Huvud
Strömförsörjning

SUSP och cancerfas

Att höra det fruktansvärda uttrycket "prostatacancer" inte alla människor kan upprätthålla sin själsförmåga.

Men före panik är det nödvändigt att ta reda på i vilket skede en onkologisk sjukdom är, om det finns metastaser, huruvida andra organ och system är skadade.

Om en cancer tumör detekterades vid det första utvecklingsstadiet, och hon gav inte metastaser, så har prognosen för behandling av patologi alla chanser till 100% framgång.

För att göra det lättare att bestämma alla nyanser av den patologiska processen, uppfanns en klassificering av en cancerous tumör. Varje process och särdrag har en egen förkortning, till exempel SUSP. Kombinationen av bokstäver och siffror hjälper läkare att läsa bokstavligen den kliniska bilden av sjukdomen.

SUSP - vad är det

Det första obestridliga ordet som onkologikliniken ser i analysformen är SUSP. Till dessa latinska bokstäver kan läggas till och andra - NEO, CR, BL. Innan förgäves att oroa dig på grund av obegripliga meningar, borde du få råd från en läkare som kommer att förklara allt förnuftigt.

SUSP är en förkortning för ordet suspitio och översätts som "misstankar".

Andra anbringade bokstäver är också förkortningar, i synnerhet:

 • BL översätts som utbildning (det finns en tumör som kan vara godartad);
 • CR betecknar misstanke om cancer om tumören redan har diagnostiserats tidigare;
 • NEO primär misstanke om onkologi.

Således är ordet SUSP inte en diagnos, men bara en misstanke, som efter diagnos i mer än hälften av fallen förblir suspitio, det vill säga, cancer är inte bekräftad.

Stages av sjukdomen

Tyvärr diagnostiseras prostatacancer ofta redan i försummat form, då kliniska manifestationer av patologi blir uppenbara fakta.

Om man tar hand om sin hälsa och regelbundna besök till en vårdinrättning för att donera blod för PSA kan cancern bestämmas i det första skedet av sjukdomen när, efter operationen finns det fullständig läkning och eftergift av patologi.

Totalt utmärks fyra steg (grader) av utveckling av en malign tumör:

 1. Den första etappen kännetecknad av en fullständig frånvaro av symtom på sjukdomen. Urolog kanske inte finna prostatatumör palpation, instrument diagnostiska metoder också ineffektiva, men med användning av laboratorietester kan ses från avböjningen av sjukdomen i nivån av prostataspecifikt antigen i blodet. I det här fallet lägger doktorn ordet SUSP NEO och leder patienten till ytterligare forskning.
 2. På den andra etappen cancer kan förväxlas med benign prostatahyperplasi, eftersom symtomen liknar - frekvent urinering med skarp smärta, smärta i ljumsken och nedre ryggen, det kan finnas blod i urinen. Behandling av den andra graden av cancer innefattar strålterapi, prostatektomi, kryoablation eller kemoterapi. En lämplig metod bestäms av läkaren.
 3. utgående från den tredje etappen sjukdomsutveckling, patientens välbefinnande kan försämras kraftigt, upp till behovet av utomstående vård. Behandlingen utförs med hjälp av orchiektomi, fotodynamisk terapi och hormonella droger. I avsaknad av metastaser kan en kirurgisk operation utföras, men om de är, används denna behandlingsmetod inte längre.
 4. På den fjärde etappen patienten kan inte botas på något sätt. Förbättring av välbefinnande och underhåll av patientens liv utförs med hjälp av strålning eller kemoterapi.

Bekräftelse av diagnos med förkortningen SUSP sker genom digital rektal undersökning, blodgivning PSA, ultraljud, biopsi, datortomografi av bäckenorganen och viss annan forskning.

Klassificering av prostatacancer: TNM och Gleason-skalan

För att göra ett system för behandling av cancer måste du göra en grundlig diagnos och göra en korrekt klinisk bild.

För detta finns det olika metoder för att klassificera prostatacancer, i synnerhet:

 • TNM (TNM);
 • Gleason-skalan;
 • Juit-Whitemore-systemet.

De första två systemen för att bedöma cancer används oftare, så betrakta dem mer i detalj.

Prostatacancer av TNM

Klassificering av prostatacancer enligt de tre huvudkriterierna är en internationell metod för att göra en klinisk bild av cancer.

Prostatacancer enligt ICD 10 har kod C61.

Förkortningens tre bokstäver tolkas enligt följande:

 • T - indikerar den mycket maligna formationen i orgeln;
 • N - indikerar närvaron av cancerceller (metastaser) i närmaste lymfkörtlar
 • M - karaktäriserar metastaser i organ som ligger långt ifrån den primära tumören

Varje särdrag hos sjukdomen börjar med en av tre bokstäver, som läggs till små bokstäver och siffror som indikerar specifika indikatorer på den patologiska processen.

Vad ser klassificeringen av prostatacancer ut på en medicinsk form:

 • TX - Först detekterad tumör av osäkert tecken (eventuellt godartad);
 • T0 - tumörens karaktär är inte bestämd
 • T - Neoplasms fysiska parametrar (dimensioner)
 • T1 - Det finns inget positivt resultat på onkologi, med förkortningen har undergrupper: a, b och c - resultaten av diagnostik med olika metoder med att öka andelen sannolikhet för cancer från bokstaven "a" till "c";
 • T2 - tumören är närvarande i en klot av körteln (vänster eller höger), och - en liten storlek, b- ökad, men inom en lob, c - slog båda lobarna;
 • T3 - tumörspridningen till närliggande vävnader, har undergrupper a, b och med ökande sjukdomsprogression
 • T4 - Cancerceller spridas till närliggande organ (rektum, blåsan, etc.);
 • N0 - det finns ingen metastas i lymfsystemet i bäckenorganen
 • N1 - det finns cancerceller i närmaste lymfkörtlar
 • M - det finns metastaser i organ långt ifrån prostata
 • M0 - det finns ingen cancer i lymfsystemet och regionala noder;
 • M1 - Det finns metastaser i lymfsystemet och organen, har undergrupper - a, b och c, som karakteriserar ökningen av patologins spridning till avlägsna organ, till exempel är cancer i hjärnan registrerad under bokstaven c.

Använda Gleason-skalan

Klassificering av prostatacancer med hjälp av denna teknik låter dig bestämma aggressiviteten hos patologin.

Därför kompletterar den perfekt metoden för att beskriva cancer.

Gleason-skalan har ett gemensamt bokstav G och fem index (poäng).

