Huvud
Strömförsörjning

Första hjälpen för symptom på akut cystit hos kvinnor: Anestesi och folkmedicin

Cystitis utvecklas på bakgrund av infektionens penetration i urinblåsan genom urinröret. De faktorer som undertrycker immunitet bidrar till utvecklingen av sjukdomen. Anledningarna är otillräcklig uppmärksamhet på genitalernas hygien, förekomst av kronisk patologi, gynekologiska sjukdomar.

Manifestationer kommer från en lätt brinnande känsla under urinering till ofördragen smärta i underlivet. Vid allvarliga symptom behöver patienten snabb hjälp med blåsan. Analgetika, varma bad, värme på underlivet hjälper till att lindra tillståndet före läkarens ankomst.

Cystitis - orsakerna till

Blåsans inflammation orsakas av mikroorganismer, som normalt lever på slemhinnor, tarmarna. Införandet av saprofytiska bakterier inuti organet väcker utveckling av sjukdomen.

Infektion kan inträffa under sexuell kontakt, ej iakttagande av sanitära regler. Penetration av mikrober betyder inte den obligatoriska förekomsten av cystit. En frisk person har naturliga försvarsmekanismer. Körtlarna i blåsans inre membran utsöndrar slem, förhindrar bindning av bakterier, immunoglobuliner förstör eventuell infektion som kommer in i slemhinnan. Regelbunden tömning hjälper till att "tvätta" infektionen.

Kvinnor lider av blåsor mycket oftare än män på grund av särdragen i strukturen hos genitourinary systemet. En kort urinrör är inte ett allvarligt hinder för penetrering av mikroorganismer. Placeringen av urinrörsöppningen nära ingången till vagina främjar övergången av en gynekologisk infektion till urinvägarna. Närheten till analöppningen blir källan till E. coli som orsakar inflammation i blåsan.

Faktorer av inflammation i urinblåsan hos kvinnor

Sjukdomen utvecklas med en minskning av skyddsmekanismer, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för reproduktion av mikrober. Uppkomsten av sjukdomen underlättas av:

 • Bär syntetiskt underkläder;
 • Oändlig ändring av hygienbindor;
 • menstruation;
 • Graviditet, postpartumperiod;
 • hypotermi;
 • Byte av sexpartner
 • Diabetes mellitus;
 • Skador på perineum
 • Systematisk tidig tömning av blåsan;
 • Venereala sjukdomar (trichomoniasis, klamydia, mykoplasmos, genital herpes);
 • Överdriven konsumtion av godis, kolhydrater;
 • Försummelse av hygienreglerna i sexuellt liv.

Icke-iakttagande av elementära sanitära principer, som åtföljer kroniska patologier, endokrina störningar tjänar som bakgrund till utvecklingen av sjukdomen.

När du behöver snabb blåsan

Symtom på inflammation i blåsan kommer från en raderad klinik, när en kvinna oroade sig för obehag under ett besök på toaletten innan de uttryckte problem. Klagomål hos patienter med urinvägsinfektion:

 • Ofta uppmanar "på ett litet sätt";
 • Brist på lättnad efter avgång
 • Smärta, stickningar vid urinering
 • Utseendet av flingor, turbiditet i urinen;
 • Isolering av blod med urin;
 • Smärta över puben, perineal regionen.

Kroppstemperaturen förblir normalt eller ökar till 37,5-38 grader. Allmän sjukdom är uttryckt med en stark grad av inflammation, komplikationer. Med svår smärtsyndrom kräver hypertermi akutvård.

Första hjälpen för akut cystitis

Symtom på inflammation i blåsan kan fånga på natten, på helgerna, helgdagar, när ett besök till läkaren är omöjligt. Vad man ska göra för att lindra smärta, dysursfenomen. Första hjälpen reduceras till att ta smärtstillande medel, med hjälp av metoder som minskar krampen i släta muskler, inflammatoriska fenomen. Förenkla manifestationerna av sjukdomen kan vara följande:

 • Drick mer vätskor. Bättre det blir växtbaserade örter, mineralvatten utan gas, komposit. Med ökningen av utsöndrad urin från blåsan avlägsnas de mikroorganismer som orsakade inflammation;
 • Observera kosten. Eliminera kryddor, kryddor, kryddig, salt mat. Irriterande ämnen förvärrar inflammatorisk process av blåsans inre vägg, ökar symtomen;
 • Applicera värme på pubicområdet (plastflaska med vatten, värmepanna). Krammen minskar, smärtan minskar. Ta inte ett bad, varma ländryggen för att undvika spridning av inflammation i njurskyddet. Värme till undersidan av buken kan inte vara gravid, med hypertermi, närvaron av en blandning av blod i urinen;
 • Ta ett antispasmodiskt läkemedel - ett piller No-shpy (Spazmalgona, Baralgina). Det är tillåtet att använda smärtstillande medel (Ibufen, Nurofen, Nimesil). En tablet av smärtstillande medel ska druckas med ett halvt glas vatten.
 • Om det inte finns någon möjlighet att få en kvalificerad sjukvård en dag eller två från sjukdomsuppkomsten, är ett av de antibakteriella läkemedlen tillåtet. Furadonin används för 100 mg var 8: e timme i 6-7 dagar. Nitroxolin 0,1 * 4 gånger om dagen. Furamag 2 tabletter tre gånger om dagen - en vecka. Användningen av antibiotika en gång eller ofullständig kurs ger inte bara nytta utan också skador. Mikrober har resistens mot läkemedel. Bota cystit kommer att bli ett stort problem.

Du kan behöva akut hjälp med svår smärt syndrom, en signifikant mängd blodig urladdning, en temperatur över 39 grader, en misstanke om akut kirurgisk patologi.

Urgent tillstånd - utseendet av blod i urinen

Hemoragisk blåsan särskiljs av närvaron av erytrocyter i urinen. Visuellt manifesteras detta av färgen av urin i rött eller utseendet av bloddroppar när du besöker toaletten. Sjukdomsuppkomsten är plötslig: kroppstemperaturen stiger, det finns en oemotståndlig uppmaning att urinera. Blodproppar kan fylla urinröret, utveckla en akut retention av urin. I detta fall ska ambulansen kallas.

Folkmetoder för akutvård i blåsor: soda, grönsaksbuljong, infusioner

Ofta är läkemedel otillgängliga eller kontraindicerade. Effektiv vård av blåsning hemma kan göras genom att använda folk recept. Förbättra patientens välbefinnande, ta bort smärt syndrom följande recept:

 • Rör en matsked läsk i 200 ml varmt vatten. Ta långsamt in. Soda hjälper till att eliminera gnidning, ömhet när man urinerar;
 • Förbered Morse från tranbär, drick 200 ml varje timme. Berry har en antiinflammatorisk, antibakteriell effekt. Minskar smärta.

Använd avkok, infusion av medicinska växter. Ta de råvaror som finns tillgängliga vid sjukdomsdagen.

Recept för matlagning avkok

En dryck gjord av tranbärsbladen kommer att ge första hjälpen till inflammation i blåsan. Ta 2 msk. l. torrmat, häll 500 ml kokande vatten för att suga på elden i 10 minuter. Stam, ta 150 ml tre gånger om dagen.

Avkok av enbär framställs från 1 tsk. frukt på ett glas vatten. Ät ett halvt glas 4-6 gånger om dagen.

Björnbär av bärbär är en beprövad folkmetod mot inflammation i blåsan. Ta en matsked blad, häll 500 ml kokande vatten, koka i 20 minuter. Coolt, drick hälften av glaset var 4: e timme.

Avkok av persilja framställs från 4 msk. l. färska blad i en halv liter vatten. Koka i 15 minuter, äta under dagen i små portioner.

Avkok av björkknoppar hjälper till med cystitis. 2 matskedar råvaror, koka 500 ml kokande vatten. Drick för tre måltider.

Muntavkok för första hjälpen från akut cystitis bereds av 2 msk torkad ört, en halv liter kokande vatten. Insistera på 2 timmar, drick 100 ml 5 gånger om dagen.

