Huvud
Förebyggande

Läkare androlog och urolog: Vad är skillnaden mellan specialister?

Fram till förra seklet var urologen engagerad i behandlingen av alla sjukdomar i det genitourära systemet för män. En modern urolog specialiserar sig endast på vissa sjukdomar. På grund av differentiering, ett sådant begrepp som "andrologi 9raquo; - ett fält av medicin som studerar den manliga kroppen som helhet. Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog? För att förstå detta är det nödvändigt att jämföra båda läkarnas funktioner.

Vad är skillnaden mellan en androlog och en urolog?

Urologist är en specialist vars verksamhet är att diagnostisera, behandla och förebygga sjukdomar i det genitourära systemet. En kirurgisk specialist specialiserar sig på kirurgisk och traditionell konservativ behandling av urinvägssjukdomar, njurar. Vetenskap Urologi innehåller många mindre områden, inklusive andrologi.

Androlog är en läkare som diagnostiserar och behandlar sjukdomar hos det manliga könsystemet, han arbetar också för att förhindra dessa sjukdomar. Andrologistens verksamhet syftar till att bevara maskulin hälsa. Vanligtvis har denna typ av specialist två certifikat: i specialitet i andrologi och urologi. Och ofta androloger har en imponerande upplevelse av urologer. Sådana specialister finns dock inte i alla kliniker, på offentliga sjukhus finns det bara en urolog.

Vad läkaren botar en urolog

De främsta anledningarna till att gå till en läkare i denna profil är:

 • Problem med att unga barn (infertilitet).
 • Incontinens, retention av urinering.
 • Sårhet i urinering eller under samlag.
 • Brist på sexuell lust, problem med erektion.
 • Smärta i ländryggsregionen (njursjukdom).
 • All sorts urladdning från urinröret.
 • Njurar (inflammatoriska processer i njurarna, binjurarna, stenarna).
 • Sjukdomar i prostatakörteln (adenom, prostatit).
 • Sexuellt överförd infektion.
 • Sjukdomar i urinröret (stricture, uretrit).
 • Sjukdomar i urinblåsan (neoplasmer, cystitis).

Vilka sjukdomar behandlas av andrologen

Vad gör en urolog andrologist? Problemen med patienter som kom för att hjälpa till med androgen är inte lika allvarliga som när man adresserar en urolog. Trots det faktum att båda specialisterna ofta behandlar samma sjukdomar, är den kategori av patienter som söker hjälp till andrologen mer specifik. Denna läkare behandlas uteslutande av män (till urologen kommer både kvinnor och män till urologen), dessutom har patienter med ett akut tillstånd knappast någonsin det.

 • Brott mot funktionerna hos könsorganen.
 • Infertilitet hos män.
 • Smärtsamma känslor under samlag.
 • Endokrina sjukdomar hos människors reproduktionssystem.
 • Avbrott med erektil funktion.

Vad gör barnets urolog och andrologist?

Ett separat område inom andrologi är studien av barndomssjukdomar. En läkare i denna profil diagnostiserar och behandlar genito-urinorganen och reproduktionssystemet hos unga män, pojkar. Olika defekter eller anomalier i utvecklingen av urogenitala organ går också in i hans specialisering. Och barnens doktor är engagerad i att studera patientens dysfunktion, hjälper till vid behandling.

Barnens urolog-andrologist tar patienter i åldersgruppen från födsel till vuxen ålder (18 år). Han studerar och behandlar de anatomiska, fysiologiska, psykoseksuella, endokrinologiska egenskaperna hos pojkar och pojkar, inklusive sjukdomar i det genitourära systemet. Doktorn gör tillsammans med detta förebyggande undersökningar och utför vid behov kirurgiska operationer på poliklinisk grund.

Pojkar ska besöka en specialist om något av följande problem finns:

 • Utformning av ovanliga bulger eller neoplasmer i området av pungen.
 • Förvärvad eller medfödd patologi (ej utelämnad testikel).
 • Felaktig placering av urinröret.
 • Problem med penis hos pojkar under 3 år (huvudöppning).
 • Brott mot produktionen av manliga hormoner i övervikt.
 • Enuresis efter 4 år.
 • Svårighet med urinering.
 • Smärta i ljummen.
 • Signifikant skillnad mellan testikelns storlek.

Tydligen är skillnaden mellan en urolog och en androlover signifikant, även om många okunniga människor förenar dessa specialiseringar och inte ser några grundläggande skillnader. Så, om du är orolig för ett problem med urinvägarna, är hjälpen bättre att ta itu med urolog, och om det finns ett problem med "muzhskim9raquo; hälsa, du måste gå till en andrologisk möte.

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog?

Moderna ålder, med sin dåliga ekologi och konstant stress, ställer ofta allvarliga problem inför människor. Det är därför många män ofta lider av problem med genitourinary systemet. Ett annat problem som väntar på vägen mot hälsa och harmoni är okunnigheten om vad man ska göra i en sådan situation. Under tiden rekommenderar vänner ofta att ta itu med liknande problem för urologen eller att andrologu. Låt oss försöka lista ut vad skillnaden mellan dessa två begrepp är.

Vad är en urolog och andrologist?

Urologen Är en specialist som ansvarar för diagnos och behandling av genitourära sjukdomar.

andrologist Är en urolog som behandlar behandling och diagnos av sjukdomar hos det manliga genitourära systemet (uretrit, varicocele, prostatit, sexuella störningar och andra).

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog?

