Huvud
Symptom

Adenom av prostata hos män: symptom och behandling

Idag kallas adenomen i prostatakörteln godartad prostatahyperplasi (förkortad BPH).

Denna term är ny, patienterna är inte vana vid det ännu, men orsakerna till prostata adenoms utseende, manifestationen av sjukdomen i olika steg och proceduren för terapi förblev densamma.

Det ser ut som en sjukdom, som en eller flera små knölar, gradvis ökar. I motsats till cancer är denna tillväxt godartad.

Denna sjukdom är en vanlig urologisk sjukdom hos män över 50 år.

Att framkalla utvecklingen av en sådan sjukdom som prostata adenom orsaker kan vara annorlunda, inte avslöjas specifika provokationsfaktorer. Sjukdomen detekteras hos män i vuxen ålder, som är associerad med åldersrelaterade förändringar i det endokrina systemet.

Det finns inga vetenskapligt bekräftade fakta att prostataadenom inträffar när alkohol och rökning missbrukas, mot bakgrund av kronisk prostatit och venerala sjukdomar.

Dessa företrädare för starkare könet, som bryr sig om sin hälsa, kan läkaren säga vad prostata adenom hos män, vilka förebyggande åtgärder som du behöver göra för att minimera risken för tumörutveckling.

Symtom på prostata adenom

De kliniska symptomen på prostata adenom hos varje man förekommer individuellt. De beror på scenen av sjukdomen hos prostataenom, hur snabbt det går, patientens ålder, hans sociala status, aktivitet etc., är också viktigt.

Nyligen trodde läkarna att symptomen på prostata adenom typisk som tillåter dem att dela in i tre stadier av sjukdomen (subklinisk, kompenserad och dekompenserad).

De första tecknen på prostataadenom är en slät urinström, en ökad urin att urinera, vilket inte alltid slutar med tömningen av blåsan.

När tumören blir allvarlig, vill patienten inte längre ta reda på vad som orsakar prostata adenom, desto mer bryr han sig hur man ska bli av med störande symtom. Urinering blir svårt, du behöver anstränga för att urinera, anslut pressens muskler.

Om det inte finns någon effektiv behandling i detta skede, är problemet med urinering fortfarande det övervägande symptomet. Volymen av den frigjorda vätskan minskar till 50 ml, strålen är intermittent eller förvandlas till droppar. Vissa män misstänker inte att detta är prostata, men de skriver bort problemen för ålder och inte rådfråga en läkare.

Med tiden är tecknen på prostata adenom hos män så starka att patienten tvingas söka akut hjälp från läkare.

Irriterande symptom på prostata adenom

Till denna grupp av symtom ingår irriterande symtom (tomt urin att urinera, inkontinens). Förekomsten av obehagliga symptom bestäms av graden av sjukdom i blåsans neuromuskulära apparat.

Om han tidigare inte krävde nattlyftning, måste man gå upp flera gånger. Sådana symptom på prostataadenom kan tolereras, de minskar livskvaliteten väsentligt. Om du väl väljer medel och procedurer vid behandling av prostata adenom, kan obehaget minska.

Obstruktiva symptom på adenom

Obehagliga känslor i prostata adenom: svårighet att urinera, strålen ser trög och avbruten. För att urinera behöver patienten podnatuzhitsya, men efter det ger inflammationen sig känslan av en fullblåsans känsla.

Om adenom i prostatakörteln sker mot bakgrund av inflammatoriska processer, kommer tecknen att bero på kroniska sjukdomar (kronisk prostatit, ödem i prostatavävnaden).

Alla patologiska processer i blåsan och prostatan utgör en klinisk bild av adenomen. När det finns en kronisk inflammation i måttlig form, är det inte alltid nödvändigt att ta bort hyperplastisk körtel, detta kommer inte att ge de önskade resultaten.

Hur avslöjs prostata adenom

För att fastställa utseendet på problem med människors hälsa måste du övervaka din hälsa och ta förebyggande undersökning. Läkare från olika länder försöker formulera principer som diagnostiserar prostataadenom, bestämmer tumörens storlek, karaktären.

Processen med fysisk undersökning är en digital undersökning av ingången till tarmarna. Läkaren kan gropa för tumören, bestämma sin storlek, symmetri av loberna, ytan av naturen, ömhet.

Efter dessa manipuleringar kan läkaren förutsätta en diagnos. Om någon är helt ny för forskningen, borde de inte vara rädda för att gå till doktorn - procedurerna genomförs försiktigt, smärtfritt och säkert. Rektal undersökning gör att läkaren kan anta att han har prostata adenom eller malign neoplasma framför honom.

Exteriör undersökning och palpation av buken är inte mindre viktiga, under behandlingen kan läkaren tappa eller sondra för att bestämma kronisk retention av urinering.

De patienter i vilka en godartad tumör misstänks ska genomgå en njureundersökning. För att göra detta måste du skicka en analys av urin, blod för kreatinin och urea, om möjligt, proceduren för ultraljud av njurarna. Då kan du identifiera inflammation, njurfunktionsfel.

För att fastställa varför det finns specifika symptom på BPH hos män att passera ultraljuds prostata, uroflowmetry, tsitoskopiyu och intravenös urografi. Förfarandena som beskrivs ovan gör det möjligt att grundligt bedöma prostatens status, avslöja tumören och fastställa dess exakta dimensioner.

Komplikationer av prostata adenom

Komplikationer som kan producera en tumör, är de följande: identifiering av blod i urinen (hematuri), urinretention, inflammation i urinvägarna urodynamik mot misslyckande. Om sjukdomen inte behandlas på något sätt kommer signalerna att intensifieras.

Fördröjningen i urinering sker oberoende av sjukdomsstadiet och tumörens storlek. Symtomen är oftare förknippad med alkoholmissbruk, tarmförstöring, överhettning eller hypotermi.

Identifiering av tecknen på prostata adenom symptom på inflammatoriska komplikationer kan hittas oftast. De kan manifestera sig mest skarpt eller komplicera adenomets gång.

Cystit och pyelonefrit kan gå till det kroniska skedet i bakgrunden av adenom, leda till njursvikt. När patientens adenom har identifierats är det nödvändigt att starta behandlingen så att sjukdomen inte leder till uretrit, vesikulit, prostatit.

Om du misstänker att patienten har adenom i prostatakörteln, är symptomen och behandlingen inom doktorns kompetens, självmedicinering är oacceptabel här. Med tanke på att symtomen är liknade andra sjukdomar, bör en erfaren specialist differentiera sjukdomen.

Behandling av prostata adenom

Standardbehandling för prostata adenom hos män kan medicineras, snabbt och minimalt invasivt. Huvudtekniken är en kirurgisk operation som föreskrivs för alla patienter som har en infarktisk obstruktion.

Hur framgångsrik är operativ eller konservativ behandling av prostata adenom ⏤ beror på förekomsten av komplikationer, sjukdomsfasen. Även moderna metoder för behandling av prostataadenom kan vara impotenta om patienten försummar besök till läkaren.

Patienterna ignorerar inte alltid läkaren, om de är dolda med en sådan sjukdom som prostata hos prostata hos män, är behandlingen helt enkelt omöjlig att börja i tid.

Under behandlingen normaliserar läkaren utflödet av urin med hjälp av cystostomi, vilket möjliggör förbättrad njurefunktion och normaliserar patientens tillstånd.

Absoluta indikationer för operationen kommer att vara:

 • oförmåga att tömma blåsan
 • massiv hematuri;
 • njursvikt
 • stenar i blåsan;
 • urinvägsinfektioner.

När prostata adenom bestäms hos män, ordnas behandling med en radikal operation efter en fullständig undersökning. Vissa patienter är inte fullt medvetna om, prostata adenom och vad det försöker fördröja operation, utan föredrar att eliminera symptomen av prostata adenom magnet och andra sjukgymnastik.

Bestäm nyttan av förväntad hantering och behandling med andra metoder kan bara en läkare. Uteslutande rekommendationer från en specialist kommer patienterna till slut att hamna med akut eller kronisk urinretention.

I denna utveckling letar män efter sätt att bli av med prostata adenom på något sätt, inklusive kirurgi.

Om sjukhuset ambulans man behandlar akut urinretention på grund av BPH vid jourhavande läkare finns det ingen tvekan om att bota prostatacancer adenom, eftersom operationen visas i denna situation.

