Huvud
Strömförsörjning

Blåsans transuretral resektion (TUR)

Den mest effektiva och krävda operationen med ökande prostatastorlek, under vilken fullständig eller partiell borttagning av prostata utförs, är transuretral resektion av prostata (TUR). Huvudindikationen för denna operation är godartad prostatahyperplasi (adenom), i fall då körtelvolymen inte överstiger 60-80 cm3.

Indikationer och kontraindikationer för denna procedur

TUR av prostata är oftast utförd med godartade tumörer, cancer och kroniska inflammatoriska processer.

Huvudindikationerna för denna operation är:

 • tecken på signifikant eller måttlig obstruktion av urinblåsan, förhindrande av ett normalt utflöde av urin;
 • njursvikt, utveckling mot en svårighet med urinutflöde;
 • permanent hematuri (orenheter i blod i urinen);
 • långvariga, värkande smärtor;
 • tyngd i perineum och en känsla av överflöd av blåsan med falsk uppmaning att urinera.

Kontra i transaktionen kan vara någon allmän kontraindikation för kirurgiska ingrepp (hjärt-kärlsjukdom dekompensation steg, ett allvarligt tillstånd hos patienten, blodkoagulering nervsystemet).

Transuretral resektion av prostatan utförs inte i akuta sjukdomar i urogenitalsystemet, och i avsaknad av möjligheter för tillträde till operationsplatsen (sjukdom i höftlederna, vilket begränsar möjligheten att införa instrument in i urinblåsan).

Framsteg av operationen

Förberedelserna för denna operation skiljer sig inte från att förbereda andra kirurgiska ingrepp. En vecka innan det ska sluta ta alla droger som påverkar blodegenskaperna. På operationsdagen bör patienten avstå från att äta. Drogbehandling består i att förskriva patientens lugnande medel på kvällen före operationen.

Beroende på ålder, hälsotillstånd och önskemål hos patienten kan kirurgisk ingrepp utföras under generell eller ryggradsbedövning. Patienten står på operationsbordet i den bakre positionen, med benen upp och skiljs.

TUR i prostatakörteln är en endoskopisk operation utförd med ett speciellt verktyg som kallas resektoskop, under kontroll av syn. Läkaren går in i blåsan genom urinröret. Efter att ha undersökt området i vilket prostatakörteln är belägen, tar läkaren gradvis bort körtelvävnaden med en slinga.

Vid utförande av TUR adenom i prostata utförs borttagning av dess vävnader tills den verkliga vävnaden i körteln blir synlig. Med prostatacancer kan körteln avlägsnas nästan helt.

Eftersom detta kirurgiska ingripande utförs exklusivt under kontroll av syn, är det nödvändigt att säkerställa god syn på verksamhetsområdet. För att göra detta ger en av resektoskopets kanaler en konstant tillförsel av vätska och å andra sidan - dess utflöde uppstår en kontinuerlig tvättning av blåsan.

Vid utövande av TUR i prostata kan blödning förekomma från kärlen som omger körteln. Det stoppas av elektrokoagulering av skadade kärl. När prostatan är delvis eller helt borttagen, är det nödvändigt att evakuera sina resekterade delar från blåsan.

Efter rengöring av hålrummet genomförs en grundlig undersökning av driftsfältet. Vid behov stannar blödningen från kärlen.

Med tanke på att det finns ett tjockt instrument i urinröret, och blåsan ständigt spolas och en elektrisk ström appliceras, försöks varaktigheten av operationen att vara begränsad. Det är önskvärt att manipuleringen varade inte mer än 1 timme.

Efter att alla manipulationer resektoskop avlägsnas och blåsan vid urinröret införes speciell kateter, som är fast i urinblåsan, på grund av existerande vid sin ände en uppblåsbar ballong.

Tidig postoperativ period

Efter TUR-behandling av adenom i prostatakörteln lämnas katetern i urinröret i flera dagar. Tack vare det faktum att det har 3 kanaler är det möjligt att säkerställa en konstant tvättning av blåsan med principen "inflöde-utflöde". Detta möjliggör en konstant bevattning av blåsans hålrum, vilket förhindrar bildandet av blodproppar, vilket kan förhindra utflöde av fluid genom kanalen.

Eftersom ett konstant utflöde av urin och tvättvätska passerar genom katetern är blåsan i ett hopfällt tillstånd vilket säkerställer fred i den zon där operationen utfördes.

Varaktigheten och intensiteten i att tvätta hålrummet i blåsan kan vara annorlunda. Läkaren bestämmer tiden kateteret är i blåsan, baserat på intensiteten av färgning med blodet i den flytande vätskan. Vanligtvis avlägsnas kateter från urinröret 2-4 dagar efter operationen.

Efter att kateteret tagits bort urineras patienterna själva, men kan uppleva obehag vid urinering. Det är också möjligt att behålla en orenhet av blod i urinen. Dessa fenomen är inte komplikationer efter operationen och passerar snabbt. Du kan inte fördröja urinering under lång tid, eftersom blåsans översvämning kan orsaka blödning på grund av överbelastning av operationsområdet.

Sen postoperativ period

Efter avlägsnande av katetern ur urinröret utmatas patienten från sjukhuset. En kurs av antibakteriell terapi och antiinflammatoriska läkemedel är obligatorisk. Inom en månad efter operationen rekommenderas att utesluta sexuell aktivitet och begränsa tunga fysiska aktiviteter.

Rytmen av urinering återställs vanligen inom 3 månader. Praktiskt taget alla män som genomgått transuretral resektion av prostata adenom utvecklar retrograd ejakulation, under vilken ejinulär vätska kastas i blåsans kavitet under utlösning, i stället för att kastas utåt. Retrograd utlösning är ett naturligt resultat av operationen, inte komplikationen.

Eventuella komplikationer

Tyvärr är det i 10 procent av fallen möjligt att utveckla komplikationer, både under operationen och i postoperativperioden. En av de allvarligaste komplikationerna är utvecklingen av massiv blödning. Det kan orsakas av skador på ett av de stora kärlen som inte kunde ses i prostatavävnaden. I allvarliga fall kan en blodtransfusion vara nödvändig.

Under operation såväl som i postoperativ period kan det finnas ett syndrom av "vattenförgiftning", vars utveckling är förknippad med ingreppet av tvättvätska genom kärlens öppnade lumen i blodet.

Inom några dagar efter operationen kan blödning från det kirurgiska såret utvecklas som en följd av trombusuttaget från det koagulerade kärlet. Vanligtvis kräver denna komplikation inte ytterligare kirurgiska ingrepp, ganska konservativ behandling med hemostatiska droger och intensiv tvättning av blåsan.

Det är väldigt sällsynt att utveckla smittsamma och inflammatoriska processer, såsom akut prostatit, en akut inflammatorisk process i testiklarna och bilagorna, akut pyelonefrit. För att behandla sådana komplikationer är intensiv antibiotikabehandling ordinerad.

En av de vanligaste komplikationerna i den sena postoperativa perioden efter TURP är utseendet på smalning av urinröret och skleros i blåsans hals. För att behandla sådana komplikationer krävs en upprepad endoskopisk operation.

Med onkologiska sjukdomar i prostata utförs transuretral resektion ganska ofta, men i detta fall är operationen symptomatisk och botar inte den underliggande sjukdomen. TUR i prostatacancer syftar till att återställa urinering, men man bör komma ihåg att detta kirurgiska ingripande kan orsaka metastasering av tumören.

Trots den möjliga risken för komplikationer är transuretral resektion av prostata "guldstandarden" vid behandling av patienter som diagnostiseras med prostata adenom. Tack vare modern teknik som används för att utföra denna operation, kan en vecka senare återvända till ett helt liv.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Transuretral resektion av prostata (prostata)

Adenom av prostata video

Transuretral resektion av prostata (TUR) är en typ av prostatakirurgi för att avlägsna hela eller en del av prostatakörteln som används för att lindra milda eller svåra symtom på urinvägarna som orsakas av en förstorad prostata.


Prostatakörteln eller prostata är det manliga, sexuella orörda organet som omger urinröret. Det avger en vätska som blandar med spermier, vilket ger vitalitet hos spermierna i spermierna. Den förstorade prostata körs i urinröret, vilket orsakar problem med urinering.


Prostataförstoring beror på proliferation av prostata (godartad prostatahyperplasi eller BPH) eller i vissa fall prostatacancer.

