Huvud
Symptom

Godartad prostatahyperplasi i andra graden (BPH II): symtom och behandling

Prostatakörteln (Prostate) Är ett organ hos män som ansvarar för syntesen av könshormoner och producerar prostatajuice.

Det verkar kuvera urinröret (urinröret).

Viktigt! Med proliferationen av prostata vävnad, som uppstår på grund av åldersrelaterade förändringar, komprimerar järn eller till och med nästan helt blockerar kanalen vilket orsakar problem med urinering.

Ett sådant tillstånd kallas godartad prostatahyperplasi (prostata adenom).

Foto 1: BPH observeras i nästan varje man i avancerad ålder. Källa: Flickr (Eugene Evehealth).

Stadier av BPH

1 steg. kompensations

Urinströmmen blir trög, med otillräckligt tryck. Karakteristisk för natturinering för urinering: en man kommer in i toaletten minst en gång per natt, vilket upprepas var 24: e timme.

2 steg. Subkompensatornaya

Trycket i strålen blir ännu svagare. Antalet våldshandlingar verkar öka, och processen blir smärtsam. Diurese är vanligt, men ger ofta inte nödvändig lindring: En del av urinen (mer än 50 ml) förblir i urinblåsan.

3 steg. Dekompensatornaya

Det finns en fullständig försämring av utflödet från blåsan. Det finns en paradoxal ishuria - svårighet att utsöndra urin med fylld urinblåsa.

Symptom på BPH Steg 2

Det finns också begreppet resterande urin - dess en liten mängd utsöndras inte från kroppen, men är i blåsan, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för infektionens utveckling och bildning av stenar.

Kliniska symptom i steg 2

 1. Tröghet i jet.
 2. Hyppig uppmaning att urinera, inte medföra lättnad.
 3. Ömhet med urinering.
 4. Känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Otillbörlig frisättning av urin i vissa fall.
 6. Utveckling av cystit: det finns symtom på skarpa smärtor i underlivet, urinlösning, en ökning av diuresen.
 7. Ökad kroppstemperatur vid utveckling av pyelonefrit.
 8. Utseendet på ICD: gematuriya (blod i urinen), smärta i ländryggen och i underlivet.

Metoder för att diagnostisera sjukdomen

intervju

Diagnosen börjar med samlingen av karakteristiska symptom. Patienten uppmanas att skicka ett frågeformulär på internationell skala för bedömning av prostata adenom.

Rektal digital undersökning

Ger läkaren möjlighet att bedöma graden av utvidgning av prostata.

Laboratorieanalys

Diagnostiskt värde är analys av urin, vilket indikerar närvaron av cystit, pyelonefrit eller glomerulonefrit. Nivån av PSA i blodet (prostata-specifikt antigen) - med hans öka visas biopsi att utesluta skadlig process.

Transrectal ultraljud

TRUS tillåter att uppskatta graden av proliferation av prostata.

Behandling av BPH 2 grader

Symptom på prostata adenom kan lindras om följande rekommendationer görs:

 • Tekniken för "dubbel tömning". Du bör urinera så mycket som möjligt vilade ett par minuter för att försöka producera handlingen igen.
 • Det är nödvändigt att undvika att dricka alkohol och koffein. Dessa substanser har viss diuretik effekt, vilket kommer att påverka urineringens frekvens.
 • Om möjligt begränsa intaget av vissa mediciner. Antihistaminer och dekongestiva medel (jämn näspray) gör det svårt att urinera.
Viktigt! Naturligtvis kan sådana rekommendationer underlätta förloppet av prostata adenom, men bekämpa inte det.

Behandling av sjukdomen innefattar flera metoder: hormonbehandling, kirurgiskt ingripande och drogbehandling.

Foto 2: Den andra etappen behandlas oftare än inte medicinskt; kirurgiska tekniker används endast när läkemedelsbehandlingen är ineffektiv. Källa: flickr (Rana.).

Hormonbehandling

eftersom utvecklingen av prostata adenom beror på förändringar i hormonell bakgrund i åldrandet av män, Produktionen av exogena androgener (manliga könshormoner) kan minska tillväxten av prostatavävnad. Rekommenderade droger på grundval av huvudhormonet - testosteron: Omnadren, Nebido, Testosteron Enanthate och andra. I vissa fall kan östrogener ordineras, beroende på det specifika sjukdomsmönstret.

Var uppmärksam! Självadministration av hormonella droger är strängt förbjudet! Den nödvändiga behandlingen bestäms endast av läkaren.

Medicinsterapi

Vid behandling av BPH 2 grader kan tillämpas med framgång flera grupper av droger:

 1. Alfablockerare. Deras huvudsakliga effekt är effekten på urinrörets muskulatur: Krampen av släta muskler elimineras och urinutskiljningen genom urinröret underlättas. Representanter för gruppen är: Rapaflo, Flooms, Uroxatral och andra. Tabletter ges oralt i 1-2 doser under dagen.
 2. Antineoplastiska medel. Behovet att använda denna grupp bestäms av den behandlande läkaren. Verkningsmekanismen liknar effekten av hormonella läkemedel. Företrädare är: Depostat, Zoladeks och andra.
 3. fytoterapi. Medicinska växter bestämde sig ordentligt för behandling av urologiska sjukdomar. Denna grupp av droger har antiinflammatorisk effekt och kan också påverka den hormonella bakgrunden. De viktigaste läkemedlen i denna grupp är: Prostamol Uno, Raveron, Spemann och Koprivit.
 4. Antiparkinson preparat. I vissa fall föreskrivs de för behandling av BPH. Har en komplex verkningsmekanism för vissa hormoner. Representanten är bromokriptin.
 5. Antibiotikabehandling. Det rekommenderas för infektion (cystit, pyelonefrit).

Kirurgisk behandling

Med ineffektivitet av läkemedelsbehandling är valmetoden kirurgisk ingrepp.

Viktigt! Begränsning till den kirurgiska behandlingsmetoden kan vara långt ålder eller närvaron av vissa sjukdomar.

 1. Transvesikal adenomektomi. Avlägsnande av del eller hela körteln med åtkomst genom blåsan.
 2. Transuretral resektion. Avlägsnande av körteln (eller tumören) under videokontroll med åtkomst genom urinröret.
 3. Embolisering av artärer. Det uttrycks i blockering av prostatakörtlarna, vilket försvagar blodtillförseln och minskar tumörens storlek.

