Huvud
Behandling

Inflammation av prostata hos män

Prostata- eller prostatakörteln är ett orört organ i den manliga kroppen som producerar hemligheten vid utlösning som kastas ut under orgasmen genom urinröret. Dessutom är hanprostatkörteln ansvarig för att kontrollera de främsta manliga hormonerna.

Inflammation av prostata eller prostatit är en sjukdom som endast uppträder hos män och kännetecknas av svullnad av prostata.

Prostatit generaliserar alla inflammatoriska processer i prostatakörteln. Sjukdomen kan vara smittsam (bakteriell) och icke-infektiös. Vid tidpunkten för sjukdomsförloppet utmärks akut inflammation i prostata och en kronisk process.

Orsaker till inflammation i prostata

Vid denna tid är inflammation i prostata en av de vanligaste sjukdomarna bland män efter 40 år. Enligt statistiken märker varje andra man efter femtio år tecken på inflammation av prostata.

Trots utvecklingen av medicin minskar sjukdomens ålder och antalet patienter ökar. Detta beror på orsakerna som orsakar inflammation i prostatakörteln.

infektion

Den främsta orsaken till inflammation i prostatakörteln är infektioner. De kan komma in på kroppen på flera sätt: genom luftburna droppar, genom sexuell kontakt, förresten och taktilt sätt. Den främsta orsaken till utvecklingen av prostatainflammation är sexuellt överförbara infektioner. Bland dem är klamydia, Trichomonas, Candida-svamp och till och med E. coli.

Sjukdomsframkallande bakterier går först in i urinröret, sedan stiger upp genom urinröret och infekterar prostatakörteln.

Infektion kan spridas i hela kroppen på flera sätt:

 • fallande - medan infektionen kommer in i prostata från njurarna och urinblåsan;
 • stigande - infektionen kommer in i prostata genom urinröret;
 • Lymfinfektion går in i prostata genom lymf från andra inflammatoriska organ.

Konstant hypotermi

Man tror att bära svala och korta kläder under den kalla årstiden är farligt för kvinnor, det är faktiskt inte mindre farligt för män.

Vid överkylning av bäckenorganen utvecklas inflammation i prostatakörteln mycket oftare och snabbare än i andra fall.

Underkylning en man kan få med långvarigt badande i kallt vatten och vara i ett utkast.

Sedentary livsstil

Det är denna faktor som är orsaken till att fler och fler män påverkas varje år av en sjukdom som prostatit. Nu är representanterna för det starkare könet i allt högre grad kontorsarbetare, programmerare eller tjänstemän. Långt sittande på avföringen leder till en kränkning av blodcirkulationen i bäckenorganen och utseendet av stillastående effekter, vilket negativt påverkar prostatens hälsa.

Innan du tar bort inflammationen i prostata, bör alla veta att förutom de främsta orsakerna finns det ett antal riskfaktorer som negativt påverkar prostatens hälsa:

 1. Minskad immunitet. Vanligtvis observeras detta tillstånd av kroppen under lågsäsong. Minskad immunitet gör det möjligt för olika infektioner att "mer framgångsrikt" attackera den manliga kroppen.
 2. Felaktig kost. Bristen på en balanserad diet med tillräckligt med vitaminer, aminosyror och spårämnen leder till en överträdelse av kroppens immunförsvar.
 3. Funktioner av sexuellt liv. Brist på sexuella kontakter eller omvänt, för aktivt sexliv med olika partner ökar risken för att utveckla inflammation i prostata.
 4. Varje psykologisk och fysisk stress: ockupation av tunga sporter, frekvent stress, depression.
 5. Förekomsten av frekventa allergier.
 6. Brott mot normal hormonell bakgrund.

Symtom på inflammation i prostata

Oavsett vad som orsakar inflammation i prostata, är symtom och behandling alltid nära besläktade och beroende av varandra.

I den inflammatoriska processen i prostatakörteln upplever mannen följande symtom:

 1. Smärta. I sjukdomens akuta lopp uppträder smärtan plötsligt och är ganska akuta. Patienten klagar på att smärtan är lokaliserad i perinealområdet, men under vissa omständigheter kan de ge till penis och scrotumområdet. I vissa fall är smärtan inte särskilt intensiv, de kan dämpas och återkomma, deras intensitetsförändringar, patienterna kännetecknar "montering" smärtan. I dessa fall är det nödvändigt att prata om den kroniska banan i den inflammatoriska processen.
 2. Brott mot urinering. Detta symptom är mest typiskt för en sjukdom som inflammation av prostata, symptomen och behandlingen i detta fall flyter från varandra. Med någon urinering känner en man smärtsamma spasmer, men kan inte samtidigt urinera. Överträdelse av urinering beror på att under den inflammatoriska processen svällde prostatakörtlarna och tillåter inte att urinen normalt följer urinläkaren. När sjukdoms kroniska sjukdom framträder stagnation av urin, vilket kan leda till utvecklingen av många andra sjukdomar.
 3. Brott mot erektion. Vid sjukdomens kroniska lopp observeras för tidig utlösning, men samtidigt känner man inte hela känslan av känslor under orgasmen, som tidigare. Samtidigt stämmer smärtsamma förnimmelser väsentligt under samlag. Under akut tid kan smärtan vara så stark att de minskar den sexuella lusten på den psykologiska nivån.

Huvud tecken på inflammation i prostata kan åtföljas av vanliga symtom. De manifesteras inte i manliga könsorgan, men påverkar i allmänhet kroppen. Vanliga symptom i sjukdomen liknar dem hos någon inflammatorisk sjukdom av infektiös natur.

Patienten kan ha feber på upp till 38 med en akut sjukdom och stanna i området 37-37,5 under en lång tid i kronisk kurs. Det finns också svaghet, irritabilitet och kronisk trötthetssyndrom. Vid kronisk inflammation i prostata kan en man plågas av förstoppning och andra tarmar.