De karakteriserar patologins aggressivitet, i synnerhet:

 • körtlar har en homogen regelbunden struktur
 • mellan körtlarna minskade avståndet;
 • körtlarna blir ojämna, deras storlek och struktur varierar;
 • deformation av de exponerade organcellerna;
 • prostataceller blir helt atypiska, det vill säga ett extremt aggressivt stadium av cancer.

När studien av vävnader som tas från prostatakörteln utförs, beaktas klassificeringen av prostatacancer enligt Gleason-skalan nödvändigtvis. Om summan inte är mer än sex poäng har patienten alla chanserna för framgångsrik behandling, och om summan av indexen är mer än åtta poäng, utvecklas situationen tyvärr för patienten ogynnsamt.

NEO-AYURVEDA

Orsaker till sjukdomar

PROSTATE (problem)

Fysisk blockering

Prostata- eller prostatakörteln är körteln i det manliga reproduktionssystemet som ligger runt urinröret under blåsan. Prostata producerar en hemlighet som utgör huvuddelen av spermierna. Denna hemlighet gör vätskan vanligtvis en mycket tät seminal vätska, närmar och skyddar spermatozoa, och säkerställer också deras aktivering. Prostata kan påverkas av inflammation, tumörer och cancer.

Emosionell blockering

Denna körtel förbinder människokroppen med sin heliga chakra (energicenter), som är ansvarig för kreativa, kreativa förmågor person. Sjukdomar i prostata finns oftast hos män över 50 år och säger att en man upplever en situation som får honom att känna sig hjälplös, impotent. Han är trött på livet. Problem med prostata berätta för honom att han inte kan kontrollera absolut allt i sitt liv och det sänder ibland oss ​​varje enskild situation, vars innebörd är att hjälpa oss att bli av med det gamla och skapa något nytt. När en man har en känsla av hjälplöshet och impotens, svagar hans sexuell lutning också. I detta fall är impotens bara en reflektion av inre, känslomässiga processer.

Mental blockering

Problemet med prostata är att hjälpa dig att återansluta med din förmåga att skapa ditt eget liv. Att du är gammal betyder inte att din förmåga att skapa är försvagad, för att skapa något nytt. Den fysiska kroppen sliter ut över tiden, det är helt naturligt. Nu har du en bra möjlighet att använda alla dina känslomässiga och mentala krafter, ackumulerade under många år, och skapa något nytt, med hjälp av den unga fysiska hjälpen. Om du överför några av dina funktioner till andra betyder det inte att du blir mindre värdefull, mindre signifikant. Tvärtom talar det om din visdom.

CR i prostata: hur man förstår denna beteckning

Läkare betecknar ofta prostatacancer som en CR i prostata. CR-förkortad stavning, accepterad i medicinska cirklar, orden karcinom. Carcinom är synonymt med ordet "cancer" och är en malign neoplasma som utvecklas från epitelceller.

Carcinom i prostatakörteln i den moderna världen är mycket vanligt, det är ett brådskande problem för onkologer. Diagnosen är ofta fördröjd vilket gör behandlingen svår.

Funktioner som kännetecknar cancer

Prostatacancer, som andra maligna processer, kännetecknas av följande egenskaper (jämfört med godartade tumörer):

 • okontrollerad delning av atypiska celler;
 • uttalad benägenhet för invasiv tillväxt (cancervävnader i närheten av anatomiska strukturer);
 • benägenhet att spridas genom kroppen: tumörceller med blod eller lymfflöde kommer in i närmaste och sedan avlägsna organ och vävnader, bildar sekundär foci-metastas
 • upplösningen av tumörceller leder till förgiftning av kroppen;
 • Ju längre en tumör finns, ju fler mutationer ackumuleras i cellens struktur.
 • Atypiska celler skiljer sig avsevärt från sina normala föregångare;
 • graden av differentiering av cancerceller uppskattas som låg.

Förberedande faktorer

Ett antal riskfaktorer har beskrivits, vars närvaro ökar risken för tumörbildning:

 • diagnostiserade precancerösa tillstånd: intraepitelial neoplasi, atypisk hyperplasi;
 • åldersfaktor: prostatacancer är vanligast hos äldre män;
 • hormonella störningar som inträffade med ålder eller utvecklats på grund av närvaron av endokrin patologi;
 • förekomsten av kronisk inflammation i prostata, stasis av utsöndring, stagnation av venöst blod i lilla bäckenet;
 • belastad ärftlighet: i nära släktingar till män hittades karcinom i prostatakörteln;
 • dåliga vanor
 • arbeta med kadmium eller andra cancerframkallande ämnen;
 • otillfredsställande ekologisk situation.

Stages av sjukdomsbanan

Det finns flera klassificeringar, med vilka läkare kan formulera en diagnos och dra en slutsats om scenen av den maligna processen:

Karakteristik av tumörceller

Gleason-skalan är ett system som gör det möjligt att utvärdera graden av differentiering av atypiska celler och också föreslå vidare utveckling av den maligna processen, en prognos för patientens liv och förskriva adekvat behandling. För att bedöma tumören enligt Gleason-skalan bör en biopsi utföras - provtagning av prostatavävnadens kolonner för efterföljande mikroskopi.

Summan av poäng kan vara från 2 till 10 poäng. 2 poäng motsvarar tumörer av den mest godartade kursen (cellerna är något annorlunda från organets glandulära epitel, de är inte benägna att spinda omgivande vävnader, efter en lång tid metastasering). 10 poäng - en lågkvalitativ aggressiv tumör som är benägen för invasiv tillväxt, tidig metastasering.

Metoder för att detektera prostatacancer

Förebyggande digital rektalundersökning kan upptäcka en tumör som är större än 10-15 mm. Vanligtvis är karcinomnoder redan palpabla i II-scenen utan svårighet.

 1. TRUS. Med hjälp av ultraljudsdiagnostik kan strukturer av minskad ekogenitet visualiseras (endast en liten andel cancerformer präglas av en hyperechoisk struktur).
 2. Biopsi är en invasiv diagnostisk manipulation som gör att du kan verifiera (bekräfta) den påstådda diagnosen. Utförs under kontroll
 3. USA.
 4. Tomografi (CT, MR, PET) gör att du kan visualisera organet själv, tumörvävnad, tillståndet för regionala lymfkörtlar. MRI i levern, hjärnan, lungorna gör att du kan bedöma tillståndet hos dessa organ, där de vanligaste sekundära foci bildas.
 5. Scintigrafi - undersökning av ben.
 6. Studie av PSA-nivå i dynamik.

behandling

Behandlingen beror på processens scen, patientens ålder, svårighetsgraden av symtomen, förekomsten av bakgrundspatologier, tumörens histologiska egenskaper. Hos äldre patienter med starkt differentierade tumörer föreslår läkare ofta att de följer förväntad ledning. Vid I-II-scenen utförs vanligen en radikal prostatektomi - avlägsnande av organet. Vid behov kompletteras behandlingen med strålbehandling. I senare skeden utförs kirurgi vanligtvis inte. Läkare rekommenderar hormonbehandling och strålbehandling. Hormonbehandling kan innefatta användning av mediciner, vars effekt motsvarar effekten av kirurgisk kastration.