Vad är BPH 2 grader: symtom och behandling av prostata adenom

BPH i andra etappen är en mer komplex sjukdomsgrad, som påverkar de flesta män över 40 år.

Det finns signifikanta skillnader i manifestationer, det är inte alltid möjligt att utan kirurgisk ingrepp.

Det kan också finnas allvarligare komplikationer utan nödvändig behandling.

Om sjukdomen

BPH 2 grader: vad är det? BPH med 2 grader - godartad prostatahyperplasi. Detta namn introducerades relativt nyligen, tidigare en sjukdom i vilken cellerna i prostatavävnaden delade patologiskt snabbt och bildade densiteter (tumörer) kallades prostata adenom. Den mest obehagliga faktorn i denna utveckling är tryck och sammandragning av urinröret, vilket leder till problem i urinvägarna.

skäl

Orsaken till sjukdomsutvecklingen är hormonell obalans mot bakgrund av åldrande - en accelererad process för att producera testosteron och övergången till en mer aktiv form, vilket leder till snabb celldelning.

Vem är i riskzonen?

Först och främst är riskerade män över 40 år och följande sjukdomar påverkas också:

 • barn av patienter med prostata adenom - ärftlig faktor;
 • lider av diabetes mellitus
 • har en vikt;
 • har ett hormonellt misslyckande
 • hypertensiva patienter;
 • som genomgick operation på prostatakörteln, andra organ i genitourinary systemet.

Manifestationer av BPH är relaterade till problem vid urinering.

symptom

Adenom av prostata 2 grader, vad är det? Med denna sjukdomsgrad observeras återstående urin, varigenom blåsan inte längre kan utföra sina funktioner tillräckligt.

Den största skillnaden mellan tecken på sjukdomen i andra etappen är deras största svårighetsgrad:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • oförmågan att helt tömma blåsan;
 • urin kan innehålla partiklar av blod;
 • några smärtsamma förnimmelser;
 • njursvikt utvecklas;
 • urininkontinens.

Prostata adenom av andra graden: är kirurgi nödvändigt?

Med en liknande sjukdom vänder de sig till en specialist i urologi. Det är mycket viktigt att du kontaktar urologen så snart som möjligt, tiden är redan borttappad, den andra etappen av BPH behandlas inte lika effektivt som första etappen.

Vanligtvis reduceras behandling av prostataadenom i den andra graden för att lindra patientens tillstånd och stoppa tillväxten av BPH. Adenomen är godartad, borttagningen är endast nödvändig i kritiska situationer.

Det bör regelbundet undersökas av en urolog och ges de nödvändiga testen.

Vanligtvis vid behandling av adenom utnämnas:

 • alfa-adrenoblocker;
 • inhibitorer;
 • örtberedningar.

Alfa andrenoblokatory underlätta urinering - smidig musklerna i det urogenitala systemet, lindra smärtsymptom. Stoppa inte tillväxten av adenom. Vanligtvis utse Girron, Tamsulosin, dosen och administrationsvarigheten beror på kroppens tillstånd. Lättnaden kommer den 5: e till 6: e dagen för antagning. Används också för att behandla akut urinretention.

Hämmare. Dessa läkemedel syftar till att stoppa tillväxten av BPH och dess minskning. Men framstegen från ansökan kommer minst efter 3 månader - beror på kroppen.

Applicera Finasteride, Avodart. Effektivt vid förebyggande av prostatacancer, andra genitala organ. Dosering ordineras av en läkare.

Växtberedningar är ansvariga för återställandet av prostata, dess funktion, minskning av problem i genitourinary systemet. Den aktiva beståndsdelen i sådana preparat är mikrodelar av naturliga örter (Tykveol, Prostamol). Kombinationen av alla tre typer av läkemedel gör det möjligt att lindra symptomen på prostata adenom med 70%.

Det finns andra metoder för att påverka BPH:

 • upphettning;
 • användningen av utvidgade urinkanalinsättningar;
 • ultraljudsbehandling;
 • kryokirurgi.

Om emellertid enligt resultaten av studien kvarstår mer än 30% av urinen i urinblåsan efter urinering - kirurgi krävs. Ingen urin som produceras kan vara resultatet av en inflammatorisk process.

Operationen utförs direkt på blåsan som tar bort bukhinnan och använder lasrar genom urinröret. Ingen metod ger en 100% garanti för frånvaron av återkommande adenom.

Vilka är konsekvenserna?

Den huvudsakliga konsekvensen av att inte behandla klass 2 BPH är starten på den sista, den svåraste av alla stadier av sjukdomen. Inte sällan leder det tredje steget till patientens död.

Komplikationerna är följande:

 • akut urinretention
 • stenar i njurarna, urinblåsan;
 • njursvikt
 • inflammation i det urogenitala systemet.

livsstil

Viktiga funktioner hos patienter som lider av BPH 2-scenen bör vara inriktade på att förebygga komplikationer och förbättra symtom.

Nutrition för prostataadenom i 2: e graden baseras på användning av höga zinkprodukter, vitamin E (spannmål, sura mjölkprodukter, gröna grönsaker, skaldjur).

Det är nödvändigt att hålla sig vid en diet vid ett adenom av en prostata av 2 grader. Uteslut från kosten stekt, rökt, kryddig och salt mat, kolsyrade drycker.

Du borde leda en aktiv livsstil, men överbelasta inte kroppen - använd inte kraftövningar. Terapeutisk träning och yoga visas. LFK är i detta fall baserat på övningar för att förbättra mikrocirkulationen i bäckenblodet. Morgonövningar kommer att vara effektiva.

Följande förebyggande åtgärder bör också övervägas:

 • delta i en vanlig urolog
 • inte överkylning, överhett inte;
 • följ balansen mellan hormoner, kolesterol;
 • reglera vikt
 • ät rätt
 • överge dåliga vanor.

slutsats

BPH i andra etappen ska omedelbart behandlas, medicinskt eller genom kirurgi - beror på kroppens tillstånd. Använd inte självmedicinering. Dessutom bör vissa försiktighetsåtgärder följas för att undvika att förvärra situationen.

Hur man behandlar BPH 2 grader

En av de vanligaste urologiska sjukdomar i reproduktionssystemet hos en stark hälften av mänskligheten är den så kallade prostata adenom, eller som det officiellt kallas läkare, godartad prostataförstoring. Vanligtvis denna sjukdom yttrar sig i män äldre än 45 år, men den senaste studieperioden visar att godartad hyperplasi under de senaste åren diagnostiseras oftare hos män 33-42 år gamla, och det är trenden mer "föryngring" av sjukdomen. Med ökande ålder av patienter ökar också incidensen av BPH:

 • Antalet drabbade 50-åriga män är 48-52% av deras totala antal;
 • personer som kom till den 60-åriga linjen drabbades av denna sjukdom med 63% av det totala antalet män;
 • I 70 års ålder är antalet fall mer än 74% av den totala hanepopulationen.

