Huvud
Behandling

cystit

Nästan varje kvinna har upplevt obehag och brännande känsla under urinering åtminstone en gång i sitt liv, men ofta övervägas ofta dessa symtom, och de går igenom en viss tid utan behandling.

I vissa fall visar sådana alarmerande tecken på inflammation i blåsan, det vill säga cystitis. Enligt flödet är det klassificerat i akut cystitis (förekommande i den akuta fasen med manifestation av typiska symtom) och kronisk (fortsätter i latent form eller återkommande).

Effektiv behandling av cystit hos kvinnor borde vara snabb och omfattande för att undvika komplikationer.

skäl

Cystitis är en inflammation i urinblåsan. I de flesta fall är orsaken till sjukdomen en infektion som lever i en kvinnas kropp. Som regel är de huvudsakliga patogenerna bakterien E. coli och Staphylococcus. Dessa bakterier går in i blåsan från huden eller rektum genom urinröret.

Orsakerna till utvecklingen av cystit hos kvinnor är ganska olika, så vi kommer att avgöra de viktigaste:

 • fosterbärande och arbetande aktivitet
 • infektion i könsorganen;
 • urin stasis i urinblåsan;
 • beriberi och obalanserad diet;
 • hormonella störningar;
 • icke-iakttagande av reglerna för intim hygien;
 • signifikant hypotermi
 • utföra operationer på livmoderhalsen och urinorganen.

Det anses allmänt att utlösningsmekanismen för utveckling av cystit är överkylning, eftersom den försvagar kroppens immunitet och främjar multiplikationen av virus och bakterier i den.

Denna infektion i blåsan skapar många obehagliga symptom, vilket gör att kvinnan ständigt oroar sig och blir nervös. Eftersom cystitisen inte är mycket, men ibland förändrar livskvaliteten till det värre, skapar olika problem på alla sfärer i livet.

Första tecken

Så den kliniska bilden av den akuta formen av cystit är:

Det är värt att notera att de två sista tecknen är symtom på ett svårt stadium av sjukdomen.

Symtom på cystit hos kvinnor

Akut cystit är alltid sjuk plötsligt, efter stress, en virusinfektion, hypotermi, någon annan faktor som undergräver blåsarens lokala immunitet.

Med uppkomsten av cystit hos kvinnor, bland de första symtomen, finns det frekvent uppmaning att urinera, en känsla av repression under urinering, ömhet i underlivet. Samtidigt desto svårare är det att rengöra, desto oftare känner en kvinna behovet av att besöka toaletten. I allvarliga fall händer de varje halvtimme. Smärtan ger inte patienten vila dygnet runt. Magen gör ont som med urinering, och utanför det. Mage av buken är obehagligt och smärtsamt.

Kronisk cystit har vanligen mindre uttalade symptom och kännetecknas av återfall. Han rapporterar regelbundet blinkar av exacerbations, det här är en latent infektion, som inte kan tolereras i alla fall.

Sårets art

Som redan nämnts är det vanliga symptomet hos sjukdomen smärta i underlivet och i perinen.

Intensiteten av smärta kan vara annorlunda. Cirka 10% av fallen fortsätter cystitis smärtfritt. Det kan bara känns en liten obehag och raspiranie, som ofta inte uppmärksammar. Smärta sensioner sprider sig ofta till baksidan, och patienten kan få intrycket att ryggen gör ont. Ofta är smärtan åtföljd av symtom som huvudvärk, trötthet, hög feber.

Läkare anser att smärta och berusning är ett enda symptomkomplex. Men med försvagad immunitet mot feber och andra symtom, kan inte berusning vara.

Förekomst av blod i urinen

Ibland finns blod i urinen. Urin kan förvärva en blekrosa och tegelskugga. Ofta indikerar blodet i urinen en viral lesion av slemhinnan i urinvägarna.

Vid hematuri anser läkare två varianter av sjukdomen: akuta och komplicerade. I detta fall utförs en grundlig diagnos för att bestämma typen av blåsan och syftet med ett ytterligare behandlingsschema för sjukdomen.

diagnostik

Primärdiagnostik inkluderar en heltidsundersökning av specialiserade specialister: urolog, nephrologist, gynekolog. Experter är engagerade i att samla anamnese och skapa möjliga orsaker till sjukdomsuppkomsten.

