av barn - småbarn från en till tre år och ungdomar 12-13 år. Små barn ofta insjuknar cystit, eftersom de kan spela på golvet, frysa, men i värmen av passion inte byta position, eftersom spelet är så spännande. Tonåringar blir sjuka eftersom de vill se trendiga och snygga, medan de bär korta jackor i kylan, flickar flickar i kjolar på vintern. Allt detta leder till utvecklingen av blåsor. Om det inte behandlas i tid blir den akuta fasen av sjukdomen kronisk. Idag låt oss prata om barnsjukhus - hur man känner igen det, varför det verkar och hur man hanterar denna sjukdom.

Hur man känner igen ett barns blåsan

Ett av huvudsymptomen på blåsan är smärtsam urinering. Det är väldigt bra om barnet redan vet hur man uttrycker sina känslor och kan förmedla smärtan till sina föräldrar. Men vad kan mammor göra med spädbarn? Hur man förstår att ett barn gråter på grund av blåsor? Svårigheten att diagnostisera i detta fall är att barn ofta lider av kolik i buken, deras tänder utbrott kan barnet få en förkylning. Det är ganska svårt att känna igen symptom bland smärtsam urinering. Om barnet skriker skarpt och plötsligt, försök att klä av sig. Om gråter inträffar mot bakgrund av urinering, är det troligtvis en cystit eller andra sjukdomar i samband med njure och urinvägar. Förutom smärtsam urinering kan cystitis manifesteras av andra symtom.

Inflammatorisk process i blåsans område ger upphov till en temperatur på 38-39 grader, beroende på graden av utveckling av sjukdomen.

Urin hos ett sjukt barn kan bli grumligt, i vissa fall blir det mörkt.

Urinering blir frekvent, mer än 3-4 gånger per timme. Detta gäller inte för spädbarn - de tömmer ofta blåsan är normalt.

I vissa fall kan barnet ha en underliv. Om nedre delen av ryggen och bakre delen gör ont över nacken - inflammation påverkade njurarna, kanske den här pyelonefriten.

Ibland blir urinering svårt - barnet känner en uppmaning, sätter sig ner på potten eller toaletten, men kan inte tömma urinblåsan. Eller tömning åtföljs av svår smärta.

I vissa fall kan barnet uppleva urininkontinens. Här är det värt att överväga faktumet, om barnet kan begära sjukdomen själv på potten.

Inflammation kan vara så stark att smärtan kan spridas inte bara till urinkanalen utan också till könsorganen, anusen och så vidare.

I de sena stadierna av sjukdomsutvecklingen i urinen kan blodåren uppträda.

Barnets allmänna tillstånd förvärras - det är svaghet, barnet är upprörd, sover dåligt, hans aptit är förlorad, barnet snör ofta.

När du har ersatt barnet med dessa symptom, måste du visa det för läkaren så snart som möjligt. Faktum är att symptomen ofta liknar vanligt förkylning. Vanliga immunsystemet droger, överdrivet drickande och antiinflammatoriska läkemedel kväva för cystit, men inte bota den helt, eftersom sjukdomen kräver mer akupressur. Det innebär att moderen behandlar barnet för kallt, tecken på cystitis avtar, men risken är att cystitisen passerar från akut till kronisk form. Behandling av kronisk blåsan är mycket svårare. För att få rätt diagnos kan doktorn skicka dig för test. I regel, om en misstänkt cystit utförs en allmän och biokemisk analys av urin, gör ultraljud i bäckenorganen. Bakteriologisk sådd hjälper dig att bestämma typ av patogen och dess känslighet för olika typer av antibiotika, svampmedel etc.

Flickor får blåsor oftare på grund av att kvinnlig urinrör är bredare och kortare. Infektion genom denna kanal är mycket lättare än i smal och lång manuell urinrör. Cystitis kan ändå bli sjuk och pojken - det händer också. Pojkar utvecklar ofta kronisk cystit och flickor lider av akuta manifestationer av sjukdomen. Cystit, pojken som behövs för att klargöra diagnosen av en läkare, som smärta vid urinering kan tyda på en förhudsförträngning - oförmåga att helt öppen när ollonet leder till stillastående processer. I det här fallet leder smärta rester av urinsalter, som ligger under förhuden. Symptomatologi av sjukdomar är likartad, även om den har helt annan natur. Därför hantera situationen bör bara läkaren.

Varför uppstår cystit?

Blodkärls orsakssamband kan vara bakterier, svampar, virus och andra skadliga mikroorganismer. Här är några orsaker till utvecklingen av cystit i ett barn.

Oftast förekommer exacerbationen av blåsan mot en bakgrund av hypotermi. Du kan inte simma i kallt vatten, sitta på betong, klä dig lätt i den kalla årstiden, spela på det kalla golvet. Allt detta leder till starten av den inflammatoriska processen.

