Huvud
Massage

Urgent urologi: vad är det?

Urologiska sjukdomar bekymrar både män och kvinnor. Urologi är ett område av medicin som studerar olika sjukdomar som är föremål för obligatorisk och omedelbar behandling. Det är en vetenskap som studerar det sexuella systemets sjukdomar, faktorer som bidrar till deras framväxt och utveckling, diagnos och terapi. Sjukdomar i binjurar och urinvägar hos män och kvinnor undersöks också.

Urologi hos män

Det är allmänt trott att urologi är vetenskapen att studera och behandla infektioner och sjukdomar hos den manliga kroppen. Könssjukdomarnas sjukdomar är starkt inbördes i samband med sexuellt överförbara infektioner. Oftast går de utan symptom, har en dold karaktär. Därför diagnostiserar och behandlar urologen infektioner.

I vår tid möter män alltmer följande urologiska sjukdomar:

 • erektil dysfunktion
 • prostatit;
 • prostata adenom;
 • cystit;
 • uretrit.

Sådana sjukdomar som cystit, kan behandlas med användning av läkemedel (furadonin, tunika och andra) och utan dem. För att undvika utseende och utveckling av andra infektionssjukdomar är det bäst att diagnostisera cystiten i rätt tid, för att förhindra sjukdomsframsteg eller förebyggande åtgärder. Konsekvenserna av komplicerad cystit är starten på inflammatoriska processer i prostata och deras spridning till andra organ. De flesta män utvecklar uretrit närmare 40 år, vilket är en följd av smittsamma faktorer.

Det finns också en sjukdom som varicocele. Det kännetecknas av en förlängning av venerna i den ljumliga venösa spermatkabeln. Mer än 40% av männen som har denna typ av sjukdom är infertila. Därför är brådskande urologi vid upptäckt av symtom på sjukdomen nödvändig.

Andrologi och oncourology är de viktigaste delarna av urologin. De är baserade på diagnos och behandling av fosterskador och förvärvade sjukdomar i manliga könsorgan.

Kvinnlig urologi

Specialister-urologer hanteras inte bara av män, men också av kvinnor. Ofta blir urologisk urologi viktig för dem. De flesta kvinnor åtminstone en gång i sina liv, men besöker en urologs kontor.

Såren hos kvinnlig urologi är:

 • inflammation i blåsan (blåsan);
 • pyelonefrit;
 • inflammation i urinröret
 • urininkontinens
 • urolitiasis;
 • trofiska förändringar i slemhinnor i könsorganet.

Orsakerna till kvinnliga urologiska sjukdomar kan vara otydliga upptäckta infektioner eller felaktig behandling. Dessa inkluderar ofta E. coli, mykoplasma, klamydia, ureoplazmy, genital prolaps, hormonbrist, försvagningen av bäckenmusklerna, störningar i bäckenorganen och metabolism, fyndigheter av stenar och salter i njuren, tumörtillväxter bäcken bär syntetiska och snäva kläder, ignorerar skyddsmedel under samlag.

Metoder för diagnos och behandling

De vanligaste symptomen på urologiska sjukdomar:

 • smärtsamma känslor under samlag
 • smärta i nedre delen av ryggen och underlivet;
 • ökad kroppstemperatur;
 • brännande och obekväma känslor vid urinering
 • frekvent urinering
 • färgförändring av urin;
 • obehag i slidan.

Om du har dessa symtom är akutvård extremt viktigt. Urologen kommer att göra rätt diagnos och ytterligare terapi. För diagnos nominerade urinanalys (som delas av nechyporenko, för bakteriologisk kultur och känslighet för läkemedel), utförs ultraljud, cystoskopi (endoskopi), röntgen, MRI och radioisotopstudier njure, diagnos av sexuellt överförbara infektioner.

När tester utförs kräver urologi akut behandling av sjukdomen. Eftersom forskningsmetoden är mycket stor, samlar doktorn i vissa fall den nödvändiga listan. Metoderna för att bekämpa sjukdomar inkluderar rationell antibiotikaterapi, behandling av sexuellt överförbara infektioner, återställande av mikroflora, efterlevnad av diet, örtmedicin, traditionell medicin. Om detta inte är effektivt används kirurgisk ingrepp.

Efter operation kan obehagliga känslor uppstå på grund av lesioner av vaginala slemhinna som uppträder efter att korrigeringen av prolaps har utförts.

Om syftet med kirurgiskt ingrepp är förknippat med att könsorganen utelämnas används en invasiv operation.

De behandlingsmetoder innefattar sådana viktiga aktiviteter som att hålla sessioner sjukgymnastik (terapeutisk fysisk träning), sjukgymnastik, sanatorium behandling och användning av offentliga medel.

Urologi vid njursjukdom

Funktionen av friska njurar är att rena kroppen av toxiner. De vanligaste sjukdomarna är pyelonefrit, glomerulonefrit, njursvikt och urolithiasis.

I pyelonefrit innehåller huvudbehandlingen användningen av antibakteriella läkemedel och multivitaminer. Traditionell medicin är också viktig. Tilldela växtdekok och reducerat saltintag.

Urolithiasis kräver strikt vidhäftning till en diet.

Stenar är urat och fosfat. När urinsyra är inte nödvändigt att äta fet mat när fosfat - byt ägg, fisk och grönsaker fjäderfä, frukt och mejeriprodukter.

Behandling utan förskrivning av läkare är oönskade, men möjlig. Vid behandling av använda saltfri diet, användning av antiinflammatoriska och urindrivande läkemedel, folkmedicinen (marshmallow rot, tinktur av höfter, åkerfräken, äppelskal).

Med kroniskt njursvikt klarar njurarna inte sina naturliga funktioner. Traditionell medicin är ineffektiv, den kräver hemodialys eller en njurtransplantation av donatorn.

Urologi och traditionell medicin

En frekvent konsekvens av urologiska sjukdomar är tilldelningen av blod. Det rekommenderas att använda infusioner av dioecious nässla och vinrör. De kan sluta blodig urladdning. För beredning av infusion 1 msk. l. örter häll 250 mg kokande vatten, insistera 1 timme och dricka under dagen i små portioner. Behandlingsförloppet varar minst en vecka.