Avkok av aloe kommer att ge akut hjälp till blåsan, stärka immuniteten. Juice från 4 lämnar för att lösa ett glas vatten, koka i en halvtimme. Lägg till konst. l. älskling, dricka under dagen.

Infusioner för första hjälpen för inflammation i urinblåsan

Vattenutdrag av växturoseptika minskar smärta, obehag i underlivet. Första hjälpen för cystit kommer att bestå i användningen av dessa läkemedel. Förbered en av drinkarna, drick när det finns tecken på blåsor.

För att eliminera spasmen i blåsan kommer att hjälpa tinktur av humle. Växten går färskt. Ta en matsked av kottar, brygg ett glas kokande vatten, håll elden i 5 minuter. Om så önskas, wrap handduken. Lämna en timme, använd en matsked tre gånger om dagen.

Infusion av johannesört hjälper till med purulenta cystitis. En matsked örter häll ett glas kokande vatten, koka i 10 minuter. Ta bort från värme. Insistera en timme, drick i 3 timmar.

Infusionen av vattenliljan har en effekt i stagnerande fenomen. Sked en matsked rhizom med två glas vatten, lämna över natten. På morgonen koka, drick kyld 100 ml var 4: e timme.

Infusionsögon har antiinflammatorisk effekt. 20 gram löv laga mat i 10 minuter i 200 ml vatten. Låt i 30 minuter ta 15 ml var 4: e timme.

Antiinflammatorisk, smärtstillande effekt har te från blommorna av kamomill.

Det första hjälpmedlet för blåsans inflammation hemma syftar till att lindra smärta, vilket eliminerar smärtsamma symptom. Den huvudsakliga behandlingen utsetts av en urolog. Folkmekanismer är hjälpmetoder.

Första hjälpen för blåsor

Första hjälpen för blåsning i hemmet är en handlingsmetod som fokuserar på den kortaste lindringen av flickans tillstånd.

Efter eliminering av angrepp av akut smärta kan inte låta sjukdomen ha sin gång, är det viktigt att genomgå en fullständig undersökning av en specialist och för att plocka upp den nödvändiga behandlingen. Vi ska inte tro att gripa dessa attacker kommer att hjälpa att bli av med sjukdomen, värktabletter och andra medel kommer att ge bara en tillfällig effekt, om dolechena patologi är inte risken för kroniska av process ökar då återfall är ständigt orolig kvinna. Att bli av med kronisk patologi är mycket svår, och ibland omöjlig.

En sådan patologi kan leda till komplikationer med långvarig kurs, den patologiska processen kan påverka andra organ i det genitourinära och reproduktiva systemet.

Snabb hjälp för blåsan är en nödvändig åtgärd, men man bör komma ihåg att dess effekt är av tillfällig karaktär, därför är det nödvändigt att styra alla krafter för att bekämpa inflammationsfoci.

Om du inte kan kontakta doktorn, ska du göra terapi med improviserade läkemedel, så du borde veta hur man lättar patientens hälsa hemma.

Viktiga rekommendationer

Om blåsan uppträder är första hjälpen omedelbart nödvändig. Detta beror på det faktum att det helt enkelt är omöjligt att drabbas av den allvarliga smärtan som uppstår med cystit. Det är viktigt att ta hänsyn till kroppens individuella egenskaper och arten av sjukdomsförloppet vid valet av behandling. Därför bör man inte självständigt bestämma metoden för långvarig behandling.

Första hjälpen för blåsan är ett mått på akutmottagande, men behandlingen som helhet består i interaktionen mellan flera tekniker.

 • bestämning av den huvudsakliga orsaken till patologi;
 • konsumtion av läkemedel, vars åtgärder är inriktade på att eliminera smärta
 • vägran att ha sex under behandlingen
 • ökad hygien hos könsorganen;
 • upprätthålla optimal vattenbalans;
 • följa en speciell diet.

Första hjälpen för cystit hos kvinnor är ett grundläggande steg i att förbättra välbefinnandet. Det är viktigt att komma ihåg att intensiteten i smärta kan variera beroende på den individuella känslighetsgränsen.

Att tolerera sådana känslor borde inte vara, sådana åtgärder kan ha negativ inverkan på hälsotillståndet. Dessutom är smärta resultatet av aktiviteten hos patogena mikroorganismer som måste motverkas.

Metod för första hjälpen hemma

Cystitis är en sjukdom med en komplicerad kurs, vilket inte bara ger obehag för en kvinna, men orsakar också oåterkallelig skada på hennes hälsa. Det är obligatoriskt att genomgå en fullständig behandling av terapeutisk ingrepp under överinseende av en specialist, men i händelse av akut behov och oförmåga att söka medicinsk hjälp, bör du ge dig själv akut hjälp.

Första hjälpen hemma för kvinnor är som följer:

 1. Förbrukning av vätska i stora volymer. Detta beror på accelerationen av processen att ta bort den patogena floran från urinblåsan på grund av den ökade frekvensen av urinering. Det är bättre att konsumera inte bara vatten utan infusioner, juice eller avkok av örter och växter som har egenskaper hos antibiotika. Ansvarigt tillvägagångssätt bör vara att välja komponenter och dosering, eftersom ett fel i beräkningarna kan leda till allvarlig förgiftning av kroppen.
 2. För att avlägsna smärtan kan du använda metoden för exponering för torr värme. Den bifogade varmvattenflaskan hjälper till att ta bort smärtan. Det verkar på kroppen försiktigt, så risken för biverkningar minimeras. Inte ta ett varmt bad för att värma urinblåsan, den kvinnliga organismen morgonen så att mikroberna som finns i ländryggen kan snabbt gå till njurarna och skapa gynnsamma förutsättningar för utveckling av pyelonefrit.
 3. Du bör vara uppmärksam på att lämna menyn. Faktum är att akuta och feta livsmedel kan bli en orsak till förvärring av kvinnans välbefinnande. Från konsumtionen av sådant innehåll under behandlingsperioden bör kasseras. Det är bättre att hålla sig till en viss kost före full återhämtning och konsolidering av hållbara resultat.
 4. Under behandlingsperioden bör man avstå från kraftig fysisk ansträngning. Om en kvinna arbetar, ska du ta ett sjukhus för att spendera tid hemma. Sängstöd är ett löfte om fullständig och framgångsrik återhämtning.
 5. Speciellt bör nämnas konsumtionen av tranbärsmor. Denna bär är en gud för blåsan. Ett positivt resultat av sådan behandling spåras redan 6-12 timmar efter det att den första delen av drycken konsumeras. Poängen är att drycken är en naturlig surgörare som förhindrar fastsättning av skadliga mikroorganismer i blåsans väggar.

Algoritmen för rekommenderade åtgärder för cystit ser ganska enkelt ut, men det är möjligt att med tillförsikt ange effektiviteten av dessa åtgärder. Dessa metoder gör det möjligt för oss att återställa det naturliga och tillfredsställande arbetet i de inre organen i urinvägarna.

En kvinna bör komma ihåg att dessa metoder är akut hjälp när det inte finns några andra sätt att förbättra sin egen hälsa. Det här är inte en panacea som hjälper till att bli av med inflammation, eftersom undersökningen i alla fall är nödvändig.

Vilka åtgärder är förbjudna

Brådskande hjälp hjälper inte alltid den snabbaste återhämtningen. Vissa åtgärder kommer inte att gynna, men kan orsaka irreparabel skada på kvinnans välbefinnande.

OBS! I inget fall bör du ta ett varmt bad för att förbättra ditt välbefinnande och eliminera smärtsamma symptom. Sådana åtgärder är farliga genom övergången till inflammation i njurarna och utvecklingen av pyelonefrit.

Använd torr värmeteknik rekommenderas inte:

 • Under graviditeten, särskilt i de tidiga stadierna, kan metoden provocera missfall.
 • i närvaro av svaga sjukdomar i reproduktionssystemet och inflammatoriska processer i tarmarna;
 • Det är förbjudet att applicera en varmvattenflaska under menstruationen.

Det bör noteras att cystit är en inflammatorisk process. Många specialister betonar det faktum att uppvärmning under inflammation är strängt förbjudet, eftersom det under påverkan av värme kan patologi utvecklas och flyttas till andra områden som påverkar reproduktiva funktioner.