Det finns tre huvudsakliga kirurgiska metoder som används för att ta bort prostatakörteln:

Den äldsta metoden kallas "öppen" eller "suprapubisk" metod. Under denna operation utförs snittet i perineum, området mellan botten av pungen och anusen. Detta tillvägagångssätt ersattes till stor del av nya minimalt invasiva operationer.

Laparoskopisk kirurgi gör att kirurgen kan ta bort prostatakörteln genom betydligt mindre snitt under visuell kontroll.

Suprapubiska och laparoskopiska tillvägagångssätt tillåter avlägsnande av lymfkörtlar, men kan störa normal erektil dysfunktion efter operationen.

Transuretral resektion av prostatakörteln, hittills, är den mest effektiva kirurgiska operationen som snabbt minskar symtomen på prostata adenom, och inom några dagar återställer de flesta män normal urinering.

För att avgöra om eller behandlingsmetoden kommer din läkare att överväga hur allvarliga dina symtom är, vilka andra hälsoproblem du har och storleken och formen på din prostata.

TUR är att föredra för en öppen operation när:

- prostata volymen mindre än 60 -80 cm3;
- relativt ung ålder av patienten som behöver upprätthålla sexuell funktion
- misstänkt prostatacancer;
- fetma, allvarliga samtidiga sjukdomar i kardiovaskulära, andnings- och endokrina system;
- samtidiga sjukdomar i nedre urinvägarna;
- tidigare operationer på blåsan, prostata, främre bukväggen, tarmarna;
- kombination av prostatiskt adenom med kronisk prostatit;

Indikationer för drift

TUR hjälper till att minska symtomen hos de flesta män med prostata adenom. Denna procedur passar bäst för män som har en ganska stor prostatakörtel som orsakar måttliga till svåra symptom. TUR ger långsiktiga resultat, till skillnad från mediciner och många andra behandlingar för förstorad prostata.

Urinersymptom som orsakas av godartad prostatahyperplasi kan innefatta:

- Hyppig, brådskande uppmaning att urinera
- Svårighetsgrad med uppkomsten av urinering
- Långsam och långvarig urinering
- Ökad frekvens av urinering på natten (nocturi)
- Intermittent urinering
- Känsla av inte helt tömd urinblåsa
- Urinvägsinfektion.

TOSTEN av prostatan kan också göras för att behandla eller förebygga komplikationer på grund av ett blockerat urinflöde på grund av följande orsaker:

- Återkommande urinvägsinfektioner
- Njur- eller njurskador
- Skador på blåsan, vilket kan leda till oförmåga att kontrollera urinering (urininkontinens)
- Blod i urinen
- Blåsans stenar.

Hur man förbereder till transuretral resektion av prostata


Före operationen utförs vanligtvis en fullständig medicinsk undersökning, inklusive blodprov, EKG, bröströntgen, ultraljud av genitourinärsystemet samt samråd med terapeuten och anestesiologen.

- För 1-1,5 veckor före operationen är det nödvändigt att sluta ta läkemedel som kan späda blodet, såsom Aspirin, Ibuprofen, Naproxen, E-vitamin, Clopidogrel (Plavix), Warfarin och andra.
- På kvällen före operationen är det nödvändigt att raka skönhetsområdet och göra en rengörande emalj.
- Ät eller drick inte efter midnatt på natten före operationen.
- På dagen för operationen, ta bara de läkemedel som ordinerats av läkaren, tvätta dem med en liten flaska vatten.

Utveckling av förfarandet


Operationen utförs vanligen under generell eller ryggradsbedövning och varar ca 1-1,5 timmar.

Kirurgen infogar urinröret fiberoptik resektoskop, som är ett tunt rör, ca 30,5 centimeter lång, 1 cm i diameter. Resektoskop består av en ljuskälla, ventiler för vätska för att tvätta det trafikområde, och en elektrisk slinga som avlägsnar eller förångar vävnad och bränna blodkärl. Du behöver inte klippa och sy.

Efter alla procedurer tar det vanligtvis 1 till 2 dagar att stanna på sjukhuset.

Efter operationen är patienten vanligtvis placerad på Foley-katetern, som förblir på plats i 1 till 3 dagar för att utföra urinering. Denna enhet är ett rör infört genom penisöppningen för att tömma urinen. Katetern kan orsaka tillfälliga urinblåsningar, vilket kan vara smärtsamt. Katetern kan avlägsnas när patienten är på sjukhuset eller efter att han har gått hem.

Relaterade artiklar:

Återhämtning efter TUR

Flödet av urin ökar nästan omedelbart efter TUR-förfarandena. Efter avlägsnande av katetern känner patienterna ofta lite smärta eller obehag vid urinering. Dessa känslor brukar vara ungefär en vecka och sedan gradvis minska. Fullständig läkning tar ungefär 2 månader.

Här är några tips för att påskynda återhämtning och undvika komplikationer:

- Under återhämtning, undvik körning, kontrollera tung maskin, lyft, plötsliga rörelser och spänna underkroppens muskler, t.ex. under avföring.
- Kräver konsumtion av upp till 8 glas vatten per dag efter operationen, vilket bidrar till återhämtning och spolar urinblåsan.
- Det är nödvändigt att konsumera livsmedel som hjälper till att förhindra förstoppning, som frukt och grönsaker. Om förstoppning uppstår kan laxermedel behövas.
- Förstärkning av bekkenbottenmusklerna kan bidra till att minska urininkontinens. Det rekommenderas att utföra övningar för 3:57 metoder till 30 nedskärningar dagligen.
- Förnyelse av sexuellt liv är endast möjligt efter doktorns tillstånd.
- Berätta för din läkare om alla läkemedel och örter du tar för att se till att de inte provar blödning och är säkra för dig just nu.

Komplikationer av transuretral resektion av prostata


TUR-operationen är vanligtvis säker, men det finns vissa risker för kortsiktiga och långsiktiga komplikationer.

Kortvariga postoperativa komplikationer:

- Blödning. Närvaron av blod i urinen kan vara normalt efter en TUR-operation, men ihållande stor blödning är ett tecken på allvarligare komplikationer. I sällsynta fall, med svår blödning, behöver patienter blodtransfusion.

- Infektion. Urinvägsinfektioner är vanligare vid långvarig användning av katetern.

- Problem urinerar. Urininkontinens är vanlig efter operationen och brukar varas i en månad. Tillfällig urinretention (oförmåga att urinera) kan observeras i flera dagar efter operationen (det är därför kateter används för att avlägsna urin).

- TUR-syndrom. Syndrom av vattenförgiftning av kroppen. Det förekommer i en mycket liten andel patienter och är en mycket allvarlig komplikation. Diuretika används för att avlägsna överskottsvätska.

Långsiktiga postoperativa komplikationer:

- Retrograd ejakulation. Retrograd ejakulation, även kallad torr orgasm, uppträder mycket ofta. I detta fall sker utstötningen av spermier i blåsan och inte ut genom urinröret. Retrograd utlösning påverkar inte sexuellt nöje, men det påverkar fertiliteten.

- Erektil dysfunktion. Erektil dysfunktion - oförmågan att upprätthålla erektion sker ibland.

- Urininkontinens. Tillfällig urininkontinens uppträder ofta efter TUR-kirurgi, i sällsynta fall blir vissa män fullständigt oförmögen att innehålla urin.

- Upprepad operation. Upp till 10% av patienterna som genomgick TUR behövde en upprepningsoperation i 5 år. Ibland kan ärr i blåsan vara så allvarliga att de kan leda till obstruktion, det kan kräva ytterligare kirurgisk ingrepp inom ett år efter operationen - en transuretral sektion. Ofta, med trauma, blir urinröret smalare, vanligtvis kan detta tillstånd åtgärdas genom ett enkelt sträckningsförfarande som utförs på läkarkontoret.

Transuretral resektion, TURP prostata

Utvecklingen av ny teknik i urologi, i synnerhet endourologi, möjliggjorde att avlägsna prostatisk adenomtransuretral. Volymen av den borttagna delen av prostatan kontrolleras under optisk observation. Maskinerna från det tyska företaget Karl Storz (Karl Storz), ledande inom produktion av optiska medicinska apparater, visade sig vara de bästa. Transuretral resektion, TURP prostata är ett alternativ till cystisk adenomektomi och används ofta för att behandla BPH i många medicinska centra och kliniker. Den mest lovande kan vara laserförångning av prostata. Emellertid har denna teknik varit relativt nyligen tillämpad och insamlingen av statistiska data om resultaten av behandlingen med BPH pågår för närvarande.

