Huvud
Förebyggande

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

Cystit hos kvinnor - inflammation i urinblåsan - en sjukdom som kännetecknas av en ljus kliniska bilden, diagnos svårigheter som inställnings orsaker varken läkare eller en tillräcklig livserfarenhet.

Ofta smärtsam urinering, åtföljd av ett ibland svårt smärtsyndrom och utseendet av blod i urinen - det är dess karakteristiska egenskaper.

Att cystit inte förs i kronisk form, kvinna bör inte självmedicinera, måste vi först vända sig till urolog, som kommer att hålla en detaljerad diagnos och ordinera lämplig behandling. Om det inte finns någon sådan specialist på polikliniken på bosättningsorten, är det nödvändigt att kontakta terapeuten.

Varför utvecklar kvinnor cystit oftare än män?

Verkligen, varför företrädare för det rättvisa könet lider av cystit ganska ofta, och hos män är sjukdomen extremt sällsynt?

Det är enkelt! Infektion tränger igenom kroppen genom bakterier som är infekterade med urinröret eller urinröret. Hos män är det långt och smalt, och det är svårt för bakterier att "nå målet", för kvinnor är det kort och brett. För sjukdomar verkar det andra alternativet mycket mer attraktivt.

symptom

Cystit är ganska smärtsamma symptom: frekvent urinering, ibland med slem och blod i urinen, skarp smärta och brännande efter tömning, kontinuerlig känsla av fullhet i blåsan. I vissa fall stiger kroppstemperaturen, illamående och kräkningar uppträder.

Så snart du börjar visa de första tecknen på blåsan, måste du omedelbart börja behandlingen för att förhindra en kronisk sjukdomsförlopp, som kan bestå i månader och till och med år. För hans syfte bättre att träffa en läkare, kommer han att producera en bakteriell ympning och ordinera den bästa läkemedel som kan bekämpa det med en specifik patogen.

förebyggande

Det bästa sättet att undvika obehagliga känslor för kvinnor är dock förebyggande. Speciellt bör du följa reglerna för personlig hygien, använd endast rena kläder och byt regelbundet kuddar och tamponger under menstruationen.

Dessutom förvärras kronisk cystit ofta av hypotermi - i synnerhet bukhålan och underdelen. Fördröja inte urinering längre än förfallodagen - en fullblåsan är lätt infekterad med patogener.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

När en kvinna möter symtomen på en sådan sjukdom som cystit, vilken läkare att kontakta blir det mest akuta problemet. Ja, och rädslan för diagnosförfarandet förekommer hos många tjejer. Sjukdomen är mellan två medicinska specialiteter - gynekologi och urologi.

Först och främst är det värt att besöka terapeuten. Efter att ha analyserat patientens klagomål kommer han sannolikt att rikta den till den expert som behandlar en cystit - till urologen. Kvinnor kommer dessutom att rekommenderas och besöka en gynekolog, för mycket ofta i företrädare för den vackra hälften av mänskligheten är orsaken till sjukdomen olika sjukdomar i könsorganet.

Urologist är en läkare som specialiserat sig på behandling av det mänskliga genitourinära systemet, som är grundligt förberedd i denna riktning. Hans verksamhetsområde innefattar sjukdomar i njurarna, urinblåsan och urinvägarna i allmänhet. För honom finns ingen delning efter kön och ålder. Därför är läkaren som behandlar cystitis en urolog, eftersom cystit i alla dess former faller inom denna specialists intresse.

För att fullständigt klargöra orsakerna till att brotten utvecklats har en kvinna tilldelats vissa studier:

 • allmän analys av urin;
 • bakteriologisk urinkultur;
 • Urinalysis av Nechiporenko;
 • blodprov;
 • analys av vaginal dysbios;
 • Ultraljud av genitourinary systemet;
 • cystoskopi;
 • Ultraljud av genitourinary systemet;
 • PCR-studie.

Först efter att orsaksmedlet är etablerat eller orsaken till blåsan utvecklas, föreskriver läkaren den nödvändiga behandlingen. Det innebär som regel att man tar antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel tillsammans med fysiologiska förfaranden. Även för diet är cystitis en viktig faktor. Läkaren kommer att råda dig att ge upp skarpa, röka och feta livsmedel, alkohol och dricka mer än 8 glas vatten om dagen. Tranbärsjuice eller morsor kommer också att vara användbara.

preparat

Om sjukdomen är infekterad, bekräftas genom analys, så kommer du troligen att behöva ta ett antibiotikum:

 • fosfomycin (monural);
 • gruppfluorkinoloner - Tsifran, Norfloxacin;
 • Nitrofuran (Furadonin, Furagin).

En av de mest populära antibiotika som föreskrivs för behandling av nedre urinvägarna är Monural.

Vilken läkare behandlar cystitis?

Blåsans inflammation kräver en obligatorisk och brådskande överklagande till en specialist. Men många människor ser väldigt vagt ut vad man ska göra med blåsor: vilken läkare ska gå och huruvida undersökningen är tillräcklig för en läkare?

Till vilken läkare ska man ta itu med en cystit? terapeut

Den sjukdom som en person står inför för första gången kan förvirra alla: det är ofta omöjligt att bestämma den korrekta orsaken till symtomen på egen hand.

I detta fall rekommenderas vuxna att gå till terapeuten, och barn bör tas till barnläkaren. På grundval av klagomål kommer läkaren att hänvisa till en specialist och berätta hur man ska bete sig för första gången för att underlätta sjukdomsförloppet innan en lämplig behandling utförs.

Typiskt kommer terapeuten (eller barnläkaren) med sådana symptom:

 • rezi med urinering
 • konstant ömhet i underlivet;
 • blod, slem och andra sekret i urinen, en förändring i lukten;
 • frekvent uppmaning att urinera, särskilt på natten
 • lite feber, generell svaghet.

Någon av dessa tecken kan indikera inte bara cystit, men också andra sjukdomar. Ofta utsätts patienter för urolithiasis eller uretrit (inflammation i urinröret). Kvinnor lider också ofta av njurproblem, och män är mycket sårbara prostatakörtlar. Dessa sjukdomar kan både "gömma" sig bakom symtomen på cystit och helt enkelt komplettera den. Den slutliga diagnosen är gjord efter en fullständig undersökning.

Till vilken läkare ska man gå med blåsor? urolog

Många tror att urologen är enbart en manlig läkare. Denna åsikt är felaktig: en läkare kan arbeta med både män och kvinnor eller barn. Urologer specialiserar sig vid behandling av sjukdomar i det genitourära systemet - sådana sjukdomar innefattar blåsor.

