Huvud
Symptom

Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

 1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
 2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
 3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
 4. Rationell planering av graviditet.
 5. En mans önskan att se om han kan få barn.

Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

Metoder för att ta analysen

Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

Hur tar man ett spermogram korrekt?

För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

Normala spermier räknas

Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

 • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
 • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
 • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

Makroskopiska indikatorer av normen

Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

 • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
 • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
 • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
 • vitgrå färg;
 • en märklig lukt;
 • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
 • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

 • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
 • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
 • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
 • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
 • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
 • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
 • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
 • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

Spermogramresultat

De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

 • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
 • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
 • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
 • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
 • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
 • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

Norm och avvikelser från spermatozoa

I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

 1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
 2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
 3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
 4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
 5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
 6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
 8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
 9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
 10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
 11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
 12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
 13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
 14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
 15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
 16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
 17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
 18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

Varför antalet spermatozoa minskar

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
 • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
 • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
 • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
 • feberisk tillstånd
 • hög omgivningstemperatur.

Varför minskas spermiermotiliteten?

De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

 • klädd underkläder
 • rökning och alkoholism
 • bERIBERI;
 • påkänning;
 • användning av smörjmedel;
 • stillasittande arbete;
 • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
 • behandling med antibiotika.

Hur man förbättrar spermogrammet

Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

 • Överhett inte;
 • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
 • observera dagens regim, sov fullständigt
 • ät rätt
 • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
 • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
 • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
 • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.

Vad visar spermogramanalysen?

Analys av sperma i vilka antalet och som de viktigaste egenskaperna hos spermier, är en av de viktigaste metoderna för diagnos av infertilitet hos män. Dåliga resultat spermogrammy kan bland annat vittna om närvaron i den manliga kroppen av infektioner och inflammationer. Därför rekommenderas varje sexuellt mogen man att periodiskt ta denna analys. Spermogrammet visar vad som exakt är fel med manlig sperma, och på grundval av analysens resultat kommer läkaren att kunna ordinera lämplig behandling.

Hur uppstår spermogramanalys?

Innan du överväger vad analysen av manlig ejakulat visar, är det nödvändigt att bekanta dig med huvudfunktionerna och villkoren för leveransen. Om analysen kommer att slutföras med brott mot de grundläggande reglerna, kommer det att leda till att data korruption, vilket gör att läkaren kan inte objektivt utvärdera resultaten sperma och ordinera en bra behandling.

För att resultaten av spermogrammet ska vara så tillförlitliga som möjligt måste mannen uppfylla följande krav:

 1. Avstå från onani och samlag i flera dagar innan du sätter spermaanalys (kan specifik deadline hittas på platsen för fröet, som regel, är det 3-5 dagar).
 2. Drick inte alkohol och starka droger (lugnande medel, anabolika, sömntabletter, etc.) för samma 3-5 dagar.
 3. Besök inte bad och bastu, ta inte ett varmt bad.

Spermier kan tas för analys på flera olika sätt. Den mest enkla och mest använda är onani. Tidigare på vissa kliniker kan en läkare ordinera en spermauppsamling i kondom. För närvarande används denna metod praktiskt taget inte - på grund av smörjningen som kondomen innehåller. Samlag är inte heller lämplig för insamling av sperma - in i materialet kan komma in i vaginala celler och andra representanter för mikrofloran kvinnor som förvränger resultatet av sperma analys.

Att överlämna ejakulatet för analys rekommenderas i laboratoriet, tk. Hemma uppfylls kraven på sterilitet och andra viktiga förhållanden ofta inte. På grund av sådana överträdelser kan spermogrammets resultat förvrängas, vilket kommer att komplicera doktorns arbete vid scenen för att analysera resultaten och förbereda en behandlingsförlopp.

För att analysera spermogrammet gav de mest exakta resultaten rekommenderas det att ta det flera gånger och om möjligt i olika laboratorier. De bästa ställena att ta detta test rekommenderas av din läkare.

Norm och avvikelser

Resultat Spermogrammy kan upptäcka ett antal abnormiteter, vilket kan indikera förekomsten av olika sjukdomar. Läkaren ska utvärdera resultaten av analysen. Du kan se normerna för spermiologiska indikatorer godkända av Världshälsoorganisationen i följande tabell: Fig. 1.

Med hjälp av denna tabell kan du självständigt förstå analysen innan du besöker en läkare. Men för att vidta åtgärder som syftar till att förbättra spermogrammet är det förbjudet att rådfråga läkare utan föregående samråd. Analysen utvärderas på ett övergripande sätt, och det kan tolkas korrekt av en exceptionellt kvalificerad läkare.

Vilka överträdelser kan upptäcka spermogram?

Med hjälp av spermogram diagnostiseras följande sjukdomar och avvikelser:

 • oligospermi - för liten mängd ejakulat;
 • asthenozooospermi - minskad rörlighet hos spermatozoa;
 • oligozoospermi - låg koncentration av spermatozoa;
 • Akinozoospermi - Absolut immobilitet av spermatozoa;
 • necrozoospermi - fullständig frånvaro av levande spermatozoa;
 • teratozoospermi - överdriven koncentration av onormala spermier
 • hemospermi - erytrocyter i sperma
 • leukocytospermi - ökad koncentration av leukocyter i ejakulatet
 • azoospermi - ejakulera utan sperma.

