Huvud
Förebyggande

Preparat vid behandling av blåsning och pyelonefrit

Infektionssjukdomar i det genitourinära systemet har många liknande symtom. Pyelonefrit och cystit, som de vanligaste sjukdomarna som uppstår på detta område, är det svårt för patienten att skilja mellan sig. Eftersom de provoceras av samma patogen är symtomatologin hos sjukdomarna nästan lika. Men man borde också veta om de olika egenskaperna hos var och en för att så snabbt som möjligt kunna bestämma behandlingen och bota sjukdomen.

Allmän information om sjukdomar

Pyelonefrit är en infektion i njurarna med patologiska bakterieorganismer. Proverar utvecklingen av sjukdomen E. coli. Det utvecklas stigande från könsorganen eller tarmarna. Vidare går det in i urinröret, urinblåsan, urinvägarna och i slutändan njurarna. Om en person är frisk, kommer infektionen som har kommit in i genitourinary systemet att utsöndras tillsammans med urinen från kroppen. När något hindrar urinflödet - en onormal utveckling av organen, närvaron av konkrement, en förstorad prostata - blir infektionen mer aktiv. Dessutom är metoden för infektion blodflödet från det infekterade organet.

När graviditeten ökar risken för att få pyelonefrit..

Patienterna står i riskzonen:

 • med nedsatt urinfunktion
 • under graviditeten
 • lider av diabetes mellitus
 • med promiskuöst samlag och utan ordentligt skydd
 • med problem i immunförsvaret.

Cystitis manifesterar sig som en inflammatorisk process som utvecklas i strukturen av blåsans inre vävnader. Patologi är typisk för kvinnokroppen på grund av fysiologiska egenskaper, män blir bara sjuka i 0,5% av fallen. Ur sitt ursprung är det också smittsamt. Patologiska organismer går in i blåsan genom urinröret från tarmen.

Riskgruppen består av personer:

 • med problem med blodcirkulationen genom strukturen i blåsan och bäckenorganen;
 • som har ofta förstoppning
 • föredrar snäva kläder och underkläder;
 • med nedsatt immunförsvar
 • under klimakteriet;
 • med diabetes mellitus.
Tillbaka till innehållet

Liknande symptom

Patienterna kan förväxla manifestationer av cystit och pyelonefrit, eftersom de är mycket lika. Symtom som sammanfaller är:

 • En person känner en lust att hantera ett litet behov oftare än vanligt.
 • Smärta i ländryggsregionen observeras.
 • Obehagliga känslor i könsorganet.
 • Urinering uppstår med smärtsamma förnimmelser.
 • I urinen bestäms patologiska mikroorganismer och leukocyter.
Tillbaka till innehållet

Distinguishing tecken på cystit och pyelonefrit

En uppenbar skillnad mellan cystit och pyelonefrit är den olika lokaliseringen av smärtssyndromet. När bäckenet är inflammerat känns smärtan i underlivet. Om infektionen har spridit sig till blåsan, känner en person en ryggsmärta i nedre delen av ryggen. Utvecklingen av pyelonefrit kännetecknas av feber och utseende av illamående, frossa och brist på styrka. Med cystit är sådana symtom frånvarande. Skillnader kommer att märkas i analysen av urin, eftersom inflammation i njurarna leder till en förändring av dess sammansättning. Med cystit observerar patienten en liten mängd utsöndrad vätska under urinering, för pyelonefrit är detta inte typiskt. Dessutom finns proteinpartiklar i urinen, men om en person har pyelonefrit kommer deras antal att vara mycket större än med cystitis.

Distinguishes pyelonefrit från cystit är att det kan gå in i kronisk. Kronisk inflammation i njurarna sker om behandlad pyelonefrit inte på läkarens rekommendationer, eller för att klara de akuta manifestationerna, att inte fortsätta behandlingen. Vid kronisk sjukdom kommer patogener att förbli i njurehålan. Den kroniska banan av sjukdomen manifesteras av trubbig smärta i ländryggsregionen. Dessutom kommer exacerbation av kronisk pyelonefrit och symptomatologi att bli mycket mer uttalad.

Behandling med antibiotika och andra droger

Ett visst läkemedel administreras efter att patienten genomgår en uppsättning diagnostiska förfaranden. Dessutom väljes antibiotika för pyelonefrit och cystit, beroende på kroppens individuella reaktioner mot droger, patientens vikt och ålder. Eftersom orsakssambandet till sjukdomar är detsamma används läkemedel ofta samma. Det allmänna systemet för att ta tabletter i behandlingen är följande: 2 veckor (med en stabil form - 6) tar patienten medicinen enligt det strikt beskrivna schemat. I kombination med dem används droger som behandlar inflammatoriska processer, bedövar och lindrar spasmer. En och en halv och en halv efter behandlingen tas ett andra urinprov för att få reda på hur effektivt patientens medicinering behandlas. Efter antibiotika är det nödvändigt att återställa tarmmikrofloran. Patienterna är förskrivna piller innehållande laktobaciller.

Rekommendationer för förebyggande av sjukdom

Förebyggande åtgärder är enkla och kommer att vara användbara både för att undvika cystit och för pyelonefrit. För det första är det nödvändigt att hantera småbehov oftare. Detta kommer att förhindra utvecklingen av patogena bakterier i blåsan. För det andra upprätthåller dagligen kroppens vattenbalans. Vätskan kommer inte att låta urin stagnera. För det tredje är det viktigt att du inte överkolar, för att kyla utlöser patologiska processer i njurarna.

Pyelonefrit och cystit

Det finns ingen kvinna i världen som inte har upplevt minst en gång en stark och brännande smärta vid urinering. Enligt statistiken finns ingen person som inte klagade på ryggont eller inte lider av njursjukdom. Sjukdomar i urinsystemet tar första plats bland våra århundrades populära patologier. Det är det genitourära systemet som främst lider av en snabb livsstil, från brist på sömn, dålig näring och från konstant stress.

Bland de kända patologierna är cystit och pyelonefrit. För att inte lida, eller snarare, inte lida av dessa sjukdomar och, viktigast av allt, att inte tillåta övergången till det kroniska skedet, är det nödvändigt att försvara sig med information och starta den medicinska processen och förebyggande åtgärder i tid. Så vad är patologins data?

Allmän presentation av sjukdomar i urinröret

Infektionsinflammatorisk process av blåsans slemhinnor med en symptomatisk bild av brännskador i urinröret, frekventa och ringa begär av urinering kallas cystitis. Slemhinnans inflammation orsakas av en mängd olika endogena och exogena faktorer. De vanligaste smittämnena är kockflora, mindre ofta E. coli och opportunistisk svampinfektion. Inflammation kan ge upphov till allvarlig hypotermi eller förgiftning med gifter.

Pyelonefrit är en patologi hos njurarna, nämligen inflammation i njurkopparna och bäckenet. Denna sjukdom i form är indelad i två typer: akut och kronisk. Och även uppdelad i ensidig och tvåsidig typ. Varje form kännetecknas av en viss symtomatologi. Den kliniska manifestationen av varje formulär har sin egen bild. Enligt statistiska studier är pyelonephritis vanligare hos kvinnor. Deras anatomiska design skiljer sig från urinröret. Hos kvinnor, en kort urinrör, främjar den snabb infektion i urinblåsan. Vidare, enligt det stigande systemet rör det inflammatoriska medlet upp i urinema till njurarna.

Orsaker till njure och urinblåsan

För förekomsten av cystit bör vara två faktorer: smittämnet och vissa villkor. Vilken typ av agenter finns det? Infektiösa patogener är av mikrobiellt, viralt och giftigt ursprung. Stafylokocker, streptokocker, Gonokocker, opportunistiska svampar, Klebsiella och kemiska gifter eller toxiner av infektionssjukdomar såsom hepatit, salmonella, brucellos och botulism många andra sjukdomar, är indirekta medel som orsakar inflammation i urinblåsan.

Indirekta orsaker inkluderar kroniska sjukdomar i interna organ. Och förutsättningarna för sjukdomsutvecklingen inkluderar svår hypotermi, minskad immunitet och ett ökat allergiskt hinder.

Listan över faktorer som predisponerar utvecklingen av pyelonefrit innefattar de ovanstående smittämnen som orsakar inflammation i blåsan. Detta förklarar det nära sambandet mellan dessa patologier i urinvägarna.