För att utföra TOUR behöver följande utrustning: ett operationsbord med en summering av dränerings avloppssystem, diatermisk apparat arbetar för resektion av prostatavävnaden och för att stoppa blödning. Dessutom behövs ett modernt optiskt system med fiberoptiskt ljus. Satsen innehåller också ett endovideo-system med en videokamera, bildskärm och en transformator. Verksamheten utförs endast under förutsättningar för ett utrustat operationsrum.

Tillämpning av TUR tillåter dig att ta bort olika volymer av prostata - från 20 till 95%. Denna operation kan användas för prostata adenom, prostatacancer, urinrörelse, blåspolyper, blåscancer. Behandling av patienter med prostata adenom förtjänar särskild uppmärksamhet. Denna teknik kan användas hos 70-80% av patienterna med BPH. Vid behandling av prostatacancer kan en partiell TUR som skapar en kanal för avledning av urin kan utföras. Det används för 3-4 steg cancer. I de tidiga stadierna av prostatacancer kan radikal TUR med excision av hela prostata vävnaden utföras, inklusive en kapsel. Vi tror emellertid att hos patienter med prostatacancer, steg 1-2, är det bättre att utföra radikal prostatektomi. Exacerbation av kronisk prostatit i detta fall före operationen gör ingen skillnad, som i den postoperativa perioden i alla fall tilldelas en kraftfull antibiotikabehandling. Dessutom avlägsnas prostata i tumörkonglomeratet fullständigt.

Användningen av diatermiska apparaten gör att du kan arbeta i resektionsläget och omedelbart växla till koagulationsläget, vilket gör att du kan minska mängden blodförlust och kontrollera volymen på de borttagna områdena. Blödning från arteriella kärl ska stoppas under operationen. Venös blödning är mindre farlig, men kräver delikatess såväl som små artärer. För att kontrollera hemostas kan en Foley-kateter införas i blåsan under lätt spänning. Enligt tvättvätskans färg är det vanligtvis furatsilin i utspädningen 1: 5000, det är möjligt att uppskatta kvaliteten på den utförda hemostasen.

Efter TUR installeras en 2 eller 3-vägs Foley-kateter i blåsan i 2-3 dagar med antibiotikabeinflammatorisk behandling. Utnämningen av bredspektrum antibiotika i 10-15 dagar är nödvändig efter utförandet av denna operation. Det mest acceptabla är utnämningen av antibiotika från gruppen fluorokinoloner, och framför allt - det är ciprobai (Bayer) eller OD-siffran (Ranbaxy). Men det slutliga beslutet fattas av den operativa urologen, som känner till särdrag hos den utförda operationen.

System för kontinuerlig bevattning av urinblåsan gör det möjligt att undvika komplikationer som blåsans tamponad. För att fungera i ett kontinuerligt läge bör detta system inte vara mindre än 1-2 dagar. Båten avlägsnas vanligtvis på tredje dagen efter transuretral resektion. En liten mängd blod kan förbli hos patienter upp till 2-3 veckor. Således är det nödvändigt att ta en volym vätska upp till 3 liter i små fraktioner. Med ökad blödning ska du omedelbart ringa din urolog på telefonen.

från komplikationer av TUR bör anges blödning, perforering av blåsan, rektum, utveckling av sepsis, akut pyelonefrit. Det kan finnas komplikationer från kardiovaskulärsystemet. Därför före operationen, vi insisterar på att utföra ett EKG, ekokardiografi, Doppler ultraljud, rådgivning terapeut och kardiolog vid behov.

Observera att användningen av laserförångning av prostata inte orsakar blödning under den postoperativa perioden. Vår klinik använder ett individuellt tillvägagångssätt för varje patient och varje patient har sin egen personliga läkare som kan kontaktas när som helst via en mobiltelefon.


Gillade du artikeln? Lägg LIKA OCH DEL MED VÄNNER!

Transuretral resektion (TUR) i prostata: vad är det och hur är det gjort?

Moderna män lider ofta av en ökning av storleken på ett orört androgenberoende organ som kallas prostatakörteln.

Patologiska förändringar anses vara en godartad enhet. Ständigt växande klyftvävnader stör den normala utsöndringen av fysiologisk vätska från urinblåsan.

Efter detektering av abnormiteter, ordinera läkemedelsbehandling och justera kosten. Bristen på en positiv effekt på bakgrunden av att ta mediciner och använda en diet kräver en operation.

En populär behandlingsmetod är en utmärkt laparotom metod, som har visat sig i endourologi, vid borttagning av övervuxna vävnader. TURER i prostata anses vara det mest effektiva kirurgiska ingreppet som direkt kan minska svåra manifestationer av sjukdomen och återvända normal urinering.

Operation TUR i urologi: vad är det?

Transuretral resektion anses vara en ganska populär form av operation, vilket innebär att hela körteln eller en del av den avlägsnas.

Prostatektomi utförs för att eliminera lesioner av urinväxtsystemet av olika svårighetsgrad, provocerad av tillväxten av prostatavävnad. Minimalt invasiv kirurgi kännetecknas av en minimal risk för komplikationer.

Transuretral resektion av prostata

I motsats till den traditionella metoden för avlägsnande av formationer, under en mindre trauma-operation, exciteras tumören skikt för skikt, omgivande vävnader och organen bevaras.

Genomförandet av innovativ medicinsk intervention utesluter det kirurgiska snittet och förlusten av en stor volym blod. Prostatakörteln och den prostatiska avdelningen i urinvägarna avlägsnas genom gråtillträdet.

Indikationer för transuretral resektion av prostata

Även en signifikant ökning av neoplasmens storlek kan inte i sig tjäna som en indikation på kirurgisk ingrepp.

Endast efter en allmän undersökning och erhållande av resultaten av laboratorieundersökningar bekräftar urologen möjligheten av TUR.

Oftast är orsaken till operationen en godartad eller malign tumör i körteln.

Adenom av prostata

Transuretral bipolär resektion ger en chans att snabbt minska symtomen på en godartad sjukdom. Förfarandet är lämpligt för patienter med en mycket stor prostatakörtel.

Normal och förstorad prostata

Metoden garanterar långsiktiga fördelar. Läkemedel och andra metoder för behandling av sådana signifikanta resultat gör det inte.

Prostatacancer

TUR utförs med följande faktorer:

 • omöjlighet att frigöra urinblåsan, provocerad av tumör i körteln;
 • Progressiv tillväxt av återstående urinvolym på bakgrund av konservativ behandling;
 • närvaro av kateter;
 • specifika parametrar för fingerundersökning och negativa resultat av biopsi.

Kontraindikationer till kirurgisk behandling

TUR visas inte i alla fall. Ett antal patologier och störningar hindrar dess genomförande.

Drift på prostata är inte föreskriven mot bakgrund av följande villkor:

 • akut kronisk hjärtsjukdom;
 • andra inflammatoriska processer,
 • hypertermi;
 • onkologi av prostata
 • immobilitet i höftledningarna;
 • njurdysfunktion
 • von Willebrands sjukdom;
 • hemofili;
 • postoperativa komplikationer.

Hur det görs: tekniken för att utföra operationen

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Operationen utförs under generell anestesi eller spinalanestesi, som varar drygt en timme.

En fiberoptisk resektionsapparat införs i urinröret, representerat av ett tunnt rör.

Den innehåller en ljuskälla, en mekanisk anordning för tvättvätska, en elektrisk slinga för avdunstning av vävnad och koagulering av blodkärl. Huddisektion gör inte, sömmar pålägger inte.

Tekniker för att utföra TUR utmärks av möjligheten att ta bort vävnader och vilken typ av slinga som används. Med unipolär resektion elimineras den del av körteln som traumatiserar urinröret. Bipolär klipping innebär att vävnaden avlägsnas runt urinledaren.

Efter operationen placeras en kateter på patienten under en kort tid för att utföra urinering. Enheten kan orsaka smärtsam kompression av blåsan.

Återhämtning efter operation

Genomförande av TUR ökar flödet av vätskan som utsöndras av njurarna. Efter avlägsnande av katetern känns smärta eller olägenhet vid tömning. Obehag varar i en vecka och försvinner sedan.

Inom 5-7 dagar läker såret, de skadade cellerna avvisas och tas bort från kroppen. Komplett restaurering av vävnader sker efter 2 månader.

Följande åtgärder hjälper till att snabbt återhämta sig:

 • utesluta körning eller tunga tekniska medel, hissar, intermittenta rörelser, muskelbelastning under avföring
 • Ät 8 glas vatten dagligen för att tvätta blåsan;
 • hålla sig till frukt och grönsaksmat. Med förstoppning används laxermedel;
 • Undvik alkohol minst två veckor efter operationen.
 • Sexuell aktivitet återupptas endast efter råd från en läkare.
 • informera urologen om alla droger och örter som tagits för att undvika blödning;
 • fortsätt antibiotikabehandling även i avsaknad av symptom på inflammation.

