Huvud
Symptom

Orsaker och behandling av kronisk prostatit hos män

Sjukdom, som fortfarande inte accepteras att tala högt - kronisk prostatit. Statistik under de senaste åren är en besvikelse: krämpa innan främst i män i åldern 40-50 år, snabbt "yngre". Patienter av urologer blir alltmer representanter för det starkare könet som ännu inte firat 30-årsdagen.

Definition, typologi och orsaker till kronisk prostatit

Vad är kronisk prostatit? Det är en sjukdom i det genitourära systemet, som kännetecknas av inflammation i prostatakörteln. Till skillnad från akut, kronisk form kan få svaga symptom, utvecklas sjukdomen gradvis under en lång tid.

Beroende på orsaken kronisk prostatit är av 2 huvudtyper.

 • Infektiös kronisk prostatit

Förorsakad av patogena mikroorganismer (bakterier, virus, svampar etc.): genomtränger prostata, de multiplicerar snabbt och förstör körtelvävnaden, vilket leder till en inflammatorisk process i den.

 • Icke-infektiös kronisk prostatit

De exakta orsakerna till utvecklingen av icke-infektiös kronisk prostatit hos män är fortfarande okända. kanske den resulterande inflammationen är förknippad med nedsatt blodcirkulation och stagnerande fenomen i prostata, vilket underlättas av:

 • stillasittande livsstil;
 • frånvaro av regelbundna sexuella relationer
 • obekväma underkläder
 • hypotermi;
 • alkoholmissbruk och oriktigheter i näring
 • frekvent fysisk och emotionell överbelastning, stress.

En ny studie visade att alla chanser att bli sjuk med kronisk prostatit har människor som lider av långvarig förstoppning, ischias och hormonella störningar, ofta öva coitus interruptus som preventivmetod. Utseendet av prostatit kan också förutsägas hos personer som har ett promiskuöst sexliv.

Förutom de ovan nämnda typerna, finns en särskild form av sjukdomen - kronisk bäckensmärta syndrom hos män som provocera instängda i prostata bakterier försämrad blodcirkulation i den, nedgången av immunsystemet och nervsystemet. CPP är lättast att diagnostisera eftersom det verkar lång, ofta pågående smärta i mellangården, nedre delen av magen, bäckenområdet, penis och pung.

Symtom på kronisk prostatit

Den yttre manifestationen av sjukdomen, som regel, kokar ner till följande symtom:

 1. Svårighet med urinering (frekvent uppmaning, svag urinström, stinging och bränning under processen).
 2. Minskad sexuell aktivitet, brist på orgasm.
 3. Kortvarig smärta i underlivet, i ljummen, könsorganen eller endotalen.
 4. Allmän svaghet i hela kroppen, trötthet, sömnsvårigheter.
 5. En del av forskarna skiljer också på det psykologiska symptomet hos sjukdomen, vilket kan manifestera sig i ökad irritabilitet, ångest, depression och apati hos patienten.

Viktigt! I vart fjärde fall har den kroniska inflammationen i prostatakörteln ett latent flöde, dvs inte uttryckt av yttre symtom. Vid den minsta misstanke om sjukdomen ska du omedelbart kontakta en läkare och ta lämpliga tester.

Vad hotar den startade prostatit?

Brist på snabb behandling eller ofullständig behandling med föreskriven behandling kan leda till utveckling av sådana komplikationer som:

 • inflammation av sällsynta vesiklar (vesikulit);
 • cystit och pyelonefrit;
 • inflammatorisk process som påverkar testiklar och epididymorchitis;
 • problem med potens (minskad sexuell lust, saknad eller svag erektion, för tidig utlösning);
 • infertilitet.

Det viktigaste, än farligt en kronisk prostatit, - en möjlighet till överflöde i en skleros av en prostata. Detta är den fas vid vilken järnet kraftigt minskar i storlek och praktiskt taget upphör att fungera. I detta fall är akut kirurgisk ingrepp nödvändig.

Diagnos av sjukdomen

Hittade tecken på kronisk prostatit? Anmäl dig omedelbart för urologisk undersökning: Ju tidigare läkaren upptäcker sjukdomsroten, desto högre är sannolikheten att den kan botas helt.

Diagnostiska åtgärder omfattar flera steg:

 1. Samling av anamnese och undersökning av patientklagomål.
 2. Palpation av prostatakörteln genom ändtarmen.
 3. Ultraljud (om nödvändigt).
 4. Laboratorietester: Allmän och speciell.

En av de mest exakta diagnosmetoderna är multifokal biopsi: materialet tas från 8-18 punkter i körteln, så denna studie anses vara den mest informativa.

Om kronisk inflammation i prostata bekräftas, föreskriver läkaren terapeutiska åtgärder. På förhand justera till det faktum att det kommer att ta lång tid att läka av sjukdomen.

Behandling av kronisk prostatit

Behandling av kronisk prostatit är ett komplex av terapeutiska åtgärder, vars val beror på flera faktorer: sjukdomsform och -stadium, patientens individuella egenskaper, etc. Som regel, Det antal procedurer som föreskrivs för kronisk prostatit innefattar följande steg.

Förloppet av antimikrobiella ämnen

Vid behandling av inflammation i prostatakörteln hos män är medicinskt utan antibiotika oumbärligt. För att undertrycka infektionen används följande läkemedel:

 • grupp av makrolider: erytromycin, oleandomycin, azitromycin, klaritromycin;
 • tetracyklin-serien: Doxycyklin, Minocyklin, Oxytetracyklin;
 • Andra antibiotika: Kanamycin, 5-NOC, Monomycin, Gentamicin, Trimethoprim och liknande.

Vilka läkemedel du ska ta och hur länge behandlingen kommer att vara, kan du bara berätta för din läkare.

Prostatisk massage

Hur man behandlar kronisk prostatit med rektalmassage, har urologer känt i mer än ett sekel. Denna typ av terapi hjälper till att förbättra blodcirkulationen, för att eliminera stagnation i prostata och för att påskynda återställandet av skadade vävnader. Förfarandet måste utföras av en erfaren specialist och endast enligt doktors recept. Massagebanan är 8-10 sessioner med ett intervall på en dag. Då måste du ta en paus (3-4 veckor), varefter den andra kursen genomförs för att förbättra och konsolidera resultatet.

Viktigt! Kontraindicerat vid utförande av en massage i sjukdomsinfektionsformen, liksom den samtidiga cancerous tumören, cyster, blockering av rörets kanaler.

sjukgymnastik

Det kallas för att påskynda återhämtningsprocessen genom att öka trofismen och vävnadsregenerationen. Metod för behandling väljs av läkaren individuellt. De mest populära fysioterapimetoderna för att besegra hr.prostatit är:

 • elektrofores;
 • laserterapi;
 • darsonvalism;
 • elektriska;
 • transrectal mikrovåg hyperthermia;
 • ultraljudsfonofores;
 • bad, lera behandling, mikroclysters.

Korrigering av ett sätt att leva

Medicinska åtgärder kommer inte att ge den önskade effekten, om inte eliminera de faktorer som har att utveckla sjukdomen eller dess återfall. här en lista över de grundläggande regler som måste observeras vid kronisk prostatit:

 1. Ompröva din mat. Försök att äta mindre fet och rökt mat, alkohol, och alltför skarpa och salta rätter bör uteslutas. Ät rätt och olika: mager kött, fisk, färsk frukt, grönsaker och grönsaker, sura mjölkprodukter, spannmål från hela korn.
 2. Få tillräckligt med sömn. En fullvärdig sömn accelererar alla processer i kroppen och återhämtning, inklusive.
 3. Gå in för sport. Även under behandlingen rekommenderas att delta i fysisk utbildning, återställande gymnastik, gå (om det inte finns kontraindikationer), särskilt för män som har en låg aktiv livsstil.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgi används som en sista utväg behandling i närvaro av specifika indikationer såsom förträngning av urinröret, ansamling av pus i prostatakörteln eller prostata adenom bildning.

