Huvud
Symptom

Indikationer för MR i prostatakörteln är beredning, kontraindikationer och kostnad

Idag är MR av prostata den mest informativa metoden för att undersöka prostata vävnad. Magnetic resonance imaging hjälper till att exakt bestämma förekomsten av patologi i organ, bestämma dess specificitet, kemiska sammansättning, utvecklingsdynamik. Förfarandet är säkert och smärtfritt för patienten. Denna diagnosmetod hjälper till att få tydliga bilder, men baserat på läsning, som läkaren kommer att kunna ordinera rätt behandling.

Vad är MR i prostata

Studien av prostata genom metoden för magnetisk resonansbilder är baserad på en reaktion på interaktionen mellan vävnadsstrukturerna hos människokroppen och magnetfältet. På så sätt kan du kontrollera tillståndet hos prostatakörteln och närliggande organ (lymfkörtlar, blåsor, rektum). Resultaten, som återspeglas i bilderna, hjälper till att objektivt utvärdera organiska förändringar i vävnader, upprätta en rad olika patologier, deras prevalens. Om personen är frisk, kommer enheten att återspegla avsaknaden av tecken på sjukdom.

MRI av prostata med kontrast

Metoden för MR-undersökning av prostata med kontrasterande innebär införandet i patientens blod av en speciell substans som skiljer sig väl från apparaten. Denna typ av diagnos föreskrivs av en läkare i de flesta fall med misstankar om prostatacancer. Kontrast substans injiceras genom patientens venå omedelbart innan procedurens början. Innan du väljer en MR med kontrast, leder doktorn personen till analysen, som bör fastställa dess känslighet för ämnet.

MR utan kontrast

Magnetic resonance imaging av prostata utan kontrast kan utföras på två sätt:

 • Classic - den här metoden ger inte tilläggsförfaranden annat än utbildning och direktforskning. Personen placeras på ett rörligt bord som nedsänktes i en kapsel med magneter installerade i den.
 • Med endorektalnoyspolen - i detta fall införs i rektumet av patienten en speciell flexibel ledning. En sådan anordning skapar ett ytterligare magnetfält, beläget i prostata omedelbar närhet. Mekanismen för forskning med en endorektisk spole bidrar till mer noggrann diagnos.

Vad används MR för prostata?

MR-metoden för prostataundersökning används för att bekräfta eller motbevisa förekomsten av vissa sjukdomar:

 • onkologiska sjukdomar hos könsorganen;
 • prostatit;
 • venerala sjukdomar;
 • virus- och svampinfektioner;
 • adenom av prostata;
 • diphallia, kryptorchidism - medfödda abnormaliteter i prostata;
 • komplikationer efter kirurgiska operationer.

Med prostatit

Hos män utvecklas en sådan sjukdom på grund av verkan av patogena mikroflora eller mikrocirkulationssjukdomar i prostata med venös insufficiens. Stagnerande fenomen och långvariga inflammationer åstadkommer en minskning av lokal immunitet. Om prostatit inte detekteras vid den tiden kan det orsaka utvecklingen av en abscess. Behandling av denna komplikation reduceras till kirurgisk ingrepp. För att korrekt bestämma sjukdomen och dess stadium rekommenderar läkare patienten att genomgå en MR med hjälp av ett kontrastmedel om de misstänker prostatit.

I prostatacancer

Maligna tumörer i prostata finns ofta hos äldre män. De första alarmerande symptomen manifesteras i problem med urinering, ofullständig tömning av blåsan. När utbildningen ökar finns det tecken på berusning, ökad trötthet, depression, irritabilitet och generell svaghet. När en patient har sådana symptom, vilket indikerar en möjlig utveckling av en tumör i prostata, urologen utser en MR för en detaljerad undersökning av närvaron, storlek och typ av neoplasma i prostata.

Med prostata adenom

Med en ökning av intensiteten i syntesen av prostataceller kan adenom eller hyperplasi av prostata uppträda. Spridningen av vävnader provocerar svårigheter i urinering, kränkningar av sexuell funktion, urininkontinens och förstoppning. I de tidiga stadierna av adenom uppträder ofta asymptomatiskt, det detekteras med hjälp av ultraljud. MRI prostata doktorer utnämna för att bekräfta eller förneka diagnosen, bestämma omfattningen av vävnadsproliferation. Baserat på studien bildas en behandlingsplan.

Förberedelse för MR i prostata

För att förfarandet ska kunna visa det mest exakta resultatet måste viktiga villkor uppfyllas. Specialister identifierar följande steg i beredningen för prostatacancer:

 • Patienten visas en diet som bör utesluta möjligheten att bilda gaser i matsmältningsorganet. För detta är det strängt förbjudet att konsumera kål, färska bakverk, bönor, spannmål, morötter, surmjölk och kolsyrade drycker. Senast en sådan diet bör vara 3 dagar.
 • Det är möjligt att få otillförlitliga resultat om det finns överskott av vätska i kroppen, så den sista drycken ska utföras senast 6 timmar före studiens start.
 • Om MR-preparatet görs med insprutning av en spole kan patienten injiceras med en bedövningsmedel om det behövs inom en halvtimme.
 • Om en patient uppvisar gas och uppblåsthet får forskaren en aktiv sorbent, vilket eliminerar symtomen.
 • Innan MRI-proceduren startas måste du ta bort alla metallobjekt från dig själv, eftersom de provar förvrängning av bilden.
 • Blåsan ska vara måttligt fylld, så urinering ska utföras 2 timmar före MR.

MR-undersökning av prostata

Hittills är MR det mest exakta sättet att diagnostisera prostata patologier. Specialister skiljer de objektiva fördelarna med tomografi:

 • I forskningsprocessen utsätts inte människokroppen för joniserande strålning.
 • Jämfört med datortomografi är bilder av mjukvävnad mer exakta och tydliga;
 • på grund av anordningens reaktion för diffusion av förändringar i vävnader och celler är det möjligt att känna igen sjukdomen i ett tidigt skede;
 • MR bestämmer noggrant egenskaperna hos godartade och maligna tumörer, fastställer dynamiken i deras utveckling.