Faktum! Det rekommenderas inte att använda antispasmodik och smärtstillande medel. Nosh-poo eller Spazmalgon kan endast tas vid akut nödvändighet. Ta en bedövning innan du bestämmer orsakerna till smärta i underlivet hos kvinnor rekommenderas inte, eftersom orsaken inte kan vara cystit, men vanliga gynekologiska sjukdomar och graviditetspatologier.

Överbelasta inte urinvägarna, så ta diuretika och växtbaserade komponenter i diuretika bör ske med extrem försiktighet. Detta beror på det faktum att sådana åtgärder kan skada njurarna avsevärt. Med nefropati är det extremt farligt att frolica kroniskt njursvikt.

Diuretika och växtsamlingar för att påskynda urinflödet ordineras efter fullständig diagnos. Faktum är att deras mottagning är nödvändig, men det är viktigt före detta att bedöma funktionella förmågor hos excretionsorganen.

När nödhjälp behövs

Det är nödvändigt att snarast söka hjälp från ett ambulanslag om det finns följande symtom:

 • antipyretika fungerar inte och patienten kan inte minska förhöjd kroppstemperatur;
 • det finns blodblandningar i vissa delar av urinen;
 • flickan känner uppmaningen att urinera, men hon kan inte tömma blåsan;
 • smärta i underlivet under inverkan av antispasmodik försvagas inte eller intensifieras alls.

Hemoragisk cystit i alla fall kräver fullvärdig behandling på ett sjukhus. Vid akut inflammatorisk process av blåsan är patientens sjukhusvård också ofta nödvändig. Behandling av gravida och barn måste övervakas av en läkare.

Endast tidig diagnos och genomgången av en fullständig behandlingskurs kommer att förhindra utveckling av allvarliga och livshotande komplikationer.

Blod i urinen med cystit, vad ska man göra

Bara några droppar blod i urinen kan leda en kvinna till detta tillstånd när panik börjar. I synnerhet om en liknande manifestation uppträder under en period med cystitis. Sådan inflammation för honkroppen kan inte passera utan spår och ett av de medföljande symptomen är utseendet av blodfall i urinen.

Förutsatt att inflammationen startade några droppar blod i urinen är inte en kritisk, men fortfarande ett alarmerande tecken. Reglerna för första hjälpen för sådana patienter förändras inte. Behandlingen är baserad på överensstämmelse med reglerna:

 • noggrann hygien efter varje urinering
 • Vätskekonsumtion i betydande volymer;
 • dieten bör förses med vitaminer
 • mat ska smälta lätt och fördelaktigt.

OBS! Användningen av uppvärmning som en metod för akut exponering är kontraindicerat i detta fall. Detta beror på det faktum att under påverkan av värme finns en signifikant expansion av kärlen, vilket medför en ökning av blodflödet.

För att minska de smärtsamma manifestationerna kan du använda vanliga smärtstillande medel, vilket i vilket fall som helst borde finnas i standardmedicinsk skåp av varje kvinna.

Det är nödvändigt att uppmärksamma det faktum att närvaron av blod i varje del av urinen kan signalera utvecklingen av hemorragisk cystit. Denna patologi uppträder ofta i en akut form: patienten ökar kroppstemperaturen avsevärt, det finns en ökning av antalet urinering. Tömning av urinblåsan är omöjlig, och vätskan ackumuleras i blåsan.

Den enda sanna lösningen i sådana fall kommer att vara ambulanssamtalet. Det är omöjligt att behandlas hemma. Isolering av blod i signifikanta mängder kan leda till igensättning av urinröret.

Fördröjning kan leda till inflammation i bäckenorganen från blåsan. Sådana kränkningar är farliga eftersom det är nödvändigt att förstå att akuta åtgärder inte är ett paradis, men utgör en tillfällig åtgärd som gör det möjligt för dem att förbättra sitt eget välbefinnande.

Första hjälpen för akut och kronisk cystit hos vuxna och barn

Cystit - en av de vanligaste smittsamma och inflammatoriska sjukdomar i vuxna och barn. Är mer benägna att drabbas av denna patologi flickor, kvinnor (inklusive gravida kvinnor), äldre, personer med diabetes och nedsatt immunförsvar personer med etablerat långsiktiga urinkateter och cystostomy.

Riskgruppen innehåller personer med anomalier vid utvecklingen av urinvägarna, inklusive urinröret. Av stor betydelse är tidpunkten för första hjälpen till en patient med akut cystit eller med förvärring av kronisk UTI. Vi kommer att uppmärksamma denna fråga ytterligare.

1. Vad behöver man komma ihåg för patienten?

Innan du vidtar åtgärder för att ge första hjälpen till dig själv eller någon nära dig är det viktigt att klargöra följande punkter:

 1. 1 Hinner patienten till särskilda riskgrupper - barn i tidig och förskolealder, gravid, äldre efter 65 års ålder, patienter med urolithiasis, diabetes, svåra (säng) patienter? Om svaret är positivt, ska en sådan patient omedelbart tas till doktorn (en tillträdesavdelning, en poliklinik). Detta beror på den relativt snabba förekomsten av akut pyelonefrit och urosepsi (en stigande infektionsväg).
 2. 2 Hade patienten tidigare episoder av inflammation i urinväggen? Den akuta första uppkomsten av cystit kräver mer uppmärksamhet och avslöjande av orsakerna.
 3. 3 Är förekomsten av cystit i samband med samlag (1-2 dagar före episoden), med oskyddad samlag, ett mekaniskt trauma i urinröret?
 4. 4 Är sjukdomen åtföljd av ökad kroppstemperatur och symtom på förgiftning (svaghet, svettning, kognition, smärta i lederna)?
 5. 5 Är sjukdomen åtföljd av blodets utseende i urinen?
 6. 6 Uppmärksammar patienten inte bara den suprapubiska regionen, men också i nedre delen av ryggen?
 7. 7 Blir symtomen på blåsor kombinerade med rikliga, mukopurulenta eller slemhinnor från könsorganen och urinröret, dyspareunia?

Efter att ha fått svar på dessa frågor är det viktigt att följa de grundläggande principerna för första hjälpen i cystit:

 1. 1 Patienter i riskzonen för utveckling av pyelonefrit och urosepsi ska omedelbart skyndas till ett läkarkontor.
 2. 2 Patienter vars cystit är mest sannolikt associerad med sexuellt överförbara infektioner bör konsultera en terapeut, en urolog (gynekolog på kvinnor) och en dermatovenereolog.
 3. 3 Patienter med akut cystit behöver annan hjälp än patienter med kronisk återkommande cystit.
 4. 4 Behandling av denna patologi hos kvinnor utan adekvat behandling av samtidig vulvovaginit är ineffektiv, hotar med ett tidigt återfall av sjukdomen.

Därefter kommer vi att överväga första hjälpen för akut och kronisk återkommande cystit hos vuxna och barn.

2. Första hjälpen för förvärring av kronisk blåsan

Patienter med kronisk cystit, som regel, kan kontrollera sjukdomen, reglera frekvensen av återfall. Det är viktigt för sådana patienter att alltid ha snabb test för att utföra ett urintest hemma.

Detta multipla testremsor, är vanligen säljs på apotek eller lagrar medicinsk utrustning (t ex Multichek (Multicheck), URiSCAN 11 Strip, MULTISTIKS 10 SG (MULTISTIX 10SG) etc). Några av dem används i laboratorier som är utrustade med analysatorer. Hus kan användas för rutinscreening av urinanalys hos patienter med kronisk återkommande cystit.

Figur 1 - Uriskastripstest (URiSCAN) för allmän urinalys

Hur korrekt samlar urin för analys, vi har redan övervägt i en annan artikel (gå till den interna länken).