Med katarral cystit kan ultraljud inte detektera leukoplaki, så utförs cystoskopi. Innan du specificerar närvaron av katarralsystein, kan cyston eller kanefron förskrivas med en behandlingstid på upp till 3 veckor. Läkemedel kan helt ersättas med växtbaserade infusioner. I lika delar (4 msk.) Blanda johannesört, bärbär, fänkålfrukter och sporer med 1 msk. l. Calamus. Häll 0,5 liter kokande vatten i termoserna. Drick 1 månad 3 gånger om dagen i en halvtimme före måltiden.

I cystiska sjukdomar med kronisk pyelonefrit används avkok för att sänka blodtrycket: 1 msk. l. hagtornblommor och 2 msk. l. krossade torkade frukter hälls med kokande vatten och insisterar i ca 20 minuter. Efter att buljongen har blivit bryggd, ta in en halv kopp på 30 minuter. före måltiderna.

Med alkalisk urin är följande recept särskilt effektivt. Med cystit används följande frukter och örter: enbär, älskling, björkblad. Allt är krossat och blandat. Häll sedan vatten i en mängd av 250 ml per 1 msk. l. blandning, koka över medium värme i ca 15 minuter. och filtrera. Ta 75-80 ml 4 gånger om dagen.

Urologi: sjukdomar, historia, avsnitt, symptom, behandling

urologi - området klinisk medicin som studerar patogenesen, etiologi, diagnos av sjukdomar i det manliga reproduktionssystemet, urinsystemet, adrenal sjukdom och andra patologiska processer i zabryushnom utrymme, såväl som deras metoder för förebyggande och behandling.

urologi - En gren av operationen (kirurgisk disciplin). Till skillnad från nefrologi handlar det oftast om kirurgisk behandling av sjukdomar hos alla system och organ, vilka listades ovan.

Urolog bör bidra vid sådana sjukdomar som olika typer av sjukdomar i prostatakörteln (adenom, prostatit), kvinnlig och manlig infertilitet, försämringen av manlig potens, urinsystemet binjuresjukdom och njure (pyelonefrit, uretrit, cystit, njursten, etc..d.).

Användbara länkar:

Urologi har modern teknik och utrustning för att fastställa exakta och aktuella diagnoser, inklusive:

Radiofrekvens värmebehandling är en metod för behandling av prostata adenom och prostatit, baserat på icke-kirurgisk teknik. Behandlingskomplexet är baserat på effekten av riktningsradio-vågor av en viss frekvens på prostataproblemen (friska vävnader förblir orörda). För patienten är denna procedur absolut smärtfri.

Ekkokardiografi - UV-undersökning av blåsan och urinröret - obligatorisk undersökning före behandling av dessa organ.

Urologihistoria

Även under perioden Hippokrates (VI-V-talet f.Kr.) fanns "kamneseki" - experter som vet hur man kommer åt grenen för att ta bort stenar från urinblåsan. Avicenna i "Canon av medicinen" beskrivs i detalj tekniken med kirurgi avlägsnande av stenar från urinblåsan, också skapat det en teknik för kateterisering av urinblåsan.

Vissa historiker ansåg grundaren av Urology Francisco Diaz, som 1588 publicerade en monografi om orsakerna, diagnos, klinik, behandling av urologiska sjukdomar, urologiska beskrivning verktyg, tekniker urologisk kirurgi.

Enastående "kamnesekom" i var IP. Venediktov (XVIII århundradet). Under hela sitt liv lyckades han utföra mer än 3 tusen stenskärningar (postoperativ dödlighet var ca 4%). Den första monografi på urologi var avhandlingen "På sjukdomar i urinblåsan", skriven av H.I. Zeber 1771.

Världens första urologiska avdelning öppnades 1830 i Paris, som leddes av Jean Sivial (han var också den första som erbjöd cystolithotripsy). Den första urologiska avdelningen i Ryska riket öppnades i Odessa TI. Vdovikovskim.

År 1823 utfördes den första epicystolotominien i Ryssland; 1830 - den första cystolitropen, som utfördes med metoden av Jean Sivial A.I. Paul. Utvecklingen av urologi är nära besläktad med namnen på A.M. Shumlyansky, I.V. Buyalskogo, F.I. Inozemtseva, N.I. Pirogov.

År 1877, Maximilian Nitze cystoskop först föreslagna modellen, är det bara att göra en förbättring av hans uppfinning, har han utvecklat olika versioner av ett cystoskop (bevattning, inspektion, drift, evakuering). År 1893 utförde han det första cystoskopiska fotografiet, och ett år senare publicerade den första cystophotography-atlasen. Cuban IohimAlbarran 1897 fulländat ett cystoskop med en speciell anordning, som har gjort det möjligt att förfarandet uretär kateterisering.

År 1895, efter upptäckten av röntgen av Wilhelm Röntgen det radiologi, som utvecklades senare i radiologi avsnitt. I 1927, för första gången i urologisk diagnos var användningen av radiologi, när katetern kontrastmedium infördes i blåsan och njurbäckenet hos patienten, och sedan lyckades få den första urografi som visar organen i urinvägarna.

1907 öppnades den internationella föreningen för urologer i Paris, 1908 hölls den första internationella kongressen av urologer där.

1904, på initiativ av S.P. Fedorov i Ryssland, urologi tilldelas en separat vetenskap, utfärdade 1923 ett dekret om öppnande av urologiska avdelningar i medicinska universitet i landet. I Ryssland 1923 publicerades tidningen Urologi. År 1924, på grundval av First City Clinical Hospital. NI Pirogova professor NF Lezhnev öppnade en urologi klinik, byggd på basis av stadsavdelningen.

I Moskva 1926 hölls den första all-ryska Urologiska kongressen. I Sovjetunionen 1929 började excretory urografi, sedan 1956 - hemodialys, två år senare - transfemoral renalanografi och njurtransplantation sedan 1965.

Sektioner av urologi

Urologi delas upp i små grenar av medicin, som har ett smalare fokus.

Urogynekologi är vetenskapen om sambandet mellan gynekologiska och urologiska sjukdomar. Det finns många sjukdomar som är lämpliga för både gynekologi och urologi (till exempel vaginal dysbios, urinrör hos kvinnor, cystit).

