Huvud
Symptom

Vilken läkare behandlar cystitis?

Blåsans inflammation kräver en obligatorisk och brådskande överklagande till en specialist. Men många människor ser väldigt vagt ut vad man ska göra med blåsor: vilken läkare ska gå och huruvida undersökningen är tillräcklig för en läkare?

Till vilken läkare ska man ta itu med en cystit? terapeut

Den sjukdom som en person står inför för första gången kan förvirra alla: det är ofta omöjligt att bestämma den korrekta orsaken till symtomen på egen hand.

I detta fall rekommenderas vuxna att gå till terapeuten, och barn bör tas till barnläkaren. På grundval av klagomål kommer läkaren att hänvisa till en specialist och berätta hur man ska bete sig för första gången för att underlätta sjukdomsförloppet innan en lämplig behandling utförs.

Typiskt kommer terapeuten (eller barnläkaren) med sådana symptom:

 • rezi med urinering
 • konstant ömhet i underlivet;
 • blod, slem och andra sekret i urinen, en förändring i lukten;
 • frekvent uppmaning att urinera, särskilt på natten
 • lite feber, generell svaghet.

Någon av dessa tecken kan indikera inte bara cystit, men också andra sjukdomar. Ofta utsätts patienter för urolithiasis eller uretrit (inflammation i urinröret). Kvinnor lider också ofta av njurproblem, och män är mycket sårbara prostatakörtlar. Dessa sjukdomar kan både "gömma" sig bakom symtomen på cystit och helt enkelt komplettera den. Den slutliga diagnosen är gjord efter en fullständig undersökning.

Till vilken läkare ska man gå med blåsor? urolog

Många tror att urologen är enbart en manlig läkare. Denna åsikt är felaktig: en läkare kan arbeta med både män och kvinnor eller barn. Urologer specialiserar sig vid behandling av sjukdomar i det genitourära systemet - sådana sjukdomar innefattar blåsor.

Oftast skickar terapeuten patienten till urologen. Vissa tjejer är blygsamma inför denna läkare, eftersom de är rädda för gynekologisk undersökning. Men i de flesta fall är erfarenheten förgäves: Blåsans inflammation bestäms huvudsakligen av symptom och resultat av testen - nästan alltid tillräckligt för diagnosen. Även om en gynekologisk stol på kontoret är definitivt tillgänglig.
Vanligtvis tilldelar urologen en eller flera manipuleringar från följande lista:

 1. Ultraljud av blåsan och njuren; män kan också screenas för prostata.
 2. Allmänna tester av urin och blod.
 3. Bakpoev av uriner.
 4. Urinanalys för biokemi.
 5. Uroflowmetry (bestämning av urinstråleegenskaper).
 6. Cystoskopi (undersökning av blåsan med hjälp av ett endoskop).

På grund av de genomförda undersökningarna får läkaren en fullständig bild av patientens tillstånd. Om det är nödvändigt palperar urologen också njurarna, magen och män och könsorgan. Ibland rekommenderas tester för venerala sjukdomar.

Urologen kan ordinera patienten en fullvärdig behandling, ofta med användning av antibiotika. Men nästan alltid rådgör läkaren patienten att besöka ett antal specialister för att utesluta sannolikheten för andra sjukdomar.

Med en cystit till vilken läkare som ska gå? gynekolog

Hos kvinnor undersöks könsorganen av en gynekolog. Om flickan är sjuk, skickas hon till ett barns specialist.

Ett besök hos en gynekolog är motiverad av det faktum att ofta cystit är provocerad:

 • genital candidiasis
 • bakteriell vaginos;
 • chlamydia;
 • gonoré och andra sjukdomar i reproduktionssystemet.

Gynekologen bör utföra en fullständig diagnos för att utesluta eller bekräfta förekomsten av ovanstående problem. Utan eliminering av sjukdomar i könsorganet kommer blåsan konstant att återvända.

Gynekologisk undersökning utförs huvudsakligen av:

 • inspektion i stolen
 • stroke;
 • transvaginal ultraljud.

Som en urolog kan en gynekolog rekommendera en patient att ta prov för venerala infektioner. Med positiva resultat måste en kvinna besöka en venereolog.

Ibland utvecklar cystit mot en bakgrund av medfödd onormal placering av urinröret med avseende på vagina. I detta fall kommer försvåringen att störa kvinnan efter varje intim kontakt. Det enda sättet att lösa problemet är kirurgi.

Vid en blåsning till vilken läkare att ta itu med? nephrologist

Blåsan är nära relaterad till njurarna. Undersökningen av en nephrologist är därför inte överflödig, speciellt om patienten observerar följande symtom:

 1. Smärta i ländryggsregionen med varierande svårighetsgrad.
 2. Betydande temperaturökning.
 3. Allmän dålig hälsa.

Sådana tecken indikerar att infektionen har ökat till njurarna och provocerat sin inflammation. Även om det händer ibland och tvärtom: En pyelonefrit blir orsaken till utvecklingen av en cystit. I vilket fall som helst är det nödvändigt att kämpa med båda patologierna.

 • palpaterar njurarna;
 • utser test av urin och blod
 • skickar till ultraljuden av njurarna, om det inte gjordes tidigare.

Det är nödvändigt att samtidigt behandla både urinblåsan och njurarna, eftersom dessa organ "dra" varandra efter sig själva. Det är mycket viktigt att inte överkylas: cystit och pyelonefrit uppträder nästan alltid mot bakgrund av frysning av kroppen.

Om den inflammatoriska processen har gått in i en kronisk form, så är det meningsfullt att besöka en smittsam specialist och en immunolog dessutom.

Att bestämma vilken läkare som ska gå med blåsor, det viktigaste är att inte tveka att besöka. "Frisk" sjukdom är mycket lättare att behandla än försummad.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

Cystit hos kvinnor - inflammation i urinblåsan - en sjukdom som kännetecknas av en ljus kliniska bilden, diagnos svårigheter som inställnings orsaker varken läkare eller en tillräcklig livserfarenhet.

Ofta smärtsam urinering, åtföljd av ett ibland svårt smärtsyndrom och utseendet av blod i urinen - det är dess karakteristiska egenskaper.

Att cystit inte förs i kronisk form, kvinna bör inte självmedicinera, måste vi först vända sig till urolog, som kommer att hålla en detaljerad diagnos och ordinera lämplig behandling. Om det inte finns någon sådan specialist på polikliniken på bosättningsorten, är det nödvändigt att kontakta terapeuten.

Varför utvecklar kvinnor cystit oftare än män?