I ett hälsosamt tillstånd har prostatakörteln en storlek på 26 cc. centimeter. Läkare bestämmer det enligt ultraljud (ultraljud) i prostatan, där prostatens längd och bredd beräknas. De erhållna siffrorna multipliceras med den empiriska koefficienten på 0,54 och organstorleken erhålles i kubikcentimeter.

Kliniska symptom på godartad prostatahyperplasi

Med ålder börjar manliga prostata att ändra sin storlek i riktning mot ökningen. Samtidigt pressar hon urinröret (urinröret) som hon omger. Detta leder till en minskning av kanalens diameter, genom vilken urinen lämnar kroppen hos en man som drastiskt minskar mängden vätska som lämnar kroppen. En stor mängd återstående urin förekommer i urinblåsan, som kan tjäna som grogrund för utveckling av olika infektionssjukdomar.

Symptom på BPH är uppdelad i två stora grupper:

 • det finns irritation hos de urogenitala kanalerna;
 • obstruktion av urinvägarna.

Dessa manifestationer sammanfattas i sin tur i följande lista över kränkningar av de nedre urinledningarna:

 • ofullständig tömning av urinblåsan ur urinblåsan är obstruerad (obstruktion av urinkanalerna);
 • en minskning av diametern hos den utgående strålen - det blir trögt;
 • svårighet att urinera eller det är intermittent;
 • kraftigt ökar tiden för urinutgången från kroppen;
 • en man måste göra extra ansträngningar vid urineringsprocessen;
 • i slutet av denna åtgärd lämnar urinen droppe;
 • det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • det finns en önskan att urinera ofta under dagen;
 • ökad frekvens av natturinering
 • inkontinens utvecklas.

Symptom på sjukdomen, som ges ovan, ger läkare en anledning att diagnostisera prostata adenom.

Steg för utveckling av godartad prostatahyperplasi

Olika komplikationer i BPH uppstår på grund av ökningen i prostataformen och klämma den med en vävnad i urinröret. Som nämnts ovan leder allt detta till svårigheter att ta bort urinen genom urinledarna från njurarna, vilket leder till ofullständig tömning av urinblåsan och skador på urinledarna. Hela kroppssystemet störs helt av urinproduktionen, vilket leder till stagnation och leder till utseendet på följande komplikationer:

 1. I det första steget i utvecklingen av BPH patient utvecklar s.k. pollakiuri (ofta förekommande urinering dag) och nokturi (samma process på natten), den fördröjda igångsättningen sedd urinproduktion från den manliga kroppen. Förändringarna sträcker sig också till blåsans muskulära lager: dess väggar börjar tjockna för att driva hela urinen i urinvägarna. Patienten måste spänna för att åstadkomma en normal återtagning av vätska från kroppen. I det här fallet finns det en spänning i bukhinnans muskler, vilket kraftigt ökar trycket på blåsans övre del. Först kan detta göras relativt enkelt, men då bubblans väggar blir hypertrofa utförs dessa åtgärder med stor svårighet.
 2. I andra etappen förvärras alla ovanstående symtom av det faktum att resterande urin uppträder i urinblåsan. Han kan inte längre klara sitt arbete, så mannen har en känsla av ofullständig tömning av denna kropp. När det diagnostiseras med ultraljud (ultraljud), är förekomsten av kvarvarande vätska i blåsan tydligt uppenbarad.
 3. Vid det tredje utvecklingsstadiet av godartad prostatahyperplasi stör de övre delarna av urinblåsan, urinledarna och njurarna. Detta manifesteras i deras expansion. Utvecklar den så kallade paradoxala ishurien, när det finns en konstant urladdning av urin droppe för droppe. I detta fall försvinner trängseln att urinera, även om blåsan kan vara full. Under dessa förhållanden börjar njursvikt att manifestera.

I andra och tredje etappen av prostata adenom kan följande komplikationer uppstå:

 • det är inflammation i det urogenitala området
 • det finns symptom på urolithiasis;
 • i urinen registreras droppar blod - utvecklar hematuri.

En annan fara med den andra graden av utveckling av godartad prostatahyperplasi kan vara akut urinretention, vilket kräver omedelbar medicinsk intervention för att återställa vätskedragning från en mans kropp. Detta uppnås genom kateterisering av patientens blåsan. Sådana manifestationer är sällsynta i den första etappen av prostata adenom.

Diagnos av sjukdomen

För detta finns en viss teknik, som består av följande åtgärder:

 1. Undersökning av patienten av läkaren och genomförande av en manuell undersökning av prostatakörteln.
 2. Noggrann inspelning av alla patientklagomål.
 3. Fråga om urineringstest med IPSS-testet.
 4. Hos män över 45 år bestäms nivån av prostatiskt antigen (PSA).
 5. Patienten skickas för undersökning med ultraljudsutrustning (ultraljud). I detta fall fastställs volymen av återstående urin och storleken på prostatan bestäms. Om de överstiger 28 cu. centimeter, då prostata adenom diagnostiseras och lämplig behandling är föreskriven. Ultraljud kan verifiera närvaron i urinblåsan av urinrester med två metoder: genom bukväggen med en vätskefylld urinblåsa eller genom rektum.
 6. Sedan används urufloometrin för att bestämma hastigheten på urinering (både medelvärdet och maximalt), tiden för urinutflöde från patientens kropp och volymen av den uttagna vätskan.

Alla dessa data sammanfattas, och graden av godartad prostatahyperplasi hos patienten är etablerad. Läkare utför ett samråd och bestämmer sätten att bekämpa sjukdomen.

Metoder för behandling av prostata adenom

I modern medicin finns tre taktik för att bota patienter med BPH:

 • konstant dynamisk observation, vilken används huvudsakligen vid sjukdomsperiodens början och dess övergång till första utvecklingssteget;
 • läkemedelsterapi (inklusive traditionell medicin), används den i klart definierade första och andra etappen av sjukdomen;
 • kirurgisk ingrepp är det nödvändigt om patienten vid sjukdoms andra etapp uppvisar en akut fördröjning i urinering och i det tredje stadiet av utveckling av prostataadenom, när konservativa metoder förlorar sin effektivitet.