Andrologi specialiserar sig på behandling och studier av manliga könsorgan, liksom utvecklingsproblemen hos manliga könsorgan. Det kan vara både medfödda problem (till exempel phimosis) och inflammatoriska processer (cystit, uretrit, prostatit) och tumörer.

 1. Barnens urologi.

Barnens urologi specialiserar sig på behandling av sjukdomar, liksom missbildningar av genitourinary system hos barn.

 1. Geriatrisk urologi.

Detta avsnitt av urologi behandlar behandling av genitourinary system hos äldre patienter. I hela kroppen sker förändringar med ålder som negativt påverkar funktionen hos många funktioner, inklusive skyddande. Detta är orsaken till smittsamma urologiska sjukdomar (till exempel uretrit). Kvinnor i åldern lider ofta av inkontinens orsakad av uthållig fysisk aktivitet eller låg muskelton (efter förlossning).

Det speciella av geriatrisk urologi är att kirurgisk ingrepp är mycket farligare för konsekvenser.

Oncourology är ett område av medicin som studerar maligna neoplasmer i könsorganens organ, deras patogenes och orsaker, och behandlar också metoder för förebyggande, diagnos och behandling av dessa sjukdomar. Läkare-oncourology är engagerad i behandling av prostatacancer, blåsan, njure, penil och testikelcancer; på andelen av sådana sjukdomar står för en betydande andel av urologiska sjukdomar. Den huvudsakliga behandlingsmetoden - kirurgisk men används ofta strålbehandling, kemoterapi, immunterapi, hormonbehandling, riktade terapi och immunterapi.

Ftiziourologiya - Urology avsnitt, som är tillägnad den behandling av tuberkulos i den urogenitala sfären (urinvägarna, njure, reproduktiva organ).

 1. Urgent urologi.

Specialiserar sig på att tillhandahålla aktuell akutvård under manifestationen av sådana syndrom som svår hematuri, njurkolik, akut urinretention, anuri.

Symtom på urologiska sjukdomar

Det bör noteras att organen i urinvägarna kännetecknas av specifika symtom. Många sjukdomar har karakteristiska symtom, och därför kan en diagnos göras baserat på sjukdomshistorien. Men med vissa specifika symtom behöver du fortfarande bekanta dig.

anuri - frånvaro av urinering, och uppmanar också det Det finns reflex, sekretorisk och excretory anuri (beroende på symtom). Sekretariatet manifesterar sig i degenerativa förändringar i renal parenkym. Det orsakas av mekaniska hinder för urinflödet, till exempel en tumör eller stenar i urolithiasis. Reflexanuria uppstår som en reaktion på smärta.

Dessutom är anurien uppdelad i 3 former:

Prerenal, binjur beror på cirkulationsstörningar i njurarna. I början visar patienten tecken på oliguri: det är svullnad, vätskespärr i vävnaderna.

Renal, njuranuria utvecklas under njursjukdomar som uppträder plötsligt; är resultatet av en primär lesion av njurens rörformiga och glomerulära apparat. Typiskt uppträder i pyelonefrit, kronisk nefrit, renal tuberkulos, men även efter allvarliga operationer, brännskador, inkompatibel blodtransfusion, etc.

Postural, post-puncture anuria uppträder när en utflödesobstruktion för urin: vanligtvis med urolithiasis hos människor.

Klinisk anuri manifesterar sig som en kränkning av nervsystemet, andningsorganen, hjärt- och magtarmkanalen. Patienten kan uppvisa sådana symtom: huvudvärk, feber, sömnighet, muskelsprängning, mental störning, blockering, kräkningar, illamående, krampanfall.

leukocyturi - öka antalet leukocyter i urin - ofta indikerar inflammation i njurbäckenet, urinblåsa eller interstitiella njurvävnader. Det verkar som symptom på sådana sjukdomar som prostatit, interstitiell nefrit, pyelonefrit, cystit och urolithiasis. Liten leukocyturi uppfattas ofta i de första dagarna av akut glomerulonephritis vid njuramyloidos.

cylindruria - Utseendet av cylindrar i urinen. Eftersom cylindrarna exklusivt är av njurkropp, indikerar deras bildning i urinen nederbörd av nefron. Men ett litet antal cylindrar kan observeras i en helt friska personens urin, speciellt märkbar efter en aktiv och regelbunden motion på kroppen. Hyalincylindrar, som regel, åtföljer alla njursjukdomar, som är associerade med frisättning av protein med proteinuri (urin). Granulära cylindrar bildas från degenererade cellerna i det rörformiga epitelet. I tubulans lumen bildas vaxartade cylindrar (på grund av det rörformiga epitelets död). När det gäller erytrocytcylindrar följer de sjukdomar i urinorganen med uttalad hematuri, leukocyt - med pyurier.

De flesta sjukdomar i urinvägarna kan åtföljas av renal kolik, nämligen akut smärta i ländryggen. Vanligtvis pekar de på nefroptos, hydronephrosis, nefrolithiasis. Njurkolik manifesteras av kraftig sömnadssmärta i nedre delen av ryggen, vilket ger till lår, ljumska och könsorgan. Ofta är smärtan mer intensiv i könsorganet och i buken än i njurarna. Det finns en obekväm men frekvent urinering. En attack av njurkolik kan åstadkomma fysisk aktivitet (springa, gå, etc.). Långtids renal kolik åtföljs av illamående, ökat blodtryck, yrsel, kräkningar.

