Huvud
Symptom

Orsaker och metoder för behandling av cystit hos barn 3-5 år

Cystitis hos ett barn på 3 år är en vanlig förekomst. Detta beror på det faktum att immuniteten under de första åren av livet bara bildas, så påverkan av någon infektion kan leda till utveckling av sjukdomar som under vissa förhållanden blir kroniska. För att utesluta möjligheten att utseendet av symtom på den inflammatoriska processen i framtiden behöver du lära dig mer om vilka faktorer som provocerar det.

Cystitis hos ett barn på 3 år är en vanlig förekomst. Detta beror på det faktum att immuniteten under de första åren av livet endast bildas.

Formen av sjukdomen

Cystitis påverkar blåsan. Det är en inflammatorisk process som påverkar ytan av slemhinnan. Det åtföljs av en överträdelse av organets funktion: urinen lämnar långsamt, det är ofta föremål för urinering. Komplexiteten i denna patologi ligger i det faktum att barnet ännu inte kan beskriva hans tillstånd noggrant och indikera orsaken till smärtan.

Det finns 2 former av blåsor hos barn 3 år gammal:

I det första fallet noteras den snabba utvecklingen av den patologiska processen. Symtom på akut cystit manifesterar sig. Det finns mycket smärta. I detta fall utvecklas inflammation på slemhinnan, inte tränger in i de djupare skikten av blåsans väggar, och behandlingen ger ett snabbt resultat.

Komplexiteten i denna patologi ligger i det faktum att barnet ännu inte kan beskriva hans tillstånd noggrant och indikera orsaken till smärtan.

Kronisk cystit utvecklas smidigt. Tecknen på ett sådant patologiskt tillstånd är mindre uttalade. I detta fall påverkas de djupa lagren av blåsans väggar, vilket gör behandlingen svår.

Den kroniska formen av sjukdomen är farlig eftersom den ofta tar bort endast uppenbara symtom och slutar sedan behandlingen.

Som en följd blir efter en stund den patologiska processen aktiv igen och tecken på inflammation uppträder.

Orsaker till cystit hos barn 3-5 år

Utvecklingen av sjukdomen orsakas av infektioner orsakade av olika patogener:

 • E. coli;
 • ureaplasma;
 • streptokocker;
 • stafylokocker;
 • chlamydia.

Patogener för penetration av patogena mikroorganismer är olika. Det kan vara avföring eller urin i slidan med fel sätt att tvätta barnet efter urinering eller avföring. Markera och nedstigande väg för överföring av infektion - genom njurarna. Smittämnen sprids med lymfflöde. En annan faktor som bidrar till infektionens utveckling är septikprocessen. Flickor diagnostiseras ibland med vulvovaginit, patogener passerar in i blåsan.

En vanlig orsak till blåsor hos barn är installationen av en kateter.

Orsakerna till blåsan kan vara olika faktorer:

 1. Hypotermi. Låga temperaturer bidrar till utvecklingen av infektioner.
 2. Medfödda eller förvärvade patologiska tillstånd, till exempel blåsböjning. I detta fall utvecklas cystit på grund av felaktig urinering.
 3. Drogterapi som syftar till att behandla andra sjukdomar.
 4. Genetisk predisposition.
 5. Förberedelse för operation, återhämtningsperiod efter operationen. En vanlig orsak är installationen av en kateter.

Underkylning provocerar utvecklingen av infektioner.

flickor

Ofta utvecklar cystit med felaktig tvättning. Anledningen till detta är särdragen hos flickornas fysiologi. Urinröret ligger närmare vagina och anus, och mikroberna korsar barriären mycket snabbare och tränger in i urinorganet.

pojkar

Den främsta orsaken till cystit hos pojkar är streptokock / stafylokockinfektion. Pojkar är mindre benägna att utveckla inflammation i blåsan. Om detta hände, leta efter orsaken i mikrofloran.

Den främsta orsaken till cystit hos pojkar är streptokock / stafylokockinfektion.

Symtom på cystit hos barn

Vid barnet på 3 år visas cystitisen av ett antal tecken:

 1. Smärtsamma förnimmelser. Deras intensitet kan vara olika: måttlig, akut, mild. Allt beror på sjukdomsformen.
 2. Vanlig trängsel att urinera (vanligt symptom för barn 2-5 år och äldre). Hos barn i en tidig ålder (2-4 år) är inkontinens möjlig.
 3. Grumligheten, förändringen i urinfärgen (den blir mörkgul, ibland brun), utseendet av sediment.
 4. Smärta i underlivet, i ljummen och i nedre delen av ryggen.

Inflammatorisk process som utvecklas i blåsan, åtföljd av en ökning av temperaturen till + 38 ° C.

Cystitis kan höja temperaturen. Detta symptom är emellertid inte specifikt och indikerar ofta andra patologier. Inflammatorisk process, åtföljd av en ökning av temperaturen till + 38 ° C. Inte alla barn på 3 år är sätt att förklara för vuxna orsaken till smärtan. Om barnet fortfarande talar illa kan man misstänka patologin genom sitt beteende: barnet beter sig rastlöst och gråter ofta.

diagnostik

Först måste du kontakta en barnläkare, han kommer att hänvisa till en barnlig urolog. För att bekräfta cystit är inte extern undersökning tillräcklig. För diagnosen rekommenderas att genomföra ett antal studier:

 • Ett vanligt blodprov hjälper till att bekräfta utvecklingen av inflammatorisk process.
 • analys av urin medan man bedömer avvikelsen av nyckelindikatorer för biomaterialet från normen: färg, transparens, komposition;
 • biokemisk analys av urin - resultaten av studien bestämmer den kvantitativa komponenten av salter och protein i biomaterialet;
 • bakteriologisk odling av urin bidrar till att bestämma vilken typ av mikroorganismer som provocerar cystitis.

För att utesluta andra sjukdomar är en ultraljudsundersökning av organen i genitourinärsystemet ordinerad.

Behandling av cystit hos spädbarn

Terapi bör vara omfattande. Att bota cystit hos ett barn 2-4 år, det rekommenderas att ta droger i form av sirap. Barn över 4 år får ge droger i tabletter. Behandlingssteg:

 1. Drogterapi. Tilldela antiinflammatoriska antibakteriella medel.
 2. Traditionella behandlingsmetoder. Effektivt bad med örter.
 3. Diet. Cystitis blir snabbare om maten ändras. Diet i detta fall syftar till att minska irritationen av slemhinnan.

Terapi bör vara omfattande. Att bota cystit hos ett barn 2-4 år, det rekommenderas att ta droger i form av sirap.

I blåsan indikeras sängstöd. Inflammation kan härdas i 5 snabbare än i 3 år, eftersom barnet redan kan prata om sina känslor. Terapi börjar med de första tecknen på patologi.

Medicinsterapi

Vid en temperatur över + 38 ° C kan antipyretiska läkemedel tas. Mottagning av antibiotika ordineras av en läkare. Läkemedel syftar till att minska intensiteten av inflammation genom att bli av med patogen mikroflora.

Barn är ordinerade antibiotika penicillin-serien. Kursen varar från 3 till 7 dagar.

Tillämpade och naturläkemedel, till exempel, Kanefron. De handlar försiktigt, innehåller inte kemiska komponenter.

Vid bestämning av dosen beaktas barnets ålder och vikt. Följande läkemedel ordineras: Sumamed, Azithromycin, Augmentin, Amoxiclav.

Tillämpade och naturläkemedel, till exempel, Kanefron. De handlar försiktigt, innehåller inte kemiska komponenter. Droger på alkoholbasis ska användas med försiktighet och i minimala doser.

Folkmekanismer

För att behandla cystit hos ett barn följer och topiskt med hjälp av brickor. Principen för deras tillämpning är densamma för tjejer och pojkar: barnet sitter i en behållare fylld med medicinsk buljong. Du kan använda örter med antiinflammatoriska egenskaper: kalendula, kamomill eller salvia. recept:

 1. Förbered råvaror: 2 msk. l. örter, 1 kopp kokt vatten.
 2. Insistera i 30-60 minuter.
 3. Buljong utspätt med varmt vatten (6-8 liter)

För att behandla cystit hos ett barn följer och topiskt med hjälp av brickor.

diet

Med hjälp av en diet kan toxiner avlägsnas från kroppen. Dess principer är följande:

 • riklig dricka
 • minskning av mängden salt
 • Förbud mot användning av kryddiga och feta livsmedel.
 • vägran av socker, användning av dess substitut
 • användningen av jästa mjölkprodukter
 • Basen av kosten bör vara växtmat.

