Huvud
Analyser

Gonorré: symtom och behandlingsregim av gonorré

Gonorré - hänvisar till de klassiska sjukdomarna som överförs sexuellt och fortsätter med nederlaget i det urinogenala området i det cylindriska epitelet. Patogen - gonokocker (Neisseria gonorrhoeae). Denna mikroorganism dör ganska snart i den yttre miljön, men den är väldigt stabil när den är inne i kroppen.

Den moderna namnet på sjukdomen förde Galen misstag tolkas flytningar från urinröret av män som semyatechenie (grekiska, finslipa-frö - + - rhoia- utandning). Människor som inte känner till medicinsk terminologi kallar gonorré gonorré, så denna sjukdom har en andra definition. Sjukdomen påverkas huvudsakligen av de urogenitala organens slimhinnor. Det är också möjligt att skada konjunktiva, slemhinnor i struphuvudet, ändtarmen.

Tyvärr, med gonorré symtom kan inte vara akut, det fortsätter i de flesta fall raderas, så det är ofta komplicerat. Om du inte pussar hur man behandlar gonorré hemma kan det orsaka inflammation i bäckenorganen, vilket leder till infertilitet hos kvinnor och män.

Sjukdomen är vanlig bland personer i åldern 20-30 år, men kan förekomma i alla åldrar. De viktigaste symtomen på sjukdomen är purulent urladdning ur urinröret, frekventa uppmaningar och rezi under urinering.

Hur överföres gonorré?

Infektion med gonokocker Neisseria gonorrhoae uppstår som en följd av sexuell kontakt med en infekterad person utan kondom. Förresten kan överföringen av patogenen inträffa inte bara i samband med vaginala samlag, utan också oral och anal.

Kvinnor blir sjuka nästan i alla fall av kontakt med en sjuk gonorré och män - inte alltid, vilket är förknippat med smal öppning av urinröret. De första tecknen på sjukdomen uppträder efter 2-5 dagar efter infektion.

Gonokokki slående urogenitalsystemet fördel sektioner, fodrad med cylindriskt epitel - slemhinna livmoderhals, äggledare, uretral, lakunär och stora vestibulära körtlarna. Folk har inte medfödd immunitet mot smittämnen av gonorré, och kan inte få det även efter överföringen av sjukdomen.

Det finns också en möjlighet att infektera fostret under graviditeten. I det här fallet kan infektion hos en kvinna förekomma både före befruktning och under barnets bär. För att förhindra allvarliga konsekvenser är det nödvändigt att bota gonoréen i tid. För att göra detta, använd speciella droger som förstör orsakssjukdomens orsaksmedel. Vi beskriver dem nedan.

De första tecknen på gonorré

När det gäller gonorré är det möjligt att märka de första tecknen 2-5 dagar efter sexuell kontakt, det här är hur länge inkubationsperioden varar.

 1. Symtom hos män - klåda, irritation i penisens huvud, vilket blir mer smärtsamt vid urinering
 2. Tecken på kvinnor - antingen fullständig frånvaro av klagomål, eller frekvent urinering, stickningar, brännande i könsorganet.

När en nyfödd är infekterad under arbetet påverkas slimhinnorna i ögonen och könsorganen hos tjejerna.

Symptom på gonorré

Gonorré kan vara akut och subakut - från ögonblicket av infektion till manifestationen av symtom överstiger 2 månader och kronisk - efter mer än 2 månader. Som du redan vet överstiger incubationstiden för gonorré sällan 7 dagar. Vid utgången av denna period framträder de första tecknen på sjukdomen som anges ovan.

Sedan manifesterar gonorré sig, vars symptom är mycket karaktäristiska: frekvent urinering och purulent tät gulbrun urladdning ur urinröret. Urladdningen har en obehaglig lukt och efter ett tag blir det mer tät.

Vanliga symtom hos kvinnor:

 • Purulent och serös purulent urladdning från slidan
 • Hyppig och smärtsam urinering, brännande, klåda;
 • Rödhet, svullnad och sårbildning i slemhinnorna;
 • Intermenstruell blödning;
 • Smärta i underlivet.

Tyvärr är kvinnas symptom inte lika uttalad som hos män. 50-70% av kvinnor med gonorré har inga obehagliga känslor, så de diagnostiserar ofta en sjukdom i kronisk form.

Hos män börjar gonorré med brännande och klåda i penis, speciellt under urinering. När man trycker på huvudet släpps en liten mängd pus. Om problemet inte behandlas går processen till hela urinröret, prostata, sämre vesiklar, testiklar.

De viktigaste symptomen hos män:

 • Klåda, brännande, svullnad i urinröret;
 • Riklig purulent, serös purulent urladdning;
 • Ofta smärtsam, ibland svår urinering.

Det är värt att överväga att det nu finns ett märkbart antal lågt symptom och asymptomatiska fall av sjukdomen. Dessutom är symtomen inte alltid typiska, eftersom ofta en kombinerad infektion (med Trichomonas, Chlamydia) ofta finns, det komplicerar allt för diagnos och snabb behandling av gonorré.

diagnostik

Diagnosen av gonoré är baserad på bakteriologisk och bakterioskopisk data och identifiering av patogenen. Det finns tillämpningar av sådana moderna metoder som DNA-diagnostik, ELISA och RIF.

På ett obligatoriskt sätt undersöks representanterna för båda könen för separation från könsorganen. Från materialet som tas från varje drabbat organ och urogenitalt område framställs smuts på två glas. Hur mycket som ska behandlas gonorré kommer att bero på en tidig diagnos, så tveka inte, om du upplever de första symptomen, ge erforderliga test.

Behandling av gonorré

Det är inte nödvändigt att genomföra en oberoende behandling av gonorré, det här är fylligt med sjukdomsövergången till ett kroniskt stadium och utvecklingen av irreversibla skador på kroppen.

Eftersom 30% av fallen kombineras med chlamydialinfektion bör gonorrébehandling omfatta:

 1. Drogen aktiv mot gonokocker - cefixim, ciprofloxacin, ofloxacin.
 2. Läkemedlet aktivt mot klamydia är azitromycin, doxycyklin.
 3. Vid ett nytt stadium är en enda användning av antibiotika tillräcklig.

Dessutom en uppsättning procedurer som hjälper patienten att återhämta sig. Detta inkluderar lokal behandling, medel för att stärka immuniteten, återställa mikroflora genom att ta emot probiotika och metoder för fysioterapi.

Det är nödvändigt att avstå från att använda alkohol, kryddig och kryddig mat. Ta bort sexkontakter. Intensiv träning, cykling och simning i poolen är förbjudna - efterlevnad av alla dessa åtgärder kommer att hjälpa till att bota gonorré snabbare. Det är nödvändigt att behandla alla sexuella partners. Det rekommenderas starkt att genomgå kontroll efter behandling av gonorré, även om du mår bra.

Tabletter från gonorré är föreskrivna vid det första skedet av sjukdomsutvecklingen och i frånvaro av komplikationer i form av cystit, cervicit hos kvinnor etc.

Konsekvenser av gonorré

Bland konsekvenserna av den löpande formen av sjukdomen hos män kan kallas försämrad spermatogenes, inflammation av penis och det inre skiktet av förhuden, liksom förlust av testiklar och bitestiklar hans orkit, epididymit eller prostatit, vilket kan leda till infertilitet.

Hos kvinnor passerar inflammation från slidan till livmoderhålan och äggledarna, den inflammatoriska processen i vilken hotar bildandet av en obstruktion som framkallar infertilitet.