Svamp och bakterier kan intensifieras på grund av en minskning av immuniteten med barnets frekventa sjukdomar.

Obalanserad kost, fördröjd införande av tilläggskost, kan brist på naturlig kost av frukt och grönsaker leder till att barnet utvecklar beriberi, som också är en orsak till akut cystit.

Bristande efterlevnad av personlig hygien är en annan orsak till utvecklingen av blåsor. Tränare måste ändras varje dag, annars kan smutsiga underkläder bli en provocerande faktor vid utvecklingen av den inflammatoriska processen. Detsamma gäller blöjor - de bör ändras var 3-4 timmar, annars kommer de att bli en hotbed av infektioner.

Olika kroniska sjukdomar i det genitourinära systemet leder ofta till cystit. Ofta sker njursjukdom och blåsan samtidigt.

Cystitispatogener kan komma in i urinröret genom anus och könsorganen. Till blåsor hos flickor leder ofta till olämplig hygien. Om barnet torkar röven efter avföring från anus till vagina, kan en del av avföring komma in i urinröret. I urinröret börjar inflammation, som snabbt stiger till blåsan.

Cystitis kan förekomma mot bakgrund av att blodbladen tidigt tömmas. Barn flirtar ofta, ett intressant spel tillåter dig inte att gå på toaletten. Om barnet ständigt lider, kan det också prova utvecklingen av blåsan.

Cystitis kan vara akut eller kronisk. Akut cystit utvecklas mycket snabbt, det fortskrider snabbt, det har uppenbara symtom, den akuta formen av sjukdomen kan botas på 7-10 dagar helt. Kronisk blåsan är en vanlig inflammation i blåsan, vilket är mindre akut men ständigt, med den minsta superkylningen. Kronisk cystit kan botas, men det tar ganska lång tid. Även om behandlingen har givit resultat och symtomen har receded, kan du inte sluta ta mediciner, annars kommer sjukdomen igen att bli kronisk.

Medicinsk behandling av pediatrisk cystit

Innan läkaren förskrivs måste läkaren identifiera sjukdommens art och typ av patogen. Om det är bakterier, kommer antibiotika att behövas, om svamparna är antimykotiska droger, om viruset är infekterat, kommer antivirala läkemedel att behövas. Detta är mycket viktigt, eftersom antibiotika inte hjälper till med viruset, men bara ökar antalet svampar. Här är de viktigaste anvisningarna för läkemedelsbehandling, som hjälper dig att undertrycka utvecklingen av cystitis.

 1. Antibiotika. I de flesta fall är orsakerna till cystitis bakterier, så ofta i kampen mot sjukdomen använder antibiotika. Det är bättre att förskriva antibiotika först efter bakteriologisk inokulation, när bakteriens största känslighet för ett visst läkemedel kommer att avslöjas. Okomplicerad cystit hos barn behandlas vanligen med hjälp såsom pefloxacin, ofloxacin, norfloxacin, levofloxacin, amoxiclav, Monural. För behandling av små barn används en suspension, äldre barn kan svälja tabletter och kapslar. Antibiotikum ska tas strikt med jämna mellanrum. Tillsammans med antibiotikabehandling måste probiotika och prebiotika ordineras för att upprätthålla tarmmikrofloran och för att undvika förstoppning och diarré.
 2. Antifungala läkemedel. De är ordinerad för candid blåsan. Det inträffar sällan, nästan alltid i avsaknad av tillräcklig hygien. De mest effektiva och gemensamma antifungala ämnena är Diflucan, Nystatin, Fucis, etc.
 3. Uroseptiki. Det här är en grupp droger som renar urinsystemet från olika mikroorganismer. Bland dem kan identifieras Kanefron - en kraftfull örtberedning som förbättrar njurarnas och urinvägarnas funktion. Kanefron är säkert nog, även för gravida kvinnor och småbarn.
 4. Diuretika. En tillräcklig mängd utsöndrad vätska från kroppen minskar koncentrationen av mikrober och bakterier i blåsan. Bland sådana droger kan vi skilja Veroshpiron, Diakarb, Furosemide etc.
 5. Antiinflammatoriska och analgetika. De är nödvändiga för den akuta sjukdomen, när barnet gråter och springar till toaletten ofta. Du kan ge barnet antispasmodik - NO-SHPU eller Papaverin, för att lindra spasmen i blåsans muskelskikt. Alla antiinflammatoriska läkemedel baserade på Ibuprofen och Paracetamol hjälper till att bli av med smärtan och minska kroppstemperaturen.
 6. Vitaminer. De är nödvändiga för att förbättra barnets immunitet, för att återställa skadad blåsvävnad. För regenerering av vävnader är intaget av vitaminerna PP, A, C och Grupp B obligatoriskt.