Traditionella behandlingsmetoder

Många patienter är intresserade av frågan: är det möjligt att bota kronisk prostatit hemma med traditionell medicin? Experternas uppfattning om denna fråga är otvetydig - metoderna för "farmors" kommer inte att rädda dig, men de kan helt komplettera den grundläggande behandlingen. Här är några tidstestade recept.

 • Rektala suppositorier från propolis.

Krossa 40 g propolis, häll det 200 ml alkohol och lämna i 7-10 dagar i en sluten behållare, skaka ibland. Den resulterande infusionen sätter på långsam eld och koka tills all alkohol avdunstar. Tillsätt sedan 2 g kakaosmör eller någon annan, blanda noggrant och smälta i ett vattenbad. Kyl blandningen och bilda 10 ljus ut ur det. Wrap dem i folie eller papper, förvara i kylskåp. Introducera ett ljus i anus varje natt innan du går och lägger dig. Kurs - 1 månad.

Resultatet. Läkemedlet har en uttalad antispasmodisk och antiinflammatorisk effekt, hjälper till att minska smärta.

Om du frågar den äldre generationen hur man behandlar kronisk prostatit, kommer du förmodligen att höra om "mirakel" avkoket från hasseln. En matsked av löv eller bark häll ett glas kokande vatten, täck och insistera i 30 minuter, spänning. Det rekommenderas att dricka färdigbuljong för en fjärdedel av ett glas 4 gånger om dagen i en vecka.

Resultatet. Infusion av hassel reducerar inflammation, stärker immunsystemet, återställer erektilfunktionen.

 • Microclysters från buljong av malurt.

Ett annat effektivt recept som hjälper till att bota prostatit hemma. Häll i en behållare 2 tsk torrmalm (med en glida), tillsätt ett glas kokande vatten, täck och kyla till rumstemperatur. Torka sedan och tillsätt ytterligare 200 ml kokt vatten. Skriv in en spruta 50 ml infusion och kläm den i urinröret. Upprepa proceduren för natten i 7 på varandra följande dagar. Det intagade avkoket kommer att stärka verkningen av enema på grund av kroppens allmänna rengöring.

Resultatet. Vanligtvis på 3-4 dagar efter att proceduren börjar gå ut kronisk pus (var inte rädd, detta indikerar metodens effektivitet). Microclysters med malurt tar bort inflammatorisk process, dödar infektionen, accelererar regenerering av vävnader.

OBS! Recept av traditionell medicin har ett antal kontraindikationer. Rådfråga din läkare före användning.

Sjukdom under remission

Karaktäriserad av fullständig eller delvis försvinnande av symtom. Kronisk prostatit i remissionsfasen kräver ingen särskild behandling. Vid denna tidpunkt bör särskild uppmärksamhet ägnas åt förebyggande åtgärder för att försena uppkomsten av ett återfall så länge som möjligt.

Förebyggande åtgärder pi kronisk prostatit

Ett välkänt faktum är att sjukdomen är lättare att förebygga än att behandla. Profylax av kronisk prostatit kommer ned till följande principer:

 1. Undvik oskyddad sex.
 2. Avvisa dåliga vanor (rökning, alkoholism).
 3. Ta speciella vitaminkomplex och kosttillskott.
 4. Använd bekvämt underkläder som inte begränsar rörelser.
 5. Koka inte över.
 6. Gå in för sport, försök att gå mer.
 7. Ha ett regelbundet sexliv.
 8. Ta en undersökning hos urologen minst 2 gånger om året.

Vanliga frågor

- Kan jag helt bota kronisk prostatit?
Modern medicin garanterar inte 100% bortskaffande av denna sjukdom, men kvalificerad behandling och förebyggande åtgärder kan hålla det i det inaktiva skedet under lång tid.

- Hur lång tid tar det att få kronisk prostatit?
Ofta passerar sjukdomsförloppet i hemlighet, dvs är asymptomatisk, detta är dess största fara. Inflammation kan utvecklas i flera år och förekommer redan i det avancerade skedet. Därför rekommenderar vi att du kontaktar din läkare var sjätte månad.

- Är det möjligt att bota kronisk prostatit med folkmekanismer?
Nej det är det inte. Alternativ medicin kan bara lindra obehagliga symtom och öka den totala immuniteten, men dess metoder bör endast användas efter samråd med en specialist.

- Jag har kronisk prostatit: Remission varar nästan ett år. Betyder det att jag är botad?
Tyvärr är den långa eftergivningsperioden ännu inte en indikator på fullständig läkning. Strikt följa alla förebyggande åtgärder och regelbundet övervakas av en urolog.

- Är kronisk prostatit behandlad med akupunktur eller hirudoterapi?
Effektiviteten av dessa metoder har inte vetenskapligt bevisats. Med hjälp kan du verkligen minska smärta, minska störningar som är förknippade med urinering, lindra inflammation och svullnad i vävnader, men de ska inte ersättas med traditionell behandling, och de ska bara användas enligt instruktioner från en läkare.

- Kan du behandla kronisk prostatit med prostata massage? Är det obligatoriskt förfarande?
Massage i prostatakörteln hos många patienter orsakar psykiskt obehag, så de utländska urologiska centra lämnade nästan helt över det. Beslutet om utnämning av denna typ av terapi är i vilket fall som helst av den behandlande läkaren, men en erfaren specialist kommer att ta hänsyn till dina önskemål och, om nödvändigt, föreslå alternativa behandlingsmetoder.

- Jag diagnostiserades med kronisk prostatit och ordinerad behandling. Kan jag få sex?
Om du inte har något att göra ont i ljumsk och könsorgan, så rekommenderas regelbunden intimitet.

Kom ihåg att kronisk prostatit hos män inte är en dom. Med ett väl valt program av terapeutiska och profylaktiska åtgärder är prostatit härdbar. Hälsa åt dig och dina nära och kära!

Behandling av kronisk prostatit hos män i hemmet

Hus behandlar väggarna - det är svårt att inte hålla med den här tanken.

Vilken som helst som var avancerad sjukhus, Fortfarande behöver de flesta seriösa argument för att föredra det till sina inbyggda väggar.

I artikeln kommer vi att prata om hur man ska behandla kronisk prostatit hos män hemma.

Kan jag läka det hemma?

I de flesta fall botas prostatit hemma. Det finns ett antal undantag, i närvaro av vilken hembehandling blir farlig. Om dem kommer vi att berätta mer. I vilket fall som helst är det bättre att rådgöra med en läkare.

Om behandlingen av prostatit består av användning av läkemedel och läkande gymnastik, är det absolut inte nödvändigt att ligga på sjukhuset. För fysioterapi kurser är det inte svårt att anmäla sig till ett distriktspolykliniskt område öppenvården.

Behandling av prostatit tar vanligen av månaden upp till tre. Hemma det här är en normal period, sjukhuset för en sådan period utan det akuta behovet är tydligt irriterande.

För att inte ringa exacerbation av prostatit hemma behandling, är det nödvändigt:

 1. Ät rätt, på en diet.
 2. Glöm tid för behandling av prostatit om alkohol, rökning, spel, andra aktiviteter relaterade till stress.
 3. Regelbundet ha sex med en partner.
 4. Utsätt inte prostata för skada.
 5. Får inte bli kall.
 6. Flytta så mycket som möjligt.

I vilka fall är det nödvändigt att se en läkare?

obligatoriskt sjukhusvistelse patienter med prostatit utförs med syftet:

 • Förloppet av intravenösa antibiotika
 • kirurgisk operation (till exempel med en abscess).