För att undvika komplikationer är det värt att ta hand om tidig förebyggande - det här är avslaget på oavsiktliga sexuella kontakter och användningen av kondom i situationer där du inte är säker på förhand om din partners hälsotillstånd. Om dessa enkla regler följs är det inte nödvändigt att tänka hur och hur mycket man ska behandla gonorré.

Gonorré - vad är det, symtomen, de första tecknen, inkubationsperioden, diagnosen och behandlingen

Gonorré (gonorré) - specifika infektiösa inflammatoriska processer som påverkar huvudsakligen det urogenitala systemet, som aktivator är gonokocker (Neisseria gonorrhoeae). Det är också möjligt att skada konjunktiva, slemhinnor i struphuvudet, ändtarmen. Med gonorré finns det ingen immunitet som förhindrar upprepad infektion.

Vad är denna sjukdom, orsakerna till uppkomsten, och även vad som är de första tecknen hos vuxna och behandlingsmetoderna är mest effektiva, vi kommer att överväga ytterligare.

Gonorré: vad är det?

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom som uppstår med nederlaget i det urinogenala området i det cylindriska epitelet.

Gonorré är vanligare hos ungdomar 20-30 år, men kan förekomma i alla åldrar. Mycket hög risk för komplikationer av gonorré - en mängd olika urinvägar (inklusive sexuellt), infertilitet hos män och kvinnor. Gonokocker kan tränga in i blodet och cirkulera genom hela kroppen orsaka:

 • nederlag av leder,
 • ibland gonorré endokardit och meningit,
 • bakteriemi,
 • svåra septiska tillstånd.

Det är bevisat att det rådande sättet att överföra gonokockinfektion är sexuell kontakt. 50-70% av kvinnorna får infektion efter den första kontakten, bland män är infektionsincidensen 25-50%.

Orsaksmedel

Gonorrés orsaksmedel är gonokocker - Neisseria gonorrhoeae.

Gonorrés orsaksmedel känner sig fria endast i näringsmedia, speciellt om det finns ett inhemskt (oförändrat) humant protein och hos personen själv. I den yttre miljön är dess lönsamhet låg.

Dödade gonokocker i en konventionell tvållösning, snabbt dö under även svaga antiseptika (silversalter, Betadine, alkohol, etc), dö som torkningen av slem och pus, som är i sekunder. Denna funktion är mycket användbar för människor och används som profylax för gonorré.

Gonokocker infekterar huvudsakligen de lägre delarna av det genitourinära systemet, vilka är täckta med ett cylindriskt epitel.

 1. Dessa är slemhinnorna i parauretralkörtlarna och urinröret hos män;
 2. urinrör, livmoderhalscancer, äggledare, barthålkörtlar - hos kvinnor. Vagina av vagina täcker ett flerskiktsplatt epitel, i norm är det immun mot gonokocker. Utvecklingen av gonorré vaginit uppträder när epitelet löses under graviditet, pubertetsålder eller vid klimakteriet.

klassificering

Det finns könsorgan och extragenital (ej sexuell) gonorré. Genital gonorré kännetecknas av skador på de urogenitala organen.

Gruppen av extragenital gonorré innefattar:

 • gonorré av anorektal lokalisering (inflammation i ändtarmen),
 • gonorré av ben- och muskelsystem (gonorréartrit),
 • gonorrheal affektion av ögonbindekinnet (gonoblenorea),
 • gonorrheal lesion av svampen (gonokocksfaryngit).

Sjukdomen är uppdelad i färsk, kronisk och latent gonorré.

Frisk gonorré

Frisk gonoré anses om det efter de första kliniska tecknen på sjukdomen inte har gått mer än 2 månader. Under denna period kämpar kroppen aktivt med att utveckla gonokocker, som bestämmer den kliniska bilden av sjukdomen.

Det finns tre former:

 1. I akut form känner patienten alla ovanstående symptom i sin helhet. Det tar inte längre än 14 dagar efter infektion. Urinröret rodnar och sväller. Tilldelningar är rikliga. Patienten börjar känna kronisk trötthet, svaghet, allvarliga angrepp av huvudvärk.
 2. I subakut form är symptomen inte särskilt uttalade, men de är. Gonokocker i kroppen orsakar endast sällsynt och oförutsedda utsläpp av gul färg. Andra tecken är helt frånvarande.
 3. Den farligaste är den torpida eller asymptomatiska formen av gonorré. Patienten stör inte. Det finns inga subjektiva tecken på sjukdomens närvaro. En person är en bärare av gonokocken och misstänker inte det.

Kronisk form

Kronisk gonorré är resultatet av försummat färsk gonorré som orsakats av otillräcklig behandling eller brist på behandling.

latent

Den latenta formen av sjukdomen kännetecknas av en nästan asymptomatisk kurs och är vanligare hos kvinnor. I detta fall patienten är infekterad, så finns det en bärare och smittkällan, men immunsystemet för en eller annan inte svara på en främmande organism, vilket resulterar i inflammation inte utvecklas, och subjektiva känslor (tecken) saknas skäl.

Hos män, gonorré, även om kan observeras latent form några ospecifika symtom (limning urinrörets svamp, efter en natts sömn, utseendet av en liten mängd av leriga flytningar från urinröret efter en lång promenad, springa, eller att ha sex).

orsaker till

För gonorré finns det ingen skillnad i kön och social status, såväl som ett litet barn och en vuxen kan bli offer.

Enligt statistiken från Världshälsoorganisationen påverkar denna smutsiga sjukdom omkring en fjärdedel av en miljard av världens befolkning varje år.

Detta beror på det faktum att smittämnen är mycket motståndskraftig mot vissa läkemedel, samt en betydande roll i spridningen av infektionen ges grund av social orientering och beteendemässiga faktorer (välstånd homosexualitet, prostitution och ökad promiskuitet).

Gonorré kan plockas upp när:

 • oskyddade sexuella handlingar (oral, vaginal, analsex);
 • dela med patienten en vanlig handduk, linne, tvättdukar;
 • barn blir smittade med gonokocker under födelseprocessen;
 • tjejer kan bli sjuka om de inte överensstämmer med uringenitalorganens hygien (gonorré "keramik");
 • i ögon av gonokocker tas i händerna (det finns en blennorea);
 • även gonorré kan tas med hushållsväg med hjälp av smutsiga händer i munnen (gonorréfaryngit, stomatit).

Gonorré är en infektion har en hög infektions överförs genom sexuell kontakt (99 av 100 fall), och endast en av 100 fall - en inhemsk smitta genom personliga tillhörigheter hos patienten och hygienartiklar (handdukar, tvättlappar, etc.), samt infektion av barnet under förlossningen.

Inkubationsperioden

Inkubationstiden för gonorré beror väldigt mycket på den sjuka könens kön. Inkubation hos kvinnor, som regel, tar mycket längre tid, varar upp till en månad eller mer. I sin tur är inkubationstiden i män i princip 2-5 dagar.

Inkubationstiden för gonorré påverkas starkt av den plats där patogenen fick. Dagen som beskrivs ovan är giltiga om organ är målet för gonokocksgenitalier.

Till en viss tid upptäcker bakterierpatogenerna sig inte. Men efter att ha fallit i en gynnsam miljö för sig själva, börjar de en aktiv reproduktionsprocess, vilken i början av sjukdomsförloppet gradvis leder till utvecklingen av en inflammatorisk process i dessa organ.

Med början av de första kliniska tecknen på gonoré blir den infekterade personen en kategori av patienter. Slutet av inkubationsperioden kan indikeras med följande symtom:

 • brinnande känsla och purulent urladdning från organen i genitourinary systemet;
 • svullnad av könsorganen;
 • urinering blir frekvent och åtföljs av smärta;
 • det finns en ökning av inguinal lymfkörtlar;
 • möjligen en ökning av kroppstemperaturen.

