Huvud
Behandling

Hur utförs proceduren för blåsning och njurecystografi?

Blåsans cystografi är ett allvarligt diagnostiskt förfarande som utförs enligt strikta indikationer. För vuxna och barn är syftet med denna blåsstudie först efter en detaljerad studie av analyserna, ultraljudsresultaten och andra undersökningar. Målet med cystografi är att klargöra och klargöra de särskilda orsakerna till patologi, lokalisering och distribution.

Funktioner av proceduren

För att studien ska bli effektiv utförs cystografin hos vuxna och barn efter administrering av kontrastmedium.

Det viktigaste diagnostiska verktyget är en röntgenapparat, vars användning tillsammans med en kontrasterande färgning av urinorganen förutsätter en viss strålningsbelastning på kroppen. Därför utförs cystografi hos barn endast i extrema fall, då andra diagnostiska metoder inte ger ett detaljerat resultat.

Införandet av kontrast utförs genom en speciell urinarkateter. Läkemedlet faller direkt in i blåsan, fläckar det och läkaren kan exakt bestämma lokaliseringen av traumatisk organs skada, närvaron eller frånvaron av återflöde, hypertrofisk vävnad ändras.

En typ av undersökning är en cystografisk urinblåsning som utförs under urinering. Tvättningsproceduren utförs för att diagnostisera urinvägarnas integritet. Om det finns traumatiska lesioner, hjälper mikstatsionnaya cystografi att noggrant bestämma läget för kontrastläckage.

Om det är nödvändigt att noggrant undersöka njurens tillstånd hos kvinnor, män och barn, är inte införandet av kontrast genom katetern tillräckligt. I det här fallet måste det tas genom munnen eller injiceras intravenöst.

Indikationer för ledning

Eftersom cystografi hos barn och vuxna är förknippad med obehagliga känslor och en viss strålningsbelastning, utförs den när det finns misstankar om följande sjukdomar:

 1. Enures.
 2. Godartade eller maligna former.
 3. Nefrotiskt syndrom.
 4. Medfödda missbildningar.
 5. Urolitiasis.
 6. Luckor och andra skador
 7. Komplikationer efter överförda infektioner.

Förbereder barnet

En sådan komplex diagnostisk undersökning, som blåscystografi, kräver vissa villkor. Vid granskning av barn ska föräldrar veta väl vilken träning som är. Först och främst måste du justera barnets diet på ett sätt som minimerar bildandet av gaser i tarmarna. Om ett barn ofta har förstoppning, kommer läkaren att ordinera en behandling med avslappningsbehandling 2 veckor före den planerade undersökningen. I 2 dagar från menyn är alla gasproducerande produkter uteslutna: bönor, färsk mjölk och kolsyrade drycker. Små barn rekommenderas att ge dillvatten eller barnte, vilket minskar gasproduktionen.

På morgonen på blåsans undersökning får barnet en emalje att rengöra tarmarna ordentligt.

bärande cystografi

Om spänningen av vuxna män och kvinnor före ett obehagligt förfarande är förståeligt, så är spänningen i föräldrarna före ett barns undersökning förknippad med panik. Någon person är mycket intresserad av hur diagnosen utförs, vad som exakt kommer att hända i röntgenrummet.

Beskriv stegen i undersökningen.

Den första bilden utförs när patienten ligger på ryggen. Det är uppenbart att för att tvinga ett nyfött barn att ligga tyst är det svårt, därför, i sällsynta fall, utförs cystografi under generell anestesi.

Det andra steget är införandet av ett kontrastmedel. Små barn injiceras 50 - 100 ml, för barn efter 12 år och vuxna män och kvinnor - 200-300 ml kontrastmedium. Efter introduktionen klyvas katetern ett tag, vilket gör det svårt för substansen att strömma utåt. Efter att ha trängt in i kontrastmediet i blåsan tar de bilder i sido- och frontprojektionerna. Det sista skottet utförs i läge med upphöjda ben och axelband.

Särskilda egenskaper hos män och kvinnor

Cystografi hos kvinnor är lättare än samma undersökning hos män. Detta beror på anatomiets särdrag. Kateterisering av den kvinnliga urinskanalen uppvisar inga svårigheter eftersom den är anatomiskt kort och bred nog.

Manens urinväg är lång och smal, kateterets passage kan kompliceras av ett adenom. Därför genomförs ibland undersökningen på fallande sätt, det vill säga genom att injicera ett kontrastmedel intravenöst.

Den moderna metoden

I motsats till den traditionella metoden utför modern digital röntgenapparat dynamisk cystografi. Med denna metod kan du utforska hela processen att fylla och tömma urinblåsan. Tiden behöver mer, men den radiella belastningen med dynamisk cystografi är mycket lägre.

Resultat av undersökningen

Resultaten av studien utvärderas av en radiolog. Den allra första bilden låter dig noggrant bestämma njurens topografi, tillståndet hos andra organ i bukhålan. Efter färgning av genito-urinorganen ser läkaren:

 1. Traumatiska rupturer eller fistler.
 2. Medfödda missbildningar av njurarna och urinblåsan.
 3. Strukturella förändringar i vävnader.
 4. Konkretioner av njurarna och urinvägarna.
 5. Divertikulum av organ och återflöde.
 6. Inflammation av njurejadtyp och andra patologier.

Alla resultat bekräftas genom analyser, först efter den detaljerade studien kommer den behandlande läkaren att göra en noggrann diagnos.

Om det finns brist eller fistlar i samband med cystografi, ska patienten vara på sjukhus under övervakning. Detta beror på risken för penetration av kontrasten i blodet.

Både vuxna och föräldrar till barn som föreskrivs cystografi bör komma ihåg att en bra förberedelse före förfarandet är en pant på ett snabbt och detaljerat resultat.

Miktorisk cystografi

Lämna en kommentar

Om det finns misstanke om närvaron av urinvägarna i urinvägarna, visas cystografi hos mikturer hos barn och vuxna med hjälp av ett kontrastmedium. Denna diagnosmetod hjälper doktorn att identifiera genitourinärsystemets patologi och påbörja adekvat behandling. Vad är blåsans cystografi, hur utförs det och vad är konsekvenserna för patienten med komplikationer?