Oftast skickar terapeuten patienten till urologen. Vissa tjejer är blygsamma inför denna läkare, eftersom de är rädda för gynekologisk undersökning. Men i de flesta fall är erfarenheten förgäves: Blåsans inflammation bestäms huvudsakligen av symptom och resultat av testen - nästan alltid tillräckligt för diagnosen. Även om en gynekologisk stol på kontoret är definitivt tillgänglig.
Vanligtvis tilldelar urologen en eller flera manipuleringar från följande lista:

 1. Ultraljud av blåsan och njuren; män kan också screenas för prostata.
 2. Allmänna tester av urin och blod.
 3. Bakpoev av uriner.
 4. Urinanalys för biokemi.
 5. Uroflowmetry (bestämning av urinstråleegenskaper).
 6. Cystoskopi (undersökning av blåsan med hjälp av ett endoskop).

På grund av de genomförda undersökningarna får läkaren en fullständig bild av patientens tillstånd. Om det är nödvändigt palperar urologen också njurarna, magen och män och könsorgan. Ibland rekommenderas tester för venerala sjukdomar.

Urologen kan ordinera patienten en fullvärdig behandling, ofta med användning av antibiotika. Men nästan alltid rådgör läkaren patienten att besöka ett antal specialister för att utesluta sannolikheten för andra sjukdomar.

Med en cystit till vilken läkare som ska gå? gynekolog

Hos kvinnor undersöks könsorganen av en gynekolog. Om flickan är sjuk, skickas hon till ett barns specialist.

Ett besök hos en gynekolog är motiverad av det faktum att ofta cystit är provocerad:

 • genital candidiasis
 • bakteriell vaginos;
 • chlamydia;
 • gonoré och andra sjukdomar i reproduktionssystemet.

Gynekologen bör utföra en fullständig diagnos för att utesluta eller bekräfta förekomsten av ovanstående problem. Utan eliminering av sjukdomar i könsorganet kommer blåsan konstant att återvända.

Gynekologisk undersökning utförs huvudsakligen av:

 • inspektion i stolen
 • stroke;
 • transvaginal ultraljud.

Som en urolog kan en gynekolog rekommendera en patient att ta prov för venerala infektioner. Med positiva resultat måste en kvinna besöka en venereolog.

Ibland utvecklar cystit mot en bakgrund av medfödd onormal placering av urinröret med avseende på vagina. I detta fall kommer försvåringen att störa kvinnan efter varje intim kontakt. Det enda sättet att lösa problemet är kirurgi.

Vid en blåsning till vilken läkare att ta itu med? nephrologist

Blåsan är nära relaterad till njurarna. Undersökningen av en nephrologist är därför inte överflödig, speciellt om patienten observerar följande symtom:

 1. Smärta i ländryggsregionen med varierande svårighetsgrad.
 2. Betydande temperaturökning.
 3. Allmän dålig hälsa.

Sådana tecken indikerar att infektionen har ökat till njurarna och provocerat sin inflammation. Även om det händer ibland och tvärtom: En pyelonefrit blir orsaken till utvecklingen av en cystit. I vilket fall som helst är det nödvändigt att kämpa med båda patologierna.

 • palpaterar njurarna;
 • utser test av urin och blod
 • skickar till ultraljuden av njurarna, om det inte gjordes tidigare.

Det är nödvändigt att samtidigt behandla både urinblåsan och njurarna, eftersom dessa organ "dra" varandra efter sig själva. Det är mycket viktigt att inte överkylas: cystit och pyelonefrit uppträder nästan alltid mot bakgrund av frysning av kroppen.

Om den inflammatoriska processen har gått in i en kronisk form, så är det meningsfullt att besöka en smittsam specialist och en immunolog dessutom.

Att bestämma vilken läkare som ska gå med blåsor, det viktigaste är att inte tveka att besöka. "Frisk" sjukdom är mycket lättare att behandla än försummad.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

Cystitis är inte bara en obehaglig, men också en farlig sjukdom, som ofta uppenbaras hos flickor och kvinnor av reproduktiv ålder.

Patologi är en inflammatorisk process som uppstår i blåsan.

Provokatorer kan agera patogena bakterier. Bland de mest aktiva och vanliga patogenerna i den infektiösa processen är stafylokocker och streptokocker, ofta patogener är gonokocker och E. coli.

Om blåsan uppträder i barnet, kan ett besök till läkaren inte skjutas upp. Infektionsprocessen i barnets kropp utvecklas mycket snabbt och konsekvenserna kan vara irreversibla. Beroende på vad som orsakar blåsan kommer läkaren att välja det nödvändiga läkemedlet.

För behandling, använd ett bredspektrum antibiotikum, vilket bör tas i rekommenderade doser.

Blåsans inflammation kan diagnostiseras hos män, men kvinnor med tanke på de anatomiska egenskaperna hos strukturen möter en patologi flera gånger oftare.

Man bör besvara frågan om vilken läkare som behandlar cystit hos kvinnor och vilken specialistprofil som bör konsulteras först.

I vilka fall kan du fördröja besöket till läkaren?

Innan du bestämmer vilken läkare som ska gå för blåsor, ska du noga utvärdera ditt eget tillstånd. Med cystit utvecklar kvinnor smärtsamma symtom, speciellt om patologin är akut. För att behandla akut cystit är nödvändig, eftersom sjukdomen har funktionen att snabbt förändras till en kronisk form.

I den akuta banan av patologin och under förvärringen av den kroniska formen av inflammation kan en kvinna uppleva följande symtom:

 • ökad kroppstemperatur;
 • konstant svaghet;
 • illamående, slutar i kräkningar
 • skär smärta vid urinering
 • Vanlig urinering i toaletten med liten urinladdning
 • sömnadssmärtor i underlivet;
 • förändring i urintonen (förekommer som en följd av aktiviteten hos vissa patogener).

Patologi hos kvinnor påverkar ofta reproduktionssystemet och påverkar dess funktion. I vissa fall kan sjukdomen ske isolerat. När orsaksmedlen av venerala patologier påverkas, fortskrider sjukdomen snabbt.

OBS! Tabletter från cystit bör väljas av läkaren efter att ha fastställt patogenens natur.

I frånvaro av en ordentlig terapeutisk effekt dras många organ i det kvinnliga reproduktionssystemet och organen i det geniturinära området i den patologiska processen. Cystitis kan inte fördröjas, det måste behandlas brådskande. För en fullständig läkare måste du uppfylla alla läkares recept, en kvinna bör komma ihåg att det är omöjligt att bli av med cystit utan antibakteriella medel. Avslag på behandling kan orsaka allvarliga problem, upp till sjukdomsutbredningen i reproduktionssystemets organ och infertilitet.