Strålningsterapi påverkar atypiska celler, som påverkar deras vitala funktioner och stoppar proliferativ aktivitet. När tumören bestrålas bildar fria radikaler och väteperoxid. Behandling för något stadium av prostatacancer kan inkludera strålbehandling. Det utförs via fjärr- eller kontaktmetod (inklusive genom att införa laddade partiklar direkt i tjockleken på den drabbade orgelbakterien), vilket påverkar både primärfokus och metastatisk screening. Protonbehandling anses vara en säker teknik.

Strålningsterapi som utförs i de tidiga skeden av sjukdomen, låter dig ofta undvika återfall i 10-15 år. Vid IV-graden av cancer kan läkaren erbjuda patienten användning av palliativa tekniker som förbättrar livskvaliteten och lindrar smärtssyndromet i sin närvaro.

Inflammation av prostatakörteln - prostatit

I livet av, kanske varje man, förr eller senare uppstår detta märkliga och på något sätt skrämmande ord "prostatit". Någon hade blivit tillsagd av honom av en kamrat, som visat sig prydligt för sina personliga erfarenheter och gjorde det ännu mer oklart. Någon börjar redan "lyssna" på sin kropp och i vad han inte skulle ha märkt förut, han ser redan en klar diagnos. Eller kanske såg du en ljus reklam, lovande att fixa allt på en dag?

Låt oss ta reda på vad du verkligen behöver uppmärksamma. Tyvärr kan åldern när ett visst problem uppstår hos en man bestämas nu från 17 till 65 år, men endast ålderskriteriet kan inte vara avgörande. Om du är orolig för snabb, det är mer än 10-15 gånger om dagen urinering, börjar urineringstiden, det finns plötslig "lumbago" och smärta i könsorganet, är svårigheten med erektion ett tillfälle att rådgöra med en läkare. Det är värt att notera att på denna "bakgrund" naturligtvis förändras också en persons allmänna tillstånd - sömnlöshet kan uppstå, humör, arbetsförmåga kan förvärras, svaghet kan uppstå. Stanna inte med detta problem ensamt, eller tro att det här "kommer att gå över sig själv". Det är inte heller lämpligt att bli behandlad av vad som hjälpte din vän. Vi rekommenderar att du söker hjälp från en androlog.

Vad är neo prostata

neo - Ett naturligt tillvägagångssätt för att eliminera för tidig utlösning och föroreningar. Kalmar nervimpulser och minskar excitabiliteten hos hjärnan och ryggraden. minskar överdriven neuromuskulär och sexuell excitabilitet, hjälper till att lindra svullnad i könsorganen och prostata och hjälper sålunda till att eliminera prematur utlösning.

Neo hjälper också till att eliminera nattlig enuresis (urininkontinens) hos barn.

Indikationer för användning:

föroreningar

för tidig utlösning

enures

akut och kronisk prostatit

sexuell svaghet

impotens

adenom i prostata

minskad aktivitet av spermatozoa

manlig infertilitet

Positiva egenskaper hos läkemedlet:

Inte beroendeframkallande.
Långtidseffekt efter behandling.
Minskar inte sexuell upphetsning.
Hjälper till att uppnå medveten kontroll av blåsan.
Säker för långvarig användning.
Metod för applicering: för kroniska sjukdomar 2 tabletter 2 gånger om dagen före måltid i minst två månader. Med kronisk prostatit är det bra att kombinera med ett avkok från Gokshura och Ashvagandhi / Ashvagandy (1/2 tsk 2 gånger om dagen), med prostatisk adenom med Shiva Gutika eller Shilajit. Dosen är upprättad av en ayurvedisk läkare. Med manlig infertilitet och sexuell svaghet - med Chavanprash eller Ashvagandha / Ashvaganda (1/2 tsk 2 gånger om dagen). Gnid lokalt med sesamolja (buken och ljummen). För barn: 1 tablett 3 gånger om dagen i fyra till sex veckor (tabletten kan smulas och ges med mjölk eller honung).

ingredienser:
varje tablett är belagd med silver och innehåller:
Kapikachchhu (Mucuna pruriens) 56 mg.
Kupilu shuddha (Strychnos nux-vomica) 20 mg.
Hingul shuddha 8 mg.
Muktashukti Bhasma 8 mg.
Shilajit shuddha (Mumiyo) 8 mg.
Vang Bhasma 2 mg.
Loh Bhasma 2 mg.

extrakt:
Shatavari (Asparagus racemosus) 35 mg.
Yashtimadhu (Glycyrrhiza glabra) 8 mg.
Bhavana, Palandu, Allium cepa 90 mg.
Bhringaraj (Eclipta alba) 16 mg.

volym: 75 tabletter.

producent: Charak, Indien.

Prostatacancer: Diagnos och behandling

Prostatacancer (prostatacancer) är en av de vanligaste typerna av cancer i världen och är den vanligaste bland män. Denna maligna prostatatumör uppträder som regel hos män som har nått 50-60 års ålder. Patienter av ung ålder har sällan prostatacancer, med undantag för prostata sarkom (en sällsynt sjukdom).

Det allvarligaste problemet vid behandling av prostatacancer är sen diagnos när sannolikheten för framgångsrik behandling minskas dramatiskt. Denna situation beror på ett antal faktorer - för det första en sen adress till en läkare, ospecificerade symptom på prostatacancer i de tidiga stadierna, inte ett besök hos en läkare för förebyggande undersökningar etc.

Diagnos av prostatacancer i Neo Skin Medical Center är ett tillfälle att få råd från kvalificerade läkare, ta hand om förebyggande av sjukdomen eller om nödvändigt genomgå behandling. Gör ett möte idag och ta hand om din hälsa!

Hur manifesteras prostatacancer?

Som vi redan har nämnt har denna tumör inte specifika kliniska manifestationer specifika för den.

Eftersom de angivna manifestationerna av cancer sammanfaller med symptomen på prostataadenom (godartad bildning), som också påverkar män i åldern och åldern, är det oerhört svårt att skilja en sjukdom från en annan i början.

Progressionen av sjukdomen åtföljs av ökad viktminskning.

Med utvecklingen av prostatacancer läggs symtom som hemotyper (närvaron av blod i urinen) och smärta som uppstår på grund av spridningen av tumörprocessen till blåsan och bäckens bottenvävnad.