Verkligen, varför företrädare för det rättvisa könet lider av cystit ganska ofta, och hos män är sjukdomen extremt sällsynt?

Det är enkelt! Infektion tränger igenom kroppen genom bakterier som är infekterade med urinröret eller urinröret. Hos män är det långt och smalt, och det är svårt för bakterier att "nå målet", för kvinnor är det kort och brett. För sjukdomar verkar det andra alternativet mycket mer attraktivt.

symptom

Cystit är ganska smärtsamma symptom: frekvent urinering, ibland med slem och blod i urinen, skarp smärta och brännande efter tömning, kontinuerlig känsla av fullhet i blåsan. I vissa fall stiger kroppstemperaturen, illamående och kräkningar uppträder.

Så snart du börjar visa de första tecknen på blåsan, måste du omedelbart börja behandlingen för att förhindra en kronisk sjukdomsförlopp, som kan bestå i månader och till och med år. För hans syfte bättre att träffa en läkare, kommer han att producera en bakteriell ympning och ordinera den bästa läkemedel som kan bekämpa det med en specifik patogen.

förebyggande

Det bästa sättet att undvika obehagliga känslor för kvinnor är dock förebyggande. Speciellt bör du följa reglerna för personlig hygien, använd endast rena kläder och byt regelbundet kuddar och tamponger under menstruationen.

Dessutom förvärras kronisk cystit ofta av hypotermi - i synnerhet bukhålan och underdelen. Fördröja inte urinering längre än förfallodagen - en fullblåsan är lätt infekterad med patogener.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

När en kvinna möter symtomen på en sådan sjukdom som cystit, vilken läkare att kontakta blir det mest akuta problemet. Ja, och rädslan för diagnosförfarandet förekommer hos många tjejer. Sjukdomen är mellan två medicinska specialiteter - gynekologi och urologi.

Först och främst är det värt att besöka terapeuten. Efter att ha analyserat patientens klagomål kommer han sannolikt att rikta den till den expert som behandlar en cystit - till urologen. Kvinnor kommer dessutom att rekommenderas och besöka en gynekolog, för mycket ofta i företrädare för den vackra hälften av mänskligheten är orsaken till sjukdomen olika sjukdomar i könsorganet.

Urologist är en läkare som specialiserat sig på behandling av det mänskliga genitourinära systemet, som är grundligt förberedd i denna riktning. Hans verksamhetsområde innefattar sjukdomar i njurarna, urinblåsan och urinvägarna i allmänhet. För honom finns ingen delning efter kön och ålder. Därför är läkaren som behandlar cystitis en urolog, eftersom cystit i alla dess former faller inom denna specialists intresse.

För att fullständigt klargöra orsakerna till att brotten utvecklats har en kvinna tilldelats vissa studier:

 • allmän analys av urin;
 • bakteriologisk urinkultur;
 • Urinalysis av Nechiporenko;
 • blodprov;
 • analys av vaginal dysbios;
 • Ultraljud av genitourinary systemet;
 • cystoskopi;
 • Ultraljud av genitourinary systemet;
 • PCR-studie.

Först efter att orsaksmedlet är etablerat eller orsaken till blåsan utvecklas, föreskriver läkaren den nödvändiga behandlingen. Det innebär som regel att man tar antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel tillsammans med fysiologiska förfaranden. Även för diet är cystitis en viktig faktor. Läkaren kommer att råda dig att ge upp skarpa, röka och feta livsmedel, alkohol och dricka mer än 8 glas vatten om dagen. Tranbärsjuice eller morsor kommer också att vara användbara.

preparat

Om sjukdomen är infekterad, bekräftas genom analys, så kommer du troligen att behöva ta ett antibiotikum:

 • fosfomycin (monural);
 • gruppfluorkinoloner - Tsifran, Norfloxacin;
 • Nitrofuran (Furadonin, Furagin).

En av de mest populära antibiotika som föreskrivs för behandling av nedre urinvägarna är Monural.

Cystitis som läkare ska konsultera

Cystitis är en sjukdom där blåsan blir inflammerad. Bland kvinnor är sjukdomen ofta tillräckligt (nästan varje sekund representant för den vackra hälften av mänskligheten drabbades av det åtminstone en gång i livet). I dussintals gånger, oftare, men ändå lider män med blåsor. Gör inte ett undantag och barn av barndomen.

Tecken på blåsor

Tecken på blåsor är ganska specifika, och de manifesterar sig starkt. Dessa inkluderar särskilt:

 • frekvent urinering, vilket orsakar allvarliga och obehagliga anpassningar i patientens liv, som nu måste besöka toaletten nästan var 15: e minut;
 • förändring av urinets utseende - det blir grumligt, kan till och med uppstå en obehaglig lukt som indikerar processen att försumma.
 • smärta i området ovanför pubis (inte bara vid urinering) - ganska ofta observeras detta hos kvinnor;
 • brinnande känsla vid urinering
 • Ryggsmärta är möjlig, men inte alltid;
 • temperatur, kräkningar, illamående - allt detta kan ske i enskilda fall.

Om sådana larm föreligger ska läkaren omedelbart konsulteras. För det första är självmedicinering med blåsan full av många allvarliga komplikationer. Dessutom kan symtomen på den här sjukdomen maskera en helt annan sjukdom, vilket kräver en annan inställning till sig själv.

Det verkar som cystitis: vem ska jag kontakta?

Så du har misstankar om blåsor. Vad ska jag göra? Till vem ska du vända? Först och främst är det värt att besöka terapeuten. Efter att ha analyserat patientens klagomål kommer han sannolikt att rikta den till den expert som behandlar en cystit - till urologen. Kvinnor kommer dessutom att rekommenderas och besöka en gynekolog, för mycket ofta i företrädare för den vackra hälften av mänskligheten är orsaken till sjukdomen olika sjukdomar i könsorganet.

Endast en läkare, på grundval av en grundlig undersökning av patienten, kan göra en noggrann diagnos och förorda kompetent behandling. I synnerhet för diagnos av cystit kan följande forskningsprocedurer krävas:

 • ett allmänt blodprov - denna studie med cystit är inte tillräckligt informativ, med hjälp av vilken den kan bekräftas endast genom närvaron av en inflammatorisk process i kroppen;
 • allmän urinanalys är den viktigaste analysen för diagnos av sjukdomar i det urogenitala systemet; med blåsor till och med utseendet och lukten av urinförändringar stiger nivån av leukocyter i det och erytrocyter kan uppstå.
 • urinanalys av Nechiporenko - denna analys av det genomsnittliga urinprovet tilldelas vid abnormiteter i den allmänna urinanalysen; det gör att du kan klargöra det urogenitala systemet
 • Express-test (remsor) - moderna forskningsmetoder som tillåter att detektera nitrit i urinen (bildas under inflytande av patogen flora), samt att bestämma nivån av protein och leukocyter;
 • ultraljud;
 • sådd urin;
 • cystoskopi - när urinröret och urinblåsan visualiseras med hjälp av en speciell enhet - ett cystoskop; förfarandet med tanke på dess traumatism och möjligheten att fungera som utlösare för smittspridning är förbjuden att utföra i händelse av en akut process.

