Huvud
Strömförsörjning

Avkodning av urinalys i blåsan

Cystitis är en sjukdom i urinvägarna, vars huvudsakliga substrat är inflammation i blåsans slemhinnor. Sjukdomen är utbredd överallt, kvinnor är oftare sjuka, detta beror på urinvägarnas anatomiska egenskaper. Resultaten av statistiska studier visar att inflammation orsakas av cystit orsakas av en tillståndsbetingad patogen mikroflora, oftast en E. coli. Grunden för diagnosen blåsan är närvaron av specifika klagomål om smärtsam, svår urinering. Detta beror på att urinröret (urinröret) medverkar i inflammatorisk process. För att bekräfta sjukdomen och differentialdiagnosen är det nödvändigt att genomföra urinanalys. Normen för indexen i denna analys gör det möjligt att utesluta diagnosen cystitis. Avkodning av analysen av urin gör det möjligt att fastställa intensitet av en inflammation och korrekt att utse eller nominera behandling.

Urinalys vid diagnosen cystitis

När visuell undersökning av analysen kan noteras vid färgförändring, får urin en tråkig färg, förlorar genomskinlighet, blir grumlig med en blandning av blod och flingor. Denna färg beror på närvaron av bakterier och produkter av vital aktivitet, slem, epitelceller, blod. Blod detekteras på grund av desquamation av epitel av blåsan på grund av inflammation, i analysen med mikroskopisk sediment bestäms erytrocyter. Deras nummer kan nå 10-15 celler i synfältet. Erytrocyter i urinen kan vara fräscha eller urlakade. För cystit är det typiskt när det finns lekade röda blodkroppar. Friska erytrocyter indikerar ett trauma i urinvägarna, till exempel när stenen lämnar.

Urinens grumlighet indikerar närvaron av slem och bakterier. Förekomsten av pus kallas pyuria, detta är en av de patognomoniska symptomen i cystitis. Urinreaktionen förändras, det blir surt på grund av den massiva multiplikationen av bakterier. Normen för urinreaktionen är något alkalisk, men den kan förändra sur sida inte bara med cystit, men också med användning av en stor mängd proteinmat.

Ökningen i leukocyter kan nå 50-60 celler i synfältet. Normen för innehållet av leukocyter i urinen hos en helt frisk person överstiger inte 6 celler. Denna ökning beror på aktiveringen av lokala faktorer för skydd av blåsans slemhinna. Epitelceller kan detekteras i analysen i en signifikant mängd. Normen för deras innehåll är inte mer än 5-6 celler. Ökningen av antalet epitelceller orsakas av cellerna i epitel i blåsemembranet på grund av spridningen av patogen mikroflora. Om de röda blodkropparna inte detekteras i analysen och antalet leukocyter ökar, bör differentialdiagnostik med pyelonefrit utföras.

Med cystit kan proteinet öka något, det beror på den väsentliga aktiviteten hos patogena bakterier, vilket orsakar inflammation i slemhinnan. Proteinnorm i urinanalys är upp till 0,033 g / l. Sådant innehåll betraktas som spår av protein, analysen i detta fall rekommenderas att återupptas. Om analysen är massiv proteinuri kan du misstänka akut glomerulonefrit.

Urinalys av Nechiporenko med blåsor

För att utföra detta prov är det nödvändigt att samla en genomsnittlig del av urinen. Studiens mening är att räkna antalet celler i 1 ml av vätskan som studeras, antalet vita blodkroppar borde normalt vara mindre än 2000. Med cystit kommer denna mängd att öka avsevärt och nå flera tusen. Detta tillstånd kallas leukocyturi. Erytrocyter hos en frisk person är närvarande i en mängd upp till 1000 celler per 1 ml urin. Deras antal kan öka med blåsor, speciellt med svår inflammation i blåsans slemhinnor.

Urinkultur för sterilitet

Under denna forskning sås testmaterialet till olika näringsmedier för att identifiera mikroorganismer. Om det inte finns någon tillväxt av patogen flora på näringsmediet är detta normen. I kronisk cystit är det mycket viktigt att välja rätt antibakteriell terapi, så att urinkulturen kan tilldelas, följt av att bestämma bakteriekoloniernas känslighet för antibakteriella läkemedel. Detta gör att du kan plocka upp läkemedlet mest effektiva i förhållande till patogenen tsistita.Ochen viktigt att följa reglerna för analys av samlingen: en grundlig toalett av könsorganen, insamling av midstream i en steril behållare. Denna analys utförs i 5 dagar, behandlingen startas tills resultatet erhålls och korrigeras sedan i enlighet med känsligheten hos den patogena floran till det erhållna antibiotikumet.

Urinindikatorerna för blåsan återkommer normalt efter en antibakteriell behandling i en vecka. Det är väldigt viktigt att inte stoppa antibiotikabehandlingen vid de första tecknen på förbättring. Detta kommer inte att tillåta inflammationen att passera i kronisk form. För att vara säker på återhämtning är det nödvändigt att visa läkaren resultaten av analysen 2 veckor efter avslutad behandlingsperiod. Erytrocyter, bakterier och slem i urinen ska vara frånvarande. För att förebygga kronisk inflammatorisk process i urinblåsan nödvändig hygien könsorgan, inte leda promiskuösa liv, vid första tecken på akut cystit adress till urolog och behandla.

Allmän och bakteriologisk analys av urin i cystit - egenskaper och betydelse

Analys av urin i cystit spelar en avgörande roll för att diagnostisera sjukdomen, bestämma blåsans omfattning och sjukdomen, välja de bästa behandlingsmetoderna och övervaka dess effektivitet.

För att noggrant diagnostisera behöver du inte bara ett allmänt urintest, utan också en hel rad ytterligare studier.

För att få ett tillförlitligt resultat och för att göra en korrekt diagnos är det viktigt att förstå varför varje enskild analys utförs, vad den ska visa och hur man tar det ordentligt.

Vilken typ av forskning kommer att behövas?

Om läkaren misstänker cystit på grund av yttre symtom och patienters klagomål, kommer han att ge anvisningar för ett allmänt blodprov, ultraljudsundersökning av bäckenorganen, det kan bli nödvändigt att konsultera andra smala specialister.

Men först och främst kommer resultaten av urintester för cystit att utvärderas. Här är några av dem:

 1. Allmän klinisk. Baserat på resultaten från en allmän analys av urin kan du avgöra om det finns inflammation i kroppen i patienten eller inte. Med blåsor, som regel, uppmärksammas sådana indikatorer som leukocyter, erytrocyter och proteiner, epitelceller detekteras.
 2. Enligt Nechiporenko. Om det totala urintestet (OAM) visade ett mycket högt antal vita blodkroppar, kommer det att vara nödvändigt att samla hela urinen hela dagen i separata delar och undersöka den för att sedan undersöka den genomsnittliga delen.
 3. Bakteriologisk eller bakteriell. Denna urinanalys är nödvändig för att fastställa vilken typ av patogen mikroflora som har blivit ett orsakssymptom för cystit. Analysen visar också bakteriens känslighet för vissa grupper av antibakteriella läkemedel, vilket gör det möjligt att korrekt upprätta ett behandlingsschema genom att välja rätt antibiotikum.

Ibland används snabbtest i form av remsor för att upptäcka höga nivåer av leukocyter och nitrit, men deras användning är inte nödvändig om en allmän analys har utförts.

Hur man förbereder sig för studien

Vid cystit måste urinanalys tas enligt vissa regler, annars kommer huvudindikatorerna att snedvrida sig. Det viktigaste är att för en korrekt studie är det bara morgonens färskt urin som behövs. Vad kan inte göras innan du samlar urin för analys:

 • Använd mat och drycker som innehåller pigment och kan fläckar urin;
 • äta eller dricka på natten sura livsmedel och drycker, inklusive kefir och cottage cheese - de kan påverka surhetssyrans nivå.
 • stoppa i 1-2 dagar intag av laxermedel och diuretika - i så fall kan koncentrationen av olika element i urinen vara underskattade och opålitliga;
 • dricker alkohol.

Samla bara urin i en steril behållare med lock. Du kan köpa en speciell behållare på apoteket eller förbereda burken själv.

För att göra detta tvättas det med läsk, varefter det sköljs väl med varmt och kallt vatten, sköljs med kokande vatten. Innan urinalysen samlas in för diagnosen cystitis hålls burken tätt tillsluten.

På morgonen, innan du samlar urin, är det nödvändigt att tvätta sig med varmt vatten med en intimt tvål, medan det är viktigt att noga avlägsna alla rester av tvål och torka torrt.

Kvinnor bör stänga ingången till vagina med en bomullspinne för att förhindra att urin kommer in i bakterier och slem från könsorganen.

Det är mycket viktigt: tjejer och kvinnor passerar inte urintester under menstruationen! Först måste du vänta tills din menstruation är klar.

De första urinflödena kommer ner i toaletten, då behöver du urinera strikt i en burk - du kan inte hälla urin från en annan behållare till den. För en fullständig studie är 50 ml biologiska råmaterial tillräckliga.

Skicka den uppsamlade urinen till laboratoriet senast två till tre timmar efter insamling. Om det inte går att göra det, upprepas proceduren nästa dag på morgonen.

Funktioner av dekryptering

Varje typ av urinanalys i cystit är avkodad på olika sätt. I en allmän analys kommer läkaren exempelvis att utvärdera:

 1. Urinfärg - den ska vara gul, inte brunaktig och inte rödaktig.
 2. Transparens - grumlighet indikerar att blåsan är inflammerad.
 3. Nivån på surhet - med cystit är den förhöjd.
 4. Antalet leukocyter och erytrocyter - i någon inflammatorisk process i urinen är mycket.
 5. Protein - en frisk person har det i urinen eller inte, eller är, men mycket liten. Om proteinet finns i stora mängder, indikerar detta en allvarlig felfunktion i njurarna.

Dessutom kommer läkaren att uppmärksamma nivån på socker, hemoglobin, densitet och några andra indikatorer. På grund av den allmänna analysen av urin kan det fastställas huruvida inflammation uppträder eller ej.

Men det är omöjligt att bestämma exakt vilket organ som påverkas och vad som orsakade den inflammatoriska processen. Därför är andra urintester viktiga.

Eftersom cystitis i de flesta fall orsakas av patogen mikroflora, behandlas sjukdomen med antibiotika. Olika typer av bakterier visar olika känslighet för ett eller annat antibakteriellt läkemedel.

För att avgöra vilket läkemedel som är mest effektivt i detta fall kommer det att vara nödvändigt att ge urin till bac.

Urin för denna studie bör samlas in med stor omsorg. Om behållaren inte är steril eller om patienten försummar hygieniska förfaranden, kommer resultaten att visa närvaron av de bakterier som han faktiskt inte har i kroppen.

Detta kommer att väsentligt komplicera diagnosen och ytterligare behandling. Därför är det nödvändigt att närma sig insamlingen av råmaterial för analys med misstanke om cystit mycket ansvarsfullt.

Resultatet bakposeva kommer att vara klart om 4-5 dagar, vissa laboratorier - huvudsakligen i polykliniker i statsdistriktet - gör det i upp till 10 dagar.

Hittills har behandling av cystit med antibiotika inte utförts, eller läkaren föreskriver ett antibiotikum med ett brett spektrum av effekter. Därför, om patienten befinner sig i allvarligt tillstånd, lider av svår smärta, bör du inte spara pengar för privata laboratorier.

Om cystit utvecklas visar oftast resultaten av bakteriologisk undersökning närvaron av E. coli, stafylokocker eller Trichomonas. Mindre vanlig är cystit orsakad av virus- och svampinfektioner.

Läkaren kommer att välja det mest effektiva antimikrobiella eller antivirala läkemedlet för att behandla sjukdomen, och efter två veckor kommer att skicka för en andra analys. Detta är nödvändigt för att säkerställa - infektionen är helt undertryckt och patienten är frisk.

Mänsklig urin reagerar nästan omedelbart på förändringar i kroppen. Det kan ändra färg och lukt, olika urenheter finns i den.

Också varierar graden av surhet i urinen, förhållandet mellan kemiska element i det varierar och den totala kvantiteten varierar. Allt detta kan peka på utvecklingen av cystit, hjälpa till att diagnostisera sjukdomen korrekt och välja den bästa behandlingen.

Urinalys för cystit: indikatorer

Cystitis är i huvudsak en sjukdom i urinvägarna, vars huvudsakliga symptom är inflammation i blåsans slemhinnor. Denna patologi är utbredd över hela världen, för det mesta påverkas kvinnor av det, vilket orsakas av urinvägarnas anatomiska specificitet.

Vad provocerar sjukdomen?

