Huvud
Analyser

Än att behandla en exacerbation av en prostatit

Denna vanliga manliga sjukdom blir yngre varje år. Ibland, även i trettioåriga män, passerar prostatit i kronisk form. Det är hon som kännetecknas av stadierna av eftergift och återfall, det vill säga periodiska exacerbationer av sjukdomen. Hur man behandlar sådana manifestationer? Vilka faktorer bidrar till dem?

Orsaker och symtom på exacerbation av prostatit

Kronisk form av sjukdomen uppträder ofta utan uttalade tecken. Men återfallet kommer till följd av sådana faktorer:

 1. Höst-vårperiod. Vid denna tidpunkt är immuniteten alltid försvagad, det finns en förvärring av några kroniska sjukdomar.
 2. Användningen av alkohol och kryddig mat i stora mängder.
 3. Kontinuerlig hypotermi.
 4. Framväxten av pyelonefrit, andra infektioner i genitourinärsystemet.
 5. Överdriven fysisk aktivitet.
 6. Långvarig stagnation i det lilla bäckens kärl.

Som regel känner männa en förvärmning av prostatit omedelbart. Det manifesteras i ett antal funktioner. Bland dem: smärta och brännande i perineum, ljummen, rektum, urinröret; färgförändringar i urinen; lumbosakralkanyl eller coccyx; ökad uppmaning att urinera slemhinnor ur urinröret. Också symptom på akut prostatit kan vara stillastående eller urinretention, kraftig svettning, huvudvärk, sömnlöshet, svaghet, försämrad prestanda, plötsliga förändringar i kroppstemperatur, nervositet, ångest. En man känner smärta vid utlösning, hans sexuella upphetsning är instabil.

Förekomsten av ovanstående tecken är en signal för omedelbar medicinsk behandling.

Terapi av en exacerbation av en prostatit

Behandling av återkommande kronisk prostatit bör alltid baseras på vägran att dricka, avstå från kön, korrigera kosten. Mycket användbart under denna period är produkter som innehåller zink i deras komposition. Dessa är ärter, pumpa frön, nötter, bönor, flingor.

Du kan inte besöka bastu, badhus under sådana perioder. Den tidigare massagen av prostata med exacerbation av prostatit kräver avbokning.

Terapi av återfall bör alltid utföras på ett komplicerat sätt. Den innehåller:

 1. Antibakteriella medel. De mest effektiva har rekommenderats för kroniska prostatit antibiotika i kategorin fluorokinoloner. Detta är norfloxacin, ciprofloxacin. Antibiotika av tetracyklingruppen och makroliderna används också. Man måste emellertid ta hänsyn till att de, jämfört med de tidigare, har ett smalare handlingssätt. Av den anledningen tilldelas de dem när de diagnostiserar en viss infektionspatogen. Så, till exempel, metronidazol, verkar på klamydia, icke-bakteriella infektioner, ger ett bra resultat vid behandling av exacerbationer av kronisk prostatit. Varaktigheten av behandlingen med läkemedlet är minst två veckor.
 2. Antivirala och antifungala medel. De rekommenderas för användning efter antibakteriell behandling eller vid bestämning av patogener. Mycket användbart i detta fall är interferon som ett immunomodulerande medel.
 3. Antihistaminer av den senaste generationen. Till denna kategori av läkemedel hör ketotifen, primalan. Deras syfte är att lindra ödem i prostatavävnaden med någon form av prostatit.
 4. Läkemedel som förbättrar mikrocirkulationen: eskuzan, detraleks, trental. De är indicerade för icke-inflammatorisk prostatit. I detta syfte föreskriver urologer läkemedel för kategorin a-blockerare (prazosin, nicergolin).
 5. Fysioterapeutiska förfaranden. De syftar till att stimulera lokal blodcirkulation, öka resistens mot infektioner. Ofta ordinerar läkare elektrofores, magnetoterapi, laser, mikrovågsström. Sjukgymnastik är effektiv i alla former av prostatit.
 6. Förberedelser, normalisering av prostatakörteln. Den mest effektiva visade sig prostatilen, prostan, prostata, prostol.
 7. Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel ibuprofen, diclofenakurologer ordinerar för bäckensmärta.
 8. Icke-traditionella metoder (akupunktur, reflexologi).