Diagnos av prostatainflammation

Att kontakta en läkare vid de första symtomen på sjukdomen bör omedelbart. Dessutom, att sjukdomen stör ett människors normala liv och leder till förlust av förmåga att arbeta, kan det leda till betydande komplikationer.

I avsaknad av behandling kan inflammation i prostata omvandlas till en tumör, cysta eller abscess, leda till utveckling av stenar i blåsan och njurarna på grund av stagnation av urin.

Diagnos och behandling av inflammation i prostata utförs av en urolog. För det första gör doktorn en muntlig undersökning av en man om sina klagomål, arten av smärta, sexuellt liv, möjliga infektionssjukdomar. Därefter undersöker doktorn könsorganen och prostata.

Om det finns misstanke om prostata-inflammation, görs alltid ett urintest. Det är han som visar arten av sjukdomen och den möjliga orsaken. Med hjälp av urinanalys kan du inte bara fastställa närvaron av inflammation, men också en bakteriell mikroflora. Och även doktorn tar en analys för ett smet från en mans urinrör.

I samband med diagnosen är en detaljerad undersökning av prostata obligatorisk. Därför används hårdmetoddiagnostikmetoder: ultraljudsundersökning och magnetisk resonansavbildning av bäckenorganen.

Behandling av inflammation i prostata

Många män med utseendet av de första symtomen på sjukdomen ger en begäran till Internet: prostata har inflammerat, vad ska man behandla?

Oavsett vad som orsakade utvecklingen av prostatainflammation är behandlingen alltid komplex.

Det kan inkludera läkemedel, kirurgi och speciell fysioterapi.

medicinering

Att ta mediciner är obligatorisk för någon form av prostatit, oavsett orsak.

Följande läkemedel kan ordineras till patienten:

 1. Antibiotika. Mottagning av antibiotika är endast lämpligt vid utveckling av akut inflammation, vilket orsakar bakterier och svampar. Med bakterie orsaken till sjukdomen kan antibiotikabruk förlängas - upp till tre månader. Innan du kan ta bort inflammation i prostata, behöver du se en läkare.
 2. Smärtstillande. De kan endast användas i fall där en man lider av svåra smärtsamma spasmer under sex eller urinering. När sjukdomen används, rekommenderas att använda droger som samtidigt tar bort inflammation och tar bort smärta.
 3. Läkemedel som förbättrar urinflödet. Brott mot urinering är det främsta symptomet på inflammation i prostata, vilket leder till smärta och möjliga komplikationer. För att underlätta urinflödet och slappna av urinets muskler används läkemedel som innehåller alfa-adrenoblocker och muskelavslappnande medel.
 4. Vitaminer och immunmodulatorer. Vid någon inflammation lider immuniteten väsentligt. Inflammation i prostatakörteln kräver enorma resurser från kroppen för att återställa normal kroppsfunktion och resistens mot bakterier. Kursen av vitaminer och mikrodelar hjälper kroppen att öka sitt immunförsvar.
 5. Lugnande medel. Lugnande ämnen ordineras oftast i kronisk form av sjukdomen, när man mot bakgrund av långvarig smärta och erektil dysfunktion kan en man börja uppleva depression.

Fysioterapeutiska förfaranden

Denna metod ordineras när patienten har kronisk inflammation i prostata: behandling, droger och lugnande medel utan särskilda förfaranden kan vara ineffektiva. De bidrar till att uppnå längre perioder av eftergift och för att undvika allvarliga inflammationsuppgångar.

Vid kronisk inflammation i prostata rekommenderas att man tar daglig motionsterapi. Hennes handlingar syftar till att stärka bäckensmusklerna.

Dessutom föreskrivs patienten speciella procedurer, inklusive rektalelektrofores, mikrovågshypermi, exponering för strålning etc.

Traditionell medicin

Traditionell medicin för inflammation i prostata kan vara ett utmärkt komplement till huvudbehandlingen. För detta kan speciella rektala suppositorier användas som hjälper till att klara av smärta och minska ödem i prostata, vilket bidrar till ett bättre urinflöde. Under behandlingen av både akut och kronisk rekommenderas det att använda speciella växtbaserade dekoktioner som minskar aktiviteten hos patogen mikroflora och ökar kroppens immunförsvar.

Män i vilken ålder som helst borde följa reglerna för förebyggande av inflammation i prostatakörteln.

För detta är det nödvändigt att ha ett aktivt sexliv, helst med en betrodd partner. Om det förekommer inflammation i det genitourära systemet eller vid utveckling av sexuellt överförbara sjukdomar, är det nödvändigt att snarast samråda med en läkare och fullständigt bota sjukdomen.

Inflammation av prostata: orsaker, symtom, möjliga komplikationer. Metoder för behandling av inflammation i prostata

Inflammation av prostata eller prostatit är en sjukdom där prostatakörteln påverkas hos män med en ålder av trettio år.

Det finns olika faktorer som kan orsaka prostatit.

Betrakta mer i detalj symptomen på inflammation i prostata och metoderna för att eliminera denna sjukdom.

Inflammation av prostata: orsaker

Inflammation av prostata kan orsaka följande orsaker:

1. Störning av blodcirkulationen i lilla bäcken och könsorganen.

2. Besvär av prostatainfektioner. Vanligtvis händer detta som ett resultat av komplikationer från obehandlad tuberkulos, influensa eller ont i halsen.

3. Övervikt (övervikt).

4. Inmatning av venerala infektioner med oskyddad samlag bidrar ofta till inflammation i prostata.

5. Tidigare lidit skador på könsorganen, vilket ledde till en kränkning av blodcirkulationen. Dessutom innehåller denna kategori även yrkesrisker - skakningar, ökad belastning på bäckenet, vilket är förarna.

