Huvud
Behandling

Inflammation av prostata: vad är det?

Prostata - vad är det och hur man skyddar dig mot sjukdomen hos detta organ?

Ju snarare förebyggande åtgärder börjar, desto mindre sannolikt kommer den här kroppen att ge några problem i framtiden.

Vad är prostata och var ligger den

Prostatan är ett runda organ på storleken av en valnöt. Prostata plats hos män - mellan anus och botten av penis. För manlig hälsa är det här orgelet så viktigt att det ibland kallas den andra hjärtat av en man. Naturligtvis, och i händelse av problem med honom, kan du leva länge, stödja dig själv med mediciner, men det är mycket bättre om du kan behålla prostatahälsan i många år. Med några problem med denna del är behandlingen lång och svår.

Urinröret passerar genom prostata, och dess roll är att öppna den och stänga den, medan urinen kan gå ut eller stanna inuti. Med sjukdomen, uppmanar öka, kan urinering vara nedsatt. En person börjar besöka toaletten oftare än tidigare.

Bredvid prostata körteln är ändtarmen. Med inflammation i prostata ges smärta ibland till detta område, vilket liknar smärta i hemorrojder. Järn genom spermatkabeln förbinder också med testiklarna och pungen, och vid brott i något organ påverkar sjukdomen en annan. Till exempel, med prostatit smärta ges ofta till pungen.

Prostata är ansvarig för ejakulatet - den flytande delen av spermierna, under sexuell handling utlöser den en produkt som kallas en flytande hemlighet. Effekten av utlösning, som känslan av njutning från samlag, är mycket lägre för eventuella sjukdomar i prostata. Orgasm blir mindre uttalad, reproduktiv funktion minskas. Med inflammation som började i körteln, börjar ett ämne som liknar pus att utvecklas, vilket har en skadlig effekt på spermier.

Prostata hos män omger nerv plexus, och i fallet av inflammatorisk smärta kan reagera på olika områden - i pungen, korsbenet, nedre delen av ryggen, urinröret, i nedre delen av magen. I det här fallet är det inte alltid möjligt att fastställa orsakerna korrekt.

Ibland är överträdelser i prostata vanliga, vilket minskar effektiviteten, sexuell lust, vilket orsakar snabb trötthet och obehaglig trötthet. Om du inte konsulterar en läkare länge, väntar de flesta männen på det här villkoret och tar det för givet. Symtom är så påminnande om det normala tillståndet hos en person i sin ålder, vilket inte orsakar mycket ångest. Att övertyga en person att han är sjuk är endast möjlig om man ska genomföra en försöksbehandling, vars resultat kommer att vara uppenbart och förbättra tillståndet. Med tiden startade behandlingen kan bokstavligen om några dagar återställa alla nödvändiga funktioner i en stor volym.

Det bör förstås att prostata är ett organ som är mycket mottagligt för olika sjukdomar. För att bevara den manliga kraften är det nödvändigt att vänja sig för att ta hand om prostatakörteln, leda en korrekt livsstil och regelbundet genomföra sjukdomsförebyggande.

Vad är prostatit?

Den vanligaste bland män med urologisk sjukdom är prostatit eller inflammation i prostata. Faktorer som är brett spridda leder till dess utveckling.

Enligt forskningen har inte alla män äldre än medelålders en hälsosam prostata. Kronisk prostatit är närvarande i ungefär en tiondel av den manliga befolkningen.

Karaktäristiska för denna sjukdomssymtom finns i ett stort antal människor, men ofta kan de också indikera förekomst av andra sjukdomar. Till exempel kan dessa vara sprickor i rektum, uretrit, prostata adenom etc.

Varför kan det vara problem med prostata?

För orsakerna till inflammation är prostatit uppdelad i två grupper.

Den första av dessa innefattar prostatit av infektiös natur. De orsakas av bakterier, svampsjukdomar, virus.

I den andra gruppen kan prostatit kombinerad stillastående typ, de kan orsakas av en stillastående hemlighet i prostatakörteln, liksom blod som fyller venerna i denna kropp. Oftast observeras denna symptomatologi hos de män som har ett oregelbundet sexuellt liv.

Stagnation kan också inträffa när en person spenderar mycket tid i sittande läge, men små rörelser. Protokoll kan hamras på grund av att underkläderna är för snäva eller från långvarigt missbruk av alkohol.

Till utvecklingen av sjukdomen kan följande faktorer föreligga:

 • nedsatt immunitet, minskad kroppsskyddsfunktion;
 • problem med hormonell karaktär
 • en obehandlad infektion - mikroorganismer tränger in i körteln, vilket är orsaken till inflammation.

Prostata hos män kan bli inflammerad på grund av nervös överbelastning, frekventa sjukdomar, på grund av kronisk stress, på grund av alkohol och tobaksmissbruk. Dessa faktorer kan underlätta penetrationen av prostatainfektion, ofta bidrar de till försämringen av blodtillförseln till det lilla bäckens organ, stagnation av vätskor, vilket senare kan utveckla inflammation.

Hur utvecklas prostatit?

Generellt är utvecklingen av denna sjukdom en kronisk form och är nästan inte manifesterad eller orsakar inte oro.

Ibland känner en person inte mycket stark smärta, obehag i perineum, smärta kan ges till rektum, sakrum, könsorgan. Från tid till annan kan du observera tecken som svårigheter, ofta smärtsam urinering, urladdning ur urinröret.

Många män på detta stadium uppmärksammar inte de signaler som kroppen ger. Detta är fel, i många fall sprider prostatit genom urinvägarna, vilket i framtiden kan orsaka en början cystit eller pyelonefrit.

Frekventa komplikationer av sjukdomen, såsom inflammation i de partiella vesiklarna (vesikulit), inflammation av epididymis (orchoepidymit). I de allvarligaste fallen kan detta leda till infertilitet. Inflammationer kan orsaka cancer eller prostata adenom.

Med utvecklingen av prostatit börjar problem med erektion mycket snabbt. Detta beror på det faktum att nerverna som är ansvariga för denna funktion är inblandade i den inflammatoriska processen, som går genom prostatakörteln.