När det gäller traditionell medicin, rekommenderas att dricka ett avkok av en matsked av mark eukalyptus blad, en tesked ört malört, samma mängd av grönt te, kokt i en minut till 300 gram vatten. Efter 15 minuters infusion ges läkemedelsvätskan och löses upp i den med 2 tabletter av mumi. Ta läkemedlet ska vara i tre uppdelade doser hela dagen. Varje dag i en vecka måste du förbereda en ny buljong på morgonen. Det är ett utmärkt antiinflammatoriskt och smärtstillande medel.

Vad ska jag ta med en exacerbation av kronisk prostatit?

Innan man bestämmer vad man ska ta med förhöjning av kronisk prostatit och med vilka metoder som försöker eliminera alla dess manifestationer, är det nödvändigt att bestämma orsakerna till dess förekomst och graden av utveckling. I de lätta stadierna, som inte orsakades av patogena mikroorganismer, rekommenderar många läkare att använda folkmedicinska lösningar. Även om de arbetar längre än tabletter, kommer de inte att skada kroppen. När patologin orsakades av patogena mikroorganismer är det nödvändigt att ta antibiotika, annars kan den patogena mikrofloran inte elimineras helt.

Dessutom påverkas valet av metoden av patientens ålder, närvaron av samtidiga sjukdomar och de mediciner som redan tagits. Oberoende avgöra vilka tabletter som ska tas är förbjudna, eftersom så patienten kommer endast att göra mycket skada för sig själv, trots allt kommer inte att veta nödvändiga doser och behandlingens varaktighet. Och med förvärring av prostatit, bör du inte ta risker, för olika komplikationer förekommer i detta skede mycket snabbare än med en enkel kronisk.

Orsaker till exacerbation

Orsakerna till prostatit kan vara en mängd faktorer, de är i både ungdomars och mäns liv i deras ålder, så sjukdomen kan drabbas av det starkare könet redan från 20 år. Patologin i sig är en inflammation i prostatakörteln med en efterföljande kränkning av alla dess funktioner. Detta är produktionen av seminalvätska, som är en del av spermierna och är nödvändig för att stödja spermierotilitet. En av huvudprojekten i prostatan är också kontrollen och syntesen av könshormoner, där kraften beror på.

Med prostatit upplever de flesta män problem i sängen, varför de försöker återhämta sig så snart som möjligt. Om detta inte fungerar, så faller många i depression, blir mer aggressiva och irriterande.

Att orsaka inflammation i prostata är kapabel till olika obehandlade infektioner och virus, såsom influensa eller bihåleinflammation, tuberkulos. Många undrar om sporten framkallar en försämring av kronisk prostatit och svaret på denna fråga kan inte vara entydigt. Vissa övningar kan ännu mer irritera de inflammerade väggarna och orsaka en exacerbation, vissa tvärtom hjälper till att förbättra blodcirkulationen och bidra till reparation av vävnad. Dessutom kan provokationsfaktorer innefatta:

 • Undernäring (kryddig eller salt mat, snabbmat, alkohol)
 • Maloaktiv livsstil
 • Lång frånvaro av intima relationer eller alltför aktivt sexliv
 • Underkylning (även ett kort sittande på kall mark kan fungera)
 • Penetration i ett organ med försvagad immunitet för patogena mikroorganismer

I det senare fallet kan patogena ämnen komma in i prostata genom blodflödet eller lymfflödet, när det i andra system i kroppen finns infektionsfält. Således kan orsaken till prostatit bli jämn vanliga karies, för att inte tala om angina eller en allvarligare inflammation. Patogener kan också komma in i prostatakörteln genom urinkanalen om det finns en infektion i den eller mannen var engagerad i oskyddad sex med infektionsbäraren. Att provocera en exacerbation kan vara en stark stress eller den ökade eller ökade fysiska aktiviteter, känslomässiga upplevelser.