Edematöst syndrom förekommer hos många njursjukdomar: amyloidos av njurarna, glomerulonephritis, nephropathy av gravida kvinnor. De är den mest slående kliniska manifestationen av nefrotiskt syndrom. Och lokaliseringen kan vara annorlunda: de kan vara på bagage, ansikte, lemmar. Hastigheten av deras bildning kan variera från några timmar till flera dagar. Ödemet i sig kan vara mjukt eller tätt vid beröring och kan vara helt frånvarande. Före deras bildning ökar patientens vikt på grund av vätskeretention i kroppen och en minskning av utsöndring av urin, kräkningar, illamående och buksmärtor kan förekomma.

proteinuri - Ökad proteinnivå i urinen. Med urologiska sjukdomar är detta ett av de vanligaste symptomen. Det uppstår på grund av ökad permeabilitet hos glomerulära kapillärer för blodplasma proteiner. Proteinuri kan vara extrarenal (falskt) eller njure (true). I det senare fallet, proteinkoncentrationen i urin ökar beroende på njur glomerulär endotelskada (nefros, glomerulonefrit, stenos, nefroskleros, njur amyloidos).K Förutom true proteinuri typer - transient proteinuri (ofta manifesteras som ett resultat av anemi, trauma, brännskador, och sjukdomar i matsmältnings system), fysiologiska proteinuri (hos spädbarn under de första levnadsveckorna), ortostatisk proteinuri (hos ungdomar och barn med trötthet i kombination med en stark tillväxt i en ålder av 7-18 år).

Den extrarenala proteinuri orsakas av sönderdelning av urinelement (uroteleller, erytrocyter, leukocyter), vilket leder till att urinprotein redan passerat till njurfiltret. I själva verket förekommer således falskt proteinuri i sjukdomar som karakteriseras av erytrocyturi eller hematuri. Ofta finns det en övergående proteinuri: centrogen - efter hjärnskakning eller en epilepsiattack, smaksättning - efter att ha ätit mycket proteinmat. palpation - efter långvarig kraftig palpation av buken i njurområdet; känslomässigt - som ett resultat av en nervös uppdelning.

Renal hypertoni är orsak och effekt av en viss njursjukdom. Av den anledningen är det ibland mycket svårt att avgöra vad som är primärt. Hypertoni är indelad i tre huvudgrupper:

renoparenhimnye parenkymal hypertension eller uppstå som ett resultat av ensidiga eller bilaterala lesioner i njurparenkym (pyelonefrit, glomerulonefrit, renal amyloidos, nefropati gravid, etc.);

renovaskulär hypertension, renovaskulär eller - renal vaskulär lesion av olika genes (kompression på grund av yttre påverkan, begränsningen på grund av ateroskleros, medfödd förträngning et al.);

Hypertoni framträder blandas med lesioner och njurvävnad från överträdelsen av vaskulär permeabilitet (cystor, tumörer, nephroptosis).

Uremi - denna självförgiftning organismen som orsakas av otillräcklig njurfunktion, vilket resulterar i ackumulering av kvävehaltiga avfall (kreatinin, urinsyra, urea) i kroppen, störningar i det neuro-hormonell reglering.

Det finns 2 former av uremi: kronisk och akut. Den senare manifesteras oftast vid akut njursvikt, vilket orsakas av cirkulationssjukdomar. Kirurgisk uremi utvecklas med tumörer i njurarna, urolithiasis, nefrit.

Numera används i urologi sådana metoder för diagnostik:

fysiska metoder - röntgen, ultraljud;

endoskopiska tekniker (pieloskopiya, nephroscope, cystoskopi, Ureteroscopy, etc), som med hjälp av speciella anordningar gör det möjligt att utföra inspektion av urinröret, de inre väggarna av bäckenet, intern poverhnosteymochevika;

instrumental metoder - undersökning av blåsan med en kateter, punktering biopsi (extraktion av vävnad för undersökning), urinrörsplastik och andra;

urofluometri - en metod som utförs med hjälp av en speciell enhet som mäter volymen flödeshastigheten av urinflödet;

cystomanometry (analys av trycket inuti urinläkaren när det passerar eller häller).

urolog

En urolog är en expert som är involverad i diagnos och behandling av sjukdomar i urinvägarna och det retroperitoneala rummet hos människa, såväl som det manliga reproduktionssystemet.

innehåll

Eftersom urologin är en kirurgisk disciplin, handlar urologen främst om den kirurgiska behandlingen av dessa organ.

Sedan Urology kombinerar flera angränsande smalare inriktningar kan urolog vara en expert inom området för han- Urology (andrologi), hona (uroginekologii), barn och geriatriska (äldre patienter att delta i behandling).

En urolog är en läkare som också behandlar tuberkulos av organen i genitourinary systemet (en separat riktning är identifierad - fisioterapi) och maligna sjukdomar hos dessa organ (oncourology).

Många anser att urologen är en "manlig" läkare och vet inte vad urologen skiljer sig från andrologist, eftersom andrologi som en separat disciplin inte såg ut så länge sedan. Hittills är urolog-andrologisten en sakkunnig sällsynt nog för en vanlig klinik, och män skickas till en urolog - en specialist med en bredare profil - för att återställa reproduktiva och erektila funktioner i sådana polikliniker.

Manlig urolog

En manlig urolog är en specialist som behandlar:

