Huvud
Symptom

Orsaker och behandling av kronisk prostatit

Nyligen har prostatit av kronisk form blivit mycket utbredd bland unga män av reproduktiv ålder.

Vilka är orsakerna till denna sjukdom, metoderna för behandling och de viktigaste förebyggande åtgärderna?

Orsaker till kronisk prostatit

Kronisk prostatit är en allvarlig inflammatorisk sjukdom i en mans prostatakörtel, vilket leder till irreversibla funktionella och morfologiska förändringar i organet.

Orsakerna till kronisk prostatit är olika. Dessa inkluderar:

 • infektiös infektion i prostata;
 • stagnerande fenomen i bäckenorganen;
 • skada.

En av de frekventa orsakerna till utseendet på kronisk prostatit hos män är infektionen i kroppen med olika patogener: bakterier, svampar, virus etc.

Infektion kan överföras med oskyddad samlag genom blod och lymf. Sådana infektionssjukdomar i genitourinära organ, såsom uretrit, pyelonefrit, balanoposthit etc. bidrar till penetration av infektion i prostata och utveckling av inflammatoriska processer i den.

En annan orsak till denna sjukdom är stagnation av bäckenorganen. Detta kan bero på en stillasittande livsstil hos en man, bristen på ett normalt sexuellt liv, cirkulationsstörningar etc. Om det finns ett brott i organen i det lilla bäckenet, orsakar blodcirkulationen syrehushållning i prostatavävnaden. Kronisk inflammation i prostata kan uppstå med en konstant, till och med mindre skada på kroppen, vilket uppträder när vibrationer, skakningar, tung belastning på perineumets muskler.

Faktorer som bidrar till sjukdomen måste vi överväga:

 • promiskuösa sexliv;
 • en kraftig klimatförändring
 • försvagad immunitet
 • dåliga vanor
 • felaktig kost;
 • stillasittande arbete etc.

Enligt urologer är omkring 5-10% infektiös (bakteriell) prostatit av kronisk form, de återstående 90-95% av fallen kan hänföras till dess icke-infektiösa form.

Symtom på kronisk prostatit

Det är möjligt att namnge några tecken som praktiskt taget alltid åtföljer en inflammation i en prostata hos mannen. Det är värt att notera att symtomen på kronisk prostatit, i motsats till dess akuta form, är mindre uttalade. De viktigaste symptomen på kronisk prostatit är:

 • värk och dra smärta i underlivet, som sträcker sig in i ljummen, in i sakrummet, i de yttre könsorganen;
 • smärtsam känsla och brännande vid urinering
 • ökade handlingar av urinering;
 • sexuella störningar, uttryckt i minskad sexuell lust, accelererad utlösning, smärta vid utlösning, avsaknad av spontan erektion;
 • prostata-specifik utsöndring efter avföring
 • purulent eller klar urladdning ur urinröret på morgonen;
 • försämring av människans allmänna hälsa;
 • neurasteni.

En egenskap hos kronisk prostatit kan betraktas som dolda tecken på sjukdomen i de tidiga skeden av sjukdomen, vilket förhindrar snabb behandling av en urolog.

Allvarliga komplikationer i försummelse av inflammation är prostatasjukdomar såsom vesiklar, bildandet av stenar och cystor i prostata, impotens, infertilitet, urininkontinens, prostata adenom och prostatacancer och andra.

Diagnostiska åtgärder för detektering av kronisk prostatit

Om det finns tecken på prostatit, ska du snarast gå till en urolog. Moderna metoder för diagnos kommer inte vara svårt att ställa en korrekt diagnos. Efter en detaljerad och grundlig konversation med patienten om orsaken till sjukdomen utser specialisten honom ett fullständigt laboratorium och instrumentell granskning, som innefattar:

 • digital rektal undersökning, som gör det möjligt att bestämma konsistens, storlek, ömhet i prostata;
 • undersökning av de yttre könsorganen
 • TRUS (transrectal ultraljud) av prostata, som bestämmer de funktionella och strukturella förändringarna i organet;
 • urodynamiska studier som gör det möjligt att känna till styrkan och hastigheten på urinering;
 • cystoskopi, som kommer att bidra till att utesluta blåsan, cancer eller olika blåsans skador;
 • mikroskopi av prostatsekretionen, som kommer att bekräfta inflammatorisk process i organet och visa dess funktionella tillstånd;
 • mikroskopi av urologiskt smet, som bestämmer kompositionen av urladdning ur urinröret;
 • polymeraskedjereaktion;
 • bakteriologisk odling av urologiskt smet för att bestämma typen av patogen;
 • allmänna blod- och urinprov etc.

Endast efter noggrann undersökning av patienten och hans test, efter att ha fastställt orsaken till sjukdomen, kommer läkaren att kunna göra en effektiv behandlingsregim.

Behandling och förebyggande av kronisk prostatit

Behandling av prostatit i kronisk form bör vara omfattande, systematisk och kontinuerlig. Basen för terapeutisk behandling är följande exponeringsmetoder:

Läkemedelsprodukter ordineras endast av en läkare individuellt för varje patient, med tanke på typ av patogen, dess känslighet för olika läkemedelsgrupper. Med bakteriell prostatit kan antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel, läkemedel för förbättrad blodcirkulation, användas för smärtlindring. Ibland används hormonbehandling för att återställa den rätta balansen mellan hormoner.

Sjukgymnastik, fysioterapi och massage har samma syften: intensifieringen av blodcirkulationen i bäckenområdet, med undantag av stagnation på detta område, att öka effektiviteten i läkemedelsexponeringen.

Sjukgymnastik omfattar många behandlingsmetoder: elektrofores, lasermagnetoterapi, ultraljud, mikrocyklister med varmt vatten etc.

Terapeutisk massage har länge varit effektiv. Massagemetoden är som följer: läkarens finger sätts in genom analaöppningen i patientens rektum, prostata körteln känns för vilket ett litet rytmiskt tryck utförs. Det utförs före tilldelning av flera droppar utsöndring av prostata.

I sällsynta fall, med utveckling av komplikationer är kirurgisk ingrepp nödvändig. Indikationerna för operationen är:

 • en kraftig minskning av urinröret
 • adenom;
 • skleros av prostata;
 • suppuration på ytan av körteln.