Med alla säkerhetsförfaranden finns kontraindikationer för sitt beteende:

 • en allergisk reaktion på ämnen som utgör färgämnet med en kontrastmetod
 • närvaro av fibros
 • binjurs- och njursjukdomar;
 • Överdrivenhet kan vara ett hinder för att utföra forskning inom en sluten apparat.

Hur är det

Förfarandet för MR-undersökning av prostatakörteln utförs enligt följande:

 • Beroende på typ av MR, ges patienten ett speciellt intravenöst eller rektalt färgämne i rektum.
 • För att göra MRM kvalitativt, placeras patienten på ytan av enheten rörlöst, om det behövs, använda speciella retentionsanordningar. Då kommer patienten antingen in i kapseln på enheten, eller en stor magnet placeras ovanför den.
 • MRI-proceduren tar ungefär en halvtimme, om kontrast används, fördubblas tiden. Patienten måste förbli still, så att bilderna är klara.
 • Läkaren observerar studiens framsteg och personens tillstånd med hjälp av ljud- och videokommunikation.
 • En sådan studie är smärtfri och säker. Kroppen kan reagera på magnetfältets verkan genom att värmen uppträder inom övervakningsområdet.

Tolkning av MR-resultat

Att läsa resultaten av magnetisk resonansavbildning görs av en specialist som utförde studien. I fotografierna registrerar läkaren patologiska förändringar i prostata. Experten mottar den slutsats som skickas till den behandlande läkaren eller ger personens händer personligen. Baserat på beskrivningen av förändringarna föreskriver urologen en adekvat diagnos för behandling. Hög noggrannhet av MRT hjälper i tid för att bestämma problemet, dess specificitet, för att bilda ett system för att eliminera patologi.

Pris MRI av prostata

Kostnaden för förfarandet skiljer sig beroende på platsen för kliniken, metoden att genomföra en tomografi av prostata. Medelpriset i Moskvas sjukhus kan uttryckas med hjälp av bordet:

Allt om prostata MR med kontrasterande: indikationer och kontraindikationer, förberedelse och tolkning av resultaten

Idag är MR-prostata med kontrasterande det mest informativa sättet att studera prostatakörteln.

Det förutsätter införandet av en speciell substans i blodet, vilket är helt synligt av apparaten.

Förfarandet är säkert och för patienten är smärtfri och till skillnad från andra, har ingen negativ inverkan på kroppen. Denna diagnosmetod låter dig få tydliga bilder. På grund av detta kommer en specialist att kunna ordinera den mest lämpliga behandlingen.

Vad är prostata MR i kontrast?

Den behandlande läkaren föreskriver ett magnetisk resonanstomogram av prostatakörteln för misstänkt prostatacancer samt kontroll av närvaron av prostatit och prostata adenom.

Kontrast substans genom venen administreras omedelbart före själva förfarandet. Detta låter dig känna igen den drabbade och friska vävnaden.

Maligna tumörer i prostata finns oftast hos äldre män. De första tecknen på ångest är problem med urinering, blåsan töms inte helt, därför är det tecken på berusning: trötthet, svaghet, irritabilitet, depression.

Sådana symptom kan indikera den möjliga utvecklingen av en tumör i prostatakörteln, urologen för den detaljerade studien utser en MR-procedur för att bestämma tumörens typ och storlek i prostata.

Förberedelser för undersökningen

Innan du skickar till denna diagnos skickar läkaren patienten till testanalysen, vilket visar att han är känslig för substansen som injiceras. Om det inte finns några problem, måste du före rengöring av enema och inte äta före proceduren före proceduren innan du lägger dig.

Före forskningen är det nödvändigt att observera ett antal obligatoriska regler:

 • för några dagar bör det vägras från intaget av gasproducerande produkter (bönor, selleri, äpplen, kål, kolsyrade drycker, bananer etc.);
 • ta kol aktivt 24 timmar före förfarandet;
 • i en timme rekommenderas att ta 1 piller No-shpy;
 • tarmarna rengörs av svält
 • en fullblåsningsprocedur utförs;
 • Om patienten är mycket orolig, är det tillåtet att använda mildt lugnande medel.

Hur utförs MR i prostata med kontrast?

På bekostnad av en särskild skillnad avslöjas inte, men det kommer att vara nödvändigt att betala för kontrastmedel och känslighetsanalys till den.

Patienten är placerad på ett rörligt bord, hans position är fast med remmar eller speciella kuddar. Mannen måste vara fullständigt immobiliserad för den speciella noggrannheten i resultaten.

Kan tilldelas multiparametrisk MRI - är en helt ny teknik, och hjälper dig att utöka möjligheten att exakt bestämma tumörerna i prostata.

En omfattande analys av den resulterande bilden gör att vi kan diagnostisera tumören i de tidigaste stadierna av utvecklingen. Skanningen varar upp till 40 minuter. Vid behov kan tiden ökas för att få ett pålitligt resultat.

MRI av prostata

Förekomsten av kontrast i blodet kan orsaka biverkningar i form av värme, snabb hjärtslag och andning, främmande smak. Om du känner minst en av dem, ska du genast underrätta läkaren. För detta ändamål är enheten utrustad med en röstanslutning.

uziprosto.ru

Encyklopedi av ultraljud och MR

MRI av prostata: Människans "andra hjärta" kommer alltid att vara hälsosamt

Hög precision hårdvara diagnostik med användning av modern teknik gör det möjligt att snabbt upptäcka de mest dolda foci av sjukdomar och i tid för att förhindra deras spridning.

För en icke-invasiv studie av "andra hjärtat" av en representant för det starkare könet (som de gamla grekerna kallas prostatakörteln) används en prostata med magnetisk resonansbildning (MR).

Princip för forskning

Grunden för denna instrumentella diagnosmetod är effekten av magnetfält på mänskliga vävnader. Det hjälper till att noggrant studera tillståndet hos prostata och närliggande organ: rektum, urinröret, vesiklarna, blåsans väggar, bäckenben och lymfkörtlar.

Information från bilderna visar patologiska förändringar i prostatakörteln och paraprostatiska fibrer, omfattningen av deras spridning till kroppens närliggande delar. Fördelarna med MRI av prostata är:

 • noggrannhet och detalj av visualisering av mjuka vävnader;
 • större gradering av detekterbara patologier;
 • avsaknad av strålning på kroppen
 • hypoallergenicitet av applicerade material.