Basen på barnets diet mot blåsor bör vara växtmat.

förebyggande

Att i framtiden inte utvecklar cystitisen igen, rekommenderas att följa ett antal regler:

 1. Det är nödvändigt att behandla infektionssjukdomar, inklusive karies skador på tänderna. Alla bakterier har en tendens att sprida sig i hela kroppen.
 2. Det är viktigt att övervaka barnets hygien: i tid för att tvätta, byt kläder dagligen. Flickorna tvättas bort från slidan till anusen.
 3. Det är förbjudet att använda en vanlig handduk.
 4. Om barnet har en tendens att utveckla cystit bör du regelbundet ta biomaterial för analys.

Det är viktigt att upprätthålla immunitet. För detta behöver du regelbundet ta vitaminkomplex, var uppmärksam på matsmältningssystemet.

Än att behandla en cystit hos barnet?

Om barnet under urinering klagar över smärta och brännande känsla i perineum, ska han visa sig för en specialist för bekräftelse eller uteslutning av blåsor.

Enligt medicinsk statistik förekommer pediatrisk cystit hos alla åldrar - från 1 månad till 15-16 år. För att utveckla sjukdomen är det nödvändigt att kombinera bakterieinfektion med en organs anatomi och funktion. Infektiös inflammation i blåsan kan ske mot bakgrund av andra urologiska patologier.

Orsaker till sjukdomen

Blåsans slemhinnor hos barn från födsel till 14-15 år är mer sårbart än hos vuxna, det skyddande skiktet i epitelet är mycket tunnare. Frekventa sjukdomar minskar nivån av allmän immunitet, vilket bidrar till spridningen av infektionsprocessen när de kommer in i urinröret hos patogena bakterier.

Smittämnen:

Stammarna av E. coli, streptokocker och stafylokocker, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa - är mer benägna att orsaka cystit när bristande överensstämmelse med hygien.

Adenovirus, herpesvirus, parainfluensa - stör mikrocirkulationen av vävnader, förbered dem för bakteriell skada.

Klamydia, ureaplasma, mykoplasma - orsakar cystit vid infektion av barn när man besöker bastun och pool, mindre ofta från föräldrarna.

Gonokocker, Trichomonas - orsakar cystit hos ungdomar som har haft sex.

Candidiasis (tröst) - orsakar cystit med antibiotikabehandling, nedsatt immunitet.

I det normala tillståndet rengörs blåsan från patogena bakterier som kommer in i den. Lokal immunitet, de speciella egenskaperna hos kirtlarna i slemhinnan, regelbunden tömning av urin ger ett tillförlitligt skydd för detta organ mot inflammation.

Kränkning av naturlig rening sker genom ofullständig tömning av blåsan, främmande kroppar inuti kroppen helmintinfektioner vulvovaginit hos flickor, förträngning av förhuden hos pojkar, hypovitaminosis, biverkningar av sulfonamider och cytostatika.

Konsekvenser av infektion

Patogena mikroorganismer tränger in i blåsan genom stigande och nedåtgående vägar. I det första fallet framkallas den inflammatoriska processen av bakterier från urinröret.

Med en nedstigande typ av infektiös form av cystit, börjar sjukdomen som en följd av pyelonefrit. Bakterier från det inflammerade njurskyddet längs urinröret tränger in i barnets urinblåsa. Sannolikheten för en sådan komplikation är 65% av alla fall av pyelonefrit.

Akut och kronisk cystit av infektiös ursprung är vanligt i åldersgränsen från 1 år till ungdomstid (11-14 år).

Merparten av sjukdomen är vanlig hos tjejer mellan 4 och 13 år. Detta beror på egenheter av anatomi kvinnliga urogenitala systemet: kort och bred urinrör, vagina och anus närhet, liksom täta infektioner i könsorganen.

Dessutom finns i kroppen av tonårsflickor en hormonell fysiologisk rekonstruktion. Detta tillstånd minskar skyddet av blåsan och provar infektioner i det genitourinära systemet (vulvovaginit, kolpit).

Med blåsan blir urinrörets sfinkter och blåsans slemhinna hyperemiska och edematösa. I komplexa fall sträcker sig processen djupt in i slemhinnan, epitelet släpar bort från det, erosioner och sår bildas. I det här fallet framträder blod i urinen - hematuri utvecklas.

När det ingår i processen av muskelskiktet kan blåsans gangrän, vävnadsnekros, perforering in i bukhålan börja.

Skill mellan total cystit och dess fokala form. När man är involverad i blåsans halsprocess, är diagnosen gjord av livmoderhalscancer, om inflammationen är vanlig i området med triangeln Lieto-trigonit.

Hur uppenbarar symtomen?

För barnblåsning kännetecknas av en snabb intensiv utveckling av den kliniska bilden av sjukdomen. Varje 10-20 minuter behöver ett barn urinera. Denna önskan härrör från irritationen av nervändarna hos blåsans slemhinnor.

Symptom på akut sjukdom:

 • Smärta över pubis, ger till perineum;
 • Svårighet att urinera i små portioner, åtföljd av skärning och smärta;
 • Urininkontinens
 • Falska uppmanar;
 • Isolering av några droppar blod i slutet av urinering;
 • Subfebril temperatur;
 • Förändring av färg och genomskinlighet i urinen, det är mörkt, obehagliga luktar, innehåller flingor och sediment, ibland förvärvar färgen på "köttsluttar".

Med kronisk blåsan Barnet från tid till annan är obehag i underlivet, urininkontinens dag och natt, frekvent urinering.

Cystit hos spädbarn

Egenheten hos urologiska patologier i denna åldersgrupp är latent (latent) kurs, den snabba spridningen av inflammation. Särskilt ofta hos barn i denna ålder påverkas njurarna och urinblåsan.

Varför uppstår cystit hos spädbarn - orsaker:

 • Överträdelse av hygienreglerna vid vård av barn - Barnets långvariga vistelse i den smutsiga blöjan, användningen av vanliga handdukar med vuxna;
 • Bada en nyfödd i ett gemensamt bad;
 • Candidiasis (tröst) hos ett spädbarn;
 • Infektion med patogen mikroflora i modersjukhuset;
 • Förstöring av barnets tarmar - dysbios, förstoppning, diarré, vilket framkallar spridningen av patogen mikroflora i urinröret.

Infektionen uppstår när sänkt immunitet - en följd av täta förkylningar, helmintiska infestationer, allergiska reaktioner, såväl som på grund av dåligt underhåll och biverkningar av antibakteriella läkemedel.

Det är svårt att identifiera tecken på cystit hos unga barn. Uppmärksamma föräldrar noterar följande manifestationer:

 • Intermittent urinering;
 • Hyppig urinladdning i små volymer;
 • Barnets ångest, lust och gråt i processen med urinering;
 • Förändring av färg och lukt av urin;
 • Ökad kroppstemperatur;
 • Utseendet i sedimentets urin, flingor, orenhet av blod.
När dessa symptom uppstår ska du omedelbart kontakta en barnläkare eller en specialist. Läkaren kommer att ordinera diagnostiska procedurer, berätta vad du ska behandla cystit i ett spädbarn. Med svåra symtom, höga temperaturer, behandling utförs på ett sjukhus.

Huvudgrupperna av cystitistika för barn:

 • Antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder;
 • Spasmolytics (No-shpa);
 • Antiseptika, uroseptika av vegetabiliskt ursprung;
 • Febernedsättande.

För att behandla cystit hos spädbarn, använd lämpliga doseringsformer: suspensioner, sirap, barns suppositorier. Att dra tillbaka patogena bakterier är viktigt att organisera rätt dricksregim för att tvätta blåsan med naturliga antiseptika. Små barn får ett avkok av en hundros och ett avkok av blommor av en kemistens tusensköna.

Vad är farligt för barns blåsor?