Allmän information och mål

Blåsa röntgen är indikerad för personer som har njure och urinvägssjukdomar. Tack vare diagnosen kan läkaren ta tydliga bilder och få data om urinorganens arbete, oavsett om det finns patologier eller andra anomalier. Cystografi utförs med ett kontrastmedel och användningen av röntgenstrålar, så förfarandet har dess fördelar, nackdelar och kontraindikationer. Radiografisk undersökning kommer att visa inflammation i organs vävnader, utveckling av störningar och funktionsstörningar i njurarnas och blåsens arbete, förekomsten av tumörer av olika etiologier.

För förfarandet för cystografi för att ge exakta resultat, använd ett kontrastmedium, som läkaren kommer in i orgeln. Efter applicering av lösningen färgas njurarna och bilden blir tydlig och exakt. På så sätt ser doktorn de patologier och sjukdomar som påverkar organen. Radiografi av urinsystemet i barnet utförs vid urineringstillfället. Tack vare detta bedömer läkaren tillståndet hos urinkanalerna och ser skador och inflammation på slimhinnans väggar. Cystografi hos ett barn visas i extrema fall då läkare inte längre har metoder för diagnos som tillåter att bestämma orsaken till patologin. För att förhindra att proceduren inte används, eftersom kroppen utsätts för strålningsbelastning, och detta är farligt och skadligt för nyfödda och äldre barn.

Varianter av cystografi

Retrograd (stigande)

Stigande retrogradcystografi utförs med användning av ett kontrastmedel, som måste injiceras i själva urinen. Kontrast kommer att fylla organet om urinering passerar. Som kontrast, använd "Serganiz" 10% koncentration. När urinen är fullt fylld, utför läkaren en rad radiografiska skott i olika positioner. Då behöver patienten tömma blåsan, varefter den sista, ytterligare bilden tas.

Stigande cystografi visar normalt en tydlig bild av blåsan, dess konturer är kontinuerliga, kapaciteten ligger inom normala gränser. Kroppen är inte förskjuten och ligger inom gränserna för dess plats. Yttre väggar smidiga, släta utan inflammation, icke-förtjockade. I närvaro av neoplasma, stenar och inflammationer har konturen en tuberös struktur, tonen är reducerad eller förhöjd.

Descending radiography

Fallande cystografi utförs med introduktionen av läkemedlet intravenöst. Det passerar genom cirkulationssystemet i njurcellerna och tränger in i urin och urinvägar med urin. Vätskan når den önskade koncentrationen 50-60 minuter efter administrering, så förfarandet för stigande cystografi är att föredra.

Miten

Mikroskopisk radiografi utförs vid tiden för urinering. Vid denna tidpunkt kommer kontrastmedlet in i urinvägarna, så doktorn ser sina patologiska förändringar och anomalier. Radiopaque medel injiceras i urinledningarna med hjälp av en kateter. Då måste personen gå på toaletten och under uppförandet utför läkaren en röntgenröntgen. I slutet, när urinvägarna och blåsan blir tomma, tas den sista bilden.

dynamisk

Dynamisk cystografi innebär användning av ett kontrastmedel, vilket hjälper läkaren att spåra strukturen hos vävnaderna i urinblåsan och urinledningarna. Bilder tas med fyllning av blåsan och under tömning. Trots det faktum att patienten utsätts för en minimal dos av strålning vid denna typ av procedur, finns kontraindikationer och komplikationer kan uppstå.

utsöndrings

Sådan röntgendiagnostik är baserad på njurernas förmåga att särskilja den kontrast som införs i kroppen. Basen av kontrast är lösningar med jodinnehåll. Lösningen administreras intravenöst, vid dosering tar läkaren hänsyn till patientens vikt och ålder. Resultaten ger information om organens position och form, konturernas skarpa, effektiviteten hos njurarna, urinledaren och urinblåsan.

vittnesbörd

Radiografi av urinvägarna är en ytterligare metod för att diagnostisera med syftet att avslöja sjukdomar i urinvägarna och används för att klargöra diagnosen. Tack vare metoden kan du ta reda på formen, storleken och placeringen av urinvägarnas organ. Metoden appliceras också vid misstanke om förekomst av malign eller godartad neoplasma, som placeras på prostatakörteln, för att bekräfta diagnosen divertikulos och inflammation i organvävnaderna. Biliär-ureteral reflux är också en indikation där det är nödvändigt att utföra radiografi. Andra sjukdomar där diagnosen utförs:

 • med enuresis;
 • skador och tårar i orgeln;
 • medfödd patologi;
 • njursjukdomar;
 • tuberkulos av urinvägarna;
 • misstanke om närvaron av njurstenar och kanaler av sten och sand.
Tillbaka till innehållet

Kontraindikationer och konsekvenser

Blåsans radiografi är kontraindicerad hos patienter med utveckling av en akut inflammatorisk process i urinröret. För män är det inte möjligt att utföra diagnos med skadorna på de partiella blåsorna och prostatakörteln. Men om behovet är nödvändigt, och utan cystografi är oumbärligt, då med dessa exacerbationer är det tillåtet att genomföra en stigande radiografi. Efter proceduren ska patienten inte ha några komplikationer, men det finns fall av skador på urinblåsan och urinblåsan, infektionen av organen, vilket leder till inflammation som behöver behandlas ytterligare.

Framställning av

Förberedelser för cystografi kräver inte att patienten använder någon speciell ansträngning och dietingintag. Under samrådet kommer läkaren att berätta för alla nyanser och subtiliteter av forskningen. Det är omöjligt att dricka alkoholhaltiga drycker, öl och färgad söt läsk före dagen för studien. Också före studien måste du tömma tarmen från pall och avlagringar, eftersom de påverkar resultatet och bilderna negativt. Därför ska 2-3 dagar före röntgendiagnosen utföras, patienten ska ge upp gasbildande och irriterande livsmedel.

Det är viktigt att en person förbereder sig moraliskt för förfarandet, eftersom det finns obehag och smärtsamma känslor under det. Om en patient har en allergi mot mediciner, bör detta meddelas läkaren så att det inte kommer några exacerbationer.