Vid gonorrésjukdom kan följande faktorer påverka ökningen i inkubationsperioden:

 • tar mediciner speciellt antibiotika;
 • Hushållens sätt att överföra, även om det är sällsynt, och främst gäller kvinnor.

Minskningen påverkas av sådana faktorer:

 • kroniska sjukdomar: tuberkulos, diabetes mellitus.
 • kombination av gonorré med andra venerala patologier: klamydia, mykoplasmos, bakteriell vaginit;
 • låg immunitet
 • alkoholism, narkotikamissbruk, rökning.

Symptom på gonorré hos vuxna

De första symptomen på gonorré förekommer 2-5 dagar efter kontakt med en sjuk partner. En patient med gonorré känner obehag i urinröret och visas senare:

 • klåda;
 • bränning;
 • purulent urladdning är gulgrön i färg.

Utsläpp från urinröret första skarpt, grått. Efter 1-2 dagar uppträder purulent, riklig, tjock, gulgrön urladdningslösning, vilket fläckar tvätten.

Ofta har gonorré en atypisk klinisk bild på grund av att den bildas mot bakgrund av en sekundär infektion. I detta fall förändras den blandade infektionen något inkubationsperioden, vilket gör det svårt att korrekt diagnostisera och följaktligen adekvat behandling av gonorré. Som ett resultat är dess kroniska form mycket ofta bildad, vilket redan diagnostiseras i närvaro av komplikationer.

kvinnor

Gonorré hos kvinnor kan manifestera sig:

 • Rikliga, purulenta eller mukopurulenta sekret i urinvägarna, vilket ökar på morgonen efter sömnen.
 • Inflammatoriska förändringar i vaginaets framsida (rodnad, svullnad och ömhet i slemhinnan).
 • Klåda, brännande eller ömhet i urinröret, intensifieras i början av urinering eller under samlag.
 • Ökning av kroppstemperatur till 37 - 38 grader.

Hos män

 • Det börjar med brännande och klåda, särskilt vid urinering.
 • När man trycker på huvudet sticker en dropp av pus ut.
 • Huvudet på penis och förhudet är inflammerat.
 • När infektionen tränger in i urinröret förekommer frekvent urinering. Vid slutet av denna handling kan en bloddroppe gå med.
 • I själva verket är ganska ofta inguinal lymfkörtlar med inflammation och utvidgning inblandade.

Om gonorré inte behandlas, sträcker sig processen till hela urinröret, prostata, seminala vesiklar, testiklar. Visas smärtsam, frekvent, svår urinering.

komplikationer

 • total uretrit (lesion av en del av urinröret)
 • phimosis (reduktion av förhudsöppningen),
 • balanoposthit (nederlag av huvudet på penis och förhud)
 • prostatit (lesion i prostatakörteln),
 • epididymit (epididymis nederlag),
 • orchitis (testikelskada)
 • vesikulit (skada på vesiklar i partiklar)
 • kirtlar i urinvägarna,
 • parauretralkanaler
 • inguinal lymfoder.

diagnostik

För att slutligen bestämma närvaron av gonoré är närvaron av kliniska symptom inte en nyckelindikator eftersom det fortfarande är nödvändigt att upptäcka närvaron av gonokocker i kroppen:

 • analys under ett mikroskop av smuts som tagits från slemhinnans yta;
 • sådd av beslagtagna bakterier från det tagna materialet i specifika näringsmedier för att isolera kulturen av gonokocker;
 • PCR- och IFA-diagnostik.

Behandling av gonorré

Otillåtlig självbehandling av gonorré, det är farligt att överföra sjukdomen till kronisk form och utveckling av irreversibla skador på kroppen. Alla sexuella partners av patienter med symptom på gonoré som har haft samlag med dem under de senaste 14 dagarna, eller den sista sexpartnern, om kontakt inträffat tidigare än denna tid, är föremål för undersökning och behandling. I avsaknad av kliniska symptom undersöks en patient med gonorré och behandlas för alla sexuella partner under de senaste 2 månaderna.

Vi måste följa ett antal regler:

 • engagera sig inte i självbehandling (ändra dosen av föreskrivna läkemedel eller helt vägra att ta tabletter);
 • helt sluta någon form av sexuella relationer, inklusive orala smärtor, kyssar;
 • vägra att dricka alkohol, även alkohol med låg alkoholhalt
 • Tvätta händerna med tvål efter att ha rest på toaletten och behandla dem med antiseptiska medel.
 • Använd endast dina personliga hygienartiklar, rör inte en främling;
 • Tvätta patientens saker, särskilt underkläder, separat från resten.

Akut komplicerad gonorré hos de lägre och övre delarna av genitourinärsystemet behandlas under lång tid. Antibiotikum förändras maximalt efter 7 dagar, eller förskriva läkemedel långa kurser - tills symptomförsvinnandet plus ytterligare 48 timmar.

 1. Ceftriaxon 1,0 IM (intramuskulärt) eller IV (intravenöst), x 1 per dag, 7 dagar.
 2. Spektinomycin 2,0 in / m, x 2 per dag, 7 dagar.
 3. Cefotaxime 1,0 in / in, x 3 per dag eller Ciprofloxacin 0,5 in / i, x 2 per dag - tills symptomförsvinnandet + 48 timmar.

Efter lindring av akuta manifestationer av gonokock inflammation (temperaturen bör återgå till det normala, fördelningen av knappa eller definieras inte, det finns ingen skarp smärta, lokal svullnad minskade) fortsätter att använda antibiotika.

Framgången att behandla gonoré beror på det korrekta valet av antibiotika, dosen och varaktigheten av administrationen. Med intolerans mot antibiotika förskrivs sulfonamider. Parallellt innehåller behandlingsregimen om så krävs:

 • medel för immunterapi,
 • lokala preparat (salvor, geler, pasta),
 • och även fysioterapi (UHF, bad).

Det är viktigt att inte sluta behandlingen efter investeringens början, för i detta fall är gonokocken inte helt eliminerad, utan går helt enkelt till latent form och fortsätter kroniskt. I detta fall kan orsaksmedlet utveckla resistens mot antibiotika.

Kronisk gonorré behandlas mycket längre. Först tilldelas gonovaktsina kurser på 6-8-10 och intramuskulär injektion preparat som stimulerar ospecifik immunitet (pirogenal ribonukleas) och först efter denna behandling med antibiotika.

Vid slutet av kursen, efter att ha försvunnit alla karaktäristiska symtom på sjukdomen, utsätts patienten för flera kontrollundersökningar med olika typer av provokationer.

förebyggande

Obligatoriska förebyggande metoder:

 • Användning av personlig skyddsutrustning;
 • Överensstämmelse med personlig hygien
 • Användningen efter en speciell oskyddad sexuell kontakt med speciella antiseptika (klorhexidin, miramistin, etc.)
 • Regelbunden diagnos av STD hos personer som ofta byter sina sexpartners.
 • Obligatorisk professionell undersökning av arbetstagare inom näring, barn och medicinska institutioner.
 • Obligatorisk undersökning av gonorré hos gravida kvinnor.
 • Sanitär-pedagogiskt arbete av smalprofilspecialister bland befolkningen.