Infektion tränger in i njurarna på ett stigande sätt, vilket orsakar smärta i buken och i midjan, hög temperatur, förgiftning av kroppen.

En annan komplikation av obehandlad barndomscystiti. Med denna patologi kastas urinen från blåsan till njurarna. Blåsans väggar förlorar sin förmåga att sträcka sig och komma ihop, det blir oelastiskt.

Med ett permanent infektionsfält i blåsan kan pojkens och flickors reproduktiva organ regelbundet bli inflammerade. Därefter leder kronisk inflammation i bäckenorganen till infertilitet.

Om cystit inte botas i tid går det in i en kronisk process med remissioner och förvärringar som åtföljer en person hela sitt liv.

Vilken typ av läkare ska jag visa ett barn med blåsor?

När symtom på sjukdomen uppträder, måste du kontakta barnläkaren. Om läkaren anser det nödvändigt, skickar han barnet till en barnlig urolog, gynekolog och kirurg. Barnblåsan bör differentieras från följande patologier:

 • Akut blindtarmsinflammation
 • pyelonefrit;
 • abscess;
 • Blåsans tumör;
 • Gynekologisk patologi hos tjejer.

Den huvudsakliga diagnostiska metoden är urinalys (allmän analys, bakteriekultur på flora, tvåglasprov). När cystit i urinen diagnostiseras med ett högt innehåll av leukocyter, hematuri (blod i urinen), slem, epitelpartiklar, bakterier. Innan du tar urinen, måste du noggrant tvätta barnet, rengör pojkarnas förhud.

Instrument diagnostiska metoder:

 • Ultraljud av urinblåsan före och efter urinering - detrusorförhållandet bedöms;
 • Ekkoskopi - eko-negativa inklusioner diagnostiseras, tjockleken på blåsans slemhinna mäts;
 • Cystografi, cystoskopi - utförs under remission av kronisk cystit för att bestämma slimhinnans tillstånd.

Som ett resultat av diagnosen ordinerar läkaren en kurs av konservativ terapi.

Behandling av cystit hos barn

Terapi av pediatrisk cystit utförs på poliklinisk basis under ledning av barnläkare eller pediatrisk nephrologist. Med komplikationer (pyelonefrit), vid diagnosering av cystit hos nyfödda behandlas han på ett sjukhus.

Hur man behandlar cystit hos barn - de viktigaste metoderna:

 • Avancerad dricksregim;
 • Dietmat;
 • Fysioterapeutiska förfaranden;
 • Användning av läkemedel.

Eftersom blåsans orsaksmedel är patogena mikrober används antibiotika för att behandla sjukdomen. Läkaren kan ordinera ett antibiotikum för akut och kronisk cystit hos barn enligt resultaten av urinkulturen på mikrofloran.

Den mänskliga hälften av mänskligheten är sällan cystitis, men för barnets ålder är detta uttalande sant bara hälften.

Behandling av cystit hos flickor

Barnet kan inte förklara deras oro och obehag, så vuxna måste noga övervaka sina barn, eftersom kör cystit kan leda till infertilitet och andra komplikationer.

Populära droger:

Upp till 12 år ta 40 mg / kg kroppsvikt för 3 doser, efter 12 år - 3 tabletter 125 mg dagligen. Behandlingsförloppet är 7 dagar.

Upp till 5 år När innehållet i en 2 g påse, utspädd i vatten, från 6 till 15 år, applicera ett paket med 3 g.

Upp till 7 år 15 droppar av läkemedelslösningen 3 gånger om dagen, från 7 till 14 år - 2 tabletter tre gånger om dagen, över 14 år - 2 droppar eller 50 droppar 3 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 2-4 veckor.

Med 1 år av livet. Från 5 till 8 mg / kg kroppsvikt hos barnet, uppdelat i 4 uppdelade doser med lika intervall. Behandlingsförloppet är 1-2 veckor.

Dessutom föreskrivs fysioterapeutiska metoder för att behandla barns cystit av något ursprung:

Elektrofores uretral eller kutan.

Införandet av ett läkemedelssubstans genom en elektrisk ström. De används vid vilken ålder som helst, från och med barnets födelse.

Mikrovågsugn eller mikrovågsbehandling

Behandling med ett växlande magnetfält, applicerat från 1,5-2 år.

Magnetoterapi på suprapubic regionen.

Behandling med en impuls eller ett konstant magnetfält. Metoden används för att behandla barn 2 år och äldre.

Den balneologiska metoden för cystitisbehandling tillämpas från 1 år.

Att urin cirkulerar aktivt genom urinvägarna, tvättar ut mikroorganismer, rekommenderar läkaren en förlängd dricksregim.

Tunga dricka innehåller drycker med inflammatoriska och desinficerande egenskaper Morsy tranbär och tranbär, buljonger havtorn, ros och örter, te med citron, morot, äpple, vattenmelon juice, icke-kolsyrat mineralvatten.

Alla drycker ska vara varma, de erbjuds ständigt till barn när som helst på dagen. Total volym vätska berusad:

 • Upp till 2 år - mer än 0,5 liter;
 • Upp till 5 år - mer än 1 liter;
 • Från 6 till 15 år - ca 2 liter.

Cystit hos barn

Cystit hos barn - urininfektion som orsakar inflammation i slemhinnan och blåsans submukosala skikt. Cystitis hos barn flyter med smärta och snitt vid urinering, frekvent uppmaning på potten med fördelning av små portioner urin, inkontinens av urin; I ung ålder observeras ofta förgiftning och feber. Diagnos av cystit hos barn inbegriper studie av urin (allmän analys, bakposseva, tvåglasprov), ultraljud av blåsan, med kronisk cystit - cystoskopi. Vid behandling av cystit är barn förskrivna en diet och förbättrad dricksbehandling, läkemedelsbehandling (uroseptisk, antibakteriell, antispasmodisk), fytoterapi.

Cystit hos barn

Cystit hos barn - den vanligaste urinvägsinfektion, som finns i bruket av pediatrik och pediatrisk urologi. Cystit vanligt bland barn i alla åldrar och kön, men är 3-5 gånger vanligare hos flickor förskola och skolåldern (från 4 till 12 år). Hög förekomst av cystit flickor förklara särdragen i strukturen av den kvinnliga urinsystemet :. Wide tillgänglighet och kort urinrör, anus närhets, frekventa infektioner av de yttre könsorganen, etc. Cystit barn kan ta formen av isolerad eller saminfektion (tsistouretrita, tsistopielonefrita).

Orsaker till cystit hos barn

För utveckling av cystit hos ett barn är följande villkor nödvändiga: bakteriell kontamination av blåsan, en kränkning av dess anatomiska struktur och funktion.

Normalt sker blåsrensning från mikroflora med regelbunden tömning med hjälp av urinflöde. Slemhinnan i urinblåsan är resistent mot infektion på grund av aktiviteten hos de periuretrala körtlar som producerar slem och lokala faktorer immunförsvar (sekretoriskt immunglobulin A, interferon, lysozym, etc.). Sålunda., Den anatomiska integriteten av epitelet, den funktionella användbarheten av detrusor, frånvaron av morfologiska förändringar i blåsan och töms regelbundet tillhandahålla en hög grad av skydd mot infektion, och svagheten i en av enheterna enkelt utveckla cystit hos barn.

Oftast i bakteriologiska kulturer av urin i cystit hos barn, sås uropatogena stammar av Escherichia coli; i ett mindre antal fall - Klebsiella, Proteus, Staphylococcus epidermis, Pseudomonas aeruginosa, mikrobiella föreningar. I en fjärdedel av fallen, när det gäller cystit hos barn, detekteras inte en diagnostiskt signifikant bakteriuri.

Virusens roll i cystitis etiologi hos barn är fortfarande oklart (med undantag av hemorragisk blåsan). Dock är den allmänt accepterade bland urologer att patogener para, adenovirus, herpes och andra virusinfektioner predisponerar för störningar i mikrocirkulationen i blåsan och skapa en gynnsam miljö för den fortsatta utvecklingen av bakteriell inflammation.