Stage av prostatacancer

 1. Det första steget har inga kliniska manifestationer. Tumören är lokaliserad endast i prostatakörteln. Cancer vid detta stadium diagnostiseras av misstag, som ett resultat av en morfologisk studie av ett avlägset adenom. Finger rektal undersökning och prostata visualiseringsmetoder för att upptäcka cancer i detta skede tillåter inte.
 2. Den andra etappen kännetecknas av nedsatt urinering och frånvaron av andra manifestationer av sjukdomen. Tumören växer i prostatakörteln och sprider sig inte bortom sina gränser. Rektalt undersökning kan upptäcka en stram knut i prostata. Biopsin ger möjlighet att bestämma utbildningens art och att diagnostisera.
 3. I den tredje etappen av prostatacancer har patienten problem med att urinera, det finns blod i urinen (hematuri), andra symptom uppträder. Tumör i prostatakörteln påverkar i detta skede närliggande vävnader, sällsynta vesiklar, bäckens laterala väggar och blåsans botten. Hos hälften av patienterna med stadium 3-cancer finns metastaser i retroperitoneala och bäckensnoder. Diagnos baseras på biopsiens resultat.
 4. I det fjärde steget prostatatumör når en storlek större uppenbara denominerade miktionsstörningar, neoplastiska processen spridit sig utanför prostata metastaser är närvarande i lymfkörtlar, ben, lever och / eller andra organ.

För att välja den optimala taktiken för behandling av prostatacancer är det väldigt viktigt att bestämma på ett stadium av cancer.

Profylax av prostatacancer

Tyvärr finns det inga bevisade metoder för att förebygga prostatacancer. Insatser reduceras till tidig upptäckt av denna maligna prostatatumör.

Läkarna rekommenderar en gång om året att genomgå en förebyggande undersökning, det så kallade prostatacancerprovet, som börjar vid 40 års ålder.

Detta gäller för alla utan undantag. Om en man har en genetisk predisposition till prostatacancer, utöver rektal fingerundersökning, är det också nödvändigt att skicka en analys till PSA en gång per år.

Sedan åldern 50 har alla män rekommenderats en årlig rektal fingerundersökning och en analys av PSA-nivån.

Diagnos av prostatacancer

Att bestämma cancer i tidiga stadier gör det möjligt att genomföra en korrekt och snabb komplex diagnos. Så, flera metoder används, de viktigaste är digital rektal undersökning, ett blodprov för närvaron av ett specifikt antigen (PSA), transrektal ultraljud av prostata. Diagnos av prostatacancer består av en uppsättning av ovanstående procedurer, det rekommenderas att gå till män 50 år och äldre, liksom yngre män med urinproblem eller andra urologiska störningar.

Om minst en av de ovannämnda studierna orsakar misstanke om närvaron av en tumör i prostata, anges en biopsi - ett förfarande där en bit prostata vävnad tas under ultraljudskontroll för ytterligare morfologisk analys. Det är biopsi som används som sista metod för att ställa in den primära diagnosen.

Det låter dig bekräfta diagnosen, bestämma hur utbredd den primära tumören och följaktligen för att klargöra sjukdomsfasen och graden av differentiering av tumören.

 • Bestämning av nivån av prostataspecifikt antigen (Vilket är populärt kallas "blodtestet för prostatacancer") används för diagnos av prostatacancer, såväl som att övervaka hyperplasi (onormal tillväxt av celler) och prostatacancer över tiden. PSA-prostataspecifikt antigen är den mest värdefulla för att diagnostisera en onkologisk markör. Detta är en speciell substans som produceras av prostataets sekretoriska epitel.
 • Patienter med prostatacancer Nivån av PSA i blodet kan öka väsentligt. Dock är dess ökande tecken på cancer inte alltid kan förändringar utlösas av en annan sjukdom (benign prostatahyperplasi, prostatit, prostatacancer eller myokardischemi, utlösning, eller innehav av en digital rektal undersökning). PSA är inte en analys för prostatacancer i direkt mening, med andra ord bör värdesförändringen inte uppfattas som en diagnos.

Läkaren vid det primära samrådet, efter en undersökning och undersökning, kommer att utse ytterligare laboratorie- och instrumentstudier som är nödvändiga i ett visst fall.

Behandling av prostatacancer

Idag används operativ, lyachnoe och medicamentsbehandling av prostatacancer. Endast en läkare kan välja en metod efter en omfattande undersökning.

Vid val av en metod för att behandla en malign tumör i prostatakörteln beaktas scenen och förekomsten av cancer, patientens ålder, förekomsten av metastaser, samtidiga sjukdomar etc.

Fjärr strålbehandling kan orsaka ett antal komplikationer (diarré, dysuri, irritation i ändtarmen). Implantering av radioaktivt jod gör det möjligt att uppnå en högre strålningsnivå i prostata och i mindre utsträckning bestråla omgivande organ.

 • Kirurgisk behandling av prostatacancer (radikal prostatektomi - avlägsnande av prostata) används som regel i de tidiga stadierna av cancer, metastaser har ännu inte dykt upp. Framgångsrik och snabb genomförande av operationen ger en mycket god chans att härda prostatacancer och kännetecknas av långvarig sjukdomsfri överlevnad.
 • Läkemedelsbehandling av prostatacancer kan i detta fall representeras av hormonella droger, vars uppgift är att minska produktionen eller blockera testosteron för att minska tumör och metastaser. Bota cancer helt denna metod kan inte, men det låter dig minska manifestationen av symtomen på sjukdomen och förbättra patientens övergripande tillstånd.
 • Radioterapi används också: antingen bestrålning eller införande i prostatakörteln av kapslar med radioaktivt jod, vilket utförs under kontroll av transrektal ultraljud (en metod som kallas brachyterapi). Strålbehandling på cellulär nivå påverkar DNA, så att cancerceller förlorar möjligheten att reproducera, bli gammal och dö.
 • Vid behandling av prostatacancer anses kemoterapi inte som den huvudsakliga formen av terapi, utan endast som hjälp, eftersom denna typ av tumör uppvisar låg känslighet mot kemoterapi. I grund och botten används kemoterapi för hormonresistenta former av generaliserad prostatacancer.

Prostatacancer ska behandlas av kvalificerade läkare. Kom ihåg att behandlingsplanen är strikt individualiserad och kan anpassas under behandlingen för att förbättra effektiviteten.