Således bör första hjälpen för förvärring av kronisk cystit omfatta:

 1. 1 Snabbt urintest hemma, utvärdering (om möjligt för patienten).
 2. 2 Att kontakta en läkare för att inspektera och bestämma behandlingstaktik exekvering bakteriell inokulering testet urin och bestämning av känsligheten hos patogenen mot antibiotika, ultraljudsundersökning av blåsan, njur- och prostata (hanar).
 3. 3 Innan du tar en läkare och tar test kan du använda antispasmodik (papaverin, drotaverin), NSAID (nimesulid, ibuprofen). Du kan börja ta vegetabiliska uroseptika (Kanefron, Tsiston, Mononel, Phytolysin, etc.).
 4. 4 Antibiotikabehandling för kronisk blåsan bör fördröjas tills en läkare samråder.
 5. 5 Om det inte är möjligt att konsultera en läkare (terapeut, urolog, etc.) inom en snar framtid, t ex med hänsyn till bostadsortets avstånd, frånvaron av sjukvårdspunkt, är det inte nödvändigt att skjuta upp behandlingen på obestämd tid.
 6. 6 Om recidiveringen av kronisk cystit hos en kvinna är förknippad med samlag till och med före symtomens början kallas cystitis postkolital. Hur man behandlar denna sjukdomsform, kan du läsa här.
 7. 7 Du behöver inte använda en varmvattenflaska och heta bad för att minska smärta och dysuri.
 8. 8 Korrigering av tillståndet bör innefatta tillfällig sexuell vila, efterlevnad av en sparsam kost, tillräcklig dricksreglering (1,5-2,5 l), läkemedel och växturoseptika.
 9. 9 hjälper cystit drivet drickande: infusioner, te och fruktdrycker baserade tranbär, lingon, rent vatten (det är möjligt att använda mineralbordsvatten), stuvad frukt. Starkt te och kaffe bör undvikas.
 10. 10 Vegetabiliska uroseptika bidrar till att öka volymen utsöndrad urin, normalisera dess surhet, minska svårighetsgraden av symtom på blåsan. För behandlingen kan användas Kanefron, Tsiston, Monorel, urologiska avgifter. Minsta skattesatsen är 1 månad.
 11. 11 Antibiotika ordineras vanligtvis av din läkare, antibiotika ska inte tas ensam..
 12. 12 Självadministration av antibakteriella medel är endast möjlig vid förebyggande behandling (utskrivna tidigare av den behandlande läkaren), eller i avsaknad av tillgängligt medicinsk hjälp.
 13. 13 För behandling av kronisk cystit exacerbation används enligt rekommendationerna nitrofurantoin (Furadantin, Makrobid, Makrodantin, furadonin, FURAMAG), ofloxacin (Zanotsin), levofloxacin (Tavanik) amoxicillin / klavulanat (Amoksiklav, Augmentin), cefixim, ceftibuten. Den genomsnittliga längden på antibiotikabehandling - 7-10 dagar. Scheman presenteras i tabell 1 nedan.

Tabell 1 - Kroniska cystitisbehandlingsregimer i den akuta fasen

Första hjälpen för blåsor

Första hjälpen för blåsan är möjlig. På vakt för människors hälsa finns nu medicinsk teknik som hjälper till att snabbt besegra någon sjukdom. För att få en ambulans för cystit måste du förstå att denna sjukdom orsakas av patogener. Så snart som deras inflytande elimineras kommer det omedelbart att komma en väsentlig lättnad.

Första hjälpen för cystit - alla steg

Första hjälpen för cystit omfattar flera steg. Först och främst måste du eliminera smärta och irritation i urinblåsan. För att göra detta måste du stärka dricksregimen. Det är bäst att dricka varmt sött te med mjölk. Denna lösning hjälper till att snabbt och effektivt tvätta all patogen mikroflora från urinblåsan.

Det bör vara känt att urin i sig själv har en baktericid effekt. Därför kan en ambulans för blåsor endast ges på detta sätt med adekvat dricksregim och tidig evakuering av blåsan.

Sedan följer antibakteriell behandling. Det är bäst att använda bredspektrum antibiotika. Utmärkta resultat observeras om en monural används. Behandling med en monoral är ett av de mest effektiva sätten att behandla cystitis. En enstaka mottagning av monural för natten och en ambulans för blåsor har redan givits till dig. I den närmaste framtiden kommer han inte att störa dig.

Du kan också använda ciprolet eller dess analoga ciprofloxacin. En tablett två gånger om dagen. För att dricka det är det nödvändigt inom fem dagar. Det är ett billigt och effektivt sätt att behandla blåsor. Tillräckligt två dagars behandling och en ambulans för blåsor behöver du inte längre. Kom bara ihåg att efter att symtomen försvunnit är det nödvändigt att fortsätta att ta drogen i minst tre dagar. Detta hjälper dig att förhindra återkommande cystitis.

Dessutom kan värme till en inflammerad blåsan ha en extremt positiv effekt. Försök ta stillasittande bad med tillsats av en svag lösning av mangan eller natron. Vattentemperaturen ska vara cirka fyrtiofem grader.

Så, en ambulans för blåsor, detta är:

 1. riklig dricka
 2. antibakteriell terapi;
 3. värme för en sjukblåsa.

Vad mer kan jag göra?

Förutom de åtgärder som anges ovan kan du göra följande:

 1. helt eliminera alkohol vid tidpunkten för sjukdomen;
 2. sluta äta kryddig mat, de kan utöva ytterligare irritation;
 3. Applicera senapplaster, sätta dem i strumpor och klä på natten på fötterna;
 4. varma fotbad
 5. tvätt med avkok av kamille eller en lösning av furatsilina;
 6. utesluta möjligheten till sexuella handlingar.

Om allt ovan inte hjälper dig och blåsan återkommer igen och igen behöver du inte en ambulans för blåsan, men ett besök till läkaren för att identifiera patogenen. Mycket ofta är cystit hos kvinnor orsakad av candidiasis och är en logisk fortsättning av tröst. Kom ihåg att i det här fallet kommer allt som anges ovan inte hjälpa dig.

Den första (ambulans) vårdar för blåsor

Liksom mycket i livet är den mest obehagliga tingen som kan hända oss oväntat. Så med blåsor kan det göra sig känt vid det mest oupphörliga ögonblicket, då överklagandet om medicinsk hjälp, på grund av vissa omständigheter, helt enkelt är omöjligt. Och eftersom bristen på snabb behandling leder till en snabb utveckling av den patologiska processen är det nödvändigt att veta vad som bör vara ett literat förstahjälp för blåsor, för att inte ytterligare skada hälsan.

Grundläggande rekommendationer för akut och kronisk cystitisk klinik

En av de typiska tecknen på en akut och kronisk klinik av cystit är urodynamiska störningar och smärtssyndrom. I en annan kategori av patienter kan dess manifestation sträcka sig från minimalt uttryck till onödlig smärta, vilket helt begränsar dagliga aktiviteter. Intensiteten av smärtsamma symtom beror direkt på graden av infektiösa och inflammatoriska lesioner av MP-strukturens vävnader och varaktigheten av den inflammatoriska processen.

Under de senaste decennierna har flera protokoll av terapeutisk behandling och rekommendationer för första hjälpen i olika former av blåsor hos kvinnor i hemmet utvecklats till följd av många studier.

Kliniska tecken på den inflammatoriska processen i vävnaderna i urinvesikulärorganet liknar många patologiska processer som kan orsaka smärta och liknande obehag i urinvägarna. Innan du bestämmer dig för användningen av åtgärder som kan lindra tillståndet måste du vara säker på dina antaganden. Detta kan göras genom att fokusera på arten av smärtsyndromets manifestation.

På särdragen av smärta manifestationen kan man känna igen en akut klinik av cystit eller en förvärmning av sin kroniska form. Detta är mycket viktigt, eftersom protokollen för behandling av sådana tillstånd varierar signifikant.

Symptomens manifestation i den akuta kliniken av blåsan karakteriseras av:

 • lokalisering i bukets nedre skötselregion;
 • bestrålning på båda sidor av ileum (längs urinröret);
 • lättnad från torr värme;
 • förstärkning på grund av en irriterande faktor - i det här fallet med urinering.

När den kroniska formen av blåsor förvärras, är ömhet uppenbart annorlunda:

 • lokaliserad i den suprapubiska zonen, förstärks den vid fyllning av vesikelhålan och i slutet av mikreringarna;
 • efter urinering kan försvinna, men återkommer när urin ackumuleras i urin-vesikelreservoaren;
 • är inte så intensiv, men har en brinnande karaktär;
 • bestrålar in i ljummen, anus eller vagina;
 • i bäckenregionen kan vara konstant, vilket inte nödvändigtvis är förknippat med dysfunktion av urinering.

