Huvud
Symptom

Hur man behandlar BPH 2 grader

En av de vanligaste urologiska sjukdomar i reproduktionssystemet hos en stark hälften av mänskligheten är den så kallade prostata adenom, eller som det officiellt kallas läkare, godartad prostataförstoring. Vanligtvis denna sjukdom yttrar sig i män äldre än 45 år, men den senaste studieperioden visar att godartad hyperplasi under de senaste åren diagnostiseras oftare hos män 33-42 år gamla, och det är trenden mer "föryngring" av sjukdomen. Med ökande ålder av patienter ökar också incidensen av BPH:

 • Antalet drabbade 50-åriga män är 48-52% av deras totala antal;
 • personer som kom till den 60-åriga linjen drabbades av denna sjukdom med 63% av det totala antalet män;
 • I 70 års ålder är antalet fall mer än 74% av den totala hanepopulationen.

I ett hälsosamt tillstånd har prostatakörteln en storlek på 26 cc. centimeter. Läkare bestämmer det enligt ultraljud (ultraljud) i prostatan, där prostatens längd och bredd beräknas. De erhållna siffrorna multipliceras med den empiriska koefficienten på 0,54 och organstorleken erhålles i kubikcentimeter.

Kliniska symptom på godartad prostatahyperplasi

Med ålder börjar manliga prostata att ändra sin storlek i riktning mot ökningen. Samtidigt pressar hon urinröret (urinröret) som hon omger. Detta leder till en minskning av kanalens diameter, genom vilken urinen lämnar kroppen hos en man som drastiskt minskar mängden vätska som lämnar kroppen. En stor mängd återstående urin förekommer i urinblåsan, som kan tjäna som grogrund för utveckling av olika infektionssjukdomar.

Symptom på BPH är uppdelad i två stora grupper:

 • det finns irritation hos de urogenitala kanalerna;
 • obstruktion av urinvägarna.

Dessa manifestationer sammanfattas i sin tur i följande lista över kränkningar av de nedre urinledningarna:

 • ofullständig tömning av urinblåsan ur urinblåsan är obstruerad (obstruktion av urinkanalerna);
 • en minskning av diametern hos den utgående strålen - det blir trögt;
 • svårighet att urinera eller det är intermittent;
 • kraftigt ökar tiden för urinutgången från kroppen;
 • en man måste göra extra ansträngningar vid urineringsprocessen;
 • i slutet av denna åtgärd lämnar urinen droppe;
 • det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • det finns en önskan att urinera ofta under dagen;
 • ökad frekvens av natturinering
 • inkontinens utvecklas.

Symptom på sjukdomen, som ges ovan, ger läkare en anledning att diagnostisera prostata adenom.

Steg för utveckling av godartad prostatahyperplasi

Olika komplikationer i BPH uppstår på grund av ökningen i prostataformen och klämma den med en vävnad i urinröret. Som nämnts ovan leder allt detta till svårigheter att ta bort urinen genom urinledarna från njurarna, vilket leder till ofullständig tömning av urinblåsan och skador på urinledarna. Hela kroppssystemet störs helt av urinproduktionen, vilket leder till stagnation och leder till utseendet på följande komplikationer:

 1. I det första steget i utvecklingen av BPH patient utvecklar s.k. pollakiuri (ofta förekommande urinering dag) och nokturi (samma process på natten), den fördröjda igångsättningen sedd urinproduktion från den manliga kroppen. Förändringarna sträcker sig också till blåsans muskulära lager: dess väggar börjar tjockna för att driva hela urinen i urinvägarna. Patienten måste spänna för att åstadkomma en normal återtagning av vätska från kroppen. I det här fallet finns det en spänning i bukhinnans muskler, vilket kraftigt ökar trycket på blåsans övre del. Först kan detta göras relativt enkelt, men då bubblans väggar blir hypertrofa utförs dessa åtgärder med stor svårighet.
 2. I andra etappen förvärras alla ovanstående symtom av det faktum att resterande urin uppträder i urinblåsan. Han kan inte längre klara sitt arbete, så mannen har en känsla av ofullständig tömning av denna kropp. När det diagnostiseras med ultraljud (ultraljud), är förekomsten av kvarvarande vätska i blåsan tydligt uppenbarad.
 3. Vid det tredje utvecklingsstadiet av godartad prostatahyperplasi stör de övre delarna av urinblåsan, urinledarna och njurarna. Detta manifesteras i deras expansion. Utvecklar den så kallade paradoxala ishurien, när det finns en konstant urladdning av urin droppe för droppe. I detta fall försvinner trängseln att urinera, även om blåsan kan vara full. Under dessa förhållanden börjar njursvikt att manifestera.

I andra och tredje etappen av prostata adenom kan följande komplikationer uppstå:

 • det är inflammation i det urogenitala området
 • det finns symptom på urolithiasis;
 • i urinen registreras droppar blod - utvecklar hematuri.

En annan fara med den andra graden av utveckling av godartad prostatahyperplasi kan vara akut urinretention, vilket kräver omedelbar medicinsk intervention för att återställa vätskedragning från en mans kropp. Detta uppnås genom kateterisering av patientens blåsan. Sådana manifestationer är sällsynta i den första etappen av prostata adenom.

Diagnos av sjukdomen

För detta finns en viss teknik, som består av följande åtgärder:

 1. Undersökning av patienten av läkaren och genomförande av en manuell undersökning av prostatakörteln.
 2. Noggrann inspelning av alla patientklagomål.
 3. Fråga om urineringstest med IPSS-testet.
 4. Hos män över 45 år bestäms nivån av prostatiskt antigen (PSA).
 5. Patienten skickas för undersökning med ultraljudsutrustning (ultraljud). I detta fall fastställs volymen av återstående urin och storleken på prostatan bestäms. Om de överstiger 28 cu. centimeter, då prostata adenom diagnostiseras och lämplig behandling är föreskriven. Ultraljud kan verifiera närvaron i urinblåsan av urinrester med två metoder: genom bukväggen med en vätskefylld urinblåsa eller genom rektum.
 6. Sedan används urufloometrin för att bestämma hastigheten på urinering (både medelvärdet och maximalt), tiden för urinutflöde från patientens kropp och volymen av den uttagna vätskan.