Fördelen med metoden i jämförelse med andra är att MR utförs i tre former av projektion: sagittal, axiell, koronär. Deras kombination ger dig möjlighet att få en tydlig tredimensionell bild av det organ som undersöks.

Var uppmärksam! Magnetic resonance imaging refererar till den mest ofarliga och smärtsamma hårdvara diagnostik.

Indikations- och kontraindikationsförfarande

Huruvida magnetresonansdiagnostik är nödvändig, bestämmer läkaren. Tomografi av prostata är en dyr studie, det här är kanske den enda nackdelen.

I vilka fall ges MR-bildbehandling?

Oftast görs detta för ytterligare bekräftelse av sådana diagnoser som:

 • kronisk och akut prostatit;
 • prostata adenom (godartad hyperplasi);
 • cystor, stenar, abscesser i prostata;
 • adenokarcinom i prostata och andra cancerformer.

Hur MR ser ut som en hälsosam prostata

När en sådan studie inte kan göras?

Att störa processens naturliga förlopp, att påverka resultatet, även för att skada människors hälsa, kan förekomsten av elektroniska implantat eller främmande metallkroppar. Läkaren måste informeras om dem.

Begränsa möjligheten att MR i prostatakörteln kan ha:

 • pacemaker eller defibrillator;
 • stora metallimplantat;
 • En apparat som förbättrar hörsel i mellanörat;
 • kirurgiska klämmor i kärl och vävnader;
 • inbäddad i kroppen av pumpar för införande av droger.

Ibland finns det problem med stora tatueringar, målade med tillsats av metall. Dessutom kommer komplexitet att uppstå i alltför stora och fetma män: de kanske inte passar i en vanlig MR-enhet.

Typer av tomografi av prostata

Högfältstomografi av den nya generationen gör det möjligt för oss att utarbeta alla kliniskt viktiga faktorer och utvidga utbudet av möjliga studier. En signifikant nivå av diagnostisk noggrannhet innefattar att undersöka vävnadsdelar tunnare än en millimeter och känslighet för de minsta patologierna.

Hur utförs den klassiska proceduren?

Fagets organ utsätts för ett högfrekvent magnetfält. Hans vågor absorberas av kroppens vävnader i varierande grad. Olika oscillationer registrerar speciella sensorer, och dataprogram konverterar resultaten till visuella objekt. Skanningar med patologiska förändringar matas ut till en speciell film som en serie lagrade bilder.

MR-proceduren utförs i stillastående eller öppenvård. Processens genomsnittliga längd är drygt en halvtimme.

En man lägger sig på ett speciellt bord, cykliskt rör sig inuti den cylindriska apparaten och bakåt. Det är viktigt att observera obeveklighet, för att inte sänka läsarnas noggrannhet. För att bättre visualisera de tunna sektionerna av prostatavävnaden är ibland magnetiska remsor fastsatta i underlivet och nedre delen av ryggen.

Ibland upplever patienterna obehagliga känslor framför apparatens slutna utrymme. Rapportera eventuella problem för läkaren. Ångest och ångest avlägsnas lätt av svaga lugnande medel.

När proceduren är avslutad, uppmanas patienten att vänta en stund medan radiologen granskar data. Det finns en möjlighet att en annan cykel av tomogram av prostatakörteln kommer att krävas.

Viktigt! Punkter, plastkort, avtagbara proteser, stift, mobilkommunikationsutrustning måste lämnas bakom tomografiskåpans dörr. Det är nödvändigt att ta bort klockan, piercing, andra prydnadsföremål före proceduren.

Vad kommer att öka noggrannheten i avläsningarna?

Den klassiska forskningsmetoden kompletteras ibland med speciella anordningar som gör det möjligt att få exakta uppgifter om tillståndet i prostatakörteln. Beroende på vilken teknik som används, skiljer sig flera typer av forskning.

MR med endorektal spole

Hjälp rektala sensorer allvar utöka funktionerna i avbildnings prostata genom att avsevärt öka upplösningen av utrymmet i det studerade området definitionen diskriminerande signal och brus, och noggrannheten av kapselkroppsuppfattning och neurovaskulära knippen.

Denna typ av MRT utförs enligt följande: Spolen i ett speciellt skydd, täckt med ett smörjmedel, skickas till ändtarmen. Då blåses ballongen och fixerar enheten i önskat läge. Sedan följer processen det klassiska systemet, varefter ballongen blåses av, avlägsnas anordningen. Om doktorn finner att ytterligare skanningar av prostatavävnaderna behövs, måste manipuleringen upprepas. Patienten upplever inte smärtsamma känslor, bara ett litet tryck i ändtarmen. Det är ännu mindre signifikant än med manuell rektal undersökning.

Män före passage av tomografidiagnosen av prostata rekommenderas en viss diet, liksom läkemedel för att minska bildandet av gaser. Före själva förfarandet rekommenderas rengöring av tarmarna med enema.

MR med kontrastförbättring

Noggrannheten hos de erhållna data förbättras ibland i motsats till specifika ämnen. Denna metod rekommenderas inte för användning vid allvarliga njursjukdomar eller allvarliga allergier. I alla andra fall är utseendet på biverkningar dock osannolikt.

För utförande krävs det att man slår in en lösning av ett ämne som innehåller färgämnen i patientens kropp genom munnen eller genom att injicera en kontrast substans i cirkulationssystemet. Processen gör det möjligt att tydligt identifiera funktionerna i blodtillförseln till prostatakörteln, för att avgränsa områdena inflammation och en möjlig tumör.

Kontrastförbättring kommer att lägga till MR-prostata en liten stund. Först passerar en cykel tomogram, då införs en kontrast substans. Efter injektionen kan en man känna en brännande känsla eller svalhet, vilket inte är farligt. Ytterligare serier av skanningar erhålls under introduktionen av kontrastlösningen och efter.

Dynamisk kontrastförbättring avslöjar potentialen för differentialdiagnos vid nivån för vävnadsperfusion och tillåter en detaljerad bedömning av den verkliga volymen av den patologiska processen, vilket är viktigt när man väljer en behandlingsstrategi.