Gonorré anses vara en farlig sjukdom, som måste behandlas med de första tecknen, men endast under överinseende av en specialist. Självbehandling av gonorré är kontraindicerad. kan bara förvärra förloppet av den infektionsinflammatoriska processen.

gonorrhea

gonorrhea - veneral infektion, vilket orsakar skada på slemhinnorna i organ som är fodrade med cylindriska epitel: urinrör, livmoder, rektum, struphuvud, ögonbindnad. Det hör till gruppen av sexuellt överförbara infektioner (STI), orsaksmedlet är gonokocker. Det kännetecknas av slem och purulent urladdning från urinröret eller vagina, smärta och obehag vid urinering, klåda och urladdning från anus. När struphuvudet påverkas, inflammation i halsen och tonsiller. Obehandlad gonorré hos kvinnor och män orsakar inflammation i bäckenorganen, vilket leder till infertilitet. Gonorré under graviditeten leder till infektion hos barnet under förlossningen.

gonorrhea

gonorrhea (gonorré) är en specifik infektions- och inflammatorisk process som huvudsakligen påverkar det genitourära systemet, vilket orsakas av gonokocker (Neisseria gonorrhoeae). Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom, eftersom den överförs huvudsakligen under samlag. Gonokocker dör snabbt i den yttre miljön (när de upphettas, torkas, behandlas med antiseptika, i direkt solljus). Gonokocker påverkar främst slimhinnorna i organ med cylindriskt och glandulärt epitel. De kan lokaliseras på cellerna och intracellulärt (i leukocyter, trichomonader, epitelceller), kan bilda L-former (inte känsliga för effekterna av droger och antikroppar).

Flera typer av gonokockinfektion utses vid läsplatsen:

 • gonorré hos urinogenitalorganen;
 • gonorré i den anorektala regionen (gonokock proctit);
 • gonorré i muskuloskeletala systemet (gonarthritis);
 • gonokockkontekivalinfektion i ögonen (blenorré);
 • gonokocksfaryngit.

Gonorré från de nedre delarna av det urogenitala systemet (urinrör, periuretralkörtlar, livmoderhalscancer) kan spridas till övre (livmoder och bihålor, peritoneum). Gonorré vaginit finns nästan inte, eftersom den platta epiteln i vaginala slemhinna är resistent mot effekterna av gonokocker. Men med vissa förändringar i slemhinnan (hos tjejer, hos kvinnor under graviditeten, i klimakteriet) är utvecklingen möjlig.

Gonorré är vanligare hos ungdomar 20-30 år, men kan förekomma i alla åldrar. Mycket hög risk för komplikationer av gonorré - en mängd olika urinvägar (inklusive sexuellt), infertilitet hos män och kvinnor. GONOKOCK kan komma in i blodomloppet och cirkulerar i hela kroppen och orsaka ledskador, ibland gonoreyny endokardit och meningit, bakteriemi, svår sepsis. Infektion av fostret från en moderinfekterad gonorré under arbetet noteras.

Med raderade symptom på gonorré förvärrar patienter sjukdomen och sprider infektionen ytterligare utan att veta det.

Infektion med gonorré

Gonorré är en mycket smittsam infektion, i 99% - har ett sexuellt sätt att överföra. Infektion med gonorré förekommer med olika former av sexuell kontakt: vaginalt (vanligt och "ofullständigt"), anal, oral.

Hos kvinnor efter samlag med en sjuk man är sannolikheten för infektion med gonorré 50-80%. Män som har sex med en kvinna som har gonorré blir inte alltid smittade - i 30-40% av fallen. Detta beror på att vissa anatomiska och funktionella särdrag i det urogenitala systemet hos män (smal urinrör kanal gonokocker kan tvättas urin.) Sannolikheten för infektion med gonorré män är högre om en kvinna menstruation, är samlag långsträckt och har en snabb slutsats.

Ibland kan det finnas ett kontaktmedel för infektion hos ett barn från en sjuk kvinna med gonorré under födseln och varje dag, indirekt - genom personliga hygienartiklar (sängkläder, handduk etc.), vanligtvis hos tjejer.

Inkubationsperioden (latent) med gonorré kan variera från 1 dag till 2 veckor, mindre ofta upp till 1 månad.

Infektion av nyfött barn med gonorré

Gonokocker kan inte tränga in i intakta membran under graviditeten, men för tidig bristning av dessa membran leder till infektion av fostervätska och foster. Infektion av en nyfödd gonorré kan uppstå när den passerar genom en sjuk mödrars födelsekanal. Ögonens ögonbindning påverkas, medan tjejerna också har könsorgan. Blindhet hos nyfödda i hälften av fallen orsakas av infektion med gonorré.

Symptom på gonorré

På grund av sjukdomsperioden, skilja mellan färsk gonorré (från infektionstid 2 månader).

Frisk gonoré kan förekomma i akuta, subakuta, lågt symptom (torpid) former. Det finns gonokokonositelstvo, som inte är subjektivt, även om orsaksmedlet av gonorré finns i kroppen.

För närvarande har gonorré inte alltid de typiska kliniska symtom, som ofta upptäcks en blandad infektion (med trichomonader, klamydia), som kan ändra symptom, förlänga inkubationstiden, gör det svårt att diagnostisera och behandla sjukdomen. Det finns många lågt symptom och asymptomatiska fall av gonorré.

Klassiska manifestationer av den akuta formen av gonorré hos kvinnor:

 • suppurativ och serös-purulent vaginal urladdning;
 • hyperemi, ödem och sårbildning av slemhinnor;
 • frekvent och smärtsam urinering, brännande, klåda;
 • intermenstruell blödning;
 • smärta i underlivet.

I mer än hälften av fallen är gonorré hos kvinnor antingen lethargisk, lågt symptomatisk eller inte alls. I detta fall är senare behandling av läkaren farlig genom utveckling av en uppåtgående inflammatorisk process: gonorré påverkar livmodern, äggledarna, äggstockarna, bukhinnan. Det allmänna tillståndet kan förvärras, temperaturen kan stiga (upp till 39 ° C), menstruationscykeln, diarré, illamående, kräkningar bryts.

I flickor, har gonorré akut Naturligtvis manifesteras av ödem och hyperemi i slemhinnan i vulva och vestibulen, sveda och klåda i könsorganen, purulent urladdning, smärta vid urinering.

Gonorré hos män är huvudsakligen i form av akut uretrit:

 • klåda, brännande, svullnad i urinröret
 • riklig purulent, serös purulent urladdning;
 • ofta smärtsam, ibland svår urinering.

Med stigande typ av gonorré, testiklar, prostata, seminal vesiklar påverkas, temperaturen stiger, frysningar uppstår, smärtsam avföring.

Gonokocksfaryngit kan manifesteras av rodnad och ont i halsen, feber, men oftare är det asymptomatiskt. Med gonokockproctit kan urladdning ur ändtarmen observeras, ömhet i anusen, speciellt under avföring. Även om vanligtvis symptomen är lite uttalade.

Kronisk gonorré har en långvarig kurs med periodiska exacerbationer, som manifesteras av limprocesser i litet bäcken, minskad sexuell lust hos män, menstruationsbrist och reproduktiv funktion hos kvinnor.

Komplikationer av gonorré

Asymptomatiska fall av gonoré upptäcks sällan i ett tidigt skede, vilket bidrar till att sjukdomen sprider sig vidare och ger en hög andel komplikationer.