Alla dessa data sammanfattas, och graden av godartad prostatahyperplasi hos patienten är etablerad. Läkare utför ett samråd och bestämmer sätten att bekämpa sjukdomen.

Metoder för behandling av prostata adenom

I modern medicin finns tre taktik för att bota patienter med BPH:

 • konstant dynamisk observation, vilken används huvudsakligen vid sjukdomsperiodens början och dess övergång till första utvecklingssteget;
 • läkemedelsterapi (inklusive traditionell medicin), används den i klart definierade första och andra etappen av sjukdomen;
 • kirurgisk ingrepp är det nödvändigt om patienten vid sjukdoms andra etapp uppvisar en akut fördröjning i urinering och i det tredje stadiet av utveckling av prostataadenom, när konservativa metoder förlorar sin effektivitet.

Valet av medel för att bekämpa sjukdomen beror på graden av svårighetsgrad och är överenskommet av läkare med patienten. För att välja den optimala behandlingsstrategin måste man ta hänsyn till de individuella egenskaperna hos patientens organism och förekomsten av samtidiga sjukdomar.

Vid behandling av den första och andra graden av godartad prostatahyperplasi används följande medicamentiska medel:

 • växtbaserade preparat: palmfrukt extrakt, pumpa frön, aspen bark, nässla och många andra;
 • syntetiska hämmare (alfa-blockerare);
 • blockerare.

Örtberedningar störa prostatens tillväxt, lindra inflammation, svullnad. De påverkar effektivt sjukdomen inte bara när de används ensamma, men kan användas i kombination med andra läkemedel.

Växtbaserade preparat i sjukdoms andra skede har en mild effekt på sjukdomens manifestationer, och därför är det önskvärt att använda dem i kombination med andra läkemedel för behandling av BPH.

Hämmarna innefattar följande läkemedel:

De är mest effektiva vid stadium 2 i prostata adenom, när dess volym inte överstiger 38-42 cu. centimeter.

De används flera månader före operationen vid stadium 2 och 3 av sjukdomen, eftersom studier har visat en minskning av blödningen från prostatakörteln under operationen efter att patienten har behandlats med hämmare. Deras användning rekommenderas av läkare och efter operation. Nackdelar med sådana droger:

 1. Långsam effekt på sjukdomen. Den positiva effekten manifesteras sex månader efter behandlingens början.
 2. Det kan finnas biverkningar. Minskning av sexuell lust, en ökning i bröstkorgarnas hankörtlar, kan erektionen tillfälligt försvinna, ibland utvecklar patienten oligozoospermi.

Adrenoblocker används huvudsakligen med uppenbara symptom på andra etappen av prostata adenom. Deras lista innehåller följande läkemedel:

Dessa läkemedel tävlar väl med irritationssymptom. Deras användning kännetecknas av en snabb klinisk effekt som uppenbarar sig inom några dagar efter starten av behandlingstiden. Deras brister är:

 • påverkar inte prostataillväxten;
 • kan orsaka yrsel i patienten
 • möjligen utseendet av hypotension och en skarp huvudvärk i patienten;
 • En annan bieffekt av deras användning kan vara en retrograd version av ejakulationen.

Kirurgiska metoder för behandling av godartad prostatahyperplasi i 2: a graden

Såsom noteras ovan används dessa metoder för att kontrollera sjukdomen när det föreligger en akut fördröjning i urinering eller med följande indikationer:

 • framväxten av symptom på hematuri (blod i urinen), vilket är förknippat med tecken på BPH;
 • utveckling av inflammatoriska processer i genito-urinorganen;
 • Närvaron av stenar i blåsan;
 • tecken på njursvikt på grund av BPH;
 • Detektion av resterande urin i urinblåsan under ultraljudsundersökning.

I detta fall är sådana kirurgiska metoder som:

 • installation av katetrar för att eliminera fördröjningar i urinutmatning;
 • avlägsnande av en del av prostatakörteln genom resektion, vilken utförs genom ett snitt på patientens peritoneum
 • Adenomen avlägsnas från patientens kropp med speciella instrument genom urinröret.
 • användningen av lasrar för samma ändamål: förångning av överskott av prostatavävnad och minskande tryck på urinröret.

Kirurgisk ingrepp kännetecknas av möjliga komplikationer efter operationen:

 • hos vissa patienter är spermaproduktionen svår med orgasm och lokalisering i urinen;
 • Minskningen av urinutmatningskanalen är möjlig;
 • blödning efter operationen (frånvarande vid användning av en laser);
 • Utseendet av symtom på orhoepididymit.

Det rekommenderas inte för en patient att ha sex inom en månad efter operationen eller att utstå stor stress och fysisk stress.

Förebyggande åtgärder

Syftet med sådana åtgärder är att identifiera godartad prostatahyperplasi i de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen. För att göra detta måste du besöka urologen en gång var sjätte månad och genomgå en kontroll i kliniken. Även i andra etappen av prostata adenom förekommer komplikationer, som sedan måste behandlas under lång tid. Därför tar den äldre en man hand om sin hälsa, desto bättre blir resultatet av behandlingen vid förekomsten av denna sjukdom.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

BPH (benign prostatahyperplasi): en beskrivning av sjukdomen, orsakerna

Problem med prostata, liksom deras förebyggande, är relevanta för män i alla åldrar.

Godartad prostatahyperplasi (för enkelhets skyld använda förkortat namn BPH) - En av de vanligaste sjukdomarna som en praktiserande läkare - en urolog står inför.

Vid 40 års ålder diagnostiseras denna patologi i vart femte patienten, efter 40 år blir siffran dubbelt och vid 80 års ålder drabbas nästan 90% av männen av BPH-symtom.

De underliggande förändringarna i sjukdomspatogenesen leder till olika kliniska manifestationer av störningar i urinvägarna, så hyperplasi kräver korrekt och viktigast, snabb behandling.

BPH är inte en malign process, därför ger sådan bildning inte metastas och åtföljs inte av en överträdelse av cellreplikation.