Hur är cystografi gjort hos vuxna?

Personen behöver ligga tillbaka på apparaten. I den första bilden kommer läkaren att se tillståndet och placeringen av bukhinnorganen. Vidare införs ett kontrastmedel i urin genom katetern. När blåsan är full, är katetern kramad. Det här ögonblicket är det mest obekväma och obehagligt, eftersom en person känner smärta och obehagliga känslor.

När ämnet har fyllt urinorganet utför doktorn en serie bilder från olika vinklar: på baksidan, buken och på sidorna. För att få en klar bild, kommer patienten att rekommenderas att lyfta benen i rätt vinkel. Därefter måste du tömma blåsan, varefter doktorn kommer att göra det sista, sista fotografiet utan färgämne.

Särskilda egenskaper hos kvinnor och män

Denna typ av forskning är lättare för kvinnor än för män, eftersom strukturen hos urinledarna är enklare: de är kortare och bredare. Manens urinväg är längre och mycket smalare, så en kateter är mer problematisk. Män är visade att genomföra en fallande röntgenstudie genom att injicera en kontrastvätska i venen. Så säkrare och diagnosen kommer inte att ge patienten obehag och smärtsamma känslor.

Hur är proceduren för cystografi gjord hos barn?

Cystografi hos ett nyfött barn eller ett äldre barn visas endast i sista hand när det är viktigt att få resultaten från studien. Kontrast för nyfödda introduceras i volymen 50-100 ml, för barn från 13 år - från 200 ml. När du utför en serie skott måste föräldrar eller sjuksköterskor fixa krummen i stillastående position, när bilden flyttas blir fettet smurt. Efter att ha tagit en serie bilder av en fylld urinblåsa borde krummen tömmas och doktorn kommer att göra en sista ögonblicksbild där benen och axlarna stiger i rätt vinkel.

Resultat av undersökningen

Blåsans radiografi är föremål för undersökning av en urolog. I den första bilden bestämmer läkaren den topografiska strukturen hos organen, lokaliseringen och tillståndet hos andra organ i bukhinnan. Vidare efter färgning visualiseras sådana patologier:

 1. mekanisk skada på urinblåsans väggar
 2. fistler och inflammatoriska processer;
 3. divertikulos av det genitourära systemet;
 4. nefrit och andra njursjukdomar.

Resultaten av studien bör bekräftas genom analyser och andra diagnostiska metoder. Om seriösa patologier identifierades under diagnosen skickas patienten till intensivvården för att förbereda sig för en operation. Om ett barn har visualiserat urinblåsningar och urinvägsbrott under diagnosen, bör akut återupplivning vara brådskande, eftersom inmatningen av kontrasten i bukhålan är farlig och leder till ett dödligt utfall.

Hur utförs cystografi och vad är det?

Oftast kan personer i alla åldrar och kön diagnostiseras med blåsesjukdom. Liknande patologier åtföljs av obehagliga smärtssyndrom och andra känslor.

Varje sjukdom kräver kompetent och snabb behandling. Innan behandlingen startas är det nödvändigt att korrekt fastställa diagnosen och orsaken till sjukdomen.

I medicin finns det många diagnostiska metoder för undersökning av kroppen, varav den ena är cystografi - detta är en av metoderna för blåsforskning.

Cystografi som en metod för undersökning

Bland metoderna för undersökning av urinvägarnas organ spelar cystografi en viktig roll. Man bör emellertid komma ihåg att detta förfarande är ganska obehagligt för patienter och föreskrivs när andra diagnostiska metoder inte är tillräckligt informativa för att bestämma en noggrann diagnos.

Vad är cystografi? Denna diagnostiska undersökning av organen i genitourinärsystemet - blåsans röntgen med införandet av ett kontrastmedium.

Typer av cytografi

Cystografi är följande tre typer:

 1. Stigande cystografi. Blåsan är förtunnad med en kateter, fylld med en speciell vätska och flera radiografiska skott i olika utsprång. Vid slutet av proceduren måste patienten tömma blåsan. Då tas bilderna igen.
 2. En introduktion av radiopaque substans i venen utförs, bilderna tas efter ett tag när läkemedlet går in i urinblåsan. Röntgenstrålar utförs i endast en position. Denna undersökningsmetod låter oss fastställa gränserna och formen på urinorganet.
 3. Misstänkt cystografi - diagnos utförs vid urineringstillfället.

vittnesbörd

Blåsers cystografi kan anges i följande fall:


 • i närvaro av concrements;
 • med förvärring av sjukdomar i det genitourära systemet;
 • för diagnos av medfödda anomalier i urinvägarna;
 • vid misstänkt blåsbrott
 • med utveckling av komplikationer efter överförda infektionssjukdomar;
 • vid upptäckt av sjukdomar i samband med njurarna.

Förfarandet är allvarligt och allvarligt, så studien kräver föregående samtycke från patienten. Det är nödvändigt att förhandsdiagnostisera, överlämna laboratorietester.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas på förekomsten av en eventuell reaktion på komponenterna i den administrerade substansen, särskilt när man utför cystografi till barnet, kan ytterligare test ges till detta ändamål.

Cystografi är endast föreskriven i närvaro av indikationer, eftersom det i en process av forskning får kroppen en viss dos av strålning. En liknande metod används för att bekräfta diagnosen. I förebyggande underhåll av en sådan diagnos kan inte vara.

Kontra

Cystografi är inte tillåtet i alla fall. För denna diagnostiska undersökning finns följande kontraindikationer:


 • senaste kirurgiska ingreppet;
 • rubbning av urinvägarna;
 • intolerans av komponenterna av läkemedel som används i undersökningen;
 • graviditet;
 • Förekomsten av kronisk och akut njursjukdom;
 • patologiska processer av urinorganen av infektiös natur.

Cystografi får inte heller utföras för att undvika risk för komplikationer i följande fall:

med en riklig urladdning av blod under urinering - blodproppar på röntgenstrålen kan definieras som tumörliknande formationer;
med urinrörsskador, eftersom förfarandet kan förvärra situationen och leda till inflammation.