När man samlar en anamnese, lägger läkare särskild uppmärksamhet åt följande riskfaktorer:

 1. hypotermi;
 2. Oskyddat samlag
 3. Godkända mediciner;
 4. Överdriven känslomässig stress;
 5. Förekomsten av samtidiga sjukdomar och patologier (inom bäckenorganen i första hand).

Laboratorieforskningen omfattar:

 1. Överlämnande av urin för Nechiporenko-grödorna. Hjälper till att identifiera patogenen.
 2. Överge ett allmänt urintest. I urinen finns erytrocyter, vita blodkroppar, protein, själva urinen är grumlig, kanske med föroreningar av blod eller pus. När den hemorragiska formen av sjukdomen är urinen rosa.
 3. Leveransen av ett allmänt blodprov. I allmänhet är resultaten en bild av den inflammatoriska processen, eventuellt en ökning av ESR, leukocytos. Men det finns ingen förändring i blodet alls. Den allmänna analysen av blodet visar om det finns farligare sjukdomar, "maskerade" för cystit: onkologi etc.

Bland de instrumentella metoderna används två huvudsakliga:

 1. Ultraljudsundersökning av urinblåsan. Det gör det möjligt att bestämma organiska förändringar på organets sida.
 2. Uretroskopi och cystoskopi. Endoskopiska undersökningar syftar till visuell inspektion av urinröret och blåsans slemhinna. Trots obehag under dessa förfaranden är deras informativa värde extremt högt.

Behandling av cystit hos kvinnor

När symtom på blåsan uppträder, måste behandling av kvinnor nödvändigtvis inkludera antibakteriella läkemedel och utförs under överinseende av en specialist.

Det räcker inte att ta lite antibiotika på inrådan av goda vänner: det är bara för en stund kommer att rädda dig från obehagliga känslor, men när effekten av läkemedlet är över, börjar smittämnet att föröka sig igen, och alla symptom kommer tillbaka igen. I detta fall sjukdomen kan inte bara försenas men också bli kronisk.

Vanligtvis är det första som ordineras för en kvinna med akut cystitis antibakteriella läkemedel och antispasmodik som lindrar smärta. Tillsammans med antibiotika är patienten ordinerad läkemedel som stimulerar immunitet.

Som en hjälpterapi ordnas en generös dryck. Det kan bara vara rent vatten, men bättre - en infusion av kamomill, kalendula eller Johannesört. Cystisk frukt och tranbär är också användbara vid cystit.

Än att behandla en cystit: listan över preparat

Ofta, när man utarbetar behandlingsregim för kvinnor, måste läkare inkludera sådana läkemedel som uroantiseptika (antibiotika) och antiinflammatoriska läkemedel i den terapeutiska processen. Sådan behandling tillåter dig att snabbt bli av med symtomen på cystit och bekämpa infektion.

1) Analgetika och antispasmodika för symptomatisk behandling, de kommer att eliminera spasmer och bidra till en minskning av tonen i blåsans smidiga muskler:

 1. But-shpa - 120-240 mg per dag om 2-3 timmar;
 2. Papaverin - 40-60 mg 3-4 gånger per dag;

2) När diagnosen är bekräftad och är redan känd för en kvinna, förskriv antibiotika för etiotropisk behandling:

 1. Monural - 3 mg en gång, 2 timmar efter att ha ätit
 2. Nolycin - 1 tablett 2 gånger om dagen, i 3 dagar;
 3. Biseptol - 2 tabletter 2 gånger om dagen, i 3 dagar;

3) För att minska spasmen och smärta hjälper också till med örtberedningar:

 1. Cyston - 2 tabletter 2 gånger om dagen;
 2. Kanefron - 50 droppar 3 gånger om dagen, späd ut i en liten mängd vatten;
 3. Spazmotsistenal - upp till 10 droppar 3 gånger om dagen, späd ut i en liten mängd vatten;
 4. Phytolysin - 1 tsk. klistra in i 1/2 kopp varmt varmt vatten, ta 3-4 gånger om dagen efter måltiden.

Valet av ett lämpligt läkemedel för blåsor, bestämningen av sin enstaka dos, uppträdandeplanen och behandlingskursens varaktighet bör ligga i doktorns exklusiva behörighet. Självmedicinering främjar inte bara snabb återhämtning utan innebär också utvecklingen av allvarliga komplikationer av sjukdomen.