Symtomatologi av sjukdomen

Symtom på förvärring av kronisk form av prostatit är identisk med det akuta skedet. På båda sidorna finns det många tecken samtidigt, de sänker arbetsförmågan hos en person, ger honom stark obehag. Bland manifestationerna kan identifieras:

 1. Sårhet vid urinering, känsla av smärta och brännande
 2. Smärta i utlösning, ha sex
 3. Smärta i olika delar av bäckenet, könsorganen, nedre delen av ryggen, anus
 4. Svårighet att ge urin, ändra färg och lukt, konsistens (föroreningar av pus, blod)
 5. Ökningen i önskningar "på ett litet sätt", särskilt i mörkret
 6. En stark ökning i temperaturen (upp till 40 grader), åtföljd av svaghet, huvudvärk

Patienten kan vara störd ejakulationsprocess - förekommer förr eller senare än nödvändigt, tillsammans med svår smärta. Erektion kan försvagas, och ibland och helt frånvarande, liksom en sexuell lutning. Stärka smärtsyndromet kan öka fysisk aktivitet, stanna länge i kylan, ta alkohol eller efter rökning. Ur en psykologisk synpunkt kan sjukdomen också påverka negativt - patientens sömn störs, han faller i depression, blir trött snabbare. Allt detta beror på det faktum att inflammationen kommer att spridas ännu mer, för på den positiva sidan kommer inte sömnlöshet eller dåligt humör på kroppen att påverka.

Om vi ​​pratar om vad som är ännu farligare förvärring av kronisk prostatit, kan du här identifiera konsekvenserna för reproduktionssystemet. De kan inte ses av patienten själv, men de kan ses från resultaten av vissa analyser. De förekommer i form av störning av spermierna och förändringar i kvaliteten och kvantiteten av den seminalvätska som produceras av prostata. Om man under sjukdomen försöker bli gravid, kommer han i de flesta fall inte att lyckas.

Möjliga konsekvenser

Bland konsekvenserna av prostatit isoleras ett stort antal olika patologier. eftersom bredvid prostata är ett stort antal könsorgan, inflammation eller kärnkärlspatogena bakterier kan lätt gå till dem. Följaktligen är den samtidiga förekomsten av prostatit och uretrit, cystit, vesiculit (inflammatoriska sjukdomar i urinkanalen, urinblåsan och den respektive vesikeln). Om kronisk prostatit har förvärrats på grund av infektion eller på grund av undernäring, är konsekvenserna nästan aldrig annorlunda. De kan vara:

 • Pyelonefrit. Njurernas inflammatoriska patologi orsakad av patogena medel. Det kännetecknas av försämring av utflödet av vätskor från kroppen (därmed svullnad i benen), smärta i ländryggen och feber. I de allvarligaste fallen kan det leda till njursvikt och dödsfall
 • Uretrit. Inflammation i urinröret eller urinröret efter att ha kommit in i det av bakterier eller mikrober. Symtom på prostatit kan orsaka det. Det behandlas på samma sätt som inflammation i prostata
 • Adenom av prostata. Godartad proliferation av organvävnader kan leda till en fullständig överlappning av urinväggen. I de tidiga stadierna kan du kämpa medicinskt, men då kan bara kirurgi hjälpa
 • Abscess. Detta är en purulent process i prostatas vävnader, där ett litet hålrum bildas i kroppen, fyllt med olika toxiska element. Om ett brott uppstår och dess innehåll faller i blodet, kan sepsis utvecklas, vilket i sin tur leder till döden. För behandling är det nödvändigt att utföra en operation
 • Stenar i prostata. De bildas ur urin, bakterier, giftiga beståndsdelar, stillastående seminalvätska, salter av tungmetaller, etc., övergivna genom återlopp i prostatakörteln. De kan vara så svåra att piller eller sjukgymnastik inte kan suddas ut, vilket kommer att kräva operation

Det finns andra komplikationer, speciellt ofta - impotens, tk. Den hormonella bakgrunden hos en man är signifikant försämrad. Infertilitet kan också inträffa, men båda dessa komplikationer kan botas. Det är mycket svårare att klara av prostatacancer, vilket kan utvecklas mot bakgrund av hormonell obalans. För att inte komplicera sin situation bör patienterna följa alla läkares rekommendationer och ge aldrig upp behandling som inte har genomförts fullständigt.