 1. Blåsans inflammation (blåsor). Cystit hos män på grund av strukturen i urinröret är inte vanligt, och i de flesta fall av sjukdomen diagnostiseras hos patienter över 40 år. Inflammation i urinblåsan hos män är förknippade med infektiösa sjukdomar i prostata, testiklar, urinröret och bitestiklar. På grund av de strukturella egenskaperna hos manliga urogenitala systemet cystit sällan är en oberoende patologi - vanligtvis inflammation i urinblåsan hos män utvecklas i prostatan, vesiculitis och uretrit. De huvudsakliga smittämnen cystit inkluderar svampar av släktet Candida, intestinal och Pseudomonas aeruginosa och Staphylococcus, men inflammation kan också orsaka mykoplasma, Chlamydia, Trichomonas och andra patogener.
 2. Sten sjukdom - en sjukdom där njurarna, blåsan eller urinledare bildade stenar (fosfater, urates, oxalater et al.). Hos barn och äldre urolog upptäcker ofta stenar i urinblåsan, och ungdomar - i urinledarna och njurarna. Storleken och antal stenar kan vara olika - från små multipla korn (så kallade "sand") och en enda stor 10-12 tum stenar. Sjukdomen utvecklas som ett resultat av mindre metaboliska störningar, i vilka de olösliga salter som bildas successivt bildade i stenarna. Predisponerande faktorer för bildandet av stenarna ökar surheten hos urinkompositionen av vatten och livsmedel, brist på vitaminer, närvaron av metaboliska sjukdomar, kroniska mag-tarmsjukdom, dehydrering, sjukdomar i det urogenitala området, osteoporos och osteomyelit.
 3. Urinflammation (urinrör). Med denna sjukdom finns inflammation i urinblåsan och öppningen i slutet av penis (urinrör). Uretrit kan vara primär och sekundär (det är en följd av infektion i urinröret från en inflammationskälla som ligger i angränsande organ). Beroende på patogenen kan det vara gonorré, bakteriell, klamydial, trichomonas och candidiasis. Det orsakande agenset för gonorrésjukdom är gonokocker, som i de flesta fall överförs sexuellt och ibland genom personliga hygienprodukter. På samma sätt sänds trichomoniasis uretriten (orsaksmedlet - Trichomonas) och klamydial uretrit i en latent form. Den bakteriella typen av sjukdomen kan vara en följd av endoskopisk manipulation, och den sällan förekommande typen av candida kan vara en komplikation med långvarig antibiotikabehandling eller resultatet av infektion under samlag.
 4. Njurinflammation (nephritis). Denna grupp av inflammatoriska processer i njurens glomeruli, renala tubuli eller interstitiella njurvävnader inkluderar pyelonefrit, glomerulonefrit, interstitiell nefrit, och shunten. Nefrit kan vara primära (patologi inträffar direkt i njuren) och sekundära (sker som ett resultat av andra sjukdomar). Primär sjukdom kan orsakas av Streptococcus, Escherichia coli, Proteus, Staphylococcus och andra. Sekundär sjukdomen kan förekomma vid autoimmuna sjukdomar, allergier, infektionssjukdomar, alkoholism, diabetes, trombos, vaskulit, med resultat från förändringar i protein och kolhydratmetabolism amyloidos njurcancer sjukdomar och förgiftningar.

Många patienter undrar om njursjukdom behandlas av både en nephrologist och en urolog, vad är skillnaden mellan dessa specialister och vem ska de vända om det finns misstankar om njursjukdom? Det finns flera skillnader mellan dessa läkare, men de viktigaste är behandlingsmetoderna - nephrologisten behandlar njursjukdomar endast genom konservativa metoder och urologen - oftast genom kirurgiska metoder.

Urologens verksamhetsområde innefattar patologierna för det manliga könsystemet. I avsaknad av en smalare specialist i kliniken (han är urolog och androlog), hänvisas män till en urolog. Nedan är en kort lista över problem som urologen hanterar på detta område, att denna specialist behandlar män:

 • manlig infertilitet
 • kränkningar av erektila funktioner
 • prostatit;
 • inflammation hos det manliga könsorganet;
 • sexuellt överförbara infektioner (STI).

Behandlingen av sexuellt överförbara sjukdomar hanteras också av en smalare specialist - en urolog som också har erfarenhet av att arbeta i venerologi.

Urolog-venereologist

Omfattningen av venereologist är infektioner övervägande sexuellt överförbara (venerisk sjukdom), som inkluderar gonorré, syfilis, donovanosis, schanker, trikomonasinfektion, klamydia, ureaplasmosis, mykoplasmos och candidiasis. Dessa sjukdomar orsakar bakterier, svampar och unicellulära mikroorganismer. Venereologist behandla också virussjukdomar, sexuellt överförbara sjukdomar (HIV, humant papillomavirus, och andra.) Såväl som parasitiska sjukdomar som kan överföras sexuellt (skabb, pediculosis pubis).

Eftersom många av dessa sjukdomar uppträder asymptomatiskt och att utvecklingen av urologiska sjukdomar, ureaplasmos, trichomoniasis, klamydia och några andra infektioner också hör till urologens yrkesområde.

Eftersom venerologi och urologi är nära besläktade, är behandlingen av STD hos män idealiskt en urolog-venerologs kompetens - en specialist med teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet inom dessa grenar av medicin.

Urologist-venereolog är en läkare som arbetar med diagnostik, förebyggande och behandling av inflammation i urinblåsan, urinröret och andra organ i det genitourära systemet som orsakas av sexuellt överförbara infektioner.

Även denna specialist behandlar:

 • Balanoposthit, som är en inflammation i huvudet och innerplåten i förhuden av penis. Det orsakas av infektion av den polymikrobiella etiologin (stafylokocker, svampar, streptokocker) och kan överföras sexuellt.
 • Utsvämningar i ljumsområdet (candidiasis, etc.).
 • Sår och vårtor i könsorganet.

Lesioner av huden i könsorganet behandlas också av en dermatovenereolog.

Urolog-andrologist

För att förstå i vilka fall en urolog behövs och i vilken - en smalare specialist är det viktigt att veta vem urologen och denrologisten är, vad den här läkaren behandlar och när han ska kontakta honom.

Urologen-andrologen är en läkare som behandlar diagnos, behandling och förebyggande av patologiska processer och sjukdomar hos det manliga sexuella systemet.

Sådana patologier innefattar:

 • sexuella dysfunktioner av någon etiologi
 • manlig infertilitet
 • manlig klimakteriet;
 • ett brott mot syntesen och metabolismen av androgener;
 • patologi av prostata;
 • onkologiska sjukdomar hos manliga könsorgan, etc.

Till skillnad från en andrologist som behandlar uteslutande reproduktiv och sexuell dysfunktion, kan andrologist-urologen också behandla blåsesjukdomar och urineringstörningar.

Om endokrina och hormonella störningar hos män kan behandlas konservativt, behöver patienten en urologisk kirurg i närvaro av synliga eller fysiologiska brister i könsorganen.

Urolog-onkolog

En urolog-onkolog är en specialist i en smal profil som är involverad i diagnos och behandling av neoplasmer hos det manliga reproduktionssystemet och urinsystemet i båda könen.

Urologens onkologs omfattning omfattar:

 • diagnosen, som innefattar studien av anamnese, studien av orsakerna till atypiska celler och genomförandet av analyser och studier;
 • Val av ett protokoll för behandling av neoplasmer, inklusive mediciner för att minska smärta hos patienter vid sista skedet av cancer.
 • avlägsnande av neoplasmer och onkoterapi
 • immunterapi efter borttagande av maligna former för rehabilitering och rehabilitering av patienten
 • genomföra förebyggande åtgärder som hjälper till att förhindra utveckling av cancer.