Konsekvenser och möjliga komplikationer

Recensioner om TOUR, publicerad på kliniker och medicinska forum, visar hög effektivitet av manipulation.

Patienter noterar en snabbkorrigering, restaurering av reproduktiva och urinvägarna, eliminering av patologiska symptom, återkomst av ett helt liv, frånvaro av problem och smärta. Operation TUR är säker, men det finns risk för att man går med i patologiska processer under den postoperativa perioden.

Kortsiktiga förvärrande förhållanden:

 • blödning. Efter TUR anses en liten mängd blod i urinen vara acceptabelt, men ihållande svåra blödningar är ett tecken på allvarliga komplikationer. Ibland krävs stor blodförlust blodtransfusion;
 • smittsamma processer. Med långvarig användning av katetern är det möjligt att införa patogena mikroorganismer i urinvägarna;
 • urineringstörning. Felaktig utsöndring av urin är ett förväntat fenomen efter kirurgisk ingrepp och passerar en månad senare. Kortsiktig oförmåga att urinera observeras flera dagar efter medicinsk manipulation. För att ta bort den ackumulerade vätskan, använd en kateter;
 • vattenförgiftningssyndrom. Förekommer sällan, är en allvarlig komplikation. Överskott av vätska utsöndras av diuretika.

Långsiktiga postoperativa komplikationer:

 • ejakulationsstörning. Seminal plasma kan kastas i blåsan. En felaktig passage av ejakulat reducerar inte sexuellt nöje, men det påverkar förmågan att producera avkommor.
 • erektil dysfunktion. Ibland uppstår impotens;
 • urininkontinens. En tillfällig inkontinens är möjlig, i undantagsfall förlorar vissa patienter förmågan att begränsa njursekretionen.
 • reoperation. I 10% av fallen krävde män som genomgick TUR ett annat kirurgiskt ingripande. Stora formationer av bindväv bidrar till obstruktion av urinvägarna och kräver ytterligare manipulation. Oftast är det en stricture av urinröret.

När män inte kan undvika fullständig avlägsnande av prostata?

För en man är själva verkligheten av förlust av prostatakörteln en enorm stress. Eftersom sådana radikala åtgärder vidtas uteslutande i nödfall är det inte alltid möjligt att undvika kirurgisk ingripande.

Förfarandet utförs i följande situationer:

 • en stor mängd ackumulerad urin, provocerad av prostata adenom;
 • urino-genitala infektioner;
 • förekomst av akut urinretention
 • syndrom av njursvikt;
 • urolitiasis;
 • blod i urinen, överskridande tillåten norm
 • förekomst av komplikationer;
 • aktiv tillväxt av malign utbildning.

Idag finns det ett annat populärt sätt att ta bort adenom - förstörelse av longwave laser. Anordningen, som införs genom urinröret med hjälp av ett endoskop, verkar på den expanderade vävnaden, indunstar och tar bort dem. En uppenbar fördel med lasermetoden är det faktum att patienten tömmas hemma nästa dag.

Operationspriset beror på ett stort antal faktorer. Landet och kliniken är viktiga.

Kostnaden för prostatektomi består av följande komponenter:

 • specialistrådgivning
 • fullständig granskning
 • genomföra laboratoriediagnostik, ta en punktering
 • uttalandet och bekräftelsen av diagnosen;
 • parametrar av patientens tillstånd
 • typ av anestesi
 • förekomst av onkologiska sjukdomar, andra patologier;
 • förekomst av kontraindikationer
 • Varaktighet av vistelsen i kliniken.

Relaterade videoklipp

Hur är TUR i prostata:

Man bör komma ihåg att trots användningen av modern utrustning, prostatektomi - är en allvarlig medicinsk åtgärd, och efter att ha gjort patienten bör tillbringa några dagar på sjukhuset under överinseende av specialister.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Blåsans tur

Vad är TOUR av blåsan?

Blåsans tur Är en kirurgisk operation, under vilken du kan undersöka den inre ytan av blåsans vägg, utföra en biopsi och / eller ta bort tumören. Instrumentet sätts in genom ett cystoskop (ett tunt rör med linser och ljuskälla) som passerar genom urinröret (urinröret) i blåsan.

Syftet med TOUR av blåsan

Blåsans tur Är den primära formen av behandling för blåscancer. Blåsans tur är utförd för att avlägsna och undersöka blåsvävnaden och / eller tumören. Blåsans TOUR kan också användas för att avlägsna skador på blåsans vägg. I de flesta fall av icke-invasiv blåscancer är TUR av blåsan den enda metoden för behandling. Vid behandling av blåscancer används TUR på blåsan som en metod för diagnos och behandling.

statistik

Blåsans cancer är den sjätte vanligaste maligna neoplasmen, som diagnostiseras i USA. Enligt det amerikanska cancerförbundet, 2003, identifierades cirka 400 nya fall av blåscancer i USA.

I industrialiserade länder som USA, Kanada, Frankrike, Danmark, Italien och Spanien, den högsta förekomsten av blåscancer. I England, Skottland och Östeuropa är blåscancer mindre vanligt. Den lägsta incidensen av blåscancer har rapporterats i Asien och Sydamerika.

Rökning är en viktig riskfaktor för att utveckla blåscancer. Rökning ökar risken för blåscancer 2-5 gånger och orsakar urinblåscancer hos cirka 50% av männen och 30% av kvinnorna. Om rökare slutar minskar risken för att utveckla blåscancer bara efter två till fyra år. Kontakt med vissa kemikalier som används inom industrin ökar risken för utveckling av blåscancer. Arbetsrisker orsakar ca 25% av alla cancers i blåsan.

Nivån på blåscancer i den vita befolkningen är nästan dubbelt så hög som för afrikanska amerikaner. Blåscancer är 2,5 gånger vanligare hos män än hos kvinnor.

Förekomsten av blåscancer ökar med åldern. Alla nyligen diagnostiserade fall av blåscancer i 80% av fallen hos både män och kvinnor registreras hos patienter som är äldre än 60 år.

Beskrivning av blåsan

Cancer börjar slimhinnan i blåsans vägg och kan spira in i den. Blåsans slemhinnor är fodrad med celler i övergångsepitelet. Oftast utvecklas blåscancer från celler i övergångsepitelet.

När du utför TUR på blåsan sätts cystoskopet genom urinröret (urinröret) i blåsan. Blåsan är fylld med en steril vätska så att kirurgen bättre kan undersöka blåsans slemhinnor. Tumören och / eller vävnaden avlägsnas med elektrisk ström eller laserteknik. En biopsi tas från tumör- och muskelvävnaden för att bedöma djupet av tumörspiring, samtidigt som man undviker perforeringen av blåsans vägg. Under TUR tar urinblåsan bort alla synliga tumörvävnader med en liten del av den friska vävnaden som begränsar svullnaden. För diagnostiska ändamål undersöks fjärrprover under ett mikroskop. Efter blåsans tur är en permanent kateter installerad för att tömma blåsan på ett adekvat sätt. Om det behövs kan interstitiell strålterapi startas.

Diagnos / förberedelse för blåsans tur

Om läkaren misstänker patienten blåscancer, då för att bekräfta diagnosen använder läkaren en eller flera diagnostiska metoder. För det första samlar läkaren fullständig information om symptomen som berör patienten, identifierar riskfaktorerna för att utveckla blåscancer och genomför sedan en fullständig undersökning. För att bestämma storleken på blåsans tumör, kommer läkaren att utföra en rektal undersökning hos män och en vaginal undersökning hos kvinnor.

Om du misstänker en blåscancer utförs följande diagnostiska tester:

 • biopsi
 • cystoskopi
 • cytologi av urin
 • sådd urin
 • intravenös pyelografi
 • retrograd pyelografi
 • forskning av markörer av blåsans tumör

Oftast blåscancer börjar som en ytlig tumör i blåsan. Blod i urinen är det vanligaste tecknet på blåscancer. Beroende på hur tumören ser under mikroskop klassificeras blåscancer från 0 till IV-stadium. Ju lägre stadium av blåscancer, desto mindre cancer sprids. Ett högre stadium indikerar en större svårighetsgrad av sjukdomen.