Bland kirurgiska behandlingsmetoder utförs ofta: dränering och punktering av cyster, prostatektomi, transuretral resektion av blåsan, prostens TUR, etc.

Förebyggande av denna sjukdom innefattar:

 • regelbundet sexliv;
 • personlig hygien
 • en hälsosam livsstil
 • negativ inställning till tillfälligt samlag
 • snabb behandling av sjukdomar i det genitourära systemet;
 • regelbunden medicinsk undersökning av en urolog.

Överensstämmelse med dessa enkla förebyggande åtgärder kommer att bidra till att undvika kronisk prostatit.

Således anses kronisk prostatit inte som en dödlig sjukdom, men det minskar signifikant patientens livskvalitet, skapar förutsättningar för försämring av personliga relationer med sexpartnern.

Kronisk prostatit - symtom och behandling

Kronisk prostatit är en långvarig inflammation i prostata, med symtom som ofta saknas, varför det mesta av den manliga befolkningen inte vet om sjukdomen.

Utvecklingen av kronisk form av prostatit är en följd av en akut process, även om det i praktiken är sällsynt. I regel börjar inflammatorisk kronisk prostatit gradvis, utan några obehagliga symtom och känslor, detekteras sjukdomsförloppet i en olycka, när man undersöker ultraljud.

Kronisk form påverkar både unga män och medborgare i mitten och åldern. Dessutom hotar prostatit de som, genom sin verksamhet, har en lågaktivitetslivsstil, känner överdriven fysisk ansträngning på skrotet och avstår från sexuell avhållsamhet.

klassificering

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det flera kategorier av sjukdomen:

 1. Akut bakteriell prostatit (OBP) är den vanligaste och lätt diagnostiserade typen av prostatit. Det orsakas oftast av bakteriell infektion och diagnostiseras lätt på grund av typiska symtom. Akut bakteriell prostatit kan förekomma vid vilken ålder som helst. Symtom inkluderar smärtsam urinering, oförmåga att helt tömma urinblåsan, smärta i underlivet, ryggen eller bäckenområdet. Det kan finnas feber tillsammans med frossa.
 2. Kronisk bakteriell prostatit är en sjukdom med typiska symtom på kronisk inflammation och ett ökat antal bakterier och leukocyter i urinen och utsöndring av prostata efter dess massage.
 3. Kronisk prostatit (CP) är den vanligaste formen av prostatit. Det är i de flesta fall en konsekvens av akut bakteriell prostatit (ej behandlad eller dåligt behandlad). Om det finns symptom, fortsätter de i form av smärta i könsorganen eller i bäckenet, svårigheter med urinering eller smärtsam urinering och ejakulation.
 4. Asymptomatisk inflammatorisk prostatit - med denna form av sjukdomen är de klassiska symptomen på prostatit frånvarande, och själva sjukdomen upptäcks av misstag när du kontaktar kliniken av annan anledning.

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

skäl

Framväxten av kronisk prostatit kan bidra till ett antal faktorer. Först och främst är det:

 1. STDs: chlamydia, ureaplasma, mykoplasma, herpesvirus, cytomegalovirus, Trichomonas, gonokocker, svampar släktet Candida, Escherichia coli (Escherichia coli) kan påverka urinröret och identifieras i prostatavävnad;
 2. Överträdelse av blodcirkulationen i det lilla bäckens organ (trängsel i prostata leder till inflammation).
 3. En stillesittande livsstil (förare, kontorsanställda, tjänstemän);
 4. Förlängd sexuell avhållsamhet, avbruten samlag eller artificiell förlängning av samlag
 5. Regelbunden hypotermi (älskare av extrem vila: dykning, surfing, paddling och skidåkning);
 6. Betonar: mental och fysisk överbelastning

För utvecklingen av kronisk prostatit är viktigt att inte så mycket närvaro och aktivitet av mikroorganismer boleznenovornyh hur mycket staten bäckenorganen och blodcirkulationen i dem, närvaro av åtföljande sjukdomar, graden av försvarsmekanismer.

Symtom på kronisk prostatit

Oftast, med utvecklingen av en kronisk form av prostatit, är symtomen nästan utan att störa en man. I det här fallet kommer alla tecken på akut prostatit inte att manifesteras på något sätt eller uppenbaras i mindre utsträckning.

De vanligaste symptomen på kronisk prostatit hos män är:

 • periodiska smärtor och obehag i perineum;
 • obehagliga känslor i avföring och urinering
 • bestrålning i anus, lår, testiklar;
 • urladdning ur urinröret.

Förändringar i sjukdomsbilden, som inte redan är mycket ljusa, kan vara så obetydliga att patienter med kronisk prostatit inte tar mycket uppmärksamhet åt dem.

Förstöring av kronisk prostatit

Försvåringen av sjukdomen är i regel åtföljd av följande symtom:

 • smärta och brännande i urinröret
 • ökad uppmaning att urinera
 • smärta i underlivet, perineum och rektum
 • tecken på minskning av männs sexuella aktivitet
 • smärta under avföringens skull.

Enligt vissa läkare kan också urskilja psykologiska symptom på kronisk prostatit, som omfattar irritabilitet, oro, trötthet, humör, sömnstörningar, depression och besatthet.

Bestäm alla symtom på en gång i patienten är nästan omöjligt, för en man visar vanligen bara 2-3 tecken på sjukdomen. Till exempel är de vanligaste erektil dysfunktion och smärta i underlivet.

Varför kan prostatit orsaka infertilitet?

Det faktum att prostatakörteln ger en speciell hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. Vid inflammation förvärras sekretorisk funktion hos prostatakörteln, vilket oundvikligen påverkar spermiernas kvalitet.

Dessutom är prostatakörteln aktivt involverad i reglering av testosteronproduktion och erektionsprocessen. Därför orsakar kronisk prostatit en minskning av erektilfunktionen, upp till impotens. Dessa scenarier av sjukdomsutvecklingen kan emellertid undvikas om vi genomför en snabb och kompetent behandling.

diagnostik

Följande procedurer behövs för att diagnostisera / motbevisa diagnosen:

 • rektal undersökning
 • mikroskopi av prostatsekretion;
 • sår utsöndringen av prostata för känslighet mot antibiotika;
 • analyser för sexuellt överförbara sjukdomar;
 • transrektal ultraljud.