Stigande typ av infektion hos kvinnor med gonorré främjas av menstruation, kirurgisk uppsägning av graviditet, diagnostiska förfaranden (skrapning, biopsi, ljudning), intrauterin anordning införande. Gonorré påverkar livmodern, äggledarna, äggstocksvävnaden tills abscesserna börjar. Detta leder till en överträdelse av menstruationscykeln, uppkomsten av vidhäftningar i rören, utvecklingen av infertilitet, ektopisk graviditet. Om en kvinna med gonorré är gravid, finns det stor sannolikhet för spontant missfall, för tidig födsel, infektion hos nyfödda och utveckling av septiska tillstånd efter förlossning. Vid infektion av gonorré hos nyfödda utvecklar de inflammation i ögonbindhinnan, vilket kan leda till blindhet.

En allvarlig komplikation av gonorré hos män är gonokock-epididymit, ett brott mot spermatogenes, en minskning av spermatozoas förmåga att befruktas.

Gonorré kan passera till blåsan, urinrör och njurar, struphuvud och rektum, påverka lymfkörtlar, leder och andra inre organ.

Undvik oönskade komplikationer av gonorré, om du börjar behandla i tid, håller strikt mot venerologens recept och leder en hälsosam livsstil.

Diagnos av gonorré

För diagnos av gonorré är inte tillräckligt med kliniska symptom hos patienten, är det nödvändigt att identifiera orsakssambandet hos sjukdomen med hjälp av laboratoriemetoder:

 • undersökning av smuts med materialet under ett mikroskop
 • bakposov material på specifika näringsämnen för fördelning av ren kultur;
 • ELISA och PCR diagnostik.

I mikroskopi av uttryckningar som färgas av gram och metylenblå bestäms gonokockerna av en typisk bönformad och parad, gram-negativ och intracellulär position. Gonorrés orsaksmedel kan inte alltid detekteras med denna metod på grund av dess variation.

Vid diagnostisering av asymptomatiska former av gonorré, liksom hos barn och gravida kvinnor är en mer lämplig metod kultiveringsmetoden (dess noggrannhet är 90-100%). Användningen av selektiva medier (blodagar) med tillsats av antibiotika kan noggrant detektera ett litet antal gonokocker och deras känslighet mot droger.

Materialet för forskning på gonoré är purulent urladdning från livmoderhalsen (hos kvinnor), urinröret, den nedre delen av rektum, orofarynxen, ögonbindebenet. Flickor och kvinnor efter 60 års ålder använder bara kulturmetoden.

Gonorré förekommer ofta som en blandad infektion. Därför undersöks en patient med misstänkt gonorré, dessutom för andra STI. Bestämning av antikroppar mot hepatit B och C, HIV, serologiska tester för syfilis, allmänt och biokemisk analys av blod och urin, bäcken ultraljud, cystoskopi, kvinnor - kolposkopi, cytologi av slemhinnan av cervikalkanalen.

Undersökningar utförs före början av gonorrébehandling, igen efter 7-10 dagar efter behandling, serologisk - på 3-6-9 månader.

Behovet av användning av "provokationer" för diagnos av gonoréläkaren bestämmer i varje enskilt fall individuellt.

Behandling av gonorré

Otillåtlig självbehandling av gonorré, det är farligt att överföra sjukdomen till kronisk form och utveckling av irreversibla skador på kroppen. Alla sexuella partners av patienter med symptom på gonoré som har haft samlag med dem under de senaste 14 dagarna, eller den sista sexpartnern, om kontakt inträffat tidigare än denna tid, är föremål för undersökning och behandling. I avsaknad av kliniska symptom undersöks en patient med gonorré och behandlas för alla sexuella partner under de senaste 2 månaderna. För perioden med gonorrébehandling är alkohol, sexuella relationer uteslutna, under perioden med klinisk observation är samlag med användning av kondom tillåtet.

Modern venerologi har till hands effektiva antibakteriella läkemedel som framgångsrikt kan bekämpa gonorré. Behandlingen av gonorré tar hänsyn till sjukdomens recept, symtomen, läsplatsen, frånvaron eller närvaron av komplikationer, samtidig infektion. Med en akut stigande typ av gonorré, sjukhusvistelse, sängstöd, är medicinsk behandling nödvändig. I fall av purulenta abscesser (salpingit, pelvioperitonit) utförs akutoperation - laparoskopi eller laparotomi. Huvudplatsen i behandlingen av gonorré ges till antibiotikabehandling, samtidigt som man tar hänsyn till resistensen hos vissa gonokockstammar mot antibiotika (till exempel penicilliner). Om det använda antibiotikumet är ineffektivt, föreskrivs ett annat läkemedel, med hänsyn till känsligheten hos orsakssambandet till gonorré.

Gonorré av urogenitalsystemet behandla följande antibiotika ceftriaxon, azitromycin, cefixim, ciprofloxacin, spektinomycin. Alternativa regimer för behandling av gonorré innefattar användning av ofloxacin, cefosidim, kanamycin (i frånvaro av hörselskador), amoxicillin, trimetoprim.

Barn upp till 14 år vid behandling av gonorré fluorokinoloner är kontraindicerat, gravida och ammande kvinnor, tetracykliner, fluorokinoloner, aminoglykosider. Antibiotika inte påverka fostret (ceftriaxon, spektinomycin, erytromycin), genomföra förebyggande behandling av nyfödda till mödrar med gonorré (ceftriaxon - intramuskulärt, sköljning med en lösning av silvernitrat eller om erytromycin ögonsalva).

Behandling av gonorré kan justeras om det finns en blandad infektion. Med torpid, kroniska och asymptomatiska former av gonorré är det viktigt att kombinera huvudbehandlingen med immunterapi, lokal behandling och fysioterapi.

Lokal behandling av gonorré omfattar administrering till vaginan, protorgola urinrör 1-2% lösning 0,5% -ig lösning av silvernitrat, microclysters med kamomillextrakt. Sjukgymnastik (elektrofores, UFO, UHF-strömmar, magnetoterapi, laserterapi) används i avsaknad av en akut inflammatorisk process. Immunoterapi med gonorré är tilldelade skärpning för att öka immunsvar och är uppdelad i ett visst (gonovatsina) och icke-specifik (pirogenal, autohaemotherapy, prodigiozan, levamiozol, metyluracil, glyceryl, et al.). Barn under 3 år med immunterapi utförs inte. Efter behandling med antibiotika ordineras lakto- och bifidopreparationer (oral och intravaginal).

Det framgångsrika resultatet av behandling av gonorré är att symptomen av sjukdomen försvinner och att patogenen saknas enligt resultaten från laboratorietester (7-10 dagar efter behandlingens slut).

För närvarande ifrågasätts behovet av olika typer av provokationer och många kontrollundersökningar efter avslutad gonorrébehandling, som utförs av moderna högeffektiva antibakteriella läkemedel. Det rekommenderas att ett uppföljningsbesök för att fastställa adekvat behandling av gonorré. Laboratoriekontroll föreskrivs om det finns kliniska symtom, det finns återfall av sjukdomen, eventuellt upprepad infektion med gonorré.

Förebyggande av gonorré

Förebyggande av gonorré, liksom andra STD: er, innefattar:

 • personlig profylax (uteslutande av tillfälliga sexuella relationer, användning av kondomer, iakttagande av regler för personlig hygien);
 • tidig upptäckt och behandling av gonorrépatienter, särskilt i riskgrupper;
 • professionella undersökningar (för anställda i barns institutioner, medicinsk personal, livsmedelsarbetare);
 • obligatorisk undersökning av gravida kvinnor och graviditetshantering.

För att förhindra gonorré, injiceras en lösning av natriumsulfacyl i ögat omedelbart efter födseln.

Gonorré - symptom och behandling

Gonorré är en gammal sjukdom som nämns i Bibeln som en föroreningskälla. Det är en av de farligaste infektionssjukdomarna, som överförs huvudsakligen genom samlag (STD). Sjukdomen orsakas av en patogen mikroorganism - gonokocker.