Barn har cystit orsakad av klamydia, mykoplasma, ureaplasma. I dessa fall, som regel sker infektionen i närvaro av klamydia i föräldrarnas, underlåtenhet att följa hygienstandarder, besök bastu, pooler och så vidare. Specifik gonococcal och trichomonazice cystit är vanligare hos vuxna eller ungdomar som har sex. Cystit svampetiologi inträffar hos barn med nedsatt immunförsvar, medfödda missbildningar av urogenitalsystemet, som får långtidsantibiotikabehandling.

Penetrationen av smittämnen in i blåsan kan ske nedströms (njure), upplänk (från urinröret och anogenitala områden), lymphogenous (med andra bäckenorgan) hematogen (från fjärr septisk foci), varvid kontakten (genom de defekta blåsväggen) banor.

Kränkning av den naturliga processen av självrening av urinblåsan kan utvecklas i sällsynta eller ofullständig urinering (ofta med neurogen blåsa hos barn), vesikouretär reflux, urinrörsförträngning, förhudsförträngning hos pojkar, urinblåsa diverticula. Riskfaktorer för utveckling av cystit hos barn är av metabola nefropati, urolitiasis, främmande kropp blåsa, invasiva studier i urologi (cystografi, cystoskopi, etc..), Behandlingen av nefrotoxiska läkemedel (cytostatika, sulfonamider, etc.). Bakteriell invasion av urinblåsan främja överväxt, helmintinfektioner, tarminfektioner, gynekologiska sjukdomar hos kvinnor (vulvit, vulvovaginit), Pyo inflammatoriska processer (omphalitis neonatal angina, abscessed pneumoni stafilodermii) och så vidare.

En roll i patogenesen av cystit hos barn som ges till endokrina dysfunktion (diabetes mellitus), hypovitaminosis, förändringar i pH-värdet i urinen, effekterna av fysiska faktorer (hypotermi, strålning), brott mot reglerna för personlig hygien.

Klassificering av cystit hos barn

Det är allmänt accepterat att klassificera cystit hos barn genom kursen, form, morfologiska förändringar, förekomsten av inflammatorisk process och förekomst av komplikationer.

Under barnets gång förekommer akut och kronisk blåsan. Akut cystit hos ett barn uppstår med inflammation i slemhinnan och submukosala skikten; kan åtföljas av katarrala eller hemorragiska förändringar i väggen. Vid kronisk cystit hos barn morfologiska förändringar som påverkar muskellagret och kan bäras bullosa, granulat, abscess, kallbrand, nekrotiserande interstitial, täckt, polypoid karaktär.

I formen skilja primära (som uppstår utan de strukturella och funktionella förändringar i urinblåsan) och sekundär cystit hos barn (som uppstår på en bakgrund av ofullständig tömning av blåsan på grund av dess anatomiska eller funktionella handikapp).

Med tanke på förekomsten av inflammatoriska förändringar är cystit hos barn uppdelad i fokal och diffus (total). Med inblandning av blåsans hals är det tal om cervikal cystit, med lokalisering av inflammation i regionen Ljeto-triangeln - om utvecklingen av trigonit.

Cystit hos barn kan förekomma okomplicerad eller åtföljs av utveckling av vesikoureteral reflux, pyelonefrit, uretrit, paratsistita, peritonit, skleros av blåshalsen och andra.

Symtom på cystit hos barn

Klinik för akut cystit hos barn präglas av snabb utveckling och snabb ström. Den huvudsakliga manifestationen av akut inflammation är urinssyndromet, åtföljt av obligatorisk uppmaning att urinera, som inträffar var 10-20 minuter. Dysursjukdomar är förknippade med ökad reflex excitabilitet hos blåsan och irritation av nervändar. Barn klagar över smärta i suprapubisk regionen som bestråla perineum, värre på palpation av buken och en liten fyllning av urinblåsan.

Urinering i sig är svårt, urin frigörs i små portioner, vilket orsakar smärta och sveda. Ofta när cystit hos barn finns det en falsk uppmaning att urinera eller urininkontinens Vid slutet av urineringstiden är det terminalt hematuri (utsläpp av några droppar blod).

Hos spädbarn och småbarn kan blåsan uppträda som allmän ångest (värre med urinering), gråt, vägran att äta, spänning eller slöhet, feber till febervärden. Hos unga barn förekommer ibland spasmer i den yttre urinrörssfinkteren och reflex urinretention ibland.

Om barnets urin samlas i ett glasbehållare kan du märka en förändring i färg och transparens: urinen blir grumlig, ofta mörk, innehåller sediment och flingor, ibland lukar det obehagligt. När hemorragisk blåsning hos barn på grund av hematuri, förvärvar urin färgen på "köttslungor".

I akut cystitis förbättras barnets välbefinnande vanligen på den 3-5: e dagen, och efter 7-10 dagar återhämtar barnen sig helt.

Kronisk cystit hos barn är som regel sekundär i form. Symptom på inflammation ökar under förvärv av cystit och är vanligtvis representerad av frekvent urinering, obehag i buken, natt och dag inkontinens.

Diagnos av cystit hos barn

Cystit grunden för diagnos hos barn är komplexa laboratorietester inkluderande urinanalys, urinkulturer bakteriologiska flora, bestämning av pH urinhåll dvuhstakannoy prov. Förändringar i urin i cystit hos barn känne leukocyturia, hematuri varierande svårighetsgrad, närvaron av stora mängder av slem och övergångs epitel, bakteriuri. Oftast urinprovtagning för mikrobiologiska studier utförs vid urinera fritt (efter toaletten av yttre könsorganen och rengöring förhuden hos pojkar), men var tvungen att tillgripa kateterisering för akut urinretention.

I cystitis genomgår barnen ultraljud av blåsan med en bedömning av detrusorens tillstånd före och efter träningen. Echoskopi visar vanligen förtjockning av blåsans slemhinna och ett stort antal eko-negativa inklusioner.

Cystografi och cystoskopi indikeras endast för kronisk blåsning hos barn under perioden av inflammation som sänker sig; Huvudsyftet med forskningen är att identifiera omfattningen och arten av slemhinnans förändringar. Vid diagnossökning är barnläkaren och barnets urolog involverad.

Akut cystit hos barn ska differentieras med akut blindtarmsinflammation, paraproktit, pyelonefrit, blåstumörer, gynekologisk patologi. För detta ändamål kan undersökningsplanen omfatta samråd med en pediatrisk kirurg och en pediatrisk gynekolog.

Behandling av cystit hos barn

Att minska dizuricheskih händelser vid akut cystit barn steg som visas i vila och sängläge, torr värme till området av blåsan, varma "sessila" bad med örter dekokter (vid en temperatur av + 37,5 ° C). Cystit barn rekommenderas lakto-vegetarisk kost, eliminering av irriterande livsmedel (kryddig, smaksatta, kryddor), öka vätskeintag till 50% av den vanliga normen på grund av användningen av svagt alkaliskt mineralvatten, fruktdrycker, fruktkompotter och så vidare. Stark vattenbelastningen i cystit hos barn bidrar till ökad diures och tvättar ur blåsbakterierna och inflammationsprodukterna.

Medicinsk behandling för cystit hos barn innefattar mottagning antibakteriella medel spasmolytika, uroantiseptikov, sjukgymnastik. För kausal antimikrobiell behandling hos barn cystit tillämpas skyddade penicilliner (amoxicillin), cefalosporiner (cefuroxim, cefaklor, ceftibuten), derivat av fosfonsyra (fosfomycin), de kombinerade sulfonamid hastighets 7 dagars behandling följt av re bakteriologisk kontroll.

För att minska smärtssyndromet användes drotaverin, papaverin. Förutom den grundläggande behandlingen av cystit hos barn tilldelade fytoterapi (infusioner av kamomill, groblad, johannesört, åkerfräken). Efter inflammationen sänker fysioterapeuten elektrofores, mikrovågsterapi, magnetisk terapi för suprapubic regionen och andra.

Prognos och förebyggande av cystit hos barn

Akut cystit hos barn resulterar vanligtvis i fullständig återhämtning. Kroniska former av cystit utvecklas hos barn som har anatomiska och funktionella förutsättningar för fortsatt infektion.

Förebyggande av cystit hos barn bidrar till ordentlig hygien könsorgan, urinera regim följs, behandling av infektionshärdar, hålla degelmentizatsii tillräckligt vätskeintag, korrigering av metabola sjukdomar, med undantag hypotermi. Barn med kronisk blåsan bör observeras hos en barnlig urolog, tar regelbundet kontroll urinprov.