Om patienten inte har kontraindikationer för adenomektomi eller TUR, skickas den snart för operation. Om ytterligare behandling av prostata adenom innebär införande av en kateter i blåsan rekommenderas det inte att hålla det i mer än 2 dagar för att undvika infektion i urinvägarna.

Om patienten har kontraindikationer för kirurgi, väljs andra metoder för behandling av prostata adenom. Om patienten har problem i det kardiovaskulära systemet, njursvikt, urinvägsinfektioner, behandling av prostatacancer adenom i en session fördes tsistosomiey spendera preoperativ förberedelse.

Innan behandling av prostataadenom ger läkaren förberedelser för eventuella ingrepp samt postoperativ rehabilitering. I synnerhet utförs behandlingen av godartad prostatahyperplasi i fysioterapinrummet på en magnet, elektrofores och annan utrustning.

Trots det faktum att olika metoder för behandling av prostata adenom används, är kirurgi det bästa alternativet i närvaro av komplikationer. Enligt statistiken, när man väljer vad man ska behandla prostata adenom hos män, litar läkare mer radikala operationer.

Enligt utvärderingen av de långsiktiga resultaten framgår emellertid att 25% av patienterna inte var nöjda med behandlingen, eftersom några av symtomen inte försvann. I allmänhet observeras en märkbar minskning av symtom hos patienter med svår sjukdom.

Men är det möjligt att bota ett adenom i prostata för att glömma det? Det är möjligt att konservativ behandling utförs när det inte finns några absoluta indikationer på operationen. Det är i de tidiga stadierna. Korrekt utvalda läkemedel kan bli av med problem.

Läkemedel för prostata adenom

Läkemedelsbehandling är symptomatisk, som oftast föreskrivs följande läkemedel:

 • inhibitorer av 5-alfa reduktas;
 • extrakt av växter (prostolom uno, etc.);
 • alfa-adrenoblocker (omnik okak, omnik);
 • immunostimulanter (rheoferon, pyrogenal);
 • antibiotika (gentamicin, cefalosporiner);
 • probiotika (linex, bifidumbakterin);
 • förbättra blodcirkulationen (trental).

Det finns situationer när läkare tar "vänta och se" taktik och utser patienten en årlig undersökning, men utan att störa under sjukdomen. Detta hänför sig till en liten godartad hyperplasi, som fortskrider asymptomatiskt.

Prostatacenom - symptom hos män, de första tecknen, orsakerna, behandlingen och komplikationerna av adenom

Adenom av prostata är en godartad tumör som utvecklas från prostatas stroma eller glandulära epitel. Adenom i sig ger inte metastaser, men det kan så småningom degenerera till adenokarcinom (prostatacancer).

Hos 30-40% av männen över 50 och 75-90%, över 65 år, finns det förändringar i form av proliferation av körtelvävnad i blåsans hals.

Vad är denna sjukdom, varför inträffar det hos män efter 40, vilka är de första symptomen och vad som ordineras som en behandling, kommer vi att överväga ytterligare.

Vad är prostata adenom?

Prostata adenom är en godartad neoplasma av parauretralkörtlar som är placerade runt urinröret i sin prostatiska sektion. Huvudsymptomen för prostataadenom är ett brott mot urinering på grund av gradvis komprimering av urinröret med en eller flera växande knölar.

Med adenom finns en ökning i organ, vilket provar att klämma ur urinblåsan och urinröret. Detta bryter urinströmmen och leder till ackumulering av resterande urin. Dessutom kan en man utveckla en könsorganinfektion, urolithiasis och cancer. Ökningen är smärtfri, vilket är farligt för snabb diagnos av sjukdomen.

Prostata: Vad är det?

Prostatakörteln, även känd som prostata, är ett organ som ligger strax under blåsan. Huvudsyftet med prostata är utvecklingen av en specifik hemlighet som ingår i spermierna. Prostata hemlighet, bestämning av konsistensen av ejakulatet (specifikt främja skjuvförtunning) innehåller vitaminer, enzymer, immunoglobuliner, zinkjoner, och andra.

Prostatakörteln för män är "andra hjärtat", som är ansvarig för sexuell funktion, psyko-emotionell tillstånd och allmän hälsa.

Huvudfunktionerna i prostatakörteln innefattar:

 • flytning av spermier - på grund av detta förvärvar spermatozoa aktiv rörlighet och blir vanligtvis livskraftig;
 • sekretion - i sin sammansättning har den enzymer, proteiner, fetter och hormoner, utan vilka reproduktionssystemet inte fungerar ordentligt.
 • utstötning av fröet - de smidiga musklerna i prostatakörteln är kapabla att sammandraga, vilket säkerställer spermatets flöde i urinröret, och detta är just hur utlösningen inträffar.

orsaker till

Adenom i prostata utvecklas och växer gradvis. Även om denna sjukdom uppträder huvudsakligen bland äldre män, kan de initiala symptomen identifieras så tidigt som 30-40 år. Det är intressant att cellerna först i början bildas massivt och först efter en lång tid börjar de växa i storlek.

 1. Den första gruppen innehåller orsakerna som orsakas av en livsstil hos personen, vilket ökar sannolikheten för proliferation av prostata. Till exempel kan det vara stillasittande arbete eller aktiv psykisk stress i avsaknad av fysisk. Det är därför att regelbunden träning är svår att överskatta.
 2. Den andra gruppen innehåller objektiva skäl, inte beroende på en persons livsstil. Bevisat att prostata adenom uppstår på grund av förändringar i den hormonella bakgrunden hos en man. Om du anser att dessa förändringar oundvikligen uppträder i ålderdom, kan du dra slutsatsen att endast några män faller för tur för att undvika problem med prostata.

Det finns ett antal samtidiga faktorer som kan bidra till utvecklingen av adenom. De inkluderar:

 • Överdriven vikt (ackumuleringen av fettvävnad bidrar till produktionen av kvinnliga hormoner);
 • Ärftlig faktor
 • ateroskleros;
 • Missbruk av rökning och alkohol;
 • Inflammatoriska processer i njure och urinrör
 • Hypodinami och undernäring;
 • Högt blodtryck.

Typer av prostata adenom

Tre olika typer av adenomer särskiljs av deras struktur och placering:

 1. En tumör passerar genom urinröret i blåsan, deformerar den inre sphincten och stör dess funktion.
 2. Tummen ökar i ändtarmen, urinering störs något, men förlust av kontraktilitet i urinrörets prostatiska del tillåter inte att hela blåsan frisätts fullständigt.
 3. Med likformig komprimering av prostata under trycket av adenom utan dess ökning observeras inte heller urinretention i blåsan eller störning av urinering. Detta är den mest gynnsamma typen av adenom.

Symtom på prostata adenom hos män

Det finns två grupper av symptom på prostata adenom: irriterande och obstruktivt.

Den första gruppen av symtom i prostata adenom är:

 • ökad frekvens av urinering,
 • ihållande (imperativ) uppmaning att urinera,
 • nokturi,
 • urininkontinens.

Den grupp av obstruktiva symptom som är karakteristiska för prostataadenom innefattar:

 • svårighet att urinera,
 • försenad start och ökad urineringstid,
 • känsla av ofullständig tömning,
 • urinering intermittent trög ström,
 • nödvändighet att spänna.

De första tecknen som du behöver uppmärksamma:

 • De första tecknen på prostataadenom är en slät urinström, en ökad urin att urinera, vilket inte alltid slutar med tömningen av blåsan.
 • När tumören blir allvarlig, vill patienten inte längre ta reda på vad som orsakar prostata adenom, desto mer bryr han sig hur man ska bli av med störande symtom. Urinering blir svårt, du behöver anstränga för att urinera, anslut pressens muskler.

Med komplikationen av prostata adenom och dess övergång till det svåra skedet, kommer alla symptom att förstärkas, vilket kommer att påverka patientens liv negativt. I förvärrade fall kan endast kirurgi hjälpa, varför det är så viktigt att uppmärksamma symptomen. Även om de upprepades 1-2 gånger krävs en fullständig undersökning.

Adenom i prostatakörteln hos män passerar genom flera steg, vilka åtföljs av ökande tecken och komplikationer.

