Huvud
Skäl

Prostatit förebyggande åtgärder hos män

Prostatit är en akut eller kronisk inflammation i prostata hos män. Dess orsaker kan vara infektion, stagnation av blod i det lilla bäckes venösa system, kränkningar av innervation, immunförsvar etc.

Profylakse av prostatit hemma bör syfta till att eliminera påverkan av dessa faktorer. För att förhindra inflammation och andra sjukdomar i prostata bör särskild uppmärksamhet ägnas åt livsstil, näring och fysisk aktivitet.

Vad är drivkraften för sjukdomsutvecklingen?

De vanligaste orsakerna till sjukdomen:

 • stillasittande arbete, vila på TV: n;
 • långvarig abstinens från sexuell aktivitet
 • oordnad mat, vilket leder till olämplig metabolism
 • dåliga vanor: rökning, alkohol och öl
 • kroniska sjukdomar i genitourinary system;
 • frekventa förändringar i sexpartner ökar risken för prostatit;
 • venerala sjukdomar och genitourinära infektioner;
 • Fördröjning av utlösning och utlösning vid samlag.
 • överdriven konsumtion av kryddig, oljig, salt, kryddig mat;
 • frekvent förstoppning, hemorrojder;
 • sänkt immunitet.

Ju tidigare en man börjar ta möjliga åtgärder för att förhindra prostatit, desto större är sannolikheten för att bevara sin hälsa och reproduktiva funktioner.

Primär och sekundär prevention

Åtgärder för att förebygga prostatit är vanligtvis uppdelade i primär och sekundär:

 • Primärt förebyggande syfte syftar till att förebygga sjukdomens utveckling, och tänk på att det är värt varje man efter trettio.
 • Sekundär profylax bör tas om hand av dem som tyvärr redan är bekanta med prostatit. Dess mål bör vara åtgärder som hindrar återkommande sjukdom eller förebyggande av dess utveckling till kronisk form.

I allmänhet innefattar förebyggandet av denna sjukdom ett brett spektrum av terapeutiska och profylaktiska åtgärder som inte bara förhindrar prostatit men också förbättrar livskvaliteten hos en person, förlänger sitt liv.

Topiska sätt att förebygga prostatit hos män

Män som är i fara bör ägna särskild uppmärksamhet åt sin egen hälsa. Först av allt, de som leder en stillasittande livsstil, och de som har ett arbete, som är associerad med långvarig vistelse i en fuktig miljö, ihållande hypotermi eller stötar. Förebyggande av prostatit, som hölls i förväg kan hjälpa till att skydda dig från en obehaglig sjukdom. Dessutom sparar hon materialresurser som kunde ha spenderats på behandling av prostatit.

Hemma rekommenderas det att följa enkla regler som hjälper till att undvika denna obehagliga sjukdom:

 1. En man måste leda ett aktivt liv, delta i ett gym. Om ditt arbete är stillasittande måste du ta raster och promenera. På detta sätt kan stagnation av blodflödet i det lilla bäcken undvikas.
 2. En viktig roll för människors hälsa är kön. Det har länge visat sig att frekvensen och arten av sexuell aktivitet direkt påverkar tillståndet hos prostata. Emellertid är promiskuöst samlag en ytterligare källa till infektion. Olika sexuella perversioner, långvarig avhållsamhet eller avsiktlig förlängning av rättsakten, liksom avbrottet, påverkar prostatakörlens hälsa negativt. Därför är ideal för prostatahälsa en variant av sexuellt liv ett vanligt uppmuntrat kön med en vanlig partner.
 3. Grunden för näring bör tjäna livsmedel som är användbara för hela kroppen, och speciellt för den representativa körteln. Kosten bör innehålla mager fisk och kött, spannmål, mejeriprodukter, färsk frukt och grönsaker och torkad frukt, skaldjur, honung, juice och kompoty.Ogranichit eller helt ge upp alkohol, kolsyrade drycker, fet och rökt mat, bakverk, vitlök och lök, svamp, biprodukter.
 4. Undvikande av hypotermi. Av stor betydelse för förebyggande av prostatit är tillståndet i kroppens försvarssystem. Klä dig varmt, undvik hypotermi och utkast.
 5. Provoke inflammation i prostata kan minska kroppens immunitet, orsakad av trötthet, stress, hypotermi och överförda sjukdomar. Därför bör profylax mot prostatit riktas mot en god vila och sömn.
 6. Dusch. Att inte dricka bittera tabletter räcker det med att ta en kontrastdusch. Massage med vattenstrålar aktiverar inte bara blodcirkulationen i inguinalområdet, utan ökar också immuniteten.
 7. Kontrollera regelbundet hos en urolog. Gör detta, även om det inte finns några symtom på sjukdomen. Detta är särskilt viktigt om du redan har haft ett fall av prostatit. Under det första året efter sjukdomen, kom till urologen var tredje månad. De kommande tre åren - var sjätte månad. Om du är en man efter 40 års ålder, kommer läkaren definitivt att rekommendera en annan ultraljudsundersökning av prostata.

Profylax av prostatit är ett viktigt villkor för att upprätthålla manlig kraft i många år. Vid val av metoder bör orsakerna till sjukdomen beaktas. När allt kommer omkring kan faktorer som bidrar till inflammation i prostata vara olika. Vissa människor har en stillasittande livsstil, andra har dåliga vanor, medan andra har oregelbundna eller avbrutna sexuella handlingar.

Övningar för förebyggande av prostatit

En stillasittande stillasittande livsstil leder till stillastående fenomen i det lilla bäckenet, försämring av blodcirkulationen. Förebyggande av prostatit är ett aktivt sätt att leva på.

 • tennis, badminton;
 • "Produktion" gymnastik, som aktiverar blodcirkulationen i bäckenregionen;
 • gymnastik, morgon jogging, promenader.

När det gäller övningar för prostata, så har nästan vilken fysisk aktivitet som helst en positiv effekt på kroppen. En ungefärlig uppsättning övningar är följande:

 1. Stammuskler i perineum, försöker, som om, att dra in i din kropp i ändtarmen. Upprepa denna övning minst fem gånger i rad, kvar i "clamped" -läget i ungefär tre sekunder;
 2. Stram musklerna i perineum, som om de försöker stoppa urinering. Under dagen försök att utföra denna övning minst fyra gånger för 200 tillvägagångssätt;
 3. Alternativt slappna av och pressa en intim muskelgrupp. Accelerera och sakta ner takten;
 4. Utför kompressions-avslappningsövningar som involverar anus;
 5. På morgonen stå uppmärksamhet, sträck alla muskelgrupper och slappna av sedan;
 6. Sätt fötterna på axelns bredd. Producera långsamma halva klackar med varvet från varandra. Upprepa minst tio gånger;
 7. Går på plats med knä höga uppkomst;
 8. Ligga ner på golvet. Gör träningen "cykel" tills kalven eller skinkorna visar trevligt trötthet

Du kan till och med börja med de vanliga sit-upsna. Först bör du begränsa dig till 5-10 veckor per dag, gradvis bör antalet övningar ökas. Du kan också försöka gå på skinkorna. Sitta på golvet, försök att "likna" skinkorna, den här metoden är tillräcklig för att utföra i 5 minuter per dag.

Prostatisk massage

Profylax för prostatit hos män innefattar massage. Procedurer utförs endast efter en akut period. En profylaktisk prostasmassage görs för att skapa det nödvändiga utflödet av patologiska innehåll från acini som ackumulerades under den kroniska processen.