Valet av medel för att bekämpa sjukdomen beror på graden av svårighetsgrad och är överenskommet av läkare med patienten. För att välja den optimala behandlingsstrategin måste man ta hänsyn till de individuella egenskaperna hos patientens organism och förekomsten av samtidiga sjukdomar.

Vid behandling av den första och andra graden av godartad prostatahyperplasi används följande medicamentiska medel:

 • växtbaserade preparat: palmfrukt extrakt, pumpa frön, aspen bark, nässla och många andra;
 • syntetiska hämmare (alfa-blockerare);
 • blockerare.

Örtberedningar störa prostatens tillväxt, lindra inflammation, svullnad. De påverkar effektivt sjukdomen inte bara när de används ensamma, men kan användas i kombination med andra läkemedel.

Växtbaserade preparat i sjukdoms andra skede har en mild effekt på sjukdomens manifestationer, och därför är det önskvärt att använda dem i kombination med andra läkemedel för behandling av BPH.

Hämmarna innefattar följande läkemedel:

De är mest effektiva vid stadium 2 i prostata adenom, när dess volym inte överstiger 38-42 cu. centimeter.

De används flera månader före operationen vid stadium 2 och 3 av sjukdomen, eftersom studier har visat en minskning av blödningen från prostatakörteln under operationen efter att patienten har behandlats med hämmare. Deras användning rekommenderas av läkare och efter operation. Nackdelar med sådana droger:

 1. Långsam effekt på sjukdomen. Den positiva effekten manifesteras sex månader efter behandlingens början.
 2. Det kan finnas biverkningar. Minskning av sexuell lust, en ökning i bröstkorgarnas hankörtlar, kan erektionen tillfälligt försvinna, ibland utvecklar patienten oligozoospermi.

Adrenoblocker används huvudsakligen med uppenbara symptom på andra etappen av prostata adenom. Deras lista innehåller följande läkemedel:

Dessa läkemedel tävlar väl med irritationssymptom. Deras användning kännetecknas av en snabb klinisk effekt som uppenbarar sig inom några dagar efter starten av behandlingstiden. Deras brister är:

 • påverkar inte prostataillväxten;
 • kan orsaka yrsel i patienten
 • möjligen utseendet av hypotension och en skarp huvudvärk i patienten;
 • En annan bieffekt av deras användning kan vara en retrograd version av ejakulationen.

Kirurgiska metoder för behandling av godartad prostatahyperplasi i 2: a graden

Såsom noteras ovan används dessa metoder för att kontrollera sjukdomen när det föreligger en akut fördröjning i urinering eller med följande indikationer:

 • framväxten av symptom på hematuri (blod i urinen), vilket är förknippat med tecken på BPH;
 • utveckling av inflammatoriska processer i genito-urinorganen;
 • Närvaron av stenar i blåsan;
 • tecken på njursvikt på grund av BPH;
 • Detektion av resterande urin i urinblåsan under ultraljudsundersökning.

I detta fall är sådana kirurgiska metoder som:

 • installation av katetrar för att eliminera fördröjningar i urinutmatning;
 • avlägsnande av en del av prostatakörteln genom resektion, vilken utförs genom ett snitt på patientens peritoneum
 • Adenomen avlägsnas från patientens kropp med speciella instrument genom urinröret.
 • användningen av lasrar för samma ändamål: förångning av överskott av prostatavävnad och minskande tryck på urinröret.

Kirurgisk ingrepp kännetecknas av möjliga komplikationer efter operationen:

 • hos vissa patienter är spermaproduktionen svår med orgasm och lokalisering i urinen;
 • Minskningen av urinutmatningskanalen är möjlig;
 • blödning efter operationen (frånvarande vid användning av en laser);
 • Utseendet av symtom på orhoepididymit.

Det rekommenderas inte för en patient att ha sex inom en månad efter operationen eller att utstå stor stress och fysisk stress.

Förebyggande åtgärder

Syftet med sådana åtgärder är att identifiera godartad prostatahyperplasi i de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen. För att göra detta måste du besöka urologen en gång var sjätte månad och genomgå en kontroll i kliniken. Även i andra etappen av prostata adenom förekommer komplikationer, som sedan måste behandlas under lång tid. Därför tar den äldre en man hand om sin hälsa, desto bättre blir resultatet av behandlingen vid förekomsten av denna sjukdom.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

BPH 2 grader - vad betyder denna diagnos?

BPH 2 grader vad är det? Denna fråga ställs ofta av det manliga könet, som diagnostiserades som testat. Godartad prostatahyperplasi - det är adenom i prostatakörteln - är en av de tre vanligaste genitourära sjukdomarna hos män.

Experter associerar sjukdomsutvecklingen med den gradvisa försämringen av kroppen, uppnåendet av vissa åldersgränser. Hormonförändringar orsakade av åldrande leder till misslyckanden i prostatens normativa funktionalitet. Hos unga män är sjukdomen mycket mindre vanligt och förknippas med vissa faktorer som föregår utvecklingen av hyperplasi.

Utveckling av sjukdomen

Spridningen av glandulära vävnader i organ noteras ofta efter den befintliga kroniska varianten av prostatit. Långvariga inflammationsprocesser som lämnas obevakad av patienten, ignorerar den föreskrivna behandlingen gör att sjukdomen kan utvecklas enligt sitt eget scenario.

De främsta orsakerna till utvecklingen är:

 • Åldersförändringar;
 • Missbruk av alkoholhaltiga, låga alkoholhaltiga drycker, nikotin;
 • Genetisk predisposition - med familjehistoria av typiska abnormiteter;
 • En stillesittande livsstil, stillasittande arbete;
 • Aterosklerotiska förändringar i kärlen;
 • Överskott kroppsvikt, med övergången till fetma.

Symptomatiska manifestationer

Den andra graden av godartad prostatahyperplasi kallas subkompensationssteget. Tumörens tillväxt orsakar kompression av urinröret, på grund av vilket urinutmatningen från blåsan störs.

Efter den slutliga förminskningen av lumen i urinrörets kanal börjar vätska att ackumuleras i blåsans kropp, stagnerande processer i den. Konstant irritation av slemhinnor och blåsans väggar orsakar deras förtjockning. En gynnsam sluten miljö tillåter patogenerna att tränga in i kroppen för att multiplicera fritt.

