Huvud
Symptom

Prostatacancer hos män

Sjukdomar i prostatakörteln hos män - en mycket vanlig sjukdom som drabbar cirka 50% av den manliga befolkningen vid 50 års ålder och nästan 90% äldre än 75 år. Därför måste alla äldre män känna till metoderna för förebyggande, orsakerna till utseendet och sättet att härda denna sjukdom.

Vad är prostatakörteln?

Prostatakörteln är ett organ i den manliga kroppen, som består av två trapezformiga lober i form av en kastanj, som är förbundna med en isthmus. Körteln är placerad under blåsan och rör den med sin konkava bredare bas, i urinrörets område, som smalnar, girdling urinröret med sin isthmus. Den vänstra och högra delen av prostatan består av muskelvävnad och körtelformationer (cirka 30 i kroppen), utsöndringskanalens mun befinner sig i urinrörets väggar.

Funktioner av prostata

Prostata utför olika funktioner i kroppen av män, de viktigaste är:

 • Sekretoriska. Kroppen utvecklar en hemlighet i form av en slemhaltig fraktion, som är en viktig del av spermier och reglerar testosteron i hankroppen. Hemligheten spelar en viktig roll i sammansättningen av manlig spermier, som är ansvarig för spermatozoas aktivitet. Hos män utvecklas hemligheten ständigt, men vissa sjukdomar kan leda till misslyckande av dess bildningsmekanism. Spermierna hos män blir för flytande eller tjocka, och spermatozoer förlorar sin rörlighet, vilket bidrar till manlig infertilitet.
 • Motor. Fibrino-membranfilmmembranet som skiljer prostatens lobar får det att krympa, bildar en urinhållande ring (sphincter).
 • Barriär. Järn syntetiserar ämnen som neutraliserar infektioner som tränger in i organen genom urinvägarna.

Sjukdomar i prostata

 • Adenom - en ökning i kroppen på grund av den ofrivilliga spridningen av dess vävnader.
 • Prostatit är en prostatatumör hos män, denna komplikation orsakar ibland vesikulit.
 • Cancer är en malign tumör, hos unga män finns dess variation - sarkom.
 • Stenar - förekommer i prostatakörteln på grund av njursvikt.
 • Abscess är ett försummat stadium av den inflammatoriska processen med utseendet av pustulära foci.
 • Tuberkulos-Kochs bakterie, tillsammans med lungorna, påverkar andra organ.

Det vanligaste adenom, prostatit och cancer.

Adenom av prostata

Synen att adenomen (prostatakörtelns cysta) - en följd av den naturliga åldrandet hos den manliga kroppen är ganska välkänt. Detta bekräftas av statistik - hos äldre män är risken för sjukdom hög. Prostatit och prostata adenom diagnostiseras hos män över 50 år, cirka 90% av den manliga befolkningen över 75 år påverkas i varierande grad.

Faktorer som påverkar manifestationen av adenom är i studietrinnet, men studierna avslöjade följande mönster som påverkar processen för bildandet av sjukdomen:

 • Genetics. Utseendet hos manlig adenom efter 50 år har en arvelig karaktär av predisposition. Studier har visat att hos manliga släktingar i prostatacystosen börjar utvecklas, vanligtvis i samma ålder och har samma symtom och flöde.
 • Hormonella förändringar. Här är förhållandet mer naturligt, sjukdomen utvecklas i ålderdom under åldringen av det manliga reproduktionssystemet och en minskning av antalet könshormoner.
 • Fetma. Risken för utseende av adenom hos män med övervikt ökar i tider - fet vävnad förhindrar blodflöde i bäckenregionen.
 • Felaktig mat. Överskott av skadlig mat medför risk för inflammation i prostatakörteln. Män som upprätthåller en balanserad diet, möter symtom på sjukdomen mycket senare.
 • Livsstil. Prostatan ligger i bäckenet och eventuell stagnation av blod och muskelsvaghet med en lång sittställning påverkar dess funktionalitet negativt.
 • Dåliga vanor. Användningen av alkoholhaltiga drycker och tobaksrökning avslöjade inte ett direkt samband med prostata sjukdomar, utan snarare är de faktorer som accelererar åldrande av organismen som predisponerar utvecklingen av patologi.

Symtom och behandling

Sjukdomen fortskrider långsamt, så många uppmärksammar inte omedelbart det och börjar behandlas sent.

När adenom i körteln växer och knölarna komprimerar urinkanalen - det här gör det svårt att få urinen ur kroppen, så att tecken på adenom är huvudsakligen förknippade med urinering. Det finns tre stadier av prostata adenom, som kännetecknas av manifestationer:

 • Kompenseras. I detta skede uppstår urinering oftare än vanligt och är svårt, strömmen är svag och trög. Symtomen är mest uttalade på natten - det kan kräva tömning 5 till 8 gånger;
 • Subcompensated. Symtom inkluderar ofullständig frisättning från urin, ökar ökar, urin börjar släppa ut. Det är torr mun och törst, vilket indikerar njurarnas kränkningar.
 • Dekompenserad. Omöjligheten att rensa urinblåsan, mängden urin kan vara ca 2 liter, blåsan sträcker sig, dess känslighet går förlorad. Urin går ofrivilligt när som helst på dagen, funktionen av njurarna är helt nedsatt.

Effektiv behandling i komplexet, som, förutom att ta medicin, innefattar fysioterapi och överensstämmelse med arbets- och vilaregimen:

 • Läkemedelsmetoder. Behandling med läkemedel är ett effektivt sätt att minska tumörens storlek. De viktigaste läkemedlen för behandling är alfa-adrenoreceptor-blockerare, vilket bidrar till att minska muskeltonen. Detta leder till en minskning av trycket i urinblåsan och underlättar väsentligt urinering.
 • Dessutom förskrivs alfa-reduktashämmare-substanser förhindrar omvandling av testosteron till dihydrotestosteron, och anti-exudativa och antiinflammatoriska läkemedel kan också ordineras.
 • Sjukgymnastik. En uppsättning fysiska övningar för att förbättra blodflödet i musklerna och organen i det lilla bäckenet. Metoden att värma cysten med en elektrisk ström används också av enheter som sätts in genom ändtarmen. I det här fallet är en balanserad kost som ger kroppen nödvändiga ämnen för att återställa urinsystemet.
 • Kirurgiska metoder. Med förhöjning av prostata adenom till 2 och 3 grader blir droger kraftlösa och kirurgiska operationer används.