Hur behandlar läkare cystitis?

Efter att ha hört berättelser om vänner om hur läkare behandlade cystit, börjar patienterna ofta ta antibiotika och andra mediciner på egen hand. Och i princip försvinner symtomen snabbt. Men denna självbehandling utan tillsyn av en urolog

i de flesta fall leder helt enkelt till att sjukdomen blir en latent kronisk form. Behandling av det på detta stadium blir längre och svårare. Och till doktorn bör de oberoende patienterna som ett resultat ändå ta itu med, trots allt överkylning och försvagning av immunitet i detta fall kommer att fungera som utlösare för en förvärring av sjukdomen och förekomsten av utarmande symtom.

Så urologen bör behandla cystitbehandlingen. I de fall då patienten ger patienten ett stort besvär, föreskriver specialisten antibiotika och sulfonamider, som har ett mycket brett spektrum av åtgärder utan att vänta på resultaten från testen. När resultaten är klara får läkaren möjlighet att anpassa behandlingen, göra den mer riktade och riktade. För att lindra smärta kan patienter förskrivas sådana läkemedel som till exempel Monural eller Sedural. I vissa (sällsynta och svåra) fall är kirurgisk ingrepp nödvändig.

Underlätta patientens tillstånd med cystit och bidra till snabb återhämtning av följande aktiviteter:

 • termiska procedurer - torr värme, varma bad och kompressor - allt detta kan avsevärt lindra patientens tillstånd, inte samtidigt behandling.
 • en riklig dryck - det hjälper till att tvätta ut patogener från blåsan;
 • vila och vila på sängen (om möjligt)
 • Undantag från kosten av feta, salta, kryddiga, stekta livsmedel, såväl som alkohol;
 • användningen av tranbär (det är bättre i form av en mamma);
 • användningen av infusion av björnbär, hästslag, cowberryblad (förutsatt att det inte finns någon allergisk reaktion på ingredienserna).

Ofta förvärras cystit hos gravida kvinnor. När de hittar de första tecknen på sjukdomen, måste de omedelbart konsultera en läkare, eftersom behandlingen av kvinnor under barnets barndom har sina egna egenskaper. För det första är det extremt svårt för sådana patienter att ta antibiotika. Lyckligtvis finns det i moderna läkemedel många metoder som tillåter behandling av gravida kvinnor utan att skada fostret. Tal, i första hand handlar om immunitetsstärkande åtgärder och instillation av blåsan.

Som regel, med korrekt behandling och prestanda av alla recept, sker cystit inom 10 dagar. Prognosen i detta fall är mycket fördelaktig. Emellertid kan sjukdomen, som på grund av sin förekomst ofta är inte allvarliga, utan en ordentlig del av läkare övervakning ge allvarliga komplikationer såsom interstitiell cystit (där inflammation påverkar muskelskiktet av blåsan, så att kroppen krymper, vilket kan att orsaka behovet av transplantation), pyelonefrit (njurinflammation) eller hematuri (blödning, vilket i allvarliga fall kan kräva en blodtransfusion).

Kan jag bota cystit själv?

Cystitis är en ganska insidious patologi, som i avsaknad av adekvat behandling kan gå i kronisk form, fylld med ganska allvarliga konsekvenser. Därför, när det finns karaktäristiska symtom på inflammation, försök inte att besöka en läkare. Efter att ha satt testerna kommer det att vara känt vilken patogen utlöste sjukdomsutvecklingen och hur man bekämpar den. Och då, med strikt överensstämmelse med medicinska rekommendationer, inom en vecka blir det möjligt att bota cystit i hemmet.

Vilken typ av läkare ska gå med blåsor till en kvinna och en man?

Lämna en kommentar 3,093

Ofta är frågan om vem som behandlar en cystitis gynekolog eller urolog tvivel. På grund av de speciella egenskaperna hos inre organens struktur är inflammation i blåsan vanligare hos kvinnor, även om det i vissa fall sker hos män och barn. Om behandling är otrolig eller fel kan cystit i akut form snabbt bli kronisk eller negativ påverka andra organers arbete och leda till komplikationer. Därför är det viktigt att ta reda på när och till vilken läkare att ansöka om misstanke om blåsor?

När ska jag se en läkare?

Det är känt att kvinnor och flickor är mer benägna till sjukdomen, eftersom honblåsan ligger något annorlunda och attackeras mer av virus, mikrober och bakterier, vilket ofta provar inflammation. I sällsynta fall uppstår cystit hos män och är nästan alltid associerad med nedsatt prostatafunktion. Ibland kan cystit utvecklas i barnet om det finns anatomiska abnormiteter i urinvägarna, där det finns ett brott mot urinflödet, eller om barnet är för länge begränsat före urinering.

För att provocera inflammation i blåsan kan slemhinna vara stress, traumas, kroniska sjukdomar, nedsatt immunitet, otillräcklig hygien och hypotermi. Misstanke om blåsan ska orsaka följande symtom:

 • smärta i underlivet
 • frekvent uppmaning att besöka toaletten, omöjligheten med full tömning och en känsla av blåsflöde;
 • lerig urin med föroreningar av blod, slem;
 • skarp smärta och brännande känsla vid urinering
 • förhöjd temperatur.

Sådana villkor är en bra anledning att besöka en läkare. Självmedicinering och fördröjning är fulla av allvarliga konsekvenser. Urgent medicinsk rådgivning är också nödvändig i fall då sjukdomen har inträffat under graviditeten eller om det finns återfall av inflammation eller cystit har uppträtt hos ett barn eller en man.

Behöver jag ett besök till terapeuten och varför?