Diagnos av prostatit och behandling

Om det finns tecken på sjukdom, starta inte det, kontakta omedelbart andrologen, urologen. Det kommer att ta en primär undersökning, det inkluderar test för förekomsten av sexuella infektioner, ultraljud, rektal undersökning av prostata. Denna undersökning innehåller mycket information som behövs för att klargöra nyanserna av sjukdomen.

När du känner körteln genom anusen kommer läkaren att kunna ta reda på vad som händer med henne och få ett hemligt test. Innan behandlingen startas, genomförs en bakteriologisk odling av prostata-härledd substans i laboratoriet. På detta sätt bestäms mikrofonens känslighet för antibakteriella läkemedel. Utan detta kommer det inte att vara möjligt att tillhandahålla effektiv behandling, och i stället för att bli av med sjukdomen kan en person förvärra sin kurs.

Intaget av läkemedel mot inflammation i prostata kompletteras med en speciell terapeutisk massage. Med hjälp är det oftast möjligt att normalisera stillastående fenomen, förbättra blodflödet. Slutligen kan läkaren bara hjälpa till med att få sjukdomen till åldringsstadiet. Det ser ut som en brist på manifestationer av sjukdomen i 2-3 år. Då är det nödvändigt att genomföra behandlingen igen.

Prophylax av sjukdomar i prostata

Vilken sjukdom som helst är lättare att förebygga än att göra efter behandling. Observera enkla regler, du kan skydda dig från utseende av prostatit. Underkläder ha på sig fri klippning - inget tätt, begränsande rörelse. Detta är mer hygieniskt och stör inte normalt blodflöde.

Det är nödvändigt att undvika hypotermi, men för att värma problemet är området inte värt det. Var uppmärksam på sexuellt liv, det borde vara regelbundet men utan överskott. Det är nödvändigt att undvika vibrationer, perineal skador, som ofta är fallet med långa resor på en cykel.

prostata

Prostatakörteln är ett hjälporgan av genitourinary system, som finns i nästan alla män av däggdjur, inklusive människor.

Järnet spelar den viktigaste rollen i en mans kropp. Hon är ansvarig för förekomsten av sekundära sexuella egenskaper, bestämmer kvaliteten på spermier, reglerar urineringsprocessen, manlig libido och förmågan att begå sexuella handlingar.

Foto 1: Tyvärr tänker män sällan på prostatens hälsa. Och detta händer tills kroppen börjar fungera. Källa: flickr (röd säger).

Vad är prostata

Normalt liknar prostata form och storlek på en vanlig kastanj eller valnöt. Dess vikt når 20 gram och dimensionerna är ca 2 cm i tjocklek och 3 cm i längd och bredd. En viss avvikelse från dessa värden är givetvis tillåtet.

Orgeln ligger i bäckens främre region, direkt mellan manens rektum och hans urinblåsa. Dess främre del ligger an mot benet. Liknande plats för prostata tillåter det att utföras undersökning genom palpation direkt genom ändtarmen. Dessutom finns i prostatan 30-50 av de finaste sockerarterna som bildar excretionskanalerna. Utanför omger organet skiktet av bindväv, och inuti det passerar urinröret och de halvledande kanalerna.

Detta är viktigt! För profylax kan vanlig prostatamassage vara mycket användbar (det är möjligt att utföra upprepad rytmisk sammandragning av anus eller direkt exponering genom ändtarmen).

Struktur av prostata

I medicin är prostata uppdelad i tre delar - höger, vänster och mitten, vilket är ett slags isthmus mellan de två första. Organet består i huvudsak av två typer av vävnad:

Prostens hemlighet syntetiseras i cellerna i körtelvävnaden, i acini - små lobuler, omgivna av glatta muskler. Det var Muskulaturen reglerar passage av sekretioner längs kanalen, och vid störningar i körtelns funktion - orsakar stagnation av vätska och inflammation.

Nutrition av prostata sker genom ett nätverk av blodkärl som dräner från den stora bukaderien. Arbetsorganets kontraktile funktion utförs av en komplex neuromuskulär struktur.

Vad är prostata ansvarig för?

Prostatens huvudfunktion är utvecklingen av en speciell hemlighet (ejaculat), vilket är ett idealiskt näringsmedium för miljontals spermier, vilket ger dem den nödvändiga rörligheten. Detta beror på närvaron av specifika enzymer i vätskan som kan späda spermierna. För en hälsosam organism är utsöndringshastigheten 1-2 ml per dag.

En annan funktion hos orgeln kan övervägas justering av urinprocessen. Prostata är ansvarig för det faktum att urinen inte sticker ut spontant.

Grundfunktionerna i prostata

Prostatakörteln kan med rätta betraktas som en av de viktigaste organen i någon mans kropp. Dess fysiologiska funktioner är ganska komplexa och många, och alla misslyckande i arbetet med prostata kan vara fyllda med de allvarligaste konsekvenserna.

Foto 2: För att förhindra utvecklingen av prostata sjukdomar måste män regelbundet ta preventiv mottagning från en urolog. Källa: Flickr (Eugene Evehealth).

Sekretorisk funktion

Hemligheten som produceras av prostatakörteln spelar en avgörande roll för att bevara genitalfunktionen manlig kropp. Den slemhinniga fraktionen är en av komponenterna i den primära vätskan, vilket ger spermierna den nödvändiga rörligheten och vitaliteten.

Den kemiska sammansättningen av prostatahemligheten kan tillskrivas svagt alkaliska föreningar. I sammansättningen hittar du ett dussin olika mineraler och spårämnen. Här finns fosfor, zink, natrium, olika organiska syror, fetter och enzymer.

I en frisk man sker syntesen av utsöndring kontinuerligt, men utsöndringen av vätska uppträder endast under utlösningen. Om prostatas hälsa inte är okej kan kroppen inte fungera ordentligt - Spermier kan vara alltför täta eller flytande och spermatozoa - inaktiva. I de mest försummade fallen kan detta hota en man med full infertilitet.