De mest smärtfria och med få komplikationer är transuretral kirurgi. Det finns ett borttagning av övervuxna vävnader genom urinröret med hjälp av en rezisskop. Om det är omöjligt att utföra en transuretral operation, används en prostatektomi - en smärtsam och traumatisk operation med fullständigt avlägsnande av prostatakörteln.

prostatit

Prostatit är en inflammatorisk sjukdom som orsakas av kapillär stagnation (abakteriell prostatit) eller genom infektion i en manlig kropp. Infektion kan överföras sexuellt eller gå in i organ genom urinröret eller rektum.

Orsaker till prostatit

I ett överväldigande antal fall har inflammation i prostatakörteln en kronisk, icke-bakteriell form i samband med stillastående processer i orgeln. Huvudorsakerna och faktorerna för uppkomsten av denna sjukdom är följande

 • Hormonala abnormiteter uppstår vid otillräcklig minskning i kroppen av hormoner som är ansvariga för erektion och ejakulation.
 • Brott mot blodcirkulationen som orsakas av svullnad eller klämning av blodkärl kan orsaka inflammation;
 • Skador i perineum och urinblåsa, åtföljd av stagnation i blodkärlen - detta kan orsaka kronisk inflammation;
 • Missbruk av alkohol orsakar inflammation och minskar kroppens skyddsfunktioner.
 • Sjukdomar i urinvägarna, vilket leder till en minskning av urinröret och en överträdelse av urinproduktionen.
 • Ett sällsynt sexliv ökar risken för blodflödesstagnation i prostatakörteln. När utlösning sker en naturlig massage i körteln, vilket är det bästa förebyggande mot prostatit. För att minska risken rekommenderas att ha sex minst 3 gånger i veckan.
 • Professionell aktivitet eller stillasittande livsstil orsakar stagnation av blod i organ som finns i bäckenområdet.

Symtom och behandling

Den mest kända urologiska manliga sjukdomen har följande symtom:

 • Buksmärta i urinproduktion
 • Konstant smärta i perineum och skrotum;
 • Kort samlag med nedsatt erektion;
 • Försvinnande av spontan morgonrörelse vid fyllning av blåsan.

Inflammation av prostata hos män behandlas med läkemedel och komplex: antibakteriella medel används efter detektering av patogenen, läkemedel som lindrar inflammation, diet och terapeutiska förfaranden.

Drogbehandling. Antibiotika av fluoroquinolonserierna (levofloxacin), antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen) används. Alfa-adrenoblocker (proflosinom) visas, vilket underlättar urinprocessen. Hormonala preparat av två grupper ordineras: glukokortikoider och androgenhaltiga hormoner. Sjukgymnastik. Massage i prostatakörteln, terapeutisk gymnastik, akupunktur, vattenprocedurer visas.

Prostatacancer (karcinom) är en malign tumör lokaliserad i sitt område. Skadliga sexuella och urinfunktioner, hotar patientens liv. Carcinom är ganska vanligt och står för cirka 10% av alla manliga cancerformer.

Vad är karcinom

Orsakerna till karcinom har ännu inte avslöjats, men följande mönster observeras:

 • Ålder. Manliga hormonella förändringar orsakar sjukdomar i prostatakörteln som leder till cancer. Det är uppenbart att utseendet av carcioma är direkt relaterat till mängden testosteron i kroppen, det sänks hos äldre.
 • Ärftlighet. Om genus av män var cancerpatienter, då riskerar sjukdomen att fördubbla. Ärftlighet skiljer sig från det vanliga åldersrelaterade karcinom i början av starten (6 till 7 år).
 • Livsstil. Beteende hos en person har en signifikant effekt på förekomsten av prostatacancer. Alkoholhaltiga drycker, rökning och droger på grund av deras höga mutagena effekter på kroppen leder till degenerering av en godartad tumör till en cancerös.
 • Ström. Överdriven konsumtion av fettrött kött orsakar cancer, även om det inte finns någon tydlig koppling mellan läkarna.
 • Försämrad urinproduktion: intermittent process, frekventa önskningar, brännande och smärtsamma förnimmelser.
 • Smärta i rektal palpation under den fysiska undersökningen.
 • Blod i urin och sperma, impotens.

Utvecklingen av karcomen leder till metastaser i bäckenområdet, med skador på benvävnad, ryggmärg och organ som ligger i bäckenet. Manifestationer med karzio 3 och 4 grader:

 • Benvärk i bäckenet.
 • Ödem i lemmar och kropp, anemi.
 • Förlamning.

Cancerbehandling

Sjukdomen är svår att identifiera i ett tidigt skede utan en särskild undersökning, ett effektivt sätt att övervaka är PSA.

Carcinoma benägna att äldre patienter, så om män över 65 år och sjukdomen är utdragna och metastaser inte är tillämpliga, är det ingen mening att tillämpa ett komplicerat och mycket smärtsam cancerbehandling på grund av den höga dödligheten hos patienter från andra orsaker.

Befintliga metoder för cancerbehandling innefattar följande förfaranden:

 • Kemoterapi och riktade behandlingar. Användningen av droger i kemoterapi hämmar tillväxten av cancerceller, skadar det friska och skadar hela kroppen.
 • En alternativ metod är riktade läkemedelsbehandling, där cancerceller genomgår en målad attack av monoklonala antikroppar med minimal skada och lättare behandling;
 • Hormonala effekter. Användningen av en uppsättning hormoner kan stoppa eller signifikant sakta ner utvecklingen av cancerceller. Metoden tjänar vanligtvis som ett komplement till en kirurgisk operation eller bestrålning, men det är möjligt att endast behandlas av hormoner.
 • Ray. Röntgenbestrålning av en lokaliserad tumör medför många negativa effekter och är inte särskilt lämplig. För behandling gäller mer sparsamma metoder - brachyterapi och ultraljudsbehandling;
 • Brachyterapi är leveransen till organet genom ändtarmen med hjälp av en nål av en radioaktiv isotop av jod. Lokalisering av injektionsstället är korrekt, strålning förstör cancercellerna i körteln utan att skada andra organ;
 • USA - terapi - en lokal ultraljudseffekt på cancerceller, vilket leder till deras fullständiga förstöring.