6. Allvarlig hypotermi i kroppen.

7. Förekomst av kroniska sjukdomar i människornas genitourära system.

8. Fel i hormonsystemet.

9. Frekvent stress och nervös överansträngning.

10. Brist på näringsämnen i kosten.

11. Rökning missbruk och ofta drickande.

12. Fullständigt frånvaro eller oregelbundet sexuellt liv.

13. Frekvent förändring av sexpartner och oskyddad sex.

14. Låg aktivitet livsstil.

15. Överdriven fysisk utmattning och turbulent sexliv, vilket leder till en kränkning av sekretet hos könskörtlarna och styrkan.

16. Övning av avbrutet samlag.

17. Förekomsten av progressiva inflammatoriska processer i rektum underlättar införandet av mikrober i urinröret och utvecklingen av inflammation i prostatakörteln.

18. Frekvent förstoppning.

19. Försvagad immunitet.

20. Tidigare överförda urologiska sjukdomar (uretrit) med tiden kan ge komplikationer i form av prostatit.

21. Kroniska sjukdomar i kroppen (karies, tonsillit, etc.) kan öka risken för inflammation i prostata.

Inflammation av prostatit: symtom och tecken

Prostatit kan ha akut eller kronisk läckage. Var och en av dessa två former har sina egna egenskaper.

Den akuta formen av sjukdomen åtföljs av följande manifestationer:

1. Ökning av kroppstemperaturen.

4. Utseende av uttalad smärta i ljumskområdet.

5. Brännande och smärta vid urinering.

6. Huvudvärk.

7. Svaghet och sjukdom.

8. Dämpning av urinströmmen.

9. Frekvensen att gå på toaletten (ibland falsk).

10. Retention av urin.

12. Sömnstörning.

13. Läckage av urin.

14. Känsla av ofullständig tömning av blåsan efter urinering.

15. Med purulent inflammation kan det finnas läckage av pus från ändtarmen och urinröret. I detta fall kan patienten också drabbas av alla tecken på förgiftning (snabb hjärtslag, svaghet, illamående, feber, migrän).

Den kroniska formen av prostatit har följande egenskaper hos perkolation:

1. I detta tillstånd kommer patienten att uppleva mindre uttalade symptom. Sjukdomen fortskrider vanligtvis monotont, endast ibland förvärras.

2. Ibland kan det finnas konstant trötthet och minskad sexuell lust.

3. Med en kronisk prostatit från urinröret uppträder vita flingor i morgonen. De kan märkas av patienten själv.

4. Nervesjukdomar utvecklas med problem med potens (förvärring av erektion utvecklas vanligtvis i försummad form av prostatit).

5. Smärtsamma känslor kan ibland förekomma i ljumskområdet och ge tillbaka.

6. I en allvarlig grad av inflammation har patienten partiell ofrivillig urinering.

7. Med en infektiös prostatit kan patienten utveckla en abscess av vävnader och en utsöndring av pus från urinröret.

Inflammation av prostata: behandlingsfunktioner

Behandling av inflammation i prostata är vald beroende på sjukdomsform, symptomatologi och orsak till patologin.

Således har den akuta formen av prostatit följande egenskaper hos terapi:

1. Patienten måste följa sängstöd och under behandlingsperioden vägra sexuell kontakt.

2. Antibakteriella läkemedel ordineras för prostatacancer genom patogena bakterier.

3. Syftet med droger som syftar till att förbättra blodcirkulationen (Detralex, Trenal).

4. Utnämning av potenta antibiotika för infektiösa lesioner av prostatakörteln.

5. Användning av antiinflammatoriska läkemedel (Ibuprofen, Piroxicam). De kommer att minska inflammation och smärta.

6. Syftet med smärtstillande medel för svår smärta vid urinering (Ketanov).

7. Syfte med preparaten av gruppen fluorokinoloner (Cefkepime).

8. När man bildar prostatisk abscess behöver patienten operation och en ytterligare antibiotikabehandling.

9. Utnämning av antipyretiska läkemedel och antispasmodik.

Om behandlingstiden i två veckor inte gav en positiv effekt behöver patienten ompröva och granska ansökningsplanen. Den behandlande läkaren måste avbryta några droger och ersätta dem med mer effektiva analoger.

Kronisk behandling av prostatit har följande egenskaper:

1. Långtidsanvändning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

2. Syftet med droger för att förbättra blodmikrocirkulationen.

3. Användning av läkemedel för att stärka immunförsvaret (Vitaprost).

4. Syftet med droger att förbättra njurarnas prestanda på växtbaserade basis.

5. För erektionsproblem anges antidepressiva medel och lugnande medel.

Förutom läkemedelsbehandling bör kronisk prostatit behandlas med fysioterapi. Det föreskrivs att man utser följande förfaranden:

2. Terapeutisk gymnastik.

3. Rektal elektrofores.

4. Laserterapi.

Patienten rekommenderas också att ändra kosten och vägra använda följande produkter:

5. Korvprodukter.

9. Animaliska fetter.

Basen av kosten bör vara grönsaker och frukter, magert kött, gröt, fisk och skaldjur.

Inflammation av prostata: behandling, komplikationer, förebyggande

I avsaknad av snabb behandling kommer prostatit att utvecklas och sprida inflammation till närliggande organ. I detta tillstånd kan patienten utveckla följande komplikationer:

1. Abscess av prostata.

2. Infertilitet utvecklas på grund av minskningen i kvantitet och kvalitet hos spermier (tyvärr är detta oundvikligt med den försummade formen av prostatit).

4. Skleros av prostata.

5. Överträdelse eller fullständig förlust av sexuell lust. Som en direkt följd av detta kan män utveckla depression, neuros och stress.

6. Överträdelse av urinering.

7. Kronisk smärta i ljummen.

8. Utveckling av kroniskt njursvikt på grund av störningar i det genitourinära systemet och urinering.

För att minska risken för att utveckla inflammation i prostata måste du följa sådana medicinska rekommendationer:

1. Begränsa konsumtionen av alkoholhaltiga drycker och sluta helt röka.

2. Börja spela sport. Om tiden för en aktiv livsstil inte räcker, måste du göra åtminstone flera gånger i veckan långa promenader.