Enligt statistiska studier provas inflammation i cystitis av en villkorligt patogen mikroflora, i de flesta fall - av en E. coli. Diagnos av cystit är baserad på förekomst av klagomål från patienter på svår och smärtsam urinering. Det orsakas av urinrörets eller urinrörets inblandning i inflammatorisk process. För att bekräfta sjukdomen och utföra differentialdiagnos krävs ett urintest. På grund av normen för indexen i denna analys är det möjligt att utesluta en sådan diagnos som cystitis. När det avkrypteras är det möjligt att bestämma intensiteten av inflammation samt utnämning av kompetent behandling.

Urinalys för blåsan

Under den visuella undersökningen av analysen kan färgförändringar ses, urinen blir mörk, förlorar sin transparens, blir grumlig, den har en blandning av flingor och blod. Denna färg förklaras av närvaron av bakterier, såväl som produkterna av deras vitala aktivitet, blod, epitelceller, slem. Utseendet av blod orsakas av desquamation av epitel av blåsan på grund av inflammation, med mikroskopiskt sediment i testet, är erytrocyter etablerade. Antalet av dem kan vara upp till tio till femton i sikte. I urinen kan röda blodkroppar vara antingen fräscha eller urlakade. En typisk situation för blåsor är närvaron av utblåsta erytrocyter. Samtidigt är färska ett tecken på trauma i urinvägarna, till exempel när stenen släpps. Urinanalys för cystit hos kvinnor görs ofta.

Om urinen blir grumlig indikerar detta närvaron av bakterier och slem i den. Om det finns pus kallas detta pyuria - ett av ett antal patognomoniska tecken i blåsan. Reaktionen av urin förändras, det blir surt på grund av omfattande bakteriell reproduktion. Normalt är urin som kännetecknas av en något alkalisk reaktion, men det är i stånd att ändra till den sura sidan, inte bara i närvaro av cystit, utan också på användningen av proteinprodukter i stora mängder.

Leukocyter kan stiga till femtio eller sextio celler i synfältet. Normalt bör deras innehåll i en helt frisk person inte vara mer än sex celler. Denna ökning beror på aktiveringen av lokala metoder för att skydda blåsans slemhinna. Vad avslöjar vidare analysen av urin i blåsan?

Celler i epitelet kan detekteras i analysen i en ganska stor mängd. Normalt överstiger deras innehåll inte fem eller sex celler. Om det ökar orsakas orsaken till att epitelcellerna i blåsemembranet är dödade på grund av spridningen av patogena mikroflora. Om analysen inte bestäms av de röda blodkropparna, och antalet vita blodkroppar är hög, är det nödvändigt att utföra differentialdiagnos med sjukdomar såsom pyelonefrit.

Om patienten har cystit, kan det finnas en liten ökning av proteinet på grund av funktionen av patogena bakterier som orsakar inflammation i slemhinnan. Normalt bör mängden protein vara upp till 0,033 gram per liter. Sådant innehåll definieras som spår av protein, och analysen i detta fall är önskvärt att återgå. I närvaro av massiv proteinuri är det möjligt att misstänka förekomsten av en akut glomerulonefrit.

Vilken typ av urinanalys ordineras för blåsor?

Nechiporenko analys

För att utföra ett liknande test måste du samla en genomsnittlig del av urinen. Betydelsen av denna studie är att räkna antalet celler i en milliliter vätska, antalet leukocyter bör vara mindre än två tusen. Men med cystit, det ökar ganska starkt och når flera tusen. Ett liknande tillstånd kallas leukocyturi. I en frisk person kan antalet röda blodkroppar vara vanligt upp till tusen celler i en milliliter urin. Med blåsan ökar det, speciellt detta är typiskt för den uttalade inflammatoriska processen i blåsans slemhinnor.

Analysen av urin i cystit är inte begränsad till detta.

Urinkultur för sterilitet

Denna procedur består i det faktum att det analyserade materialet såds till olika näringsmedia för detektering av mikroorganismer i den. Frånvaron av tillväxt av patogen flora på näringsmediet är normen. Om urinprov visar cystit och den kännetecknas av kronisk natur, är det mycket viktigt att korrekt välja antibakteriell behandling, så att du kan tilldela urinodling med en ytterligare känslighet av bakteriekolonier till antibakteriella medel upptäckt. Tack vare detta är det möjligt att välja ett läkemedel som skiljer maximal effektivitet i förhållande till patologins orsaksmedel. Det är också viktigt att följa reglerna när man samlar in analysen: genomsynlig noggrann hygien, den genomsnittliga delen ska samlas i en steril behållare. Denna analys är klar i fem dagar, behandlingen börjar innan resultaten erhålls och justeras sedan beroende på den skadliga floraens fastställda känslighet för antibiotikumet.

Efter en kurs av antibiotika

Urin i cystit får normala parametrar efter att ha genomfört antibakteriell kursbehandling under en vecka. Det viktigaste är att inte sluta ta mediciner med de första symtomen på förbättring, så att inflammationen inte går i kronisk form. För att vara säker på din återhämtning måste du visa din läkare resultaten av analysen som erhölls två veckor efter behandlingens slut. Slim, bakterier och röda blodkroppar bör vara frånvarande. För att förhindra överströmning av den inflammatoriska processen vid kronisk behov hygien i underlivet, överge promiskuitet, när de första symptomen på akut cystit bör omedelbart konsultera en specialist och starta en behandlingskur.

Den allmänna analysen av urin med cystit är föreskriven, men inte bara den.

Denna metod används ofta för att bestämma vilken sjukdom som helst eller avslöja den dolda loppet av den inflammatoriska processen. Han avkänner som en polymeraskedjereaktion. Varför behöver vi en så komplex analys med en ganska enkel sjukdom? PCR utförs i avsaknad av den korrekta effekten av standardbehandling, när enkla analyser inte ger ett korrekt svar på frågan om orsaken till sjukdomen. För att utföra en sådan studie måste du ta skrap från urinröret. På grund av denna metod är det möjligt att exakt bestämma närvaron eller frånvaron i urinvägarna hos olika patogena mikroorganismer. Tänk på huvudindikatorerna för urinanalys i blåsan.

Huvudindikatorer

Vid leverans av urin med cystit är följande indikatorer viktiga för analys:

- Färgen på urinen, som är normal, är gul med en antydan av halm, med cystit är det grumligt och med flingor;

- genomskinlighet i urinen (grumlig i blåsan)

- frånvaro av hemoglobin i en frisk persons urin

- frånvaro av nitrit i analyser

- svagt sur miljö (med cystit, observeras en minskning av surheten);

- frånvaro av protein eller dess närvaro i restmängden (med cystit är det alltid);

- Detektering av glukos vid analys av urin i närvaro av sjukdom. Dessa är alla indikatorer på urinalys i blåsan.

Symptom på sjukdomen

Huvudskyltarna hos en person som utvecklar cystit är:

- ökat antal urinering

- i vissa fall sjukdom och feber;

- det finns också urininkontinens.

Litet bäcken, och också beläget bakom pubisområdet, blir ganska smärtsamt. Smärtan är tråkig och värkande. Det händer också att cystit också läggs till uretrit. I så fall är det omöjligt att undvika klåda, brinnande och skärande. Det finns skarpa förändringar i urinen, i dess sammansättning är synligt blod och slem. Det råkar vara så att alla symptom försvinner snabbt, men det kan finnas en upprepning av sjukdomen när slemhinnan kunde inte helt normaliserats och mikrober att tränga igen.

I två månader kan cystitis övergå till ett kroniskt stadium, där alla tecken inte längre kommer att få ett livligt uttryck och reflektera över patientens välbefinnande. I detta fall omvandlas blåsans vägg till en bindväv, varefter den förtjockas och organet minskar kraftigt. Det värsta resultatet är blåsans oförmåga att ackumulera urin, och i denna situation kommer endast kirurgisk metod att hjälpa till.

Ett bra urintest för cystit är viktigt.

Regler för förberedelser för analys

För att få rätt resultat måste du följa ett antal rekommendationer. Reglerna för urin staket är följande:

- För en allmän analys behövs en genomsnittlig morgonurin;

- en dag innan detta bör överges de produkter som kan färga urin (ljus frukt, betor, bär) samt sura drycker och rätter

- laxermedel och diuretika måste diskuteras med den behandlande läkaren före analysen;

- Det är oönskade att ta testet för menstruation.

- Innan materialet samlas måste du tvätta dig själv.

Det är väldigt viktigt att följa dessa rekommendationer, eftersom analysen i detta fall kommer att vara väldigt informativ och möjliggöra att fastställa svårighetsgraden av patologin och välja kompetent behandling.

Vi undersökte vilken typ av urintest som ska tas med blåsor.

För att besegra blåsning enkelt

Orsaker, symptom, behandling och förebyggande av cystit

Huvudmeny

Urinanalys för cystit: tolkning av indikatorer

Urinalys är ett av de mest tillgängliga sätten att snabbt diagnostisera blåsan. Det finns ett antal kriterier genom vilka terapeuter och urologer ställer denna diagnos utifrån denna metod.

Detta är särskilt viktigt för barn och gravida kvinnor.

 • 1. Färg urin

Urinen hos en frisk patient har en färg från ljusgul till halmfärg. Med blåsan från de skadade och lös slemhinnan släpps lite blod. Det ger en rostig eller rödaktig nyans av urin (beroende på mängd).

Urin blir grumlig med inflammation. Detta beror på ingreppet av ett stort antal mikrober, epitel och celler av inflammation - leukocyter. Urinen blir också grumlig när hygienisk vård inte beaktas. En frisk person har tydlig urin.

På grund av inflammation och metaboliska produkter av bakterier ökar mängden protein och andra föroreningar i urinen. De leder till en förändring i surhet i den större sidan. Enkelt uttryckt blir reaktionen alkalisk.

Normalt kan antalet celler som går in i blodomloppet i njurarna och sedan in i blåsans lumen hos kvinnor inte överstiga 6 celler i synfältet och hos män - inte mer än 3-4. Dessa är skyddande celler som attackerar mikroorganismer, fånga dem och smälta. Därför indikerar en ökning av antalet vita blodkroppar i urinen en inflammatorisk process i urinvägarna. I svåra fall av vita blodkroppar finns det så mycket att en tillsats av pus kan ses i urinen. Detta fenomen kallas pyuria. För utseendet av pus måste blåsan vara mycket inflammerad och patientens tillstånd är svårt.

Som redan nämnts kan bloddroppar komma in i urinen vid slutet av urinering. Därför indikerar förekomsten av röda blodkroppar i urinen skada på slemhinnor och inflammation. Om mikrohematuri (den så kallade föroreningen av blod i fräsch urin) kan man säga när antalet erytrocyter överskrider figuren 2. Upp till två celler i synfältet är normen.

 • 6. Plana epitelceller

Det platta epitelet leder vägen genom vilken urinen rör sig utåt. I inflammation exfolierar några av cellerna och går in i urinen. Det normala antalet sådana celler i analysen hos kvinnor bör inte vara mer än 5-6 celler och hos män - 3.

Beroende på laboratorieens diagnostiska förmåga och dess utrustning, fastställs proteinnorm från frånvaro till närvaron av spår av protein. Med cystit, stiger proteinhalten, men obetydligt, upp till 1 g / l. En högre proteinnivå berättar redan om njureproblem, inte blåsan.

Intagandet av mikroorganismer i urinen pekar otvetydigt mot cystit. Normalt innehåller urin inte bakterier. Bakteriuri kan vara massiv och icke-massiv beroende på deras antal.

Normalt innehåller urin inte slem. Det framträder när epitelceller avvisas på grund av inflammation.

Ändra inte med blåsan:

 • Specifik vikt. Förändringar beror på njurernas förmåga att koncentrera urin.
 • Närvaron i glukosens urin, bilirubin, ketonkroppar, urobilinogen. Dessa ämnen förekommer i andra sjukdomar.
 • Salt. Deras utseende indikerar metaboliska störningar, inklusive sannolikheten för bildning av njurstenar.
 • Cylindrar. De faller i analysen när epitelet förstörs, beläget i njurbäckenet, urinledare. Ökningar i sjukdomar hos dessa organ.

Urinalys för blåsan

Cystitis är i grunden en kvinnas sjukdom, med uttalade symtom, vilket gör det möjligt att känna igen sjukdomen i början.

Symtom är känt för många kvinnor, till exempel: svårighet att urinera, smärta i underlivet, eventuellt feber och täta resor till toaletten. Men för att få rätt diagnos - akut cystit är det nödvändigt att genomgå en fullständig diagnos av genitourinary sfären, samt att utföra ett antal laboratorietester. Vad analyserar att överföra hos en cystit hos kvinnor?