Kirurgiska metoder är effektiva i de tidiga stadierna, två metoder för kirurgisk ingrepp används.

 • Prostatektomi - prostatan är helt utskurad - det här är en traumatisk kirurgisk operation;
 • Transuretral resektion - borttagning av cancer tumör genom urinröret i delar med hjälp av en reziskopa.

Hane prostata och dess behandling är en viktig fråga för många äldre människor. Prostata behandlas ganska effektivt med användning av medicinska läkemedel, behandlingen med folkmedicin är ganska förebyggande.

I cancer effekt kan uppnås genom att lokalisera metastaser med sjukdom kropp (karcinom i 1 och 2 grader), aktuella metoder för behandling i motsats till konventionellt mer effektiv och smärtfri.

Allt om prostatakörteln och dess sjukdomar

Prostatakörteln för män är "andra hjärtat", som är ansvarig för sexuell funktion, psyko-emotionell tillstånd och allmän hälsa.

Denna kropp kan förstöra livet för även den mest framgångsrika representanten för den starka hälften av mänskligheten, om det är vårdslöst att behandla hans hälsa.

Prostata - varför det borde skyddas

Prostatakörteln är ett organ som liknar en kastanj i utseende.

Det är i prostata att en specifik hemlighet utvecklas, som tjänar som skydd och näring av spermier.

Därför beror dess funktion på det totala hälsan, sexuellt liv och psykisk hälsa, särskilt eftersom prostata ligger i närheten av organens urinvägar och har en direkt effekt på dem.

Struktur av prostata

Det aktuella organet är under blåsan, som täcker en liten del av urinröret.

Prostatakörteln har en ganska komplicerad nervapparat som omedelbart reagerar på några, även små, patologiska förändringar, vilket orsakar hälsosjukdomar hos lokal och allmän.

Enligt prostata strukturen är det viktigt att känna till följande:

 • järn består av flera zoner;
 • De viktigaste läkare anser perifera och centrala;
 • Det ligger i den perifera zonen, som palperas med fingrar genom penetration genom anusen, diagnostiserar cancer i 70% av alla fall;
 • Placeringen av cancerceller i den centrala zonen av körteln är endast 30%.

Funktioner av prostata

Huvudfunktionerna i prostatakörteln innefattar:

 • flytning av spermier - på grund av detta förvärvar spermatozoa aktiv rörlighet och blir vanligtvis livskraftig;
 • sekretion - i sin sammansättning har den enzymer, proteiner, fetter och hormoner, utan vilka reproduktionssystemet inte fungerar ordentligt.
 • utstötning av fröet - de smidiga musklerna i prostatakörteln är kapabla att sammandraga, vilket säkerställer spermatets flöde i urinröret, och detta är just hur utlösningen inträffar.

Orsaker till inflammation i prostata

Därefter kommer vi att tala om en av de vanligaste sjukdomarna hos män - prostatit.

Patologiska processer (särskilt inflammatoriska) i prostatakörteln kan utvecklas på grund av penetrering i kroppen av patogener, virus och mikroorganismer.

Dessutom kan de stanna kvar i urinvägarna länge, men utan ordentlig behandling "otvivelaktigt" läcker de in i prostata.

Till inflammation av det aktuella orgelet kan leda till kronisk trichomoniasis, långvarig gonorré, frekvent infektion med svampsjukdomar.

Läkare särskiljer flera andra faktorer som kan utlösa utvecklingen av inflammatorisk process i både akuta och kroniska former.

Män rekommenderas inte att sitta på förkylningen, försumma varma saker vid låga temperaturer, för att ta hand om simning i kalla dammar.

Moderna män leder ofta en stillasittande livsstil - detta kan bero på antingen arbetsaktivitetens specifika eller banala latskap.

Frånvaron av fysisk ansträngning eller insufficiens leder till stillastående fenomen i bäckenorganen, vilket leder till utvecklingen av inflammatorisk process i prostatakörteln.

Ojämnt sexuellt liv.

Läkare säger att långvarig avhållsamhet, och för ofta samlag, har en negativ effekt på prostatakörtillståndet.

Negativt inflytande på den aktuella kroppens funktion kan också orsakas av undernäring. I mäns kost ska skaldjur, fisk av olika sorter och grönsaker / frukt vara närvarande.

Även om det finns en diet för prostata, krävs inte en särskild kost, men för att säkerställa en mängd vid bordet är det nödvändigt för människors hälsa.

Akut inflammation i körteln hos män: när och varför verkar det?

Den inflammatoriska processen i den akuta formen i prostatakörteln (akut prostatit) kan orsakas av olika patogena mikroorganismer:

 • atypisk - klamydia, trichomonader, ureaplasma och andra;
 • gram-negativa representanter för mikrobiologi;
 • gram-positiv - stafylokocker, streptokocker och andra.

Akut manifestationer av sjukdomen kan vara en följd av utvecklingen av bakteriell prostatit.

Endast urologen kommer att kunna identifiera den sanna patogenen - specialisten kommer att utföra kompetent diagnostik och föreskriva effektiv behandling, men bara om mannen snabbt tog upp honom.

För att göra detta måste du omedelbart svara på ett besök hos en medicinsk institution när följande symtom uppträder:

 • Urineringskänslan har blivit alltför frekvent och de är inte associerade med en stor mängd vätska som används.
 • Urinströmmen blir tunn, avbruten ibland i en bråkdel av en sekund;
 • en brännande känsla uppträder omedelbart vid tidpunkten för urinflödet;
 • en ökning av kroppstemperatur observeras periodiskt;
 • I nedre delen av buken och rektum finns det en känsla av tyngd och tryck.