Magnetisk resonansspektroskopi

Detta alternativ gör att du kan utforska den kemiska strukturen av prostataceller. Det genomförs under studietiden och förlänger proceduren med en kvart i timmen. MR-spektroskopi gör det möjligt att icke-invasivt identifiera tumörfoci vid periferin och i den centrala regionen hos det organ som undersöks.

Det är användbart att veta! Den klassiska varianten av MR i prostatakörteln orsakar inte obehagliga känslor. Ett litet obehag kan inträffa vid införande av rektala sensorer eller under administrering av kontrastmedel intravenöst. Om patienten inte erbjuds lugnande medel är återhämtning inte nödvändig. Efter proceduren kan en man omedelbart återgå till den vanliga kost och livsstil.

Definition av olika patologier

Tack vare känsliga instrument kommer högkvalitativa röntgenläkare att upptäcka de minsta förändringarna i ett "andra hjärta" hos en man. Det är viktigt att dechiffrera dem korrekt.

Vad visar tomografen?

Resultat av MRI av inflammerad prostata

Akut prostatit

Vid diagnos är den akuta fasen av sjukdomen orsakad av svullnad i prostatakörteln, såväl som periprostatisk fiber. Dessutom förstärks venös plexus.

Kronisk prostatit

Det kan identifieras av den heterogena strukturen i prostatakörteln, enligt de framväxande magnetiska resonanssignalerna med olika styrkor. I de flesta fall, på grund av dålig venös plexus av de send körtel oklara konturer, på T1-tomogram märkbar något lägre eller medelintensitetssignalen. T2-bilder visar områden med hög och medelstora intensitet. Om det finns stenar där, kan signalen sänkas.

Resultat av en frisk och sjuk patient

Externa MR-kriterier: klara linjer med lågintensiv foci utan masseffekt, deras koniska form. Om det dessutom finns ett adenom i övergångszonen, kommer diagnosen att visa där transienta cyster och förmodligen dem i de partiella vesiklarna.

Godartad hyperplasi

Tecken på sjukdomen identifieras beroende på den dominerande komponenten. Så, stromal hyperplasi är hypointensiv på T2-skanningar, den glandulära hyperintensen är hyperintensiv. Mot bakgrund av detta är cystiska förändringar i prostats centrum sannolikt. Retention eller postinflammatoriska cyster finns oftast i periferzonen. Mot bakgrund av stromal hyperplasi är det särskilt svårt att detektera den onkologiska lesionen hos de centrala sektionerna.

Med svår hyperplasi kontraherar den perifera zonen starkt, vilket leder till kirurgisk inkapsling av prostatakörteln. Tumören är då extremt svår att upptäcka.

Adenokarcinom i prostata

På T1-tomogrammer präglas av hypointensitet mot bakgrund av högintensiva sändningar som kommer från den normala perifera zonen. En modifierad form med suddiga eller ojämna konturer gör det möjligt att klassificera bildningen som malign.
MRI av prostata visar en oncochamber framför, vilket är nästan omöjligt med en transrectal biopsi. De viktigaste MR-faktorerna som diagnostiserar utvecklingen av metastaser:

 • asymmetri av neurovaskulära buntar;
 • vävnadslukning i rektum-prostatavinkeln
 • konvex kontur av kroppen;
 • extrakapsulär bildning;
 • asymmetriska hypointensiva differensdimensionella signaler på T2-skanningar från sädesblåsor.

Om kontrastkompositionen används i studien absorberar de maligna tumörerna omedelbart det i artärfasen och tas omedelbart tillbaka. Detta gör det möjligt att mer exakt avbilda gränserna för neoplasmen.

Obs! Magnetic resonance imaging för onkologiska sjukdomar i prostatakörteln ger det mest tillförlitliga resultatet. På grund av den tid som tillbringas magnetisk resonanstomografi i cancer lesioner i prostatan kan studera i detalj flerplans hög precision skannar alla delar av det inspekterade objektet och för att identifiera platsen för tumören närmast. Därför bör punkteringsbiopsier utföras först efter en MR.

Identifiering av sjukdomen i ett tidigt skede, medan de patologiska processer inte flyttas till vävnaden som omger körtel, ger en verklig chans för snabb läkning utan radikala metoder - kemiska och operativ påverkan. Förebyggande undersökning bör genomföras regelbundet. Informativiteten och tillförlitligheten hos prostata MRT gör det möjligt för specialisten att korrekt diagnostisera orsakerna till sjukdom, för att erbjuda individuell, sparsam behandling.

MR-diagnos av prostata: Vad gör studien av prostata med kontrast och utan?

MRI prostata genererar den renderade datormodell av anatomin i kroppen, vilket gör det möjligt att bestämma den volym, struktur och lokalisering av patologiska förändringar i körteln och omfattningen av engagemang i sjukdom som sprids till angränsande vävnad. Detta är en ofarlig och mycket informativ teknik för modern medicin. Det skiljer sig från CT i säkerhet och mer exakta resultat.

Diagnos av prostata sjukdomar med MR

Användningen av magnetisk resonansavbildning ger hög noggrannhet och möjliggör detektering av följande sjukdomar:

 • Prostatit är en inflammation i prostatakörteln i akuta och kroniska former, liksom i abcesfasen med ett lager av pus.
 • Hyperplasi (adenom) - Spridning av bindväv, vilket leder till att urinröret komprimeras. Sjukdomen är farligt allvarliga komplikationer. Tidig upptäckt är nyckeln till effektiv behandling.
 • Cancer. Problemet med härdbarhet är att diagnostisera sjukdomen i första fasen. I början har sjukdomen inga specifika symptom. Studien av prostata med MR ger de mest kvalitativa och tillförlitliga uppgifterna om förekomsten av cancer, dess stadium och lokalisering.

Testorganet har en liten storlek och är nedsänkt i kroppen tillräckligt djupt. I detta avseende är det inte tillräckligt med klassisk magnetisk påverkan för kvalitativ diagnos. I det här fallet utnämns dessutom:

 • MR-spektroskopi. Resultatet av studien är kemiets kemiska sammansättning.
 • MR diffusion / perfusion, som avgränsar normala vävnader och patienter.

