Huvud
Förebyggande

BPH-prostatakörteln - vad är det, symptomen, diagnosen och behandlingsmetoderna

På sjukhuset för svårighetsgraden av symtomen och efter en noggrann diagnos av den behandlande läkaren kan på ett tillförlitligt sätt bestämma BPH prostata - vad är det och hur man ska behandlas kommer att bestämmas på individuell basis. Inflammation i prostatan adenom är benägen att kroniskt förlopp med frekventa återfall, är fylld med farliga komplikationer, minskad sexuell aktivitet. Benign prostatahyperplasi fortskrider hos män äldre än 40 år, så i den här åldern är det önskvärt i tid att reflektera över tillförlitliga förebyggande åtgärder.

Vad är BPH i Urologi?

Varje man borde tydligt förstå vad prostatahyperplasi är för att utesluta utvecklingen av en sådan farlig sjukdom i framtiden. Strukturellt, denna patogena knutor som bildas i prostatan, som när de växer pressa urinröret, stör därmed den naturliga avföring blåsan. Den karakteristiska neoplasmen är godartad, men patienter med denna diagnos faller in i riskgruppen för maligna tumörer. Därför bör effektiv behandling av BPH vara aktuell.

skäl

Godartad prostatahyperplasi utvecklas uteslutande i den manliga kroppen, kan bli den främsta orsaken till sexuell dysfunktion, avsaknaden av ejakulation. Det är mycket problematiskt att bestämma den patologiska processens etiologi, och många urologer kallar BPHs utseende det första tecknet på de närmande "herrarnas klimakterium". Innan du börjar ta mediciner, måste du kontakta en specialist för råd. De potentiella patogena faktorerna för BPH och bildandet av glandular hyperplasi är som följer:

 • ärftlig faktor
 • den ekologiska faktorn
 • förekomsten av dåliga vanor
 • skadlig produktion
 • de överförda inflammatoriska processerna i prostata;
 • venerala sjukdomar;
 • oregelbundet sexliv.

form

Processen för proliferation av körtelvävnad fortskrider under påverkan av könshormoner - testosteron och dihydrotestosteron. Med sin instabila koncentration bildas problem med urinröret, godartade tumörceller som multiplicerar, vilket ökar den karakteristiska tillväxten i storlek. Det är viktigt att inte bara veta vad BPH är men också klassificeringen av denna sjukdom för att påskynda upprättandet av den slutliga diagnosen:

 1. En sub-tuberkulös form av BPH, där en godartad tumör växer mot ändtarmen.
 2. Intravesikal form av BPH, där patologins fokus är begränsad huvudsakligen till blåsan, kännetecknas av tumörtillväxt.
 3. Retrotrigonal form av BPH med lokalisering av patologins fokus under blåsans triangel.

Stages of

Diagnosen av BPH i urologi har sina egna särdrag, som orsakas av scenen i den patologiska processen. För att undvika snabb avlägsnande av prostata adenom är det nödvändigt att i god tid reagera på den första symtomatologin av en karaktäristisk sjukdom. Nedan är stadierna av BPH, vilket komplicerar arbetet i prostata. Alltså:

 1. Inledningsskedet är kompensation. Patienten klagar över en palpabel urinretention, frekvent urinering, särskilt på natten. Varaktigheten av perioden är upp till 3 år, då sjukdomen fortskrider.
 2. Den genomsnittliga svårighetsgraden av BPH är subkompensation. Uttagarnas väggar deformeras under påverkan av växande BPH, obalanserad tömning av blåsan observeras, vilket leder till att den akuta inflammatoriska processen fortskrider.
 3. Den svåra scenen av sjukdomen är dekompensation. Inflammation i urinblåsan är sträckt på grund av ansamling av urin, blödning fortskrider, Piura, kakexisymptom, torra slemhinnor, minskat hemoglobin (anemi), och förstoppning.

Symtom på prostatahyperplasi

Patologi börjar nästan omedelbart med svåra symptom, vilket vittomfattat visar att patientens hälsa inte är i ordning. Palpation av körteln åtföljs av akut smärta, men mannen betalar mer uppmärksamhet åt att hålla urinen, vilket sker i det aktiva skedet och viloplanet. Andra symptom på inflammation presenteras nedan:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • utstötning av urin genom intermittenta chocker;
 • långsam urinering
 • spänning när man går på toaletten;
 • tillväxt av parauretralkörtlar
 • full blåsans sensation;
 • ömhet med urinering.

Kliniska symptom

Initialsteget av BPH varar från 1 till 3 år. Vid denna tid patienten märker en frekvent behov av att använda toaletten, som åtföljs av en svag urinstråle, sensation neoporozhnennogo blåsan smärtattacker vid utloppet av den biologiska vätskan. Efter urinering finns det internt obehag, och toaletten kan efterlysas efter 20 minuter.

Medelsteget i BPH åtföljs av en förändring av prostatens utseende och storlek, organs smärta vid palpation. Urin utsöndras i små portioner, och dess inkontinens utesluts inte. Att gå på toaletten åtföljs av akuta angreppssmärta, det finns obehagliga känslor under avföring. En sådan symptomatologi är svår att inte märka, så patientens uppgift är att vända sig till en urolog.

Den tredje etappen av BPH är komplicerad. En urinstråle i en obetydlig mängd utsöndras av deras urinrör, utseendet av orenheter av blod och slem i denna biologiska vätska utesluts inte. Vid denna tidpunkt är en kraftig nedgång i njurefunktionen utbredd, eftersom bäckens avlopp inte tömmer vätskan i den erforderliga volymen, utvecklas njurfel.

Echokardiogram av BPH

Symtom på prostatisk BPH liknar en urolithiasis, men läkare skiljer de karakteristiska egenskaperna hos en karaktäristisk sjukdom. Echoes av prostata dysplasi bestäms av indexet av klyftvävnadsproliferation, storleken på urinvägens lumen. Förekomsten av diffusa strukturella förändringar i prostatakörteln indikerar patologins gång, potentiella komplikationer av BPH.