Fingermassage förbättrar blodcirkulationen och minskar venös trängsel. Arteriellt blod flyter in i körtelvävnaden, förbättrar sin trofism, eliminerar stagnation av sekret. Kursen rekommenderas 8-10 sessioner. Kurser frekvensen beror på avvikelser från normen som kvarstod efter en kronisk inflammation.

Läkemedel för förebyggande av prostatit

Observera att för att förebygga användning av droger som innehåller örtkomponenter eller extrakt från tjurens prostatakörtel. Verkan av sådana droger syftar till att stimulera arbetet i den mänskliga prostatan, eliminera stagnation och öka produktionen av flytande sekret.

De flesta urologer rekommenderar följande läkemedel för förebyggande av prostatit:

 • indigaplyus;
 • Omnic;
 • metronidazol;
 • prostatilen;
 • prostomol uno.

Dessa läkemedel motverkar:

 • Stagnation av blod i det lilla bäckens organ
 • inflammatoriska processer av prostata;
 • lindra svullnad.

Dessutom, vid behandling och förebyggande av prostata sjukdomar är förskrivna vitaminer - kan förbättra hälsan och minska risken för cancer på lång sikt.

Förebyggande av prostatit hos män genom folkmedicin

Traditionell medicin är mer lämpad för förebyggande av sjukdomar och patologiska tillstånd.

 1. Två teskedar ivan-te hälls i halv liter varmt vatten, insistera i 5 minuter och filtrera. De tas två gånger om dagen: på morgonen (på tom mage) och på kvällen (en halvtimme före måltiderna).
 2. Om kastanjens skal (grön) insisterar i form av avkok och dryck på morgonen på tom mage, kommer människornas hälsa alltid att vara i ordning. Denna gröna skal ska krossas, ta hennes två fulla matskedar och häll kokande vatten - 0,5 liter. Infusionen är stängd och lämnas för att infunderas över natten. På morgonen ta det till 1 tesked. Förvara läkemedlet på en kall plats. Kurs: tills buljongen är över.
 3. Pumpa frön måste ätas rå varje dag. Det är nog 25-30 solrosfrön en dag i en halvtimme före måltiderna.
 4. Propolis och honung är utmärkta medel för att förhindra inflammation i prostata. Använd dem med mat.
 5. Passera 1 kg solrosfrön och samma antal valnötkärnor genom köttkvarn. Varje morgon behöver du äta riven lök och en matsked av båda.

Profylax av prostatit är garantin för din maskulin hälsa. Alla vet att detta är både självförtroende och ett gott humör, frånvaron av ett inferioritetskomplex. Detta är ett långt och lyckligt liv. Det är inte lätt att undvika prostatit, men det är möjligt. Hur du spenderar din ålder beror på dig.

Vad man ska dricka för att förebygga prostatit

Den inflammatoriska processen som uppstår i prostatakörteln kallas prostatit.

Typer av prostatit

Det finns två huvudtyper av prostatit - infektiös och bakteriell. Deras namn talar för sig själv, beroende på orsakerna som orsakade sjukdomen.

Det finns 4 huvudformer av denna sjukdom, medan man diagnostiserar prostatit:

 • akut bakteriell,
 • icke-bakteriell;
 • kronisk bakteriell;
 • prostatodyni.

Den vanligaste provocerande etiologiska faktorn som orsakar prostatit är E. coli och andra gram-negativa patogener. Behandling av prostata i sådana fall ger ett komplex av läkemedel avsedda att neutralisera patogener av infektion och lokalisering av inflammatorisk process.

Orsakerna till prostatit

Det finns flera typer av patogener av denna sjukdom:

infektion

Hos män yngre än 35 uppträder en sådan sjukdom i form av en akut bakterieform. Hennes patogen är en infektion, oftast trichomoniasis, klamydia och även gonorré eller gardnerellez. Infektion tränger in i prostatakörteln vävnader direkt från urinröret.

Ibland går det i prostata från urinblåsan eller rektummen. Det passar lymfatiska eller blodkärl i det lilla bäckenet. Ibland är en sådan patogen redan skiktad på de redan bildade förändringarna i vävnaderna i prostata.

Män i äldre åldersgrupper diagnostiseras oftare med avancerade kroniska former av en sådan sjukdom. Prostadynia refererar till förekomst av kliniska tecken på prostatit - komprimering av vävnaderna i prostata i sig, men utan tecken på en inflammatorisk process.

Bakterieformer

Kliniskt signifikanta typer av sådana patogener är ureaplasma, klamydia, herpesvirus, liksom Trichomonas, cytomegalovirus, gonokocker eller svampar av släktet Candida. Sådana virus och bakterier utöver urinhålan kan hittas i vävnaderna i själva prostata.

Fysiologiska faktorer

Till den inflammatoriska processen i prostata kan också orsaka intravitulära störningar i cirkulationsprocessen. Dessa stagnerande fenomen kan vara en följd av kränkningar av kapillärblodflödet och kan också prova inflammation. Denna utveckling kan bidra till minskad motorisk aktivitet hos patienter, kännetecken av sexuell mod, såväl som oacceptabel mat och oregelbunden avföring. Sexuell abstinens är skadlig för prostatens hälsa.

Stagnation i denna körtel ger ofta en stillasittande livsstil (kontorsanställda, förare etc.). Det är också skadligt att öva artificiell förlängning av samlag eller avbrutet samlag.

Behandling av akut prostatit

Behandling av prostata för denna form av sjukdomen involverar användningen av antibiotika som tränger sig väl in i vävnaderna i själva prostata.

För läkemedelsbehandling rekommenderas administrering av fluorokinoloner: Levofloxacin, Moxifloxacin, Sparfloxacin. Ciprofloxacin, Macrolid, Minocyklin, Doxycyklin och även Trimethoprim, Levomycetin eller Sulfametoxazol är också effektiva. Dessa doseringsformer har god permeabilitet för utsöndring av prostatakörteln och till dess vävnad och skapar höga koncentrationer, som verkar på patogenerna av inflammation.

Användningen av antibiotika, som kan orsaka både bakteriostatiska och baktericida effekter, är det nödvändigt att använda en tillräcklig dos för att få den bakteriedödande effekten.

För patienter med allvarlig förgiftning och dålig övergripande hälsa är sjukhusvistelse och intravenös administrering av läkemedel nödvändiga. I milda fall behandlas akuta former av prostata sjukdomar på poliklinisk basis.

Ytterligare åtgärder för akut prostatit

Som ytterligare terapimetoder rekommenderas vila eller vila. Följande är användbart för patienter.

Antiinflammatoriska läkemedel

Vid överdriven fysisk ansträngning kan akut prostatit orsaka metastaser av infektion mot andra organ och utveckling av sepsis. Analgetika, antipyretika (antipyretika) samt antiinflammatoriska läkemedel från NSAID-gruppen kan också ordineras för lokalisering av sjukdomen. Med svåra smärtsymptom kan du korta använda opiater.