Eftersom det är mycket vanligt hos patienter med en tumör i urinblåsan, kan utveckla ytterligare tumörer i andra delar av urinblåsan eller urinvägarna, kommer läkaren att utföra en biopsi av de få områden i urinblåsan slemhinna. Om det finns en misstanke om att cancer har spridit sig utanför blåsan, kommer ytterligare diagnostiska test att utföras.

Eftersom olika typer av blåscancer svarar annorlunda än behandling, väljer terapeuten behandlingsmetoderna för varje patient individuellt. Endast en läkare kan bestämma hur man behandlar blåscancer hos varje enskild patient.

Som före ett kirurgiskt ingrepp ska patienten, innan blåsan TUR, bli ombedd att underteckna det informerade samtycke formuläret, efter en fullständig förklaring av det planerade förfarandet.

Efter blåsans tur

Som efter ett kirurgiskt ingrepp kommer blodtryck och puls att kontrolleras. I den tidiga perioden efter blåsans TOUR kan blod i urinen uppträda. På den första dagen efter blåsans turen används ibland blåsningstvätt.

På grund av sannolikheten för återkommande av blåscancer, bör patienten under regelbundna intervaller vara under överinseende av en läkare med cystoskopi. Eftersom blåscancer har en hög grad av återfall rekommenderas frekventa undersökningar. Under de första tre åren ska cystoskopi utföras i intervallet från 3 till 6 månader årligen, och sedan en gång per år eller så ofta som läkaren anser nödvändig. Med cystoskopi kan en återkommande blåscancer detekteras innan den fortskrider med utvecklingen av aggressiv blåscancer, vilket är svårare att behandla.

Risken för blåsans tur

Med all kirurgi finns det risk för kardiovaskulära sjukdomar, andningsproblem eller komplikationer i samband med narkos, men risken för att utveckla dessa komplikationer är extremt låg. Risken för dödsfall i samband med allmänbedövning vid någon typ av operation är 1 till 1600.

Blödning och utveckling av infektion Är de vanligaste komplikationerna av någon operation. Om TURBT blödning utvecklas, sedan skölja urinblåsan kan krävas i den postoperativa perioden, under vilken patientens aktivitets är begränsad till sängläge. Perforering av blåsan är den näst vanligaste komplikationen av blåsor TUR efter blödning. Detta är en väldigt farlig komplikation av blåsans TUR, eftersom det kräver ytterligare kirurgisk ingrepp.

Resultat av blåsans TOUR

resultat Blåsans tur beror på många faktorer, bland annat vilken typ av behandling som används, stadium av cancer patienten före TUR urinblåsan komplikationer under och efter operationen, ålder och allmänna hälsa hos patienten, liksom risken för cancer återkommer senare. Prognosen för återhämtning förbättras med tidig diagnos och behandling av blåscancer.

Morbiditet och mortalitet

Efter diagnos av blåscancer överlever upp till 80% av patienterna med ytliga tumörer i minst fem år. En överlevnadsfrekvens om fem år kan vara högre än 75% för patienter i vilka tumören har trängt in i muskelväggen i blåsväggen. Femårsöverlevnaden är 40% och lägre för patienter med mer aggressiva tumörer eller tumörer som har metastaserat. Femårsöverlevnad är en procentuell sannolikhet för att en patient kan överleva fem år efter cancerbehandling, även om många patienter lever mycket längre. Situationen för varje person är unik, och statistiken kan inte förutsäga exakt vad som händer i varje enskilt fall.

Dödligheten hos män är två till tre gånger högre än för kvinnor. Även om antalet fall av blåscancer i den vita befolkningen är större än för afroamerikaner, dör svart kvinnor oftare av blåscancer. Detta beror på att den större andelen av blåscancer diagnostiserats och behandlats på ett tidigare stadium i den vita befolkningen.

Under de senaste 30 åren har dödligheten på grund av ålder minskat både i raser och kön. Detta kan bero på tidig diagnos, förbättring av behandlingens kvalitet eller kombinerad med dem.

Av de 57 400 fallen av blåscancer som diagnostiseras varje år i USA dödas cirka 12 500 patienter.

Ytterligare metoder för behandling av blåscancer

Kirurgi, strålbehandling, immunterapi och kemoterapi är de viktigaste metoderna för behandling av blåscancer. Beroende på stadium av blåscancer kan en behandlingsmetod eller en kombination därav användas.

efter blåscancer diagnostiseras och bestämt sitt stadium, kommer läkaren att diskutera behandlingsplanen med patienten. Valet av behandlingsplan beror på typ och stadium av blåscancer. Andra faktorer som tar hänsyn till: patientens allmänna hälsa, ålder, de troliga biverkningarna av behandlingen och patientens personliga preferenser.

Vid diskussion av behandlingsmetoder kan en andra åsikt ge mer information och hjälpa patienten att känna sig mer självsäker när man väljer en behandlingsplan.

Alternativa terapier definieras som ofrivilliga metoder, i motsats till traditionella, beprövade metoder för förebyggande, diagnos och behandling av cancer. Vissa patienter med cancer tolererar inte traditionell behandling, och de kan besluta att vända sig till alternativ medicin. Andra patienter letar efter sätt att lindra de allvarliga biverkningarna av konventionell terapi utan att det behövs ett stort antal läkemedel. Vissa litar inte på traditionell medicin och tror att alternativa läkemedelsmetoder ger bättre kontroll över deras kroppsförhållanden.

En cancerpatient bör diskutera med en läkare eller sjuksköterska eventuella förändringar i behandlingen eller tillsättandet av andra metoder för alternativ medicin. Vissa alternativa terapier kan säkert kombineras med traditionell behandling av blåscancer. Andra kan orsaka skada eller allvarliga biverkningar.

Det amerikanska samhället för bekämpning av cancer (ACS) uppmuntrar cancerpatienter att ta hänsyn till användningen av behandlingar som är erkända som effektiva eller de som för närvarande genomgår kliniska prövningar. De råder patienter att diskutera alla behandlingsmetoder med sin läkare. Det amerikanska cancerförbundet erkänner att det behövs ytterligare forskning om säkerheten och effekten av många alternativa terapier. Onödiga förseningar och avbrott i traditionella behandlingsmetoder kan bli ett hinder för framgångsrik behandling av blåscancer.

Samtidigt erkänner American Cancer Society att vissa ytterligare terapier, som aromaterapi, biofeedback, massage, meditation, kinesisk gymnastik tai chi, yoga, kan ge bra resultat i samband med traditionella cancerbehandlingar blåsan.

Transuretral resektion av blåsan: postoperativ period och återhämtning

Förfarandet för att bedöma tillståndet för blåsans vävnader eller deras staket för en biopsi är en transuretral resektion. Tänk på dess egenskaper och indikationer på uppförandet.

Blåsan är ett ihåligt muskulärt organ som ligger i ett litet bäcken. Det är en reservoar för urin, som utsöndras av njurarna. I vissa fall förekommer tumörorganismer på slemhinnan, vilket kräver diagnos och kirurgisk behandling.

TUR på blåsan är en högteknologisk endovideoskopisk operation. Denna typ av kirurgi skiljer sig avsevärt från den öppna kirurgin, eftersom det inte kräver nedskärningar från utsidan och utförs med ett endoskop.

De viktigaste fördelarna med TUR före öppen resektion:

 • Minimal vävnadstrauma.
 • Minimal blodförlust under operationen.
 • Minimal risk för smittsamma komplikationer.
 • En lätt och snabb återhämtningsperiod med låg sannolikhet för postoperativa komplikationer.
 • Det finns ingen möjlighet att öppna sömmen.

Genom sin effektivitet är transuretral resektion inte sämre än öppen kirurgi. Ofta utförs det med olika neoplasmer på blåsans slemhinna. Under proceduren sätter kirurgen sina instrument - ett cystoskop (ett tunt rör med linser och en ljuskälla) i urinröret. TUR anses vara den enda metoden som kan ta bort ytlig cancer.

vittnesbörd

Den främsta fördelen med TUR före andra kirurgiska metoder är avsaknaden av behovet att störa hudens och mjukvävnadens integritet. Hela proceduren utförs med hjälp av fina instrument som sätts in i urinröret. Låt oss överväga de grundläggande indikationerna för att genomföra en transuretral resektion av blåsan:

 • Diagnos och behandling av tumörer.
 • Biopsi av organvävnader.
 • Intensiv manifestation av prostata adenom.
 • Godartad prostatahyperplasi.
 • Svårigheter med att urin tas ur kroppen.
 • Hyppig natturinering.
 • Bakteriella eller virusinfektioner hos genitourinärsystemet hos män.
 • Sensation av en liten mängd vätska i blåsan.
 • Komplikationer efter ofullständig eller felaktigt formulerad tidig behandling.
 • Skador på njurarna (mekaniska, biologiska) och kränkningar av deras funktioner.
 • Okontrollerad urinprocess orsakad av blåsans skada.
 • Blödning från urinväggen.
 • Bekämpningar i urinvägarna.