Behovet av sådana behandlingsmetoder uppstår när sjukdomen förvärras eller extremt försummas, komplikationer.

Kronisk prostatit: behandling hemma

sjukgymnastik

De drivs med målet:

 • eliminering av stillastående fenomen i prostata, bättre muskelkontraktion i bäckenregionen;

 • förbättring av blodflödet i prostata;
 • minska smärta
 • avlägsnande av inflammation och svullnad i prostata;
 • återställa käftens naturliga funktion.
 • Dessa resultat uppnås genom att man tillämpar hårdvaruprocedurer genom patientens hud eller slemhinnor med prostatit.

  De hålls som regel öppenvården.

  bricka kan även köpas för enskilt bruk i detaljhandeln.

  elektrofores. Enheten använder likströmens egenskap för att öka hastigheten och djupet av penetration av droger i patientens kroppsvävnader med prostatit. Novokain, brom, magnesiumsulfat (2% rr), kalciumklorid (1-3% rr) används som läkemedel för detta.

  Ultraljudsändare. Högfrekventa ljud förbättrar processerna av ämnesomsättning, sexuell attraktion, lindrar inflammation i prostata, resorbärr, hjälper till att återställa skadade vävnader, behandla skador i ändtarmen.

  Magnetoterapi-enheter påverkar patientens kropp med prostatit magnetfält. De lindrar inflammation, förbättrar blodcirkulationen, främjar vävnadsregenerering utan biverkningar.

  Medicinska lasrar öka uthålligheten i kroppen, prostata aktivitet, förbättra det allmänna tillståndet. Terapi genomförs på morgonen, kursen - 15 gånger.

  Elektrostimulatorer Vibrationerna i strömmen eliminerar stasis av körteln, förnya utflödet av dess hemlighet.

  Mikroklyftare används för att injicera läkemedel från prostatit i rektum i enlighet med deras avsedda användning, enligt vad som anges i anvisningarna.

  terapeutisk, lerbad behandla prostatit genom att värma problemområdena, näringsämnena i vätskan.

  Fysioterapiprocedurer tillämpas inte när:

  • exacerbation av sjukdomen;
  • närvaro av neoplasmer
  • de-symptomatisk diabetes mellitus;
  • aktiv tuberkulos.

  massage

  Prostatisk massage Är en mycket effektiv del av den komplexa behandlingen av prostatit. Även om det är trevligt kan det inte kallas.

  Genom direkt åtgärd av fingret i handsken tar doktorn bort spänningen i körtelens muskler, tar gradvis bort ödemet.

  Därefter har patienten smärta, kroppsdelarna blir lika stora och hans funktioner återställs.

  Det finns ett utflöde av utsöndring och stillastående spermier med en skadlig mikroflora.

  En kompetent massage av prostata kommer bara att utföra specialistläkare i speciella handskar, som för detta behöver du ringa hem.

  Kroppen är väldigt mycket ömtålig, När du försöker utföra samma åtgärder själv (självmassage) eller med hjälp av en inkompetent person kan det bli allvarligt skadat med risk för att förorena blodet.

  Att följa alla regler sterilitet Manuell massage görs bäst på poliklinik eller på sjukhus.

  I detta fall VIKTIG Applicera inte:

  • fett med expired hållbarhetstid;
  • icke-sterila handskar.

  Kontraindikationer för massage:

  Om det inte går att besöka polikliniska behandlingar, måste man överväga: Ett alternativ till det (om än ofullständigt) är ett av ovanstående fysioterapiprocedurer som kan tas säkert hemma. Självmassage med prostatit är oacceptabelt!

  För förebyggande av prostatit är någon fysisk aktivitet användbar, med början på vanliga morgonövningar. Men det finns speciella övningar specifikt mot prostatit.

  Komplex av Kegel övningar

  Avsett för stärka perineumets muskler. Identifiera dem enkelt: mannen fördröjer urinstrålen medan du skriver. De musklerna (prostata musklerna), som i detta fall kommer att fungera, och vi måste träna.

  Ex. 1. Alternativt, vi påfrestning, slappna av musklerna i prostata. Ju snabbare desto bättre.

  Ex. 2. Vi spänner musklerna, håll det spänt i 4 sekunder, slappna av.

  Ex. 3. Smidigt spänner vi musklerna som vid en avföring. Vi slappna av.

  Den första lektionen av varje övning upprepas åtta gånger. Denna cykel upprepas fem gånger om dagen.

  Vecka öka antalet repetitioner av varje övning i en cykel om fyra tills vi når 45 repetitioner. Gör denna gymnastik varje dag, medan problemet med prostatit är relevant.

  Medicinsterapi

  antibiotika

  Oavsett om det är möjligt att skicka eller genomföra en antibiotikabehandling för behandling av kronisk prostatit i huset - beror på ett konkret fall.

  Individuella egenskaper hos prostata strukturen spelar en roll, närvaron / frånvaron av allergier hos patienten, orsakerna till sjukdomen, graden av dess svårighetsgrad. Beslutet i detta fall tar urolog.

  Antibakteriella läkemedel

  antibiotika - Det viktigaste sättet att förstöra bakterier. För behandling av kronisk prostatit hos män i hemmet bör medicinen ordineras av en urolog, han måste se till att han har att göra med exakt bakteriell form av prostatit. Annars tar antibiotika bara skada.

  1. Vanligtvis utser en läkare för behandling av bakteriell prostatit fluorokinoloner: ciprofloxacin, gatiloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin ofloxacin. De utmärks av deras aktivitet, permeabilitet, åtgärder mot många typer av bakterier; När de administreras oralt ackumuleras de i körteln.
  2. Kronisk prostatit behandlas väl med antibiotika under namnen metacyklin, doxycyklin, oleandomycin erytromycin, cefalexin.

  ljus

  fyllning rektala suppositorier vid behandling av prostatit, görs antibiotika, propolis, spasmolytika, glandulära komponenter, andra komponenter. Exempel på läkemedel administrerade med suppositorier: bioprost, prostatilen, viferon, prostopin, ostestin.

  ansökan ljus med prostatit eliminerat ödem, smärta, inflammation. Med hjälp av dem återställs sexuella och urinfunktioner, utvecklingen av blodproppens blodpropp stoppas, blodcirkulationen förbättras.

  plåster

  Kinesiska prostatiska navelplåster verkar på inflammation av prostata genom penetration av mikropartiklar av läkemedlet genom huden.

  Det var möjligt att uppnå detta nanoteknologi. För att använda dem enkelt: du måste tvätta platsen runt naveln med en bra tvål, raka av håret där, ta bort klistermärkena, klistra fast klisteret.

  Efter tre dagar att ta bort, igen för att tvätta platsen för limning. På en dag, håll ett bandhjälp. Förloppet av behandling av prostatit - sex fläckar, 24 dagar. Parallellt kan du dricka antibiotika för att förbättra effekten.

  Folkmetoder

  Bland de testade folkmekanismerna för behandling av prostatit är:

  Om behandling av kronisk prostatit folkmekanismer Det finns en separat artikel.

  Bastu, bastu

  Parry för kronisk prostatit noggrant. Överhettning leder till ödem i prostatakörteln. Uppehållstiden i ångrummet, värme, måste strikt regleras.

  Också, bör man ta hand om kylning efter ångrummet.

  Finska forskare har visat: en bastu förbättras libido, det vill säga sexkörning.

  I detta skiljer sig det från det vanliga badrummet med en temperatur på 37 grader, vilket rörligheten och antalet spermatozoer tvärtom minskar.