Godartad prostatahyperplasi kallades tidigare ett adenom, men när de patogenetiska förändringarna i läkaren undersöktes visade sig vissa skillnader mellan dessa sjukdomar. BPH är en godartad bildning belägen inuti kroppen, bestående av epitelceller och bindvävsmembran som skiljer dem. Utanför denna nod är täckt med en tät kapsel.

I vissa fall behåller interna celler i en liknande struktur förmågan att producera en hemlighet. Det utsöndras emellertid inte utanför, men samlas in i prostata och bildar olika cyster.

Beroende på lokalisering av nodalbildning, utmärks flera former av BPH:

 • intravesikal, vid vilken utskjutning i blåsans hålighet bildas;
 • under-tubulär, inträffar i ett överväldigande antal patienter, bildas tillväxten av bildning i ändtarmen.
 • retrotrigonal, diagnostiseras ganska sällan, i det här fallet bildas noden i urinblåsans område, med andra ord vid korsning av blåsan med urinröret.

För att undvika olika myter och rädslor i samband med diagnosen BPH, lyfter läkare följande aspekter:

 • denna sjukdom orsakar inte maligna tumörer i prostata;
 • i enlighet med allmänt accepterade rekommendationer anses patologi vara ett oumbärligt tecken på åldrande, det diagnostiseras ofta hos vuxna män;
 • BPH svarar vanligtvis bra på medicineringen (speciellt i de första stadierna, men om det inte finns något resultat av terapi rekommenderas kirurgi, vilket i de flesta fall är framgångsrikt.
 • sjukdom skiljer sig från ospecificerade symtom, men diagnosen orsakar inga problem.

Det slutliga svaret på frågan varför prostatakörteln är benägen att öka, nej. Om vi ​​kombinerar alla aktuella medicinska data hittills, med avseende på prostatacellens struktur och de processer som äger rum där, är den mest troliga orsaken till BPH teorin om hormonell obalans. Sådana brott är direkt relaterade till de fysiologiska processerna i en mans kropp efter 45-50 år.

Diagnos och behandling

Huvuddelen av testosteron som produceras i testiklarna faller in i prostatakörteln, där, under påverkan av ett specifikt enzym, transformeras 5-a-reduktas till biologiskt aktiv dihydrotestosteron.

Å ena sidan är han "ansvarig" för sexuell funktion, å andra sidan - provar uppdelningen av prostatacellerna. Fram till en viss ålder är processerna för regenerering och fysiologisk celldöd i balans, men efter 40 år ökar prostata körtorns storlek.

Inte den sista rollen tilldelas östrogen, där koncentrationen i blodet också växer. Östrogener ökar aktiviteten av 5-a-reduktas och accelererar följaktligen bildandet av dihydrostestosteron. Som ett resultat av dessa processer uppträder utvecklingen av BPH.

Läkemedel för behandling av godartad prostatahyperplasi är bland de mest sålda på apoteket. Men om de första tecknen på sjukdomen uppträder (vanligtvis smärta i perineum), behöver du se en läkare.

Baserat på tolkningen av data från instrument- och laboratorieundersökningar bestämmer läkaren graden av BPH, löser frågan om läkemedelsbehandlingens lämplighet och föreskriver antingen droger eller erbjuder patientens kirurgiska ingrepp.

Godartad prostatahyperplasi: de viktigaste symptomen och sjukdomsförloppet

Den kliniska bilden av sjukdomen orsakas inte bara av ökningen av prostataens storlek, utan även av kränkningen av tonen i de släta musklerna som beklär väggarna i urinvägarnas organ.

Godartad prostatahyperplasi åtföljs av följande kliniska manifestationer:

 • otillräcklig stark, intermittent ström av urin;
 • Efter avslutad urinering finns det en känsla att blåsan inte är helt tömd.
 • falsk uppmaning att urinera
 • en frekvent uppmaning att urinera, men urin utsöndras i små portioner, ofta på natten;
 • urininkontinens
 • dragande och värkande smärta i perinealområdet, vilket är förknippat med mekanisk komprimering av vävnader med organets tillväxt;
 • erektil dysfunktion, vilket är ganska förväntat hos äldre, men inte ganska trevligt relativt de gamla männen.

Godartad prostatahyperplasi diagnostiseras hos många män, men endast i hälften (och i ung ålder i kvart) är sjukdomen åtföljd av svåra kliniska tecken.

Beroende på svårighetsgraden av symtomen, underpatologieras tre steg (de kallas ibland prostatkörtelns grader):

 • Den första förändringen i prostatastrukturen är märkbar först efter en grundlig undersökning, det finns inga urologiska tecken.
 • på den andra godartade prostata hyperplasien orsakar mildt uttryckta dysursjukdomar, ökar deras svårighetsgrad gradvis i takt med att prostatastorleken ökar;
 • På de tredje symtomen på sjukdomen uttalas, bryter mot urinseparation akut natur tills akut retention av urinering. Dessutom finns det ett akut smärtssyndrom, som inte bara sprids till perineum utan också till underlivet.

Med tidig hantering av detta problem till läkaren diagnostiseras godartad prostatahyperplasi i andra etappen och stoppas av ett antal mediciner. BPH i den tredje graden kräver emellertid obligatorisk kirurgisk ingrepp, ibland i brådskande ordning.

Mer om sjukdomen

BPH i prostata: etiologiska riskfaktorer, diagnostiska metoder

Enligt många experter är sjukdomen en av egenskaperna hos åldersrelaterade förändringar i prostatavävnad och hormonell bakgrund hos män.

Vissa faktorer ökar dock risken för att utveckla prostatisk BPH, inte bara hos vuxna, men även hos unga män.

Sådana faktorer inkluderar följande indikatorer:

 • genetisk predisposition;
 • brist på motion;
 • alkoholmissbruk, rökning och andra livsstilsegenskaper;
 • långvarig abstinens från kön, artificiell fördröjning vid utlösning;
 • övervikt;
 • störningar i den endokrina funktionen hos vävnader som producerar androgenhormoner;
 • långvarig användning av steroid läkemedel för terapeutiska eller sportändamål
 • diabetes.