Förutom indikationer har kirurgiskt ingrepp ett antal kontraindikationer. TUR utförs inte med förhöjning av kroniska sjukdomar i det kardiovaskulära systemet och utsöndringssystemet, diabetes, samt i bäckens gemensamma patologier, vilket begränsar verksamhetsfältet.

TUR med blåsans tumör

Kirurgisk endoskopisk procedur riktad mot diagnos och behandling av tumörer är TUR. Med blåsans tumör är transuretral resektion nödvändig för:

 • Upprättande av en histologisk diagnos (bestämning av graden av malignitet).
 • Bestämning av tumörprocessens stadium (penetration av cancerceller i muskelskiktet).
 • Detektion av tumörprognostiska faktorer: lokalisering, stadium, storlek, kvantitet.
 • Effektivt avlägsnande av neoplasma.

Hittills är TUR med en blåstumör den bästa metoden för behandling av tidiga skador av maligna processer. Resektion är särskilt effektiv i exofytiska tumörer som växer i organets lumen.

TUR i blåscancer

För att bekräfta en sådan diagnos som blåscancer används många diagnostiska metoder. Oftast genomgår patienten biopsi, cystoskopi, cytologi och urinkultur, intravenös och retrograd pyelografi.

En rundtur i blåscancer utförs under följande förhållanden:

 • Tidiga etapper av malign process. Cancer har bara påverkat slemhinnan, musklerna påverkas inte.
 • Lesionens dimensioner överstiger inte 5 cm.
 • Lymfkörtlar påverkas inte av metastaser.
 • Urinröret och området hos urinledarens sfinkter är inte skadade av sjukdomen.

Transuretral resektion har särskilda mål:

 • Avlägsnande av tumören.
 • Studie av neoplasm.
 • Studie av blåsans inre membran och identifiering av samtidiga patologier.
 • Vävnadssamling för biopsi.

Cancer börjar som regel som en ytlig tumör. Det första tecknet på patologi är blodet i urinen. Maligna neoplasmer har en viss klassificering från 0 till IV-stadium. Ju lägre scenen desto mindre sprids cancer. Höga stadier indikerar en större svårighetsgrad av sjukdomen.

Mycket ofta följs blåstumörer av ytterligare patologier från urinvägarna. TUR tillåter att ta en del av vävnader på en biopsi från flera delar av organet och för att avslöja patologiska processer. Fördelen med denna diagnostiska och terapeutiska metod är att den inte orsakar sådan traumatisering av vävnader som öppna metoder. Efter proceduren finns det ett litet sår som läker inom 4-6 veckor. Återhämtningsperioden är snabb och nästan smärtfri.

TUR med leukoplaki i blåsan

En extremt sällsynt sjukdom som utvecklas mot bakgrund av kronisk infektion och oftast hos kvinnor är leukoplaki. TUR med leukoplaki av blåsan används för både diagnostiska och terapeutiska ändamål. Det patologiska tillståndet kännetecknas av förändringar i organets slemhinna, i vilket övergångsepitelet ersätts av ett flerskiktsepitel. Med tiden leder detta till keratinisering av det nybildade skiktet. De grovda vävnaderna stör organets normala funktion. Störningen betraktas som ett precanceröst tillstånd, eftersom det finns risk för onkogen placktyp.

Den främsta orsaken till sjukdomen är kroniska infektioner i det genitourära systemet. Oftast uppträder leukoplaki på grund av trichomonader, gonokocker, ureplasmos, klamydia och andra patogener.

Det finns tre typer leukoplaki av blåsan:

 • Flat - på friska vävnader bildas en avlagring av grå eller vit med klara konturer.
 • Verruccular - upprepar plattformen, men förändringar inkluderar knutar som närmar sig varandra.
 • Erosiv - små sårartade lesioner läggs till symtomen på de två ovan nämnda formerna.

De farligaste är erosiva och förädlade former, eftersom de leder till utvecklingen av maligna celler. Symptom på leukoplaki uppträder som en inflammatorisk process och påverkar urinprocessen:

 • Hyppig uppmaning att urinera, vilket förvärras på natten.
 • Aching och dra smärta i underlivet med full blåsan.
 • Brott mot urinering: ofullständig tömning, bränning, avbrott av strålen.
 • Snabb trötthet.
 • Allmän svaghet.

Symptom på sjukdomen är ofta förvirrad med cystit. För diagnostik använd olika metoder, oftast: laboratorieundersökningar, cystoskopi, ultraljud i bäckenorganen, biopsi av blåsans väggar. Ett omfattande diagnostiskt tillvägagångssätt gör det möjligt att korrekt diagnostisera och bestämma området för lesionen.

Behandlingen utförs av både medicinska och kirurgiska metoder. Konservativ terapi utförs med hjälp av installationer med en lösning av natriumklorid, heparin, lidokain. Operationen utförs med ett stort område av vävnadsskada och med misstanke om malignitet i processen.

Transuretral resektion med leukoplaki är borttagande av patologisk slemhinna med hjälp av en speciell slinga. Tillgång till lesionen är via urinröret med hjälp av ett cystoskop. Efter ett sådant förfarande bevaras integriteten hos blåsans väggar. Ett annat alternativ för att behandla sjukdomen är laserkoagulation av slemhinnan och laserablationen. Återhämtningsperioden efter TUR är snabb, risken för komplikationer eller återkommande störningar är minimal.

Framställning av

Transuretral resektion av blåsan är ett kirurgiskt ingrepp, för vilket patienten ges speciell beredning.

 • 3-10 dagar före endovideoscopy är det nödvändigt att överlämna hela laboratoriekomplexet (blod, urin) och instrumentala undersökningar. Ett elektrokardiogram och röntgenröntgen är obligatoriska.
 • Före TUR behandlas patienten av terapeuten och anestesiologen. Det allmänna tillståndet, förekomsten av kroniska sjukdomar och eventuella risker med operationen bedöms. Typ av anestesi väljs.
 • På kvällen före resektion placeras en rengörande enema och driftsfältet rensas. Under denna period kan du inte äta.
 • På morgonen före TUR ges patienten antibiotika för att förhindra infektion och skickas för operation.

Om det finns kontraindikationer eller signifikanta hälsorisker, utsätts TUR tills patientens tillstånd är normaliserat.

Till vem ska du vända?

Teknik för att utföra TOUR av en urinblåsa

TUR är ett minimalt invasivt kirurgiskt ingrepp som är mindre aggressivt i naturen, till skillnad från öppen adenomektomi. Tekniken för transuretral resektion av blåsan består av:

 • Efter förberedelse för proceduren läggs patienten på ryggen på operationsbordet. I detta fall bör benen böjas och böjas vid knäna.
 • Genom urinröret sätts ett cystoreceptoskop i blåsan. Orgeln fylls med en steril lösning. Alla kirurgiska ingrepp kontrolleras av en läkare, och bilden visas på bildskärmen.
 • Efter att ha undersökt organ tas vävnad till en biopsi eller tumörtumör avlägsnas med ett cystoresektoskop. Bädden av de borttagna vävnaderna för att förhindra blödning koaguleras.
 • Det resulterande vävnads- eller tumörfragmentet skickas för histologi för att bestämma typen av neoplasma och dess natur.
 • Därefter sätts en tillfällig kateter in i urinblåsan genom urinröret. Detta är nödvändigt för bevattning av organet med kemoterapi för att förhindra återfall av sjukdomen.

Transuretral resektion kan utföras under generell eller under ryggradsbedövning. Om den första varianten av anestesi väljs, är patientens hela operationstid medvetslös. Med ryggradsbedövning bedövas den nedre delen av kroppen och patienten är medveten. Valet av anestesi beror på många faktorer, särskilt på patientens tillstånd, den planerade mängden intervention och indikationer för sitt beteende.

Tendensen av blåsans hals

En ganska vanlig sjukdom från det urogenitala systemet hos män är skleros i blåsans hals. På grund av den inflammatoriska processen bildas ärrvävnad, som gradvis växer och smalnar halsens lumen. Smalning av urinröret och urinblåsan orsakar urineringstörningar och leder till stagnation av kvarvarande urin i orgeln.