Terapeuten är en generalist, diagnostiserar och behandlar många sjukdomar. Och den primära behandlingen för honom med symtom på blåsan är helt berättigad. Efter att ha studerat den kliniska bilden, palpation och passerar urintestet, kommer terapeuten att bekräfta eller förneka diagnosen och förskriva den nödvändiga behandlingen eller skicka till mottagningen till en smalprofilspecialist. Liknande urologiska manifestationer uppstår inte bara på grund av inflammation i blåsans slemhinna. Orsakerna till deras utseende kan vara samtidiga sjukdomar, till exempel diabetes eller hjärtproblem. Samråd med terapeuten hjälper till att upptäcka förekomsten av ett sådant förhållande.

Besöker en urolog

Diagnos och behandling av blåsan är en av urologens huvudkompetenser, eftersom hela urinvägarna och naturligtvis blåsan ingår i hans specialisering. Därför är det bäst att gå till urologen för att få vård vid behandling av blåsor från en specialiserad specialist. För att diagnostisera och förskriva en effektiv behandling utför denna läkare ett antal studier och analyser:

En sådan mångfacetterad studie av problemet gör det möjligt för urologen att identifiera orsakerna till sjukdomen, förskriva adekvat behandling med antibiotika och andra mediciner och ge alla chanserna för en snabb återhämtning. Om symtom på cystit orolig mannen, urolog bedömer dessutom patientens prostata och genomföra lämpliga tester för att utesluta förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar, eftersom dessa två faktorer är ofta orsaken till inflammation i urinvägarna hos män.

Urolog för män, vilken läkare ska ansöka om behandling av en cystit hos kvinnan?

Det är ett misstag att överväga en urolog en läkare för män. Det finns ett separat område för medicinsk vetenskap - urologi, som behandlar problem med manlig hälsa och hela urinvägarna. Urologi har flera undersektioner och en av dem är urogynekologi, som studerar sjukdomar och urologiska och gynekologiska, i synnerhet cystitis. Urologen är därför en smal specialiserad specialist och kvinnor och män kan registreras hos honom för att behandla cystit.

Gynekologen - uppgift att besöka hos en cystit hos kvinnor?

På grund av den sneda platsen för vagina och anus, liksom på grund av den breda och korta urinröret, är cystit hos kvinnor ofta smittsam och följs ofta av sjukdomar som är sexuellt överförda. Därför, med cystit hos kvinnor, tillsammans med en urolog, ges ett samråd med en gynekolog med leverans av ett smet för att studera floran.

Hos kvinnor utvecklas cystit inte bara på grund av sällsynt urinering, dålig hygien, förkylning, obehagligt underkläder, överdriven konsumtion av skadliga livsmedel och alkohol. Orsakerna kan vara inflammation i vagina, bakteriella och smittsamma sjukdomar hos könsorganen hos kvinnor. Listan över sådana sjukdomar är ganska stor, alltifrån vaginos och tröst, och slutar med gonoré och klamydia. Om det finns en obehandlad latent infektion, som får sig att känna av sällsynta manifestationer av symptomatologin, kommer blåsan ständigt att bli inflammerad. Ett besök hos gynekologen hjälper till att identifiera och behandla sådana sjukdomar, vilket hjälper till att bli av med en kvinna från blåsan.

Till sjukdomen hos det kvinnliga urinvägarna kan leda till sådana tillstånd som graviditet och klimakteriet. En sällsynt orsak till cystitis utseende hos kvinnor kan förskjutas till urinrörets vagina, då inflammation observeras efter varje sexuell kontakt. I alla ovanstående fall måste de första symtomen på cystit i en kvinna eller tjej först vända sig till en gynekolog.

Behöver jag en nefrolog?

Till skillnad från en urolog är en nefrolog specialist i en smal profil som behandlar njurens behandling. Läkaren behandlar pyelonefrit, nefrolitiasis, njursvikt och andra patologiska tillstånd. Eftersom njurarna ingår i urinvägarna som helhet kan nephrologisten i nödfall också hjälpa till vid behandling av blåsor. Men det är värt att komma ihåg att nephrologisten behandlar njurarna, och blåsans sjukdom är bättre att ta itu med urologen.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor och män?

Cystitis (inflammation i blåsans vägg) är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna. Det förekommer mycket oftare än vad som ges i statistiska data, om bara för att de i Ryssland tycker om att "behandlas oberoende".

Hänvisning till en läkare med inflammation i urinblåsan är planerad eller brådskande (akut). Anmäl dig till ett samråd och vänta i 1-2 dagar om du är oroad över det vanliga trängseln att urinera, ömma och brinna med urinering, måttlig smärta i buken mot en bakgrund av normal hälsa och normal kroppstemperatur.

1. När ska du vänta på en läkare?

Var uppmärksam på symtomen och tecknen på en svår och komplicerad cystitiscykel, om läkarbesöket ska bli akut, inom de närmaste timmarna:

 1. 1 Försvagning av hälsa, svaghet, svettning, frossa, feber upp till 38,5 och högre.
 2. 2 Skarpa smärtor i buken, växande i dynamik.
 3. 3 Urin - orenhet blod, urin grumlig, med en skarp obehaglig lukt och flingor utfällas.
 4. 4 Mängden urin reducerades kraftigt i jämförelse med det vanliga.
 5. 5 Det var smärta i ländryggen, på höger eller vänster sida.
 6. 6 Symtom på blåsor observeras hos ett barn i tidigt, förskole- och skolåldern.

2. Vart ska man gå?

Behandling av cystit hos en specialist beror till stor del på nivån, teknisk utrustning och volymen av sjukvården i ett visst område eller stad.

 1. 1 Den vanligaste först dök cystit är terapeuter i tandem med urolog (för män) och en gynekolog (för kvinnor), så uppkomsten av symptomen är bättre att vända sig till kliniken i samhället eller i en bra privat vårdcentral.
 2. 2 Återkommande infektioner, komplexa former av cystit (interstitiell, hemorragisk, komplicerad, etc.) är alltid under överinseende av en urolog.
 3. 3 Kvinnor behöver ofta konsultera en urogynekolog. Det här är en specialist som behandlar problem vid korsningen av gynekologi och urologi, inklusive postkottsblåsan. Han utför också alla typer av kirurgisk behandling av komplicerade former av blåsor, urininkontinens, bäckens våldsdysfunktion.

Kvinnor bör hänvisas till urogynekologen i följande fall:

 1. 1 Frekvent återfall av kronisk blåsan.
 2. 2 Cystit, resistent mot standardbehandlingsregimer, interstitiell cystit.
 3. 3 Förekomsten av anomalier i blåsans och urinvägarnas struktur (t.ex. cystokal, hypermobilitet och uretraldystopi).
 4. 4 Samtidig gynekologisk patologi.
 5. 5 Samtidig urininkontinens och prolaps (utelämnande) av bäckenorganen.
 6. 6 Cystitis hos kvinnor, förvärras efter samlag.