Kontakta Neo Skin - kliniken, var

 1. Du kommer att kunna genomgå den nödvändiga omfattande undersökningen, som inkluderar laboratorieanalyser och instrumentstudier
 2. Du kommer att kunna genomgå en förebyggande undersökning, som ska följas av en högkvalificerad specialist
 3. Du kan få råd från kvalificerade läkare - urologer, onkologer-kirurger om din sjukdom
 4. Endast ett individuellt tillvägagångssätt för behandling av patienter tillämpas och optimal taktik väljs i varje enskilt fall
 5. Du kommer att erbjudas moderna och högkvalitativa medicinska tjänster till lämpliga priser

Ring och registrera dig för ett möte med en urolog! Att skjuta upp vård av vår hälsa är omöjligt, för det här är din viktigaste resurs!

Adenom av prostata

Adenom av prostata

Adenom av prostata - proliferation av prostata, en godartad neoplasma i den som utvecklas från kirtlet epitel eller från stromalkomponenten i körteln. Faktum är att prostata adenom inte är en farlig sjukdom, men det strider väsentligt med patientens livskvalitet och komplikationer av sjukdomen utgör en fara för livet. Det medicinska språket i prostata adenom kallas - godartad prostatahyperplasi, förkortad - BPH.

Etiologi och patogenes. Aktiv proliferation av prostata i körtelvävnad orsakas av förändringar i hormonbalansen - androgener och cellulära tillväxtfaktorer. Genetisk predisposition kan också spela en roll i denna process. Män äldre än 50 år är mer benägna att utveckla BPH. Men varför vissa människor har mer allvarliga symptom än andra - är okänt.

Prostatakörteln växer med människans ålder, då stannar hennes tillväxt och efter 30 år börjar hon växa igen. Vid 50 års ålder har 5 av 10 män en förstorad prostata, och vid 80 års ålder, 9 av 10. Prostata adenom orsakar inte alltid störande symtom.

Eftersom prostatakörteln proliferation, urinröret (ett kärlrör genom vilket urin utsöndras från kroppen) smalnar eller överlappar varandra. Konstruktion eller överlappning i urinröret och orsakar symptom på prostataadenom. Vid 55 års ålder har mer än 2 av 10 män några av sina manifestationer. Vid 75 års ålder klagar 5 av 10 män på minskning av urinströmmen.

Om prostata adenom inte behandlas kan detta leda till följande komplikationer:

 • inflammation i genitourinärsystemet (cystit, prostatit, pyelonefrit) - en följd av ofullständig tömning av blåsan och skapandet av en möjlig miljö för reproduktion av bakterier
 • bildning av stenar i blåsan
 • kroniskt njursvikt
 • akut urinretention (OZM) - ett tillstånd som kräver brådskande vård. Det är svullnad i körteln och överlappning av urinröret (urinröret). Som regel sker det efter att ha tagit alkohol, droger eller i stressiga situationer.

BPH orsakar inte prostatacancer och påverkar inte barnets reproduktiva funktion att ha barn. Adenom i prostata leder inte till erektionsstörningar, men det finns viss koppling mellan de allvarliga symptomen på BPH och en ökad risk för erektilproblem.

Livsupplevelsen hos varje person med prostata adenom skiljer sig från varandra. Symtom kan vara både stabil, så att de kan komma och gå och kan bli mer påträngande över tiden. För vissa män orsakar symptomen inte ångest och därför söker de inte behandling. Hos 4 av 10 män förbättras förhållandet utan behandling. Andra tvärtom orsakar olägenheter och de bestämmer sig för att bli behandlade med mediciner eller operationer.

Prostata adenom orsakar inte prostatacancer. Men symptomen på prostatacancer liknar de symptom som är inneboende i godartad prostatahyperplasi.

Det finns ett antal faktorer som ökar risken för att utveckla prostata adenom:

 • Genetisk predisposition (en av släktingarna var sjuk med denna sjukdom)
 • Överviktig (leder till störning av metabolism och endokrin reglering)
 • Obalanserad näring (äter överskott av salt, skarp, fet mat).

De utredda undersökningarna har inte visat inflytande - sexuell aktivitet, tobaksrökning, alkoholkonsumtion, infektionssjukdomar vid utveckling av godartad prostatahyperplasi.

Klinisk bild. Det kompenserade stadiet av adenom kännetecknas av

 • klagomål av frekvent uppmaning att urinera, särskilt på natten,
 • fördröjd start av urinering,
 • en trög ström av urin.

Emellertid är blåsan i detta skede helt tömd, och det finns inga signifikanta förändringar i urinvägens övre delar.

I det andra steget av BPH som ett resultat av att öka flödet av urin från de svårigheter blåsan utvecklas gradvis sin kompensations förtjockning av muskelväggen, som åtföljs av närvaron av kvarvarande urin efter urinering naturligt i en mängd av 100 ml eller mer. Patienten börjar uppleva en känsla av ofullständig tömning av blåsan i detta stadium av sjukdomen, han urinerar i några steg med en tunn trög ström.

I den första och andra etappen av sjukdomen finns det ibland fall av akut urinretention som utlöses av alkoholintag eller hypotermi. Den utförda kateteringen leder emellertid till återställande av urinering.

För den tredje etappen av prostata adenom är en förlust av tonus av musklerna i blåsan karakteristisk. Kliniskt detta klagomål från patienter manifesteras som ett fenomen i urinretention och urininkontinens, som uttrycks i form av ofrivillig urinering droppvis under trångt blåsan.

diagnostik. Utställd på grundval av:

 • Finger rektal undersökning av prostata
 • Prostataspecifik antigen (PSA) - en måttlig ökning är karakteristisk för AUC, en kraftig ökning - för prostatacancer. Kvoten mellan "fri PSA / total PSA" mindre än 15%, när serum-PSA koncentrationsintervall av 3-10 mg / l indikerar en ökad sannolikhet för prostatacancer.
 • Uroflowmetry
 • ultraljud
 • Cystoskopi indikeras för uteslutning av blåstumörer
 • Röntgenmetoder

behandling. Under behandlingen med BPH patienter uppmanas att undvika hypotermi, långvarigt sittande, mottagning kryddstark mat, alkohol och stora mängder vätska, särskilt på natten. Patienter visas i frisk luft, övningsterapi, med tonvikt på övningar för bäcken och lårens muskler och organ. Sexuellt liv hos sådana patienter ska fortsätta och vara rytmisk.

Bland droger som normaliserar urineringshandlingen med tömningen av blåsan är det möjligt att identifiera androgener, vilket ökar detrusorens funktionskapacitet. De mest använda inom hemmaplan är androgener, såsom testosteronpropionat, metyltestosteron, sustanon och andra.