Att konsultera en läkare följer de första tecknen på dysursjukdomar, utan att vänta på försämringen av sjukdomen. För att få råd om BPH prostatakörteln spelas in på en tid med en urolog.

Vanligtvis är ett besök hos en läkare inte utan vissa diagnostiska manipuleringar, så före ett besök till en läkare är det nödvändigt:

 • avstå från en tät middag;
 • göra rengörande enema;
 • några dagar före undersökningen att avstå från sexuell aktivitet.

För att förenkla diagnosprocessen kan du förutse en allmän analys av blod och urin för att utesluta patologi hos njurarna och andra organ i urinvägarna.

I enlighet med internationella rekommendationer innehåller listan över diagnostiska manipuleringar för misstänkt BPH i prostatakörteln följande procedurer:

 • insamling av anamnese om klagomål, patientens livskvalitet, svårighetsgrad av kliniska symptom;
 • rektal fingerprovning av prostata, under vilken läkaren bestämmer kroppens storlek, dess konsistens, klarhet i konturerna, närvaron av smärtsyndrom under palpation, tillståndet av prostatakörtelns omgivande vävnader;
 • ultraljudsundersökning av prostata och organ i urinvägarna utförs abdominalt och transrektalt, ultraljud används för att bestämma njurarnas tillstånd, blåsan, tecken på inflammatorisk process och närvaron av konkrement. Rektal ultraljud visar prostatens exakta storlek vid tidpunkten för undersökningen, närvaron av sälar och andra patologiska förändringar i dess struktur;
 • utöver kliniska analyser av blod och urin, bestämma innehållet av urea och kreatinin i serumet.

Dessutom utförs studier för att utesluta maligniteter i prostata vävnader. Därför kräver BPH-prostatakörteln en biopsi, MR och analys för specifika oncomarkers.

Diagnos av BPH: behandling och förebyggande

Konservativ läkemedelsbehandling är att föredra om diagnosen BPH inte åtföljs av symtom på obstruktion av urinvägarna.

Tilldela läkemedel till följande grupper:

 • hämmare av 5-a-reduktas, som minskar enzymets aktivitet och hämmar överdriven produktion av dihydrotestosteron, inkluderar denna klass Dutasteride (Avodart), ta 1 kapsel per dag i minst sex månader;
 • adrenerga receptorblockerare, såsom a1, främjar avspänning av blåsans och urinrörets smidiga muskler och underlättar urineringsprocessen, utser vanligen Alfuprost 2,5 mg tre gånger om dagen;
 • preparat på växtbasis, de ordineras under lång tid för att förhindra komplikationer, Prostamol, Prostanorm och andra läkemedel är mycket populära.

Men i obstruktiva processer är läkemedelsbehandling inte alltid effektiv.

Diagnosen av BPH kräver kirurgisk ingripande i sådana fall:

 • akut retention av urin
 • hot om bildandet av konkrement i urinvägarna som ett resultat av stagnation av urin;
 • risk för att utveckla eller vidareutveckla njurinsufficiens
 • frekventa bakterieinfektioner;
 • brist på resultat från att ta medicinering.

"Guldstandarden" för behandling av godartad prostatahyperplasi är transuretral adenektomi. Detta ingrepp anses vara minimalt invasivt, eftersom förfarandet utförs med instrument som sätts in genom urinröret. Om det finns kontraindikationer eller begränsningar för denna typ av operation, göres resektion av prostata med hjälp av ett öppet snitt.

Om operationen inte är möjlig används en stent för att förhindra akut urinretention i lumen i urinvägarna.

Specifika åtgärder för att förebygga godartad prostatahyperplasi är inte närvarande. I de flesta fall kommer förändringar i kroppens struktur fortfarande att börja.

Att ta bort sådana processer kan vara genom att upprätthålla en hälsosam livsstil, överge dåliga vanor. BPH fungerar som en indikation på ett antal mediciner som framgångsrikt klarar av de flesta symptom på patologin.

Allt du behöver veta om prostata körtel DG

DG i prostata, även känd som prostataadenom, är en godartad neoplasma som utvecklas som en följd av okontrollerad uppdelning av epitelceller av körtelvävnader.

Patologi diagnostiseras hos män i äldre ålder, med risken att utveckla sjukdomsökningarna med varje år som passerar. Enligt generaldirektoratets statistik ökar upp till en fjärdedel av männen vid 50 års ålder av sjukdomen, vid 65 års ålder, ökningen av prostatacancer till 50%, efter 70-75 år förekommer adenom hos mer än 80% av männen.

De främsta orsakerna till sjukdomen

Hyperplasi av prostata hänvisar till de patologier, vars utseende beror på flera faktorer på en gång. Den främsta orsaken är ett brott mot den hormonella bakgrunden som orsakas av åldersrelaterade förändringar i människans kropp. Biologisk åldring leder till det faktum att det endokrina systemet upphör att producera androgener (manliga könshormoner) i samma mängd som tidigare. Detta medför en förändring av balansen mellan manliga och kvinnliga hormoner.

Resultatet av att öka koncentrationen av kvinnliga biologiskt aktiva föreningar, i synnerhet östradiol, är en ökning av livscykeln för prostataceller och deras intensiva multiplikation. Detta leder till proliferation av prostata kapseln och ger anledning att prata om förekomsten av en sådan patologi som GD.

Andra faktorer som ökar sannolikheten för en adenom, en genetisk predisposition, övervikt, dålig kost (kost innehållet i ett stort antal pickles, rökta produkter, fet, kryddig och stekt mat).

Tecken på hyperplasi

De viktigaste symptomen på sjukdomen är associerade med prostata. Den ligger direkt under blåsan och täcker nacken och övre delen av urinröret. Den bakre delen av orgeln ligger i närheten av ändtarmen. Beroende på vilken del av prostatan som utvecklade tumören kan den kliniska bilden i sjukdoms tidiga skeden vara något annorlunda.

Om tumören växer i ändtarmen, kan patienten inte märka några praktiska förändringar i tillståndet, förutom ett litet obehag vid avföring. I de fall där den periuretrala delen av prostata är benägen att förändras, genomgår urinröret alltför stort tryck, vilket resulterar i utveckling av störningar vid urinprocessen.