  Bastu har en avkopplande effekt på mjuk muskel i prostata, ökar blodflödet i underlivet, förbättrar immuniteten. Patientens tillstånd med prostatit förbättras, om en bastu, ett bad kombineras med diaphoretic te eller genom att använda äppelcidervinäger.

  diet

  I patientens diet med prostatit är huvuddelen upptagen av grönsaker och frukter.

  1. kryddor - persilja, senap, pepparrot - minska inflammation, påskynda återhämtning.
  2. lök, vitlök dödar de bakterier som orsakar sjukdomen; förbättra blodcirkulationen, styrkan.
  3. zink, som behövs för prostataarbetet, finns i marina produkter: räkor, alger, krabbor, fisk, musslor.

  Till patienten med prostatit är det nödvändigt undvika sådana produkter:

  1. Alkohol, kaffe, kolsyrade drycker, te.
  2. Oljig, rökt, stekt rätter.
  3. Halvfabrikat, snabbmat, bakverk.
  4. Baljväxter.
  5. Konserverad mat.

  en diet för återhämtning från prostatit räcker inte. Men dess överträdelse kommer att negera de andra kostnaderna för behandling, neutraliserar dess effekt.

  Om sjukdomen inte passerar

  Om kronisk prostatit passerar inte efter hembehandling, troligtvis är du inte tillräckligt disciplinerad för att följa läkarens rekommendationer utan tillsyn.

  Vi måste gå till frihetsrestriktionerna, som ska placeras på ett sjukhus. Men om du bryter regimen här, vänta på komplikationer som leder till långtidsinspektion, eventuellt med kirurgisk ingrepp.

  Bland dem:

  Nu vet du hur man ska behandla kronisk prostatit hemma. Det viktigaste som krävs av patienten är disciplin och överensstämmelse med alla rekommendationer. Det är viktigt att följa ordningen med terapi, diet, hoppa inte över proceduren.

  Kom ihåg det populära folkmekanismer - Endast ett tillägg till metoderna för officiell medicin, deras ansökan måste också samordnas med terapeuten.

  Kronisk prostatit - symtom och behandling

  Kronisk prostatit är en långvarig inflammation i prostata, med symtom som ofta saknas, varför det mesta av den manliga befolkningen inte vet om sjukdomen.

  Utvecklingen av kronisk form av prostatit är en följd av en akut process, även om det i praktiken är sällsynt. I regel börjar inflammatorisk kronisk prostatit gradvis, utan några obehagliga symtom och känslor, detekteras sjukdomsförloppet i en olycka, när man undersöker ultraljud.

  Kronisk form påverkar både unga män och medborgare i mitten och åldern. Dessutom hotar prostatit de som, genom sin verksamhet, har en lågaktivitetslivsstil, känner överdriven fysisk ansträngning på skrotet och avstår från sexuell avhållsamhet.

  klassificering

  Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det flera kategorier av sjukdomen:

  1. Akut bakteriell prostatit (OBP) är den vanligaste och lätt diagnostiserade typen av prostatit. Det orsakas oftast av bakteriell infektion och diagnostiseras lätt på grund av typiska symtom. Akut bakteriell prostatit kan förekomma vid vilken ålder som helst. Symtom inkluderar smärtsam urinering, oförmåga att helt tömma urinblåsan, smärta i underlivet, ryggen eller bäckenområdet. Det kan finnas feber tillsammans med frossa.
  2. Kronisk bakteriell prostatit är en sjukdom med typiska symtom på kronisk inflammation och ett ökat antal bakterier och leukocyter i urinen och utsöndring av prostata efter dess massage.
  3. Kronisk prostatit (CP) är den vanligaste formen av prostatit. Det är i de flesta fall en konsekvens av akut bakteriell prostatit (ej behandlad eller dåligt behandlad). Om det finns symptom, fortsätter de i form av smärta i könsorganen eller i bäckenet, svårigheter med urinering eller smärtsam urinering och ejakulation.
  4. Asymptomatisk inflammatorisk prostatit - med denna form av sjukdomen är de klassiska symptomen på prostatit frånvarande, och själva sjukdomen upptäcks av misstag när du kontaktar kliniken av annan anledning.

  I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

  skäl

  Framväxten av kronisk prostatit kan bidra till ett antal faktorer. Först och främst är det:

  1. STDs: chlamydia, ureaplasma, mykoplasma, herpesvirus, cytomegalovirus, Trichomonas, gonokocker, svampar släktet Candida, Escherichia coli (Escherichia coli) kan påverka urinröret och identifieras i prostatavävnad;
  2. Överträdelse av blodcirkulationen i det lilla bäckens organ (trängsel i prostata leder till inflammation).
  3. En stillesittande livsstil (förare, kontorsanställda, tjänstemän);
  4. Förlängd sexuell avhållsamhet, avbruten samlag eller artificiell förlängning av samlag
  5. Regelbunden hypotermi (älskare av extrem vila: dykning, surfing, paddling och skidåkning);
  6. Betonar: mental och fysisk överbelastning

  För utvecklingen av kronisk prostatit är viktigt att inte så mycket närvaro och aktivitet av mikroorganismer boleznenovornyh hur mycket staten bäckenorganen och blodcirkulationen i dem, närvaro av åtföljande sjukdomar, graden av försvarsmekanismer.

  Symtom på kronisk prostatit

  Oftast, med utvecklingen av en kronisk form av prostatit, är symtomen nästan utan att störa en man. I det här fallet kommer alla tecken på akut prostatit inte att manifesteras på något sätt eller uppenbaras i mindre utsträckning.

  De vanligaste symptomen på kronisk prostatit hos män är:

  • periodiska smärtor och obehag i perineum;
  • obehagliga känslor i avföring och urinering
  • bestrålning i anus, lår, testiklar;
  • urladdning ur urinröret.

  Förändringar i sjukdomsbilden, som inte redan är mycket ljusa, kan vara så obetydliga att patienter med kronisk prostatit inte tar mycket uppmärksamhet åt dem.

  Förstöring av kronisk prostatit

  Försvåringen av sjukdomen är i regel åtföljd av följande symtom:

  • smärta och brännande i urinröret
  • ökad uppmaning att urinera
  • smärta i underlivet, perineum och rektum
  • tecken på minskning av männs sexuella aktivitet
  • smärta under avföringens skull.

  Enligt vissa läkare kan också urskilja psykologiska symptom på kronisk prostatit, som omfattar irritabilitet, oro, trötthet, humör, sömnstörningar, depression och besatthet.

  Bestäm alla symtom på en gång i patienten är nästan omöjligt, för en man visar vanligen bara 2-3 tecken på sjukdomen. Till exempel är de vanligaste erektil dysfunktion och smärta i underlivet.

  Varför kan prostatit orsaka infertilitet?

  Det faktum att prostatakörteln ger en speciell hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. Vid inflammation förvärras sekretorisk funktion hos prostatakörteln, vilket oundvikligen påverkar spermiernas kvalitet.

  Dessutom är prostatakörteln aktivt involverad i reglering av testosteronproduktion och erektionsprocessen. Därför orsakar kronisk prostatit en minskning av erektilfunktionen, upp till impotens. Dessa scenarier av sjukdomsutvecklingen kan emellertid undvikas om vi genomför en snabb och kompetent behandling.

  diagnostik

  Följande procedurer behövs för att diagnostisera / motbevisa diagnosen:

  • rektal undersökning
  • mikroskopi av prostatsekretion;
  • sår utsöndringen av prostata för känslighet mot antibiotika;
  • analyser för sexuellt överförbara sjukdomar;
  • transrektal ultraljud.

  Ibland utförs endoskopiska och urodynamiska studier.