Bara efter att ha bestämt orsaken är det nödvändigt att tänka på akuta åtgärder för att stoppa inflammatorisk process. Vad som hjälper mot cystit av olika former av manifestation när det är omöjligt att omedelbart söka läkarvård, kommer vi att överväga att använda exemplet på befintliga medicinska rekommendationer.

Hjälp med akut klinik

Med tecken på akut cystit, som en hjälpbehandling, rekommenderas det:

 1. Applicering av torr värme lokalt i området av blåsans utsprång. Värme tar bort det uttryckta smärtsamma syndromet, minskar förbränningen och bränningen i underlivet. Men det bör noteras att utan användning av antibakteriella läkemedel kan utlösa spridningen av patogener och leda till utveckling av komplikationer.
 2. Öka vätskeintaget, vilket kommer att säkerställa en liten kraft av diuresis och leda till en process av mekanisk utlakning av bakteriefloran från den drabbade strukturen av slemhinnan i vesikelreservoaren.
 3. Utför korrigerings kost, kosten avlägsna skarpa, söta, konserver och stekt mat, allt som kan skada och irritera slemhinnor som täcker urinvägarna och minska reparativ regeneration (vävnadsrekonstruktion).
 4. Ta bort från klädhuset smala och täta kläder, vilket signifikant minskar cirkulationen i bäckenorganen och återvinningsprocesserna.
 5. avstå tillfälligt från nära intima relationer, på grund av möjlig återloppskokning av de patogena floran i vaginalmiljö in i lumen av urinledaren, och försämring av den smittsamma inflytande i urin-cystisk vävnader.

Hjälp för att förvärra den kroniska formen av cystitis

Svaga processer av kronisk inflammation i MP, vilka patienter ofta inte lägger stor vikt vid att i viss utsträckning leda till nederlag i olika lager av urinblåsvävnad, vilket orsakar begränsningar i organets funktionella förmåga. I detta avseende kan till ovanstående rekommendationer lägga till motion och motion.

Ytterligare rekommendationer inkluderar behovet av gradvis att öka intervallet mellan urineringshandlingar upp till en och en halv timme.

Denna åtgärd hjälper till att minska svårighetsgraden av smärtsamma manifestationer och låter dig styra plötsliga uppmaningar att blanda. Forskningsobservationer av patienter med kronisk form av cystit visade att fysiska styrningsövningar, i samband med träning av bäckensmuskelvävnad, hjälpte till att lindra smärtsymptom hos mer än hälften av patienterna.

Det bör dock noteras att de metoder som används hemma inte är omedelbart effektiva och utan medicinering är de tillfälliga. Snabb hjälp med blåsan är endast möjlig i en kombination av icke-medicinska läkemedel och droger som lindrar symtomen på blåsor.

Drogterapi

Det bör omedelbart noteras att de rekommenderade läkemedlen, detta är en tillfällig åtgärd (symptomatisk behandling) som du kan lindra tillståndet innan du har möjlighet att söka medicinsk hjälp. För att stoppa akut infektionsinflammatorisk process utan att avslöja orsaken och urvalet av etiotropisk behandling (antibiotikabehandling) är osannolikt.

Smärtstillande mediciner tecken inte kan konkurrera med antibakteriell och självadministrering av analgetika i cystit är möjlig endast för 3 dagar, innan en möjlig behandling för medicinsk hjälp.

Basis dosering av första hjälpen-behandling för symptom av inflammatoriska reaktioner i ett magnetiskt fält, droger som underlättar sjukdom symptomatologi - lindrar smärta syndrom och har breda egenskaper (anti-inflammatorisk, spasmolytisk, antiseptisk).

På grundval av dessa egenskaper, på grund av rekommendation av möten adekvata komplexa kombinationer av medicinska preparat - kramplösande läkemedel ( "drotaverin" "Papaverine") med uro septisk baserade på vegetabiliska komponenter som "kanefron", "tsiston", "Monurelya" och terapeutiska naturliga urologiska avgifter. Egenskaperna hos naturliga uroseptika vid behandling av blåsor beror på:

 • en ökning av volymen urinfrisättning, som tillåter att "utspäda" urinen, reducera den patogena koncentrationen i den, mängden toxiner och metaboliskt avfall som släpps ut av dem;
 • normalisering av syra-basbalans
 • egenskapen att eliminera neuromuskulär ton och inflammatoriska reaktioner;
 • antimikrobiell aktivitet, vilket möjliggör snabb "utjämning" av obehagliga symtom;
 • förebyggande av återkoppling av patogener till slemhinna i urinvävnadsvävnaderna.

Användningen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel grupp, under de första dagarna av sjukdomen måste på allvar motiverad och användas som nödhjälp vid höga hypertermi (temperatur) eller om patienten har svår smärta syndrom, vilket gör det dagliga livet outhärdligt. För att underlätta tillståndet tillåts använda läkemedel och analoger av ibuprofen, paracetamol, nimesulid, ketorolak, ketoprofen, diklofenak och kombineras Novigana organ.

Hjälper ett barn

När ett barn är sjuk är experimenten olämpliga. Bekräfta eller motbevisa närvaron av cystit i ett barn kan endast vara en läkare baserat på resultaten av en diagnostisk sökning. Självläkemedel är dubbelt farliga. I motsats till den slemhinniga beläggningen i den vuxna kroppen har barnens slemhinnor en hög permeabilitet och snabb penetration i blodet av de tagna läkemedlen. Inträde av vissa av dem kan orsaka utveckling av farliga komplikationer.

Om det inte finns möjlighet att omedelbart visa barnet till läkaren kan du hjälpa honom:

 1. Begränsa fysisk aktivitet och säkerställa en lugn regim.
 2. Korrigering av kosten.
 3. Överensstämmelse med en noggrann hygienregel (tvätt, frekvent byte av sängkläder och sängkläder).

Alla medicamentliga möten (ökning av dricksregimen eller vitaminimmunterapi) ska göras av en läkare. Om det smärtsamma syndromet i ett barn åtföljs av en ökning av temperaturen eller oförmågan att tömma dig själv, bör du inte vänta på medicinsk rådgivning. Första hjälpen ska kallas omedelbart, eftersom ett sådant tillstånd är bevis på utvecklingen av obehagliga komplikationer.

Vilka åtgärder är inte tillåtna

Vid någon medicinsk behandling av medicinsk behandling, för en eller annan sjukdom, beaktas alltid faktorn för "rev" och kontraindikationer. Därför kan felaktig användning, även av de rekommenderade medicinerna, ha motsatt effekt och göra mer skada än bra.

Till exempel: När NSAID-behandling cystit utan tvekan underlätta patienternas tillstånd, men utan den förskrivande läkaren med definitionen av kursen och dosen inte bör tas på egen hand för mer än 3 dagar. Eftersom tillsammans med blockering av smärtreceptorer, läkemedel av denna grupp av blocket sekre viktigaste faktorerna skyddar alla slemhinnor i kroppen, eftersom lagen systemiskt, som kan uppstå:

 • förvärring av trög kroniska patologier i GIT-systemet;
 • utveckling av gastropati och associerad nephritis;
 • inhibition av cellreplikation, åstadkommer toxisk effekt på det hematopoietiska systemet utvecklingen av anemi och trombocytopeni;
 • förvärring av kardiovaskulära patologier (brott mot hjärtrytm, hypertoni, angina pectoris, etc.).

Det är förbjudet att använda termiska förfaranden för att lindra smärtsyndromet, med tecken på blod i urinen, hypertermi och närvaron av glomerulonefritis historia.

Badprocedurer bör avbrytas, eftersom effekten av värme på ländryggsregionen främjar en uppåtgående smittspridning och skador på urinledarna och njurarna. Det är bättre att tvätta det i duschen.

Du kan inte blint öka dricksregimen, efter endast en rekommendation. Om patienten har problem med njurarna kan överbelastning väcka allvarliga funktionsstörningar i sitt arbete.