Motorfunktion

Körtelns motorfunktion realiseras på två sätt:

 1. Hemlig utsöndring med ejakulation. För detta svarar de smidiga musklerna som omger kroppens acini.
 2. Arbetet med en ofrivillig sfinkter av blåsan. Denna roll tas av glatta muskelfibrer i prostata kapseln och i den prostatiska delen av urinröret.

Barriärfunktion

Prostata kan betraktas som en typ av "kontrollpunkt", som skiljer två fundamentalt olika fysiologiska processer: urinering och utlösning. Prostatisk muskelvävnad fungerar som en sfinkter, vilket förhindrar att fröet från den manliga vätskan kommer in i urinblåsan. Å andra sidan håller organet urinen och säkerställer utflödet vid en viss tidpunkt.

En annan viktig egenskap hos prostata - skydd av det manliga reproduktionssystemet mot infektioner. Järn förhindrar spridningen av patogener från urinväggen till övre urinvägarna.

Relaterade artiklar

Vad är prostata fibros (skleros), vad är dess symptom och sätt att behandla?

Man tror att prostata fibros är den logiska slutsatsen av vävnadens kroniska inflammatoriska process, när den funktionella vävnaden gradvis ersätts av en bindväv. Sjukdomen har fyra steg. Den sista sklerotiska scenen i sjukdomsbanan är irreversibel, och endast organresektion kan hjälpa till här.

Inflammation av prostata: symtom och behandling

Närvaron av ett virus- eller bakteriemedel är en viktig faktor vid utvecklingen av inflammation i prostata. Men provar ofta sjukdomen: fysisk inaktivitet, brist på fullt sexuellt liv, trauma, inflammatoriska processer i genitourinary system och försvagad immunitet.

Hur man gör en prostata massage hemma?

Prostasmassage är en effektiv metod för att eliminera stillastående fenomen i prostatakörteln. Det är att föredra att utföra sådan massage i en medicinsk institution, men det är ganska acceptabelt att göra det hemma, med noga studerat tekniken: från förberedelse till resultat, så att förfarandet är effektivt och säkert.

Behandling av prostatacyst

Prostatacysten kan hotas av brott, bildandet av en purulent process i prostatakörteln och deformationen av dess vävnad. I försummade fall kan det leda till infertilitet och impotens.

Orsaker och behandling av förstorad prostata

Hyperplasi i prostatakörteln är en sjukdom som drabbar 50% av männen vid femtioårsåldern. Hur känner man igen sjukdomsuppkomsten och börjar behandlingen i tid, för att inte förlora sexuell och reproduktiv funktion och undvika problem med urinering? Det finns ett antal tecken som indikerar förekomst av prostataproblem, vilket under inga omständigheter inte kan ignoreras.

Den normala storleken på prostatakörteln efter ålder

Den första indikatorn på en överträdelse av prostatakörtelns funktion är en förändring i storlek. Reguljära undersökning, ultraljud, gör det möjligt att få mer exakta uppgifter i tid för att diagnostisera problemet, starta behandlingen, för att undvika obehagliga konsekvenser, livshotande komplikationer.

Allt om sjukdomar i prostata

Sjukdomar i prostata kan delas in i två grupper: inflammatoriska sjukdomar och sjukdomar associerade med tumörbildning. Symtom på alla sjukdomar i prostatakörteln liknar varandra, så de är svåra att diagnostisera. Samtidigt beror effektiviteten av behandlingen på det aktuella upptäckandet av problemet.

Prostata massage för behandling och förebyggande av prostata sjukdomar

Prostatamassage är ett nödvändigt förfarande för både behandling och förebyggande av manliga sjukdomar. Med hjälp kan du inte bara förbättra blodcirkulationen i prostatakörteln, släppa den från patogena bakterier, utan också förbättra kraften kraftigt.

Har kvinnor prostata och var ligger den

Runt denna kropp är mycket kontrovers, eftersom dess funktion inte är helt förstådd. Ofta är forskare överens om att kroppen exklusivt är rudimentär i naturen och utför inte några viktiga funktioner för kroppen. Men som den manliga prostata kan Skinas körtel också bli inflammerad och orsaka den så kallade skinhead - kvinnlig prostatit.

Effekter av prostataavlägsnande för hanehälsan

Avlägsnande av prostata (prostatektomi, resektion av prostata) är en operation som används i de mest extrema fallen. Det har strikta indikationer och kan leda till ett antal komplikationer. Ibland är resektion av prostata den bästa behandlingsmetoden.

Prostatsekretionsanalys: procedurförfarandet, tolkningen av resultaten, normerna och avvikelserna

Tyvärr är prostatakörteln ett extremt sårbart organ som är mottagligt för många sjukdomar. Använda sekretionen av prostata kan identifiera orsakerna till dessa sjukdomar.

Var i den manliga kroppen är prostata: anatomiska foton och videor

Så länge funktionerna som utförs av prostata är okej, tänker mannen inte på var det här orgelet är beläget och hur det fungerar.

Förfarandet för att analysera utsöndringen av prostata

För att göra slutsatser om tillståndet hos prostatakörteln, för att bekräfta eller utesluta förekomsten av patologi, gör en analys av prostatahemligheten. Indikationer för analysen är patientens klagomål, behovet av att övervaka effekten av behandlingen, övervakningen av mikroflorans tillstånd.

Prostatamassage: fördelarna och nackdelarna

Den terapeutiska effekten på prostatakörteln är den mest tillgängliga metoden för behandling och förebyggande av manliga sjukdomar. Dess fördel ligger i att öka kroppens mottaglighet mot läkemedel, minska ödem, minska smärta. Men i vissa fall kan massage vara mycket skadligt.

När och varför prostata massage är klar: indikationer och fördelar med förfarandet

Prostata Massage främjar en snabb återhämtning och restaurering av sexuell funktion, hjälper till att återställa muskeltonus i kroppen, vilket avsevärt ökar styrkan och förlänger samlag. Denna procedur har en hög terapeutisk och helande effekt och ligger till grund för diagnosen.