3. Det är viktigt att lära sig att mäta problem och inte stressas. Om nödvändigt kan svåra livssituationer lösas med släktingar eller söka hjälp från en psykolog.

4. Undvik överkylning och allvarlig fysisk utmattning.

5. Ha en permanent sexpartner. När du har sex med en ny partner ska kön skyddas.

6. Det är användbart för män att ta en kontrastdusch på morgonen. Det kommer att vara fördelaktigt att rekrytera reproduktionssystemet. I det här fallet måste du temperera gradvis och inte omedelbart doppas i isvatten.

7. Berika din diet med produkter som honung, nötter, persilja och vitlök. De är mycket användbara för prostata körning.

8. Justera ditt sexliv. I det här fallet, om det inte finns någon sexuell partner, rekommenderar läkare att bli av med stillastående sekretor självständigt än att behandla stillastående prostatit efter en lång tid.

9. Missbruk inte onani.

10. När de första tecknen på inflammation i prostata uppträder måste du kontakta urologen tills sjukdomen har gått i kronisk form. Då blir det mycket svårare att bota.

prostatit

prostatit - en inflammatorisk sjukdom i prostata, den vanligaste sjukdomen hos det genitourära systemet hos män. Prostatit kan vara akut eller kronisk. Vanligtvis påverkar patienter i åldern 25-50 år. Enligt olika data lider 30-85% av män över 30 år av prostatit. Symtom på prostatit innefattar smärta, svårigheter och smärtsam urinering, sexuell dysfunktion. Diagnosen av prostatit upprättas av urologen och andrologen oftare på en typisk klinisk bild. Dessutom en ultraljud av prostata, bakoposev prostatisk utsöndring och urin.

prostatit

prostatit - inflammation i den prostatala körteln - prostata. Manifest frekvent urinering blandas med blod, pus i urinen, smärta i penis, skrotum, ändtarm, sexuell dysfunktion (erektil dysfunktion, tidig utlösning, etc.), ibland urinretention. Kanske prostatisk abscessbildning, inflammation i testiklarna och bihang, som hotar att infertilitet. Klättring infektion leder till inflammation i de övre sektionerna av urogenitalsystemet (cystit, pyelonefrit).

Prostatit utvecklas under penetrering av det infektiösa medlet, som kommer in i prostatavävnaden i den urogenitala kanalen (urinrör, urinblåsan), eller från en avlägsen inflammatorisk fokus (lunginflammation, influensa, angina, furunkulos). Det finns ett antal riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatit.

Förberedande faktorer

Risken för prostatit ökar med hypotermi, närvaron i anamnesen av specifika infektioner och tillstånd, åtföljd av stagnation i prostatas vävnader. Tilldela följande faktorer som ökar sannolikheten för prostatit:

 • Allmänt förkylning (enkel eller permanent, relaterad till arbetsförhållanden).
 • En stillasittande livsstil, en specialitet som tvingar en person att sitta länge i sittande läge (datoroperatör, förare etc.).
 • Konstant förstoppning.
 • Störa den normala rytmen av sexuell aktivitet (överdriven sexuell aktivitet, långvarig avhållsamhet, ofullständig utlösning under saknar emotionell färgning "vanliga" samlag).
 • Närvaron av kronisk sjukdom (kolecystit, bronkit) eller kronisk infektiös foci i kroppen (kronisk osteomyelit, obehandlade karies, tonsillit, och så vidare. D.).
 • Uppskjutna urologiska sjukdomar (uretrit, cystit, etc.) och sexuellt överförbara sjukdomar (klamydia, trichomoniasis, gonorré).
 • State, vilket hämning av immunsystemet (kronisk stress, oregelbundna och otillräcklig näring, regelbunden brist på sömn, ett tillstånd av överträning i idrottare, och så vidare. D.).

Det antas att risken för att utveckla prostata ökningar av kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, morfin, och så vidare. D.). Några av Urology hålls i området av forskning visar att en predisponerande faktor i förekomsten av prostatit är en kronisk perineal trauma (vibrationer, stötar) av bilister, motorcyklister och cyklister. Men den överväldigande majoriteten av experter tror att alla dessa faktorer är inte de verkliga orsakerna till prostatit, men bara för att förvärra latent inflammation i vävnaderna i prostatan.

En avgörande roll i förekomsten av prostatit spelas av stagnerande fenomen i prostatacentret. Kränkning av kapillärt blodflöde orsakar en ökning av lipidperoxidation, ödem, exsudation prostatavävnad och skapar förutsättningar för utveckling av infektionsprocessen.

etiologi

Såsom det infektiösa medlet i akut prostatit kan verka Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus), enterokocker (Enterococcus), Enterobacter (Enterobacter), Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas), Proteus (Proteus), Klebsiella (Klebsiella) och Escherichia coli (E. coli). De flesta mikroorganismer avser villkor patogena floran och prostatit orsakar endast närvaron av andra predisponerande faktorer.

Inflammation i kronisk prostatit beror vanligtvis på polymikrobiella föreningar.