 • För att klara urinen på den allmänna analysen är indikatorer för närvaro i en organism av cystitisk sjukdom i analysen: närvaro av bakterier och den ökade nivån av leukocyter;
 • att passera urinen till testet på Nechiporenko - denna metod avslöjar njursjukdomar och urinvägar, även i latent form. Sjukdomen kan bestämmas av nivån av erytrocyter, nivån av leukocyter och nivån av cylindrar i patientens biologiska material;
 • att passera urin på bakteriologisk kultur - metoden används för att bestämma de patogena patogenerna som utlöste cystitisjukdomen. Enligt resultaten av denna metod bestämmer läkaren den säkraste läkemedelsförloppet med läkemedel som kommer att vara effektiva;

Med cystit kommer urintester att visa det exakta resultatet, endast om reglerna för insamling och leverans observeras.

Diagnos av cystit hos kvinnor:

 • Blåsans ultraljud - gör det möjligt att bestämma graden av inflammatorisk process och att hitta sjukdomar i urinvägarna och i könsorganet, som måste behandlas parallellt.
 • Cystoskopi är en studie där blåsans onkologi bestäms vid en initial nivå. Även med denna metod diagnostiseras tillståndet hos urinblåsan och slemhinnan hos orgelet.
 • ett utslag i kvinnor för analys är en studie av vaginaens mikroflora, kommer att bidra till att identifiera inflammatorisk process i vagina, vaginos och genital herpes;
 • cystit diagnos av PCR är en studie av biologiskt material om sexuella infektioner och patologier i hormonell bakgrund.

Urinalys totalt

Vad visar urinalysen? Urinanalysen visar först och främst förekomsten av patogena mikrober, aktivitetsgraden i urinorganen och blåsans slemhinna. Även närvaron av leukocyter, nivån av erytrocyter och protein.

Den allmänna analysen av urin i norm bör motsvara dessa parametrar:

 • Urinfärg - gul eller halm, i kroppen cystitis Färgen på urinen - Molnig och brun;
 • normen för insyn - tillåten svag grumlighet i urinen och helt transparent;
 • täthet av urin - upp till 1 030 g / l;
 • Mediet måste vara surt - upp till 7 pH;
 • protein i urinen i en liten detekterbar mängd, med cystit kan detekteras;
 • leukocyter i urinen - i små mängder med blåsans inflammation, deras nivå ökar dramatiskt;
 • hemoglobin i normen - inte detekterat, med kronisk cystit, hemoglobin i urin finns närvarande i en signifikant mängd;
 • nitrater - saknas
 • keton kroppar - inom 20 mg, med cystit denna siffra kan vara högre;
 • glukos - inte detekterat, i den inflammatoriska processen är glukosnivån tillräckligt hög;
 • bilirubin - frånvarande, med cystit närvarande i urinen;
 • Indexet för urobilin är 17;
 • erytrocyter kan vara i en minsta mängd, med inflammation, ökade röda blodkroppar i kvantitet;
 • lukten av urin i blåsan är skarp och skarp.

Metod för bakteriologisk forskning

Urinanalys för cystit för en fröskulturstudie. Enligt principen för denna metod bör materialet för forskning placeras i en speciell miljö och skapa normala förutsättningar för utveckling.

För reproduktion av bakterier finns speciella behållare med ett näringsmedium för infektioner, virus av svampar och bakterier. Bakteriologisk sådd gör det möjligt att bestämma:

 • närvaro av patogena bakterier;
 • antalet bakterier i kroppen
 • känsligheten hos dessa mikrober mot antibiotika och antimikrobiella medel.

Kvaliteten på diagnosen med hjälp av en bakteriologisk metod beror på hur korrekt urinen samlas in för forskning och i rätt tid sådar den i ett näringsmedium. Den uppsamlade urinen ska sådas senast 2 timmar efter stängslet.

För maximala och korrekta resultat tas en analys från vagina och näsa till andra gravida kvinnor än urin.

Tidig diagnos med hjälp av denna metod kan bevara framtida barns hälsa.

Med hjälp av en sågtank kan du bestämma närvaron av följande bakterier i kroppen:

 • streptokocker;
 • Staphylococcus aureus;
 • infektion av Escherichia coli;
 • bakterie enterokocker;
 • stafylokockbakterier;
 • mikrober av Klebsiella;
 • gonokocker;
 • meningokocker;
 • salmonella.

Dessa patogena mikrober är känsliga för olika grupper av antibakteriella läkemedel. När du har passerat urinen till tanken kan du bestämma genom resultaten av studien vilka bakterier reagerar på en viss grupp antibiotika. Antibiotikabehandling är föreskriven efter dessa studier.

Undersökning enligt metoden för AZ Nechiporenko

Analyser cystit hos kvinnor nechyporenko metod skiljer sig från den totala urin så att indikatorerna inte tas från synfältet för mikroskopet, och närvaron av spårämnen och föroreningar i 1 ml av en biologiskt material.

Nechiporenko-metoden kan inte göras utan preliminär förberedelse - i nödsituationer är det inte gjort.

Nechiporenkos test tillåter att mer exakt bestämma närvaron av leukocyter, erytrocyter och cylindrar i urinen.

Urin på Nechiporenko som visar? Förekomsten av leukocyter i urinen, förekomsten av röda blodkroppar och närvaron av cylindrar.

Leukocyter - är ansvariga i kroppen för att skydda den från infektioner av bakteriell, svamp och virus.

Erytrocyter är molekyler som finns i en persons blod. Om det inte finns några allvarliga sjukdomar i kroppen, kommer inte röda blodkroppar in i njurarna.

Cylindrar är indikatorer för kvantitativ passage av protein, genom njurarna. Njurarna filtrerar överflödigt protein och producerar flaskor av cylindrar. Indikatorer för normen för en frisk person, en metod för undersökning av urin av Nechiporenko:

 • nivån av erytrocyter - högst 1000 per 1 ml vätska;
 • cylinderns index är högst 20 enheter per en ml urin;
 • förekomst av leukocyter - högst 2000 per 1 ml urin;
 • proteinindexet är frånvarande;
 • bakterier är frånvarande
 • celler i epitelet - i minsta tillåtna mängd.

Cystoskopisk undersökning i kvinnokroppen

Hur man diagnostiserar cystit genom metoden för cystoskopi. Cystoskopi är en metod i studien av urinrörets kanal och huvudorganet i urinvägarna. Denna undersökning utförs med hjälp av en lång enhet (optisk), med hjälp av bildskärmen på urinröret och blåsan från insidan överförs den på datorns bildskärm.

Cystoskopet tillåter att avslöja alla patologier i urinvägarna och formen av den inflammatoriska processen och graden av inflammation i urinorganen.
Före undersökningen av urinröret och urinbalkens huvudorgan är patienten förbjuden att äta och nödvändigtvis utförs proceduren på en förödad blåsan.

Metoden för cystoskopi är ganska smärtsam och den ordineras med förlängd cystitis. Cystit hos kvinnor med symtom på akut cystit, då är det i detta fall inte en diagnos av ett cystoskop.

Blodtest för blåsor

Ett allmänt blodprov för blåsan är föreskriven för att avslöja graden av inflammatorisk process i kroppen, såväl som blodindexen, för att bestämma det genitourära systemet. Vid kvinnor under graviditetsperioden är ett allmänt blodprov ett obligatoriskt test för upptäckt av inflammation i organen.

Efter att ha passerat läkemedelsbehandlingen av cystit, utförs ett upprepat blodprov för att kontrollera fullständig botemedel mot cystit.

Analys av PCR-diagnostik

Metoden för polymeraskedjereaktion är dagens bästa metod för diagnos av ett antal sjukdomar. Denna metod är väldigt noggrann och har egna egenskaper. PCR-metoden avslöjar sjukdomar som uppträder i latent form och kronisk. Principen för denna metod är baserad på detektering i materialet för studier av den genetiska koden för infektions orsakssamband. För att genomföra denna studie användning av humanbiologiskt material - blod, serum, svabbar med vaginala och nasala svabbar med urinrörets kanalen och avskrap med bihålor, vaginal, urin kanalen.

Cystit denna diagnostiska metod kan detektera genitala infektioner, bakterier som är patogener av akut cystit - en ureaplasma, klamydia, gonokocker, mykoplasma, Treponema pallidum, Trichomonas.

PCR-metoden görs inom några dagar, noggrannheten i denna metod är upp till 95%;

Om cystitisbehandlingen inte räcker, är resultaten av test och diagnos med metoden för cystoskopi och PCR otillräckliga, då doktorn ordinerar ultraljud av blåsan. Ultraljudet ordineras också för akut cystit, när cystoskopi är förbjudet.

Urintest för cystit hos kvinnor: indikatorer

Cystitis är en sjukdom som är baserad på inflammation i blåsvävnaden. För denna patologi kännetecknas av levande symtom - ömhet, rezi med urinering, frekventa önskningar för det. Urinalys av cystit hos kvinnor tillåter att bedöma svårighetsgraden av processen, liksom att identifiera orsaken till sjukdomen.

Vilken typ av urintest att ta med cystit hos kvinnor


För att få rätt resultat av studien behöver du veta några regler som förklarar vilken urin som ska tas med blåsor. Dessa regler inkluderar följande:

 1. För den allmänna analysen av urin är det nödvändigt att samla en genomsnittlig del av morgonurinen. Det är omöjligt att passera kvällens urin - detta leder till en betydande snedvridning av resultaten.
 2. Innan du samlar urin måste du utesluta från den vanliga kosten frukter och grönsaker med ljus färg.
 3. Även innan du tar upp urin, kan du inte äta sura livsmedel och drycker - även från ett glas Morse eller kefir kan du ändra surheten hos urinen.
 4. Före studien borde man avstå från att ta diuretika (diuretika) och laxermedel, utom i fall som föreskrivs av läkaren.
 5. Det rekommenderas inte att ta provet i urinen under menstruationen.

Om du följer dessa rekommendationer kan du få tillförlitliga resultat av studien. Vid akut inflammation i blåsan är det viktigt att få ett noggrant värde av analysparametrarna för att bedöma svårighetsgraden av patientens tillstånd och förskriva de korrekta behandlingsmetoderna.

Lukten av urin i blåsan


Förutom andra obehagliga symptom är det värt att uppmärksamma förändringar i lukt av urin urin i blåsan. Så vilken lukt är karakteristisk för urin vid blåsning hos kvinnor med symptom och behandling? På grund av multiplikationen av mikroorganismer som provocerade inflammation, och också på grund av det höga antalet leukocyter, blir lukten obehaglig och skarp.

Patienten finner ofta sådana förändringar själv och vänder sig till doktorn. Varje patologisk, okarakteristisk för ett hälsosamt tillstånd av symtom borde fungera som ett tillfälle för överklagande till en specialist. Även om det har förekommit liknande symtom tidigare och effektiv behandling har ordinerats är det inte ett faktum att om symptom upprepas blir resultatet detsamma. Terapi väljs individuellt beroende på data som erhållits vid analys av urin.

Byte av lukt ses också under behandlingen - vissa antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel kan påverka denna parameter. I det här fallet, oroa dig inte - uppkomsten av en ovanlig lukt indikerar att drogerna har sin effekt.

Protein i urinen med cystit hos kvinnor


Proteinuri, eller utsöndring av protein i urinen, med cystit är försumbar. Mängden protein ökar på grund av aktiviteten hos infektionens mikroorganismer-patogener. Den acceptabla nivån av protein i urinen är upp till 0,033 g / l. Om de erhållna resultaten överstiger detta värde, kan läkaren misstänka akut inflammation i njursjukdomen - glomerulonefrit eller pyelonefrit.

Urinfärg för blåsan


Vid analys av urin är en viktig indikator en patologisk förändring i sin nyans. Så vilken typ av urin är cystitis i färg? Visuell inspektion av denna biologiska vätska möjliggör notering av grumlighet, dimfärg. Urinen blir ogenomskinlig, till skillnad från dess normala tillstånd. Flingor eller föroreningar av blod kan förekomma i det:

Sådana patologiska förändringar kan förklaras av närvaron av bakterier, deras metaboliter, epitelceller och blod och även slem. Utseendet av blod i urinen är möjligt på grund av epitheliums slam i blåsan när den inflammatoriska processen fortskrider. Med hemorragisk cystit har denna biologiska vätska formen av "köttslungor".

Ibland indikerar urinstyrkan inte bara närvaron av bakterier och slem i den, utan också om utsöndringen av pus, vilket också är karakteristisk för cystitis. Urin hos kvinnor med blåsor, vars foto gör det möjligt att bedöma svårighetsgraden av tillståndet, förändrar skuggan som en följd av utvecklingen av inflammation provocerad genom införandet av patogena mikroorganismer.