Misstankar för smärta i prostata: Vad ska man göra om det upptäcks och vad man ska göra nästa

Smärta, orsakerna till vilka är associerade med prostata, kan lätt tas för tecken på andra sjukdomar. Och, efter att ha riktat behandling i andra riktningen, är det möjligt att förvärra situationen ännu mer. Därför kräver eventuella smärtsamma känslor i bäckenet noggrann undersökning.

Dechiffrera resultaten av prostata-ultraljud

Ultraljudsundersökning möjliggör differentiell diagnos av olika patologiska tillstånd i prostatakörteln. Studien är säker och smärtfri, i sig är den inte en diagnos, men beskriver bara patologin, som hjälper till att identifiera avvikelser.

Massage prostatakörteln med ditt finger ensam hemma (videoinstruktion)

På grund av mekanisk påkänning, är järn frisätts från stillastående sekret, patogener och toxiska metaboliska produkter av bakterier som fungerar som förebyggande av prostatasjukdomar och bra metod för komplex behandling.

Övning för att träna prostata

Som en följd av träningsgymnastik mot prostatit kommer bäckensmusklerna snabbt att komma in, de metaboliska processerna accelererar och blodcirkulationen förbättras. Således förebyggandet av utseendet eller minskningen av befintlig inflammation i prostata och ökningen av körtelns storlek.

Vad är prostatahypertrofi och hur manifesterar den sig själv

Hypertrofi i prostatakörteln är en obehaglig men härdbar sjukdom. I modern medicinsk praxis är sjukdomen lätt behandlig, men orsakerna till den patologiska proliferationen av celler är inte fullständigt förstådda.

Tekniken för att utföra en extern massage i prostata

Den främsta fördelen med extern massage i prostata är dess icke-invasivitet. Detta eliminerar den mekaniska effekten på urinröret och rektumvävnaden, som kan vara smärtsamt för en man.

Hur är rektal undersökning av prostata (undersökning av prostata genom ändtarmen)

En regelbunden undersökning, även för helt friska män, låter dig diagnostisera sjukdomar i tidiga skeden. När allt kommer omkring, fortsätter patologiska processer i kroppen ofta asymptomatiskt. En av de viktigaste metoderna för att diagnostisera sjukdomar är digital rektal undersökning.

Vad ska man göra om man genomgår hypotermi i prostata: symptom och behandling

Hane prostatakörteln är ett mycket känsligt organ som inte tolererar hypotermi. Trots det faktum att prostata är djupt i det lilla bäckenet är det mer sannolikt än andra organ i det manliga genitourära systemet att genomgå förändringar på grund av hypotermi.

Massage i prostata med vibro-massager: teknik, regler och rekommendationer

Vibro-massager för prostata är ett oumbärligt verktyg för behandling och förebyggande av många sjukdomar, på något sätt relaterat till prostatakörteln. Maximal effektivitet vid användning av vibro-massager för prostata observeras under massagen i kombination med läkemedelsbehandling.

Anledningarna till vilka utsöndringen av prostata inte får utsöndras

Diagnos av sekret från utsöndring av prostata under medicinsk massage utförs för att analysera dess tillstånd. Sekretessens natur eller deras fullständiga frånvaro kan säga mycket, även vid visuell analys.

Användbara produkter för att förbättra styrkan och förstärkningen av prostata

Korrekt näring är nödvändig för att alla organ ska fungera fullt och prostatakörteln är inget undantag. Det finns skadliga och hälsosamma livsmedel som har antingen en positiv eller negativ effekt på prostata.

Staphylococcus i prostata: symtom och behandling

Av de olika befintliga sorter för stafylokock hud och slemhinnor av det mänskliga rymmer 14. Och bara tre av dem kan utgöra en risk för hälsa och provocera utvecklingen av olika sjukdomar, bland annat stafylokocker och prostatit.

Leukocyter i utsöndringen av prostata

Närvaron av leukocyter i prostasjuice indikerar inte alltid inflammatoriska processer i prostata. Och ändå är den vanligaste orsaken till att hitta leukocyter i prostatajuice prostatit.

Diffusa förändringar i prostatakörteln

Själva begreppet "diffus förändring" har en något diffus betydelse, eftersom det inte är möjligt att exakt säga om närvaron av en specifik sjukdom när strukturella förändringar detekteras under en TRUS. En noggrann diagnos bestäms endast av resultaten av komplexa studier.

Adenomatous nod i prostata

Den adenomatösa noden är en tät formation i prostata som kan palperas genom ändtarmen, ses på en MR, ultraljud eller detekteras under operationen. I regel bildas noder flera gånger och de är symmetriskt placerade i körtelvävnaderna.

Vad gör lecitinkorn i prostatahemlighet: normen och avvikelsen

Man tror att ju större koncentrationen av lecitinkorn, ju lägre risken för utveckling av prostatakörtelns patologiska tillstånd. Frånvaron av lecitinkorn i den erhållna analysen kan indikera en täppt kanal eller en kronisk inflammatorisk process.

Hur man korrekt stimulerar prostata med ett finger och varför det behövs

Stimulering av prostata utförs i kroniska okomplicerade former av prostatit för att underlätta och påskynda utsöndringen. Detta bidrar till att förbättra organs cirkulation, underlätta lymfdränering och utflöde av utsöndrade sekret.

Så här kontrollerar du prostatakörtelns status på egen hand hemma

Att genomföra förebyggande undersökningar av något kroppssystem, inklusive genitourinary system, är en viktig aspekt av förebyggande och tidig upptäckt av absolut alla sjukdomar. Tidig diagnos av sjukdomen och tidig behandling började underlätta sjukdomsförloppet och har en bättre chans till snabb återhämtning.

Hur man reducerar ödem i prostata: droger och folkmedicin

En ökning av prostatavolymen uppstår på grund av prostatit eller hyperplasi av godartad eller malign. Ödem i körtelvävnaderna är en följd av kroppens immunsvar mot inflammation, eller en följd av patologisk bildning, som i tiden bara kommer att växa om den inte tas.