Till vilken läkare som ska ta itu med en cystitis

Vid en cystit till vilken läkare finns det en kvinna? Denna fråga kan inte besvaras av många, eftersom patologin är ganska specifik och kräver systemisk påverkan. Behandling av sjukdomen kan involvera följande yrkesverksamma:

 1. Först och främst bör du konsultera en terapeut, för det här är en generalist som kan hjälpa till att fastställa orsaken till sjukdomen. Efter att ha utfört laboratorietestet kommer läkaren att bestämma orsaksmedlet för blåsans inflammation och utse en kvinna till behandling. I vissa fall kan terapeutens kompetens inte vara tillräckligt och då krävs ingrepp av specialister av en smal profil. Om du misstänker en cystit hos barn måste du besöka en barnläkare. Läkaren kommer att hänvisa till analyserna baserat på resultaten, som kan användas för att utvärdera sannolikheten för att ha en patologi.
 2. Att reflektera över vilken läkare som ska konsultera blåsans inflammation, frisätter en kvinna ofta ur en urologs uppmärksamhet. Det är allmänt accepterat att det här är en manlig läkare, men en specialist i sin praxis måste ofta ta itu med alla slags kvinnliga problem. Under det omfattande begreppet urologi är vetenskapen engagerad i behandling av patologier hos den manliga reproduktiva sfären och urinsystemet hos båda könen. Därför kan man dra slutsatsen att en sådan läkare kommer att kunna välja läkemedel och bota cystit.
 3. Vem behandlar inflammation hos kvinnor är en gynekolog, och denna specialist är ofta den mest grundläggande länken i terapiprocessen. Tidig överklagande till en gynekolog kommer att bidra till att förebygga utvecklingen av reproduktiva patologier och kroniska gynekologiska sjukdomar.

Din läkare kan vara nephrologist, men oftast är det terapeuten och gynekolog väljer metod för att eliminera inverkan av den inflammatoriska processen hos kvinnor med cystit.

Vem är i första hand att ta itu med en kvinna - det spelar ingen roll i vilket fall som helst kommer en representant för någon av följande specialiteter hjälper dig att välja en kompetent behandling. Flickans huvuduppgift är inte att försena, men att kontakta läkaren i god tid.

Metoder för eliminering av sjukdomen

Oavsett vilken läkare som ska gå till en kvinna, kommer behandlingsplanen att vara densamma.

Först och främst kommer flickan att bli ombedd att ta test för den exakta identifieringen av patogenen. Bland de vanligaste metoderna för undersökning är:

 • blodprov;
 • urinanalys;
 • en studie om förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar;
 • sådd av biomaterial för att bestämma patogener.

Efter att ha bestämt orsakssystemet för blåsan kommer specialisten att kunna välja den nödvändiga åtgärden. Metod för behandling innebär användningen;

 • antimikrobiella medel;
 • antivirala formuleringar;
 • antibakteriella läkemedel.

Listan över allmänna rekommendationer från läkare är följande:

 • grundlig hygien hos könsorganen efter urinering och avföring
 • visar sprutning (med spridningen av den patologiska processen);
 • vägran av intimitet för behandlingsperioden
 • riklig dryck för att påskynda processen med sönderfallsprodukter
 • anslutning till en diet.

rekommendationer

Ofta, med blåsor, känner tjejerna svår smärta i underlivet, vilket intensifierar före urinering. Uppenbarelsen av ett sådant symptom måste rapporteras till läkaren, då doktorn kommer att kunna rekommendera det mest effektiva och säkra analgetiska läkemedlet som inte påverkar antibiotikans effektivitet.

Under behandlingens gång visas mottagning av de medel som möjliggör förhindrande av utveckling av en dysbakteri-sis, en sådan rekommendation är kopplad till negativt inflytande av antibiotika på tarmarna.

Varaktigheten av behandlingstiden varierar kraftigt beroende på patientens hälsotillstånd. I avancerade fall sker behandlingen av blåsans inflammation på ett sjukhus.

För att undvika sjukhusvistelse måste du konsultera en läkare vid de första symtomen på sjukdomen.

Vilken typ av läkare ska gå med blåsor till en kvinna och en man?

Lämna en kommentar 3,093

Ofta är frågan om vem som behandlar en cystitis gynekolog eller urolog tvivel. På grund av de speciella egenskaperna hos inre organens struktur är inflammation i blåsan vanligare hos kvinnor, även om det i vissa fall sker hos män och barn. Om behandling är otrolig eller fel kan cystit i akut form snabbt bli kronisk eller negativ påverka andra organers arbete och leda till komplikationer. Därför är det viktigt att ta reda på när och till vilken läkare att ansöka om misstanke om blåsor?

När ska jag se en läkare?

Det är känt att kvinnor och flickor är mer benägna till sjukdomen, eftersom honblåsan ligger något annorlunda och attackeras mer av virus, mikrober och bakterier, vilket ofta provar inflammation. I sällsynta fall uppstår cystit hos män och är nästan alltid associerad med nedsatt prostatafunktion. Ibland kan cystit utvecklas i barnet om det finns anatomiska abnormiteter i urinvägarna, där det finns ett brott mot urinflödet, eller om barnet är för länge begränsat före urinering.

För att provocera inflammation i blåsan kan slemhinna vara stress, traumas, kroniska sjukdomar, nedsatt immunitet, otillräcklig hygien och hypotermi. Misstanke om blåsan ska orsaka följande symtom:

 • smärta i underlivet
 • frekvent uppmaning att besöka toaletten, omöjligheten med full tömning och en känsla av blåsflöde;
 • lerig urin med föroreningar av blod, slem;
 • skarp smärta och brännande känsla vid urinering
 • förhöjd temperatur.

Sådana villkor är en bra anledning att besöka en läkare. Självmedicinering och fördröjning är fulla av allvarliga konsekvenser. Urgent medicinsk rådgivning är också nödvändig i fall då sjukdomen har inträffat under graviditeten eller om det finns återfall av inflammation eller cystit har uppträtt hos ett barn eller en man.

Behöver jag ett besök till terapeuten och varför?

Terapeuten är en generalist, diagnostiserar och behandlar många sjukdomar. Och den primära behandlingen för honom med symtom på blåsan är helt berättigad. Efter att ha studerat den kliniska bilden, palpation och passerar urintestet, kommer terapeuten att bekräfta eller förneka diagnosen och förskriva den nödvändiga behandlingen eller skicka till mottagningen till en smalprofilspecialist. Liknande urologiska manifestationer uppstår inte bara på grund av inflammation i blåsans slemhinna. Orsakerna till deras utseende kan vara samtidiga sjukdomar, till exempel diabetes eller hjärtproblem. Samråd med terapeuten hjälper till att upptäcka förekomsten av ett sådant förhållande.

Besöker en urolog

Diagnos och behandling av blåsan är en av urologens huvudkompetenser, eftersom hela urinvägarna och naturligtvis blåsan ingår i hans specialisering. Därför är det bäst att gå till urologen för att få vård vid behandling av blåsor från en specialiserad specialist. För att diagnostisera och förskriva en effektiv behandling utför denna läkare ett antal studier och analyser:

En sådan mångfacetterad studie av problemet gör det möjligt för urologen att identifiera orsakerna till sjukdomen, förskriva adekvat behandling med antibiotika och andra mediciner och ge alla chanserna för en snabb återhämtning. Om symtom på cystit orolig mannen, urolog bedömer dessutom patientens prostata och genomföra lämpliga tester för att utesluta förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar, eftersom dessa två faktorer är ofta orsaken till inflammation i urinvägarna hos män.