Aktiv vätskeutbyte

Det är mycket viktigt för akuta former av prostatit för patienter att dricka mycket vätskor. För speciellt svåra patienter föreskrivs både intravenös hydrering (vätskeinjektion i venen) och utnämning av diuretika. Riklig urinering gör att du kan tvätta urinkanalerna mekaniskt och förhindrar också utvecklingen av stigande urininfektioner (pyelonefrit och cystit). Riklig vattenförgiftning minskar graden av berusning.

laxermedel

Även för behandling av prostata hos akuta patienter rekommenderas användning av laxermedel, vilket försvagar förstoppning och eliminerar behovet av belastning. Det minskar ömheten hos prostata själv. För att underlätta urinering är det rekommenderat att ta antispasmodika, liksom alfa-blockerare (Tamsulosin, Prazosin eller Doxazosin).

antispasmodika

För att minska spänningen i bäckens golv och för att minska graden av ömhet, applicera avslappnande muskelmedel (Baclofen, Diazepam, Sirdalud, liksom Gabapentin eller Pregabalin). För svåra patienter med en akut form av urinretention, överförs ytlig fistel eller periodisk blåskateterisering utförs.

Behandling av kronisk prostatit

I dessa fall utförs behandlingen av prostata på poliklinisk basis och under en längre period än för en akut sjukdom. Förutom att ta en kurs av antibiotika, lokala termiska förfaranden och specialiserade ljus, är patienterna ordinerad prostatamassage, såväl som zoneterapi. För dessa patienter rekommenderas en mer aktiv livsstil, vilket innebär att man utesluter från kosten av användningen av kryddig och kryddig mat, såväl som intag av alkoholhaltiga drycker.

Med asymptomatisk kronisk prostatit passerar sjukdomen nästan utan några tecken. För behandling av prostata, i sådana fall är antiinflammatoriska och antimikrobiella medel förskrivna. Det bör noteras att i vissa arter och prostatacancer har en liknande klinisk bild med asymptomatisk prostatit.

En viktig roll i utvecklingsgraden av prostatas sjukdom spelas av patienten som överförts tidigare eller befintliga sjukdomar. Speciellt infektioner som kan vara involverade i inflammatorisk process i urinröret, liksom komplicera förloppet av inflammation i själva prostata.

Andra behandlingsmetoder för kronisk prostatit

För att behandla olika stadier av kronisk prostatit är det nödvändigt att ta hänsyn till de enskilda egenskaperna hos sjukdomsförloppet. Samtidigt läggs särskild uppmärksamhet åt förekomsten av infektionsmedel och graden av arbete i immunsystemet.

Fysioterapeutiska förfaranden används ofta för behandling:

 • ultraljud;
 • magnetisk laser och induktiv terapi;
 • zonterapi:
 • termiska förfaranden;
 • specialiserad massage i prostata;
 • behandling med leeches.

En bra effekt uppnås genom användning av växtbaserade läkemedel (örtmedicin). Behandling av prostata utförs och cytomediatorer, immunmodulatorer, samt speciella enzymer. I varje fall bör taktiken och valet av terapimetoder endast bestämmas av en specialist.

Framgångsrik behandling av prostatit är möjlig, viktigast av allt - att välja rätt metod och adekvata åtgärder för att bekämpa denna sjukdom.

Hur man äter vitlök med prostatit: Metoder för behandling

När prostatit uppträder är det viktigt för en man att besöka en läkare som ordinerar symptomatisk och återställande behandling. Förutom att ta medicin, kan du diskutera med en urolog möjligheten att använda traditionell medicin.

Självprövade medel kan inte bekämpa sjukdomen på egen hand. Men i komplex terapi kommer vissa recept att hjälpa till att återhämta sig snabbare och återställa människors hälsa. En av de vanligaste och tillgängliga metoderna behandlar prostatit med vitlök i hemmet.

Användbara egenskaper

På grund av den kemiska kompositionen tillsätts vitlök ofta vid beredning av olika rätter. Han utses under utbrottet av förekomsten av ARVI för att förbättra kroppens skyddande funktioner.

Vitlök används för att förbättra kroppens skyddande funktioner.

Vitlök innehåller olika användbara ämnen och element. Han är rik:

 • vitaminer B och C;
 • kalcium;
 • magnesium;
 • kalium;
 • flyktiga produktion;
 • svavelsyra och kiselsyror.

Växten innehåller eteriska oljor i mängden 1%. Tack vare allicin och aromatiska produkter kan du lukta det och smaka på det.

Vitlökens främsta fördelaktiga egenskap är den antibakteriella effekten på kroppen. Det bekämpar patogen mikroflora, därför har den antiseptisk och antiinflammatorisk effekt.

Särskild effekt är phytoncid. Ämnen är mycket användbara för prostatit. De förhindrar bildandet av tumörer, så när sannolikheten för att utveckla cancer kan minska vid användning av vitlök. Till och med prostata adenom observeras inte hos män som injicerar vitlök i kosten.

Prostatatillflöden påverkas av infektioner, bland vilka det finns:

 • E. coli;
 • enterokock;
 • Pseudomonas aeruginosa;
 • staphylococcus aureus;
 • streptokocker.

Phytoncider är särskilt starka ämnen mot stafylokocker och andra skadliga mikroorganismer.

Lökarna har liknande egenskaper. Det är också användbart för prostatit. Därför, tillsammans med vitlök, läggs det till kosten hos personer som lider av sjukdomen. Lök strider mot virusskador, vilket ger antiseptiska och baktericida effekter.

Om tecken inte observeras ökar sannolikheten för fullständig eliminering av sjukdomen.

Behandling med vitlök

Från prostatit hos män utsåg läkare vitlök och lök tillbaka under förra seklet. Men med framsteg av medicin har sådan terapi kommit fram av framväxten av olika läkemedel.

Med vitlök kan du förbättra ditt tillstånd

Men nyligen blir behandlingen av inflammation med grönsaker igen populär. Tillsammans föreslår recensioner att män kan minska symtomen signifikant och förbättra kroppen.

När en inflammatorisk process uppträder, uppträder fria radikaler. Tack vare allicinen, som är en del av vitlök, börjar kampen med dem. Vid eliminering blir inte friska celler smittade.

Traditionell medicin ger flera alternativ för behandling med vitlök och lök.

Färsk vitlök

En av de enklaste användningarna av vitlök är att introducera den i kosten i fräsch form. Således behöver en man inte slösa tid att förbereda en komposition. Användningen av färsk vitlök bibehåller också alla användbara egenskaper.

Om en man vill diversifiera kosten, kan du laga mat med vitlök i kompositionen. Bland dem är:

 • Sallad av spenat och persilja;
 • morot sallad med ost;
 • betesallad;
 • potatis med vitlök.

Du kan äta den med de första rätterna, samt lägga till stewed grönsaker och kött. Således kommer det vara möjligt att inte bara förbättra smaken av mat, men också för att eliminera inflammation i prostatakörteln.

För förebyggande och behandling inkludera i din dagliga diet två vitlöksklyfta.

På liknande sätt används löken. Det är tillåtet att lägga till sallader vid förberedelse av första och andra rätter. Lök soppa kommer också att vara användbar. Dessutom kan grönsaken ätas i ett mellanmål med vilken mat som helst.

Du kan också förbättra de användbara egenskaperna hos vitlök. För att göra detta måste du förbereda en användbar komposition baserad på:

 • krossad grönsak (6 dentiklar);
 • honung (0,5 liter);
 • citron (5 stycken).

Alla ingredienser läggs till mixern och sedan piskas. Den färdiga produkten hälls i burken och infunderas i 14 dagar. Efter beredning kan kompositionen ätas tre matskedar dagligen.

Tinkturer och buljonger

Om prostata är inflammerad kan du behandlas med infusioner och buljonger med tillsats av vitlök. De är lätt förberedda och är utmärkta medel mot prostatit.

 1. Du kan förbereda en mjölkavkokning. I ett glas mjölkmjölk tillsätts vitlök i skivor (3 tänder). Blandningen läggs på spisen och kokas. Efter att ha minskat elden är det fortfarande i 10 minuter att koka kompositionen. Efter filtrering är det nödvändigt att dricka buljong på morgonen och kvällen. Vid uppvaknande rekommenderas att ta den till en tom mage.
 2. Vitlök kan insisteras på alkohol. 3 klyftor krossas och 0,5 liter alkohol hälls. Infektera kompositionen i ungefär en vecka. Därefter är det viktigt att dricka det varje dag för 20 droppar. Torka botemedlet med en tesked vatten eller mjölk.
 3. Du kan också insistera vitlök med rovor. För att förbereda måste du ta roten av roten (100 g) och 5 vitlöksklyftor. I kärlet, där ingredienserna ligger, hälls kokt vatten. Kompositionen måste insisteras i 5-6 timmar. Om du dricker tre glasögon om dagen, rengörs kroppen av överskott av vätska, och inflammationen elimineras.
 4. Infusion av vitlök med socker kommer att vara användbart. 20 dentiklar behöver somna med 20 teskedar socker. När saften visas, späd den med vatten (100 ml) och koka lösningen. Efter kylning och spänning, använd läkemedlet varje dag i mängden 1 matsked flera gånger om dagen

Kontraindikationer för användning

Trots alla användbara egenskaper hos vitlök, kommer en sådan behandling inte att vara till nytta för alla patienter. Detta beror på det faktum att grönsaken kan vara aggressiv mot vissa typer av sjukdomar. Därför är den inte tilldelad när:

 • magsår i magen, duodenum;
 • gastrit;
 • njursvikt
 • hepatit;
 • bronkial astma
 • störning av funktionen hos organen i mag-tarmkanalen;
 • hemorrojder;
 • epilepsi;
 • infektionssjukdomar i huden.

Därför måste patienten konsultera en läkare innan behandlingen påbörjas. Han kommer inte bara att kunna välja de bästa behandlingsalternativen, men han kommer också att uppmana recept och dosering av användbara buljonger och infusioner.

Det är viktigt att komma ihåg att folkterapi inte kan agera omedelbart. Men det är värt att veta att om det inte finns några förändringar inom några veckor anses behandlingen vara ineffektiv. Det är nödvändigt att konsultera en läkare, eftersom det kan finnas en komplikation av sjukdomen eller det finns individuella egenskaper hos organismen.

Vitlök hjälper till att hantera överträdelser i olika system. Men du kan inte utesluta användningen av mediciner och skicka alla krafter till icke-traditionell behandling. Detta kan leda till ökade symtom och negativa konsekvenser. Endast ett integrerat tillvägagångssätt kommer att rädda en man från sjukdom.

Prostatit är en inflammatorisk degenerativ lesion av prostata (i vissa fall är den dystrofisk, i andra är den inflammatorisk, men den kan också vara ett blandat ursprung). Sjukdomen påverkar huvudsakligen äldre män: i riskgruppen är det starkare könet äldre än 40 år. Tyvärr har sjukdomen under de senaste åren blivit en tendens att föryngra, så du kan säga att det påverkar henne lika, både unga och äldre.

Prostatit är farligt med stor sannolikhet för brott mot reproduktionssystemet: det är möjligt att utveckla låg rörlighet för spermier och därmed relativ infertilitet, vilket är svårt att behandla. Vad behöver du veta om denna sjukdom, om det finns en önskan att behålla manlig sexuell hälsa?

Kort anatomisk information om prostatakörteln

Prostatakörteln är en exokrin (excretory substans utanför kroppen) körtel i den muskulär-ferruginösa strukturen. Lokaliseringen av orgelet är blåsans område. Prostata (ett annat namn för prostatakörteln) utför flera viktiga reproduktiva funktioner:

 1. Hemligheten i prostata (eller prostatakörteljuice) är den främsta icke-sexkomponenten i spermier. Tack vare honom har denna biologiska vätska en flytande struktur.
 2. Prostatakörteln blockerar urinåtkomst till urinröret vid tidpunkten för erektion, vilket förhindrar urinering under samlag.

Det finns mindre betydande funktioner hos detta manliga organ (för mer information om prostataets struktur och funktion, se här).

Vad är prostatit: definitionen av sjukdomen

Under prostatit i urologi menas prostatacentret av olika genesis: det kan gå både direkt om inflammation och om den icke-inflammatoriska processen, vilket medför dystrofi hos detta organ. Beroende på sjukdomens etiologi väljes lämplig behandling, så det är så viktigt att inte engagera sig i självterapi och vid första "fel" med genitourinärsystemet att gå till doktorn.

Etiologi / patogenes av prostatit

Etiologi och patogenes (ursprung och mekanism för sjukdomsbildning) är ett av de mest kontroversiella frågorna om modern urologi. I inhemsk vetenskap och praktik har en stabil åsikt utvecklats att prostatit är en inflammatorisk lesion av prostata av en smittsam genesis. Men det här är sant bara delvis och inte alltid. Utländska forskare har funnit att endast 10% av alla kliniska fall faller på den så kallade bakterieformen av sjukdomen. Det handlar om henne som vanligtvis talas om, vilket betyder prostatit. Men inte allt är så enkelt och uppenbart.

Prostatit får inte åtföljas av inflammation alls. I detta fall talar de om icke-inflammatorisk form av sjukdomen. Den icke-bakteriella formen av prostatit står för ordningen för de återstående 90% av patologiska fallen. Kontextsynonym för prostataskada av icke-inflammatorisk och icke-infektiös genesis i europeisk medicinsk praxis är namnet "kronisk bäckensmärksyndrom".

Enligt de mest avancerade vetenskapliga synpunkterna är etiologin av prostatit av komplex art: organ kommer till fullständig hormonell, hematologisk och fysisk dissonans. Både muskler och körtelceller upphör att fungera normalt. Detta är ett multifaktoriellt ursprung av sjukdomen.

Det finns tre huvudteorier om etiologin av prostatit:

 • Teori 1. Den första säger att grunden för sjukdomsutvecklingen är en akut virus- / infektionssjukdom. Detta, som det visade sig, motsvarar inte alltid verkligheten.
 • Teori 2. Den andra talar om det vaskulära ursprunget av obalans. Detta handlar om ischemi i prostatakörteln. Till följd av denna eller den faktorn finns en utveckling av otillräcklig blodtillförsel till kroppen. Som ett resultat förlorar det helt eller delvis dess funktioner: i själva verket är näring och syrgasmättnad i normal mängd frånvarande. Läs vidare: Behandling av blodstagnation i lilla bäckenet.
 • Teori 3. Den tredje teorin representerar en bild av prostatens patologi som en neurogen sjukdom. Enligt denna metod - det finns inga organiska orsaker till sjuklighet, vi talar om neurogena smärtor.

Således är både etiologi och patogenes multifaktoriell i naturen.

Orsaker till patologiutveckling (patogenesfaktorer)

Prostatit är en polyetologisk sjukdom. I praktiken betyder det att det kan orsakas av en massa orsaker. Bland dem:

Insufficiens av motorisk aktivitet (hypodynami). Rörelsen är känd för att vara liv. I avsaknad av rationell fysisk aktivitet inträffar stagnation i bäckenorganen. Som ett resultat av detta utvecklas dystrofi hos körtelorganet.

 • Fetma. Stor kroppsvikt indirekt påverkar utvecklingen av prostatit. Det handlar om samma stillastående processer. Dessutom vet du att fetma bildas med undernäring eller metaboliska störningar (lipidmetabolism). Metaboliska störningar orsakar ateroskleros. Kroppsfartyg, inklusive prostata, genomgår avsättning av kolesterol. Som ett resultat förändras blodcirkulationen i bäckenorganen betydligt.
 • Äter en stor mängd kryddor, kryddor. Akut mat leder till irritation av prostata.
 • Oregelbundet sexliv. Oregelbundna sexuella kontakter leder till stasis av utsöndring i prostata strukturen. Stagnation medför en inflammatorisk process och som ett resultat bildas den beskrivna sjukdomen. Läs vidare: Sexuell avhållande hos en man - när är nytta, och när är skada?
 • Störningar från bäckenorganen, särskilt tarmarna. Crohns sjukdom, kolit, hemorrojder. Alla dessa sjukdomar leder till ett misslyckande av venös cirkulation. Blodet kan normalt inte cirkulera, vilket resulterar i att stagnerande fenomen utvecklas i könsorganen (bäckenorganen).

  Hypotermi. Underkylning orsakar inflammation i prostataformen. I regel beror detta på en minskning av immunitet och aktivering av patogen mikroflora.

 • Missbruk av alkohol, rökning. Alkohol, som tobak, orsakar stenos (förminskning) av lumen av stora kärl som matar prostatakörteln. Resultatet är redan känt.
 • Förekomsten av ett infektiöst medel i strukturen i prostatakörteln. Det kan tränga in från en mängd olika källor. Så, eventuellt fokus på kronisk infektiös inflammation kan leda till prostatacancer (mer: Hur känner man igen dolda sexuella infektioner?).
 • Hormonala störningar. Förändringar från den hormonella bakgrunden kan orsaka problem med blodcirkulationen på grund av överdriven exponering för receptorerna i prostataceller.
 • Arteriell hypertoni.
 • Insulinresistens.
 • Vitaminbrist (vitaminbrist) (se vitaminer för prostatahälsa).
 • Överträdelser av frekvensen att tömma blåsan. Om en man inte besöker toaletten tillräckligt ofta kan den patologiska floran tränga in från blåsan till prostata, vilket orsakar septisk skada på detta viktiga organ.
 • Muskels insufficiens. Främjar otillräcklig sammandragning av prostatens muskler. Som ett resultat är kroppens hemlighet inte tillräckligt utstött.
 • Klassificering av prostatit

  Det finns två skäl till klassificeringen av prostatit. Den första basen är en form av perkolering. Den andra är den första orsaken till sjukdomen.

  På grund av patologiens bildning är prostatit uppdelad i:

  • Prostatit bakterie. Det orsakas av patogena mikroorganismer.
  • Prostatit är viral. Dess grund är inte en bakterie, men ett virus. Huvudskillnaden mellan en bakterie och ett virus är avsaknaden av sin egen cellulära apparat.
  • Neurogen. Om du tror på forskningsdata förekommer icke-inflammatorisk neurogen prostatit ofta. Det är orsakat av kränkningar av körningens innervation eller av psykogena orsaker (en nära "relativ" av neurogen smärta är den så kallade fantomsmärkningen).
  • Svampprostatit.
  • Nederlaget för ett beräknat organ (med stenar i körtelns hålrum).
  • Herpetisk prostatit. Kan delas in i en separat grupp. Det orsakas av herpesviruset.

  I form av perforering isoleras akut och kronisk prostatit:

  • Akut prostatit fortsätter med uttalade symtom, när den kliniska bilden manifesteras i största möjliga utsträckning. Varaktigheten av denna blankett är i storleksordningen 6-18 veckor, varefter (med rätt behandling), prostatakörtlarnas lesion "utan effekt".
  • Kronisk form utvecklas med oändlig behandling. Dessutom har benägenheten att kronisera en icke-infektiös prostatit (det kan redan börja med en kronisk process).

  Klinisk bild (symptomatologi)

  Akut prostatit av något ursprung har de karakteristiska symptomen hos två grupper: allmän och brännbar (lokal).

  Allmänna symtom

  Bland de vanliga manifestationerna är:

  lyft av kroppstemperatur till febrila eller låggraderade figurer (37,5-39 grader Celsius);

 • huvudvärk;
 • generell sjukdom
 • svaghet;
 • dåsighet;
 • känsla av "vitalitet" av kroppen.
 • Lokala symptom

  Lokala symptom inkluderar:

  • Smärtsyndrom i ljumskområdet. Smärtan är lokaliserad i perinealområdet, de ges till pungen, testiklar och penis. Intensiteten av syndromet är annorlunda: det varierar från en svag värkande känsla till en outhärdlig smärta av en skärande dragande karaktär. Styrkan av smärta ökar under urinering, samlag, avföring.
  • Överträdelser från urinering. Strålen blir svag (på grund av proliferation av prostata vävnader som fungerar som en ventil). Eventuell fullständig försvinnande urinering.
  • Ofta falsk uppmaning att urinera på grund av irritation av blåsans väggar.
  • Känsla av ofullständig tömning av blåsan.
  • Sexuell dysfunktion (erektil dysfunktion) (se Hur påverkar prostatit effekten?).
  • Minskad libido.

  Kronisk form av sjukdomen kännetecknas av en fullständig frånvaro av generella symtom. Lokala tecken observeras i ofullständig åtgärd: Vanligtvis kan man prata om 2-3 symtom. I vissa fall kan den kliniska bilden vara helt frånvarande.

  Ofta är prostatit en sekundär patologi i det genitourära systemet. I detta fall blandas de lokala symptomen med manifestationerna av den primära sjukdomen (nefrit, pyelonefrit, cystit, etc.).

  diagnostik

  Diagnos börjar med en resa till en specialiserad specialist. Det finns inga större svårigheter i undersökningen. Läkaren du bör besöka är en urolog eller urolog och androlog.

  Vid den inledande undersökningen intervjuar läkaren patienten för klagomål, deras varaktighet och deras natur. Varaktigheten av kursen är extremt viktig: den sanna prostatiten varar minst tre månader, annars behövs en revision av den primära diagnosen. Efter frågan kommer fingerprovningen av prostata genom anusen. Denna teknik gör att läkaren kan bedöma storleken och strukturen hos prostatakörteln.

  Följande instrument- och laboratoriemetoder är erkända som guldstandard för diagnostik:

  • Prostata radiografi. Det genomförs genom rektum med hjälp av en speciell sensor. Gör det möjligt att beräkna storleken på en prostata, en organs struktur, närvaron av betong.
  • Ultraljudsundersökning av prostata. Det är nödvändigt för samma ändamål. Den mest informativa bland ultraljudstudier av prostata är TRUS.
  • Allmänt blodprov. Med sjukdomens infektiösa ursprung eller inflammatoriska process avslöjas en karakteristisk klinisk bild med leukocytos, hög nivå av ESR (ESR) etc. Erytrocyter, tvärtom, observeras mindre än normalt. Hemoglobin är normalt. Specifika siffror beror på referensvärdena (normala) som antagits av en viss klinik.
  • En analys av prostatsekretionen på bakterier (bakteriekulturer). Den normala mängden av ett infektiöst medel i utsöndringen av prostatan är 10 000 patogena enheter. Allt som är mer är redan patologi. Så, i det här fallet är det en klassisk infektiös prostatit. Även bakterier, leukocyter i prostatajuice kan detekteras. Noggrannheten i denna teknik är hög. För detaljer om prostatsekretionsanalysen, se här.

  I ett komplex av dessa diagnosmetoder är det tillräckligt att göra en diagnos.

  behandling

  Basen av behandlingen är medicinsk behandling (konservativ). För kirurgisk behandling tillgodoses endast i extrema fall.

  Medicinsterapi

  Följande beredningar utgör grunden för det:

  Alfa-blockerare. Enligt europeiska studier har uttalad effektivitet. Detta inkluderar: alfuzozin, terazozin, tamsulosin, doxazosin. I vissa fall kan dessa droger inte minska smärtssyndromet, så de krävs i kombination med smärtstillande medel. För monoterapi fungerar de inte alltid.

 • Antibakteriella preparat. De är antibiotika. Varaktigheten av behandlingen väljs individuellt. Lägsta rekommenderade av utländska läkare är sex veckor. Specifika namn på droger bestäms på grundval av effektivitet, men urvalet utförs empiriskt (experimentellt), eftersom prostataftens saft inte tillåter en slutsats om patogenen och dess känslighet mot antibiotika. Ett intressant faktum. I ett av studierna utvärderades tre läkemedel: tetracyklin, levofloxacin, ciprofloxacin. Det fanns inga signifikanta skillnader i effektiviteten. Mer effektivitet noterades med en kombination av alfa-blockerare och antibakteriella läkemedel. Effekten av antibiotika har dock inte visats fullt ut. Det kan väl vara att kontrollgruppen inte hade uropatogena mikroorganismer (se Behandling av prostatit med antibiotika).
 • Inhibitorer av 5-alfa-reduktas. Data om förberedelserna för denna grupp är motsägelsefulla. Tydligen kan dessa droger inte rekommenderas till alla. Effekten av de farmaceutiska medlen i denna grupp hos äldre patienter har emellertid visat sig. Det första och främsta sättet - finasterid.
 • Neuropatologiska preparat. Detta är Pregabalin (antiepileptisk medicin). Minskar väsentligt patologiska symptom.
 • Pentosanpolysulfat. Väl beprövad i hanteringen av kronisk bäckensmärta.
 • Muskelavslappnande medel (förberedelser för muskelavslappning). För närvarande är deras effektivitet inte tillräckligt undersökt. Den mest effektiva kombinationen av muskelavslappnande medel med antiinflammatoriska läkemedel och alfa-blockerare. Bland namnen: Baclofen, Diazepam.
 • Botulinumtoxin. Lite är känt vid behandling av prostatit. Har en måttlig effekt.
 • Antihistaminer. Deras effektivitet är annorlunda, men som helhet bevisas det. Det är viktigt att känna till den ursprungliga orsaken till prostatit i ett visst fall.
 • Antidepressiva läkemedel. Hjälper med smärtsyndromets psykogena natur.
 • Immunsuppressiva medel (azathioprin). Gör det möjligt att minska smärtssyndrom och urineringstiden.
 • Anestetika (med intravesikal administrering av läkemedel).
 • Hyaluronsyra.
 • Analgetika.
 • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel. Ha hög effektivitet. Detta inkluderar Paracetamol, Ketorolac, etc.
 • Neuromodulatorer (konstruerade för att lindra psykogen smärta).
 • Läs också: Stearinljus för prostatit - typer, lista över droger

  Du kan ta antiinflammatoriska läkemedel och smärtstillande dig själv, upp till flera dagar vid lägsta dosering. Men det är inte möjligt att läka dig själv. Strikt obligatoriskt samråd med urologen. Utan en läkare kan problemet inte lösas. Är det värt att riskera reproduktiv hälsa för några timmar sparad?

  Kirurgisk behandling är indicerad för allvarlig sjukdom. Arten och arten av operationen bestäms av läkaren.

  Fytoterapi (behandling med folkmedicin)

  Det är tillåtet att använda fytoterapeutiska medel oberoende av varandra. Den mest beprövade effekten är Cernilton, beredningar baserade på quercetin. Mer kontroversiell effekt noterades i sereno-extraktet (Serenoa repens). I alla fall minskar smärtan och allvaret av resten av symtomen.

  Profylax av prostatit

  Det är nog att följa enkla rekommendationer.

  du behöver ha ett vanligt sexliv (se Kan jag få sex med prostatit?);

 • Det är viktigt att hålla sig till det optimala läget för fysisk aktivitet och hålla vikten på en normal nivå.
 • det är nödvändigt att överge överskottet av kryddiga och feta livsmedel;
 • stor betydelse i förebyggandet är rehabilitering av foci av infektiös inflammation, oavsett caries tänder eller E. coli;
 • borde överge dåliga vanor: rökning, alkoholmissbruk mm
 • kan inte vara superkyld
 • Det är nödvändigt att i tid behandla alla sjukdomar som kan bli en källa till prostatakörteln.
 • Det är viktigt att regelbundet genomgå förebyggande undersökningar från en urolog och androlog.
 • Så risken kommer att vara minimal (för mer information om förebyggande av prostatit läs här).

  Prostatit är en komplex och dåligt förstådd sjukdom. Det finns mycket fler frågor om det än svar. Oberoende av att förstå många nyanser är det självklart svårt, till och med, omöjligt. Konsultation av en specialist krävs. Riskera inte sexuell hälsa. Detta är det mest korrekta sättet.

  De bästa drogerna för förebyggande av prostatit

  Ett kompetent tillvägagångssätt för förebyggande av prostatit bör inkludera inte bara överensstämmelse med reglerna för en hälsosam livsstil (som självklart), men också kroppens stöd med hjälp av specialiserade medel.

  Läkemedel för förebyggande av prostatit kan referera till en grupp läkemedel eller biologiska. Blanketterna för frisläppande av medel som förhindrar uppkomsten av denna sjukdom är också mycket olika:

  På effekten av drogerna för förebyggande av prostatit hos män kan vara komplex eller smal fokuserad. Endast det är viktigt att komma ihåg att på grund av sjukdomens svårighetsgrad och dess komplikationer bör alla utnämningar utföras av en läkare, oavsett om profylax av akut prostatit utförs eller kronisk. När allt kommer omkring kan även mottagandet av till synes ofarliga kosttillskott utan korrekt tillsyn leda till sorgliga konsekvenser.

  Kosttillskott för förebyggande av prostatit

  Prostalamin - Tillägg till mat, vilket är mycket populärt bland specialister och patienter. Tabletternas verkan syftar till att optimera prostatakörtelns aktivitet, normalisera dess funktioner och säkerställa sund urinering.

  Läkemedlet har inga kontraindikationer och leder inte till biverkningar. Proteinerna och nukleoproteinerna som ingår i kompositionen bidrar till en hälsosam regenerering av prostata i muskel- och glandulära celler.

  Ta Prostalamin 10-15 minuter före måltid för 1 -3 tabletter 2-3 gånger om dagen under 10-15 dagar. Läkemedlet ska tvättas med vatten och inte tugga!

  Styrka av prostata - ett komplext tillskott för förebyggande och behandling av prostatit. Kompositionen innefattar sådana aktiva beståndsdelar som palmett, afrikansk plommon, svavel-extrakt, linfrö, zink och selen. För att bättre kunna tillgodogöra de fördelaktiga mikroelementen som ingår i bioadditivernas komponenter innefattar den bioperin.

  Att vara ett ämne av vegetabiliskt ursprung, ökar biotillgängligheten av näringsämnen. Resultatet av åtgärden av Pro-State Power kommer att förbättras immunitet, normalisering av njure och prostatakörtelfunktion. Fytosteroider hjälper till att upprätthålla människors hormonella hälsa på rätt nivå.

  Läkarna rekommenderar ett dagligt intag av två tabletter. Läkemedlet kommer att minska symptomen på inflammation i prostatakörteln, bevara sexuell hälsa.

  Prostata Forte - ett biokomplex, skapat för att upprätthålla människors hälsa. Det förbättrar den övergripande metabolismen, och främjar främst aktiveringen av metaboliska processer i prostatakörteln. Läkemedlet kan lindra urinering, liksom minska svullnad av vas deferens och prostata.

  Prostata forte används som profylax två gånger om dagen för 1 kapsel under måltiderna. Standardkursen för att ta den enligt instruktionerna är 1 månad. Vid behov kan behandlingen upprepas. Beroende på de medicinska indikationerna och utnämningen av en läkare, kan läkemedlet vara i 3-6 månader.

  Läkemedel

  Antibiotika med ett brett spektrum av verkan och även några antivirala komplex är också ganska effektiva preparat för profylax av prostatit, speciellt om de kombineras med samma förebyggande massage i prostata.

  Att rikta en direkt minskning av riskerna, i kombination med andra förebyggande åtgärder, är mycket väl i stånd att förhindra mycket möjligheter till inflammatoriska processer i prostatakörteln.

  Viferon (ljus) - ett antibiotikum som förhindrar smittspridning genom skadliga effekter på interferonkänsliga virus. Att vara assistent, inte en stimulans av immunitet, kan Viferon hjälpa till med aktiviteten av fagocyter - celler som förtär virus och bakterier samt skadade cellulära kroppar. De antioxidanter som ingår i beredningen ger inte bara aktiv regenerering av friska prostataceller, men kan även undertrycka reproduktion av fria radikaler.

  metronidazol - ett antimikrobiellt medel som neutraliserar bakterier och vissa svampar. Väl främjar förebyggandet av uppkomsten av purulent prostatit. Det tillåter inte de villkor som är gynnsamma för skadliga mikroorganismers liv att bilda i prostatakörtelns vävnader. Det kan förstöra de flesta bakterier som orsakar inflammation i prostata. För att förhindra prostatit är metronidazol förskrivet i form av tabletter.

  QFD OD - antibiotikum från ett brett spektrum av åtgärder Effektivt ger förebyggande av återkommande kronisk prostatit. Stöder immunitet i kampen mot patogener. De maximala positiva resultaten observeras med en komplex mottagning med Urovaks och Prostanorm.

  Vitaminkomplex

  För att bibehålla den allmänna tonen i kroppen, och följaktligen och förebyggande av prostatit i hemmet - måste du ta och vitaminberedningar. I kampen mot den eventuella förekomsten av inflammatoriska processer i prostatakörteln behöver kroppen öka doserna av vitaminerna A, D, C och K.

  Multikomplex vitamintillskott syftar till att bilda en hälsosam nivå av immunitet, vilket ökar resistansen hos det leuco-centriska systemet till patogena mikroorganismer, aktiv cellregenerering och normalisering av metaboliska processer.

  Du kan använda monokomponentföreningar, men det är alltid nödvändigt att se till att vitaminer kan absorbera så mycket som möjligt. För detta måste förberedelserna vara organiska. Och de måste kombineras korrekt med föreningar som aktiverar biotillgängligheten av ämnen.

  Effektiv profylax av prostatit hos män i hemmet

  Prostatit är en vanlig sjukdom som avsevärt minskar människans livskvalitet. Akut prostatit uppträder med en bakteriell lesion i prostatakörteln, icke-bakteriell prostatit förekommer av andra skäl (stress, högt blodtryck, trauma, störning i immunsystemet).

  Oftast påverkar prostatit män av den mest aktiva och oförmåga åldern från 20 till 45 år. I artikeln kommer vi att tala om förebyggande av prostatit hos män i hemmet.

  Profylax av prostatit hos män

  Modern medicin behandlar framgångsrikt prostatit. Men någon sjukdom är lättare att förebygga än att bota. För män som har lidit en akut form av sjukdomen och har återhämtat sig från kronisk prostatit, är förebyggande åtgärder för att förebygga återfall av sjukdomen av stor betydelse. Betydelsen av förebyggande åtgärder bör erkännas och friska män som aldrig har stött på denna sjukdom.

  Att förebyggande åtgärder kan hänföras till rätt livsstil och iakttagande av enkla regler som hjälper till att undvika prostatit. Fördelen med förebyggande är svår att bedöma eftersom det är omöjligt att med säkerhet veta vilken av de åtgärder som vidtagits förhindrade utvecklingen av sjukdomen.

  livsstil

  Hur man undviker prostatit? För att förebygga sjukdomar måste en man leda en aktiv livsstil.

  Mannen behöver:

  • flytta mycket gå mycket
  • att gå in för sport;
  • har regelbundna sexuella relationer
  • ät rätt
  • drick inte mycket alkohol.

  Med smärta i perineum och svårigheter med urinering, bör en man omedelbart kontakta en urolog.

  Övergivande av dåliga vanor (rökning och alkoholmissbruk)

  Vad kan inte göras med prostatit? Du kan inte röka och missbruka alkohol! Rökning i allmänhet kan inte bidra till utseende av prostatit. Men hos tunga rökare orsakar nikotin vasokonstriktion, vilket leder till dålig blodcirkulation, inklusive i bäckenorganen. Neka att röka kan hänföras till förebyggande åtgärder och början på en hälsosam livsstil med hotet av prostatit.

  Alkohol i små mängder skadar inte en mans kropp. Tvärtom ökar alkoholhaltiga drycker blodflödet, vilket ökar varaktigheten av samlag. Men användningen av alkohol i stora doser främjar inte hälsan.

  En stor mängd alkohol minskar självkontrollen hos en man, vilket leder till att han kan få hypotermi, vilket leder till sjukdom. Detta är särskilt farligt för män vars prostatit diagnostiserades och botades tidigare. Det kan sägas att prostatit och överdriven konsumtion av alkohol är inkompatibla.

  Sportaktiviteter

  Idealiska sporter för förebyggande av prostatit är:

  • jogging;
  • Skandinavisk, sport och vanligt vandrande;
  • vandring;
  • klättring;
  • Sportspel som inte är förknippade med tung fysisk ansträngning och kroppskylning.

  Vissa yoga asanas är användbara för den manliga kroppen. De ökar blodcirkulationen i bäckens organ och muskler.

  Vid akut prostatit, när prostatakörteln förstoras, inflammeras och mannen lider av onormal urinering och smärta, inte för idrotten.

  Sportaktiviteter i detta tillstånd är kontraindicerade helt. Du kan återvända till dem efter botemedlet.

  Många män undrar: är det möjligt att spela sport med prostatit? Läkaren kommer att säga att det är möjligt, men bara när sjukdomen bleknar och inte syns nästan utåt. Det finns begränsningar i valet av sport för patienten.

  I den kroniska formen av sjukdomen är det omöjligt att lyfta vikter för att kyla bäckenområdet. Därför bör patienten inte engagera sig i kroppsbyggande, atleticism, tyngdlyftning, simning i öppna behållare, kalla pooler. Kontraindikerad cykling.

  Sexuellt liv

  En vuxen man ska ha regelbundna sexuella relationer. Det är nödvändigt att förhindra kongestiva fenomen i bäckenregionen och inflammation i prostata.

  I avsaknad av intima relationer ackumuleras sekretions- och sönderfallsprodukterna i prostatakörteln, som endast kan avlägsnas genom utlösning. Under utlösningen minskar musklerna i det lilla bäcken kraftigt. För att förebygga prostatit är därför regelbundet sexuellt liv nödvändigt.

  masturbation

  Låt oss prata om onani som en förebyggande åtgärd av prostatit. Om en man inte har någon partner och sexuella relationer, måste han onanera.

  Fram till mitten av 1900-talet och under de senaste århundradena betraktades onanering som en skamlig och skadlig yrkning som är hälsofarlig.

  Nu rekommenderar läkare män att onanera för att förhindra stagnation av blod och utsöndring i prostatakörteln.

  Normalt samlag är att föredra för onani. Under samlag bildas musklerna starkare och blodet cirkulerar bättre.

  Besöker badet

  Med akut prostatit och förvärring av kronisk prostatit, kan bad, särskilt ånga, inte besöks. Efter återvinning ska patienten rådfråga urologen om han ska gå till badet. Vanligtvis tillåter urologer detta.

  Varm badluft värmer upp kroppen, ökar blodflödet, vilket leder till att kroppen börjar aktiv blodcirkulation och lymf, intensifierade metaboliska processer. Läkaren kan rekommendera ett bad i samband med fysioterapeutiska behandlingar.

  Badar i ishålet

  Isvatten i ett ishål minskar temperaturen hos en hud och en kropp, så att patogena mikroorganismer blir mer aktiva och börjar multiplicera snabbt och immuniteten minskar. Därför bidrar inte badning i isvatten till god hälsa. Hälla vatten och bad i hålet kan leda till akut inflammation av prostata och förvärring av kronisk prostatit. Sådan badning är strängt förbjudet för män som tidigare har haft prostatit.

  Vilken diet att följa med än att äta?

  Prophylax av prostatit hemma innehåller en balanserad kost.

  I kosten av män måste nödvändigtvis inkludera:

 • mager kött
 • fisk och skaldjur;
 • grönsaker, frukt;
 • spannmål;
 • bröd med kli
 • bönor, njurbönor, ärter;
 • kycklingägg
 • nötter.
 • Produkterna bör inte innehålla mycket salt. Saltmat håller mycket vätska i kroppen, vilket minskar urinproduktionen.

  Därför äter inte saltad sill varje dag, konserverad gurkor, tomater och kål.

  I kosten bör det finnas några rätter med högt kolesterol. Detta ämne kan leda till kärlskleroskleros. En stor mängd kolesterol innehåller stekt kött, fettsyra, rökt och kokt korv, svin, animalisk olja, vissa typer av muffins, kakor och kakor.

  Förstoppning ger många obehagliga känslor, hårda avföring kan pressa prostatakörteln, vilket bidrar till inflammation. Därför bör mat innehålla många växtfibrer. Dieten bör innehålla grönsaker och färsk frukt, prunes, porridge, kefir, som normaliserar tarmarnas arbete.

  I kosten bör vara närvarande mager fisk och kött, ångad. Grönsaker är också bättre att laga mat för ett par, snarare än att steka.

  Minerals och vitamins roll för hälsan är mycket bra. Mat bör innehålla vitaminerna A, B6, D, E, K, C och spårämnen (selen, zink, järn, magnesium). Järn innehåller levern, dill, äpplen. En stor mängd zink ackumulerar skaldjur, nötter, bönor, ärter, bönor.

  Fisk och nötter innehåller även selen. Detta element är i kål och majs, i kycklingägg.

  Magnesium återfinns i bovete, cashewnötter, vetekli, soja, mandel, ris, havreflingor, spenat, kycklingägg, kakaopulver. Män bör känna till de grundläggande reglerna för en balanserad diet som hämmar utvecklingen av prostatit.

  fysisk träning

  För att förebygga prostatit måste en man utföra övningar. De är inte bara avsedda för friska människor, utan också för patienter med kronisk sjukdom.

  Komplexa övningar Dr Kegel, skapad i 20-talet av förra seklet, har visat sig vid behandling av kronisk prostatit och förebyggande av denna sjukdom.

  Övningar är utformade för att stärka perineumets muskler. Komplexet har visat sig vara effektivt i praktiken.

  Många urologer rekommenderar Kegel övningar till sina patienter.

  Andra övningar och gymnastik för förebyggande av prostatit syftar också till att stärka musklerna i underkroppen och bäckenområdet.

  Övningar kan utföras hemma eller i gymmet på simulatorer. Utför övningar i liggande läge, sittande och stående.

  En undersökning med en läkare?

  I regel utförs profylaktisk undersökning av rektum och palpation av prostata vid den årliga läkarundersökningen för män från 40 år och äldre. Vid denna ålder börjar 20-30% av män prostatakörtelns struktur att förändras, tecken på prostatit, adenom av prostata uppträder. Om du inte startar behandlingen kan konsekvenserna vara extremt obehagliga.

  På samma ålder kan uppstå och cancer i prostata. Undvik inte medicinsk undersökning. En årlig undersökning av en urolog hjälper till att identifiera och bota sjukdomen.

  läkemedel

  Vad ska jag ta för att förhindra prostatit? Du kan få mediciner som stör utvecklingen av prostatit. Men de bör endast tilldelas av en specialist. Profylax med läkemedel innefattar användningen av:

  • syntetiska vitaminer;
  • homeopatiska medel;
  • biologiska aktiva tillsatser (BAD);
  • mikroelement och mineralkomplex.

  För att förebygga sjukdomar bör män inte försumma intaget av vitaminer. Särskilt viktiga vitaminer A, B6, D, E, som bidrar till korrekt metabolism och påverkar funktionen hos endokrina körtlar, inklusive prostata.

  Vitaminkomplex innehåller ofta spårämnen. För förebyggande av sjukdom, särskilt viktigt magnesium, järn, selen och zink.

  Homeopatiska läkemedel har visat sig vara effektiva för att förebygga sjukdomar.

  Små doser av droger skapar inte biverkningar och kan inte göra någon skada på kroppen, samtidigt som de kämpar effektivt med inflammation.

  Kroppen vid denna tid har tid att utveckla immunitet mot bakterier. Homeopatiska ämnen innehåller läkemedel som innehåller extrakt av belladonna, akonit och ett antal andra växter.

  Om en prostatit misstänks, ska en man inte engagera sig i självmedicinering. Läkemedel och sjukgymnastik måste ordineras av en urolog.

  Traditionell medicin

  Många recept av traditionell medicin underlättar patientens tillstånd, men det är inte nödvändigt att tillgripa behandling med örter utan att ha råd med en läkare. Självmedicinering kan leda till komplikationer, och i fallet med en akut form av sjukdomen - till ett dödligt utfall. Folkmedel för förebyggande av prostatit inkluderar dussintals recept.

  Som förebyggande medicin rekommenderar folkmedicin att äta en burdockrot, frukt och ett blad av en päron, persilja, lök, te med honung, propolis, kastanjer, björn (röd) rot, andra växtbaserade läkemedel. Förebyggande procedurer inkluderar uppvärmning av benen och besöker bastun med en terma.

  Livet med prostatit har många begränsningar, förutom det är en obehaglig sjukdom som kan leda till impotens och allvarligt minska livskvaliteten. Samtidigt tillåter enkla förebyggande åtgärder att undvika sjukdomen. Om du har diagnostiserat denna sjukdom, led sedan en hälsosam livsstil med prostatit, ge upp dåliga vanor, observera riktig näring och kontakta din läkare för att ordinera en behandling.