Allt detta tyder på att avlägsnande av symtom betyder inte att besegra sjukdomen. Utan grundlig diagnos och omfattande behandling är det inte möjligt att hantera.

Recept av traditionell medicin med första hjälpen

Recept av traditionell medicin - ett mycket vanligt ämne i vilken sjukdom som helst. Otvivelaktigt var recepten till våra förfäder, till exempel för att lindra cystit, gjorda av års försök och fel. De är nu allmänt replikeras i en mängd olika medier och Internet öppna ytor, ofta snedvrida strukturen på doseringen som blinda terapeutisk användning kan vara för en patient universalmedel för en annan orsak till allergier eller förgiftning, eftersom det gäller medicin, har under sig själv ingen bevisförmåga.

Vid behandling av cystit, gjorde medicin som bygger på beprövade naturliga helande egenskaper örter (anti-inflammatoriska och diuretikum) kallas - och fytoterapi vid behandling av cystit används som en adjuvant behandling. När inflammatoriska processer i MP används - infusioner av ekbark, torkad kamomill, björkblad och salvia för varma sittande bad.

För intag, infusioner, te och decoctions beredas från en hel bukett av örter, rötter och löv, som har bevisat läkning egenskaper. Deras breda sortiment, för vissa ändamål, kan köpas på något apotek. Dessutom med en detaljerad beskrivning av preparatet och receptbelagd dosering, vilket eliminerar biverkningar och förgiftning.

Detta inkluderar:

 • samlingar av ängkamomill;
 • blomställning av St John's wort och klöver;
 • blad av tusen tusen och melissae;
 • torkade blommor av salvia och morwort;
 • torkade rötter av aira och lovage;
 • gräs och dillfrö;
 • frukt och löv av tranbär och tranbär.

Experimentera inte med folkrecept, särskilt när du behandlar barn. Även apotek specialavgifter, kräver avtal med läkaren.

När akut medicinsk hjälp behövs

Behovet av brådskande hjälp av en kvalificerad specialist beror på:

 1. Förstärkning av tecken på blåsor under den senaste dagen.
 2. Utseende i blodet av blodiga ingrepp.
 3. Feber tillstånd åtföljt av smärta.
 4. Bristen på respons på antipyretika och uthållighet av hög feber.
 5. En outhärdlig smärta.
 6. Omöjlighet att självständigt blanda.

Utvecklingen av inflammatoriska reaktioner i blåsans strukturella vävnader orsakas av smittsam natur. Att hantera multiplikationen av patogener utan antibiotikabehandling är omöjligt, och detta kräver noggrann diagnos och val av effektiv terapeutisk behandling.

Att öva snabb lindring av tecken på cystit i hemmet är endast tillåtet för patienter som tidigare har besökt en specialist och vet exakt vad som ska tas och vad som är kontraindicerat för dem.

Detta hjälper inte helt av med sjukdomen, men det hjälper till att tillfälligt stoppa utvecklingen av den infektiösa och inflammatoriska processen innan du besöker läkaren. Ju tidigare detta händer desto effektivare blir behandlingsprocessen.

Akutvård för akut cystitis

Cystitis är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna, vilket är vanligare vid öppenvårdspraxis. Urskilja akut cystit och kronisk. Akut cystit är oftast primär, kronisk - nästan alltid sekundär. Primär cystit sker i omodifierad blåsan. Sekundär cystit utvecklas mot bakgrund av en viss sjukdom i blåsan (tumör, sten, skleros i blåsans hals, etc.).

Den viktigaste etiologiska faktorn för sjukdomen är infektion. Bland orsakerna till inflammation i urinblåsan kan spela en roll, och icke-smittsamma faktorer (joniserande strålning, allergier, kemikalier, hypotermi, hyperkalciuri, etc., etc...), men icke-infektiös cystit är sällsynt.

Akut cystit är övervägande en kvinnlig sjukdom. Det kännetecknas av frekvent smärtsam urinering, smärta i underlivet, utseendet av blod i slutet av urinering, leukocyturi. Det allmänna tillståndet lider lite. Kroppstemperatur normal eller subfebril. Akuta fenomen brukar variera från 3 till 7 dagar, sedan gradvis minska, och patienten återhämtar sig.

Patienter med akut cystit vid sjukhusvård i den urologiska avdelningen behöver inte. De måste skickas till en urolog på kliniken. Sådana patienter visas bäddstöd, riklig dryck, kryddig mat är utesluten. Tilldela urotropin med syra och salol med en alkalisk reaktion på urinen. I det akuta skedet av sjukdomen är utsättningen av spasmolytisk (papaverin, avisan, cystenal, baralgin), antibakteriella läkemedel (biseptol, furagin, nitroxolin) nödvändig; varma bad, en varm varmvattenflaska.

Klinisk bild av akut pyelonefrit. Akut pyelonefrit är en njursjukdom, främst av interstitiell vävnad (som involverar kopp-och-bäckesystemet), som orsakas av en icke-specifik patogen. Som regel går E. coli, stafylokocker, streptokocker, proteaser in i hjärnskiktet av njuren genom hematogen väg eller genom en urinogen uppåtgående vägen. I det senare fallet orsakas sjukdomen av en obstruktion mot urinflödet, oftast genom konkrement eller återflöde. Med hematogen (primär) pyelonefrit, börjar sjukdomen med en temperaturökning (upp till 39-40 ° C), enorma frossa, huvudvärk. Efter 2-3 dagar finns det smärta i ländryggen på sidan av den drabbade njuren. Patientens tillstånd förvärras på grund av allvarlig förgiftning (torr mun, illamående, törst, pallor, svettning). Skarpa fluktuationer i temperaturen under dagen är ett tecken på möjlig bakterieemi. Med palpation av njuren noteras ömhet; På samma sida uppenbaras ett positivt symptom på Pasternatsky, en måttlig spänning i bukmusklerna, en ömhet på palpation i korset i ryggraden. i studien av urin - ett stort antal leukocyter, en måttlig mängd protein och röda blodkroppar; i blod-leukocytosen till 15000-17000, skift av leukocytformeln till vänster. Om patienten har hög feber, frossa och förgiftning efter njurkolik kan man tänka på förekomst av sekundär pyelonefrit (stigande på grund av obstruktion av urinflödet).

Första hjälpen. Utsätta antipyretiska medel (acetylsalicylsyra 0,5 g, analgin 0,5 g, etc.). Med akut pyelonefrit, strikt sängstöd och en riklig dryck (bättre än njurtea, fruktjuice) är nödvändiga, mängden bordsalt i mat minskar inte. Under de första timmarna förskriva bredspektrumantibiotika i maximala doser -.. Ampicillin levometsitin, tseporin, gentamicin, etc., furagin 0,1 g 4 gånger dagligen eller svarta 1 g 4 gånger per dag, eller en 5-LCM 0,1-0,2 g 4 gånger om dagen. Efter en akut sjukdomsperiod bör antibakteriell behandling fortsättas vid en lägre dosering (furagin vid 0,05 g 3 gånger om dagen) i 2-3 veckor.

Klinisk bild av kronisk pyelonefrit. Kronisk pyelonefrit kan vara bilateral, asymmetrisk, sällan ensidig. I anamnesen, ibland akut pyelonefrit, cystit, prostatit eller annan infektion i urinvägarna, urolithiasis. I de flesta fall är sjukdomen lågt symptomatisk. Under ett exacerbation-subfebrilt tillstånd är ryggsmärta, dysuri möjliga. I vissa fall detekteras arteriell hypertension. Frekventa förändringar i urin (bakterier, leukocyter, cylindrar) finns, men dessa förändringar är varierbara, de är mer uttalade porförstöring. När du studerar urin är det bättre att använda halvkvantitativa metoder - med att räkna elementen i 1 ml (enligt Nechiporenko). Historien och förändringen av urin är vanligtvis grunden att misstänka kronisk pyelonefrit. Sjukdomen håller vanligtvis i många år med svagt uttalade exacerbationer.