Kompenserad form

De mest karakteristiska förändringarna i urinering av detta stadium är:

 • mer frekvent,
 • mindre fri,
 • inte lika intensiv som tidigare (urinströmmen ser inte längre ut som en karakteristisk parabol, men faller nästan vertikalt).

Med den fortsatta tillväxten av prostata och intensifieringen av kompressionen i urinröret uppträder följande symtom:

 • ökad längtan att urinera under dagen,
 • minskning i frisättningsvolymen av urin,
 • ökningen i fall av oemotståndlig uppmaning att urinera (de så kallade imperative ansträngningar),
 • deltagande av extra muskler: patienten för bättre tömning från tid till annan som spänner i buken i början eller i slutet av urinering.

Subkompenserat stadium

Subkompenserad - en ökning av prostatagenivåerna när det började få en allvarlig effekt på urinblåsans funktion för att urskilja urin från kroppen. Det finns kränkningar:

 • frisättning av blåsan sker i portioner,
 • Blåsans väggar ökar i tjocklek,
 • det finns en fördröjning av en del av urinen,
 • med överflödet av urinblåsan kan ofrivillig urinutflöde uppträda,
 • Urin kan vara grumligt och innehåller orenheter av blod.

3 steg av prostata adenom - dekompenserad

Det finns en minskning av blåsans kontraktilitet till ett minimum, en ökning av resterande urin kan vara i storleksordningen två liter. Också viktig är blåsans vassa sträckning, där dess konturer ses i form av en oval eller i sfärisk form som når naveln och i vissa fall stiger mycket högre.

Samtidigt, på natten, och efter och under dagen, urinen utsöndras systematiskt eller permanent, förekommer på ett ofrivilligt sätt på grund av dropparna i den överflödande blåsan.

Samtidiga symptom på adenom:

 • svaghet
 • illamående och brist på aptit,
 • förstoppning,
 • törst och torr mun.

Konsekvenser för män

Komplikationer av prostata adenom:

 • Akut retention av urin. Komplikation sker vid steg 2 eller 3 på grund av kompression av urinröret genom hypertrophied prostata.
 • Urinvägsinflammation. Stagnerande processer i blåsan leder till reproduktion av bakterier. De provocerar utvecklingen av blåsor, uretrit, pyelonefrit.
 • Urolitiasis. Ofullständig tömning av blåsan leder till utseendet på det av mikroliter, stenar eller mineralfyndigheter. De kan orsaka blockering av blåsan, en fördröjning i urinen.
 • Hematuri. Utseendet av erytrocyter i urinen, vars orsak är åderbråck i blåsans hals.

diagnostik

Det blir inte en överdrift om vi säger att den framgångsrika diagnosen prostata adenom beror direkt på patienten själv. I de tidigaste skeden är det undersökningen som kan ges av de indikatorer genom vilka experten kommer att kunna misstänka förekomsten av sjukdomen.

Diagnos består av:

 1. Läkaren genomför en fingerprovning av prostata.
 2. För att bedöma svårighetsgraden av symptom på prostataadenom erbjuds patienten att fylla i en dagbok om urinering.
 3. Utför en studie av utsöndring av prostata och utstryk från urinröret för eliminering av smittsamma komplikationer.
 4. Utför ultraljud av prostata, under vilken prostatakörtelns volym bestäms, identifiera stenar och områden med kongestiva fenomen, bedöma mängden kvarvarande urin, njurarnas tillstånd och urinvägarna.

Analysen av PSA i prostataadenom är en viktig indikator vid bestämning av graden av sjukdomen och syftet med behandlingen. En sådan studie rekommenderas för varje man över 40 år Det diagnostiserar eventuella abnormiteter i prostata och kommer att bidra till att identifiera även prostata adenomcancer.

Trots det faktum att många droger hjälper och förbättrar livskvaliteten avsevärt, i nästan 100% av fallen, återkommer obehagliga symptom någon gång efter att läkemedlet återkallas.

 1. Alfa-blockerare slappna av musklerna i blåsan och prostata, och normalisera processen för urinering: Silodosin, Dalfaz, Omnic, Setegis, rötter, Adenorm, Flosin, doxazosin, Lokren.
 2. 5-alfa reduktashämmare är nödvändiga för att minska mängden körtelvävnad i prostatatumören, kontrollera och korrigera den hormonella bakgrunden: Dutasterid, Finasterid.
 3. Antibiotika är nödvändiga för att minska aktiviteten hos patogena floror, om orsaken till adenom är en patogen infektion och dess snabba reproduktion: Cefalosporiner, Gentamicin.
 4. Antiinflammatoriska läkemedel behövs för en man att snabbt eliminera inflammation i prostatakörteln, minska det akuta smärtsyndromet i prostata adenom: Voltaren, diklober, diklofenak.
 5. Spasmolytika hos en man är nödvändig om det smärtsamma syndromet inte försvinner, även med en strikt diet, försvagar inte. Förberedelser: Papaverin, Ibuprofen, Buskopan.

Innan du använder något läkemedel, kontakta alltid din läkare. Det finns kontraindikationer för användningen.

drift

Kirurgiska åtgärder används när konservativ terapi är ineffektiv eller när sjukdomen försummas. Vid ett adenom av en prostataoperation utses eller nomineras vid absoluta indikationer:

 • Omöjlighet av urinering;
 • Massiv hematuri;
 • Stenar i blåsan;
 • Patologiska processer i prostatakörteln;
 • Ökning av den genomsnittliga andelen av prostata;
 • Njursvikt
 • En stor ackumulering av resterande urin.

En oschemalad (akut) operation utförs inom 24 timmar efter utveckling av komplikationer: med svår blödning, som hotar patientens liv och med fördröjning av urinering i akut form.

Förberedelse för operationen:

 1. Ett allmänt blodprov utförs för att bestämma anemi (minskad mängd hemoglobin och erytrocyter), leukocytos (som indikerar en inflammatorisk process).
 2. Före operationen är det nödvändigt att kontrollera njurfunktionen med hjälp av ett biokemiskt blodprov. I händelse av nedsatt njurfunktion, kommer kreatinin och urea i blodet att öka.
 3. Blodkoaguleringsstudier är nödvändiga för att eliminera risken för tromboembolism eller blödning, både under och efter operationen.
 4. EKG (elektrokardiogram) - för att utesluta eventuella komplikationer från hjärtat under operationen.

Det finns olika metoder för kirurgisk behandling av prostata adenom:

 • Transuretral resektion eller TUR är en allmänt använd metod, eftersom en sådan operation utförs genom urinröret utan snitt. Det kan dock endast användas med en adenomvikt på upp till 60 g och upp till 150 mg återstående urin i urinblåsan. Denna metod får inte heller användas för patienter med nedsatt njurfunktion.
 • Adenomektomi (öppen prostatektomi) är en populär metod för operativ behandling av prostata adenom på grund av det minsta antalet kontraindikationer. Det är aktuellt att använda vid en massa av prostata över 40 gram och mängden resterande urin från 150 ml. Störa inte operationen och olika komplikationer av patologi.

Sannolikhet för återfall

Efter kirurgisk ingrepp på prostataadenom är återfall av inflammatorisk natur möjlig. I detta avseende, under den postoperativa perioden, de försiktighetsåtgärder som läkaren ska specificera:

 • inte överarbete,
 • inte överkylning,
 • observera en diet,
 • vara under överinseende av en specialist.

Minimalt invasiva metoder för behandling av prostata adenom

 1. Termisk metod - prostatakörtelns storlek reduceras genom exponering för höga temperaturer. För att värma kroppens vävnader används radiofrekvens och mikrovågsstrålning, och minst ultraljud.
 2. Kryodestruktion - patologiska vävnadsceller förstörs genom att utsätta dem för extremt kalla temperaturer.
 3. Laserteknik - laserstrålning påverkar vatten i prostatakörteln, värmer det. Det finns en vikning (koagulering) av organets vävnad.
 4. Ballettutvidgning av urinröret - en kateter med en uppblåsningsballong vid änden sätts in i urinröret med hjälp av vilket urinhålan expanderar.
 5. Stentning av prostata urinröret - en stent (ett bur i form av en cylinder) sätts in i urinröret, vilket underlättar patientens urineringsprocess.

Kost med adenom

Kosten är vald för varje patient individuellt, med hänsyn till graden av försumlighet av patologin, patientens allmänna tillstånd och hans anamnese, såväl som patientens smakpreferenser. Men, som praktiken visar, är det oumbärligt att ändra regimen och balansen när det gäller näring.