Visst inflytande på utvecklings dizuricheskih fenomen gör muskler och prostatavävnad: den okontrollerade proliferationen av celler ökas med nästan halv antalet muskelfibrer organ som under stimulering av alfa-adrenerg blåshalsen kommer i tonen, minska de redan förträngda lumen i urinröret.

Stages av sjukdomen

Den kliniska kursen hos generaldirektoratet är uppdelad i tre etapper, som var och en kännetecknas av dess tecken och symptom på prostata:

Generaldirektoratet kännetecknas av en vågliknande kurs med periodisk försämring av prostatakörteln under inverkan av sådana provokationsfaktorer som hypotermi, alkoholkonsumtion, undernäring, övermattning.

Eventuella komplikationer

Hyperplasi av prostata i senare skeden kan orsaka vissa komplikationer i samband med permanent urinretention. Ökat tryck i blåsan orsakar ibland åderbråck och skleros. Sträckta venösa väggar kan lätt traumatiseras genom intensiv fysisk ansträngning eller genom kontakt med skarpa kanter av stenar. I detta fall observeras små mängder blod i urinen.

Mer än hälften av patienterna utvecklar kroniskt njursvikt och andra urologiska sjukdomar som kvarstår efter borttagning av adenom och kräver separat behandling.

I senare skeden finns ett fenomen som återflöde - överföringen av urin i urinledarna. Denna komplikation främjar en snabbare spridning av smittsamma medel och en svårare sjukdomsförlopp.

Specifikation av diagnos och differentialdiagnos

Om du misstänker en hyperplasi av prostata rekommenderas patienten att genomgå en fullständig undersökning. Det omfattar laboratorie- och instrumentforskning. Under den första undersökningen utförs en digital rektalundersökning av organet och dess gränser, volymer, lobns symmetri, närvaro av inhomogeniteter och densiteter, ömhet upprättas.

En fullständig bild av de strukturella förändringarna i prostata och organen i urinvägarna möjliggör en ultraljud. I det här fallet genomförs undersökningen genom bukväggen och transrektalt. Dessutom kan cystografi och excretory urografi förskrivas. För att bestämma nivån på strålens huvud är uroflowmetry.

Laboratoriediagnostiska metoder inkluderar allmän klinisk analys av urin och blod, blodbiokemi. För att utesluta tumörens maligna natur bestäms nivån av PSA i blodet, en biopsi utförs.

Välja en behandlingsmetod

Med generaldirektoratet kan patienten rekommenderas läkemedelsbehandling för prostata eller kirurgi. När man väljer en metod tar doktorn hänsyn till graden av utveckling av adenom, dess effekt på urinets funktion, patientens ålder och de individuella egenskaperna hos organismen.

Konservativ terapi används vanligtvis i de tidiga stadierna, när det inte finns några komplikationer och störningar i strukturen hos blåsan och njurarna. Vid senare skeden krävs kirurgisk ingrepp. Modern medicin erbjuder flera sätt att utföra kirurgiska operationer med minst skada på omgivande vävnader och en minimal rehabiliteringsperiod.

Medicinsterapi

Konservativ behandling syftar till att normalisera urinprocessen och förhindra ytterligare ökning av prostata. Ibland, med snabb tillgång till läkare och långvarig administration av läkemedel, är det möjligt att minska kroppsvolymen med 20-25%.

De huvudsakliga terapeutiska regimerna är två typer av läkemedel: alfa-blockerare och 5-alfa-reduktasblockerare:

Indikation för operationen

I de fall då läkemedelsbehandlingen inte gav den förväntade effekten, fattas ett beslut om att genomföra ett kirurgiskt ingripande. Brådskande operation är också nödvändig för akut urinretention, njursvikt, närvaron av stora konkrement i blåsan, utseendet av blod i urinen under en lång period.

Metoder för kirurgisk ingrepp

En öppen operation med en bukväggsskärning utförs endast med stora volymer av neoplasma och närvaron av komplikationer. I alla andra fall föredras minimalt invasiva förfaranden.

Följande metoder för kirurgisk behandling används oftast:

Andra metoder för behandling av patologi

Om patientens hälsotillstånd inte tillåter kirurgisk ingrepp kan andra minimalt invasiva metoder för behandling av GD användas:

 • installation av en kateter i urinröret;
 • lokaliserad ultraljud med hög intensitet;
 • applicering av höga (hypertermi) och låga (krypdestruktion) temperaturer;
 • ballongutvidgning (förstorad lumen i urinröret med hjälp av en insatt ballong med efterföljande expansion).

Livsstil med prostatahyperplasi

Under behandling av GD och för att förhindra upprepad utveckling av prostata patologi är det nödvändigt att revidera livsstil och kost. När adenom inte rekommenderas användningen av kryddor, heta såser, är det nödvändigt att begränsa eller till och med vägra från stekt, rökt, saltat och kryddigt. Negativ effekt på prostatakörteln är användningen av bakat bakverk och andra mjölprodukter, baljväxter, animaliska fetter.

Den dagliga menyn bör innehålla mager kött, fisk och skaldjur, mjölk, kefir, keso, vegetabiliska fetter, spannmål, grönsaker och frukt. De viktigaste bör vara frukost och lunch, och middagen ska bestå av små portioner av lungor för mastering av rätter.

Det är nödvändigt att övervaka din vikt, eftersom överkroppsvikt är en provocerande faktor för utveckling av hyperplasi. Det är mycket viktigt att observera dricksregimen. Experter rekommenderar inte att du dricker två timmar före sänggåendet. Drick inte flytande när du äter. Te, komposit eller juice är bäst att dricka en timme efter att ha ätit. Det är nödvändigt att hålla sig till aktiv livsstil om möjligt: ​​Dagliga promenader, måttlig träning och speciellt utformade träningskomplex är önskvärda. Alla dessa rekommendationer kommer att bidra till att påskynda återhämtningen efter GD och förbättra livskvaliteten.