Förberedelser för förfarandet

Cystografi är en planerad metod för undersökning, den måste förberedas på förhand. Under två till tre dagar före förfarandet bör kosten följas, det är nödvändigt att avstå från att använda gasproducerande produkter.

Det är förbjudet att äta mat, vätska eller mediciner som kan prova en förändring i urinfärgen.

På kvällen, dagen före undersökningen och på morgonen på dagen för förfarandet, är det nödvändigt att göra en laxerande svimma för att rensa kroppen. När frekvent förekomst av förstoppning rekommenderas att hålla sig till en speciell diet i en vecka eller dricka en kurs av laxermedel som föreskrivs av läkaren.

Du måste också korrekt iaktta god personlig hygien yttre könsorgan, eftersom förekomsten av patogena bakterier på slemhinnor ökar sannolikheten för komplikationer under förfarandet, såsom infektion i urinblåsan.

Förberedelser för barns cystografi kräver att man följer samma regler och riktlinjer som för vuxna. Det är viktigare att förbereda barnet moraliskt och ha sagt att vid inspektion kommer det att bli smärtsamma förnimmelser.

Spädbarn kan genomgå anestesi. Anestesi väljs av en läkare, med beaktande av de samtidiga sjukdomarna och barnets ålder.

Man bör komma ihåg att för att utföra proceduren måste du först köpa en urinarkateter, vilken är vald efter storlek. För cystografi behöver barn det minsta röret i diameter.

bärande cystografi

Före undersökningen har patienterna många frågor: hur är cystografi gjort, varför kan smärtsyndrom inträffa?

Förfarandet utförs liggande på det roentgenologiska bordet. Det är nödvändigt att övervaka patientens fortsatta orörlighet, eftersom en generell ögonblicksbild av det urogenitala systemet kommer att genomföras under denna period.

Efter att en kateter satt in i urinorgankontrasten, utförs röntgenstrålarna i en annan position hos patienten - på sidan, från buken och bakifrån. För att förhindra förlust av det injicerade ämnet med kontrast ligger katetern mot blåsans vägg, vilket kan bli ett obehagligt ögonblick och framkalla smärtaattacker. Vid slutet av proceduren avlägsnas kateteret och en bild av blåsans tömda hålighet utförs.

Du kan också introducera kontrast genom venen, substansen går in i urinblåsan med urin. Metoden är mindre smärtsam men med ökad risk att utveckla en allergisk reaktion.

Det är viktigt att överväga den exakta beräkningen av dosen av kontrastmediet som administreras (bestämt enligt ett visst schema).

Processens gång är annorlunda. Undersökningen kan variera från några minuter till en timme, beroende på typen av cystografi. Diagnos utförs i en medicinsk institution, efter det kan patienten gå hem.

Utvärdering av resultat

Den behandlande läkaren ska dechiffrera den resulterande röntgenblåsan för en detaljerad bild av situationen. Baserat på bilderna är det möjligt att diagnostisera en sjukdom - för att identifiera förekomst / frånvaro av patologi:

 • På roentgenogrammen av en förstörd blåsan kan man överväga och utvärdera storleken, formen, avslöja förändringar i urinorganets organ.
 • detektera neoplasmer;
 • bedöma omfattningen av urinexpansion
 • för att avslöja närvaron och lokalisera stenarna.

Cystografi kan således exakt bestämma platsen för det patologiska fokuset, graden av utveckling och spridning av inflammatorisk process, en specifik typ av sjukdom.

Fyllning av kaviteterna med en kontrasterande substans hjälper till att identifiera utvecklingspatologier på bilden, vilka är svåra att känna igen med hjälp av andra diagnostiska studier. Avvikelser från normen kommer att synas i de organ som är målade på bilden.

Baserat på resultaten av proceduren ordinerar den behandlande läkaren en behandlingssätt eller patienten hänvisas till ett sjukhus.

Eventuella komplikationer

Efter eller under cystografi kan följande potentiellt farliga komplikationer uppstå:

 • allergisk reaktion på den administrerade substansen. Symtom i det här fallet kommer att bli utslag på huden eller andningssvårigheter i patienten. Sådana tecken kräver omedelbar medicinsk intervention för att snabbt lindra attacken och undvika utveckling av komplikationer. Som regel injiceras hormoner intravenöst;
 • en attack av svår huvudvärk, yrsel. Ett sådant symptom är ett tecken på en allvarlig komplikation som kräver omedelbar avgiftningsterapi. Som regel överförs patienten till återupplivning i detta tillstånd.
 • blåsans trauma (bristning) med införandet av en kateter;
 • retention av urin på grund av spasm i sfinkteren.

Utseendet av smärtsmärta och urin med en blekfärgad nyans vid första gången efter undersökningen är inte patologi och kräver ingen medicinsk intervention.

Sammanfattningsvis

Cystografi är en instrumental manipulation, vars beteende har både positiva och negativa sidor.

Fördelarna med denna diagnostiska studie är följande:


 • ett korttidsförfarande
 • kräver inte sjukhusvistelse
 • ger noggranna och pålitliga resultat
 • obetydlig risk för komplikationer (om alla villkor för förberedelse och förfarande observeras);
 • snabba resultat.

Liknande fördelar med diagnostik i kombination med en hög grad av informativitet gör det möjligt att tilldela rätt behandling. Dessutom, utan en sådan undersökning, är det omöjligt att utföra ett kirurgiskt ingrepp.

Bland nackdelarna är följande:

 • patient som tar emot en liten dos av strålning
 • psykiskt obehag
 • smärtsamma känslor, ibland oacceptabla för barn;
 • obehag inom två till tre dagar efter den diagnostiska undersökningen.

Ofta är det genom användning av cystografi att det är möjligt att diagnostisera många sjukdomar i tid. Denna undersökning bidrar till att bedöma urinets tillstånd och utifrån detta väljer du lämplig behandling.

Vid utnämning av cystografi bör du vara mentalt förberedd och följ alla rekommendationer från den behandlande läkaren.

Underhålla en hälsosam livsstil, förhindra utvecklingen av en kronisk sjukdomsform, genomgår regelbundet en medicinsk undersökning, och förfaranden som cystografi kan inte vara nödvändiga.