Särskild uppmärksamhet ges på produkter rik på selen (Se) och zink (Zn), som positivt påverkar tumören och minskar dess storlek. Under sjukdomen ska man under dagen få 25 mg zink och inte mindre än 5 μg selen.

Prostata adenom (prostata hyperplasi)

I modern medicin kallas proliferationen av prostatakörteln på grund av aktiv vävnadstillväxt prostata adenom. Även om vissa "med erfarenhet" och patienter i åldersgruppen fortfarande använder termer som prostata adenom eller retention av urin. För rättvisans skull noterar vi att detta namn har ytterligare en synonym: godartad prostatahyperplasi (i det följande BPH).

I vilket fall som helst ligger sjukdomen i att öka prostata, vilket leder till utseendet i det av noder som stör normal urinering. Godartad karaktär betyder frånvaro metastaser, vilket skiljer sjukdomen från onkologisk sjukdom i prostatakörteln.

Adenom av prostata anses med rätta som en manlig sjukdom hos äldre. Varannan man har problem med urinering i 50 år, efter undersökning av en specialist, skrivs de av för denna sjukdom. Med ålder ökar förekomsten, och vid 70 års ålder har tre av de fyra männen upplevt samma problem. Enligt resultaten av medicinsk forskning påverkas inte 15% av männen av BPH. Samtidigt ökar sannolikheten för sjukdom varje år.

Orsaker till prostata adenom

Alla orsaker till prostata adenom kan delas in i två grupper.

Den första gruppen innehåller orsakerna livsstil en person som ökar sannolikheten för proliferation av prostata. Till exempel kan det vara stillasittande arbete eller aktiv psykisk stress i avsaknad av fysisk. Det är därför att regelbunden träning är svår att överskatta.

Den andra gruppen innehåller objektiva skäl, inte beroende på en persons livsstil. Bevisat att prostata adenom uppstår på grund av byta i männs hormonella bakgrund. Om du anser att dessa förändringar oundvikligen uppträder i ålderdom, kan du dra slutsatsen att endast några män faller för tur för att undvika problem med prostata.

Det är rättvist att säga att orsakerna till prostata adenom ännu inte har utforskats fullständigt. Forskare utför regelbundet forskning som syftar till att identifiera samband med andra sjukdomar eller med personens personliga egenskaper, men hittills har alla dessa studier inte givit några signifikanta resultat. Även om det till exempel var möjligt att motbevisa uppfattningen att prostatit och prostata adenom är sammanhängande. Som statistik visar kan båda sjukdomarna uppträda helt oberoende eller vice versa samtidigt. Därför, trots de olika hypotetiska orsakerna till prostataadenom, är den enda beprövade faktorn som ökar risken för morbiditet ålder.

Symtom på prostata adenom

För att bättre förstå tecknen på prostata adenom behöver du först förstå vad som händer i prostata hos en man när denna sjukdom uppstår. Som det är känt är den normala storleken av prostata under blåsan ungefär lika med valnötens storlek. När prostata vävnad börjar expandera, visas en eller flera knutar oundvikligen på den. De klämmer urinröret, så att urinering är nedsatt. Det är uppenbart att denna process inte sker omedelbart, men gradvis. Av denna anledning identifieras tre steg av sjukdomen beroende på symptomen.

I början, när kanalen bara börjar smala under yttre påverkan, förekommer de första symptomen på prostata adenom. De ingår i förändringen i känslan vid urinering. Friska män upplever trevliga känslor när de tömmer urinblåsan, och det är ganska normalt. Försvinnandet av dessa känslor kan fungera som den första alarmklockan.

Tyvärr brukar män avskriva de förändringar som finns på något annat än sjukdom, så i första skedet behandlas läkare extremt sällan. Under tiden BPH går in på följande blankett. Det finns mer märkbara symtom på prostata adenom.

I synnerhet leder en märkbar minskning av urinröret till en minskning av styrkan hos strålen. När urinen är något (i slutsteg av tömning) blir den vertikal eller brukar bryta upp i enskilda droppar. Naturligtvis är inte blåsan helt tömd. Patienten måste spänna bukmusklerna, klämma ur urinblåsan på detta sätt, och den återstående urinen på kort tid kommer att orsaka en annan uppmaning att urinera. Dessa är också huvudskyltarna för prostata adenom.

I avsaknad av behandling uppträder nya symptom som liknar enures. Så, en man kan inte längre hantera natten utan urinering, och tiden som han kan "tolerera" reduceras avsevärt till fullständig inkontinens.

Betydelsen av snabb tillgång till en specialist vid upptäckten av de första tecknen beror också på det faktum att utan ordentlig behandling av prostataadenom kan ha allvarliga komplikationer, vilket kommer att diskuteras ytterligare.

Komplikationer av prostata adenom

Som du förstår, leder adenom i prostata till problem med urinering. Och detta orsakar i sin tur ett allvarligt slag mot njurarna. Deras gradvisa nederlag kan uppenbaras av täta huvudvärk, irritabilitet, konstant törst och en känsla av torrhet i munnen. Det faktum att urinen är för lång i blåsan ökar sannolikt sannolikheten för att utveckla genitourin-infektioner, såsom pyelonefrit, uretrit och andra, liksom framväxten urolitiasis.

Vi måste erkänna att detta inte är den mest hemska komplikationen av prostata adenom. Den obemannade utvecklingen av prostata noder kan leda till en fullständig överlappning av urinröret. I detta fall ackumuleras urin i blåsan utan att ha ett utlopp som blir en man med svår smärta och ett hot mot livet. Med sådana tecken installeras en urin-kateter eller, om akut är nödvändigt, utförs en omedelbar kirurgisk operation.

Faren är att den fullständiga tillslutningen av urinröret kan förekomma även vid sjukdomens inledande skede. Allt beror på en viss sammanflöde av provokerande faktorer, såsom hypotermi, alkoholmissbruk, avhållande från urinering och andra.

Tyvärr är det inte alla komplikationer av prostata adenom. Ibland leder proliferationen av prostatakörteln till utseendet blod i urinen. Svårigheten att diagnostisera denna komplikation ligger i den låga koncentrationen av blod som inte kan ses med blotta ögat. Därför kan leveransen av urinanalys identifiera sjukdomen genom närvaron av blodproppar vid mikroskopisk undersökning av sedimentet.

En sådan mängd komplikationer, som var och en i sig är ganska svår för organismen, orsakar behovet av tidig diagnos av sjukdomen i de tidiga stadierna.

Diagnos av prostata adenom

Det blir inte en överdrift om vi säger att den framgångsrika diagnosen prostata adenom beror direkt på patienten själv. I de tidigaste skeden är det undersökningen som kan ges av de indikatorer genom vilka experten kommer att kunna misstänka förekomsten av sjukdomen. Till omröstningen läggs till fingerprovning av prostata.

För laboratorieundersökningar tas materialet (det vill säga prostats hemlighet och smuts från urinröret) efter en prostata-massage. Den behandlande läkaren kan få viss information från ultraljud, som bestämmer närvaron av stenar, volymen av kvarvarande urin efter utmattning och prostataformen.

En ytterligare metod för undersökning är uroflowmetry. Bokstavligen översätts termen som mätning av hastigheten hos urinstrålen. Förutom hastighet mäts ett antal andra parametrar, tack vare vilken diagnos av prostata adenom blir mer exakt.

Även om prostata adenom inte alltid leder till onkologiska konsekvenser, krävs det ett obligatoriskt blodprov för män som är i riskzonen, det vill säga, vars ålder är 50 år. Enligt resultaten från en laboratorieundersökning kan spår av närvaron av en malign tumör detekteras, eller data om dess frånvaro kan erhållas. Det är från denna ålder att det rekommenderas att blodprovet utförs med ett regelbundet årligt förfarande. Vid misstanke om förekomst av onkologiska problem utförs karakteristiska ytterligare studier.

Behandling av prostata adenom

Efter diagnosen föreskriver läkaren ett av tre behandlingsalternativ för sjukdomen. Detta är drogbehandling adenom i prostata, kirurgisk ingrepp och icke-operativ icke-farmakologiska metoder.

Medicinsk behandling innebär att vissa mediciner används. På marknaden är de nu representerade i stort antal, så utnämningen är enligt doktorens eget gottfinnande.