  Hur man behandlar kronisk prostatit

  Om en man har kronisk prostatit, är behandlingen alltid lång och svår. Dess längd beror direkt på sjukdomsfasen, där patienten vände sig till specialisten. Terapi förutsätter ett integrerat tillvägagångssätt, det vill säga en kombination av flera metoder:

  • antibakteriell terapi;
  • massage i prostatakörteln;
  • fysioterapeutiska förfaranden;
  • korrigering av kost och livsstil;
  • användning av folkmekanismer
  • kirurgisk behandling.

  Vidare används antiinflammatoriska och antispasmodiska medel vid terapin av den kroniska formen av sjukdomen.

  medicinering

  Valet av läkemedel beror på orsaken och symtomen på sjukdomen. För att bota kronisk prostatit av infektiös etiologi används antibakteriella läkemedel:

  Analgetika och icke-hormonella antiinflammatoriska läkemedel används för att eliminera inflammatoriska fenomen och smärtssyndrom.

  Även under de senaste åren, behandling av kronisk prostatit passerar använda droger som tidigare för detta ändamål är inte tillämpas: alfa-1-blockerare (terazosin), inhibitorer av 5-a-reduktas-hämmare (finasterid), inhibitorer av cytokiner, immunosuppressiva (cyklosporin), läkemedel som påverkar utbytet urat (allopurinol) och citrater.

  sjukgymnastik

  Förbättra trofism prostatavävnaden och påskynda läkningsprocessen och hjälpa vissa sjukgymnastik behandlingar såsom laserterapi, elektrofores, transrektal mikrovågsugn hypertermi, fonofores och andra.

  Även med kronisk prostatit, terapeutiska varma bad, mudterapi, kan speciella klaffar ordineras.

  Massage i prostata

  Förbättrar dräneringen av prostatsekretionen och mikrocirkulationen vid nivån på detta organ, vilket i sin tur bidrar till patientens snabba återhämtning.

  Massage i prostata kan inte göras med akut prostatit, hemorrojder, sprickor i ändtarmen. Prostatamassage kombineras vanligtvis med antibiotikabehandling. Många kliniska studier har visat stor effektivitet vid sådan behandling.

  drift

  Eventuellt kirurgiskt ingrepp för att ta bort de drabbade områdena i prostata.

  • Transuretral resektion är en operation som utförs under epidural eller intravenös barbituratanestesi. Postoperativ återhämtningsperiod varar inte mer än en vecka.

  Metoderna, som involverar behandling av kronisk prostatit, bestäms av en urolog på basis av diagnostisk information och hans praktiska erfarenhet. Att genomföra oberoende terapi hemma baserat på feedback på Internet är full av konsekvenser.

  Kronisk prostatit: tecken och metoder för behandling

  Snabb sidnavigering

  Tala om organen i genitourinary systemet, allt detsamma måste du dela upp dem i urin och sexuellt. Urinorganen, urinblåsan och urinröret hör till urinorganen. Och till könsorganen - testiklarna (testiklarna), som producerar spermier, vas deferens och kanaler, seminal vesiklar och prostatakörteln, som producerar näringsvätska för spermier. Naturligtvis innehåller penis penis, och urinröret fungerar som en dubbelkanal: för urinering, liksom en del av ejakulatet som utsöndras under utlösningsprocessen.

  Dessutom finns det "dotterbolag" organ. Så, utsöndrar bulboretralkörtlar en speciell hemlighet som skyddar urinrörets inre yta.

  Prostatakörteln är ett viktigt organ, samtidigt ett järn och en muskel. Som ett järn utvecklar det en hemlighet där spermatozoa är och kan röra sig mekaniskt och som en muskel - blockerar den under utlösningen urinröret som det omger. Som ett resultat blandar urinen inte med seminalvätska.

  Prostatakörteln har två kända sjukdomar: dess hypertrofi, liksom tumörer (adenom), som vanligtvis leder till en oordning av urinering hos äldre och prostatit, som ofta oroar män i deras reproduktiva år. Dessutom är detta den vanligaste sjukdomen hos könsorganen. Vi kommer att lära känna mer med denna patologi.

  Kronisk prostatit - vad är det?

  Kronisk prostatit är en sjukdom där den inflammatoriska processen som först uppträdde i prostatakörteln varar i mer än två månader och senare förvärvar en böljande kurs med perioder av exacerbation och remission. Förutom kronisk är det också akut, men mycket mindre ofta. Det förefaller, ur grundsyn av den elementära logiken, i början måste det finnas fall av akut prostatit, som sedan av olika skäl går in i kronisk.

  I själva verket är detta inte fallet: oftast finns det omedelbart primärt kronisk kurs och akut prostatit är en stor sällsynthet.

  Oftast är detta en annan icke-specifik infektion: bakteriell, viral, svamp och i vissa fall är protozorna också skyldiga. Ibland omvandlas mikroorganismer till L-former, förlorar cellväggen. Det är därför som prostata utsöndrar ofta inte patogener, trots deras närvaro. Till inflammation leda stagnation av blod i körteln och kränkningar av mikrocirkulationen.

  Infektionen tränger oftast uppåtgående stig, från urinröret. Så kan prostatit bli en komplikation av cystit och uretrit. Det är mycket mindre sannolikt att uppstå på grund av hematogen spridning (blodcirkulationen från ett purulent fokus i kroppen).

  Det är viktigt att veta att personer som leder en stillesittande livsstil kan utveckla icke-bakteriella, aseptiska former av prostatit. Inflammation uppstår på grund av kronisk venös stasis, brott mot sekretion. Och i händelse av att det finns provocerande faktorer - till exempel att dricka alkohol och ett sällsynt sexliv, provar det bara inflammation.

  Sex med prostatit "stagnerande" karaktär är mycket användbart, eftersom det bidrar till att avlägsna högt blodtryck och öka blodflödet till körteln. Om du inte har någon att ha sex med, en gång eller bara latskap (och ibland är det), då även frekvent onani med prostatit, eller onani, hjälper också till att förbättra tillståndet i prostatakörteln. Den lagrade vätskan måste trots allt kasseras och bytas ut med ny vätska. Varför inte "komplex" om detta. Självklart, om det handlar om att behandla "smittsam" prostatit, eller till och med en venerisk sjukdom, är det bättre att avstå från att ha sex under behandlingsperioden.

  Symtom på kronisk prostatit

  Enligt många studier är det kronisk prostatit hos män som orsakar kronisk smärta i bäckenhålan hos män (inte förväxlas med ländryggsregionen). I allmänhet förekommer kronisk prostatit hos utvecklade länder där män är mindre benägna att bli föremål för manuell arbetskraft hos var tredje man som befinner sig i reproduktiv (fertil) ålder.

  Symtom på kronisk prostatit vid exacerbation kan också åtföljas av svaghet, ökad trötthet, minskad effektivitet. Om vi ​​pratar om lokala kränkningar - är det oftast följande symptom:

  • det finns smärtssyndrom i underlivet eller i perinealområdet
  • kan vara en obehaglig, brännande känsla i urinröret eller i perineum;
  • med allvarlig stagnation kan smärta ökas vid långvarig abstinens och lättnad efter orgasm;
  • i händelse av allvarlig inflammation kan smärta inträffa när tarmarna tömms: tarmen ligger bakom körteln och fekala massor genom tarmen kan utöva påtryckningar på prostata;
  • ofta finns det en annorlunda dysuri eller en urinering av urinering.

  Prostatit är en vanlig urinering, ibland smärtsam, det är absolut nödvändigt (när du behöver urinera snabbt). Ofta finns det en känsla av ofullständig tömd urinblåsa. I händelse av en signifikant ökning av prostata, uppträder en klinik med hypertrofi som ofta kan ses i ålderdom: en trög ström.

  Dessutom, med kronisk prostatit kan den sexuella funktionen också försämras. Det är möjligt att de erogena zonerna, som tidigare "arbetat" i ett litet bäcken, nu kommer att bli förtryckta.