Modern diagnostik av akut prostatit

Läkare under besök av en patient med ovanstående symtom kan diagnostisera akut inflammation i prostata efter endast tre medicinska manipuleringar:

 • palpation av prostata - det anatomiska läget för det aktuella orgelet är så framgångsrikt att även efter denna manipulation kommer en erfaren specialist att kunna leverera en korrekt och korrekt diagnos
 • laboratorieundersökningen av kirtlets utsöndring;
 • laboratorieundersökning av blodanalys - närvaron av ett specifikt prostatiskt antigen detekteras.

Observera: Under den diagnostiska verksamheten kan läkaren tilldelas ett biopsi-förfarande för histologisk undersökning av det erhållna materialet. Således är förekomsten av cancerceller i körteln utesluten.

Kronisk inflammation i prostata - patologi med outtryckt etiologi

Kronisk form av inflammation i prostatakörteln (kronisk prostatit) är farlig genom sin brist på uttryck - många män misstänker inte ens den existerande och utvecklande patologin.

Den inflammatoriska processen i denna form kan vara i åratal och förvärra situationen och leda till allvarliga hälsoproblem. Därför måste män veta vilka symptom som kommer att indikera närvaron av kronisk patologi.

Orsakerna till utvecklingen av kronisk prostatit är erkända:

 • infektion i urin- eller reproduktionssystemet;
 • ej härdad akut prostatit;
 • regelbunden hypotermi
 • konstanta påkänningar och nervösa störningar;
 • alkoholism.

Etiologi av kronisk prostatit

De viktigaste manifestationerna av kronisk inflammation i prostatakörteln innefattar:

 • Ejaculation (ejaculation) blir smärtsam - detta symptom visas periodiskt;
 • försvårar urineringsprocessen. Urkomst till toaletten blir vanligt, med urinflödet från tid till annan finns det en brännande känsla, och vissa patienter noterar ritningen och icke-intensiv smärta i urinblåsan.
 • Erektilfunktionen störs - till och med den befintliga sexuella attraktionen är erektionen antingen frånvarande eller otillräcklig.

Det finns också en annan obehaglig sjukdom - prostata adenom.

Men de farligaste är ändå maligna tumörer.

Hur känner man igen sjukdomen i rätt tid?

Vid förekomsten av jämn en av de ovan beskrivna symtomen ska mannen uppträda vid mottagningen till läkaren - experten kommer att spendera modern diagnostik för att specificera diagnosen och avslöja den sanna orsaken till utvecklingen av en kronisk inflammation i en prostata.

 • intervjua patienten
 • palpation av prostata;
 • ultraljudsundersökning av prostata och närliggande organ
 • datortomografi eller röntgenundersökning
 • laboratorieundersökning av strukturen och sammansättningen av prostatsekretionen.

Behandling av prostatainflammation hos män

Terapi i inflammatorisk process i prostatakörteln ska endast ordineras av en läkare efter en fullständig undersökning.

Nu annonseras mycket läkemedel, som "kommer att bota genast försummade inflammatoriska sjukdomar i prostata".

Sannolikt finns sådana läkemedel, men oberoende mottagning av dem kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Läkare kan erbjuda flera alternativ för behandling av inflammation i prostata:

Om det finns infektionsfält, ska patienten ta en kurs att ta antibakteriella läkemedel (antibiotika).

De utnämns av läkaren med hänsyn till karaktären hos en mans kropp och de identifierade patogenerna, vilket provade utvecklingen av inflammation i prostata.

Läs mer i artikeln - injektioner med prostatit.

Under hela behandlingen med antibakteriella läkemedel måste patienten inspekteras och materialet tas (blod och hemlighet hos körteln) för ett mellanliggande laboratorietest, vilket övervakar utvecklingen / utrotningen av inflammatorisk process.

Andra läkemedel kan också ordineras för att behandla prostata, till exempel Prostatilen eller Diclofenac suppositorier.

Denna behandlingsmetod låter dig bli av med svullnad i körteln, stimulerar förbättringen av blodtillförseln, återställer och stabiliserar urinprocessen.

Dessutom lindrar massagen smärta i perineum och ljummen och positiva effekter på andra symtom på inflammation i prostata, på kort tid som lindrar patienten av dem.

Observera: Prostatkörtelns massage i den akuta delen av inflammatoriska processen är strängt förbjuden.

Mycket effektiv vid behandling av prostatakörtelns inflammatoriska process följande procedurer i kategorin fysioterapeutisk behandling:

 • ultraljudsbehandling;
 • effekt på kroppen av en laser;
 • magnetisk terapi;
 • Mikrovågs hypertermi, utfört transrektalt sätt (genom anus / rektum).

För bioresonansbehandling använder många läkare enheten Acutest.

Positiv effekt på hälsotillståndet (lokalt och allmänt) tillhandahålls även av mikrokryssare med mineralvatten, läkemedel, örter, oljor - de genomförs under kursen och under överinseende av medicinsk personal.

Observera: Sjukgymnastik är det snabbaste sättet att lindra inflammation i prostata.

Kirurgisk behandling av inflammation i prostata.

Om konservativa behandlingsmetoder inte ger ett positivt resultat för flera kurser och patientens tillstånd försämras, kan läkaren ordinera kirurgisk behandling av prostatit.

Vanligtvis är kirurgiskt ingripande lämpligt att genomföra med proliferation av prostata (hyperplasi-godartad tumör), en signifikant minskning av urinröret.

Glöm inte att det finns också folkmekanismer för behandling av denna sjukdom.

Förebyggande åtgärder

Inflammation av prostatakörteln kan undvikas om man strikt följer rekommendationerna från specialister för att förebygga den inflammatoriska processen som behandlas:

 • Livsstilen ska vara aktiv - delta i någon sport, ersätta resor på kollektivtrafik till fots, även på morgonen gör övningar eller terapeutisk gymnastik;
 • anpassa maten - begränsa användningen av kryddiga såser och kryddor / kryddor, byt ut fettkött med mer magert, tillsätt skaldjur och färska grönsaker / frukter till kosten, undvik alkoholmissbruk;
 • stabilisera sexlivet - en man borde ha samlag, minst två gånger i veckan, du kan och oftare, men kom ihåg att "för gott är inte heller bra";
 • med avslappnade sexuella relationer, använd en kondom-venerala sjukdomar är en av orsakerna till den inflammatoriska processen i prostatakörteln;
 • Efter 30 års ålder borde besök hos urologen vara regelbunden (minst en gång per år, även om det inte förekommer någon obehag i prostatakörteln). Detta kommer att möjliggöra en dynamisk övervakning av prostata och prostata.
 • sluta flaunting i frost i tunna jeans och öppna inte simsäsongen omedelbart efter att isen lämnar dammen - det här är fylligt med den snabba utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Inflammation av prostata är inte en farlig sjukdom, om den diagnostiserades i tid.