Första hjälpen. Bäddstöd, antibiotika (penicillin, oxacillin, ampicillin). Det är viktigt att eliminera de bidragande faktorerna. Antibiotika bör ändras var 10-15 dagar, i allmänhet bör behandlingen vara minst 1-2 månader. även med tidigare klinisk och laboratorieförbättring. I framtiden är dispenservärdering nödvändig, långsiktig användning av en lätt urintiseptisk (njure-te, tranbärsekstrakt).

Klinisk bild av glomerulonefrit. Glomerulonefrit är en grupp av sjukdomar, baserat på bilateral inflammation i njursjukdomen, huvudsakligen glomeruli. Glomerulonephritis akut uppträder ofta hos ungdomar efter streptokockinfektion (angina, akut faryngit). Mindre nestreptokokkovoy sjukdom uppstår efter infektion (bakteriell, viral, parasitisk sällan) som en reaktion på vaccinet, serum och liknande. D. I typiska fall efter 6-20 dagar efter debut av akut infektion märkbar oliguri, ödem visas (karaktäristiskt speciellt runt ögonen), arteriell hypertension. Urin rödaktig färg ("köttkvistar"). I måttliga mängder urin sedimenteringshastigheten, en liten minskning i nivån av proteiner, öka i titer antistreptolisin O. i de flesta patienter, efter 1-2 veckor diures ökar, är tillståndet förbättras gradvis. Urin kommer att återhämta sig efter några veckor eller månader. Svårighetsgraden av sjukdomen varierar från oligosymptomatic, knappt märkbar för utföringsformen med utvecklingen av svår akut njurinsufficiens, i hjärtat (vänster ventrikulär) fel, encefalopati, dödlig i den akuta perioden. I vissa patienter förvärvar sjukdomen ett subacutflöde med förlusten av njurfunktioner i flera månader (glomerulonefrit är snabbt progressiv, subakut). Cirka hälften av patienterna som genomgick akut glomerulonephritis hittade sedan kronisk glomerulonephritis.

Glomerulonefrit är snabbt progressiv, börjar akut, fortsätter vidare med utvecklingen av kroniskt (irreversibelt) njursvikt i flera månader. Diuresis återställs inte, svaghet växer, illamående, kräkningar, smärta i buken, eventuellt hemoptys. I urinhållande proteinuri minskad relativ densitet. Det kan uttryckas svullnad (nefrotiskt syndrom), arteriell hypertension, hjärtsvikt.

Kronisk glomerulonephritis kännetecknas av en långvarig långsiktig kurs med utvecklingen i det sena skedet av kroniskt njursvikt. En del patienter i anamnesen har akut glomerulonefrit. Den kliniska bilden är väldigt olika. De vanligaste är förändringar i urin - proteinuri från minimal till massiva, erytrocyter, cylindrar. Hos vissa patienter uppträder sjukdomen endast genom förändringar i urinen, annars flyter den asymptomatiskt till utvecklingen av kroniskt njursvikt. Arteriell hypertoni kan också vara asymptomatisk eller uppenbar som occipital smärta, näsblödning, en ökning i vänster ventrikel, förändringar i fundus. Det finns en tendens till infektioner, tromboemboliska komplikationer.

Första hjälpen. Sängläge, en diet (restriktionsprodukter som innehåller salt, animaliskt protein, extraktivämnen, flytande), antibiotika (penicillin), med en ökning av blodtryck och oliguri - hydroklortiazid, furosemid eller Lasix inuti eller intramuskulärt, reserpin.

Klinisk bild och första hjälpen. Dysuri är en störning av urinering, manifesterad av dess snabbhet, ömhet, svårigheter. Inträffar vid inflammatoriska sjukdomar i urinblåsan, njurstenar, sjukdomar i prostata och posterior uretra, åtminstone - vid en tuberkulos i njurar, urinledare stenar, inflammatoriska lesioner i de kvinnliga könsorganen, livmodercancer med invasion in i blåsan. Utvecklingen av dysuri kan bidra till gemensamma faktorer (negativa känslor, psykogena reaktioner). Sådan dysuri är i regel reversibel efter eliminering av orsaker som orsakade det.

Klinisk bild av akut cystitis. Karaktäristiskt akut uppstod lika snabbt vid olika tidpunkter på dagen, smärtsam urinering. Således finns det så kallade imperativ (imperativ) uppmaning att urinera, där patienten inte kan undertrycka önskningar och behålla urin. Eftersom blåsan ofta töms och absorptionen från den är försumbar, ökar kroppstemperaturen oftast inte eller det är subfilt. Med nekrotiskt gångrenös form av sjukdomen når temperaturen 38-39 ° C, berusning uttrycks starkt.

Smärta i urinblåsan med urinering är karakteristisk för olika former av blåsor. Med diffus inflammation i blåsans slemhinnor uppstår smärta när urinen ackumuleras i den. Det intensifieras i slutet av urinering och omedelbart efter det och sänker sedan till en ny fyllning av blåsan och en ny uppmaning att urinera. I svåra former av blåsor sker detta med korta mellanrum, och smärtan utgår från en nästan konstant karaktär. Cystitis kännetecknas av en triad av symptom: frekvent urinering, ömhet, närvaron av pus i urinen.

Smärta i samband med urinering uppstår under cystalgi. Den subjektiva symptomatologin hos sistnämnda reproducerar i stor utsträckning den subjektiva symtomatiken hos blåsan, men inflammatoriska förändringar i blåsans slemhinnor är antingen helt frånvarande eller obetydliga, och piuri är frånvarande. Trots det, med smärta kan smärtan vara mycket intensiv. Diagnos av cystalgi är baserad på klagomål som är typiska för cystit, i frånvaro av pyuria och förändringar i blåsans slemhinnor som kan detekteras vid cystoskopi. Ofta förekommer akut smärta i urinblåsa, åtföljd av en kränkning av urinering, när patologiska processer i de kvinnliga könsorganen. Detta är fallet med adnexit, para- och perimetritis, och inflammatoriska förändringar i blåsans slemhinnor, som orsakas av smittspridning från könsorganens organ, finns ofta.

Första hjälpen. Sängläge, diet (med undantag för skarpa, irriterande livsmedel, dricka mycket vätska - alkaliskt vatten, juice), diuretika (njure te, björn abalone (mjölon), varmvattenflaskor på området i urinblåsan, ett varmt bad.

Antibakteriell terapi: furadonin 0,1 g 3 gånger om dagen, 5-NOC 0,1 4 gånger om dagen, levomycetin 0,5 g 4 gånger om dagen, etazol 0,5 g 4 gånger om dagen; antispasmodik - 2 ml 2% lösning av papaverin, 1 ml 0,1% lösning av atropin subkutant.

Klinisk bild av uretriska stenar. Urolitiasis kan åtföljas av dysuri. Med lokaliseringen av stenen i den nedre delen av urinläkaren, i den intramurala delen av den, är det ibland vanligt nödvändigt att man urinerar, urinen utsöndras av droppar eller inte alls tilldelad; Det finns smärta i urinblåsan vid slutet av urinering.

Urinrörets stenar: Det finns smärta vid urinering, försvagning av urinströmmen eller förändring av sin form, ibland urinretention (luminal obstruktion), hematuri. Stenar kan identifieras palpation (hos män). Nödvård: 2-5 ml 0,5-1% lösning av novokain injiceras i urinröret, 2-3 minuter senare. 2-4 ml steril vaselinolja uppvärmd till 37 ° C.

Klinisk bild med blåsans stenar. Blåsans stenar är vanligare än urinrörets stenar. I urin - mikro eller grov hematuri (om överträdelsen av stenen i halsen av urinblåsan - terminal hematuri), smärta förvärras av rörelse och strålar i perineum, testikel, penis huvud, frekvent urinering under dagen, försvinner ett symptom på jet avbrott (när en förändring i kroppsställning ) eller totalt avbrott av flödet av urin, cystit fenomen.

Nödfall: Kalciumklorid inuti eller intravenöst 1-5 - 10 ml av en 10% lösning.

De viktigaste syndromerna i njurtumörer. Hematuri uppträder plötsligt och försvinner snabbt, utan smärta, ingen urinering. i regel är hematuri totalt, kan vara i form av blodproppar. Intensiv hematuri kan orsaka blåsans tamponad med blodproppar och akut retention av urinering. Karaktäriserad av illamående, pallor, viktminskning, nedsatt aptit, feber, ibland med frossa, i blodprov - ökad ESR, anemi. Differentiera från hydronephrosis, polycystos, njur tuberkulos.