BPH i andra etappen är ofta komplicerat av blåsor (blåsinflammation) och urolithiasis (på grund av de pågående processerna i kroppens kropp återställs salterna, degenererar till stenar). En konstant ökad belastning på njurarna framkallar utvecklingen av ett parat organbrist.

Symtomatisk av hyperplasi i denna period är:

 • Trög ström av urin;
 • Hyppig uppmaning att urinera;
 • Känsla av otillräcklig tömning
 • Dropputsöndringar av urin på dagtid, i komplexa varianter utvecklar enuresis;
 • Känsla av konstant torrhet i munnen, törst;
 • Manifestationer av allmän förgiftning av kroppen;
 • Smärt syndrom;
 • Illamående.

Med sammanfogad cystitis, tillsammans med urin, utsöndras blodpartiklar. Ömhet uppenbaras av skarpa stänk, speciellt när man försöker gå på toaletten. Teckenens svårighetsgrad och styrkan hos deras manifestationer beror direkt på de sekundära sjukdomar som har gått med.

Diagnostiska åtgärder

Diagnosen börjar med ett besök på urologens samråd och ger information om symptomen.

Specialisten fyller medicinsk historia, avslöjar den preliminära diagnosen, baserat på patientens vittnesbörd.

Ett vanligt sätt att leva, daglig diet, specificitet av arbetet, inställning till sport, långtidsintag av läkemedel - alla dessa faktorer beaktas när patienten hänvisas till laboratorieforskning.

Patienten utsätts för forskning:

 • Den allmänna analysen av ett blod, uriner;
 • Bakteriologisk kultur för bestämning av patogener som trängt in i kroppen, dess förhållande till antibiotika (mikroflora resistens);
 • Bestämning av PSA-nivå i blodet;
 • Survey radiography;
 • Uroflödesmätning - bestämning av urinhastighetskvoten;
 • Ultraljudsundersökning av prostatakörtelns allmänna tillstånd, förändringarna i det.

För att bekräfta diagnosen "grad 2 adenom" utförs ytterligare studier för att utesluta sjukdomar med liknande manifestationer:

 • Kronisk typ av prostatit;
 • urolitiasis;
 • Sklerotiska förändringar i prostata vävnad;
 • Cancer tumörer i organs kropp.

Efter att ha fastställt den slutliga diagnosen väljer specialisten det lämpligaste systemet med terapeutisk effekt.

Med utvecklingen av komplicerade strömmar är det möjligt att föreskriva kirurgiskt ingripande, med partiell eller fullständig borttagning av problemområden.

Metoder för behandling

Konservativ terapi i andra etappen av adenom bidrar till att stoppa tillväxten av neoplasma, men löser inte problemet. Alla mediciner är effektiva vid början av hyperplasi, alla efterföljande skeden används de som hjälpmedicin.

För terapeutiska effekter gäller:

 1. Alpha-adrenoblockers - slappna av musklerna i blåsans väggar, undertryck smärtsyndromet som uppstår vid urinering. Tillväxt av hyperplasi, de kan inte sluta, efter att en specialist har utnämnts, förbättras det allmänna tillståndet en vecka från början av ansökan.
 2. Inhibitorer - som används för att undertrycka proliferation av körtelvävnad, reducerar tumörens storlek. Den önskade effektivitetsnivån uppnås inom tre kalendermånader från dagen för den första introduktionen av droger.
 3. Läkemedelsbaserade läkemedel baserade på växtråvaror kan normalisera kroppens funktionalitet, undertrycka negativa symtom i genitourinärsystemet. De viktigaste aktiva substanserna som utgör beredningarna är användbara mikroelement av medicinska örter.

Komplex terapi, från ovan nämnda läkemedel, underlättar patientens allmänna tillstånd, men lindrar inte prostata adenom.

Typer av kirurgiska ingrepp

För behandling av prostatahyperplasi i andra graden appliceras flera tekniker för interventioner beroende på tillståndet hos det drabbade organet, patientens hälsotillstånd.

Indikationer för användning av operationer är:

 • Akuta former av urinretention
 • Förekomst av blodpartiklar i urinen;
 • Kronisk variant av infektionssjukdomar;
 • Allvarlig förgiftning
 • Inflammatoriska processer av olika etiologi;
 • Stagnerande fenomen i blåsan, bildandet av insättningar;
 • Bristande njurfunktion.

Laserterapi

Avser den sparsamma, med ett minimum antal komplikationer i den postoperativa perioden. Sjukhusisering på sjukhus utförs i 48 timmar, det finns inget behov av långvarig kateterisering av blåsan.

Två varianter används oftast:

 1. Laserablationsmetoden tillåts för små tumörstorlekar, utförda genom indunstning av skadade vävnadsställen. Effektiviteten uppträder i 97% av det totala antalet operationer.
 2. Metoden för laser-enukleation - när den används för att ta bort andelen prostata utan att bryta kapseln. Den är konstruerad för att ta bort tumörer av betydande storlek. Efter applicering urinering återställs funktionaliteten i urinvägarna.

Transuretral resektion

Avlägsnande av neoplasma utförs under endoskopisk manipulation. Genom urinvägskanalen sätts en särskild anordning (resektoskop) in, vilket avlägsnar degenererade vävnadsställena. Operativ ingrepp utförs under lokalbedövning, efter att patienten installerat en kateter i flera dagar.

Adenoektomiya

Den klassiska metoden att ta bort prostatacancer. Det används i sällsynta fall, med en total tumörvikt på mer än 75 gram. Manipulation utförs under lokalbedövning.

Komplikationer efter denna teknik observeras i sällsynta fall, risken för trauma till blåsan är minimal. Efter borttagning av godartad hyperplasi placeras patienten en kateter för att avlägsna urin och blod. Hemodynamikontrollen utförs, patienten tar smärtstillande preparat för att undertrycka smärtsyndromet.

Av alla tekniker anses denna operation vara den svåraste - för patientens kropp och under den postoperativa perioden.

Förbud mot kirurgisk operation kan orsakas av:

 • Blåsans åderbråck
 • Minskad blodkoagulering;
 • Ankylos av höftledet;
 • Akuta former av interna sjukdomar;
 • Brott mot funktionaliteten i hjärtmuskeln.

Innan operativ manipulering utförs, genomgår patienten en diagnostisk undersökning för kroppens allmänna tillstånd, tillväxten hos en godartad neoplasma. I avsaknad av uppenbara kontraindikationer och patientens samtycke till operationen utförs det på ett planerat sätt.