Symtom på prostatit

Symtom på akut prostatit

Det finns tre steg av akut prostatit, som kännetecknas av närvaron av en viss klinisk bild och morfologiska förändringar:

 • Akut catarrhal prostatit. Patienter klagar över frekvent, ofta smärtsam urinering, smärta i hjärtkärnan och perineum.
 • Akut follikelprostatit. Smärtan blir mer intensiv, ibland utstrålar de i anusen, blir värre med avföring. Urinering är svårt, urin följer en tunn ström. I vissa fall finns det en fördröjning i urinen. Subfebril eller måttlig hypertermi.
 • Akut parenkymal prostatit. Den uttryckta allmänt förgiftningen, en hypertermi upp till 38-40 ° С, frossa. Dysursjukdomar, ofta akut urinretention. Skarp, throbbing smärta i perineum. Svårighetsgrad av avföringens skull.
Symtom på kronisk prostatit

I sällsynta fall blir kronisk prostatit resultatet av en akut process, men i regel utvecklas primär kronisk prostatit med raderade symtom. Temperaturen stiger ibland till subfebrila värden. En patient med kronisk prostatit noterar obehagliga känslor eller svag smärta i perineum, obehagliga känslor under urinering och avföring. Det mest karakteristiska symptomet på kronisk prostatit är skarpt urladdning ur urinröret i avföringens skull.

Man bör komma ihåg att den primära kroniska prostatiten utvecklas under en lång tid. Det föregås av prostatos (stagnation av blod i kapillärerna), som gradvis omvandlas till abakteriell prostatit (den första fasen av inflammation).

Kronisk prostatit är ofta en komplikation av den kroniska inflammatoriska processen orsakad av orsaksmedlet för en specifik infektion (klamydia, trichomonas, ureaplasma, gonokocker). Symtom på en specifik inflammatorisk process maskerar i många fall manifestationerna av kronisk prostatit. Kanske en liten ökning av smärta vid urinering, svag smärta i perineum, mager urladdning från urinröret under avföring. En mindre förändring i den kliniska bilden och tillsatsen av kronisk prostatit går ofta obemärkt för patienten.

Kronisk prostatit kan uppenbaras av en brännande känsla i urinröret och perineum, dysuri, sexuell dysfunktion, ökad total trötthet. Konsekvensen av kraftbrott (eller rädsla för dessa sjukdomar) blir ofta mental depression, ångest och irritabilitet. Den kliniska bilden av kronisk prostatit inkluderar inte alltid alla, utan undantag, de listade grupperna av symtom, varierar i olika patienter och varierar över tiden.

Det finns tre huvudsakliga syndrom, karakteristiska för kronisk prostatit:

 • Smärta syndrom med kronisk prostatit

Det finns inga smärta receptorer i prostata vävnaden. Orsaken till smärta vid kronisk prostatit är nästan oundviklig, på grund av riklig innervation av bäckenorganen, involvering i nervvägarnas inflammatoriska process.

Patienter med kronisk prostatit klagar på smärta av varierande intensitet - från svag, värkande till intensiv, störande sömn. Det finns en förändring i besvärets art (exacerbation eller försvagning) vid utlösning, överdriven sexuell aktivitet eller sexuell avhållsamhet. Smärta utstrålar i pungen, sacrum, perineum, ibland i ländryggen. Man bör komma ihåg att smärtan i nedre delen uppstår inte bara med prostatit. Orsaken till smärta i detta område kan vara osteokondros och ett antal andra sjukdomar.

 • Dysursyndrom (urineringstörning)

Som ett resultat av inflammation med kronisk prostatit ökar volymen av prostata som komprimerar urinläkaren. Ureteralumen minskar. I en patient med prostatit, frekvent uppmaning att urinera, en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Dysuriska fenomen uttrycks som regel i de tidiga stadierna av kronisk prostatit. Då utvecklas kompensationshypertrofi av muskelskiktet i blåsan och urinledarna. Symtom på dysuri under denna period försvagar och växer sedan med dekompensering av anpassningsmekanismer.

 • Sexuella störningar vid kronisk prostatit

Vid de första stadierna av kronisk prostatit kan det utvecklas en diskretion som uppenbarar sig annorlunda hos olika patienter. Patienter kan klaga på frekventa nattliga erektioner, raderade orgasmer eller nedsatta erektioner. Accelererad ejakulation är förknippad med en minskning av tröskelnivån för excitering av orgasmiska centrum. Smärtsamma känslor under utlösning kan leda till att en patient avvisas med prostatit från sexuell aktivitet. Senare blir sexuella störningar mer uttalade. På ett avancerat stadium av kronisk prostatit utvecklas impotens.

Graden av sexuell frustration i kronisk prostatit bestäms av många faktorer, inklusive - den sexuella konstitutionen och den psykologiska stämningen hos patienten. Potensstörningar och dysuri kan bero på både förändringar i prostatan och patienten suggestibility som upptäckten av kronisk prostatit han förväntar oundvikliga utvecklingen av sexuella dysfunktioner och urinvägar. Särskilt ofta utvecklas psykogen dyspotens och dysuri i förtrogna, oroliga patienter.

Impotens, och ibland - och hotet om möjliga sexuella dysfunktioner tolereras starkt av patienter med prostatit. Ofta finns det en förändring i karaktär, irritabilitet, mumling, överdriven oro för ens egen hälsa och till och med "återkallande till sjukdom".

Komplikationer av prostatit

Komplikationer av akut prostatit

I avsaknad av snabb behandling av akut prostatit finns det en signifikant risk att utveckla en prostes abscess. Med bildandet av ett purulent fokus i prostatakörteln, stiger temperaturen hos patientens kropp till 39-40 ° C och kan förvärva en hektisk karaktär. Värmeperioderna alternerar med uttalade frossa. Skarpa smärtor i perineum gör det svårt att urinera och göra avföring omöjligt. Långvarig svullnad i prostatakörteln leder till en akut försening i urinering. I sällsynta fall öppnar abscessen spontant i urinröret eller rektum. När urinröret öppnas i urinröret uppträder purulent grumlig urin med en obehaglig skarp lukt, när den öppnas i rektum innehåller avföringen pus och slem.

Komplikationer av kronisk prostatit

För kronisk prostatit är en vågliknande kurs med perioder av långvarig remission karakteristisk, under vilken inflammationen i prostata fortskrider latent eller manifesterar sig med extremt dåliga symtom. Patienter, som inte störs av någonting, slutar ofta behandlingen och behandlas endast med komplikationer.