Typer av MR i prostata:

 • Klassisk studie utan införande av kontrastmarkörer och en sond. Patienten ligger på bordet, som skjuts in i ett stort rör omgivet av en magnet. Inom 30-40 minuter skannas den nödvändiga delen av kroppen.
 • Med kontrasterande. Före proceduren injiceras patienten med substansen, spåren är tydligt synliga på skärmen. Blod bär drogen över alla vävnader, inklusive tumören. Kontrast är inte skadlig, det hjälper bara att se sjukdomsgränserna bättre.
 • Med endorektal spole. I ändtarmen sätts en tunn flexibel tråd in, täckt med elastisk flätning. Det skapar ett extra magnetfält i det önskade området vilket gör bilden mer distinkt.
 • Multiparametrisk MR är en kombination av alla typer av magnetisk tomografi.

Magnetic resonance imaging, inklusive prostatakörteln, har en hög tillförlitlighet av resultat, högre än för andra diagnostiska metoder. Förutom denna fördel, till skillnad från computertomografi av prostata körteln, exponerar den inte patienten för de skadliga effekterna av röntgenstrålar. Undantaget är personer som har kontraindikationer mot MR. För dem är CT i prostatakörteln tillhandahållen.

Fördelar med magnetiska resonansbildningsmetoder:

 • säkerhet - tekniken innebär inte användningen av joniserande strålning och icke-invasiv störning
 • hög detaljnivå och noggrannhet av resultaten;
 • möjligheten att erhålla inte bara en bild och bestämma organets struktur utan genomföra sin kemiska analys;
 • Forskningshastighet - förfarandet varar 30-40 minuter.

Förberedelse för tomografi

För att utföra en kvalitativ undersökning behöver patienten förberedelse, nämligen:

 • Förbered dig på doktorsdokumenten - riktning, slutsatser om tidigare studier.
 • Inom en dag före proceduren, begränsa användningen av produkter som orsakar överdriven gasbildning - kål, baljväxter, frukt, mjölk, svartbröd. För att undvika flatulens ska du ta Espomizan.
 • Tömmer tarmarna. Om det behövs gör du enema.
 • Sluta äta 4 timmar före diagnosen.
 • 2 timmar innan proceduren dricker vatten för att fylla urinblåsan.
 • En halvtimme före undersökningen, ta en antispasmodisk (No-shpa, Spazmalgon, andra).
 • Om patienten oroar sig kan du använda en mild lugnande medel.

Förfaranden av förfarandet

Magnetisk resonanstomografi är en komplex enhet bestående av ett glidbord och en cylindrisk tunnel omgiven av en magnet. För patienter med klaustrofobi eller vikt över 130 kg finns modeller av apparater med öppna sidoväggar. MR-undersökning av prostata är som följer:

 • Patienten måste byta in i omklädningsrummet och deponera värdefulla föremål, klockor, elektroniska apparater.
 • Läkaren injicerar i venen en kontrasterande komposition baserad på gadolinium, om kontrast tillhandahålls. Vid dynamisk undersökning ges patienten en droppare med en saltlösning, i vilken markören fylls efter skanning.
 • Om användningen av en endorektal spole är avsedd förbereder specialisten det enligt följande. En speciell manschett är utsmält med petroleumgel eller gel. En sensor är placerad i den. Manschetten sätts in i ändtarmen, varefter den blåses upp. Vid slutet av proceduren avblåses den och tas bort från patientens kropp.
 • Patienten ligger på utdragstabellen på ryggen. Han sätter på hörlurar eller sätter öronproppar i öronen. Inuti skannern finns en röstanslutning för kommunikation med personalen. Specialisten instruerar patienten om det kommande förfarandet och reglerna för beteende för henne, inklusive skyldigheten att bibehålla fullständig oändlighet.
 • Skanningen varar 30-40 minuter. Om så krävs kan sessionen vara så lång som nödvändigt för att få ett kvalitativt resultat.
 • Specialisten utför avkodningen av bilderna och sänder den till den behandlande läkaren.

Kontrasterande för att öka noggrannheten

Den injicerade substansen bärs omedelbart av blod genom inre organ, når prostata och tumörer. På datorskärmen är gränserna för prostata och neoplasma tydligt synliga. Du kan noggrant bestämma de geometriska parametrarna, strukturen av inte bara tumören, utan även de minsta metastaserna.

Vid användning av kontrast kan det finnas biverkningar i form av värme, främmande smak i munnen, snabb andning och hjärtklappning. Sådana manifestationer ska omedelbart rapporteras till läkaren. För detta ändamål tillhandahåller anordningen röstkommunikation.

MR för diagnos av prostatacancer

Maligna tumörer i prostata påverkar ofta äldre män. Sjukdomen manifesterar sig först i svårigheter urinering, ofullständig utmatning av blåsans innehåll. Då finns det förgiftning, svaghet, depressionstillstånd. Redan när sådana tecken har uppstått är det nödvändigt att adressera till urologen och att överföra eller utföra MRI av prostata.

Den viktigaste fördelen med endorektal MRT vid diagnostisering av körtelkörteln är den exakta visualiseringen och lokaliseringen av tumörens storlek, natur och plats. Källan till information är fokus för låg signalintensitet i prostata perifera regionen. Fel, ojämna konturer, diffus spridning är tecken på en malign sjukdom.

Fördelar med multiparameterns MR-metod

Multiparameter MR är en kombinerad studie som involverar alla metoder för magnetisk resonansbildning. Denna procedur ger det mest exakta resultatet av alla kända. Med hjälp av ett sådant integrerat tillvägagångssätt är det möjligt att utvärdera följande:

 • Med dynamisk kontrast analyseras blodkärlens arbete i prostata och angränsande organ.
 • diffusvägd tomografi visar parametrarna för vattenmetabolism i de studerade vävnaderna;
 • MRI-spektroskopi bestämmer koncentrationen av olika substanser i prostatakörteln.
 • 3D-modellering skapar en övergripande bild och utesluter felaktig tolkning av olika parametervärden som erhållits under undersökningen.

Tillämpningen av ett sådant integrerat tillvägagångssätt för diagnos av patologier är särskilt effektivt när det kombineras med biopsi. Detta gör att du kan identifiera de mest aggressiva delarna av en cancerous tumör. Fördelen är att en konventionell biopsi utförs slumpmässigt med flera punkteringar. Med multiparameter MRT känner läkaren platsen för neoplasmen och tar spotprover under samtidig kontroll av ultraljuds- och tomografapparaten, vilket minimerar nålpenetrationsfel i tumörens kropp.