Sjukdomen utvecklas oftast mot bakgrund av kronisk inflammation i prostata eller som komplikation efter kirurgiska manipulationer på prostata. För diagnos utförs ultraljud av genitourinary system, uretrografi, uretroskopi, uroflowmetry och ett antal andra undersökningar.

TUR på blåsans hals är en kirurgisk metod för att behandla sjukdomen. Operationen utförs utan att vävnadens integritet störs. Huvudsyftet med proceduren är resektion av ärr på livmoderhalsen, smalning av lumen. Efter transuretral behandling ordineras patienten en kurs av antibiotika. I vissa fall, efter TUR, återkommer sjukdomen, vilket är en direkt indikation för en annan operation.

kontraindikationer för

Transuretral resektion av blåsan, som någon annan operation, har vissa kontraindikationer mot uppförandet. Tänk på följande:

 • Allvarliga patologier från kardiovaskulärsystemet.
 • Njur- eller leverinsufficiens.
 • Brott mot blodkoagulering.
 • Infektionssjukdomar.
 • Kall, SARS.
 • Smittsamma lesioner i urinvägarna.

Innan man planerar proceduren är det nödvändigt att ta hänsyn till att på grund av de särdragen i urinrörets fysiologiska struktur, tolererar män TUR mycket mer komplicerat än kvinnor.

Konsekvenser efter förfarandet

Vissa patienter utsätts för vissa konsekvenser efter proceduren för transuretral resektion. De första dagarna efter operationen finns det märkta smärtsamma känslor i urinblåsan och urinröret. En sådan tidig postoperativ period kan åtföljas av föroreningar av blod till urinen. Sådana symptom är tillfälliga och hotar inte patientens liv.

Men om det smärtsamma tillståndet kvarstår i mer än 3-5 dagar och kompletteras av sådana symptom som: en ökning i kroppstemperatur över 37 ° C, en mörk urin med en obehaglig lukt, blodproppar i urinen, bör du kontakta din läkare.


En av de vanligaste negativa konsekvenserna av TUR är blödning, bildandet av blodproppar i venerna och kroppens reaktion på anestesi. Det är extremt sällsynt, efter kirurgisk ingrepp, infektiösa lesioner av urinvägarna, sår och sår på vävnaderna i orgelväggarna, svårigheter att urinera på grund av obstruktion av urinröret. Sådana konsekvenser kräver noggrann diagnos och behandling.

Komplikationer efter proceduren

Enligt medicinsk statistik utvecklas komplikationer efter blåsans TUR-procedur i varje 3-5 patienter. Oftast upplever patienterna sådana problem:

 • Blödning från sårytan.
 • Perforering av blåsan.
 • Smittsamma komplikationer.
 • Akut vätskeretention.
 • Akut pyelonefrit.
 • Bakteriell chock
 • Urosepsis.

Förutom ovanstående är en ganska frekvent komplikation cystit. Detta beror på en överträdelse av blåsans kontraktile funktion. Cystitis kännetecknas av smärta vid urinering, och i vissa fall problem med genomförandet. För att lösa detta, sök läkare.

Blod i urinen efter en blåsertur

Ett sådant symptom, som blodet i urinen efter blåsans TUR, förekommer hos många patienter. Hematurin är i regel en tillfällig följd av operationen. Kirurgisk ingrepp leder till att urinen förvärvar en rosa eller orangefärgad nyans. Blodproppar är också möjliga. Denna sjukdom passerar oberoende 2-4 dagar efter proceduren.

Om blodet i urinen kvarstår under lång tid efter TUR, indikerar detta utvecklingen av allvarliga komplikationer. Hematuri kan vara ett tecken på allvarligt trauma mot blåsans slemhinnor, som signalerar en kronisk form av blåsning eller inflammation i urinrörets väggar, det vill säga uretrit. För att diagnostisera och behandla ett smärtsamt tillstånd ska du kontakta din läkare.

Smärta efter urinblåsning

Många patienter står inför ett sådant problem som smärta efter blåsans TUR. Först och främst är obehaget på grund av ett nyligen kirurgiskt ingrepp, under vilket det fanns ett urval av vävnader för en biopsi eller avlägsnande av de detekterade skadorna.

Smärta är tillfälligt. Om smärtan är ganska akut och intensiv, föreskrivs anestetiska läkemedel, vilket gör återhämtningsperioden mer bekväm. Varning bör vara symptomen, där smärta åtföljs av problem med urinering, blodproppar i urinen och andra patologiska tecken. I detta fall kontakta genast läkare.

Blödning efter en urinblåsning

Den vanligaste komplikationen blöder efter en TUR på blåsan. I regel är detta symptom tillfälligt och passerar självständigt flera dagar efter operationen. Om blödningen är intensiv kan det vara nödvändigt att tvätta blåsan, varefter patienten visas bäddstöd.

Blödning efter transuretral resektion kan associeras med blåsperforering. Denna komplikation är den andra efter blödning i frekvensen av förekomst efter TUR. För att eliminera det krävs ytterligare kirurgisk ingrepp.

Blåsning efter blåsning

Ofta efter en operation på könsorganens organ utvecklar cystit. Efter TUR på blåsan förekommer denna komplikation ofta. Inflammation av kroppens slemhinnor indikerar en smittsam infektion. Det kan vara streptokocker, Staphylococcus aureus, Proteus, Escherichia coli och andra patogener.

Cystitis kan associeras med lokala cirkulationssjukdomar och stagnation av urin i urinblåsan. Sjukdomen kännetecknas av smärtsamma känslor i underlivet och nedskärningar under urinering. I urinen kan det finnas orenheter i blodet. För att eliminera postoperativ cystit, indikeras läkemedelsbehandling.

Pseudomonas efter blåsan

En speciell plats bland patogener i urinvägsinfektion är Pseudomonas aeruginosa. Efter blåsans tur är det extremt sällsynt och indikerar postoperativa problem. Denna maligna mikroorganismer präglas av ökad resistens mot de flesta antimikrobiella medel och kan orsaka allvarliga smittsamma komplikationer från det urogenitala systemet.

 • Pseudomonas aeruginosa kan syntetisera ett vattenlösligt fenazinpigment - piocyanin. Det fläckar näringsmediet i en blågrön färg. Detta förenklar i hög grad identifieringen av gramnegativa bakterier.
 • Källan för infektion kan vara dåligt desinficerade instrument och apparater, lösningar eller läkemedel som innehåller ett otillräckligt bakteriostatiskt medel.
 • Infektion är möjlig med medfödda missbildningar av könsorganen, ofta återkommande kateterisering, prostatektomi.

Pseudomonas aeruginosa efter en urinblåsning är farlig eftersom det kan ta månader, och ibland även år, som orsakar störningar i njursjukdom. Den asymptomatiska kursen av den urogenitala infektionen passerar in i en generaliserad form, vilken kännetecknas av fenomenet sepsis, från övergående episoder av feber till septisk chock.

För att diagnostisera infektionen utförs laboratoriebakterioskopi och olika serologiska tester. För behandling används peptidantibiotika (polymyxiner), bredspektrumpenicilliner, aminoglykosider. Immunoprofylax av Pseudomonas aeruginosa visas också.

Vård efter ingreppet

Transuretral resektion av blåsan, liksom alla kirurgiska ingrepp, behöver en återhämtningsperiod. Vård efter proceduren är uppdelad i procedurer som utförs på sjukhuset och hemma.

 • I urinblåsan placeras en kateter för att tömma urinen, vilken lämnas över natten. För att tvätta kroppen av blodproppar kan den injiceras med vatten.
 • Urinuppsamlingsbehållaren ska ligga under blåsans nivå.
 • Omedelbart efter operationen och fram till nästa morgon visas sängstöd.
 • Under de första dagarna efter proceduren är det nödvändigt att utföra de övningar som läkarna föreskriver.

Hemma:

 • Det är nödvändigt att regelbundet rengöra området för kateterinsatsen. Tvål och vatten kan användas för detta.
 • För att rengöra blåsan, drick så mycket vätska som möjligt.
 • I 1-1,5 månader efter operationen är tungt eller ansträngande arbete kontraindicerat.
 • I 1-2 månader efter TUR är sexuell aktivitet förbjuden.
 • Du borde ge upp alkohol, kryddig mat och koffein.

Med rätt vård efter proceduren tar återhämtningen cirka tre veckor. Under 3-5 dagar kvarstår smärtsamma känslor och frekvent urinering, som gradvis kommer till intet.

Hur man beter sig efter en blåsertur?