BPH 2 grader: vad är det, symptomen, behandlingen

Du diagnostiserades med BPH 2 grader och frågan uppstod, vad är det? Godartad prostatahyperplasi kallades tidigare prostata adenom, så många män förloras när de hör diagnosen. Inom ramen för artikeln kommer vi att tala om hur BPH i den andra graden manifesteras, om metoderna för diagnos och behandling. Du kommer att lära dig om de möjliga konsekvenserna av sjukdomen.

Mekanismen för utveckling av BPH

Forskare kan fortfarande inte riva upp sjukdommens art. Man fann att sjukdomen oftast uppstår hos män i åldern 45 år. Hos äldre personer i 80 års ålder når incidensen till 100%. Baserat på dessa fakta antas att godartad prostatahyperplasi orsakas av en förändring av en hormons bakgrund. När nivån av östrogen och androgen i blodet stiger - risken är att utveckla BPH 2 grad (kod på ICD-10 - N 40).

Prostatakörteln är den kropp som ansvarar för framställning av prostatajuice och är involverad i reglering av syntesen av könshormoner. Den består av små körtlar anslutna till varandra och har kanaler för utsöndring av den producerade vätskan. Med BPH prolifererar parauretralkörtlar. Det finns en tumör som pressar på vävnaderna i prostatakörteln själv.

Som ett resultat skiftas hyperplastiska vävnader antingen mot tarmen eller till urinblåsan. I båda fallen ändrar blåsans öppning också platsen.

Det finns tre former av tumör:

 • sub-tubuzhnuyu - ökar i ändtarmens riktning;
 • intravesikal - skiftar till blåsan;
 • retrotrigonal - är under blåsan och klämmer urinvägarna.

I de flesta fall har BPH flera former av cancer, vilket gör det svårt att behandla sjukdomen.

Symptom på BPH Steg 2

Sjukdomen uppstår när en växande tumör pressar urinröret så att blåsan upphör att klara sin funktion. I medicinsk praxis kallas detta stadium subkompenserat.

Blockering av urinröret leder till ackumulering av urin i urinblåsan. Vätskan stagnerar, irriterar organets slemhinnor, vilket resulterar i att blåsans väggar tjocknar. Uppsamlingen av urin blir en gynnsam miljö för utveckling av bakterier och bildandet av stenar, eftersom BPH i 2: e graden ofta är komplicerad av cystit och urolithiasis. Ökar bördan på njurarna, vilket leder till utveckling av kroniskt njursvikt.

Symptom som klagas av av patienter är följande:

 • svag stråle urin;
 • frekventa önskningar att ta itu med ett litet behov
 • Uppkomsten av en tom blåsan uppstår inte eller är kortlivad;
 • På grund av ackumulering av urin uppträder dess ofrivilliga urladdning ur urinröret.
 • törst, torr mun, illamående - på grund av förgiftning av kroppen och belastning på njurarna;
 • smärta i underlivet, urin med blod eller lerig - på grund av att utveckla cystitis.

Svårighetsgraden och närvaron av symptom av BPH 2 grad beror på de komplikationer som samtidigt medför.

Hur är diagnosen av sjukdomen

När du besöker en androlog eller en urolog måste du svara på ett antal frågor om livsstilen, ta mediciner, tidigare sjukdomar, symtom. Dessa data är nödvändiga för att läkaren ska kunna sammanställa en medicinsk historia. Efter utnämningen skickar specialisten för analys och instrumentundersökning.

I BPH i andra graden behöver en man:

 • donera blod och urin för allmän och bakteriologisk analys
 • att göra en analys för nivån av PSA i blodet;
 • att göra ultraljud av prostatakörteln;
 • att genomgå undersökningsradiografi och uroflowmetry.

Andra diagnostiska metoder kan krävas. Det är nödvändigt att utesluta sjukdomar med en liknande symtomatisk bild:

 • kronisk prostatit;
 • skleros och prostatacancer;
 • urolitiasis.

Om diagnosen BPH av den andra graden bekräftas kommer läkaren att kunna välja den exakta behandlingen.

Hur behandlas BPH hos män?

Metoder för behandling av BPH i andra etappen är delvis samma som vid prostata hyperplasi av första och tredje graden. Förskrivna läkemedel beror på närvaron och omfattningen av komplikationer.

Operationen utförs endast som en sista utväg, om adenomen hotar en mans liv. I det här fallet kan patienten vägra kirurgisk ingrepp på grundval av allvarliga skäl. Ofta används terapeutiska medel för att psykologiskt förbereda en man för en möjlig operation. Faktum är att för de flesta patienter är denna diagnos oväntad och onödig stress behövs inte.

Hormonbehandling

Används som en konservativ, icke-radikal behandlingsmetod. Kärnan i hormonbehandling är utnämningen av hormoner androgener, med vilka du kan undertrycka överskott östrogen och normalisera den hormonella bakgrunden.

Läkaren kan utse:

 • metyltestosteron;
 • Testobromletsit;
 • Testosteron enanthate;
 • Omnodren.

Enligt specialisten kan utländska analoger, inklusive de som blockerar syntesen av androgener, förskrivas. Behandlings- och doseringsförloppet väljs individuellt baserat på resultaten av test, ålder och hälsotillstånd hos män. Det är förbjudet att använda hormoner på egen hand.

Medicinsterapi

Det har fastställts att antibiotika i ett antal fall hjälper till med prostata adenom i andra graden. Korrekt utvalt läkemedel kan ta bort inflammation i blåsan och eliminera sålunda obehagliga symptom.

I BPH av 2 grader är tilldelade, och alfa-adrenerga blockerare som lindrar muskelspasm urinröret därigenom underlätta utsöndring av urin. Nödvändigheten och lämpligheten av behandling med läkemedel i denna grupp bestäms av tumörens storlek och placering. Om det har kraftigt expanderat och blockerat urinrörets lumen - är alfa-blockerare värdelösa.

En god effekt kan ges av beredningar av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. Till exempel, hjälpmedel för Raveron, gjord på basis av extrakt av prostata av tjurar. Läkemedlet har en antiinflammatorisk effekt, något minskar tillväxten av parauretralkörtlarna. Men det hjälper bara i övergångsfasen mellan första och andra etappen.

OBS! Behandling av BPH 2 grad med folkmedicin är ineffektivt och därför oönskade.

Operativ behandling

Om ovanstående metoder inte ger någon förbättring i den kliniska bilden, kan kirurgi inte undvikas. Läkare kan vägra kirurgisk ingrepp på grund av människans avancerade ålder eller på grund av andra allvarliga hälsoproblem.