Andrologi är det område av medicin som studerar en människas anatomi och hans fysiologiska tillstånd. Andrologen är ansvarig för alla sjukdomar hos den manliga sexuella sfären och söker sätt och metoder för deras behandling. Hittills anses andrologi vara den mest avancerade och högteknologiska sektionen av medicin. Det består av plastikkirurgi, endokrinologi, mikrokirurgi, immunologi, psykoterapi och reproduktiv medicin. Andrologi behandlar behandling av manlig infertilitet, minskad libido, erektil dysfunktion, kosmetiska defekter hos könsorganen och andra maskulösa problem. Andrologi är en relativt ung vetenskap, och därför är en andrologistläkare inte närvarande i varje poliklinik för närvarande.

Urologi är den vetenskap som är ansvarig för att studera njurarna och urinvägarna. Det manliga reproduktionssystemet ligger i närheten av urinvägarna, vilket innebär att man inte kan förvåna att en urolog ofta läker båda. Androgen har i sin tur tillräckligt med kunskap inom området endokrinologi, sexologi, valeologi och har också kunskaper i att utföra ultraljuds- och laboratorieforskningsmetoder. Dessutom har han en kirurgisk specialisering och kan utföra en operation på något organ i genitourinary systemet, utom njurar. Urologi betraktas som en relativt ung vetenskap, den uppträdde först lite för tvåhundra år sedan. Riktningen "Andrologi" är en prioritet för modern medicin, det anses vara en del av urologin och har ännu inte egen specialisering. Om du plötsligt träffar en certifierad andrologistläkare kan du säkert undra var han köpte sitt examensbevis.

De viktigaste skillnaderna mellan urolog och andrologist

 1. Urologen diagnostiserar och behandlar urinvägarna hos både män och kvinnor. Andrologen behandlar reproduktionssystemet endast hos män.
 2. Urologen svarar så att personen inte har sjukdomar i det genitourära systemet. Andrologen ser till att mannen är välvårdad i livet.
 3. Urolog - medicinsk specialitet, andrologist - ett av de områden av specialisering.

Du kommer också att vara intresserad

Androlog och urolog: Vad är skillnaden?

Fram till relativt nyligen betraktades en manlig läkare som en urolog, vars specialisering var relaterad till alla sjukdomar i den manliga delen. Sedan början av XX-talet, efter händelsen av differentiering, bildat ett nytt område inom medicinen - andrologi, som tog upp studiet av hela den manliga kroppen.

Vad är skillnaden mellan en androlog och urolog? Till vilken specialist ska man söka upptäckt av sjukdomar på könsorganen? Några frågor. För att kunna svara på dem måste du förstå den funktionella förmågan hos varje specialist.

Vad gäller urologi?

Allt som relaterar till studien, behandlingen, förebyggandet av urinvägarna är urologins specificitet. Problem med att finna att en man kan söka hjälp av en läkare - är uretrit, eventuell njursjukdom, urolithiasis, prostatit.

Skyldigheten hos en specialist i denna profil innefattar förebyggande, diagnostiskt arbete samt behandling av redan upptäckta sjukdomar. Han har rätt till små kirurgiska ingrepp på penis hos män, urinledare, njurar. Baserat på detta bedriver urologen: plastöverdrag, omskärelse av kött, excision av en godartad tumör.

Män, du borde besöka urologiska rummet om:

 • problem i sexuellt liv;
 • obehag vid urinering
 • problem med urineringssystem - inkontinens eller omvänt försening
 • urinering åtföljs av frisättning av pus eller blod;
 • smärtsamma känslor i ländryggsregionen, det är ganska ofta en njursjukdom;
 • Annan urladdning från penis.

Att besöka skåpet med en specialist är nödvändigt inte bara efter att ha upptäckt obehagliga symptom: regelbundna kontroller för förebyggande åtgärder kommer att förhindra problem i könsorganen.

Vad gäller andrologi?

Androgen och urologen är sammankopplade. Detta beror på att andrologi är en undersektion av urologi. Specialisering av specialister i denna profil syftar till att studera manlig fysiologi med anatomi. Och även för behandling av män som har upptäckt problem i den manliga delen och förebyggande av deras sjukdomar.

Läs också: Varför på morgonen skadar ryggen i nedre delen?

Andrologi, som vetenskap, består av följande områden: psykoterapi, plastikkirurgi, mikrokirurgi, endokrinologi och reproduktiv medicin. Vad är skillnaden mellan en urolog och en andro logist då? Samråd med en urolog kan få både kvinnor och män. Och här i receptionen till andrologu kan manpopulationen endast adressera.

Besök andrologistkontoret och få rådgivning är nödvändigt:

 • i fråga om barnlöst äktenskap, när det är uppenbart att hustrun utan patologier;
 • med uppenbarelsen av klimakteriet;
 • lider av fetma
 • med en minskning av libido;

Att läkaren har accepterat det är inte obligatoriskt att få någon sjukdom, det kan besökas för förebyggande undersökning och även för samråd. Androloger övar för att informera patienter om preventivmetoder, skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar och allt som är relaterat till särdragen i mannorganets struktur.

Förebyggande undersökning utförs genom visuell inspektion av könsorganen samt leverans av tester för beslut av den exakta diagnosen. Vanligtvis är listan över tester: en allmän analys av urin med blod, en hemlighet i prostata, ejakulering, biokemisk analys och spermogram, med misstankar om infertilitet. Läkaren förklarar den hänvisande patienten hur man testar korrekt för att få mer detaljerad information. Endast efter det väljer den nödvändiga behandlingstiden.

Efter att ha läst den här artikeln blir det klart vad urologen, andrologisten gör och vem som ska vända när misstanke eller upptäckt av sjukdomar.