Är denna analys exakt?

Varje patient som planerar att ta semen för analys ska veta att alla indikatorer kan förändras över tiden. Om mängden sperma i analysen är 4 ml, då med följande ejakuleringar, kan det skilja sig. Denna påstående gäller även för andra parametrar.

En mycket intressant studie genomfördes, under vilken en man två gånger i veckan i 2 år passerade spermierna för analys. Koncentrationen av spermier i olika perioder varierade från 120 miljoner till 1 ml ejakulat (utmärkt prestanda) till 15 mln / ml (oligozoospermia tecken). Därför, för att få de mest tillförlitliga resultaten av analysen, ska ejakulatet tas 2-3 gånger i intervaller om 2 veckor.

Dessutom behöver patienten veta att även de mest exakta och perfekta studierna har sina egna fel. Till exempel är kameran Goryaeva, som är den mest exakta av befintliga enheter för att bestämma antalet celler, felet 5%. Således, om analysen indikerar en koncentration som är lika med exempelvis 20,3 miljoner / ml, är det faktiska värdet mellan 19-21 miljoner / ml. Om sperma analys visade en koncentration som är lika med 136,5 miljoner / ml, är det ännu mer allmänt - alltifrån 129,7-143.300.000 spermier i 1 ml ejakulat.

Det måste förstås att alla normer är villkorliga och relativa. Det kan inte sägas att volymen ejakulat lika med 2,1 ml fortfarande betraktas som "normal" och 1,9 ml är "dålig". Med avseende på befruktningskapaciteten är dessa värden nästan lika. I vissa prover med olika "avvikelser" kan sannolikheten för framgångsrik befruktning vara mycket högre än för formellt "normal" spermier. Till exempel om ejakulatet volymen är 1,7 ml, är lika med spermiekoncentration 170 mln / ml, spermier med god motilitet 70%, och anomal - 23%, formellt sådan ejakulat kan hänföras till onormal. Samtidigt med denna "normala" anses vara resultatet, där volymen ejakulat är 2 ml och koncentrationen kommer att vara mindre än 30 miljoner / ml. Därför korrekt bedöma resultatet av spermogrammet kan endast en kvalificerad specialist, närmar sig lösningen av detta problem.

Likriktningstid

Detta är den första parametern som studerats. I regel är ejakulatet inte helt flytande. Efter ett tag under påverkan av prostatazymer, som finns i spermierna, flyter det. Denna parameter bestäms av ejakulatets viskositetsförändring. Hälsosamt anses vara en spermie som flyter i 10-40 minuter. För långvarig eller helt frånvarande utspädning kan indikera problem med prostata.

Det finns ingen koppling mellan infertilitet och tiden för spädning av sperma. Så ejaculats viskositet är inte direkt relaterad till gödselns förmåga hos hanen. Men för hög viskositet indikerar vanligen en överträdelse av prostata, vilket i vissa situationer kan leda till infertilitet.

I analysen av outspädd säd finns det i regel fel vid bestämning av koncentrationen av spermier och deras rörlighet. Därför måste du vänta på utspädningen innan du börjar studera andra parametrar i spermierna. Vid behov tillsätts speciella ämnen till ejakulatet, vilket bidrar till en snabbare utspädning.

Spermiervolym som kännetecknande för spermogram

Detta värde är en av de viktigaste. Komplexet vid en koncentration av spermatozoer ejakulationsvolym anger det totala antalet aktiva och friska spermier tilldelade man i fullbordandet av samlag. Om ejakulatets volym är mindre än 2 ml kan detta indikera närvaron av oligospermi.

Att komma in i en kvinnas vagina utsätts spermatozoa för ett ganska aggressivt inflytande av ett surt medium. De flesta av dem dör inom 2-4 timmar. De mest aktiva spermatozoana under denna tid lyckas tränga in i livmodern med gynnsamma förhållanden för deras liv. Spermier under en viss tid buffrar den vaginala miljön och minskar dess surhet vilket gör att aktiv sperm kan komma till livmodern. Det är allmänt trodde att för liten en mängd spermier med denna uppgift inte kan klara av sig. Det antas att den mindre människans seminalvätska kommer in i slidan, desto mindre tid kommer att vara begränsad av surheten i sin miljö.

Med tanke på vikten av denna indikator bör patienten försöka samla in alla spermier i behållaren. Vid förlust av mer än 25% av den analoga vätskan för analys, måste en man nödvändigtvis informera läkaren om det. Det är viktigt att överväga att den första delen av spermier innehåller det största antalet spermier.

Vissa män kan uppleva orgasm, men ejaculation kommer att vara frånvarande. I sådana patienter är urin efter orgasm som regel uttagen för analys.

Vad indikerar ejaculats färg?