Blåsprövning eller cystografi hos barn: hur är det gjort, funktionerna i proceduren, beredning och genomförande av diagnosen

Cystografi är en komplex diagnostisk procedur. Blåsans undersökning utförs strikt enligt indikationer, om andra metoder inte ger ett exakt svar på frågan om orsakerna till patologiska processer i urinvägarna.

Det är viktigt att veta indikationerna och kontraindikationerna för att utföra cystografi hos barn. Hur görs blåsans undersökning med kontrastmedium? Finns det något obehag under proceduren? Vad visar studien? Svar i artikeln.

Allmän information

Förfarandet innefattar införande av röntgenkontrastmedel i blåsans hålrum. Läkare fyller kaviteten med en lösning (från 50 till 200 ml beroende på barnets ålder) innehållande 10-30% av Urografine, Yodamina, Triombrast.

I början av proceduren och efter att alla områden fyllts med ett kontrastmedel gör läkaren röntgenstrålning för att bedöma tillståndet hos det urogenitala systemet. Ett speciellt läkemedel fläckar vävnaderna, alla drabbade områden är väl utmärkta i bilderna. Resultaten av studien visar en tydlig radiografisk bild av blåsans hålighet. Förfarandet, beroende på sorten, tar 30 till 60 minuter, med beredning - upp till två timmar.

Egenskaper och typer av forskning

Cystografi utförs med två huvudmetoder:

 • bottom-up-metod. En röntgenkontrastpreparation injiceras i blåsan genom urinröret med en kateter. För att minska obehaget används gel Catejel med en analgetisk effekt;
 • top-down-metod. Kompositionen injiceras i venen, sedan transporterar blodet substansen genom kroppen, efter en viss tid tar läkemedlet in i blåsan fläckar vävnaden. Från och med nu kan du ta röntgenstrålar. Metoden är mindre smärtsam, men penetrationen av kontrast i blodet ökar risken för allergiska reaktioner.

Lär dig om orsakerna till glukosuri och hur man tar indikatorerna tillbaka till det normala.

På hur man tar ett smet från urinröret på kvinnornas flora och det visar resultaten läsas på denna adress.

Till anteckningen:

 • med utveckling av icke-kontrasttillverkningar och tumörer av liten storlek krävs en annan typ av forskning - pneumokystografi. Huvudskillnaden är införandet av en gas i bubblans hålighet, inte förberedelsens flytande form. Förfarandet använder syre, koldioxid eller kväveoxid;
 • Ibland kombinerar läkare gas och vätska för att diagnostisera komplexa fall av sjukdomar, urinvägarna och tumörprocessen. Lacunarcystografi är en mycket informativ metod;
 • Om barnet har problem med urinering kan urologen ordinera en mictorisk cystografi. Studien utförs direkt vid utsöndring av urin. Tekniken ger noggranna uppgifter om områdena läckage av röntgenkontrastmedium. Obehagligt ögonblick - psykiskt obehag, vilket barnet är svårt att klara av.

Fördelar och nackdelar

Diagnostiska studier med kontrast har både styrkor och svagheter. Trots det höga informationsinnehållet i cystografi har metoden några negativa punkter, vilket är viktigt att uppmärksamma föräldrarna.

Läkaren ska förklara hur man förbereder barnet för proceduren för att minska risken för komplikationer och felaktiga resultat. Vårdgivarna ska förhindra negativa konsekvenser följer exakt diagnostiska regler att ta hänsyn till patientens ålder, tillstånd av problematiska organ hos patienten.

fördelar:

 • Röntgenbilder visar alla abnormiteter som är svåra att känna igen med cystoskopi och ultraljud.
 • För den mest kompletta bilden i svåra fall kan läkare välja den optimala metoden: lacunar eller pneumocystography;
 • Resultatet av studien är klar efter en kort tid efter proceduren. Läkaren bedömer vävnadsskador, ger en preliminär slutsats, riktar sig till en barnlig urolog.
 • Nya röntgenapparater med digital upplösning gör att du kan studera hela processen: från att fylla bubblan till att ta bort urinen. Med dynamisk cystografi reduceras strålningsbelastningen avsevärt, vilket är särskilt viktigt vid undersökning av barn.

nackdelar:

 • psykiskt obehag
 • Läkarens anvisningar är inte alltid tydliga för barnet.
 • smärtsamma förnimmelser uppträder under införandet av katetern;
 • möjliga komplikationer i form av allergiska reaktioner på läkemedlet, nefrotoxisk effekt. I retrograd cystoskopi noterade komplikationer är frånvarande, men det kan finnas andra problem: akut urinretention i bakgrunden av en spasm i sphincter och urin slemhinna skada (vanligare hos äldre);
 • med sprängningen av blåsans väggar kan kontrastmedlets penetration i blodet utlösa sepsis.

Indikation för diagnosen

En komplicerad diagnostisk undersökning föreskrivs efter en preliminär undersökning av en liten patient. Det är viktigt att samla blodprov, uriner, för att göra ultraljud, för att genomföra urografi.

Införandet av radiopakt ämne i hålrummet i urinblåsan hos barn är inte önskvärt, barnet och föräldrarna är ofta rädda för förfarandet förutsättningarna för utvecklingen av stress. Om resultaten av andra typer av undersökningar är ingen exakt information om orsakerna till negativa symptom, lokalisering, svårighetsgrad den patologiska processen i urinvägarna, är det nödvändigt att utföra cystografi.

Huvudindikationer:

 • patologi av bönformade organ och urinblåsa;
 • urininkontinens
 • sprickor eller återflöde av blåsan;
 • detektering av en tumör av oförklarlig etiologi;
 • njurar tuberkulos
 • ackumulation av sand- och saltkoncentrationer;
 • anomalier vid utvecklingen av det urogenitala systemet.

Kontra

Stigande cystografi utförs inte i följande fall:

 • inflammation i pungen, urinröret, urinblåsan;
 • urladdning i urinen av blodproppar eller massiv hematuri.