Det är viktigt att komma ihåg att det viktigaste är att vända sig till polykliniken i tid. Under den medicinska organisationens villkor bestämmer den behandlande läkaren omfattningen av diagnostiska förfaranden och nödvändiga samråd.

3. Registrering av sjukskrivning

Enligt de grundläggande normativa dokumenten om undersökning av tillfällig arbetsoförmåga, med utseende av akut cystit, kan sjukskrivna utfärdas till patienten under hela funktionsperioden. Denna period bestäms av den behandlande läkaren och är i regel från 3 till 5 dagar (med okomplicerat flöde).

Komplikationer i förlängningen av ett blad av invaliditet görs enligt de grundläggande reglerna för deras problem - inte mer än 15 dagar, en läkare i mer än 15 dagar i en medicinsk kommission, som bestämmer giltigheten av frågan om sjukhuset.

4. Varför är frekventa återkommande cystitis farliga?

För att förstå risken för frekventa återfall av blåsor, behöver du förstå deras orsaker, vars huvudsakliga betydelse är:

 1. 1 Sena behandlingstiden - ofta observerad med självmedicinering. Patienter tenderar att försena med kompetent och adekvat behandling, de hoppas på självläkning. Den långvariga förekomsten av infektion i skikten av blåsans vägg leder slutligen till djupare skador och kronisk inflammation.
 2. 2 Orimlig behandling - avvisande av antibiotika, felaktigt val av antibakteriella läkemedel. På huvudscheman för antibiotikabehandling för akut cystit kan man hitta från artikeln (gå till den interna länken).
 3. 3 Stabilitet hos de främsta orsakerna till blåsan mot föreskrivna läkemedel.
 4. 4 Förekomst av infektioner med övervägande sexuell överföring. Om cystit sker efter samlag eller en förändring i den sexuella partnern är det viktigt att utesluta infektioner med sexuell överföring (STD). Denna grupp av sjukdomar kräver en grundläggande behandling.
 5. 5 Förekomsten av sjukdomar som leder till en minskning av kroppens immunförsvar (endokrin patologi, HIV-infektion, diabetes etc.).
 6. 6 Förekomsten av abnormiteter i urinvägarnas utveckling och struktur, vilket bidrar till den konstanta infektionen och upprätthållandet av inflammatorisk process.

Sammanfattningsvis ovanstående kan vi dra slutsatsen att återkommande cystitis alltid signalerar om något allvarligare problem i människokroppen och kräver därför en djupare undersökning av patienten.

5. Minimal lista över analyser

Lista över diagnostiska metoder vid akut inflammation i urinblåsan slemhinnan bestäms individuellt för varje patient baserat på den kliniska bilden av sjukdomen, Läkarundersökning uppgifter och listan över sjukdomstillstånd.

Det finns dock en minimilista som är nödvändig för diagnos och val av adekvat behandling för akut cystit. Denna lista innehåller:

 1. 1 Den allmänna analysen av urin med kvantitativ beräkning av urinsedimentelement (leukocyter, erytrocyter, epitel). Elementen räknas i mikroskopets vy. Den genomsnittliga delen av urinen samlas in för analys.
 2. 2 Urinalysis av Nechiporenko. Skillnaden i denna metod är endast i metoden för att räkna erytrocyter och leukocyter. Deras antal bestäms inte inom mikroskopets synvinkel, utan i en milliliter urin.
 3. 3 Ultraljud (US) hos blåsan och njurarna.
 4. 4 Inspektion av gynekologen för kvinnor. I närvaro av vaginal inflammation tas swabs för sexuella infektioner.
 5. 5 Vid blödning av blåsan är bakteriologisk undersökning av urin (bacapsus) obligatorisk. Detta görs för att bestämma typen av patogen och valet av ett effektivt antibiotikum för återkommande infektioner.
 6. 6 Den allmänna analysen av blod - låter dig utesluta eller misstänka en systemisk inflammatorisk reaktion, förekomsten av komplikationer.

6. Vilken behandling ska ordineras?

Regim cystit väljas individuellt, baserat på den förmodade mottaglighet för antibiotika, symtomens svårighetsgrad och närvaron av åtföljande sjukdomar.

Läkemedelsbehandlingskomplexet omfattar:

 1. 1 Antibiotikum. Mer information om valfria droger och känslighet för uropatogena bakterier finns i artikeln (gå till den interna länken).
 2. 2 Spasmolytika - läkemedel som hjälper till att ta bort muskelspasmer och lindra smärta.
 3. 3 Uroantiseptic - avgifter med en diuretikum och antiseptisk effekt, Kanefron, Phytonefrol, Phytolysin och andra.
 4. 4 Rika dryck, tranbär och koberry fruktdrycker, rent dricksvatten, kompott.
 5. 5 Schemat kan kompletteras med preparat från andra grupper efter den läkare som är behandlande.

7. Hur lång tid tar det att läka blåsan?

Varaktigheten av cystitisbehandling med en kompetent metod överstiger inte i regel sju dagar. Minskningen i symtom observeras redan 1-2 dagar efter det att antibiotikabehandling inletts. Tidpunkten för fullständig försvinnande av tecken på inflammation beror på svårighetsgraden och djupet av skada på slemhinnan.

8. Om återhämtningen inte tar lång tid

Enkel, okomplicerad blåsbete varar inte längre än 5-7 dagar. Om symtom på inflammation observeras under längre tid, är det nödvändigt att utesluta specifik inflammation, djup skada (t.ex. interstitiell cystit). I det här fallet kommer patienten att hänvisas till en smal specialist (urolog, urogynekolog, phthisiatrician, etc.).

9. Självhjälp före en doktors samråd

Patienter stöter ofta på en situation där läkares samråd måste vänta i 1-2 dagar (modern vårdorganisation, möte med möten etc.). I det här fallet är det viktigt att känna till de grundläggande principerna för självhjälp för att förhindra komplikationer och lindra ditt tillstånd.

Innan läkare konsulteras kan patienterna använda:

 1. 1 Uroseptika i standarddoser (Kanefron, Urolesan, Tsiston, etc.).
 2. 2 Riklig dryck, bärfrukt, infusioner av örter med en diuretisk effekt.
 3. 3 Spasmolytika (drotaverin, papaverin i rektala suppositorier och tabletter).
 4. 4 NSAID (ibuprofen i åldersrelaterad dos) med en ökning av kroppstemperaturen.