Men till dessa läggs en hel lista med skäl, nämligen:

 • anatomisk patologi i ureteral, njurbäcken och kopp;
 • onormala intrauterina förändringar i genitourinärsystemet hos fostret, som härrör från mammors virus- eller infektionssjukdomar under graviditeten;
 • allergiska reaktioner på en mängd olika medel;
 • frekvent tonsillit, tonsillit och laryngit;
 • ARI och ARVI;
 • godartade eller maligna tumörer av loaches och koppar;
 • njurar tuberkulos
 • obehandlade venerala sjukdomar;
 • förgiftning med gifter och kemikalier;
 • mekaniska stötar i njurens utskjutning;
 • obehandlad cystit
 • långvarig behandling med starka antibiotika;
 • kemoterapi och sepsis.

Specifik symptomatologi

Karakteristiska tecken på cystit är frekvent och mager urinering med brännande känsla i urinröret och urinblåsan. Efter tömningen intensifierar den brännande känslan. Om inflammatorisk behandling inte behandlas i tid, kan konsekvenserna vara allvarliga. I det här fallet kan en mikrobiell infektion påverka alla lager av blåsan, helt upp till dess perforering. Till dessa symtom läggs smärtssyndrom i den suprapubiska regionen och bäckenorganen. I urinen förekommer vener av färskt blod och pus. Urins färg blir mörkbrun. Symtom på perforering kännetecknas av svår smärta och en skarp buk.

Akut pyelonefrit känne symptomatisk triad som galopperande hög temperatur till 40 grader, smärta i njuren projektion strålar ut mot korsryggen och en stark frossa, särskilt på natten. Den kroniska formen av inflammation i interstitiell njurvävnads koppar och bäckenet inte rika symptom, symptom knappa - kränkning tilldelning dagliga dosen av urin. I det akuta skedet av kronisk form av hela manifest symtom på akut inflammation. kan ofta illamående och kräkningar, och allmän sjukdomskänsla.

diagnostik

Diagnostisera inflammation i blåsan är inte svår. Allt är baserat på en klar klinisk bild, på patientens klagomål och på allmänna urintester. Mängden urin under tömningen är mager, det visar ett stort antal mikrober, leukocyter, protein, slem och röda blodkroppar. I fallet med cystografi är blåsans slemhinna förtjockad och inflammerad, och även sår som är täckta med en vit film kan detekteras under vävnadsaccretioner.

För att diagnostisera pyelonefrit, åtföljs anamnesis av klagomål av generell svaghet, temperatur, frossa och illamående. För att bekräfta diagnosen måste du utföra en instrumentell och laboratorieundersökning. Ultraljud, MRI och beräknad tomografi tilldelas omedelbart efter att patienten har behandlats för vård och har anamnesis. I den allmänna analysen av urin finns en ökad nivå av leukocyter, proteiner och erytrocyter. För att klargöra orsakssambandet hos sjukdomen är det nödvändigt att såga definitionen av ett inflammatoriskt medel. Det är mycket viktigt att skilja kronisk inflammation i njurarna från akut njursvikt.

Att klargöra diagnosen utförs med en differentiell diagnos av sjukdomar såsom pyelitis (inflammation i en eller flera av njurbäckenet), nyper intervertebral nerv, traumatiska komplikationer efter kontusion njurar och urinsystemet cancer och bäckenorganen.

Behandlingsschema

Behandling av båda patologierna består i integrerad användning av läkemedel, nämligen:

 • utnämning av antibiotikabehandling
 • användning av antispasmodik;
 • en oumbärlig inkludering i systemet med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel;
 • Använd te på basis av phytoncides;
 • kost och tungdryck (upp till 1,5 liter per dag).

För att uppnå positiva resultat med njurar och blåsor, rekommenderar nefrologer ofta cyston. Läkemedlet är baserat på medicinska örter och kemikalier. Det rekommenderas för sjukdomar i urinröret och urolithiasis. Stark antibakteriell effekt eliminerar inflammatoriska och smärtsymptom inom 24 timmar, den kroniska processen behandlas inom en eller två månader.

Beredningen innehåller följande örter: didimokarpus stebelnyh (Didomocarpus pedicellata), saxifrage tunga (Saxifraga lingulata), madder serdtselistnaya (Rubia Cordifolia), hudutslag filmliknande (CYPERUS SCARIOSUS), solonotsvet gritty (Achyranthes aspera), onosma flera delar (Onosma bracteatum) och Vernon Aska ( Vernonia cinerea). Alla växter har antimikrobiella och antispasmodiska effekter. I utnämningen av läkemedlet måste du noga studera bruksanvisningen för att undvika biverkningar av en överdos, inkompatibilitet med andra läkemedel och allergier.

sammanfattning

Sjukdomar i urinröret leder till njursvikt, vilket i sin tur inaktiverar alla vitala system i människokroppen. Inflammation i urinblåsan och interstitiell vävnad i njurbäckenet och koppar hör till en grupp av allvarliga sjukdomar, så de måste behandlas omedelbart och kontinuerligt genomföra förebyggande åtgärder.

Cystitis eller pyelonefrit?

Cystitis och pyelonefrit hos personer som kallar förkylning under midjan. Båda sjukdomarna är huvudsakligen bakteriella och påverkar organen i det genitourära systemet. Drivkraften för utveckling av sjukdomen blir ofta hypotermi som en skarp singel, och en liten men permanent. Cystit och pyelonefrit provocera inflammation genitala bäcken, bukhålan. I teorin, med en ström blod bakterier kan komma in i urinblåsan och njurbäckenet från var som helst, till exempel, av tonsiller i fall av angina. Någon faktor som reducerar immunitet (graviditet, menopaus, överdriven träning, förgiftning) automatiskt ökar chanserna att "bara under bältet" i akut eller kronisk form.

Allt utan undantag är urologiska sjukdomar hos kvinnor mycket vanligare än hos män. Anledningen - i särdragen i den anatomiska strukturen hos kvinnliga bäckenorganen. Hos kvinnor är urinröret kortare och det finns ytterligare tillgång till kroppen genom slidan. Detta är med stor framgång åtnjutande av många oinvidda gäster, som tillhör riket av bakterier, protozoer och svampar.

Cystitis och pyelonefrit - vad är skillnaden?

Hur skiljer man cystit från pyelonefrit? Först av allt, i stället för lokalisering av smärta. Med blåsor gör buken alltid ont, det vill säga den plats där blåsan är belägen. Med pyelonefrit har smärtan en spill-over karaktär och är koncentrerad i nedre delen av ryggen. Om inflammationen är ensidig, gör den ont på sidan av lesionen. Om bilateralt är smärtan höljd i naturen. Nyfiken är att små barn, där andelen organ och kroppar är olika, lider av njurinflammation från buksmärtor (njurarna ligger direkt vid bukväggens baksida). Hos vuxna kan smärta bestrålas längs nervstammarna - med cystit i benet, med pyelonefrit - mellan revbenen i sidan och in i bröstkorgen.

Om kyckling och ägg

Pyelonefrit och cystit är ofta relaterade sjukdomar, varav den ena drar den andra. Om den första utvecklar cystit, kan njureinfektion stiga med blodflöde och på grund av vesicoureteral reflux - ofrivillig urin från urinblåsan till urinläkaren. Om infektionen går nedåt kan den lätt komma in i urinblåsan från inflammerad njure. Det första sättet är mer karakteristiskt för kvinnor, det andra sättet för män.

Förekomsten av sjukdomar är inte densamma. Enligt statistiken hade 95 procent av kvinnorna och cirka 25 procent av män cystitis minst en gång i livet. Enligt pyelonefrit är siffrorna mer blygsamma - det påverkar 20% av kvinnorna och 8% av det starkare könet. Cystitis börjar vanligtvis alltid med en akut fas, och då saknas adekvat behandling i kronisk form. Pyelonefrit kan mycket väl vara asymptomatisk från början, åtföljd endast av periodisk ryggsmärta, en liten temperaturökning och mindre urineringstörningar. Med cystit, stiger temperaturen sällan över 37 °, med pyelonefrit är allt beroende av sjukdomsformen och omfattningen av vävnadsskada.