Funktioner av terapi

Kronisk prostatit är akut eller eliminerar dem genom samma metoder, men i det senare fallet kan använda en mer kraftfull eller mer effektiva mediciner, men därför farligt förfarande. Standarden är intag av läkemedel, besök på sjukgymnastikförfaranden, överensstämmelse med kosten. När exacerbating träning inte rekommenderas, är det bättre att vänta tills upphöjandet av eftergivningsperioden. Målen för behandlingen är eliminering av inflammatorisk process, bortskaffande av patienten från alla symtom, liksom orsakerna till sjukdomen.

Före behandlingens början genomförs en grundlig diagnos, med hjälp av vilken det är möjligt att bestämma förekomst av samtidiga sjukdomar, prostaattillståndet, graden av inflammation och utvärdera arbetet hos angränsande organ. Om sjukdomen är i ett tidigt skede kan du använda naturläkemedel. De är ganska effektiva, men de börjar bara fungera efter några veckor, så i avancerade fall med svåra symptom är de inte lämpliga. När prostatit är vid förhöjningsskedet är det nödvändigt att ta syntetiska läkemedel, tk. början på deras arbete är bara 1-2 timmar.

Bland läkemedlen skrivs icke-steroida antiinflammatoriska medel, alfablockerare, antibiotika, muskelavslappnande medel, läkemedel som kan förbättra blodcirkulationen och påskynda vävnadsregenerering. NSAID-läkemedel förskrivs för att minska inflammatoriska reaktioner, de har också en uttalad analgetisk och antipyretisk effekt. De arbetar på grund av prostaglandins förtryck - mediatorer av inflammation. Deras handlingar är så starka att de orsakar biverkningar i patientens kropp, även om standarddoserna observeras. Berömda representanter för denna grupp är Ibuprofen och Diklofenak.

Antibiotika är bara nödvändiga för de patienter vars patologi är bakteriell. Beroende på den avslöjade parasiten kan man dricka:

 1. cefalosporiner
 2. tetracykliner
 3. makrolider
 4. fluorokinoloner
 5. penicilliner
 6. Aminoglykosider, etc.

Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar, så det är bäst att lämna doktorn. Populära antibakteriella medel innefattar Cipofloxacin, Azitromycin, Oflaxacin. Alfa-adrenoblocker används av läkare för att lindra ett tillstånd som dysuri (urineringstörning). Tillsammans med honom expanderar de blodkärlen, vilket hjälper till att förbättra blodcirkulationen och prostata får mer näringsämnen. Till skillnad från många andra läkemedel börjar adrenolytiska läkemedel bara fungera 2 veckor efter procedurens början, så förvänta dig inte omedelbara resultat från dem.

Berömda representanter för denna grupp är Tamsulosin eller Alfuzosin. Om de inte har någon effekt på patienten kan de ersättas med läkemedel med liknande åtgärder - antispasmodika eller muskelavslappnande medel. De återstående grupperna används som ett symptom.

Dessa läkemedel finns tillgängliga i olika former, från tabletter till rektala suppositorier. Vilka av dem ska användas av läkaren, liksom den nödvändiga dosen.

För att förbättra läkemedlets effektivitet och ta emot andra positiva åtgärder, föreskrivs patienten fysioprocedurer. De ska vara regelbundna och utföra kurser, endast i det här fallet kan de få mänskliga fördelar. Med kronisk prostatit i akut stadium kan de flesta inte användas, så patienten ska vänta tills drogerna minskar aktiviteten av inflammatoriska processer. Effektivt för denna sjukdom är galvanisering och elektrofores, laserterapi, magnetoterapi, prostata massage. Med deras hjälp är blodcirkulationen etablerad, prostata får mer syre och användbara substanser, och vävnaderna ökar permeabiliteten.

Efter återhämtning borde en man fortsätta att följa en hälsosam livsstil. patologi kan lätt återvända, särskilt vid åldern efter 40 år. För att förhindra detta måste du börja äta rätt, ge upp dåliga vanor, börja spela sport, ha regelbundna sexuella relationer. Användbar är att undvika stressiga situationer, vara ute i luften, full sömn och vila.