Modern medicin har ett tillräckligt "arsenal" av de nyaste verktygen för att undersöka patienter och läkemedel.

Att genomföra en effektiv och säker behandling av prostatit i akut och kronisk form.

Prostatakörteln hos män: varför behövs det och varför ska det skyddas?

Prostatakörteln hos män är det viktigaste muskel-glandularorganet i reproduktionssystemet, vars fulla funktion beror inte bara på sexuella möjligheter utan också på det normala livet för en representant för den starka hälften av mänskligheten. Under de senaste åren diagnostiseras inflammationen oftare av specialister.

Om före problemen med den andra människans hjärta oroliga människor i femte eller sjätte tio, har denna åldersgräns idag minskat avsevärt. Anledningen till inflammationen i prostata är många.

Det är väldigt viktigt att identifiera och korrekt behandla patologi i rätt tid. Annars tillhandahålls erektil dysfunktion, dåligt fysiskt välbefinnande, stress och ett obalanserat psykiskt tillstånd till mannen.

Vad är så viktigt om prostata? Vilka funktioner fungerar det och varför kräver det ökad uppmärksamhet? Låt oss försöka förstå.

Prostata är ett organ som måste skyddas

Vad är prostatakörteln? Osparat organ bestående av ett stort antal körtlar, i form som liknar en kastanj. Det utvecklar en specifik hemlighet, som ger näring och skyddar spermatozoa.

Prostata är nära besläktad med urinrörets organ och har därför ett betydande inflytande på dem. På hur det fungerar är manens sexuella hälsa och sexuella förmåga, fysiskt välbefinnande och psykisk hälsa beroende.

I det normala tillståndet överstiger prostasvikt inte 20-50 g, inflammationen ökar storleken på körteln, vilket kan kännas till även med rektal palpation.

Struktur av prostata

Prostatakörteln ligger under blåsan och täcker den övre delen av urinröret. Formen och densiteten hos varje man är individuell och varierar med åldern. För prostatan kännetecknas en komplex nervös apparat som omedelbart reagerar även vid mindre patologiska förändringar, vilket orsakar lokala och allmänna störningar.

Hanorganet har en originalstruktur och utvecklas från flera embryonala zoner. Från en medicinsk synvinkel är två zoner i prostata körteln väsentligen viktiga: perifera och centrala. Den perifera zonen är mottaglig för palpation rektal undersökning, ofta utvecklas mer än 70% av cancern i den. I övergångszonen utvecklas 30% av cancer.

Grundfunktionerna i prostata

Funktionerna i prostatakörteln är mångfacetterade. De viktigaste är:

 • sekretorisk: den producerar hemligheten består av en tät vätskefraktionen innefattar fetter, proteiner, elektrolyter, hormoner, som är nödvändiga för normal drift av det reproduktiva systemet;
 • transport: när de glatta muskelfibrerna i de partiella vesiklarna och kapslarna i prostata-kontraktet utsöndras seminalvätskan i urinrörsutlösningen;
 • Liquefying: Orgelet, som försvinner spermierna, säkerställer spermatozoas livskraft och rörlighet.

Dessutom spelar prostata inte den sista platsen i systemet för reglering av testosteronproduktion. Det säkerställer också att funktionen av erektionsmekanismen fungerar fullt ut.

De främsta orsakerna till inflammation i kroppen

inflammation i prostatan kan orsakas av virus, bakterier, microplasma, svampar, Chlamydia och Trichomonas, ofta i kombination med vesiculitis, uretrit i högre ålder - med prostatahyperplasi.

Bakterier kan komma in i prostata från urinblåsan, rektum, urinrör, genom lymfatiska och blodkärl i bäckenorganen. Den inflammatoriska processen i prostata vävnaden kan också orsakas av:

 1. Inaktivt sätt att leva: prostata näring med nödvändiga ämnen och syre störs hos män med "stillasittande" yrken (programmerare, författare, förare).
 2. Hypotermi. Det rekommenderas att alltid klä sig i vädret, inte sitta på kalla föremål.
 3. Felaktig mat. Mäns diet bör vara olika och omfatta skaldjur, vegetabilisk mat, animaliska produkter. Det är lämpligt att utesluta akuta, salta, sura rätter, alkoholhaltiga drycker.
 4. Dåliga vanor.
 5. Alltför ofta samlag.
 6. Brist på regelbunden sexuell aktivitet med en vanlig partner eller avhållsamhet.

Dessa faktorer leder speciellt till akut eller kronisk inflammation i prostata.

Akut inflammation i körteln hos män: när och varför verkar det?

Akut inflammation i prostatan, eller akut prostatit, - Urologic patologi orsakad av smittsamma och kronisk faktorer: Gram (E.coli, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa), grampositiva (stafylokocker, streptokocker, enterokocker) och atypiska floran av mikroorganismer (klamydia, mykoplasma, ureaplasma, Gardnerella och så vidare).

Hur hittar man de viktigaste patogenerna patogener? Det är nödvändigt att adressera till urologen och skicka nödvändiga diagnostiska förfaranden.

Akut prostatit med rätt tillvägagångssätt och omedelbart svar är behandlingsbar, så om du har identifierat symptom som indikerar akut prostatit, kontakta en specialist omedelbart.

Symtom på akut prostatit

Hur man förstår att prostatakörteln är inflammerad? Symptomen på patologin är följande:

 • frekvent urinering
 • svag stråle urin;
 • brinner med urinering
 • ökad kroppstemperatur;
 • smärta i buken och urinblåsan;
 • frossa;
 • känsla av klämning och smärta i bäcken och perineum.