BPH-prostatakörteln - vad är det, symptomen, diagnosen och behandlingsmetoderna

På sjukhuset för svårighetsgraden av symtomen och efter en noggrann diagnos av den behandlande läkaren kan på ett tillförlitligt sätt bestämma BPH prostata - vad är det och hur man ska behandlas kommer att bestämmas på individuell basis. Inflammation i prostatan adenom är benägen att kroniskt förlopp med frekventa återfall, är fylld med farliga komplikationer, minskad sexuell aktivitet. Benign prostatahyperplasi fortskrider hos män äldre än 40 år, så i den här åldern är det önskvärt i tid att reflektera över tillförlitliga förebyggande åtgärder.

Vad är BPH i Urologi?

Varje man borde tydligt förstå vad prostatahyperplasi är för att utesluta utvecklingen av en sådan farlig sjukdom i framtiden. Strukturellt, denna patogena knutor som bildas i prostatan, som när de växer pressa urinröret, stör därmed den naturliga avföring blåsan. Den karakteristiska neoplasmen är godartad, men patienter med denna diagnos faller in i riskgruppen för maligna tumörer. Därför bör effektiv behandling av BPH vara aktuell.

skäl

Godartad prostatahyperplasi utvecklas uteslutande i den manliga kroppen, kan bli den främsta orsaken till sexuell dysfunktion, avsaknaden av ejakulation. Det är mycket problematiskt att bestämma den patologiska processens etiologi, och många urologer kallar BPHs utseende det första tecknet på de närmande "herrarnas klimakterium". Innan du börjar ta mediciner, måste du kontakta en specialist för råd. De potentiella patogena faktorerna för BPH och bildandet av glandular hyperplasi är som följer:

 • ärftlig faktor
 • den ekologiska faktorn
 • förekomsten av dåliga vanor
 • skadlig produktion
 • de överförda inflammatoriska processerna i prostata;
 • venerala sjukdomar;
 • oregelbundet sexliv.

form

Processen för proliferation av körtelvävnad fortskrider under påverkan av könshormoner - testosteron och dihydrotestosteron. Med sin instabila koncentration bildas problem med urinröret, godartade tumörceller som multiplicerar, vilket ökar den karakteristiska tillväxten i storlek. Det är viktigt att inte bara veta vad BPH är men också klassificeringen av denna sjukdom för att påskynda upprättandet av den slutliga diagnosen:

 1. En sub-tuberkulös form av BPH, där en godartad tumör växer mot ändtarmen.
 2. Intravesikal form av BPH, där patologins fokus är begränsad huvudsakligen till blåsan, kännetecknas av tumörtillväxt.
 3. Retrotrigonal form av BPH med lokalisering av patologins fokus under blåsans triangel.

Stages of

Diagnosen av BPH i urologi har sina egna särdrag, som orsakas av scenen i den patologiska processen. För att undvika snabb avlägsnande av prostata adenom är det nödvändigt att i god tid reagera på den första symtomatologin av en karaktäristisk sjukdom. Nedan är stadierna av BPH, vilket komplicerar arbetet i prostata. Alltså:

 1. Inledningsskedet är kompensation. Patienten klagar över en palpabel urinretention, frekvent urinering, särskilt på natten. Varaktigheten av perioden är upp till 3 år, då sjukdomen fortskrider.
 2. Den genomsnittliga svårighetsgraden av BPH är subkompensation. Uttagarnas väggar deformeras under påverkan av växande BPH, obalanserad tömning av blåsan observeras, vilket leder till att den akuta inflammatoriska processen fortskrider.
 3. Den svåra scenen av sjukdomen är dekompensation. Inflammation i urinblåsan är sträckt på grund av ansamling av urin, blödning fortskrider, Piura, kakexisymptom, torra slemhinnor, minskat hemoglobin (anemi), och förstoppning.

Symtom på prostatahyperplasi

Patologi börjar nästan omedelbart med svåra symptom, vilket vittomfattat visar att patientens hälsa inte är i ordning. Palpation av körteln åtföljs av akut smärta, men mannen betalar mer uppmärksamhet åt att hålla urinen, vilket sker i det aktiva skedet och viloplanet. Andra symptom på inflammation presenteras nedan:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • utstötning av urin genom intermittenta chocker;
 • långsam urinering
 • spänning när man går på toaletten;
 • tillväxt av parauretralkörtlar
 • full blåsans sensation;
 • ömhet med urinering.

Kliniska symptom

Initialsteget av BPH varar från 1 till 3 år. Vid denna tid patienten märker en frekvent behov av att använda toaletten, som åtföljs av en svag urinstråle, sensation neoporozhnennogo blåsan smärtattacker vid utloppet av den biologiska vätskan. Efter urinering finns det internt obehag, och toaletten kan efterlysas efter 20 minuter.

Medelsteget i BPH åtföljs av en förändring av prostatens utseende och storlek, organs smärta vid palpation. Urin utsöndras i små portioner, och dess inkontinens utesluts inte. Att gå på toaletten åtföljs av akuta angreppssmärta, det finns obehagliga känslor under avföring. En sådan symptomatologi är svår att inte märka, så patientens uppgift är att vända sig till en urolog.

Den tredje etappen av BPH är komplicerad. En urinstråle i en obetydlig mängd utsöndras av deras urinrör, utseendet av orenheter av blod och slem i denna biologiska vätska utesluts inte. Vid denna tidpunkt är en kraftig nedgång i njurefunktionen utbredd, eftersom bäckens avlopp inte tömmer vätskan i den erforderliga volymen, utvecklas njurfel.

Echokardiogram av BPH

Symtom på prostatisk BPH liknar en urolithiasis, men läkare skiljer de karakteristiska egenskaperna hos en karaktäristisk sjukdom. Echoes av prostata dysplasi bestäms av indexet av klyftvävnadsproliferation, storleken på urinvägens lumen. Förekomsten av diffusa strukturella förändringar i prostatakörteln indikerar patologins gång, potentiella komplikationer av BPH.