I analysen av spermogrammet togs färgen på den seminala vätskan i beaktande. Denna tradition varade från 1800-talet. Vid den tiden var stor vikt vid detta. Hittills bär ejaculats färg, såväl som lukten, nästan ingen diagnostisk betydelse. Världshälsoorganisationen rekommenderar att denna parameter inte spelas in i ett standardspermogram.

Det är bara nödvändigt att vara försiktig endast om seminalvätskan har en rosa, rödaktig och annan okarakteristisk färgning.

Väteindex i spermogrammet

Detta värde indikerar syrans sårhet. I många situationer tillåter pH-indikatorn specialister att bedöma förekomsten av reproduktionsstörningar. En hälsosam frövätska har ett pH i intervallet 7,2-8,0. Om denna indikator skiljer sig från normen, men det finns inga andra avvikelser, dras slutsatsen att det inte finns några överträdelser. I kombination med andra tecken kan förändringar i väteindexet dock ligga till grund för diagnosen.

Antal spermier i ejakulat

Med spermogrammet i hans händer uppmärksammar läkarna i första hand deras antal spermierosor. Denna egenskap är en av de viktigaste. Att räkna antalet spermatozoer görs med en mängd olika mikroskopiska enheter. Den mest exakta är Noebauers kamera (Goriaevs kamera). Som regel anges antalet spermatozoer i form av koncentration, d.v.s. hur många miljoner spermatozoer finns i 1 ml seminalvätska.

Misstanke om förekomst av sjukdomar och abnormiteter uppstår när koncentrationen är mindre än 20 miljoner / ml.

Vad är motiliteten hos spermatozoa?

Denna indikator är nära relaterad till antalet spermatozoer i ejakulatet. Beroende på rörligheten hos spermatozoa är det vanligt att dela upp i fyra kategorier:

 • A - Spermatozoa med rätlinjig snabb rörelse;
 • B - spermatozoa med rätlinjig långsam rörelse;
 • C - spermatozoa med icke-rätlinjig rörelse;
 • D - rörlösa spermier.

I spermierna hos varje man är spermier av alla fyra kategorierna. Normalt finns det i ejakulatet de flesta spermierna i kategori D - vanligtvis är de döende eller döda "från gamla ålders" celler. Så ju längre en man avstår från utlösning, desto mer blir hans sperma immobil i sin ejakulat. Som regel i sädesvätskan många "unga" och friska spermier kategori A. Företrädare för kategori B är traditionellt "åldring" eller kränkning av strukturen i flagellum eller livmoderhalsen spermier.

I hälsosam spermie bör summan vara minst 50% av spermatozoerna i kategorierna A och B, eller andelen spermier av kategori A bör vara mer än 25%. Spermatozoas rörlighet kan förändras under påverkan av många faktorer, varav den viktigaste är temperaturen. Den maximala rörligheten noteras vid en temperatur av storleksordningen 37 ° C. Om temperaturen sjunker till 10 ° C eller lägre, kommer spermatozoa nästan inte att röra sig.

Det finns ett antal metoder för att få reda på om det finns levande spermatozoer bland de fortfarande. För detta är ejakulatet tonat med eosin. Detta ämne kan inte penetrera genom spermans skal. Och dopspermatozoas skal döljer sig ganska snabbt, vilket leder till att de tar en röd färg. Denna metod används traditionellt i en akinozoospermi - fullständig brist på spermierotilitet. Det tillåter att bestämma huruvida immobilitet är associerad med celldöd eller med störningar i deras flagellära apparat.

Enligt studier kan man räkna med naturliga uppfattningar och friska avkommor, i ejakulat som det inte finns mer än 85% av patologiska spermatozoa.

Förutsatt att alla andra indikatorer naturligtvis inte går utöver normen.

Bindning av spermatozoa (spermagglutination)

Förekomsten av en sådan avvikelse indikerar allvarliga immunförsvar. Spermagglutination ges ofta inte noggrann uppmärksamhet och absolut förgäves. I många fall dras felaktiga slutsatser, enligt vilka limning av spermatozoa inte tillåter dem att röra sig normalt och nå ägget. Det är inte så. Limning som sådan påverkar i regel en liten del av spermatozoa, och stör inte de flesta av dem. Närvaron av en sådan avvikelse indikerar emellertid i vissa situationer närvaron i sämskvätskan av antispermantikroppar, på grund av vilken infertilitet kan utvecklas.

Sann spermagglutination kräver detaljerad studie med hjälp av speciella metoder som skulle skilja den från spermaggregation. Den senare är en limning av spermatozoa, som inte orsakas av immunförsvar, utan av slem som finns i ejakulatet. Spermaggregation har ingen samband med infertilitet.

Förekomsten av antisperm antikroppar

Detta är en ganska svår avvikelse. När de kombineras med flagella spermatozoa hämmar antikroppar deras rörelse. En sådan avvikelse kan leda till infertilitet. Diagnos av antisperm antikroppar utförs med hjälp av olika metoder, bland vilka den mest utbredda är den så kallade. MAR-testet.