Vid den första förekomsten av dessa symtom är det nödvändigt att genomgå en uppsättning lämpliga diagnostiska förfaranden.

Metoder för diagnos av akut inflammation i prostata

Med den största noggrannheten diagnostiserar akut prostatit följande diagnostiska metoder:

Den mest effektiva klassiska metoden för att upptäcka inflammation i prostata anses vara hennes palpation undersökning. Organets anatomiska placering är mycket bra ur medicinsk synvinkel, så en specialist kan enkelt sondra och bestämma sjukdomsfasen.

Kronisk inflammation i prostata - patologi med outtryckt etiologi

Kronisk prostatit är en sjukdom med en långvarig inflammatorisk process, en konsekvens av otillbörlig eller otillbörlig behandling av akut prostatit. Orsaken till dess utveckling kan vara närvaron av en manlig bakteriell infektion i kroppen.

Om den akuta formen av den smittsamma processen sker snabbt, då i kronisk form, kan den vara i åratal utan att manifestera sig. En person som inte vet var prostatakörteln är, kanske inte ens misstänker att de symptom som uppenbaras indikerar exakt hennes kroniska inflammation.

Kronisk prostatit kan orsakas inte bara av infektion, men också av andra negativa fenomen, såsom:

 • Stagnation av blod i ett litet bäcken, på grund av stillasittande livsstil, bristen på regelbundet sexliv och smala kläder;
 • operationer och skador;
 • hypotermi och stress;
 • alkoholmissbruk, undernäring och rökning.

Etiologi av kronisk prostatit

Känna till kronisk inflammation i körteln kan vara på sådana symptom som:

 • känsla av smärta och kompression i könsorganen och perinealområdet
 • smärtsam utlösning
 • smärta i urinblåsan;
 • brinner med urinering
 • erektil dysfunktion
 • ökad uppmaning att urinera
 • dra smärta i ljummen.

Hur känner man igen sjukdomen i rätt tid?

För att bekräfta diagnosen vid manifestationen av denna symptomatologi är det nödvändigt att genomgå ett komplex av diagnostiska studier:

 • Traditionell undersökning med en urolog: Frågor och palpation av prostata;
 • ultraljudsundersökning
 • computertomografi;
 • Röntgenundersökning
 • studie av enzymer i prostata.

Efter att experten exakt har diagnostiserat kan du fortsätta med effektiv behandling av inflammation i prostata.

Behandling av prostatainflammation hos män

Behandling av prostatakörteln, som har blivit inflammerad, är en komplex och ganska lång process som kräver regelbunden övervakning av en specialist. Under inga omständigheter är självmedicinering av sjukdomen tillåten, det är strängt förbjudet att ta mediciner och traditionell medicin utan kunskap från behandlingsläkaren. Annars kan de negativa konsekvenserna som hotar livet inte undvikas.

I modern medicin praktiseras flera metoder för behandling av akut och kronisk prostatit. Låt oss prata mer om dem.

Medicin eller etiotropisk terapi

Denna metod för att behandla inflammation i prostatakörteln är baserad på intag av antibiotika, vars verkan kan undertrycka sjukdomsinfektionsfokus.

Valet av läkemedel, dosering och varaktighet av deras applicering utförs av den behandlande läkaren med hänsyn till patientens individuella egenskaper. Tänk på stadierna och orsakerna till sjukdomen, förekomsten av andra sjukdomar, allergiska reaktioner på komponenterna i medicineringen.

I processen med etiotropisk behandling övervakas de uppnådda resultaten ständigt.

Massage i prostata

Denna effektiva sätt att förbättra mikrocirkulationen i prostatavävnader och sekret dränering tillåter lindra inflammation, minska smärta i perineum, ljumske och bäckenet, för att förbättra flödet av urin, lätta urinering och andra symptomatiska manifestationer.

Kontraindicerad prostationsmassage i akut form av sjukdomen.

Sjukgymnastik som en snabbverkande metod för att lindra inflammation i prostata

Denna behandlingsmetod innefattar ett komplex av fysioterapiprocedurer som förbättrar processen med cellulär näring av prostata vävnader och påskyndar återhämtningen.

De huvudsakliga förfarandena som föreskrivs för patienter med prostatit: laserterapi, ultraljudsbehandling, elektrofores, transrektal mikrovågs hypertermi, magnetotermoterapi. Positivt påverka patientens tillstånd och svimma med mineralvatten.

Kirurgisk behandling av prostatit

Denna metod anses vara den sista förekomsten. Gripa det bara i sällsynta fall med svåra former av sjukdomen när konservativa metoder inte ger förväntat resultat: prostatakörteln abscess, när sammandragning av urinröret.

Hur man behandlar prostatakörteln bestämmer specialisten på grundval av de diagnostiska förfaranden som utförs. För att skydda dig från ett sådant öde rekommenderas det att du inte ignorerar förebyggande åtgärder.

Förebyggande åtgärder för att förebygga prostatit

För att minska sannolikheten för att utveckla prostatit tillåter:

 • rätt balanserad näring
 • konstant fysisk aktivitet och regelbunden motion;
 • aktivt sätt att leva på;
 • avslag på dåliga vanor
 • stabilt sexliv med en vanlig partner;
 • regelbundna undersökningar av urologen.

Man bör komma ihåg att prostata är en av de viktigaste organen hos ett människors reproduktionssystem, därför måste det skyddas.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Allt om körtlar
och hormonella systemet

Prostatakörteln kallas också den andra hjärtat av en man. det organ som ansvarar inte bara för sexuell funktion, men också för den övergripande emotionella tillstånd man ligger strax under urinblåsan,. Prostatakörteln är en del av det manliga reproduktionssystemet.

Om förr i tiden med detta organ problem uppstod hos patienter i åldern 50-60 år, finns det nu en stadig nedgång i denna åldersgrupp. Inflammation av prostata beror på olika orsaker.

Tidig upptäckt och behandling av prostata patologi hos män är mycket viktigt. Annars kan hennes sjukdom vända sig om:

 • dåligt fysiskt välbefinnande
 • nervösa sammanbrott;
 • Brott mot sexuell funktion.