Kvinnlig urolog

En kvinnlig urolog är en läkare som diagnostiserar och behandlar sjukdomar i det genitourära systemet hos kvinnor.

Eftersom sjukdomen i det kvinnliga reproduktionssystemet behandlas i de flesta fall av en gynekolog, vet många inte när en urolog behövs, vilket läkaren behandlar för kvinnor.

Först behandlar urologen kvinnor:

 1. Cystit, vilket beror på egenheterna i den anatomiska strukturen hos kvinnor är mycket vanligare än hos män (och en kortare urinrör hos kvinnor befrämjar penetration av infektionen in i blåsan). Cystit kan också vara en följd av patologiska processer utvecklas i tarmen eller i sinus, skrubbsår, influensa, tonsillit (patogen i detta fall in i urinblåsan genom blodomloppet). Eftersom blåsan slemhinnan ganska motståndskraftiga mot infektioner inträffar sjukdomsutveckling när du lossar immunitet - Undertemperaturförreglingen, utmattning, överansträngning, efter operationer eller allvarlig sjukdom. Cystit kan utvecklas under långvarig användning av vissa läkemedel (urotropinovy ​​fenatsitinovy ​​eller cystit) och mekaniskt trauma slemhinna (urolitiasis).
 2. Uretrit (uretra lesion) som utvecklar under påverkan av externa faktorer (hypotermi, etc.). Det kan vara smittsamma och icke-smittsamma. Infektiös uretrit hos kvinnor kan vara den specifika (i närvaro av utvecklings infektioner, sexuellt överförbara sjukdomar) och icke-specifik (purulent inflammation orsakar Escherichia coli, streptokocker och stafylokocker). Icke infektiöst uretrit kan ske i närvaro av urolitiasis mukosal skada på grund av små stenar, maligna tumörer, urinrörs skada på slemhinnan vid cystoskopi eller kateterisering, allergier, gynekologiska sjukdomar, venös stasis i kärl av bäckenet och vid den första samlag.
 3. Urolithiasis, som kan vara asymptomatisk eller uppenbar som att ge tillbaka genitalernas smärta i nedre delen av ryggen.
 4. Njursvikt, som är en kränkning av njurfunktion, vilket resulterar i en upprörd vatten, elektrolyt och andra typer utbyte. Kan vara akut (inträffar när ett tillstånd av chock, förgiftning, infektionssjukdomar, störningar öppenheten hos de övre urinvägarna eller i akut renal sjukdom) och kroniska (utvecklingsnjursjukdomar, kardiovaskulära sjukdomar och kollagensjukdomar, endokrina störningar, etc.).
 5. Pyelonefrit - är en inflammatorisk (särskilt bakteriell) process ospecifik natur som påverkar renal tubulär systemet, njurbäckenet, koppen och renala parenkymet.
 6. Biverkningar i binjurarna (hyperfunktion av körtlar, binjurar, binjurar etc.).
 7. Urininkontinens (stressfull och brådskande). Stressinkontinens (inkontinens med spänning) uppenbaras av ofrivillig urinering med fysisk ansträngning, hosta, skrattar eller nysar. Urininkontinens manifesteras av periodisk okontrollerad urinläpp på grund av en plötslig framkallande oönskad dräkt att urinera.
 8. Överaktiv blåsa (OAB), som är ett symptom komplex som involverar de nedre urinvägarna dysfunktion (trängningsinkontinens), täta urinträngningar och nokturi (prevalens av nattlig diures över dag).
 9. Genitourinära fistler, i närvaro av vilka det finns en ofrivillig urinladdning i vagina. Naturlig urinering med fistlar av liten storlek bevaras, och med en omfattande defekt genom fisteln rinner all urin ofrivilligt ut.

Till kvinnlig urologi (urogynekologi) är också sjukdomar och patologier av kvinnliga könsorgan, som behandlas av en urolog-gynekolog.

Gynekolog, urolog

Gynekologen-urologen är engagerad i behandling:

 • Vaginal dysbios (eller bakteriell vaginos), som är ett brott mot den normala vaginala mikrofloran. Dysbios kan utvecklas under förkylningar, hormonella störningar (graviditet, menopaus, etc.), kronisk stress, frekventa byte av sexuella partners, infektiösa sjukdomar i bäckenorganen, tarmsjukdom, etc. Dysbios under det inledande skedet asymtomatiska, förändras endast den mängd och typ av urladdningen, men ytterligare ökning av mängden av patogena bakterier leder till inflammation i de vaginala väggarna och livmoderhalsen.
 • Framfall (utsprång) genitalia, som i varierande grad av allvarlighet är närvarande i cirka 50% av kvinnorna. Orsaken till framfall kan vara ett trauma vid födseln (om barnet är stor), flerbarnsfödslar, vilket orsakar försvagning av den uppbär bindväv av bäckenet strukturer, liksom födelsedefekter i bindvävnad, som observerats i kvinnor med åderbråck, överdriven rörlighet i lederna, mitralklaffprolaps, och så vidare. d. Som ett resultat av den svaga bindvävsstrukturer av bäckenorganen inte kan fixeras i en naturlig position och därför falla i den vaginala lumen. Prolapse av bäckenbotten kan inträffa cystocele (som liknar en bråck utsprång vaginal kavitetsbottnen blåsa), rectocele (utbuktning av främre väggen av ändtarmen), enterocele (tarmslingor utsprång) uteroptoz (livmoderframfall) och kolpoptoz (prolaps av de vaginala väggarna). Dessa avvikelser är orsaken till många sjukdomar urogynaecological.

Urolog gynekolog behandlar även sexuella störningar och sjukdomar, sexuellt överförbara sjukdomar (mykoplasma, genital herpes, klamydia, ureaplasmosis, bakteriell vaginos och andra.).

Barnens urolog

Barnets urolog är en läkare som är involverad i diagnos och behandling av sjukdomar i det genitourära systemet hos barn och ungdomar.