Urolog för män, vilken läkare ska ansöka om behandling av en cystit hos kvinnan?

Det är ett misstag att överväga en urolog en läkare för män. Det finns ett separat område för medicinsk vetenskap - urologi, som behandlar problem med manlig hälsa och hela urinvägarna. Urologi har flera undersektioner och en av dem är urogynekologi, som studerar sjukdomar och urologiska och gynekologiska, i synnerhet cystitis. Urologen är därför en smal specialiserad specialist och kvinnor och män kan registreras hos honom för att behandla cystit.

Gynekologen - uppgift att besöka hos en cystit hos kvinnor?

På grund av den sneda platsen för vagina och anus, liksom på grund av den breda och korta urinröret, är cystit hos kvinnor ofta smittsam och följs ofta av sjukdomar som är sexuellt överförda. Därför, med cystit hos kvinnor, tillsammans med en urolog, ges ett samråd med en gynekolog med leverans av ett smet för att studera floran.

Hos kvinnor utvecklas cystit inte bara på grund av sällsynt urinering, dålig hygien, förkylning, obehagligt underkläder, överdriven konsumtion av skadliga livsmedel och alkohol. Orsakerna kan vara inflammation i vagina, bakteriella och smittsamma sjukdomar hos könsorganen hos kvinnor. Listan över sådana sjukdomar är ganska stor, alltifrån vaginos och tröst, och slutar med gonoré och klamydia. Om det finns en obehandlad latent infektion, som får sig att känna av sällsynta manifestationer av symptomatologin, kommer blåsan ständigt att bli inflammerad. Ett besök hos gynekologen hjälper till att identifiera och behandla sådana sjukdomar, vilket hjälper till att bli av med en kvinna från blåsan.

Till sjukdomen hos det kvinnliga urinvägarna kan leda till sådana tillstånd som graviditet och klimakteriet. En sällsynt orsak till cystitis utseende hos kvinnor kan förskjutas till urinrörets vagina, då inflammation observeras efter varje sexuell kontakt. I alla ovanstående fall måste de första symtomen på cystit i en kvinna eller tjej först vända sig till en gynekolog.

Behöver jag en nefrolog?

Till skillnad från en urolog är en nefrolog specialist i en smal profil som behandlar njurens behandling. Läkaren behandlar pyelonefrit, nefrolitiasis, njursvikt och andra patologiska tillstånd. Eftersom njurarna ingår i urinvägarna som helhet kan nephrologisten i nödfall också hjälpa till vid behandling av blåsor. Men det är värt att komma ihåg att nephrologisten behandlar njurarna, och blåsans sjukdom är bättre att ta itu med urologen.

Vilken läkare kan bota cystit i en kvinna?

Rezi, brännande och smärta vid urinering kan förekomma oväntat och inte i tid. Blåsans inflammation är ett ganska vanligt problem, särskilt för det rättvisare könet. När sjukdomen försämras krävs hjälp. Det är bara inte alla som vet vilken läkare som behandlar cystit hos kvinnor. Men valet av rätt sjukvårdspersonal är mycket viktigt.

Vilken läkare behandlar en inflammerad urinblåsa hos kvinnor? Med den här frågan vänder de sig till olika kliniker för att hitta en kompetent läkare och få råd från honom om symtomen på sjukdomen och behandlingen under förföljelsen.

När ska man se en läkare

Cystitis provoceras ofta av en infektion som påverkar urinvägarna. Ibland är dess källa inflammation hos kvinnliga genitala organ, oftare - inträdet av patogener från utsidan. Underkylning kan också tjäna som provokation av sjukdomsförstärkning.

 • Det första tecknet på förekomsten av cystit är smärta och brinnande i underlivet.
 • Frekvent urinering, ständig uppmaning att tala om inflammation i det urogenitala systemet.
 • Allvarlig smärta, rezi med urinering, ibland utseendet av blodföroreningar i urinen - ett tydligt tecken på blåsor eller uretrit
 • Feber, frossa, växling av het och kall svett - sällan, men medföljande tecken på sjukdom.
 • Mörk och grumlig urin med en skarp lukt indikerar att sjukdomen har förvärrats.

självbehandling

Detta fel tolereras av många patienter som är en gång eller rädd att söka hjälp från en specialist. Förtroende för att man, med hjälp av ytlig kunskap som erhållits från Internet, råd från en apotekare eller råd från vänner och släktingar, kan bli av med en sjukdom, leder i regel till irreversibla konsekvenser.

Självbehandling är farlig eftersom det är möjligt att starta en svår form av blåsor och missa den tid som behövs för akutsjukvården. Felaktigt utförda procedurer, mediciner som inte hjälper eller manipulerar som tillfälligt släcker en utvecklingssjukdom leder till problem. Oftast måste konsekvenserna av självbehandling korrigeras av specialister som redan är på sjukhuset.

Vilken typ av läkare ska jag kontakta?

Specialister inom medicin kommer att göra en undersökning för att identifiera orsaken till denna sjukdom och ge rekommendationer för behandling av blåsan.

terapeut

Vid de första tecknen på blåsor kan du konsultera en distriktsterapeut. Först kommer denna läkare att rekommendera en undersökning, som oftast innehåller följande procedurer:

 • Ultraljud av de inre organen i genitourinary systemet;
 • allmän analys av urin och blod
 • urinanalys för bakteriologisk kultur.

Om du behöver mer forskning - läkaren kommer att utse dem.

urolog

Det antas att urologen är en specialist, till vilken män behandlas oftare. Detta är dock inte fallet. Eventuella problem med organens urinering kräver samråd med denna speciella läkare.

Eftersom cystitisen åtföljs av mycket obehagliga känslor, och du vill bli av med dem snabbt, kan du omedelbart träffa en urolog vid de första tecknen. Om du är säker på att du har "besökt" av denna sjukdom, kan du säkert gå till den här läkaren.

gynekolog

En kvinnlig läkare, när den undersöks, kommer omedelbart avgöra om det finns några problem i könsorganens område eller det är verkligen en inflammation i urinblåsan. Även gynekologen kan omedelbart svara på frågan huruvida den smärtsamma processen är resultatet av infektion från könsorganet eller sjukdomen provoceras av andra orsaker. För detta kommer läkaren att ta en swab för flora och en analys för urogenitala infektioner och STD.

Cystit i en kvinna kan uppstå som följd av sexuellt överförbara sjukdomar, dolda infektioner eller en allvarlig komplikation av flora sjukdomar (till exempel kan candidiasis spridas till urinvägarna).