Hur man förbereder ett barn: Råd till föräldrarna

I de flesta fall undviker läkare cystografi, använder andra diagnosmetoder. Om du inte kan undvika nedstigande eller stigande cystografi, måste föräldrarna förklara för barnet hur studien ska utföras och varför du kommer att behöva lida lite under proceduren.

Psykologisk förberedelse är viktig, en tillgänglig förklaring av metoden och dess betydelse. De mindre föräldrarna panik, desto lägre risk för rädsla för en son eller dotter.

För att få tillförlitliga resultat bör patientens diet ändras:

 • i en vecka från menyn för att utesluta alla namn som orsakar ökad gasbildning i tarmarna. Ge inte bönor, mousserande drycker, muffins, färsk mjölk;
 • Om ett barn lider av förstoppning, tar en liten patient en mild avgiftning i två veckor före proceduren.
 • barn får te, varning ackumulering av gaser eller dill vatten;
 • två dagar före undersökning av blåsan förbjuder läkaren kategoriskt produkter som orsakar flatulens;
 • På dagen för studien är en avundsjukdom nödvändigtvis placerad för att maximera avlägsnandet av rester av mat och gaser från tarmarna.

Hur man behandlar akut njursvikt? Titta på valet av effektiva terapier.

Om hur excretory urografi av njurar med tillämpning av kontrastmedium utförs är skrivet på denna sida.

Följ http://vseopochkah.com/lechenie/protsedury/laparaskopiya.html länken och läsa om funktionerna i laparoskopi i nefrologi och urologi.

Hur utförs proceduren?

Alla typer av cystografi ger psykologiskt obehag för patienten, med den stigande metoden i studien, upplever smärtsamhet med placering av urinvägskatetern. Det är viktigt att utföra alla lag av läkare för att få det mest exakta resultatet. Efter proceduren byter ofta urin färg: en röntgenkontrastämne visas.

Information om studien:

 • Efter förberedelse ligger patienten på röntgenapparaten (position "på baksidan"). Under första fasen är det nödvändigt att ligga stilla. Läkaren gör en allmän ögonblicksbild av det urogenitala systemet;
 • då fortsätter doktorn till den mest obehagliga delen - introducerar en kateter genom vilken blåsans hålighet fylls med en vätska med en röntgenkontrast substans eller gas. Upp till 12 år är 50-100 ml av läkemedlet tillräckligt, ungdomar har en vuxen norm på 200-300 ml;
 • Under introduktionen av kontrast och under undersökningen pressar doktorn katetern, vilket provar ömhet och uppmaning att urinera. Utan detta stadium kan du inte göra det - det är viktigt att hålla kontrasten inuti hålrummet så att ämnet inte läcker ur blåsan under proceduren.
 • Efter att ha fyllt blåsan med en speciell substans tar radiologen flera skott i olika utsprång: på sidan, på buken och bakifrån. En liten patient bör höja benen till en nivå av 90 grader, dessutom höja axlarna. I denna situation är bilderna mest tydliga och informativa;
 • Vid slutet av proceduren tar doktorn bort katetern, tar en bild av den tomma blåsan;
 • Efter undersökningen undersöker läkaren de färdiga bilderna, analyserar bilden. När identifiera eventuella diskontinuiteter uretral fistel vägg, eller blås barn kräver sjukhusvistelse för förebyggande av sepsis: genom zonen av diskontinuiteter kontrast kommer in i blodströmmen;
 • Efter proceduren, i avsaknad av komplikationer, är sjukhusvistelse inte nödvändigt, oftast utförs cystografi på poliklinisk basis. Observation av läkare av den urologiska avdelningen är nödvändig om tidigare en liten patient kom in i en medicinsk institution med svåra patologier i urinvägarna och cystografi är en av de planerade undersökningsmetoderna.

Diagnostiska resultat

Vad visar cystografi? Förfarandet gör det möjligt att exakt bestämma zonen för lokalisering av det patologiska fokuset, svårighetsgraden av förändringarna och spridningen av inflammation, typen av tumörprocess eller stenarnas storlek. I den första bilden ser radiologen den exakta platsen för njurarna och andra organ i urinvägarna. Efter att ha fyllt kaviteterna med röntgenkontrastmaterial är det möjligt att identifiera patologier som är svåra att känna igen vid ultraljud och cystoskopi.

I de färgade organen är avvikelser väl urskiljbara:

 • medfödda defekter hos blåsan och bönformade organ
 • divertikula och njureureteral reflux;
 • konkrement i urinvägarna;
 • förändring i strukturen och tjockleken av bubblans väggar;
 • fistlar, traumatiska skador på blåsans väggar och andra delar av urinvägarna;
 • tumörer och concrements av vilken storlek som helst;
 • inflammatoriska processer i naturliga filter, urinblåsor, urinledare, andra patologier.

Nästa video om träningsegenskaperna och reglerna för att utföra blåscystografi:

Blåsers cystografi hos kvinnor och män

Cystografi kallas vanligen som en av de typer av röntgenstudier som hjälper till att diagnostisera urinblåsan. Ofta är detta förfarande förskrivet för att identifiera och klargöra tecknen på ett antal sjukdomar, liksom valet av den mest effektiva behandlingen för sjukdomar i urinvägarna.

Indikationer för ledning

Indikationer för vuxna:

 1. stenar, fistel, främmande kroppar i blåsans hålrum;
 2. maligna neoplasmer, tumörer;
 3. Bestämning av graden av utveckling av tumörer och skada på blåsans vägg
 4. infektiösa, virala sjukdomar i urinvägarna i återfallet;
 5. kränkning av blåsans integritet
 6. problem med urinering
 7. urininkontinens
 8. komplikationer efter överförda virusinfektionssjukdomar;
 9. identifiering av störningar och patologier efter operation på blåsan;
 10. vesicoureteral reflux (urin återvände tillbaka till urinledaren);
 11. en neurogen blåsan;
 12. blåsans divertikula;
 13. svullnad av prostata;
 14. upptäckt av främmande kroppar i divertikula.