Precis som hos vuxna, behandlar denna specialist både tjejer och pojkar. Anledningen till ansökan till en läkare kan vara:

 • Urininkontinens (enures), som i de flesta fall inträffar på natten och kan hänföras till omognad hos det centrala nervsystemet av barnet, ytlig sömn, hypotermi under sömn, nattskräck, svagheten i urinblåsan, polyuri, förträngning av urinröret, cystit, phimosis och rakitis.
 • Akut urinrör, akut och kronisk cystit, som i de flesta fall upptäcks hos barn under 3 år. Fram till två års ålder påverkar infektionen vanligtvis alla delar av urinvägarna (cystopyelonephritis utvecklas). Vid flickor är dessa sjukdomar vanligare i samband med urinrörets struktur (orsakerna till sjukdomen kan vara störningar i avföring, vulvovaginit och blötdemitit). Hos pojkar är orsaken till urinrit och blåsan phimosis (förminskning av förhudet).

Barnens urolog behandlar också:

 • Infektionsinflammatorisk njursjukdom (pyelonefrit), som i huvudsak observeras hos tjejer under de första 3-4 åren av livet. Sjukdomen, som oftast orsakas av cocco flora och E. coli, kan vara akut och kronisk.
 • Svår infektiösa och autoimmuna njursjukdom (glomerulonefrit), som kan vara primära (kongenital renal morfologi) och sekundär (framkallande efter infektionssjukdomar). Med glomerulonephritis påverkas njurens glomeruli, vilket leder till att barnet utvecklar svullnad, minskar urinproduktionen, blodet finns i urinen etc. (symtomen beror på varianten av sjukdomsförloppet).
 • Urolitiasis, som under senare år upptäckts alltmer hos barn på grund av otillfredsställande kvalitet på mat och vatten, okontrollerad användning av droger och andra negativa faktorer. Utvecklingen av urolithiasis hos barn provar förekomsten av kronisk pyelonefrit och olika nefropatier.
 • Ärftliga nefropatier, vilka inkluderar Alports syndrom, tubulopati i vilken den streckade tubulär transport av organiska substanser och elektrolyter, polycystisk sjukdom och ärftliga abnormiteter i urinsystemet.

Barns urolog-ochrologistiska behandlar:

 • abnormiteter i penis och förhudens struktur;
 • bråck av nyfödda;
 • balanopostit;
 • dropsy av testis;
 • kryptorchidism (oscenerad testikel i pungen);
 • varicocele (är en åderbråck i spermatorn).

Medfödda missbildningar av könsorganen i flickor, vulvit och vulvovaginit behandlas av en barns urogynkolog.

För behandling av missbildningar i urin och genitala systemet (Hypospadi epispadi, blåsutloppsobstruktion, urinblåsa extrophy, varikocele, etc.) krävs barnkirurg urolog.

I vilka fall är det nödvändigt att kontakta en urolog med en vuxen?

Rådgivning av en urolog är nödvändig om en vuxen (man eller kvinna) är närvarande:

 • smärtsamma känslor som uppstår vid urinering
 • en frekvent känsla av blåsflöde även med en liten mängd ackumulerad urin;
 • upprepad urinretention
 • grumling av urin eller inte associerad med mottagande av en viss mat (betor etc.) förändras i sin färg;
 • yttre urladdning under urinering;
 • smärta lokaliserad i underlivet.

I närvaro av dessa symtom försöker patienterna ofta att ställa en fråga till en urolog online gratis, men även en bra urolog kommer inte att kunna leverera en noggrann diagnos utan undersökning och analys.

Urologen behövs också för män med:

 • snabb urinering, som åtföljs av ett skarpt, svagt tryck och en ökning av kroppstemperaturen;
 • känsla av att brinna i perineum;
 • smärta i rektum om avföring
 • ökad trötthet och irritabilitet
 • fullständig eller partiell minskning av sexuell lust;
 • accelererad, ibland smärtsam utlösning;
 • långvarig erektion på natten.

Alla dessa symptom är tecken på prostatit, men för att göra en noggrann diagnos måste patienten göra ett avtal med en urolog.

Kvinnor urolog undersökning är också nödvändig om de är närvarande:

 • klåda eller smärta i perineum, könsorganen, inguinal och ländryggsregionen;
 • på natten, frekvent urinering
 • episodisk eller ihållande urininkontinens med hosta, skrattar, nysning, fysisk ansträngning;
 • utbrott eller plack på könsorganen.

När ska jag kontakta en urolog med ett barn?

Att anmäla sig till en urolog för en tid med ett barn följer när:

 1. Tecken på blåsor. Hos spädbarn uttrycks de i ångest, tåraktighet och irritabilitet, som åtföljs av sällsynt eller mycket frekvent urinering och mörkgul urin. Cystit hos barn under ett år är extremt sällan åtföljd av en ökning av temperaturen. Hos barn efter året kan frekvent urinering åtföljas av feber, urinen blir grumlig, barnet klagar över smärta i underlivet eller perineum. Det finns inkontinens.
 2. Phimosis, där förhuden är smalare (den är mindre än penisens huvud, så huvudet är svårt att öppna eller inte öppet alls). Det är viktigt att komma ihåg att upp till 3 år är förhuden "limmade" mot huvudet och att skjuta ut över prepuces gränser måste huvudet vara upp till sex år gammalt.
 3. Tillgängliga på spetsen av penis pojkar rött utslag som åtföljs av smärta och svullnad, klåda och obehag, svårigheter att urinera och urladdning från under förhuden (förhuden adolescent upphör att vara fördröjda).
 4. Frånvaro av testiklar i pungen (bestämd av palpation).
 5. Förekomsten av anomalier i könsorganens struktur.
 6. Förekomsten av utsöndringar och andra tecken på inflammation hos flickor i sexuella organ.

Om en post till en urolog så snart som möjligt, kan du be urolog på en särskild webbplats, men online-samråd med urolog ersätter inte en fullständig inspektion, så du bör inte begränsas till den virtuella kommunikation med din läkare.