Hur man behandlar cystit hos barn hemma

Cystitis är en inflammation i blåsans slemhinna, vilket medför många obehagliga symptom. Sjukdomsförloppet blir mer komplicerat om barnet spelar rollen som patienten. Oftast är cystit påverkad av två kategorier av barn - småbarn från en till tre år och ungdomar 12-13 år. Små barn ofta insjuknar cystit, eftersom de kan spela på golvet, frysa, men i värmen av passion inte byta position, eftersom spelet är så spännande. Tonåringar blir sjuka eftersom de vill se trendiga och snygga, medan de bär korta jackor i kylan, flickar flickar i kjolar på vintern. Allt detta leder till utvecklingen av blåsor. Om det inte behandlas i tid blir den akuta fasen av sjukdomen kronisk. Idag låt oss prata om barnsjukhus - hur man känner igen det, varför det verkar och hur man hanterar denna sjukdom.

Hur man känner igen ett barns blåsan

Ett av huvudsymptomen på blåsan är smärtsam urinering. Det är väldigt bra om barnet redan vet hur man uttrycker sina känslor och kan förmedla smärtan till sina föräldrar. Men vad kan mammor göra med spädbarn? Hur man förstår att ett barn gråter på grund av blåsor? Svårigheten att diagnostisera i detta fall är att barn ofta lider av kolik i buken, deras tänder utbrott kan barnet få en förkylning. Det är ganska svårt att känna igen symptom bland smärtsam urinering. Om barnet skriker skarpt och plötsligt, försök att klä av sig. Om gråter inträffar mot bakgrund av urinering, är det troligtvis en cystit eller andra sjukdomar i samband med njure och urinvägar. Förutom smärtsam urinering kan cystitis manifesteras av andra symtom.

Inflammatorisk process i blåsans område ger upphov till en temperatur på 38-39 grader, beroende på graden av utveckling av sjukdomen.

Urin hos ett sjukt barn kan bli grumligt, i vissa fall blir det mörkt.

Urinering blir frekvent, mer än 3-4 gånger per timme. Detta gäller inte för spädbarn - de tömmer ofta blåsan är normalt.

I vissa fall kan barnet ha en underliv. Om nedre delen av ryggen och bakre delen gör ont över nacken - inflammation påverkade njurarna, kanske den här pyelonefriten.

Ibland blir urinering svårt - barnet känner en uppmaning, sätter sig ner på potten eller toaletten, men kan inte tömma urinblåsan. Eller tömning åtföljs av svår smärta.

I vissa fall kan barnet uppleva urininkontinens. Här är det värt att överväga faktumet, om barnet kan begära sjukdomen själv på potten.

Inflammation kan vara så stark att smärtan kan spridas inte bara till urinkanalen utan också till könsorganen, anusen och så vidare.

I de sena stadierna av sjukdomsutvecklingen i urinen kan blodåren uppträda.

Barnets allmänna tillstånd förvärras - det är svaghet, barnet är upprörd, sover dåligt, hans aptit är förlorad, barnet snör ofta.

När du har ersatt barnet med dessa symptom, måste du visa det för läkaren så snart som möjligt. Faktum är att symptomen ofta liknar vanligt förkylning. Vanliga immunsystemet droger, överdrivet drickande och antiinflammatoriska läkemedel kväva för cystit, men inte bota den helt, eftersom sjukdomen kräver mer akupressur. Det innebär att moderen behandlar barnet för kallt, tecken på cystitis avtar, men risken är att cystitisen passerar från akut till kronisk form. Behandling av kronisk blåsan är mycket svårare. För att få rätt diagnos kan doktorn skicka dig för test. I regel, om en misstänkt cystit utförs en allmän och biokemisk analys av urin, gör ultraljud i bäckenorganen. Bakteriologisk sådd hjälper dig att bestämma typ av patogen och dess känslighet för olika typer av antibiotika, svampmedel etc.

Flickor får blåsor oftare på grund av att kvinnlig urinrör är bredare och kortare. Infektion genom denna kanal är mycket lättare än i smal och lång manuell urinrör. Cystitis kan ändå bli sjuk och pojken - det händer också. Pojkar utvecklar ofta kronisk cystit och flickor lider av akuta manifestationer av sjukdomen. Cystit, pojken som behövs för att klargöra diagnosen av en läkare, som smärta vid urinering kan tyda på en förhudsförträngning - oförmåga att helt öppen när ollonet leder till stillastående processer. I det här fallet leder smärta rester av urinsalter, som ligger under förhuden. Symptomatologi av sjukdomar är likartad, även om den har helt annan natur. Därför hantera situationen bör bara läkaren.

Varför uppstår cystit?

Blodkärls orsakssamband kan vara bakterier, svampar, virus och andra skadliga mikroorganismer. Här är några orsaker till utvecklingen av cystit i ett barn.

Oftast förekommer exacerbationen av blåsan mot en bakgrund av hypotermi. Du kan inte simma i kallt vatten, sitta på betong, klä dig lätt i den kalla årstiden, spela på det kalla golvet. Allt detta leder till starten av den inflammatoriska processen.

Svamp och bakterier kan intensifieras på grund av en minskning av immuniteten med barnets frekventa sjukdomar.

Obalanserad kost, fördröjd införande av tilläggskost, kan brist på naturlig kost av frukt och grönsaker leder till att barnet utvecklar beriberi, som också är en orsak till akut cystit.

Bristande efterlevnad av personlig hygien är en annan orsak till utvecklingen av blåsor. Tränare måste ändras varje dag, annars kan smutsiga underkläder bli en provocerande faktor vid utvecklingen av den inflammatoriska processen. Detsamma gäller blöjor - de bör ändras var 3-4 timmar, annars kommer de att bli en hotbed av infektioner.

Olika kroniska sjukdomar i det genitourinära systemet leder ofta till cystit. Ofta sker njursjukdom och blåsan samtidigt.

Cystitispatogener kan komma in i urinröret genom anus och könsorganen. Till blåsor hos flickor leder ofta till olämplig hygien. Om barnet torkar röven efter avföring från anus till vagina, kan en del av avföring komma in i urinröret. I urinröret börjar inflammation, som snabbt stiger till blåsan.

Cystitis kan förekomma mot bakgrund av att blodbladen tidigt tömmas. Barn flirtar ofta, ett intressant spel tillåter dig inte att gå på toaletten. Om barnet ständigt lider, kan det också prova utvecklingen av blåsan.

Cystitis kan vara akut eller kronisk. Akut cystit utvecklas mycket snabbt, det fortskrider snabbt, det har uppenbara symtom, den akuta formen av sjukdomen kan botas på 7-10 dagar helt. Kronisk blåsan är en vanlig inflammation i blåsan, vilket är mindre akut men ständigt, med den minsta superkylningen. Kronisk cystit kan botas, men det tar ganska lång tid. Även om behandlingen har givit resultat och symtomen har receded, kan du inte sluta ta mediciner, annars kommer sjukdomen igen att bli kronisk.

Medicinsk behandling av pediatrisk cystit

Innan läkaren förskrivs måste läkaren identifiera sjukdommens art och typ av patogen. Om det är bakterier, kommer antibiotika att behövas, om svamparna är antimykotiska droger, om viruset är infekterat, kommer antivirala läkemedel att behövas. Detta är mycket viktigt, eftersom antibiotika inte hjälper till med viruset, men bara ökar antalet svampar. Här är de viktigaste anvisningarna för läkemedelsbehandling, som hjälper dig att undertrycka utvecklingen av cystitis.

