Huvud
Förebyggande

Inträde av en urolog, hur man väljer en bra läkare

En doktors undersökning ska utföras efter att patienten har genomfört flera enkla regler. Hos män och kvinnor är det något annorlunda.

När det är dags för dig att gå till urologen

Du måste göra ett avtal med denna specialist om:

 • det finns svårigheter med urinering
 • smärta vid urinering
 • obehaglig lukt av urin
 • frekvent uppmaning att urinera
 • Utseendet av blod eller andra föroreningar i urinen
 • minskad libido
 • om ultraljud av blåsan eller andra organ i urinvägarna fann en tumör
 • "Svag" jet när man urinerar hos män
 • problem med erektion
 • smärta hos män under samlag
 • symtom på urolithiasis
 • förändring i penisvävnaderna (svullnad, rodnad, patologiska formationer, formförändring).

Vad ska man göra före undersökningen

Innan du besöker en urolog bör följande regler följas:

 1. i två dagar före undersökningen måste män avstå från samlag
 2. På morgonen innan du besöker läkaren måste du sätta i ändtarmen ett glycerinljus, mikroklism "Microlax" eller "Norgalax". Du kan begränsa din enema för att rensa ändtarmen
 3. byt underkläder
 4. utföra hygien hos de yttre könsorganen.

Vad väntar dig på läkarens möte


Här kommer vi att berätta hur urologen tar en mottagning. I vissa avseenden är det annorlunda hos kvinnor och män. För det första ger vi följande allmänna punkter:

 1. Först talar läkaren med patienten. Han frågar hur en person känner, vilka problem stör honom. För att få en mer komplett bild av sjukdomen frågar läkaren ledande frågor, lär sig hur symtomen förändras beroende på situationen. Även urologen bör bekanta sig med en anamnese av patientens liv, det vill säga att lära sig, än när personen var sjuk. Det är särskilt viktigt för honom att fråga om förekomsten av sjukdomar i genitourinary sfären i en persons liv.
 2. Inspektion på soffan. Läkaren kommer att be dig att klä sig på dina underkläder och ligga på ryggen. Så han kommer att kunna känna njurarna och organen som gränsar till dem.

Tillträde u urolog hos män ingår också

 1. Undersökning och palpation av de yttre könsorganen: penis, skrotum. Det skadar inte alls, leder inte till obehagliga känslor, om vävnaderna hos dessa organ inte påverkas av patologi.
 2. Inspektion av prostata. Det genomförs endast genom ändtarmen. För detta kommer patienten att behöva ta en knä-armbågsställning eller squat efter att ha avlägsnat all kläder under midjan. Läkaren kommer att sätta in ett glycerinsmörjat finger i handsken i patientens rektum, palpera sin prostata. Detta är ett ganska obehagligt förfarande, men smärta uppstår endast om prostata är inflammerat.

Undersökning av prostata kan åtföljas av en erektion. Här finns inget att oroa sig för, även om du går igenom en undersökning med en kvinnlig urolog - en sådan reaktion ska normalt inträffa med denna manipulation, känner doktorn inte några personliga känslor. Tvärtom är läkaren, oavsett vilket kön det är, med palpation av prostatakörteln viktigt att inte bara bedöma storleken, densiteten och enhetligheten hos körteln själv, men också att analysera nivån på erektion.

Om en urolog behöver en kvinnas undersökning görs det analogt med en gynekologs undersökning - på en särskild stol. För hans uppförande kommer damen att klä sig under bältet.

Vad kan en urolog göra under upptagandet?

Berätta vad urologen gör i receptionen:

 • tar ett smet från urinröret (en kvinna behöver ligga på en gynekologisk stol)
 • producerar prostata massage
 • tar studien hemligheten ("juice") av prostata
 • korrigerar parafimos
 • kateteriserar blåsan
 • buzhiruet urinrör, det vill säga, passerar genom urinröret en metallsond under lokalbedövning
 • tar bort den elektrokoagulanta neoplasmen av liten storlek på de yttre könsorganen
 • producerar stämpling av fröetubberet
 • tar bort främmande kropp från urinröret
 • ändrar permanent urinkateter
 • injicerar droger i blåsan genom en kateter
 • producerar diaphanoskopi av pungen
 • Byt bandage och ta bort sömmen efter urologiska operationer
 • gör suturering små sår på en människas könsorgan
 • avslöjar furuncles på manliga genitala organ
 • dissekerar piggar på förhuden.

Urologen utser och kan utföra ultraljud av skrotorganen, ultraljud av prostata, cystoskopi och andra instrumentella metoder. Om en njurspatologi hittades under undersökningen, och en smal specialist - en nephrologist (han behandlar endast njursjukdomar) arbetar i din bostadsort, ger urologen honom riktning.

Vem kan ersätta en urolog?


Mottagandet av en nefrolog skiljer sig från en urologisk undersökning, eftersom denna läkare inte utför en undersökning och palpation av de yttre könsorganen. Men han, liksom urologen, kommer att vara intresserad av de sjukdomar du har lidit, sedan vad du har och var de har behandlats. Denna smala specialist kommer att ägna särskild uppmärksamhet åt sjukdomar i leder, hjärta, lever, oavsett om du har behandlat njurar hemma.

Nefrologen utser och tolkar resultaten av sådana studier som:

 • Ultraljud av njurarna och urinblåsan
 • MRI
 • beräknad tomografi av njurarna
 • Röntgen av njurarna
 • njurarnas urologi
 • angiografi av njurkärl
 • radioisotopscanning av detta organ
 • blodprov: reumatiska tester, karbamidnivå, kreatinin, urinsyra, Rebergs test
 • Urinalys: generellt, enligt Nechiporenko, enligt Zimnitsky, urinkultur på mikroflora
 • av den histologiska undersökningen av njurvävnadens biopsivävnad.

Vilka egenskaper ska en bra doktor ha?

Det är bäst att välja en specialist inte med antalet vetenskapliga titlar och olika examensbevis på stativet, men på rekommendation av vänner eller goda bekanta. Men ofta måste en person göra sitt eget sätt att välja läkare. Låt oss föreställa oss några tips om att välja en högklassig specialist:

 1. En bra läkare betalar inte nödvändigtvis en avgift. Vanligtvis är han en operativ urolog på ett sjukhus, han konsulterar också i en poliklinik för vissa dagar.
 2. Döljer inte information om hans utbildning. Många av dem kan erhållas på stativet nära hans kontor eller direkt i den.
 3. Han frågar i detalj om dina klagomål, frågar ibland frågor om andra sjukdomar i situationer som uppenbarligen inte är kopplade till dagens tillstånd.
 4. Motiverar syftet med varje analys, undersökning, medicin. Vanligtvis gör det själv utan att vänta på dina frågor.
 5. Förklarar resultaten av undersökningarna i detalj. Förskriv inte alltid behandling endast enligt ultraljud, MR eller andra studier, utför ytterligare test.
 6. Utnämna inte bara annonserade droger, "upphovsrätt" salvor, tinkturer eller ljus, kosttillskott. Varje läkemedel tar en giltig plats på listan.
 7. Kan rekommendera en läkare för ultraljud eller strålningsdiagnos.