När återkommande formen av sjukdomen, med undantag för den ovannämnda kausala och symptomatisk terapi, instillation visas blåsan intravesikal jontofores, UHF, inductothermy, magnetiska-, magnetterapi. Om återkommande cystit diagnostiseras hos kvinnor i klimakteriet, rekommenderas användning av intravaginala eller periuretrala estrogensoderzhaschih krämer. Med utvecklingen av brutto hyperplasi, tillgrep blåshalsen till transuretral resektion - TOUR blåsan.

monural

Det är det vanligaste och moderna läkemedlet i kampen mot en sådan sjukdom. Har en hög bakteriedödande aktivitet mot nästan hela spektret av patogena mikroorganismer.

Läkemedlets aktiva substans är fosfomycintromometol. Det är absolut säkert för användning även hos gravida kvinnor och barn. Samtidigt är 1 paket tillräckligt en gång om dagen för att lösa hälsoproblem. Därför när kvinnor har en fråga om hur man behandlar cystit, från en mängd olika läkemedel väljer man Monural (se bruksanvisningen).

Vad ska man göra hemma?

Förutom grundläggande behandling, hemma, hålla sig till enkla regler. Detta kommer att hjälpa till att bli av med sjukdomen snabbare.

 1. Det är mycket önskvärt vid vidhäftning att följa bäddstöd. Det är nödvändigt att ligga under en varm filt med en varmvattenflaska i underlivet.
 2. Drick så mycket som möjligt. Tranbär, cowberry och blåbär fruktdrycker är mycket välkomna.
 3. När det gäller mat måste du begränsa matintaget, vilket innehåller en hög nivå av kalcium. Det kan vara mjölk, yoghurt, ost.
 4. Fytoterapi är mest effektiv i form av avgifter, apotek erbjuds alltid färdiga. Örter kan brygga ditt eget, men du kan använda tabletter (Cystone, Kanefron) droppar (Spazmotsistenal) eller klistra in (Phytolysinum) - är också något mer än ett naturläkemedel bara "kompakt packade."

Men i vilket fall som helst kräver behandling av infektion antibakteriella läkemedel.

Nutrition för blåsor

Med cystit måste kvinnor följa en viss diet. Användningen av koffeinhaltiga drycker eller alkohol är oacceptabelt, eftersom de kan dramatiskt förvärra sjukdomsförloppet.

För att förebygga sjukdom rekommenderas att man dricker tranbärsjuice. Den innehåller hippursyra, vilket förhindrar bindning av bakterier till blåsans slemhinnor. Det är också mycket användbart att lägga tranbär till yoghurt.

utsikterna

I vanliga fall, med typisk symptomatologi och snabb behandling, passerar akut cystit hos kvinnor snabbt. Den huvudsakliga uppgiften är att förhindra övergången av den akuta processen till kronisk form.

Eftersom kronisk blåsan kan stiga högre, initierar inflammation i njurarna. Om den infekterade urinen tränger in i urinledarna, kanske deras purulenta inflammation, liksom utseendet på tecken på pyelonefrit. Med cystit kan det förekomma allvarligare lesioner, till exempel apostematös nefrit och även paranephritis, det vill säga inflammation i perikardcellulosa.

förebyggande

För att minimera sannolikheten för en inflammatorisk process i blåsans slemhinna, följa sådana regler:

 1. Undvik hypotermi;
 2. Tidig behandla infektioner i genitourinary system;
 3. Beakta reglerna för personlig hygien (inklusive tvättning efter samlag).
 4. Använd inte trånga underkläder;
 5. Byt regelbundet hygienbindor och tamponger.

Håll dig åtminstone de grundläggande reglerna ovan och du kommer aldrig behöva ta reda på hur och hur cystitis behandlas.

cystit

cystit - inflammation i blåsans väggar Det kännetecknas av ofta (var 15-20 minuter), kraftigt smärtsam urinering i små portioner, ibland med en blandning av blod, subfebril kroppstemperatur. Eventuell övergång av sjukdomen till kronisk form, uppkomsten av infektion och utvecklingen av inflammatorisk process i njurarna, med nedstigningen - i urinröret. I diagnosen cystitis assisteras urologen av urinanalysdata och ultraljud av blåsan. För att bestämma cystitis etiologi utförs en bakteriekultur av urin och ett smet från urinröret. Behandling av blåsan innebär först och främst en effektiv medicinsk effekt på de smittämnen som orsakade det.

cystit

cystit - Inflammation av blåsans slemhinnor. I de flesta fall är cystit är av infektiös natur. Sjukdomen är utbredd, påverkar det svaga och starkare könet, men är vanligare hos kvinnor på grund av några anatomiska drag i kvinnokroppens struktur.