För att förstå vilken typ av läkare du behöver vända dig till måste du först försäkra dig om att denna sjukdom verkligen är en inflammation i urinblåsan. Därför kommer samråd med någon av ovanstående specialister att bidra till att upprätta en korrekt diagnos.

Förebyggande av cystit hos kvinnor

För att undvika behovet av att konsultera en läkare bör du följa vissa regler för att undvika förekomst av inflammation i blåsan eller förvärringar av en kronisk sjukdom:

 • Koka inte över. Håll fötterna varma och torra, och vid låga temperaturer, försumma inte varma kläder.
 • Bli inte involverad i salta, skarpa och röka rätter. De kan orsaka sjukdomens återfall.
 • Vid de första tecknen på inflammation - smärta, förändringar i färg och struktur av urin, frekvent uppmaning att urinera - omedelbart söka hjälp från en specialist. I detta fall är självmedicinering oacceptabel, eftersom det kan provocera en komplikation av sjukdomen.
 • Med gynekologiska problem är det nödvändigt att följa läkarens rekommendationer att infektionen inte sprider sig till närliggande organ, inklusive blåsan.
 • Glöm inte överensstämmelsen med hygienstandarden och rätt teknik för att ta vattenprocedurer. Gynekologer påminner alltid om att tvätta ut ur en kvinna måste göras från framsidan till baksidan, och i inget fall tvärtom (så att du kan sätta en E. coli i vagina och blåsans mikroflora)
 • Det är nödvändigt att endast använda hygienartiklar av hög kvalitet - tamponger, dynor, servetter. Det är önskvärt att de är utan smaker, och du hade ingen negativ individuell reaktion på dem. Ofta kan sådana tillbehör orsaka inflammation hos honkönnalerna och följaktligen blåsan.

Betydelsen av korrekt diagnos och behandling

Experter hävdar att, ibland, på grund av en fel diagnostiserad diagnos behandlas patienten för en sjukdom som han inte har. För att undvika sådana misstag utses behandlingen efter en noggrann undersökning och leverans av alla nödvändiga test.

Ofta, för att inte tolerera smärta, tar patienter smärtstillande medel. Det bör noteras att med hjälp av smärta signalerar kroppen ett visst misslyckande i vissa organs arbete. Därför tar du dig bara av konsekvenserna av den inflammatoriska processen genom att ta ett bedövningsmedel. Orsaken till dess förekomst förblir oförändrad, och processen i sig kan till och med intensifiera och återkalla sig igen med större intensitet.

När du vänder dig till doktorn befriar du dig själv av ansvaret för sjukdomsutvecklingen och gör det möjligt för den behöriga specialisten att lösa ditt problem. Cure kan botas snabbt, om du inte börjar processen att utveckla sjukdomen.

Vilka ytterligare medel ska användas för att skydda dig mot sjukdomsrepetitionen, du kan ta reda på genom att konsultera en behandlingsspecialist. Varje läkare som brukar behandla cystit hos kvinnor svarar på dina frågor och ger detaljerad rådgivning om ditt problem. Om det här är en gynekolog - kommer han att berätta för dig hur man undviker komplikationer i form av cystit i sjukdomar i könsorganen. Om du söker hjälp från en urolog kommer läkaren att förklara vilka ytterligare procedurer du borde underlätta sjukdomsförloppet. Om du väljer den första behandlingen av terapeuten, måste du ta reda på om din sjukdom är en cystit.

Cystitis som läkare ska gå

Cystitis är en sjukdom där blåsan blir inflammerad. Bland kvinnor är sjukdomen ofta tillräckligt (nästan varje sekund representant för den vackra hälften av mänskligheten drabbades av det åtminstone en gång i livet). I dussintals gånger, oftare, men ändå lider män med blåsor. Gör inte ett undantag och barn av barndomen.

Tecken på blåsor

Tecken på blåsor är ganska specifika, och de manifesterar sig starkt. Dessa inkluderar särskilt:

 • frekvent urinering, vilket orsakar allvarliga och obehagliga anpassningar i patientens liv, som nu måste besöka toaletten nästan var 15: e minut;
 • förändring av urinets utseende - det blir grumligt, kan till och med uppstå en obehaglig lukt som indikerar processen att försumma.
 • smärta i området ovanför pubis (inte bara vid urinering) - ganska ofta observeras detta hos kvinnor;
 • brinnande känsla vid urinering
 • Ryggsmärta är möjlig, men inte alltid;
 • temperatur, kräkningar, illamående - allt detta kan ske i enskilda fall.

Om sådana larm föreligger ska läkaren omedelbart konsulteras. För det första är självmedicinering med blåsan full av många allvarliga komplikationer. Dessutom kan symtomen på den här sjukdomen maskera en helt annan sjukdom, vilket kräver en annan inställning till sig själv.

Det verkar som cystitis: vem ska jag kontakta?

Så du har misstankar om blåsor. Vad ska jag göra? Till vem ska du vända? Först och främst är det värt att besöka terapeuten. Efter att ha analyserat patientens klagomål kommer han sannolikt att rikta den till den expert som behandlar en cystit - till urologen. Kvinnor kommer dessutom att rekommenderas och besöka en gynekolog, för mycket ofta i företrädare för den vackra hälften av mänskligheten är orsaken till sjukdomen olika sjukdomar i könsorganet.

Endast en läkare, på grundval av en grundlig undersökning av patienten, kan göra en noggrann diagnos och förorda kompetent behandling. I synnerhet för diagnos av cystit kan följande forskningsprocedurer krävas:

 • ett allmänt blodprov - denna studie med cystit är inte tillräckligt informativ, med hjälp av vilken den kan bekräftas endast genom närvaron av en inflammatorisk process i kroppen;
 • allmän urinanalys är den viktigaste analysen för diagnos av sjukdomar i det urogenitala systemet; med blåsor till och med utseendet och lukten av urinförändringar stiger nivån av leukocyter i det och erytrocyter kan uppstå.
 • urinanalys av Nechiporenko - denna analys av det genomsnittliga urinprovet tilldelas vid abnormiteter i den allmänna urinanalysen; det gör att du kan klargöra det urogenitala systemet
 • Express-test (remsor) - moderna forskningsmetoder som tillåter att detektera nitrit i urinen (bildas under inflytande av patogen flora), samt att bestämma nivån av protein och leukocyter;
 • ultraljud;
 • sådd urin;
 • cystoskopi - när urinröret och urinblåsan visualiseras med hjälp av en speciell enhet - ett cystoskop; förfarandet med tanke på dess traumatism och möjligheten att fungera som utlösare för smittspridning är förbjuden att utföra i händelse av en akut process.

Hur behandlar läkare cystitis?