 1. Antibiotika. I de flesta fall är orsakerna till cystitis bakterier, så ofta i kampen mot sjukdomen använder antibiotika. Det är bättre att förskriva antibiotika först efter bakteriologisk inokulation, när bakteriens största känslighet för ett visst läkemedel kommer att avslöjas. Okomplicerad cystit hos barn behandlas vanligen med hjälp såsom pefloxacin, ofloxacin, norfloxacin, levofloxacin, amoxiclav, Monural. För behandling av små barn används en suspension, äldre barn kan svälja tabletter och kapslar. Antibiotikum ska tas strikt med jämna mellanrum. Tillsammans med antibiotikabehandling måste probiotika och prebiotika ordineras för att upprätthålla tarmmikrofloran och för att undvika förstoppning och diarré.
 2. Antifungala läkemedel. De är ordinerad för candid blåsan. Det inträffar sällan, nästan alltid i avsaknad av tillräcklig hygien. De mest effektiva och gemensamma antifungala ämnena är Diflucan, Nystatin, Fucis, etc.
 3. Uroseptiki. Det här är en grupp droger som renar urinsystemet från olika mikroorganismer. Bland dem kan identifieras Kanefron - en kraftfull örtberedning som förbättrar njurarnas och urinvägarnas funktion. Kanefron är säkert nog, även för gravida kvinnor och småbarn.
 4. Diuretika. En tillräcklig mängd utsöndrad vätska från kroppen minskar koncentrationen av mikrober och bakterier i blåsan. Bland sådana droger kan vi skilja Veroshpiron, Diakarb, Furosemide etc.
 5. Antiinflammatoriska och analgetika. De är nödvändiga för den akuta sjukdomen, när barnet gråter och springar till toaletten ofta. Du kan ge barnet antispasmodik - NO-SHPU eller Papaverin, för att lindra spasmen i blåsans muskelskikt. Alla antiinflammatoriska läkemedel baserade på Ibuprofen och Paracetamol hjälper till att bli av med smärtan och minska kroppstemperaturen.
 6. Vitaminer. De är nödvändiga för att förbättra barnets immunitet, för att återställa skadad blåsvävnad. För regenerering av vävnader är intaget av vitaminerna PP, A, C och Grupp B obligatoriskt.

I vissa akuta fall föreskrivs fysioterapi som en del av en omfattande behandling. Denna antiseptiska och antimikrobiella behandling av blåsan, som utförs genom urinröret. Kom ihåg att endast en läkare kan ordinera läkemedel. Självmedicinering är endast effektiv för att lindra akuta symptom, för att undertrycka sjukdomen helt utan läkemedelsbehandling är mycket svår, kan cystit gå in i kronisk form.

Hur man lindrar symtomen på cystit hos ett barn

Som du vet är sjukdomen mycket smärtsam, barnet är styggt och gråter. Här är några tips och tricks som hjälper dig att lindra symtomen på sjukdomen och påskynda återhämtningen.

 1. Rest. För det första utser doktorn barnet till viloläge. Det är nödvändigt att utesluta promenader eller gå bara med en barnvagn. Ge upp rörliga spel, åtminstone under de första 2-3 dagarna av sjukdomen. Det här är ganska svårt att göra, för när barnets tillstånd förbättras börjar han åka på sängen och sängen, det kan inte läggas. Försök att hitta tysta spel, läsa böcker, titta på teckningar, samla en formgivare, etc.
 2. Heat. Applicera värme på perineum kommer att hjälpa till att lindra smärtsyndromet, minska mängden uppmaning att urinera. Skriv in en glasflaska varmt vatten, tätt tätt, så att barnet inte brinner, linda handduken och sätt det tätt i skrotet. Läkarna rekommenderar inte att värmen appliceras på underlivet, annars kan inflammation gå upp till njurarna. Vid hög temperatur bör värmekompresser inte göras. Istället för en flaska kan du sätta en påse med varmt salt, en värmepanna etc. Mycket användbar allmän uppvärmning av kroppen - om möjligt, gå med ett barn äldre än tre år i badet.
 3. Baden. Detta är ett annat bra sätt att minska smärta i urinröret. Du kan sätta barnet helt i badet eller göra en helande komposition i bäckenet och fråga barnet bara för att sitta i det byte. Vatten ska vara varmt och bekvämt, ca 37-38 grader. Som en lösning kan du använda avkok av medicinska örter. På apotek finns särskilda avgifter som är avsedda för olika sjukdomar. Med cystit och andra sjukdomar i genitourinary systemet är det användbart att brygga dekoktioner från växter som lin, timjan, klöver, selleri, vinrör, kamille, enbär etc. De kommer snabbt ta bort inflammationen och lindra akut smärta. Bad kan vara 5-7 gånger om dagen, beroende på sjukdomens allvar.
 4. Riklig dryck Skadliga mikroorganismer multiplicerar aktivt i hålan i blåsans slemhinnor. Minska deras antal kan vara genom frekvent urinering. Det är i själva verket vi bara tvätta bakterierna ut ur det drabbade organet. För att göra detta är det nödvändigt att ge barnet ett rikligt drickssystem. Det är nödvändigt att ge barnet att dricka det han vill - komposit, fruktdrycker, mjölk, utspädd juice, vatten, sött te. Mycket användbara örtdekok - till exempel kamille. Det tar bort ont inflammation och lugnar slimhinnor. Du kan dricka buljong av hundros - det är inte bara gott och friskt, men har också en diuretisk effekt. Effektivt ge barnet alkaliskt mineralvatten - det har en liten antiinflammatorisk effekt. Det viktigaste är att barnet drack minst en och en halv liter vatten per dag. Då kommer återhämtningen att komma mycket snabbare.
 5. Diet. Salt och olika kryddor tränger ihop med urinen till blåsan, vilket irriterar slemhinnan i dess väggar. Därför, från kryddig och salt mat tills det är värt att ge upp, för att minska smärtssyndromet. Dessutom måste du ge barnet en balanserad och varierad kost som hjälper till att bli av med beriberi och förbättra immuniteten. I barnens kost bör varje dag vara mejeriprodukter, grönsaker, frukt, kött, spannmål, gröna. I kampen mot blåsor är det användbart att äta mejeriprodukter - kefir, fermenterad bakad mjölk, yoghurt.
 6. Hygien. Eftersom ett stort antal bakterier utsöndras tillsammans med barnets urin, är det nödvändigt att byta sängkläder och blöjor oftare, tvätta var 6-7 timmar och efter varje avföring. Lär tjejen att använda toalettpapper på rätt sätt - torka slidan från slidan till anusen.

Cystitis förekommer ganska ofta, dess behandling uppvisar inte speciella problem. Men om du inte uppmärksammar sjukdomen i tid kan cystitis bli allvarliga komplikationer. Bland dem är pyelonefrit, vesikoureteral reflux, urininkontinens, genitala infektioner, upp till infertilitet hos tjejer. Ta kontakt med en läkare i tid - en urolog eller en nephrologist behandlar cystitproblem.

Cystit hos barn

Under cystitis innebär urologläkare vanligtvis blåsans inflammation på grund av ett antal anledningar, både smittsamma och icke-infektiösa. Denna sjukdom kan vara antingen primär eller som följd av andra sjukdomar.

Tidigare ansågs cystit vara ett kvinnligt problem för kvinnor över 25 år. Modern forskning visar att sjukdomen är utbredd i den pediatriska populationen (vanligare hos flickor än hos pojkar), men ganska ofta patologi förblir odiagnostiserade eftersom tillhörande barnläkare och urologer låg kvalifikationer med tredje part problem att urinera, klassiska pyelonefrit, andra infektioner i urinvägarna.

Hur känner man igen och behandlar cystit hos ett barn? Hur effektivt är förebyggandet av denna sjukdom? Vilka är de möjliga konsekvenserna av sjukdomen och kan den gå på egen hand? Om detta och många andra saker du läser i vår artikel.

Orsaker till cystit hos barn

Det bör omedelbart noteras att tjejer är mer benägna att drabbas av cystit än pojkar. Denna funktion är associerad med den anatomiska strukturen av urinröret, som är den senare, är betydligt längre och längre, vilket skapar ytterligare hinder för penetration av infektionen, nämligen en i 60 procent av fallen är orsaken till de primära formerna av sjukdomen.

