Huvud
Symptom

Vad är godartad prostatahyperplasi och hur man behandlar den?

Hyperplasi av prostata är en mycket vanlig patologi. Denna sjukdom kallas även prostata adenom. Detta är en urologisk sjukdom, en godartad tumör i glandulärorganet.

Varför prostata behövs

Detta viktiga orörda organ i det manliga reproduktionssystemet har en liten storlek. Den ligger framför ändtarmen, under blåsan. Järn producerar huvuddelen av spermierna - en något alkalisk hemlighet. Denna saft ger rörlighet och livskraft för spermatozoa.

Från prostatens normala funktion beror livskvaliteten, den sexuella förmågan hos det starkare könsrepresentanten. Nyligen har experter diagnostiserat en godartad tumör av denna exokrin körtel oftare. Hyperplasi av prostata utvecklas också hos djur. Denna sjukdom utvecklas ofta hos hundar.

Orsaker till patologiutveckling

Etiologiska faktorer för utveckling av överträdelser:

 1. Hormonal omstrukturering av kroppen.
 2. Ökande med åldern, nivån på kvinnliga könshormoner och en minskning av hankön. Som en följd av denna obalans, som förekommer hos de flesta män efter 50 års ålder, ökar prostatakörteln i storlek. Som ett resultat komprimeras den bakre delen av urinröret med den förstorade sexlivet. Det finns spasmer av muskler som omger urinröret.
 3. Komplikation av familjehistoria.
 4. En stillesittande livsstil, när en man inte deltar i fysisk utbildning. Bäckenregionen har många muskler, ledband, som hela tiden måste fungera som en pump.
 5. Hög nivå av testosteron.

Symtom på prostata adenom

Den komplexa nervsystemet i prostata i adenom svarar omedelbart på alla patologiska förändringar, vilket orsakar olika kränkningar av allmän och lokal natur. Det minst mättade symptomatiska tillståndet är hyperplasi av prostata 1 grad.

Den mest slående egenskapen hos patologin är dysuri - en störning av urinproduktionen:

 1. Hennes utflöde störs, eftersom en man med BPH-benign prostatahyperplasi har proliferation - proliferation av celler i den drabbade prostata. Hankörens volym ökar gradvis.
 2. I de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen som ett resultat av att man klämmer urinvägarna uppstår uttunning av strålen. Den riktas vertikalt nedåt.
 3. I andra etappen finns det svårigheter i urinflödet.
 4. Night pollakiuria är en ökning av frekvensen av nattlig smärtsam urinering, som överstiger åldersnorm. En man börjar besöka toaletten upprepade gånger på natten, eftersom kvarvarande urin förblir i blåsan, men lättnad av hans tillstånd uppstår inte. Det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Patienten lider av att gnugga, brinna.
 6. Nocturia-övervägande av nattlig urin över dagen.
 7. Stranguria - fördröjningen av uppkomsten av urinledning genom på grund av förekomsten av en obstruktion till utflödet. Patienten tvingas att dra in bukpressen, så att den nödvändiga åtgärden att ta bort strålen börjar. Vätskeflödet är droppe, okontrollerbart, tunt.
 8. Frekventa avbrott i processen med jetting. Ibland minskar dess intensitet, det stänker. Tömning av urinblåsan är försenad.
 9. Stressfull, intermittent urinering i slutet av urinen.
 10. Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av tyngd i underlivet.
 11. I allvarliga fall kommer den biologiska vätskan knappast att falla ut, tills urinlösningen slutar helt, trots det plötsliga överskottet av blåsan.
 12. Den tredje etappen kännetecknas av en akut retention av urin. Vid sträckning av urinblåsan förekommer en mycket allvarlig smärta.
 13. Imperativ inkontinens av urin är en oemotståndlig uppmaning att avlägsna strålen.
 14. Stress, irritabilitet.
 15. Slöhet, rastlös sömn.
 16. Dålig fysisk hälsa, asthenisk syndrom.
 17. Obalanserat psykologiskt tillstånd. Detta problem ger många upplevelser och olägenheter. Det hotar med allvarliga konsekvenser.
 18. Konsekvenser av prostata adenom
 19. Eftersom den godartade tumören växer, är blåsans funktioner signifikant försämrade. I slutändan leder detta ofta till utveckling av njursvikt.
 20. Med sjukdom i vilken grad som helst, kan akut urinretention förekomma, vilket kräver akut läkarvård. Till och med mot bakgrund av att ta läkemedel som doktorn föreskriver, kommer ett antal män på operationsbordet.
 21. Det kan finnas erektil dysfunktion, en minskning av libido, eftersom denna trend leder till en minskning av testosteronnivåerna.

Det finns en åsikt att prostata adenom kan bli cancer. Denna åsikt är inte helt korrekt, eftersom adenom och prostatacancer är olika sjukdomar. De utvecklas från olika zoner och celler i prostatakörteln. Dessa sjukdomar har en liknande symtomatologi. Det vanliga är att båda sjukdomarna är hormonellt beroende.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Numera behandlas denna sjukdom framgångsrikt på olika stadier av dess utveckling. De konservativa läkemedelsmetoderna råder i terapeutiska åtgärder. För att läka, måste du uthålligt utföra all doktors utnämningar i minst en månad.

Komplexa åtgärder vidtas. Hittills finns till läkare för att det finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata:

 1. Alpha-adrenoblockers: omniks, delphas, cardura. Läkemedel som påverkar alfa-receptorerna. De slappnar av och bidrar till viss minskning av prostatakörteln. På så vis är det lättare att urinera. De minskar krampen i muskulaturen i blåsans hals och den bakre delen av urinröret. Som ett resultat avlägsnas symptomen. Men dessa droger bidrar inte till en minskning av prostatakörteln.
 2. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas: proscar, avadar. Dessa läkemedel verkar på grund av prostata adenom. Ett läkemedel som minskar produktionen av de-yerosteron. Detta leder till en minskning av könkörtelns storlek. Hinder för urinering elimineras. Men dessa droger måste tas under lång tid. Hos vissa patienter orsakar de en försämring av sexuell kraft, minskad sexuell lust.
 3. Det är säkert att stoppa tillväxten av adenom indigal. Det återställer hormonbalansen: en minskad androgensnivå och en förhöjd nivå av östrogener. Detta läkemedel stoppar adenomtillväxten vid något stadium av sjukdomen.
 4. Fytoterapeutiska läkemedel framställda av naturliga råmaterial.
 5. Vid akut urinretention måste patienten sätta en kateter.
 6. Fysioterapeutiska metoder används: Laserbehandling för bestrålning av prostatakörteln. Medicinsk elektrofores, som låter dig injicera medicinska ämnen direkt i prostatakörteln.
 7. Darsonvalisering, massage, galvanisering av körteln för att förbättra blodtillförseln.
 8. Det är viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker från kosten.

Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

En tumör blockerar ofta urinkanalen. Smärta blir outhärdligt. Slutligen, för att lindra en man av adenom kan bara brådskande kirurgisk ingripande. På många sjukhus utförs traditionell öppen adenomektomi.

 1. Detta är en avancerad teknik för att avlägsna tumör. I civiliserade länder föredrar de att använda denna behandlingsmetod. Modern teknik för shader endoskopiska operationer möjliggör kirurgisk behandling utan snitt.
 2. Under videokontrollerna går in i prostatakörteln genom urinröret. En speciell vass enhet avlägsnar överskottsvävnaden hos detta organ. Utflödet av strålen förbättras efter frisättning av urinröret.

Adenom i prostata är en vanlig åldersstörning. Varje operation är förknippad med en viss risk för komplikationer. Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i början av dess utveckling.

Denna patologi lämpar sig för framgångsrik behandling.

Om symptom på prostata adenom uppträder, är det nödvändigt att kontakta läkaren i god tid och börja den nödvändiga behandlingen. Hälsan normaliserar.

Hyperplasi av prostata

Prostatahyperplasi (BPH) - detta är en vanlig urologisk sjukdom där cellproliferation sker prostataceller, vilket orsakar sammanpressning av urinröret och, som ett resultat, urineringsstörningar. Neoplasm utvecklas från stromalkomponenten eller från glandulärt epitel.

Oftast diagnostiseras sjukdomen på 40-50 år. Enligt statistiken har upp till 25% av män över 50 år symptom på prostatahyperplasi, vid 65 års ålder upptäcks sjukdomen hos 50% av männen och i äldre ålder - i cirka 85% av männen.

Vid tidsmässigt korrekt utvald behandling är prognosen gynnsam.

Prostatakörteln (prostata) är oparade androgen rörformig-alveolära exokrin körtel som ligger under urinblåsan, passerar det genom den inledande delen av urinröret - prostataurinröret cirkulärt omsluter nacken och dess proximala parti. De underlägsna kanalerna i körteln öppnar sig i urinröret. Prostata är i kontakt med bäckens membran, ampulla i ändtarmen.

Funktionerna i prostatakörteln styrs av androgener, östrogener, steroidhormoner och hypofyshormoner. Hemligheten som produceras av prostata utstötas under utlösning, deltar i spädningens utspädning.

Prostatakörteln är formad av själva kärlvävnaden, såväl som av muskler och bindväv. Process hyperplasi, t. E. Onormala utväxter börjar vanligtvis i den transienta zonen i prostata, efter vilken tillväxt sker polycentriska noder med påföljande ökning av volymen och vikten av prostata. En ökning av tumören i storlek leder till förskjutning av prostata vävnader från utsidan, tillväxt är möjlig både i riktning mot ändtarmen och i blåsans riktning

Normalt stör prostatakörteln inte urinprocessen och funktionen av urinröret som helhet, eftersom den inte ligger i den bakre delen av urinröret, men klämmer inte på den. Med utvecklingen av prostatahyperplasi komprimeras den prostatiska delen av urinröret, dess lumen smalnar, vilket gör det svårt att tömma urin.