Om körtel problem, då först kan de orsaka erektil dysfunktion och utlösning och sedan manlig infertilitet.

Faktum. Enligt statistiken, ungefär en tredjedel av kvinnorna i åldern 30 är föremål för en inflammation i prostatan (prostatit) och vid en ålder av 50 år har andelen infalls når siffrorna 50. Den andra gemensamma prostata patologier är dess tumör - adenom.

Platsen för prostata. Järn är en del av hankroppen och ansvarar för reproduktiv funktion.

Orsaker till problem

Inflammation av prostatakörteln hos män, som prostata adenom, är en multifaktoriell sjukdom. Bland de främsta synderna av patologi bör man skilja:

 • sexuellt överförbara infektioner. Venereal sjukdomar, som män lider, i händelse av otillräcklig behandling går in i deras komplicerade form. Att utveckla infektion, nå prostata, påverkar dess vävnader och orsakar en inflammatorisk reaktion.
 • nedsatt blodcirkulation i bäckenorganen i samband med en stillasittande livsstil hos män (programmerare, författare, förare);
 • felaktig kost. Från kosten av män bör uteslutas från skarpa, salta, sura rätter. Det är användbart att äta skaldjur, vegetabilisk mat, animaliska produkter;
 • hypotermi;
 • prostata utsöndring av prostata, vilket är resultatet av ofullständiga sexuella handlingar, långvarig sexuell avhållsamhet;
 • svag immunitet associerad med neuropsykisk eller fysisk överarbete;
 • ålder över 50;
 • ateroskleros, etc.

Orsaken till sjukdomen i varje fall identifieras av läkaren. Detta bör göras med syftet att individuellt välja behandling och eliminera negativa faktorer.

Oskyddad sex är fylld med inflammation i prostata

Prostatakörteln - vad är det?

Körteln har formen av en förtjockad kastanj. På orgelns baksida är ett vertikalt band som delar prostata i två delar, vänd mot ryggen och låter dem gropa för en läkare som producerar rektal palpation. Mellan dem är isthmusen, den mellersta loben som gränsar till blåsan.

Med ålder förstärker den och kan jämföras i storlek med en av prostatahalterna. Detta leder till kompression av kroppens urinrör i kroppen, vilket leder till att urinflödet störs.

För att bedöma tillståndet hos den manliga kroppen är det nödvändigt att ta hänsyn till storleken, normen för prostatakörteln. Prostata är ett hormonberoende organ, vars utveckling är förknippad med hormonella processer som uppträder i kroppen vid olika stadier av mänsklig tillväxt.

Problem med orgeln manifesteras av en ökning av dess storlek

Den nyfödda pojken har redan en prostata, men hittills outvecklad, med en massa på flera gram. Storleken på prostatakörteln hos en man når normen 19-20 år och stabiliserar på denna nivå. Det börjar öka igen till 45-60 år, vilket beror på åldersförändringar.

Normen för prostatastorleken hos medelålders män är 30 mm i längd och 20 mm i bredd (tjocklek). Beroende på de enskilda egenskaperna kan det finnas avvikelser i storlek i en riktning eller den andra:

 • längden kan ökas till 4,5 cm;
 • bredd - från 2 till 2,5 cm;
 • tjockleken bör inte överstiga 2,3 cm.

Sådana dimensioner anses vara normala. En ännu större organökning kan orsakas av patologi.

Ändra storleken på prostata

Det är viktigt. Prostataförstoring är vanlig, vilket är typisk för män i åldern 30 år. En ökning i denna kropp kan dock också indikera en allvarlig sjukdom.

Skälen som leder till en ökning i prostatakörteln är flera:

 • prostatit (akut eller kronisk);
 • adenom (benign körtel hyperplasi);
 • prostatacancer.

På 19-20 år når prostatan sin normala storlek

Moderna män får ofta prostatit. Diagnos och behandling av prostatakörteln hos män i detta fall är relativt lätt.

Behandling (medicamentlig eller operativ) är effektiv även i körtelns adenom.

Den allvarligaste sjukdomen som leder till en ökning av prostata är en cancerous tumör.

Under livet varierar normerna för prostatastorlek efter ålder

Symtomatologi av prostatit

Symtom på prostatainflammation hos män reduceras huvudsakligen till urinproblem. Den förstorade prostata pressar på blåsan. Här bildas en ficka, i vilken vätskan samlas, vilket gör att mannen ofta besöker toaletten.

Samtidigt känns ofullständig tömning konstant, eftersom vätskan inte tas ur fickan. I vissa fall är det under urinering en känsla av smärta och smärta, en brännande känsla i perineum och obehag vid avföring.

Prostatit leder också till sexuella störningar, som har vissa symtom. En man kan möta erektil dysfunktion under samlag. Han brukar ha för tidig utlösning, medan nöjen från orgasm är mycket minskad.

I många fall av prostatit upplever patienter smärta. Att uppnå smärta känns i bäckenområdet. Det manifesterar sig:

 • när man urinerar
 • ejakulation,
 • under en erektion.

Sådana smärtsamma känslor är en allvarlig anledning att ringa till en läkare.

OBS! Ignorera mindre, vid första anblicken kan sjukdomar i genitourinärsystemet leda till ett stort problem, vars namn är kronisk prostatit.

Smärta sensioner bör bli en varningssignal för att söka medicinsk hjälp

Prostata undersökning

I fall där en man misstänker en sjukdom, är han ordinerad test. Syftet med undersökningen är att identifiera förekomsten av ett problem med prostata hos män, etablering av sjukdomsfasen och de befintliga komplikationerna.

För att upptäcka inflammation i prostata är det nödvändigt att genomföra ett komplett komplex av diagnostiska åtgärder. Därför diagnostiseras i många fall inte de första stadierna av sjukdomen, även om detta är en av de vanligaste urologiska patologierna.

Att tala med en läkare hjälper patienten att identifiera sjukdomen och välja en behandlingsmetod

Hur gör en analys för prostata sjukdomar? Först och främst tas blod och urin för undersökning, när undersökningen bestämmer prostatstillståndet och avslöjar också förekomsten av patogena mikroorganismer.