Urininkontinens med cystit


I händelse av akut inflammatorisk process eller förvärring av kronisk cystit är ett ytterligare obehagligt symptom ofta föremål för urinering. Mängden urin som frigörs kan vara mycket liten, men isoleringen åtföljs av en skarp smärta. I vissa fall, särskilt allvarliga fall, kan urininkontinens förekomma. Enuresis med cystit är ett sällsynt fenomen, men mycket obehagligt. Det kan förklaras av försvagningen av tonen i urinrörets väggar. Att minska tonen kan något minska smärtsyndromets svårighetsgrad, men det leder till inkontinens, vilket också är mycket obehagligt. Blodkärl ska därför behandlas först efter de första tecknen - så att sjukdomsprogressionen inte leder till sådana komplikationer.

Urinanalys för cystit: indikatorer hos kvinnor


Urinalys är den avgörande faktorn vid diagnosen cystitis. Urinindikatorerna för cystit kan med hög noggrannhet bestämma både själva sjukdomen och graden av svårighetsgrad. Resultaten gör att läkaren kan bedöma patientens tillstånd och förskriva den mest effektiva behandlingen.

Det är nödvändigt att i större detalj se över huvudparametrarna i studien:

 1. Mikroskopi av sedimentet möjliggör detektering av en ökning av antalet röda blodkroppar och leukocyter. Mikroskopi avslöjar också epitelceller i en mängd som överstiger normala värden. Detta förklaras av desquamation (sluschivaniem) av epitelet av blåsan när den inflammatoriska processen fortskrider.
 2. Också en ökning av antalet leukocyter eller leukocyturi kan detekteras med hjälp av speciella testremsor. En sådan uttrycklig analys är mycket informativ.
 3. Detektion av nitrit med hjälp av speciella testremsor möjliggör bekräftelse av bakteriell infektion, eftersom nitrit är en produkt av vital aktivitet hos många patologiska mikroorganismer.
 4. Förändring av urinreaktionen. På grund av multiplikationen av patologiska mikroorganismer blir urinreaktionen surare. Med ett hälsosamt tillstånd i kroppen är dess reaktion svagt sur eller neutral.
 5. Bakteriologisk odling av urin gör det möjligt att identifiera orsaksmedlet för infektion. Detta är nödvändigt för utnämning av de mest effektiva antibiotika.
 6. Nechiporenko-analys är nödvändig för en mer exakt (kvantitativ) bedömning av antalet leukocyter och erytrocyter i urinsedimentet. För analysen krävs en genomsnittlig del av urinen vid morgonturinering.

Analys av urin hos cystit hos kvinnor är sålunda en oumbärlig och viktig studie som gör att du kan bedöma svårighetsgraden av den patologiska processen. Det är viktigt att vara uppmärksam på eventuella förändringar i din kropp och omedelbart rådgöra med en läkare för diagnos och utnämning av effektiv behandling. Du bör inte vidta några åtgärder på egen hand - de kan inte bara misslyckas med att ge resultat, men leder ofta till en suddig klinisk bild, komplexiteten i efterföljande diagnos och utvecklingen av allvarliga komplikationer.

Det är aktuellt att kontakta en specialist. Ju tidigare korrigerande åtgärder vidtas, desto tidigare kommer patienten att återhämta sig. Och mindre sannolikt smittspridningen till andra delar av utsöndringssystemet. Med den sena behandlingen, är det möjligt att utveckla pyelonefrit eller glomerulonefrit, som behöver längre behandling.

Och nu förstår du, vad visar analysen av urin i blåsan hos kvinnor? Lukt och färg som bär symptomen? Lämna din åsikt eller feedback för alla på forumet

Urinalys för cystitis - transkript

Den vanligaste orsaken till inflammatorisk process är en infektion som går in i urinblåsan genom urinröret. Diagnos av denna patologi kan endast göras efter urinprovet analyseras för cystit.

Vad är cystitis?

Innan du kan ta reda på hur diagnosen av en cystit utförs, är det nödvändigt att förstå att denna sjukdom representerar. Inflammation av blåsans vägg är en patologisk process som oftast uppstår på grund av en bakteriell eller virusinfektion som tränger in i urinröret (mindre ofta från njurarna).

Denna sjukdom kan förekomma både i akuta och kroniska former. Akut cystit sker plötsligt, vanligtvis efter hypotermi. I detta fall noteras ofta och smärtsam urinering och smärta i underlivet, som ofta ger upphov till perineum. I vissa fall kan inflammationsprocessen åtföljas av en ökning av den totala kroppstemperaturen och frysningar.

Kronisk cystit är i regel en komplikation av andra patologier i det genitourinära systemet (i urologisk praxis är det sällsynt att det uppträder som en självständig sjukdom).

I det här fallet är den kliniska symptomatologin mindre uttalad, och den inflammatoriska processen kännetecknas av en långvarig återkommande kurs.

Vid exacerbation kan patienter utveckla leukocyturi, hematuri och bakteriuri.

För att identifiera orsakerna till cystit är patienterna i första hand rekommenderade att klara urinanalysen, och även för att utesluta sådana allvarliga patologier som tuberkulos, prostata och blåscancer, urinrörelse och blåsstenar.

Laboratorieforskning

Som en regel avslöjar en patient som lider av en akut eller kronisk form av sjukdomen inte några externa förändringar under undersökningsprocessen. Vid palpation noteras smärta vid undertryck på underlivet.

Urinanalys för cystit hos kvinnor och män: hur man förbereder och passerar?

Denna sjukdom är en inflammatorisk process som äger rum i blåsan. Det är därför den mest informativa och effektiva i cystit är att ta ett allmänt urintest för blåsor (OAM).

Överträdelse av blåsans funktioner, samt konsekvenserna och produkterna av vital aktivitet hos bakteriepatogener påverkar många indikatorer. Ofta kan en läkare korrekt diagnostisera förlita sig endast på analys av urin i cystit, även om det finns andra typer av diagnoser. Bland de vanligast föreskrivna kan man namnge sådana urintester:

 • Urinalysis av Nechiporenko;
 • bakteriologisk urinkultur;
 • biokemi av urin.

Det är inte nödvändigt att du måste gå igenom alla listade typer av diagnostik. Varje undersökning utses av den behandlande läkaren, om det finns ett sådant behov eller om det finns några tvivel. De givna analyserna vid en cystit tillåter att få ytterligare data om en sjukdom, för att avslöja karaktär och ett slags orsaksmedlet, för att ta reda på medföljande sjukdomar etc.

Effekt av cystit på kompositionen av urin

För att fastställa närvaron av direkt cystit är det tillräckligt att först genomföra en allmän studie av patientens urin. Även hennes visuella inspektion kan visa närvaron av kvalitativa förändringar. Urin i denna sjukdom finner till exempel följande egenskaper:

 • det finns grumlighet
 • ändrar färg, förvärvar rödaktiga nyanser av varierande intensitet beroende på mängden blod i urinen;
 • Det finns spår av pus (i svåra förhållanden och en mycket försummad inflammation);
 • slem kan uppstå (på grund av avstötning på grund av inflammation i epitelcellerna).

Vidare under laboratorieforskningen observeras också kvantitativa och strukturella förändringar. Urin hos en patient som lider av blåsor har följande egenskaper:

 • ökar innehållet av leukocyter - ett säkert tecken på förekomst av inflammation;
 • antalet erytrocyter (mer än två i synfältet) ökar;
 • syra-basbalansen förändras;
 • en ökning av proteininnehållet observeras (obetydligt);
 • epitelceller förekommer som ett resultat av deras frigöring;
 • mikroorganismer finns som orsakade inflammation i urinblåsan.

Beroende på vad urinalysen kommer att visa, diagnostiseras patienten enligt sjukdomens klassificering, behandlingen ordineras. Mycket beror på det kvantitativa uttrycket för varje förändring. Till exempel protein i urinen med cystit, även om den stiger, men inte mycket. Dess högre innehåll indikerar närvaron av en annan sjukdom, till exempel pyelonefrit.

I allmänhet har en frisk persons urin en viss andel av elementen i dess komposition. Resultaten av test för blåsor hos kvinnor eller män bör visa överensstämmelse eller en överträdelse av denna andel. Till exempel avslöjar ovannämnda urinanalys enligt Nechiporenko förhållandet av erytrocyter, leukocyter och cylindrar. För den normala kompositionen är följande cellindex per milliliter karakteristiska (Tabell 1).

Tabell 1 - Normala parametrar för urinanalys enligt Nechiporenko (ED / ml)

Urinalys av cystit hos kvinnor: lukt, protein, färg, övergripande index

Cystitis är en sjukdom som är baserad på inflammation i blåsvävnaden. För denna patologi kännetecknas av levande symtom - ömhet, rezi med urinering, frekventa önskningar för det. Urinalys av cystit hos kvinnor tillåter att bedöma svårighetsgraden av processen, liksom att identifiera orsaken till sjukdomen.

Vilken typ av urintest att ta med cystit hos kvinnor

För att få rätt resultat av studien behöver du veta några regler som förklarar vilken urin som ska tas med blåsor. Dessa regler inkluderar följande:

 1. För den allmänna analysen av urin är det nödvändigt att samla en genomsnittlig del av morgonurinen. Det är omöjligt att passera kvällens urin - detta leder till en betydande snedvridning av resultaten.
 2. Innan du samlar urin måste du utesluta från den vanliga kosten frukter och grönsaker med ljus färg.
 3. Även innan du tar upp urin, kan du inte äta sura livsmedel och drycker - även från ett glas Morse eller kefir kan du ändra surheten hos urinen.
 4. Före studien borde man avstå från att ta diuretika (diuretika) och laxermedel, utom i fall som föreskrivs av läkaren.
 5. Det rekommenderas inte att ta provet i urinen under menstruationen.

Om du följer dessa rekommendationer kan du få tillförlitliga resultat av studien. Vid akut inflammation i blåsan är det viktigt att få ett noggrant värde av analysparametrarna för att bedöma svårighetsgraden av patientens tillstånd och förskriva de korrekta behandlingsmetoderna.

Lukten av urin i blåsan

Förutom andra obehagliga symptom är det värt att uppmärksamma förändringar i lukt av urin urin i blåsan. Så vilken lukt är karakteristisk för urin vid blåsning hos kvinnor med symptom och behandling? På grund av multiplikationen av mikroorganismer som provocerade inflammation, och också på grund av det höga antalet leukocyter, blir lukten obehaglig och skarp.

Patienten finner ofta sådana förändringar själv och vänder sig till doktorn. Varje patologisk, okarakteristisk för ett hälsosamt tillstånd av symtom borde fungera som ett tillfälle för överklagande till en specialist.

Även om det har förekommit liknande symtom tidigare och effektiv behandling har ordinerats är det inte ett faktum att om symptom upprepas blir resultatet detsamma.

Terapi väljs individuellt beroende på data som erhållits vid analys av urin.

Byte av lukt ses också under behandlingen - vissa antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel kan påverka denna parameter. I det här fallet, oroa dig inte - uppkomsten av en ovanlig lukt indikerar att drogerna har sin effekt.

Protein i urinen med cystit hos kvinnor

Proteinuri, eller utsöndring av protein i urinen, med cystit är försumbar. Mängden protein ökar på grund av aktiviteten hos infektionens mikroorganismer-patogener. Den acceptabla nivån av protein i urinen är upp till 0,033 g / l. Om de erhållna resultaten överstiger detta värde, kan läkaren misstänka akut inflammation i njursjukdomen - glomerulonefrit eller pyelonefrit.

Urinfärg för blåsan

Vid analys av urin är en viktig indikator en patologisk förändring i sin nyans. Så vilken typ av urin är cystitis i färg? Visuell inspektion av denna biologiska vätska möjliggör notering av grumlighet, dimfärg. Urinen blir ogenomskinlig, till skillnad från dess normala tillstånd. Flingor eller föroreningar av blod kan förekomma i det:

Sådana patologiska förändringar kan förklaras av närvaron av bakterier, deras metaboliter, epitelceller och blod och även slem. Utseendet av blod i urinen är möjligt på grund av epitheliums slam i blåsan när den inflammatoriska processen fortskrider. Med hemorragisk cystit har denna biologiska vätska formen av "köttslungor".

Analyser för blåsor

Cystitis är en infektionssjukdom i blåsan, som åtföljs av utvecklingen av en purulent-inflammatorisk process i slemhinnan. Detta är en mycket vanlig patologi i urinvägarna, särskilt hos kvinnor, bland vilka cirka 30-40% någonsin har upplevt symtom i hennes liv.

Cystitis åtföljs av frekvent uppmaning att urinera, smärta vid urinering och en känsla av tyngd i urinblåsan.

Diagnos av cystit, ofta kan utföras på specifika klagomål hos patienten, men för en mer exakt diagnos och rätt behandling är nödvändig för att undersöka bäckenorganen och provning.

Eftersom denna sjukdom är ganska vanlig är många kvinnor intresserade av frågan, vilka tester ges för cystit för att bestämma den exakta orsaken till sjukdomen?