Ibland utförs endoskopiska och urodynamiska studier.

Hur man behandlar kronisk prostatit

Om en man har kronisk prostatit, är behandlingen alltid lång och svår. Dess längd beror direkt på sjukdomsfasen, där patienten vände sig till specialisten. Terapi förutsätter ett integrerat tillvägagångssätt, det vill säga en kombination av flera metoder:

 • antibakteriell terapi;
 • massage i prostatakörteln;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • korrigering av kost och livsstil;
 • användning av folkmekanismer
 • kirurgisk behandling.

Vidare används antiinflammatoriska och antispasmodiska medel vid terapin av den kroniska formen av sjukdomen.

medicinering

Valet av läkemedel beror på orsaken och symtomen på sjukdomen. För att bota kronisk prostatit av infektiös etiologi används antibakteriella läkemedel:

Analgetika och icke-hormonella antiinflammatoriska läkemedel används för att eliminera inflammatoriska fenomen och smärtssyndrom.

Även under de senaste åren, behandling av kronisk prostatit passerar använda droger som tidigare för detta ändamål är inte tillämpas: alfa-1-blockerare (terazosin), inhibitorer av 5-a-reduktas-hämmare (finasterid), inhibitorer av cytokiner, immunosuppressiva (cyklosporin), läkemedel som påverkar utbytet urat (allopurinol) och citrater.

sjukgymnastik

Förbättra trofism prostatavävnaden och påskynda läkningsprocessen och hjälpa vissa sjukgymnastik behandlingar såsom laserterapi, elektrofores, transrektal mikrovågsugn hypertermi, fonofores och andra.

Även med kronisk prostatit, terapeutiska varma bad, mudterapi, kan speciella klaffar ordineras.

Massage i prostata

Förbättrar dräneringen av prostatsekretionen och mikrocirkulationen vid nivån på detta organ, vilket i sin tur bidrar till patientens snabba återhämtning.

Massage i prostata kan inte göras med akut prostatit, hemorrojder, sprickor i ändtarmen. Prostatamassage kombineras vanligtvis med antibiotikabehandling. Många kliniska studier har visat stor effektivitet vid sådan behandling.

drift

Eventuellt kirurgiskt ingrepp för att ta bort de drabbade områdena i prostata.

 • Transuretral resektion är en operation som utförs under epidural eller intravenös barbituratanestesi. Postoperativ återhämtningsperiod varar inte mer än en vecka.

Metoderna, som involverar behandling av kronisk prostatit, bestäms av en urolog på basis av diagnostisk information och hans praktiska erfarenhet. Att genomföra oberoende terapi hemma baserat på feedback på Internet är full av konsekvenser.

Vad är kronisk prostatit hos män: definition, symptom och behandling

Enligt de senaste uppgifterna uppnådde incidensen av kronisk prostatit hos befolkningen 35%. Och om 15 år sedan förekom sjukdomen bland män från 45 år, sedan år 2015 diagnostiseras sjukdomen även hos unga, ålder 20-25 år. Ofta förekommer kronisk prostatit hos män i åldern 30 år. Om vad som orsakar patologin orsakas, metoderna för dess diagnos och karakteristiska symptom kommer vi att diskutera denna artikel. För det praktiska uppfattandet i materialet finns en bild och video om ämnet.

Orsakerna och mekanismen för utvecklingen av kronisk prostatit

Vad är det här, kronisk prostatit? Denna term i medicin kallas långvarig inflammation i prostatakörteln. Formen av sjukdomen uppträder i avsaknad av behandling av akut kurs, förvärrad av den snabba utvecklingen av patogen mikroflora i prostata.

I 90% av fallen är orsaken till inflammation i prostatakörteln mikroorganismer. Vid nonspecifik prostatit är orsaken till sjukdomen den vanliga patogena eller villkorligt patogena mikrofloran. Bakterier av denna typ finns ständigt på kroppen och i en mans kropp, men deras koncentration är otillräcklig för infektion av prostata.

Specifik mikroflora (Trichomonas, Mycobacterium tuberculosis, etc.) är orsaken till infektiös kronisk prostatit.

I sjukdomsmekanismen identifierar urologer två infektionsvägar.

Stigande eller urinogen

Mikroorganismer kommer in i prostatakörteln genom urinröret. Normalt är prostatens hemlighet steril, det vill säga det finns inga bakterier i vätskan. Med penetration av mikroflora i prostata, infektion sker, börjar inflammationsprocessen.

En annan fara är den lymfogena vägen, där mikroorganismer tränger in i prostatakörteln med lymf. Vanligtvis uppstår detta när närliggande organ är infekterade med körteln (cystit, hemorrojder).

Hematogen infektion

Denna väg kännetecknas av närvaron av en organism i kroppen, som kommer in i prostatakörteln med en blodström. Sjukdomar som framkallar utvecklingen av prostatit hos män, den mest mångsidiga: från tandkaries till influensa. Ett nödvändigt tillstånd för utveckling av inflammation är venös trängsel i prostata.

Fördjupningsfaktorer är indelade i två grupper:

 1. Medfödd - associerad med prostatas anatomiska egenskaper (cirkulationssystemet och muskelvävnadens struktur).
 2. Förvärvad - tidigare överförda infektionssjukdomar, organtrauma, alkoholmissbruk, rökning, hypotermi och så vidare.

Separat eller i kombination orsakar dessa orsaker akut inflammation i prostatakörteln. I detta skede betalar män vanligtvis inte tillräckligt med uppmärksamhet åt behandling, eller använder folkmedicinska lösningar utan att besöka en urolog. Som ett resultat går sjukdomen in i remissionsteget (utan uttalade symtom). En sjuk man slutar behandling, mikrofloran fortsätter att utvecklas i körteln, det finns en kronisk prostatit.

Klassificering av kronisk prostatit

I den ryska urologin används det system som föreslagits av US National Institute of Health 1995 för att klassificera kronisk prostatit. Samma schema följs av urologer från andra länder tack vare dess bekvämlighet.

Stages av kronisk prostatit:

 • 1 grad - bakteriell prostatit i akut flöde;
 • 2 grad - kronisk bakteriell;
 • 3 grader - abakteriell prostatit i kronisk form eller kronisk bäckensmärta syndrom CPPS. Det finns två underkategorier: A - inflammatorisk kronisk prostatit, B - inte inflammatorisk;
 • 4 grader - kronisk prostatit utan symptom (histologisk).