Alla läkemedel riktas antingen för att koppla av muskelfibrerna i prostatakörteln eller för att minska prostatavolymen. I båda fallen minskar kompressionen av urinröret och den normala banan av urinen återställs.

Tyvärr kan läkemedel bara hjälpa till i början, och deras inverkan är långt ifrån alltid tillräcklig. I detta fall kommer patienten sannolikt att erbjudas ett kirurgiskt ingrepp. Operativ behandling av prostata adenom kan utföras antingen öppet eller utan snitt, när kirurgen utför alla manipuleringar genom urinröret.

Ibland kan ett alternativ till en kirurgisk operation vara icke-operativa metoder. Alla syftar till att expandera urinröret igen. Detta görs antingen genom att påverka själva kanalen (ballongutvidgning eller prostata stenter) eller genom att agera på prostata (termoterapi eller mikrovågstorkning).

När det gäller förebyggande metoder existerar inte effektiva rekommendationer som kan garantera skydd mot prostata adenom. Faktum är att alla förebyggande åtgärder reduceras till nivåeringsfaktorer som ökar risken för sjukdomen, det vill säga undernäring, alkoholmissbruk och andra dåliga vanor.

Adenom av prostata

Adenom av prostata - Spridning av prostatakörtelvävnad, vilket leder till en överträdelse av urinflödet från urinblåsan. Karaktäriserad av frekvent och svår urinering, inklusive natt, försvagning av urinströmmen, ofrivillig urladdning av urin, tryck i urinblåsan. Därefter kan en fullständig retention av urin, inflammation och bildandet av stenar i blåsan och njurarna utvecklas. Kronisk urinretention leder till förgiftning, utveckling av njurinsufficiens. Diagnos av prostata adenom innefattar ultraljud av prostata, undersökning av dess hemlighet, om det behövs - biopsi. Behandling är som regel kirurgisk. Konservativ behandling är effektiv i början.

Adenom av prostata

Adenom av prostata - en godartad neoplasma av parauretralkörtlar som är placerade runt urinröret i sin prostatiska avdelning. Huvudsymptomen för prostataadenom är ett brott mot urinering på grund av gradvis komprimering av urinröret med en eller flera växande knölar. Prostataadenom karakteriseras av en godartad kurs.

Förekomst av prostata adenom

Endast en liten del av patienter som lider av prostataadenom söker medicinsk hjälp, men en detaljerad undersökning kan upptäcka symptom på sjukdomen hos var fjärde man i åldrarna 40-50 år och hos hälften av män från 50 till 60 år. Adenom av prostata detekteras hos 65% av männen i åldrarna 60-70 år, 80% av männen i åldern 70-80 år och över 90% av männen över 80 år. Svårighetsgraden av symtom kan variera avsevärt. Studier inom urologi tyder på att cirka 40% av män med prostataadenom upplever problem med urinering, men endast en av fem patienter i denna grupp söker medicinsk hjälp.

Orsaker till prostata adenom

Mekanismen för utveckling av prostata adenom är ännu inte helt bestämd. Trots den gemensamma opinionen som förbinder prostata adenom med kronisk prostatit finns det inga uppgifter som skulle bekräfta förhållandet mellan dessa två sjukdomar. Forskarna avslöjade inte någon koppling mellan utvecklingen av prostataadenom och användningen av alkohol och tobak, sexuell läggning, sexuell aktivitet, lidande venerala och inflammatoriska sjukdomar.

Det finns ett tydligt beroende av förekomsten av prostata adenom på patientens ålder. Forskare tror att prostata adenom utvecklas som ett resultat av hormonella störningar hos män med början av andropause (manlig klimakteriet). Denna teori är bekräftad av det faktum att män som kastrerats före puberteten och extremt sällan män som har blivit neutrerade efter starten har aldrig lider av prostataadenom.

Symtom på prostata adenom

Det finns två grupper av symptom på prostata adenom: irriterande och obstruktivt. Den första gruppen av symptom av prostata adenom hänför frekvent urinering, ihållande (obligatoriskt) urinträngningar, nokturi, urininkontinens. Den grupp av obstruktiva symptom karakteristiska för BPH inkluderar svårigheter vid urinering, fördröjning av uppträdandet och ökad urinering tid, känsla av ofullständig tömning, trög urinering intermittent stråle, sila behov.

Det finns tre stadier av prostata adenom:

 • Kompenserat stadium av prostata adenom (steg I)

Dynamiken i urinverkan förändras. Det blir vanligare, mindre intensivt och mindre ledigt. Det finns ett behov av 1-2 gånger att urinera på natten. Normalt orsakar nocturi vid första etappen av prostataadenom inte någon oro för patienten, som associerar ständiga nattliga uppvakningar med utvecklingen av åldersrelaterad sömnlöshet.

Under dagen kan normal urineringshållning bibehållas, men patienter med stadium I prostata adenom noterar en väntetid, särskilt uttalad efter en sömn. Därefter ökar frekvensen av daglösning, och mängden urin som frigörs per enskild urinering minskar. Det finns tvingande önskningar. En urinstråle, som tidigare bildat en parabolisk kurva, sticker ut trögt och faller nästan vertikalt.

Vid första stadiet av adenom av prostatahypertrofi i musklerna i blåsan utvecklas, på grund av vilken effektiviteten av dess tömning upprätthålls. Det finns ingen kvarvarande urin i blåsan vid detta stadium eller praktiskt taget ingen. Funktionstillståndet för njurarna och övre urinvägarna bevaras.

 • Det subkompenserade steget av prostata adenom (steg II)

Vid II-etappen av prostata adenom ökar blåsan i volym, dystrofa förändringar utvecklas i dess väggar. Mängden resterande urin når 100-200 ml och fortsätter att öka. Under hela urineringstiden tvingas patienten att intensivt dra musklerna i bukpressen och membranet, vilket leder till en ännu större ökning av intravesiktrycket. Handlingen av urinering blir multipel, intermittent, vågig.

Gradvis störde urinpassagen på övre urinvägarna. Muskulaturstrukturer förlorar elasticitet, urinvägarna utvidgas. Njurfunktionen är nedsatt. Patienterna är oroliga av törst, polyuri och andra symptom på progressivt kroniskt njursvikt. Om kompensationsmekanismerna misslyckas börjar ett tredje steg.

 • Decompenserat stadium av prostata adenom (steg III)

Blåsan vid III-steget i prostataenomenet sträcker sig, full av urin, detekteras lätt palpatoriskt och visuellt. Blåsans övre kant kan nå nivån och högre. Tömning är inte möjlig även med intensiv spänning i magmusklerna. Lusten att tömma blåsan blir kontinuerlig. Det kan finnas svår smärta i buken. Urin utsöndras ofta, med droppar eller mycket små portioner. I framtiden smärta och uppmaning att urinera gradvis försvaga. Utvecklar en paradoxal retention av urinkaraktäristiken för prostata adenom (blåsan är full, urin fördelas ständigt droppvis).

I detta skede prostata adenom övre urinvägarna dilaterad, njurparenkym funktionen kränks på grund av permanent tilltäppning av urinvägarna, vilket leder till en ökning av trycket i pyelocaliceal systemet. En klinik med kroniskt njursvikt växer upp. Om sjukvården inte är tillgänglig dör patienter av progressivt kroniskt njursvikt.

Komplikationer av prostata adenom

Om behandling inte utförs kan en patient med prostata adenom utveckla kroniskt njursvikt. Med prostata adenom utvecklas ibland akut urinretention. Patienten kan inte urinera med en överflödande urinblåsa, trots den intensiva lusten. För att eliminera fördröjningen av urin kan blåsan kateteriseras hos män, ibland en nödoperation eller en urinblåsning.

En annan komplikation av prostataadenom är hematuri. Ett antal patienter har mikrohematuri, men frekvent och intensiv blödning från adenomvävnad (med trauma på grund av manipulation) eller åderbråck i blåsans hals. Med bildandet av blodproppar, utvecklingen av blåsans tamponad, vilket kräver akutoperation. Ofta är orsaken till blödning med prostataadenom en diagnostisk eller terapeutisk kateterisering.