Indikation för proceduren för barn:

 • aktuell upptäckt eller eliminering av patologier och defekter i utvecklingen av urinvägarna;
 • okontrollerad urinering;
 • smärtsam eller svår urinering
 • förvärring av infektionssjukdomar;
 • tuberkulos av blåsan, urinvägarna;
 • förebyggande av vesicoureteral reflux.

Bland indikationerna för polycystografi för barn är diagnosen fistler i urinblåsan, liksom urinrörets divertikula.

klassificering

Som du vet, gör denna typ av forskning det möjligt att få en övergripande bild av blåsans interna struktur, för att bestämma dess externa konturer och för att upptäcka befintliga patologiska processer i urinvägarna.

Cystografi, beroende på individuella indikationer, utförs på poliklinisk eller sjukhusbasis, och innefattar användning av en radiopaque substans som injiceras i urinhålan. Efter fyllning av hålrummet med kontrastmedium en röntgen tas, möjliggöra att bedöma formen, storleken, blåsans placering, för att upptäcka sprickor, förtjockning av väggarna och förekomsten av främmande kroppar i urinvägarna.

Specialisten gör röntgenstrålar i olika projektioner för att exakt bestämma egenskaperna hos patogena processer. Baserat på de metoder och tekniker som används i undersökningen är förfarandet delat upp i följande typer:

 • Stigande cystografi (eller retrograd cystografi) - metod, vari den radiopaka fluiden införs direkt in i lumen av blåsan genom urinröret (uretra) med användning av en speciell kateter för detta ändamål. Vanligtvis används ca 150-200 ml saltlösning, som innehåller 10-20% av kontrastmedlet. Ofta används lösningar av sådana preparat som urografin, triombrast och andra vanliga urografiska kontrastpreparat för denna typ av procedur.
 • Nedåtgående cystografi är en metod för undersökning som involverar intravenös injektion av en röntgenkontrast substans. Denna typ av procedur tar längre tid, eftersom läkemedlet först kommer genom blodcirkulationen i njurarna, och sedan fyller urinvätskan urblåsan och urinhålan.
 • Lacunarcystografi består i att fylla blåsans hålrum med en blandning av radiokontrastvätska och gas i ett förhållande av 15-20 ml vätskeformigt ämne till 200 cm3 gasformigt. En liknande typ av forskning används om de stigande och nedåtgående metoderna inte ger en tillräckligt fullständig bild av de processer som förekommer i urinvägarna.
 • Pneumocystografi innebär användning av en rent gasformig substans för att upptäcka icke-kontrastande främmande kroppar, såväl som mycket små neoplasmer och tumörer. I denna undersökningsmetod används oftast syre, koldioxid eller kväveoxid. Användningen av luft är strängt förbjudet på grund av risken för emboli.
 • Miktorisk cystografi utförs direkt med urinering. I denna metod introduceras den radiopaque substansen först i urinröret genom urinröret, och då tas en bild när den avlägsnas med urinen. Denna teknik för användning av kontrast gör det möjligt för oss att noggrant studera inte bara blåsan utan även urinröret.

Eventuella kontraindikationer och risker

Cystografi kan inte användas för att diagnostisera sjukdomen hos patienter med akuta infektionssjukdomar i urinvägarna, inflammation i något av dess organ och även i skada eller obstruktion av urinröret. Kontraindicerat detta förfarande och personer som nyligen har opererats på blåsan hos patienter som är benägna att täta allergiska reaktioner, som är känsliga för lokalbedövning, de material som tillverkat utrustning eller komponenter som ingår i kontrastmedel och saltlösning.

Blåsers cystografi hos kvinnor under graviditeten måste nödvändigtvis överenskommas med den behandlande läkaren och gynekologen, eftersom strålningsexponering under röntgen kan framkalla utvecklingen av medfödda patologier hos fostret.

Patienter som lider av njursjukdomar måste också diskutera om det är lämpligt att utföra proceduren med en specialist.

Det är viktigt att veta att överdriven gasning i tarmarna och rester av tarmmassor kan snedvrida bilden på roentgenogrammet och därför väsentligt komplicera tolkningen av resultaten av studien.

Förberedelser för förfarandet

Innan du godkänner ett test, var noga med att berätta för din läkare om alla faktorer som berör dig, ta reda på detaljerna i proceduren, fråga kompositionen av drogerna som används för att utesluta risken för allergiska reaktioner eller komplikationer. I detalj berätta för experten om alla läkemedel, livsmedelstillsatser eller biologiskt aktiva substanser som du nyligen har tagit. Om kontraindikationer inte identifieras, måste du ge din skriftligt samtycke att utföra denna typ av forskning.

Förberedelser för cystografi innebär överensstämmelse med en speciell läkarmottagad diet. Du måste också sluta använda kolsyrade drycker med färgämnen. På tröskeln till förfarandet kan åtgärder för rening av mag-tarmkanalen indikeras, nämligen användningen av ett laxermedel och ett rengörande emalj.

Utför forskning

Innan proceduren börjar måste du ta bort smycken och kläder med metallobjekt. Vid behov ges patienter underkläder, som uppfyller kriterierna för undersökning.

När patienten placeras på röntgenapparaten, gör specialisterna den första röntgenbilden, som visar nuvarande lokalisering av de inre organen och deras konturer. Den fortsatta undersökningen innebär införande av en kontrastvätska eller gas inuti blåsan. När ämnet fyller kaviteten, gör det önskade antalet bilder i olika utsprång. Läkaren får be dig att ändra kroppens position, om det behövs för en noggrannare undersökning av interna organ.

Sedan frigörs urinblåsan och urinväggen från den radioaktiva substansen, flera fler bilder tas. Vidare på basis av diagnostiska resultat föreskriver specialisten rätt medicinering eller operation för att avlägsna tumörer och maligna tumörer.

Inom 24 timmar Efter proceduren bör patienten observera regimen med begränsad aktivitet, eventuellt även sängstöd. Det är också viktigt att övervaka hälsan efter avslutad forskning. Om det finns en stark och frekvent urinering, buksmärtor, allmän sjukdom, frysningar, blod i urinen, informera omedelbart läkaren för att undvika smitta och andra komplikationer.

Cystografi som en effektiv metod för diagnos av blåsans sjukdomar

Cystografi är en diagnostisk metod för att studera blåsan, som utförs med hjälp av röntgenstrålar.