Ryska läkare ersätter ibland ordet "scen" med "kategori". I okunniga män finns förvirring i klassificeringen, så vet att dessa ord är identiska.

Enligt den internationella klassificeringen av ICD-sjukdomar är 10 kronisk prostatit av klass N 41.1. Informationen kommer att hjälpa om du söker en beskrivning av sjukdomen genom medicinska kataloger.

De viktigaste symptomen på den kroniska formen av sjukdomen

Symtom på sjukdomen är olika för olika typer av kronisk prostatit. Se tabellen, där symptomen ordineras för ett visst fall.

Sårhet i urinblåsans urladdning;

Svag urinström;

Smärta i perineum, höfter, rektum, glanspenis. Ökar vid körning.

· Slemhinnor ur urinröret.

· Smärta i penisens huvud, i höftens område

· Smärtsamma symtom förvärras av långvarig frånvaro av intimt liv eller tvungen avbrott i samlag.

I remissionstiden (utan förvärring) försvinner några av symtomen, smärtan minskar. Mannen lugnar sig och skriver av situationen för självständig helande. Men utan behandling förblir foci av infektion i prostatakörteln, under förvärring av kronisk prostatit, symtomen mer uttalade. Det kan hända att temperaturen stiger till 37,5.

Konsekvenserna av sjukdomen är olika. Ofta finns det skleros av blåsans och prostats nacke, organets cancer och adenomets utseende. Ökad risk för att utveckla erektil dysfunktion och infertilitet - orsaken till att sänka nivån på testosteron. Sådana komplikationer svarar fullt ut frågan om hur farlig den kroniska prostatit är.

Utan diagnos kan sjukdomen inte botas. Inga folkrättsmedel kommer att hjälpa, om typ av patogen inte identifieras och en allmän klinisk bild inte är etablerad. Situationen är komplicerad av det faktum att kronisk prostatit ofta har ett latent flöde, där det inte finns några symtom. Att identifiera sjukdomen i en dold form hjälper till att studera blod och instrumental undersökning.

Diagnos av kronisk prostatit

Symtom på kronisk prostatit hos män liknar dem hos andra prostatiska sjukdomar:

 • adenom;
 • tuberkulos;
 • cancer.

Därför är det nödvändigt att utföra differentialdiagnostik för att veta exakt vilken patologi som uppstod. Med detta ändamål tillämpas i modern diagnostik laboratorie- och instrumentforskning.

Laboratoriediagnostik

Efter att läkaren samlar in en anamnese (intervjuer patienten) måste mannen gå igenom följande tester:

 • ett allmänt blodprov
 • blodprov för PSA;
 • allmän analys av urin;
 • studie av prostats utsöndring.

För att få en prostatahemlighet, blir en man ombedd att tömma blåsan, sedan göra en rektal kroppsmassage. Den urladdade vätskan undersöks under ett mikroskop för att detektera leukocyter. Om i synfältet 2-3 leukocyter - detta indikerar frånvaron av prostatit. Mängd mer än 10 st. indikerar närvaron av en inflammatorisk process i prostatakörteln.

Blodtestet börjar med en allmän analys. Misstanke om kronisk prostatit kommer att uppstå med följande indikatorer:

 • sedimenteringshastighet av erytrocyter (ESR) - från 5 mm / h;
 • stabokonukleära leukocyter - mer än 4 delar;
 • hemoglobinnivån är mindre än 110 g / 1;
 • leukocyter - mer än 10 i synfältet.

För att klargöra diagnosen och utesluta andra sjukdomar är det nödvändigt att genomföra ett blodprov för prostata-specifikt antigen-PSA. Beroende på ålderns ålder har indikatorn olika värden:

 • upp till 40 år - mindre än 2,5 ng / mg;
 • 40-50 - mer än 2,5 ng / mg;
 • från 51 till 60 år - mer än 3,5 ng / mg;
 • 61-70 år - mer än 4,5 ng / mg;
 • över 71 år - mer än 6,5 ng / mg.

Förändringen av PSA-nivåerna i blod och urin och därtill hörande sjukdomar, se tabellen.

Dessutom, med en kronisk prostatit, utförs ett allmänt urintest. Med utvecklingen av inflammation i prostatakörteln är följande förändringar i kompositioner märkbara:

 • leukocyter;
 • epitelceller;
 • icke-specifika bakterier;
 • trichomonader, gonokocker och andra patogener.

I modern urologi är det vanligt att ta ett tre-stegs urinprov, med tanke på metodens större noggrannhet.

Instrumentundersökning

Den mest exakta definitionen av kronisk prostatit möjliggör TRUS-metoden - transrektal ultraljud. Kärnan i tekniken är att genomföra en ultraljud i anus av anordningen. Tack vare anslutningen av prostatakörteln till rektumväggen blir det möjligt att studera organ i detalj och för att avslöja patologin. Om du inte kan hålla en TRUS, spendera du en ultraljud. I det här fallet är det möjligt att upptäcka en förändring i prostatakörteln och dens densitet, närvaron av konkrement, abscesser, fibrösa foci och så vidare.

Dessutom kan doktorn hänvisa till CT (datortomografi) och MRI (magnetisk resonansbildning). Dessa metoder gör det möjligt att identifiera prostatacancer och fungera som ett hjälpmedel för att upprätta en differentialdiagnos.

Om en man tidigare har hittat en IVO (infarktisk obstruktion), kommer en röntgenundersökning att vara nödvändig för att bestämma orsaken mer exakt och förskriva den nödvändiga behandlingen.

Metoder för behandling av kronisk prostatit

Kronisk prostatit hos män är svår att behandla. En uppsättning åtgärder krävs, inklusive medicinering, fysioterapi och kost. För mer information om behandling av sjukdomen, se denna artikel.

Övningar för kronisk prostatit

Det finns en uppsättning övningar som syftar till att förbättra blodmikrocirkulationen i prostata och hälsofrämjande. När sjukdomen hjälper Kegel motion, vilket är användbart inte bara för kvinnor, men för män.