När man får ett "dåligt" spermogram behöver man först och främst inte bli upprörd och inte att bli panik. Han borde försöka vänta tålmodigt för att besöka läkaren. Specialisten ska analysera resultaten och berätta för mannen vad man ska göra nästa. Det är väldigt viktigt att följa alla dessa rekommendationer och att genomgå en behandling om den utses. Var frisk!

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Spermogram: hur man tar, varför och vad kommer resultatet att berätta

Långvariga ineffektiva försök för ett par att bli gravida ett barn kan indikera problem i reproduktionssystemet eller infertilitet hos någon av partnerna. Att identifiera de äkta orsakerna till makan måste genomgå en fullständig undersökning. Förutom allmänna test kommer en man nödvändigtvis att ordna ett spermogram. Det är viktigt att inte skjuta upp sin passage, styrd av känslor av rädsla eller skam. En man borde veta hur man tar spermogrammet korrekt, så att resultaten blir så exakta som möjligt.

Läs i den här artikeln

Kärnan i analysen och vittnesbörd om det

Spermogram test - en omfattande analys av spermier, som kommer att visa sin kvalitativa och kvantitativa sammansättning, morfologiska egenskaper. Baserat på resultaten av studien kan du bestämma en mans förmåga att befruktas. Alla analyserade indikatorer jämförs med de normativa värdena.

Indikationer för utseende av ett spermogram är vanligtvis förekomsten av problem med uppfattningen. Du kan gå igenom proceduren och för förebyggande, med undantag av möjliga patologier. Spermanalys är en mycket specifik studie av materialinsamlingen. Därför väljer få män att hålla det utan ett specifikt problem.

Grundläggande regler för spermogramleverans

Innan du gör ett spermogram, måste en man vara förberedd. Var noga med att avstå från att ha sex eller onani i 3-5 dagar (men inte mer än 7) innan du tar provet. Under denna tid är det nödvändigt att vägra varmt bad, bad, bastu. Överhettning av kroppen minskar aktiviteten hos spermatozoa och kan snedvrida resultatet. Det är viktigt att undvika fysisk stress och stressiga situationer under beredningen.

Påverka resultatet kan förkylningar och mediciner. Analysens lämplighet kommer att bestämmas av läkaren.

En vecka före studien borde du helt sluta dricka alkohol, inklusive energidrycker.

Leveransalternativ för spermier för analys

Spermogramleverans görs av onani. Materialet samlas i en speciell behållare, som tidigare testats för frånvaro av toxiska effekter på bakteriecellernas aktivitet. Innan du börjar manipulera, måste du tömma blåsan, tvätta genitala och händer noggrant med tvål. Var noga med att skölja väl och torka noggrant.

I sällsynta fall praktiseras insamlingen av material genom en avbruten handling. I det här fallet kan den första delen av spermierna gå vilse. Men det innehåller det maximala antalet spermatozoer. Det resulterande materialet kan ha föroreningar från en kvinnas vagina, vilket kommer att påverka rörligheten hos bakterieceller och därigenom snedvrida de slutliga parametrarna.

Det är inte tillåtet att samla material i kondom. Från kontakt med spermier med gummi och behandlingsämnen, förlorar könscellerna rörlighet efter 15-20 minuter. Det rekommenderas att analysera i laboratoriet. För detta ändamål är ett separat rum med optimal temperatur och ökad komfort utrustad. Om det inte finns någon sådan möjlighet, ska det mottagna materialet levereras inom en timme efter mottagandet. Det är nödvändigt att reglera temperaturregimen (från -20 ° C till + 40 ° C) under transport.

Vad säger resultaten?

Slutsatsen av den genomförda forskningen återspeglar:

 • indikatorer på sperminsyra, dess volym;
 • antal bakterieceller, deras livskraft och rörlighet;
 • morfologiska särdrag (cellstruktur);
 • koncentrationen av leukocyter;
 • viskositet av materialet;
 • färg;
 • kondensationstid;
 • förekomsten av antikroppar.

Dessutom kan utökad analys tilldelas. Under tiden avslöjs nivån av fruktos, zink, karnitin och andra delar i hanfröet.

Slutsatsen ges på en separat blankett inom 2-3 dagar. Standarden visar följande resultat:

Mer än 50% (grupp A och B)

Analysen av spermogrammet kan göras av mannen själv och jämföra hans resultat med normerna. För att tillfredsställa nyfikenhet är det tillräckligt. Men att dra oberoende slutsatser rekommenderas inte. Eventuella avvikelser från de normer kan inte tala om fertilitet och förekomsten av sjukdomar, infektioner och andra faktorer som har en direkt inverkan på prestanda.

Var uppmärksam på koncentrationen av mobila och svaga mobilspermatozoer, andelen könsceller i rätt form, närvaron av leukocyter. Om höga index uppnås kan du sluta på ett spermogram. Annars kostar det 1-2 gånger för att upprepa studien med ett intervall på minst en vecka.