Efter att ha hört berättelser om vänner om hur läkare behandlade cystit, börjar patienterna ofta ta antibiotika och andra mediciner på egen hand. Och i princip försvinner symtomen snabbt. Men denna självbehandling utan tillsyn av en urolog

i de flesta fall leder helt enkelt till att sjukdomen blir en latent kronisk form. Behandling av det på detta stadium blir längre och svårare. Och till doktorn bör de oberoende patienterna som ett resultat ändå ta itu med, trots allt överkylning och försvagning av immunitet i detta fall kommer att fungera som utlösare för en förvärring av sjukdomen och förekomsten av utarmande symtom.

Så urologen bör behandla cystitbehandlingen. I de fall då patienten ger patienten ett stort besvär, föreskriver specialisten antibiotika och sulfonamider, som har ett mycket brett spektrum av åtgärder utan att vänta på resultaten från testen. När resultaten är klara får läkaren möjlighet att anpassa behandlingen, göra den mer riktade och riktade. För att lindra smärta kan patienter förskrivas sådana läkemedel som till exempel Monural eller Sedural. I vissa (sällsynta och svåra) fall är kirurgisk ingrepp nödvändig.

Underlätta patientens tillstånd med cystit och bidra till snabb återhämtning av följande aktiviteter:

 • termiska procedurer - torr värme, varma bad och kompressor - allt detta kan avsevärt lindra patientens tillstånd, inte samtidigt behandling.
 • en riklig dryck - det hjälper till att tvätta ut patogener från blåsan;
 • vila och vila på sängen (om möjligt)
 • Undantag från kosten av feta, salta, kryddiga, stekta livsmedel, såväl som alkohol;
 • användningen av tranbär (det är bättre i form av en mamma);
 • användningen av infusion av björnbär, hästslag, cowberryblad (förutsatt att det inte finns någon allergisk reaktion på ingredienserna).

Ofta förvärras cystit hos gravida kvinnor. När de hittar de första tecknen på sjukdomen, måste de omedelbart konsultera en läkare, eftersom behandlingen av kvinnor under barnets barndom har sina egna egenskaper. För det första är det extremt svårt för sådana patienter att ta antibiotika. Lyckligtvis finns det i moderna läkemedel många metoder som tillåter behandling av gravida kvinnor utan att skada fostret. Tal, i första hand handlar om immunitetsstärkande åtgärder och instillation av blåsan.

Som regel, med korrekt behandling och prestanda av alla recept, sker cystit inom 10 dagar. Prognosen i detta fall är mycket fördelaktig. Emellertid kan sjukdomen, som på grund av sin förekomst ofta är inte allvarliga, utan en ordentlig del av läkare övervakning ge allvarliga komplikationer såsom interstitiell cystit (där inflammation påverkar muskelskiktet av blåsan, så att kroppen krymper, vilket kan att orsaka behovet av transplantation), pyelonefrit (njurinflammation) eller hematuri (blödning, vilket i allvarliga fall kan kräva en blodtransfusion).

Kan jag bota cystit själv?

Cystitis är en ganska insidious patologi, som i avsaknad av adekvat behandling kan gå i kronisk form, fylld med ganska allvarliga konsekvenser. Därför, när det finns karaktäristiska symtom på inflammation, försök inte att besöka en läkare. Efter att ha satt testerna kommer det att vara känt vilken patogen utlöste sjukdomsutvecklingen och hur man bekämpar den. Och då, med strikt överensstämmelse med medicinska rekommendationer, inom en vecka blir det möjligt att bota cystit i hemmet.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

Att veta vilken läkare som ska behandla en fattig kvinna med blåsor är nyckeln till att snabbt bli av med lidande. Cystitis refererar till en extremt obehaglig infektiös inflammation i blåsan med lätt igenkänliga symtom.

En stark brinnande känsla och en känsla av att du brutit glas i blåsan efter varje resa till toaletten, en ständig önskan att besöka de sista och några olyckliga droppar vid utgången - kända symtom?

Typer av sjukdom och bidragande faktorer

Manifestationer av cystit är mycket karaktäristiska, de är svåra att förvirra med något annat. Kvinnor lider av det mycket oftare än män, men enligt vissa rapporter förekommer infektion exakt från det starkare könet. Detta beror på fysiologins särdrag, eftersom kvinnlig urinrör är mycket kortare än hanen.

I det normala tillståndet bör det förbli sterilt. Patologier orsakar mekaniska trauma och infektiösa medel. I medicinsk praxis utmärks följande typer av blåsor:

 • primära,
 • sekundära,
 • skarp,
 • kroniska,
 • infektiös,
 • icke-infektiöst.

Alla kan kombineras med varandra. Kvinnor som lider av kronisk blåsan vet vanligtvis vilken läkare de behöver gå till. Situationen är mer komplicerad med den primära akuta arten.

Följande faktorer bidrar till utvecklingen av cystit:

 • hypotermi,
 • mekanisk trauma av blåsan,
 • kroniska gynekologiska sjukdomar i anamnesen,
 • foci av inflammation i kroppen,
 • dålig hygien.

symptom

 • en ständig önskan att gå på toaletten,
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan,
 • skarpt snitt vid slutet av urinering,
 • Närvaron av blod i urinen (vilket ger den senare en brunaktig nyans eller synlig på toalettpapper)
 • grumlighet i urinen,
 • smärtor i underlivet,
 • ökad temperatur (med svåra former).

Vilken läkare behandlar cystitis?

I akut cystitis, som inte ger liv och mörkar varje existensdag, är det nödvändigt att springa till urologen. Bland andra viktiga studier måste han utse:

 • Ultraljud i bukhålan, urinblåsan och njuren;
 • allmän analys av urin;
 • Urinanalys för bakteriologisk kultur och känslighet mot antibiotika.

Detta är nödvändigt för diagnosminimum. Dessutom kan en specialist skriva anvisningar för:

 • ett allmänt blodprov,
 • analys av urin av Nechiporenko,
 • cystoskopi.

Det är viktigt att förstå att behandlingen bör startas först efter de genomförda studierna. Det är nödvändigt att identifiera orsaksmedlet för infektion och att vidta riktade åtgärder i sin relation. Med det spontana intaget av antibakteriella läkemedel och antibiotika finns det en signifikant sannolikhet för att patogenens resistens mot detta läkemedel utvecklas.

I framtiden kommer behandlingen av sjukdomen att bli ännu svårare. Antibiotika är nu allmänt tillgängliga. Men de måste användas medvetet och under överinseende av en specialist.

behandling

Läkaren är installerad och vad ska han utse? Med en primär infektion och akut cystit kommer ordstödet att ordineras så mycket som möjligt.

Rekommenderad riklig dryck, diuretika. En bra effekt:

 • tranbärsjuice,
 • urologiska avgifter,
 • njure te,
 • blåbärsmor.

Varmt badrum och alla liknande procedurer, inklusive varmvattenflaskor på bukhålan, kan endast tas om läkaren utses.