Orsaker och riskfaktorer

En av huvudorsakerna till prostatahyperplasi är ärftlig predisposition. Sannolikheten för sjukdomen ökar betydligt när det finns nära släktingar som lider av prostatahyperplasi.

Dessutom innefattar riskfaktorerna följande:

 • förändringar i den hormonella bakgrunden (främst obalansen mellan androgener och östrogener);
 • metaboliska störningar;
 • infektiösa och inflammatoriska processer i det urogenitala området;
 • avancerad ålder;
 • otillräcklig fysisk aktivitet, särskilt en stillasittande livsstil, som bidrar till stillastående fenomen i det lilla bäckenet;
 • hypotermi;
 • dåliga vanor
 • otillräcklig näring (högt innehåll av fett- och köttmat i kosten med otillräcklig mängd växtfibrer);
 • inverkan av negativa miljöfaktorer.

De främsta målen med behandling av prostatahyperplasi är eliminering av urinproblem och förebyggande av ytterligare utveckling av sjukdomen, vilket orsakar svåra komplikationer från blåsan och njurarna.

Formen av sjukdomen

Beroende på tillväxtriktningen är prostatahyperplasi uppdelad i:

 • sub-tubuzhnuyu (neoplasm ökar i ändtarmens riktning);
 • intravesikal (tumören växer mot blåsan);
 • retrotrigonal (tumören är lokaliserad under blåsans triangel);
 • multifokal.

Enligt det morfologiska tecknet klassificeras prostata hyperplasi i glandulär, fibrös, myomatös och blandad.

Stages av sjukdomen

I den kliniska bilden av prostatahyperplasi, beroende på tillståndet hos organ och strukturer i urogenitalt kanalen, utmärks följande steg:

 1. Ersättning. Det kännetecknas av kompenserad hypertrofi av urinblåsans detrusor, vilket ger fullständig evakuering av urin, det finns inga störningar i njurarnas och urinvägarnas funktion.
 2. Subindemnification. Förekomst av dystrofa förändringar i detrusor, tecken på resterande urin, dysursyndrom, nedsatt njurfunktion.
 3. Dekompensation. Disorder av blåsens detrusorfunktion, närvaro av uremi, förvärring av njursvikt, ofrivillig urinladdning.

Symtom på prostatahyperplasi

Sjukdomen utvecklas gradvis. Svårighetsgraden av symtom på prostatahyperplasi beror på scenen.

Huvud tecknen på det tidiga skedet av tumörprocessen är frekvent urinering, nocturia. Prostatakörteln är förstorad, dess gränser är tydligt avgränsade, konsistensen är tät, urinvattnet i processen med urinering är vanligt eller något släckt. Palpation av prostata är smärtfri, mittspåret är väl palperat. Blåsan töms helt. Varaktigheten av detta stadium är 1-3 år.

Vid subkompensationsstadiet är urinrörets kompression mer uttalad, närvaron av kvarvarande urin är förtjockningen av blåsans väggar karakteristisk. Patienter klagar på en känsla av ofullständig tömning av blåsan efter urinering, ibland - ofrivillig fördelning av en liten mängd urin (läckage). Det kan finnas tecken på kroniskt njursvikt. Urin under urinering utsöndras i små portioner, det kan vara grumligt och innehåller en blandning av blod. På grund av stagnation i blåsan kan bilda stenar.

Mot bakgrund av godartad prostataförstoring kan utveckla allvarlig sjukdom i urinvägarna: njursten, pyelonefrit, cystit, uretrit, kronisk och akut njursvikt, urinblåsa diverticula.

Vid sönderfallet av sjukdomen är volymen av urin som frigörs obetydlig, urinen kan släppas med droppe, den är grumlig, med ett spår av blod (rostig färg). Urinblåsan sträcker sig med en stor mängd resterande urin.

Symtom på hyperplasi i prostata i senare skeden innefattar viktminskning, torr mun, lukt av ammoniak i andningsluften, minskad aptit, anemi, förstoppning.

diagnostik

Diagnos av prostatahyperplasi är baserad på data som samlats in från klagomål och anamnese (inklusive familjehistoria), undersökning av patienten samt ett antal instrument- och laboratorieundersökningar.

Under den urologiska undersökningen utvärderas tillståndet hos de yttre könsorganen. Fingerforskning gör att du kan bestämma tillståndet i prostatakörteln: dess kontur, ömhet, närvaron av ett spår mellan proppens lobar (normalt närvarande), områdena för förtätning.

Tilldela och biokemiska blodprover (definierade elektrolyter, urea, kreatinin), allmänt urinanalys (närvaro av leukocyter, röda blodkroppar, ett protein av mikroorganismer, glukos). Bestäm koncentrationen i blodet i prostata-specifikt antigen (PSA), vars innehåll ökar med prostatahyperplasi. Det kan krävas bakteriologisk urinodling för att undvika infektionssjukdomar.

De viktigaste instrumentala metoderna är:

 • transrektal ultraljud (bestämning av prostata, blåsans storlek, graden av hydronekros, om någon);
 • urofluometri (bestämning av volymen av urinering);
 • urografi och excretory urografi; och andra.

Oftast diagnostiseras sjukdomen på 40-50 år. Enligt statistiken har upp till 25% av män över 50 år symptom på prostatahyperplasi.

Om differentialdiagnos är nödvändig med blåscancer eller urolithiasis, används cystoskopi. Denna metod visas också i närvaro av en historia av sexuellt överförbara sjukdomar, långvarig kateterisering, trauma.

Behandling av prostatahyperplasi

De främsta målen med behandling av prostatahyperplasi är eliminering av urinproblem och förebyggande av ytterligare utveckling av sjukdomen, vilket orsakar svåra komplikationer från blåsan och njurarna.

I vissa fall begränsad till patientens dynamiska observation. Dynamisk observation innebär regelbundna undersökningar (med ett intervall på sex månader eller ett år) hos läkaren utan någon behandling. Förväntande taktik är motiverad i avsaknad av allvarliga kliniska manifestationer av sjukdomen med frånvaro av absoluta indikationer för kirurgisk ingrepp.

Indikation för läkemedelsbehandling:

 • Förekomst av tecken på sjukdomen, vilket ger patienten ångest och sänker livskvaliteten.
 • förekomst av riskfaktorer för progressionen av den patologiska processen;
 • Förberedelse av patienten för kirurgisk ingrepp (för att minska risken för postoperativa komplikationer).

I läkemedelsbehandling av prostatahyperplasi kan följande ordineras:

 • selektiv a1-blockerare (effektiva i fallet med en akut urinretention, inklusive uppkomsten av postoperativ vid vilken ingen full blåsa tömning över 6-10 timmar efter operation, förbättra hjärtaktivitet med samtidig ischemisk hjärtsjukdom);
 • hämmare av 5-alfa-reduktas (minska prostatakörteln, eliminera makrohematuri);
 • preparat baserade på växtextrakt (minskning av svårighetsgraden av symtom).

I fallet med akut urinretention visas en patient med prostatahyperplasi att bli sjukhus med en kateterisering av blåsan.

Substantiv androgenbehandling utförs i närvaro av laboratorie- och kliniska tecken på åldersrelaterad androgenbrist.

Det fanns förslag på en eventuell malignitet av prostatahyperplasi (dvs. degenerering i cancer), men de var inte bevisade.

Absoluta indikationer för kirurgisk behandling av prostatahyperplasi är:

 • återkommande akut retention efter kateteravlägsnande;
 • ingen positiv effekt av konservativ terapi;
 • bildning av divertikulum eller stora urinblåsor
 • kroniska infektiösa processer i urogenitala systemet.

Kirurgisk ingrepp för prostatahyperplasi är av två typer:

 • adenomektomi - excision av hyperplastisk vävnad;
 • prostatektomi - resektion av prostata.

Operationen kan utföras med traditionella eller minimalt invasiva metoder.

Till transvesikal adenomektomi med åtkomst genom blåsans vägg används vanligtvis vid intra-triagonal tillväxt av neoplasmen. Denna metod är något traumatisk i jämförelse med minimalt invasiva ingrepp, men med stor sannolikhet att ge en fullständig botemedel.

Transuretral resektion av prostata körtel kännetecknas av hög effektivitet och lågt trauma. Denna endoskopisk metod innebär inget behov av att skära frisk vävnad i synen på det drabbade området, gör det möjligt att uppnå tillförlitlig kontroll av hemostas och kan även utföras i äldre patienter med samtidig patologi.

Transuretral nålablation av prostatakörteln består i införandet av nålelektroder i prostatens hyperplastiska vävnad, följt av förstörelsen av patologiska vävnader med hjälp av radiofrekvensexponering.

Transuretral förångning av prostatan utförs med hjälp av en rullelektrod (elektroförångning) eller laser (laserförångning). Metoden består i avdunstning av prostatakörtelns hyperplastiska vävnad med samtidig torkning och koagulering. Också för behandling av prostatahyperplasi kan cryodestruktionsmetoden (flytande kvävebehandling) användas.

Embolisering av prostata artärer hänför sig till endovaskulära operationer och består i obstruktionen av de medicinska polymererna i artärerna som matar prostatakörteln, vilket leder till dess reduktion. Operationen utförs under lokalbedövning genom åtkomst genom lårbensartären.

För att minska risken för att utveckla prostatahyperplasi rekommenderas att du söker tidig tid för de första tecknen på en urinproblem och att du har årliga förebyggande undersökningar av en urolog vid 40 års ålder.

Endoskopisk holmiumlaserukleation av prostatahyperplasi utförs med användning av en Holmium-laser med en effekt på 60-100 W. Under operationen skärs den hyperplastiska prostatavävnaden in i urinhålan, varefter adenomatösa noder ska avlägsnas med hjälp av endomorfatorn. Effektiviteten av denna metod ligger nära den för öppen adenomektomi. Fördelar är en lägre sannolikhet för komplikationer i jämförelse med andra metoder och en kortare rehabiliteringsperiod.