Morfologi av sjukdomar

Morfologiskt cystit - inflammation i inre epitelet i urinblåsan, medan pyelonefrit påverkar både slemhinnorna i renala tubuli, och parenkymal vävnad, som bildar det infiltrerar, abscesser och ytterligare bidra till dess fibrotisk degeneration. I njuren, har en process en malign natur, leder till allvarlig intoxikation orsakas både av den inflammatoriska processen och dess vitala funktioner patogener och uremi - kronisk förgiftning toxiner organism som inte hanterar patienten njuren att utsöndra urin. Om båda njurarna påverkas kan omfattande pyelonefrit bli ett verkligt hot mot livet. Det leder nästan alltid till njurehypertension, hjärtproblem, svullnad, kan orsaka leverproblem. Prognoser för cystit är mer gynnsamma, förutom att det kan orsaka pyelonefrit med alla följder.

Det är bevisat att pyelonefrit väcker urolithiasis, och den senare kan i sin tur aktivera inflammatoriska processer. I det här fallet ser vi en annan ond cirkel, det finns många exempel på sådana. Därför är behandling av inflammatoriska sjukdomar i njurar och urinvägsinfektioner är viktigt att inte bara bekämpa infektionen, men också med insättningar av urat - ta diuretika, rengöra urinvägarna, till bildandet av stora stenar krossa dem med ultraljud. Detta kommer inte bara att försäkra dig från en smärtsam njurkolik vid ett utsläpp av en stor sten, men också minska risken för akut pyelonefrit.

patogener

De båda sjukdomarnas orsakssamband är i de flesta fall desamma. Detta är i första hand opportunistiska invånarna i buk- och bäckenorgan - enterokocker, Proteus, E. coli, liksom definitivt patogena streptokocker och stafylokocker. Gramnegativa organismer är de orsakande agenter i cirka 80% av fallen, är det nödvändigt att överväga att utse antibiotikaterapi tidigt i sjukdomsförloppet, då finns det inga resultat av analysen av bakterieurinodling.

Urinalys är den huvudsakliga och i de flesta fall tillräcklig metod för att diagnostisera, särskilt med cystit. Detta gäller först och främst den akuta formen av sjukdomen. Frekvent urinering, smärta i underlivet, en liten ökning av temperaturen utan tecken på uppenbar förgiftning är huvudskyltarna för blåsans inflammation. Om du känner det när du urinerar, är det möjligt att urinrör - inflammation i urinröret - har gått ihop med cysten. De kommer fortfarande att behandlas med samma läkemedel och folkmedicin.

Behandling av pyelonefrit och cystit

En kvalificerad urolog eller nephrologist bör behandla båda sjukdomarna. I de flesta fall sker behandling på poliklinik, patienter med svåra former av pyelonefrit inläggs på sjukhus. Så snart som möjligt är det nödvändigt att identifiera orsaksmedlet eller orsakssystemet för sjukdomen för att välja den optimala antimikrobiella terapin. Dock brukar läkare i första hand på antibiotika beta-laktamer av ett brett spektrum av åtgärder. Ett typiskt exempel är Flemoklav Solutab, som är effektiv mot de flesta patogener av pyelonefrit och nästan alla synder av blåsans inflammation.

Om det finns en rädsla för att bakterier resistenta mot beta-laktamer, utses av de komplexa preparat innehållande beta-laktamasinhibitorer, dvs substanser som neutraliserar mekanismen för bakterier mot antibiotika försvar. För behandling av akut och kronisk cystit är standardkursen tillräckligt. Med pyelonefrit kan det vara svårare, det är ibland nödvändigt att utse två kompatibla kompletterande antibiotika för att uppnå ett garanterat resultat. Det hänger samman med det faktum att urinprovet så noggrant identifierar patogener cystit, men ger inte fullständig klarhet om njursjukdomar patogener. Det är nödvändigt att använda indirekta metoder, till exempel serologiska, när antikroppar mot vissa patogena mikroorganismer finns i blodet.

Förutom syntetiska eller semisyntetiska antibiotika används vegetabiliska uroantiseptika baserade på örttextrakt aktivt i behandlingen. En typisk representant för denna typ av läkemedel kan betraktas som Kanefron - ett tyskt läkemedel som har varit i tjänst med urologer runt om i världen i mer än 80 år. Den viktigaste antibakteriella effekten i den tillhandahålls av rosmarin. Anestetisk och antiinflammatorisk effekt beror på lyubistoku och zolotostyachniku.

Livet efter cystit och pyelonefrit

Blåsans inflammation med rätt tillvägagångssätt är vanligtvis botad helt i 5 till 7 dagar. Med cystit är restriktionerna för näring relativt linjär, strängt bord 7 är inte nödvändigt, det räcker att undanta rökt, salt och alkohol från kosten. Vid njurar är allt inte så rosigt, det är nödvändigt att observera nefrologen i minst sex månader. Om återfall inte stör, normal urinering, ingen feber och en karakteristisk chill, då kan man anta att sjukdomen har receded. Emellertid ger ingen cystit eller pyelonefrit immunitet och det kostar kroppen att ge en slak, eftersom en sjukdom kan blossa upp med förnyad kraft.

För att förhindra återfall måste reglerna för njurpatienten observeras:

 1. Bordsalt är en ökad börda på njurarna. Efter den överförda och jämnhärdade pyelonefriten visas minst ett år ett saltfritt dietnummer 7. Med cystit är begränsningarna inte så strikta, men det är bättre att ge upp salthalt och rökt mat.
 2. Det är nödvändigt att helt utesluta användningen av ättika, oxalsyra (sorrel, rabarber etc.) och begränsa utbudet av andra syror.
 3. Hela urinsystemet måste vara i konstant ton, stagnation är skadlig för den. En dag ska dricka minst 1,5 liter rent vatten.
 4. En gång i veckan måste du ge njurarna en skaka så kallad njur gymnastik, och ta en chockdos av ett starkt diuretikum, till exempel Furosemide. Förfarandet måste alltid avtalas med läkaren.
 5. Det är nödvändigt att strikt övervaka hälsan hos alla organ och system och förhindra hypotermi och kroniska inflammatoriska processer, vare sig det är bihåleinflammation, tandköttssjukdom, prostatit eller kvinnors sjukdomar. Annars kan mikrober alltid återvända med blodflöde till njurarna och urinblåsan.

Cystitis och pyelonefrit är två patologier av varierande svårighetsgrad. Som jämförelse är detta faryngit och lunginflammation. Både sjukdomar kan gå i kronisk form. Cystitis kan prova inflammation i njurarna. Pyelonefrit kan "översvämma" alla underliggande organ med infektion.

Trots den enorma "popularitet" hos blåsan, särskilt bland kvinnor, förutsägelsernas uppenbara gynnsamhet, än mindre behandling av blåsan kan inte. Om detsamma, att engagera sig i självmedicinering med njursjukdom eller helt inte behandla dem, kan det inte vara någon fråga.

Cystitis och pyelonefrit: hur man relaterar, än att behandla

Blåsan och njurarna är de beståndsdelar som ingår i ett system, vilket säkerställer att urinen avlägsnas från kroppen. Dessa organ kan utveckla en inflammatorisk process som stör funktionen av urinering. Cystitis och pyelonefrit har liknande och särskiljande egenskaper, liksom deras egna egenskaper vid behandlingen.

Vad är cystitis: utvecklingsmekanismen

Bland sjukdomar i det genitourära systemet är en särskilt obehaglig sjukdom för kvinnor cystit. Det härrör från en rad olika yttre och inre orsaker. Den vanligaste provokationsfaktorn är hypotermi eller urinrör infektion från ändtarmen.

Patologi påverkar oftare kvinnor på grund av den specifika karaktären hos den anatomiska strukturen. Den kortare och bredare urinröret ligger närmare anuset, vilket gör att infektionen snabbt når blåsan. Patogena bakterier kan också komma in i slidan. Därför leder försämrad mikroflora, tröst, venerala sjukdomar till blåsor.

Mekanismen för utveckling av sjukdomen har 4 sätt:

 1. Den stigande vägen är inträdet av patogena mikroorganismer och infektioner i urinblåsan genom urinröret.
 2. Nedåtgående väg - inflammation i njurarna, bäckenet, urinblåsorna sprider sig till blåsan.
 3. Den hematogena vägen är infektionen av blåsans väggar genom blodet.
 4. Instrumentvägen - Infektion förekommer i urinröret eller urinblåsan under granskning av en gynekolog eller urolog (postoperativ cystitis).

Cystitis åtföljs av frekvent och smärtsam uppmaning att urinera. Om sjukdomen inte behandlas kan den utvecklas och sprida sig till angränsande organ.