Prostatimassage hemma: rätt teknik att utföra

Urologer rekommenderar att prostata massage för män efter 40 år för förebyggande och användning av massage som en del av en omfattande behandling av prostata sjukdomar, som föreskrivs av en läkare. Proceduren hemma har dock sina fördelar och nackdelar.

prostatit

prostatit - en inflammatorisk sjukdom i prostata, den vanligaste sjukdomen hos det genitourära systemet hos män. Prostatit kan vara akut eller kronisk. Vanligtvis påverkar patienter i åldern 25-50 år. Enligt olika data lider 30-85% av män över 30 år av prostatit. Symtom på prostatit innefattar smärta, svårigheter och smärtsam urinering, sexuell dysfunktion. Diagnosen av prostatit upprättas av urologen och andrologen oftare på en typisk klinisk bild. Dessutom en ultraljud av prostata, bakoposev prostatisk utsöndring och urin.

prostatit

prostatit - inflammation i den prostatala körteln - prostata. Manifest frekvent urinering blandas med blod, pus i urinen, smärta i penis, skrotum, ändtarm, sexuell dysfunktion (erektil dysfunktion, tidig utlösning, etc.), ibland urinretention. Kanske prostatisk abscessbildning, inflammation i testiklarna och bihang, som hotar att infertilitet. Klättring infektion leder till inflammation i de övre sektionerna av urogenitalsystemet (cystit, pyelonefrit).

Prostatit utvecklas under penetrering av det infektiösa medlet, som kommer in i prostatavävnaden i den urogenitala kanalen (urinrör, urinblåsan), eller från en avlägsen inflammatorisk fokus (lunginflammation, influensa, angina, furunkulos). Det finns ett antal riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatit.

Förberedande faktorer

Risken för prostatit ökar med hypotermi, närvaron i anamnesen av specifika infektioner och tillstånd, åtföljd av stagnation i prostatas vävnader. Tilldela följande faktorer som ökar sannolikheten för prostatit:

 • Allmänt förkylning (enkel eller permanent, relaterad till arbetsförhållanden).
 • En stillasittande livsstil, en specialitet som tvingar en person att sitta länge i sittande läge (datoroperatör, förare etc.).
 • Konstant förstoppning.
 • Störa den normala rytmen av sexuell aktivitet (överdriven sexuell aktivitet, långvarig avhållsamhet, ofullständig utlösning under saknar emotionell färgning "vanliga" samlag).
 • Närvaron av kronisk sjukdom (kolecystit, bronkit) eller kronisk infektiös foci i kroppen (kronisk osteomyelit, obehandlade karies, tonsillit, och så vidare. D.).
 • Uppskjutna urologiska sjukdomar (uretrit, cystit, etc.) och sexuellt överförbara sjukdomar (klamydia, trichomoniasis, gonorré).
 • State, vilket hämning av immunsystemet (kronisk stress, oregelbundna och otillräcklig näring, regelbunden brist på sömn, ett tillstånd av överträning i idrottare, och så vidare. D.).

Det antas att risken för att utveckla prostata ökningar av kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, morfin, och så vidare. D.). Några av Urology hålls i området av forskning visar att en predisponerande faktor i förekomsten av prostatit är en kronisk perineal trauma (vibrationer, stötar) av bilister, motorcyklister och cyklister. Men den överväldigande majoriteten av experter tror att alla dessa faktorer är inte de verkliga orsakerna till prostatit, men bara för att förvärra latent inflammation i vävnaderna i prostatan.

En avgörande roll i förekomsten av prostatit spelas av stagnerande fenomen i prostatacentret. Kränkning av kapillärt blodflöde orsakar en ökning av lipidperoxidation, ödem, exsudation prostatavävnad och skapar förutsättningar för utveckling av infektionsprocessen.

etiologi

Såsom det infektiösa medlet i akut prostatit kan verka Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus), enterokocker (Enterococcus), Enterobacter (Enterobacter), Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas), Proteus (Proteus), Klebsiella (Klebsiella) och Escherichia coli (E. coli). De flesta mikroorganismer avser villkor patogena floran och prostatit orsakar endast närvaron av andra predisponerande faktorer.

Inflammation i kronisk prostatit beror vanligtvis på polymikrobiella föreningar.

Symtom på prostatit

Symtom på akut prostatit

Det finns tre steg av akut prostatit, som kännetecknas av närvaron av en viss klinisk bild och morfologiska förändringar:

 • Akut catarrhal prostatit. Patienter klagar över frekvent, ofta smärtsam urinering, smärta i hjärtkärnan och perineum.
 • Akut follikelprostatit. Smärtan blir mer intensiv, ibland utstrålar de i anusen, blir värre med avföring. Urinering är svårt, urin följer en tunn ström. I vissa fall finns det en fördröjning i urinen. Subfebril eller måttlig hypertermi.
 • Akut parenkymal prostatit. Den uttryckta allmänt förgiftningen, en hypertermi upp till 38-40 ° С, frossa. Dysursjukdomar, ofta akut urinretention. Skarp, throbbing smärta i perineum. Svårighetsgrad av avföringens skull.
Symtom på kronisk prostatit

I sällsynta fall blir kronisk prostatit resultatet av en akut process, men i regel utvecklas primär kronisk prostatit med raderade symtom. Temperaturen stiger ibland till subfebrila värden. En patient med kronisk prostatit noterar obehagliga känslor eller svag smärta i perineum, obehagliga känslor under urinering och avföring. Det mest karakteristiska symptomet på kronisk prostatit är skarpt urladdning ur urinröret i avföringens skull.

Man bör komma ihåg att den primära kroniska prostatiten utvecklas under en lång tid. Det föregås av prostatos (stagnation av blod i kapillärerna), som gradvis omvandlas till abakteriell prostatit (den första fasen av inflammation).

Kronisk prostatit är ofta en komplikation av den kroniska inflammatoriska processen orsakad av orsaksmedlet för en specifik infektion (klamydia, trichomonas, ureaplasma, gonokocker). Symtom på en specifik inflammatorisk process maskerar i många fall manifestationerna av kronisk prostatit. Kanske en liten ökning av smärta vid urinering, svag smärta i perineum, mager urladdning från urinröret under avföring. En mindre förändring i den kliniska bilden och tillsatsen av kronisk prostatit går ofta obemärkt för patienten.