Det gör det möjligt för doktorn att korrekt upprätta diagnosen, och även att välja effektiva behandlingsmetoder. Cystografi utförs för en annan kategori av patienter, inklusive ett barn.

Olika undersökningar

Cystografi gör det möjligt att få en komplett bild av utvecklingen av den patologiska processen, eftersom läkaren kan undersöka och utvärdera de yttre konturerna och även analysera blåsans interna struktur.

Undersökning av blåsan

Cystography är uppdelad i tre sorter, som skiljer sig åt med tekniken som används av den radiopaque substansen.

Stigande cystografi ger infusion av radiokontrast i själva blåsan. Fyllning utförs omedelbart efter fullständig tömning av orgelet utan att vänta på dess nya fyllning och förekomsten av en annan uppmaning att urinera.

Stigande cystografi förutsätter användning av en tio procent serganisering. Omedelbart efter påfyllning utför läkaren röntgenundersökning från olika vinklar.

Vid avslutandet av förfarandet släpps orgelet från det tidigare införda ämnet, radiologen producerar återigen en bild av en redan tom blåsan.

Nedåt cystografi involverar intravenös administrering av en radiopak substans, som inledningsvis kommer in i njurblodflödes organ därefter till ackumulerade urin flytande sprider in i urinledaren och urinblåsa.

Eftersom koncentrationen av substansen inte uppnås omedelbart efter intravenös injektion krävs en tillräcklig tid för att genomföra en sådan diagnostik.

Det är av denna anledning att en uppstigande art ofta utförs.

Miktorisk cystografi utförs endast under urineringsprocessen. Detta är dess främsta särdrag.

När de utför cystogram blåsan applicera flytande radiopaka substanser, bland vilka är de vanligaste Diodon lösningar sergozina, kardiotrasta och gas - koldioxid eller syre.

Användningen av luft är strängt förbjuden, eftersom detta framkallar embolismens början.

Indikationer och kontraindikationer

På grund av det faktum att cystografi gör det möjligt att fastställa en korrekt diagnos för blåsans sjukdom är användningsfrekvensen för denna diagnostiska studie hög.

Blåsans cystografi utförs i barnet, vilket möjliggör identifiering av eventuella medfödda missbildningar av urinvägarna. Som ett resultat av en sådan diagnos detekteras barnet atresi eller fördubbling av blåsan.

Cystografi är indikerad för dem med misstänkta maligna patologier, divertikula och konkretioner i blåsan. Att konkurrera med ett sådant förfarande är beräknad tomografi och ultraljudsundersökning.

Och ändå, om det finns ett brott mot blåsans integritet eller fistulernas utseende, förutom cystografi, kan ingenting förtydliga den fullständiga bilden av patologin.

Cystografi hänvisar till lovande forskningsmetoder för att diagnostisera sådana urinproblem som en malign tumör i prostata och en inflammatorisk process av peri-bubbla cellulosa.

Tillsammans med indikationerna finns det ett antal kontraindikationer som gör det omöjligt att använda en sådan diagnos.

Oftast, detta gäller endast den uppåt cystografi som kommer in i blåsmaterialet i närvaro av inflammatoriska processer av alla organ i urinvägarna är omöjligt och förenat med allvarliga komplikationer.

Det är också kontraindicerat för att utföra det med hematuri, eftersom de tillgängliga blodpropparna kommer att störa avkodningen av röntgenstrålar. Kontraindikationer för den nedåtgående sorten är identiska, liksom för urskiljande urografi.

Förberedelser för förfarandet

Före cystografi upptäcker doktorn ett antal faktorer som kan förhindra en sådan diagnostisk undersökning av blåsan.

Förberedelse för cystografi

Patienten måste informera läkaren om de allergiska reaktionerna han har. Vidare rådgör läkaren nödvändigtvis patienten, att han ska göra eller göra på tröskeln till att utföra proceduren, vilken diet som ska följa.

Målen för övningen, eventuella konsekvenser anges nödvändigtvis, varefter patienten ger skriftligt samtycke till uppförandet. Om cystografi är tänkt för barnet, skrivs kvittot och det slutliga beslutet av hans föräldrar.

Några dagar före diagnosen rekommenderas patienter starkt att använda endast rena vätskor, kolsyrade drycker är strängt förbjudna.

Dagen innan proceduren visar intag av laxermedel, och på morgonen nödvändigtvis sätta en rengörande enema.

Om ett barn som behöver utföra cystografi har så kallade "svältgaser", kan föräldrar göra honom till en frukost som består av spannmål och osöttade drycker.

I samband med det faktum att barnet kan bli rädd för plötsliga klick, utgivna av utrustningen under diagnosen, är föräldrarna skyldiga att på ett psykologiskt sätt anpassa barnet i förväg.

Även alla patienter, inklusive barnet, bör anpassas till det faktum att de kommer att uppleva obehagliga känslor och lite smärta.

Därför, för att rädda barnet från smärta, injicerar läkaren honom med smärtstillande medel.

att genom olika åtgärder

Eftersom cystografi är en slags bestrålning, är det meningen att ta bort alla prydnadsföremål omedelbart före proceduren.

I vissa fall är avlägsnande av kläder tillhandahållen, då ämnet måste förses med linne som är lämpligt för en sådan procedur.

Tömning av urinblåsan

Nästa steg är att tömma blåsan med en kateter.

Vidare injiceras en organofosfat substans i kroppen, då en klämma är monterad på katetern för att förhindra läckage av den hällda substansen.

Radiopaque substans för barnet tas endast i flytande form. En manlig patient placeras på skrotan med en skyddsplatta för att förhindra strålning från testiklarna.

Efter de förberedande manipulationerna tar radiologen flera bilder och ändrar patientens kropps position.

Vid det sista steget släpps klämman på katetern för att släppa ur blåsan från kontrastmediet, varefter ett annat skott tas.

Om ytterligare diagnostik antas, införs luft i blåsan. Efter avslutad cystografi avlägsnas kateteret. Patienter rekommenderas sängstöd och fullständig vila under dagen.