Inloggning av urologen

Både den betalade urologen och doktorn i polykliniken gör mottagningen enligt samma schema. Mottagning av en urolog omfattar:

 • Studien av patientklagomål och anamnese av sjukdomen;
 • fysisk undersökning, inklusive visuell undersökning, palpation, tappning och andra metoder som gör det möjligt att göra en allmän bild av patientens tillstånd
 • blodprov;
 • Ultraljud av urinvägarna och prostata;
 • pyeloskopi (endoskopisk metod, med vilken njurbäcken undersöks och nödvändiga manipuleringar (biopsi, etc.) utförs);
 • forskning med hjälp av ett cystoskop (låter dig undersöka urinröret och urinblåsan och utföra diagnostiska och terapeutiska manipuleringar i dessa organ);
 • uretroskopi (undersökning av urinröret med hjälp av uretroskop);
 • CT eller MR, som gör det möjligt att bedöma tillståndet hos det genitourära systemet;
 • suprapubisk kateterisering, vilket möjliggör att mäta volymen av kvarvarande urin, för att lösa problemet med förseningar eller urininkontinens, radiopaka eller avge läkemedel direkt in i blåsan och tvätta den när det behövs;
 • cystisk perkutan behandling-diagnostisk punktering i njurarna;
 • blåsning eller prostata biopsi;
 • utnämning av läkemedelsbehandling eller kirurgisk behandling;
 • utnämning av diet och behandlings- och hälsotillstånd.

Innan du går till receptionen vill patienter veta vad urologen kontrollerar och förbereda sig för undersökningen.

Vad en urolog tittar på beror på patientens kön och hans ålder.

Vad urologen kontrollerar för män:

 • penisens tillstånd
 • ett tillstånd av pungen
 • tillstånd av inguinal lymfkörtlar
 • tillstånd av prostata.

Eftersom det inte är möjligt att visuellt inspektera prostatakörteln, bedöms dess tillstånd genom fingersonder genom anuset.

Vad urologen kontrollerar för kvinnor:

 • urinläkarens tillstånd
 • ett tillstånd av en urinblåsa
 • könsorganens tillstånd.

Sedan i medicinska centra och privata kliniker genomförs undersökningen och nödvändiga undersökningar snabbare och bättre, föredrar många patienter dessa sjukhus till vanliga polikliniker. Ett möte med en urolog kan göras per telefon eller via en elektronisk blankett på platsen för den valda kliniken. På sådana platser är det möjligt att konsultera en urolog online utan registrering.

I privata kliniker hörs urologen till huset, som kan användas om barnet eller en vuxen patient av någon anledning är svår att leverera till mottagningen i kliniken.

Vanliga frågor

Eftersom inte varje person har besökt en urolog i sitt liv har patienter ofta allmänna och privata frågor. Vanliga problem av allmän karaktär inkluderar följande:

 • Vem är en urolog, vad behandlar den här läkaren för män? Urologist är en allmänläkare som behandlar sjukdomar i det genitourära systemet och retroperitonealutrymmet. Hos män behandlar urolog cystit, uretrit, urolitiasis, nefrit, adrenal sjukdom, prostatit, skador på fortplantningssystemet, sexuell dysfunktion, sexuellt överförbara infektioner och cancer i manliga könsorgan.
 • Vad ser urologen på män? Vid en primär undersökning granskar urologen penis, skrotum, inguinal lymfkörtlar, bedömer tillståndet hos prostatakörteln. Njurernas, blåsans och urinrörets tillstånd bedöms av undersökningsresultaten.
 • Urologen: Vad läker för kvinnor, om han anses vara en manlig läkare? Trots skillnaden i strukturen hos manliga och kvinnliga genitala organ har både kvinnor och män njurar och urinledare som förbinder dessa organ med blåsan. Sjukdomar i urinvägarna hanteras av en urolog som behandlar kvinnor med cystit, uretrit, nefrit och urolithiasis. Dessutom handlar urologen också om behandling av könsorganisk prolaps hos många kvinnor, urininkontinens och sexuellt överförbara sjukdomar.
 • Vad ser en urolog hos kvinnor på? Läkaren bedömer tillståndet hos urinledaren, urinblåsan och könsorganen när den undersöks.
 • Hur är urologens möte för kvinnor? Undersökningen utförs på gynekologisk stol, men annars är mottagningen inte annorlunda än hos män.
 • Vad ser urologen hos barn? Läkaren bedömer könsorganens tillstånd, men undersökningen utförs endast i föräldrarnas närvaro.
 • Njursjukdom är en urolog och nephrologist, vad är skillnaden mellan dessa specialister? Nefrologen är inblandad i behandling av njursjukdom, och urologen är specialist på ett bredare område. Skillnaden mellan en nephrologist och en urolog beror främst på behandlingsmetoder, eftersom nephrologisten använder konservativa behandlingsmetoder, och urologen använder också kirurgiska metoder.
 • Vad är skillnaden mellan en urolog och en venereolog? Venereologen är en specialist som behandlar endast sexuellt överförbara sjukdomar, och urologen behandlar också konsekvenserna av dessa sjukdomar (cystit, uretrit etc.).
 • Sjukdomar och störningar i det manliga reproduktionssystemet hanteras av andrologen och urologen, vad är skillnaden mellan dessa läkare? Andrologen behandlar uteslutande det manliga reproduktionssystemet, och urologen behandlar också behandlingen av urinvägarna hos män och könsorganen hos kvinnor.
 • Barnens urolog och androlog: Vad läker och när ska han behandlas? Genom denna specialist bör hanteras med anomalier i strukturen av penis och förhuden, balanopostit, varicocele, hydrocele och kryptorkism hos barn. För att förhindra tidig upptäckt av möjliga patologier rekommenderas det att besöka barnets urolog en gång om året, från och med de första månaderna av barnets liv.
 • Finns det ett samråd med urologen på telefon gratis dygnet runt? På många platser finns det en speciell form av kliniker i att fylla i och skicka in en urolog ringer tillbaka till patienten i några minuter, men tiden för klinikspecialister måste ange en viss webbplats.
 • Är det möjligt att konsultera en urolog online gratis utan att registrera sig? Ja, många specialiserade platser och kliniker har en sådan tjänst. Att veta vem urologen är, vad den här specialisten behandlar, kan du välja en lämplig plats på begäran "gratis urolog online konsultation" och skriv din fråga till urologen. Man bör komma ihåg att korrespondenssamråd inte kan ersätta en primär undersökning av en specialist.