Kronisk prostatit kan uppenbaras av en brännande känsla i urinröret och perineum, dysuri, sexuell dysfunktion, ökad total trötthet. Konsekvensen av kraftbrott (eller rädsla för dessa sjukdomar) blir ofta mental depression, ångest och irritabilitet. Den kliniska bilden av kronisk prostatit inkluderar inte alltid alla, utan undantag, de listade grupperna av symtom, varierar i olika patienter och varierar över tiden.

Det finns tre huvudsakliga syndrom, karakteristiska för kronisk prostatit:

 • Smärta syndrom med kronisk prostatit

Det finns inga smärta receptorer i prostata vävnaden. Orsaken till smärta vid kronisk prostatit är nästan oundviklig, på grund av riklig innervation av bäckenorganen, involvering i nervvägarnas inflammatoriska process.

Patienter med kronisk prostatit klagar på smärta av varierande intensitet - från svag, värkande till intensiv, störande sömn. Det finns en förändring i besvärets art (exacerbation eller försvagning) vid utlösning, överdriven sexuell aktivitet eller sexuell avhållsamhet. Smärta utstrålar i pungen, sacrum, perineum, ibland i ländryggen. Man bör komma ihåg att smärtan i nedre delen uppstår inte bara med prostatit. Orsaken till smärta i detta område kan vara osteokondros och ett antal andra sjukdomar.

 • Dysursyndrom (urineringstörning)

Som ett resultat av inflammation med kronisk prostatit ökar volymen av prostata som komprimerar urinläkaren. Ureteralumen minskar. I en patient med prostatit, frekvent uppmaning att urinera, en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Dysuriska fenomen uttrycks som regel i de tidiga stadierna av kronisk prostatit. Då utvecklas kompensationshypertrofi av muskelskiktet i blåsan och urinledarna. Symtom på dysuri under denna period försvagar och växer sedan med dekompensering av anpassningsmekanismer.

 • Sexuella störningar vid kronisk prostatit

Vid de första stadierna av kronisk prostatit kan det utvecklas en diskretion som uppenbarar sig annorlunda hos olika patienter. Patienter kan klaga på frekventa nattliga erektioner, raderade orgasmer eller nedsatta erektioner. Accelererad ejakulation är förknippad med en minskning av tröskelnivån för excitering av orgasmiska centrum. Smärtsamma känslor under utlösning kan leda till att en patient avvisas med prostatit från sexuell aktivitet. Senare blir sexuella störningar mer uttalade. På ett avancerat stadium av kronisk prostatit utvecklas impotens.

Graden av sexuell frustration i kronisk prostatit bestäms av många faktorer, inklusive - den sexuella konstitutionen och den psykologiska stämningen hos patienten. Potensstörningar och dysuri kan bero på både förändringar i prostatan och patienten suggestibility som upptäckten av kronisk prostatit han förväntar oundvikliga utvecklingen av sexuella dysfunktioner och urinvägar. Särskilt ofta utvecklas psykogen dyspotens och dysuri i förtrogna, oroliga patienter.

Impotens, och ibland - och hotet om möjliga sexuella dysfunktioner tolereras starkt av patienter med prostatit. Ofta finns det en förändring i karaktär, irritabilitet, mumling, överdriven oro för ens egen hälsa och till och med "återkallande till sjukdom".

Komplikationer av prostatit

Komplikationer av akut prostatit

I avsaknad av snabb behandling av akut prostatit finns det en signifikant risk att utveckla en prostes abscess. Med bildandet av ett purulent fokus i prostatakörteln, stiger temperaturen hos patientens kropp till 39-40 ° C och kan förvärva en hektisk karaktär. Värmeperioderna alternerar med uttalade frossa. Skarpa smärtor i perineum gör det svårt att urinera och göra avföring omöjligt. Långvarig svullnad i prostatakörteln leder till en akut försening i urinering. I sällsynta fall öppnar abscessen spontant i urinröret eller rektum. När urinröret öppnas i urinröret uppträder purulent grumlig urin med en obehaglig skarp lukt, när den öppnas i rektum innehåller avföringen pus och slem.

Komplikationer av kronisk prostatit

För kronisk prostatit är en vågliknande kurs med perioder av långvarig remission karakteristisk, under vilken inflammationen i prostata fortskrider latent eller manifesterar sig med extremt dåliga symtom. Patienter, som inte störs av någonting, slutar ofta behandlingen och behandlas endast med komplikationer.

Spridningen av infektion längs urinvägarna med kronisk prostatit orsakar förekomsten av pyelonefrit och blåsan. Den vanligaste komplikationen för kronisk prostatit är inflammation i testiklarna och epididymis (epididymorchitis) och inflammation i de partiella vesiklarna (vesikulit). Resultatet av dessa sjukdomar är ofta infertilitet.

Diagnos av prostatit

En typisk klinisk bild förenklar diagnosprocessen för akut och kronisk prostatit. Om prostatit misstänks är rektal undersökning av prostata obligatorisk, under vilken urologen utför en utsöndring av prostatakörteln. Mikroflorans känslighet bestäms (sådd av prostatsekretion och bacussis av urin).

För att upptäcka strukturella förändringar (tumörer, cystor, adenom, etc.) och differentiering av prostatit från andra sjukdomar i prostata körteln sker ultraljud av prostata. Att utesluta eller bekräfta utvecklingen av infertilitet möjliggör ett spermogram.

Behandling av prostatit

Terapi av akut prostatit

Patienter med okomplicerad akut prostatit genomgår behandling i en urolog eller andrologistisk poliklinik. Vid den uttryckta förgiftningen visas misstanke om purulent process sjukhusvistelse. Patienter med akut prostatit genomgår antibakteriell behandling. Förberedelser väljs med hänsyn tagen till det smittsamma medlets känslighet. Bredt använda antibiotika som kan tränga in i prostata vävnad (ciprofloxacin, etc.). Med utvecklingen av prostatisk abscess utförs endoskopisk transrektal eller transuretral öppning av abscessen.

Akut prostatit är en sjukdom med en uttalad tendens till kronisk. Även vid tidig adekvat behandling blir resultatet av en akut behandling hos mer än hälften av patienterna kronisk prostatit.