Stenar i blåsan med prostata adenom kan uppstå som ett resultat av stagnation av urin eller migrera från njurarna och urinvägarna. Med cystolithiasis kompletteras den kliniska bilden av prostata adenom med ökad urinering och smärta som strålar ut mot glanspenisen. I stående position, med promenader och rörelser, blir symtomen mer uttalade, medan den ligger i benägen position det minskar. Karakteristiska symptom "om strålen av urin" (trots ofullständig tömning av blåsan, är urinflödet plötsligt avbryts och återupptas först när positionen för kroppen). Ofta, i prostata adenom utveckla infektionssjukdomar (epididymo, epididymit, vesiklar, adenom, prostatit, uretrit, akuta och kroniska pyelonefrit).

Diagnos av prostata adenom

Läkaren genomför en fingerprovning av prostata. För att bedöma svårighetsgraden av symptom på prostataadenom erbjuds patienten att fylla i en dagbok om urinering. Utför en studie av utsöndring av prostata och utstryk från urinröret för eliminering av smittsamma komplikationer. Utför ultraljud av prostata, under vilken prostatakörtelns volym bestäms, identifiera stenar och områden med kongestiva fenomen, bedöma mängden kvarvarande urin, njurarnas tillstånd och urinvägarna.

En tillförlitlig uppskattning av graden av urinretention i prostata adenom möjliggör uroflowmetri (tiden för urinering och flödeshastigheten för urin bestäms av en särskild apparat). För att utesluta prostatacancer är det nödvändigt att bedöma nivån av PSA (prostataspecifik antigen), vars värde normalt inte överskrider 4ng / ml. I tvistiga fall utförs en prostata biopsi.

Cystografi och excretory urografi med prostata adenom de senaste åren är mindre frekventa på grund av framväxten av nya, mindre invasiva och säkrare forskningsmetoder (ultraljud). Ibland utförs cystoskopi för att utesluta sjukdomar med liknande symtom eller som förberedelse för kirurgisk behandling av prostata adenom.

Behandling av prostata adenom

Kriteriet för att välja behandlingstaktik för prostata adenom för en urolog är I-PSS-symptomskalan, vilket återspeglar svårighetsgraden av urinproblem. Enligt denna skala, om poängen är mindre än 8, behövs inte terapi. Vid 9-18 poäng utförs konservativ behandling. Om poängen är mer än 18 krävs en operation.

 • Konservativ terapi av prostata adenom

Konservativ terapi utförs i tidiga skeden och i närvaro av absoluta kontraindikationer till operation. För att minska svårighetsgraden av symtomen tillämpas inhibitorer av 5-alfa-reduktas-inhibitor (dutasterid, finasterid), alfablockerare (alfuzosin, terazosin, doxazosin, tamsulosinbehandlade), växtbaserade beredningar (afrikansk plommon barkextrakt eller Saw Palmetto frukt).

För att bekämpa infektion, ofta förknippad med prostata adenom, förskriva antibiotika (gentamicin, cefalosporiner). Efter antibiotikabehandlingen används probiotika för att återställa den normala intestinala mikrofloran. Genomföra en korrigering av immunitet (alfa-2b interferon, pyrogenal). Aterosklerotiska förändringar i de kärl som utvecklas hos de flesta äldre patienter med prostataadenom påverkar intaget av terapeutiska läkemedel i prostatakörteln, så trental är ordinerat för att normalisera blodcirkulationen.

 • Operativ behandling av prostata adenom

Det finns följande kirurgiska förfaranden för behandling av prostata adenom:

 1. prostatektomi. Utförs i närvaro av komplikationer, resterande urin i en mängd av mer än 150 ml är adenomvikten mer än 40 g;
 2. TUR (transuretral resektion). Minimalt invasivt förfarande. Operationen utförs genom urinröret. Det utförs med mängden resterande urin inte mer än 150 ml, adenomets massa är inte mer än 60 g. Ej tillämpligt för njursvikt
 3. laserablation, laserförstöring, TUR-förångning av prostata. Gentle metoder. Den minsta blodförlusten gör det möjligt att utföra operationer med en tumörmassa på mer än 60 g. Dessa ingrepp är det kirurgiska valet för unga patienter med prostata adenom, eftersom de tillåter dig att behålla sexuell funktion.

Det finns ett antal absoluta kontraindikationer för den kirurgiska behandlingen av prostataadenom (dekompenserade sjukdomar i respiratoriska och kardiovaskulära systemet etc.). Om kirurgisk behandling för prostataadenom inte är möjlig, en kateterisering av blåsan eller palliativ kirurgi - cystostomi. Man bör komma ihåg att palliativa behandlingsmetoder minskar patientens livskvalitet.

Symtom på prostata adenom hos män och de mest effektiva terapierna

Prostataadenom är hyperplasi av prostatavävnad. Oftast förekommer förutsättningarna för dess utveckling hos män över 40, men adenomen själv börjar växa efter 50. Statistiken visar att varje andra person har denna patologi.

Känna till prostata adenom kan vara svårt försvinnande och brott mot sexuell aktivitet. Expanderande vävnad komprimerar urinröret, vilket gör att strålen blir långsam och ojämn. På grund av detta känner en man svår smärta och brinner under en resa till toaletten.

Vad är adenom?

Adenom i prostatakörteln är godartad hyperplasi. Det kännetecknas av en långsam proliferation av körtlar som finns i blåsans hals. I början av sjukdomsutvecklingen bildas en liten knut i mannen, som ständigt ökar. Med tiden komprimerar denna knut i prostata körtlar urinkanalen, vilket leder till problem med urinering.

Men de förändringar som orsakas av hennes utseende i prostata har en negativ inverkan på människans välbefinnande. På de avancerade stadierna av manifestationen av en sådan sjukdom kan kallas smärtsamt och obehagligt. Om du inte uppmärksammar svårigheter att urinera länge kan du få allvarliga njurproblem.

Denna sjukdom har en hög förekomst. Statistik från Världshälsoorganisationen visade att prostataadenom uppträder hos 40% av männen över 50 år. När ålder överstiger 65, ökar risken att möta patologi till 95%. Av denna anledning bör varje man regelbundet kontrollera med läkaren för att diagnostisera denna tumör vid de inledande stadierna.

skäl

Läkare har inte en klar uppfattning om varför prostataadenom inträffar. Men många experter tror att det kan prova tillväxten av denna tumör:

 • Hormonala störningar;
 • Oregelbundet sexuellt liv;
 • Venereal sjukdomar och STDs;
 • Tungt fysiskt arbete;
 • Godkännande av vissa läkemedel;
 • Dricka alkohol och röka;
 • Negativt inflytande av miljön;
 • Emotionell överbelastning;
 • Inflammatoriska processer i kroppen;
 • Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

symptom

Att känna igen tecken på prostata adenom är enkelt nog. I de tidiga skeden av sjukdomen kan dock sjukdomen manifesteras som symptom som liknar andra sjukdomar. Symptom på adenom är irriterande och leder till förändringar i urinering. Till irriterande kan hänföras:

 • Konstant uppmaning att gå på toaletten.
 • Urininkontinens.
 • Ömhet när man ignorerar uppmaningen.

Om du ignorerar de första manifestationerna av prostata adenom växer tumören och klämmer urinväggen. På grund av detta smalnar det, vilket leder till störningar i urinering. Du kan känna igen dem med följande tecken:

 • En tunn ström;
 • En liten volym en gångs urinering;
 • Intermittent urinering;
 • Smärta vid urinering
 • Konstant känsla av ofullständig tomhet;
 • Utseende av föroreningar i blod i urin och sperma;
 • Behov av stödjande aktiviteter med urinering;
 • Fördröjd urin.

klassificering

Adenom av prostata hos män har en särskild klassificering, tack vare vilken det är möjligt att känna igen svårighetsgraden av kursen och den nödvändiga behandlingen för patologi. För att bestämma graden av skada är det vanligt att genomföra ett speciellt test som visar värdet av den totala poängen. En sådan teknik kallas det internationella prostatiska indexet. Det avkodas enligt följande:

 • Upp till 7 poäng - graden av adenom är obetydlig;
 • Från 8 till 19 poäng - graden av adenom är måttlig;
 • Från 20 till 35 poäng - graden av adenom uttalas.