VIKTIGT: Börja inte ta antibiotika utan överenskommelse med din läkare! Kom ihåg: Om tillståndet förvärras och du inte kan vänta på ett planerat möte, ska du omedelbart söka hjälp!

10. Varför är självbehandling farlig?

Det finns inte en enda sjukdom där självmedicinering skulle vara effektiv, cystitis är inget undantag.

De viktigaste komplikationerna av självbehandling är:

 1. 1 Övergång av sjukdomen till kronisk form med frekventa återfall. Anledningen är det felaktiga valet av antibiotikumet, dess dosering, multiplicitet och varaktighet av administrering med utvecklingen av resistens hos uropatogena bakterier. Med andra ord utvecklar orsaksmedlet resistens mot droger, så systemet för vidare behandling blir svårt att hitta.
 2. 2 Sprid infektionen till närliggande organ. Obehandlade och slösaktig tillvägagångssätt kan orsaka infektion av andra delar av urinvägarna, såsom pyelocaliceal njursystemet (pyelonefrit), prostata (prostatit hos män).
 3. 3 Otillräcklig diagnostik. Urineringsstörningar (frekventa resor till badrummet, smärtsam urinering) kan vara inte bara i cystit, men vid andra sjukdomar, t ex njurstenar, prostatacancer och cancer i urinblåsan, diabetes, och andra. Genom en mask cystit kan försvinna och sjukdomar med sexuellt överföring (STD). Det är bara läkaren som kan exakt etablera diagnosen efter att ha granskat och erhållit resultaten av ytterligare diagnostiska metoder.

Vilken läkare kan bota cystit i en kvinna?

Rezi, brännande och smärta vid urinering kan förekomma oväntat och inte i tid. Blåsans inflammation är ett ganska vanligt problem, särskilt för det rättvisare könet. När sjukdomen försämras krävs hjälp. Det är bara inte alla som vet vilken läkare som behandlar cystit hos kvinnor. Men valet av rätt sjukvårdspersonal är mycket viktigt.

Vilken läkare behandlar en inflammerad urinblåsa hos kvinnor? Med den här frågan vänder de sig till olika kliniker för att hitta en kompetent läkare och få råd från honom om symtomen på sjukdomen och behandlingen under förföljelsen.

När ska man se en läkare

Cystitis provoceras ofta av en infektion som påverkar urinvägarna. Ibland är dess källa inflammation hos kvinnliga genitala organ, oftare - inträdet av patogener från utsidan. Underkylning kan också tjäna som provokation av sjukdomsförstärkning.

 • Det första tecknet på förekomsten av cystit är smärta och brinnande i underlivet.
 • Frekvent urinering, ständig uppmaning att tala om inflammation i det urogenitala systemet.
 • Allvarlig smärta, rezi med urinering, ibland utseendet av blodföroreningar i urinen - ett tydligt tecken på blåsor eller uretrit
 • Feber, frossa, växling av het och kall svett - sällan, men medföljande tecken på sjukdom.
 • Mörk och grumlig urin med en skarp lukt indikerar att sjukdomen har förvärrats.

självbehandling

Detta fel tolereras av många patienter som är en gång eller rädd att söka hjälp från en specialist. Förtroende för att man, med hjälp av ytlig kunskap som erhållits från Internet, råd från en apotekare eller råd från vänner och släktingar, kan bli av med en sjukdom, leder i regel till irreversibla konsekvenser.

Självbehandling är farlig eftersom det är möjligt att starta en svår form av blåsor och missa den tid som behövs för akutsjukvården. Felaktigt utförda procedurer, mediciner som inte hjälper eller manipulerar som tillfälligt släcker en utvecklingssjukdom leder till problem. Oftast måste konsekvenserna av självbehandling korrigeras av specialister som redan är på sjukhuset.

Vilken typ av läkare ska jag kontakta?

Specialister inom medicin kommer att göra en undersökning för att identifiera orsaken till denna sjukdom och ge rekommendationer för behandling av blåsan.

terapeut

Vid de första tecknen på blåsor kan du konsultera en distriktsterapeut. Först kommer denna läkare att rekommendera en undersökning, som oftast innehåller följande procedurer:

 • Ultraljud av de inre organen i genitourinary systemet;
 • allmän analys av urin och blod
 • urinanalys för bakteriologisk kultur.

Om du behöver mer forskning - läkaren kommer att utse dem.

urolog

Det antas att urologen är en specialist, till vilken män behandlas oftare. Detta är dock inte fallet. Eventuella problem med organens urinering kräver samråd med denna speciella läkare.

Eftersom cystitisen åtföljs av mycket obehagliga känslor, och du vill bli av med dem snabbt, kan du omedelbart träffa en urolog vid de första tecknen. Om du är säker på att du har "besökt" av denna sjukdom, kan du säkert gå till den här läkaren.

gynekolog

En kvinnlig läkare, när den undersöks, kommer omedelbart avgöra om det finns några problem i könsorganens område eller det är verkligen en inflammation i urinblåsan. Även gynekologen kan omedelbart svara på frågan huruvida den smärtsamma processen är resultatet av infektion från könsorganet eller sjukdomen provoceras av andra orsaker. För detta kommer läkaren att ta en swab för flora och en analys för urogenitala infektioner och STD.

Cystit i en kvinna kan uppstå som följd av sexuellt överförbara sjukdomar, dolda infektioner eller en allvarlig komplikation av flora sjukdomar (till exempel kan candidiasis spridas till urinvägarna).

För att förstå vilken typ av läkare du behöver vända dig till måste du först försäkra dig om att denna sjukdom verkligen är en inflammation i urinblåsan. Därför kommer samråd med någon av ovanstående specialister att bidra till att upprätta en korrekt diagnos.

Förebyggande av cystit hos kvinnor

För att undvika behovet av att konsultera en läkare bör du följa vissa regler för att undvika förekomst av inflammation i blåsan eller förvärringar av en kronisk sjukdom:

 • Koka inte över. Håll fötterna varma och torra, och vid låga temperaturer, försumma inte varma kläder.
 • Bli inte involverad i salta, skarpa och röka rätter. De kan orsaka sjukdomens återfall.
 • Vid de första tecknen på inflammation - smärta, förändringar i färg och struktur av urin, frekvent uppmaning att urinera - omedelbart söka hjälp från en specialist. I detta fall är självmedicinering oacceptabel, eftersom det kan provocera en komplikation av sjukdomen.
 • Med gynekologiska problem är det nödvändigt att följa läkarens rekommendationer att infektionen inte sprider sig till närliggande organ, inklusive blåsan.
 • Glöm inte överensstämmelsen med hygienstandarden och rätt teknik för att ta vattenprocedurer. Gynekologer påminner alltid om att tvätta ut ur en kvinna måste göras från framsidan till baksidan, och i inget fall tvärtom (så att du kan sätta en E. coli i vagina och blåsans mikroflora)
 • Det är nödvändigt att endast använda hygienartiklar av hög kvalitet - tamponger, dynor, servetter. Det är önskvärt att de är utan smaker, och du hade ingen negativ individuell reaktion på dem. Ofta kan sådana tillbehör orsaka inflammation hos honkönnalerna och följaktligen blåsan.