Idag kan BPH av andra graden genomföras med olika metoder.

 1. Transvesikal adenomektomi är en öppen operation, utförd vid allvarliga patologiska förändringar i kroppen. Botemedel mot BPH sker helt.
 2. Transuretral resektion - operationen utförs under videokontroll genom urinröret. Det hjälper om tumörens storlek är liten.
 3. Embolisering av prostatakörtlarna är en blockering av artärerna som levererar prostatakörteln med blod, en speciell substans. Som ett resultat minskar tumören i storlek. Denna metod används sällan självständigt, den används ofta som förberedelse för de tidigare två metoderna.

Efter operation för att avlägsna prostatahyperplasi kan komplikationer uppstå. De förekommer i form av retrograd ejakulation, fusion av urinröret, impotens.

slutsats

I allmänhet kan du, trots de möjliga riskerna efter operationen, bota BPH med 2 grader. Det viktigaste är att få hjälp från en läkare i tid. Användningen av folkmedicin bara för ett tag kommer att ta bort symptomen, men kommer inte att eliminera tumören. Därför är några försök till självbehandling av tumören vid det beskrivna steget förgäves. Dessutom kommer sjukdomen att gå till stadium 3 eller, värre, omvandlingen av en godartad tumör till en malign.

Positiv inverkan på behandling och förebyggande behandling har fysisk träning. Gå mer, gör hushållssysslor. Om ålder tillåter, ta en springa, springa. Titta och mata. Försök att begränsa fet, stekt, kryddig mat. Drick inte alkohol.

BPH 2 grader

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är den vanligaste patologin hos det genitourära systemet som en man över 50 år står inför. Nästan varje tredje patient på detta stadium har redan en detaljerad klinisk bild. Detta innebär en stadig progression av sjukdomen och åtminstone prestationen av BPH 2 grad.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Mekanismen för utveckling av BPH

Den omedelbara orsaken till sjukdomen, liksom dess huvudsakliga manifestation och bekräftelse, är ökningen i prostatakörteln i volym. Mekanismen för prostatahyperplasi har inte studerats noggrant. Det finns emellertid två huvudfaktorer som påverkar denna process: en förändring i hormonell bakgrund och åldrande.

Prostatakörteln är ett hormonberoende organ som reagerar på förändringar i kroppens endokrina system. Den mest signifikanta i BPH är en ökning av aktiviteten hos enzymet 5-alfa-reduktas, genom vilket övergången av testosteron till dess aktiva form. Överskott av det senare stimulerar proliferationen av prostatakörtelceller och bryter deras normala förhållande.

Andra systemiska störningar i hormonbalansen hos män, i samband med ålder, har också en negativ inverkan på prostata. Dessa roller är bristen på hypofyshormoner, tallkottkörteln, binjurarna, kroniska metaboliska förändringar (t ex insulinresistens, fetma), en kronisk inflammation, vitamin D-brist och andra. Alla dessa faktorer kan påverka, både individuellt och omfattande.

En speciell plats i patogenesen av BPH är den genetiska predispositionen hos en man.

Symtomatik i andra graden

Adenomen i prostata börjar manifestera sig kliniskt när den når en viss storlek. Som regel är det i ett tidigt stadium fortfarande asymptomatiskt eller det finns mindre dysursjukdomar. Den andra graden av sjukdomen kännetecknas av en ökning i körteln i storlekar från 26 till 80 cm3. I detta fall är tecken på BPH förknippade med en överträdelse av urinpassagen längs nedre urinvägarna, på grund av kompression av en förstorad körtel. De representeras av följande:

 • ökad urinfrekvens;
 • Förekomsten av falska önskningar;
 • Behovet av urinering på natten (nocturia);
 • förändring av urinering (slapp urinströmmen, dess stänkningsavbrotts, fördröjd insättande och, som en konsekvens, behovet av ytterligare ansträngning, sila, minerar efter den handling);
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan.

Vid 2: e graden av BPH är oftare alla symtom närvarande, deras framsteg noteras, komplikationer utvecklas. Dessutom noteras mild eller måttlig funktionsnedsättning från njurarna, övre urinvägarna. Huvudskillnaden från sjukdomens första skede är närvaron av kvarvarande urin (efter att urinblåsan i blåsan förblir en signifikant mängd urin).

Diagnostiska förfaranden

Diagnostisk algoritm består i att analysera patientklagomål, historikdata, resultat av fysisk undersökning av prostatakörteln genom en läkare, laboratorie och instrumentella undersökningsmetoder. När diagnosen görs beaktas funktionerna i varje enskilt fall: Förekomsten av BPH i närmaste familj, ålder, traumor och kirurgiska ingrepp, förekomst av samtidiga kroniska sjukdomar etc.

Klagomål, som patienten gör, utvärderas med hjälp av ett speciellt frågeformulär - det internationella indexet för prostata symptom. En man erbjuds att svara på 7 frågor angående närvaron och svårighetsgraden av huvudskyltarna för BPH. Resultatet beaktas i punkter och har en hög känslighet för formuleringen av rätt diagnos. Dessutom, för att klargöra klagomål måste du fylla i en dagbok om urinering, vilket inte kräver tillämpning av ytterligare fysisk eller materiell ansträngning.

Fingerrektal undersökning av prostata, utförd av en doktorspecialist, låter dig fastställa den preliminära storleken på körteln och tonen bredvid den intilliggande rektum för att misstänka förekomsten av illamående onkologiprocess etc.

Bland laboratorietester är den mest lämpliga allmän urinanalys och bestämning av vissa biokemiska blodparametrar. Vid bedömning av den allmänna analysen av urin är det möjligt att identifiera samtidiga sjukdomar i njurarna, urinvägarna. Vid analys av venöst blod studeras koncentrationen av kreatinin och urea, vilket ger en uppfattning om njurens funktionella kapacitet, närvaron eller frånvaron av deras brist. Det noteras att mindre än hälften av patienterna med BPH har ett ökat innehåll av kvävemetabolismsprodukter i kroppen.

Alla patienter är skyldiga att analysera blodplasma för prostataspecifikt antigen (PSA). Det antas att ökningen i blodet PSA direkt korrelerar med volymen av prostatakörteln, men inte i alla fall. Det tar inte bara hänsyn till indikatorens kvantitativa nivå, men också dess andra egenskaper (fri, ansluten PSA, fördubblingstid, etc.). Dessutom tillåter antigenet dig att beräkna den ungefärliga sannolikheten för körkörteln och en ytterligare prognos, som respektive beror på patientens taktik.