Även prostata adenom hos män är uppdelad i grader:

 • 1 grad - adenomen prolifererar, klämma urinväggen. På grund av detta blir urineringsprocessen svårare, kan urinretention förekomma. I tjockleken på den muskulösa ytan ökar blåsan, vilket är anledningen till att en man måste driva för framgångsrik urinering.
 • 2 grad - adenomen kännetecknas av utseendet av kvarvarande urin, på grund av vad bubblan inte kan utföra de funktioner som tilldelats den. Mannen har en ständig uppmaning att gå på toaletten.
 • 3 grad - adenomen har en signifikant storlek, på grund av vilken funktionen av urinering kan vara fullständigt trasig. Neoplasm orsakar en utvidgning av organet, vilket orsakar att alla organ i urinvägarna lider. Allvarliga komplikationer, såsom njursvikt, kan också uppstå.

Vid 2 och 3 grader prostata adenom hos män kan orsaka allvarliga komplikationer. Oftast är sjukdomsförloppet åtföljd av en infektiös urinvägsinfektion. Ofta hos män mot patologins bakgrund uppstår konkreta och blåsans väggar sticker ut. På grund av ett brott mot blodcirkulationen i det lilla bäckenet börjar blodkärlen att bryta.

diagnostik

För att diagnostisera prostataadenom hos män är det nödvändigt att konsultera en kvalificerad urolog. Han kommer att utföra alla nödvändiga studier som kommer att hjälpa till att fastställa orsaken till förändringar i prostata. De viktigaste diagnostiska åtgärderna som gör det möjligt att diagnostisera ett adenom är:

 • Rektal palpation är ett förfarande där en läkare undersöker prostata med fingrarna. Han behöver bestämma den exakta storleken på detta organ, dess konsistens, närvaron av nodulära formationer, graden av ömhet.
 • Ultraljudsundersökning - det är nödvändigt att bestämma tillståndet för njuren och prostata. En sådan studie bidrar till att diagnostisera graden av vävnadsskada, närvaron eller frånvaron av cyster, deras riktningstillväxt, närvaron eller frånvaron av konkrement. Det är också nödvändigt att bestämma funktionaliteten hos njurarna, eftersom det är där som komplicerar adenomen.
 • Transrectal ultraljudsundersökning av prostata är ett förfarande genom vilket en läkare kan exakt bestämma storleken på strukturen hos prostatakörteln. Det är också nödvändigt för läkaren att skilja adenomen från tumören.
 • Uroflowmetry är studien av urinströmmen. Med det kan du bestämma alla nödvändiga egenskaper hos urinprocessen: hastighet, volym, varaktighet.
 • Bestämning av kvarvarande urin är ett förfarande med vilken mängden urin som återstår i urinkanalerna bestäms. Testet hjälper till att avgöra om kirurgisk ingrepp är nödvändig eller inte.
 • Cystomanometry är en metod för att bestämma trycket inuti urinblåsan.
 • Cystografi är studien av cirkulationssystemet kring blåsan. Det utförs med hjälp av kontrastmedium.
 • MR och CT är två diagnostiska studier som hjälper till att bestämma tumörens struktur, dess storlek, graden av tillväxt. De är också nödvändiga för specifikationen av onkologiska processer.

Diagnos av prostataadenom kompliceras av det faktum att denna nya tillväxt väsentligt liknar prostatacancer i dess symtom. För att bestämma vilken typ av natur du har kommer läkaren att skicka dig till ett utökat diagnostiskt blodprov.

Det viktigaste i denna fråga är blodprov för markörer. Med hjälp av det är det möjligt att bestämma antikroppar i blodet, som uppstår endast när maligna neoplasmer utvecklas.

Metoder för behandling

Behandlingen av prostata adenom hos män är ganska allvarlig terapi, vilket kräver hög kvalificering från den behandlande läkaren. Han borde fullständigt utforska tumörens och patientens kropps egenskaper. För detta behöver han hitta svaren på följande frågor:

 1. Är neoplasmens malignitet möjlig?
 2. Finns det några allvarliga kontraindikationer för kirurgisk ingrepp?
 3. Vilka är de symptom som mest berör patienten?
 4. Finns det protrusion av prostata adenom?
 5. Kan en patient ha ett helt sexliv?
 6. Vilka kroniska sjukdomar finns det i patienten?
 7. Tar patienten några mediciner?
 8. Vilka är de maximala resultaten av behandlingen som kan erhållas?

Medicinsterapi

Drogbehandling av prostata adenom är ett mildt sätt att påverka utbildning, men dess effektivitet kommer endast att motiveras vid de inledande stadierna av sjukdomsutvecklingen. Valet av ett läkemedel bör också endast hanteras av en kvalificerad läkare. Med självmedicinering kommer du inte bara att uppnå någonting, men kommer även att provocera utvecklingen av allvarliga komplikationer. Endast en urolog kommer att kunna säga exakt vad i ditt fall kommer att hjälpa till att hantera sjukdomen.

Vanligtvis föreskrivs ett komplex av läkemedel för behandling av prostata adenom hos män. Varje verktyg syftar till att lösa ett specifikt problem. Ta bort svullnaden i prostatakörteln Alpha tabletterna. De kan också återställa tonen i blåsans glandulära vävnader, samt lindra ömhet. För att förhindra förekomsten av ödem i framtiden utsetts Vitaprost. Det normaliserar cirkulationen i det lilla bäckenet. För att bli av med inflammation och normalisera blodflödet, ordineras Herbion Urtica, och Tadenan och Sleman återställer reproduktionskapaciteten.

Om den inflammatoriska processen är storskalig och ger ett allvarligt obehag för en person, föreskrivs suppositorier. Oftast föreskrivna läkemedel Tykveol, Vitaprost, Bioprost, Vitaprinol. De minskar koncentrationen av järn i blodet, vilket gör det lättare att cirkulera i bäckenorganen. Med ett omfattande tillvägagångssätt kan du snabbt anpassa ditt urinsystems arbete.

De ovan beskrivna läkemedlen har en ganska hög kapacitet. Den exakta dosen av sådana läkemedel ska väljas uteslutande av den behandlande läkaren. Endast han kommer att kunna avgöra vilket behandlingsschema som är mest effektivt för dig. Om läkemedelsbehandlingen under lång tid inte ger något resultat, föreskrivs patienten fysioprocedurer eller frågan om kirurgisk ingripande är löst.

sjukgymnastik

Sjukgymnastik är en serie procedurer som gör det möjligt att snabbt bli av med prostata adenom hos män.

Eventuella manipulationer och åtgärder kan minska graden av obehag, liksom stoppa tumörtillväxten.

De mest populära fysioterapiprocedurerna för att kämpa adenom kan kallas ozonterapi, fotodynamisk terapi, motionsterapi, svält och mycket mer. Men innan du går till sådana förfaranden är det nödvändigt att konsultera den behandlande läkaren - de har många kontraindikationer.

Fotodynamisk terapi

Fotodynamisk terapi är ett modernt sätt att behandla prostata adenom hos män. Kärnan i en sådan inverkan är effekten av fotodynamiskt ljus. I den knut som bildas introducerar läkaren en speciell förberedelse, som börjar fungera först efter laserbestrålning av en viss våg. Därefter börjar syrgaspartiklarna att rör sig aktivt, vilket påverkar det drabbade området. Med denna procedur kommer du att kunna besegra nekros och skadade vävnadsställen.

Idag används läkemedlet Tukad under den fotodynamiska behandlingen. Det används också för att behandla prostatacancer hos män vars strålbehandling inte har givit några resultat.

Vanligtvis, efter en sådan åtgärd, upphör adenomceller att dela, och nivån på markörer av onkologiska formationer minskar också i blodet. Det är dock möjligt att utvärdera effekten av en sådan effekt först efter att ha genomfört alla möjliga kliniska studier.

Ozonterapi

Ozonterapi är ett populärt sätt att behandla prostata adenom hos män. Detta är en av de mest moderna metoderna för behandling av sådana formationer. Ozonterapi används för att bli av med en rad olika urologiska sjukdomar. Det är effektivt utan att ta mediciner och droger. Statistiken visar att ett positivt resultat av exponering observeras i 95% av fallen. Effekten av ozon tillåter:

 • Justera blodcirkulationen i bäckenorganen;
 • Minska ömhet
 • Döda alla patogener;
 • Accelerera oxidation i urinvägarna;
 • Ta bort inflammatorisk process.