Behandling av BPH

Före paus till en intensiv terapi krävs för att få diagnosen, vilket i inflammation i prostatan inkluderar transrektal ultrasonografi att mäta prostata och för att identifiera särdrag av dess struktur, cystoskopi för att studera intern blåsan och urinröret, uroflowmetry som utför en serie tester. Transrectal metod kan noggrant registrera volymen av inflammerad prostata och slutligen bestämma diagnosen. Generella rekommendationer från läkaren för BPH ges nedan:

 1. Vid det inledande skedet är det nödvändigt att återställa systemisk blodcirkulation, på medicinsk sätt för att säkerställa ett naturligt utflöde av urin. Dessutom överge dåliga vanor, äta rätt och leda en mobil livsstil.
 2. I den andra etappen är den kliniska bilden komplicerad, kirurgisk behandling kan krävas. Om läkaren misstänker obstruktionen av urinröret är det omöjligt att göra utan en operation med en efterföljande rehabiliteringsperiod.
 3. Den tredje etappen av prostatisk BPH är komplicerad, den behandlas endast med radikala metoder. Konservativ terapi är ineffektiv. Den rekommenderade resektion av prostatakörteln kräver en lång rehabiliteringsperiod.

medicinering

Om prostatakörteln infaller och gör ont måste du kontakta en urolog. Specialisten rekommenderar, efter att ha undersökt patientklagomål och instrumental diagnostik, försiktiga konservativa metoder med stabil terapeutisk effekt. Ofta utser läkare representanter för följande farmakologiska grupper:

 • blockerare 5-alfa-reduktas rekommenderas till patienten i en ökad prostatavolym mer än 40 ml: Finasterid, Proscar, Dutasteride, Avodart;
 • alfa-blockerare för att minska svårighetsgraden av ångestsymtom, akut smärtssyndrom: Terazozin, Doxazosin, Tamsulosin;
 • fosfodiesterashämmare eliminerar effektivt symptomen på erektil dysfunktion: Tadalafil, Cialis.

kirurgi

Om den tredje etappen av prostatisk BPH diagnostiseras - vad är det här, bestämmer den detaljerade diagnosen. Effektiv behandling utförs exklusivt med kirurgiska metoder, vars huvudsyfte är det operativa avlägsnandet av adenom, excision av de drabbade vävnaderna som är involverade i den patologiska processen. Här är vilka operationer som ordineras på sjukhuset av urologer:

 1. Avlägsnande av BPH med en transuretral metod involverar instrumental excision av prostata körteln belägen längs urinröret och klämma i sin lumen.
 2. Prostatectomy. Operationen utförs under generell anestesi med stor prostatastorlek, åtföljd av en lång rehabiliteringsperiod.
 3. Prostatectomy. Delvis excision av drabbade vävnader med ett minimalt antal biverkningar.
 4. Laserablation ger kompression av urinröret på grund av hög temperatur och ytterligare "rynkning" av prostata vävnader som omger urinröret.

Icke-operativa behandlingsmetoder

Konservativa, minimalt invasiva och alternativa intensivvårdsmetoder är mycket effektiva endast i början av BPH i prostatakörteln - vad detta är och hur man agerar kommer urologen att berätta mer efter undersökningen. Här är de mest populära procedurerna:

 • kryokirurgi;
 • termoterapi;
 • transuretral nålablation;
 • införandet av prostata stenter i förminskningen;
 • ballong prostata dilatation.

Postoperativ period

Behandla BPH under lång tid även efter operationen. Rehabiliteringsperioden inkluderar rätt näring, en aktiv livsstil och konstant medicinsk övervakning. Till exempel borde patienten helt eliminera fet, salt och kryddig mat, alkohol, medan berikad diet med fiber. Dessutom krävs det:

 • att överge skadlig produktion
 • utesluta fysisk aktivitet
 • att lämna dåliga vanor i det förflutna;
 • månad avstå från samlag
 • 3 - 4 veckor kör inte.

Prognos med BPH

Om behandlingen i tid behandlas är det kliniska resultatet av BPH för män gynnsamt, patienten kommer snart att kunna återgå till full sexuellt liv. Efter operationen uppstår inte problem med styrka om du tydligt följer alla rehabiliteringsperiodens regler. Men i det sista skedet av sjukdomen utan operation kan eventuella komplikationer.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Hyperplasi av prostata

Varje man borde ha en så obehaglig sjukdom i det genitourära systemet - adenom. Funktionaliteten hos det manliga genitourinära systemet tillhandahålls av prostata. Hyperplasi av prostata (adenom) är en icke-cancerös sjukdom, vilket orsakar avsevärt obehag för mannen.

Vad är prostatahyperplasi?

Godartad prostatahyperplasi (BPH) - en ökning av prostata-icke-cancerframkallande karaktär. Det gamla namnet är prostata adenom. Sjukdomen är en naturlig följd av åldrande. Onkologiska sjukdomar och denna sjukdom är inte kopplade på något sätt. Dess symptomatologi utvecklas inte i alla fall, för vilka det har en flyktig karaktär.

Kirurgiskt ingrepp i de allra flesta fall eliminerar symptomen på sjukdomen helt. Med medicinska läkemedel och folkmedicin, behandlas sjukdomen om symptomen inte har en allvarlig grad.

Könskörteln, prostata, liknar formen av en valnöt. Dess placering ligger under blåsan och framför ändtarmen. Körteln är omgiven på alla sidor av det övre segmentet av urinröret - röret (kanalen) som börjar från blåsan och drar ut från utsidan. Det är denna körtel som producerar en del av den seminalvätska (± 0,5 ml) och innehåller de näringsämnen som är nödvändiga för spermier.

Urenozny bubbla har en hals, som bildar tillsammans med prostatan genital sfinkter, en sådan anordning ger antegrad ejakulation, samt utbrott av sperma i rätt riktning - utåt och inte in i urinblåsan.

Godartad prostatahyperplasi är en överdriven utvidgning av prostata på grund av spridningen av dess vävnader. Utvecklingen av sjukdomen påverkar manliga hormoner: testosteron och dihydrotestosteron. Sjukdomen på något sätt påverkar med tiden alla män, inklusive de som testiklar och prostata fungerar normalt. Förstoring av körtelvävnaden deformerar urinröret, urinflödet är stört, obstruktivt, irriterande (irriterande) symptom uppträder.

På svårighetsgraden av symtom har prostata inte någon direkt effekt. Ibland har förloppet av prostata sjukdomar av mycket stor storlek inga svåra symptom. Och vice versa: En relativt liten prostata kan ha svåra symptom.

Statistiken för sjukdomen

BPH med tecken på klinisk grad finns närvarande hos 50% av männen 60-69 år. En annan hälft av denna mängd kräver allvarlig behandling. Statistiken visar att möjligheten till prostatakirurgi för en man i hela sitt liv är 10%.

Enligt andra uppgifter minskar åldersgruppens åldersgrupp: hälften av männen över 40-50 år måste gå till en läkare med BPH. I sällsynta fall utvecklas sjukdomen hos yngre män.