Många patienter som har upplevt en operation på organen i genitourinary systemet vet inte hur man ska bete sig efter. BLÅTTUREN behöver en rehabiliteringsperiod. Omedelbart efter proceduren föreskrivs patienten antibakteriell terapi, som varar 5-7 dagar.

1-2 dagar efter TUR, tar doktorn urinarkatetern bort. Efter borttagningen kan det finnas skarpa smärtor och brännande i urinröret, ren urinering på toaletten, urinering med liten volym, närvaron av föroreningar eller blodproppar i urinen. Liknande fenomen uppstår efter 7-14 dagar.

Omedelbart efter transuretral resektion visas patienten en bäddstöd och en dynamisk observation i urologen. Efter urladdning från sjukhuset får patienten kostråd och en kurs av fysioterapiprocedurer som påskyndar återhämtningsprocessen.

Postoperativ period efter blåsring

Tid efter operationen är mycket ansvarig. Postoperativ period efter blåsans TUR beror till stor del på indikationerna för kirurgisk ingrepp. Patienten visas medicinsk behandling, en speciell diet och en kurs av fysioterapi.

Under rehabilitering är det kontraindicerat att äta kryddig eller sur mat, alkohol och drycker med koffein. Om dessa rekommendationer inte observeras är det möjligt att ändra urinsammansättningen och dess irriterande effekt på ett nytt sår. Första gången efter att endovideoskopi borde dricka mycket vätskor. Detta är nödvändigt för effektiv tvättning av blåsan, förhindrande av smittsamma infektioner och förstoppning.

Fysisk stress bör begränsas inom 2-3 veckor. Sexuell aktivitet är också förbjuden tills läkaren ger tillstånd. Under avföring bör inte påfrestning och, om nödvändigt, bör ta laxermedel. Om ovanstående kontraindikationer bryts finns risk för blödning och ett antal andra farliga komplikationer.

Kemoterapi efter blåsertur

Om transuretral resektion är ordinerad för maligna neoplasmer, visas patienten kemoterapi. Efter blåsans TUR är det nödvändigt att förhindra återkommande sjukdom eller förstöring av metastaser i andra organ och vävnader. Omedelbart efter operationen administreras kemoterapin till det drabbade organet och ett bevattningssystem installeras för att kontrollera urladdningen ur urean.

 • Om malign sjukdom uppstår i de tidiga stadierna, används intravesikal kemoterapi. Denna metod utförs efter TUR hos tumörer som har en återfallshastighet på 60-70%. Drogen injiceras i orgel och lämnas där i flera timmar. Läkemedlet avlägsnas under urinering. Terapi utförs en gång i veckan i flera månader.
 • Med återkommande tumörer som tränger in i angränsande organ, vävnader och regionala lymfkörtlar används systemisk kemoterapi. Huvudsyftet med sådan behandling är att förstöra de återstående cancercellerna.

Kemoterapi utförs både före och efter TUR. Kemoterapi läkemedel kan administreras i cykler. Oftast förskrivs patienterna en kombination av: Metotrexat, Vinblastin, Doxorubicin och Cisplatinum. Medicin administreras intravesiskt, det vill säga genom en kateter, intra-arteriellt eller endolymfatiskt.

Återhämtning efter en blåsertur

Efter en kirurgisk endoskopisk procedur väntar patienten på en kurs av rehabilitering som syftar till att normalisera kroppens arbete. Återhämtning efter TUR på blåsan tar ungefär 1-2 månader. Återhämtningsgraden beror på orsaken till operationen och de individuella egenskaperna hos patientens kropp.

Patienten spenderar de första dagarna efter proceduren på ett sjukhus. Med hjälp av en etablerad kateter tvättas blåsan kontinuerligt från blodet eller läkemedlet administreras. Patienten ordineras en kurs av antibiotika. Också visas en mild diet och sängstöd. Efter 2-3 dagar släpper patienten hem, och en kurs av fysioterapi ordineras för att påskynda återhämtningen efter operationen.

Om TUR utfördes på grund av maligna neoplasmer i urinblåsan, då efter proceduren är systematisk cystoskopi nödvändig. Diagnos är förknippad med en hög risk för återkommande sjukdom. De första tre åren efter TUR utförs cystoskopi varje 3-6 månader, och sedan en gång per år. Om under undersökningen avslöjas tecken på återkommande, uppvisas en upprepad transuretral resektion med efterföljande kemoterapi.

Sex efter urinblåsningstur

Är kön möjligt efter blåsans TUR, är detta en naturlig fråga av intresse för många patienter. I de flesta fall, efter transuretral resektion av blåsan, är sexuell aktivitet kontraindicerad i 1-2 månader. Detta beror på komplikationerna av rehabiliteringsperioden och förbudet mot fysisk aktivitet. Överensstämmelse med denna rekommendation kommer att påskynda återhämtningsperioden och återupptagandet av sexuell aktivitet.

Äta efter en blåsertur

Det finns ett antal rekommendationer om näring efter TUR på blåsan, vilket måste observeras för normal återhämtning av kroppen. De första dagarna efter TUR ges patienten en intravenös infusion av näringsämnen. Omedelbart efter operationen är det kontraindicerat att dricka, vatten är endast tillåtet från andra dagen. Därefter ordineras patienten en dricksdiet för att normalisera tömningen av blåsan. Under denna period är det nödvändigt att utesluta sådana produkter från kosten:

 • Salty och kryddig.
 • Stekt och fet.
 • Fyllda buljonger.
 • Goda bakverk.
 • Kolsyrade och alkoholhaltiga drycker.
 • Produkter med konserveringsmedel eller konstgjorda tillsatser.

När tarmperistalmen återställs, läggs dietfettfria måltider till kosten. En fraktionerad effektstyrning visas, det vill säga med jämna mellanrum och i små portioner.

Buljonger med moskött, grönsaker, fisk är tillåtna. Du kan äta kokt gröt, ångbitar och kokt kött. Menyn ska vara färska grönsaker, frukter och bär, men inte sura. Sedan den andra veckan avlägsnas strikta restriktioner på näring och kosten kan returneras till en preoperativ form.

Diet efter urblåsningstur

För effektiv återhämtning visas en speciell diet efter blåsans TUR. Terapeutisk kost utesluter produkter med irriterande effekt på slemhinnan hos det opererade organet. De första dagarna efter operationen matas patienten genom intravenös injektion. Från andra dagen kan du konsumera vatten. Från den tredje dagen är kostfria måltider tillåtna: kokta porrvaror på vatten och utan olja, kycklingbuljong, stugaost. På den femte dagen i kosten kan du komma in i kött, ångad, bakade grönsaker.

 • Lågfett sorter av fisk och kött.
 • Kashi.
 • Färska, kokta eller bakade grönsaker (förutom kål, tomat, rädisa, sorrel, lök och vitlök).
 • Sura mjölkprodukter och mjölk
 • Färska söta frukter och bär.
 • Kryddiga rätter, kryddor och kryddor.
 • Marinater och pickles.
 • Fyllda buljonger.
 • Stekt, fet, rökt.
 • Alkohol.
 • Starkt te eller kaffe.
 • Goda bakverk och godis.

Var noga med att följa dricksregimen - att konsumera minst två liter vätska per dag. Detta är nödvändigt för att minska aggressiv verkan av urinsyra och tvättning av bakterier. Rekommenderad örtte, tranbär eller cowberrymor, osötad och inte stark grön eller svart te, såväl som rent dricks eller mineralvatten utan gas.

Förutom kost, efter transuretral resektion, är det nödvändigt att regelbundet samråda med en läkare och genomgå uppföljningsundersökningar. Detta är nödvändigt för att utvärdera processen för återvinning av det opererade området och aktuell upptäckt av återkommande sjukdomar som orsakade operationen.

Om följande symptom uppträder efter utskrivning från sjukhuset, ska du omedelbart söka medicinsk hjälp:

 • Hinderad urinering eller oförmåga att utöva det.
 • Smärta, brännande, ofta uppmanad på toaletten, närvaron av blod i urinen under längre tid än 3-5 dagar efter operationen.
 • Symptom på infektion, feber, frossa.
 • Smärtsamma känslor som inte går iväg efter att ha tagit mediciner för lindring av obehag.
 • Anfall av illamående och kräkningar.
 • Brott mot libido.

TUR på blåsan är en effektiv diagnostisk och terapeutisk metod. Men om ovanstående symptom har uppstått ges patienten ytterligare undersökningar. I regel är detta cystoskopi, magnetisk resonansbildning av bäckenorganen och ett komplex av laboratorieundersökningar.