Betydelsen av korrekt diagnos och behandling

Experter hävdar att, ibland, på grund av en fel diagnostiserad diagnos behandlas patienten för en sjukdom som han inte har. För att undvika sådana misstag utses behandlingen efter en noggrann undersökning och leverans av alla nödvändiga test.

Ofta, för att inte tolerera smärta, tar patienter smärtstillande medel. Det bör noteras att med hjälp av smärta signalerar kroppen ett visst misslyckande i vissa organs arbete. Därför tar du dig bara av konsekvenserna av den inflammatoriska processen genom att ta ett bedövningsmedel. Orsaken till dess förekomst förblir oförändrad, och processen i sig kan till och med intensifiera och återkalla sig igen med större intensitet.

När du vänder dig till doktorn befriar du dig själv av ansvaret för sjukdomsutvecklingen och gör det möjligt för den behöriga specialisten att lösa ditt problem. Cure kan botas snabbt, om du inte börjar processen att utveckla sjukdomen.

Vilka ytterligare medel ska användas för att skydda dig mot sjukdomsrepetitionen, du kan ta reda på genom att konsultera en behandlingsspecialist. Varje läkare som brukar behandla cystit hos kvinnor svarar på dina frågor och ger detaljerad rådgivning om ditt problem. Om det här är en gynekolog - kommer han att berätta för dig hur man undviker komplikationer i form av cystit i sjukdomar i könsorganen. Om du söker hjälp från en urolog kommer läkaren att förklara vilka ytterligare procedurer du borde underlätta sjukdomsförloppet. Om du väljer den första behandlingen av terapeuten, måste du ta reda på om din sjukdom är en cystit.

Vilken läkare, som behandlar cystit hos kvinnor, kommer att hjälpa till att hantera sjukdomen?

Att göra självmedicin med blåsor rekommenderas inte att sjukdomen inte går i kronisk form och det finns inga komplikationer. Botemedel kan botas av en läkare som behandlar cystit hos kvinnor som kommer att diagnostisera och ordinera effektiva droger.

Med blåsan utvecklar blåsan inflammation i slemhinnan, vilket åtföljs av obehagliga symtom (brännande, frekventa uppmaningar, smärta vid urinering).

Härdad blåsning i en kvinna kan bara en kvalificerad och erfaren läkare.

Till vilken läkare ska en kvinna behandlas med cystitis

Om det finns stroke och brännande känslor under urinering, sök läkare. Läkaren kommer att analysera kvinnans klagomål och, om nödvändigt, rikta henne till de smala specialisterna som behandlar blåsans inflammation.

Cystit hos kvinnor kan diagnostisera och behandla en urolog.

Dessutom kan terapeuten hänvisa till ett samråd med en gynekolog, eftersom hos kvinnor uppstår cystit ofta mot bakgrund av olika sjukdomar i reproduktionssystemet.

Besöker terapeuten

Om du misstänker en inflammation i urinblåsa, bör du konsultera en terapeut. Läkaren kommer att göra en anamnese och förskriva ett antal diagnostiska förfaranden som gör att du kan ställa rätt diagnos och fastställa orsakerna till sjukdomen. Behandling bör påbörjas omedelbart efter diagnos.

Diagnos i terapeuten innefattar följande forskningsmetoder:

 • Ultraljud av det urogenitala systemet;
 • analys av blod och urin (allmänt);
 • bakposev urin.

Om ytterligare forskning behövs för att diagnostisera en kvinna, kommer terapeuten att skriva en hänvisning till en smal specialist (gastroenterolog, gynekolog, urolog, nefrolog). Symptom liknar tecken på andra sjukdomar och kan uppstå med inflammation i njurarna, tarminfektioner etc.

Hjälp av en gynekolog

Cystit hos kvinnor uppträder ofta mot bakgrund av infektionssjukdomar som överförs sexuellt. Av denna anledning visas en kvinna att se och konsultera en gynekolog med de första symptomen. Specialisten kommer att göra en undersökning, ta en vattpinne från vagina för att studera mikrofloran.

En kvinna borde besöka en gynekolog, eftersom det ofta förekommer blåsan mot bakgrund av infektionssjukdomar som överförs sexuellt.

En gynekolog behandlar cystit även hos gravida kvinnor. Denna specialist föreskriver behandling ensam eller i samband med en urolog. När en kvinna är gravid, ska kvinnan rapportera sjukdomen, oavsett orsaken till det.

Inflammation i blåsan uppstår på grund av de fysiologiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppen (placeringen av anus i nära anslutning till slidan, är urinröret kort och bred).

I vissa fall kan inflammation i blåsan hos kvinnor bero på urinrörets förskjutning mot vagina.

Patologi får sig att känna sig efter varje samlag. I detta fall kommer en gynekolog att kunna hjälpa en kvinna i kampen mot sjukdomen.

Behandlar kvinnlig cystitis en urolog?

Urologist är engagerad i studien, diagnosen och behandlingen av sjukdomar i blåsan, njurarna, urinledarna.

Behandling av sjukdomar i blåsan, njurarna och urinledarna görs av en urolog.

När det finns en cystit kan en kvinna träffa en urolog. Läkaren ska intervjua patienten, ta reda på vilka symptom som stör henne och genomföra en undersökning. Diagnos i urologen innehåller en allmän analys av urin och blod, urinkultur, urinbiokemisk analys, om dessa studier inte tidigare utfördes enligt utnämningen av terapeuten.

Dessutom kan en kvinna tilldelas ultraljud och uroflowmetry - en studie av egenskaperna hos urinströmmen.

En annan viktig undersökning är cystoskopi. Urologen kommer att undersöka blåsan med en speciell anordning, hålla palpation i underlivet och njureområdet.

Enligt resultaten av den utförda diagnostiken kommer specialisten att bekräfta eller avvisa blåsans inflammation, eftersom tecknen på denna sjukdom liknar inflammationsproblemet i pubicfogen (symfysit). Det förekommer ofta hos kvinnor under graviditeten och efter barnets födelse. Under denna period är det strängt förbjudet att engagera sig i självmedicinering, eftersom risken för komplikationer är hög.