De grundläggande provokationsfaktorerna som signifikant ökar risken för blåsning hos barn och ungdomar innefattar:

 1. Infektiösa lesioner av blåsan med stafylokocker, streptokocker, E. coli;
 2. Allmän minskning av immunitet hos barnet;
 3. Otillräcklig hygienvård för reproduktionsorganen;
 4. Funktioner med dålig ärftlighet;
 5. Akut brist eller frånvaro av ett antal vitaminer;
 6. Överkylning av kroppen som helhet och genitala organ i synnerhet;
 7. Kroniska icke-infektionssjukdomar i genitourinary sfären;
 8. Ta ett antal droger - urotropin, steroider, sulfonamider;
 9. Dålig ventilation zon könsorgan på grund av kontinuerlig bär blöjor - intertrigo, avföring, kan urin tränga genom urinröret och provocera utvecklingen av inflammation;
 10. Förekomsten av en främmande kropp i blåsan, konsekvenserna av kirurgisk ingrepp;
 11. Konsekvensen av inflammation av appendicit i bäckens placering av bilagan;
 12. Kronisk gastrointestinal patologi;
 13. Allergiska systemiska manifestationer;
 14. Vid tonåringar i de äldre åldersgrupperna - de sjukdomar som överförts sexuellt av (klamydial, trihomonadnoj och gonorrheal etiologi);
 15. I vissa fall - virala och svampiga skador.

Symtom på cystit hos ett barn

Symtomatiska manifestationer av blåsor hos barn beror på deras ålder, liksom funktionerna i sjukdomsförloppet.

De grundläggande symptomen hos barn under 1 år inkluderar:

 1. Stark tårighet;
 2. Irritabilitet och ångest utan någon uppenbar anledning
 3. Mycket frekventa eller på annat sätt mycket sällsynta handlingar av urinering;
 4. Ibland - en temperaturökning.
 5. Byte av färg av urin, ligger närmare en mörkgul nyans.

För ett barn över 1 år är de karakteristiska egenskaperna:

 1. Svårt smärtssyndrom vid lokalisering av lilla bäckenet
 2. Hyppig uppmaning att urinera - minst 2 gånger per timme
 3. Nästan alltid - en ökning av temperaturen;
 4. Delvis inkontinens av urin.

Akut cystit hos barn

Akut skott av cystit hos barn utvecklas vanligen snabbt. Vid bildandet av en inflammation blir barnet rastlöst, det är avskräckt av ett smärtsamt syndrom i ett suprapubiskt område. Urinering - ofta, men i små portioner, med obehagliga känslor vid avgångstiden på ett litet behov. Urinen själv har en mörk, uttalad gul nyans med en grumlig konsistens, det finns mycket slem i den.

Förloppet av sjukdomen hos denna art åtföljs ofta av feber och allvarlig förgiftning, speciellt om orsaken är bakteriell eller svampinfektion i urinblåsan. Vid utnämning av kvalificerad behandling försvinner symptomatiken av akut cystit hos ett barn - redan på dag 5 i sjukdomen känns det mycket bättre och urinprov börjar normalisera.

Kronisk cystit hos barn

Den kroniska formen av sjukdomen i ett barn är oftast orsakas på grund av sen diagnos av sjukdomen, dålig behandling av cystit, såväl som en konsekvens av medfödda / förvärvade avvikelser i urogenitalsystemet - från kristallurgii till nedsatt cirkulation i bäckenet och andra missbildningar. Ytterligare "bidrag" som gjorts av en mängd olika somatisk sjukdom och infektionsspektrum, immunbrist, vitaminbrist, undernäring, etc., inte är direkt relaterade till det urogenitala området, men har en ytterligare negativ effekt på kroppen.

Om akut cystit, som regel, den primära sjukdomen är nästan alltid sekundär den kroniska scenen, de dominerande symtomen uttrycks mycket dåligt, så länge latent fas av remission ersatt exacerbationer korrekta. Denna patologi försvinner inte på egen hand, den bidrar till konservativ terapi och kan orsaka ett stort antal komplikationer på medellång sikt. Sålunda detekteras pyelonefrit hos 80 procent av små patienter med cystit i kroniskt stadium. Nästan 95 procent lider av vesiculouretral reflux, åtföljd av en systemisk försämring av urinutflödet och omvänd partiell gjutning av det i njurbäckenet.

Diagnos av cystit hos ett barn

Diagnos av blåsan är det viktigaste steget i barnets framtida återhämtning. Tyvärr, upp till hälften av alla fall av sjukdomen i Ryssland fortfarande inte upptäcks i unga patienter i tid, vilket leder till bildandet av ett stort antal komplikationer av sjukdomen och oförmåga dess snabba härdningsmetoder konservativ behandling.

Om du misstänker en cystit, måste barnläkaren rikta barnet till en barnlig urolog för en omfattande undersökning. Primär diagnos kräver bekräftelse, görs på grundval av typiska klagomål om en ung patient -.. Pain klar lokalisering, problem urinera, förändringar i urinen färg etc. Parallellt bär en erfaren professionell en differentialdiagnos och försöker eliminera liknande symptomatisk sjukdom profil - särskilt akut atypiska blindtarmsinflammation (förutom grundläggande manifestationer, svår smärta i buken, vätskekonsistens i avföring med blodproppar och muskelspänning i högra sidan ), pyelonefrit, vulvit, balanit (det finns okarakteristiska urladdningar), blåstumörer.

Vilka tester ska jag ta med cystit hos barn?

Förutom differentialdiagnosen ska läkaren obligatoriskt skicka barnet till leverans av tester - endast på grundval av den huvudsakliga sjukdomen kan definitivt anges.

 1. Allmän urinanalys och Nechiporenko studie;
 2. Den allmänna analysen av blod för upprätthållande av leukocyter och ökade hastigheter av ESR;
 3. Urin kokar, hjälper till att upptäcka potentiella patogener av inflammation;
 4. PCR-diagnos av grundläggande infektioner;
 5. Lokal analys av könsorganens mikroflora på dysbios;
 6. cystoskopi;
 7. Om det behövs - ultraljud av bäckenorganen och en biopsi.

Urinalys för cystit hos barn. indikatorer

Den grundläggande mekanismen för att bekräfta den primära diagnosen "cystitis" hos barn är en allmän urinalys.

Arbetsmaterialet samlas på morgonen i en steril behållare. Den första delen av urinen måste dräneras, med endast medelvärdet. Innan provvätskan tas, måste barnet tvätta sig ordentligt, det är lämpligt att ta behållaren med urin in i laboratoriet senast 1 timme efter insamlingen.

Diagnosen "cystitis" kan göras av en laboratoriearbetare eller en läkare baserat på flera parametrar:

 1. Ökning av leukocyter till 50-60 enheter inom synfältet (i en takt av 5-6);
 2. En liten ökning av proteinet - över 0,033 g / l;
 3. Vätskan har en matt skugga, något genomskinlig, grumlig med en blandning av flingor, ibland av blod;
 4. Antalet utlakning erytrocyter inom synfältet är 10-15 enheter.

Behandling av cystit hos barn

Behandling av cystit hos barn innebär komplex terapi med en rad strikta rekommendationer. Optimal, kommer att vara sjukhusvistelse av en liten patient på ett sjukhus, även om behandling av okomplicerade former av patologi är möjlig på poliklinisk basis och till och med hemma.

Medicin för blåsning för barn

Droger föreskrivs strängt individuellt av en specialistläkare, baserat på sjukdoms svårighetsgrad, patientens ålder, individuella egenskaper hos kroppen och andra faktorer. I standardprogrammet kommer nedanstående droger:

 1. Spasmolytika. Är avsedda för neutralisering av det uttryckta smärtsamma syndromet. Typiska representanter är Drotaverin, Platifillin, Papaverin, oftast i form av injektioner, ibland tabletter;
 2. Uroseptiki. Antibakteriella läkemedel som används för att förstöra den patogena mikrofloran som orsakade inflammation i blåsan. Typiska representanter - trimoxazol, ciprofloxacin, amoxicillin, respektive, i samband med sulfonamider, fluorokinoloner, och den klassiska antibiotika,
 3. Diuretika. Diuretika. Oftast utses hypotiazid, veroshpiron, furosemid, diakarb;
 4. Vitamin-mineralkomplex som tillägg.

rekommendationer

Listan över vanliga medicinska rekommendationer innehåller:

 1. Överensstämmelse med sängstöd. I akuta former av cystit - minst 3 dagar. Det minskar frekvensen av urinering, smärta och maximal kontroll över en liten patients terapi.
 2. Inmatningen av natriumklorid mineralvatten utan gas i en mängd som inte överstiger 1 liter / dag är en lätt antiinflammatorisk effekt;
 3. Torr värme på pubic regionen;
 4. Sittat varmt bad. Den rekommenderade termiska regimen är 37,5 grader, 2 procedurer som varar 15-20 minuter varje dag.
 5. Korrigering av energisystemet. Inklusion i kosten av mjölk- och surmjölkprodukter, rätter på växtbasen. Uteslutning av kryddor, kryddor, kryddig, stekt, söt, sylt mat.