Hur man väljer en bra specialist

Det finns bara 3 sätt att hitta en läkare, liksom någon specialist:

 1. Internet. I nätverket finns många forum för hälsa, inkl. regionala (stad). I dessa forum kan du live-kommunikation och du kan ställa en fråga om problem av intresse och läkare. Du kommer säkert att besvaras.
 2. Klädd upp radio. Det här är dina vänner, bekanta, kollegor på jobbet, kompisar till vänner etc. Någon vändes nödvändigtvis till specialisten av intresse och har sin egen åsikt om han är bra eller dålig, och kan ge dig det råd du behöver.
 3. Läkemedelsverket. Metoden är relevant för stora städer och för dem som har möjlighet att komma. I byråerna finns stora databaser för alla läkare. Arbetarna hos dessa organ vet från recensionerna av riktiga människor av alla läkare, deras styrkor och svagheter, som specialiserar sig på vad. De kommer att hitta dig rätt specialist inom några minuter.

Kom ihåg! Leta inte efter rätt specialister för dig på principen närmare hemma. Kontakta inte den första läkaren som kommer till dig, särskilt i allvarliga fall. Tillbringa lite tid, och du hittar rätt, beprövad specialist. Dina tidskostnader kommer att återbetalas många gånger.

Således är det nödvändigt att ta urolog i vissa situationer. Han behöver inte vara rädd, men måste komma förberedd. Ovanstående information, som beskriver vad som behöver göras före en doktors besök och vad som kommer att hända på hans kontor, fungerar som en vägledning för patientens informationsberedning.

Vad urologen gör i receptionen

Att besöka urologen är ingen överraskning. I sin kompetens behandlas vitala organ hos män. Det är inte i manlig intresse att ignorera undersökningen av en urolog, konsekvenserna kan vara hälsofarliga. Med tanke på den moderna tekniskt rika världen finns det ingen svårighet att bekanta sig med fotot, vilket leder till en försumlig inställning till sin hälsa.

Ett besök hos en urolog sker vanligen i två fall: när den behandlande läkaren skickar den till undersökning eller är en planerad förebyggande runda. Den årliga undersökningen av prostatakörteln och genitourinärsystemet rekommenderas starkt till män, särskilt över 40 år. Tidig upptäckt av sjukdomar - en garanti för snabb behandling.

En undersökning av män från en urolog är uppbyggd på detta sätt: en undersökning med patientens undersökning, ytterligare hänvisningar för laborationer, och slutligen föreskrivs en behandling.

Patientundersökning

Receptionens början börjar med en konversation mellan doktorn och patienten. Det är viktigt för urologen att ta reda på exakt vad som är störande, närvaron av smärtsamma känslor i köns- och urinvägarna. I avsaknad av klagomål börjar läkaren fråga patienten suggestiva frågor som kan avslöja förutsättningen för sjukdomsutvecklingen. För en specialist är det viktigt att höra svaren på följande frågor:

 1. Hur mycket vätska konsumeras per dag och innehåller det koffein eller alkohol?
 2. Vilka läkemedel tog patienten vid tidpunkten för hälsoklagomål?
 3. Vad är arten av smärtsignalerna, på vilken plats?
 4. Vad var patientens tidigare sjukdomar och operationer?

En sådan noggrann intervju kommer att göra det möjligt för läkaren att identifiera förekomst av en eventuell sjukdom, såväl som kroppens predisposition till dem.

Nyligen har det blivit populärt att använda speciella frågeformulär för antagning. Det här är ett slags frågeformulär där en man blir ombedd att svara på en rad frågor som en läkare kan göra en övergripande bild av människors tillstånd. Med det här alternativet kan du göra invändningar mot klagomål och spara mycket tid.

Patientundersökning

Förfarandet börjar med en allmän undersökning av patienten av urologen, under vilken människans allmänna tillstånd, hudens färg, frånvaro eller närvaro av ödem, bukets externa tillstånd och könsorganen avslöjas.

Vidare undersöker doktorn genom anus de inre organen i bukväggen med fingrarna. Denna diagnosmetod är nästan smärtfri och låter läkaren palpera blåsan och bestämma dess fullhet. På detta sätt undersöks också regionala lymfkörtlar.

Dessutom undersöks tillståndet hos prostata hos män med hjälp av digital rektal undersökning för närvaron av stenar, ärr, knutar. Efter undersökningen kan specialisten göra en preliminär diagnos, föreskriva nödvändig undersökning med efterföljande behandling.

Laboratorieforskning

Efter urologen undersöker mannen skrivs anvisningarna för leverans av analyser ut. Vanligtvis erbjuds alla patienter i urologiska rummet att genomgå följande undersökningar:

 • studie av prostats utsöndring för bakteriologisk och mikroskopisk komposition;
 • allmän analys av urin;
 • blodprov;
 • ultraljudsundersökning av prostata.

Dessa tester är obligatoriska utsedda för alla klagande män.

Efter att ha fått resultatet, är urologen ordinerad behandling eller, vid tvetydighet eller dålig test, föreslås det att genomgå ytterligare undersökningar.

Syftet med behandlingen

Under det första besöket, när urologen granskar, tilldelas de nästa inträdesdag. Vanligtvis är dagen då resultaten av testen är kända vald för besöket.

Efter att ha erhållit resultaten från testen genomför urologerna, utöver utnämningen av omfattande behandling, en fakta-intervju med patienten. Grunden för samtalet innehåller rekommendationer om patientens framtida livsstil: välja rätt diet i sjukdomar, vilka fysiska övningar rekommenderas att göra, bli av med dåliga vanor.

Läkaren kommer att förklara i detalj hur stor svårighetsgrad sjukdomen är nu, vad som kan leda till bristande behandling och vad som väntar på en man vid full genomförande av medicinska rekommendationer. Specialisten försöker sätta patienten på ett positivt sätt och strikt följa de utnämnda rekommendationerna.

Hur ser en urolog en läkare?

Listan över smala specialiseringar av läkare kan leda till en viss förvirring. Därför, i någon patologi, besöker du en distriktsterapeut, så att han kan ta reda på var du ska skicka dig vidare. Att misstänka det genitourära systemets patologi och njurarna själva är inte svårt. Markören för detta är otillfredsställande urintester och vissa klagomål. För detaljerad granskning och förtydligande av diagnosen får du en hänvisning till en urolog.

