Huvud
Analyser

Prostatabiopsi: hur utförs det, vittnesbörd, konsekvenserna

I vissa fall, kan diagnos av prostata patologier inte vara komplett utan att utföra en procedur såsom prostata biopsi följt av cytologisk och histologisk analys av vävnadsprover erhållna. Denna typ av undersökning är en av de mest informativa och gör det möjligt att exakt fastställa förekomsten av godartade och elakartade tumörer i kroppen.

I denna artikel kommer vi att bekanta dig med sorter, indikationer och kontraindikationer, möjliga komplikationer, sätt att förbereda och utföra en prostatabiopsi. Denna information kommer att låta dig förstå kärnan i ett sådant diagnostiskt förfarande, och du kan ställa dina frågor till din läkare som ansvarar.

Metoder för att utföra proceduren

För extraktion av prostatavävnad kan följande tekniker användas:

 • sextant (eller blind) - vävnadsprovtagning utförs genom lumen i rektum, utför läkaren digitala forskning körtel, kommer in i nålen och finger övervakar dess rörelse lesioner Prover tas från 4-6 poäng;
 • polyfokal vävnadssamling utförs under kontroll av ultraljudsapparaten, prover tas från 12 punkter;
 • Mättnad - biopsiprovtagning utförs under kontroll av ultraljud, men vävnadsprover tas från 24 poäng.

Mättnad metod är den mest avancerade och kan upptäcka tumörer även så tidigt i sin utveckling. metod sextant används mindre ofta för provtagning vävnader i prostata biopsi, t. K. Att bli föråldrad, är det inte i stånd att åstadkomma hög noggrannhet provtagningspunkter nödvändig körtel och ofta ge felaktiga resultat.

Beroende på vägen för materialintaget kan en prostatabiopsi vara:

 • transrectal - genomförs i rektum;
 • transuretral - utförs genom urinröret;
 • transperineal - utförs genom ett litet snitt i perineum.

Multifokal transrektal biopsi

Denna teknik kan utföras under kontroll av både ultraljudsapparaten och kirurgens finger. Förfarandet kan utföras i olika former: på sidan med benen som ligger i bröstet, ligger på baksidan med benen upptagna på stödet eller i knä-armbågsläget.

För bedövning av denna metod för provtagning av vävnad utförs lokalbedövning. Därefter används ultraljud eller en kirurgs finger för att styra manipuleringarna och träffar noggrant biopsiålen i de nödvändiga områdena i körteln. Att ta prov av körtelvävnaderna används en speciell fjädernål som snabbt tränger in i körtelvävnaden och lämnar dem snabbt. Denna metod för biopsi låter dig välja upp till 10 bitar av prostatavävnad.

Vid utförande av multifokal transrektalbiopsi under övervakning av ultraljud tar proceduren bara några minuter. Om ett sådant förfarande utförs i digital forskning, kan dess varaktighet vara cirka 30 minuter.

Transuretralbiopsi

Denna teknik utförs med hjälp av en endoskopisk anordning (cystoskop) och en speciell skärslinga. För att genomföra en transuretral biopsi används allmän anestesi, lokal, epidural eller ryggradsbedövning.

Patienten placeras på ryggen på en stol med fotstödsstöd. I urinrörets lumen sätts ett cystoskop in, utrustat med bakgrundsbelysning och en videokamera. Enheten är avancerad till prostatanivå och med hjälp av en skärslinga tas de nödvändiga vävnadsproverna från de mest misstänkta områdena.

Efter att ha tagit en biopsi avlägsnas cystoskopet ur urinröret. Varaktigheten av transuretral prostata biopsi kan vara från 30 till 45 minuter.

Transperineal biopsi

Denna teknik är mindre vanligt, eftersom den är den mest invasiva och smärtsamma. För att genomföra en transperinal prostatabiopsi, placeras patienten på ryggen med benen förhöjda eller på hans sida med sina ben som pressas mot bröstet.

Efter att ha utfört lokalbedövning eller allmänbedövning utför läkaren ett litet snitt i perineum och under kontrollen av ultraljudet tränger in sig en biopsyål i prostatavävnaden. Efter provtagning av det material som behövs för studien avlägsnas nålen och snittet sutureras. Varaktigheten av en sådan biopsi är 15-30 minuter.

vittnesbörd

Följande kliniska fall kan bli de primära indikationerna för biopsi av prostatavävnad:

 • I resultaten av analysen på PSA avslöjades en ökning i nivå över 4 ng / ml;
 • När man undersökte genom ändtarmen i vävnaderna i körteln hittades en nod eller en zon av komprimering.
 • Under transabdominal eller transrektal ultraljud detekterades en plats med låg ekomogen aktivitet i körteln;
 • Behovet av att övervaka sjukdomsförloppet efter TUR (transuretral resektion av prostata) eller avlägsnande av prostata genom ett snitt på bukväggen genom blåsan.

Den upprepade (dvs sekundära) uppgiften av en prostatabiopsi rekommenderas i sådana situationer:

 • PSA-nivån förblir förhöjd eller ökar;
 • förhållandet mellan fritt och allmänt antigen är under 10%;
 • antigen densitet högre än 15%;
 • Under den första biopsin detekterades högkvalitativ prostatisk intraepitelial neoplasi;
 • mängden prostatavävnad som togs från primär biopsi var otillräcklig för studien.

Kontra

I vissa fall kan en prostata biopsi vara kontraindicerad:

 • störningar i blodkoagulationssystemet;
 • akut inflammation i prostatakörtelvävnaderna
 • svåra former av hemorrojder
 • akut inflammation i ändtarmen och anala kanalen;
 • signifikant analstricture;
 • nyligen utfört abdominal perineal rektal tarmkanal;
 • akuta infektionssjukdomar;
 • ett allvarligt tillstånd hos patienten, associerad med lung-, hjärt- eller njurinsufficiens.

I vissa fall måste specialister vägra att utföra prostata biopsi på grund av patientens kategoriska avvisning av denna diagnostiska teknik.

Så här förbereder du rätt för proceduren

Prostata vävnadsbiopsi liknar i många avseenden minimalt invasiv kirurgisk ingrepp och kräver speciell beredning av patienten för studien. Innan den utförs, bekräftar specialisten nödvändigtvis patienten med de grundläggande principerna för biopsi och får sitt skriftliga samtycke för att utföra denna typ av undersökning.

För att förbereda sig på prostatabiopsi bör följande läkares rekommendationer följas:

 1. En vecka innan förfarandet bör sluta ta droger som orsakar blodförtunning (Warfarin, heparin, cincumar, aspirin-cardio etc.). 3 dagar före studien är det nödvändigt att vägra användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (diklofenak, Ibuprofen, etc.) och hormonbaserade läkemedel. Om det inte går att avbryta sådana droger, bör biopsi endast utföras på sjukhus.
 2. Före studien tilldelas patienten laboratorie- och instrumentdiagnostiska metoder för att utesluta förekomst av inflammatoriska processer. Om sådana kontraindikationer identifieras kan proceduren skjutas upp tills de elimineras.
 3. Om det är nödvändigt att utföra lokalbedövning samplas patienten för lokalbedövning för att upptäcka en eventuell allergisk reaktion. Som regel används 2% Lidokaingel för lokalbedövning, som injiceras i ändtarmen. Därför utförs testet på toleransen för denna speciella bedövning. Om förfarandet är planerat med intravenös anestesi, ryggrad eller epiduralanestesi, ges patienten ett anestesi-samråd.
 4. En dag före proceduren bör patienten vägra att acceptera oåtkomliga produkter.
 5. Om en intravenös anestesi används för biopsi, ska den sista måltiden och vätskan tas 8-12 timmar före manipulationen.
 6. På kvällen före undersökningen ska patienten ta en hygienisk dusch.
 7. Innan du lägger dig och precis innan proceduren kan läkaren rekommendera att du tar lugnande medel för att minska patientens ångest.
 8. För att förhindra smittsamma komplikationer, föreskriver läkaren ett antibiotikum. Den första mottagningen av ett sådant läkemedel utförs dagen före studien och varar ca 3-5 dagar (ibland längre).
 9. Om en transuretral eller transrektal biopsi är planerad, används en rengörande enema för att tömma tarmarna på kvällen och på morgonen före provet.
 10. Om intravenös anestesi inte är planerad, kan patienten ta en lätt frukost på morgonen före undersökningen.

Var utförs proceduren

En biopsi av prostata kan utföras både polikliniskt och i en sjukhusinställning. Inom klinikens områden kan en sådan studie utföras i avsaknad av behovet av intravenös anestesi, ryggrad eller epiduralanestesi och risker från allmän hälsa. I andra fall görs biopsi endast efter att patienten är på sjukhus.

Om studien utförs med intravenös anestesi, ryggrad eller epiduralanestesi, ska patienten under 1-2 dagar vara under medicinsk övervakning. I avsaknad av komplikationer kan han släppas några timmar efter en biopsi eller nästa dag.

Möjliga konsekvenser

Med korrekt förberedelse av patienten och kompetent utförande av prostata biopsi är risken för oönskade konsekvenser minimal. I sällsynta fall kan följande komplikationer utvecklas:

 • urladdning av blod med urin på grund av intravesikal eller urinblödning
 • svårighet att urinera (upp till anuri)
 • frekvent urinering
 • närvaro av blod i spermierna
 • smärta i ändtarmen
 • smärta i perineum
 • tilldelning av blod från ändtarmen
 • utveckling av akut prostatit, orchitis eller epididymit
 • temperaturökning
 • komplikationer orsakade av lokalbedövning eller anestesi.

Anledningen till att du går till doktorn kan vara förlängd (mer än 3 dagar) eller intensiv blödning, svår smärta, omöjlighet att tömma blåsan i 6-8 timmar eller feberutveckling.

Efter proceduren

Efter prostatabiopsi ges patienten ett sjukskrivningsblad och det rekommenderas att följande regler följs:

 1. Neka att ta ett bad, bada i dammar, besöka bastur, simbassänger eller badhus i 1 månad.
 2. Undvik hypotermi.
 3. Avvisa från betydande fysisk ansträngning och träna i 1 månad.
 4. Under månaden, undvik användningen av produkter som irriterar urinvägarna, alkohol och koffeininnehållande drycker.
 5. I 7 dagar drick minst 2-2,5 liter vätska.
 6. Avstå sexuell aktivitet i 1-1,5 veckor.

resultat

Prostata vävnad erhållen efter biopsi skickas till laboratoriet för vidare cytologisk och histologisk analys. Resultaten av studien är vanligtvis klara 7-10 dagar efter provtagningen.

Sammanfattningsvis kan det finnas data om frånvaron av patologiska förändringar, förekomsten av en inflammatorisk eller tumörprocess.

Resultaten i detektering av cancertillväxt utvärderas enligt Gleason-tabellen, vilket återspeglar graden av lesionen i 5 grader (eller poäng):

 • 1 - neoplasmen består av en enda ackumulering av körtelceller och deras kärna är oförändrad;
 • 2 - neoplasmen består av en liten ackumulering av körtelceller, men de skiljs alla av ett membran från friska vävnader;
 • 3 - neoplasma består av en märkbar ackumulering av körtelceller och deras spiring i friska vävnader noteras;
 • 4 - neoplasmen består av muterade prostataceller;
 • 5 - neoplasmen består av många atypiska, muterade celler som växer till friska vävnader.

1 gradering i Gleason-skalaen motsvarar den mest mindre aggressiva typen av cancerceller och 5 till den mest aggressiva typen.

Utöver denna utvärdering återspeglar analysresultaten Gleasons summa (eller index). Detta görs för att bedöma det totala resultatet, eftersom flera patologiskt förändrade prostata vävnadsprover tas under biopsi. För att bestämma summan av Gleason sammanfattas resultaten för de två proverna med de största tumörerna.

Gleason summan beräknas enligt följande:

 • index från 2 till 4 - långsam växande och lågt aggressiv cancer;
 • index från 5 till 7 - en medelstark cancer;
 • index från 8 till 10 - aggressiv och snabbväxande cancer med stor risk för metastasering.

En biopsi av prostata och den efterföljande histologiska och cytologiska analysen av de erhållna proverna gör det möjligt att noggrant diagnostisera och välja en effektiv behandlingsstrategi för patologier hos detta organ. Genomförandet av ett så högt informativt diagnostiskt förfarande motiverar fullt sin invasivitet.

Till vilken läkare som ska ansöka

En biopsi av prostata kan ordineras av en urolog eller en onkolog. Denna typ av diagnos rekommenderas för att upptäcka misstankar om tumörbildning i vävnaderna i prostata eller behovet av att utvärdera effektiviteten av behandlingen.

Specialist på kliniken "Moscow doctor" berättar om transstellell biopsi av prostata:

Vad är prostata biopsi och hur får de en punktering av prostata?

Onkologiska sjukdomar utgör ett hot mot människornas liv. Därför är det väldigt viktigt att identifiera sjukdomsfasen och genomföra lämplig behandling.

I den här artikeln kommer du att lära dig om prostata biopsi, hur är det som hur processen utförs och vilka konsekvenser av prostata biopsi.

Prostata: biopsi

Vad är prostata biopsi? Detta är det vanligaste sättet att upptäcka vävnadsförändringar på mobilnivån.

Denna procedur är den mest tillförlitliga forskningsmetoden, som med 100% sannolikhet gör att du kan bedöma vad den cellulära kompositionen av en utbildning. Vid patienten med hjälp av en speciell nål för biopsi i prostatakörteln tar läkaren levande vävnad, som sedan undersöks under ett mikroskop. Metoden kommer att exakt bekräfta om patienten har cancerformationer.

En biopsi ordineras om några förändringar i vävnaden har hittats i studien eller det var en hög PSA när blodprovet passerade.

Patienten måste förstå behovet av denna procedur. Otillbörlig undersökning kan i framtiden få farliga hälsoeffekter.

Förfarandet för att ta vävnad kan utföras i en poliklinisk miljö eller på ett sjukhus.

För att undvika att få infektionen, förskriva en kurs av antibiotika.

Prostata biopsi - gör det ont? Förfarandet för att ta prostatavävnad är ganska smärtsamt.

Därför ges patienten en lokalbedövning innan en biopsi startas. Oftast administreras en speciell gel med lidokain.

Ibland, i samförstånd med läkaren, dricker patienten ett analgetiskt läkemedel för större effekt.

Hur är prostata biopsi gjort? Det finns flera metoder för biopsi:

 • transrektal;
 • transurealny;
 • transperineala.

Och du kan få reda på skadliga och användbara produkter för det manliga orgeln här.

Transrectal biopsi i prostatakörteln genomförs i följande steg:

 1. Det är nödvändigt att ligga med benen placerade i bröstet på vänster sida eller stå på armbågar och knän.
 2. För att lindra smärta, trycker doktorn lidokaingelen in i prostata genom analöppningen.
 3. Det ges 10 minuter för läkemedlet att lösa upp kvalitativt och börja agera.
 4. Vidare införs en sensor som har munstycken och engångsnålar för prostata biopsi.
 5. Med hjälp av en sensor undersöks prostationsställena.
 6. För att ta levande vävnad placerar doktorsplanerna 6 till 18 i prostata inte bara från den sjuka zonen utan även från andra områden av hälsosam vävnad enligt ett speciellt system.
 7. Hur utförs prostata punktering? Läkaren punkterar prostata med en biopsipistol som skjuter en ihålig nål i vävnaden och tar en kolumn ca 17 mm lång från varje målpunkt.

Transperialnaya

Hur tas prostata biopsi? På grund av förfarandets komplexitet är denna metod inte särskilt populär.

 1. En man ligger i embryotillståndet och läkaren injicerar en narkosinjektion.
 2. Området mellan testiklarna och slemhinnan i ändtarmen behandlar läkaren med ett antiseptiskt läkemedel.
 3. Vidare i detta område görs ett snitt och en ultraljudssond eller ett finger införs. Efter undersökning av insamlingsstället införs en biopsyål.
 4. Köra en nål genom tumören med speciella manipuleringar ta den nödvändiga vävnaden för provet.
 5. Fixa nodulen med fingret som ligger i anuset.
 6. Efter samlingen av celler behandlas såret.
 7. Förfarandet tar ungefär 30 minuter.

transuretral

Hur är prostata biopsi (transuretral):

 1. När patienten använder denna metod kan patienten vara i olika positioner. Med en mer vanlig metod placeras patienten på ryggen, och fötterna placeras på stöden. Han kan också ligga i embryotillståndet eller vara i knä-armbågens position.
 2. Läkaren gör anestesi runt prostataområdet.
 3. För att noggrant slå nålen i prostata, använd ett cystoskop, vilket injiceras i ändtarmen. Den har en flexibel sond och i sin ände installeras en liten videokamera, en glödlampa och en anordning för provtagning av vävnad i form av en skärslinga.
 4. Staketet är momentant. I detta fall tas 6 till 12 vävnadsprover.
 5. I vissa fall applicerar urologen ett finger för att proba prostata.
 6. Hela proceduren varar ca 30 minuter.

Celler som extraheras från prostata skickas till laboratoriet för undersökning så snart som möjligt.

Kontra

Förfarandet är förbjudet om:

 • infektionssjukdomar;
 • om komplikationer av hemorrojder uppenbaras
 • i ett allvarligt tillstånd hos patienten
 • i närvaro av en inflammatorisk process i tjocktarmen;
 • med akut form av prostatit;
 • med blodinkoagulabilitet.

Framställning av

Hur förbereda sig för prostata biopsi? Oavsett vilken typ av biopsi, ska patienten förberedas för proceduren i enlighet med läkares exakta rekommendationer. Efter att ha bestämt och undersökt patientens tillstånd ordinerar urologen preparat för prostatakörtelns biopsi.

Förberedelse för prostata biopsi:

 1. I förekomst av inflammatoriska processer och infektioner rekommenderas patienten att dricka antibiotika.
 2. En vecka före biopsi måste du överge de läkemedel som påverkar blodkoagulerbarheten.

 • Drick inte antiinflammatoriska droger 3 dagar före proceduren.
 • Dagen före förfarandet gör patienten en rengörande emalj på kvällen och sedan igen på morgonen.
 • Det är nödvändigt att undvika fysiska ansträngningar dagen före biopsi.
 • En biopsi utförs strikt på en tom mage.
 • Patienten ändras till speciella kläder.
 • Om en transrectal metod utförs, kommer hela vävnadsuppsamlingssessionen att utföras under kontinuerlig övervakning av ultraljud.
 • Utan att misslyckas behandlas nålinsättningsstället med ett antiseptiskt medel.
 • Beroende på vilken metod som valts kan en prostatabiopsi administreras under anestesi.
 • Om patienten är nervös eller väldigt nervös, ordineras lugnande medel.
 • Förklaring av resultat

  Efter 10 dagar är resultaten av prostata biopsi redo. Omfattningen av närvaron av cancerceller bestäms i punkter enligt Gleason-indikatorer. De utvärderas av en patolog som fattar nödvändiga slutsatser.

  Priser på biopsi i prostatacancer:

  1. Om indikatorn är 2-4 enheter är risken att utveckla en tumör obetydlig. Celler som tas för prostatabiopsianalys har samma struktur som friska.
  2. Om resultaten av resultaten av en prostatabiopsianalys av 5 enheter till 7 kan prata om den genomsnittliga risken för cancer.
  3. Indikatorn från 8 till 10 enheter indikerar närvaron av aggressiva cancerceller.

  Om det fanns fall av prostatacancer på stamtavlan, är det viktigt att konsultera urologen och ta PSA-test vid 45 år.

  Uppföranderegler

  En biopsi motsvarar minimal kirurgisk ingrepp. Därför är det mycket viktigt att följa de nödvändiga rekommendationerna efter proceduren.

  1. Inom 6-7 dagar kan antibiotika förskrivas, liksom vid manipulation finns det en sannolikhet för infektion.

 • I en vecka bör feta och kryddiga livsmedel uteslutas från menyn.
 • I 10-14 dagar kan du inte dricka alkohol.
 • Under dagen rekommenderas att dricka från 2 till 4 liter vätska.
 • Om du efter en biopsi sätts in i ändtarmen, kan du få det själv på kvällen.
 • Nästa dag kan du leda en normal livsstil: gå på jobbet, gör morgonövningar, ta en dusch, gå på promenader och följ helst en diet efter prostata biopsi.
 • Sex efter biopsi av prostata kan inte övas i en vecka.
 • effekter

  Konsekvenser av prostata biopsi:

  1. Utseendet på obehag i ändtarmen.

  Detta är ett ganska vanligt klagomål, som så småningom kommer att passera självständigt. Om obehaget är tillräckligt starkt kan läkaren ordinera behandling med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

 • En blandning av blod.

  I 74% av fallen efter en biopsi av prostata i urinen hos män finns blodutsläpp, 14% - blodet lämnar rektum och 1% är närvaron av blod i sperma. Om blodet släpps 3-5 dagar - det här är normalt. Det går för sig själv, men om det finns en långvarig fördelning av det - är det nödvändigt att kontakta urologen. I sådana fall visas en sängstöd, en terapi som väljs av en specialist och en riklig dryck.

 • Förekomst av en infektion.

  Cirka 2% av patienterna har infektion i prostata och genitourinary system. Läkaren föreskriver en kurs av antibiotika. Det finns också smärtor i perineum, feber, dysuri eller polyuri. Om en sådan patients tillstånd varar länge eller förvärras med tiden, är sjukhusvård nödvändig.

 • Urinretention med urinering

  Det här är ett tillfälligt fenomen som passerar sig själv utan läkarmottagning.

  Om det efter en prostatabiopsi i urinen eller avföring finns mer än 8 timmar, om det inte finns någon urinering under den här tiden, om hög temperatur hålls under lång tid - är det angeläget att söka medicinsk hjälp.

  slutsats

  Nu vet du hur prostata biopsi utförs. Många män är rädda för att utföra en biopsi på grund av smärtsamma förnimmelser. Men det är denna metod för forskning som gör det möjligt att identifiera förekomsten av cancerceller och att påbörja behandling i tid.

  Därför är det viktigt att följa läkarens rekommendationer och utan tvekan att genomgå denna typ av undersökning.

  Prostata biopsi (prostata)

  Prostata biopsi - Det är ett invasivt förfarande där en del av prostata vävnad tas upp med en tunn nål för histologisk undersökning (för mer information, se artikeln "Hur gör prostata biopsier")?

  Indikationer för prostata biopsi:

  1. Komprimering avslöjad genom digital rektal undersökning

  Fingerrektalundersökning är en hjälpmetod för diagnos av prostatiska sjukdomar. Med denna manipulation är det möjligt att detektera förändringar i prostatastorlek, närvaron av sälar, en minskning av rörligheten i rektal slemhinna relativt prostataytan

  2. Detektion av hyperechoic område med ultraljud

  Ultraljud med hjälp av en rektal sensor gör det möjligt att exakt bestämma storleken på prostatakörteln, närvaron av tätningar (hyperekoiska områden) och hypoechoiska områden (den mest misstänksamma för prostatacancer).

  3. Ökad PSA

  Prostataspecifikt antigen (PSA, PSA) är ett protein som produceras av prostatakörtlarna. PSA-nivån bestäms i humant serum och mäts i ng / ml. I prostatacancer ökar nivån av PSA blod som regel. Sedan 1994 har PSA-mätningen använts som en undersökningsstandard i samband med digital rektalundersökning för misstänkt onkologisk prostatacancer.

  Det finns mer djupgående diagnostiska metoder, såsom MR med kontrast. Denna studie används för att klargöra placeringen av prostataets misstänkta område.

  Vi rekommenderar alla våra patienter före prostata biopsi utföra och MR av prostata som en standard undersökning. I vissa fall kan detta avsevärt öka detekterbarheten av prostatacancer.

  För närvarande rekommenderas en årlig undersökning av män över 50 år. Av de tre test som beskrivs ovan är det nödvändigt att genomgå minst en - ett test för nivån av PSA-blod.

  Det händer ofta att ökningen av PSA är det enda symptomet på en tumör i prostatakörteln. Figuren visar orsaken till ökningen av PSA i prostatacancer.

  Tidigare trodde man att PSA-värdet är upp till 4 ng / ml. För närvarande har dock många studier utförts, där det visar sig att nivån på PSA beror på patientens ålder såväl som på prostatavolymen. Det finns tabeller för beräkning av PSA-räntan för varje man, där beräkningsparametrarna tar hänsyn till åldern hos mannen, storleken på körteln, liksom ett antal andra parametrar.

  En av de gemensamma tabellerna för PSA-standarder för alla män, där endast ålder beaktas:

  från 50 till 60 år

  från 60 till 70 år

  Från 70 till 80 år gammal

  Höga siffror i PSA kan vittna inte bara för prostatacancer. Anledningen kan vara:

  • godartad prostatahyperplasi,
  • prostatit,
  • urinvägsinfektion,
  • en hjärtinfarkt av prostata,
  • tar läkemedel (nitrater, askorbinsyra),

  Reduktion i nivån av PSA kan observeras med användning av vissa läkemedel för behandling av godartad prostatahyperplasi (finasteroid, dutasteroid).

  Bestämning av indikationer för föreskriva prostata biopsi - Det här är en ansvarig uppgift för läkaren, så i vår praxis, förutom att bestämma nivån på PSA, använder vi flera andra parametrar, till exempel:

  Med ålder blir volymen av prostata större på grund av utvecklingen av godartad prostatahyperplasi. I samband med detta ökar normen för äldre åldersgrupper av patienter. Tätheten av PSA är förhållandet mellan PSA-nivån och prostatavolymen. Normalt bör detta index inte överstiga 0,15 ng / ml / cm3.

  • förhållandet mellan fri PSA och total

  Förhållandet mellan fri PSA och total mäts i procent. 15-100% indikerar en gynnsam prognos, 15 eller mindre indikerar närvaron av malign neoplasma.

  Tillväxten av PSA är en indikator på den absoluta förändringen i PSA-nivån över tiden. Detta är en viktig markör för prostatacancer i de inledande stadierna. Normalt bör denna siffra inte överstiga 0,75 ng / ml / år.

  Kliniskt fall från övning

  Patienten, 51, klagade över frekvent urinering. Tidigare undersöktes det inte. PSA-nivån är 3,1 ng / ml. Efter att ha utfört digital rektalundersökning och ultraljud diagnostiserades godartad prostatahyperplasi. Läkemedel har ordinerats för att behandla prostata adenom. I detta fall rekommenderades en biopsi med tanke på nivån på PSA. Under proceduren transrectal metod upptäcktes prostatacancer 7 poäng på Gleason-skalan. Efter MR och scintigrafi av benen i skelettstadiet IIA steg T1, N0, M0 etablerades. Ungefär en månad efter biopsin utfördes en radikal prostatektomi. Sprängning för en kapsel i körteln och metastaser till lymfkörtlarna avslöjas inte.

  Sådana fall brukade vara extremt sällsynta. Under de senaste 10 åren har dock världsstatistik och vi i vår praxis märkt "föryngring av cancer" och i synnerhet prostatacancer. Man kan bara föreställa sig hur den beskrivna patientens öde skulle förändras om han inte tog urologen i kontakt med klagomål om frekvent urinering. Säkerligen skulle han ta upp 5-6 år senare, vi skulle ha observerat den redan utbredda tumörprocessen.

  Vad är orsakerna till prostatacancer?

  Liksom alla typer av onkologiska neoplasmer är den exakta orsaken till utseendet av en tumör i prostatakörteln inte så lätt att bestämma. Tillväxten av cancerceller beror på mutationer i DNA. Dessa överträdelser orsakar strukturella förändringar. Med prostata biopsi kommer lågdifferentierade abnorma celler att hittas, vars tillväxt och spridning leder till tumörutvecklingen.

  genetik

  I vissa fall är mutationer som orsakar prostatacancer genetiskt ärvda. I 5-10 procent av fallen är prostatacancer orsakad av ärftliga mutationer. De är kända som HPC1, liksom BRCA1 och BRCA2. Om någon av dina släktingar hade prostatacancer, går du in i en högriskgrupp, eftersom sannolikheten för att ha en förändrad DNA-struktur är hög.

  ålder

  I de flesta fall diagnostiseras prostatacancer hos män över 65 år. Studier har visat att av 10 000 män i åldrarna 40-50 år visar endast en med prostatabiopsi en tumör. Denna siffra ökar till 14 för män i åldersintervallet 60-70 år. Följaktligen, ju äldre patienten är, desto större är sannolikheten för detektering av en cancerskada i prostatabiopsi.

  etnicitet

  Den lägsta sannolikheten för utveckling av prostatacancer finns i asiatiska och latinamerikanska män. Den högsta risken bland afroamerikaner.

  Strömförsörjning

  Att äta högt i fett, mejeriprodukter och kött kan också vara en riskfaktor för att utveckla prostatacancer. Män som konsumerar stora mängder animaliskt fett brukar äta en liten mängd grönsaker och frukter. Detaljer om rätt näring för att minska risken för prostatacancer finns i artikeln "Profylax av prostatacancer."

  Okänt

  Platsen där du bor kan också spela en roll vid bedömning av risken för att utveckla prostatacancer. Hos män som bor i norra regioner upptäcks onkologiska neoplasmer av prostata oftare i biopsi än i de mer sydliga regionerna. Detta beror på brist på solljus och D-vitaminbrist.

  Riskfaktorer för att utveckla prostatacancer med aggressiv kurs

  Aggressiv cancer i prostatakörteln kännetecknas av snabb utveckling och en stor sannolikhet för metastasering mot andra organ och vävnader. I denna typ av tumör diagnostiseras ett högt poäng på Gleason-poängen efter en biopsi av prostata i en histologisk analys på grund av det stora antalet neoplastiska celler och frånvaron av glandulär vävnad. Riskfaktorerna för utvecklingen av denna typ av tumör, med undantag för ovanstående:

  Så sammanfattande är det möjligt att skilja 8 huvudorsaker till utveckling av onkologiska neoplasmer i prostatakörteln hos män. Riskfaktorer för prostatacancer:

  • närvaro av prostatacancer i nära släktingar;
  • ålder över 50;
  • tillhör den afrikanska amerikanska rasen;
  • mat med högt innehåll av fetter, mjölk och köttprodukter;
  • permanent bosättning i norra regionerna
  • rökning;
  • fetma;
  • stillasittande livsstil.

  Kontraindikationer för prostata biopsi

  • patientens vägran att utföra förfarandet
  • akut prostatit;
  • akuta inflammatoriska sjukdomar i ändtarmen.

  Hur utförs prostata biopsi?

  Om läkaren har utsett en biopsi av prostata, måste denna procedur vara förberedd på några dagar. Nedan gav vi en kort lista över nödvändiga manipuleringar och förfaranden:

  • att skicka nödvändiga analyser före en prostata biopsi;
  • sluta ta antiaggregeringsmedel och antikoagulationsmedel 4-7 dagar före proceduren
  • ta antimikrobiella medel före manipulation och några dagar efter;
  • varna din läkare om du är allergisk eller intolerant mot mediciner och latex;
  • klargöra tarmarna för proceduren med en rengörande enema.

  Mer detaljer om detta finns i artikeln "Förberedelser för prostata biopsi".

  Förfarandet i sig utförs med en av tre metoder: transrektal, perineal, transuretral.

  Transrectal biopsi av prostata utförs oftast och består i att ta ett material med en biopsiål med hjälp av åtkomst genom ändtarmen (för detaljer se artikeln "Transstellell biopsi av prostata").

  Perineal biopsi är att ta prov av prostatavävnad med en biopsyål genom ett litet snitt i perineum (se artikeln "Perineal biopsi av prostata" för mer information om denna metod för forskning). Figuren visar nålens riktning för transrektal och perineal åtkomst.

  Transstetralbiopsi av prostata är relativt sällsynt och består i tillgång till prostatakörteln genom att införa ett endoskop och en nål i urinröret.

  Metoden för biopsi väljs av din läkare baserat på indikationer eller kontraindikationer. Förfarandet i sig är praktiskt taget smärtfritt (tack vare modern utrustning, upplevelse av en läkare och användning av smärtstillande medel) och tar i genomsnitt 20-40 minuter. Prostata biopsi är en en dagsprocedur. Efter 2-3 timmar kan du redan gå hem.

  Efter prostata biopsi procedur

  Efter en prostata biopsi, måste du följa den nödvändiga dieten (mer om detta i artikeln "diet efter prostata biopsi"), med antimikrobiella medel, samt att veta vad som kan och inte kan göra efter ingreppet (mer om detta kan du läsa i artikeln "Efter prostata biopsi "). Det är också viktigt att komma ihåg de möjliga konsekvenserna och komplikationer efter ingreppet (artikeln "effekter och komplikationer efter prostata biopsi").

  Det histologiska materialet i prostatakörteln skickas för undersökning till laboratoriet. Resultatet kommer som regel i 5-7 dagar. Läkaren-histologist bestämmer graden av malignitet av prover och ger dem en totalpoäng Gleason poäng av mellan 2 till 10 poäng. Nedre gränser innebär en långsam tillväxt av tumören och en låg sannolikhet att sprida sig till andra vävnader. Höga siffror indikerar närvaron av ett stort antal neoplastiska celler och aggressiviteten hos flödet. Du kan läsa mer om detta i artikeln "Vävnadsanalys och prostata biopsi resultat". Baserat på data från histologisk analys, urolog besluta om ytterligare taktik: behandling, övervakning, ytterligare forskning, i syfte att åter biopsi av prostatakörteln (mer om detta kan du läsa i artikeln "Re-biopsi av prostata").

  Vad är prostata biopsi?

  Prostata biopsi under övervakning av ultraljud används och används globalt för att upptäcka och diagnostisera prostatacancer. Detta är den enda metoden som gör att du kan exakt diagnostisera och bestämma lokaliseringen av ens små områden av en cancerous tumör, som omedelbart initierar behandling.

  Nedan vill vi diskutera och motbevisa de vanligaste missuppfattningarna i samband med genomförandet av denna procedur.

  Myter om prostata biopsi

  Myt 1. Om inget stör, är det inte nödvändigt att göra prostata biopsi

  Faktum. Prostatacancer är bara en sjukdom som kan vara asymptomatisk under lång tid (upp till stadium 3). Om du inte har brutit mot urinering, betyder det inte att din körtel har full hälsa. För att vara säker på detta, lyssna på patientintervjuerna på vår hemsida, där cancer upptäcktes utan några klagomål alls.

  Myt 2. En biopsi av prostata är ett mycket smärtsamt förfarande.

  Faktum. Med adekvat analgesi är detta förfarande praktiskt taget smärtfritt. Som huvudstadiet av anestesi tillämpar vi en blockad av neurala buntar som innervar körteln. Tack vare detta förfarande sker en biopsi nästan utan någon känsla. Spinal eller allmän anestesi används enligt indikationerna eller om så önskas av patienten.

  Myt 3. Nålen, med vilken en prostata biopsi är klar, skadar prostatakörteln.

  Faktum. Med korrekta indikationer, förbereda patienten för proceduren och genomföra denna undersökningsmetod, förekommer ingen skada på prostata. Sällsynta komplikationer kan vara infektioner, liksom blod i urinen eller sperma.

  Myt 4. Detta förfarande kan orsaka cancer eller provocera spridningen.

  Faktum. Det finns absolut inga bevis för att exponering för en biopsiål kan orsaka spridning av en tumör eller metastasering. Under proceduren och provtagningen förekommer ingen kontakt med andra vävnadslager på grund av en speciell nål för denna manipulering och trokar. Du kan läsa mer om nålens struktur för biopsi av prostata i artikeln "Enhet för prostata biopsi".

  Myt 5. Prostatabiopsi leder till erektil dysfunktion.

  Faktum. Under prostatabiopsiproceduren tas i regel cirka 14 till 20 vävnadsprover. I dessa fläckar kommer det att finnas en liten inflammation, som stoppas av droger. Kanske utseendet av blod i urinen och spermierna, men detta har ingen effekt på uppnåendet och upprätthållandet av erektilfunktionen.

  Prostatabiopsi: indikationer, beteenden och art, resultat

  En biopsi av prostata är en av de diagnostiska alternativ är inte bara godartade neoplastiska processer, men även cancer och denna metod ger den största mängden information om tumören, vilket gör att senare för att använda de mest effektiva metoderna för behandling.

  Prostata biopsi är indicerat för alla, utan undantag, män med påtagliga noder i järn, oavsett storlek, men de flesta patienter är mycket rädda för forskning, eftersom ordet biopsi för många motsvarar närvaron av en elakartad process. Samtidigt visar analysen inte nödvändigtvis karcinom, och prostataspecifikt antigen (PSA) -index ökar både med adenom och med prostatit.

  prostata biopsi

  Morfologisk undersökning, som endast är möjlig efter en biopsi, är den mest exakta diagnosmetoden, utan vilken många andra icke-invasiva studier nästan gör en gissning på kaffegrunderna. Med andra ord kan en läkare misstänker något, men inte veta exakt hur man bygger bröstvävnad, om det är en elakartad tumör och omfattningen av dess differentiering, är maktlös i kampen mot en sjukdom som förblir utestående. Tumören fortsätter att växa, behandling är inte föreskriven och patologi kan gå i en försummad form, när även den mest radikala behandlingen blir värdelös.

  På många kliniker fram till idag använder de redan föråldrade biopsi-metoder, som är ganska smärtsamt tolererade av män, och därför orsakar rädsla för proceduren ofta patienter att vägra det. Men även i avsaknad av möjligheter att göra en biopsi på ett modernt sätt, läkaren kan alltid erbjuda den undersökte version av anestesi, förklarar betydelsen av studien och de eventuella konsekvenserna i händelse av fel på det.

  Om urolog efter laboratorietester och ultraljud uppmanar genomföra en prostata biopsi, sedan ge upp på grund av rädsla för smärta är meningslöst: växande tumör kommer att medföra en mycket mer problem, kanske - kommer att förkorta livslängden, medan en kort intervention, även om det är obekvämt, låt PRESCRIBE behandlingstid och även helt av med cancer.

  Indikationer och kontraindikationer till studien

  Patomorfologisk undersökning av prostatakörteln är oftast associerad med misstänkt malignitet. Anledningen till det kan vara:

  • Detektion av misstänkta zoner genom ultraljud;
  • Ökning av prostataspecifikt antigen (PSA) index utöver åldersgränsen;
  • Palpabel genom ändtarmen i körteln;
  • Behovet av att klargöra det onkologiska skedet, när diagnosen gjordes under borttagandet av adenom eller körtel i samband med en godartad tumör.

  Upprepad biopsi kan ordineras om:

  1. Det finns en ökning av PSA-indexet;
  2. Förhöjd PSA minskar inte efter konservativ behandling av icke-onkologisk patologi.
  3. Tätheten av PSA är mer än 15%;
  4. Det finns en ökning av den totala mängden PSA när förhållandet fritt protein till det blir under 10%;
  5. High-grade intraepitelial neoplasi avslöjades under en primär undersökning;
  6. Den primära biopsin var inte informativ på grund av den otillräckliga volymen av vävnaden som undersöktes.

  Kontra att undersöka - är relativa, det vill säga förfarandet kommer att vara möjligt efter lämplig förberedelse av ämnet. Det enda absoluta hindret för analys är att man avvisar och vill säga att en man ska undersökas. I detta fall förklarar urologen i så stor detalj alla risker och vad patienten kan möta om biopsi försummar.

  Utvinningen av prostata parenchyma för analys är begränsad när:

  • Regelbundet intag av blodförtunnande läkemedel (deras avbokning krävs);
  • Rektala blödningar (sprickor, hemorrojder);
  • Kronisk eller förvärrad kronisk proktit;
  • Akut inflammation i körteln;
  • Innehållet i ändtarmen.

  Dessutom kan undersökningen inte utföras under svåra störningar i blodkoagulering, dekompenserad patologi av inre organ, svåra infektionssjukdomar före sin fulla behandling, mentala störningar när hämmas kontakt med patienten. I varje fall löses frågan om lämpligheten och möjligheten att diagnostisera sig individuellt.

  Hur korrekt förbereder sig på prostata biopsi?

  Förberedelse för prostata biopsi spelar en extremt viktig roll, eftersom manipulationen är invasiv, det är det omöjligt att eliminera risken för komplikationer. För att undvika negativa konsekvenser måste patienten strikt följa urologens rekommendationer och förbereda sig för den kommande studien.

  Före en biopsi är det nödvändigt:

  1. Att överlämna den allmänna analysen av blod, urin;
  2. Gör ett koagulogram;
  3. Överlämna urin för bakteriologisk inokulation;
  4. Prostata ultraljud av prostatakörteln.

  Om nödvändigt föreskrivs elektrokardiografi, ultraljud i bukorganen, njurarna och andra studier i enlighet med den samtidiga patologin. En man kan be om resultatet av fluorografi, HIV-test, hepatit, syfilis.

  Om en man tar antikoagulantia, måste de avbrytas senast en vecka före planerad biopsi. Intag av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel stoppas tre dagar före förfarandet. Om det är omöjligt att avbryta preparat spenderas en biopsi vid stationära förhållanden. Dessutom informerar patienten nödvändigtvis läkaren om alla sjukdomar som han har, allergier (särskilt - vid anestetika och andra läkemedel).

  På kvällen före studien rekommenderas att ta bort hår från perineum, ta en dusch, middag ska inte vara rikligt. På morgonen borde det inte vara, eftersom en biopsi utförs på en tom mage. Alla patienter genomgår en rengörande emalj före studien, eftersom tarminnehållet inte bara gör det svårt att sätta in instrument i tarmen men också ökar risken för infektion.

  För att förhindra smittsamma komplikationer används antibiotika av fluorokinoloner gruppen, vilka tas före studien, tar dem upp till en vecka efter det.

  Nästan alltid, en prostata biopsi - kan en patient händelse, och bara ibland kräva sjukhusvård (med svår hjärt-kärlsjukdom, är det omöjligt att avbryta antikoagulantia).

  En biopsi innebär ofta anestesi. För detta ändamål kan speciella rektala geler med lidokain eller injicerbara former av anestetika användas, införd när nålen rör sig in i utrymmet runt körteln.

  Varianter och tekniker för prostata biopsi

  Beroende på antalet punkter från vilka biopsiematerialet tas, utmärks följande:

  • Sextantbiopsi - vävnaden tas från sex punkter;
  • Multifokal - används oftast, staket parenchyma från 10-12 platser;
  • Mättnad biopsi - avlägsnande av vävnad från minst 20 poäng, visar män, som har utökat studien tillät inte en diagnos, medan laboratorieparametrar och tillståndet hos patienten anger närvaron av sjukdomen.

  Biopsi av prostatakörteln görs på olika sätt. Så, åtkomst kan göras genom endotarmen - tala sedan om transrektal biopsi. Denna typ av procedur är den vanligaste.

  Om ett endoskop med en biopsyål sätts in genom urinröret handlar det om transuretral biopsi. Denna metod kännetecknas av smärta och en högre risk för komplikationer, därför används den mindre ofta än transrektal.

  Blind prostata biopsi utförs inte, för det är för det första full av allvarliga komplikationer, och för det andra har modern medicin förmågan att visualisera nålens framsteg. Den enklaste och mest prisvärda kontrollmetoden är användningen av ultraljud. Om ultraljud inte kan kontrolleras, kan en noggrann biopsi utföras i rektalundersökning av ändtarmen, men denna manipulation är inte så informativ och innebär en stor risk.

  Idag använder kirurger automatisk anordning för prostata biopsi, vilket gör det möjligt att göra proceduren snabb och mindre traumatisk. En speciell pistol innehåller en nål som rör sig i parenchymen och tar den i fraktioner av en sekund. Ultraljud, komplettera studien hjälper till att klargöra formen, volymen av järnet närvarande i hennes lesioner, biopsi observation av de modifierade fragmenten, men parenkymet av den perifera delen av kroppen är också nödvändigt tas för analys.

  Omedelbart innan förfarandet prostatabiopsi Tentand ändras till en ren kappa, avlägsnar kläder, placerade på den vänstra sidan eller bakbenen med skild eller är i knä-armbåge ställning. Grenområdet behandlas antiseptisk och döljer steril vävnad, den undersökte får inte röra sina händer och kirurgen opererar under sterila handskar.

  Transrectal biopsi utförs under kontroll av ultraljud eller ett finger och varar ungefär en halvtimme. I det första fallet placeras sensorn i tarmens lumen och innan du tar vävnaden går urologen in i en bedövning i form av en gel. Transrectal biopsi utförs av en speciell nål, som snabbt går in i vävnaden och lämnar tillbaka med en biopsi på mindre än en sekund. Sålunda avlägsnas upp till 12 kolonner av kärlens parenchyma. I tarmen, efter en transrectal teknik, placeras en tampong för att förhindra blödning. Den raderas nästa dag.

  I avsaknad av en ultraljudstransduktor kan en kirurg genomföra en studie under kontroll av sitt eget finger placerat i ändtarmen. Nålen följer fingrets gång, roterar i körteln för att punktera olika punkter i organet och extraheras utåt. Denna metod används mindre ofta, det är inte lika exakt som tillämpningen av ultraljud.

  Den transuretrala typen antar ämnets position på baksidan, kräver anestesi, i vissa fall - generellt, eftersom det är mycket smärtsamt. Kirurgen i urinröret introducerar ett speciellt endoskop med en kamera och en ljuskälla, samt en slinga för skärning av vävnad. Proceduren varar upp till 45 minuter.

  Transesofageal biopsi används mindre ofta än andra kirurgiska metoder. Det indikeras med en minskning av ändtarmen, anus, efter tarmens resektion. Undersökaren läggs på sin sida eller bakåt med benen till bukväggen, anestesi utförs lokalt eller i form av allmänbedövning.

  Skrotvävnaden skärs i en liten längd, där en biopsyål sätts in, roteras i parenkymet hos organet under provtagningen av materialet. I rektum är kirurgens finger, som fixerar prostata. I slutet av manipuleringen avlägsnas nålen och järnet pressas för att stoppa blödningen. Manipulation tar cirka 30 minuter.

  Ett alternativ för prostata biopsi är fusion-biopsi. Innan fångst av järnvävnad skannas av en magnetisk resonanstomografi, får doktorn sålunda en tredimensionell bild av orgeln. Denna bild läggs över i ultraljudet, vilket gör det möjligt att öka noggrannheten hos biopsin och göra den så noggrann som möjligt. Vid denna typ av operation tas minst 18 fragment av körteln, åtkomst - genom perineum och under generell anestesi.

  Video: En rapport om fusionbiopsi av prostata

  Ovan beskrivna metoder utförs som en biopsi av prostataadenom, så studien av fokala förändringar, inklusive - med den tidigare diagnostiserade cancer.

  Erhållas genom någon av de metoder för bröstvävnad placeras i en behållare med formalin och skickas till histopatologi laboratorium med den riktning i vilken de angivna passuppgifter på de män, en presumtiv diagnos och funktioner används biopsitekniker.

  De flesta män är rädda för smärta under studien. Det kan kännas vid organs punktering med en nål, men som regel är det ganska tolerabelt. Något obehag beror på närvaron i endotorns rektum eller en doktors finger.

  Ofta behöver patienter en upprepad biopsi, visad om resultatet av den inledande studien inte är tillförlitlig eller det fanns tvivel om tumören. Det tilldelas om:

  1. PSA-indexet ökar med mer än 0,75 ng / ml årligen, oberoende av resultatet av primärbiopsin;
  2. Det finns tecken på atypi eller svår dysplasi (intraepitelial neoplasi) under en primär undersökning.
  3. Bestrålning av cancer är möjlig;
  4. Det fanns nya palpabla noder eller abnormaliteter i ultraljud som inte fanns tillgängliga tidigare;
  5. Det finns misstankar om återkommande karcinom.

  Skillnaden mellan en andra biopsi och en primär biopsi är att vävnaden tas från både perifera och gränszoner, åtkomsterna är desamma i båda fallen. Upprepa proceduren kan utföras 3-6 månader efter den primära, vanligtvis följs det av att parenchymen avlägsnas från ett större antal punkter.

  Konsekvenser av prostata biopsi

  Efter en outpatientbiopsi kan en man gå hem några timmar och till och med tidigare, om det inte finns några tecken på komplikationer kommer urinering att vara smärtfri och utan blod i urinen. Under de kommande 4 timmarna ska patienten avstå från fysisk ansträngning och tyngdlyftning, det är bättre att inte sitta bakom ratten. Sexuellt liv bör uteslutas för nästa vecka.

  Under de närmaste dagarna kan en liten smärta förekomma i det lilla bäckenet. Urinen kan bära blodblandningar efter det att en transrektal biopsi blödning från tarmen är möjlig. Om en biopsi utfördes via urinröret, då kan en kateter för några timmar lämnas, det är nödvändigt att förskriva antibiotika.

  Blod i urinen efter en biopsi är en av de vanligaste effekterna av kirurgi. En liten inblandning av det anses inte vara en orsak till oro i de 3 första dagarna efter undersökningen, men riklig eller långvarig blödning eller varar längre än tre dagar hematuri - en anledning att se en läkare för att utesluta komplikationer.

  En biopsi av prostata kan ge några komplikationer:

  1. Infektion - är speciellt troligt när antibiotika förhindras, och närvaron av oidentifierad inflammation i körteln förekommer.
  2. Hematuri - blod i urinen på grund av trauma i urinröret eller urblåsans vägg
  3. Rektal blödning efter 3 dagar från dagen för studien
  4. Allergisk reaktion på bedövningsmedel;
  5. Ömhet i perineum och rektum
  6. Akut prostatit;
  7. Akut retention av urin;
  8. Inflammation av testiklarna och deras bilagor;
  9. Svimning och kollaps under studien.

  Den mest allvarliga och farliga bland konsekvenserna av biopsi är införandet av infektion med utvecklingen av sepsis. Lyckligtvis är denna utveckling extremt osannolik, liksom andra negativa konsekvenser, så en biopsi av prostatakörteln anses vara säker forskning.

  Läkaren ska omedelbart behandlas vid feber, svår smärta i buken eller bäckenet, oförmåga att tömma blåsan längre än 8 timmar, svår blödning.

  Utvärdering av biopsi resultat

  Resultat av biopsi av prostata kan hittas 7-10 dagar efter operationen. Analysera dem ska en specialist som kommer att förklara patienten kärnan i den avslöjade patologin och berätta om ytterligare åtgärder. Med tanke på komplexiteten i att tolka resultaten av patologer, borde man inte försöka göra en diagnos för sig för att undvika felaktiga oprofessionella domar och orimliga farhågor.

  Resultaten kan indikera närvaron av prostatit, som, som en tumör, framkallar en ökning av PSA, men utgör inte ett hot mot livet. Det finns ofta godartade tumörliknande processer - hyperplasi, liksom adenom. Cirka en tredjedel av patienterna med förhöjd PSA i blodet diagnostiseras med cancer genom biopsi.

  En prostata adenombiopsi utförs i samband med en ökande nivå av PSA. Det är troligt att slutsatsen kommer att begränsas till en sann godartad tumör - adenom eller diffus glandulär hyperplasi, som ofta uppträder hos äldre män. En detaljerad histologisk studie gör det möjligt att upptäcka områden av mikrokarcinom som inte är tillgängliga för icke-invasiv diagnos och utesluter sannolikheten för en tumör.

  Prostatacancer representeras oftast av glandulärt karcinom från låg till hög grad av differentiering. Tidig diagnos ger en chans att se en tumör som är begränsad av organ, vilket signifikant förbättrar prognosen och förbättrar patienternas överlevnad.

  För att bedöma det histologiska mönstret i prostata används skala Glisson, erkänd världen över den mest diagnostiskt värdefulla. För att göra detta väljer bioptater de två mest karakteristiska zonerna för den givna bildningen och bestämmer poängen för dem baserat på graden av differentiering, egenskaper hos körtelstrukturen, cellulär atypism.

  Punkterna 1-2 motsvarar en tumör som inte går utöver prostata och är omgiven av en slags kapsel från en hälsosam vävnad. Från 3 poäng och upp till 5 karcinom har invasiv tillväxt, växer upp i friska omgivande vävnader och lämnar kroppen. Sammanfattning av poängen, du får ett index på Gleason-skalaen från 2 till 10. Ju högre det är, desto mer maligna karcinom och ju lägre grad av differentiering.

  Räkning av resultat vid en specificerad skala, möjliggör morfologi urolog inte bara den totala poängen av tumören, men anger också att från detta belopp summan. Till exempel, kan den totala poängen 4 inte uppfyller både groning tumör i frisk vävnad (2 + 2), och karcinom, som startar en aktiv invasion (1 + 3). Detta är viktigt för att bedöma tumörbeteende i framtiden.

  Resultatet av Glisson biopsi av prostata gör att onkologen kan dra slutsatser om sjukdomsprognosen och också att välja mer effektiva behandlingsregimer för denna typ av cancer. Det är viktigt att notera att frånvaron av tumörceller i biopsier inte utesluter risken för cancer, så många patienter fortsätter att undersökas systematiskt.