  Prostata är körteln. Därför tilldelar det i närvaro av prostatit en mystisk hemlighet till urinröret utanför urinering, men under avföring, när hemligheten pressas ut ur körteln genom tryck från utsidan.

  Klinik för akut prostatit

  Akut skada är mycket mindre vanligt: ​​om kronisk prostatit påverkar 25% av männen i viss utsträckning, sker akut med en frekvens av 2-3 fall per tusen. Alla symptom är allvarliga. Det finns smärta i bäckenet, i perineum, vilket ger in i sakrummet.

  Det finns en uttalad allmän reaktion: frysningar, feber, dysursjukdomar och smärta vid urinering är signifikanta. Men störst ömhet uppstår när ett försök görs till rektal undersökning av prostata.

  Tarmens främre vägg är varm, smärtsam, prostata störs plötsligt i tarmens lumen och ibland är smärtan så svår att patienterna helt enkelt inte tillåter undersökningen.

  Om diagnostik

  Förutom att ifrågasätta och undersöka klagomål kan viktiga data erhållas med konventionell transrektal palpation av körteln. Det är möjligt att detektera mjukning, ökning, fluktuation, områden av cikatrisk komprimering, retraktioner och andra tecken på skada på glandulär kapsel och själva vävnaden.

  Nästa steg i diagnosen är studien av den prostatiska sekretionen för allmän analys samt bakteriologisk studie.

  En viktig modern diagnostisk metod är transrectal ultraljud av prostata, liksom undersökning av sin sensor genom den främre bukväggen. Du kan se dolda förkalkningar, cystiska håligheter, olika ingrepp och formationer i körteln, inklusive och dess tecken på degenerering.

  Ibland är det viktigt att titta på den delen av urinröret som passerar genom körteln. Denna plats heter - den prostatiska delen. Det är där att zonen av det sällskapliga tuberklet ligger, därför utförs en sådan procedur som ureteroskopi.

  Hur man behandlar kronisk prostatit?

  Behandling av kronisk prostatit, val av läkemedel

  Behandling av kronisk prostatit bör vara omfattande. Detta innebär att kronisk prostatit kan botas endast med hjälp av alla de medicinska verksamhet antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel, till en speciell diet och aktiviteter som leder till eliminering av stagnation i prostatakörteln. Självklart börjar behandling av prostatit, särskilt akut och kronisk i fasen av förvärring med utnämning av antibiotika.

  Antibiotikabehandling

  Antibiotika för kronisk prostatit utses inuti, eller intramuskulärt. Denna administreringssätt är vanligtvis tillräcklig, men den akuta formen kräver intravenös infusion. Dessutom med akut prostatit visas sjukhusvistelsen nästan alltid i profilsjukhuset, med en 24-timmars kirurgs observation.

  Varaktigheten av administrering av antibiotika för exacerbation av kronisk prostatit bör vara minst en månad, den optimala perioden varierar från 4 till 6 veckor. Urinvägsinfektion, som nästan alltid åtföljs av flödet av kronisk prostatit (inga rena fall av aseptisk varaktighet av den aktuella sjukdomen) svarar vanligen bra på behandling med läkemedlet från gruppen av fluorokinoloner. Den vanligaste bland patogener proteus, E. coli, stafylokocker, Klebsiella. I vissa fall förenas anaerob flora.

  Vi kan anta att effektiv behandling av kronisk prostatit utan dem är omöjlig. Följande droger används vanligen:

  • ciprofloxacin (Cyphran, Siflox);
  • Lomefloxacin (Lomflox);
  • ofloxacin (Zanotsin, Tarivid).

  I okomplicerad kurs tas vanligen 500 mg två gånger om dagen, om inte annat anges. Också populär är fortfarande "lågbudget" -schemat, som föreskriver doxycyklin med biseptol. Antibiotika i "reserven" kan betraktas som amikatsin, ceftriaxon och cefotaxim.

  I så fall, om frigörs vid bakteriologiska undersökningen anaeroba flora, t ex Clostridium, den tillsätts till behandlingsregimen av metronidazol (Trichopolum "Efloran").

  Antiinflammatorisk och symptomatisk behandling

  För lindring av allvarlig inflammation i körtelvävnaderna anges användningen av rektala suppositorier, t ex med diklofenak. Det lindrar smärta, minskar svullnad, minskar nivån av inflammatorisk reaktion. Du kan ta den inuti, i form av tabletter. Det är nödvändigt att varna för att med diklofenak bör vidtas, till exempel, omeprazol, som en icke-selektiva NSAID åtgärd (som just avser diklofenak), kan stimulera processen för sårbildning i magen.

  Naturligtvis kan andra antiinflammatoriska läkemedel användas som kan göra mindre skada för kroppen. Dessa är selektiva hämmare av COX-2. Till exempel innefattar de "Movalis", "Ketonal" och andra mediciner.

  Många tror att gamla och kända droger, som diklofenak, indometacin och andra, är mycket svagare än nya läkemedel, till exempel än "Celebrex". Det är inte så. När allt kommer omkring är sökandet efter nya droger inte bara i riktning mot att öka sin "styrka" och terapeutiska effekt, men också i riktning mot att förbättra säkerheten. Effektiviteten av en säker förberedelse kan till och med vara lägre.

  Det finns också droger från gruppen av bioregulatoriska peptider. Dessa är sådana medel som "Vitaprost" eller "Prostatilen". De administreras också som suppositorier före sänggåendet i en månad.

  I händelse av att en patient upplevelse långvarig sjukdom och han noterade miktionsstörningar existerar (dizuricheskie disorder), de tillämpade beredningar från gruppen av alfa - blockerare (doxazosin är läkemedel, tamsulosin).

  Det är mycket viktigt att komma ihåg att dysfunktion av prostata vid kronisk inflammation kan leda till problem i ditt personliga liv. Därför behöver patienten förstå och vara redo för behandling, ibland krävs korrigering med antidepressiva medel och lugnande medel, eftersom patienter ofta har en ökad nivå av neurotik och ångest. Ibland utvecklas även en verklig depression.

  Enligt statistiken behöver cirka 40% av män med prostatit behandla neurotiska symtom. Och oftast uppstår "toppen" av ångest och depressiva tillstånd vid 42 års ålder.

  Om massage av prostata

  För att den kroniska inflammationen ska sänka intensiteten avsevärt är det nödvändigt att prostata kontinuerligt "töms", och det är inte ackumulerat ett överskott av hemlighet, vilket förvärrar cirkulationen. Det finns två sätt för detta: naturligt och artificiellt. Det naturliga sättet är utlösning. Det indikeras i kronisk prostatit, som en terapeutisk åtgärd. Därför är det perfekta alternativet skyddat kön i kondom, men "manuell teknik" är inte förbjuden.

  Men ibland krävs det flera sessioner av prostata massage, som utförs rektalt. Detta hjälper till att minska körteln och eliminera stillastående innehåll. Det finns inget skamligt i dessa händelser, som utförs med terapeutiskt syfte. Faktumet av utflöde från prostata gör det möjligt att accelerera patientens rekonvalescens, så regelbundet sex är inte bara profylaktiskt utan även terapeutiskt.

  För att förbättra blodcirkulationen i bäckenorganen behandlas män också med bad: barrträd, terpentin och även saltlösning. Kan också användas mikroclysters med dekoktioner av medicinska örter, till exempel salvie och kamille.

  Folkmetoder för behandling av prostatit baserar sig i grunden på appliceringen av dessa mikrocykler, såväl som termiska förfaranden.