Tabletter och antibiotika

Om sjukdomen är infekterad, bekräftas genom analys, så kommer du troligen att behöva ta ett antibiotikum:

 • gruppfluorkinoloner - tsifran, norfloxacin;
 • fosfomycin (monural);
 • nitrofuran (furadonin, furagin).

En av de mest populära antibiotika som föreskrivs för behandling av nedre urinvägarna är Monural. Trots det faktum att vissa droger, till exempel Furagin, säljs fritt utan recept, måste man vara medveten om effektiviteten av åtgärder och kompatibilitet med andra typer av behandling.

Med svår smärta kan spasmolytika och smärtstillande medel förskrivas:

Urologen kan rekommendera flera droger som ger en bra kumulativ effekt:

Mottagning av immunmodulatorer och läkemedel med liknande farmakologisk effekt i frånvaro av kontraindikationer är inte bevisad i medicinsk praxis. Även om dessa droger vanligen är mycket dyra, är deras effektivitet inte alltid motiverad.

Växtberedningar

En bra effekt i kronisk cystit är mottagandet av lämpliga växtbaserade avgifter. Också föreskrivna diuretika. Patienter rekommenderas att dricka mycket för att snabbt avlägsna patogen mikroflora.

Från apotek kan örter rekommenderas:

 • tranbärblad,
 • fälthästslag,
 • mjölon,
 • brygga bär av tranbär i någon form, optimalt i form av mors.

På droger av vegetabiliskt ursprung bör inte läggas på speciella förhoppningar, men som en del av komplex terapi kan de få viss effekt. Det viktigaste är att fastställa orsaken till utseende eller förvärring av blåsan. Placebo-effekten avbröts inte heller.

diet

Vid behandling av cystit är kost inte den sista faktorn. Det rekommenderas en riklig dryck, så att infektionen tvättas aktivt ur blåsan. Det är mycket att dricka, att klä av vädret på ett adekvat sätt, att observera sexuell hygien och rekommendationer från en läkare av en dietist - det är nyckeln till en snabb botemedel.

Definitivt bör uteslutas från kosten:

Liv utan smärta kommer att vara en trevlig följd av små livsmedelsrestriktioner.

Nästan säkert kommer en urolog att råda dig att konsultera en gynekolog. Rådet bör inte försummas, och de befintliga kroniska sjukdomarna behandlas bättre för att undvika. Var frisk och gråt inte från smärta, en kompetent specialist tar snabbt bort alla symtom.

Till vilken läkare att ta itu med en cystit hos kvinnor

Frågan om vilken läkare som ska gå med cystit har förmodligen inträffat före många patienter som tidigare inte visste någonting om denna sjukdom. Från rätt beslut beror på hur snabbt försvann obehagliga symptom och återhämtningen kommer att komma. Cure kan botas endast av en specialist. Och även om denna sjukdom är väl studerad och förekommer ganska ofta, är valet av läkare fortfarande ett problem för vissa patienter.

I vilka fall behöver jag hjälp från en läkare

Om cystitisen har en kronisk form, är patienterna redan medvetna om vilka läkare som ska konsultera vid symptom. Annars kan de som står inför sjukdomen för första gången och kan fortsätta i akut form, göra det.

Sådana personer bör uppmärksamma närvaron av följande känslor:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • känner att blåsan inte har tömt helt efter att ha gått på toaletten;
 • resi och smärta vid slutet av urinering;
 • utseendet av blod i urinen;
 • smärta i underlivet.

Sådana manifestationer kan indikera närvaron av infektion i könsorganen och utvecklingen av ett antal sjukdomar. Å andra sidan kan de också uppstå på grund av helt oskyldiga skäl. Till exempel kan de obehagliga känslorna som beskrivs ovan härröra från enkel hypotermi, en allergisk reaktion på hygienprodukter och andra liknande orsaker. Men det betyder inte att du bara kan uthärda dem.

Sjukdomar som blåsor uppträder ofta som konsekvenser av en annan allvarligare sjukdom. Och för att säkert bli av med det, behöver du veta vem som läker cystit, och i tid för att kontakta rätt specialist.

Än terapeuten kan hjälpa till

Om patienten inte är säker på vilken läkare som ska använda för blåsor - kan du säkert gå till terapeuten. Han är specialist på ett brett område, som har kunskaper inom olika områden av medicin. I vårt vårdsystem är det terapeuter, i de flesta fall som utför den primära undersökningen av patienten och upprättandet av en preliminär diagnos.

 • att studera den allmänna kliniska bilden;
 • utföra palpation för att identifiera smärtsamma områden i kroppen;
 • utse urinprov.

Efter dessa händelser kan terapeuten bekräfta eller utesluta förekomsten av cystit och dra en preliminär slutsats om orsakerna till dess förekomst. I enkla fall kan han själv ordinera behandling, men oftast hänvisar terapeuter patienten till ett samråd för läkare med en smalare specialisering.

Försumma terapeuternas råd är inte värt det. Symtom som liknar blåsan kan observeras i sjukdomar som inte är relaterade till genitourinärsystemet. I synnerhet kan de orsaka kardiovaskulära sjukdomar eller diabetes mellitus. Ofta är det doktorn av en bredare profil, som är terapeuten, som kan koppla den befintliga symptomatologin med dessa sjukdomar.

Urolog eller gynekolog?

Denna fråga uppstår oftast hos kvinnor som har märkt blödningar i deras kroppar. Människor som är långt ifrån medicin är ofta inte helt tydliga, en gynekolog eller urolog bör behandla cystit. Många kvinnor och flickor har en fördom att en urolog är en rent manlig läkare, precis som en gynekolog handlar uteslutande med kvinnliga sjukdomar. Till ett missförstånd om vilken läkare som behandlar cystit hos kvinnor leder ofta till det faktum att många anser att denna sjukdom är rent kvinnlig. Faktum är att de på grund av deras anatomiska egenskaper ofta lider av cystit. Men denna åsikt är felaktig.

Urologen kommer att behöva utforma sådana studier:

 • blodprov;
 • urinanalys;
 • cystoskopi;
 • Ultraljud av det urogenitala systemet.

Kvinnor utöver ovanstående utför även forskning för att identifiera dysbios i skeden. Komplexet av dessa åtgärder kommer att göra det möjligt att ta reda på vilka orsaker som orsakade den inflammatoriska processen i genito-urinorganen.

Efter att ha utfört de nödvändiga testen kommer läkaren att kunna fastställa orsaken som orsakade sjukdomen och förskriva behandlingen.

En urologs behandling betyder emellertid inte att med en cystit hos kvinnor behöver en gynekolog inte ett samråd. Med en sådan sjukdom som cystit måste en gynekolog nödvändigtvis undersöka kvinnan, speciellt om den orsakas av vaginos, candidiasis, gonorré eller andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Andra specialister

Cirkeln av specialister som ska behandlas med cystit innefattar en terapeut, urolog och gynekolog.