Orsaker till pyelonefrit

Förutsättningarna för utveckling av pyelonefrit är liknande de faktorer som orsakar blåsor. Om en kvinna eller en man har nedsatt immunitet och patogena mikroorganismer har kommit in i njurarna, börjar en inflammatorisk process. Människor som har ett promiskuöst sexliv är också mottagliga för sjukdomen.


Orsakerna till pyelonefrit:

 • Stigande infektion. Ofta sker pyelonefrit efter cystit eller uretrit.
 • Kroniska sjukdomar: diabetes, sjukdomar i tarmarna, tolvfingertarm, gallblåsa, tonsillit.
 • Äldre ålder.
 • Andningssjukdomar.
 • Mekanisk trauma hos njurarna.
 • Fetma.
 • Defloration, graviditet och förlossning.
 • Medfödda patologier av utvecklingen av njuren, bäckenet, urinledaren, urinröret, urinblåsan.
 • Urolithiasis, vesicoureteral reflux (retur urin till njurarna).
 • Godartade och maligna neoplasmer i njurarna, urinröret och urinblåsan.
 • Giftig förgiftning med gift och kemikalier, allergiska reaktioner.
 • Prostatacancer.

Också sker akut pyelonefrit efter hypotermi. Om det är lätt att klä sig under den kalla årstiden, bära korta kjolar, shorts och lindra ryggen, kan du få en kall njure.

Ignorera kränkningen av njurarna kan inte, eftersom sjukdomen kan utvecklas till en kronisk form. Att bota ett sådant tillstånd är mycket svårare, och återfall av patologi kännetecknas av allvarlig ryggsmärta, generell svaghet, kraftig viktminskning och urinproblem.

Liknande och distinkt symtom på sjukdom

Symptom på sjukdomar i det genitourära systemet är ofta lika. Någon avbrott i njure eller blåsa leder till snabb eller svår toalett, smärtsamma förnimmelser. Därför är pyelonefrit och cystit, särskilt kroniska former, ofta förvirrade.

Liknande tecken på två sjukdomar:

 • ökad uppmaning att urinera
 • dra smärta i underlivet, tillbaka, med urinering, i vila;
 • Utseendet i urinen av protein, bakterier, blod;
 • vid ett akut stadium av sjukdomar - svaghet i sömnlöshet, feber, illamående, kräkningar.

Skillnaden ligger i de sjukdomar i olika lokalisering av smärta: pyelonefrit molande värk i buken och nedre ryggsmärta, cystit och akuta attacker av bränning i området för pubis och könsorganen. Inflammation i njurar och bäckenet som kännetecknas av hög feber och allvarlig svaghet, med lesioner blåssymptom inga data.

Du kan också diagnostisera sjukdomen genom att använda urinanalys. Proteinhalten ökar vid pyelonefrit. Med cystit observeras det övervägande antalet leukocyter. Kroniska former karaktäriseras av att dra smärta i inflammationsområdet.

Njurarna och bäckens nederlag är en malign sjukdom, men mer än blåsan.

På grund av inflammation på njurvävnaden bildas infiltrat och abscesser. På grund av ett brott mot urinflödet i kroppen uppstår toxinförgiftning. Patienten har illamående och svår kräkningar.

Pyelonefrit som komplikation av cystit eller vice versa?

Otorkad blåsning kan utvecklas till pyelonefrit. På urinledaren stiger infektionen och påverkar slemhinnorna. Patologin utvecklas också som ett resultat av symtomen på en inflammerad urinblåsa: försvagad organism, urinstagnation, vesicoureteral reflux. Denna väg för spridningen av patogena bakterier är mer typisk för kvinnor. Njursjukdom på ett tidigt stadium är asymptomatisk, exacerbation uppträder i feber och attacker av allvarlig ryggsmärta.


Inflammerade njurar, speciellt om processen är kronisk, kan överföra infektionen längs urinröret till blåsan. Denna sjukdomsförlopp är mer typisk för män.

Pyelonefrit är en mer sällsynt sjukdom i det genitourinära systemet än cystit, vilket förekommer 4 gånger oftare hos kvinnor och 3 gånger oftare hos män. Vart och ett av dessa patologier fortsätter isoleras eller passerar till slimhinnorna i angränsande organ. Inflammation av njurarna kan också provocera urolithiasis, som i sin tur orsakar inflammation i blåsan.

Differentiell diagnostik

För att tilldela effektiv behandling måste läkaren bestämma orsaken till utseende av obehagliga symptom. Diagnos av cystit och pyelonefrit utförs med hjälp av laboratorietester, instrumental och instrumental undersökning av drabbade organ.

De viktigaste metoderna för att diagnostisera blåsan:

 1. Allmän analys av blod och urin. I urinen finns en ökad nivå av leukocyter, närvaron av protein, pus, kalciumoxalat.
 2. Urinalysis av Nechiporenko. Nivån av cylindrar, leukocyter och erytrocyter bestäms.
 3. Cystoskopi. Med hjälp av en speciell apparat undersöks blåsans och urinrörets väggar, omfattningen av lesionen diagnostiseras. Under en akut form av blåsor utförs ingen undersökning.
 4. Ultraljudsundersökning av blåsan. Det finns en närvaro av divertikula eller stenar i organen.

Om det finns misstanke om pyelonefrit, måste patienten överföra urin och blod. Genom generell analys diagnostiseras förekomsten av infektion, sjukdomsfasen. Ultraljud av njurarna och bäckenet ordineras också, på vilket väggtjockleken och rörelsens rörlighet bestäms. Med kronisk inflammation minskar njurarna.

I motsats till diagnosen cystitis, med pyelonefritis tar ett urval av urin Zimnitsky. Under dagen samlas urin, volymen av vätska mäts under dag och natt.

Hur man behandlar cystit med pyelonefrit

Vid detektering av inflammatorisk process i organen i det genitourinära systemet ordineras patienten medicinering och bäddstöd. Pyelonefrit är en allvarligare patologi som behandlas på ett sjukhus. Om akut cystit upptäcks kan patienten ta medicinen hemma, men under överinseende av en läkare.

De viktigaste drogerna som föreskrivs för inflammation i njurarna och urinblåsan:

 • Antibakteriell terapi med användning av bredspektrumläkemedel (antibiotika "Monural", "Amikacin", "Cefipim").
 • Spasmolytika och smärtstillande medel som eliminerar smärta och nedsatt urinutflöde (No-shpa, Drotaverin).
 • Behandling med NSAID (Meloxikam, Voltaren).
 • Förberedelser för återställande av tarmens mikroflora, skeden ("Creon", Bifiform, "Bifidumbacterin").
 • Terapi folkmusik rättsmedel: teer och teer av medicinalväxter (kamomill, timjan, fänkål, persilja, nypon), tranbärsjuice, fitovannochki med tillägg av havssalt.

Det rekommenderas också en strikt diet och gott om dryck. Diuretika ordineras i extrema fall. Behandling av pyelonefrit och blåsan utförs i tabletter eller injektioner beroende på svårighetsgraden av sjukdomen. Med snabb behandling och hjälp gjorda är återhämtningsperioden flera veckor. För att eliminera den kroniska inflammatoriska processen kommer det att ta upp till två månader.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra kränkningar av urinering ska du klä dig i väder för att undvika hypotermi. Tvätta också noggrant efter toalett och sex. Följande förebyggande åtgärder rekommenderas:

 • Korrekt näring: uteslutning av feta livsmedel, alkohol.
 • Den dagliga volymen av förbrukade vatten är inte mindre än 1,5 liter.
 • Sport: springa, cykel, gymnastik, syftar till att förbättra blodcirkulationen i lilla bäckenet.
 • Tidig behandling av infektiösa, bakteriologiska och svampsjukdomar.
 • Regelbunden urinering, du kan inte tolerera eller klara av behovet till slutet.

Om du ändå har varit sjuk med cystit eller pyelonefrit, följ noga efter läkares rekommendationer:

 • Ta inte salt, särskilt efter inflammation i njurarna.
 • Du kan inte lägga till sallader och rätter ättika, sorrel och andra produkter berikade med syror.
 • Det är nödvändigt att ha ett profylaktiskt besök hos doktorn, urinanalys för att avslöja det urogenitala systemet.