Blåsans inflammation kan förekomma hos en gravid kvinna. Dess tecken liknar inflammation i lonnoe artikulationen.

Om diagnosen bekräftas utser urologen lämplig behandling för att förhindra ytterligare utveckling av blåsan. Sjukdomen behandlas med antibakteriella läkemedel (Palin, Monural eller Nolitsin).

En kvinna kan dessutom ordineras läkemedel med aktiva beståndsdelar av vegetabiliskt ursprung (Phytolysin eller Kanefron).

I kombination med läkemedelsbehandling kan urologen rekommendera användningen av tillräckliga mängder flytande, tranbär eller cowberrymor, alkaliskt mineralvatten. Det är nödvändigt att rena kroppen av toxiner, som utsöndras av patogener.

Vad kommer att hjälpa till med cystitisk nefrolog

En specialist som behandlar njursjukdomar (stenar, cancer, pyelonefrit, njursvikt, glomerulonephritis etc.) kan också hjälpa till med cystitis. Innan behandlingen påbörjas, kommer han att ge patienten en hänvisning till alla nödvändiga test.

Först efter att testresultaten har kommit, kommer läkaren att ordinera läkemedel till kvinnan.

Flickan måste nödvändigtvis vidarebefordra studien blod och urin, liksom en vattenspjäll från slidan, för att utesluta eventuella infektioner som är sexuellt överförda. Då, genom analys, kommer det att vara nödvändigt att bestämma orsakssjukdomarna för sjukdomen för att ta reda på vilket antibiotikum som är effektivt i detta fall.

När specialisten avgör vilken patogen cystit förekommer i kroppen, skulle han utse ett antal patient läkemedel. Möjlig användning av antivirala, antimykotiska och antibakteriella läkemedel. Med akut smärta och brännande, kommer läkaren att rekommendera ett läkemedel med spasmolytiska egenskaper.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor

Vilken typ av läkare ska jag använda när jag blåser en kvinna? Om symtom på blåsan finns, ska du omedelbart kontakta en specialist. Det är viktigt att veta vilken sekvens av åtgärder som ska vidtas och vilken läkare som ska tillämpa. Endast en kvalificerad specialist, efter en fullständig analys av symptomen och resultaten av studierna, kommer att upprätta en diagnos och bestämma behandlingen. Cystit är mycket lättare att behandla på ett tidigt stadium, vilket förhindrar omvandling av sjukdomen till kronisk form och förekomsten av komplikationer.

Allmän information

Det faktum att urinröret hos kvinnor är kort och brett, det underlättar patogena mikroorganismer vägen till blåsan.

Sjukdomens orsaksmedel kan vara:

 • E. coli;
 • chlamydia;
 • ureaplasma;
 • svampar av släktet Candida.

Vissa faktorer kan bidra till utvecklingen av blåsan. Dessa inkluderar: reduktion av de skyddande funktioner immunitet, metabolism, diabetes, äta stekt eller kryddad mat som irriterar slemhinnorna i urinvägarna efter bearbetning av kroppen, dålig cirkulation i bäckenorganen.

Patienter utvecklar karakteristiska symptom. Börjar att störa frekvent urinering, önskningar kan upprepas var 10-15 minuter, även på natten. Urineringsprocessen blir svår och smärtsam. Urin blir en mörk skugga, i vissa fall finns det orenheter av blod eller slem, eventuellt feber, utseende på illamående och kräkningar.

Den kroniska formen av sjukdomen åtföljs av liknande symptom, bara mindre uttalad. Kronisk cystit är svårare att behandla.

För en snabb återhämtning är det inte nödvändigt att behandla dig själv, det är nödvändigt att se en läkare.

Endast en läkare kommer att bota cystitis

Trots att en urolog anses vara en manlig läkare, behandlar han alla genitourinära organ, en kvinna behöver vända sig till honom. Urologen kommer att bedöma tillståndet av urinblåsan, urinröret, njurarna, urinledarna, njurbäckenet.

Mest troligt kommer urologen att behöva följande test:

 1. Blodtest, för diagnos av inflammatorisk process.
 2. Urinanalys.
 3. Urinalysis av Nechiporenko.
 4. Ultraljudsundersökning. Cystoskopi.
 5. Ultraljud av urinogenitalorganen.
 6. Analys av vaginal dysbios.

Efter att ha erhållit resultaten av testen kommer läkaren att välja läkemedel, vars verkan kommer att riktas mot behandling av organismen och eliminering av orsakssambandet hos sjukdomen. Med oberoende behandling eller val av läkemedel kan mikroorganismer utveckla resistens mot vissa läkemedel, i framtiden kan det komplicera behandlingsprocessen.

Eftersom kvinnans urinrör och vagina finns i närheten, kan man inte besöka en gynekolog. Läkaren kommer att bedöma tillståndet av vaginens mikroflora, kontrollera om kvinnan har gynekologiska sjukdomar som främjar utvecklingen av cystitis. Om sådana sjukdomar upptäcks måste du först och främst behandla dem och gå till urologen.

Vid bekräftelse av cystitis infektiösa natur kommer urologen att förskriva antibiotika för behandling. Om det finns ett starkt smärtssyndrom, ordinera smärtstillande läkemedel. I vissa fall kan en kvinna behöva operation.

Ofta vid behandling av cystit rekommenderar bäddstöd, gott om dryck, användning av diuretika.

Brist på behandling

Endast en urolog kommer att ställa en korrekt diagnos och förskriva en behandling. Urologens rekommendationer måste följas. Försum inte din hälsa.

Försök inte att behandla cystit själv. Det faktum att sjukdomsårsaken kan identifieras noggrant under laboratorieförhållanden, efter diagnos av biologiskt material. När patogena mikroorganismer detekteras, föreskriver urologen läkemedel som exakt påverkar dessa mikroorganismer.

Frånvaro av behandling eller felaktig behandling kan främja omvandlingen av cystit i kronisk form. Denna form av sjukdomen hotar med allvarliga komplikationer mot kroppen och mer komplex behandling. Brist på snabb behandling kan främja utvecklingen av pyelonefrit på grund av att infektion efter blåsan påverkar njurarna.

För att lindra tillståndet och påskynda behandlingsprocessen behöver du konsumera tranbärsjuice, drick mycket vätska, använd kompressor och varma bad, ge upp feta, kryddiga och stekta livsmedel, behåll kroppens vilodillstånd.