Patienten rekommenderas att hålla sig till en diet med undantag av kost med kryddig, kryddig, fet mat, sprit.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Mot bakgrund av godartad prostataförstoring kan utveckla allvarlig sjukdom i urinvägarna: njursten, pyelonefrit, cystit, uretrit, kronisk och akut njursvikt, urinblåsa diverticula. Dessutom kan resultatet av att köra hyperplasi vara orchiepididymitis, prostatit, prostatahypertrofi blödning, erektil dysfunktion. Vi spekulerade om en möjlig malignitet (t. E. degeneration i cancer), men visade att de inte var.

utsikterna

Vid tidsmässigt korrekt utvald behandling är prognosen gynnsam.

förebyggande

För att minska risken för att utveckla prostatahyperplasi rekommenderar vi:

 • vid 40 års ålder - Urologens årliga förebyggande undersökningar.
 • snabb tillgång till sjukvård vid första tecken på en micturitionsstörning
 • avslag på dåliga vanor
 • undvikande av hypotermi
 • rationell nutrition;
 • regelbundet sexliv med en vanlig partner
 • tillräcklig fysisk aktivitet.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Orsakerna till godartad prostatisk hyperplasi

Godartad prostatahyperplasi (BPH) - en neoplasma av godartad natur som prolifererar i strukturen av prostata (i glandular epitel eller stromal komponent). Sjukdomen avser åldersrelaterade faktorer. Så, i en ålder av 40 år diagnostiseras det hos 10-15% av männen, i åldern 75-80 år - i 80%. I detta fall observeras symtomen på hyperplasi hos de flesta män 50 år och äldre, vilket inte nödvändigtvis orsakas av denna patologi. Miktureringsstörningar andra än BPH kan bero på prostatacancer, nedsatt detrusoraktivitet, detrusorinstabilitet och andra blåsdysfunktioner.

Godartad prostatahyperplasi innehåller i grunden en uppsättning faktorer. Orsakerna till BPH i betydelse kan sammanfattas enligt följande:

 • egenskaper hos hormonell status, särskilt produktion av testosteron - förändringar i metabolism, i vilket testosteron i prostataceller omvandlas till dihydrotestosteron; omvandling av fritt testosteron till dihydrotestosteron reglerad påverkan av enzymet 5a-reduktas; i cytoplasman hos celler DHT binder till androgenreceptorproteinet, androgenreceptorn bildade komplexet, tränger in i cellkärnan och aktiverande DNA, vilket leder till tillväxt och differentiering av prostataceller, dvs för att förekomsten av BPH;
 • 5a-androstenediols roll - de ökar tillsammans med östrogen signifikant koncentrationen av androgenreceptorer i prostatakörteln; en minskning av antalet 5a-androstenediol leder till en ökning av den funktionella aktiviteten och mängden a1-adrenerga receptorer i prostata, blåshalsen och prostatiska uretra för att minska glatt muskulatur av dessa organ, och detta kan utgöra grunden för förekomst av irritativa symtom på sjukdomen;
 • en relativ ökning av östrogenivåer - leder till proliferation av stromaceller, och därmed till stromal hyperplasi och BPH i synnerhet;
 • cirkulationssjukdomar i prostatakörteln - som sker delvis och mot bakgrund av störda metabola processer i prostatas vävnader; störd blodcirkulation kan vara grundläggande för utvecklingen av aseptisk inflammation som ett resultat.

I sin kärna är en godartad hyperplasi i körtel proliferation och / eller stromal prostatisk vävnad. Beroende på lokaliseringen av förändringar, skiljer sig sjukdomarnas glandulära, stromala och blandade former. Utvecklingen av hyperplasiprocessen börjar vanligen från prostituationstransitionens (övergångs) zon. I framtiden utvecklas den polycentriska tillväxten av noder i hennes vävnad, medan massan och volymen av prostatakörteln växer.

I normala fysiologiska processer av prostatakörteln är belägen runt den bakre urinröret så att inte förhindra normal urinering och allmänt kanaldrift. När vävnaden växer, finns en kompression av prostatiska uretra, blir uretral förträngning av lumen det normala flödet av urin omöjligt. Till följd av detta känner patienten inte en känsla av att tömma urinblåsan, själva handlingen med urinering är väsentligt komplicerad. Samtidigt finns det andra symptom på sjukdomen, på grund av förändringar i urinblåsan muskler och ökad stimulering av a-receptorer prostatiska uretra, blåsan hals och prostata själv.

I sig själva beror de kliniska manifestationerna av BPH inte på volymen av detta orgel direkt, huvudriktningen i detta fall är tillväxten av noderna. När deras tillväxt intravesikalt (dvs.. N. USA lob höjd) av järn kännetecknas av liten storlek, hänger den över den inre öppningen av urinröret, om ventilen och orsakar sålunda avsevärda svårigheter att urinera. Det är anmärkningsvärt att järn med stora storlekar ofta växer i ändtarmen, och därför är märkta kliniska manifestationer inte angivna.

Godartad prostatahyperplasi har tre utvecklingsstadier:

 • kompensationsstadiet - det finns störningar av urinering, även vid fullständig tömning av blåsan; Urinflödet är lethargiskt, kompulsiva uppmaningar utvecklas, särskilt på natten. även om urinering och svåra, men inga patologiska förändringar i njurarna och övre urinvägarna;
 • subkompensationsteget - störningar i blåsfunktionen karakteriseras som signifikanta, återstående urin framträder; urinflödet töms vanligtvis och efter urinering finns det en känsla av ofullständig tömning, eftersom en del av urinen förblir i urinblåsan; kan observeras akut retention av urinering, nedsatt njurfunktion;
 • dekompenseringssteget - kännetecknas av fullständig atony av blåsan, paradoxal ishuria, markerad expansion av övre urinvägarna och progressiv försämring av njurfunktionen.

Symptom på BPH uppstår kring dess huvudsakliga manifestation - kränkningar av urinröret. Han anslöt sig till symptom på sjukdomar som kan kompliceras hyperplasi - en akut urinretention, hematuri, stenar i urinblåsan, pyelonefrit, cystit, uretrit, prostatit, orhiepididimit, kronisk njursvikt.

Symptom på BPH är uppdelad i

 • obstruktiv - associerad med mekanisk kompression av blåsans och urinrörets hals med en förstorad prostata och hindrar urinflödet från blåsan; manifesteras vid tidpunkten för urinering och indikerar närvaron av en infarktisk obstruktion och en minskning av detrusorens kontraktil förmåga:
  • svårighet att urinera,
  • en lugn ström av urin,
  • ökad urineringstid,
  • behovet av att påkänna bukväggen vid urinering,
  • läckage av urin droppe efter droppe efter urinering,
  • känsla av ofullständig tömning av blåsan,
  • paradoxal ishuria.
 • irriterande - orsakad av förändringar i detrusorens funktion, blåsans sphincter och hyperaktivitet a1-adrenoreceptorer av blåsans hals, prostata i urinröret och blåsans nacke; förekommer utanför urinröret, även i samband med urinackumulering i blåsan:
  • natt pollakiuria,
  • frekvent urinering i små portioner,
  • smärtsam urinering,
  • absolut nödvändigt att urinera,
  • urininkontinens.

Symtomatiska funktioner har en vågig kurs, utvecklas oavbrutet, men åtföljs av uttalade förändringar i alla organ i urinvägarna - från kanalen till njurarna.

Hur man behandlar godartad prostatahyperplasi?

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi representeras av flera strategier, som bestäms av graden av försämring av urinflödet från blåsan, prostata, svårighetsgraden av irriterande och obstruktiva symtom.

Om patientens livskvalitet inte drabbas av sjukdomen, kommer förväntad observation att erbjudas honom. Sådana patienter förblir under uppsyn av en urolog och genomgår regelbundna undersökningar. Aktiv behandling är endast föreskriven om utflödet av urin förvärras eller symtomen på sjukdomen blir värre.

Två traditionella strategier är tillämpliga: konservativ behandling och kirurgisk ingrepp.

Drogterapi innebär användning av 5a-reduktashämmare och a-blockerare antingen individuellt eller i kombination:

 • hämmare av 5a-reduktas används för att minska aktiviteten hos enzymet 5a-reduktas, vilket förhindrar bildningen av dihydrotestosteron från testosteron; läkemedlets verkan medför en minskning av prostatakörtelvolymen, en minskning av den mekaniska komponenten av den infrariska obstruktionen;
 • a-blockerare Det används för att minska glatt muskel tonen i blåshalsen, justerbar urinröret och prostata och därmed till en minskning av den dynamiska komponenten av obstruktion; Både obstruktiva och irrationella symtom minskar, och urinflödet ökar.

I ett övervägande antal fall, kombinationsbehandling med 5a-reduktashämmare och a1-blockerare.

När läkemedelsbehandling inte ger konkreta resultat och patientens livskvalitet stadigt minskar kan en operation förskrivas. De mest populära utförandena idag är öppen typ av adenomektomi och transuretral resektion av prostata (TUR), men andra metoder används också:

 • öppen adenomektomi - extremt radikalt sätt att eliminera BPH, betraktas som en lösning i närvaro av komplikationer eller med diagnostiska resultat som visar brist på resultat från tidigare läkemedelsbehandling.
 • TUR av prostata - Den "gyllene standarden" för BPH-behandling, kännetecknad av hög effektivitet och lågt trauma, jämfört med adenomektomi, kännetecknas av följande fördelar:
  • frånvaro av dissektion av friska vävnader när de närmar sig det patologiska fokuset
  • uppnå pålitlig hemostasskontroll
  • relativt lätt postoperativ period;
  • möjligheten att utföra interventioner hos äldre och senila patienter med uttalad samtidig patologi.
 • transuretral elektrodaporisering av prostata - utförs med hjälp av en rullelektrod kallad en kapillär eller med hjälp av en laser; är förångningen av patologiskt expanderad vävnad i prostata körteln med dess samtidiga torkning och koagulering;
 • transuretral nålablation av prostata - introduktion av hyperplastisk prostatavävnad av två nålelektroder anslutna till en radiofrekvensgenerator;
 • transuretral elektroencefalopati av prostata - är effektiv vid behandling av BPH i små storlekar, liksom hos äldre patienter med sådana samtidiga sjukdomar, vilket medför stor risk med mer noggranna kirurgiska ingrepp.