Den enklaste och säkraste instrumentella undersökningsmetoden är ultraljudsskanning av körteln. För större storlek diagnostisk noggrannhet, struktur, densitet och undersökta konturer organ rekommenderas användning av transrektal sond. Fördelen med denna metod ligger i närheten av prostata, och därmed den bästa kvaliteten av visualisering. Utöver ovanstående anses ultraljudsmetoden vara bra för bestämning av kompensationsgraden för andra organers funktion. Till exempel när en långsiktig eller snabbt progressiv prostata adenom kommer att observeras en förtjockning av blåsväggen, närvaron av diverticula et al. Obligatoriskt att bekräfta diagnosen av prostatahyperplasi nämligen 2:a grad det är närvaron av kvarvarande urin, vilket indikerar volymen i studieprotokollet.

I tveksamma situationer där differentialdiagnos av BPH med andra patologier, till hjälp av den specifika undersökningen: uroflowmetry, cystometri fyllningsförhållande studie tryckflöde, bäckenbotten elektromyografi. Dessa åtgärder visas under ett eller flera av följande villkor:

 • ung eller äldre patient
 • stor volym återstående urin (mer än 300 ml);
 • värdet av urineringshastigheten motsvarar 15 ml / s eller mer;
 • antagandet av den neurogena naturen hos dysfunktionen i urinvägarna;
 • kirurgiska ingrepp på bäckenorganen.

Beslutet att genomföra en särskild metod i närvaro av en andra grad av BPH tas enbart av en läkare.

Om en man har samtidig infektiös process urinvägarna, calculi i njurarna eller urinledarna, akut urinretention, visar han röntgen med kontrast administrering (kartläggning och exkretoriska urografi). I mer sällsynta fall föreskrivs en datortomografi av bäckenorganen och prostatakörteln.

Metoder för behandling av BPH 2 grader

Taktiken att behandla 2: e graden BPH beror på svårighetsgraden av symtomen och det obehag som patienten känner. I detta skede, inte begränsat till livsstilsförändringar, och nästan alltid föreskriver läkemedelsterapi, och i vissa fall tillvägagångssätt för kirurgiskt avlägsnande av prostata. Droger tas under lång tid eller för livet.

Hormonbehandling

Vid första anblicken är utsättandet av hormonella medel i BPH patogenetiskt betingat. På grund av den höga förekomsten av biverkningar är de dock praktiskt taget inte föreskrivna.

Alla droger som ingår i denna grupp, till viss del blockerar produktionen av testosteron eller dess effekt på prostata. Vanliga representanter är gestagener (Megestrol, Oxyprogesterone kapronat), östrogener (Sinestrol), gonadotropinfrisättande hormon (Sinarel).

Medicinsk administrering

Läkemedlet som valts för BPH av andra graden är alfa-adrenoblocker (Terazosin, Alfuzozin, Doxazosin, Tamsulosin, Silodosin). Företräde ges till agenten med den största verkningsiviteten med avseende på prostata-receptorerna (till exempel silodosin) och inte i kärlens glattmuskelceller. Samtidigt finns det ett minimum av biverkningar och en snabb inverkan.

Med en körtelvolym större än 40 cm 3, hög PSA, hematuri och ytterligare riskfaktorer för behandling, tillsätts 5-alfa-reduktashämmare (finasterid, dutasterid). Den oönskade konsekvensen av att använda dessa droger är en minskning av sexuell funktion, men dess depression observeras endast under 1-årig behandling av körtel adenom.

Regelbunden och konstant medicinsk behandling säkerställer att BPH progressivitet upphör, vilket hindrar behovet av operation.

Bland antagonister av muskarinreceptorer i adenom har Tolterodin och Fesoterodin godkänts för administrering. De bidrar till att eliminera frekvensen och svårighetsgraden av natturinering, minska antalet dagar och andra prostatiska symptom.

Fytopreparationer gjorda av växtmaterial är inte normerna för att hjälpa män med BPH, liksom folkrecept. De har emellertid en relativt gynnsam effekt på körteln och är relativt säkra.

Operativ behandling

Indikationer för kirurgisk ingrepp i BPH 2: e graden kan delas in i absoluta och relativa. Till absoluta inkluderar: maxpoäng för International Prostate Symptom Index, akut urineringstidsfördröjning. Relativa symtom beaktas när symtom på sjukdomen utövar för mycket inflytande på patientens livskvalitet, sannolikheten för prostatacancer är hög, kronisk retention av urin ökar etc.

Kirurgiska förfaranden för BPH:

 • transuretral resektion av prostata är en endoskopisk, högeffektiv metod som används av de flesta urologer;
 • öppen adenomektomi är den mest traumatiska metoden med stor risk för komplikationer;
 • transuretral elektrodaporisering av prostata;
 • transuretral nålablation av prostata;
 • interstitiell laserkoagulation av prostata.

Förebyggande åtgärder

Särskilda åtgärder för att förhindra utvecklingen av BPH utvecklas inte. Men män över 50 år rekommenderas att övervaka tillståndet hos prostatakörteln och genomgå en årlig screening för förekomsten av ett adenom av någon grad. I synnerhet gäller detta för personer med ärftlig ärftlighet.

Bland de sekundära profylaktiska åtgärderna av BPH kan följande rekommendationer särskiljas:

 • minska mängden vätska som förbrukas före sänggåendet;
 • Obligatoriskt att utföra en urinering före en vila på natten
 • om möjligt, vägra att ta diuretika, antikolinesterasläkemedel;
 • att förändra ett sätt att leva (att hålla sig till en diet, att hålla sig till en fysisk aktivitet i måttlig grad, inklusive medicinsk gymnastik);
 • utan exacerbationer att genomgå behandling i ett sanatorium.

Möjliga konsekvenser

Med tanke på tillämpningen av effektiva och säkra behandlingsmetoder för BPH 2 nd, har sjukdomsprognosen och följaktligen livslängden förbättrats avsevärt. Men risken för komplikationer förblir. Bland dem är de mest formidabla prostatacancer, liksom infektiösa processer i prostata och urinvägar, urolithiasis, akut retention av urinering.

Tidig diagnos, adekvat medicinering eller minimalt invasiv kirurgisk ingrepp i BPH av andra graden hos män förhindrar utvecklingen av farliga konsekvenser av sjukdomen och förbättrar patientens livskvalitet.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.