Vad analyserar hand över vid blåsan?

Cystitis har uttalat specifika symptom, så det är lätt att känna igen denna sjukdom. För att slutföra bilden måste du också skicka följande tester för blåsor:

 • Den allmänna analysen av urincystitis manifesteras av en ökning av innehållet av leukocyter och protein i urinen, och även genom närvaron av specifika bakterier.
 • Analys av urin av Nechiporenko - Metoden gör det möjligt att identifiera sjukdomar i njurarna och urinvägarna genom att bestämma antalet erytrocyter, leukocyter och cylindrar i biomaterialet.
 • Bakteriologisk urinkultur - används för att identifiera en patogen mikroorganism som provocerade inflammation. Denna analys med cystit kan du välja den mest effektiva antibiotikabehandlingen. Bakpossev gör nödvändigtvis patienter med kronisk cystit, eftersom det gör det möjligt att bestämma graden av resistens hos mikrober till ett visst läkemedel vilket ökar effektiviteten av behandlingen.
 • Ultraljudsundersökning (ultraljud) av urogenitala organ - denna analys föreskrivs sällan för cystit, när standardbehandlingen inte har någon effekt. Blåsans ultraljud gör att man kan utesluta samtidiga sjukdomar, vilket kan sakta ner återhämtningsprocessen.
 • Cystoskopi är en invasiv undersökning av blåsan, ett ganska obehagligt förfarande som endast föreskrivs om de återstående metoderna inte gav tillräcklig information. Denna studie är ofta den enda metoden som kan upptäcka förekomsten av tumörer vid ett tidigt skede av sjukdomen. Denna analys med cystit hos kvinnor kan också avslöja urinvägens onormala struktur. Ibland kvinnor fysiologiskt urinröret är för nära slidan, framkallar så sexuell intimitet irritation och starta en inflammatorisk process som ger inte bara fysisk utan också moraliskt obehag;
 • Den vanliga analysen av cystit hos kvinnor - en studie av vaginal mikroflora, som hos en patient tar ett cellprov, som orsak till cystit hos kvinnor kan vara disbakterialnyh vaginos.

Vidare kan den tilldelas en PCR (polymeraskedjereaktion) diagnos av urinvägsinfektioner, såsom trikomonasinfektion, ureaplasmosis, mykoplasmos, herpes, klamydia, samt hormonella studier, om patienten har inträffat hormonella störningar.

Dekodning av de grundläggande indikatorerna för analyser

Generellt urinanalys för cystitis utvärdera följande indikatorer:

 • Färgen är normalt gul med nyanser av halm. Med blåsan blir urinen grumlig, med flockbildande föroreningar;
 • Leukocyter är normalt närvarande i urin i små mängder, medan i cystit är deras innehåll kraftigt stigande;
 • Genomskinlighet - Urin bör normalt vara transparent.
 • Hemoglobin - vanligtvis frånvarande i urinen;
 • Nitrit är frånvarande hos en frisk person;
 • Surhet - indikerar effektiviteten och egenskaperna hos syrabalansen. Normalt bör urin vara något surt, med cystit sår surheten
 • Ketonkroppar - hos friska personer med urin kommer cirka 20-30 mg per dag;
 • Protein är normalt frånvarande eller finns i urin i spårmängder. Cystitis åtföljs av utseendet av protein i urinen;
 • Urolilinogen - normalt närvarande i urinen i små mängder, medan inflammation, inklusive cystit, dess innehåll ökar dramatiskt;
 • Glukos - i urinen hos friska människor saknas, med upptäckt cystitis;
 • Bilirubin - vanligtvis frånvarande, medan inflammation kan uppstå;
 • Erytrocyter - med inflammation kan förekomma i stora mängder.

Analysen av urin i cystit enligt Nechiporenko ger följande resultat:

 • Ökat innehåll av cylindrarna (celler som representerar "intryck" av renal tubulerna), även om de normalt finns i urin i små mängder - 20 i 1 ml;
 • Nivån av leukocyter - markörer av inflammation ökade, med en hastighet av 2000 i 1 ml;
 • Förhöjda röda blodkroppar med en hastighet av 1000 i 1 ml.

Analyser för blåsor: vad ska tas och indikatorernas normer

Urinanalys för cystit är den vanligaste av testen som hjälper till att snabbt och enkelt bestämma graden av sjukdomen, dess orsak och typ av patogen. Därför är den första analysen av de första tecknen på en cystit, såsom smärtor och urinblod, utsetts eller nominerad först av allt.

Vilka tester ska jag ta med cystitis

Så vilka tester tar du med blåsor? Det finns bara fyra grundläggande analyser:

 • Bakposev är ett försök att odla bakterier som finns i urinen. En liten mängd urin för detta placeras på ett näringsmedium och väntar tills bakteriekulturer bildas. De bestämmer typ och antal patogener.
 • Urinalysis av Nechiporenko. Detta är en analys, som är en mikrospotsanalys av urin. Bakterier, epitelceller, erytrocyter och kluster av olika substanser detekteras;
 • Vanligt, allmänt urintest (oam). Kontrollera urinens färg, lukt, närvaron av olika föroreningar, etc.;
 • Blodprov. Blodet kan innehålla olika kemikalier eller bakterier som orsakar blåsor. Detta gör ett blodprov nödvändigt.

Färg och lukt av urin med blåsan

Färgen på urinen är vanligen grumlig, med en vit eller brun streck. Detta orsakas av ett stort antal bakterier och resterna av blåsans sönderfallande epitelvävnad.

Ofta i urinen finns orenheter i blodet, vilket gör urinen lik köttslår (vatten, målat i rosa).

Färgmättnad beror på hur mycket sjukdomen startas, ju tyngre cystitisen är, desto mer föroreningar kommer att bli.

Lukten är vanligen putrefaktiv, orsakad av aktiviteten hos alla samma mikroorganismer.

Lukten av urin hos kvinnor skiljer sig lite från männen, men det kan vara starkare om könsorganen liksom urinsystemet också påverkas av bakteriell infektion.

Urinalys för blåsan

Till analys av urin med blåsan bör vara ordentligt förberedd. Först och främst lär du dig reglerna för korrekt analys av analysen. Reglerna är följande:

 • Under provet måste könsorganen vara rena;
 • Urin samlas vanligtvis på morgonen och transporteras omedelbart till laboratoriet. Efter några timmar börjar några av cellerna i urinen att bryta ner, och de kommer inte att hittas i studien;
 • Innan analysen, ta inte medicinering, alkohol eller rök i tre dagar;
 • Tjejer och kvinnor behöver inte analysera under menstruation för att inte få menstruationsblod.
 • Män efter utlösning behöver inte omedelbart ta en analys för att inte få spermier. Samla urin genom en urinering;
 • För alla människor, oavsett kön, är det önskvärt att börja samla urin inte omedelbart, de första milliliterna samlas företrädesvis inte in, t. i dem behöver de orenheterna ur urinröret.

Norm i analysen av urin är följande:

Referensvärden (i synfältet):

Hur och för vad är urintestet för blåsor

Urinblod är i cystitis en av huvudindikatorerna för att en läkare diagnostiserar en sjukdom.

Ursprungligen är blåsan en stark nog och fast inre muskelorgan som framgångsrikt kan motstå infektion. Men här kommer mannen till hjälp av den senare.

Det är tillräckligt att sitta i kylan längre, känna stress oftare, misshandla droger och bli kroniskt trött hela tiden - och blåsan blir gradvis försvarslös innan den attackerar infektionen.

Det finns två sätt att infektera infektionen: antingen genom urinröret med otillräcklig vård eller genom dåligt fungerande njurar. Det enda sättet att lära sig mer om vad som händer är att göra en allmän urinstudie.

Sjukdomen utvecklas på två sätt: i akut form och kronisk. Den akuta formen av cystit kommer mycket snabbt. Sjukdomen åtföljs ofta av obehagliga känslor: ständiga besök på toaletten, smärta och brännande känslor i underkroppen, svarar ofta smärta och lägre. Varje inflammatorisk process passerar med temperaturen.

Cystitis i kronisk form som en oberoende sjukdom uppträder sällan, oftast är det en komplikation av någon form av urologisk patologi. Det är nödvändigt för dig att gå fel på behandlingen eller vara sen med den, och den akuta formen av blåsor kommer smidigt att strömma in i kroniken. Kliniska manifestationer av sjukdomen är inte lika ljusa som vid akut cystit och mindre märkbar.

Generellt finns det många varianter av sjukdomsutvecklingen. Hjälp i denna situation kommer att bli en allmän analys av urin. Denna biologiska vätska är en av de första reaktionerna på inflammatoriska processer i kroppen.

Idag har dechiffrera urinanalysindikatorer blivit ett standard och ganska mångsidigt verktyg i händerna på en läkare med nästan vilken specialisering som helst.

Dekryptering av indikatorerna för den allmänna analysen av urin gör det möjligt för doktorn att göra initiala slutsatser om sjukdomen.

Denna analys kommer att eliminera sådana allvarliga sjukdomar som tuberkulos, prostatacancer, urinblåsor och andra, vilket väsentligt begränsar utbudet av möjliga sjukdomar.

Laboratorieforskning

Båda former av cystit är mest synliga vid urinanalys:

 1. En visuell analys av urinfärgen gör att vi kan dra slutsatser i detta skede. En frisk person har tydlig halmfärg. Färgtonerna av urin varierar från patient till patient. Hos en person med blåsan blir urinen grumlig, ner till bildandet av vita flingor.
 2. Allmän analys av urin med cystit. När blåsemembranet är inflammerat, kommer en stor mängd protein in i urinen. Med noggrannare analys hittas en märkbar ökning av antalet leukocyter och röda blodkroppar. Erytrocyter indikerar att slemhinnan i urinröret eller urinblåsan är skadad. Fräscha, oförändrade erytrocyter indikerar närvaron av blödande sår på slemhinnan. Om en frisk person i urinen har 5-6 celler av vita blodkroppar i synfältet, flyger denna indikator upp till 50-60 celler i patienten. Det höga innehållet av leukocyter i urinen gör det också molnt.
 3. Ett speciellt urintest för Nechiporenko hjälper till att upptäcka en ökning av innehållet i leukocyter och erytrocyter. Under menstruationen borde kvinnor inte ta urinprov för att undvika att få falska resultat.
 4. Ett urintest för närvaron av bakterier kommer att bidra till att bestämma orsakssystemet för sjukdomen för att eliminera dess patogena aktivitet så snart som möjligt.
 5. Användningen av testremsor för detektion av nitrit kan upptäcka spår av aktiviteten hos mikroorganismer som finns i urinen. Detta kommer att bidra till att dra en slutsats om ursprunget av infektionen i blåsan.

Förbered dig som följer för analysen: Ta bort från din meny grönsaker och frukter med en ljus färg (de kan ändra urinfärgen), avstå från kefir eller Morse för natten (de kan ändra analysens surhet).

Under ett kategoriskt förbud faller alla diuretika och laxermedel. Du kan inte ta kvällens urin för analys: över natten kan urinen på allvar förändra sin kemiska sammansättning, vilket kan tolkas som ett tecken på blåsor.

Urinindikatorerna kommer snabbt tillbaka till normal så snart blåsan rensas av infektion. Det viktigaste är att inte stoppa kampen mot blåsor strax efter den första förbättringen. En eller två veckor efter återhämtning, bör urintestet återupptas och specialisten ska se de erhållna resultaten. Urinen ska vara ren från protein, röda blodkroppar och leukocyter.

Urinalys för blåsan

Cystitis är i grunden en kvinnas sjukdom, med uttalade symtom, vilket gör det möjligt att känna igen sjukdomen i början.

Symtom är känt för många kvinnor, till exempel: svårighet att urinera, smärta i underlivet, eventuellt feber och täta resor till toaletten.

Men för att få rätt diagnos - akut cystit är det nödvändigt att genomgå en fullständig diagnos av genitourinary sfären, samt att utföra ett antal laboratorietester. Vad analyserar att överföra hos en cystit hos kvinnor?

 • För att klara urinen på den allmänna analysen är indikatorer för närvaro i en organism av cystitisk sjukdom i analysen: närvaro av bakterier och den ökade nivån av leukocyter;
 • att passera urinen till testet på Nechiporenko - denna metod avslöjar njursjukdomar och urinvägar, även i latent form. Sjukdomen kan bestämmas av nivån av erytrocyter, nivån av leukocyter och nivån av cylindrar i patientens biologiska material;
 • att passera urin på bakteriologisk kultur - metoden används för att bestämma de patogena patogenerna som utlöste cystitisjukdomen. Enligt resultaten av denna metod bestämmer läkaren den säkraste läkemedelsförloppet med läkemedel som kommer att vara effektiva;

Med cystit kommer urintester att visa det exakta resultatet, endast om reglerna för insamling och leverans observeras.