Använd istället för morgonövningar följande gymnastik:

 1. Fötter på axelns bredd, händer för att ansluta bakom huvudet. Vid inandning suger sig långsamt, sprider knäna, vid utandning återgår till utgångsläget.
 2. Fötterna tillsammans, händerna längs kroppen. Alternativt böja benen i knäna, lyft dem så högt som möjligt. Upp till 10 repetitioner.
 3. Suck, händer ner till golvet. Vid inandning, stå upp långsamt och sprida armarna. Benen växelvis avsatt. Vid utandning återgå till utgångsläget.
 4. Ligga på magen och sätta en tennisboll under den. Krossa händerna i golvet, rulla bollen över golvet. Upp till 7 gånger.
 5. Ligga på ryggen, böj knäna och placera en boll mellan dem. Vid inandning komprimera knäna, vid utandning - slappna av. Börja med tre övningar, öka antalet till nio.
 6. Nätverk på golvet, vilar på händerna. Under skinkorna sätta bollen, rulla den med könsorganen och skinkorna.

Titta på en video om ämnet motion i kronisk prostatit i slutet av artikeln.

Fall där kirurgi är nödvändigt

Kronisk prostatit hos män kräver ingen kirurgisk behandling. Ett undantag är komplikationer som utgör ett hot mot patientens hälsa och liv. Idag används kirurgisk behandling för endoskopisk kirurgi. Med denna metod uppträder minimal invasiv intervention, mannen är snabbare rehabiliterad efter behandling, kroppen är mindre skadad.

I vilka fall är operationen nödvändig:

 1. Skleros av prostata.
 2. Beräknar i prostata (stenar).
 3. Skleros av den sällsynta tuberkeln.
 4. Adenom av prostata.

I det akuta skedet av sjukdomen är operation kontraindicerad. Behovet av kirurgisk behandling bestäms av kirurgen, baserat på den övergripande kliniska bilden.

Prognos för kronisk prostatit

Läkare är försiktiga med att förutsäga sjukdomsutfallet. Komplett återhämtning sker i sällsynta fall. Ofta passerar kronisk prostatit i ett stadium av lång (lång) remission. Symtom försvinner, blod och urinindikatorer normaliseras. Trots detta, om du inte följer doktorns rekommendationer och recept, kan kronisk prostatit bli mer aktiv och orsaka komplikationer.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit - Långvarig inflammation i prostata, vilket leder till en kränkning av prostata morfologi och funktion. Kronisk prostatit uppträder som en prostatisk triad - smärta i bäckenet och könsorganen, urineringstörningar, sexuella störningar. Diagnos av kronisk prostatit innefattar palpation av körteln, undersökning av prostats utsöndring, ultraljud, uroflowmetri, uretroskopi, punkturbiopsi av prostata. När kronisk prostatit visas komplex medicinering, fysioterapi behandling, prostata massage, instillation av den bakre urinröret. Kirurgisk behandling är lämplig för komplicerade former av kronisk prostatit.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit är den vanligaste manliga sjukdomen: cirka 50% av männen lider av denna eller den här typen av prostatainflammation. Kronisk prostatit påverkar ofta män i åldrarna 20 till 40 år som är i perioden med den största sexuella, reproduktiva och arbetande aktiviteten. I samband med detta förvärvas upptäckt och behandling av kronisk prostatit i urologin inte bara en medicinsk, men också en socialt betydande aspekt.

Klassificering av kronisk prostatit

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det tre kategorier av sjukdomen:

 • I. Akut prostatit.
 • II. Kronisk prostatit av bakteriellt ursprung.
 • III. Kronisk prostatit av icke-bakteriell genesis / Kronisk bäckensmärtssyndrom är ett symptomkomplex som inte är förknippat med uppenbara tecken på infektion och varar i 3 eller flera månader.
 • III A - kronisk prostatit med närvaro av en inflammatorisk komponent (detektion av leukocyter vid utsöndring av prostata och patogener av infektion);
 • III B - kronisk prostatit med frånvaro av en inflammatorisk komponent (leukocyter och patogener i utsöndringen av prostata).
 • IV. Asymptomatisk kronisk prostatit (frånvaro av klagomål vid detektering av leukocyter i en prostatisk hemlighet).

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

Orsaker till kronisk prostatit

Etiologin och patogenesen för kronisk bakteriell prostatit associerad med hit-infektion i prostatakörteln följande sätt: uppåt (genom urinröret), nedåt (vid gjutning infekterad urin från blåsan), hematogen (motorvägar genom blodet) eller lymphogenic (lymfatiska samlare). Ofta agerar uropatogener E. coli, Klebsiella, Proteus, stafylokocker, enterokocker, Corynebacterium, svamp-, parasitiska och virala patogener. Tillsammans med ospecifika flora i utvecklingen av kronisk prostatit kan delta patogener specifik uretrit (klamydia, mykoplasma, gonokocker, Trichomonas, Gardnerella).

Men för utvecklingen av kronisk prostatit är det viktigt inte så mycket närvaron och aktiviteten hos mikroorganismer, som bäckens organ och blodcirkulationen i dem, närvaron av samtidiga sjukdomar, nivån på skyddande mekanismer.

Därför kan ett antal faktorer bidra till uppkomsten av kronisk prostatit. Först av allt, det urologiska sjukdomar - pyelonefrit, cystit, uretrit, urinrörsförträngning, ohärdade fram till slutet av akut prostatit, orkit, epididymit, etc. Mikrobiell etioagent kan komma in i prostatan från avlägsen foci av infektion, t ex i närvaro av sinuit, tonsillit, karies, kronisk. bronkit, lunginflammation, pyoderma och så vidare. predisponerar för kronisk inflammation i lokal och allmän hypotermi, hypertermi, bo i en fuktig miljö, trötthet, dålig kost och sällan urinering pr.

Kronisk icke-bakteriell prostatit är vanligtvis förknippas med kronisk (stagnerande) fenomen i prostata orsakade stasis venösa cirkulationen i bäckenorganen och försämrad dränering prostata acini. Lokal trängsel leder till överströmning av kärlen prostata blod ödem, dess ofullständig tömning av sekre barriär störningar sekretoriska, motor, kontraktila funktion av prostata.