Gonorré i det vanliga folket kallas gonorré, även om det i Tyskland är det officiella namnet på sjukdomen (Tripper - tysk översättning - gonorré)

Gonorré - vad är det?

Gonorré är den vanligaste venerala sjukdomen som påverkar både män och kvinnor. (Läs hur man behandlar gonorré hos män)

I allmänhet är åldern hos de smittade 19-35 år. Sjukdomen har en mycket negativ inverkan på människors hälsa, påverkar olika organ och system.

Under de senaste åren har fall av asymptomatiska eller asymptomatiska former av gonorré eller obehandlad infektion blivit vanligare.

Konsekvenserna av detta - infektion i luftvägarna, hjärt- och kärlsystemet, liksom nervsystemet. Kanske nederlag i lederna, i extrema svåra fall - sepsis (blodinfektion).

Svara på frågan - gonorré, vad det är, kan man säga att på grund av dess höga förekomsten och allvarliga komplikationer som kan orsaka både manlig och kvinnlig infertilitet, är sjukdomen mycket negativ inverkan på samhällsutvecklingen, den demografiska situationen i landet och världen.

Dessutom påverkas inte bara vuxna utan även barn av denna sjukdom, om moderen är infekterad är risken för infektion hos barnet under födseln hög.

Gonorré - som överförs

Gonorré, hur är det överfört? Vid 99% infektion med gonorré förekommer under samlag, både traditionellt - vaginalt och okonventionellt - anal och oralsex.

Sannolikheten för infektion efter ett enda samlag med en sjuk kvinna hos män är 30-40%, medan kvinnan under samma förhållanden blir sjuk i 85% av fallen.

En sådan annorlunda fördelning förklaras av de anatomiska egenskaperna hos strukturen hos genitourinary sfären och de hormonella egenskaperna hos en kvinna och en mans kropp.

Den latenta eller inkubationstiden för gonorré varierar i grunden från 3 till 15 dagar, mindre ofta upp till 1 månad. Separera färskt (upp till 2 månader från infektionsdagen) och kronisk gonorré (infektion mer än 2 månader).

De vanliga människor fortfarande gå till de myter som du kan plocka upp infektion i ett bad, genom handdukar och sängkläder, i poolen, och så vidare. Men statistiken visar att sådana fall inte är mer än 1%. Detta beror på det faktum att smittämnet - GONOKOCK - mycket lönsamt under de förhållanden som kommer i kontakt med det fria, dödas i några minuter.

Ganska annorlunda är situationen vid överföring av en infektion av moder-till-barnmetoden under födseln. Infektion kan infektera nyfödda när de passerar födelsekanalmor, en patient med gonorré.

I detta fall minskar risken för infektion avsevärt vid sanering med 30% natriumsulfacyl. För att förebygga en framtida mamma är det nödvändigt att genomgå en undersökning med en venereolog.

Även gonorré överförs via munnen och rektum under oral och anal samling. Följaktligen påverkas munnen, halsen, analöppningen. Sjukdomsförloppet är lika allvarligt som vid infektion genom genito-urinorganen.

Symptom på gonorré

Under de senaste åren har en speciell "splash" av gonoré inte registrerats, men det bör noteras att ett stort antal asymptomatiska och lågt symptomformer av denna sjukdom uppträder. Med dem är symptomerna på gonorré antingen frånvarande eller så obetydliga att patienten inte lägger stor vikt på dem och fortsätter att infektera partner utan att veta det.

Hos män uppträder sjukdomens asymptomatiska förlopp i omkring 20%, hos kvinnor, över 50%.

Inkubationstiden för gonokocker börjar från infektionstidpunkten hos personen med gonorréinfektion. Varaktighet för män är i princip från en dag till sju, hos kvinnor - från fem till tio.

De första tecknen på gonorré uppträder omedelbart efter inkuberingsperiodens slut. Sjukdomen fortskrider akut eller kroniskt.

Akut gonorré symptom: utsöndring av pus, slem, kittlande, brännande och smärta i könsorganen. Mycket frekvent och smärtsam urinering.

Hos män kan rodnad uppträda och könsorganet sväller. Ibland stiger kroppstemperaturen. Kvinnor kan ha inflammation i könsorganen med svullnad och ömhet i labia.

Lymfkörtlar påverkas också och svullna. Huden är inflammerad, eksem bildas.

I gonorré påverkas slimhinnorna i könsorganet oftast, men slimhinnan i rektum, konjunktivit (ögon) och orofarynx kan påverkas.

Med gonorrheal stomatit finns det riklig utsöndring av saliv, ont i halsen, sår i munnen. Med gonorré proctit finns det urladdning från ändtarmen och kliande i anusen.

Kronisk försummade gonorré kan orsaka oåterkalleliga förändringar i könsorganen, vilket ofta leder till infertilitet, slog också vitala organ såsom lever, hjärta, njurar, hjärna och hud, ben, nervsystemet.

Hur man behandlar gonorré

För att bota gonorré, är det nödvändigt att klara test, enligt vilka läkaren kommer att ordinera dig en individuell behandling. I grund och botten denna behandling med antibiotika i kombination med immunterapi och fysioterapi.

Innan behandlingen med gonoré börjar, ska läkaren kontrollera den individuella reaktionen på antibiotika och titta på kroppens svar på dem, vid en allergisk reaktion, föreskriva en alternativ behandling.

Ibland, på grund av den ogynnsamma ekonomiska situation patienten inte itu med problemet att experter och självmedicinera, utan att ta hänsyn till känsligheten hos gonokocker till sin valda på inrådan av en vän eller bekant antibiotika, liksom en hög sannolikhet för en blandad infektion med gonorré, trikomonasinfektion, gonorré, klamydia, gonorré, mykoplasma infektion. Hämta nya stammar av sjukdomen, mer aggressiva och okänsliga för de flesta antibiotika. Som ett resultat kan sjukdomen bli kronisk och latent form av torped inifrån och dödade hela sin kropp.

För att undvika detta behöver du bara lita på en bra specialist och följa alla hans instruktioner. Om du inte försenar med behandlingen, var inte orolig, vanligtvis är behandlingen med gonorrébehandling 14 dagar. Om allt försummas, kan behandlingsförloppet släpa i flera månader.

Under behandlingen är det nödvändigt att överge sexuellt liv, alkohol, en sparsam livsstil utan sport, pool, stress är önskvärt. Strikt följa reglerna för personlig hygien.

Efter att ha tagit en behandling med antibiotika behöver du upprepade gånger gå på en tid med en venerolog-läkare för att säkerställa återhämtning eller förlängning av behandlingen.

För att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar, alltid använda personlig skyddsutrustning när man har sex - en kondom och sedan inte kommer att uppstå en fråga "Hur man behandlar gonorré."

Vilken sjukdom av gonorré

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom som uppstår med nederlaget i det urinogenala området i det cylindriska epitelet. Om hans extrema smittsamhet nämns även i Gamla testamentet och i förhandlingar från antika grekiska forskare. För första gången användes termen "gonorré" i det II århundradet f.Kr. Romerska kirurgen och filosofen Galen, som felaktigt kallade urladdning från urinröret "frö" (gonos - ett frö, rheos - en läcka).

För gonorré finns det ingen skillnad i kön och social status, såväl som ett litet barn och en vuxen kan bli offer. Enligt statistiken från Världshälsoorganisationen påverkar denna smutsiga sjukdom omkring en fjärdedel av en miljard av världens befolkning varje år. Detta beror på det faktum att smittämnen är mycket motståndskraftig mot vissa läkemedel, samt en betydande roll i spridningen av infektionen ges grund av social orientering och beteendemässiga faktorer (välstånd homosexualitet, prostitution och ökad promiskuitet).