Det är inte nödvändigt att överväga urologen att vara enbart manlig (detta är en gemensam åsikt). Läkaren i denna specialisering behandlar geniturinärsystemets patologier, oavsett vilken persons kön de har sitt ursprung. Kanske kan i en separat grupp bara identifieras barns urologer som behandlar små patienter. Uppdelningen av alla läkare till vuxna och barn beror på de fysiologiska och anatomiska egenskaperna hos barnets organism.

Vad läkaren botar en urolog

Vi listar de sjukdomar som ligger i en urologs kompetens:

 • Alla inflammatoriska processer i det genitourinära systemet - cystit, uretrit.
 • Urolitiasis.
 • Skador och neoplasmer lokaliserade i urinblåsan och urinvägarna.
 • Patologier och defekter hos könsorganen hos män.
 • Patologier i prostata.
 • Sjukdomar i njurarna och binjurarna.
 • Infertilitet.

Vetenskap Urologi hör till kategorin kirurgiska specialiseringar. Därför kan du få akut kirurgisk hjälp direkt hos urologen.

Klassificering av läkare

Alla urologiska specialiteter är indelade i ytterligare, smalare grupper:

 1. Urogenikologiya. Läkaren behandlar behandling av urogynekologiska sjukdomar hos kvinnor. Det finns ett stort antal patologier som kan betraktas lika urologiska och gynekologiska.
 2. Andrologi. Andrologen behandlar människornas patologi. Detta inbegriper inte bara inflammatoriska sjukdomar utan också fosterskador hos det manliga reproduktionssystemet.
 3. Barnens urologi. Konsultation av en barns urolog är nödvändig för medfödda defekter i det genitourära systemet etc.
 4. Oncourology. Dess mål är att hitta och behandla onkologiska processer i genitourinary systemet.
 5. Ftiziourologiya. Det behandlar urologiska patologier av tuberkulös natur.
 6. Geriatrisk urologi. Ett ganska stort och komplext område av urologisk vetenskap. Dess kontingent är äldre patienter.
 7. Urgent urologi. Läkaren specialiserar sig på att tillhandahålla akut kirurgisk behandling inom urogenitala organ.

Förberedelse för antagning

Urologisk mottagning kräver lite förberedelse, vilket är lite annorlunda för kvinnor och män. Förutom en allmän visuell undersökning och anamnesis utför läkaren även andra diagnostiska manipuleringar. När undersökningen med en urolog passerar talar vi strax nedan, men för närvarande fokuserar vi din uppmärksamhet på preparatet som krävs innan du får en urolog från läkaren.

Hur man förbereder sig för en kvinna

Förutom att få en gynekolog. För granskning av kvinnor används en gynekologisk stol. Så glöm inte att ta med blöjan med dig för inspektion. En dag före besöket bör du utesluta sex.

Spruta inte innan du undersöker urologen. Behöver inte hygiengenitaler med desinfektionslösningar (furatsilina, klorhexidin). Läkaren kommer att behöva ta prov, och efter applicering av medicinska lösningar kan indikatorerna vara opålitliga.

Hur man förbereder sig för en man

För män, förutom den hygieniska toaletten av könsorganen, krävs det:

 • Avslag på sexuella kontakter inom 2 dagar innan du går igenom undersökningen.
 • Rengöring av emalj. Klar ändtarmen är nödvändig för att doktorn ska göra en fingerprovning av prostatakörteln genom ändtarmen. Var inte rädd och blyg av de erektioner som uppstår under en sådan undersökning - det här är normalt. Värre, om en erektion inte uppstår. Rengörande emalj kan ersättas med ett laxerande läkemedel dagen innan.

Inloggning av urologen

Vi förstår att spänningen för män och kvinnor framför läkarkontoret är en vanlig sak. Vad gör urologen i receptionen, är undersökningen smärtsam, vilka tester krävs, hur utför doktorn diagnosen? Dessa tankar ger dig inte vila och tillåter dig inte att gå in på kontoret lugnt och avslappnat. Och detta är nödvändigt.

Rådet. Om du är för orolig, ta några lugnande droppar innan du tar en läkare.

Inget hemskt händer på urologens kontor. Undersökningen börjar med en rutinmässig konversation. Svara doktorns frågor i detalj, det här hjälper till med en noggrann diagnos. Om det finns kroniska sjukdomar behöver läkaren veta vilken medicin patienten tar ständigt. Glöm inte att nämna dem. I förbigående undersöker läkaren ditt polikort, undersöker testen, vars resultat måste limmas i det. Om avtalet är primärt, och du godkände inte test, ska läkaren utse dem. Några av testerna tas av patienterna på kontoret.

Nästa steg är en palpation (manuell) undersökning av buken och njurarna. Det utförs på en soffa, ibland stående.

För att undersöka könsorganen köper doktorn en gynekologisk stol. Hos män utför läkaren en visuell och palpation undersöker vulva, och fortsätter sedan till en undersökning av prostatakörteln. Anatomiskt är prostatakörteln av män på ena sidan angränsande till blåsan, å andra sidan rör den ändtarmen. Därför är det enda möjliga sättet att bestämma storleken, organets densitet - för att undersöka den genom anusen. För detta erbjuds patienten att luta sig på soffan och luta sig framåt. Läkaren sätter in ett finger i ändtarmen och prober prostata. Att notera är samma metod som utförs prostata massage för män testar hemlighet av prostatan samt tas med hjälp av en finger effekter på järn.

Undersökning av prostata hos män kan orsaka smärta endast i närvaro av akut prostatit. I andra fall är förfarandet smärtfritt.

Hur man väljer en bra specialist

För att få ett möte med en urolog är det tillräckligt att anmäla sig till poliklinikens register. Om en patient genomgår en urologisk undersökning, rekommenderar en annan specialist att han ger dig ytterligare test. Många patienter ger dem i betalda laboratorier för att få resultat snabbare. Vi öppnar en liten medicinsk hemlighet för dig. Varje läkare, inklusive en urolog, som du måste skriva in, litar på laboratoriet i den institution där han arbetar. Om du behöver ytterligare analys med användning av sällsynta eller dyra reagenser, kommer urologen själv att råda dig att registrera dig för tester i ett privat laboratorium av ett bra, enligt hans åsikt, nivå.

Och om du inte bor i en storlek, och urologen i dina breddgrader inte kan hittas? Hur man gör ett möte, och viktigast av allt, var man hittar en bra specialist?

Hitta en läkare i vår tid är lätt. Adresser till kliniker och privata medicinska strukturer är lätta att hitta på Internet, du kan också registrera dig utan att gå hem. Men du vill genomgå en undersökning med en bra läkare, inte den som har telefonen först i ögat! Därför satsar vi på att ge dig några tips som garanterar kvalitet och kompetent service.

 • Att hitta en bra urolog är lättast i en stor klinik där det finns en urologiavdelning.
 • Du kan skriva till ett möte med en högklassig läkare med försäkringsagenter som tillhandahåller individuell sjukförsäkring. Vanligtvis vet de läkare inte bara personligen, utan får också feedback från patienter som redan har använt urologiska tjänster.

För att använda råd av kollegor och vänner, skulle vi inte rekommendera det väldigt mycket. Deras erfarenhet var inte nödvändigtvis framgångsrik, den psykologiska aspekten av mottagningen är av stor betydelse. Om du fortfarande går till en urolog i en privat struktur, kontrollera först att du har tillgång till licenser och examensbevis för relevant utbildning. Allvarlig honung. institutioner gömmer inte dem.

Urologisk undersökning: grundläggande procedurer innan du går till läkaren

Innan den första undersökningen med en urolog är det viktigt att förstå vad den här läkaren gör. Han är specialiserad på behandling av sjukdomar i det genitourinära systemet (njurar, urinblåsa, binjurar, manliga könsorgan, infertilitet hos män) och behandling av impotens. Urologer utbildas också i metoderna för kirurgisk och terapeutisk behandling av sjukdomar som påverkar dessa organ.

Det är bäst att göra ett urintest före det första besöket hos urologen. Detta kommer att underlätta formuleringen av rätt diagnos. Dessutom är en sådan analys fortfarande nödvändig för överlämnandet.

Det är också lämpligt att starta en logg av symptom flera dagar före undersökningen.

 • Skriv ner hur många gånger om dagen du urinerar;
 • i vilket område finns det ont och hur stark det är
 • vad åt och dricker du under dagen
 • försök att spåra sambandet mellan kost och livsstil och försämra eller förbättra symtomen.

Detta kommer att vara mycket användbart när du diskuterar ditt problem med en läkare och ställer frågor till honom.

Hur är den första undersökningen av en urolog?

Som urologen genomgår en undersökning kan du förvänta dig en lång diskussion om dina symtom. En urolog kan ställa olika frågor, till exempel:

 • Hur ofta uppstår de och när uppstod symptomen först?
 • Stör de dig mycket?
 • Har du blod i din urin? Om så är fallet, hur ofta?
 • Har du haft en historia av urinvägssjukdom?
 • Lider du av högt blodtryck?
 • Har dina släktingar det geniturära systemet?
 • Huruvida det fanns attacker av urinlöshet?

Läkaren kan också utföra en fingerprovning av prostata och en snabb avsökning av blåsans ultraljud. Oroa dig inte, det här är inte ett invasivt förfarande.

Även om urologen först ställer frågor om det genitourära systemet, finns det en chans att ditt urologiska problem faktiskt är relaterat till andra kroppssystem. Var redo att ge urologen en komplett lista över alla medicinerade läkemedel, inklusive information om receptbelagda läkemedel. Det är lämpligt att kompilera denna lista i förväg.

Hur passerar eller utförs inspektion hos urologen längre? Efter avslutad undersökning kommer läkaren att diskutera behandlingsplanen med dig. Det innefattar vanligtvis genomgång av ytterligare prov och tester som måste utföras antingen vid tidpunkten för detta besök eller vid senare besök. Sådana studier kan innefatta:

 • blodprov;
 • test för testosteron;
 • Ultraljud av njurarna, blåsan och prostata;
 • cystoskopi;
 • CT eller MR för att bedöma tillståndet för njurarna eller bäckenorganen;
 • blåsning eller prostata biopsi.

Tack vare dessa procedurer kommer specialisten att kunna bestämma den rätta åtgärden som ska vidtas för din behandling. Tilldela dig folkmekanismer för prostatit och andra sjukdomar utan att först ha råd med din urolog borde inte.

Vilka frågor att fråga vid urologiska undersökningen efter att operationen har utsetts

De nyheter som kirurgi krävs för att bota sjukdomen är förmodligen inte en musik för patientens öron. Men det finns viktiga frågor som bör ställas om urologisk undersökning för att minska ångest.

 1. Kan du beskriva operationen och dess möjliga konsekvenser för mig?
 2. Ska jag göra operationen så snart som möjligt, eller ska jag vänta?
 3. Vad ska jag göra för att förbättra mitt tillstånd?
 4. Kan du berätta för mig hur snabbt mitt problem kan utvecklas?
 5. Hur lång tid tar det att återhämta sig från operationen?
 6. Finns det andra behandlingar för personer med mitt tillstånd?

Om du efter en urologisk undersökning och ett samråd med en specialist fortfarande tvivlar på behovet av en operation, anmäler dig till en androlog eller ett urologsamråd på en annan klinik.

Hur man förstår vad du behöver för att se en urolog

Det finns två typer av urinvägsinfektion:

 • Infektioner i nedre urinvägarna, som innefattar inflammation eller irritation i urinröret och urinblåsan.
 • Infektioner i övre urinvägarna (de inkluderar njurarna och urinledarna).

Utnämningen av en urolog är ett måste om det finns följande symtom på en infektion i det nedre urinvägarna:

 • Du känner lite obehag i buken och urinering blir ett problem.
 • Det var smärta eller brännande under urinering.
 • Önskan att urinera, inklusive på natten, har blivit vanligare.
 • Du kan inte kontrollera urinering.
 • Periodiskt finns det en känsla av att inte tömma blåsan helt.
 • Urinen började luktas mycket kraftigt.
 • Färgen på urinen förändrades, det blev molnigt, blod dök upp i det.
 • Du känner smärta i underlivet och oförklarlig trötthet.

Symptom på infektion i övre urinvägarna inkluderar:

 • hög temperatur;
 • frossa;
 • illamående;
 • kräkningar;
 • smärta i ryggen eller sidan, vanligtvis på ena sidan nära midjan;
 • ibland med fingrarna palperade förstorad njure. Du kan nog inte hitta den, men urologen kan.

Infektioner i övre urinvägarna är mycket allvarligare problem än sjukdomarna "koncentrerade" i nedre urinvägarna. Bakterier från övre urinvägarna kan komma in i blodomloppet, vilket kommer att försvaga kroppen ännu mer.

Det enda sättet att avgöra om du har en urinvägsinfektion är att se en urolog. Endast han kan genomföra diagnostiska tester och förskriva lämplig behandling som effektivt kommer att klara de upptäckta patogenerna.

urolog

En urolog är en expert som är involverad i diagnos och behandling av sjukdomar i urinvägarna och det retroperitoneala rummet hos människa, såväl som det manliga reproduktionssystemet.

innehåll

Eftersom urologin är en kirurgisk disciplin, handlar urologen främst om den kirurgiska behandlingen av dessa organ.

Sedan Urology kombinerar flera angränsande smalare inriktningar kan urolog vara en expert inom området för han- Urology (andrologi), hona (uroginekologii), barn och geriatriska (äldre patienter att delta i behandling).

En urolog är en läkare som också behandlar tuberkulos av organen i genitourinary systemet (en separat riktning är identifierad - fisioterapi) och maligna sjukdomar hos dessa organ (oncourology).

Många anser att urologen är en "manlig" läkare och vet inte vad urologen skiljer sig från andrologist, eftersom andrologi som en separat disciplin inte såg ut så länge sedan. Hittills är urolog-andrologisten en sakkunnig sällsynt nog för en vanlig klinik, och män skickas till en urolog - en specialist med en bredare profil - för att återställa reproduktiva och erektila funktioner i sådana polikliniker.

Manlig urolog

En manlig urolog är en specialist som behandlar:

 1. Blåsans inflammation (blåsor). Cystit hos män på grund av strukturen i urinröret är inte vanligt, och i de flesta fall av sjukdomen diagnostiseras hos patienter över 40 år. Inflammation i urinblåsan hos män är förknippade med infektiösa sjukdomar i prostata, testiklar, urinröret och bitestiklar. På grund av de strukturella egenskaperna hos manliga urogenitala systemet cystit sällan är en oberoende patologi - vanligtvis inflammation i urinblåsan hos män utvecklas i prostatan, vesiculitis och uretrit. De huvudsakliga smittämnen cystit inkluderar svampar av släktet Candida, intestinal och Pseudomonas aeruginosa och Staphylococcus, men inflammation kan också orsaka mykoplasma, Chlamydia, Trichomonas och andra patogener.
 2. Sten sjukdom - en sjukdom där njurarna, blåsan eller urinledare bildade stenar (fosfater, urates, oxalater et al.). Hos barn och äldre urolog upptäcker ofta stenar i urinblåsan, och ungdomar - i urinledarna och njurarna. Storleken och antal stenar kan vara olika - från små multipla korn (så kallade "sand") och en enda stor 10-12 tum stenar. Sjukdomen utvecklas som ett resultat av mindre metaboliska störningar, i vilka de olösliga salter som bildas successivt bildade i stenarna. Predisponerande faktorer för bildandet av stenarna ökar surheten hos urinkompositionen av vatten och livsmedel, brist på vitaminer, närvaron av metaboliska sjukdomar, kroniska mag-tarmsjukdom, dehydrering, sjukdomar i det urogenitala området, osteoporos och osteomyelit.
 3. Urinflammation (urinrör). Med denna sjukdom finns inflammation i urinblåsan och öppningen i slutet av penis (urinrör). Uretrit kan vara primär och sekundär (det är en följd av infektion i urinröret från en inflammationskälla som ligger i angränsande organ). Beroende på patogenen kan det vara gonorré, bakteriell, klamydial, trichomonas och candidiasis. Det orsakande agenset för gonorrésjukdom är gonokocker, som i de flesta fall överförs sexuellt och ibland genom personliga hygienprodukter. På samma sätt sänds trichomoniasis uretriten (orsaksmedlet - Trichomonas) och klamydial uretrit i en latent form. Den bakteriella typen av sjukdomen kan vara en följd av endoskopisk manipulation, och den sällan förekommande typen av candida kan vara en komplikation med långvarig antibiotikabehandling eller resultatet av infektion under samlag.
 4. Njurinflammation (nephritis). Denna grupp av inflammatoriska processer i njurens glomeruli, renala tubuli eller interstitiella njurvävnader inkluderar pyelonefrit, glomerulonefrit, interstitiell nefrit, och shunten. Nefrit kan vara primära (patologi inträffar direkt i njuren) och sekundära (sker som ett resultat av andra sjukdomar). Primär sjukdom kan orsakas av Streptococcus, Escherichia coli, Proteus, Staphylococcus och andra. Sekundär sjukdomen kan förekomma vid autoimmuna sjukdomar, allergier, infektionssjukdomar, alkoholism, diabetes, trombos, vaskulit, med resultat från förändringar i protein och kolhydratmetabolism amyloidos njurcancer sjukdomar och förgiftningar.

Många patienter undrar om njursjukdom behandlas av både en nephrologist och en urolog, vad är skillnaden mellan dessa specialister och vem ska de vända om det finns misstankar om njursjukdom? Det finns flera skillnader mellan dessa läkare, men de viktigaste är behandlingsmetoderna - nephrologisten behandlar njursjukdomar endast genom konservativa metoder och urologen - oftast genom kirurgiska metoder.

Urologens verksamhetsområde innefattar patologierna för det manliga könsystemet. I avsaknad av en smalare specialist i kliniken (han är urolog och androlog), hänvisas män till en urolog. Nedan är en kort lista över problem som urologen hanterar på detta område, att denna specialist behandlar män:

 • manlig infertilitet
 • kränkningar av erektila funktioner
 • prostatit;
 • inflammation hos det manliga könsorganet;
 • sexuellt överförbara infektioner (STI).

Behandlingen av sexuellt överförbara sjukdomar hanteras också av en smalare specialist - en urolog som också har erfarenhet av att arbeta i venerologi.

Urolog-venereologist

Omfattningen av venereologist är infektioner övervägande sexuellt överförbara (venerisk sjukdom), som inkluderar gonorré, syfilis, donovanosis, schanker, trikomonasinfektion, klamydia, ureaplasmosis, mykoplasmos och candidiasis. Dessa sjukdomar orsakar bakterier, svampar och unicellulära mikroorganismer. Venereologist behandla också virussjukdomar, sexuellt överförbara sjukdomar (HIV, humant papillomavirus, och andra.) Såväl som parasitiska sjukdomar som kan överföras sexuellt (skabb, pediculosis pubis).

Eftersom många av dessa sjukdomar uppträder asymptomatiskt och att utvecklingen av urologiska sjukdomar, ureaplasmos, trichomoniasis, klamydia och några andra infektioner också hör till urologens yrkesområde.

Eftersom venerologi och urologi är nära besläktade, är behandlingen av STD hos män idealiskt en urolog-venerologs kompetens - en specialist med teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet inom dessa grenar av medicin.

Urologist-venereolog är en läkare som arbetar med diagnostik, förebyggande och behandling av inflammation i urinblåsan, urinröret och andra organ i det genitourära systemet som orsakas av sexuellt överförbara infektioner.

Även denna specialist behandlar:

 • Balanoposthit, som är en inflammation i huvudet och innerplåten i förhuden av penis. Det orsakas av infektion av den polymikrobiella etiologin (stafylokocker, svampar, streptokocker) och kan överföras sexuellt.
 • Utsvämningar i ljumsområdet (candidiasis, etc.).
 • Sår och vårtor i könsorganet.

Lesioner av huden i könsorganet behandlas också av en dermatovenereolog.

Urolog-andrologist

För att förstå i vilka fall en urolog behövs och i vilken - en smalare specialist är det viktigt att veta vem urologen och denrologisten är, vad den här läkaren behandlar och när han ska kontakta honom.

Urologen-andrologen är en läkare som behandlar diagnos, behandling och förebyggande av patologiska processer och sjukdomar hos det manliga sexuella systemet.

Sådana patologier innefattar:

 • sexuella dysfunktioner av någon etiologi
 • manlig infertilitet
 • manlig klimakteriet;
 • ett brott mot syntesen och metabolismen av androgener;
 • patologi av prostata;
 • onkologiska sjukdomar hos manliga könsorgan, etc.

Till skillnad från en andrologist som behandlar uteslutande reproduktiv och sexuell dysfunktion, kan andrologist-urologen också behandla blåsesjukdomar och urineringstörningar.

Om endokrina och hormonella störningar hos män kan behandlas konservativt, behöver patienten en urologisk kirurg i närvaro av synliga eller fysiologiska brister i könsorganen.

Urolog-onkolog

En urolog-onkolog är en specialist i en smal profil som är involverad i diagnos och behandling av neoplasmer hos det manliga reproduktionssystemet och urinsystemet i båda könen.

Urologens onkologs omfattning omfattar:

 • diagnosen, som innefattar studien av anamnese, studien av orsakerna till atypiska celler och genomförandet av analyser och studier;
 • Val av ett protokoll för behandling av neoplasmer, inklusive mediciner för att minska smärta hos patienter vid sista skedet av cancer.
 • avlägsnande av neoplasmer och onkoterapi
 • immunterapi efter borttagande av maligna former för rehabilitering och rehabilitering av patienten
 • genomföra förebyggande åtgärder som hjälper till att förhindra utveckling av cancer.

Kvinnlig urolog

En kvinnlig urolog är en läkare som diagnostiserar och behandlar sjukdomar i det genitourära systemet hos kvinnor.

Eftersom sjukdomen i det kvinnliga reproduktionssystemet behandlas i de flesta fall av en gynekolog, vet många inte när en urolog behövs, vilket läkaren behandlar för kvinnor.

Först behandlar urologen kvinnor:

 1. Cystit, vilket beror på egenheterna i den anatomiska strukturen hos kvinnor är mycket vanligare än hos män (och en kortare urinrör hos kvinnor befrämjar penetration av infektionen in i blåsan). Cystit kan också vara en följd av patologiska processer utvecklas i tarmen eller i sinus, skrubbsår, influensa, tonsillit (patogen i detta fall in i urinblåsan genom blodomloppet). Eftersom blåsan slemhinnan ganska motståndskraftiga mot infektioner inträffar sjukdomsutveckling när du lossar immunitet - Undertemperaturförreglingen, utmattning, överansträngning, efter operationer eller allvarlig sjukdom. Cystit kan utvecklas under långvarig användning av vissa läkemedel (urotropinovy ​​fenatsitinovy ​​eller cystit) och mekaniskt trauma slemhinna (urolitiasis).
 2. Uretrit (uretra lesion) som utvecklar under påverkan av externa faktorer (hypotermi, etc.). Det kan vara smittsamma och icke-smittsamma. Infektiös uretrit hos kvinnor kan vara den specifika (i närvaro av utvecklings infektioner, sexuellt överförbara sjukdomar) och icke-specifik (purulent inflammation orsakar Escherichia coli, streptokocker och stafylokocker). Icke infektiöst uretrit kan ske i närvaro av urolitiasis mukosal skada på grund av små stenar, maligna tumörer, urinrörs skada på slemhinnan vid cystoskopi eller kateterisering, allergier, gynekologiska sjukdomar, venös stasis i kärl av bäckenet och vid den första samlag.
 3. Urolithiasis, som kan vara asymptomatisk eller uppenbar som att ge tillbaka genitalernas smärta i nedre delen av ryggen.
 4. Njursvikt, som är en kränkning av njurfunktion, vilket resulterar i en upprörd vatten, elektrolyt och andra typer utbyte. Kan vara akut (inträffar när ett tillstånd av chock, förgiftning, infektionssjukdomar, störningar öppenheten hos de övre urinvägarna eller i akut renal sjukdom) och kroniska (utvecklingsnjursjukdomar, kardiovaskulära sjukdomar och kollagensjukdomar, endokrina störningar, etc.).
 5. Pyelonefrit - är en inflammatorisk (särskilt bakteriell) process ospecifik natur som påverkar renal tubulär systemet, njurbäckenet, koppen och renala parenkymet.
 6. Biverkningar i binjurarna (hyperfunktion av körtlar, binjurar, binjurar etc.).
 7. Urininkontinens (stressfull och brådskande). Stressinkontinens (inkontinens med spänning) uppenbaras av ofrivillig urinering med fysisk ansträngning, hosta, skrattar eller nysar. Urininkontinens manifesteras av periodisk okontrollerad urinläpp på grund av en plötslig framkallande oönskad dräkt att urinera.
 8. Överaktiv blåsa (OAB), som är ett symptom komplex som involverar de nedre urinvägarna dysfunktion (trängningsinkontinens), täta urinträngningar och nokturi (prevalens av nattlig diures över dag).
 9. Genitourinära fistler, i närvaro av vilka det finns en ofrivillig urinladdning i vagina. Naturlig urinering med fistlar av liten storlek bevaras, och med en omfattande defekt genom fisteln rinner all urin ofrivilligt ut.

Till kvinnlig urologi (urogynekologi) är också sjukdomar och patologier av kvinnliga könsorgan, som behandlas av en urolog-gynekolog.

Gynekolog, urolog

Gynekologen-urologen är engagerad i behandling:

 • Vaginal dysbios (eller bakteriell vaginos), som är ett brott mot den normala vaginala mikrofloran. Dysbios kan utvecklas under förkylningar, hormonella störningar (graviditet, menopaus, etc.), kronisk stress, frekventa byte av sexuella partners, infektiösa sjukdomar i bäckenorganen, tarmsjukdom, etc. Dysbios under det inledande skedet asymtomatiska, förändras endast den mängd och typ av urladdningen, men ytterligare ökning av mängden av patogena bakterier leder till inflammation i de vaginala väggarna och livmoderhalsen.
 • Framfall (utsprång) genitalia, som i varierande grad av allvarlighet är närvarande i cirka 50% av kvinnorna. Orsaken till framfall kan vara ett trauma vid födseln (om barnet är stor), flerbarnsfödslar, vilket orsakar försvagning av den uppbär bindväv av bäckenet strukturer, liksom födelsedefekter i bindvävnad, som observerats i kvinnor med åderbråck, överdriven rörlighet i lederna, mitralklaffprolaps, och så vidare. d. Som ett resultat av den svaga bindvävsstrukturer av bäckenorganen inte kan fixeras i en naturlig position och därför falla i den vaginala lumen. Prolapse av bäckenbotten kan inträffa cystocele (som liknar en bråck utsprång vaginal kavitetsbottnen blåsa), rectocele (utbuktning av främre väggen av ändtarmen), enterocele (tarmslingor utsprång) uteroptoz (livmoderframfall) och kolpoptoz (prolaps av de vaginala väggarna). Dessa avvikelser är orsaken till många sjukdomar urogynaecological.

Urolog gynekolog behandlar även sexuella störningar och sjukdomar, sexuellt överförbara sjukdomar (mykoplasma, genital herpes, klamydia, ureaplasmosis, bakteriell vaginos och andra.).

Barnens urolog

Barnets urolog är en läkare som är involverad i diagnos och behandling av sjukdomar i det genitourära systemet hos barn och ungdomar.

Precis som hos vuxna, behandlar denna specialist både tjejer och pojkar. Anledningen till ansökan till en läkare kan vara:

 • Urininkontinens (enures), som i de flesta fall inträffar på natten och kan hänföras till omognad hos det centrala nervsystemet av barnet, ytlig sömn, hypotermi under sömn, nattskräck, svagheten i urinblåsan, polyuri, förträngning av urinröret, cystit, phimosis och rakitis.
 • Akut urinrör, akut och kronisk cystit, som i de flesta fall upptäcks hos barn under 3 år. Fram till två års ålder påverkar infektionen vanligtvis alla delar av urinvägarna (cystopyelonephritis utvecklas). Vid flickor är dessa sjukdomar vanligare i samband med urinrörets struktur (orsakerna till sjukdomen kan vara störningar i avföring, vulvovaginit och blötdemitit). Hos pojkar är orsaken till urinrit och blåsan phimosis (förminskning av förhudet).

Barnens urolog behandlar också:

 • Infektionsinflammatorisk njursjukdom (pyelonefrit), som i huvudsak observeras hos tjejer under de första 3-4 åren av livet. Sjukdomen, som oftast orsakas av cocco flora och E. coli, kan vara akut och kronisk.
 • Svår infektiösa och autoimmuna njursjukdom (glomerulonefrit), som kan vara primära (kongenital renal morfologi) och sekundär (framkallande efter infektionssjukdomar). Med glomerulonephritis påverkas njurens glomeruli, vilket leder till att barnet utvecklar svullnad, minskar urinproduktionen, blodet finns i urinen etc. (symtomen beror på varianten av sjukdomsförloppet).
 • Urolitiasis, som under senare år upptäckts alltmer hos barn på grund av otillfredsställande kvalitet på mat och vatten, okontrollerad användning av droger och andra negativa faktorer. Utvecklingen av urolithiasis hos barn provar förekomsten av kronisk pyelonefrit och olika nefropatier.
 • Ärftliga nefropatier, vilka inkluderar Alports syndrom, tubulopati i vilken den streckade tubulär transport av organiska substanser och elektrolyter, polycystisk sjukdom och ärftliga abnormiteter i urinsystemet.

Barns urolog-ochrologistiska behandlar:

 • abnormiteter i penis och förhudens struktur;
 • bråck av nyfödda;
 • balanopostit;
 • dropsy av testis;
 • kryptorchidism (oscenerad testikel i pungen);
 • varicocele (är en åderbråck i spermatorn).

Medfödda missbildningar av könsorganen i flickor, vulvit och vulvovaginit behandlas av en barns urogynkolog.

För behandling av missbildningar i urin och genitala systemet (Hypospadi epispadi, blåsutloppsobstruktion, urinblåsa extrophy, varikocele, etc.) krävs barnkirurg urolog.

I vilka fall är det nödvändigt att kontakta en urolog med en vuxen?

Rådgivning av en urolog är nödvändig om en vuxen (man eller kvinna) är närvarande:

 • smärtsamma känslor som uppstår vid urinering
 • en frekvent känsla av blåsflöde även med en liten mängd ackumulerad urin;
 • upprepad urinretention
 • grumling av urin eller inte associerad med mottagande av en viss mat (betor etc.) förändras i sin färg;
 • yttre urladdning under urinering;
 • smärta lokaliserad i underlivet.

I närvaro av dessa symtom försöker patienterna ofta att ställa en fråga till en urolog online gratis, men även en bra urolog kommer inte att kunna leverera en noggrann diagnos utan undersökning och analys.

Urologen behövs också för män med:

 • snabb urinering, som åtföljs av ett skarpt, svagt tryck och en ökning av kroppstemperaturen;
 • känsla av att brinna i perineum;
 • smärta i rektum om avföring
 • ökad trötthet och irritabilitet
 • fullständig eller partiell minskning av sexuell lust;
 • accelererad, ibland smärtsam utlösning;
 • långvarig erektion på natten.

Alla dessa symptom är tecken på prostatit, men för att göra en noggrann diagnos måste patienten göra ett avtal med en urolog.

Kvinnor urolog undersökning är också nödvändig om de är närvarande:

 • klåda eller smärta i perineum, könsorganen, inguinal och ländryggsregionen;
 • på natten, frekvent urinering
 • episodisk eller ihållande urininkontinens med hosta, skrattar, nysning, fysisk ansträngning;
 • utbrott eller plack på könsorganen.

När ska jag kontakta en urolog med ett barn?

Att anmäla sig till en urolog för en tid med ett barn följer när:

 1. Tecken på blåsor. Hos spädbarn uttrycks de i ångest, tåraktighet och irritabilitet, som åtföljs av sällsynt eller mycket frekvent urinering och mörkgul urin. Cystit hos barn under ett år är extremt sällan åtföljd av en ökning av temperaturen. Hos barn efter året kan frekvent urinering åtföljas av feber, urinen blir grumlig, barnet klagar över smärta i underlivet eller perineum. Det finns inkontinens.
 2. Phimosis, där förhuden är smalare (den är mindre än penisens huvud, så huvudet är svårt att öppna eller inte öppet alls). Det är viktigt att komma ihåg att upp till 3 år är förhuden "limmade" mot huvudet och att skjuta ut över prepuces gränser måste huvudet vara upp till sex år gammalt.
 3. Tillgängliga på spetsen av penis pojkar rött utslag som åtföljs av smärta och svullnad, klåda och obehag, svårigheter att urinera och urladdning från under förhuden (förhuden adolescent upphör att vara fördröjda).
 4. Frånvaro av testiklar i pungen (bestämd av palpation).
 5. Förekomsten av anomalier i könsorganens struktur.
 6. Förekomsten av utsöndringar och andra tecken på inflammation hos flickor i sexuella organ.

Om en post till en urolog så snart som möjligt, kan du be urolog på en särskild webbplats, men online-samråd med urolog ersätter inte en fullständig inspektion, så du bör inte begränsas till den virtuella kommunikation med din läkare.

Inloggning av urologen

Både den betalade urologen och doktorn i polykliniken gör mottagningen enligt samma schema. Mottagning av en urolog omfattar:

 • Studien av patientklagomål och anamnese av sjukdomen;
 • fysisk undersökning, inklusive visuell undersökning, palpation, tappning och andra metoder som gör det möjligt att göra en allmän bild av patientens tillstånd
 • blodprov;
 • Ultraljud av urinvägarna och prostata;
 • pyeloskopi (endoskopisk metod, med vilken njurbäcken undersöks och nödvändiga manipuleringar (biopsi, etc.) utförs);
 • forskning med hjälp av ett cystoskop (låter dig undersöka urinröret och urinblåsan och utföra diagnostiska och terapeutiska manipuleringar i dessa organ);
 • uretroskopi (undersökning av urinröret med hjälp av uretroskop);
 • CT eller MR, som gör det möjligt att bedöma tillståndet hos det genitourära systemet;
 • suprapubisk kateterisering, vilket möjliggör att mäta volymen av kvarvarande urin, för att lösa problemet med förseningar eller urininkontinens, radiopaka eller avge läkemedel direkt in i blåsan och tvätta den när det behövs;
 • cystisk perkutan behandling-diagnostisk punktering i njurarna;
 • blåsning eller prostata biopsi;
 • utnämning av läkemedelsbehandling eller kirurgisk behandling;
 • utnämning av diet och behandlings- och hälsotillstånd.

Innan du går till receptionen vill patienter veta vad urologen kontrollerar och förbereda sig för undersökningen.

Vad en urolog tittar på beror på patientens kön och hans ålder.

Vad urologen kontrollerar för män:

 • penisens tillstånd
 • ett tillstånd av pungen
 • tillstånd av inguinal lymfkörtlar
 • tillstånd av prostata.

Eftersom det inte är möjligt att visuellt inspektera prostatakörteln, bedöms dess tillstånd genom fingersonder genom anuset.

Vad urologen kontrollerar för kvinnor:

 • urinläkarens tillstånd
 • ett tillstånd av en urinblåsa
 • könsorganens tillstånd.

Sedan i medicinska centra och privata kliniker genomförs undersökningen och nödvändiga undersökningar snabbare och bättre, föredrar många patienter dessa sjukhus till vanliga polikliniker. Ett möte med en urolog kan göras per telefon eller via en elektronisk blankett på platsen för den valda kliniken. På sådana platser är det möjligt att konsultera en urolog online utan registrering.

I privata kliniker hörs urologen till huset, som kan användas om barnet eller en vuxen patient av någon anledning är svår att leverera till mottagningen i kliniken.

Vanliga frågor

Eftersom inte varje person har besökt en urolog i sitt liv har patienter ofta allmänna och privata frågor. Vanliga problem av allmän karaktär inkluderar följande:

 • Vem är en urolog, vad behandlar den här läkaren för män? Urologist är en allmänläkare som behandlar sjukdomar i det genitourära systemet och retroperitonealutrymmet. Hos män behandlar urolog cystit, uretrit, urolitiasis, nefrit, adrenal sjukdom, prostatit, skador på fortplantningssystemet, sexuell dysfunktion, sexuellt överförbara infektioner och cancer i manliga könsorgan.
 • Vad ser urologen på män? Vid en primär undersökning granskar urologen penis, skrotum, inguinal lymfkörtlar, bedömer tillståndet hos prostatakörteln. Njurernas, blåsans och urinrörets tillstånd bedöms av undersökningsresultaten.
 • Urologen: Vad läker för kvinnor, om han anses vara en manlig läkare? Trots skillnaden i strukturen hos manliga och kvinnliga genitala organ har både kvinnor och män njurar och urinledare som förbinder dessa organ med blåsan. Sjukdomar i urinvägarna hanteras av en urolog som behandlar kvinnor med cystit, uretrit, nefrit och urolithiasis. Dessutom handlar urologen också om behandling av könsorganisk prolaps hos många kvinnor, urininkontinens och sexuellt överförbara sjukdomar.
 • Vad ser en urolog hos kvinnor på? Läkaren bedömer tillståndet hos urinledaren, urinblåsan och könsorganen när den undersöks.
 • Hur är urologens möte för kvinnor? Undersökningen utförs på gynekologisk stol, men annars är mottagningen inte annorlunda än hos män.
 • Vad ser urologen hos barn? Läkaren bedömer könsorganens tillstånd, men undersökningen utförs endast i föräldrarnas närvaro.
 • Njursjukdom är en urolog och nephrologist, vad är skillnaden mellan dessa specialister? Nefrologen är inblandad i behandling av njursjukdom, och urologen är specialist på ett bredare område. Skillnaden mellan en nephrologist och en urolog beror främst på behandlingsmetoder, eftersom nephrologisten använder konservativa behandlingsmetoder, och urologen använder också kirurgiska metoder.
 • Vad är skillnaden mellan en urolog och en venereolog? Venereologen är en specialist som behandlar endast sexuellt överförbara sjukdomar, och urologen behandlar också konsekvenserna av dessa sjukdomar (cystit, uretrit etc.).
 • Sjukdomar och störningar i det manliga reproduktionssystemet hanteras av andrologen och urologen, vad är skillnaden mellan dessa läkare? Andrologen behandlar uteslutande det manliga reproduktionssystemet, och urologen behandlar också behandlingen av urinvägarna hos män och könsorganen hos kvinnor.
 • Barnens urolog och androlog: Vad läker och när ska han behandlas? Genom denna specialist bör hanteras med anomalier i strukturen av penis och förhuden, balanopostit, varicocele, hydrocele och kryptorkism hos barn. För att förhindra tidig upptäckt av möjliga patologier rekommenderas det att besöka barnets urolog en gång om året, från och med de första månaderna av barnets liv.
 • Finns det ett samråd med urologen på telefon gratis dygnet runt? På många platser finns det en speciell form av kliniker i att fylla i och skicka in en urolog ringer tillbaka till patienten i några minuter, men tiden för klinikspecialister måste ange en viss webbplats.
 • Är det möjligt att konsultera en urolog online gratis utan att registrera sig? Ja, många specialiserade platser och kliniker har en sådan tjänst. Att veta vem urologen är, vad den här specialisten behandlar, kan du välja en lämplig plats på begäran "gratis urolog online konsultation" och skriv din fråga till urologen. Man bör komma ihåg att korrespondenssamråd inte kan ersätta en primär undersökning av en specialist.