Spridningen av infektion längs urinvägarna med kronisk prostatit orsakar förekomsten av pyelonefrit och blåsan. Den vanligaste komplikationen för kronisk prostatit är inflammation i testiklarna och epididymis (epididymorchitis) och inflammation i de partiella vesiklarna (vesikulit). Resultatet av dessa sjukdomar är ofta infertilitet.

Diagnos av prostatit

En typisk klinisk bild förenklar diagnosprocessen för akut och kronisk prostatit. Om prostatit misstänks är rektal undersökning av prostata obligatorisk, under vilken urologen utför en utsöndring av prostatakörteln. Mikroflorans känslighet bestäms (sådd av prostatsekretion och bacussis av urin).

För att upptäcka strukturella förändringar (tumörer, cystor, adenom, etc.) och differentiering av prostatit från andra sjukdomar i prostata körteln sker ultraljud av prostata. Att utesluta eller bekräfta utvecklingen av infertilitet möjliggör ett spermogram.

Behandling av prostatit

Terapi av akut prostatit

Patienter med okomplicerad akut prostatit genomgår behandling i en urolog eller andrologistisk poliklinik. Vid den uttryckta förgiftningen visas misstanke om purulent process sjukhusvistelse. Patienter med akut prostatit genomgår antibakteriell behandling. Förberedelser väljs med hänsyn tagen till det smittsamma medlets känslighet. Bredt använda antibiotika som kan tränga in i prostata vävnad (ciprofloxacin, etc.). Med utvecklingen av prostatisk abscess utförs endoskopisk transrektal eller transuretral öppning av abscessen.

Akut prostatit är en sjukdom med en uttalad tendens till kronisk. Även vid tidig adekvat behandling blir resultatet av en akut behandling hos mer än hälften av patienterna kronisk prostatit.

Terapi av kronisk prostatit

Konvalescens kan uppnås inte alltid med adekvat, konsekvent behandling och iakttagande av läkarens rekommendationer, det är möjligt att eliminera obehagliga symtom på prostatit och uppnå en långvarig eftergift.

Behandling av kronisk prostatit bör vara omfattande. Patienten ordineras långa kurser av antibakteriella läkemedel (i 4-8 veckor). Prostata massage, fysioterapi, korrigering av immunitet. Patienten ges rekommendationer för livsstilsförändringar.

 • Antibakteriell behandling för kronisk prostatit

Val av typ och dos av antibakteriella läkemedel samt bestämning av varaktigheten av behandlingsförloppet utförs individuellt. Läkemedlet är valt baserat på mikroflorans känslighet baserat på resultaten av urinkulturen och utsöndringen av prostata.

 • Prostatisk massage för kronisk prostatit

Prostationsmassagen har en komplex effekt på det drabbade organet. Under massagen pressas den inflammatoriska hemligheten som ackumuleras i prostatakörteln ut i kanalerna och går sedan in i urinröret och avlägsnas från kroppen. Förfarandet förbättrar blodcirkulationen i prostata, vilket hjälper till att minimera stillastående fenomen och säkerställer bättre penetration av antibakteriella läkemedel i vävnaden hos det drabbade organet.

 • Sjukgymnastik för kronisk prostatit

För att förbättra blodcirkulationen används laser exponering, ultraljudsvågor och elektromagnetiska svängningar. Om det är omöjligt att genomföra fysioterapeutiska procedurer ordineras patienten med varma medicinska mikroclyster.

 • Immunkorrektion för kronisk prostatit

Att minska övergripande immunitet är ofta en av de predisponeringsfaktorer som ökar risken för att utveckla kronisk prostatit. Vidare förvärras immunförsvaret av upprepade långsiktiga kurser av antibiotikabehandling. Med en kronisk, långvarig aktuell prostatit visas en immunologs samråd för att välja taktiken för immunokorrigerande terapi.

 • Ändra livsstil och vanor med kronisk prostatit

Införandet av vissa förändringar i livsstilen hos en patient med kronisk prostatit är både en botande och förebyggande åtgärd. Patienten rekommenderas att normalisera sömn och vakenhet, anpassa dietregimen och leda måttlig fysisk aktivitet.

Profylax av prostatit

Profylax av prostatit består i eliminering av riskfaktorer. Det är nödvändigt att undvika hypotermi, alternativa stillesittande arbeten och med perioder av fysisk aktivitet, regelbundet och helt äta. För förstoppning bör laxermedel användas. En av de förebyggande åtgärderna i prostatit är normaliseringen av sexuell aktivitet, eftersom både överdriven sexuell aktivitet och sexuell abstinens är riskfaktorer vid utveckling av prostatit. När symptom på en urologisk eller venerisk sjukdom uppträder, behöver du rådgöra med en läkare i tid.

Inflammation av prostata: symtom och behandling

Inflammation av prostata är huvudsymptomen:

 • huvudvärk
 • svaghet
 • Ökad temperatur
 • Hjärtklappningar
 • Sömnstörning
 • Frekvent urinering
 • frossa
 • irritabilitet
 • Smärtsam urinering
 • Burning med urinering
 • Minskad libido
 • Retention av urin
 • Smärta i ljummen
 • Flingor i urinen
 • Falsk smärtsam uppmaning att urinera
 • Känsla av ofullständig tömning av blåsan
 • Försvagning av strålen under urinering
 • Torkad orgasm
 • Okontrollerad urinutsöndring i små mängder
 • Minskad varaktighet av erektion

Inflammation av prostata är en sjukdom som endast kännetecknar män och karakteriseras av den inflammatoriska processen i prostata. Sjukdomen uppstår mellan tjugo och femtio år, men huvudriskgruppen är män över trettio.

Som för någon annan inflammation är källan till denna sjukdom patogena bakterier. Det finns emellertid ett stort antal predisponeringsfaktorer som ökar risken för en sådan sjukdom.