Inflammatoriska processer i njure och urinblåsa orsakar obehag för patienten. De orsakar komplikationer och sjukdomar, inte bara av genitourinary system, men också av alla organ. För att identifiera patologi i det inledande skedet rekommenderas att regelbundet kontrolleras hos gynekologen och urologen för att klara urin och blodprov för att lyssna på larmsignalerna från din egen organism.

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan pyelonefrit och cystit?

Ofta är patienter och läkare oroliga över hur man skiljer cystit från pyelonefrit, vad är skillnaden mellan dessa liknande sjukdomar i det genitourära systemet? Mycket många symtom och tecken är desamma, men det finns funktioner som berättar för den erfarna specialisten vilket organ påverkas av infektionen.

Det är uppenbart att cystit förekommer hos 95% av kvinnorna minst en gång i livet, medan hos män inte dessa indikatorer överstiger 25%. Om man talar om en pyelonefrit, möter den kvinnliga delen av en planets befolkning allt oftare (20%) med den givna sjukdomen, och representanter för ett starkt kön är extremt sällsynta (8%).

Vi definierar med begrepp

Urinsystemet består av urinröret, urinledarna, njurarna och urinblåsan. Alla med välkoordinerat arbete hjälper till att reglera vätskans mängd och sammansättning i människokroppen. Deras huvudsakliga funktion är att bli av med överskott och ta bort de bearbetade ämnena från de konsumerade produkterna.

De vanligaste sjukdomarna i detta system är cystit och pyelonefrit. Symtom är liknande i många avseenden, men det finns skillnader, tack vare vilka läkare som korrekt fastställer diagnosen och föreskriver lämplig behandling.

Pyelonefrit kallas inflammationsprocessen direkt i njurarna. Sjukdom kan utlösa bakterier såsom staphylococcus, Escherichia Pseudomonas aeruginosa, enterokocker, Proteus, Streptococcus, och så vidare. I detta fall, den påverkade slemhinnan och parenkymal renal tubulär tyg. Utan snabb behandling kommer att leda till fibrotiska förändringar, degeneration av celler, verkar bölder och infiltrat.

Cystitis är en liknande inflammatorisk process, men associerad med nederlaget av epitel och submucosa vävnad i urinblåsan. Som ett resultat av olika lokalisering skiljer sig dessa patologier i karaktäristiska drag och manifestationer.

Vad förenar dem är att kvinnor är mer benägna att drabbas av dessa sjukdomar. Och allt på grund av de organiska strukturerna hos dessa organ. Skillnaderna består i den förkortade urinröret och förekomsten av vagina, genom vilken patogener är mycket snabbare och lättare att komma in i.

Jag har aldrig uppmärksammat min hälsa. Jag behandlade alla slags förkylningar och höga temperaturer med uppvärmning, sköljning etc. Nu förstår jag att självmedicinering aldrig leder till något bra. Som det hände mig hjälpte det mig. Läs mer »

Både cystit och pyelonefrit kan vara akut och kronisk. Och utan tidig behandling spridas patogena mikroorganismer till närliggande organ och provocerar andra sjukdomar och komplikationer. Så kan cystit resultera i pyelonefrit och vice versa. Och utan ordentlig medicinsk intervention leder inflammatoriska processer till degenerering av vävnaderna i systemet och kan orsaka högt blodtryck eller till och med njursvikt.

Vad är skillnaden?

Låt oss i större detalj överväga hur man skiljer cystit från pyelonefrit. När allt kommer omkring, om några av symtomen är lika, så kommer de enskilda tecknen att berätta för dig vilken patologi du måste möta.

Vi beskriver för början av ett klagomål hos en person med blåsor:

 • smärtsamma känslor är lokaliserade i skönhetsområdet eller omedelbart ovanför det;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • urladdningen av vätskan är obetydlig, och smärta framträder i slutet av processen;
 • men kroppstemperaturen och andra tecken på förgiftning av kroppen observeras inte;
 • i den uppsamlade urinen kan det finnas lite blod;
 • hos tjejer och kvinnor, i vissa fall är sjukdomen åtföljd av tecken på vaginit.

Hur manifesterar inflammationen av njurarna eller pyelonefriten sig?

 • smärta är koncentrerad i ländryggsregionen;
 • liknande cystitis frekvent uppmaning att urinera i samband med en smärtsam process;
 • medan mängden vätska inte minskar från de vanliga värdena;
 • det finns en ökning av kroppstemperaturen och generella tecken på förgiftning - svaghet, frossa, kräkningar, illamående, huvudvärk etc.

Förutom uppenbara och märkbara tecken bestämmer läkare skillnaden mellan sjukdomar i form av blod och urin. Så, med pyelonefrit i den utsöndrade vätskan framträder protein och vita blodkroppar och cystit skiljer sig endast från leukocytos. Blodtest bekräftar diagnosen njureinflammation med förhöjda ESR-hastigheter.

diagnostik

För 4 år sedan började jag oroa sig för problem med genitourinary systemet. Smärta och svårighet att urinera.

För att bestämma vilken av de sjukdomar som en person oroar sig för använder läkare sådana diagnostiska metoder:

 • ett allmänt blodprov
 • analyser av urin (generellt, enligt Nechiporenko, Zimnitskys försök);
 • ultraljudsdisposition (ultraljud) hos urinvägarna;
 • ibland - röntgenundersökning
 • endoskopi;
 • bakteriekultur av urin (för att bestämma bakterier som orsakar inflammatorisk process);
 • cystoskopi;
 • Blandad cystografi;
 • studie av rytmen av urinering
 • uroflometriya;
 • mindre ofta urografi (utsöndring, överblick);
 • computertomografi.

Det är inte nödvändigt att utföra dem alla. I varje fall bestämmer läkaren vad som behövs för en noggrann diagnos och vilka metoder som ska användas för hans diagnos.

Metoder för behandling

Även om tecken på sjukdomen är annorlunda och skillnaden i de drabbade organen kan vara signifikant, sker behandling av urinsystemet i de flesta fall enligt ett scenario:

 1. Alltid läkare förskriva antibiotika för sådana inflammatoriska processer. Men vad exakt kommer sjukdomen att behandla beror på de bakterier som orsakade det. De mest använda läkemedel såsom Flemoklav Soljutab, cefepim, norfloxacin, Monural, Amikacin, Ciprofloxacin, och så vidare. I komplexa fall kan läkarna tilldela pyelonefrit mottagning av två sådana läkemedel.
 2. Det är viktigt att acceptera och så kallade uroantiseptiki, bland vilka den mest kända är Kanefron. Han kämpar aktivt mot patogener, tar bort den inflammatoriska processen och bedömer också något.
 3. När pyelonefrit behandlas ofta och avgiftning för att avlägsna patogena substanser från kroppen.
 4. För att påskynda den terapeutiska effekten används olika fysioterapiprocedurer - UHF, fonophoresis etc.

Det är viktigt att kombinera intaget av mediciner med en speciell diet och andra regler. Till exempel kan torr värme lugna inflammationsprocessen, men den kan inte användas vid förhöjd kroppstemperatur, gravida kvinnor, med purulenta formationer etc.

Pyelonefrit eller mindre farlig cystit kan botas både hemma och på sjukhus. Det andra alternativet används för allvarliga kränkningar, försummade former och höga nivåer av organismförgiftning. I alla fall bör du följa dessa rekommendationer:

 1. Behandlingen är endast föreskriven av en specialist. Oberoende användning av läkemedel är oacceptabel.
 2. Antibiotika tar 5-7 dagar och bör bibehållas med samma intervall mellan antagning.
 3. Använd endast folkmedicinska läkemedel efter att ha råd med en läkare. Väl beprövade medicinska tusenskönor, björnbär, fälthästar, persilja.
 4. Tillsammans med antimikrobiell terapi måste du använda droger som återställer tarmmikrofloran för att förhindra uppkomsten av dysbios.
 5. I fallet med pyelonefritis ordineras patienten dietmat - tabell nummer 7, det vill säga en saltfri diet.
 6. Om du bara är bekymrad över cystit, är det tillräckligt att minska mängden salt i maten, äta inte rökt mat, kryddiga kryddor och helt eliminera alkohol.

Det är omöjligt att lämna sådana sjukdomar utan behandling, eftersom de alltid leder till allvarligare komplikationer. Så, akut cystit kan gå i kronisk form och med någon provokerande faktor leda till inflammation av njurarna och angränsande organ. Pyelonefrit kommer också från akutstadiet att utvecklas till latent, men permanent degenerering av vävnaderna kommer att sluta med njursvikt eller andra komplikationer.