Stagnerande förändringar vanligtvis på grund av beteendemässiga faktorer - lång sexuell deprivation, öva avbruten eller långvarig samlag, överdriven sexuell aktivitet, fysisk inaktivitet, långvarigt sittande, kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, läkemedel), yrkesrisker (vibration). Av utvecklingen av kronisk icke-bakteriell prostatit predisponerar bäckenpatologi och nervstrukturer som erbjuder deras innervation (t ex ryggmärgsskada), prostata adenom, hemorrojder, förstoppning, androgenodefitsit et al. Anledningar.

Symtom på kronisk prostatit

Kronisk prostatit manifesteras av lokala och allmänna symptom. Lokala manifestationer inkluderar prostatatriaden, kännetecknad av smärta, dysuri och nedsatt sexuell funktion. Smärta i kronisk prostatit är en konstant värkande karaktär, lokaliserad i perineum, könsorgan, ovanför puben, i ljummen. Smärta syndrom ökar i början och slutet av urinering, med smärta som strålar ut till glanspenis, skrot, sacrum, rektum. Smärta sensioner kan öka efter samlag eller på grund av långvarig abstinens; försvagas eller intensifieras efter orgasm, blir mer intensiv omedelbart vid tidpunkten för utlösning.

Intensiteten av smärtsyndrom i kronisk prostatit varierar från känslor av obehag till svår, störande sömn och prestanda, manifestationer. Smärta med begränsad lokalisering i sakrum betraktas ofta som osteokondros eller radikulit, så patienten kan behandlas länge självständigt utan att tillgripa hjälp av en läkare.

Urinering i kronisk prostatit är snabb och smärtsam. I det här fallet kan det vara svårt att starta urinströmmen, försvagning eller diskontinuitet, en känsla av ofullständig tömning av blåsan, frekventa nattliga uppmaningar, brinnande i urinröret. I urinen med kronisk prostatit kan detektera förekomsten av flytande strängar. Efter avföring eller fysisk ansträngning från urinröret finns det urladdning (prostata), orsakad av en minskning av prostatas ton. Med kronisk prostatit, klåda, kall eller överdriven svettning i perineum kan lokal missfärgning av huden i samband med stagnation av cirkulationen noteras.

Kronisk prostatit åtföljs av allvarliga brott mot sexuell funktion. Dispotentsii fenomen kan uttryckas i försämringen, smärtsamma erektioner, lång och frekvent nattlig erektioner, svårigheter eller tidig utlösning, förlust av sexuell lust (libido), raderade orgasmer, hematospermi, infertilitet. Sexuell dysfunktion är alltid svårt erfaren man, vilket leder till psyko emotionella störningar, upp till neuroser och depression, ytterligare försämring den sexuella funktionen.

Förstörningar av kronisk prostatit åtföljs av en liten ökning av kroppstemperaturen och försämring av välbefinnandet. Det allmänna tillståndet för kronisk prostatit kännetecknas av ökad irritabilitet, slöhet, ångest, snabb trötthet, aptitlöshet, sömnstörning, nedsatt arbetsförmåga, kreativ och fysisk aktivitet.

Nästan en fjärdedel av patienter med kroniska prostatit symptom länge saknas, vilket leder till sena remiss till en urolog (andrologist). Långvarig loppet av kronisk prostatit kan kompliceras av impotens, vesiculitis, epididimoorhitom, manlig infertilitet, urininkontinens, stenbildning och cystor i prostata, prostata skleros, utveckling av adenom och prostatacancer.

Diagnos av kronisk prostatit

Den information som behövs för diagnos av kronisk prostatit erhålls genom ett omfattande laboratorie- och instrumentundersökning. Första utvärdering av misstänkt kronisk prostatit historia innehåller klargörande och klagomål hålla visuell inspektion för genitala sekret, utslag, irritationer, digital rektal prostata studier för att fastställa kontur gränser, konsistens, ömhet körteln.

För att bestämma de strukturella och funktionella förändringar i prostata prostata ultraljudsledande visas (TRUS). De viktigaste metoderna i diagnos av kronisk prostatit är av prostata sekretion av urinanalys, bakteriologisk utstryk från urinröret och uringlas tre urinprov, PCR och studera RIF skrapning på patogener av sexuella infektioner, bestämning av prostataspecifikt antigen (PSA).

Kliniskt signifikant vid kronisk prostatit på detektionsanalyser patogener klamydia, mykoplasma, herpes, cytomegalovirus, trikomonasinfektion, gonorré, candidiasis, såväl som icke-specifika bakterieflora. Staketet av prostatshemligheten för forskning utförs efter urinering och utförande av prostata-massage. Symptom på kronisk prostatit ökar antalet leukocyter i synfältet, reducera antalet lecitin granulat, närvaron av patogena organismer.

I den allmänna analysen av urin med kronisk prostatit kan leukocyturi, pyuria, erytrocyturi detekteras. Bakteriologisk odling av urin gör det möjligt att avslöja bakterieriets grad och karaktär. Vid reproduktionsstörningar visas en undersökning av spermogrammet och MAP-testet.

Omfattningen av och orsakerna till tömning hjälp identifiera urodynamiska undersökningar (uroflowmetry, cystometri, profilometri, elektromyografi). Med dessa studier kronisk prostatit möjligt att skilja från ansträngningsinkontinens, neurogen blåsa, etc. Vid hematuri, hematospermi, obstruktiv tömning visas endoskopisk undersökning -. Ureteroscopy, cystoskopi. För att utesluta krävs adenom och prostatacancer PSA-testning, i vissa fall - en biopsi av prostata med en morfologisk studie av vävnader.

Behandling av kronisk prostatit

Kronisk prostatit är härdbar, men man bör komma ihåg att återhämtningen fortfarande är möjlig och beror i stor utsträckning på patientens humör, om behandlingens gång till en specialist och noggrannheten i att alla urologiska föreskrifter överensstämmer. Grunderna för behandling av bakteriell kronisk prostatit är antimikrobiell terapi i enlighet med ett antibiotikum som varar minst 2 veckor. För att minska smärta och inflammation föreskrivs NSAID (diclofenak, ibuprofen, naproxen, piroxicam); för avslappning av prostata muskulaturen, restaurering av urodynamik och utflöde av prostatsekretionen visas mottagning av a-adrenoblockerare (tamsulosin, alfuzosin).

För att förbättra dräneringen av prostatakörteln, lokal mikrocirkulation och muskelton, utförs en behandling av terapeutisk massage i prostata. Prostatkörtelns massage bör resultera i frisättning av minst 4 droppar utsöndring av prostata. Prostatamassage är kontraindicerad i akut bakteriell prostatit, prostata abscess, hemorrojder, prostata stenar, rektala sprickor, hyperplasi och prostatacancer.