Risken för gonorré inkluderar personer i åldern 17 till 32 år gammal, sexuellt aktiva ungdomar, liksom människor som har flera sexuella partners och inte använder personlig skyddsutrustning.

Patogen av sjukdomen

Sjukdomens orsaksmedel är gonokocken Neisser, upptäckt 1879. Detta är en obligatorisk extracellulär och intracellulär parasit, som når en längd av 1,5 μm, inte har rörlighet och inte bildar en spore. Under mikroskopets lins är det ett par diplokocker, i form som liknar kaffebönor eller bönor, vända mot varandra med sina konkava ytor och åtskilda av ett smalt slitsformat hål. Reproduktion av gonokocken sker genom indirekt delning vinkelrätt mot klyftan som ligger mellan parkkockorna.

Obs! För färsk gonorré är den intracellulära platsen för gonokockerna karakteristisk och för kronisk - extracellulär.

Gonokocker är en specifik pyogen human parasit som kan penetrera inte bara i leukocyter utan även i större bakterieceller. Dess kropp omges av ett yttre treskiktsmembran innehållande olika strukturella proteiner. I sin tur skyddas membranet av en tät flerskiktskapsel. På utsidan av gonokocken finns tunna rörformiga mikroskopiska filament (sågar). Med hjälp hjälper patogenen sig till epitelcellerna i det urogenitala området slemhinnor.

Under påverkan av ogynnsamma förhållanden kan gonokocken bilda L-former (faller i ett tillstånd av suspenderad animering). Således kan han överleva i behandlingsprocessen och senare orsaka sjukdomens återfall.

Källor för infektion och sätt att överföra gonorré

Oftast överförs gonorréinfektion sexuellt (med könsorganskontakter). I det här fallet är infektionskällan en sjuk person som lider av en asymptomatisk eller mild form av gonorré.

Penetrerar in i den manliga kroppen, orsakar gonokockflora inflammation i urinrörets slemhinnor. I kvinnokroppen påverkar infektionen urinröret, framkanten och livmoderhalsen och hos unga tjejer - vulva och vagina.

Vid passiva homosexuella är infektionsfokus ofta rektum (hos tjejer och kvinnor utvecklas sådan skada på grund av läckage av sekret från infekterade könsorgan).

Med oral-könsdelkontakter kan gonokockinfektion påverka munnhinnan i mun, tonsiller och svalg. Vissa experter hävdar att svalget gonorré kan utvecklas som ett resultat av ännu en kyss, och små barn ibland bli smittad rinit eller stomatit gonokock etiologi genom smutsiga händer.

Med införandet av gonokocker från könsorganen utvecklas gonokocksskador på ögonen i ögonen, och om den gravida kvinnan lider av gonorré, hotar gonorrékonjunktivit barnet.

På grund av kontakt med förorenad fostervätska kan intrauterin infektion hos fostret förekomma, och vissa specialister erkänner intrauterin hematogen infektion (gonokockkemi).

Indirekt infektionsväg: genom vanliga föremål, infekterad säng, handdukar, svampar etc.

Mekanism för sjukdomsutveckling

Beroende på platsen för initial introduktion av gonokockinfektion är det vanligt att skilja mellan följande typer av gonorré:

 1. Genital (gonorré av urogenitala organ);
 2. Extravitalitala (gonorrheala skador i ögonen, struphuvudet och rektum);
 3. Disseminerad eller metastatisk (komplicerad gonorré).

Efter penetration av gonokockinfektioner i kroppen av sin nya värd parasit nästan direkt med hjälp av pili (bifoga zoner) är stadigt fäst till epitelceller, och inom 1-2 dagar patogenen kan upptäckas i laboratorietester. Karaktäristiska lesioner gonokock ofullständig fagocytos leder till livsdugliga mikroorganismer som flyttas i subepitelial skiktet där de bildade kolonierna, och orsakar nedbrytning av epitelet, tränga in i lymfatiska genitala blodkärl. Som en konsekvens, platsen för deras ackumulering rush fagocyter, på grund av vilka uppträder i urinröret urladdning (exudat som innehåller en stor mängd medel), och ett skikt som ligger under epitelet - infiltration, som kan kontinuerligt upprätthållas även efter döden av parasiten. Ofta utbyte av infiltration med ärrvävnad, följt av bildandet av strängningar (smalning av urinröret).

Trots det faktum att gonokocker inte kan röra sig självständigt, täcker inflammationen gradvis nya områden i det övre lagret av slemhinnan på grund av patogenens lymfogena spridning.

Former av gonoréinfektion

I medicinsk praxis är gonorré uppdelad i akut och kronisk. Till akut form ingår kliniska fall, som inte längre än två månader. Den patologiska processen, som varar i mer än två månader, diagnostiseras som kronisk gonorré. Enligt experter är det enda morfologiska kriteriet för övergången av den akuta formen till kronisk bildandet i urinröret av djupfoci av infiltration och bildandet av fibrös vävnad.

Det bör framhållas att i praktiken av venereologer finns ibland asymptomatisk gonorré. Detta är en patologisk process som inte orsakar en inflammatorisk reaktion på slemhinnan. I vissa fall är asymptomatisk patologi inget annat än en sjukdom med en förlängd inkubationsperiod, i slutet av vilken det finns karakteristiska kliniska tecken.

Symptom på gonorré

Tecken på gonorré hos kvinnor

För denna patologi präglas av mångfacetterad och mild symptomatologi (detta beror på de anatomiska egenskaperna hos det kvinnliga urogenitala området). Så, ofta i processen med att undersöka en kvinna, kan en gonorrelesion som inte åtföljer subjektiva känslor detekteras samtidigt i flera lokaliseringar.

Kliniker skiljer två kliniska sorter av "kvinnlig" gonorré:

Gonokockskada i den nedre delen av urogenitalkanalen (vulvit, vaginit, uretrit, vestibulit, bartholinit, endokervicit).

Stigande gonorré (nederlag i den övre delen av genito-urinvägarna). I det här fallet kan en kvinna diagnostiseras med gonokocksalpingit, endometrit, öppenhorit och bäckenperitonit.

De mest kännetecknande för sjukdomen den lägre uppdelningen av urogenitalsystemet inkluderar rodnad och svullnad i urinröret, klåda och sveda i slidan, smärta vid urinering, och en tjock muko-purulent urladdning från cervikalkanalen.

Med utvecklingen av stigande gonoré klagar patienterna på smärta i underlivet, illamående, kräkningar, feber på 39 grader, smärtsam urinering och menstruationsbrist. Ibland kan diarré utvecklas.

Det bör påpekas att på grund av aborter, livmoderhålsprover och andra gynekologiska procedurer kan infektionen spridas bortom livmoderns inre hals.

Tecken på gonorré hos män

I "manlig" gonorré är urinröret (uretrit) övervägande påverkat. Samtidigt klagar patienter på svåra skärsår som orsakas av urinering och utseendet av purulent urladdning, som kan variera i intensitet.

Beroende på allvaret av tecken på sjukdomen är uretrit akut, subakut och torpid.

I akut form är det ödem och hyperemi hos urinrörsvamparna, under hela dagen droppar gröngul purulent urladdning från urinröret och vid urinering uppträder resistanser och brännskador.