Diagnos av cystit hos kvinnor:

 • Blåsans ultraljud - gör det möjligt att bestämma graden av inflammatorisk process och att hitta sjukdomar i urinvägarna och i könsorganet, som måste behandlas parallellt.
 • Cystoskopi är en studie där blåsans onkologi bestäms vid en initial nivå. Även med denna metod diagnostiseras tillståndet hos urinblåsan och slemhinnan hos orgelet.
 • ett utslag i kvinnor för analys är en studie av vaginaens mikroflora, kommer att bidra till att identifiera inflammatorisk process i vagina, vaginos och genital herpes;
 • cystit diagnos av PCR är en studie av biologiskt material om sexuella infektioner och patologier i hormonell bakgrund.

Urinalys totalt

Vad visar urinalysen? Urinanalysen visar först och främst förekomsten av patogena mikrober, aktivitetsgraden i urinorganen och blåsans slemhinna. Även närvaron av leukocyter, nivån av erytrocyter och protein.

Den allmänna analysen av urin i norm bör motsvara dessa parametrar:

 • Urinfärg - gul eller halm, i kroppen cystitis Färgen på urinen - Molnig och brun;
 • normen för insyn - tillåten svag grumlighet i urinen och helt transparent;
 • täthet av urin - upp till 1 030 g / l;
 • Mediet måste vara surt - upp till 7 pH;
 • protein i urinen i en liten detekterbar mängd, med cystit kan detekteras;
 • leukocyter i urinen - i små mängder med blåsans inflammation, deras nivå ökar dramatiskt;
 • hemoglobin i normen - inte detekterat, med kronisk cystit, hemoglobin i urin finns närvarande i en signifikant mängd;
 • nitrater - saknas
 • keton kroppar - inom 20 mg, med cystit denna siffra kan vara högre;
 • glukos - inte detekterat, i den inflammatoriska processen är glukosnivån tillräckligt hög;
 • bilirubin - frånvarande, med cystit närvarande i urinen;
 • Indexet för urobilin är 17;
 • erytrocyter kan vara i en minsta mängd, med inflammation, ökade röda blodkroppar i kvantitet;
 • lukten av urin i blåsan är skarp och skarp.

Metod för bakteriologisk forskning

Urinanalys för cystit för en fröskulturstudie. Enligt principen för denna metod bör materialet för forskning placeras i en speciell miljö och skapa normala förutsättningar för utveckling.

För reproduktion av bakterier finns speciella behållare med ett näringsmedium för infektioner, virus av svampar och bakterier. Bakteriologisk sådd gör det möjligt att bestämma:

 • närvaro av patogena bakterier;
 • antalet bakterier i kroppen
 • känsligheten hos dessa mikrober mot antibiotika och antimikrobiella medel.

För maximala och korrekta resultat tas en analys från vagina och näsa till andra gravida kvinnor än urin.

Tidig diagnos med hjälp av denna metod kan bevara framtida barns hälsa.

Med hjälp av en sågtank kan du bestämma närvaron av följande bakterier i kroppen:

 • streptokocker;
 • Staphylococcus aureus;
 • infektion av Escherichia coli;
 • bakterie enterokocker;
 • stafylokockbakterier;
 • mikrober av Klebsiella;
 • gonokocker;
 • meningokocker;
 • salmonella.

Dessa patogena mikrober är känsliga för olika grupper av antibakteriella läkemedel. När du har passerat urinen till tanken kan du bestämma genom resultaten av studien vilka bakterier reagerar på en viss grupp antibiotika. Antibiotikabehandling är föreskriven efter dessa studier.

Undersökning enligt metoden för AZ Nechiporenko

Analyser cystit hos kvinnor nechyporenko metod skiljer sig från den totala urin så att indikatorerna inte tas från synfältet för mikroskopet, och närvaron av spårämnen och föroreningar i 1 ml av en biologiskt material.

Nechiporenko-metoden kan inte göras utan preliminär förberedelse - i nödsituationer är det inte gjort.

Nechiporenkos test tillåter att mer exakt bestämma närvaron av leukocyter, erytrocyter och cylindrar i urinen.

Leukocyter - är ansvariga i kroppen för att skydda den från infektioner av bakteriell, svamp och virus.

Erytrocyter är molekyler som finns i en persons blod. Om det inte finns några allvarliga sjukdomar i kroppen, kommer inte röda blodkroppar in i njurarna.

Cylindrar är indikatorer för kvantitativ passage av protein, genom njurarna. Njurarna filtrerar överflödigt protein och producerar flaskor av cylindrar. Indikatorer för normen för en frisk person, en metod för undersökning av urin av Nechiporenko:

 • nivån av erytrocyter - högst 1000 per 1 ml vätska;
 • cylinderns index är högst 20 enheter per en ml urin;
 • förekomst av leukocyter - högst 2000 per 1 ml urin;
 • proteinindexet är frånvarande;
 • bakterier är frånvarande
 • celler i epitelet - i minsta tillåtna mängd.

Cystoskopisk undersökning i kvinnokroppen

Hur man diagnostiserar cystit genom metoden för cystoskopi. Cystoskopi är en metod i studien av urinrörets kanal och huvudorganet i urinvägarna. Denna undersökning utförs med hjälp av en lång enhet (optisk), med hjälp av bildskärmen på urinröret och blåsan från insidan överförs den på datorns bildskärm.

Cystoskopet tillåter att avslöja alla patologier i urinvägarna och formen av den inflammatoriska processen och graden av inflammation i urinorganen.
Före undersökningen av urinröret och urinbalkens huvudorgan är patienten förbjuden att äta och nödvändigtvis utförs proceduren på en förödad blåsan.

Blodtest för blåsor

Ett allmänt blodprov för blåsan är föreskriven för att avslöja graden av inflammatorisk process i kroppen, såväl som blodindexen, för att bestämma det genitourära systemet. Vid kvinnor under graviditetsperioden är ett allmänt blodprov ett obligatoriskt test för upptäckt av inflammation i organen.

Analys av PCR-diagnostik

Metoden för polymeraskedjereaktion är dagens bästa metod för diagnos av ett antal sjukdomar. Denna metod är väldigt noggrann och har egna egenskaper. PCR-metoden avslöjar sjukdomar som uppträder i latent form och kronisk.

Principen för denna metod är baserad på detektering i materialet för studier av den genetiska koden för infektions orsakssamband.

För att genomföra denna studie användning av humanbiologiskt material - blod, serum, svabbar med vaginala och nasala svabbar med urinrörets kanalen och avskrap med bihålor, vaginal, urin kanalen.

Cystit denna diagnostiska metod kan detektera genitala infektioner, bakterier som är patogener av akut cystit - en ureaplasma, klamydia, gonokocker, mykoplasma, Treponema pallidum, Trichomonas.

PCR-metoden görs inom några dagar, noggrannheten i denna metod är upp till 95%;

Vilka urinprovningar för blåsor

Analyser för blåsor: vilka studier behöver göras?

Cystitis är den vanligaste infektionen i urinvägarna (UTI). I smala cirklar refererar urologer till det som en "social och ekonomisk börda".

Tänk bara på dessa siffror: Från 40 till 50% av alla kvinnor står inför minst ett episode av infektion, och en tredjedel drabbas av återkommande återfall som regelbundet minskar livskvaliteten hos någon tjej. Och år efter år växer dessa siffror stadigt.

Kronisk blåsan

Kronisk cystit påverkar cirka 10% av kvinnorna. Ofta är det kvinnor som inte söka medicinsk hjälp i tid, det vill säga med den första episoden av infektion.

Diagnosen av kronisk blåsan kan göras med:

 • Två eller flera exacerbationer under de senaste 6 månaderna.
 • Tre eller fler exacerbationer under det gångna året.

Särskilt ofta uppträder problemet med UTI i följande befolkningsgrupper: postmenopausala kvinnor, gravida kvinnor med diabetes mellitus, flickor med hög resistans mot resistens mot antibiotika.

Det är viktigt att notera att långvarig antibiotikabehandling (15-30 dagar) ökar risken att utveckla urinvägsinfektioner med 6 gånger.

Riskfaktorer

Som vi redan har förklarat har inte alla nivåer av befolkningen blåsor med samma frekvens. Mest mottagliga för denna sjukdom är de patienter som har en historia av 2 eller fler riskfaktorer:

 • Hos kvinnor är UTI 30 gånger vanligare än hos män.
 • Den oupphörliga sexpartnern.
 • Frånvaron av barriärmetoder för preventivmedel.
 • Graviditet ökar risken för UTI 10-15 gånger.
 • UTI i postmenopausala perioden förekommer hos 20-30% av kvinnorna.

Den höga förekomsten av UTI beror på flera faktorer. För det första söker endast hälften av dem som är sjuka läkarhjälp. Patienterna är inte allvarliga om denna sjukdom, och tror att "det kommer att gå över sig" och börjar behandlas självständigt.

För det andra är självmedicin den näst viktigaste orsaken till UTI: s höga relevans. Valet av fel läkemedel, bristande överensstämmelse med regimen och doser leder oundvikligen till en kronisk infektion.

Hur i tid att misstänka en inflammatorisk patologi i blåsan och undvika oönskade komplikationer?

Diagnos av blåsan

Cystitis är en inflammatorisk process i blåsan. De första symptomen här, som med någon inflammation, kommer att vara:

 • Pollakiuria - ökad urinväxlingsfrekvens.
 • Nocturia - ökad urinering på natten.
 • Sårhet, smärta, brännande eller klåda under urinering.
 • Obehag i underlivet eller i ländryggsregionen.
 • Vanliga symptom: svaghet, feber till subfebrila siffror (37,0-37,7).
 • Med en allvarlig och försummad inflammatorisk process i urinen finns det blodblödning i blodet.

När två eller flera av ovanstående symtom kan inte självmedicinera, och behovet att omedelbart se en specialist - en gynekolog eller urolog.

analyser

Vid första etappen kan du söka distriktsterapeuten, som ger vägledning till alla nödvändiga studier. Med någon inflammatorisk process finns det ett visst diagnostiskt minimum. Vilka test behöver du skicka och vilka indikatorer är speciellt viktiga? Vid diagnosen inflammation av blåsan är följande viktiga:

Test för blåsor hos kvinnor

Symtomen på cystit som stör ett normalt liv orsakar att en kvinna omedelbart går till doktorn, och detta är korrekt. Under inga omständigheter bör en sådan sjukdom försökas på egen hand. Men före läkarmottagningen uppstår frågan vilka tester för cystit hos kvinnor som behövs, så att resultatet blir så tillförlitligt som möjligt.

Symtom på blåsan

Vissa tjejer som har stött på denna sjukdom för första gången kan tro att dessa är tillfälliga symptom och de behöver bara uthärda, varefter sjukdomen kommer att passera sig själva. Detta är en missuppfattning: Den inflammatoriska processen kommer bara att förvärras ytterligare, och välbefinnandet kommer att förvärras.

För att förstå att det är nödvändigt att springa snabbt till doktorn är det möjligt att följa skyltar:

 • Vid urinering finns det en känsla av brutet glas som passerar genom urinröret.
 • ofta vill jag gå på toaletten var 10-15 minuter
 • en mycket blygsam mängd urin frigörs;
 • Det finns smärta i området ovanför puben;
 • möjlig temperaturökning.

Om flera av ovanstående symtom ses, kan du inte vänta, du borde genast kontakta en urolog eller en terapeut.

Metoder för att diagnostisera sjukdomen

På läkarmottagningen måste du i detalj beskriva dina känslor och klagomål, på grundval av vilka en anamnese kommer att samlas in. Då kommer läkaren att undersöka patienten visuellt och göra en palpation och sedan skicka den till följande diagnostiska förfaranden.

Analyser av cystit hos kvinnor: Vad ska jag ta, urinanalys

Korrekt diagnostiserad, detta är nyckeln till framgångsrik behandling. Tid och på rätt sätt för att ta analysen av cystit hos kvinnor spelar en viktig roll i att bestämma epitologii sjukdom och rätt val av läkemedel. Faktum är att, förutom akut, kronisk infektiös, finns en sekundär cystitis. Det utvecklas som en komplikation i följande sjukdomar:

 • blåsans cancer;
 • tuberkulos;
 • shistomoz;
 • inflammatoriska processer i reproduktionsorganen.

diagnostik

Om en kvinna klagar över frekvent urinering, åtföljd av nedskärningar och smärtor i underlivet, medan hon känner sig svag och det finns en blandning av blod i urinen, kommer läkaren nödvändigtvis att skicka henne till undersökningarna för att identifiera cystitisen.

Många människor är intresserade av vilka tester som ges för cystit, oavsett om de hjälper till att snabbt bota det.
För den korrekta diagnosen är för första gången för cystit urinprov inlämnad: generellt och enligt Nechiporenko.