Nödfall: kalciumklorid - 10% lösning inuti eller intravenöst, vikasol - 1% lösning intramuskulärt (i 1 ml 10 mg) 2 gånger om dagen.

Klinisk bild av njur tuberkulos. Njurarnas tuberkulos upptäcks oftare hos ungdomar. Infektion kan påverka urinblåsan, blåsan. Persistent hematuri kan vara det enda symptomet eller kombineras med smärta i ländryggen och dysursfenomen. Tuberkulintestet (ökad röda blodkroppar efter införande av tuberkulin), resistent leukocyturi, proteinuri, närvaron av Mycobacterium tuberculosis i urin, rengtenourologicheskoe undersökning för att hjälpa till i diagnos. Differentiell diagnos utförs med pyelonefrit, hydronephrosis, tumör.

Första hjälpen. Vid persistent hematuri - kalciumklorid - 10% lösning inuti eller intravenöst; Vikasol - 1% lösning intramuskulärt (i 1 ml 10 mg) 2 gånger om dagen; streptomycin intramuskulärt 10.000-15.000 enheter / kg per dag, ftyavazid.

Klinisk bild av akut prostatit. Akut prostatit kan uppstå med svår dysuri. Denna sjukdom är vanligtvis åtföljd av vanliga fenomen (feber, frossa, svettning, takykardi), vilket ökar med utvecklingen av den inflammatoriska processen. Palpation av prostata är mycket smärtsam.

Nödfall: Du kan applicera värme och injicera 2 ml av en 2% lösning av papaverin, 1 ml 0,1% lösning av atropin subkutant. Bedövning kan användas i form av ljus med belladonna, promedol, anestesin.

Adenom av prostata

Klinisk bild av prostata adenom. Dysuri hos en äldre man låter dig misstänka denna sjukdom. Dysuri orsakad av adenom är mest uttalad på natten och i vila, och på dagtid med en aktiv livsstil minskar. Blödning från blåsan, om den inte orsakas av tumörens förstörelse, beror på prostata adenom. Det är inte ovanligt att få skadade och blöda åderbråck i detta område. Blåblödning kan uppstå som en följd av en plötslig förändring i papillärtrycket under kateterisering vid urinretention i blåsan.

Nödfall: Du kan ange 2 ml av en 2% lösning av papaverin, 1 ml av en 0,1% lösning av atropin subkutant. Smärtstillande medel i form av ljus med belladonna, promedol, anestezinom. I närvaro av makrohematuri borde patienten vara i vila, natriumklorid - 10% lösning inuti eller intravenöst.

Klinisk bild av urinskador. En triad av symptom är typisk: blödning (rent blod), urinretention (omedelbart efter en skada eller några timmar senare), perineal hematom. Blödning kan vara med penetrerande och icke penetrerande brott, är kopplad och inte relaterad till urinering. Differentiera från blåsans extraperitoneala ruptur.

Akutvård: sängläge, kallt till mellangården, dricka mycket vätska, antibiotikabehandling, med urinretention - en kvarkateter i 2-3 dagar under indikationer - en blodtransfusion.

Blåsans skada

Klinik för traumatisk blåsskada. Trauma till blåsan kan vara öppen och stängd. Hematuri (terminal eller totalt) - den mest frekventa och tidigt tecken på extraperitoneal och intraperitoneal bristning av blåsan. Dessutom hematuri, märkt buksmärta, störning av miktion (trängnings frekventa ofruktsamma eller isolering av en liten kvantitet av urin till blod eller rent blod), urin flyter tecken paravesical och bäckenvävnaden in i peritonealhålan eller kan vara tecken på peritonit, chock. Vid diagnos hjälper historia (typ av skada, dess lokalisering) med åtföljande fraktur på bäckenet diagnos inte är i tvivel. Differentiell diagnos utförs med bukskada.

Första hjälpen. Med icke-penetrerande skador på blåsan - antibiotika, glukonat eller kalciumklorid, vikasol. Med en försening i urinering - en permanent kateter, med penetrerande skada - kirurgisk behandling.

Klinisk bild. Njurkolik åtföljs av paroxysmala smärtor i naveln, i underlivet och i ländryggsregionen, samtidigt med makro- och mikrohematuri, detekteras leukocyturi.

assistans nödsituation: vila, varma bad (vattentemperatur 38-39 ° C, varaktighet - 10-20 min), överdriven alkoholkonsumtion, antikolinergika (atropin i enkeldoser av 0,1% lösning platifillin - 0,2 ml 1% lösning subkutant 3 två gånger dagligen spasmolytika (papaverin 0,04 g av 3 gånger per dag, eller 0,5-1,5 ml av en 2% -ig lösning subkutant Nospanum 0,04 g av 3 gånger per dag), analgetika (promedola 1% lösning); med sten lokalisering i urinledaren, och blödning från urinröret producera novokain blockad av sädesledare eller runda ligament av livmodern (hos kvinnor).

Akut njursvikt

Kliniska egenskaper vid akut njursvikt. Akut njursvikt - en snabb och dramatisk nedgång i njurfunktion ofta i samband med deras ischemi, toxisk immun lesion, som inträffar med rörformiga dysfunktion, minskad urin osmolalitet, ökning av serumkreatinin av kvarvarande kväve (urea) och kalium utveckling uremi. Det finns följande former av akut njursvikt:

prerenal på grund av alla typer av chock, en minskning av volymen cirkulerande blod (blödning, vattenförlust och elektrolyter med överdriven kräkningar, diarré, brännskador, snabb ackumulering av ascites);

njure (renal), associerad med akut glomerulonefrit och akut interstitiell nefrit, myoglobinuri (syndrom kompression och krossning) och med nefrotiskt verkan av ett antal ämnen: tungmetaller, rentgenokonstrastnyh beredningar av vissa antibiotika (neomycin, rifampicin) och bedövningsmedel (metoxifluran) sulfonamider;

postrenal, förknippad med obstruktion av urinvägarna genom urater, oxalater, proteinkoagulanter, blodproppar.

Den kliniska bilden är inledningsvis domineras av tecken på underliggande patologi - tecken på chock, infektion, sepsis (feber, svettningar, frossa, smärta i muskler och lemmar, neuropsykiatriska störningar, kräkningar, diarré), närvaron av skada, kirurgi, förgiftning, virussjukdomar, massiva och inkompatibla blodtransfusioner. Mot denna bakgrund, utseende av förändringar i urinen (röda blodkroppar, protein), minskning av urinutsöndring (oligoanuria) med en minskning i densitet av urin, dåsighet, bekräftar letargi psyke diagnosen. Akut njursvikt är ofta förknippad med symtom på respiratorisk sjukdom, olika infektions processer (lunginflammation, sårinfektioner, abscess, peritonit), gastrointestinal blödning, lätt komplicerad (i synnerhet när den inte behandlas), tromboemboli, lungödem, hjärtrytmrubbningar, leverinsufficiens.

assistans nödsituation: sängläge, kropp uppvärmningen, och eventuellt snabbare eliminering av den orsakande faktorn - härleda tillståndet av hypovolemi och chock (takykardi, lågt blodtryck, dyspné, cyanos i huden och slemhinnor, anuri, uttryckt uttorkning, reduktion av kroppstemperatur till subnormala siffror) omedelbart bolus intravenös varmt (38-40 ° C) steril saltlösning "Trisol". Intensiv behandling av sepsis. För förbättring av mikrocirkulationen i njurarna kan kräva tidigare intravenös dopamin (dopamin dopmina) lång droppa av 0,05% upplöst i 5% glukoslösning under 5-10 droppar per 1 min. (daglig dos på 200-400 mg av läkemedlet för en vuxen). Samtidigt injiceras intravenöst heparin - 5000-10000 enheter. på den första administreringen, sedan droppa i en daglig dos på upp till 40000-60000 enheter, intravenöst -. Lasix (furosemid) vid 40-80 mg upprepade gånger. Hospitalisering är brådskande i intensivvården eller intensivvården.