För att förstå, ett bra spermogram eller inte, bara en expert kan. Vid hans slutsats kommer han att diagnostiseras och förskrivas behandling om det behövs. Ibland utförs ytterligare studier för att bestämma den exakta orsaken till reproduktionssvikt, vilket ledde till infertilitet hos män.

Åtgärder för att förbättra kvaliteten på spermierna

Indikatorerna spermogramma påverkar först och främst människornas livsstil och redan i andra, närvaron av samtidiga sjukdomar. Och om den senare faktorn inte kan ändras utan hjälp av specialister är det möjligt att självständigt öka aktiviteten hos spermatozoa:

 • överge dåliga vanor (rökning, alkohol, inklusive öl);
 • börja leva en aktiv livsstil (om det inte är möjligt kan du göra övningar, försöka vara utomhus, gå och gå mer);
 • Introducera en rationell kost i kosten (öka antalet grönsaker, frukter och spannmål, om möjligt ge upp feta livsmedel);
 • Minska tiden som sitter vid datorn;
 • för att minska nivån av skadlig strålning på reproduktionsorganen (mindre att ha en mobiltelefon i byxfickan);
 • undvik stressiga situationer
 • att inte bära underkläder tillverkade av syntetiska tyger, vägra tillfälligt från att besöka bastu, badtunnor, eftersom de orsakar en ökning i temperatur i underlivet, som negativt påverkar den manliga fröet.

Dessa rekommendationer kan inte alltid bidra till att förbättra kvaliteten på spermierna. Vissa patologier kräver obligatorisk behandling. Det är värt att komma ihåg att alla ansträngningar som gjorts kommer att belönas med utseendet på den efterlängtade barnen.

Spermogram: norm och transkript

Analysen av spermogrammet är en analys som andrologen föreskriver riktningen. Om du fått ett hänskjutande och du är intresserad av spermogram är forumet om människors hälsa osannolikt att vara användbart. Spermobilitet, antalet spermatozoer och andra indikatorer är medicinska egenskaper. Ska jag förlita mig på inlägget av medlemmarna i forumet om hälsa? Dedikerat till hur spermogram överlämnas kan forumet vara användbart vid val av laboratorium och klinik för människors hälsa - innan du börjar analysera läs recensioner om den valda honungen. institution.

Om vilka indikatorer som ska innehålla ett spermogram (normen för en frisk man), läs vidare.

Varför tar de semenanalys?

Genom resultat spermogrammy är det möjligt att uppskatta en status för människans hälsa, för att avslöja en prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att ha en baby länge, men för tillfället kommer orsakerna att hjälpa dig att ta reda på analysen av ejakulatet på antalet spermier och andra indikatorer. Infertilitet resultat spermogramma hjälper läkaren att ordinera effektiv behandling.

Spermogram: leveransregler

På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen), bör spermogramleverans göras av onanering, inte genom avbruten samlag eller på annat sätt. För att klara analysen av spermier, utrustade de i laboratoriet ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att underlätta analysen av ejakulatet finns det tidskrifter för erotisk innehåll i rummet.

Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

 • Drick inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;
 • inte ha sex
 • Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

Re-spermogrammy förutsätter samma regler.

För att korrekt utvärdera resultaten av spermogrammet är det nödvändigt att skicka det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa doktorn att spermogrammet är dåligt, förtvivla inte. I en andra analys kan spermier ha andra egenskaper. Förändringen av dessa egenskaper kan generellt påverka tolkningen av avkodningen av spermogrammet.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktum är att det fanns en utlösning i blåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet kan du klara urinprovet, kanske var spermatozoa kvar i den.

Spermogramanalys: medicinska termer

Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

 • azoospermi - ingen spermatozoa finns i ejakulatet;
 • akinozoospermia - spermier är helt immobila;
 • antisperm antikroppar (ACAT eller ASA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa;
 • asthenozooospermia - otillräckligt rörliga spermatozoa (kategori A

Vi båda började försöker bli gravid ett barn, och de problem som började med dem. Det är inte så, det är inte på det sättet, beskonchnye utredningar, undersökningar, min man är ganska ingen libido, enligt min mening, nej, kommit till slutsatsen att han behövde schmartprost - i allmänhet, i stället för det lyckliga paret är nu känner att vi har ett par personer med funktionsnedsättning med ett gäng ärftliga och förvärvade sjukdomar. Varför alla barn föds skadedjur och så lätt, och vi har med normal inkomst, inga dåliga vanor - så svårt.

Hur korrekt att dechiffrera spermogrammu

Minska reproduktionskapaciteten hos den manliga befolkningen - ett problem som inte sugits från fingret av medicinska personer, försöker "skära" pengar på blygsamma patienter. Nej, det är helt rättvist. Därför en artikel om hur man korrekt läser ett spermogram, dvs. kvantitativ och kvalitativ analys av ejakulatet (det vill säga spermier) kommer, som de säger, "i venen".

Hur man tar spermogram?