Dessutom hänvisas en kvinna till en ultraljudsundersökning av genitourinary system och rekommendationer för att besöka en gynekolog. För en mer korrekt bild kan läkaren skicka patienten till en cystoskopi.

urinanalys

Även vid ett första skede kommer analysen av urin vid en cystit att visa förändringar av parametrar. Men för att det inte fanns något misstag, är det nödvändigt att samla urin korrekt för forskning.

Det finns några enkla regler som bör följas för att samla in material.
Urinen samlas i en ren steril behållare. Naturligtvis kan du sterilisera burken för detta ändamål, men det är mer tillförlitligt att köpa en speciell behållare. Den har den nödvändiga volymen, är hermetiskt förseglad och steril.

Den så kallade morgondelen behövs för studien. Vilket samlas bäst efter noggrann hygien hos de yttre könsorganen. Om du får en analys för Nechiporenko, måste du ta en genomsnittlig del.

För detta görs de första 15 ml urinen, medeltalet 20 ml samlas i en behållare, den senare hoppas över.
Från samling för att överföras till laboratoriet lagras urinen på en kall plats i högst två timmar.

Dagen före leveransen av materialet bör överge de produkter som kan påverka urinfärgen.

Det är också inte önskvärt att använda alkoholhaltiga drycker, honung, kryddig, sur, sylt och rökt rätter.

Avvisa dagen innan du tar urin från diuretika, samt örtberedningar som har samma effekt.

Det är bättre att skjuta upp samlingen av analysen under menstruationen. Men om du fortfarande måste överlämna brådskande, sedan innan samlingen, sätt in en ren hygienisk swab.
Den optimala volymen för studien är cirka 50 -70 ml.

Urin i blåsan

Som det är känt, med den inflammatoriska processen i urinvägarna blir den transparenta urinen grumlig, den kan innehålla blod. Detta kan ses av en kvinna själv.

Men i något fall kan du göra självmedicinering, ta medicin utan att ha råd med en läkare utan att veta vad analysen ska visa. Eftersom förändringar i genomskinligheten i urin kan vara ett tecken på många sjukdomar, men hur man skiljer dem från cystit är endast känd av en specialist. Många andra indikatorer på urin är viktiga för diagnosen.

Lukten av hälsosam urin är neutral, men med cystit kommer den att lukta skarpt och specifikt. Det kommer också att förändras i urinfärgen. Med cystit kan normal ljusgul urin ändra skuggan till rödaktig eller brun.

En viktig indikator är tätheten av urin. Normalt kan det inte vara mer än 1022 g / l. Med cystit kan detta värde vara 1030 g / l eller mer.

Surheten hos urinanalyserna, omvänt, minskar, och om den faller under nivån för pH 8, då det kan visas på cystit.

Proteinet i urinen talar om inflammatoriska processer. I en frisk person kan en bra indikator inte överstiga 0,1 g / l, en ökning av proteinhalten upp till 1 g / l indikerar en cystit, men om indikatorn är högre kan det vara ett njureproblem.

En analys som har leukocyter (mer än 6 men mindre än 10) kan visa närvaron av cystit. Om testmaterialet är över 10, kan det prata om en annan sjukdom. Om blåsans inflammation kraftigt utlöses, kommer analysen att vara närvarande i erytrocyter (mer än 3). I en hälsosam urin borde det inte finnas bakterier, deras utseende är ett uppenbart tecken på blåsor.

Hos patienter med urin innehåller cystitisceller övergångsepitel. Normalt överstiger deras frekvens inte 10 celler. I inflammationsprocessen finns en ökad separation av epitelet, vilket leder till utseendet av slem i urinen.

Alla andra indikatorer, nämligen: glukos, cylindrar, bilirubin, ketonkroppar, salter - i analysen för cystit hos kvinnor bör inte skilja sig från normen. Om de överstiger patienten tilldelas en ytterligare undersökning för att utesluta andra sjukdomar som har en liknande symtomatologi.

Cystit eller pyelonefrit

Det är mycket ofta att skilja mellan cystit och pyelonefrit, särskilt i ett tidigt skede, utan analys är problematisk. Så liknande i deras symptom. Men om cystitisen blåser urin, då med pyelonefrit, lider njurarna. Konsekvenserna för honom är mycket allvarligare än med cystitis. Därför är det mycket viktigt att diagnostisera det snabbt och börja behandla det.

För att klargöra diagnosen bör passera urinanalys för Nechiporenko och ett generellt blodprov (UAC). Om det visar ett signifikant överskott av vita blodkroppar över röda blodkroppar, indikerar detta pyelonefrit. I det här fallet överskrids de tillåtna värdena i UAC, men med inflammation i urinen är det troligt att de är normala.

Och om cystitisen inte leder till ett dödligt utfall kan en av konsekvenserna av pyelonefrit vara njurinsufficiens, vilket i de flesta fall leder till döden. Det är därför du borde inte behandla cystit själv utan att besöka en specialist.
För snabb diagnos kan nu expresstester användas.

Med hjälp av dem kan du omedelbart göra en preliminär diagnos och bestämma vilka tester som ska tas med blåsor.

cystoskopi

Med en oberoende behandling av blåsor kan han gå i kronisk form och sedan diagnostisera att det blir svårare. I sådana fall är vanligtvis cystoskopi förskrivet.

Det här är ett ganska smärtsamt förfarande, men det låter dig mest noggrant detektera en kronisk form eller närvaron av en främmande kropp som leder till inflammation. Uringångarna och blåsan undersöks med ett cystoskop. Däremot är dess användning i det akuta skedet av sjukdomen kontraindicerat.

Ytterligare tester

När cystit är en konsekvens av andra sjukdomar kan den härdas först efter eliminering av orsaken. För detta rekommenderas det:

 • besök en gynekolog, ge ett smet och PTSR. Det är nödvändigt att upptäcka dolda könsinfektioner. Om de inte behandlas, är effektiviteten av blåsbehandlingar låg.
 • kontakta en endokrinolog. Ibland sämre funktion av sköldkörteln sänker läkningsprocessen.
 • gör en kruka såning. Detta kommer att bidra till att bestämma typen av bakterier och bättre välja antibiotika.
 • Ultraljud av genitourinary systemet.

För att besegra sjukdomen behöver du en väl vald behandling, följ alla rekommendationer från en läkare. Sluta inte ta mediciner med symptomförsvinnandet. Det rekommenderas efter två veckor efter avslutad behandling att passera ett allmänt urintest.

Hur man bestämmer urin genom blåsor

För att diagnostisera de flesta sjukdomar är det nödvändigt att ta biologiska material för studien. Detta kommer att bidra till att påskynda diagnosen och hitta "svaga fläckar" av patogener.

Vid inflammation i urinvägarna uppmärksammas mycket på urin, eftersom det först visar att allt i detta område inte är i ordning.

Det viktigaste är att veta hur man tar provet med blåsor och vad det kan berätta.

Hur samlas urin från blåsan?

Cystitis är en inflammation i urinblåsan. En av de första tecknen på denna sjukdom är synliga förändringar i urinen. Denna biologiska vätska reagerar mycket snabbt på alla inflammatoriska processer som förekommer i människokroppen, särskilt i det genitourära systemet. I det här fallet ändras det inte bara färg och lukt, utan även kemisk sammansättning.

För den initiala leveransen behövs ett allmänt urintest som samlas på morgonen. Nu säljs speciella apotek på apotek. De är praktiska att använda och de är helt redo att användas.

Om behållaren tas från huset måste den sköljas ordentligt och torkas noggrant. Det är inte önskvärt att torka handduken, eftersom villi och partiklar av tvättmedel kan förbli.

Det lämpligaste är glasbehållare.

Innan du samlar urin borde kvinnor definitivt tvätta sig. Om cystitisen sammanfaller med de kritiska dagarna, ska vagina vara stängd med en tappa så att analysen är mer exakt. Framför allt är AZ Nechiporenko tekniken lämplig för dessa ändamål. Detta är när urinprovtagningen görs mitt i processen, vilket hjälper till att genomföra en mer exakt fysisk och kemisk analys.

Det är lämpligt att förbereda för detta förfarande i förväg. Man bör komma ihåg att vissa produkter kan förändra inte bara färgen utan även vissa egenskaper hos denna biologiska vätska, så en dag före detta är det nödvändigt att utesluta från kosten frukter och grönsaker, mat som innehåller färgämnen. Volymen levererad vätska, om läkaren inte gav speciella instruktioner för denna poäng, är 100-150 ml.

Vad kommer analysen att visa?

I vissa fall kan behandling ordineras utan denna studie, men i de flesta fall, efter att ha erhållit resultaten, justera om nödvändigt.

Efter att ha studerat fysiska och kemiska index kan läkaren bedöma funktionaliteten hos urinsystemet och njurarna för att ta reda på vilka förändringar som har inträffat.

Vid mer detaljerad studie, efter att ha gjort bakposev urin, är det möjligt att avslöja sjukdomsutgivaren och att definiera, vilken förberedelse som hjälper eller hjälper till att förstöra den.

Följande egenskaper beaktas i analysen:

 • Color. Vanligen har denna vätska en gul färg, vars mättnad beror på många indikatorer, inklusive mat. Vanligtvis är det transparent och utan orenheter, inte ett litet moln av grumlighet räknas, det är troligen orenheter från utsidan. I en patient med blåsan blir urinen grumlig, får en obehaglig lukt och flingor kan uppstå.
 • Leukocyter. I en frisk person i urinen finns ett obetydligt antal leukocyter, med inflammatoriska processer i genitourinärsystemet, denna hastighet ökar kraftigt, vilket avslöjar analysen.
 • Hemoglobin. Denna komponent av blodet vittnar om förekomsten av fläckigt blod i testvätskan, vilket inte kan bestämmas visuellt.
 • Erytrocyter. Det finns normer som hjälper till att bestämma förekomsten av inflammation i kroppen med hjälp av dessa celler. En frisk person inom en dag med urin lämnar cirka två miljoner röda blodkroppar. Avvikelse från normen indikerar förekomst av problem i kroppen.
 • Protein. I en frisk kvinna finns inte denna organiska substans i urinen, om det finns några spår, är de väldigt obetydliga. Med inflammation i blåsan kan proteinet lätt detekteras.
 • Glukos. En frisk person som inte har diabetes mellitus har ingen urin i hennes urin. Med cystit visas socker, det kan också indikera dålig njurefunktion.
 • Syra. I de flesta friska människor är reaktionen svagt sur, även om indikatorn är starkt beroende av yttre faktorer (ålder, mat, motion). Sjukdom förändrar denna indikator.
 • Densitet och specifik gravitation. Dessa parametrar hjälper till att bestämma njurarnas förmåga att späda och koncentrera urin. För att bestämma dessa indikatorer, gör ett lämpligt test.
 • Ketonkroppar. Normen för en frisk person är 20-30 mg av detta ämne, avvikelser från normen är en indikator på inflammation i kroppen.
 • Urobilinogen. Vid inflammatoriska processer ökar nivån av denna komponent i urinen.
 • Bilirubin. Vanligtvis är denna komponent frånvarande i en frisk persons urin, men vissa inflammatoriska processer och blåsor, inklusive, leder till sitt utseende i denna biologiska vätska.

Baserat på dessa indikatorer kan läkaren se vilka störningar som har inträffat i kvinnors urinvägar och att ordinera effektiv behandling.

Urinalys för blåsan

Cystitis är en inflammation i blåsan, med akut eller kronisk kurs. Symtom på akut cystit är alltid uttalad. Dessa är smärta, besvär med urinering, obehag i underlivet. Men på grundval av patientens klagomål är ingen diagnos gjord. Förekomsten av sjukdomen måste nödvändigtvis bekräftas av resultaten av laboratorieundersökningar.

Vad analyserar hand över vid blåsan?

Huvudtesterna för blåsning hos kvinnor är ett allmänt blodprov, urinanalys och en vattpinne från slidan och urinröret.

I närvaro av en inflammatorisk process visar ett blodprov alltid en ökning av antalet leukocyter och ESR.

Den allmänna analysen av urin i cystit är den viktigaste diagnostiska markören, eftersom materialet för forskning levereras från själva epicenteret "fighting" - från en inflammerad urinblåsa.

Urinalys för blåsan

Indikatorerna för urinanalys i cystit, som stör störande tecken, är följande:

 • tillväxt av vita blodkroppar i urinen - bevis på inflammation
 • ett stort antal epitelceller;
 • blod i urinen;
 • en hög proteinhalt kan tala om njurskador.

Med cystit är urinen vanligtvis grumlig, innehåller bakterier och utländska inklusioner.