 • En 5% oljelösning av testosteronpropionat ges intramuskulärt med 1 ml (50 mg) 2-3 gånger i veckan, en kurs på 6-8 injektioner.
 • Metyltestosteron, producerad i tabletter på 0,005 g, föreskrev 1 tablett under tungan 3 gånger om dagen. Kurs 1 månad. Om det behövs, upprepa kursen om en månad.
 • Sustanon är ett läkemedel med förlängd frisättning. Intramuskulär injektion av 0,5 ml (20% lösning) en gång i månaden, en kurs på upp till 3 injektioner.

I närvaro av prostataadenom och prostatit förskrivs patienten en raveron. Raveron erhålls från extraktet av prostatakörteln av nötkreatur. I en ampull med 1 ml innehåller 16 mg av prostataxtraktet. Tilldela raveron djupt intramuskulärt. På den första dagen, en injektionsdos på 0,3 ml, på andra dagen - 0,5 ml, därefter 1 ml per dag eller 2 ml varannan dag i 4 veckor.

Tabletanalogen av raveronen är en robaveron härledd från extraktet från prostaten hos en gris. Robaveron ordineras 2 tabletter 6 gånger om dagen, kursen är 3 veckor.

Först i en ny klass av läkemedel hämmar specifikt verkan av 5-alfa-reduktas, ett intracellulärt enzym som förhindrar omvandlingen av testosteron till den mer aktiva androgen - dihydrotestosteron (DHT), blev preparat som säljs i USA under namnet Proscar.

Proscar vid behandling av prostata adenom

Prostataxtraktion och den efterföljande utvecklingen av adenom beror på omvandlingen av testosteron till en aktiv androgen inom prostata. Som med andra androgenstimulerade processer utvecklas prostata adenom långsamt, och därför kan en minskning av kliniska manifestationer av sjukdomen kräva flera månaders behandling.
Proscar är indicerat för behandling och kontroll av prostata adenom.

Inom 24 timmar efter intag av detta läkemedel observeras en märkbar minskning av nivåerna av aktiv androgen i cirkulationssystemet. Den rekommenderade dosen av läkemedlet är 5 mg i en tablett om dagen med eller utan mat. Det är möjligt att uppnå snabb förbättring, men det kan ta minst 6 månader för läkaren att bedöma närvaron eller frånvaron av en fördelaktig effekt.

En av de positiva aspekterna av användningen av en avsökning är att både äldre och patienter med njurinsufficiens använder samma dos av läkemedlet.

Vid behandling av prostataadenom idag används en mängd olika växtbaserade produkter, såsom:

 • trianola,
 • prostabin,
 • tykveol,
 • prostagut (prostoplant)

Närvarande producerar en mängd olika alternativ för kirurgiska ingrepp för prostata adenom: enstegs prostatektomi med en ihålig söm och tillämpar borttagbara suturer, enstegs prostatektomi retropubisk av Lida-Millin, skonsamma metod för prostatektomi, baserat på den fysiologiska minskningen av prostata bädden, och skapandet av hydrostatiska hemostas, tvåstegs prostatektomi för Holtsovu, transuretral resektion av prostata adenom etc.

Med tidig upptäckt av prostataadenom och närvaron av dess noder upp till 60 cm2 indikeras transuretral elektrorektraktion.

Om adenom är stor, anges den så kallade respiratoriska adenomektomin.

En kombination av laserteknik och transuretral resektion vid behandling av godartad prostatahyperplasi föreslogs av VA Spirin. och Lipsky VS med medförfattare (1998). Fördelarna med den kombinerade metoden är frånvaron av blödning, snabbare återhämtning dynamik och möjligheten att radikal behandling av patienter med höga-massa komponenter av BPH.

Till relativt nya operationer på prostata kan tillskrivas en radikal prostatektomi från fördröjd tillgång med bevarande av neuralbunten.

 • Daglig rörlighet och motion (men utan överdriven belastning). Fysisk aktivitet minskar risken för att utveckla stillastående processer i det lilla bäckenet.
 • Hälsosam kost, vilket innebär att man slipper ut från kosten av sura, salta, skarpa röka produkter. Obligatorisk närvaro i kosten av frukt och grönsaker, liksom vitaminer från alla grupper.
 • Bekämpa övervikt (förbättrar metabolismen genom hela kroppen).
 • Att utesluta att bära täta saker i skrytet av saker: trosor, byxor.
 • Eliminera avslappnad sex som ett sätt att förebygga sexuella infektioner.

Vad är prostatit - de första tecknen, symptomen, behandling av akuta och kroniska former av sjukdomen

Det hände sålunda att de flesta männen är slarviga om sin hälsa, men bara tills problemen börjar beröra reproduktionssystemet. Även om du inte särskilt njuta av att besöka läkare och gå för en kontroll, för sig själv borde veta: vad är prostatit, vad är symptomen på sjukdomen i akut fara och inflammation i prostata hälsa.

Vad är prostata

Prostatakörteln kan säkert kallas en av de viktigaste organen i människans reproduktiva system. Prostata är en liten, storleken på en vanlig valnöt, körtel, som ligger runt urinröret. Huvudfunktionen hos denna kropp är att producera en vätskesaft av prostata, som aktivt deltar i bildandet av spermier och ger spermatozoa rörlighet.

Inflammation av prostata

Enligt WHO diagnostiseras nästan en tredjedel av den manliga befolkningen med oegentligheter i prostatakörteln med efterföljande komplikationer. Prostatit är en sjukdom hos det endokrina organet, som kännetecknas av medicin som en inflammation i prostata som orsakas av virus eller bakterier. Dessutom kan icke-specifika infektiösa patologier utvecklas mot bakgrund av inflammation i de sämsta vesiklarna, appendages av prostata eller en urinering av urinering.

Tecken på prostatit

Konventionellt är prostatasjukdom uppdelad i flera kategorier: bakteriell, kronisk och icke-bakteriell. I de två första fallen börjar prostata störningar på grund av att bakterier träder in i kroppen. Akut bakteriell prostatit formen tillsammans med feber, svår smärta i ljumsken och buken perineum, kramper i buken. En sjuk man börjar gå på toaletten oftare, ibland med en droppe blod.

Prostatit av icke-bakteriellt ursprung uppträder som en form av paraprostatiskt syndrom av kronisk bäckensmärta, med återstående symtom kan vara helt frånvarande. Kroniska tecken på prostatit hos män uttrycks i smärta vid urinering, i ljummen, frånvaro eller störning av sexuell funktion. Den speciella egenskapen hos denna form av prostatit är att det mesta är asymptomatisk.

Det är värt att notera att funktionerna i hur prostatit manifesterar sig inte kan karakteriseras som permanent. På grund av att varje organism är individuell, kan dessa eller andra tecken vara helt frånvarande, och sjukdomen kan ske i olika kategorier av män på egen väg. Ibland börjar prostatit med svåra manifestationer av den inflammatoriska processen - då talar de om en akut form. Om sjukdomen bara bekymrar sig ibland, så är det sannolikt det kroniska stadium av inflammation i prostata.