För anterior akut gonorralt uretrit är smärta typiskt vid urineringens början, och när hela urinröret påverkas (akut total uretrit) uppstår smärtsamma känslor vid slutet av urinutsöndringen. I det andra fallet kan det också finnas frekvent uppmaning att urinera, smärtsamma föroreningar och erektioner. Med uttalad gonorréinflammation vid purulent urladdning observeras blodföroreningar, och hemospermi (blod i vätskefluiden) utvecklas också.

Utan lämplig behandling kan akut uretrit passera in i det subakutiska scenen, där det inte finns något ödem och hyperemi hos urinrörsvamparna. Smärta vid urinering, såväl som purulent eller serös purulent urladdning vid detta stadium av sjukdomen är obetydlig och observeras oftast bara efter en sömns sömn.

Ett subakutiskt stadium kan följas av torpiduritrit med ännu mindre uttalade kliniska tecken. Vid detta tillfälle uppstår skarpa utskott endast på morgonen eller när man pressar på urinröret.

Det bör framhållas att underordnad och periuretral körtlar inte påverkas av adekvat behandling, vilket leder till utveckling av flera komplikationer. Den vanligaste av dessa är prostatit. Denna sjukdom utvecklas när gonokockinfektion i den bakre urinröret påverkas och kan förekomma både i akuta och kroniska former.

Prostatit åtföljs ofta av inflammation i sädesblåsorna (vesiklar), inflammation i epididymis (epididymit), balanopostit, och phimosis (töjning eller sammandragning av förhuden).

Tecken på extragenital gonorré

Extravitalitala infektionsformer, det vill säga utanför könsområdet, innefattar faryngit och proktit. Gonorré proktit - ett sjukdomstillstånd som utvecklas hos flickor och kvinnor som en följd av strömmande purulent flytningar från slidan till anus, eller orsakerna till analsex.

Med akut gonorré proctit klagar patienterna på smärta under avföring, liksom brännande och klåda i anusen. Ibland kan blodet blandas med blodmassorna när de bildar sprickor. Det finns en hyperemi i anusen, och i hudens veck är det ackumuleringar av pus.

Gonokockkörtelbete och faryngit på grund av orala genitalkontakter kan endast detekteras genom bakteriologisk undersökning, eftersom de inte har karakteristiska skillnadstegn.

Disseminerad gonokockinfektion

Detta patologiska tillstånd uppstår när patogenen från den primära fokuseringen av infektion kommer in i blodomloppet. Ofta blod gonokocker under påverkan av naturliga faktorer immunitets dö, men i vissa fall börjar att föda där, och med blodflödet falla i en mängd olika vävnader och organ, orsaka skador på lever, leder, hjärnhinnorna, hud och endokardiell.

Det bör understrykas att patogenens utbredning inte beror på antingen virulensen hos mikroorganismen eller den primära fokusens natur. Typiskt sker detta i immunbristtillstånd, varaktighet av strömmen odiagnostiserad infektion, otillräcklig behandling, såväl som under graviditeten, på grund av den instrument manipulering eller pga samlag, provocerade slemhinna skada.

I klinisk praxis finns det två former av spridd gonokockinfektion: mild och svår. För mild form av sjukdomen som kännetecknas av gemensam syndrom och vid svår patient utvecklade sepsis, åtföljd av hepatit, perikardit eller meningit.

Ögongonorré

Detta är en av manifestationerna av gonorréinfektion, som oftast finns hos nyfödda (gonokocks oftalmia, iridocyklitis, gonokockkonjunktivit). I detta fall inträffar infektionen i utero eller när den passerar genom den infekterade moderens födelsekanal. När prenatal infektion uppträder tecken på sjukdomen redan på barnets första dag.

För gonokockkonjunktivit, är tecknen hyperemi och ödem i ögonlocken, riklig purulent urladdning från ögonen och fotofobi. I avsaknad av behandling sprider den smittsamma processen till ögonhinnan. Som en följd av detta finns ödem, grumling, sårbildning och infiltration av hornhinnan.

I händelse av att gonokockinfektion sprider sig till ögonets inre skal, utvecklar oftalmia, vilket orsakar ulceration och efterföljande ärrbildning, vilket i slutändan kan leda till blindhet.

Diagnos av gonorré

Diagnosen av sjukdomen bygger på historien om patientens sexuella historia och förekomsten av patogenetiska tecken på inflammatorisk process.

På ett obligatoriskt sätt undersöks representanterna för båda könen för separation från könsorganen. Samtidigt kan kvinnor tilldelas att studera den separerade Bartholin körteln, parauretrala kanaler, vaginala väggar och livmoderhals. Män i vissa fall visar studien utsöndringen av prostata och sädesblåsor, tvätt vattnet i ändtarmen samt en kartläggning av brister och urinrör körtlar.

Diagnosen "gonorré" är etablerad endast i det fall då undersökaren hittas patogenen. För detta används flera metoder i laboratoriepraxis:

1. bacterioscopy. Hittills är detta den vanligaste metoden för att tillhandahålla en studie av två slag separerade, en av dem (till en uppskattad mikroskopi) färgas med metylenblått, och den andra (så att slutgiltigt identifiera patogenen) - Gram. Om du identifierar typiska former av gonokocker i båda utsprången anses analysen vara positiv.

2. Odlingsmetoden. Olyckligtvis kan orsaksmedlet inte alltid detekteras genom en bakterioskopisk undersökning på grund av dess variation. Därför utförs en odlingsmetod vid diagnos av asymptomatiska former av gonokockinfektion. Denna teknik, som inbegriper användningen av näringsmedia, är "guldstandard" vid detektering av gonokocks Neisser.

3. PCR-diagnostik. Denna metod är baserad på identifieringen av patogenen i det biologiska materialet.

4. Transkriptionell amplifieringsreaktion. Detta är en relativt ny teknik med högre känslighet än PCR och andra amplifieringsmetoder. Med hjälp kan du identifiera en levande patogen även i en mycket liten mängd material, vilket gör att du kan övervaka resultatet av behandlingen.

Behandling av gonorré

Experter uppmanar att inte försöka bota gonorré på egen hand, så ofta är sådana utslagsåtgärder fyllda med övergången av sjukdomen till kronisk form. Det bör noteras att om en patient har en gonokockinfektion, undersöks och behandlas alla sexuella partner som har varit i kontakt med honom i två månader. Under denna period är alla samlag förbjudna, och alkohol och konsumtion av fet, kryddig och rökt mat kontraindiceras.

Behandling av gonorré innebär användning av antibakteriella läkemedel. Under det senaste decenniet, förvärvad gonococcus resistens mot antibiotikumet penicillin, och därför, i det nuvarande stadiet, började patienter att utse andra grupper av antibakteriella läkemedel smeta och baktericid verkan.

När färska akut gonorré ofta tillräckligt orsaksbehandling, som verkar på orsaken till sjukdomen, men kompliceras av utveckling och latenta kroniska former gonorréinfektion för patienter som tilldelats komplex behandling efter preliminärt fastställande av känslighet för en viss antimikrobiell formulering.

Obs! Fluoroquinoloner och aminoglykosider är kontraindicerade hos gravida kvinnor, ammande mödrar och barn under 14 år, därför är patogenetisk behandling endast tilldelad en sådan patientgrupp individuellt.

Om en gravid kvinna är sjuk med gonorré, omedelbart efter barnets födelse, ges han förebyggande behandling.

Med blandade infektionsformer kombineras den grundläggande behandlingen med immunterapi, fysioterapi och lokala förfaranden.

Vid slutet av kursen, efter att ha försvunnit alla karaktäristiska symtom på sjukdomen, utsätts patienten för flera kontrollundersökningar med olika typer av provokationer.