Vilka sjukdomar kan associeras med

Godartad prostatahyperplasi åtföljs av mycket obehaglig, karakteristisk för hennes syndrom, ofta komplicerad av andra sjukdomar i det genitourära systemet.

Hypertrofi detrusor utvecklas med tvungen sammandragning av musklerna i blåsan med stor kraft, vilket utförs för att övervinna resistens i zonen av infrarisk obstruktion. Framsteg, det blir en delvis ersättning av blåsans muskler med bindväv, vilket leder till blåsans atoni.

Bilateral ureterohydronephrosis - nedsatt njurfunktion på grund av urin stasis i njuren pyelocaliceal systemet när uttrycks drag blåsan och försämrad transport urin längs urinledaren.

Komplikationer av BPH inkluderar:

 • akut urinretention - vanligen under behandling med alkohol eller kryddad mat, otillfredsställd sexuell upphetsning, hypotermi, stress, fördröjd tömning av urinblåsan; manifesteras i oförmågan att producera en handling av urinering självständigt;
 • urolithiasis - på grund av stagnation av urin i blåsan och förändringar i dess svar; kännetecknas av frekvent urinering, smärtssyndrom;
 • hematuri - mikro eller makro, blodkällan är expansionen av åderbråck i blåsans hals;
 • hydrouretär - ackumulering av urin i en av urinledare i samband med kränkning av utflödet av urin från njurbäckenet på grund av allvarlig obstruktion av prostatiska uretra och blåshalsen på grund av hyperplasi; åtföljd av ökat tryck i urinblåsan, urinrörets munar, en överträdelse av urinflödet från urinledarna och njurarna;
 • hydronephrosis - utvidgning av njurskyddet och koppen, som uppstår som ett resultat av en progressiv expansion av urinledarna; gynnsamma omständigheter för infektionen och utvecklingen av pyelonefrit.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi i hemmet

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi kan utföras hemma, men efter ett inledande samråd med en specialiserad specialist. Om läkaren som strategi bestämmer förväntad uppföljning eller läkemedelsterapi kan patienten leda en vanlig livsstil med vissa förändringar som representerar prostatabehandling. Det är viktigt att iaktta dagens regim, kost, måttlig fysisk aktivitet och aktiv livsstil.

Om patientens tillstånd med BPH är komplicerat av samtidiga sjukdomar eller komplikationer som möjliggör ett operativt ingrepp, är sjukhusvistelse lämpligt. Funktionerna i den postoperativa perioden bestäms av den valda tekniken, men i slutskedet kan även utföras hemma.

Vilka läkemedel som behandlar godartad prostatahyperplasi?

Hittills är läkemedelsbehandling av godartad prostatahyperplasi populär, den är effektiv. I detta fall används två kategorier av droger, antingen i kombination eller separat:

 • 5a-reduktashämmare:
  • Avodart - i en dos av 0,5 mg en gång om dagen; behandlingskurs i minst 6 månader
  • Finasterid - i en dos av 0,5 mg en gång om dagen; behandlingskurs i minst 6 månader
 • a-blockerare:
  • Alfuzozin - inuti 2,5 mg 3 gånger per dag;
  • Doxazosin - den genomsnittliga dagliga dosen kan vara 2-4 mg, läkaren bestämmer i detalj.
  • Tamsulosin - inuti (med tillräcklig mängd vatten), 0,4 mg / dag;
  • Terazozin - i en daglig dos på 1-5 mg i 1-2 delade doser.

Behandling av godartad prostatahyperplasi genom folkmetoder

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi bör inte genomföras inom ramen för självbehandling, och därför bör alla medicinska åtgärder, inklusive användningen av folkmedicinska åtgärder, vara föremål för samråd med en medicinsk specialist. Läkaren kan rekommendera en kombination av traditionella och folkliga metoder, liksom användningen av örtberedningar. Den senare kan inte rekommenderas för allmän användning, men kliniska studier visar deras effektivitet och säkerhet, och därför kan de rekommenderas i speciella fall.

När det gäller folkrecept för hemlagning är följande populära:

 • celandine - 1 msk. torrt gräs för att brygga ett glas kokande vatten, efter två timmars stam; ta 1 msk. tre gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna
 • växtbaserade samling - 8 gram ansluter gräs gyllene stav, ark 10 gram hasselnöt, 10 gram av blomma av hagtorn 10 gram hoarhound gräs, örter envisa 10 gram 15 gram pomarennika gräs stenfrö, 20 gram rhizomer Harrow; 1 msk. blandning brygg ½ liter kokande vatten, koka över låg värme i 10 minuter, insistera 30 minuter, dränera; ta 4 gånger under dagen mellan måltiderna
 • bee pod - 2 matskedar Bee häll ½ liter varmt vatten, koka upp och koka över låg värme i 2 timmar; kyla till rumstemperatur, spänning och förvara i kylskåpet; ta 1-2 skedar före måltider i en månad
 • skalad lök - 1 msk. Skal skölj noggrant, häll ½ liter kokande vatten och koka över låg värme i 5-7 minuter, insistera på 40 minuter, dränera; lägg till 3 objekt av l. honung; ta ½ kopp innan du äter.

Kännetecknas också av de helande effekterna av färska lök, persilja, morötter, valnötter, som rekommenderas att konsumera regelbundet.

Till vilka läkare att ta itu med, om du har en högkvalitativ hyperplasi av prostata

BPH på ett tidigt stadium kan detekteras vid förebyggande undersökningar, vilka rekommenderas till män i vuxen ålder. Även om det inte ingår i planerna för den genomsnittliga människan, då är det lämpligt att konsultera en urolog vid första miktionsstörningar, är det anmärkningsvärt att även sådana kränkningar inte alltid stimulerar man att besöka en specialist.

Obligatoriska forskningsmetoder för den första bedömningen av patientens tillstånd presenteras:

 • insamling av en detaljerad historia av sjukdomen och upptäcka symtomen på sjukdomen vid patientens behandling till läkaren, utvärdering av livskvaliteten;
 • fylla dagboken för urinering
 • allmän fysisk undersökning
 • palpation av prostata och seminal vesiklar genom ampulla i ändtarmen;
 • allmän urinanalys
 • utvärdering av njurarnas funktionella tillstånd genom att bestämma nivån av serumkreatinin.

Det är lämpligt för misstänkta differential BPH genomföra diagnostik med liknande sjukdomar, eftersom symptomen av BPH är inte specifikt men liknar hennes patologi kan vara mycket farligare - en urinrörsförträngning, multipel skleros och cancer i prostata, cystit, cancer och urinblåsan stenar, detrusorinstabilitet, prostatit, stenar i den nedre tredjedel av urinledaren.

Vad är hypertoni och hur påverkar det prostata sjukdomar?

Många specialister inom det medicinska området är överens om att efter 50 år är de vanligaste hos män olika hjärt-kärlsjukdomar. Mycket ofta förekommer godartad prostatahyperplasi (BPH). Dessutom manifesteras erektil dysfunktion och allvarlig depression med stor regelbundenhet. Sannolikheten för dessa sjukdomar ökar med åldern.

I de flesta fall utvecklas båda patologierna omedelbart. Dessa störningar kräver användning av liknande behandlingstekniker, vilket möjliggör användning av ett enda behandlingspaket. Det är värt att notera att ovannämnda sjukdomar kallas inget annat än en äldre människors sjukdom.

En av de viktigaste riskfaktorerna för en hel grupp problem med hjärt-kärlsystemet och andra sjukdomar är arteriell hypertension, vilket ofta leder till bildandet av ytterligare problem och dödlighet. Den nuvarande andelen åldrande av medborgare, andelen personer i ålderdom och andra faktorer tyder på att det i framtiden bara kommer att finnas en ökning av antalet fall där personer upptäcker problem med hjärt-kärlsystemet.

Det beräknas att nu har mer än 1 miljard människor diagnos - högt blodtryck. Åldrandet av befolkningen, liksom spridningen av sekundära faktorer som fetma, stillasittande livsstil och rökning, ger upphov till 2025 ökning av dödligheten från kardiovaskulära sjukdomar till 60% (1,56 miljarder).

Statistiken visar att cirka 65% av gerontologiska patienter som söker medicinsk hjälp lider av och / eller tar mediciner för högt blodtryck. Det är värt att nämna det faktum att förebyggande och metoder som används för unga och medelålders människor är helt olämpliga för äldre. På grund av detta var det i kardiologi nödvändigt att utarbeta en separat riktning, som inkluderade metoder för behandling av högt blodtryck hos äldre.

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en sjukdom som oftast förekommer hos män äldre än 40 år. Det visade sig att 40% av männen från 50 till 60 år är mottagliga för denna sjukdom, och sedan 60 års ålder är andelen män som lider av denna sjukdom över 75 år.

Kliniska manifestationer observeras i respektive 20% respektive 35%. Härav kan man dra slutsatsen att var tredje man över 60 år påverkas av BPH-symtom. Ny forskning inom detta område har tydligt visat att även om prostatahyperplasi är godartad är det en progressiv sjukdom.

Framsteg, orsakar sjukdomen mer problem med urinering. Samtidigt garanteras en försämring av livskvaliteten, en stark urinretention i kroppen är möjlig. Följaktligen kan ett fullständigt kirurgiskt ingripande krävas.