Samråd med dessa specialister är ganska tillräckligt i de allra flesta fallen. Det kan dock finnas situationer när du kan behöva hjälp från en annan läkare.

Behandling av blåsan kan innebära:

 1. Kirurg. Kirurgisk ingrepp kan vara nödvändig i fall där kvinnor har en anatomisk abnormitet, vilket är att urinröret är för nära skeden eller öppnar direkt in i den. Detta är orsaken till långlivade infektioner. Indikation kan också vara närvaro av polyper i blåsan.
 2. Immunologen Till denna läkare är det meningsfullt att tillämpa i de fall då de genomförda studierna inte kunde ge ett tydligt svar på vad som orsakar förekomsten av blåsan. Det är möjligt att orsaken till sjukdomen kan vara en allergisk reaktion, som hjälper till att identifiera denna läkare.

Vilken läkare behandlar cystitis?

Cystitis är en av de vanligaste sjukdomarna hos kvinnor, det är mindre vanligt bland barn och män. En sådan inflammation i blåsan med sina symtom sätter ofta ett dödläge i de flesta människor, för omedelbart uppstår frågan: vilken läkare ska behandlas med blåsor?

Frekventa resor till toaletten, smärta vid urinering och i underlivet - allt detta kan verka som symtom på någon sexuellt överförd infektion eller banal hypotermi. I själva verket är cystit ofta en följd av en annan sjukdom, eventuellt infektiös, vilket kräver komplex behandling av de sanna orsakerna till sjukdomen. Därför bör du veta vilken läkare som ska gå med utseendet av symtom på blåsan.

terapeut

För diagnos av någon sjukdom krävs kunskap inom olika områden av medicinsk kunskap. Detta är som regel ockuperad av en allmänläkare. Det givna institutet hos oss är underutvecklat, och sådana funktioner är tilldelade till terapeuten. Det här är läkaren du vill vända dig till först.

Terapeuten är en specialist som behandlar diagnosen av en sjukdom i de första etapperna. Först kommer han att samla en fullständig historia av dina symtom, hålla palpation och skicka för att klara vissa tester. Bland de viktigaste föreskrivna testerna är i detta fall ett allmänt urintest. Baserat på de utförda procedurerna kommer läkaren att kunna bestämma närvaron eller frånvaron av cystit och, viktigast av allt, orsakerna till förekomsten. När allt kommer omkring blir det ofta en följd av diabetes, kardiovaskulära sjukdomar eller könsorganssjukdomar.

Beroende på resultatet av denna diagnos bestämmer terapeuten vilken läkare som söker en smalare specialisering.

gynekolog

Många kvinnor med utseende av symtom på blåsans inflammation går omedelbart till gynekologen och tänker på att den här specialisten behandlar eventuella problem med "småbäckenet". Detta är delvis felaktigt. Att ta itu med gynekologen följer när cystit blir en följd av könsorganssjukdomar. Dessa innefattar i synnerhet vaginos, candidiasis, klamydia, gonorré, etc. Otillbörlig behandling av de listade sjukdomarna kan orsaka en periodisk förekomst av blåsan. Vilken läkare i detta fall kommer att vara den första som överklagar? Om du är medveten om din förutsättning för sexuellt överförbara sjukdomar kan du hoppa över en resa till terapeuten, eftersom en gynekolog kanske kan ordinera samma allmänna test.

Gynekologen utför diagnostik med hjälp av standardprocedurer: visuell inspektion av könsorganen i fåtöljen, swabs på floran och sexuellt överförda infektioner, liksom transvaginal ultraljud. För att bota cystit måste du först bli av med de första orsakerna till sitt utseende (i detta fall infektion).

En annan orsak till cystitis utseende, som kan avslöja en gynekolog, är urinrörets onormala placering (för nära slidan). Detta kan leda till ganska frekventa inflammationer i blåsan, vilket kommer att bli särskilt uttalat efter samlag. Det är möjligt att bli av med denna sjukdom endast med hjälp av kirurgisk ingrepp.

urolog

Om män har problem med köns- och urinvägarna leder omedelbart till en urolog, så anser kvinnor att det här är enbart en manlig läkare, vilket utan tvekan är fel. Det bör omedelbart förstå att urologi är ett fält av medicin som utöver det manliga reproduktionssystemet behandlar urinvägs- och binjurproblem. Blåsan är urinvägens huvudsakliga organ, så kampen mot blåsor är en direkt funktion hos urologen. I princip kan en resa till denna specialist ersätta den första resan till terapeuten, vilket kommer att bli ännu mer korrekt, eftersom han omedelbart kan känna igen om patienten har en cystit eller en sjukdom som liknar honom i symptomatologin.

Traditionella förfaranden för att diagnostisera cystit i en urolog är:

 • allmänna blod- och urintester,
 • Ultraljud av urinvägarna,
 • biokemisk analys av urin,
 • bakteriekultur,
 • en studie av urinflödet,
 • undersökning av blåsans slemhinnor (cystoskopi).

Det komplicerade tillvägagångssättet för behandling av blåsan anses vara obligatoriskt, det gör det möjligt att bedöma kroppens och dess enskilda organs allmänna tillstånd för att identifiera orsakerna till inflammation och förskriva rätt behandling. Cystit hos män kräver en obligatorisk undersökning av tillståndet hos prostatakörteln, liksom förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar, vilka är de vanligaste orsakerna till inflammation. För kvinnor kommer urologen att råda utöver att ta itu med gynekologen, speciellt om en cystit har kronisk form.

immunolog

I de fall då diagnosen inte avslöja reproduktionssystemets sjukdomar eller urinrörets otillbörliga plats, liksom andra uppenbara orsaker, bör du kontakta immunologen. Det är denna specialist som kan ordinera ett immunologiskt blodprov, liksom andra studier för att bestämma orsakerna till blåsan, och sedan ge ett kvalificerat samråd och ordinera nödvändiga droger.

Cystitis i barnet

Sjukdomen av detta slag ger omedelbart upphov till föräldrarna den rimliga frågan: "Vilken läkare behandlar cystit hos barn?" Endast en urolog kan göra en sådan diagnos. För diagnosen kommer det att finnas tillräckligt med symtom som t ex vanlig urinering, liksom ett allmänt urintest. Behandling av inflammation hos barn är mer sparsam. Det inkluderar till exempel massage. Revealing orsakerna till sjukdomen verkar också enklare på grund av egenskaperna hos fysisk utveckling till skillnad från vuxna. Om ett symptom finns kan du kontakta barnläkaren, men i vilket fall som helst kommer han att vara tvungen att skicka dig till urologen för att klargöra diagnosen.

Det bör också noteras att en person som inte går till en specialist och fattar ett beslut om att ta antibiotika själv kan tillfälligt bli av med symptomen på inflammation, men av anledningarna till hans utseende utan specialist - aldrig. Därför är det så viktigt att söka hjälp från en läkare i tid.