Sjukdomen har sina egna specifika symptom, vars underlag kan betraktas som obehagliga känslor under urinering, smärta i ljummen och försvagning av urinströmmen.

Diagnosen av prostatisk inflammation görs av urologen efter ett antal laboratorieinstrumentdiagnostiska åtgärder, och även på grundval av karakteristiska kliniska manifestationer. Behandling av en sådan sjukdom är konservativ i sig och innebär att man tar mediciner, utför fysioterapiprocedurer och observerar en sparsam kost.

etiologi

Huvudkällan för uppkomsten av ett sådant sjukdom är infektioner, vars orsakssamband är sådana mikroorganismer:

Risken för att utveckla inflammatorisk process ökar på grund av följande skäl:

 • långvarig hypotermi hos kroppen
 • brist på en persons fysiska aktivitet
 • kronisk förstoppning
 • Brott mot den normala rytmen av sexuell aktivitet. Detta kan innefatta överdriven samlag eller omvänt, långvarigt avhållande från kön.
 • förekomst av kroniska sjukdomar av infektiös natur
 • fetma;
 • Tidigare lidit trauma hos könsorganen, vilket orsakade överträdelsen av den lokala cirkulationen.
 • hormonell obalans
 • brist på kroppens vitaminer och näringsämnen
 • beroende av skadliga vanor, nämligen tobaksrökning och alkoholhaltiga drycker;
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • oskyddad samlag
 • överdriven fysisk aktivitet, vilket kan leda till en kränkning av sekretet hos könkörtlarna
 • avbruten sexuell kontakt;
 • Förekomsten av inflammatoriska processer i ändtarmen
 • minskning av immunsystemet;
 • allvarlig uttorkning av kroppen
 • ärftliga faktorer
 • tidigare överförda urologiska patologier - deras kurs kan innebära utveckling av sådana komplikationer som inflammation i prostata eller prostata adenom.

Att påverka utseende av prostatit kan som en av ovanstående faktorer, och några.

klassificering

Inflammation av prostata hos män kan ta flera former:

 • akut - kännetecknas av en skarp och oväntad förekomst av symtom. Denna ström har också flera sorter och är uppdelad i katarrhal, follikel och parenkymal prostatit;
 • kronisk - kännetecknas av en lägre intensitet av manifestation av karakteristiska kliniska manifestationer, samt växling av perioder av exacerbation och remission.

Dessutom finns det flera sätt på vilka patogena bakterier påverkar ett organ som prostata:

 • stigande - den smittsamma processen sprider sig till prostata genom urinröret, vilket kan underlättas av oskyddad sex eller brist på genitala hygien
 • nedstigande patologiska mikroorganismer tränger in från andra organ i det genitourära systemet;
 • lymfogena - det mest ovanliga sättet att penetrera bakterier, där de överförs av lymfflödet från andra inflammerade inre organ.

symtomatologi

Den kliniska manifestationen av en sådan sjukdom kommer att skilja sig beroende på formen i vilken den förekommer. Sålunda kommer symtomen på akut prostatainflammation att vara enligt följande:

 • en ökning av kroppstemperaturen, som ofta åtföljs av en stark chill;
 • utseendet av uttalad smärta i ljummen;
 • brännande och obehag under urinering
 • en märkbar försvagning av urinströmmen;
 • allvarliga huvudvärk
 • generell svaghet och sjukdom
 • frekventa och ofta falska önskningar att besöka toaletten för tömning av urinblåsan;
 • fördröjning eller läckage av urin;
 • ökad irritabilitet och känslomässigt obehag
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • sömnstörning
 • utsöndring av purulent vätska från urinröret - detta inträffar i fall av bindande purulent process;
 • ökad hjärtfrekvens.

Kronisk inflammatorisk process i prostatakörteln är ganska sällan resultatet av obehandlad akut inflammation. Ofta är orsaken den kroniska kursen av en annan inflammation i organen i genitourinary systemet.

De viktigaste symptomen på prostatakörtelns inflammation i långsam form:

 • mindre smärta vid urinering
 • minskad sexuell lust;
 • trötthet;
 • bestrålning av smärta från ljumsområdet till nedre rygg och perineum;
 • Utseendet av vita flingor i urinen på morgonen;
 • frekventa nattliga erektioner
 • raderad orgasm eller fullständig frånvaro
 • förändring i smärtaintensiteten under sex
 • minskning av erektionens varaktighet.

I vissa fall är det huvudsakliga kliniska tecknet på att prostata blivit inflammerat manlig infertilitet.

diagnostik

Upprättandet av den korrekta diagnosen kräver att man utför en hel rad diagnostiska förfaranden. Endast efter genomförandet av alla laboratorie- och instrumentundersökningar bestämmer läkaren vad som ska behandla inflammationen i prostata.

Av detta följer att diagnosen kommer att bestå av flera steg.

Först av allt behöver kliniken utföra flera aktiviteter:

 • att utföra en detaljerad fråga om patienten, som syftar till att detektera närvaron och omfattningen av manifestation av tecken på inflammation av prostata. Detta kommer att göra det möjligt för kliniken att skilja sjukdomen från akut sjukdom från kronisk;
 • att studera patientens historia och anamnese för patientens liv - detta kommer att bidra till att identifiera orsakerna till att prostatakörteln infaller;
 • genomföra en fysisk undersökning, som består i rektal palpation av prostata.