Förberedelse för leverans av spermogram

Spermogram leverans

Själva proceduren att "skaffa brandfriktion", jag, med ditt tillstånd, kommer jag inte att beskriva. Jag kommer bara att observera att ejakulatet samlas i ett sterilt plastprovsrör och transporteras till platsen för studien, d.v.s. i laboratoriet i byxan eller i handen (det är nödvändigt att behålla kroppstemperaturen).

Sperma - är inte något permanent: dess sammansättning beror på olika faktorer, såsom: funktionell och psyko-emotionell tillstånd av kroppen, kost, läkemedel. I detta avseende är en analys långt ifrån en indikator. Och om i ditt spermogram "det finns inget liv", då är detta inte en ursäkt för att färga huvudet med aska, tk. Det är nödvändigt att göra minst ett "kontrollskott" i provröret. Vanligtvis ges 10 dagar för att ladda batterierna.

Hur man avkänner spermogram

Volym av ejakulat

En annan nyans: det är mycket viktigt att montera allt ejakulat i provröret, speciellt den första delen av det, vilket är den rikaste i spermatozoa. Om detta inte fungerade, göm inte ditt misslyckande från läkaren.

Likriktningstid

Här spelar bestämmande roll av viskositeten hos ejakulatet. Spridningsintervallet ligger mellan 10 och 40 minuter. Om mer - då finns det problem med prostatakörteln.

I händelse av färg är det inte nödvändigt att störa särskilt: denna indikator är för vagt tolkad. I detta sammanhang får han inte en så viktig diagnostisk roll. Det är snarare en hyllning till tradition. Det enda värt att uppmärksamma är den rosa skuggan av ejakulatet, vilket signalerar närvaron av röda blodkroppar i den.

surhet

För sperma är normal en svagt alkalisk reaktion, när pH är mellan 7,2-7,4. PH-värdet bidrar till att bestämma förekomsten och lokaliseringen av inflammatoriska foci i reproduktionssystemet. Ett förhöjt pH indikerar inflammation i prostatakörteln och seminala vesiklar och en sänkning (upp till 6,5) - om blockering av excretionskanalerna hos sistnämnda.

Antal spermier

Det definieras i 1 ml ejakulat. Räkningen här går till miljoner. Normen är 20-60 miljoner i 1 ml ejakulat. Förresten kan låg koncentration av spermatozoa kompenseras av ökad motorisk aktivitet.

Spermiogramparametrar: norm och patologi

Spermobilitet

Till spermier kunde anses normala, måste den uppfylla ett av två villkor: ett antal linjär-motila spermatozoa (A + B) bör vara 50% eller spermier av A måste vara 25%.

Spermagglyutinatsiya

I det viskösa, inkompatibla ejakulatet kan fenomenet spermatozoalimning förekomma-agglutination. Det är uppenbart att det är svårt att prata om möjligheten till befruktning, om spermierna limmade ihop. Detta observeras, till exempel med kronisk prostatit eller inflammation av sämsta vesiklar - vesiklar. I normal sperma bör agglutination inte vara.

Förekomsten av antisperm antikroppar

Med vissa immunförsvar i kroppen kan utvecklingen av antikroppar mot sina egna spermatozoer börja, vilket i kombination med dem hindrar deras framsteg i ägget. Således kan närvaron av sådana antikroppar förklara infertiliteten hos hanen.

Mikroskopi av ejakulat

Vad kan ses under ett mikroskop i normal sperma? Amyloid-kroppar, spermatogena epitelceller, lecitindroppar och ett minimum av leukocyter (0-3). Om de vita blodkropparna är större än detta värde, plus slem finns i ejakulatet, är detta en markör för närvaron av en inflammatorisk process. Erytrocyter i ejakulat bör inte vara.

Onormala spermier

Man bör inte tro att alla manliga spermatozoa är "stiliga", allt som för val. Det här är inte så: bland dem kan du hitta många "tadpoles" med olika defekter. Till exempel med ett krökt huvud, eller till och med utan ett huvud. Det finns spermier med två svansar. Det finns inget dödligt här, i någon människas semestra finns sådana "freaks". Frågan är i deras nummer. Andelen onormala spermatozoer bör inte överstiga 50% av deras totala antal.

Resultat spermogrammy - diagnos av en läkare

 • Normozoospermia - ejaculate "med heder" motstod alla tester.
 • Oligozoospermia - spermatozoa är få - mindre än 20 miljoner i 1 ml.
 • Teratozoospermia - ett stort antal spermatozoa med ett onormalt huvud och svans (mer än 50%).
 • Astenozoospermi - låg rörlighet under normal form och spermieantal (under dessa två faktorer, som jag skrev lite tidigare i kapitlet "Mobility sprematozoidov").
 • Oligoastenoteratozoospermi är en kombination av de tre ovan nämnda abnormiteterna.
 • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermier i ejakulatet.
 • Aspermi är den fullständiga frånvaron av spermier.

Och till sist konstaterar jag än en gång att för att överlämna ejakulatet - inte ett fält att korsa. Kvaliteten på spermier beror till stor del på individens livsstil. Rökning och speciellt alkohol är skadliga för henne. Detsamma kan sägas om ett antal droger, till exempel vissa antidepressiva medel, lugnande medel, antihypertensiva läkemedel (i synnerhet - klonidin), neuroleptika.