Orsaker till prostatit

Många olika kategorier av medborgare kan klassificeras som en riskgrupp för denna patologi, men oftare fortskrider prostatit hos dem som:

 • han sitter mycket och rör sig väldigt lite;
 • föredrar obalanserad näring till hälsosam mat;
 • kan inte bli av med missbruk av att dricka eller röka
 • ofta överkylad;
 • har ingen permanent sexuell partner
 • vägrar ofta att ha sex.

Men även detta är inte en komplett lista över vad som orsakar prostatit. Läkare säger att inflammation i prostatan kan visas även hos friska män nästan, i detta fall, alla är ofta skulden på överdriven trötthet, stress, dålig ekologi. Ofta går det efter operationen, en allvarlig skada eller annat trauma på könsorganen. I alla fall, med utseendet på till och med den minsta misstanke om prostatit är det värt att omedelbart besöka en urolog.

Kronisk prostatit

Uttrycket av den återkommande formen av sjukdomen är mångfaldig. Hos vissa män är detta ett fullständigt avslag på sex, frekvent upphetsning på toaletten, kliande eller brännande i urinröret eller smärta i ljummen. I detta fall kan en annan kategori av patienter endast uppleva sådana symptom från tid till annan. Mycket mer typiska funktionella tecken på kronisk prostatit, som vanligtvis delas in i tre undergrupper:

 • smärtsam och frekvent uppmaning att gå på toaletten, fördröja urinering, utseendet av blod i sputum, puffiness i ljummen, diarré;
 • känsla av tryck i anus under utlösning, brist eller svaghet i erektion, förlust av lust att ha sex, förlust av skarphet;
 • känslor av ångest, trötthet, depression, frekventa nervförlopp och påfrestningar.

Återkommande prostata utan rätt behandling kan leverera inte bara en massa problem, men också leda till allvarliga konsekvenser: adenom, alegospermii, abscess, paraprostatitu och prostatacancer. Fortsätt kronisk inflammation i prostata kan på obestämd tid, men förloppet av prostatit är aldrig monotont. Sharp, i tider av intensiv intensitet, är anfall ersatt av perioder av relativ lugn.

Catarrhal prostatit

Akut eller parenchymatisk prostatit hos män uppträder ofta på grund av en försämring av immunsystemet eller att komma in i smittens kropp. I detta fall kan katarrhalformen av sjukdomen utvecklas även efter en normal halsont, akut respiratorisk virusinfektion och svår hosta. Mikrober, bakterier och annan patogen mikroflora, tillsammans med lymf, tränger igenom prostata, där det börjar inflammatoriska processer. De första tecknen på prostatit hos män, som regel - en känsla av tyngd i underlivet och en liten temperaturökning.

Med en detaljerad undersökning kan läkaren märka andra symptom som är karakteristiska för katarrhalformen. Till exempel:

 • med en manuell undersökning avslöjar en liten svullnad i prostata, medan proceduren för patienten är extremt smärtsam;
 • analysen av hemligheten från prostatan kommer att skapa en ökning av antalet leukocyter;
 • Vid ultraljud kan purulenta komponenter, blockering eller partiell sammandragning av urinröret ses.

Diagnos av prostatit

På grund av aktiv agitation och allestädes närvarande reklam idag vet även skolbarn inte bara om symptomen, utan också hur man behandlar prostata. Men frånvaron av tecken hindrar inte bara rätt urval av droger, men också i tid för att göra en diagnos. Det bästa sättet att förhindra inflammation är att besöka kliniken oftare. Därför, hur ofta diagnostiseras prostatit med en profylaktisk undersökning av en urolog.

I förekomst av klagomål kan en erfaren läkare redan misstänka inflammation av prostata och förordna lämpliga tester, bland vilka:

 • digital rektal undersökning
 • analys av utsöndring och seminal vätska;
 • ultraljudsundersökning av prostata;
 • analys av urin och blod;
 • tar smet från urinröret.

Hur man behandlar prostatit

Hur prostatit manifesteras och dess behandling är huvudämnena för diskussion i många internationella symposier och medicinska konferenser. Forskare, enkla läkare och erfarna läkare försöker varje år att skapa mer exakta symptom på prostatit, utveckla nya mediciner och förebyggande metoder. För närvarande förblir det klassiska spektrumet av behandlingsaktiviteter oförändrat och innefattar:

 • utnämning av antibakteriella, antivirala läkemedel och immunmodulatorer;
 • tillämpning av magnetfältapparaten, hirudoterapi, ultraljud och laserbehandling i förhållande till patienten;
 • Prostasmassage, som syftar till att stärka kroppens reproduktiva funktioner och normalisering av mikrocirkulationen av blodflödet i genitourinärsystemet.

Vid komplex behandling av prostatit används ofta fyto-läkemedel.

"LIKOPROFIT®." - ett komplex av naturliga komponenter Komponenter "LIKOPROFIT®" selektivt ackumuleras i prostatavävnaden, minskar manifestationerna av inflammation, öka den skyddande funktionen, skydda celler från skada genom fria radikaler och processkontroll kraftig tillväxt av prostatavävnader. * På grund av den komplicerade och balanserade kompositionen elimineras svårigheterna i samband med urinering, försvagning av smärtssyndromet. (1) Komponenterna i "LIKOPROFIT®" på en bakgrund av standardterapi för att effektivt påverka de viktigaste symptomen på kronisk prostatit, bidra till en förbättring av urinering: minska frekvensen av urinering och öka urinflödet, må bättre och har en reparativ effekt hos patienter med kronisk prostatit *.

Behandling av kronisk prostatit hos män

Tyvärr, ingen metod eller medicin i sig kan inte lindra dig av manifestationerna av sjukdomen, mycket mindre fullständigt eliminera inflammationen. Därför passerar behandlingen av kronisk prostatit genom ett omfattande schema, med hjälp av effektiva verktyg från tre grupper:

 • Antibiotika är fluorokinoloner. Förberedelserna från denna serie tränger in i prostatas mjukvävnader och förstör de flesta typerna av skadliga mikroorganismer.
 • Icke-steroida antiinflammatoriska tabletter. De tar bort ödem i prostata, förbättrar blodcirkulationen, lindrar smärta.
 • Alpha-blockerare. Hjälp att slappna av urinblåsan och urinröret, underlätta urinflödet.