Urinröret (urinröret) är bredare och kortare än hanen, så det är lättare för patogener att komma in i urinblåsan. Detta orsakar mer frekvent förekomst av cystit hos kvinnor. Oftast blir kvinnor med fertil ålder infekterad med blåsor. Det finns ofta fall då cystit utvecklas i en kvinna flera gånger, vilket försämrar livskvaliteten.

Allmänhet, är cystit orsakas av representanter patogena floran - Escherichia coli, streptokocker, stafylokocker, etc. Ibland cystit uppstår på grund av infektion med patogener, sexuellt överförbara sjukdomar, -.. Mycoplasma och ureaplasma.

Symtom på blåsan

Det mest karakteristiska symtomet på cystit är smärtsam urinering, åtföljd av återstående känslor av bränning och gnidning. Dessutom är patienter med cystit bekymrad över smärta i underlivet och en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Ibland utvecklar cystitis urininkontinens, vilket framträder med en stark önskan att urinera.

Urin i blåsan kan bli grumlig eller förvärva en rödaktig nyans på grund av blandningen av röda blodkroppar. Temperaturen stiger ibland till 37,5 grader. En ökning i temperaturen med cystit kan signalera en eventuell njursjukdom, så i sådana fall är det nödvändigt att snabbt söka kvalificerad sjukvård.

Förekomst av blåsor

Akut cystit är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna. Mest vanliga okomplicerade blåsor, där mikrober påverkar endast slemhinnan, utan att påverka submukosa. Enligt inhemska studier inom urologi i Ryssland, akut cystitis varje år från 26 till 36 miljoner människor. Samtidigt är incidensen bland kvinnor 500-700 episoder per 1000, medan bland män i åldern 21-50 år är samma siffra endast 6-8 fall per 1000.

Tjejer får blåsan tre gånger oftare än pojkar. Sjukdomen är extremt sällsynt hos nyfödda och barn under 1 år och är mer utbredd hos barn i åldrarna 1-3 år och 13-15 år. Oftast förekommer cystit hos barn i åldern 4 till 12 år.

Kronisk blåsan är också en av de vanligaste urologiska sjukdomarna. Enligt forskning lider kronisk cystit från 11 till 21% av befolkningen. Ett betydande utbud av data beror på ett annat tillvägagångssätt vid definitionen av kronisk cystit. Vissa författare av forskningen tror att diagnosen kronisk blåsan ska göras om frekvensen av exacerbationer är 2 gånger per år eller mer, och frekvensen av exacerbationer är inte specificerad.

Cystitis på sommaren

Det är osannolikt att det kommer att finnas en kvinna som vill att nöjen från varma sommardagar är överskuggad av en så obehaglig sjukdom som cystitis. Samtidigt, på sommaren, speciellt om en kvinna lämnar sig långt hemifrån och befinner sig i en obekant miljö, finns det många orsaker till förekomsten av cystitis.

De vanligaste orsakerna till cystit i den varma årstiden:

 • lever på en ny plats under semestern, vilket orsakar problem med respekt för hygienreglerna
 • hypotermi på grund av långvarig badning i kallt vatten;
 • kränkning av den vanliga sättet att urinering i samband med flygningen, flytta eller att hitta en ny plats (under sådana omständigheter, kvinnor har ofta utstå en lång tid, väntar på ett tillfälle);
 • skarpa klimatförändringar som påverkar immuniteten negativt.

En ytterligare riskfaktor för utvecklingen av cystit blir ibland en ökning av sexuell aktivitet mot bakgrunden av de angivna villkoren som är ogynnsamma för kvinnokroppen.

Om din semester fortfarande skadade förekomsten av en sådan obehaglig sjukdom som cystit, behöver du omedelbart kontakta en urolog. För att klargöra diagnosen är det nödvändigt att genomgå ultraljud av urinblåsan och ge urinanalysen. Moderna antibakteriella läkemedel påverkar effektivt de blötande orsakerna av cystit, kan accelerera återhämtningen och förhindra övergången av akut cystit till kronisk.