Spermogram: Förberedelse, avkodning, indikatorer och avvikelser

Spermogram är en visuell, mikroskopisk och fysikalisk-kemisk studie av ejakulära män av reproduktiv ålder. Det gör att du objektivt kan bedöma kvaliteten och kvantiteten av partikelvätska och dess beståndsdelar. Resultaten gör det möjligt för oss att sluta inte bara om förmågan att gödsla, men ger också en komplett bild av en mans sexuella hälsa.

När spermogrammen utvärderar följande parametrar:

 • morfologiska egenskaper
 • antal och rörlighet av spermatozoa
 • viskositetsgrad;
 • närvaro, antal och typ av leukocyter;
 • kondensationstid;
 • Förekomsten och utseendet av ofullkomliga celler;
 • färg och volym av spermier;
 • pH-nivå.

Vid behov utförs en analys av biokemi.

Spermogram är en djup komplex studie, där möjliga patologier i reproduktionssystemet, inflammatoriska processer och infektionssjukdomar kan identifieras.

Viktigt! Proceduren för att ta provet är absolut säkert. Men det är den här studien som kommer att bidra till att upptäcka sjukdomen i början. Med tiden startade behandlingen en garanti för full återhämtning.

Indikationer för spermogram

Forskning utser i sådana fall:

 • i avsaknad av begrepp med regelbunden sexuell aktivitet under hela året
 • undersökning av en man i planeringen av graviditeten
 • med sjukdomar som leder till infertilitet (inflammation av testiklarna, könsorganskador, varicocele, hormonella störningar);
 • vid undersökning och förebyggande undersökning
 • inom ramen för programmet för artificiell insemination eller IVF;
 • kontroll under behandlingen.

Begränsningar och kontraindikationer

Studien utförs inte:

 • efter stress eller tungt fysiskt arbete
 • om de senaste två månaderna steg en mans feber till 38-39 grader;
 • efter en prostata-massage
 • efter att ha tagit antibiotika de senaste tre månaderna
 • med uretrit, orchitis, cystit och prostatit;
 • strax efter samlag
 • med förhöjning av kroniska patologier;
 • efter ett bad och varma bad;
 • med ARI;
 • efter att ha tagit medicin eller alkohol

Förberedelse för studien och förfarandet

Endast om vissa träningsförhållanden är uppfyllda kan du få de mest exakta resultaten.

Innan testet genomförs bör följande rekommendationer följas:

 • sexuell avhållsamhet från två dagar till en vecka. Detta inkluderar onani. Under denna tid kommer kroppen att utveckla tillräckligt med spermier för att få de mest exakta indikatorerna;
 • När det finns symtom på en virussjukdom eller en förkylning, bör du skjuta upp analysens leverans.
 • åtminstone i en månad att vägra att röka, dricka alkohol, droger och droger;
 • undvik mental och fysisk stress
 • vägra att besöka bastun eller bad.

Sperma för analys erhålls genom onani. För att samla materialet, använd en speciell medicinsk kondom eller en steril behållare. I fall där det är omöjligt att få spermier fysiologiskt, görs detta med hjälp av verktyg.

Viktigt! Om materialet samlas in hemma, levereras det till laboratoriet senast en timme efter insamling. I det här fallet bör det ligga i en miljö nära kroppstemperaturen.

Normala spermier räknas

Spermogramstyperna fördelas beroende på volymen av forskning:

 1. grundläggande. Utförs enligt WHO-standarder, inklusive alla viktiga indikatorer.
 2. MAR-testet. Bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, vilket förstör spermatozoa.
 3. Morfologisk analys, eller spermogram enligt Kruger.

Utökat spermogram - alla tre arter tillsammans. Tilldela om avvikelser upptäcktes under baslinjeundersökningen.

I vissa fall föreskrivs också en biokemisk analys av spermier.

Fas-kontrastmikroskopi och speciella färgämnen-hematoxylin används för att utvärdera funktionen och strukturen hos spermatozoa.

WHO kriterier

Indikatorer definieras av WHO och inkluderar:

 • volymen ejakulera mer än 2 ml;
 • Omedelbart efter att ha erhållit sæden är viskös;
 • efter högst en halvtimme sker likriktning;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm;
 • vätskan har en vitgrå färg;
 • specifik lukt;
 • PH 7,2 - 8,0;
 • sperma molnigt, men det finns ingen slim i den.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Vid en mikroskopisk undersökning bestämma sådana indikatorer:

 • i 1 ml sperma bör innehålla 20 ml spermatozoa;
 • mobil bör vara minst 25%
 • ingen limning och stora kluster bör observeras
 • fasta spermier bör vara mindre än hälften;
 • leukocyter - högst 1 miljon;
 • Mer än 50% av alla celler ska vara normal sperma;
 • mer än 30% borde vara spermatozoa med en normal struktur av huvudet;
 • i ejakulat bör inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av studien utvärderas av en specialist, med beaktande av andra kliniska data. Varje patient har dock rätt att självständigt jämföra indikatorerna med den rekommenderade WHO-standarden.