Dessutom innefattar läkemedelsbehandling användandet av ett antal ytterligare läkemedel som bidrar till att stärka prostata: vitaminer, enzymer, suppositorier, adaptogener. Läkaren kan också ordna massage, enkla fysioterapiprocedurer eller terapeutisk träning. Alla patienter får en särskild kost på fiber, med undantag av alkohol, konserverad mat, stekt, alltför kryddig eller salt mat.

Video: Vad är prostatit?

* Instruktioner för användning av kosttillskott till mat LYKOPROFIT®

1. Spivak L.G. Effekt och säkerhet för Lycoprofit ® hos patienter med kronisk prostatit och prostatisk adenom. Urology. 2013, nr 2, sid. 118-122.

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Vad är neo prostata

Symtom på prostatit kan variera avsevärt i intensitet. Från den fullständiga frånvaron av symptom i åratal till outhärdlig smärta, kräver en ambulans.

 • smärta i bäckenet, könsorganet
 • frekvent uppmaning att urinera
 • smärta och brännande under urinering
 • smärta vid utlösning
 • feber och frossa

Vad är prostatit?

Prostatit är en inflammation i prostata. Ofta kan orsaken till inflammation inte fastställas. Specifika bakterier som bär skulden kan bara hittas i 5-10 procent av fallen. Prostatit är en mycket vanlig sjukdom, 10 till 12 procent av männen upplever symptom på prostatit. Han står för 5 till 10 procent av besök på urologen.

Vad är prostata?

Prostata- eller prostatakörteln - en körtel av manliga däggdjur, vars funktion är att utveckla en del av sperma, prostata sekret. Dessutom förhindrar prostata urinblåsan från blåsan under erektion och innehåller en muskelvävnad för utstötning av sperma under utlösning. Hemligheten hos prostata är ca 30% av spermiernas volym och är en vit vätska som liknar mjölk. Utsöndringen av prostata ökar spermiernas flytbarhet och innehåller ämnen som förlänger spermatozoas livstid. Det är lite alkaliskt att neutralisera syramediet i skeden. Prostatens storlek är ungefär från kastanj och väger vanligtvis från 7 till 16 gram. Prostata omger urinkanalen och ligger strax under blåsan. Det kan kännas under en palatine-undersökning från ändtarmen.

Typer av prostatit

Vanligtvis är prostatit uppdelad i fyra huvudtyper:

 • akut prostatit
 • asymptomatisk bakteriell prostatit
 • kronisk bakteriell prostatit
 • kronisk icke-bakteriell prostatit eller bäckensmärksyndrom

skarp

Akut prostatit är den sällsynta formen och har de mest uttalade symtomen. Det är en dramatiskt framväxande svår inflammation som överförs till angränsande organ, inklusive urinvägarna. Personen har frekvent uppmaning att urinera och de är starkare än vanligt. Smärta i bäckenet och könsorganet upplevs. En person kan uppleva illamående, kräkningar, feber, frossa, brinna vid urinering. Akut bakteriell prostatit kräver omedelbar medicinsk behandling. cherevat allvarliga komplikationer. Till exempel kan det leda till inflammation i blåsan, prostata-abscesserna och i extrema fall blockering av urinutgången. Utan behandling kan sjukdomen leda till en minskning av tryck, förvirring och så småningom död.

Asymptomatisk bakteriell

Det är en inflammation utan symptom. Det upptäcks ofta oavsiktligt under undersökningen.

Kronisk bakteriell

Det kan utvecklas som en följd av asymptomatisk bakteriell prostatit eller efter akut prostatit. Den första källan till symtom är vanligtvis urinvägarna, till vilka inflammation sänds. Symtomen varierar i intesivnost över tiden och ge smärta i bäckenet och könsorgan, täta urinträngningar, sveda vid urinering. Att bestämma sjukdomen är ofta svårt, det är inte alltid möjligt att enkelt hitta bakterier i urinen.

Kronisk icke-bakteriell prostatit eller bäckensmärksyndrom

Detta är den vanligaste formen av sjukdomen, som svarar för cirka 90% av alla fall. De mest karakteristiska tecknen är smärta vid urinering och under samlag. Patienter har inte bakterier i urinen men det kan finnas andra tecken på inflammation.

skäl

Hur infektionen kommer in i prostata är svår att fastställa. Bakterier kan komma in i urinvägarna eller från avföring genom ändtarmen. Det var en tid då prostatit ansågs vara en sexuellt överförbar sjukdom, men nyligen visade studier visar att endast en mycket liten andel av infektioner uppstår som ett resultat av kön. Ofta förekommer inflammation utan en specifik patogen som kan identifieras. Också möjlig orsak till prostatit kan vara autoimmuna sjukdomar (onormal kroppsreaktion mot prostatavävnad)

Faktorer som ökar sannolikheten för prostatit

Vissa villkor ökar risken för prostatit:

 • hade redan prostatit i det förflutna
 • Den senaste användningen av en kateter för att pumpa urin från blåsan
 • senaste blåsinfektion
 • analsex
 • onormalt urinvägar
 • förstorad prostata
 • brist på vätska i kroppen
 • Trauma till bäckenområdet, till exempel, till följd av en lång cykeltur eller häst

Hur diagnostiseras det?

En urolog testar vanligtvis prostata med en palaea över ändtarmen för att avgöra om den är förstorad och vilken mjukhet det är. Test kan också inkludera urinanalys, blodprov, prostatavätskanalys för infektionsmedel, ultraljud och andra. En läkare kan hålla en prostata massage för att få ett prov av prostatavätska. I den akuta inflammatoriska fasen är prostatamassage kontraindicerad, eftersom kan leda till ytterligare infektion.

behandling

Behandling av prostatit beror på dess typ och orsakssamband för infektion, om det hittades. Korrekt diagnos är extremt viktigt för att utesluta fall då symptom inte orsakas av prostatit och inflammation i närliggande vävnader, till exempel genom uretrit, genom urinrörsinflammation.

Metoder för behandling av prostatit innefattar:

 • antibiotika, men de är inte effektiva för icke-bakteriella infektioner
 • antiinflammatoriska läkemedel
 • droger som lindrar smärtsymptom
 • prostata massage
 • varma sessilbad
 • vägran av alkohol, kryddor och koffein
 • tillfälligt upphörande med ridning på cykel och på hästar
 • Övning, annat än vad som anges ovan
 • avkoppling
 • läkemedel som avkopplar muskler
 • droger gör avföring mjukare
 • i svåra fall är det möjligt att kirurgiskt avlägsna del av prostata

Det finns många åsikter om den bästa behandlingen, olika läkare ordinera en annan medicin. Det är viktigt att fortsätta att dricka receptbelagda läkemedel all föreskriven tid, tk. symtomen kan sluta tills patogenerna helt elimineras.