Det bör noteras att prostatahyperplasi inte bara är ett allvarligt medicinskt problem, utan också ett socialt. Symptom på sjukdomen fortskrider ständigt vilket förvärrar problemen med det nedre urinvägarna och förvärrar patienternas livskvalitet avsevärt. Därför är det nödvändigt att starta rätt behandling så snart de första symptomen upptäcks.

Nya observationer visar att cirka 40% av män med godartad prostatahyperplasi lider av olika kardiovaskulära sjukdomar. Samtidigt spenderar dessa människor nästan 50% mer pengar till behandling än personer som inte har hjärt-kärlsjukdomar.

Studien visade också att 75% av dem som lider av en kombination av godartad prostatahyperplasi och nocturi, särskilt på natten, har högt blodtryck. Samtidigt har personer utan problem med prostatakörteln inte sådana blodintrångsbrott.

Utforska andra experter tyder på att män i hög ålder i 25% av fallen av högt blodtryck orsakas av en godartad tumör som bildas i prostatakörteln.

En av forskarna genomfört en retrospektiv multivariat analys, vilket indikerade att hypertoni är direkt relaterad till den manifestation av symptom på sjukdom i de nedre urinvägarna och benigna prostatatumörer. Det konstaterades att de män som behandlades för diabetes och hypertoni rapporterade oftast överträdelser i nedre urinvägarna.

AD Keshokov genomförde en annan studie där förekomsten av godartad prostatahyperplasi analyserades genom obduktion hos ett av de tvärvetenskapliga sjukhusen. Det visade sig att patienter med somatisk patologi har en onormalt hög förekomst av prostata hyperplasi. Denna studie visade också ett direkt samband mellan närvaron av hjärt-kärlsjukdomar och glandulär hyperplasi. Det noteras att patienter har högt blodtryck.

Det spelar ingen roll om patienterna som dog av hjärt-kärlsjukdom hade godartad prostatahyperplasi eller ej. I båda fallen var uppsättningen förskrivna läkemedel nästan identiska.

Den enda skillnaden i terapi var att patienter med hyperplasi behövde artificiellt normalisera blodtrycksnivån. Dessutom har mer än 65% av personer med hjärt-kärlsjukdom noteras att de hade en kväll pollakiuri, mer än hälften av patienterna svåra symtom av godartad prostataförstoring som krävde ytterligare behandling.

Även om hypertoni och prostatahyperplasi inte har något att göra, uttrycker vissa uppfattningen att en ökning av aktiviteten hos en av sjukdomarna kan ge upphov till aktivering av den andra. Dessutom kan den ökande aktiviteten hos sympatiska nervsystemet provocera utvecklingen av båda sjukdomarna.

Patienter med hypertoni och prostatahyperplasi har nyligen blivit mer och mer. I samband med detta krävs kontinuerlig kontroll av blodtrycket. Om en patient har kardiovaskulär patologi måste han kontrolleras för hyperplasi. Obligatoriska special farmakologiska medel är föreskrivna, vilket bidrar till att underlätta förloppet av båda sjukdomarna.

Vad är prostatahyperplasi?

I denna artikel kommer vi att tala om prostatahyperplasi, vilken typ av sjukdom det är, hur det manifesterar sig, orsakerna, symtomen, sätten att diagnostisera och behandla.

Begreppet prostatahyperplasi

Hyperplasi i prostatakörteln är en ökning av organs storlek relaterat till det manliga reproduktionssystemet.

Sjukdomen är mer känd som prostataadenom och är en godartad förändring i körtelvävnaden.

Huvudfallet av fall gäller män som är äldre än 40 år och upplever en negativ inverkan av provokationsfaktorer.

Beroende på graden av utveckling av hyperplasi och återkallande för terapeutisk behandling kan läkaren föreslå ett operativt ingrepp eller fortsätta eliminera patologi med läkemedel.

Godartad neoplasm (BPH) börjar växa från en liten nod, med en ökning i vilka problem med urinering börjar.

Tillväxten av en godartad neoplasm åtföljs inte av metastasering till andra organ, även om den försummade tillväxtprocessen inte utesluter degenerationen av den till en malaktig.

För att döma uppkomsten av degenerering av adenom i karcinom är det möjligt att analysera blodet med innehållet i en tumörmarkör i den.

Frånvaro av en markör i blodet och prostataförstoringen i bilden under ultraljudet är utgångspunkterna för diagnosen av sjukdomen.

Normal fysiologi av prostata

Prostata ligger i bäckenområdet, under blåsan och ovanför bäckengolvet framför ändtarmen.

Körteln är omringad på alla sidor av urinröret och vas deferens, dess form liknar en kastanj.

Vävnader i prostatakörteln representeras av glandular epitel, vilket är flera gånger mindre i jämförelse med fibrous bindväv och muskulösa vävnader.

Med godartad hyperplasi ökar det icke-utsöndrande epitelet, men fibröst muskelvävnad ökar.

Glandulärt epitel innehåller tre typer av celler:

 1. Sekretoriska sekret producerar körtlar och utgör majoriteten av epitelvävnad. Presenterad av prismatiskt epitel.
 2. Basal, som utgör grunden för sekretorisk och kapabel till ytterligare differentiering i sekretoriska celler.
 3. Neuroendokrin, som kan ackumulera en liten mängd hormoner som produceras i andra körtlar (somatotrop hormon, serotonin, sköldkörtelhormoner).

Fibroznomyshechnaya vävnad innefattar celler (glatt muskulatur, endotelial, fibroblastiska) och icke cellulära komponenter (proteinmolekyl intercellulära mediet - elastin och kollagen, basalmembran, etc.).

Prostata placeras i en kapsel av fibrös vävnad från vilken går djupt in i bind korder prostata, körtelepitel klyftan i separata avdelningar i de anslutande segmenten.

Funktion av körteln bestäms av utsöndringen av vätska som kommer in i urinröret i dess främre del, kallad prostata.

Vid denna tidpunkt skall prostata-vätskan blandas med testiklarnas hemligheter, seminala vesiklar och bildandet av ejakulatet.

Alla strukturer bildar viskositet, syra-basbalans och ejakulerande volym.

Vid diagnos av prostatahyperplasi spelar en viktig roll prostata glykoprotein natur - prostaspetsifichesky antigen främjar kondense efter utlösning av spermier före befruktningen.

För att upprätthålla en viss syra-basbalans av sekretoriska celler i prostata, produceras ett antal kemikalier: citronsyra, fibrinolysin, fosfater och dihydrogenfosfater.

Innervation av prostatakörteln genomförs autonomt och det somatiska nervsystemet.

Den senare kontrollerar i sin tur processen med urinering, ger bäckens membrans muskulära sammandragningar.

Den sympatiska avdelningen i det autonoma nervsystemet har kvistar i prostatens muskler, blåsans kropp, blåsans hals och urinrörssnäckarna.

Den parasympatiska avdelningen i VNS exciterar de kolinerga receptorerna i blåsans kropp under påverkan av den parasympatiska gren av acetylkolin frisatt i den synaptiska klyftan.

Patogenes vid prostatisk hyperplasi

Godartad utvidgning av prostatakörteln (BPH) börjar från den centrala delen, varefter den patologiska processen täcker laterala lobes.

Ytterligare tillväxt beror på hyperplasi hos parauretralkörtlarna, vilket ökar i storlek till den yttre delen av prostata.

Som ett resultat är de intilliggande organen förskjutna: Blåsarens inre sphincter förskjuts uppåt, urinrörets slutdel är förlängd.

Körteln ökar och mot ampull i ändtarmen.

Enligt typen av prostatahyperplasi finns det tre typer, vars utgångspunkt är tillväxtriktningen i förhållande till blåsan:

 1. En subkubisk form i vilken adenomen förskjuts mot ändtarmen.
 2. Intravesikal form. Tillväxt observeras i blåsans riktning.
 3. Retrotrigonformen är symptomatiskt den farligaste, eftersom urinretention sker omedelbart av två skäl. Det första blocket uppstår på vägen till blåsans sphincter. Den andra obstruktionen finns i urinrörsöppningarna. Över tiden skapar förhållandet mellan de två typerna av blockeringar en triangel mellan urinhinnan och blåsans inre cirkulära muskel. Triangeln kallades Lieto.

En enda typ av prostatahyperplasi i praktiken av övervakning av adenom är sällsynt, men oftare detekteras en blandad typ av sjukdom.

Kliniska varianter av adenom

Utvecklingen av prostata adenom kan delas upp i 4 steg beroende på dislokationen av nodalbildning, graden av ökning och utvecklingen, graden av försämring av urinutsöndring.

Den kliniska bilden i olika steg är som följer.

I avsaknad av behandling, den första etappen, kallad kompensator, varar från ett år till 2-3 år.

Palpation leder inte till smärtsamma känslor, medan järnet tränger upp med märkbara tydliga gränser.

En ökning i storlek detekteras, den centrala delen av körteln är väl känd i form av en fur. Konsistensen är tätare än i det normala tillståndet.

Återstående urin vid urinering finns inte i urinblåsan. Patienten urinerar ofta, speciellt på natten.

Önskningar för urinering förekommer ofta, men trycket i strålen är trögt.

Har fått namnkompensationen, eftersom blåsan inte är helt tömd. Patienten känner av rester av urin, men kan inte ta bort dem.

Behovet att urinera blir mycket vanligt, även om urin utsöndras i små portioner.

Urin upphör att vara transparent, med undantag för grumlighet, det kan verka blod. Stagnerande fenomen i blåsan orsakar störningar i njurfunktionen.

Ibland kan patienten inte urinera, för vilken de tillgriper urinkatetrar.

Tjockleken på blåsans väggar blir tjockare, ibland utsöndrar den överflödande urinen urin godtyckligt.

I den sista fasen av dekompensering når förtjockningen av blåsans väggar sitt maximala. Urin uppstår molnigt, med blod.

Oberoende jeturinering är svårt, urindropp vinner godtyckligt ned ur urinröret.

Symtom på urineringstörningar åtföljs av allvarliga kränkningar av njurarna, vilket leder till njursvikt.