  En viktig del av återhämtningsprocessen är övsterapi. I allmänhet visas en aktiv, sportig livsstil. Användbar simning, cykling, friidrott. Dessa sporter förbättrar blodcirkulationen i bäckens golvmuskler och membran. Men sådana typer av idrott som tyngdlyftning och lyftande vikter kan påverka prostaclats funktioner. Sanatoriumbehandling i Kislovodsk och Belokurikha visas.

  Sammanfattningsvis måste jag säga några ord om kosten. Prostatakörteln reagerar mycket på förändringen i kosten. Med kronisk prostatit är det nödvändigt att utesluta alkohol, särskilt öl, vilket ger en överbelastningsvolym, liksom irriterande, kryddig och kryddig mat. Detta är viktigt, särskilt i de inledande stadierna av behandlingen, liksom med akut prostatit.

  utsikterna

  I händelse av att kronisk prostatit inte behandlas, kan en purulent infektion gå med, och en abscess av prostata kan uppstå. Om det öppnas spontant kan det vara diffus purulent inflammation i bäckenet, vilket kan leda till ett dödligt utfall. Men oftast obehandlad prostatit leder till infertilitet och nedsatt urinering. Det är därför nödvändigt att genomföra en undersökning omedelbart om en karaktäristisk klinisk bild uppstår och börja behandling. Med alla regler kan kronisk prostatit botas inom 2 - 3 månader.

  Tecken och symptom på kronisk prostatit hos män. Huruvida det finns risk för behandling?

  Prostatit - en inflammation i prostatakörteln - kan manifestera sig i akut och kronisk form.

  Akut inflammation är svår att ignorera: dess tecken uttalas, vilket inte kan sägas om den kroniska manifestationen av sjukdomen. det malosimptomno, men hans arbete gör på "utmärkt", slår på organets vävnader och minskar dess funktion.

  Om kronisk prostatit: typer och funktioner

  Inflammation av prostata anses vara kronisk, om dess svaga symptom kvarstår i mer än 3 månader.

  Enligt statistiken förekommer endast 5% av fallen i den akuta kursen, resterande 95% är kronisk prostatit. Det påverkar män av reproduktiv ålder, och även unga män i åldrarna 18-20 år är mottagliga för denna sjukdom.

  infektion i prostata får på flera sätt:

  • med blodflöde från infektiösa foci i kroppen - carious teeth, lunginflammation, inflammerad maxillary bihålor, pustulära formationer;
  • med en ström av lymf från närmaste organ, t ex från tarm på hemorrojder, en dysbakteriöshet;
  • samlag
  • nedåtgående eller stigande sätt från det infekterade urinvägarna - blåsan eller urinröret.

  Minskad immunitet och hormonella misslyckanden i synnerhet stimulera infektionens utveckling och spridning.

  Icke-infektiös eller kongestiv prostatit framträder som ett resultat av ett brott mot utflödet av blod och lymf från bäckenet, liksom med stagnation av prostatajuice i rörets kanaler.

  Bevisa sådana fenomen följande faktorer:

  • överträdelser i sexuellt liv - långvarig avhållsamhet, avbrutna handlingar, orealiserad lust;
  • rökning - nikotin spasmerar blodkärlen och förhindrar normal blodcirkulation;
  • stillasittande sätt att leva;
  • nära kläder
  • alkoholmissbruk. Alkoholhaltiga drycker irriterar väggarna i körtelarna, vilket orsakar inflammation.
  • förstoppning.

  Kongestiv prostatit uppträder 8 gånger oftare än infektiös och utvecklas sällan som en komplikation av akut inflammation i prostata.

  Abakteriell prostatit

  Denna typ av sjukdom kallas också kronisk bäckensmärksyndrom (CPPS). Det vanligaste symtomet är smärtsyndrom, bäckenregionen, men frånvaron av patogena mikroorganismer mikrobiologisk undersökning av urin och prostatiska utsöndringar.

  Smärta sensioner förvärvar olika svårighetsgrad och lokalisering. De sträcker sig till perineum eller blåsan, könsorganen. Processen för utlösning är också smärtsam. Problem med utsöndring av urin i den sexuella sfären är också närvarande, men de är sekundära.

  Diagnosen fastställs om smärtan kvarstår i 3 månader eller mer.

  Det finns 2 typer CPPS:

  1. Inflammatorisk CPPS- i urinen och utsöndringen av prostata avslöjar ett ökat antal vita blodkroppar, som talar om inflammation. Mikroorganismer detekteras inte. Det finns flera orsaker till denna typ av inflammation. Å andra sidan är detta möjligt med återflöde (gjutning) av ren urin från urinröret i körteln. Bidra till dessa anatomiska defekter eller brott mot muskelkontraktioner i blåsan, prostataorganet, perineum. Urin, eller snarare urat i det, och orsakar inflammatoriska fenomen i prostata. Å andra sidan antas det att felet i denna process fortfarande är bakterierna, vilka inte bestäms av den klassiska metoden. För deras detektion bör molekylär diagnostik användas. Den tredje orsaken är autoimmuna processer i kroppen.
  1. Icke-inflammatorisk CPPS - I analyserna finns det ingen leukocytos och mikroorganismer. För att fastställa diagnosen använd instrumental diagnostik. Det låter dig fastställa problemen med innervation eller muskelförändringar i prostata och andra organ:
   • Cervikal del av blåsan - stenos eller proliferation;
   • bäckenregionen - myalgi, muskelspänning, nedsatt passage av nervimpulser;
   • urinrör - förträngning, ökat tryck;
   • prostata - gjutning av urin, ökat tryck.

  Mycket ofta hos patienter med CPPS observeras nervsjukdomar: ångest, irritabilitet, depression.

  Bakteriell prostatit

  Kronisk inflammation i prostata av bakteriell etiologi börjar visa sig med mindre obehag vid urinering. Detta inkluderar liten smärta, klåda eller brinnande, vilket minskar flödet av strålen. Färgen på urinen förändras, det får en obehaglig lukt. Obehagliga känslor kan också störa vid tömning av tarmarna. Visas svag, tråkig smärta i perineum.

  inträffa problem i sexuellt liv. I början av sjukdomen de är situationsanpassat: försvagningen av erektion eller allt snabbare det händer på natten, snabb utlösning, orgasmstörningar förnimmelser.

  Ett karakteristiskt symptom för detta stadium - Utseendet från urinröret under avföring.

  Urinering blir allvarligt smärtsam, Intresset att gå på toaletten blir allt vanligare. Vid något tillfälle, dessa symtom avtar på grund av kompensatorisk spridning av urinblåsan muskler, och sedan återupptas igen, mer kraftfullt.

  Smärta i perineum intensifieras också. Hon ger i nedre delen av ryggen, pubis, ben, skrotum. Karaktären av smärtsamma känslor förändras också: de blir starkare och skarpare, störs på natten.

  Det finns en växande sexuell dysfunktion, som blir permanent. Ejakulation åtföljd av smärta, minskad erektion och sexuell lust.

  Också åtföljd av patienter är ökad svettning, inklusive i perineum. Kroppstemperaturen ökar något - 37-37.5 °.

  Mot bakgrund av sexuella störningar hos män Utvecklingen av brott i mentala sfären. De blir irriterande, nervösa, kan bli deprimerade.

  Andra typer av kronisk prostatit

  Det finns ett koncept beräknad prostatit. Denna sjukdom är extremt sällsynt och påverkar män av mer mogen ålder. Det kännetecknas av bildandet av stenar som består av prostatajuice, inflammatorisk effusion, liksom fosfater och kalcium.

  Symtom på denna typ av sjukdom är smärtor som har en typisk lokalisering för prostatit. De intensifieras under rörelse, efter samlag. Blod uppträder i ejakulatet. Det finns andra tecken på inflammation i körteln.