Behandling av BPH

Före paus till en intensiv terapi krävs för att få diagnosen, vilket i inflammation i prostatan inkluderar transrektal ultrasonografi att mäta prostata och för att identifiera särdrag av dess struktur, cystoskopi för att studera intern blåsan och urinröret, uroflowmetry som utför en serie tester. Transrectal metod kan noggrant registrera volymen av inflammerad prostata och slutligen bestämma diagnosen. Generella rekommendationer från läkaren för BPH ges nedan:

 1. Vid det inledande skedet är det nödvändigt att återställa systemisk blodcirkulation, på medicinsk sätt för att säkerställa ett naturligt utflöde av urin. Dessutom överge dåliga vanor, äta rätt och leda en mobil livsstil.
 2. I den andra etappen är den kliniska bilden komplicerad, kirurgisk behandling kan krävas. Om läkaren misstänker obstruktionen av urinröret är det omöjligt att göra utan en operation med en efterföljande rehabiliteringsperiod.
 3. Den tredje etappen av prostatisk BPH är komplicerad, den behandlas endast med radikala metoder. Konservativ terapi är ineffektiv. Den rekommenderade resektion av prostatakörteln kräver en lång rehabiliteringsperiod.

medicinering

Om prostatakörteln infaller och gör ont måste du kontakta en urolog. Specialisten rekommenderar, efter att ha undersökt patientklagomål och instrumental diagnostik, försiktiga konservativa metoder med stabil terapeutisk effekt. Ofta utser läkare representanter för följande farmakologiska grupper:

 • blockerare 5-alfa-reduktas rekommenderas till patienten i en ökad prostatavolym mer än 40 ml: Finasterid, Proscar, Dutasteride, Avodart;
 • alfa-blockerare för att minska svårighetsgraden av ångestsymtom, akut smärtssyndrom: Terazozin, Doxazosin, Tamsulosin;
 • fosfodiesterashämmare eliminerar effektivt symptomen på erektil dysfunktion: Tadalafil, Cialis.

kirurgi

Om den tredje etappen av prostatisk BPH diagnostiseras - vad är det här, bestämmer den detaljerade diagnosen. Effektiv behandling utförs exklusivt med kirurgiska metoder, vars huvudsyfte är det operativa avlägsnandet av adenom, excision av de drabbade vävnaderna som är involverade i den patologiska processen. Här är vilka operationer som ordineras på sjukhuset av urologer:

 1. Avlägsnande av BPH med en transuretral metod involverar instrumental excision av prostata körteln belägen längs urinröret och klämma i sin lumen.
 2. Prostatectomy. Operationen utförs under generell anestesi med stor prostatastorlek, åtföljd av en lång rehabiliteringsperiod.
 3. Prostatectomy. Delvis excision av drabbade vävnader med ett minimalt antal biverkningar.
 4. Laserablation ger kompression av urinröret på grund av hög temperatur och ytterligare "rynkning" av prostata vävnader som omger urinröret.

Icke-operativa behandlingsmetoder

Konservativa, minimalt invasiva och alternativa intensivvårdsmetoder är mycket effektiva endast i början av BPH i prostatakörteln - vad detta är och hur man agerar kommer urologen att berätta mer efter undersökningen. Här är de mest populära procedurerna:

 • kryokirurgi;
 • termoterapi;
 • transuretral nålablation;
 • införandet av prostata stenter i förminskningen;
 • ballong prostata dilatation.

Postoperativ period

Behandla BPH under lång tid även efter operationen. Rehabiliteringsperioden inkluderar rätt näring, en aktiv livsstil och konstant medicinsk övervakning. Till exempel borde patienten helt eliminera fet, salt och kryddig mat, alkohol, medan berikad diet med fiber. Dessutom krävs det:

 • att överge skadlig produktion
 • utesluta fysisk aktivitet
 • att lämna dåliga vanor i det förflutna;
 • månad avstå från samlag
 • 3 - 4 veckor kör inte.

Prognos med BPH

Om behandlingen i tid behandlas är det kliniska resultatet av BPH för män gynnsamt, patienten kommer snart att kunna återgå till full sexuellt liv. Efter operationen uppstår inte problem med styrka om du tydligt följer alla rehabiliteringsperiodens regler. Men i det sista skedet av sjukdomen utan operation kan eventuella komplikationer.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Vad är prostatahyperplasi hos män och hur man behandlar det?

Hittills är en av de vanligaste sjukdomarna hos män, inom urologiområdet, godartad prostatahyperplasi. Den vanligaste sjukdomen förekommer hos äldre människor. Varje år ökar antalet patienter med prostata adenom, så läkemedlet utvecklar mer effektiva och smärtfria behandlingsmetoder.

Vad är prostata hyperplasi?

Hyperplasi av prostata är en godartad förändring i prostatakörteln och en ökning av orgelns storlek. BPH i den första etappen av dess utveckling ser ut som en liten knut, eftersom det ökar hos män, börjar en överträdelse av urinering.

När tillväxten av en godartad tumör ökar, följs den ofta inte av metastaser, men om sjukdomen startas kan tumören utvecklas till en malign tumör. Att spåra scenen för degenerering av godartad prostatahyperplasi i karcinom som är möjligt genom att undersöka blodprovet för tumörmarkörens innehåll.

Klassificering av sjukdomen

Trots det faktum att patologi utvecklas enligt en princip är formerna och typerna av formationer olika. Specialisten, när han diagnostiserar, uppmärksammar tumörens struktur, dess position och riktning av tillväxt. Efter att ha studerat dessa egenskaper kan sjukdomen uppdelas i tre huvudsteg. Varje stadium av sjukdomsutvecklingen har sin egen symptomatologi.

Beroende på platsen är neoplasmer indelade i tre typer:

I det första fallet går tillväxten av prostatakörteln i riktning mot blåsan. I början går prostaten mot botten av blåsan och börjar sedan växa in i den. Detta leder till att nacken i urinrörets övre del är starkt deformerad. Om du inte diagnostiserar sjukdomen i ett tidigt skede växer tumören och börjar trycka på urinledaren - detta leder till en minskning av dess lumen. Vid denna typ av adenom i prostatakörteln är typiskt brott mot urinering (frekvent uppmaning, dåligt urinflöde av urin). I ett försummat tillstånd kan patologi orsaka komplikationer i form av svårt njursvikt.

Viktigt! När prostata vävnad prolifererar under blåsan sker det först på sidlobben. Med denna typ av patologi förändras inte blåsans form och livmoderhalsen kraftigt, och sjukdomen fortskrider nästan asymptomatiskt. I det här fallet kan en man inte ens veta om sjukdommens närvaro.