Patienterna går ner i vikt, har ohälsosam hudfärg, upplever frekvent sjukdom, lider av förstoppning.

Av munningen av patienter med prostatahyperplasi av 2 och 3 grader sprider en obehaglig lukt av urin, den muntala slemhinnan torr.

Hudskydd av patienter har ohälsosamma nyanser, utan blush. Vid analys av blod detekteras anemi.

Fortsättningen av den tredje endast när det gäller behandlingens komplexitet är en storleksordning högre.

Tecken på sjukdomen

Med tanke på konsekvenserna och bördan av behandling för avancerade former av prostatahyperplasi, bör ett besök till läkaren tillämpas omedelbart efter utseendet av de första tecknen på patologi.

Kombinera de symptom som kan manifesteras vid vart och ett av de tre stegen, något tecken från följande lista ska varna mannen:

 • försvagning av strålen under urinering tills den släpper ut;
 • Urineringens början åtföljs av fysiologiska problem och då av psykologisk natur.
 • små raster mellan uppmaning att urinera;
 • frånvaro av en kontinuerlig ström under urinering;
 • under urinering måste buk- och bäckensmusklerna vara starkt ansträngda i en ofrivillig ordning;
 • omöjlighet med fullständig tömning av blåsan;
 • När det kommer från toaletten finns det en upprepad längtan att urinera;
 • kronisk trängsel av urin leder till en ökning av kolonierna hos smittsamma medel som påverkar många organ i urinvägarna;
 • Stagnation av urin leder till njursten i njure och urinväg
 • patologier av kronisk art i njurarna;
 • kompression av prostatan förstorad av prostata, som ett resultat utsöndras urinen antingen genom en tunn trög ström eller avlägsnandet sker i separata delar.

Eftersom det inte är nödvändigt att ignorera symtomen med sin separata och inte komplexa manifestation och att upprätta en diagnos oberoende utan en omfattande undersökning, skulle det vara orimligt.

Etiologi av hyperplasi

Det historiska tillvägagångssättet att förklara prostatahyperplasi grundades på två synvinklar, som ständigt står i motsättning.

En hälften av de medicinska armaturerna hävdade att den enda orsaken till prostata adenom är i en ålder av en man: ju äldre, desto mer sannolikt manifestationen av en vanlig patologi i det genitourära systemet.

Supporters av en annan synvinkel var av yttrandet om de negativa effekterna av abiotiska miljöfaktorer.

Till stöd för yttrandet om åldersförändringar i prostata är förändringen i hormonbalansen mellan androgener och östrogener i äldre ålder mot kvinnliga könshormoner.

Defekten av testosteron kan inte ignoreras av funktionaliteten hos testets, seminal vesiklar och prostata cellulära strukturer.

Som ett resultat sänks utsöndringen av innehållet i ejakulatet av könskliptorn.

Störning av prostata körtelns funktionalitet genererar efterföljande anatomiska patologier, inklusive prostata adenom.

Det fanns ingen direkt koppling mellan miljöfaktorer och prostatahyperplasi.

Avvisa de negativa effekterna av alkoholmissbruk, rökning, drogmissbruk, sexuellt överförbara sjukdomar och överförs konsekvenserna av smittsamma attacker, är sexuell läggning om tillståndet i urogenitalsystemet i allmänhet och prostata i synnerhet inte värt det.

Dra en slutsats att de verkliga orsakerna prostatahyperplasi under de beskrivna fenomenen kan tippa balansen till förmån för åldersrelaterade förändringar, utan att försumma externa faktorer väckande.

Prostata adenom kan utvecklas under lång tid utan att avslöja sig symptomatiskt.

Separata mjuka tecken beaktas inte medan det är en långsam skarp process.

Explicit tecken börjar störa när patologin blir kronisk.

Årlig rutinundersökning av prostata gör det möjligt att upptäcka en ökning av prostatakörteln på ett tidigt stadium under en liten symptomatisk manifestation.

En annan faktor som har en tidig ökning av prostatakörteln är ärftlighet.

Om en man hade fall av prostatacenom på stamfamiljen, bör urologen påbörja undersökningen vid 30 års ålder med obligatorisk årlig diagnos.

Med tiden kan de observerade avvikelser helt förhindra utvecklingen av hyperplasi eller fördröja sjukdomsuppkomsten så mycket som möjligt.

Förekomst av sjukdomen

Sjukdomen börjar utvecklas för första gången till 35 år hos vissa män, även om förändringarnas karaktär är märkbar endast under ett mikroskop.

Det är vid denna tidsålder som män ska genomgå profylaktisk läkarundersökning, under vilken tillståndet hos prostatakörteln övervakas noggrant.

Om en man är en långlever, så finns det i 100% av fallen en förstorad prostata storlek.

Ungefär hälften av den manliga befolkningen hos alla som har prostatahyperplasi klagar över obehagliga symptom känner inte den återstående hälften mot sjukdomen, d.v.s. Den prostatiska hyperplasien passerar asymptomatiskt.

För denna halva män uppstår sjukdomen utan obstruktiva förändringar.

Den kliniska bilden av prostatahyperplasi beskrivs i litteraturen och medicinska kartor som syndrom av urineringstörning, obstruktion av urinröret, symtom i nedre urinvägarna.

Nio av tio äldre personer i åldern 90 och hälften av män före pensionsåldern visar histologiska bevis på godartade förändringar i prostata.

Symtom på hyperplasi framträder tydligt endast i en fjärdedel av männen i åldern 55 år med en diagnoserad prostataförstoring och hälften av de 75-åriga patienterna.

Prognos av sjukdomen

Den långvariga frånvaron av behandling för godartad prostatahyperplasi hotar allvarliga konsekvenser för människans hälsa på grund av fördröjning i urinen:

 • attacker av urolithiasis i urinblåsan;
 • infektionssjukdomar i det urogenitala systemet;
 • nederlag av renal tubuli med bildandet av njursvikt;
 • malignisering av en godartad tumör och utveckling av en malign process i prostatakörteln.

Att hänvisa till en läkare med symptomutseende och utnämningen av rätt behandling för godartad hyperplasi kan göra en positiv prognos.

Funktioner av sjukdomsförloppet

Sjukdomsförloppet i avsaknad av behandling kan utvecklas i olika scenarier.

Det är inte uteslutet att hyperplasi inte kommer att manifestera sig symptomatiskt och inte kommer att utvecklas ytterligare i etapper. För att förutsäga framsteg i framsteg eller frånvaro tas inte läkare.

Statistiken visar att en tredjedel av män med godartad prostatahyperplasi glömmer diagnosen på grund av en förbättring av situationen eller fullständig återhämtning.

Samma antal patienter noterade försämring av situationen, resten av det starkare könet visar ingen framsteg eller regression av sjukdomen.

Varje tionde sjuk person, i frånvaro av drogbehandling, med tiden noterar de ökande problemen med urinering.

Samma antal män som inte vill genomföra terapeutisk behandling, tvingas att tillgripa ett operativt ingrepp i prostata.

Vad triggar utvecklingen av godartad hyperplasi?

De viktigaste faktorerna för att öka prostatakörteln är den irreversibla processen med åldersrelaterade förändringar i hormonförhållandet mellan testosteron och östrogener.

Den ärftliga predispositionen är inte utesluten från listan över möjliga faktorer som utlöser patologi.

Under moderna förhållanden började huvudorsakerna till progressionen av prostatahyperplasi att beaktas av följande faktorer:

 • ineffektiv näring med övervägande av snabbmat i den dagliga kosten;
 • hypertensiv sjukdom;
 • hyperglykemi;
 • fetma av alla grader;
 • överskott i miljön av högsta tillåtna koncentrationer av skadliga kemiska föreningar;
 • minskade testosteronnivåer;
 • en ökning av receptorer som tar testosteron på grund av dess brist.

Ägg producerar 2 androgen: testosteron och dihydrotestosteron.

Känsligheten hos prostatafolliklarna mot androgener är inte densamma: Dihydrotestosterons brist uppfattas av cellerna mer akut.

Normalt omvandlas testosteron till ett homologt hormon dihydrotestosteron under påverkan av ett enzym från gruppen av oxyreduktas - 5-alfa-reduktas.

Män som omvandlas till barndom i eunuker eller lider av en inneboende brist på 5-alfa-reduktas, upptäcks inte godartade förändringar i prostatakörteln.

Män som arbetar på prostatakörteln, märker att i sin stamtavla har förekommit fall av prostatacancer som drivs eller dödsfall till följd av bristen på behandling av cancer patologi.

Särskilt ofta är ärftlig predisposition realiserad i en man före pensionsåldern.

Godartad prostatahyperplasi upptäcks sällan hos invånare i östra länder. Till exempel finns det i Japan nästan ingen sjukdom.

Probabilistiska orsaker till den låga förekomsten av gener agera i frånvaro av information om den för tidiga fel på prostata och avskräckande effekt i form av skaldjur och livsmedel rika på fytoöstrogener.

När visas besöket hos läkaren?

Orsaker till omedelbar kontakt med en urolog är:

 • retention av urinering
 • fläckig strålning eller besvär urinering;
 • grumlig urin eller detekterbart blod;
 • symtom på njursvikt eller godartad prostatahyperplasi.

Den plötsliga fördröjningen vid avlägsnande av urinströmmen orsakar allvarlig smärta. Om detta händer bör du skjuta upp alla fall och skynda till urologen och andrologen.

Gradvis ackumulerande, extraherad urin från blåsan strömmar över den och står ut senare av en svag ström eller frekventa droppar.

Om ett besök hos läkaren skjuts upp, blir urinen mer koncentrerad, benägen att bilda urinstenar, reproduktion av smittämnen.

Utseendet av blod i urinen betyder inte utvecklingen av prostatahyperplasi, det är möjligt att anta urolithiasis, blåscancer, njursjukdomar.