För att avlägsna smärtsyndromet med kronisk prostatit, kan paraprostatisk blockad, akupunktur rekommenderas. Av stor betydelse vid behandling av kronisk prostatit ges med syftet med sjukgymnastik jontofores, ultraljud, fonofores, magnetterapi, laseromagnetotherapy, induktometrii, lera, SMC, och varma Sitz bad vid 40 - 45 ° C, med vätesulfid lavemang och mineralvatten, instillation in i urinröret.

Med utvecklingen av komplikationer som är förknippade med kronisk prostatit indikeras kirurgisk behandling: eliminering av urinrörsstriktioner; TUR av prostata eller prostatektomi för skleros av prostata; transuretral resektion av blåsan med skleros i nacken, punktering och dränering av cyster och abscesser i prostata; omskärelse med phimosis orsakad av återkommande urinvägsinfektioner, etc.

Profylax av kronisk prostatit

Förebyggande av kronisk prostatit kräver anslutning till sexuell hygien, snabb behandling av urogenitala och extragenital infektioner normalisering av regelbunden sexliv, tillräckligt med fysisk aktivitet, förebyggande av förstoppning, snabb tömning av urinblåsan.

För att undvika återkommande kronisk prostatit krävs dynamiska undersökningar av andrologen (urolog); förebyggande kurser av fysioterapi, multivitaminer, immunmodulatorer; Uteslutning av hypotermi, överhettning, stress, dåliga vanor.

Hur förekommer kronisk prostatit och vad betyder det om symptom på sjukdomen inte observeras?

Ett stort antal män tvingas att möta en sådan sjukdom som kronisk prostatit. Höra en obehaglig diagnos, de undrar vad den kroniska formen betyder och hur farlig är det? Kan jag bli av med denna sjukdom, och vilka förfaranden bör innehålla botemedlet för att snabbt eliminera symptomen och stoppa utvecklingen av sjukdomen?

Vad är sjukdomen?

Kronisk prostatit är en inflammatorisk sjukdom som påverkar det manliga organet - prostata. Åtföljd av utveckling av smärtsamma förnimmelser av sjukdomen förekommer i bäckenet, liksom oegentligheter i hur det urogenitala systemet. Om en man klockor obehag när man kissar, rezey utseende eller förekomst av frekvent behov av att göra tömning av blåsan, så han utvecklade prostataproblem, och en av anledningarna kan vara kronisk prostatit.

Om du finner de minsta kränkningarna, för att inte tala om allvarliga symtom, borde du inte förvänta dig att sjukdomen kommer att gå i sig själv. I det här fallet måste du omedelbart kontakta en läkare, genomgå diagnostiska tester och börja behandling, som utser en specialist urolog. Ju längre man går inte till doktorn, de mer allvarliga utmaningar som kan möta upp till impotens, infertilitet, och även utvecklingen av cancer, vilket kommer att leda till döden.

Beroende på vilken typ av sjukdom detekteras hos patienten, och speciella egenskaper hos hans utveckling, kommer specialisten att förskriva en behandlingskurs, som strikt bör följas, medan man regelbundet besöker läkaren för att övervaka behandlingen.

Prostatakörteln är ett litet organ som spelar en viktig roll. Det förekommer endast i hankroppen och ligger i blåsans område. Prostatan täcker en viss del av urinröret, när en inflammatorisk process uppträder, observerar en man allvarliga störningar vid urinprocessen. Dessutom spelar prostatakörteln en viktig roll vid bildandet av spermier.

I regel är kronisk prostatit inte orsaken till impotens, men en stor andel män som har denna sjukdom märker ofta sådana funktioner som:

 • partiell förlust av styrka, försämring av känslor från kön;
 • en signifikant minskning av samlagets varaktighet
 • tidigare utlösning;
 • minskad förmåga att genomföra efterföljande sexuella handlingar.

Om en man har kronisk prostatit, följt av inflammatoriska processer, betyder det inte att han uppträdde på grund av infektion. Att det finns en sådan form av prostatit kan inte bara vara smittsam.

Hur vanligt är den här manliga sjukdomen?

Statistiska data är fantastiska, eftersom cirka 50% av männen lider av olika former av prostatit. I detta avseende kan detta problem kallas den vanligaste sjukdomen som observeras i det starkare könet. Mycket få människor vet att utvecklingen av prostatit börjar i en tidig ålder (från 20 till 40 år).

Det är värt att notera att i många orter, som ligger i kallt klimat där det är hög luftfuktighet och kraftiga temperaturförändringar, andelen män som lider av prostatit, kraftigt ökar (upp till 70%). Sällan förekommer prostatit, inklusive kronisk, i kategorin män som bodde i varma områden, varefter de flyttade till en bosättning där låg temperatur råder.

Tecken på sjukdomens utseende

Kronisk prostatit, beroende på graden av försummelse av sjukdomen, kan åtföljas av en mängd olika symptom, men oftast har patienten följande störningar i kroppens funktion:

 • frekvent urinering, särskilt på natten
 • tömning av blåsan åtföljs av smärta;
 • utseendet av svårighet vid urinering
 • utseendet av en känsla av otillräcklig tömning;
 • observation av smärta i ljumsområdet, såväl som den nedre buken regionen;
 • utlösning sker för tidigt
 • en man tittar på en minskning av libido och klagar också på en kränkning av erektilfunktionen.

Det är värt att notera att alla nämnda tecken inte bara kan tala om att patienten utvecklar kronisk prostatit. I närvaro av dessa symtom kan en akut form av sjukdomen detekteras, men under en kronisk sjukdom är symtomatologin mindre uttalad. Illviljan visar i regel inte sin "närvaro" i kroppen. Störningar observeras under stadierna av sjukdomsförstärkning.

Är sjukdomen dödlig?

Denna fråga ställs av nästan alla som har kronisk prostatit.