Till skillnad från tidigare generationer av läkemedel som påverkar hela kroppen, moderna antibiotika som används för behandling av cystit, selektivt verka på den inflammerade blåsvävnad, väsentligen utan att påverka andra organ och system. Koncentrationen av läkemedel når maximala värden endast i urin och inflammerat slemhinna i blåsan. Detta gör det möjligt att minimera den toxikologiska belastningen på kroppen vid behandling av cystit och att öka läkemedlets effektivitet.

Av drogerna som används för att behandla cystit, bör det noteras fosfomycin, som tillsammans med hög selektivitet av verkan och minimal toxikologisk belastning på kroppen har en annan anmärkningsvärd kvalitet. Detta läkemedel orsakar inte fototoxicitet.

Fototoxicitet är en obehaglig bieffekt som orsakas av många läkemedel för behandling av blåsor. Det förekommer i ökad känslighet mot solljus, utseende av rodnad och brännskador även när den utsätts för ultravioletta strålar med låg intensitet. Det utvecklas på grund av närvaron i beredningarna av ämnen som har egenskaperna hos fotosensibiliserande medel och fotoreaktiva ämnen. Sådana substanser leder till utseendet i huden av ett stort antal fria radikaler, vilket i sin tur orsakar förstöring av hudceller, inflammation och brännskador.

Till skillnad från andra läkemedel för behandling av cystit, orsakar fosfomycin inte fototoxicitet, och därför kan du ta det utan att bryta mot det planerade läget för viloläge. Fördelarna med fosfomycin kan också hänföras till den nästan fullständiga frånvaron av biverkningar, vilket möjliggör en säker och effektiv behandling av cystit hos barn och gravida kvinnor. I akut okomplicerad cystit är en enda dos av fosfomycin tillräcklig, och därför behöver du inte bära tabletter med dig och distraheras under behandlingen under din semester. fosfomycin klarar sig väl med kroniska och komplicerade former av cystit, men i dessa fall tas det ett mer komplext schema.

Cystitis i graviditet

Cystitis kan utvecklas när som helst under graviditeten. Sannolikheten för att utveckla cystit ökar på grund av förskjutningen av inre organ, där den ökande livmoderpressen förändras i hormonell bakgrund och hemodynamik. Effekten av dessa faktorer orsakar ofullständig tömning av blåsan, och rester av urin i blåsan tjänar som en gynnsam miljö för utveckling av bakterier.

Vid de första tecknen på blåsan bör en gravid kvinna genomgå ett akut samråd med en gynekolog som utför graviditet och berätta för de symptom som har uppstått. Om det behövs kommer läkaren att ge patienten ett hänskjutande till urologen.

Barnblåsning

Cystit kan förekomma i ett barn i alla åldrar, men för förskola och skolåldern flickor, sjukdomsrisken ökar med 5-6 gånger. De viktigaste orsakerna till den frekventa utvecklingen av cystit hos barn i denna grupp är ett antal faktorer. flickor äggstockar har ännu inte börjat producera östrogen, barriäregenskaperna hos de slemhinnor är låga och breda och korta urinröret tillåter patogener lätt att falla in i håligheten av blåsan.

Sannolikheten för att utveckla cystit ökar med förekomsten av andra sjukdomar på grund av en minskning av immunitet och bildandet av gynnsamma förhållanden för multiplikationen av patogener i urinröret. Det främsta sättet att förebygga blåsor hos flickor är att noggrant följa hygienreglerna.

Orsaker till cystit

I 70-95% av patienter med akut cystit, orsaken till sjukdomen blir Escherichia coli (E.coli), 5-20% av patienterna visar aureus (Staphylococcus saprophyticus), och resten i motsats cystit excite (Proteus mirabilis) eller klebsiella (Klebsiella spp). Vanligen är cystit orsakad av företrädare för den opportunistiska floran. Med utvecklingen av cystit på grund av instrumentella eller kirurgiskt ingrepp orsaken till sjukdomen är ofta negativa bakterier. Undersökningar bekräftar att agenter cystit kan vara inte bara bakterier, men även virus, mykoplasma, Trichomonas, klamydia och olika svampar.

Den breda förekomsten av cystit hos kvinnor beror på både urinrörets korta längd och breda lumen och dess placering i förhållande till andra organ. Den kvinnliga urinröret, till skillnad från hanen, ligger nära anusen. Anatomiska egenskaper och topografi hos den kvinnliga kroppen bidrar till penetrering av patogener i urinröret, deras migrering till blåsan och utvecklingen av blåsan.