Video: Njursmärta i blåsan, vad är farlig pyelonefrit?

förebyggande

För att bli av med en cystit eller pyelonefrit är det möjligt för en vecka, men det är nödvändigt att komma ihåg att sjukdom snabbt återkommer vid den försvagade immuniteten och olika provokationsfaktorer. För att förhindra detta är det önskvärt att justera dina vanor:

 1. Minska saltintaget i dagliga rätter.
 2. Också försök att inte transporteras bort genom att tillsätta ättika, kryddor, oxalsyra och andra ämnen som är frätande för njurarna under tillagningen.
 3. Ta inte urogenitala systemet till stagnation, töm ofta blåsan, drick tillräckligt med vatten per dag (inte mindre än 1,5-2 liter). Ibland rekommenderar läkare regelbundet att ta diuretika för att höja tonen i motsvarande muskler.
 4. Undvik hypotermi, både permanent måttlig och singel.
 5. I tid eliminera eventuella infektiösa och inflammatoriska processer i andra organ, eftersom patogena bakterier snabbt kan komma in i urinvägarna.

Efter pyelonefrit, måste du regelbundet besöka terapeuten eller nephrologisten för att förhindra återfall.

Interrelation av cystit och pyelonefrit

Cystitis och pyelonefrit har en direkt relation. Mycket ofta kommer en infektion från blåsan in i njurarna. Vanligtvis händer detta i avsaknad av behandling i början av sjukdomen.

Med hundra procent noggrannhet kan läkaren skilja akut pyelonefrit från blåsan. För att göra detta undersöker han patienten, utser ytterligare metoder för forskning - laboratorium, instrumental. Symptom på sjukdomar är likartade. Ofta förekommer både plågor i kombination med varandra, eftersom infektionen lätt tränger in i de närliggande organen: från blåsan till njurarna eller vice versa. Specialisten kommer att ordinera adekvat behandling.

Liknande och särskiljande tecken på sjukdomar

Cystitis, liksom pyelonefrit, är en patologisk process av inflammatorisk natur, vanligtvis av smittsam natur. Cystitis (inflammation i blåsans membran) kan uppträda vid vilken ålder som helst, risken att bli sjukare är högre hos kvinnor under klimakteriet, under barnets graviditet, med uppkomsten av sexuell aktivitet. Ofta sjuka barn. I representanter för den starka hälften av befolkningen observeras cystit oftare efter fyrtio år, det är en följd av prostata patologier. Pyelonefrit är en inflammation i njurarna.

Initialt påverkas den interstitiella vävnaden hos det calyx-tubulära systemet och tubulerna, och därefter är den glomerulära apparaten involverad i processen. Olika grupper av patienter utsätts för sjukdomen, särskilt personer med samtidig lidande i det genitourinära systemet, medfödda njurfunktioner.

Cystitis, liksom pyelonefrit, är primär (uppstår som en autonom sjukdom) och sekundär (som en komplikation av andra sjukdomar - diabetes, autoimmuna reaktioner, förgiftning). Det finns akut, subakut och kronisk kurs. Pyelonefrit kan vara ensidig eller påverka njurarna. Förutsätta sjukdomar som negativa faktorer som hypotermi, nervös chock, dåliga vanor, hormonella fluktuationer, hygienskador och andra.

Korrekt diagnos av tillståndet och särskilja patologiska processer hjälper till med de karakteristiska symptomen som finns i varje av dem:

 • Lokalisering av smärta. Cystitis åtföljs av smärtsamma förnimmelser främst i suprapubiska regionen, könsorganen. Pyelonefrit orsakar smärta i ländryggsregionen.
 • Mängden urin. Cystitis leder till ett brott mot evacueringsfunktionen hos kavitetsorganet, vätskan släpps i små portioner, ibland faller. Det är inte typiskt för ont i bäckenet.
 • Urinalys visar närvaron av protein och leukocyter (njureinfektion). I fall av cystit - huvudsakligen leukocytos.
 • Allvarlighet av generella symptom. Cystitis i den akuta fasen kan åtföljas av en ökning av kroppstemperaturen, en minskning av aktiviteten. Ändringar i det allmänna tillståndet är dock mindre uttalade än vid njurinflammation. Pyelonephritis bokstavligen "knackar ner" en person från fötterna. Följande symptom observeras: svår svaghet, sömnlöshet eller sömnighet, allvarlig feber, akut berusning, uttryckt av illamående, kräkningar, överdriven svettning.

Pyelonefrit och akut cystitis kan väcka allvarliga komplikationer om du ignorerar deras symtom, engagerar sig i självmedicinering, följ inte en specialists råd om behandling av sjukdomen.

Blåsans inflammation kan orsaka en abscess av dess vävnader, pyelonefrit - suppuration, njursvikt, sepsis. Vid utveckling av vävnadsnekros krävs radikal behandling - kirurgi.

Principer för behandling

Laboratorietester, ultraljud av njurarna och urinblåsan, cystoskopi, radiografihjälp skiljer sig från patologier. Behandling av inflammation i det urogenitala systemet är alltid komplex. Du bör hålla sig till kost, sängstöd, läkares rekommendationer för användning av läkemedel. Från livsmedelsrationen utesluter kryddor, röka produkter, feta livsmedel, godis, mättade buljonger. Det är förbjudet att dricka alkohol, koffeinerade drycker. Som en vätska (och den måste vara full minst 2 liter per dag) är örtte, renat vatten, komposit av torkade frukter, bär, fruktdrycker tillåtna.

Infektioner i det genitourinära systemet kräver administrering av bredspektrumantibiotika som kan skapa höga koncentrationer av det aktiva läkemedelssubstansen i urinen.

Framgångsrik behandling uppnås genom moderna antimikrobiella läkemedel:

Antiinflammatorisk behandling förbättras av olika örtberedningar som desinficerar organen i det genitourinära systemet, har en diuretisk effekt (kanefron, cyston tabletter). Ett bra resultat tillhandahålls av medicinalväxter (kamille, hästfält, bärbär, persilja). Läkaren kan ordinera behandlingen med fysioterapi (fonophoresis, UHF). Behandling med torr värme är kontraindicerad i hypertermi, purulent vävnadsskada, gravid.

Cystit och pyelonefrit

cystit Är en akut eller kronisk inflammation i blåsan. Cystitis kan vara primär (som uppstår i en hälsosam kropp) eller sekundär, dvs vara en komplikation av en redan existerande sjukdom, till exempel med adenom i prostata.

På grund av de strukturella egenskaperna hos könsorganen primära blåsa infektion är vanligare hos unga kvinnor (enligt statistiken, en av fem kvinnor minst en gång i sitt liv skada akut cystit). Hos kvinnor, en sjukdom leder ofta till bakterier som finns i de vaginala sekret eller avföring (85% av dessa patogener - E. coli eller klamydia). De går in i urinröret (urinröret) och sedan in i urinblåsan.

Hos män utvecklas sekundär cystit i ålderdom; patogena bakterier går in i blåsan oftare från inflammerad prostata, mindre ofta ur urinröret. Mikrober kan också komma in i urinblåsan från njurarna och urinledarna (för sjukdomar som njurstenar, njur tuberkulos, etc.).

Cystit tekniker kan utvecklas efter stora doser av droger i urolitiasis (stenar skada slemhinnan i urinblåsan), trauma, postoperativ blåsa, diabetes under graviditeten, arbetskraft och postpartum.

Vid behandling av en patient är det nödvändigt att ge värme och frid, det är önskvärt att han observerar sängstöd. Det rekommenderas torr värme till underkanten, buken (värmepanna, påsar med uppvärmt salt). I en särskilt stark smärta och smärtsamt behov av att urinera kan appliceras läkemedel, antispasmodika (men - spa, spazgan, rektala stolpiller med belladonna).

En obehandlad eller ofullständig härdad cystit kan passera till en kronisk form. Symtom på kronisk blåsan är samma som akut men mindre uttalad.