Terapi av kronisk prostatit

Konvalescens kan uppnås inte alltid med adekvat, konsekvent behandling och iakttagande av läkarens rekommendationer, det är möjligt att eliminera obehagliga symtom på prostatit och uppnå en långvarig eftergift.

Behandling av kronisk prostatit bör vara omfattande. Patienten ordineras långa kurser av antibakteriella läkemedel (i 4-8 veckor). Prostata massage, fysioterapi, korrigering av immunitet. Patienten ges rekommendationer för livsstilsförändringar.

 • Antibakteriell behandling för kronisk prostatit

Val av typ och dos av antibakteriella läkemedel samt bestämning av varaktigheten av behandlingsförloppet utförs individuellt. Läkemedlet är valt baserat på mikroflorans känslighet baserat på resultaten av urinkulturen och utsöndringen av prostata.

 • Prostatisk massage för kronisk prostatit

Prostationsmassagen har en komplex effekt på det drabbade organet. Under massagen pressas den inflammatoriska hemligheten som ackumuleras i prostatakörteln ut i kanalerna och går sedan in i urinröret och avlägsnas från kroppen. Förfarandet förbättrar blodcirkulationen i prostata, vilket hjälper till att minimera stillastående fenomen och säkerställer bättre penetration av antibakteriella läkemedel i vävnaden hos det drabbade organet.

 • Sjukgymnastik för kronisk prostatit

För att förbättra blodcirkulationen används laser exponering, ultraljudsvågor och elektromagnetiska svängningar. Om det är omöjligt att genomföra fysioterapeutiska procedurer ordineras patienten med varma medicinska mikroclyster.

 • Immunkorrektion för kronisk prostatit

Att minska övergripande immunitet är ofta en av de predisponeringsfaktorer som ökar risken för att utveckla kronisk prostatit. Vidare förvärras immunförsvaret av upprepade långsiktiga kurser av antibiotikabehandling. Med en kronisk, långvarig aktuell prostatit visas en immunologs samråd för att välja taktiken för immunokorrigerande terapi.

 • Ändra livsstil och vanor med kronisk prostatit

Införandet av vissa förändringar i livsstilen hos en patient med kronisk prostatit är både en botande och förebyggande åtgärd. Patienten rekommenderas att normalisera sömn och vakenhet, anpassa dietregimen och leda måttlig fysisk aktivitet.

Profylax av prostatit

Profylax av prostatit består i eliminering av riskfaktorer. Det är nödvändigt att undvika hypotermi, alternativa stillesittande arbeten och med perioder av fysisk aktivitet, regelbundet och helt äta. För förstoppning bör laxermedel användas. En av de förebyggande åtgärderna i prostatit är normaliseringen av sexuell aktivitet, eftersom både överdriven sexuell aktivitet och sexuell abstinens är riskfaktorer vid utveckling av prostatit. När symptom på en urologisk eller venerisk sjukdom uppträder, behöver du rådgöra med en läkare i tid.

Prostatakörteln - vad är det och vad är dess funktioner

Ett av huvudorganen i det manliga sexuellt systemet kan kallas prostatakörteln, som i utseende ser ut som ett inverterat trapezium eller kastanj. Prostata är ett viktigt organ som är ansvarig för sexuell funktion hos en man. Tyvärr har sjukdomar hos detta organ nyligen diagnostiserats mycket ofta hos människor som inte är 50 år gamla. I medicin kallas den andra människans andra hjärta.

För att förstå hur och hur det här organet ser ut, räcker det med att föreställa sig ett gäng druvor, där bär är personifierade med körtlar och grenar med kanaler i orgeln. I körtlarna utsöndras vätska - prostatens hemlighet, som är ansvarig för kvaliteten på spermier och ärftlighet hos en man. Det är därför det här är ett mycket viktigt organ för varje medlem av det starkare könet. Det är värt att klargöra att prostata och prostata är samma sak.

Struktur och funktioner i prostata

Prostatakörteln hos män är ett orört organ som består av många körtlar. Han har ett viktigt inflytande på reproduktionssystemet, om han arbetar fullt ut. Om inga komplikationer av prostata uppmärksammas, överstiger dess vikt inte 30 g. Men med inflammatoriska processer kan detta antal fördubblas. Med inflammation i prostatakörteln i en mans kropp kan detta tillstånd känns av palpation.

Tätheten och formen hos orgeln i varje man är individuell och kan bero på olika faktorer. Genom åren ändras det, och med sjukdomar i reproduktionssystemet växer i storlek. Det är värt att veta att ett organ som utför viktiga funktioner har en komplex struktur med egna egenskaper:

 • De viktigaste områdena är centrala och perifera
 • Att upptäcka cancerceller i den centrala zonen kan vara i 30%;
 • en tumör i periferzonen diagnostiseras i 70% av fallen.

Detta sexuella organ är mycket viktigt för en person och utför olika syften. Läkare har identifierat tre huvudfunktioner av prostatakörteln som utförs av prostata hos män, som ligger under blåsan:

 1. Sekretorisk funktion. Det styrs av det mänskliga endokrina systemet och regleras av testosteron. Om mängden av hormonet underskattas i kroppen, producerar prostata det. Denna funktion är ansvarig för de hemligheter som är involverade i fertiliseringsprocessen. Hemligheter i hela kompositionen innehåller hormoner, fetter och proteiner, utan vilka manens reproduktionssystem inte kommer att kunna fungera.
 2. Motorfunktion. Dess genomförande beror på utsöndring av utsöndring under ägglossningen och med glatta muskelfibrer. På grund av denna funktion förvärvar spermatozoa aktivitet och vital aktivitet.
 3. Barriärfunktion. Tack vare henne skyddar kroppen mot infektion.

Funktionen hos prostatakörteln beror inte bara på en människas könsorgan, men också på en persons allmänna tillstånd, hans psykologiska vila och fysiologiska balans. Dessa funktioner bestämmer varför ett organ är nödvändigt för varje person.