Ovanstående behandlingsregim är den grundläggande och avsedda användningen för terapi av primär akuta former av cystit. I fallet med sekundära inflammatorisk bakgrundsprocess eller kroniska stadier av sjukdomen, med användning av olika enskilda system, inkluderande behandling av samtidig sjukdom, fysioterapi, i sällsynta fall - kirurgi.

Behandling av cystit i hemmet

Behandling av cystit hos barn i hemmet är möjligt endast i fall av okomplicerade former av sjukdomen och under obligatorisk övervakning av en specialist - han borde föreskriva en kurs i läkemedelsbehandling med en indikation på tidpunkten och mängder av användningen av droger, liksom att övervaka ung patient med leverans av preliminära analyser.

Vad kan föräldrar göra förutom att övervaka intaget av föreskrivna läkemedel?

 1. Ge barnet strikt sängstöd och skapa möjlighet till förenklad urinering utan att resa sig upp från sängen (skepp eller flaska);
 2. Justera kosten för behandlingsperioden, med undantag för allt söt, stekt, sylt, kryddig, salt. I behandlingsprocessen bör ytterligare frukter och grönsaker som inte är förbjudna av läkaren, liksom mjölksyra och sura mjölkprodukter, införas i kosten. Förberedelse av rätter - endast matlagning och ångkokning;
 3. Ger chad med måttligt drickande - det ideala alternativet kommer att vara icke-kolsyrade natriumklorid mineralvatten (Borjomi);
 4. Med obligatoriskt överenskommelse med behandlande läkare - fytoterapi baserat på varma bad, applicering av torr värme.

Traditionella behandlingsmetoder

Eventuella recept på traditionell medicin som tillämpas på ett barn med blåsan måste samordnas med den behandlande läkaren utan att misslyckas. Huvudprincipen är ytterligare, och inte substitutionsbehandling, eftersom det är omöjligt att bota även en enkel form av sjukdomen bara med örter och tinkturer.

 1. En tesked torrt ört St John's wort, häll ett glas varmt vatten och låt det vila på ett vattenbad i ungefär en halvtimme. Kyla och töm botemedlet, ge en kvart kopp fyra gånger om dagen i en halvtimme före måltiden i 10 dagar;
 2. Tre matskedar av badans förskjutna torra rhizomer, häll ett glas varmt vatten, sätt på medelvärme och förång ½ av vätskan. Avlägsna från plattan, sval, spänning. Ät 10 droppar 3 gånger dagligen före måltid i 1 vecka;
 3. Ta i lika stora delar 1 glas björkblad, kamille, oregano, ekbark, fyll dem med en liter kokande vatten och låt det brygga i 15 minuter. Stamma och häll vätskan i ett varmt bad, grundligt blanda. Hjälp barnet att ta ett avslappnande förfarande i sittande läge i 15 minuter. Den rekommenderade termiska regimen av vatten är 37-38 grader.

effekter

Till typiska komplikationer av en cystit hos barn läkare bär:

 1. Hematuri. I urinen framträder blodproppar;
 2. Vesicourethral reflux. Ihållande kränkning av urinflödet, delvis omvänd gjutning av denna vätska i njurbäckenet;
 3. Interstitiella störningar. Destruktiva förändringar i blåsans struktur med skada på slemhinnorna, mjuka vävnader och andra organets delar;
 4. Pyelonefrit. Inflammatoriska processer i njurarna, som i vissa fall kan direkt hota livet för en liten patient.

förebyggande

Förteckningen över grundläggande förebyggande åtgärder omfattar:

 1. Tidig behandling av alla sjukdomar i genitourinary sfären;
 2. Allmän och lokal förstärkning av immunitet - härdning, intag av vitaminminerala komplex, användning av immunomodulatorer etc.;
 3. Förebyggande av hypotermi hos könsorgan och närliggande system;
 4. Noggrann hygien med tvätt, regelbunden byte av blöjor, användning av personliga föremål och apparater (handdukar, tvål, etc.);
 5. System effektkorrektionsschema förutom mycket stekt mat, marinader, mat, rik på enkla kolhydrater, liksom utbyggnaden av kosten på bekostnad av grönsaker, frukt, fisk, kött, mjölk och mjölkprodukter;
 6. Regelbundna förebyggande undersökningar hos barnläkare, urolog, nefrolog.

Användbar video

Dr Komarovsky - Cystit: symptom, diagnos, behandling, förebyggande

Frågor och svar

Varför ge ett urintest för cystit hos ett barn?

Resultaten av urinalysen används för att bekräfta eller motbevisa den primära diagnosen hos barn, utan att diagnosen inte kan vara fullständig. På cystit indikerar en signifikant ökning av leukocyter och erytrocyter vyschelochnyh, en liten ökning i proteinet såväl som förändringar i externa parametrar för vätskan - dess suddiga mer intensiva färgning utseende föroreningar.

Vad är det bästa sättet att behandla ett barns blåsan på 3 år?

Cystitis hos ett barn av denna ålder behandlas på poliklinisk grund. Den vanliga behandlingsregimen innehåller:

 1. Läkemedel. Oftast uroseptika, med berusning och smärtssyndrom - smörjning och godkända smärtstillande medel;
 2. Sängstöd;
 3. Inträde av vitamin-mineral komplex;
 4. Torr värme;
 5. Diet med undantag av stekt, tungt saltade och kryddiga rätter;
 6. Måttligt drickande.

Cystitis hos ett barn på 5 år. Än att behandla?

Vid denna återkomst bör behandlingen av blåsan vara under obligatorisk övervakning av en läkare, även om den utförs hemma. Barn register sängläge, måttlig alkoholkonsumtion, torr värme på skrevet, varma bad fytoterapi en särskild strömförsörjningskrets med undantag av rätter och hårt ingå i kosten för mejeri / mejeriprodukter, grönsaker, frukt.

Läkemedel - endast för urologens syfte. Oftast är det uroseptiki (i fallet med den smittsamma naturen hos sjukdomen, diuretika (såsom ett diuretikum) och spasmolytika för att eliminera smärta. Obligatorisk regelbunden övervakning av den lilla tillståndet hos patienten med leverans av interimanalyser.

Snabb behandling av en cystit hos barnet på 5 år folkmord?

Den enda sanna lösningen är att kontakta barnläkaren, urologen, nephrologisten för korrekt diagnos och lämpligt föreskriven behandling. Inte självmedicinera barnet: resultatet kan vara bildandet av dess komplikationer, från kroniska former av sjukdomen till hematuri, interstitiell störningar och även pyelonefrit, i vissa fall, utgör ett hot mot livet på barnet.

Vilka tabletter ska ge ett barn med blåsor?

Det är nödvändigt att ge piller som ordinerats av urologen, nephrologisten eller barnläkaren i den komplexa behandlingsregimen för identifierad och bekräftad cystit. Som regel i de flesta fall uroseptiki / bredspektrumantibiotika, diuretika, diuretika och läkemedel symtomatisk lindring av spasmer och smärta - NSAID, spasmolytika. Det specifika handelsnamnet på drogerna från förstahandsvalet, systemet med mottagning och andra parametrar är uteslutande av den behandlande läkaren!

Vilket antibiotikum ska ge för blåsor hos ett barn 2 år?

Den som kommer att ordineras i komplex behandling av blåsor, är en exceptionellt kvalificerad läkare. Vanligtvis drogen första val - det är amoxicillin och uroseptiki trimoxazol och ciprofloxacin. Det är värt att förstå att de bara kommer att hjälpa till vid sjukdomens infektionsbakteriella natur och inte i alla fall.

Under alla omständigheter, rekommenderar vi att passera en omfattande diagnos och söka professionellt målade regimen till profil expert - vanligtvis en pediatrisk urolog eller nephrologist. Självmedicinera inte!