 • Minskad immunitet.
 • Infektioner, allergier.
 • Hypotermi.
 • Frekvent förstoppning.
 • Climax (minskning av nivået av kvinnliga östrogenhormoner).
 • Dysfunktioner (mer om kosten).
 • Otillbörlig tömning av blåsan.
 • Bär syntetiskt underkläder.
 • Bristande överensstämmelse med personlig hygien Användning av smaksatt kontaktmaterial (tamponger, packningar, aerosoler, papper), toalettsåp för tvätt.
 • Sjukdomsuppkomsten är plötslig.
 • Rezi och spasmer i underlivet.
 • Hyppig och smärtsam urinering, i slutet av den - brinnande; uppmaning att urinera _ ofta omöjligt att undertrycka. Urinen kan vara blod, urin ibland blir obehaglig lukt blir grumlig (fling fällning).
 • Akut former av blåsan är ibland åtföljda av hög feber.

pyelonefrit - En inflammation i det calyxala och bäckensystemet hos njurarna av infektiös natur. Njurernas inflammation orsakas som regel av bakterier, mindre ofta av svampar och protozoer. Sjukdomen är förknippad med en försvagning av musklerna i urinledarna ringen vid ingången in i blåsan: det leder till det faktum att de orsakande medel av inflammation i urinblåsan in i urinledarna och nå njurarna.

Behandling av pyelonephritis utförs under obligatorisk medicinsk övervakning, antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder tillämpas (men inte giftiga för njurarna).

Den obehandlade pyelonefriten passerar i kronisk form, vilket kännetecknas av en försämring av den totala hälsan och periodiska exacerbationer.

 • Infektion.
 • Minskad immunitet.
 • Hypotermi.
 • Brist på vitaminer, kaliumbrist i kroppen.
 • Migrerad tidigare frekventa inflammatoriska sjukdomar (tonsillit, lunginflammation, adnexit, prostatit, etc.).
 • Kompression och överskott av urinledarna, medfödda anomalier i urinvägarna.
 • Diabetes mellitus.
 • Missbruk av smärtstillande läkemedel (Analgin, Aspirin, etc.).
 • Venös och lymfatisk stasis i njurarna.
 • Graviditet.
 • Hög kroppstemperatur (upp till 40 ° C) i flera dagar, frysningar, svettningar, huvudvärk och ledvärk, illamående, kräkningar.
 • Det kan vara snabb urinering, svårighet att urinera och bränna känsla i blåsan. Ibland på grund av bristen på dessa symtom är det svårt att diagnostisera pyelonefrit.
 • Plötsliga eller periodiska ökar kroppstemperaturen till 37-38 C. Ibland stör smärta i nedre delen av ryggen.
 • Svaghet, viktminskning, aptitlöshet, matsmältningsstörningar.
 • Högt blodtryck. När sjukdomen utvecklas tillsätts tecken på njurintag - protein i urinen, njursvikt.

Kost i inflammatoriska sjukdomar i blåsan och njurarna

När cystit och pyelonefrit bör begränsas till användningen av livsmedel som irriterar det urogenitala området slemhinnor. Dieten bör observeras och någon gång efter den överförda sjukdomen - för att förebygga återkommande sjukdom.

 • Inkludera i kosten: syraformande produkter - tranbär och / eller tranbärsjuice. Tranbär innehåller biologiskt aktiva ämnen som ökar surhetssyra i urinen, vilket ökar dess bakteriedödande skyddande egenskaper; Som ett resultat avlägsnas symptomen på akut inflammation, temperaturen minskar, smärta passerar och urinering normaliserar. Det är användbart (särskilt med pyelonefrit) tranbärsjuice. För beredningen hälles bären med kallt vatten, kokas, knådas, torkas genom en sik, honung, socker tillsätts till smak.
 • Utesluta från kosten: kryddig, kryddig, rökt, salt mat; kött- och fiskbuljong. Absolut kontraindicerad alkohol. Det rekommenderas inte att dricka kaffe och choklad, eftersom koffein orsakar smärtsamma spasmer i blåsans muskler.
 • Begränsad användning: citrus, mjölk, socker och sötsaker (urin förvärvar en alkalisk reaktion, vilket bidrar till inflammation i urinblåsan).

Ungefärlig kost på en dag för kronisk njursjukdom

Dieten är saltfri, lågprotein. Matningsmetoden är fraktionerad - 4-5 gånger om dagen. Proteiner 20 g (djur av dem 15), fetter 80 g (djur 50), kolhydrater 350 g.

 • Bröd (saltfri) med smör.
 • Proteinomelett från 1 ägg.
 • Kokta grönsaker med vitsås.
 • Bröd (saltfri).
 • Vinägrett.
 • Vegetarisk soppa med grönsaker.
 • Kokt magert kyckling med bakade grönsaker, svampsås.
 • Kefir.
 • Potatismos med kokt magert fisk.
 • Gräddfil (5-10%).
 • Höstost (låg fetthalt) med fruktsås.
 • Infusion av hundrosen.

Eliminering av infektion, avlägsnande av inflammation

Örtteor positivt påverkar blåsans funktion: de slappnar av i spasmerna, främjar borttagandet av patogener från kroppen, lindrar de smärtsamma symptomen på inflammation. Ört te tas regelbundet tills symptomen försvinna och för förebyggande ändamål. För att öka kroppens motstånd bör åtgärder vidtas för att aktivera immunförsvarsmekanismer.

Introducera röda betor i kosten.

 • 50 gram hampfrön ska tvättas med varmt vatten, hällas i en murbruk, tillsätt 1 matsked socker och slipa till en oljig konsistens, tillsätt sedan 1 och 1/2 koppar vatten, rör, dränera och vrida genom gasbindning. Få ca 1 kopp (kopp) vätska. Ta några koppar om dagen (med kronisk pyelonefrit).
 • 1 kg osaltad smör smälta på låg värme, svalna till 80 ° C och tillsätt 150 g propolis, smälta det i ett vattenbad. Ta 1 tsk per timme före måltider 3 gånger om dagen, drick 1/3 kopp juice eller komposit. Behandlingsförloppet bestäms individuellt. Den terapeutiska effekten förbättras genom samtidig mottagning av örtte (se para. se nedan).
 • 20 g rhizomer och rötter och blad av nässla häll 1 liter kokande vatten och insistera i en termos i 6-8 timmar; dränera, pressa råvarorna. Ta 1/2 kopp i 30 minuter före måltid 2-3 gånger om dagen i en månad.
 • 1 msk hackad ört vänd trefaldigt häll 1 kopp kokande vatten och insistera i en sluten behållare i 30-45 min; dränera, pressa råvarorna. Ta 1/2 kopp i 30 minuter före måltid 2-3 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 4-6 veckor. En andra kurs är möjlig (2 kurser per år).
 • Färskpressad gräs ört herdens väska späds med vatten (1: 1) och ta 1 matsked per timme före måltid 3 gånger om dagen (rekommenderas inte för graviditet).
 • 2 teskedar finhackad rot Häll 1 kopp kokande vatten och värme i ett kokande vattenbad i en sluten behållare i 25-30 minuter och insistera sedan på en timme. rinna. Ta 1/3 kopp i 30-45 minuter före måltid 2-3 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 4-6 veckor. Kontraindikationer: graviditet, amning.
 • 2 msk hackad skal av lök häll 1 kopp kokande vatten, insistera 30-40 minuter; rinna. Ta 1/3 kopp i 30 minuter före måltid 3 gånger om dagen. Behandlingsförloppet bestäms individuellt; ta till en fortsatt förbättring av välbefinnandet.
 • 5 matskedar poplar knoppar svart häll 0,5 liter extra vodka, insistera 21 dagar på en mörk plats. Ta 1 tsk under måltider 3-4 gånger om dagen. Behandlingsförloppet bestäms individuellt; ta till en fortsatt förbättring av välbefinnandet.
 • Björk lämnar 3 delar
 • Bladen av bärbäraren vanliga 3 delar
 • Poplar knoppar svart 2 delar
 • Stor plantain lämnar 2 delar
 • Blommor kamille apotek 2 delar

2 matskedar av den krossade blandningen häll 1 och 1/2 kopp kokande vatten och insistera i termoserna i 6-8 timmar; dränera, pressa råvarorna. Ta 1/2 - 1 glas 30 minuter före måltid 2-3 gånger om dagen. Behandlingsförloppet bestäms individuellt. En andra kurs är möjlig efter en 7-8 dagars paus.

 • Licorice rötter 2 delar
 • Cowberry lämnar 3 delar
 • Blad av njurte (staminat orosifone) 2 delar
 • Mynta lämnar peppar 1 del
 • St John's wort av perforerade 2 delar

1 msk hackad blandning häll 2 koppar kokande vatten, insistera en timme i en sluten behållare; rinna. Ta 1/2 kopp i 30 minuter före måltid 2-3 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 3-4 veckor. Upprepa kurser är möjliga.