 1. Den optimala perioden av abstinens är 2-7 dagar. Idealiskt, 4 dagar. Vid inlämning av materialet rekommenderas samma avstängningsperiod, liksom före det första förfarandet.
 2. Normal volym spermier är från 2 till 5 ml.
 3. Normalt bör ejakulatets färg vara vitgrå.
 4. Syrhetsindexet bör överstiga 7,2.
 5. Ejakulera i norm bör likna i en timme.
 6. Med normal viskositet bör filamentets längd vid separation från pipetten inte överstiga 2 cm.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier.
 8. Det totala antalet spermatozoer ska vara 40 miljoner.
 9. Antalet strukturellt normala spermatozoa bör vara från 40 till 60% av alla celler.
 10. Ejakulat bör innehålla minst 50% levande sperma.
 11. Agglutination i spermogram ska vara frånvarande.
 12. Ejakulatet ska innehålla högst 1 miljon leukocyter.
 13. Erytrocyter bör inte bestämmas.
 14. Små mängder kan innehålla slem.

OBS! Det finns inte en indikator som fullständigt bekräftar absolut infertilitet, eller tvärtom den perfekta hälsan hos en man. Analysen av indikatorer kan endast utföras av en kvalificerad specialist, med tanke på många andra faktorer.

Eventuella kränkningar och orsaker

Efter analysen kan det finnas avvikelser i spermiernas sammansättning, liksom förändringar i utseende, färg och lukt.

Brott kan tyda på förekomst av vissa problem i människokroppen:

 • oligospermi- detta är när volymen ejakulat är mindre än 2 ml. Denna sjukdom kan orsakas av otillräcklig aktivitet hos de tillkommande könsorganen, prostata, retrograd ejakulation, nedsatt passabilitet hos könsorganet, kort avhållande tid och otillräcklig utveckling av sexuella egenskaper.
 • Gulaktig nyans av sperma kan vara ett tecken på gulsot.
 • Minskning eller ökning av surhet är ett symptom på inflammation i de partiella vesiklarna eller prostata.
 • Viskös ejakulering komplicerar rörelsen av spermatozoa och fördröjer dem i slidan, vilket drastiskt minskar sannolikheten för befruktning. Orsakerna till långsam flytning - bristen på enzymer eller inflammation i tillbehörsgenitalkörtlarna.
 • Polizoospermiya - En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner. Orsaken till avvikelsen kan vara endokrina störningar, effekten av strålning och toxiner, immunpatologi, nedsatt blodcirkulation av könsorganen, inflammation.
 • astenozoospermi - En kraftig begränsning av spermierotiliteten. Skälen är desamma som i föregående stycke.
 • Nekrospermiya - Närvaron av död spermier i spermierna. Det uppstår på grund av infektionssjukdomar, stress eller påverkan av toxiner.
 • Förhöjda vita blodkroppar peka på inflammatoriska processer i könsorganen (uretrit, prostatit, vesikulit, orchitis, etc.).
 • oligozoospermia- En kraftig minskning av antalet spermier i ejakulatet.
 • teratospermia - lågt antal spermatozoer med normal struktur.

Skälen till att minska antalet spermier

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • sjukdomar i det genitourära systemet (kryptorchidism, varicocele, könsorganskada, prostatit, orchitis);
 • långvarig exponering för höga temperaturer;
 • endokrina störningar;
 • feber;
 • genetiska störningar;
 • verkan av toxiner.

Orsakerna till minskad rörlighet hos spermatozoa

Huvudfaktorerna för lågspermobilitet:

 • antibiotikabehandling;
 • klädd underkläder
 • joniserande strålning och elektromagnetiska vågor;
 • alkoholism och rökning
 • stillasittande arbete;
 • bERIBERI;
 • frekvent användning av smörjmedel;
 • stress.

Sätt att förbättra spermogrammet

Genomförandet av vissa rekommendationer kan avsevärt förbättra kvaliteten på spermogrammet.

 1. Undvik överhettning.
 2. Ta mediciner som föreskrivs av en läkare för att förbättra spermogrammet.
 3. Eliminera rökning, ta alkohol och medicin.
 4. Behandla endokrina och urologiska sjukdomar i tid.
 5. Observera dagens regim.
 6. Följ principerna om hälsosam kost.
 7. Gör övning, som inkluderar övningar för bäckens golv och buken.
 8. Ge ett regelbundet sexliv.

För att förbättra ejaculatets kvalitet kan läkaren ordinera biologiska tillskott som innehåller vitaminer och aminosyror, inklusive karnitin. Tillsatser används aktivt för att förbereda IVF och för behandling av svår oligoasthenozoospermi.

Spermogram är en nödvändig studie för att fastställa en noggrann diagnos och orsaken till sjukdomen.

Radevich Igor Tadeushevich, en sexuellt patologisk andrologist av 1: a kategorin

1,554 totalt antal visningar, 4 visningar idag