I början ska läkaren noggrant undersöka patienten och fråga honom om symtomen. Men många män vet inte var de har prostata, men klagar på smärta i underlivet.

Klagomål kan vara ett tecken på en akut form av sjukdomen eller förvärring av en kronisk form. Om sannolikheten för en exacerbation utesluts, utför läkaren en rektal palpation. Det kommer att göra det möjligt att bestämma patientens tillstånd och också hjälpa till att välja vilka typer av ytterligare studier.

För detektering av patologi behövs ett antal laboratorie- och instrumentstudier

Dessa kan innefatta ultraljud av körteln, undersökning av prostats utsöndring, bestämning av nivån av könshormoner i blodet,

medicinering

Eftersom prostatit är en mycket vanlig sjukdom finns det ett stort antal behandlingar för prostatacancer hos män. De mest populära av dem är:

 • användning av droger (t.ex. finestide), som begränsar effekten av manliga könshormoner på prostata. I detta fall är det en minskning av prostatakörteln, dess ömhet. Eliminering av kroppens ödem förbättrar utflödet av prostats utsöndring, underlättar urinpassagen vid urinering, aktiverar blodcirkulationen.
 • Alfa-blockerare (Dalfaz, Omnic, terazosin), som är en grupp av läkemedel avsedda för excitering av receptorer belägna på muskelvävnaden i urinblåsan och prostata. Detta hjälper till att korrigera urinproduktionen, förhindrar att den kommer in i rörets kanaler.
 • Antibakteriella läkemedel (Biseptol, Nitroxolin), som är föreskrivna i fall där bakterier medverkar i utvecklingen av prostatit bevisas. Därför är en sådan behandling berättigad i fallet då en bakteriologisk studie av urin, ett smet från urinröret och juice av prostata körteln kommer att utföras. I detta fall används tabletter för att behandla prostatan från grupper av penicilliner, fluorokinoloner, aminoglykosider, cefalosporiner.
 • Antiinflammatoriska läkemedel. Som för kroniska sjukdomar i prostata kännetecknas av symptom av smärta och inflammation, är det nödvändigt att använda verktyg som minskar den inflammatoriska responsen och smärtan i prostatan. Under den akuta perioden kan icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) användas. Läkemedlet tas i form av tabletter, pulver eller rektala suppositorier - effektiviteten hos medlet med administreringssättet förändras inte.

Viktigt! Effektiva medel för behandling av inflammation i körteln produceras i stora mängder, men det rekommenderas inte att applicera dem på egen hand även i fall då de absolut inte har några biverkningar.

Behandling utförs oftast med effektiva mediciner

Sjukgymnastik och massage

Ofta har patienter en fråga om hur man återställer prostata, om den är skadad eller förstorad. Massage är ett effektivt verktyg vid behandling av prostata och dess restaurering. Vissa läkare tror att utan sådant förfarande är behandlingen av prostatit i allmänhet omöjlig. De flesta patienter efter behandling hävdar att ett sådant förfarande avsevärt förbättrade deras tillstånd.

För att utföra en sådan massage måste klienten ta en knä-armbågsställning, vilket gör det möjligt att slappna av i bäckenmusklerna. Läkaren lägger på en gummihandske, smörjer mjukgöringsföreningen med en fingerhandske och försiktigt sätter den in i patientens anus. Endets främre vägg känns. Efter att ha hittat prostata, börjar läkaren göra ett ströktryck på henne.

Under processen med en sådan massage sträcker sig utlösningen av körteln i urinröret. Ofta utsätts hemligheten för mikroskopisk analys. En massage är användbar inte bara på det sättet att det är möjligt att få hemligheten i prostata, men också för att i prostatakörteln:

 • blodcirkulationen är aktiverad
 • förbättrar infektionsmotståndet;
 • accelererad restaurering av skadade vävnader.

Män som vet var prostatakörteln är, kan massera sig själva och hemma.

Massage i körteln hjälper till att snabbast bota

Mikrovågsugnsterapi används framgångsrikt för att behandla sjukdomen. Elektriska vågor med hög frekvens, som ökar lokal temperatur i det uppvärmda området till 39-40 grader, bidrar till att:

 • prostata körtankar är förstorade;
 • accelererat blodflöde;
 • Immunceller är involverade i det sjuka organet;
 • aktiverar cellernas arbete för att bekämpa infektion.

För behandling används hela arsenalen av medel för att eliminera smärtsamma förnimmelser

Operativ ingripande

Försvagade stadier av prostatit, när abscesser (abscesser) bildas i körteln, såväl som cystor och strikturer, kräver kirurgiska behandlingsmetoder.

Det är viktigt. Idag använder läkare i allmänhet minimalt invasiva, transuretala metoder för intervention. På grund av dem elimineras behovet av att skära huden, blodförlusten minskar, patientens tid på sjukhuset är förkortad och rehabiliteringsprocessen accelereras.

Transuretral manipulation utförs genom att införa ett endoskopiskt instrument i urinröret. På monitorn observerar kirurgen processen för operationen som utförs, vilken består i att avlägsna abscesser, abscesser, cyster (vesiklar med vätska) och tvätta de drabbade områdena, följt av applicering av läkemedlet. En annan uppgift för detta ingripande är att eliminera strängningar (inskränkning) i urinröret, vilket orsakar akut urinretention i blåsan.

Vid generell destruktiv lesion av prostata utförs prostatektomi - fullständigt avlägsnande av detta organ. Operationen är ganska komplicerad, traumatisk, förknippad med signifikant blodförlust. Det är emellertid klart att en sådan operation utförs endast i extrema fall när det är omöjligt att återställa prostata körteln (cancer eller annan onkologi hos körteln).

Radikal behandling kan vara den enda vägen ut ur en svår situation

Drift på prostata går vanligen inte utan konsekvenser för patienten. Urineringstarm är vanligen en negativ manifestation. Under de första dagarna och även veckorna efter operationen kan patienten ha inkontinens i urinen. Detta symptom kan uppenbaras av nysning eller hosta, när bukmusklerna spänns.

Tidigare Artikel

Hypertoni => Hyperfunktion