Sub-tubular hyperplasi bildas på baksidan av prostata som ligger nära ändtarmen. Vid denna typ av sjukdom finns det inget obehag vid urinering. Oftast upplever patienten obehag vid avföring.

Klassificera två typer av prostata adenom enligt formen av tillväxt av körtelvävnaderna:

 1. Diffusiv proliferation av prostata. I detta fall ökar prostatakörteln jämnt.
 2. Nodulär tillväxt av körtelvävnad. Med denna typ av sjukdom inne i prostata bildade knölar. Beroende på sjukdomsstadiet kan noduler vara antingen massa eller en.

Typer av godartad prostatisk hyperplasi

Prostaten i sig är en samling av flera typer av celler, nämligen:

 1. Muscle.
 2. Glandular (de är ansvariga för syntesen av sekretioner).
 3. Stromal (bilda bindväv).

För att bestämma typen av godartad hyperplasi är en cytologisk analys av vävnaderna nödvändig. Materialet för analys erhålls genom biopsi.

Efter att ha studerat vävnadsproverna i laboratoriet kan specialister diagnostisera en av följande typer av sjukdomar:

 1. fibrös. Denna typ kännetecknas av separation av tätningar från organets bindväv. Spridningen av neoplasmer uppträder från glandulära och stromala celler. En patient med denna sjukdom behöver konstant övervakning av specialister, eftersom sannolikheten för att omvandla en godartad tumör till en malign tumör är stor.
 2. glandulär. I detta fall ökas antalet celler i prostatakörteln avsevärt. Ofta hos män kännetecknas glandulär prostata adenom av tillväxten av flera knölar i prostatakörtelns vävnader. Sjukdomen är inte åtföljd av symtom och utvecklas ganska långsamt. I de tidiga stadierna bestämmer läkare det oavsiktligt, under studier av andra sjukdomar eller prof. inspektion.
 3. Muskelhyperplasi. Denna typ av sjukdom observeras hos patienter är sällsynta.

Steg för utveckling av godartad prostatahyperplasi

Medicin delar 4 steg i prostata adenomtillväxt, beroende på neoplasmens placering, ökningsåtgärderna samt nivån på nedsatt urinproduktion.

Hyperplasi av 1: a klassen - kompensatorisk

Utvecklingsperioderna sträcker sig från 12 till 36 månader. Vid palpation känner patienten inte smärta, prostatan undersöks med närvaron av tydliga gränser. Det finns en märkbar ökning i storlek, kärnan i körteln har en mer tät konsistens och är probed som en ihålig.

I den första etappen av prostatahyperplasi upplever en man ofta trängsel att urinera, mestadels på natten. Men samtidigt är trycket i strålen inte starkt. Dessutom finns det ofta ingen kvarvarande urin i urinblåsan.

Hyperplasi av prostatasteg 2 - subkompensation

I detta skede känner mannen att tömningen ännu inte är klar, men han kan inte bli av med rester av urin. Lusten att gå på toaletten blir ännu vanligare, medan urinen fördelas av små delar. Utseendet av urinen blir grumligt, ibland med en blandning av blod.

OBS! Stagnation av urin i blåsan kan orsaka njursvikt.

Blåsans väggar komprimeras, och organet kan i tid inte uttömma urinen självständigt.

Hyperplasi i prostatasteget 3

Vid detta tillfälle komprimeras blåskaviteten till maximal storlek. Urin är väldigt grumlig, med märkbara blodpartiklar. Patienten kan inte tömma sig själv, eftersom urin spontant flyter ur urinröret med små droppar. Ofta mäns männa, huden blir blek, det är ofta förstoppning. Patienten känner en känsla av trötthet och förlust av styrka. Ur munhålan hos personer som lider av BPH 2 och 3 grader känner omgivningen den långlivade lukten av urin.

Godartad prostatahyperplasi i steg 4

Detta stadium anses vara en fortsättning på 3: e etappen, men skiljer sig från behandlingens komplexitet.

Symtom på förekomst av patologi

För att inte utveckla en sådan komplicerad sjukdom som godartad prostatahyperplasi rekommenderas att män genast konsulterar en läkare efter att ha upptäckt de första tecknen på sjukdomen.

Nedan finns de allmänna spöken i BPH som kan uppstå vid varje stadium av sjukdomen. Därför bör var och en av dessa symtom tas allvarligt av mannen.

 1. Hyppig uppmaning att urinera.
 2. Ett svagt tryck av strålen eller (i försummat form) urinering i små droppar.
 3. Intermittent stråle under tömning.
 4. Magmusklerna, liksom bäckensmusklerna, spontant påfrestning vid urinutsöndring.
 5. Konstant känsla av återstoden av urin i urinblåsan.
 6. Förekomst av njursjukdomar.

Om det finns en manifestation av jämn ett tecken, inte självdiagnostisera patologi. Det är bättre att konsultera en specialist.

Metoder för behandling av prostata adenom

 1. Förväntande taktik. Denna sjukdom orsakar vanligtvis inte allvarliga komplikationer, så patienterna föredrar förväntad hantering. Det representerar en förändring i livsstil och en planerad årlig undersökning. Huvudmålet med sådan behandling av godartad hyperplasi är återställande av normal urinutsöndring och eliminering av tecken på sjukdom.
 2. Behandling med medicinering. Denna metod för behandling används i fallet då patienten är irriterad av de manifesterade symptomen på patologi.
 3. Operativ ingripande. I slutändan använder de flesta medlemmarna av det starkare könet med svåra och avslappnade symtom den kirurgiska metoden. Den vanligaste typen av kirurgisk behandling är laseravlägsnande av prostatavävnad.

Operationen anses vara det rätta beslutet i närvaro av följande komplikationer:

 1. Hematuri (förekomst av en blandning av blod i urinen).
 2. Infektion av urinvägarna med olika infektioner.
 3. Njursjukdom.
 4. Stenar i blåsans hålrum.
 5. I det fall där läkemedelsbehandling av BPH inte ger resultat.