För att förhindra prostatacancer hos män under året måste tillfrågade på urologen, och svarta och personer med problem i familjen med prostatacancer, visar urologisk undersökning efter 40 år.

Onkologin i prostatakörteln går till det sista steget utan uppenbara tecken.

Utesluter inte prostatacancer hos män som genomgått operation på körteln genom resektion eller ektomi av en godartad tumör.

Den vanligaste platsen för omvandling av godartade celler till maligna celler är lokaliserad i den yttre delen av prostata, vilket inte stör operationen för att avlägsna adenom i körteln.

Förberedelse för medicinsk samråd och undersökning

Gå till doktorn, du måste vara redo att fylla i ett ark med frågor, svaren på vilka hjälper läkaren att anta en diagnos.

Efter detta utför urologen en fysisk undersökning av prostatakörteln genom en rektal metod.

Före ett besök hos en läkare är det bättre att inte tömma urinblåsan, eftersom det kommer att vara nödvändigt att passera urinen för analys, och även vid urinering för att mäta utsöndringshastigheten för urin.

För diagnos av prostatahyperplasi föreskrivs flera test, det är nödvändigt att utföra ett antal tekniker, inklusive instrumentala:

 1. Rektalt undersökning av körteln genom palpation, under vilken graden av ökning, densitet och ömhet bestäms.
 2. Transrectal ultraljud, vilket möjliggör detektering av nodalformationer och förkalkningar av vilken storlek som helst. Metoden avslöjar den exakta riktningen av körtelens utvidgning, dess tydliga gränser och dimensioner. Med hjälp av ACT finns adenomen även i början av utvecklingen.
 3. Ultraljud av bäckenet.
 4. Mätning av urinutskiljningsgrad - uroflowmetri.
 5. Undersökning av mängden urin efter urinering i blåsan. Mängden vätska kan mätas exakt genom ultraljud.
 6. Urethrocystoscopy.
 7. Datortomografi.
 8. Urintrycket på blåsans väggar mäts genom cystonominometri.

En omfattande studie av prostata hjälper till att identifiera en exakt klinisk bild, vilket är utgångspunkten för val av terapeutisk eller kirurgisk behandling.

Noggrann studie av sjukdomshistorien gör det möjligt att skilja obstruktiva och irriterande symptom.

Ur denna synvinkel hjälper dagboken för urinering, om den är närvarande, bättre att diagnostisera sjukdomen än patientens frågeformulär.

Vid nämna vissa symptom kan prostatahyperplasi likna:

 • blåsans karcinom;
 • infektionssjukdomar i urinblåsan och urinröret;
 • strängning av urinröret, som härrör från skador, långvarig användning av katetern, venerala sjukdomar (gonorré);
 • Hyperglykemi, vilket medför en frekvent uppmaning att urinera och otillräcklig tömning av blåsan;
 • infektiösa patologier av prostata;
 • blödans dysfunktion förknippad med insufficiens eller brist på leverans av nervimpulser (ryggradsskador, stroke, multipel skleros, Parkinsons sjukdom, etc.).

Med hjälp av en fylld symtomatisk skala blir det klart om ytterligare studier av prostatakörteln eller diagnosen är nödvändiga (skalan är fylld) och ett val av behandlingsregimen är nödvändigt.

Skalan har ett maximalt betyg på 35 poäng. När man fyller skalan från 20 poäng till maximalt, fattas ett beslut om kirurgisk behandling.

Intervall från 8 poäng till 19 är en signal till början av konservativ behandling.

Ett betyg under 8 poäng kräver ingen medicinsk intervention och patienten ges rekommendationer om förebyggande av prostata sjukdomar.

Fysisk undersökning av patienten börjar med undersökning av huden, allmän hälsa, yttre palpation av blåsan till dess fullhet.

Därefter utför läkaren en rektal undersökning av prostatakörteln, för vilken prostatens yta undersöks med pekfingeren av handen på vilken den medicinska handsken är sliten.

Järnet ligger ovanpå ändtarmen. Om ytan på körtelförstoringen är likformig och jämn, dras en slutsats om hyperplasiens godartade karaktär.

Prostatacancer modifierar prostataytan från slät till tuberös, i vilken nodformationerna probes.

Helt om graden och arten av hyperplasi bedöms enligt felets storlek. Inte alla män har samma prostatakörtel.

Män med en stor körtel på palpation visar en ökning, men symptom eller histologiskt verkar det inte.

Den lilla prostata hos män med hyperplasi på palpation avslöjar inte abnormiteter, även om symptomen på godartad körtel hyperplasi är närvarande eller obstruktiva fenomen upptäcks i den.

En detekterbar förstoring av körteln är inte en orsak till konservativ behandling, men medicinsk historia, symptom och diagnostisk undersökning av ultraljud, i kombination med prostataformen, utgör grunden för att utveckla en behandlingsregim.

Före behandlingens början bör den neurologiska karaktären av prostata hyperplasi uteslutas.

Hur behandlas godartad hyperplasi?

Huvudriktningen för behandling utan kirurgiska metoder är regelbunden observation av dynamiken av minskning eller ökning av prostata.

Sjukdomsförloppet är inte nödvändigtvis förenat med graden av att utveckla patologi. Ofta kan den kliniska bilden förbättras eller förbli på samma nivå utan användning av terapeutiska metoder.

Män med minimal symtom är föremål för årlig screening för urinproduktion, datainsamling och symptomatisk skalning, fysisk undersökning.

När hemma borde en man vid tidpunkten för analysen vägra att ta mediciner som minskar tonen i släta muskler (lugnande medel), droger för bihåleinflammation etc. i samband med otillförlitligheten hos de mottagna testerna och analyserna samt intensifieringen av den symtomatiska bilden.

Självklart förbättra käftens tillstånd med hyperplasi detekterat, om du följer vissa regler:

 • försök att inte ta lugnande medel och antidepressiva medel som minskar muskelmuskulaturens ton och skapar hinder för fullständig tömning av blåsan.
 • akta dig för missbruk av alkohol och kaffe, begränsa användningen av dessa drycker på kvällen och på natten;
 • ökad ton i blåsans sphincter är oönskade, därför är dekongestiva medel, som är läkemedel för förkylning, önskvärda att endast ta som en sista utväg.

Nyligen har många metoder för behandling av prostatahyperplasi utvecklats, inklusive fytoterapeutiska. Men det finns också sådana agenter som det är accepterat att namnge en placebo.

Patienten med hopp om återhämtning får sådana droger, vars terapeutiska effekt inte är tillförlitlig.

En av dessa droger är ett extrakt av en dvärgpalm.

Behandling med medicinering.

5-alfa-reduktas är ett enzym som accelererar omvandlingen av huvudhormon-testiklarna till en dihydrotestosteronform.

Det finns ett beroende av urinretention på dihydrotestosteron. Läkemedlet, den inhiberande verkan av 5-alfa-reduktas - finasterid, mottagande som ökar utsöndringen av urin och försvagar luminans tecken på godartad prostatisk hyperplasi och minskar storleken på prostatan.

Verkningsgraden av finasterid är låg, en märkbar härdande effekt uppnås efter 6 månader.

Finasterid visar mindre effektivitet vid hyperplasi i prostata hos män med liten initial storlek och större effektivitet - hos män med stor körtel.

Unikt finasterid har egenskapen att förbättra symtomen på urinretention. Under flera år av administrering av läkemedlet kan det operativa sättet att behandla prostatan undvikas i hälften av fallen.

Användningen av läkemedlet är inte utan obehagliga biverkningar för män: Impotens är registrerad hos var 25: e patient efter behandling med finasterid, en minskning av spermiernas volym - i hälften av det starkare könet.

Det finns även isolerade fall av bröstförstoring.

Väggarna i prostatakörteln och blåsans sfinkter representeras av glattmuskelceller, vars ton tillhandahålls av den sympatiska avdelningen i det autonoma nervsystemet.

Sympatiska grenar börjar med receptorformationer, som kallas alfa-receptorer.

Med hjälp av droger (alfa-blockerare) är det möjligt att minska receptorkänsligheten och därigenom minska muskeltonen i glattmuskelvävnaden.

Resultatet av användningen av alfa-blockerare är lättnad av symtomen på sjukdomen och urinströmmen intensifieras när blåsan töms.

Alfa-blockerare var tidigare kända som antihypertensiva medel med högt systoliskt tryck, eftersom alfa-receptorerna först detekterades i blodkärlarnas väggar.

Av denna anledning åtföljs intag av droger i denna grupp av en minskning av blodtrycket, vars första symptom är huvudets vridning.

Modern farmakologi har ett brett utbud av läkemedel som blockerar alfa-receptorerna: Polyprynin, Doxazprostan, Haythrin, Hyperprost, etc.

Hyperprost och dess analoger är effektiva vid blockering av receptorer som är lokaliserade endast i prostata och blåsans väggar (alfa1A-receptorer).

Alfa-blockerare ordineras vid icke-absoluta indikationer för kirurgisk ingrepp, när patientens liv inte är hotat.

Medicin kan användas när urinvolymen i blåsan inte överstiger 0,3 liter efter tömningen. Urinstrålen som påverkas av alfa-blockerare blir mer ansträngd.

Ungefär hälften av patienter med godartad hyperplasi noterades efter att ha tagit mediciner, försämrad symtom eller deras försvinnande.

Användningen av alfa-blockerare ger en gradvis terapeutisk effekt och når en maximal topp efter 14 dagar. Från detta ögonblick blir situationen för frånvaro av symtom på sjukdomen stabil.

Att välja en särskild urolog för urologen är baserad på individens uppfattning om drogen.

Hos patienter med kronisk hypotension reducerar de beskrivna läkemedlen, utom Hyperprost, ytterligare blodtryck.

Cirka en av tjugo män som tar Hyperprost eller dess analoger lider av effekterna av omvänd utlösning.

Kirurgiska metoder för behandling av prostatahyperplasi.