Hos män utvecklar cystit sällan. Orsaken till cystit hos män blir vanligtvis inflammation i urinröret, prostata, epididym och vesiklar. Ibland uppträder infektion i urinröret på grund av kateterisering av blåsan hos kvinnor och män.

Risken för att utveckla cystit ökar med blåskateterisering hos män som lider av prostataadenom, en av vilka symptomen är den konstanta retentionen av urin. Risken för att utveckla cystit ökar med införandet av en kateter i en gravid kvinna eller en kvinna som nyligen föddes, vilket beror på en minskning av urinvägstonen.

Behandling av blåsan

Snabb återhämtning av blåsan och fullständig återhämtning av blåsans slemhinnor är möjlig med omedelbar behandling och användning av läkemedel med tillräcklig effektivitet. Det bör understrykas att chanserna för fullständig blödningslöshet ökar med tidig diagnos och användning av droger som har en skadlig effekt på infektions orsakssamband. Sen inledande av behandling och administrering av läkemedel som endast eliminerar symtomen på cystit utan att påverka den patogena miljön kan leda till övergången av akut cystit till kronisk.

Den huvudsakliga uppgiften mot den läkare som behandlar cystit är förstörelsen av patogener som trängde in i urinblåsan och orsakade inflammation i slemhinnan. Valet av läkemedel för att utföra antibiotikabehandling för blåsor bestäms av sådana parametrar som sjukdomsperioden och svårighetsgraden av symtomen. Dessutom tar urvalet av läkemedel hänsyn till eventuella biverkningar, absorption av läkemedlet, dess metod och hastighet, bortkomsten av samtidiga sjukdomar etc.

Läkemedlets effektivitet vid behandling av blåsan bestäms av detta läkemedels förmåga att påverka vissa mikroorganismer. Man bör komma ihåg att patogena bakterier anpassar sig och blir okänsliga mot antibiotika. För flera årtionden användes sulfametoxazol plus trimetoprim, ampicillin, nitroxalin och pipemidin framgångsrikt för att behandla cystit. Men över tid blev det huvudsakliga orsaksmedlet för cystit (E. coli) resistent mot effekterna av dessa läkemedel. Dessutom hade preparat för behandling av cystit, som relaterade till den tidigare generationen antibiotika, en tillräckligt hög toxicitetsnivå och orsakade olika bieffekter.

När man väljer ett läkemedel för behandling av blåsan bör man också ta hänsyn till kostnaden för behandlingen, som inte bara bestäms av kostnaden för ett enda piller, men också antibiotikares faktiska effektivitet, upptagningstiden och eventuell risk för patientens hälsa. Idag finns det tillgängliga läkemedel för behandling av blåsor, som selektivt påverkar sjukdoms orsakssamband. In i kroppen koncentrerar läkemedlet i blåsan, vilket gör det möjligt att öka effektiviteten. Dessutom minskar användningen av den senaste generationen antibiotika tidpunkten för cystitisbehandling, minskar sannolikheten för biverkningar och minskar risken för patientens kropp.

Ett av de moderna drogerna för behandling av cystit är fosfomycin. Läkemedlet når den maximala koncentrationen i urinen, vilket gör det möjligt att avsevärt förkorta behandlingens varaktighet. Den låga sannolikheten för förekomst av biverkningar och deras svaga uttryck gör det möjligt att använda läkemedlet vid behandling av cystit hos gravida kvinnor och barn. Bristen på fototoxicitet (ökar hudens känslighet mot solljus, orsakad av många läkemedel för behandling av cystit) möjliggör användning av fosfomycin för behandling av blåsor även under en solig sommarperiod. När en akut cystit uppstår, är en enstaka dos av fosfomycin tillräcklig. Vid behandling av kronisk cystit är det möjligt att öka dosen till två paket av läkemedlet, vilket måste tas en gång om dagen.

Ta med fosfomycin, glöm inte andra sätt att behandla cystit. Det bör uteslutas från kosten av fett och kryddig mat, öka vätskeintaget och undvika överkylning. En varm varmare, placerad på underlivet, hjälper till i blåsor. Eventuellt en omfattande cystitisbehandling vid användning av jontofores, UHF eller inductotermi. Glöm inte att i förekomst av vissa gynekologiska sjukdomar är fysioterapi och värmeprocedurer kontraindicerade.