När är CT-skanning?

Det finns patienter som är kontraindicerade i MR. Tilldelats dem och den andra CT-diagnos av prostatacancer, trots det faktum att denna metod är mindre exakt eftersom testkroppsvävnaden innehåller mycket flytande komponenter och är omgiven av benstrukturer. Förfarandet kan tillämpas på den kategori av patienter som:

 • en allergi mot kontrastmedel;
 • pacemakers;
 • metallimplantat;
 • insulinpumpar;
 • kirurgiska klämmor i kärl och vävnader;
 • ett hörapparat i mellanörat;
 • klaustrofobi;
 • vikt över 130 kg.

CT-skanning av prostatacancer utförs i följande fall:

 • i syfte att fastställa i vilken utsträckning en cancerous tumör i angränsande vävnader påverkas med stor risk för spridning, beräknad enligt Glisson-skalan;
 • att upptäcka regionala screenings i bäckens lymfkörtlar
 • för exakt kirurgisk planering och strålbehandling
 • för att klargöra den diagnos som redan gjorts.

I svårt tillstånd utförs proceduren för att skilja mellan akut parenkymatisk prostatit och prostataabcess. CT-undersökning utförs enligt följande:

Vad används MR för prostata och hur man förbereder sig för studien?

Hittills ger magnetisk resonansbildning möjlighet att korrekt och tidigt upptäcka sjukdomar i bäckenorganen hos män. Så, MR i prostata kan upptäcka en av de allvarligaste sjukdomar som påverkar kroppen av den starkare sexprostatacancer.

Hur informativ är MR-metoden?

Den behandlande läkaren ordinerar vanligtvis en prostatakörteln MRI om han misstänker sin patient av prostatacancer och, givetvis, om patienten själv instämmer i denna procedur. Sådana misstankar kan förekomma hos specialisten efter att ha fått positiva resultat av ett blodprov för en cancermarkör och en biopsi.

Med hjälp av MR är det möjligt att få en detaljerad bild av alla lager i körteln, och också för att ta reda på om cancer har spridit sig till andra organ.

Resultaten av MR-prostata visar på abnormiteter i prostatavävnaden och möjliggör en av följande diagnoser:

 • adenom i prostata (godartad tumör);
 • prostatit och inflammation i prostata;
 • malign tumör.

Före utnämningen av det undersökta förfarandet utför läkaren undersökning av patienten genom lumen i ändtarmen. Orsaken till hänvisningen kan också tjäna som ett klagomål hos en man med svårigheter med urinering, bristen på förmåga att helt tömma blåsan, förekomsten av blodproppar i urinen.

På grund av tidig MR i prostatacancer är det möjligt att hitta sjukdomsplatsen i tid och förhindra att tumören multiplicerar lymfsystemet och benen. Noggrannheten hos MR-utrustningen, i jämförelse med ultraljudsmaskinen, beror på dess höga upplösning. Det ger möjlighet att se de mest obetydliga förändringarna i vävnadsstrukturen på cellnivå. Om PCa bekräftas skickas patienten till en riktad punkteringsbiopsi.

Dessutom tillåter noggrannheten av tekniska medel oss att identifiera inte bara maligna, men också godartade tumörer i prostatakörteln. Så, med hjälp av ett korrekt genomfört förfarande bestämmer läkare storleken och placeringen av prostata adenom med avseende på urinblåsan och urinröret. Vid behov utarbetas en handlingsplan under den kommande operationen.

Förberedelse för MR i prostata

Hjälp läkaren att genomföra proceduren korrekt och identifiera de befintliga förändringarna i vävnaderna kan patienten själv. För detta, som i fallet med en ultraljudstudie, måste den vara korrekt förberedd i form av följande rekommendationer:

 • En dag före undersökningen äter inte mat som främjar ökad gasproduktion. Vi pratar om grönsaker, frukter, baljväxter och spannmål, kolsyrade drycker, juice, mejeriprodukter. Dessutom råder experter att ta före proceduren mediciner som förhindrar förekomsten av flatulens (till exempel Espumizan eller aktivt kol).
 • göra en rengörande enema. Om det inte finns några problem med matsmältningssystemet fungerar det tillräckligt med naturlig evakuering av tarmarna.
 • Låt inte några måltider vara 3-4 timmar före MR.
 • att visas på proceduren med den fyllda blåsan, har börjat dricka en vätska i ett par timmar före det;
 • Använd ett läkemedel som undertrycker muskelkramper 30 minuter före undersökningen. Här, till exempel, No-Shpa, Papaverin, Spazmalgon, etc.;
 • Om patienten är alltför bekymrad över det kommande förfarandet, tillgripa lugnande medel.

Bland annat är förberedelserna för magnetisk resonansbildning inte bara fysiologiskt, psykologiskt men också dokumenterat. Så en man bör komma till undersökningen med hänvisning från läkaren, bilder, slutsatser, andra dokument som beskriver de tidigare undersökningarna av prostatakörteln. Efter att ha studerat det medföljande dokumentpaketet kommer specialisten att kunna bygga den mest optimala planen för MR. Samtidigt kommer han att kunna ägna mer uppmärksamhet åt problemområdena och se hur tillståndet i prostata har förändrats över tiden.

Hur utförs prostata MR?

Prostatakörteln är relativt liten i storlek och djup i hankroppen. Sådana funktioner gör det inte alltid möjligt att undersöka det korrekt med ultraljud eller bara ett magnetfält. För att göra magnetisk resonansbilder mer informativ används ytterligare tekniker för varje typ av denna undersökning.

Konventionell MR

I den klassiska versionen ligger mannen på bordet, som under förfarandet skjuts in i en speciell kammare av cylindrisk form, omgiven på alla sidor av magneter. Kuddar eller bälten kan användas för att fixera patientens stillastående position inne i strukturen. Detta görs så att de slutliga resultaten av forskningen inte snedvrids. Således är allt som krävs av patienten att ligga i cellen utan rörelse.

MR med kontrast

Före början av prostata MR i kontrast till hanen injiceras en speciell substans av en atypisk färg intravenöst, vars skugga klart skiljer sig på anordningens skärm. Med den här metoden kan du se vilka områden som är hälsosamma och vilka påverkas.

Den slutgiltiga slutsatsen om genomförandet av MR-prostata med eller utan kontrast utförs av en specialist. Vanligtvis är valet till förmån för det förra gjort om det finns misstankar om PCa.

I det här fallet skiljer sig inte bara procedurens gång, utan också förberedelserna för det. Förut måste patienten undersökas för en reaktion på färgämnet. Om det inte förekommer några abnormiteter under testerna, ska patienten göra en lavemang på kvällen och inte äta före MR.

Om du inte tar hänsyn till användningen av kontrastmedium, har en sådan tomografi inga skillnader med den klassiska metoden. Skillnaden kan bara vara i kostnaden - denna typ av undersökning kommer att kosta lite mer.

MR med endorektal spole

Denna typ av MRT innefattar införande av en böjningstråd från latex in i patientens rektum. En sådan metod gör det möjligt att skapa ett annat magnetfält i prostata-området och bättre analysera situationen.

För att förhindra obehag under proceduren är det bättre att tillgripa en rengörande enema. Om en patient har en tendens till förstoppning, rekommenderar läkare att ta ett laxermedel.

Multiparameter MR

Denna typ av MR kombinerar fördelarna med alla typer av tomografi. På grund av sin höga noggrannhet gör det det möjligt att upptäcka onkologiska formationer, även i början av deras ursprung. Felsannolikheten i detta fall reduceras till noll på grund av den resulterande bildens multidimensionalitet.

Dessutom är det enkelt att använda den presenterade metoden för att bestämma exakt plats och omfattning av tumörutveckling. På grund av detta blir det möjligt att undvika onödiga punkteringar under en biopsi och rekommendera onödiga procedurer.

Kontraindikationer till MR i prostata

Trots alla fördelar med MR, har detta förfarande, liksom alla andra (till exempel samma ultraljud), ett antal kontraindikationer:

 • förekomst av implantat i hjärtat;
 • närvaro i kroppen av stora proteser av metall;
 • en strumpa av hörapparaten med elektroniska eller metallimplantat;
 • Användningen av specialklämmor av metall, förskrivna för hjärnans aneurysm.

Glöm inte om omständigheter som förbjuder prestanda av MR i cancer eller andra prostata sjukdomar:

 • hjärtsvikt i det svåra skedet;
 • emotionella och psykologiska avvikelser;
 • närvaro på patientens kropp av tatuering, målade med metallinnehåll
 • överdriven vikt, fetma
 • Förekomsten av protetiska hjärtklaffar;
 • rädsla för slutna utrymmen;
 • användning av pacemakare eller pumpar med insulin.

Hög precision och informativ MR ger möjlighet att identifiera sjukdomen i tid och bestämma orsakerna. Detektion av prostata sjukdomar som använder denna metod, inklusive cancer, ger en verklig chans att göra utan radikala behandlingar. Det optimala alternativet är genomgången av regelbundna förebyggande datorprov.

MRI av prostata

Prostatakörteln är ett organ som endast finns i den manliga kroppen. Den har en komplex struktur och utför många olika funktioner, bland vilka de viktigaste är motor, barriär och sekretorisk. Felaktig operation av prostatakörteln leder till allvarliga störningar i kroppens hormonella och urogenitala system. Hittills finns det flera metoder för att diagnostisera patologin för detta organ, men den mest exakta och informativa forskningsmetoden anses med rätta för magnetisk resonansbildning.

MRI av prostata hjälper till att identifiera problem i scanningsområdet även i de tidiga stadierna av deras utveckling, även innan personen märkte de första störande symtomen. En sådan studie är absolut säker, kan utföras i alla åldrar och kräver ingen återhämtningsperiod. Dessutom är MR i prostatakörteln ett icke-invasivt förfarande, men med resultat och informativitet kan det ersätta en biopsi.

Bilderna som specialisten får efter proceduren är mycket noggrann och detaljerad. Varaktigheten av MR i prostata är i genomsnitt 30-40 minuter, och resultaten kan erhållas samma dag i tryckt eller elektronisk form.

När visas MR av prostata?

MR i prostatakörteln utförs huvudsakligen när prostatacancer diagnostiseras efter en digital rektalundersökning, en PSA-nivå i blodet och en biopsi. Studien låter dig bestämma graden av cancer och upptäcka tecken på tumörspiring utöver kapseln i körteln i bäckenorganen.

Skanningen kan schemaläggas före operationen och i den postoperativa perioden för att bedöma resultaten av adenomektomi och andra kirurgiska ingrepp.

Vilken patologi tillåter att diagnostisera metoden?

MR i prostata är en studie som kan visa även de minsta patologiska förändringarna i prostata och närliggande vävnader. De tagna bilderna kan undersöka problemzonen från olika vinklar eller ens bygga en tredimensionell bild, vilket förenklar diagnostiken.

Mesta av prostaten används oftast för att utvärdera organs maligna process, men ibland används metoden för att diagnostisera andra patologier:

 • inflammation och infektion (prostatit);
 • godartade prostatatumörer (adenom);
 • stenar och cystor;
 • anomalier av medfödd eller förvärvad karaktär
 • skador och deras konsekvenser.

Metoden möjliggör också en bedömning av regionala lymfkörtlar.

Använda kontrast

Om en cancer tumör misstänks kan läkaren ordinera en prostata MR med kontrast. Införandet av ett kontrastmedel i venen före proceduren gör att du bättre kan skilja cancerceller från frisk vävnad. Detta gör det möjligt att mer exakt bestämma formens storlek och form, lokaliseringens exakta lokalisering och graden av involvering av angränsande vävnader.

Gadolinium används som en kontrast, vilket sällan orsakar allergiska reaktioner. Kontrast används emellertid inte hos personer med nedsatt njurfunktion. I vissa fall, före förfarandet kan ett överkänslighetstest för gadolinium krävas.

Multiparametrisk MR - en ny metod för prostataundersökning

För närvarande föreskrivs en bekräftad biopsi för att bekräfta prostatacancer (PCa). Men dess resultat kan inte alltid detektera en tumör, det händer också att diagnosen PCa är felaktig.

Multiparametrisk MRI - är en relativt ny metod för undersökning av prostatan, som kombinerar dynamisk kontrastförstärkning (studiet av blodflödet genom kärlen), diffusion imaging (mätning av rörelsen av vattenmolekyler i vävnader) och MR-spektroskopi. Metoden låter dig diagnostisera cancer med högre noggrannhet än biopsi och undvik ibland denna invasiva procedur.

Det är värt att notera att denna studie inte kräver obligatorisk användning av en rektalspole.

Hur förbereder man sig för studien?

Förberedelser för MR i prostata är inte svårt, men kräver särskild uppmärksamhet från patienten. Vanligen, för att få en mer exakt bild under skanningen injiceras en endorektal spole i patientens rektum.

Experter rekommenderar före studien:

 • några dagar innan förfarandet börjar följa en viss diet, med undantag av dietprodukter som är rika på protein och fiber, liksom de som orsakar ökad gasbildning.
 • dagen innan förfarandet, ta ett avførande medel;
 • Åtminstone 12 timmar före proceduren bör en rensningsema utföras;
 • i 5 timmar vägrar helt att äta;
 • bära löst kläder utan metallinsatser;
 • att frigöra fickor från onödiga föremål och enheter, för att ta bort alla smycken och klockor;

Hur gör MR-scanningen av prostata körteln?

Förfarandet för skanning av prostata körs ut i flera steg:

 • Förberedelse av patienten för MR och förhandssamråd med en specialist.
 • Själva skanningen. Efter injektion av kontrastmedel och endorektala sonden i en speciell lock, smord smorda man ligger på en särskild soffan fast bälten. Sedan rör sig den rörliga soffan in i tomografröret.
 • Slutförande av undersökningen. Soffan lämnar tomografen. Patienten frigörs från remmarna, sensorn avlägsnas från ändtarmen.
 • Behandling av mottagna data. Vanligtvis kan läkaren nästan omedelbart skriva ut de tagna bilderna och spela in all information på ett elektroniskt medium. Men för att avkoda är det nödvändigt att vänta lite.

Efter proceduren tas kontrastmediet utan några ytterligare åtgärder naturligt ut ur patientens kropp. Och personen kan fortsätta att leda sitt vanliga sätt att leva och gå hem.

Vilka enheter används för att utföra prostataundersökningar?

Vanligtvis rekommenderar läkare att genomgå diagnos på MR-tomografer med en magnetfältstyrka på 1,5 och 3 Tesla. Med 3T-skannrar med ultralätt upplösning kan du gå igenom proceduren mycket snabbare samtidigt som du behåller hög definition och kvalitet på den resulterande bilden.

MRI av prostata

MRI av prostata kan utföras som en självständig undersökning och kan ingå i en undersökning av bäckensorganen eller könsorganen hos män.

Vilken MR i prostata visar

I de flesta fall är MR-avbildning av prostatakörteln föreskriven för att klargöra platsen, storleken och scenen av prostatacancer. Metoden låter dig också känna igen:

 1. godartade neoplasmer av prostata (adenom);
 2. anomalier i organets struktur;
 3. infektiösa processer (abscess, prostatit);
 4. postoperativa komplikationer i bäckenorganen.

I fallet med prostatacancer och några andra sjukdomar kan MRI utföras med kontrastförbättring. Som en kontrast används ett gadoliniumbaserat läkemedel som införs i patientens blod. Kontrastmediet ackumuleras selektivt av vissa vävnader, t ex tumörvävnader. Tack vare detta blir neoplasmer, oavsett primärtumör eller metastaser, synliga i bilderna.

Kontraindikationer för prostata MR

Studien utförs inte om det finns tillgängligt:

 1. metalliska främmande kroppar i patientens kropp;
 2. implanterade elektroniska enheter (pacemaker och så vidare).

Det är förbjudet att administrera ett kontrastmedel till patienter som har:

 1. kroniskt njursvikt;
 2. intolerans av preparat på basis av gadolinium.

Förberedelser för undersökningen

Prostata ligger i det lilla bäckenet i omedelbar närhet av ändtarmen. Kvaliteten på bilder på prostatakörteln beror till stor del på hur mycket rektum fylls med gaser och tarminnehåll. För att skapa optimala förutsättningar för undersökningen måste du utföra ett antal enkla åtgärder:

 1. Ät inte mat som främjar gasning i tarmarna inom 12 timmar.
 2. före proceduren för att göra en rengörande enema.

Den andra punkten för förberedelse är särskilt relevant om undersökningen är planerad att utföras med hjälp av en speciell spole, som injiceras i ändtarmen.

Hur utförs prostata MR?

MT-tomografi av prostatakörteln kan utföras på två sätt: med och utan en rektalspole.

Användningen av en rektal sensor gör undersökningen mycket mer informativ:

 1. Bild av kroppen är mycket tydligare och detaljerad;
 2. det finns möjlighet att genomföra MR-spektroskopi;
 3. Det är möjligt att få information om vattendroppen i organs vävnader och de särskilda egenskaperna hos blodtillförseln i prostatakörteln.

Spolen sätts in i rektum av patienten strax före provet. Sensorn är utrustad med en speciell manschett, som uppblåses med luft och förhindrar spoleförskjutningen under MR-avbildning.

Om prostata MRI kommer att schemaläggas med kontrastförbättring, i samma anda som den patient administreras en särskild plastkateter genom vilken kontrastmedlet kan appliceras under hela förfarandet.

När proceduren är avslutad sänder sjuksköterskan först luften ur manschetten och tar bort sensorn. Därefter avlägsnas en kateter från venen på patientens arm.

Förklaring av resultaten

Vanligtvis tar det ungefär en timme att avkoda MR-data från prostatakörteln. I patientens händer får man bilder i tryck eller digital form, såväl som läkarens åsikt.

Hur ofta kan du göra MR i prostata

För bilder av provkroppen i MR imaging inte använder röntgenstrålar eller andra skadliga effekter på människokroppen, så undersökningen inte påverkar produktionen och erektion spermier.

Du kan utföra MR-bildbehandling så ofta som nödvändigt för att diagnostisera sjukdomen och övervaka effektiviteten av behandlingen.