Medicinska växtbaserade läkemedel och kosttillskott

Insamling av urologiska (diuretika)
Ta i form av ett avkok av 1/3 kopp 3 gånger om dagen i 2-4 veckor. Kontraindikationer: Överkänslighet mot insamlingens komponenter.

Samling av Brusnivert
Ta i form av avkok eller infusion av 1 / 3-1 / 4 kopp 3-4 gånger om dagen i 2-3 veckor. Kontraindikationer: Överkänslighet mot insamlingens komponenter.

kanefron
Ta 50 droppar 3 gånger om dagen. Varaktigheten av behandlingen bestäms individuellt.

Renel
Ta 1 flik. under tungan 3 gånger om dagen. Varaktigheten av behandlingen bestäms individuellt.

Fyto-te Uroffiton
2 filterpaket häll 1 kopp kokande vatten, insistera på 30-35 minuter. Ta 1 glas 2 gånger om dagen i 3-4 veckor. Kontraindikationer: Överkänslighet mot komponenterna i produkten, graviditet, amning.

Lapacho
Ta 1-2 caps. per dag under måltider i 2-3 veckor. Kontraindikationer: Överkänslighet mot produkten.

BIOSIS
Ta 1 flik. 2-3 gånger om dagen strikt på en tom mage (antingen på morgonen i 40-60 minuter före måltiden eller 4-6 timmar efter att ha tagit fast mat) i 2-3 veckor. Kontraindikationer: Överkänslighet mot komponenterna i produkten.

Tranbärsxtrakt
Ta 2-4 caps. 30 minuter före måltiden 3 gånger om dagen, med 1 glas vatten, i 2-3 veckor.

Normalt varierar mängden urin för en vuxen från 1,2 till 1,5 liter per dag. Med utvecklingen av den patologiska processen minskar diuresen, vilket leder till smärta sensationer, stagnerande processer i kroppen och ackumulering av patogener. Ökad risk att utveckla infektionssjukdomar - särskilt smittsamma och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna. Dessa läkemedel rekommenderas att använda med reducerad diurese, liksom att öka diuresen vid cystit och pyelonefrit. Normalisering av diuresi under den akuta perioden av dessa sjukdomar leder till en minskning av temperaturen och lindring av smärta.

 • Drick regelbundet grönt te (upp till 3-5 glas om dagen).
 • Produkter som ökar urinlösningen: vattenmeloner, meloner, andra grönsaker och frukter, samt selleri, persilja, jordgubbe och lingonberry.
 • Löv av vild jordgubbe
 • Björkblad
 • Svart vinbär lämnar

Samtliga komponenter i blandningen tas i lika delar. 1 msk blandning häll 1 kopp kokande vatten och insistera i en timme i en sluten behållare; rinna. Ta 1/2 kopp i 30 minuter före måltiden 3 gånger om dagen i 2-3 månader.

Medicinska växtbaserade läkemedel och kosttillskott

Blad av orthosiphon stamen (njurtea)
Ta i form av infusion av 1/2 kopp i 20-30 minuter före måltid 2 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 2-3 veckor.

Björkblad
Ta i form av infusion av 1/3 kopp i 30 minuter före måltid 3 gånger om dagen. Kontraindikationer: överkänslighet, kroniskt njursvikt, akut glomerulonephritis.

Milo 14
Ta 1-2 bord. under måltider 3 gånger om dagen i en månad. Volymen konsumerad vätska bör ökas till 1,5-2 liter per dag. Tillåt att fylla i 3-4 tabeller. 1 kopp kokande vatten, insistera 1-2 minuter och ta i form av te. Rekommenderade kurser upprepas (flera gånger om året). Kontraindikationer: Överkänslighet mot komponenterna i produkten, graviditet, amning.

Diuresc Formel
Ta 1-2 caps. på morgonen dricker 1-2 glas vatten. Kontraindikationer: Överkänslighet mot komponenterna i produkten.

Förbättra fluiditet och mikrocirkulation

I inflammatoriska processer i genitourinary systemet sker blodstagnation i bäckenorganen. Detta leder till en allmän stagnation av blod och en ökning av symtomen på allmänt förgiftning av kroppen (frekventa attacker av huvudvärk, svårighet att urinera, dra känslan i underlivet). För att förbättra blodmikrocirkulationen rekommenderas måttlig fysisk aktivitet samt örtte.

 • Gräsklöver
 • Blad av jordgubbskog 2 delar
 • Blommor av hästkastanj vanlig 1 del
 • Maskros rötter 1 del
 • Svart currant lämnar 1 del

1 msk hackad blandning häll 1 kopp kokande vatten, insistera i 40 minuter i en förseglad behållare; dränera, pressa råvarorna. Ta 1/2 kopp i 30 minuter före måltid 3 gånger om dagen i 3-4 veckor.

 • Bladen av blåbär 1 del
 • Gräsklöver
 • Blad av björk 1 del

1 matsked av den krossade blandningen häll 1 kopp kokande vatten och insistera i 40 minuter i en förseglad behållare; dränera, pressa råvarorna. Ta 1/2 kopp i 30 minuter före måltiden 3 gånger om dagen i en månad.

 • Yarrow Herb 2 delar
 • Gräsklöver
 • Blad av björk 1 del

1 matsked av den krossade blandningen häll 1 kopp kokande vatten och insistera i 30-40 minuter; rinna. Ta 1/2 kopp 2-3 gånger om dagen i en månad.

Medicinska växtbaserade läkemedel och kosttillskott

Ginkgo Biloba Plus
Ta 1 caps. under måltider 2 gånger om dagen i 2-3 månader. Kontraindikationer: Överkänslighet mot komponenterna i produkten.

Vitaminer och antioxidanter

Normalisering i kroppen av nivån av vitaminer och antioxidanter är en av de viktiga komponenterna i behandlingen av infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna. Detta ökar avsevärt immuniteten, vilket är särskilt viktigt för förebyggande av exacerbationer.

 • Löv av vild jordgubbe
 • Svart vinbär lämnar
 • Havtornet lämnar

Samtliga komponenter i blandningen tas i lika delar. 1 matsked av den krossade blandningen häll 1 kopp kokande vatten och insistera i 30-40 minuter; dränera, pressa råvarorna. Ta 1 glas i 30 minuter före måltid 2-3 gånger om dagen för en månad (3-4 kurser per år rekommenderas).

 • Rosehip frukter
 • Havtornens frukter
 • Black currant frukter
 • Frukt av ashberry vanlig (röd)
 • Löv av vild jordgubbe

Samtliga komponenter i blandningen tas i lika delar. 2 matskedar av den krossade blandningen häll 1 och 1/2 kopp kokande vatten och insistera i termoserna i 6-8 timmar; dränera, pressa råvarorna. Ta 1/2 kopp i 30 minuter före måltid 2 gånger om dagen i 1-2 månader. Upprepade behandlingskurser är möjliga.

Det är det mest kraftfulla helande elementet i sjukdomen hos det genitourära systemet. Sokoterapiyu måste utföras från de första dagarna av sjukdomen, börjar med en liten mängd och föra användningen av juice till ett glas om dagen.

Medicinska växtbaserade läkemedel och kosttillskott

Rosehip frukter
Ta i form av infusion 1/2 kopp 2 gånger om dagen efter måltiden.

Samla vitamin nr 2
Ta i form av infusion 1/2 kopp 3-4 gånger dagligen efter måltid.

Milo 2
Ta 2 bord. under måltiderna 2 gånger om dagen i en månad. Kontraindikationer: Överkänslighet mot komponenterna i produkten, graviditet, amning.

Ta 1 caps. under måltider på morgonen under månaden. Rekommenderas 4 kurser per år. Kontraindikationer: Överkänslighet mot komponenterna i produkten, graviditet, laktation, arteriell hypertoni, hjärtproblem, ökad nervös excitabilitet.

Multivitair
Ta 1 flik. under måltider 1-2 gånger om dagen i 2-3 veckor. Under graviditet eller under amning såväl som vid samtidig behandling av andra läkemedel - endast efter samråd med en läkare. Kontraindikationer: Överkänslighet mot komponenterna i produkten.

OPC 95 + Pncnogenol
Ta 1 caps. per dag under måltider i 2-3 månader (2-3 kurser per år rekommenderas). Kontraindikationer: Överkänslighet mot komponenterna i produkten.