Orsaker till prostata sjukdom

Sjukdomar i prostata kan uppstå på grund av penetration av virus, svampar eller bakterier i kroppen. Inflammatoriska sjukdomar i prostatavävnad hos män kan uppstå av följande skäl:

 • dåliga vanor
 • felaktig kost;
 • stillasittande livsstil;
 • frekvent samlag
 • hypotermi;
 • frånvaro av en fast partner.

Ofta härrör den inflammatoriska processen i prostata från den obehandlade sjukdomen hos det genitourära systemet. Om du ignorerar sjukdomen kan den spridas till andra - närliggande organ.

Vanliga sjukdomar i prostata

Inte alla vet vad som kallas prostatakörteln - det här är en så komplicerad definition. Läkare särskiljer två stora grupper av patologier som kan påverka prostata, vilket endast en läkare kan behandla:

 1. Tumörer är adenom och cancer.
 2. Kroniska och akuta inflammatoriska sjukdomar.

Om vi ​​talar om sjukdoms akuta sjukdom, förekommer det huvudsakligen hos män efter 45 år. Om en person störs prostatakörteln, utveckla sedan komplexa sjukdomar som bryter mot livskvaliteten hos någon man. När problem med prostatakörteln uppträder sådana symptom: problem med urinering, genitalorganens smärta, obehag under samlag, spasmer i buken, erektionstiden. De vanligaste prostata sjukdomar är:

Förutom de obehagliga symtomen som var och en av dessa sjukdomar strömmar kan det hota en person med impotens eller infertilitet. Att behandla sådana tillstånd hos personen kan endast besvaras av en skicklig expert. Det är värt att notera att dessa sjukdomar hittills ofta finns hos män, och därför bör regelbundna kontroller hos proktologen besöks regelbundet.

diagnostik

I regel är det tillräckligt att undersöka patienten och lyssna på sina klagomål för att bestämma vilken sjukdom i prostata som orsakas av patienten. Men för att förhindra obehagliga konsekvenser är det nödvändigt att genomgå en fullständig diagnos. Med ovanstående symtom bör en man ta kontakt med terapeuten, som kommer att skriva till honom riktningen för ultraljud och undersökning från en smal specialist. Det är inte alltid möjligt att känna prostata sjukdomar, ibland ser behandlingsläkaren dem först efter en noggrann undersökning av prostatakörteln. Ytterligare åtgärder för att diagnostisera prostata inkluderar:

 • avbildning;
 • rektal finger undersökning
 • kliniskt blodprov;
 • biopsi;
 • blod på PSA.

Bestäm diagnosen kan bara vara en läkare efter en fullständig studie. Om det är möjligt att upptäcka sjukdomen i början, då kommer det att vara möjligt att bli av med det på ett konservativt sätt. Män efter 55 år rekommenderas att ta de nödvändiga testen två gånger per år för att inte missa inflammationen i prostata.

Behandling av prostata

Om någon organsjukdom diagnostiseras, bör prostatakörteln behandlas i rätt tid. För detta är det värt att samråda med en läkare och starta den återhämtning som han kommer att utse. Om sjukdomen är i ett tidigt skede kan du bli av med det med komplexa metoder. Endast i de sista etapperna av sjukdomen krävs kirurgisk ingrepp.

Om inflammationen i prostata beror på infektion, kommer det inte att fungera utan behandling med antibiotika. De kan endast ordineras av en läkare i enlighet med de enskilda egenskaperna hos en mans kropp och de mikroorganismer som orsakade sjukdomen. Oftast för behandling av prostata sjukdomar, föreskriver läkaren rektala suppositorier, som har en omedelbar effekt. De bästa drogerna är diklofenak, protein.

För att behandla inflammation är det nödvändigt omedelbart efter detektering, för att sjukdomen inte fortskrider. Som en ytterligare metod för återhämtning kan proktologen ordinera en prostata massage, för att lindra svullnad och bli av med smärtsamma förnimmelser. Men om sjukdomen är akut, bör denna behandlingsmetod avstå. En läkare kan också ordna en fysioterapi till en patient:

 • ultraljudsbehandling;
 • laser exponering
 • microclysters;
 • Mikrovågs hyperthermia;
 • magnet.

Också ibland för att avlägsna smärtsamma symptom ordinerar läkaren folkmedicin i kombination med läkemedel. Men om alla dessa metoder var ineffektiva hos män, utförs behandling av prostata kirurgiskt. Omedelbart utförde sådana förfaranden med proliferation av prostata eller förminskning av urinröret.

förebyggande

Åtgärderna för att förebygga prostata sjukdomar inkluderar följande:

 • aktivt sätt att leva på;
 • konstant sexuell partner
 • regelbundet samlag från 2 gånger i veckan
 • rätt näring
 • besöka en urolog för en rutinundersökning
 • kondom användning med lediga partners;
 • dressing för vädret.

Man måste komma ihåg att någon sjukdom är lättare att förebygga än att bota.

Sammanfattningsvis vill jag säga att rollen i prostatakörteln är mycket viktig för varje man, och tack vare henne uppnås den viktigaste dygden i det starkare könet. Om du inte förstår varför prostata behöver ett starkt kön, rekommenderas det att söka läkare från en läkare.

Senaste publikationer på webbplatsen:

Prostatakörteln är ett manligt organ som ligger strax under blåsan i bäckenavdelningen. Det omger blåsan och en liten del av urinröret. Prostata är ansvarig för fördelningen av sperma,...

Apparel Markelova - elektroimpuls fysioterapeutisk anordning, utformad för att behandla sjukdomar som är förknippade med störningar i musklerna och ligamenten. Med hjälp av denna enhet kan du bli av med ryggsmärta, leder, muskler, artrit och artros,...

Oftast är män diagnostiserade med en sexuellt överförd infektion och påverkar urinröret, uretrit. Sjukdomen är i de flesta fall subakut (inte särskilt allvarliga symptom). Infektion kännetecknas av små purulenta slemhinnor (vanligtvis i...

Innehållsrättigheter

© 2015-2018 ProProstatu.ru - Webbplats om prostatakörteln.

Kopiering av material är endast tillåtet med en indikation på en aktiv länk till källan.