Med hjälp av ozonterapi kommer du att kunna uppnå bra resultat vid behandling av prostata adenom. Denna procedur har en utmärkt terapeutisk effekt, vars konsekvenser i många avseenden överträffar medicinen. Det är nästan smärtfritt, utan anestesi. Under proceduren kan du känna lite obehag, vilket varar i flera dagar.

dietterapi

För behandling av prostata adenom är det väldigt viktigt att helt ändra din diet. Rätt diet kommer att bidra till att avsevärt förbättra tillståndet hos en man och förhindra vidare spridning av nodulär vävnad. Det är mycket viktigt att kosten utvecklas av den behandlande läkaren, med hänsyn till organismens individuella egenskaper. Kärnan i korrekt näring i prostataadenom är uteslutningen av mat som är rik på järn. Dietten själv bör vara balanserad, men inte provocerad för att öka kroppsvikt. Det är viktigt att kroppen får den nödvändiga mängd vitaminer och näringsämnen. Kom ihåg att en dag du inte kan dricka högst 1,5 vätskor.

Terapeutisk fysisk träning

Sjukgymnastik är en terapi som tar en speciell plats vid behandling av prostata adenom hos män. Med hjälp av rätt övningar kommer du att kunna sprida blodets stagnation och även att reglera cirkulationen i det lilla bäckenet. Det finns ett stort antal olika komplex som hjälper till att återställa hälsan hos urinsystemet hos män. Det är mycket viktigt att delta i träningsterapi både för att förhindra tillväxt av adenom och efter operation. Så du kommer att kunna återhämta sig snabbare och minimera sannolikheten för återfall i framtiden.

Behandling med leeches

På grund av tumören i prostatakörteln, är någon sexuell förmåga väsentligt försämrad. För att återfå sin tidigare styrka, rekommenderar många experter att ta en kurs av hirudoterapi.

Denna metod bidrar till att reglera blodcirkulationen samt att ta bort alla skadliga ämnen och toxiner från kroppen.

Med ett omfattande tillvägagångssätt upphör adenomen att växa och ger ägaren mycket obehag.

Men när man utser hirudoterapi behöver läkaren bedöma kroppens tillstånd, eftersom förfarandet har ett tillräckligt antal kontraindikationer.

Om prostataadenom åtföljs av urogenitala infektioner, bör antibiotika tas under hirudoterapi. För att få det mest positiva resultatet hålls 3-4 sessioner med raster på 3 dagar. När du slutar ta antibiotika skickar läkaren dig till en andra session i 8-10 procedurer med 2-dagarsintervaller efter 2 veckor. Vanligtvis är 2-4 förfaranden tillräckliga för att bli av med de obehagliga manifestationerna av prostata adenom.

Kirurgisk behandling

Varje år reduceras antalet operationer på urinvägarna. Detta beror på framväxten av effektivare konservativa behandlingsmetoder. Men vid behandling av adenom tillgriper urologerna fortfarande kirurgiska ingrepp. De är särskilt populära bland äldre män. Studier har visat att med ålder ökas risken för adenom signifikant. Men många män uppmärksammar inte de framväxande symptomen på grund av vad sjukdomen strömmar in i seriösa steg. De kommer inte att klara sig utan kirurgisk ingrepp.

Oftast används 3 metoder för kirurgisk ingrepp för att behandla prostataadenom: transuretral resektion, öppen adenomektomi och transuretral snitt. Alla dessa operationer är radikala nog, de kräver en lång återhämtningsperiod. Vanligtvis är orsaken till omedelbar kirurgisk ingripande godartad hyperplasi eller förekomsten av allvarliga komplikationer. Indikationen för operationen kan också vara:

 • Framkallad i blåsan av betong;
 • Akut retention av urin;
 • Njursvikt
 • Infektiös infektion;
 • hematuri;
 • En signifikant mängd återstående urin.

Kirurgisk ingrepp är ett radikalt sätt att behandla adenom. I genomsnitt kan operationen variera från 1 till 6 timmar, allt beror på utbildningens storlek och egenskaper. Efter kirurgisk excision borde en man spendera 4-5 dagar i viloläge, varefter han får sitta. Efter operationen är det nödvändigt att genomgå en lång återhämtningsprocess. Det finns också risk för komplikationer. Ofta efter operationen klagar män på smärta i könsorganen, sekundära infektioner kan förvärras.

Komplikationer av prostata adenom

Adenom av prostata är en sjukdom som är perfekt behandlingsbar. Men om du ignorerar sjukdomsförloppet under en lång tid kan du möta allvarliga komplikationer. Först och främst kan en man uppleva urinretention. Erkänna detta fenomen kan vara en konstant uppmaning till toaletten, där han inte kan urinera. För att bli av med detta problem skickas patienten för kirurgisk excision av tumören som komprimerar alla organ i prostata.

Gruppen av dessa sjukdomar innefattar pyelonefrit, uretrit och cystit.

De uppstår på grund av stagnation av urin i vägarna, där de skapar en utmärkt miljö för utveckling av patogena mikroorganismer.

På grund av kränkningen av urinflödet kan det förekomma konkretioner i blåsan. Denna sjukdom kännetecknas av allvarlig ömhet och behovet av konstant medicinering. Även urolithiasis kan leda till täppning av kanalen, vilket leder till svår urinretention. I detta fall indikeras omedelbar kirurgisk ingrepp.

förebyggande

För att förhindra förekomst av prostata adenom hos män hjälper det att följa alla förebyggande åtgärder. Detta kommer positivt att påverka inte bara urinsystemet, utan också hela kroppen som helhet. Läkare tror att det viktigaste är följande rekommendationer:

 • Helt avstå från att röka och dricka alkoholhaltiga drycker;
 • Undvik underkylning i kroppen, särskilt underbenen;
 • Försök att minimera stress så mycket som möjligt;
 • Ändra din diet - det borde bara ha naturliga ingredienser;
 • Försök att inte uthärda behovet av en toalett, eftersom detta sträcker sig ur blåsan;
 • 2-3 timmar före sänggåendet, drick inte någon vätska för att undvika över natten urinering i toaletten;
 • Besök regelbundet urologen för att diagnostisera denna sjukdom i de första stadierna;
 • Gå in för sport, se en hälsosam livsstil;
 • Undvik blodstagnation på ett ställe, vilket är en av de mest populära orsakerna till adenom;
 • Ge ett regelbundet sexliv så att prostata kan producera och kassera fröet;
 • Skydda dig mot STD och sexuellt överförbara infektioner.

Med förebyggande åtgärder kommer du att kunna minska risken för att utveckla prostata adenom avsevärt. Sådana rekommendationer hjälper också till att stoppa tillväxten av en redan existerande nodulär. Om några symptom uppträder som indikerar en patologi, var noga med att kontakta en urolog.

Traditionella behandlingsmetoder

Det finns flera folk recept som kan stoppa tillväxten av adenom. Det är dock bäst att samråda med din läkare i förväg om du kan använda dem eller inte. Om tillvägagångssättet är fel eller om det finns kontraindikationer kan du allvarligt skada din kropp. De mest populära receptbelagda läkemedlen för prostata är:

 • Blanda i torrt gräs av Johannesört, kamille, ek och nässla bark i lika delar. Varje kväll brygga 2 matskedar av blandningen i en liter kokande vatten, lämna för att införa för natten. På morgonen spänna och häll i en bekvämare behållare. För dagen borde du dricka hela buljongen. Behandlingstiden tar i genomsnitt 3-4 månader.
 • Ta några vesikel svampar och häll dem från andelen: 1 svamp - 0,5 vodka. Använd inte alkohol för tinktur eftersom det kommer att döda alla användbara mikroorganismer. Fortsätt medicinen i 30 dagar, varpå varje morgon drick en matsked av infusion.
 • Blanda 100 gram mjölktistel, 200 persilja. Allt detta häll 3 liter kokande vatten och lämna i en vecka på en mörk plats. Häll produkten i flaskor, drick 50 gram 3 gånger om dagen.
 • I lika stora delar blanda knoppar och bark av björk, som innehåller en stor mängd zink. Det är detta mikroelement som hjälper till att stoppa proliferation av hyperplasi. Fyll dem med alkohol från andelen: 2 matskedar per 400 ml. Lägg läkemedlet i flera dagar på ett mörkt ställe, spänna sedan och förvara i kylskåpet. Drick en tesked varje dag innan du äter.