Ju äldre mannen, desto större risk att utveckla denna sjukdom. I alla fall utvecklas det hos 85% av männen över tiden, och hos 15-20% av äldre män, i stället för BPH, finns en annan grad av utvidgning av körtel- eller atrofi-processerna. Sjukdomen är den första i prevalensen bland urologiska sjukdomar hos äldre män.

I åldersgruppen från 51 till 6 år lider histologisk BPH. Men bara en fjärdedel av 55-åringarna och hälften av 75-åringarna är oroade över symtomen på en förstorad könkörtel.

Orsaker och mekanism av sjukdomen

Prostata består av körtelvävnader och stroma. Stroma är en slätmuskelfibrer och bindväv. I BPH ökar alla delar av prostata och dess vävnader. Stroma ökar mest.

Manliga hormoner - testosteron, dihydrotestosteron - är nödvändiga för prostata tillväxt. Dessa hormoner är inte orsaken till hyperplasi, men är involverade i utvecklingen.

Helt bekräftade riskfaktorer som provocerar sjukdomen är två:

Sjukdomen uppstår i varje man med en hälsosam körtel och testiklar, om han lever tillräckligt länge. Ägg är ansvariga för att producera 95% testosteron i kroppen. Prostata omvandlar den till dihydrotestosteron, den är mer känslig än testosteron. Enzymet 5-alfa-reduktas fungerar som en intermediär länk i cykeln av omvandling av testosteron till dess aktiva form. Den innehåller uteslutande hemligheten hos den manliga könsorganen. Detta förklarar det faktum att män som lider av sin brist aldrig står inför BPH. För att reglera detta enzym tas speciella droger. Sådana droger saktar ner enzymproduktionen.

Med tiden stimulerar DHT tillväxten av prostatavävnad, och detta i sin tur leder till störningar av balansen mellan cellutveckling och programmerad död (apoptos). Som ett resultat ökar prostatakörteln långsamt. Sjukdomen i sig orsakar inte nödvändigtvis symtom eller leder till komplikationer.

Symptomen av olika svårighetsgrad uppstår och uppträder som BPH påverkar järn eller ett utlopp i blåsan, orsakar denna obstruktion (förträngning).

De första mikroskopiska deformationerna manifesteras i körteln när en man fyller 35 år. Endast hälften av männen med en histologisk bekräftad diagnos av denna sjukdom visar symtom.

Trolig faktor är genetik. Potentiella faktorer:

 • Mat av dålig kvalitet;
 • högt blodtryck;
 • diabetes;
 • övervikt;
 • dålig ekologi;
 • en störning i androgenreceptorer;
 • brist på normal fysisk aktivitet
 • obalans av testosteron och östrogen.

Det finns också möjlighet till en genetisk predisposition till sjukdomen. Risken för kirurgisk ingrepp ökar med 2 gånger, om den närmaste släkting opererades med denna sjukdom. Anknytningen av en genetisk karaktär är särskilt stark för män under 60 år med en stor prostata.

Medicinsk forskning har visat att antalet receptorer av manliga hormoner (androgenreceptorer) ökas i cellerna i BPH. Situationen är komplicerad genom att lägga till en dålig ekologi, ohälsosam kost, övervikt. Ett intressant faktum är att bland östliga män, särskilt japanska, är sjukdomen mycket mindre vanligt. För dem är en typisk mat mättad med fytoöstrogener, som kanske har en skyddande effekt.

symptom

Särskildheten hos sjukdomen är att den kan förekomma utan symptom och med dem. Symtomatologin manifesteras genom att klämma urinröret med en alltför stor prostata, sekundärblåsförändringar i obstruktion, komplikationer av hyperplasi.

Obstruktion - förträngning eller blockering av urinblåsans öppning för urinledningen - leder till olika konsekvenser, bland annat förtjockning, instabilitet i urinblåsans muskler. Instabilitet orsakar irriterande (irriterande) symtom.

Urinrörets lumen smalnar, vilket leder till en liten sammandragning av blåsans muskler och förvärrar deras tillstånd. Som följd uppstår obstruktiva symptom i varierande grad, ofullständig tömning av blåsan. Den naturliga processen med åldrande är just denna faktor i svaret för manifestationen av dessa symtom. Trots detta är det obstruktion som förvärrar dessa tecken på manlig kroppsslitage.

Obstruktiva symtom

 • trög ström;
 • känslan av en ofullständig handling av urinering, inte till slutet av en förödad uropenisk blåsan;
 • fördröjning eller svårighet att urinera
 • spänning under frisättning av urin.

Symtom på irriterande natur (irriterande)

 • frekventa önskningar och gå på toaletten;
 • Urgent (akut, brådskande) uppmaning att urinera;
 • nocturia - nattlig urinering, eller under sömn brådskande (akut) natur.

Tecken på komplikationer

 • blodproppar i urinen (hematuri). I sällsynta fall är sjukdomen orsaken till detta. Men BPP ensam anses inte vara den skyldige för blödning, såvida det inte finns mer allvarliga skäl till detta.
 • infektion i urinröret och organ som är förknippade med det: brinner i processen med urin, smärta i urinrörets blåsor, feber, frekvent uppmaning att urinera;
 • retention av urin tills fullständig oförmåga att urinera;
 • inkontinens. Förekommer på grund av överflöde av urinblåsan inte helt tömd.
 • njursvikt
 • försämring av allmän hälsa: trötthet, viktminskning, ökad blodvolym (hypervolemi).

Den förstorade könsklämman orsakar inte alltid obstruktion eller manifestation av symtom. Symtom och tecken på sjukdomen, vars orsak är en ökning av prostata kallas flera termer:

 • BPH;
 • MRSA - symptom på det nedre urinvägarna;
 • prostatism;
 • obstruktion av urinvägarna.

Sjukdomsförloppet

Den naturliga processen att utveckla en sjukdom som inte behandlas är olik och oförutsägbar. Det är uppenbart att prostatahyperplasi inte nödvändigtvis är progressiv. Studier visar att symtomatologin hos en tredjedel av patienterna kan ha en positiv tendens att minska över tiden eller till och med försvinna helt.

Andelen män med symtom som förblir stabila är 40%, medan 30% är sämre. I 10% av männen som inte drabbade operationen kommer en fördröjning av urin att utvecklas över tid. 30-40% av patienterna som avvisade operation för en tid och som tar droger, behöver fortfarande hålla den.

Behovet av besök hos läkaren och förberedelsen

Ett besök hos urologen rekommenderas att tillämpas omedelbart när följande tecken noteras:

 • fördröjning och oförmåga att avge urin
 • svårigheter med urinering
 • i urinen är blod;
 • inkontinens;
 • infektion i urinröret, brännande och andra komplikationer;
 • symtom på njursvikt.

Den plötsliga oförmåga att urinera orsakar smärta. Vid förekomst av denna symtomatologi är det även lätt att ta itu med läkare omgående. Fördröjningen utvecklas långsamt, gradvis försvagning av strålen i slutresultatet leder till inkontinens på grund av en alltför fylld urinblåsan. Med denna symtomutveckling tömmer den aldrig helt (helt), det orsakar obstruktiv njursvikt, andra komplikationer: infektion, stenbildning.

Du behöver inte ansluta utseendet av blodproppar i urinen med en ökning i könkörteln medan andra mer farliga sjukdomar (onkologi) inte kommer att uteslutas. Om en man redan har haft en operation på könkörteln betyder det inte att risken för cancer är utesluten. Det förekommer vanligtvis på käftens yttre delar, som inte avlägsnas vid behandling av BPH.

Före ett besök hos en läkare ska patienten vara beredd. Han kan bli ombedd att fylla i ett frågeformulär för att bedöma svårighetsgraden av symtomen, för att utföra en fingerundersökning av ändtarmen. Omedelbart är ett urintest förskrivet, kan också bli ombedd att avge det i enheten för att utvärdera flödesstyrkan. Innan du går till doktorn rekommenderas att du inte tömmer urinblåsan.

diagnostik

Diagnosen av BPH är baserad på sådan data:

 • medicinsk historia;
 • fysisk undersökning
 • bekräftar studier och analyser.

Läkare diagnostiserar inte "godartad prostatahyperplasi" baserat endast på symptom, eftersom många sjukdomar efterliknar dess symtom.

Studien av medicinsk historia avslöjar också andra patologier som skiljer sig från den undersökta patologin, men liknar det i symptomatologin för det:

 • urinrörets struktur. Det kan uppstå på grund av andra skador, användning av droger i behandlingen (kateter), infektioner (gonorré);
 • blåsans cancer;
 • infektionssjukdomar, prostatit;
 • en neurogen urinblåsan;
 • diabetes mellitus.

Blod i urinen kan vittna om cancer, brännande och smärta - om infektion, stenar. Orsaken till vanliga önskningar och ofullständig förödelse kan vara diabetes: med det fungerar inte urinblåsans muskler och nervsystemet inte korrekt. Svårighetsgraden av prostata-symtom utvärderas av poäng och poäng på en skala som utvecklats av den amerikanska urologiska föreningen.

Fysisk undersökning

I en sådan undersökning analyserar urologen patientens hälsotillstånd, sondrar bukhålan för närvaron av en fylld urinblåsan. Fingeravkänning av rektum utförs för att bestämma prostataens storlek, form, konsistens. Därför lägger doktorn på handsken och sätter fingret i handen i ändtarmen. Körteln ligger intill den främre tarmväggen, den är lätt att förstå.

Hyperplasi i prostatakörteln kännetecknas av en jämn, jämn ökning, med en cancer är det nodulärt och ojämnt. Storleken på körteln är inte viktig för symptomen och obstruktionen. En hälsosam stor kökkirtel i sig är inte en indikator på behandlingen. Dess storlek kan endast påverka valet av behandling.

Forskning och analys

En studie för neurologiska störningar utförs om det finns misstankar om symtomens neurologiska karaktär:

Den minsta listan av undersökningar för diagnos av BPH:

 • sjukdomshistoria, symptomsträngighetsindex
 • fysisk undersökning (digital rektal undersökning);
 • analys av urin, såning
 • Analys av jethastighet;
 • Analys av njurfunktion (kreatinin).

Ytterligare undersökningar

 • urodynamik;
 • definitionen av prostataspecifikt antigen (PSA) i blodet;
 • ultraljudsundersökning (njure, bukorgan, ureter, urinblåsan);
 • transrektal ultraljud.

Om urin med blod utförs ytterligare undersökningar för att utesluta andra orsaker till detta symptom. Flödet av urin bestäms av en speciell anordning för att urinera patienten. En svag stråle är ett indirekt tecken på obstruktion av urinvägarna. Men orsaken till ett svagt tryck kan inte bara vara det, men också nedsatt muskelfunktion.

Nivån av kreatinin kommer att ge en uppfattning om funktionaliteten hos njurarna. Nivån på detta ämne ökar om det finns obstruktion.

Vissa läkare rekommenderar inte urodynamik för patienter med svåra symptom. Samtidigt är det oumbärligt om det finns tvivel om diagnosen. Det utförs nödvändigtvis med några neurologiska störningar, diabetes, som tidigare leds av en misslyckad operation på prostata.

Nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) ökade i BPH, därför utförs denna studie också. Dessutom avslöjar han prostatacancer innan hans symtom blir kliniskt uttalad.

Ultraljud i bukhålan avslöjar en möjlig hydronephrosis (expansion) av njurarna, analyserar dess resultat, bestämmer volymen av urinrester i blåsan efter att patienten urinerat. Denna indikator förklarar inte direkt utseendet av symtom på prostatism, men det gör det möjligt att indirekt bestämma överträdelserna i organens arbete.

Med obstruktion uppstår njurfel på grund av den växande utvidgningen av njurarna. Ultraljudsundersökning med förhöjd kreatin bidrar till att avgöra vad som orsakar misslyckandet av urinrörets kanal eller andra störningar.

Transrectal ultraljud görs inte alltid, men det bestämmer noggrant körvolymen och vid misstänkt onkologi bidrar det till att göra en biopsi.

behandling

Behandlingen inkluderar sådana metoder:

 • dynamisk observation. Detta är en strategisk metod för icke akut behandling. Det består av regelbunden medicinsk övervakning av hälsotillståndet. För sådan behandling är män med symptom av mindre svårighetsgrad utan komplikationer lämpliga;
 • medicinska preparat;
 • kirurgisk ingrepp;
 • behandling med folkmekanismer.

För patienter som inte rekommenderas för operation, och när läkemedel och behandling med folkmedicin är ineffektiva används följande åtgärder:

 • permanenta ytterligare katetrar;
 • Intermittent (periodisk) självkateterisering;
 • inre urethralstent.

Komplikationer tjänar vanligtvis som en signal för kirurgisk ingrepp. Till sådana patienter tillämpar inte dynamisk eller medicinsk behandling.

läkemedel

Drogerna är indelade i två grupper:

 • alfa-blockerare, sänka tonen i musklerna i prostata och urinblåsans hals. Dessa läkemedel: prazosin, doxazosin, terazosin, tamsulosin. De har biverkningar: yrsel, hypotoni.
 • hämmare av 5-alfa-reduktas: finasterid etc. Drogerna tillåter inte att testosteron blir till dihydrostosteron. Biverkningar: bröstförstoring, impotens, minskning av ejakulat, minskning av PSA-nivån.

Folkmekanismer

Behandling med folkmedicin omfattar fytoterapi. Popularitet behandlades med extraktet av en dvärgpalm ("palm serenosa"). Framgången av sådan behandling kan bero på placebo-effekten. Folkmedel är också alla typer av dieter.

Andra metoder för förebyggande av folkmedicin: ta 2 tesked linolja, ta fastande infusioner på en tom mage. Terapi med folkmedicin innehåller också regelbunden förbrukning av lök.

Ekdysoner är hormonella ämnen. Folkrättsmedel är mottagningen av levzeya safflower växten. Ekdyserna som ingår i det tonifiera musklerna och öka immuniteten. Folkmekanismer är också användningen av ginseng, eleutherococcus, rhodiola rosea, magnolia vinstockar.

Fytoterapibehandlingar som innehåller steroler används: aralia, arnica, basilika, periwinkle, immortelle, elecampan. Behandlingen med småfärgade Cyprulae accepteras universellt i örtmedicin för denna sjukdom.

kirurgi

Behandling av BPH med hjälp av kirurgiska metoder kallas prostatektomi. Detta är den mest effektiva behandlingen och den vanligaste urologiska proceduren. I USA utförs 200 000 sådana operationer per år. Oftast är en av typerna av denna procedur transrektal resektion av prostatakörteln. Detta är ett minimalt invasivt ingripande: det finns inga ärr, eftersom resektoskopet sätts in i urinröret och avdunstar den onödiga vävnaden med en elektrisk slinga.

Metoden består i att avlägsna vävnaderna i den inre delen av könsorganet, i motsats till den radikala prostatektomi av cancer, där hela vävnaden av körteln avlägsnas. Detta är det bästa sättet att ta bort symtomen på sjukdomen, men behandlingen kan inte lindra alla irriterande symptom - detta gäller män över 80 år.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Orsakerna till godartad prostatisk hyperplasi

Godartad prostatahyperplasi (BPH) - en neoplasma av godartad natur som prolifererar i strukturen av prostata (i glandular epitel eller stromal komponent). Sjukdomen avser åldersrelaterade faktorer. Så, i en ålder av 40 år diagnostiseras det hos 10-15% av männen, i åldern 75-80 år - i 80%. I detta fall observeras symtomen på hyperplasi hos de flesta män 50 år och äldre, vilket inte nödvändigtvis orsakas av denna patologi. Miktureringsstörningar andra än BPH kan bero på prostatacancer, nedsatt detrusoraktivitet, detrusorinstabilitet och andra blåsdysfunktioner.

Godartad prostatahyperplasi innehåller i grunden en uppsättning faktorer. Orsakerna till BPH i betydelse kan sammanfattas enligt följande:

 • egenskaper hos hormonell status, särskilt produktion av testosteron - förändringar i metabolism, i vilket testosteron i prostataceller omvandlas till dihydrotestosteron; omvandling av fritt testosteron till dihydrotestosteron reglerad påverkan av enzymet 5a-reduktas; i cytoplasman hos celler DHT binder till androgenreceptorproteinet, androgenreceptorn bildade komplexet, tränger in i cellkärnan och aktiverande DNA, vilket leder till tillväxt och differentiering av prostataceller, dvs för att förekomsten av BPH;
 • 5a-androstenediols roll - de ökar tillsammans med östrogen signifikant koncentrationen av androgenreceptorer i prostatakörteln; en minskning av antalet 5a-androstenediol leder till en ökning av den funktionella aktiviteten och mängden a1-adrenerga receptorer i prostata, blåshalsen och prostatiska uretra för att minska glatt muskulatur av dessa organ, och detta kan utgöra grunden för förekomst av irritativa symtom på sjukdomen;
 • en relativ ökning av östrogenivåer - leder till proliferation av stromaceller, och därmed till stromal hyperplasi och BPH i synnerhet;
 • cirkulationssjukdomar i prostatakörteln - som sker delvis och mot bakgrund av störda metabola processer i prostatas vävnader; störd blodcirkulation kan vara grundläggande för utvecklingen av aseptisk inflammation som ett resultat.

I sin kärna är en godartad hyperplasi i körtel proliferation och / eller stromal prostatisk vävnad. Beroende på lokaliseringen av förändringar, skiljer sig sjukdomarnas glandulära, stromala och blandade former. Utvecklingen av hyperplasiprocessen börjar vanligen från prostituationstransitionens (övergångs) zon. I framtiden utvecklas den polycentriska tillväxten av noder i hennes vävnad, medan massan och volymen av prostatakörteln växer.

I normala fysiologiska processer av prostatakörteln är belägen runt den bakre urinröret så att inte förhindra normal urinering och allmänt kanaldrift. När vävnaden växer, finns en kompression av prostatiska uretra, blir uretral förträngning av lumen det normala flödet av urin omöjligt. Till följd av detta känner patienten inte en känsla av att tömma urinblåsan, själva handlingen med urinering är väsentligt komplicerad. Samtidigt finns det andra symptom på sjukdomen, på grund av förändringar i urinblåsan muskler och ökad stimulering av a-receptorer prostatiska uretra, blåsan hals och prostata själv.

I sig själva beror de kliniska manifestationerna av BPH inte på volymen av detta orgel direkt, huvudriktningen i detta fall är tillväxten av noderna. När deras tillväxt intravesikalt (dvs.. N. USA lob höjd) av järn kännetecknas av liten storlek, hänger den över den inre öppningen av urinröret, om ventilen och orsakar sålunda avsevärda svårigheter att urinera. Det är anmärkningsvärt att järn med stora storlekar ofta växer i ändtarmen, och därför är märkta kliniska manifestationer inte angivna.

Godartad prostatahyperplasi har tre utvecklingsstadier:

 • kompensationsstadiet - det finns störningar av urinering, även vid fullständig tömning av blåsan; Urinflödet är lethargiskt, kompulsiva uppmaningar utvecklas, särskilt på natten. även om urinering och svåra, men inga patologiska förändringar i njurarna och övre urinvägarna;
 • subkompensationsteget - störningar i blåsfunktionen karakteriseras som signifikanta, återstående urin framträder; urinflödet töms vanligtvis och efter urinering finns det en känsla av ofullständig tömning, eftersom en del av urinen förblir i urinblåsan; kan observeras akut retention av urinering, nedsatt njurfunktion;
 • dekompenseringssteget - kännetecknas av fullständig atony av blåsan, paradoxal ishuria, markerad expansion av övre urinvägarna och progressiv försämring av njurfunktionen.

Symptom på BPH uppstår kring dess huvudsakliga manifestation - kränkningar av urinröret. Han anslöt sig till symptom på sjukdomar som kan kompliceras hyperplasi - en akut urinretention, hematuri, stenar i urinblåsan, pyelonefrit, cystit, uretrit, prostatit, orhiepididimit, kronisk njursvikt.

Symptom på BPH är uppdelad i

 • obstruktiv - associerad med mekanisk kompression av blåsans och urinrörets hals med en förstorad prostata och hindrar urinflödet från blåsan; manifesteras vid tidpunkten för urinering och indikerar närvaron av en infarktisk obstruktion och en minskning av detrusorens kontraktil förmåga:
  • svårighet att urinera,
  • en lugn ström av urin,
  • ökad urineringstid,
  • behovet av att påkänna bukväggen vid urinering,
  • läckage av urin droppe efter droppe efter urinering,
  • känsla av ofullständig tömning av blåsan,
  • paradoxal ishuria.
 • irriterande - orsakad av förändringar i detrusorens funktion, blåsans sphincter och hyperaktivitet a1-adrenoreceptorer av blåsans hals, prostata i urinröret och blåsans nacke; förekommer utanför urinröret, även i samband med urinackumulering i blåsan:
  • natt pollakiuria,
  • frekvent urinering i små portioner,
  • smärtsam urinering,
  • absolut nödvändigt att urinera,
  • urininkontinens.

Symtomatiska funktioner har en vågig kurs, utvecklas oavbrutet, men åtföljs av uttalade förändringar i alla organ i urinvägarna - från kanalen till njurarna.

Hur man behandlar godartad prostatahyperplasi?

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi representeras av flera strategier, som bestäms av graden av försämring av urinflödet från blåsan, prostata, svårighetsgraden av irriterande och obstruktiva symtom.

Om patientens livskvalitet inte drabbas av sjukdomen, kommer förväntad observation att erbjudas honom. Sådana patienter förblir under uppsyn av en urolog och genomgår regelbundna undersökningar. Aktiv behandling är endast föreskriven om utflödet av urin förvärras eller symtomen på sjukdomen blir värre.

Två traditionella strategier är tillämpliga: konservativ behandling och kirurgisk ingrepp.

Drogterapi innebär användning av 5a-reduktashämmare och a-blockerare antingen individuellt eller i kombination:

 • hämmare av 5a-reduktas används för att minska aktiviteten hos enzymet 5a-reduktas, vilket förhindrar bildningen av dihydrotestosteron från testosteron; läkemedlets verkan medför en minskning av prostatakörtelvolymen, en minskning av den mekaniska komponenten av den infrariska obstruktionen;
 • a-blockerare Det används för att minska glatt muskel tonen i blåshalsen, justerbar urinröret och prostata och därmed till en minskning av den dynamiska komponenten av obstruktion; Både obstruktiva och irrationella symtom minskar, och urinflödet ökar.

I ett övervägande antal fall, kombinationsbehandling med 5a-reduktashämmare och a1-blockerare.

När läkemedelsbehandling inte ger konkreta resultat och patientens livskvalitet stadigt minskar kan en operation förskrivas. De mest populära utförandena idag är öppen typ av adenomektomi och transuretral resektion av prostata (TUR), men andra metoder används också:

 • öppen adenomektomi - extremt radikalt sätt att eliminera BPH, betraktas som en lösning i närvaro av komplikationer eller med diagnostiska resultat som visar brist på resultat från tidigare läkemedelsbehandling.
 • TUR av prostata - Den "gyllene standarden" för BPH-behandling, kännetecknad av hög effektivitet och lågt trauma, jämfört med adenomektomi, kännetecknas av följande fördelar:
  • frånvaro av dissektion av friska vävnader när de närmar sig det patologiska fokuset
  • uppnå pålitlig hemostasskontroll
  • relativt lätt postoperativ period;
  • möjligheten att utföra interventioner hos äldre och senila patienter med uttalad samtidig patologi.
 • transuretral elektrodaporisering av prostata - utförs med hjälp av en rullelektrod kallad en kapillär eller med hjälp av en laser; är förångningen av patologiskt expanderad vävnad i prostata körteln med dess samtidiga torkning och koagulering;
 • transuretral nålablation av prostata - introduktion av hyperplastisk prostatavävnad av två nålelektroder anslutna till en radiofrekvensgenerator;
 • transuretral elektroencefalopati av prostata - är effektiv vid behandling av BPH i små storlekar, liksom hos äldre patienter med sådana samtidiga sjukdomar, vilket medför stor risk med mer noggranna kirurgiska ingrepp.

Vilka sjukdomar kan associeras med

Godartad prostatahyperplasi åtföljs av mycket obehaglig, karakteristisk för hennes syndrom, ofta komplicerad av andra sjukdomar i det genitourära systemet.

Hypertrofi detrusor utvecklas med tvungen sammandragning av musklerna i blåsan med stor kraft, vilket utförs för att övervinna resistens i zonen av infrarisk obstruktion. Framsteg, det blir en delvis ersättning av blåsans muskler med bindväv, vilket leder till blåsans atoni.

Bilateral ureterohydronephrosis - nedsatt njurfunktion på grund av urin stasis i njuren pyelocaliceal systemet när uttrycks drag blåsan och försämrad transport urin längs urinledaren.

Komplikationer av BPH inkluderar:

 • akut urinretention - vanligen under behandling med alkohol eller kryddad mat, otillfredsställd sexuell upphetsning, hypotermi, stress, fördröjd tömning av urinblåsan; manifesteras i oförmågan att producera en handling av urinering självständigt;
 • urolithiasis - på grund av stagnation av urin i blåsan och förändringar i dess svar; kännetecknas av frekvent urinering, smärtssyndrom;
 • hematuri - mikro eller makro, blodkällan är expansionen av åderbråck i blåsans hals;
 • hydrouretär - ackumulering av urin i en av urinledare i samband med kränkning av utflödet av urin från njurbäckenet på grund av allvarlig obstruktion av prostatiska uretra och blåshalsen på grund av hyperplasi; åtföljd av ökat tryck i urinblåsan, urinrörets munar, en överträdelse av urinflödet från urinledarna och njurarna;
 • hydronephrosis - utvidgning av njurskyddet och koppen, som uppstår som ett resultat av en progressiv expansion av urinledarna; gynnsamma omständigheter för infektionen och utvecklingen av pyelonefrit.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi i hemmet

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi kan utföras hemma, men efter ett inledande samråd med en specialiserad specialist. Om läkaren som strategi bestämmer förväntad uppföljning eller läkemedelsterapi kan patienten leda en vanlig livsstil med vissa förändringar som representerar prostatabehandling. Det är viktigt att iaktta dagens regim, kost, måttlig fysisk aktivitet och aktiv livsstil.

Om patientens tillstånd med BPH är komplicerat av samtidiga sjukdomar eller komplikationer som möjliggör ett operativt ingrepp, är sjukhusvistelse lämpligt. Funktionerna i den postoperativa perioden bestäms av den valda tekniken, men i slutskedet kan även utföras hemma.

Vilka läkemedel som behandlar godartad prostatahyperplasi?

Hittills är läkemedelsbehandling av godartad prostatahyperplasi populär, den är effektiv. I detta fall används två kategorier av droger, antingen i kombination eller separat:

 • 5a-reduktashämmare:
  • Avodart - i en dos av 0,5 mg en gång om dagen; behandlingskurs i minst 6 månader
  • Finasterid - i en dos av 0,5 mg en gång om dagen; behandlingskurs i minst 6 månader
 • a-blockerare:
  • Alfuzozin - inuti 2,5 mg 3 gånger per dag;
  • Doxazosin - den genomsnittliga dagliga dosen kan vara 2-4 mg, läkaren bestämmer i detalj.
  • Tamsulosin - inuti (med tillräcklig mängd vatten), 0,4 mg / dag;
  • Terazozin - i en daglig dos på 1-5 mg i 1-2 delade doser.

Behandling av godartad prostatahyperplasi genom folkmetoder

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi bör inte genomföras inom ramen för självbehandling, och därför bör alla medicinska åtgärder, inklusive användningen av folkmedicinska åtgärder, vara föremål för samråd med en medicinsk specialist. Läkaren kan rekommendera en kombination av traditionella och folkliga metoder, liksom användningen av örtberedningar. Den senare kan inte rekommenderas för allmän användning, men kliniska studier visar deras effektivitet och säkerhet, och därför kan de rekommenderas i speciella fall.

När det gäller folkrecept för hemlagning är följande populära:

 • celandine - 1 msk. torrt gräs för att brygga ett glas kokande vatten, efter två timmars stam; ta 1 msk. tre gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna
 • växtbaserade samling - 8 gram ansluter gräs gyllene stav, ark 10 gram hasselnöt, 10 gram av blomma av hagtorn 10 gram hoarhound gräs, örter envisa 10 gram 15 gram pomarennika gräs stenfrö, 20 gram rhizomer Harrow; 1 msk. blandning brygg ½ liter kokande vatten, koka över låg värme i 10 minuter, insistera 30 minuter, dränera; ta 4 gånger under dagen mellan måltiderna
 • bee pod - 2 matskedar Bee häll ½ liter varmt vatten, koka upp och koka över låg värme i 2 timmar; kyla till rumstemperatur, spänning och förvara i kylskåpet; ta 1-2 skedar före måltider i en månad
 • skalad lök - 1 msk. Skal skölj noggrant, häll ½ liter kokande vatten och koka över låg värme i 5-7 minuter, insistera på 40 minuter, dränera; lägg till 3 objekt av l. honung; ta ½ kopp innan du äter.

Kännetecknas också av de helande effekterna av färska lök, persilja, morötter, valnötter, som rekommenderas att konsumera regelbundet.

Till vilka läkare att ta itu med, om du har en högkvalitativ hyperplasi av prostata

BPH på ett tidigt stadium kan detekteras vid förebyggande undersökningar, vilka rekommenderas till män i vuxen ålder. Även om det inte ingår i planerna för den genomsnittliga människan, då är det lämpligt att konsultera en urolog vid första miktionsstörningar, är det anmärkningsvärt att även sådana kränkningar inte alltid stimulerar man att besöka en specialist.

Obligatoriska forskningsmetoder för den första bedömningen av patientens tillstånd presenteras:

 • insamling av en detaljerad historia av sjukdomen och upptäcka symtomen på sjukdomen vid patientens behandling till läkaren, utvärdering av livskvaliteten;
 • fylla dagboken för urinering
 • allmän fysisk undersökning
 • palpation av prostata och seminal vesiklar genom ampulla i ändtarmen;
 • allmän urinanalys
 • utvärdering av njurarnas funktionella tillstånd genom att bestämma nivån av serumkreatinin.

Det är lämpligt för misstänkta differential BPH genomföra diagnostik med liknande sjukdomar, eftersom symptomen av BPH är inte specifikt men liknar hennes patologi kan vara mycket farligare - en urinrörsförträngning, multipel skleros och cancer i prostata, cystit, cancer och urinblåsan stenar, detrusorinstabilitet, prostatit, stenar i den nedre tredjedel av urinledaren.

Vad är godartad prostatahyperplasi och hur man behandlar den?

Hyperplasi av prostata är en mycket vanlig patologi. Denna sjukdom kallas även prostata adenom. Detta är en urologisk sjukdom, en godartad tumör i glandulärorganet.

Varför prostata behövs

Detta viktiga orörda organ i det manliga reproduktionssystemet har en liten storlek. Den ligger framför ändtarmen, under blåsan. Järn producerar huvuddelen av spermierna - en något alkalisk hemlighet. Denna saft ger rörlighet och livskraft för spermatozoa.

Från prostatens normala funktion beror livskvaliteten, den sexuella förmågan hos det starkare könsrepresentanten. Nyligen har experter diagnostiserat en godartad tumör av denna exokrin körtel oftare. Hyperplasi av prostata utvecklas också hos djur. Denna sjukdom utvecklas ofta hos hundar.

Orsaker till patologiutveckling

Etiologiska faktorer för utveckling av överträdelser:

 1. Hormonal omstrukturering av kroppen.
 2. Ökande med åldern, nivån på kvinnliga könshormoner och en minskning av hankön. Som en följd av denna obalans, som förekommer hos de flesta män efter 50 års ålder, ökar prostatakörteln i storlek. Som ett resultat komprimeras den bakre delen av urinröret med den förstorade sexlivet. Det finns spasmer av muskler som omger urinröret.
 3. Komplikation av familjehistoria.
 4. En stillesittande livsstil, när en man inte deltar i fysisk utbildning. Bäckenregionen har många muskler, ledband, som hela tiden måste fungera som en pump.
 5. Hög nivå av testosteron.

Symtom på prostata adenom

Den komplexa nervsystemet i prostata i adenom svarar omedelbart på alla patologiska förändringar, vilket orsakar olika kränkningar av allmän och lokal natur. Det minst mättade symptomatiska tillståndet är hyperplasi av prostata 1 grad.

Den mest slående egenskapen hos patologin är dysuri - en störning av urinproduktionen:

 1. Hennes utflöde störs, eftersom en man med BPH-benign prostatahyperplasi har proliferation - proliferation av celler i den drabbade prostata. Hankörens volym ökar gradvis.
 2. I de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen som ett resultat av att man klämmer urinvägarna uppstår uttunning av strålen. Den riktas vertikalt nedåt.
 3. I andra etappen finns det svårigheter i urinflödet.
 4. Night pollakiuria är en ökning av frekvensen av nattlig smärtsam urinering, som överstiger åldersnorm. En man börjar besöka toaletten upprepade gånger på natten, eftersom kvarvarande urin förblir i blåsan, men lättnad av hans tillstånd uppstår inte. Det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Patienten lider av att gnugga, brinna.
 6. Nocturia-övervägande av nattlig urin över dagen.
 7. Stranguria - fördröjningen av uppkomsten av urinledning genom på grund av förekomsten av en obstruktion till utflödet. Patienten tvingas att dra in bukpressen, så att den nödvändiga åtgärden att ta bort strålen börjar. Vätskeflödet är droppe, okontrollerbart, tunt.
 8. Frekventa avbrott i processen med jetting. Ibland minskar dess intensitet, det stänker. Tömning av urinblåsan är försenad.
 9. Stressfull, intermittent urinering i slutet av urinen.
 10. Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av tyngd i underlivet.
 11. I allvarliga fall kommer den biologiska vätskan knappast att falla ut, tills urinlösningen slutar helt, trots det plötsliga överskottet av blåsan.
 12. Den tredje etappen kännetecknas av en akut retention av urin. Vid sträckning av urinblåsan förekommer en mycket allvarlig smärta.
 13. Imperativ inkontinens av urin är en oemotståndlig uppmaning att avlägsna strålen.
 14. Stress, irritabilitet.
 15. Slöhet, rastlös sömn.
 16. Dålig fysisk hälsa, asthenisk syndrom.
 17. Obalanserat psykologiskt tillstånd. Detta problem ger många upplevelser och olägenheter. Det hotar med allvarliga konsekvenser.
 18. Konsekvenser av prostata adenom
 19. Eftersom den godartade tumören växer, är blåsans funktioner signifikant försämrade. I slutändan leder detta ofta till utveckling av njursvikt.
 20. Med sjukdom i vilken grad som helst, kan akut urinretention förekomma, vilket kräver akut läkarvård. Till och med mot bakgrund av att ta läkemedel som doktorn föreskriver, kommer ett antal män på operationsbordet.
 21. Det kan finnas erektil dysfunktion, en minskning av libido, eftersom denna trend leder till en minskning av testosteronnivåerna.

Det finns en åsikt att prostata adenom kan bli cancer. Denna åsikt är inte helt korrekt, eftersom adenom och prostatacancer är olika sjukdomar. De utvecklas från olika zoner och celler i prostatakörteln. Dessa sjukdomar har en liknande symtomatologi. Det vanliga är att båda sjukdomarna är hormonellt beroende.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Numera behandlas denna sjukdom framgångsrikt på olika stadier av dess utveckling. De konservativa läkemedelsmetoderna råder i terapeutiska åtgärder. För att läka, måste du uthålligt utföra all doktors utnämningar i minst en månad.

Komplexa åtgärder vidtas. Hittills finns till läkare för att det finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata:

 1. Alpha-adrenoblockers: omniks, delphas, cardura. Läkemedel som påverkar alfa-receptorerna. De slappnar av och bidrar till viss minskning av prostatakörteln. På så vis är det lättare att urinera. De minskar krampen i muskulaturen i blåsans hals och den bakre delen av urinröret. Som ett resultat avlägsnas symptomen. Men dessa droger bidrar inte till en minskning av prostatakörteln.
 2. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas: proscar, avadar. Dessa läkemedel verkar på grund av prostata adenom. Ett läkemedel som minskar produktionen av de-yerosteron. Detta leder till en minskning av könkörtelns storlek. Hinder för urinering elimineras. Men dessa droger måste tas under lång tid. Hos vissa patienter orsakar de en försämring av sexuell kraft, minskad sexuell lust.
 3. Det är säkert att stoppa tillväxten av adenom indigal. Det återställer hormonbalansen: en minskad androgensnivå och en förhöjd nivå av östrogener. Detta läkemedel stoppar adenomtillväxten vid något stadium av sjukdomen.
 4. Fytoterapeutiska läkemedel framställda av naturliga råmaterial.
 5. Vid akut urinretention måste patienten sätta en kateter.
 6. Fysioterapeutiska metoder används: Laserbehandling för bestrålning av prostatakörteln. Medicinsk elektrofores, som låter dig injicera medicinska ämnen direkt i prostatakörteln.
 7. Darsonvalisering, massage, galvanisering av körteln för att förbättra blodtillförseln.
 8. Det är viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker från kosten.

Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

En tumör blockerar ofta urinkanalen. Smärta blir outhärdligt. Slutligen, för att lindra en man av adenom kan bara brådskande kirurgisk ingripande. På många sjukhus utförs traditionell öppen adenomektomi.

 1. Detta är en avancerad teknik för att avlägsna tumör. I civiliserade länder föredrar de att använda denna behandlingsmetod. Modern teknik för shader endoskopiska operationer möjliggör kirurgisk behandling utan snitt.
 2. Under videokontrollerna går in i prostatakörteln genom urinröret. En speciell vass enhet avlägsnar överskottsvävnaden hos detta organ. Utflödet av strålen förbättras efter frisättning av urinröret.

Adenom i prostata är en vanlig åldersstörning. Varje operation är förknippad med en viss risk för komplikationer. Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i början av dess utveckling.

Denna patologi lämpar sig för framgångsrik behandling.

Om symptom på prostata adenom uppträder, är det nödvändigt att kontakta läkaren i god tid och börja den nödvändiga behandlingen. Hälsan normaliserar.