Denna manliga sjukdom är inte ett hot mot människans liv, men utvecklas i kroppen, det förvärrar livskvaliteten. En man är tvungen att möta inte bara smärta och viss obehag, men också psykiska störningar, försämring av familjeförhållandena. Om det aktuella problemet inte löpas i tid, kommer situationen att försämras avsevärt och helt förstöra livet. Dessutom kan kronisk prostatit, liksom andra former av denna sjukdom, vars behandling ignorerades eller utfördes otillräckligt, kunna leda till allvarliga komplikationer.

Kan sjukdomen gå till cancercancer?

Nästan varje man vet att risken för illamående bildande i prostata körteln är mycket hög. Men kronisk prostatit och prostatacancer är olika typer av sjukdomar. Även om specialisterna i urologi, som har utfört mycket forskning, har fastställt att sjukdoms kroniska form väsentligt ökar risken för utseendet på en malign tumör som påverkar prostata.

Med början av 50 års ålder uppmanar experter varje man att göra en undersökning som kommer att undvika utveckling av illamående utbildning. Kontroll av blodet på PSA (närvaron av prostataspecifikt antigen) kan upptäcka tumörens utseende och avlägsna det i tid och förhindra utveckling till den punkt där en noggrann behandling krävs.

Varför finns det problem med prostata?

Kronisk prostatit, liksom andra former av sjukdomar uppstår oftast på grund av sådana faktorer som:

 • virus;
 • bakterier och svampar;
 • andra patogener.

Infektion av kroppen kan orsaka ett antal andra sjukdomar. Förutom de nämnda orsakerna till sjukdomen kan streptokocker, stafylokocker och E. coli bli patogener.

Den vanligaste infektionen hos den manliga kroppen beror på sexuell kontakt (könsorganalt, oral och anal). Detta tyder på att lesionen av prostata körteln är en konsekvens av sjukdomar som överförs sexuellt. Men det finns också andra sätt att få infektionen direkt i prostata. Det kan vara en sjukdom i samband med urinvägarna, tonsillit, influensa etc.

Patienten kan också möta en icke-infektiös form av sjukdomen, en så kallad stillastående prostatit. Med utvecklingen av denna sjukdom detekteras inga infektiösa medel.

Denna form av prostatit beror på stillastående processer som förekommer i bäckenområdet. Dessutom kan orsaken till problemen bli otillräcklig prostata tömning, långvarig sexuella handlingar, den fullständiga frånvaron eller mycket sällsynt intimitet, regelbunden användning av alkoholhaltiga drycker och kryddor, masturbation, samlag avbrott och andra.

De vanligaste stagnanta processerna förekommer i kategorin män som leder en stillasittande livsstil (programmerare, förare etc.).

Kronisk prostatit observeras oftast hos män på 40 år eller mer, men det finns ett fall när sjukdomen påverkar personer i ung ålder.

Diagnos av sjukdomen

Specialister-urologer, i de flesta fall, diagnostiserar prostatit oproblematiskt. Svårigheter uppstår vid fastställandet av orsakerna till sjukdomsuppkomsten.

Därför kan följande procedurer utföras för uttalandet av den exakta diagnosen:

 • Studien av prostatsekretion (mikroskopi);
 • rektal undersökning vid inskrivning till läkaren;
 • Ultraljudsundersökning av prostata (transrectal);
 • leverans av tester för detektering av sjukdomar som sprids under samlag
 • sår utsöndring av prostatakörteln, genom vilken nivån av känslighet för antibiotika läkemedel avslöjas.

I vissa fall kan ytterligare förfaranden krävas, nämligen urodynamiska såväl som endoskopiska studier.

Funktioner vid behandling av sjukdom

Den terapeutiska kursen, som utvecklats i varje fall för behandling av kronisk prostatit, kan inkludera inte bara intaget av föreskrivna läkemedel, men också:

 • träning av massage;
 • sjukgymnastik;
 • övsterapi.

Under den sista tiden förskriver specialister till patienter ett sådant förfarande som termoterapi. Dess väsen ligger i det faktum att uppvärmningen av prostatakörteln till 45 grader.

Formen av prostatit, som beror på förekomsten av infektion i kroppen, behandlas med antibakteriella medel, vilket måste tas beroende på sjukdomsförloppet och patientens kropp. Som regel används antibiotika i mer än en vecka.

Ett integrerat tillvägagångssätt är en viktig regel för framgångsrik behandling

Eftersom den huvudsakliga orsaken till prostatit, oavsett form av sjukdomen, är en kränkning av processen av lymfa, blodcirkulationen, samt utseendet av stagnation, bör den terapeutiska kursen riktas till att åtgärda dessa problem.

Det är därför som specialister väljer behandlingar när de utvecklar behandlingen:

 • förbättra njurfunktionen
 • främja immunitet
 • etablera och "lansera" energiutbytet mellan organen i det genitourära systemet, såväl som njurarna;
 • främja bättre cirkulation av lymf och blod;
 • återställa processerna för att mata prostata, liksom blodcirkulationen i kroppens område.

Dessa uppgifter kan lösas genom val av en individuell behandlingsbana, som innehåller en rad olika förfaranden. Det är mycket viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt njurarna som behandlar kronisk prostatit, eftersom de är de som kontrollerar blodcirkulationen i bäckenområdet samt lumbosakral ryggraden.

Låt inte sjukdomen förekomma

Utvecklingen av sådan sjukdom som kronisk prostatit kan undvikas om enkla regler följs. En av dem är efterlevnaden av en hälsosam livsstil. Det vill säga att en man regelbundet ska utföra fysiska övningar, gå så mycket som möjligt och eliminera även alkohol (eller minimera), akuta och feta livsmedel.

Om en representant för det starkare könet tvingas leda en stillasittande livsstil, varannan timme att göra lite motion, värma upp eller promenera i 10 minuter. Män är promiskuösa och ignorera skydd, löper större risk att utveckla en farlig sjukdom som kan följa patienten hela livet, eftersom kronisk prostatit bota helt misslyckas.

Funktioner av behandling av sjukdomen i hemmet

Om en man har kronisk prostatit, kommer läkaren att föreskriva en behandlingsförlopp, vilket måste observeras.

Förutom användningen av mediciner samt de förfaranden som en specialist har utsett är det viktigt att uppmärksamma följande faktorer:

En man bör också leda ett aktivt, men ett måttligt sätt att leva. Fysisk stress är extremt viktig i närvaro av problem med prostata, eftersom de bidrar till att eliminera stillastående fenomen i prostata samt ett litet bäcken.