I vissa akuta fall föreskrivs fysioterapi som en del av en omfattande behandling. Denna antiseptiska och antimikrobiella behandling av blåsan, som utförs genom urinröret. Kom ihåg att endast en läkare kan ordinera läkemedel. Självmedicinering är endast effektiv för att lindra akuta symptom, för att undertrycka sjukdomen helt utan läkemedelsbehandling är mycket svår, kan cystit gå in i kronisk form.

Hur man lindrar symtomen på cystit hos ett barn

Som du vet är sjukdomen mycket smärtsam, barnet är styggt och gråter. Här är några tips och tricks som hjälper dig att lindra symtomen på sjukdomen och påskynda återhämtningen.

 1. Rest. För det första utser doktorn barnet till viloläge. Det är nödvändigt att utesluta promenader eller gå bara med en barnvagn. Ge upp rörliga spel, åtminstone under de första 2-3 dagarna av sjukdomen. Det här är ganska svårt att göra, för när barnets tillstånd förbättras börjar han åka på sängen och sängen, det kan inte läggas. Försök att hitta tysta spel, läsa böcker, titta på teckningar, samla en formgivare, etc.
 2. Heat. Applicera värme på perineum kommer att hjälpa till att lindra smärtsyndromet, minska mängden uppmaning att urinera. Skriv in en glasflaska varmt vatten, tätt tätt, så att barnet inte brinner, linda handduken och sätt det tätt i skrotet. Läkarna rekommenderar inte att värmen appliceras på underlivet, annars kan inflammation gå upp till njurarna. Vid hög temperatur bör värmekompresser inte göras. Istället för en flaska kan du sätta en påse med varmt salt, en värmepanna etc. Mycket användbar allmän uppvärmning av kroppen - om möjligt, gå med ett barn äldre än tre år i badet.
 3. Baden. Detta är ett annat bra sätt att minska smärta i urinröret. Du kan sätta barnet helt i badet eller göra en helande komposition i bäckenet och fråga barnet bara för att sitta i det byte. Vatten ska vara varmt och bekvämt, ca 37-38 grader. Som en lösning kan du använda avkok av medicinska örter. På apotek finns särskilda avgifter som är avsedda för olika sjukdomar. Med cystit och andra sjukdomar i genitourinary systemet är det användbart att brygga dekoktioner från växter som lin, timjan, klöver, selleri, vinrör, kamille, enbär etc. De kommer snabbt ta bort inflammationen och lindra akut smärta. Bad kan vara 5-7 gånger om dagen, beroende på sjukdomens allvar.
 4. Riklig dryck Skadliga mikroorganismer multiplicerar aktivt i hålan i blåsans slemhinnor. Minska deras antal kan vara genom frekvent urinering. Det är i själva verket vi bara tvätta bakterierna ut ur det drabbade organet. För att göra detta är det nödvändigt att ge barnet ett rikligt drickssystem. Det är nödvändigt att ge barnet att dricka det han vill - komposit, fruktdrycker, mjölk, utspädd juice, vatten, sött te. Mycket användbara örtdekok - till exempel kamille. Det tar bort ont inflammation och lugnar slimhinnor. Du kan dricka buljong av hundros - det är inte bara gott och friskt, men har också en diuretisk effekt. Effektivt ge barnet alkaliskt mineralvatten - det har en liten antiinflammatorisk effekt. Det viktigaste är att barnet drack minst en och en halv liter vatten per dag. Då kommer återhämtningen att komma mycket snabbare.
 5. Diet. Salt och olika kryddor tränger ihop med urinen till blåsan, vilket irriterar slemhinnan i dess väggar. Därför, från kryddig och salt mat tills det är värt att ge upp, för att minska smärtssyndromet. Dessutom måste du ge barnet en balanserad och varierad kost som hjälper till att bli av med beriberi och förbättra immuniteten. I barnens kost bör varje dag vara mejeriprodukter, grönsaker, frukt, kött, spannmål, gröna. I kampen mot blåsor är det användbart att äta mejeriprodukter - kefir, fermenterad bakad mjölk, yoghurt.
 6. Hygien. Eftersom ett stort antal bakterier utsöndras tillsammans med barnets urin, är det nödvändigt att byta sängkläder och blöjor oftare, tvätta var 6-7 timmar och efter varje avföring. Lär tjejen att använda toalettpapper på rätt sätt - torka slidan från slidan till anusen.

Cystitis förekommer ganska ofta, dess behandling uppvisar inte speciella problem. Men om du inte uppmärksammar sjukdomen i tid kan cystitis bli allvarliga komplikationer. Bland dem är pyelonefrit, vesikoureteral reflux, urininkontinens, genitala infektioner, upp till infertilitet hos tjejer. Ta kontakt med en läkare i tid - en urolog eller en nephrologist behandlar cystitproblem.