Årligen håller flera tusen patienter med godartad prostatahyperplasi överens om att utföra operationen och beklagar inte dess beteende.

I den godartade karaktären av utvidgningen avlägsnas endast den del av körteln som bildar prostatan.

Om det finns en cancerous tumör i ektomi är hela prostaten ansvarig.

Fördröjd urinering och andra symtom efter ektomi av körtelstoppet.

Män över 80 år har åldersförändringar i blåsans väggar, så problem med urinering, även efter fullständig avlägsnande av prostatakörteln, kan delvis förbli.

Kirurgi på prostata utförs i följande fall:

 • tidig urinering
 • urinen i blåsan när den tömmes, överstiger 300 ml;
 • tvivel hos patienter om konservativa behandlingsmetoder;
 • urolitiasis;
 • Återstående fenomen i behandlingen av infekterat urinvägar, blir kroniska;
 • ineffektivitet eller oförmåga att ta medicinering för patientens hälsa;
 • obstruktiva fenomen med njurinsufficiens.

Indikationen för öppen prostatektomi är ursprungligen stort järn (vikt över 80 g), vilket är i ett tillstånd av godartad utvidgning.

Denna typ av kirurgi används i extrema fall, eftersom patienten lider sämre än andra typer av operationer.

I underdelen av buken är en hudinsats gjord, exponering av prostatakörteln och urinblåsan. Kirurgens ytterligare åtgärder antar 2 alternativ för extraktion av godartat innehåll från prostata.

Det första alternativet - adenom produceras efter öppningen av prostata.

Den andra varianten av operationen utförs genom blåsan, vilket kräver regelbunden tömning med hjälp av katetrar: en av dem sätts in i urinblåsan genom urinröret, den andra ligger i underlivet.

Katetrarna är i blåsan i fem dagar, varefter rehabiliteringsperioden börjar återställa den oberoende urinering.

Även om operationen kan ha stora komplikationer i jämförelse med andra kirurgiska ingrepp anses dess effektivitet vara den högsta.

Transuretral resektion av prostata.

De flesta operationer utförs på detta sätt, vilket har fördelar gentemot de andra:

 • liten invasion;
 • låg traumatism;
 • en kateter i blåsan jag sätter in endast i 1 dag;
 • urladdning i 3-4 dagar från sjukhuset;
 • liten risk för komplikationer.

Operationen utförs med hjälp av videoendoskopisk teknik, som ser ut som en tunn kateter införd i urinblåsan.

Från resektoskopet sträcker sig en slinga av tunn tråd till vilken en elektrisk ström är ansluten.

Med hjälp av ett resektoskop avlägsnas den skadade delen av körteln, och patienten känner inte några skarpa smärtor. Det kan finnas ett litet obehag i underlivet.

19 av 20 män med allvarliga symtom på godartad hyperplasi upplever symptomatisk förbättring.

Samma effekt uppnås efter operationen hos 17 av 20 män med en genomsnittlig svårighetsgrad av symtom.

Efter transuretral resektion är följande komplikationer möjliga:

 • impotens hittades hos en man av 20;
 • inkontinens av urin - en av 25-30;
 • omvänd utlösning - mer än hälften av männen;
 • upprepad resektion med transuretral metod - en av 10 opererade;
 • intern blödning, som kräver infusion av blodsubstitut eller blod från blodet - 1 av 15-20;
 • inskränkning av blåsans eller urinrörets sfinkter - en av 20;
 • Dödsfall - 1 per 4000 operationer.

Transuretral snitt av prostata (prostastem).

Snittet av prostata är gjord med ett resektoskop, vars munstycke skiljer sig från elslingan med en elektrisk kniv.

I körtelvävnaden intill urinröret görs flera snitt (ibland är det tillräckligt) för att lindra trycket på urinvägarna.

En elektrisk kniv avlägsnar ibland en del av körtelvävnaden, men i de flesta fall är det inte nödvändigt.

Prostatomi har fördelar framför partiell borttagning av körteln genom en transuretral metod med kortare varaktighet och färre komplikationer.

Effektiviteten hos prostatomi i förhållande till småkörteln (mindre än 30 gram) ligger på samma nivå som i jämförelse med resektion.

Transuretral förångning av prostata.

Förångning utförs under handlingsresektoskopet, som i de tidigare två typerna av operation.

Resektoskopisk vävnad i prostatakörteln dissekeras inte och avlägsnas inte, men den ökade delen skall förstöras genom indunstning vid en hög temperatur uppnådd genom verkan av en elektrisk ström.

Blödning under transuretral förångning kan undvikas. Patienterna efter operationen använder en kateter i flera timmar.

Patienten släpps ut från sjukhuset nästa dag efter förångningen.

Operationen är kostnadseffektiv i jämförelse med andra metoder för kirurgisk ingrepp.

Minimalt invasiva metoder för prostatabehandling

Även om verksamheten har sina fördelar framför icke-operativa metoder för prostatacancer behandling, är en uppgift för medicinsk personal valet av dessa tekniker som skulle lämna minimala spår av ingripande i kroppen och inte ger en positiv effekt på patientens körteln.

Det perfekta alternativet för en enda exponering för kroppen är ett extrakt omedelbart efter exponering från sjukhuset, en lägre exponeringskostnad och ersättning av generella anestesi med lokalbedövning.

Flera metoder har testats för lokal uppvärmning av vävnadssidor, vilket visar deras meriter och negativa aspekter:

 1. Mikrovågsterapi genom att införa en kateter genom vilken den påverkade prostata vävnaden koagulerar med mikrovågor. Efter proceduren kan bevaras svullnad av körteln, under vilken katetern är installerad för urinering. Förfarandet är lämpligt för avlägsnande av små områden med godartad hyperplasi.
 2. Laserförångning. En kateter med en laserstråle förångar cellerna i den centrala delen av prostata, vilket orsakar deras förstöring. Som vid exponering för mikrovågsterapi är förfarandet lämpligt för små prostata-adenomer.
 3. Koagulering av patologiskt cellulärt material kan genomföras genom nålablation, för vilken en nålutgivande radiofrekvensvågor exponeras från cytoskopet infört genom urinröret. Pekad radiovågsanvändning utförs endast på tumörer av små dimensioner följt av införandet av en kateter för att tömma blåsan.
 4. Ultraljudscoagulering av en liten tumör genom ultraljudets värmeverkan, som fokuserar med hög intensitet genom ett infogat instrument utrustat med en videokamera.

Metoder för icke-operativ behandling av prostata

Effekten på den utvidgade körteln med undantag för kirurgisk ingrepp utförs enligt följande metoder:

Det utförs när det inte finns någon möjlighet att utföra ett operativt ingrepp, och läkemedelsbehandlingen har inte den korrekta effekten.

Urinrörets lumen med hjälp av en ballong expanderar, så symtomen i samband med kränkningar av urinering försvagar. Ballongen sätts ihop med cystoskopet.

Nackdelen med ballongutvidgning är omöjligheten att eliminera utvidgningen av prostatakörteln.

Det utförs med ett cystoskop som är utrustad med anordningar för att skapa låg temperatur i den förstorade delen av prostata och kroppstemperatur i urinröret för att förhindra att urinledningskanalen dör vid låg temperatur.

Frysning av de drabbade strukturerna i prostatakörteln sker i flytande kväve.

Det liknar ballongutvidgningen, men förlängningen av urinröret med stativet utförs under en längre tid.

Artificiell embolisering av små arterier i prostata.

Det genomförs med målet att stoppa näringen av celler som ligger inom adenomområdet.

Förfarandet utförs genom införande av små bitar av medicinsk plast i storleken 100-400 mikron genom lårbensartären.

Sonden som sätts in i lårbensartären avanceras till prostataartären och producerar sfäriska fragment av plast.

Flyttar sig vidare till små arterioler, klarar plastmaterialet dem och stör prostacellernas näring, på grund av vilken deras död uppstår.

Den beskrivna metoden introducerades nyligen och blev snabbt populär bland endovaskulära kirurger.

Förebyggande av sjukdom

Förebyggandet av godartad hyperplasi är baserad på ett komplex av åtgärder som innefattar:

 1. Rationell näring. Det är nödvändigt att utesluta från matfettiga, stekta, skarpa produkter. Missbruk inte mat som berikats med animaliska fetter och kolesterol. Från kaffe och alkoholhaltiga drycker är det bättre att vägra helt och hållet om det är omöjligt att vägra så sällan som möjligt att tillgripa dem. På dagtid bör kosten vara mer för att komma in i mjölksyraprodukter, grönsaker, frukter, baljväxter och mager kött.
 2. Måttlig fysisk aktivitet är förknippad med aktiv fritid, förebyggande av fysisk inaktivitet inte bara bibehålla en hälsosam vikt, men också normaliserar blodcirkulationen i bäckenorganen, undvika stagnation i prostatan.
 3. Ett årligt önskvärt urologiskt besök, börjar vid 40 års ålder och obligatorisk efter 50 år.

Bekämpa hinder

Män som har kontraindikationer för kirurgi tvingas använda kateter själva eller med hjälp av personer som bryr sig om lögniga patienter.

Under lokalbedövning kan patienten också plantera ställen som förlänger urinröret och hålla det öppet.

Trots det enda möjliga sättet att urinera hos bedridna patienter appliceras uppläggningen under en viss tid, varefter det är nödvändigt att ta en paus.

Eventuella brott i könsorganet måste diagnostiseras och granskas av en läkare som kommer att utveckla ett behandlingsschema på ett rättvist och korrekt sätt.

Sammanfattning

Hyperplasi i prostatakörteln behandlar komplexa sjukdomar och kräver kvalificerad behandling av bra specialister.

Här är mycket beroende av typ av sjukdom och graden av försummelse, så vid de första tecknen tvekar inte att kontakta en läkare.

Annars ökar sannolikheten för kirurgisk ingrepp på prostata i direkt proportion till att du ignorerar resan till sjukhuset.