Urolog, andrologist - vem är det här, vad är skillnaden? Vilken typ av sjukdom behandlar barnets urolog-andrologist?

11 konstiga tecken som tyder på att du är bra i sängen. Vill du också tro att du ger din romantiska partner nöje i sängen? Åtminstone vill du inte rodna och vrida.

Gör det aldrig i kyrkan! Om du inte är säker på om du beter sig korrekt i kyrkan eller inte, så gör du förmodligen det hela fel sättet. Här är en lista över hemsk.

Oväntat: Ägarna vill att deras fruar gör oftare dessa 17 saker. Om du vill att ditt förhållande blir lyckligare bör du ofta göra saker från den här enkla listan.

Trots alla stereotyper: en flicka med en sällsynt genetisk störning erövrar modevärlden detta tjej som heter Melanie Gajdos, och hon bröt sig in i modevärlden snabbt, chockerande, inspirerande och förstöra dumma stereotyper.

Hur man ser yngre ut: De bästa hårklippningarna för de över 30, 40, 50, 60 Tjejer vid 20 års ålder oroar sig inte för frisyrens form och längd. Det verkar som om ungdomar skapades för experiment på utseende och djärva ringlets. Men redan.

Varför behöver jag en liten ficka på mina jeans? Alla vet att det finns en liten ficka på jeans, men få människor undrade varför det kan behövas. Det är intressant att det i början var en plats för hr.

Vad en läkare andrologist botar

Tills nyligen visade någon patologi urogenitalsystemet mannen till urolog eller sexolog, men modern vetenskap och medicin inte stå stilla, och nu allt är patienterna hänvisade till andrologi. Vilken typ av läkare är en andrologist som behandlar män, och vad är skillnaden mellan denna läkare och andra specialiserade specialister?

Vad gör en sådan läkare?

Människans önskan att studera allt nytt och okänt har lett till ett imponerande antal specialister i en smal profil de senaste decennierna.

Andrologi - ett medicinskt fält, omfattande studier av en mans kropp - visade sig inte så länge sedan. Andrologistens arbete syftar till att stabilisera människors hälsa, han utför diagnostik och behandling av reproduktionssystemets patologier hos män. Hans specialisering kan vara infertilitet, hormonella obalanser, erektil dysfunktion.

Tyvärr är sådana specialister inte tillräckligt nu, och du kan komma till receptionen endast i privata kliniker. Men för att inte slösa tid förgäves är det nödvändigt att förstå specifika läkarens arbete.

Du kan behöva en andrologist konsultation om du har följande symtom:

 • problem med erektion
 • brott mot reproduktiv funktion
 • dålig utsöndring av könshormoner hos en man;
 • liten penis och mikropenis (patologier associerade med avvikelse från genitala organens normala storlek);
 • närvaro anorchia (fetalt missbildning i vilken kan vara frånvarande testiklar, bitestiklar, prostata, ejakulation bana eller omognad manifesterar penis eller pungen);
 • Närvaron av kryptorchidism (en patologi associerad med det faktum att testikeln inte kommer ner i pungen eller gör det felaktigt);
 • gynekomasti (en eller två av bröstkörtlarna förstoras);
 • problem med utlösning och libido;
 • ökning av hormonet - prolaktin;
 • andropaus hos män (manlig variant av klimakteriet, när testosteron produceras mindre, uppstår erektil dysfunktion och uttömning av organismen);
 • misslyckanden vid androgenernas produktion och metabolism, vilket medför endokrina patologier;
 • neoplasmer i bäckenområdet och en misstanke om cancer i det genitourära systemet;
 • inflammatoriska processer av penisens huvud och dess förhud
 • inflammatoriska processer i testiklarnas vävnader och deras bilagor;
 • infektiös och icke-infektiös uretrit
 • patologi av prostata;
 • ihållande och långsiktig definition av patienten som representant för det motsatta könet, inte förknippat med psykisk hälsa och sexuella störningar (transsexualism).

Ofta har andrologen stor erfarenhet inom urologin och kan ordinera behandling av sjukdomar i urinering, inklusive blåspatologier.

Vad behöver du veta om läkaren?

Inför sjukdomens obehagliga manifestationer är det alltid svårt att själv bestämma vem som exakt (urolog, andrologist) har att göra med detta problem. Båda specialisterna är engagerade i behandlingen av reproduktionssystemets organ. För att undvika förvirring i frågan, vad är skillnaden från urologen andrologist bör komma ihåg att de första - yrkesutövare inom diagnostik och behandling av sjukdomar i urinvägarna hos både män och kvinnor. Men andrologen är en uteslutande manlig läkare vars huvudsakliga verksamhetsområde är allt som ett starkt köns skiljer sig från en svag.

Vandra till urolog krävs om en person känner kramper, brännande vid urinering, smärta i nedre delen av buken, en känsla av överbeläggning i urinblåsan och oförmåga att helt tömma den, utseendet av föroreningar i urinen.

Andrologen hjälper ofta med:

 • minskad sexuell lust;
 • erektil dysfunktion
 • smärtsamma känslor under sex
 • segregeringar av annan art;
 • kränkningar av männs reproduktiva funktion
 • Utseendet på tecken på prematur åldrande av organismen
 • inflammatoriska och infektiösa processer av genitourinary system;
 • åldersförändringar på morgonen erektion;
 • problem relaterade till manlig preventivmedel;
 • tätningar och neoplasmer i könsorganet
 • klåda och andra okarakteristiska känslor inom området av yttre könsorgan.

Det är mycket viktigt att besöka andrologistpatienterna i intervallet från 45 till 50 år, när majoriteten av åldersrelaterade förändringar uppstår i samband med människors hälsa. Det bör inte glömmas att någon patologi i början är mycket mer mottaglig för behandling.

Oftast behöver patienten samråd omedelbart inom flera områden - sexopatologi, venerologi, urologi, endokrinologi. I det här fallet måste du vända dig till en erfaren urolog och androlog, vars aktiviteter täcker alla ovanstående discipliner. Beroende på diagnosen kan du hitta en läkare som specialiserar sig i flera medicinska anvisningar. Den andrologist-endokrinologen förstår exempelvis den hormonella bakgrunden hos en man och hjälper till med att bli av med infertilitet, styrka. sexuell mognad, gynekomasti, otillräcklig produktion av seminalvätska, förlust av hår på kroppen.

Men kirurgen-andrologen kan utföra operationer, vilket eliminerar både medfödda och förvärvade utvecklingspatologier. Det är bättre att konsultera honom om en av de diagnoser som innebär behandling med ett operativt ingripande sätts:

 • spermatoceller (cyst appendages);
 • hypospadier (medfödd sjukdom i urinröret)
 • kryptorkism;
 • abscess av testis, bilagor;
 • omskärning av förhuden i samband med phimosis;
 • hydrocele (dropsy av testis moln);
 • protes av könsorganet;
 • prostata sjukdom.

Kommer till doktorn

Innan du besöker någon läkare är det nödvändigt att utföra vissa förberedande aktiviteter. Några dagar före det bör du sluta använda alkoholhaltiga och låga alkoholdrycker och om möjligt droger. Faktum är att för en mer noggrann diagnos kan både andrologen och urologen föreskriva leverans av test. Om du inte kan minska intaget av tabletter, ska du alltid informera din läkare om det. Annars kan resultaten av forskningen visa sig snedvrida.

Du kan också behöva ett prov av sperma, så flera dagar innan du går till doktorn måste du avstå från sexuella kontakter som leder till utlösning.

Om konsultationen av den behandlande läkaren innebär bland annat rektal undersökning av patienten, måste den senare rengöra tarmen flera timmar innan han går till sjukhuset. För att göra detta kan du göra en regelbunden enema med användning av växtbaserade dekoktioner, enkeltkokt vatten eller använd ett speciellt läkemedel - "micro-enema" som säljs i ett apotek. Efter denna procedur bör du inte äta.

Omedelbart innan du går till doktorn måste du ta en hygienisk dusch och sätta på rena kläder. Om det finns tveksamma utsöndringar kan du ta med dig ditt prov. Barn under 3 år behöver inga ytterligare hygienåtgärder.

Först ska doktorn genomföra en detaljerad intervju för att göra en anamnese. Om nödvändigt, en visuell kontroll av organ och prostata palpation, utfärdat riktning på ytterligare inspektioner och tester (ultraljud, sperma, PSA. Blod, urin, sekret, etc. D.) Den slutliga diagnosen görs endast på basis av noggrann och detaljerad undersökning, varefter den utsedda behandling.

Specificitet av barns behandling

Tyvärr är människor av alla åldrar föremål för olika sjukdomar i genitourinary systemet, och barn är inget undantag. Självklart lider de mindre ofta än den äldre generationen, men med jämna mellanrum och de har situationer när det är nödvändigt att besöka en barn urolog och androlog. Denna specialist utför mottagning av barn och ungdomar under 18 år. Han behandlar testiklarna och deras bilagor, urinröret och de yttre könsorganen. Som regel behandlas han med följande patologier:

 • spermatocele;
 • Varicocele (åderbråck)
 • epispadia (uppdelning av urinväggen);
 • hydrocele;
 • dold medlem
 • hypospadi;
 • kryptorkism;
 • phimosis (förhuden smalnar).

Störningar hos barn visar vanligtvis föräldrar (enures efter fyra år, missbildningar bollar av olika storlekar tätningen i området för pungen), men barnen äldre kan klaga: obehag och smärta i underlivet när du sitter eller rörelse, trycket i pungen, misslyckanden i processen med urinering.

Om du har symtom, bör du söka hjälp från en specialist. Det är också värt att visa barns läkare om tretton års ålder hade han inga uppenbara tecken på sexuella eller han är överviktiga, vilket kan utlösas av ett fel i den manliga hormon bakgrunden. Signalen för omedelbar vandra på sjukhuset måste tjäna som: hög feber, lymfadenopati, ökar penis och en förändring av dess naturliga färg och andra uncharacteristic varig ansvarsfrihet, förekomsten av tätningar och tumörer i underlivet.

Att visa barn och andrologu för förebyggande ändamål är inte nödvändigt, eftersom deras hälsa övervakas av distriktets barnläkare, som vid behov skickar till receptionen. Men med början av puberteten behöver en tonåring visa en läkare varje år. Särskilda rekommendationer för vuxna män kommer inte att vara annorlunda. De bör också regelbundet besöka denna specialist för förebyggande åtgärder.

Vid de första obehagliga symptomen borde du inte fördröja resan till sjukhuset. Den tidigare kvalificerade hjälpen tas emot, desto större är chansen för en snabb återhämtning utan negativa och irreversibla konsekvenser för organismen. Försök inte heller försäkra dig av denna specialist vid tidpunkten för graviditetsplaneringen. Det är viktigt att båda föräldrarna tar en omfattande undersökning.

Andrologist och urolog: Vad är skillnaden mellan dem?

När det är nödvändigt att diagnostisera och behandla en sjukdom, ges företräde åt specialister av en smal profil. Det är känt att i den mänskliga kroppen, allt sammankopplade, men varje enskild organ och system är så komplexa och unika som kräver stor kunskap, vilket inte alltid är en dygd för en fackman på området. Därefter finns en delning av specialiseringar bland läkare och forskare.

Så är till exempel läkare en androlog och urolog. Vad är skillnaden mellan dessa specialiseringar?

Urologi och andrologi

Urologi är ett fält av medicin som är inriktad på behandling, diagnos och förebyggande av sjukdomar i det genitourära systemet. Patologerna hos urologen kan vara vuxna och barn, män och kvinnor.

Urologi i sig hänvisar till operationens gren, vilket innebär att de flesta behandlingsmetoderna för en urolog reduceras till kirurgisk ingrepp i patientens kropp.

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog?

Andrologi är en gren av urologi som konkretiseras vid behandling och diagnos av könsorganssjukdomar hos män. Dessutom bidrar en andrologist till att hantera problemen med störd utveckling av könsorganen hos män och pojkar.

Således kan vi anta att urologen är en bredare specialisering än andrologen. Å andra sidan, om sjukdomen ligger i en människas könsområde, är andrologen att föredra för urologen.

Ofta i medicinska institutioner finns det bara en specialist - en urolog. Andrologi är fortfarande en sämre profil. Men andrologists löser effektivt problem med manlig infertilitet, eftersom det här problemet har studerats grundligt av dem.

Hur får jag ett möte med en urolog eller andrologist?

Om det finns misstanke om någon sjukdom i genito-urinområdet, är det nödvändigt att besöka den lämpliga specialisten. Androlog och urolog: Vad är skillnaden och vad behandlar de?

För erkännande av sjukdomen, dess orsaker och utnämningen av terapi är det nödvändigt att besöka en generalist, vanligtvis en terapeut. Han kommer att lyssna på klagomål, utföra en del undersökningar, ta prov och på grundval av allt detta kommer han att skicka patienten till en smalare specialist. Om sjukdomen är koncentrerad i genitourinary området, då för män kommer nästa läkare sannolikt att vara en urolog. En urolog kan också hänvisa en patient till en androlog om sjukdomen är förknippad med reproduktionssystemet.

Ibland kan du gå till någon av dessa proffs direkt, utan att gå via en ytterligare instans, men fler läkare uttrycka sin åsikt om diagnos och ju mer avslöjade konsekvenserna av sjukdomar och störningar i arbetet med organ och system, desto högre är sannolikheten för effektiviteten i behandlingen och bristen på förnyelse av sjukdomen, eftersom kroppen är en enda helhet och allt i det är nära sammankopplat.

Vilka sjukdomar behandlas av en urolog och andrologist?

Vilka specifika sjukdomar har dessa specialister att göra med? Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog? Vad är skillnaden?

Urologi, som vetenskap, har flera underavdelningar: kvinnlig, manlig och barns urologi. Detta beror på skillnaden i strukturen och utvecklingen av genitourinärsystemet hos personer med olika kön och ålder.

Urologen skickas om det finns sjukdomar i sådana organ som prostatakörteln, urinröret, njurarna, yttre könsorganen, urinblåsan, urinledarna.

Dessutom kan urologen ge råd till manliga patienter om de har onormalitet i den sexuella sfären.

Andrologen är en uteslutande manlig läkare som specialiserar sig på sjukdomar hos den manliga sexuella sfären.

Om det bara finns en urolog i vårdinstitutet, tar han sig av sig och omfattningen av andrologen.

Det här är svaret på frågan: "Andrologist och urolog - vad är skillnaden?".

Symptom i sjukdomar i genitourinary systemet

Att veta vilken doktors råd som behövs för att få en patient, bör han vara uppmärksam på symtomen på hans sjukdom.

Så, tecken på nederlag av genitourinary systemet kommer att vara:

 • smärta vid urinering
 • förändring i urineringens frekvens;
 • förändring i volymen av urinering;
 • brännande känsla under urinering;
 • oavsiktliga föroreningar i urinen: blod, pus;
 • urininkontinens
 • smärta i pubic regionen
 • smärta i ländryggen.

Med dessa symptom rekommenderas det oftast att besöka urologen. Om efter undersökningen beslutar läkaren att sjukdomen har påverkat reproduktionssystemet, så kan han skicka patienten till andrologen.

Vad läker andrologist?

Androlog och urolog: Vad är skillnaden i tecken på de sjukdomar som de behandlar?

Symtom på sjukdomar hos både sexuella och urinvägar kan vara mycket lika. Endast en specialist kan efter att ha utfört undersökningen avgöra var allt började och hur sjukdomen spred sig till närliggande organ.

Andrologen behandlar sådana sjukdomar som:

 • prostata adenom;
 • phimosis;
 • varicocele;
 • metaboliskt syndrom;
 • prostatit;
 • klimakteriet hos män;
 • manlig infertilitet.

En pediatrisk andrologist hjälper pojkar och pojkar med problem som:

 • utbildning och konvexitet i pungen
 • testiklar som inte ingår i pungen under det första levnadsåret
 • asymmetrisk arrangemang av testiklar i pungen;
 • brott mot sexuell utveckling
 • svårighet att urinera
 • smärta i ljumskområdet.

Med dessa och andra symtom och sjukdomar hjälper till att klara en andrologist.

Således kan man se vad andrologen och urologen skiljer sig åt, vad är skillnaden mellan deras specialiseringar och vilken av dem bör konsulteras i varje enskilt fall.

Användbara tips - På Books.ru

allt som intresserar dig...

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog

Moderna ålder, med sin dåliga ekologi och konstant stress, ställer ofta allvarliga problem inför människor. Det är därför många män ofta lider av problem med genitourinary systemet. Ett annat problem som väntar på vägen mot hälsa och harmoni är okunnigheten om vad man ska göra i en sådan situation. Under tiden rekommenderar vänner ofta att ta itu med liknande problem för urologen eller att andrologu. Låt oss försöka lista ut vad skillnaden mellan dessa två begrepp är.

Vad är en urolog och andrologist?

Urologen Är en specialist som ansvarar för diagnos och behandling av genitourära sjukdomar.
andrologist Är en urolog som behandlar behandling och diagnos av sjukdomar hos det manliga genitourära systemet (uretrit, varicocele, prostatit, sexuella störningar och andra).

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog?

Andrologi är det område av medicin som studerar en människas anatomi och hans fysiologiska tillstånd. Andrologen är ansvarig för alla sjukdomar hos den manliga sexuella sfären och söker sätt och metoder för deras behandling. Hittills anses andrologi vara den mest avancerade och högteknologiska sektionen av medicin. Det består av plastikkirurgi, endokrinologi, mikrokirurgi, immunologi, psykoterapi och reproduktiv medicin. Andrologi behandlar behandling av manlig infertilitet, minskad libido, erektil dysfunktion, kosmetiska defekter hos könsorganen och andra maskulösa problem. Andrologi är en relativt ung vetenskap, och därför är en andrologistläkare inte närvarande i varje poliklinik för närvarande.
Urologi är den vetenskap som är ansvarig för att studera njurarna och urinvägarna. Det manliga reproduktionssystemet ligger i närheten av urinvägarna, vilket innebär att man inte kan förvåna att en urolog ofta läker båda. Androgen har i sin tur tillräckligt med kunskap inom området endokrinologi, sexologi, valeologi och har också kunskaper i att utföra ultraljuds- och laboratorieforskningsmetoder. Dessutom har han en kirurgisk specialisering och kan utföra en operation på något organ i genitourinary systemet, utom njurar. Urologi betraktas som en relativt ung vetenskap, den uppträdde först lite för tvåhundra år sedan. Riktningen "Andrologi" är en prioritet för modern medicin, det anses vara en del av urologin och har ännu inte egen specialisering. Om du plötsligt träffar en certifierad andrologistläkare kan du säkert undra var han köpte sitt examensbevis.

TheDifference.ru bestämde att skillnaden mellan en urolog och en androlog är som följer:

Urologen diagnostiserar och behandlar urinvägarna hos både män och kvinnor. Andrologen behandlar reproduktionssystemet endast hos män.
Urologen svarar så att personen inte har sjukdomar i det genitourära systemet. Andrologen ser till att mannen är välvårdad i livet.
Urolog - medicinsk specialitet, andrologist - ett av de områden av specialisering.

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog?

Urologist är specialist på området för urinvägarna. Dessutom behandlar det inte bara män, utan även kvinnor som oftast lider av blåsning eller pyelonefrit.

Funktioner hos urologen

Urologi är ett smalt fokuserat fält av medicin som specialiserar sig på störningar i njurarnas, urinblåsans, urinledarens och urinrörets arbete (urinrör). Den urologiska läkaren förstår diagnosen av dessa sjukdomar, utvecklar adekvat behandling. Huvudskillnaden mellan honom och andrologen är det faktum att kvinnor kommer till honom i receptionen.

De viktigaste sjukdomarna som urologen behandlar är:

 • cystit;
 • glomerulonefrit;
 • pyelonefrit;
 • uretrit;
 • urolitiasis;
 • striktur av urinröret;
 • hydronefros;
 • medfödda anomalier vid utvecklingen av urinvägarna;
 • venerala sjukdomar (oftare hos män);
 • trauma i urinvägarna.

Om en kvinna inte har några abnormiteter i könsorganens arbete, och bara urinsystemet har lidit, tillhandahålls hennes behandling av urologen. Med den samtidiga utvecklingen av sjukdomen i båda systemen måste hon behandlas av en gynekolog.

Funktioner av andrologistens arbete

Andrologi är en medicinsk industri som behandlar diagnos och behandling av sjukdomar hos det genitourära systemet. Det är läkare är engagerade i reproduktiv skada hos män, men eftersom det är nära relaterat till urinvägarna, bör kunskapen om andrologen innehålla information om urinrörets urinrör, urinledare och så vidare.

De viktigaste sjukdomarna som andrologisten botar:

 • manlig infertilitet
 • erektil dysfunktion
 • varicocele;
 • prostata adenom;
 • prostatacancer;
 • striktur av urinröret;
 • hormonella störningar;
 • prostatit;
 • manlig klimakteriet;
 • onkologiska processer i könsorganen.

Det vill säga ett faktum att en urolog skiljer sig från en andrologist är undersökning och behandling av ett exklusivt urinvägar. Androgenen behandlar också båda, eftersom många patologier av den reproduktiva funktionen är etiologiskt beroende av problem i urinröret. Dessutom är andrologin nära besläktad med sådana specialiteter som kirurgi, sexopatologi, endokrinologi och ofta genetik.

Spara länken eller dela användbar information i sociala. nätverk

Vad är skillnaden mellan en androlog och en urolog?

När de första symptomen på prostatit uppträder, finner det många patienter svårt att svara på frågan om vilken doktor som ska konsultera en urolog eller en andro logist.

I den här artikeln kommer vi att försöka förklara vad som är skillnaden mellan de två läkarna och vilken man bättre bör ta itu med i det här fallet.

Utseendet på vissa problem i genitourinary systemet är möjligt för någon man.

Obehagliga känslor tvingas söka efter mycket effektiva behandlingsmetoder och det första som behöver göras är att se en läkare.

I moderna kliniker kan du göra en tid med en urolog eller andrologist, men du behöver definitivt veta skillnaden mellan dessa två specialister.

urologi

Urologi är en sektion av medicin som behandlar hela urinsystemet.

Urologen är engagerad i behandling, diagnos och förebyggande av njure- och urinvägssjukdomar och behandlar inte bara män utan även kvinnor.

Kompetensen hos en läkare i denna specialitet innefattar kirurgiska ingrepp på njurarna, urinledarna och män på penis.

Vad är urologens kompetens

Till urologen kan man ansöka om behandling:

 • Utveckla prostatit;
 • Erektil dysfunktion;
 • Sexuellt överförda sjukdomar;
 • uretrit;
 • Sjukdomar i njurarna, urinledarna, blåsan;
 • Urolitiasis.

En urolog med kirurgisk specialisering har också rätt till:

 • Genomföra omskärning av prepuce;
 • Ta bort från penis godartade tumörer, kondylom, från urinrörets främmande kroppar;
 • Vid behov, plastfrenum.

I vilka fall hänvisas de till urologen

Män kan kontakta en urolog om de är oroliga:

 • Brott mot urinering - smärta, urinretention eller vice versa, dess inkontinens
 • Smärta i ländryggsregionen, som kan vara ett tecken på njursjukdom
 • Närvaron i urinen av föroreningar av blod eller pus;
 • Utsläpp från penis av annan art;
 • Problemet med begreppet;
 • Ojämlikhet i sexuell aktivitet.

Till urologen bör behandlas inte bara när det uppenbara hälsoproblem uppstår.

Konstanta förebyggande undersökningar kommer att bidra till att undvika allvarliga sjukdomar, med några av vilka impotens utvecklas och prostata körtelfunktionen störs.

andrologi

Andrologi är en underavdelning av Urology och studerar den enda manliga anatomi och fysiologi samt sjukdom och avslöjar män som deltar i valet av lämplig behandling.

Andrologi idag består av en samling av sådana vetenskaper som endokrinologi, mikro, psykoterapi, reproduktiv medicin, plastikkirurgi.

Vad är andrologistens kompetens

Män kan kontakta en androlog för följande problem:

 • Infertilitet, förutsatt att denna patologi är frånvarande i partnern;
 • Minskad libido;
 • Kosmetiska defekter på könsorganen;
 • Med kryptorchidism och phimosis;
 • Om det föreligger ett brott mot produktionen av manliga hormoner, vilket kan uppenbaras av otillräckligt hår och konstitution av kvinnlig typ.
 • fetma;
 • I början av det manliga klimatet.

I vilka fall hänvisas de till andrologen

Få en andrologist konsultation man kan:

 • Med barnlöst äktenskap
 • Vid utveckling av förhållanden som kännetecknas av en förlust av sexuell lust, en minskning av genitalernas ton, underutveckling av könsorganen, ett brott mot kraften;
 • Om det är nödvändigt att erhålla information om metoder för förebyggande åtgärder, åtgärder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar, särdrag vid samlag under fruens graviditet.
 • När det finns symptom som indikerar inflammatoriska och smittsamma sjukdomar i könsorganet.

Vad ingår i förebyggande inspektionen

Förebyggande undersökning, när en man vänder sig till en urolog eller andrologist, innebär ett standardprogram.

Det innefattar samling av anamnesis av livet, klargörande av klagomål, extern undersökning av könsorganen.

Läkaren undersöker testiklarna, utvärderar deras form och storlek. Undersökning är också i rektalfingersökningen, under vilken läkaren palperar prostata.

Den slutliga diagnosen görs först efter en serie test.

Vilka tester måste jag ta?

Analyser utnämns beroende på de upptäckta överträdelserna. I de flesta fall föreslår doktorn att patienten ges:

 1. Allmän analys av urin och blod;
 2. Biokemisk analys för att få data på den hormonella bakgrunden;
 3. Ejaculate, denna analys är nödvändig för att identifiera orsaken till erektil dysfunktion;
 4. Hemligheten hos prostata;
 5. Infertilitet spermogrammu.

Urologen förklarar hur man korrekt tar alla testerna och efter deras forskning väljer behandlingen.

Urologen och andrologen är engagerade i maskulin hälsa, och en snabb behandling av dessa läkare kommer att tillåta lång tid att upprätthålla sexuell aktivitet och driva bort kroppens allmänna åldrande.

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog och vem läker

Om du har problem med genitourinary systemet, bör män konsultera en läkare. Men till vilken - urologen och andrologen? Vad är skillnaden mellan dessa specialiteter? För att förstå denna fråga är det nödvändigt att ta reda på vad var och en av dessa läkare behandlar.

Urologen och andrologen behandlar både vuxna sjukdomar och barns patologier

Skillnaden mellan de två specialiteterna

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog? Urologi är en medicinsk specialitet som bedriver diagnos och behandling av barndom och vuxna sjukdomar i det genitourära systemet (både hos män och kvinnor). En av specialiseringarna i urologi är andrologi. Den syftar till att behandla reproduktionssystemet, återställa mänens reproduktiva och erektila funktioner. Andrologen, som en urolog, läker både vuxna sjukdomar och barndomspatologier förknippade med organs organiska utveckling.

Om kliniken arbetar bara två av specialist, skillnaden i de funktioner som de kommer att vara följande: urolog tar diagnos och behandling av sjukdomar i urinvägarna bara och andrologist behandlar sjukdomar i reproduktionssystemet. Om polykliniken inte har en heltids-androlog, tar urologen hand om det.

Historia av utveckling av specialiteter

Urologens yrke i sin moderna förståelse började bildas i vårt land i början av XIX-talet. Men det var bara en del av operationen och inte utpekad i en separat riktning. Separat disciplin av urologi var endast 1922. Gradvis, tillsammans med kirurgiska metoder, började konservativa metoder för behandling av vuxna och barndomssjukdomar i det genitourära systemet utvecklas.

Under många år andrologi närvarande endast i teoretisk form en av de frivilliga medicinska discipliner (även läkare som kallas en dubbel namn - urolog, andrologist). Som en separat medicinsk specialitet andologiya började växa fram först i slutet av förra århundradet, så det är inte förvånande att många kliniker och i dag finns det ingen läkare som skulle ha en smal specialisering inom sjukdomar och sjukdomar i det manliga reproduktionssystemet.

Specialisering i andrologi - patologi och sjukdom hos det manliga reproduktionssystemet

Till vilken läkare ska man ta itu med?

Så skillnaden mellan androlog och urolog är. Androgen ska behandlas i följande fall:

 • Misstänkt infektion med sexuellt överförbara sjukdomar.
 • Misstanke om infertilitet (när det är känt att hustrun inte har abnormiteter, och det är inte möjligt att få barn).
 • Brott mot erektila funktioner.
 • Frånvaro av ejakulering under samlag.
 • Minskad sexdrift.
 • Smärta vid samlag.
 • Svårigheter att välja eller få biverkningar från att använda manliga preventivmedel betyder.
 • I medfödd barn eller förvärvad patologi i könsorganen (till exempel med förhudets fimos eller av en testikelns nedkomst).
 • Inflammation, fläckar, sår på könsorganen hos en man.

Urologen bör kontaktas vid följande klagomål:

 • Smärta i njurarna, med misstänkt urolithiasis.
 • Brott mot rening av urinering (för ofta eller för sällsynt).
 • Utsöndring i urinen (foul eller blodig).
 • Urininkontinens (både i barndomen och i vuxenlivet).
 • Smärta, klåda, brännande med urinering.
 • Inflammation, fläckar, sår på könsorganen hos en man.

Urologen botar urinvägsproblem

Diagnos och behandling av patienter

Allmänna kliniska metoder för att studera patienter i urologer och androloger har ingen skillnad:

 1. Poll: Syftet med samtalet med patienten är att identifiera viktiga detaljer om patientens medicinska historia och livsstil som kan framkalla utvecklingen av sjukdomen. Vissa kliniker tillhandahåller online konsulttjänster.
 2. Visuell observation av uppmärksamhet ägnas åt patientens allmänna utseende (hud, ödem, gång, hållning), liksom tillståndet i yttre könsorgan (om det finns några avvikelser).
 3. Makroskopisk undersökning av urin för bestämning av inflammatoriska processer i kroppen.
 4. Spermogram och ett smet från urinröret.
 5. Palpation av främre bukväggen, penis, skrotum, iliaca, och paraartalnyh parakavalnyh lymfkörtlar, prostata.
 6. Laboratorieprov: prostatsekretionsanalys, biokemisk blodanalys, funktionella njurtest.
 7. Instrument undersökningar: kateterisering, sondering, biopsi, tsistomanometriya, uroflowmetry, Ureteroscopy.
 8. Röntgenundersökning av urin- och reproduktionssystemet.
 9. Radioisotop renangiografi och ultraljudsmetoder för undersökning.

Laboratorieundersökningar genomförs för både medicinska specialiseringar

När alla åtgärder har vidtagits för att fastställa en noggrann diagnos och identifiera orsakerna till sjukdomen, kommer läkaren att förbereda en behandlingskurs för sjukdomen. Skillnaden i behandling med androlog och urolog också, nej. Patienten kan behandlas med mediciner, fysioterapi tekniker, genom att justera kost och livsstil. Vid allvarliga sjukdomssituationer är det nödvändigt att behandla med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Låt oss sammanfatta resultaten

Kombinera alla ovanstående och markera huvudskillnaden mellan urologer och androloger:

 • Skillnad i profilen: urologen behandlar genitourinary systemet, andrologue - bara reproduktionssystemet.
 • Skillnad hos patienter: urologen behandlar både män och kvinnor, androloger tjänar bara manliga patienter.
 • Skillnaden i prevalens: det finns urologer på alla outpatientkliniker, androloger är sällsynta, eftersom det här är en ung specialisering.
 • Skillnaden i utbytbarhet: urologen kan ersätta andrologen och andrologen kan inte fullt ut utföra en urologs uppgifter, eftersom hans verksamhetsområde är smalare.

Urologen botar både män och kvinnor

Om du tvivlar på vem du ska kontakta - andrologist eller urolog (det händer ofta, eftersom symptomen av sjukdomar i utsöndrings och reproduktiva systemet liknar), kan du använda online-samråd eller telefon samråd (dessa tjänster tillhandahålls av alla privata kliniker). I princip kan du omedelbart gå till kliniken och träffa någon av specialisterna. Om det behövs kommer läkaren att hänvisa till en annan läkare.

Viktigast, man kan inte vänta på att problemet passerar sig själv eller att engagera sig i självmedicinering. När det inträffar ska du genast gå till doktorn, eftersom en försummad sjukdom kan leda till mycket allvarliga konsekvenser. Ta hand om dig själv och var bra!