Den andra fasen av diagnostik är laboratorieforskning, som innefattar genomförandet av:

 • mikroskopisk undersökning av prostatakörtelns utsöndring - för att identifiera funktionella störningar i prostataarbetet;
 • bakteriekultur av urin och ett smet från slemhinnan i prostata - för att upptäcka infektioner som kan överföras sexuellt;
 • allmän analys av urin - för att bestämma inflammatoriska förändringar i urinorganens organ
 • spermogrammy - för att bekräfta eller motbevisa manlig infertilitet.

behandling

Taktiken för att eliminera akut och kronisk inflammation i prostatakörteln kommer att vara något annorlunda. Så, okomplicerad akut prostatit kan behandlas hemma, men i fall av vidhäftning kommer purulent process att kräva behandling i en medicinsk institution. Reglerna för neutralisering av sjukdomen innefattar:

 • strikt efterlevnad av sängstöd
 • fullständigt avslag på sexuella relationer
 • mottagning av antibakteriella medel;
 • Utnämning av läkemedel som syftar till att förbättra blodcirkulationen.
 • användningen av antiinflammatoriska läkemedel med prostatit - de minskar inte bara manifestationen av den inflammatoriska processen utan eliminerar även smärtssyndromet.
 • tar smärtstillande medel - med svår smärta vid urinering.

Dessutom bekämpar effektivt och snabbt symptomen på ett ljus av ljus från prostatit.

I fall av bildande av en abscess krävs kirurgisk ingrepp som syftar till att öppna och tömma abscessen.

Bota den inflammatoriska processens kroniska lopp, eller mer exakt, uppnå en stabil remission med:

 • antibiotikabehandling - behandlingsförloppet kan variera från en till två månader;
 • massage av prostata
 • förstärkning av immunsystemet
 • genomförande av fysioterapeutiska procedurer genom verkan av laserstrålning, ultraljudsvågor och elektromagnetiska svängningar;
 • varma medicinska mikroclyster - med omöjligheten av fysioterapeutisk behandling;
 • rektala suppositorier;
 • Ta lugnande medel eller antidepressiva medel vid problem med kraft.

De mest effektiva suppositorierna för prostatit bör innehålla:

 • extrakt från prostata tjurar;
 • biodlingsprodukter;
 • thiotriazolin;
 • terapeutisk lera.

Dessutom, oberoende av sjukdomsformen, rekommenderas patienter med en liknande diagnos att ändra kost och helt överge:

 • feta, akuta och över-saltade rätter;
 • rökt produkter;
 • fetter av animaliskt ursprung;
 • alkoholhaltiga drycker.

Som hjälpmedel från prostatisk inflammation hos män kan folkmedicin användas som innebär användning av:

 • röd rot;
 • lakritsrötter;
 • roten av marshmallow.

Den vanligaste frågan om patienter med liknande diagnos är - kan du få sex med inflammation i prostata? Kliniker rekommenderar att avstå från samlag innan full återhämtning eller uppnå en stabil remission.

Perioden för sådan behandling av den inflammatoriska processen bör inte överstiga tio dagar.

komplikationer

Om du ignorerar symptom på prostatainflammation eller felaktigt tilldelade behandling Naturligtvis finns det möjlighet för komplikationer både akut och kronisk inflammation.

För den akuta formen av prostatit är följande effekter karakteristiska:

 • bildandet av en abscess;
 • bakteriemi;
 • spontan ruptur av abcessen. I en sådan komplikation skulle indikera sådana funktioner som ökar temperaturen till 40 grader, fördelningen av en grumlig urin med en stickande och obehaglig lukt - med purulent fluidpenetration in i urinröret, föroreningar pus och slem i avföringen - abscess vid obduktion i ändtarmen.

För den kroniska inflammatoriska processen är följande komplikationer mest typiska:

 • pyelonefrit;
 • cystit;
 • Spridning av inflammatorisk process - ofta påverkas epididymis eller seminala vesiklar;
 • manlig infertilitet.

förebyggande

För att undvika utseende av en sådan sjukdom eller prostata adenom, bör representanter för mannen följa flera regler:

 • helt överge missbrukarna;
 • leda en aktiv livsstil
 • så långt som möjligt begränsas från effekterna av stressiga situationer
 • undvik hypotermi
 • engagera sig i endast skyddad kön;
 • ha en vanlig sexuell partner
 • Berika kosten med ingredienser som honung och persilja, vitlök och nötter. Sådana produkter är användbara för prostata;
 • att utföra förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar - för detta är det nödvändigt att undersökas regelbundet av en urolog.

Dessutom är det mycket viktigt vid det första tecknet på sjukdomen söka kvalificerad hjälp, eftersom endast läkaren vet hur man tar bort inflammation i prostatan. Med oberoende försök att bli av med sjukdomen finns det en möjlighet att förvärra den inflammatoriska processen.

Om du tror att du har Inflammation av prostata och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan en urolog hjälpa dig.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en patologisk process som kännetecknas av spridningen av vävnaderna i detta organ. Det bör noteras att denna typ av sjukdom inte hör till den onkologiska gruppen och tenderar inte att degenerera till en malign process.

Dysuri - en patologisk process som orsakas av en överträdelse av urinprocessen. Brott av denna typ kan bero på gynekologisk sjukdom hos kvinnor respektive urologiska hos män. Uteslut inte dysuri hos barn och vuxna i närvaro av sjukdomar i det genitourinära systemet, undernäring, otillräckligt vätskeintag. Den psykosomatiska faktorn sker, särskilt hos småbarn.

Zoonotisk infektionssjukdom, vars område av skador huvudsakligen är kardiovaskulärt, muskuloskeletalt, sexuellt och nervsystem hos en person, kallas brucellos. Mikroorganismer av denna sjukdom detekterades i avlägsen 1886, och upptäckten av sjukdomen är den engelska forskaren Bruce Brucellosis.

Pielit-urologisk sjukdom, som kännetecknas av inflammation i njurkalken och bäckenet. Denna sjukdom kan utvecklas hos vuxna och hos barn. Pielit hos barn observeras ganska ofta. Riskgruppen omfattar gravida kvinnor, liksom män som har haft en operation på prostatakörteln.

Kronisk prostatit är en inflammatorisk process som påverkar prostatakörtelns vävnader och leder till ett misslyckande av sin fulla funktion. Sjukdomen är en av de vanligaste bland störningar i arbetet med manliga könsorgan.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.