  Stenar är resultatet av långvarig prostatit eller adenom.

  Stagnerande prostatit är bakteriell och icke-bakteriell. Dess särdrag är mild symptomatologi:

  • ett subfebrilt tillstånd
  • obehagliga känslor i ljummen;
  • problem med urinering
  • irritabilitet;
  • sexuella störningar.

  Det finns också typer av kronisk prostatit:

  • autoimmun - utvecklas med immunförsvar, till exempel reumatoid artrit, systemisk lupus erythematosus;
  • hormon-dystrofisk - uppträder på grund av hormonella misslyckanden, med hormonella sjukdomar (diabetes mellitus), som ett resultat av organismernas fysiologiska åldrande
  • vegetovaskulyarny - bildas mot bakgrund av vegetativ-vaskulär dystoni. Orsakar blodcirkulation problem.

  Hur sjukdomen diagnostiseras

  Kronisk prostatit diagnostiseras med samma metoder som akuta.

  Det första läkaren förhör och undersöker patienten. Undersökningen utförs genom metoden för digital rektal undersökning av prostata. Det kan förstoras, smärtsamt, asymmetriskt och förseglat. I sällsynta fall (icke-inflammatorisk CPPS) har den inte ändrats.

  Vidare doktorn kommer att tilldela test. Från laboratoriemetoder tillämpas den allmänna analysen av blod och urin, analysen av en hemlig prostata. De kommer att visa ett förhöjt antal vita blodkroppar. När en bakteriologisk studie av urin och juice av prostata avslöjar ett medel. Ibland kan dessa indikatorer vara normala, men processen är fortfarande närvarande.

  För att bekräfta sjukdomen, undersöks blodet för PSA. Hjälp och instrumentmetoder: ultraljud, TRUS, urofluometriya.

  Farmakologisk behandling

  Först och främst för behandling av kronisk prostatit föreskriva antibiotika. Kursen är lång - 1-1,5 månader. Före tillsättningen av antibakteriella medel bestämmer typ av patogen och deras känslighet för drogerna.

  nödvändigtvis Använd immunokorrektiva läkemedel, eftersom nedsatt immunitet är en vanlig orsak till inflammation. Immunologens hjälp är möjlig.

  Terapi av kronisk inflammation i prostata gör inte utan antiinflammatoriska läkemedel. För att börja med, förskriva icke-steroidläkemedel: Diklofenak, Ibuprofen, Meloxicam. De används i form av tabletter eller injektioner. Om de inte kan uppnå önskat resultat används hormoner: Prednisolon, Dexametason.

  Alfablockerare hjälper till att lindra muskelspänning från blåsan, perineum. De verkar symptomatiskt, minskar smärta och gör urinering.

  Om det finns outhärdlig smärta, aktuella smärtstillande medel.

  Separat är det nödvändigt att säga på användningen av en dosform, såsom ljus. De är bra för att behandla den kroniska prostata processen. Oftast uttrycks dess symtom dåligt, och suppositoriernas mjuka funktion är tillräcklig för att stoppa dem.

  De injiceras i ändtarmen. Dess närhet till prostata körteln ger snabba och effektiva resultat. Dessutom är den skadliga effekten av tabletter i mag-tarmkanalen och svårigheterna med injektioner uteslutna. Stearinljus har en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt på kroppen.

  Sjukgymnastik och andra metoder

  Förutom läkemedel används andra metoder för behandling av kronisk prostatit:

  • rektal prostata massage - utförs genom ändtarmen. Förfarandet eliminerar stagnation av prostatajuice, och förbättrar också effekten av läkemedel. Kontraindicerat med förvärring av sjukdomen och närvaron av stenar i prostata;
  • Sjukgymnastik förbättrar blodcirkulationen i det drabbade organet och förbättrar näring. Av de använda metoderna UHF, elektrofores, darsonvalisering och andra. De visas bara i efterlämningsstadiet;
  • prostatit involverar i processen inte bara organen utan också en mans psyke. Kanske behöver han det hjälp av en psykolog eller psykoterapeut;
  • akupunktur är ett vanligt sätt att behandla kronisk prostatit. Förfarandet handlar indirekt på kroppen genom akupunkturpunkter.
  • övningar, som squats, walking, hoppning ökar blodcirkulationen i det lilla bäckenet och eliminerar stagnation;
  • aktivt tillämpad balneoterapi - Behandling med mineralvatten.

  Läkemedelsbehandlingar är en integrerad del av terapi för kronisk form av prostatit. Men de kan orsaka ett antal komplikationer. Och eftersom behandlingen av denna typ av sjukdom är lång har människor funnit sätt att delvis ersätta sådana droger. Hjälp kom traditionell medicin.

  Ledaren bland folkläkemedel för behandling av prostatit är pumpa frön. De innehåller mycket zink, vilket är nödvändigt för människors hälsa. Fröer kan konsumeras separat: 30g kommer att fylla på dagskursen för det nödvändiga spårelementet. Du kan också slipa dem i köttkvarn och blanda med honung, gör bollar från den resulterande blandningen. Håll dem i kylskåpet och ät 1 innan du äter.

  Mycket användbart vid inflammation i prostata-drinken nypressad betesaft, morötter, gurkor och sparris. Volymen för en dag bör vara minst 0,5 liter.

  blåbär perfekt för att återställa prostata. Den innehåller mycket näringsämnen, mikroelement och vitaminer.

  I sällsynta fall vid behandling av prostatit måste tillgripa operationen. Indikationer därtill är ingen förbättring av medicinsk behandling, akut såväl som processer: abscess och andra suppurativ inflammation i prostatan, urinretention, proliferation av prostatavävnader samt benigna och maligna tumörer.

  Kirurgisk behandling utförs med flera metoder: det kan vara partiell resektion av orgelet, dissektion av abscesser, excision av förhuden eller avlägsnande av hela körteln.

  Hur man förhindrar utvecklingen av kronisk prostatit

  Förebyggande av denna sjukdom är primär och sekundär.

  Primär prevention är att förhindra uppkomsten av en sjukdom och reduceras till sådana aktiviteter:

  • upprätthållande av immunitet
  • Sexualitetens regelbundenhet
  • fysiska övningar och massor av måttlig svårighetsgrad. Detta är särskilt viktigt för dem som leder en stillasittande livsstil;
  • undvik superkylning;
  • cupping infectious foci i kroppen;
  • snabb behandling av urogenitala infektioner;
  • måste genomgå planerade fysiska undersökningar
  • missbrukar inte alkohol och rökning.

  Sekundär förebyggande innehåller åtgärder för att förhindra återkommande sjukdom. Under det första året efter överföringen av prostatit måste en man besöka urologen en gång om 3 månader. Då - 1 gång på 6 månader. Om exacerbationen av sjukdomen inte uppstår tas patienten bort från dispensarobservationen.

  För att förebygga prostatit är vacker sanatoriumbehandling kommer att passa. Moderna sanatorier erbjuder komplexa förfaranden från fysio- och balneoterapi, andra naturresurser.

  viktigt följ och mat. Inkludera i menyn fler grönsaker och frukter, en mängd olika spannmål. Sura mjölkprodukter är också värda att berika din kost. Konsumtion av fisk och skaldjur kommer att fylla bristen på zink.

  Kronisk prostatit är en långsam, långsam process. Cowarized han komplikationer:

  • cystit, pyelonefrit - urolithiasis;
  • vesikulit - inflammatorisk process i seminal vesiklar;
  • epididymoorchitis - inflammationsprocessen i testiklarna;
  • glandulär hypotrofi;
  • infertilitet och impotens.

  Behandling av sjukdomen - en ganska lång process. Men det är värt att gå denna väg till slutet för att spara din hälsa och spara chansen för en hälsosam avkomma.