Dessutom kan Nechiporenko analysen tilldelas - det genomsnittliga urinprovet samlas in för studien.

För att identifiera patogenen och bestämma dess känslighet mot antibiotika, gör bakposev urin. Så terapi kommer vara mest effektiva. Särskilt denna analys är viktig för kvinnor med kronisk cystit.

Om symtomen på cystit är närvarande och urintestet är bra kan det finnas anledning till obehag i något annat. För att klargöra diagnosen är det nödvändigt att genomgå gynekologisk undersökning för att göra ultraljud av organen i skarlet bäcken att genomgå cystoskopi.

Urinalys för kvinnor med blåsor

Varje sjukdom kräver klinisk bekräftelse, inflammation i urinblåsan är inget undantag. Vad analyserar hand över vid blåsan? Diagnos av cystit innefattar en allmän analys av urin, blod, bakteriologisk undersökning.

Analys av urin i cystit är en av de viktigaste, dessutom överkomliga för alla. Tolkningen av de erhållna data kan bidra till att fastställa intensiteten i den inflammatoriska processen.
I studien uppmärksammar laboratorieassistenterna vissa indikatorer, dessa är fysikaliska och kemiska egenskaper.

Fysiska egenskaper

Är det möjligt att diagnostisera cystit genom urinanalys? Med denna sjukdom förändras urinreaktionen, i en frisk person är den lite alkalisk. Om detta är en akut kurs av sjukdomen blir urin sur, om den är kronisk, då alkalisk. I sjukdomens kroniska lopp kommer urinen att ha en skarp lukt.

En sur miljö kan innebära att sjukdomen orsakas av en E. coli eller tuberkulospatogener.
I en frisk person är färgen på urinen ljusgul, nästan transparent. Med cystit, på grund av utseende av utsöndring (sediment) i den blir det grumligt, mörkt. Mörkning förklaras av det stora antalet leukocyter i urin, epitelceller, bakterier.

Om det är en blandning av blod, blir färgen rödaktig. Sedimentet kan också vara purulent. I kronisk blåsan är exudater mukopurulenta.

Kemiska egenskaper

I en frisk människa vita blodkroppar i urinen 0-3 kan epitelceller vara upp till 5-6, och den röda blodkroppar och protein och inte bör inte vara. Barnets urinindex kommer att vara annorlunda. I en patient med cystit är antalet leukocyter cirka 50. Detta beror på aktiveringen av lokala faktorer för kroppsskydd.

Med cystit i urinen finns cellerna i epitelet i stora mängder. Epitelceller dör och exfolierar, som ett resultat av spridningen av patogen mikroflora.

Blod kan uppträda inte bara med hemorragisk cystit, men också med vanliga. Det uppstår som ett resultat av det faktum att blåsans inflammerade yta utvidgar kärlen och ökar deras permeabilitet. Proteinet framträder av exakt samma anledning.

Bakteriologisk studie

En bakteriologisk, bakterioskopisk studie används också. Vad kommer analysen av urinmikroskopi att visa? Det måste utföras för att identifiera patogenen.

Kärnan i bakteriologisk forskning ligger i det faktum att materialet är sådd till näringsmediet, i detta fall kulturen i urinen. Inom några dagar är detta material i tillståndet av en termostat.

Därefter inspekterar laboratorieteknikerna den erhållna kulturen och bestämmer dess tillhörighet till specifika grupper av patogener. Studien genomförs flera gånger och är kriteriet för återhämtning.

Bakterioskopi är en snabbare metod för att bestämma patogenen. Materialet undersöks under ett mikroskop. Du kan identifiera ensliga patogener. Nackdelen med denna metod är den mänskliga faktorn.

Förberedelser för forskning

Det är förbjudet att ta urin under menstruation med cystit hos kvinnor och flera dagar efter det.
Dagen före leverans av urin kan du inte äta akuta och sura rätter, liksom grönsaker och frukter. Det är nödvändigt att avbryta användningen av diuretika och laxermedel.

Strax innan du samlar testet för blåsor hos kvinnor och män, måste du hålla toaletten av de yttre könsorganen. Urinen måste tas på morgonen, den genomsnittliga delen tas.
Om studien är tilldelad ett barn, måste du övervaka hur det hanterar urinen. Barn erkänner ofta elementära misstag när de passerar urin och de påverkar indikatorerna.

Urinalysis av Nechiporenko

Diagnos av cystit med denna studie gör att du mer exakt kan bestämma tillståndet i vilket det urogenitala systemet är beläget.

Förberedelserna för analysen är fortfarande desamma och studien tar också en genomsnittlig del. Det räcker bara med 20-25 ml. Betydelsen av analysen är att bestämma hur mycket i 1 ml.

urin finns vita blodkroppar, cylindrar, erytrocyter. Sådana beräkningar utförs i laboratoriet, i en särskild räkningskammare.

Som regel kan ett urintest av Nechiporenko visa att 1 ml. uriner bör inte vara mer än 2000 leukocyter, 20 cylindrar, 1000 erytrocyter. Om siffran överstiger den här nivån i den godkända analysen, indikerar detta närvaron av akut cystitis.

Vad visar urinanalys för kvinnor med blåsor?

Vid den första episoden av en cystit är de uttryckta symtomen på sjukdomen (smärta vid urinering, frekventa uppmaningar, feber) vanligtvis tvungna att se en läkare. I detta fall kommer läkaren att ordinera ett generellt blodprov (UAC) och ett generellt urintest (OAM).

I allmänna kliniska analyser är det möjligt att upptäcka förändringar som indikerar hur inflammationsprocessen går i kroppen. En sådan undersökning är som regel tillräcklig för att bekräfta diagnosen och utnämningen av lämplig antibiotikabehandling.

Blåsan är dock en sjukdom som är benägen att återkomma. Omkring 30% av kvinnorna efter den första episoden av sjukdomen tolererar inflammation under det första året, några av dem upprepade gånger.

I detta fall är det en kronisk blåsan. För en korrekt diagnos och urval av effektiv antibakteriell behandling behövs ett större antal studier. Med en förvärring av kronisk cystit bör följande urinprov tas:

 • OAM;
 • analys av urin enligt Nechiporenko (eller Addis-Kakovsky);
 • sådd urin för sterilitet (flora) och känslighet mot antibiotika (bacusses).

För att få tillförlitliga resultat är det nödvändigt att förbereda sig för analysen. Felaktig förberedelse kan väsentligt snedvrida värdena och leda till felaktig föreskriven behandling.

Före OAM använd morgondelen av urinen. Innan du hämtar materialet är det nödvändigt att genomföra hygienisk behandling av könsorganen med vanliga medel och spola det ordentligt. För att samla urin är det bättre att använda en steril behållare som köpts på ett apotek.

Den första delen av urinen tömmes bäst inte i en burk, men i en toalettskål. Töm inte blåsan i burken tills den sista droppen. Efter algoritmen, för laboratoriet kommer du att förbereda en genomsnittlig del av urinen.

Under urinsamlingen rekommenderas att du lägger en bomullspinne i skeden, för att undvika ingrepp av vaginala slem i materialet.

Nechiporenkos analys mäter antalet blodceller och cylindrar i 1 ml urin. Mindre ofta uppskattar den genomförda forskningen om Addis-Kakovsky samma parametrar, men i en daglig volym. Dessa studier möjliggör mer exakt upptäckt av patologi (inklusive inflammatorisk natur) än OAM.

Av denna anledning bör förberedelserna för forskning utföras noggrantare. Vid genomförande av bapsider ska materialet också samlas i enlighet med alla regler. Annars samlas slumpmässiga mikroorganismer i laboratoriet som inte är relaterade till återfall av blåsans inflammation.

Som ett resultat kommer läkaren att förskriva ett antibakteriellt läkemedel som är olämpligt för handlingsspektret, och patienten får ett nollresultat från behandlingen.

 • Läkaren berättade hur man blir gravid snabbt och effektivt! Titta tills du tar bort...

Cystitis - vilka tester att ta

Blåsans inflammation orsakas av en infektion som kommer genom urinvägarna. Identifiera sjukdomen hos kvinnor hjälper urinanalys för blåsor.

Den patologiska processen som uppstår i blåsans hålighet kallas blåsan. Orsaken till sjukdomen är bakterier, virus, protozoer eller svampar. inträde av mikroorganismer mekanism är uppåt (genom urinröret) och sällsynta - fallande (infektion i den sjuka njuren sänks längs urinledaren).

Sjukdomen fortskrider akut eller kroniskt. När processen är akut uppstår symptom plötsligt. Det finns smärtor i underlivet, intensifierat genom ett försök att urinera. Det finns ingen ökning av kroppstemperaturen. Karaktäristisk frekvent uppmaning i toaletten med en liten mängd vätska.

Misstanke bör uppstå vid bildning av grumlig urin eller utseendet av blodets orenhet. Det sista symptomet måste varnas för en mer allvarlig patologi.

Kronisk inflammation i blåsan fortsätter under lång tid med mindre uttalade tecken. Kvinnor är benägen för cystit oftare, med tanke på strukturen i excretionssystemet.

Orsaken till inflammation är nedsatt immunitet, hypotermi, hormonella störningar, förändring av sexpartner.

Analyser för detektion av blåsan

Även om symtomen på sjukdomen är ganska specifika krävs laboratoriediagnostik för att detektera inflammation i blåsan.

Upprätta en diagnos av cystit kommer att möjliggöra ett övergripande urintest. Metoden är den enklaste och överkomliga. Studiens informativitet är mycket hög, men för effektiv behandling krävs mer omfattande information om formen och scenen av inflammation, förekomsten eller frånvaron av komplikationer.

Vilka tester ska jag ta för att upprätta en diagnos:

 • allmän urinanalys (detekterar färgförändring, turbiditet, och salter inblandning slem, ökat antal leukocyter, närvaron av röda blodkroppar och protein);
 • OAK (en ökning av leukocyter på grund av unga former - neutrofiler, acceleration av ESR);
 • Genom metoden för Nechiporenko (utsedd efter detektering av en ökning av vita blodkroppar och erytrocyter i OAM);
 • Bakteriologisk studie fastställer typen av mikroorganismer som orsakade patologi. Denna metod är värdefull när man väljer läkare för läkemedel för behandling av blåsor.
 • Express diagnostik. Användningen av remsor för detektion av leukocyter är lite informativ eftersom antalet element inte är bestämda, utan endast deras närvaro.
 • Testremsan, som avslöjar nitriterna, reagerar på ämnena i mikrobiell aktivitet, vilket gör det möjligt att bedöma närvaron av infektion i urinvägarna.

Diagnostiska system förbättras ständigt. Varje klinik har sina egna tester för detektering av infektioner i genitourinary sfären.

Hur man tar urinprov på rätt sätt

Vissa omständigheter kan påverka resultaten av laboratorieundersökningar.

På kvällen är det nödvändigt att hålla sig till en diet:

 • Ät inte ljusa grönsaker, som kan ändra färg på urin (betor);
 • Drick inte juice eller kefir för natten, begränsa proteinprodukter, de kan ändra surhetsgraden.

Innan du samlar urin för analys måste du ta en hygienisk dusch för att förhindra att bakterier och slem kommer in i könsorganet.

Behållaren måste tvättas och steriliseras över ångan (en speciell behållare köps på apoteket).

Analyser kan ge en falsk bild under menstruationen. På grund av röda blodkroppar är det omöjligt att utföra diagnostik kvalitativt. Under kritiska dagar är det bättre att inte passera analysen. Om du inte kan skjuta upp evenemanget måste du använda en vattentäppa med efterföljande hygienprocedurer.

Om behandlingen misslyckas krävs ytterligare undersökningar:

 • PCR är en metod för att detektera patogen med mycket hög noggrannhet. Gör det möjligt att detektera intracellulära formen (Ureaplasma, Chlamydia, Trichomonas, herpesvirus) inte är synliga med konventionella metoder.
 • Såning på näringsmedia avslöjar tillväxten av opportunistiska patogener som finns permanent, men med god immunitet, ofarlig;
 • Hos kvinnor är en vattpinne från vagina ordinerad, om efter en adekvat behandling upprepas blåsan. Orsaken är dysbios i könsorganen, från vilken infektionen träder in i andra organ;
 • Ultraljud av organen i urin- och reproduktionssystemet för att utesluta patologi hos intilliggande organ.
 • Cystoskopi - undersökning av blåsans inre yta. Det gör det möjligt att upptäcka tumörformationer, stenar, polyper, främmande kroppar. Möjligt urval av misstänkta slemhinnor för mikroskopi (biopsi). Denna procedur är sällan tillgripad på grund av hennes traumatism och ömhet. Cystoskopi utförs utanför den akuta perioden av inflammation. Sedan införandet av ett cystoskop genom urinröret kan bidra till smittspridning.

Med blåsor observeras följande förändringar: