Huvud
Massage

Prostata adenom (prostata hyperplasi)

I modern medicin kallas proliferationen av prostatakörteln på grund av aktiv vävnadstillväxt prostata adenom. Även om vissa "med erfarenhet" och patienter i åldersgruppen fortfarande använder termer som prostata adenom eller retention av urin. För rättvisans skull noterar vi att detta namn har ytterligare en synonym: godartad prostatahyperplasi (i det följande BPH).

I vilket fall som helst ligger sjukdomen i att öka prostata, vilket leder till utseendet i det av noder som stör normal urinering. Godartad karaktär betyder frånvaro metastaser, vilket skiljer sjukdomen från onkologisk sjukdom i prostatakörteln.

Adenom av prostata anses med rätta som en manlig sjukdom hos äldre. Varannan man har problem med urinering i 50 år, efter undersökning av en specialist, skrivs de av för denna sjukdom. Med ålder ökar förekomsten, och vid 70 års ålder har tre av de fyra männen upplevt samma problem. Enligt resultaten av medicinsk forskning påverkas inte 15% av männen av BPH. Samtidigt ökar sannolikheten för sjukdom varje år.

Orsaker till prostata adenom

Alla orsaker till prostata adenom kan delas in i två grupper.

Den första gruppen innehåller orsakerna livsstil en person som ökar sannolikheten för proliferation av prostata. Till exempel kan det vara stillasittande arbete eller aktiv psykisk stress i avsaknad av fysisk. Det är därför att regelbunden träning är svår att överskatta.

Den andra gruppen innehåller objektiva skäl, inte beroende på en persons livsstil. Bevisat att prostata adenom uppstår på grund av byta i männs hormonella bakgrund. Om du anser att dessa förändringar oundvikligen uppträder i ålderdom, kan du dra slutsatsen att endast några män faller för tur för att undvika problem med prostata.

Det är rättvist att säga att orsakerna till prostata adenom ännu inte har utforskats fullständigt. Forskare utför regelbundet forskning som syftar till att identifiera samband med andra sjukdomar eller med personens personliga egenskaper, men hittills har alla dessa studier inte givit några signifikanta resultat. Även om det till exempel var möjligt att motbevisa uppfattningen att prostatit och prostata adenom är sammanhängande. Som statistik visar kan båda sjukdomarna uppträda helt oberoende eller vice versa samtidigt. Därför, trots de olika hypotetiska orsakerna till prostataadenom, är den enda beprövade faktorn som ökar risken för morbiditet ålder.

Symtom på prostata adenom

För att bättre förstå tecknen på prostata adenom behöver du först förstå vad som händer i prostata hos en man när denna sjukdom uppstår. Som det är känt är den normala storleken av prostata under blåsan ungefär lika med valnötens storlek. När prostata vävnad börjar expandera, visas en eller flera knutar oundvikligen på den. De klämmer urinröret, så att urinering är nedsatt. Det är uppenbart att denna process inte sker omedelbart, men gradvis. Av denna anledning identifieras tre steg av sjukdomen beroende på symptomen.

I början, när kanalen bara börjar smala under yttre påverkan, förekommer de första symptomen på prostata adenom. De ingår i förändringen i känslan vid urinering. Friska män upplever trevliga känslor när de tömmer urinblåsan, och det är ganska normalt. Försvinnandet av dessa känslor kan fungera som den första alarmklockan.

Tyvärr brukar män avskriva de förändringar som finns på något annat än sjukdom, så i första skedet behandlas läkare extremt sällan. Under tiden BPH går in på följande blankett. Det finns mer märkbara symtom på prostata adenom.

I synnerhet leder en märkbar minskning av urinröret till en minskning av styrkan hos strålen. När urinen är något (i slutsteg av tömning) blir den vertikal eller brukar bryta upp i enskilda droppar. Naturligtvis är inte blåsan helt tömd. Patienten måste spänna bukmusklerna, klämma ur urinblåsan på detta sätt, och den återstående urinen på kort tid kommer att orsaka en annan uppmaning att urinera. Dessa är också huvudskyltarna för prostata adenom.

I avsaknad av behandling uppträder nya symptom som liknar enures. Så, en man kan inte längre hantera natten utan urinering, och tiden som han kan "tolerera" reduceras avsevärt till fullständig inkontinens.

Betydelsen av snabb tillgång till en specialist vid upptäckten av de första tecknen beror också på det faktum att utan ordentlig behandling av prostataadenom kan ha allvarliga komplikationer, vilket kommer att diskuteras ytterligare.

Komplikationer av prostata adenom

Som du förstår, leder adenom i prostata till problem med urinering. Och detta orsakar i sin tur ett allvarligt slag mot njurarna. Deras gradvisa nederlag kan uppenbaras av täta huvudvärk, irritabilitet, konstant törst och en känsla av torrhet i munnen. Det faktum att urinen är för lång i blåsan ökar sannolikt sannolikheten för att utveckla genitourin-infektioner, såsom pyelonefrit, uretrit och andra, liksom framväxten urolitiasis.

Vi måste erkänna att detta inte är den mest hemska komplikationen av prostata adenom. Den obemannade utvecklingen av prostata noder kan leda till en fullständig överlappning av urinröret. I detta fall ackumuleras urin i blåsan utan att ha ett utlopp som blir en man med svår smärta och ett hot mot livet. Med sådana tecken installeras en urin-kateter eller, om akut är nödvändigt, utförs en omedelbar kirurgisk operation.

Faren är att den fullständiga tillslutningen av urinröret kan förekomma även vid sjukdomens inledande skede. Allt beror på en viss sammanflöde av provokerande faktorer, såsom hypotermi, alkoholmissbruk, avhållande från urinering och andra.

Tyvärr är det inte alla komplikationer av prostata adenom. Ibland leder proliferationen av prostatakörteln till utseendet blod i urinen. Svårigheten att diagnostisera denna komplikation ligger i den låga koncentrationen av blod som inte kan ses med blotta ögat. Därför kan leveransen av urinanalys identifiera sjukdomen genom närvaron av blodproppar vid mikroskopisk undersökning av sedimentet.

En sådan mängd komplikationer, som var och en i sig är ganska svår för organismen, orsakar behovet av tidig diagnos av sjukdomen i de tidiga stadierna.

Diagnos av prostata adenom

Det blir inte en överdrift om vi säger att den framgångsrika diagnosen prostata adenom beror direkt på patienten själv. I de tidigaste skeden är det undersökningen som kan ges av de indikatorer genom vilka experten kommer att kunna misstänka förekomsten av sjukdomen. Till omröstningen läggs till fingerprovning av prostata.

För laboratorieundersökningar tas materialet (det vill säga prostats hemlighet och smuts från urinröret) efter en prostata-massage. Den behandlande läkaren kan få viss information från ultraljud, som bestämmer närvaron av stenar, volymen av kvarvarande urin efter utmattning och prostataformen.

En ytterligare metod för undersökning är uroflowmetry. Bokstavligen översätts termen som mätning av hastigheten hos urinstrålen. Förutom hastighet mäts ett antal andra parametrar, tack vare vilken diagnos av prostata adenom blir mer exakt.

Även om prostata adenom inte alltid leder till onkologiska konsekvenser, krävs det ett obligatoriskt blodprov för män som är i riskzonen, det vill säga, vars ålder är 50 år. Enligt resultaten från en laboratorieundersökning kan spår av närvaron av en malign tumör detekteras, eller data om dess frånvaro kan erhållas. Det är från denna ålder att det rekommenderas att blodprovet utförs med ett regelbundet årligt förfarande. Vid misstanke om förekomst av onkologiska problem utförs karakteristiska ytterligare studier.

Behandling av prostata adenom

Efter diagnosen föreskriver läkaren ett av tre behandlingsalternativ för sjukdomen. Detta är drogbehandling adenom i prostata, kirurgisk ingrepp och icke-operativ icke-farmakologiska metoder.

Medicinsk behandling innebär att vissa mediciner används. På marknaden är de nu representerade i stort antal, så utnämningen är enligt doktorens eget gottfinnande.

Alla läkemedel riktas antingen för att koppla av muskelfibrerna i prostatakörteln eller för att minska prostatavolymen. I båda fallen minskar kompressionen av urinröret och den normala banan av urinen återställs.

Tyvärr kan läkemedel bara hjälpa till i början, och deras inverkan är långt ifrån alltid tillräcklig. I detta fall kommer patienten sannolikt att erbjudas ett kirurgiskt ingrepp. Operativ behandling av prostata adenom kan utföras antingen öppet eller utan snitt, när kirurgen utför alla manipuleringar genom urinröret.

Ibland kan ett alternativ till en kirurgisk operation vara icke-operativa metoder. Alla syftar till att expandera urinröret igen. Detta görs antingen genom att påverka själva kanalen (ballongutvidgning eller prostata stenter) eller genom att agera på prostata (termoterapi eller mikrovågstorkning).

När det gäller förebyggande metoder existerar inte effektiva rekommendationer som kan garantera skydd mot prostata adenom. Faktum är att alla förebyggande åtgärder reduceras till nivåeringsfaktorer som ökar risken för sjukdomen, det vill säga undernäring, alkoholmissbruk och andra dåliga vanor.

Prostatacenom - symptom hos män, de första tecknen, orsakerna, behandlingen och komplikationerna av adenom

Adenom av prostata är en godartad tumör som utvecklas från prostatas stroma eller glandulära epitel. Adenom i sig ger inte metastaser, men det kan så småningom degenerera till adenokarcinom (prostatacancer).

Hos 30-40% av männen över 50 och 75-90%, över 65 år, finns det förändringar i form av proliferation av körtelvävnad i blåsans hals.

Vad är denna sjukdom, varför inträffar det hos män efter 40, vilka är de första symptomen och vad som ordineras som en behandling, kommer vi att överväga ytterligare.

Vad är prostata adenom?

Prostata adenom är en godartad neoplasma av parauretralkörtlar som är placerade runt urinröret i sin prostatiska sektion. Huvudsymptomen för prostataadenom är ett brott mot urinering på grund av gradvis komprimering av urinröret med en eller flera växande knölar.

Med adenom finns en ökning i organ, vilket provar att klämma ur urinblåsan och urinröret. Detta bryter urinströmmen och leder till ackumulering av resterande urin. Dessutom kan en man utveckla en könsorganinfektion, urolithiasis och cancer. Ökningen är smärtfri, vilket är farligt för snabb diagnos av sjukdomen.

Prostata: Vad är det?

Prostatakörteln, även känd som prostata, är ett organ som ligger strax under blåsan. Huvudsyftet med prostata är utvecklingen av en specifik hemlighet som ingår i spermierna. Prostata hemlighet, bestämning av konsistensen av ejakulatet (specifikt främja skjuvförtunning) innehåller vitaminer, enzymer, immunoglobuliner, zinkjoner, och andra.

Prostatakörteln för män är "andra hjärtat", som är ansvarig för sexuell funktion, psyko-emotionell tillstånd och allmän hälsa.

Huvudfunktionerna i prostatakörteln innefattar:

 • flytning av spermier - på grund av detta förvärvar spermatozoa aktiv rörlighet och blir vanligtvis livskraftig;
 • sekretion - i sin sammansättning har den enzymer, proteiner, fetter och hormoner, utan vilka reproduktionssystemet inte fungerar ordentligt.
 • utstötning av fröet - de smidiga musklerna i prostatakörteln är kapabla att sammandraga, vilket säkerställer spermatets flöde i urinröret, och detta är just hur utlösningen inträffar.

orsaker till

Adenom i prostata utvecklas och växer gradvis. Även om denna sjukdom uppträder huvudsakligen bland äldre män, kan de initiala symptomen identifieras så tidigt som 30-40 år. Det är intressant att cellerna först i början bildas massivt och först efter en lång tid börjar de växa i storlek.

 1. Den första gruppen innehåller orsakerna som orsakas av en livsstil hos personen, vilket ökar sannolikheten för proliferation av prostata. Till exempel kan det vara stillasittande arbete eller aktiv psykisk stress i avsaknad av fysisk. Det är därför att regelbunden träning är svår att överskatta.
 2. Den andra gruppen innehåller objektiva skäl, inte beroende på en persons livsstil. Bevisat att prostata adenom uppstår på grund av förändringar i den hormonella bakgrunden hos en man. Om du anser att dessa förändringar oundvikligen uppträder i ålderdom, kan du dra slutsatsen att endast några män faller för tur för att undvika problem med prostata.

Det finns ett antal samtidiga faktorer som kan bidra till utvecklingen av adenom. De inkluderar:

 • Överdriven vikt (ackumuleringen av fettvävnad bidrar till produktionen av kvinnliga hormoner);
 • Ärftlig faktor
 • ateroskleros;
 • Missbruk av rökning och alkohol;
 • Inflammatoriska processer i njure och urinrör
 • Hypodinami och undernäring;
 • Högt blodtryck.

Typer av prostata adenom

Tre olika typer av adenomer särskiljs av deras struktur och placering:

 1. En tumör passerar genom urinröret i blåsan, deformerar den inre sphincten och stör dess funktion.
 2. Tummen ökar i ändtarmen, urinering störs något, men förlust av kontraktilitet i urinrörets prostatiska del tillåter inte att hela blåsan frisätts fullständigt.
 3. Med likformig komprimering av prostata under trycket av adenom utan dess ökning observeras inte heller urinretention i blåsan eller störning av urinering. Detta är den mest gynnsamma typen av adenom.

Symtom på prostata adenom hos män

Det finns två grupper av symptom på prostata adenom: irriterande och obstruktivt.

Den första gruppen av symtom i prostata adenom är:

 • ökad frekvens av urinering,
 • ihållande (imperativ) uppmaning att urinera,
 • nokturi,
 • urininkontinens.

Den grupp av obstruktiva symptom som är karakteristiska för prostataadenom innefattar:

 • svårighet att urinera,
 • försenad start och ökad urineringstid,
 • känsla av ofullständig tömning,
 • urinering intermittent trög ström,
 • nödvändighet att spänna.

De första tecknen som du behöver uppmärksamma:

 • De första tecknen på prostataadenom är en slät urinström, en ökad urin att urinera, vilket inte alltid slutar med tömningen av blåsan.
 • När tumören blir allvarlig, vill patienten inte längre ta reda på vad som orsakar prostata adenom, desto mer bryr han sig hur man ska bli av med störande symtom. Urinering blir svårt, du behöver anstränga för att urinera, anslut pressens muskler.

Med komplikationen av prostata adenom och dess övergång till det svåra skedet, kommer alla symptom att förstärkas, vilket kommer att påverka patientens liv negativt. I förvärrade fall kan endast kirurgi hjälpa, varför det är så viktigt att uppmärksamma symptomen. Även om de upprepades 1-2 gånger krävs en fullständig undersökning.

Adenom i prostatakörteln hos män passerar genom flera steg, vilka åtföljs av ökande tecken och komplikationer.

Kompenserad form

De mest karakteristiska förändringarna i urinering av detta stadium är:

 • mer frekvent,
 • mindre fri,
 • inte lika intensiv som tidigare (urinströmmen ser inte längre ut som en karakteristisk parabol, men faller nästan vertikalt).

Med den fortsatta tillväxten av prostata och intensifieringen av kompressionen i urinröret uppträder följande symtom:

 • ökad längtan att urinera under dagen,
 • minskning i frisättningsvolymen av urin,
 • ökningen i fall av oemotståndlig uppmaning att urinera (de så kallade imperative ansträngningar),
 • deltagande av extra muskler: patienten för bättre tömning från tid till annan som spänner i buken i början eller i slutet av urinering.

Subkompenserat stadium

Subkompenserad - en ökning av prostatagenivåerna när det började få en allvarlig effekt på urinblåsans funktion för att urskilja urin från kroppen. Det finns kränkningar:

 • frisättning av blåsan sker i portioner,
 • Blåsans väggar ökar i tjocklek,
 • det finns en fördröjning av en del av urinen,
 • med överflödet av urinblåsan kan ofrivillig urinutflöde uppträda,
 • Urin kan vara grumligt och innehåller orenheter av blod.

3 steg av prostata adenom - dekompenserad

Det finns en minskning av blåsans kontraktilitet till ett minimum, en ökning av resterande urin kan vara i storleksordningen två liter. Också viktig är blåsans vassa sträckning, där dess konturer ses i form av en oval eller i sfärisk form som når naveln och i vissa fall stiger mycket högre.

Samtidigt, på natten, och efter och under dagen, urinen utsöndras systematiskt eller permanent, förekommer på ett ofrivilligt sätt på grund av dropparna i den överflödande blåsan.

Samtidiga symptom på adenom:

 • svaghet
 • illamående och brist på aptit,
 • förstoppning,
 • törst och torr mun.

Konsekvenser för män

Komplikationer av prostata adenom:

 • Akut retention av urin. Komplikation sker vid steg 2 eller 3 på grund av kompression av urinröret genom hypertrophied prostata.
 • Urinvägsinflammation. Stagnerande processer i blåsan leder till reproduktion av bakterier. De provocerar utvecklingen av blåsor, uretrit, pyelonefrit.
 • Urolitiasis. Ofullständig tömning av blåsan leder till utseendet på det av mikroliter, stenar eller mineralfyndigheter. De kan orsaka blockering av blåsan, en fördröjning i urinen.
 • Hematuri. Utseendet av erytrocyter i urinen, vars orsak är åderbråck i blåsans hals.

diagnostik

Det blir inte en överdrift om vi säger att den framgångsrika diagnosen prostata adenom beror direkt på patienten själv. I de tidigaste skeden är det undersökningen som kan ges av de indikatorer genom vilka experten kommer att kunna misstänka förekomsten av sjukdomen.

Diagnos består av:

 1. Läkaren genomför en fingerprovning av prostata.
 2. För att bedöma svårighetsgraden av symptom på prostataadenom erbjuds patienten att fylla i en dagbok om urinering.
 3. Utför en studie av utsöndring av prostata och utstryk från urinröret för eliminering av smittsamma komplikationer.
 4. Utför ultraljud av prostata, under vilken prostatakörtelns volym bestäms, identifiera stenar och områden med kongestiva fenomen, bedöma mängden kvarvarande urin, njurarnas tillstånd och urinvägarna.

Analysen av PSA i prostataadenom är en viktig indikator vid bestämning av graden av sjukdomen och syftet med behandlingen. En sådan studie rekommenderas för varje man över 40 år Det diagnostiserar eventuella abnormiteter i prostata och kommer att bidra till att identifiera även prostata adenomcancer.

Trots det faktum att många droger hjälper och förbättrar livskvaliteten avsevärt, i nästan 100% av fallen, återkommer obehagliga symptom någon gång efter att läkemedlet återkallas.

 1. Alfa-blockerare slappna av musklerna i blåsan och prostata, och normalisera processen för urinering: Silodosin, Dalfaz, Omnic, Setegis, rötter, Adenorm, Flosin, doxazosin, Lokren.
 2. 5-alfa reduktashämmare är nödvändiga för att minska mängden körtelvävnad i prostatatumören, kontrollera och korrigera den hormonella bakgrunden: Dutasterid, Finasterid.
 3. Antibiotika är nödvändiga för att minska aktiviteten hos patogena floror, om orsaken till adenom är en patogen infektion och dess snabba reproduktion: Cefalosporiner, Gentamicin.
 4. Antiinflammatoriska läkemedel behövs för en man att snabbt eliminera inflammation i prostatakörteln, minska det akuta smärtsyndromet i prostata adenom: Voltaren, diklober, diklofenak.
 5. Spasmolytika hos en man är nödvändig om det smärtsamma syndromet inte försvinner, även med en strikt diet, försvagar inte. Förberedelser: Papaverin, Ibuprofen, Buskopan.

Innan du använder något läkemedel, kontakta alltid din läkare. Det finns kontraindikationer för användningen.

drift

Kirurgiska åtgärder används när konservativ terapi är ineffektiv eller när sjukdomen försummas. Vid ett adenom av en prostataoperation utses eller nomineras vid absoluta indikationer:

 • Omöjlighet av urinering;
 • Massiv hematuri;
 • Stenar i blåsan;
 • Patologiska processer i prostatakörteln;
 • Ökning av den genomsnittliga andelen av prostata;
 • Njursvikt
 • En stor ackumulering av resterande urin.

En oschemalad (akut) operation utförs inom 24 timmar efter utveckling av komplikationer: med svår blödning, som hotar patientens liv och med fördröjning av urinering i akut form.

Förberedelse för operationen:

 1. Ett allmänt blodprov utförs för att bestämma anemi (minskad mängd hemoglobin och erytrocyter), leukocytos (som indikerar en inflammatorisk process).
 2. Före operationen är det nödvändigt att kontrollera njurfunktionen med hjälp av ett biokemiskt blodprov. I händelse av nedsatt njurfunktion, kommer kreatinin och urea i blodet att öka.
 3. Blodkoaguleringsstudier är nödvändiga för att eliminera risken för tromboembolism eller blödning, både under och efter operationen.
 4. EKG (elektrokardiogram) - för att utesluta eventuella komplikationer från hjärtat under operationen.

Det finns olika metoder för kirurgisk behandling av prostata adenom:

 • Transuretral resektion eller TUR är en allmänt använd metod, eftersom en sådan operation utförs genom urinröret utan snitt. Det kan dock endast användas med en adenomvikt på upp till 60 g och upp till 150 mg återstående urin i urinblåsan. Denna metod får inte heller användas för patienter med nedsatt njurfunktion.
 • Adenomektomi (öppen prostatektomi) är en populär metod för operativ behandling av prostata adenom på grund av det minsta antalet kontraindikationer. Det är aktuellt att använda vid en massa av prostata över 40 gram och mängden resterande urin från 150 ml. Störa inte operationen och olika komplikationer av patologi.

Sannolikhet för återfall

Efter kirurgisk ingrepp på prostataadenom är återfall av inflammatorisk natur möjlig. I detta avseende, under den postoperativa perioden, de försiktighetsåtgärder som läkaren ska specificera:

 • inte överarbete,
 • inte överkylning,
 • observera en diet,
 • vara under överinseende av en specialist.

Minimalt invasiva metoder för behandling av prostata adenom

 1. Termisk metod - prostatakörtelns storlek reduceras genom exponering för höga temperaturer. För att värma kroppens vävnader används radiofrekvens och mikrovågsstrålning, och minst ultraljud.
 2. Kryodestruktion - patologiska vävnadsceller förstörs genom att utsätta dem för extremt kalla temperaturer.
 3. Laserteknik - laserstrålning påverkar vatten i prostatakörteln, värmer det. Det finns en vikning (koagulering) av organets vävnad.
 4. Ballettutvidgning av urinröret - en kateter med en uppblåsningsballong vid änden sätts in i urinröret med hjälp av vilket urinhålan expanderar.
 5. Stentning av prostata urinröret - en stent (ett bur i form av en cylinder) sätts in i urinröret, vilket underlättar patientens urineringsprocess.

Kost med adenom

Kosten är vald för varje patient individuellt, med hänsyn till graden av försumlighet av patologin, patientens allmänna tillstånd och hans anamnese, såväl som patientens smakpreferenser. Men, som praktiken visar, är det oumbärligt att ändra regimen och balansen när det gäller näring.

Särskild uppmärksamhet ges på produkter rik på selen (Se) och zink (Zn), som positivt påverkar tumören och minskar dess storlek. Under sjukdomen ska man under dagen få 25 mg zink och inte mindre än 5 μg selen.

Adenom av prostata

Prostata adenom utvecklas hos de allra flesta äldre män. Känna och förstå sjukdomen är önskvärd redan under de unga åren, det kommer att ge en möjlighet att inte bara erkänna i tid utan även för att förhindra det så mycket som möjligt.

Vad är prostata adenom?

Godartad prostatahyperplasi (BPH) eller prostataadenom är en vanlig sjukdom bland män av mogen och avancerad ålder. Det kännetecknas av ett antal symtom i samband med nedsatt urinering.

När sjukdomen i prostatakörteln bindväv och epitel, vilket leder till ökningen. Genom körteln passerar den övre delen av urinröret, så dess tillväxt kan blockera den normala strömmen av urin. Som en följd av att urinretention utvecklas kan blåsan och njurarna eventuellt påverkas.

statistik

I Ryssland var incidensen av adenom 2009 en och en halv gånger högre än i början av seklet: 2221, 5 per 100 000 vuxna män (Apolikhin OI m.fl., 2011). Inte alla vuxna män lider av samma frekvens: oftast uppstår symtomen vid 60 års ålder och före 30 års ålder förekommer det inte ens även på histologisk nivå. Godartad utvidgning av körteln förekommer hos cirka 90% av männen över 80 år.

Medicinska tjänster

Diagnostiska tester

Symtom på prostata adenom

Manifestationer av sjukdomen är huvudsakligen förknippade med sjukdomar i urinering: urinpassagen är försämrad och blåsans förmåga att ackumuleras och behåller den försämras. Denna grupp av symtom kallas symptomen på det nedre urinvägarna. De inkluderar:

 • Symtom på ackumuleringsfasen. Kännetecknas av frekvent urinering, det kan förekomma så kallade imperative urges (en oemotståndlig önskan att tömma urinblåsan). Man måste också stiga upp oftare på natten.
 • Symtom på tömningsfasen. Urinflödet blir lethargiskt, det kan avbrytas och sprängas. Mannen måste pressa för att urinera.
 • Postmiktiska symptom. Efter urinering kan urinen droppa lite, förbli en känsla av missnöje med tömning.

Vid 65 år kan uttalade tecken på prostata adenom hittas hos 30% av männen.

Det bör noteras att dessa symtom uppträder inte bara i adenom utan även i ett antal andra patologier (nervösa sjukdomar i urinering, prostatit, prostatacancer och andra).

Stage och förlopp av prostata adenom

Under sjukdomsförloppet utmärks tre steg.

Steg I kan hålla många år utan övergången till tyngre former. Med det finns en ökad urinfrekvens, män störs av natten urinering på toaletten. Urinflödet blir löjligt, det kan behövas ett tryck. Parallellt med detta uppträder de första tecknen på urininkontinens.

På II-scenen manifestationer blir mer uttalade. Urinströmmen avbryts, resterande urin stagnerar i urinblåsan. Behovet av att pressa kan leda till bråck eller till och med prolaps i ändtarmen. Detta steg går nödvändigtvis in i nästa.

III-steget kännetecknas av att blåsan sträcker sig och minskar förmågan att komma i kontakt. Känsligheten minskar, vilket kan leda till illusionen att lindra symtomen. I detta skede utvecklas komplikationer ofta: infektion, njurskador och stenar i urinblåsan. Urininkontinens ökar, män tvingas ofta att tillgripa speciella åtgärder (pads, urinsamling).

I slutskedet det är vanliga symtom i samband med "förgiftning" sin egen urin: försämrade aptit, det är en svaghet, muntorrhet och förstoppning.

Komplikationer av prostata adenom

Sjukdomen kan vara länge utan att påverka livskvaliteten, de flesta män utvecklar inte komplikationer. Men de är inte sällsynta och du behöver veta om dem.

 • Akut retention av urin. Det uppenbarar sig plötsligt omöjligt att tömma blåsan och smärtan över puben. Detta tillstånd kräver brådskande vård, en kateter sätts i blåsan eller en liten operation utförs.
 • Urinvägsinfektion. Cystit och pyelonefrit utvecklas på grund av stagnation av urin, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för reproduktion av bakterier.
 • Blåsans stenar är också en följd av urinstagnation.
 • Skador på blåsan. Om blåsan inte töms regelbundet i tid sträcker den sig, utsprång (fickor) där urin stagnerar form i dess väggar.
 • Njurskada. Ökat tryck i blåsan och urinledarna kan ha en direkt skadlig effekt på njurarna. Detta kan leda till utveckling av njursvikt.

Orsaker till prostata adenom

Orsaken till sjukdomen är inte fullständigt förstådd. Det konstaterades att förekomsten av adenom är avgörande åldersrelaterad nedgång i nivån av könshormoner och den efterföljande omstrukturering av kroppen, det vill säga manliga klimakteriet.

Viktiga riskfaktorer:

 • Ålder. Förstoringen av prostata uppträder praktiskt taget fram till 40 års ålder, och vid 65 års ålder upptäcks symtomen redan hos en tredjedel av männen.
 • Ärftlighet. Om fadern led av hyperplasi, ökar risken för hennes utveckling i sonen efter att ha fyllt vuxenlivet.
 • Diabetes mellitus, hjärtsjukdom. Förutom själva sjukdomarna kan sjukdomen också närma sig läkemedel mot dem, såsom betablockerare.
 • Livsstil. Fetma ökar risken för sjukdom, fysiska övningar - minska.

Diagnos av prostata adenom

Läkare har speciella frågeformulär som hjälper till att identifiera specifika klagomål. Dessutom kan diagnos av en specialist hjälpa dagboken, vilket leder patienten. Det registrerar antalet och kvalitetsparametrarna: volymen urin, egenskaperna hos den använda vätskan, imperativet kräver, nattlust och så vidare. Rekord måste sändas i minst tre dagar, det här är ett enkelt och effektivt verktyg.

Den huvudsakliga fysiska undersökningsmetoden är digital undersökning av prostatakörteln. Det tillåter att avslöja sin ökning och utesluta några andra patologier.

 • allmän analys av urin;
 • biokemiskt blodprov (i första hand är läkare intresserade av innehållet av kreatinin och urea, njurmarkörer);
 • definition av PSA (för alla män över 50 år för övervakning av prostatacancer).

Azotemi, ett tecken på njurskador, med adenom förekommer i 15-30% av fallen.

Det visas för alla patienter med misstanke om adenom:

 • transrektal ultraljud (ultraljud);
 • urofluometri (urinflödeshastighet);
 • bestämning av återstående urinvolym genom ultraljud.

Enligt särskilda indikationer:

 • fyllning av cystometri
 • tryck / flödesförhållande;
 • elektromyografi av bäckenbotten;
 • excretory urography;
 • urethrocystoscopy.

Behandling av prostata adenom

De främsta målen med behandlingen är att lindra symptomen på det nedre urinvägarna, förbättra livskvaliteten, förhindra komplikationer av sjukdomen.

För patienter med lindriga symtom eller måttliga symptom som inte påverkar livskvaliteten, rekommenderar den europeiska guiden för behandling av godartad prostatahyperplasi en taktik med aktiv väntande eller förväntad observation. Under denna period finns ingen medicinsk eller kirurgisk behandling, patienten bör regelbundet undersökas (en gång om året eller sex månader) från en urolog eller androlog för att övervaka sjukdomsförloppet. Vid denna tidpunkt läggs tonvikten på icke-drogbehandling. För att den bär:

 • Beteendeterapi. Patienten måste
  • minska användningen av flytande och diuretikprodukter (bär etc.) 3 timmar innan du går och lägger dig;
  • glöm inte att tömma blåsan på natten;
  • utan speciella anvisningar från läkaren att inte ta avtalsmedikamenter och behandling med anticholinesteras på kvällen (till exempel galantamin).
 • Övningar för träning av bäckensmusklerna (Kegel övningar, fysioterapi övningar).

Dessa metoder kan också komplettera konservativ behandling. För den senare, enligt ryska kliniska rekommendationer, används följande droger:

 • Alfa-blockerare (tamsulosin, alfuzosin). För närvarande är dessa valfria läkemedel, de används för både måttliga och svåra symptom.
 • Inhibitorer av 5-alfa-reduktas (finasterid). De minskar körvolymen, fördröjer tillväxten.
 • Inhibitorer av fosfodiesteras typ 5 (sildenafil). Medicin, som huvudsakligen används för att behandla impotens, men visade effekt i adenom.
 • Kombinerad behandling. Den vanligaste kombinationen av alfa-blockerare och 5-alfa-reduktashämmare
 • Muskarinreceptorblockerare eller M-holinolitiki (solifenacin) ordineras huvudsakligen vid dominans av ackumuleringssymptom.

Rekommenderas inte, har inte bevisad effektivitet: - Växtbaserade preparat; - Beredningar baserade på prostataxtraktet.

Huvudoperationerna är transuretral excision, transuretral resektion och borttagning av prostatakörteln. Kirurgisk behandling är indicerad för:

 • upprepad urinretention
 • njursvikt, som utvecklades som ett resultat av adenom;
 • stenar i blåsan;
 • återkommande urinvägsinfektioner
 • upprepad hematuri.

Patienter som också används:

 • fick inte lättnad från drogterapi;
 • vill inte ta droger, men behöver behandling.

för prostata adenom operationer - några av de vanligaste kirurgiska ingrepp, överförs de till 30% av män (Wasson J et al, 1994).

Under konservativ behandling eller efter operationen ska du besöka läkaren minst en gång per år. Urologen utför standardstudier som krävs för klinisk undersökning (ultraljud, urinflöde, PSA). Dessutom bör specialisten fråga i detalj om förändringar i patientens livskvalitet, lära sig om eventuella biverkningar av droger.

Profylax av prostata adenom

Med tanke på förekomsten av sjukdomen är kunskap om dess förebyggande nödvändig för alla. Vi kan inte arbeta på alla riskfaktorer av sjukdomen (ärftlighet, hormonförskjutning), men efter vissa regler bidrar vi till att upprätthålla prostatahälsan.

 • Diet med prostata adenom. Det är önskvärt att minska konsumtionen av feta livsmedel och rött kött. Det är nödvändigt att öka andelen grönsaker, frukter och omega-syror.
 • Fysisk aktivitet. Det är bevisat att fysisk utbildning positivt påverkar prostatakörlens hälsa.
 • Kontroll av kroppsvikt.
 • Minimering av stress förbättrar den hormonella bakgrunden och saktar sjukdomsprogressionen.
 • Regelbundet sexliv.

Om diagnosen redan är etablerad, kommer sekundära förebyggande åtgärder att hjälpa till att bromsa sjukdomsprogressionen och komplikationerna. De inkluderar:

 • beteendeterapi (se Behandling);
 • diet (se ovan);
 • eliminering av alkohol
 • undvika förhöjda temperaturer, såsom vandring i bastun;
 • fysiska övningar med prostata adenom ger en bra effekt;
 • regelbundet förebyggande besök hos läkaren.

Prostatacenom: symptom, diagnos, behandling hos män

Adenom av prostata Är närvaron av godartad tillväxt av prostata körteln belägen i urinrörets omkrets.

För att förstå essensen av prostataadenom måste du vända dig till anatomi.

prostata - det manliga könsorganet, vilket har formen av en kastanj och är beläget i gren mellan den yttre sfinktern i urinröret och urinblåsan. En del av urinröret passerar genom tjockleken på prostatakörteln. Dessa egenskaper orsakar också utseendet på de viktigaste symptomen i sjukdomar i prostata.

Vävnaden i prostatakörteln under vissa förutsättningar börjar växa aktivt - till hypertrofi. Vävnaden förändrad på detta sätt kallades adenom. Denna tumör är godartad, d.v.s. det ökar sin storlek långsamt utan att orsaka metastaser. Men när det växande adenomet komprimerar urinröret och körteln i sin tjocklek, uppträder tecken på sjukdomen.

Adenom av prostata uzi foto

Varför förekommer prostata adenom och vem är i riskzonen?

Adenom av prostata - En av de vanligaste sjukdomarna bland män av hög ålder.

Studien visade att prostataadenom inträffar hos 25% av männen i åldrarna 40-50 år, 50% på 50-60 år, 65% 60-70 år, 80% på 70-80 år, i mer än 90% - över 80 år gammal. Symptomen på sjukdomen och därigenom varierar diagnosen av prostata adenom kraftigt. Anledningen till detta är en annan intensitet av symtom hos olika män. Symtom på problematisk urinering handlar om 40% av männen med denna sjukdom, men endast 20% av dem söker sjukvård.

Det finns inga exakta uppgifter om orsakerna till prostata adenom. De flesta forskare tror att de mest sannolika faktorer som leder till prostatacancer är åldersrelaterade förändringar och normal utsöndring av manliga könshormoner.

Data om ärftlig benägenhet till sjukdomen bekräftas inte, endast är förutsättningen för tidig utveckling av prostata adenom ärvt.

Enligt andra teorier påverkas tillväxten av prostata adenom av sexuell aktivitet, överdriven kroppsvikt, alkoholkonsumtion och rökning - faktorer som väsentligt bidrar till framväxten av prostata adenom.

Hur manifesteras prostata adenom?

Under påverkan av tillväxten i prostata vävnaden finns en ökning i organet, som i sin tur komprimerar (smalnar) urinröret. Sjukdomen kännetecknas av följande symtom:

Svårighet och frekvent urinering - speciellt ofta urinering på natten. Detta förklaras av särdragen i den nervösa reglering av blåsans funktion. Män kan absolut inte känna något obehag under dagen, men på natten går de upp på toaletten 3-4 gånger och knappt tömmer blåsan. Känslan av ofullständig frisättning av blåsan är ofta oanvändbar på grund av snabb urinering på morgonen. Män med detta problem klagar på att, trots normal urinering på dagtid, på morgonen måste de göra det 3-4 gånger per timme.

Försvagningen av urinströmmen - manifesterar sig vid sjukdomsens första skede, tills utseendet av andra symtom på sjukdomen ofta går obemärkt.

Plötslig, svår (imperativ) önskan att urinera - i närvaro av detta symptom tenderar män att konsultera en läkare.

Urininkontinens är ett symptom som verkar förekomma med långvarig utveckling av adenom.

Alla ovanstående tecken på sjukdomen är inte omedelbart uppenbara, men gradvis ökar deras antal med tiden. Under en lång tid kan prostata adenom manifestera sig av ett enda diskret symptom. Ett sådant tillstånd en man kan hitta orsaken i form av ålder, stress eller andra faktorer, men när komplikationer börjar och mer obehagliga symptom uppträder, söker han en läkare.

Vad är risken för prostata adenom?

Adenom av prostata Är en godartad tumör, d.v.s. självständigt adenomceller kan inte växa och bilda metastaser. Den största faran för denna sjukdom är i dess komplikationer.

De vanligaste komplikationerna av prostata adenom inkluderar:

 • Urinvägsinfektioner (pyelonefrit, prostatit, cystit) - förekommer ofta med prostataadenom och är förknippade med ofullständig tömning av blåsan, vilket blir den optimala miljön för reproduktion av mikrober. De resulterande infektiösa inflammationerna i form av komplikationer skapar ännu större olägenheter i människans liv.
 • Stenbildning är en frekvent satellit av prostata adenomen. Ibland blir detektion av njursten det enda tecknet på sjukdomens närvaro.
 • Akut urinretention är den vanligaste komplikationen av adenomflödet. Dess förekomst underlättas genom användning av alkohol och vissa mediciner. I detta fall uppstår inte urinering på grund av fullständig överlappning i urinröret på grund av svullnad i körteln. Denna komplikation kräver omedelbar medicinsk behandling.
 • Renal kronisk misslyckande - manifesterad med en långvarig sjukdomsförlopp och kan leda till ett dödligt utfall med prostata adenom.

Alla fall av död i prostata adenom är förknippade med utvecklingen av komplikationer och otillbörlig behandling av sjukdomen. I det här fallet sker döden huvudsakligen på grund av tre orsaker - sepsis, njursvikt och komplikationer efter operationen.

Det bör komma ihåg att med prostataadenom ökar antalet symtom på sjukdomen med ålder, och frekvensen av komplikationer liknar andra sjukdomar. Sådana komplikationer kan förebyggas om du kontaktar din läkare i förväg och börjar behandling.

Prostata adenom: Metoder för diagnos

I de flesta fall orsakar diagnosen prostata adenom inte svårigheter. Vid den inledande undersökningen tar läkaren hänsyn till en mans klagomål och utför en rektal fingerundersökning av prostatakörteln. För att klargöra diagnosen, samt bestämma omfattningen av urinering och storleken på adenomen, applicera urlömmetri och ultraljud.

Ultraljud av prostata kan du bestämma storleken på adenom och prostata, närvaron av stenar och nodalformationer. Även resultaten av ultraljud är nödvändiga för val av behandlingsmetod. Också studien av tillståndet av blåsan, urinledarna och njurarna.

Uroflowmetry är en metod som gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt bestämma svårighetsgraden vid urinering. Med denna studie behöver en man urinera och speciell utrustning bestämmer tiden för urinering och flödeshastigheten för urin, d.v.s. kommer att möjliggöra i en kvalitativ typ att korrigera tillgängliga överträdelser.

Dessutom är ett PSA-blodprov obligatoriskt. Med sin hjälp utförs differentialdiagnos av prostatacancer och prostata adenom. Normen anses vara en nivå som inte överstiger 4 ng / ml. Om denna diagnos ger diskutabel data, föreskrivs en diopsi av prostatakörteln för godkännande av den slutliga diagnosen.

Även ibland använts röntgenmetoder för forskning (cystografi, excretory urografi), vilket möjliggör att bedöma effekten av förstorad prostata i urinvägarna. Att eliminera sjukdomar i urinblåsan och urinröret, som har liknande symptom, och som förberedelse för operation med användning av cystoskopi metod - undersökning av urinblåsan och urinröret med användning av ett speciellt verktyg.

Prostata adenom: behandlingsmetoder

Den enda behandlingsmetoden som kan rädda en patient från prostata adenom är kirurgi. Men vid de första skeden av sjukdomen och i närvaro av kontraindikationer till kirurgisk behandling föreskrivs medicinering för att minska de progressiva symtomen på sjukdomen. På grund av låg effektivitet har fysioterapeutiska icke-operativa metoder inte använts i stor utsträckning.

År 1993 den internationella kommittén för behandling av BPH symptom föreslog en skala från I-PSS, som låg till grund för den samlade bedömningen av hur allvarlig urinvägar. Om den här omfattningen är mängden mindre än 8 bollar - sjukdomen inte kräver behandling, förskrivare konservativ behandling för 9-18 poäng, 18 poäng eller mer - kirurgiskt avlägsnande.

Det finns olika metoder för kirurgisk behandling av prostata adenom:

Transuretral resektion eller TUR är en allmänt använd metod, eftersom en sådan operation utförs genom urinröret utan snitt. Det kan dock endast användas med en adenomvikt på upp till 60 g och upp till 150 mg återstående urin i urinblåsan. Denna metod får inte heller användas för patienter med nedsatt njurfunktion.

Adenomektomi (öppen prostatektomi) är en populär metod för operativ behandling av prostata adenom på grund av det minsta antalet kontraindikationer. Det är aktuellt att använda vid en massa av prostata över 40 gram och mängden resterande urin från 150 ml. Störa inte operationen och olika komplikationer av patologi.

Laserablation, laserförstöring och TUR-förångning av prostatakörteln - används med dessa rekommendationer som TUR. Dessa metoder anses vara mer förlåtande, är blodförlust under operationen minimeras, så att operationen kan utföras med en tumörmassa på 60 g och att öva den på unga patienter för vilka det är viktigt att bevara den sexuella funktionen.

Kirurgen väljer driftmetoden beroende på svårighetsgraden av symptomen på sjukdomen, det allmänna tillståndet hos patienten, mängden återstående urin, storlekar av BPH. Dagens läkare föredrar minimalinvasiva metoder (laser förstörelse, turnera, etc.), eftersom sådana operationer utförs utan snitt och inte tvinga patienten att stanna under en lång tid under narkos, de genomförs under spinal anestesi. Till följd av detta reduceras den postoperativa perioden för rehabilitering av patienten och livskvaliteten förbättras.

Behandling av prostata adenom: minimalt invasiva metoder

Till skillnad från andra medicinska anvisningar i urologi producerar många kirurgiska ingrepp utan öppen åtkomst. Många specialverktyg har utvecklats som möjliggör manipulering utan nedskärningar. Många av dem kan utföras i ett omklädningsrum under lokalbedövning. Användningen av sådan teknik kan avsevärt minska det fysiska och psykologiska postoperativa traumet. I minst fall minskar blodförlusten. Behandling med en minimalinvasiv teknik kräver inte långsiktig rehabilitering, sjukhusvistelse, borttagning av suturer. Allt detta gör dessa metoder mer föredragna, särskilt bland unga patienter, för vilka det är viktigt att snabbt återställa arbetskapacitet och livskvalitet.

Den äldsta endourologiska metoden för behandling av prostataadenom är transuretral resektion av adenomen. Efter denna typ av operation finns det mycket färre komplikationer än med öppna kirurgiska ingrepp. Men med tanke på tekniska möjligheter metod har ett antal begränsningar: mängden återstående urin kan inte överstiga 250 ml, och adenom vikt - 60 turer används inte när patienten har njurinsufficiens.

Vid transuretral resektion skärs progenas adenomvävnad från insidan av ett speciellt instrument, och dess rester avlägsnas från blåsan med hjälp av en speciell ballong. Det största problemet med detta är stopp av blödning. Vanligtvis stoppas blodet genom koagulationsmetoden, men ibland är sådana åtgärder inte tillräckligt och det är nödvändigt att ta bort prostata vävnaden dessutom. Med sådana manipuleringar ökar risken för skador på urinröret, urinblåsan och andra organ i omedelbar närhet kraftigt. Förutom andra, representerar en särskild fara komplikation avses TUR-syndrom, som uppstår när överdriven blödning med sug stora mass hypotoniska eller isotoniska vätskor (som används för att sträcka tyget och fylla blåsan under operationen).

För närvarande blir en ny metod för att avlägsna adenom i prostatakörteln populär - med hjälp av en laser. I det här fallet utförs inga snitt, åtkomst till orgeln genomförs via urinröret. Denna metod har fler möjligheter och orsakar färre komplikationer än TUR-adenom.

Laseren användes först av urologer 1960. Men de första försök att behandla adenomen med hjälp av lasern hade färre begränsningar, som åtföljdes av ett allvarligt ödem i urinröret efter operationen. Till följd av detta upplevde patienten en ökning av perioden av kateterisering av blåsan, vilket allvarligt påverkade livets kvalitet.

Hittills finns det en helt ny typ av laser som inte cauterize adenomvävnad, men fördunstar dem. Moderna urologiska lasrar arbetar med principen om selektiv (selektiv) laserindunstning, som används för att avlägsna patologiska vävnader. Kombinationen av laserparametrar - strålning, puls- och våglängdsscheman - möjliggör resultat som inte är jämförbara med andra metoder: vävnadskador är uteslutna. Jämfört med TUR, laserkoagulation och andra metoder är deras alternativ i form av laserselektiv indunstning ett bekvämt och smärtfritt förfarande som minskar sannolikheten för komplikationer.

För att förstå principen om verkan av selektiv laserindunstning av vävnader, måste man vända sig till den fysiska sidan av tekniken. Eftersom mjuka vävnader innehåller en stor mängd vatten måste laserstrålning absorberas väl av vatten för att fullständigt beskära vävnad. För att framgångsrikt stoppa den blödning som uppstått krävs också att hemoglobin absorberas av blodet. Lasersystemet har fördelen att kunna tillhandahålla den högsta absorptionsgraden av både hemoglobin och vatten vid en konstant våglängd. Laserstrålens strålningsschema ger effektiv fokusering och strålningsavgivning till adenoidvävnaden. Denna operation kan utföras under lokalbedövning, och patienten upplever minimal obehag och biverkningar.

Användningen av laser förångning av prostata adenom har färre restriktioner än den traditionella TURP på grund av minimal blodförlust och inget behov av narkos. Därför blir det realistiskt att utföra operation i ung ålder, när det är nödvändigt att upprätthålla sexuell funktion och med en adenomassa från 60 g.

Prostata adenombehandling

Appliceringen av laseravdunstningsmetoden exkluderar praktiskt taget komplikationer som kan inträffa efter TUR, och själva operationen har signifikanta fördelar:

Den ideala lösningen för män som tar antikoagulantia;

påverkar inte blåsans funktion och patientens sexuella funktion;

mindre stress på organen i hjärt-kärlsystemet;

förebyggande av retrograd ejakulation som ett förebyggande förfarande