Huvud
Symptom

Frekvent urinering efter en prostata tur vad man ska göra

Urologist inträder först pekfingret (vanligen den "arbetande" av den högra sidan, men valfritt) i urinröret, som ligger i den mest adenom, att riva sönder det slemhinna känsla och prostata, vilket pressar adenom. Sålunda är kirurgens hand i rymdskiktet mellan prostataadenom och själva prostata. Samtidigt är det viktigt för urologen att inte skada närmaste organ när man trycker adenom och skiljer sina vävnader. Många kända kirurger i samband med denna process, stack den andra (vanligtvis den vänstra) sidan i anus, pekfingret lite "lyft" prostatan från insidan till toppen (eller främre) för att underlätta dess extraktion. Det bör noteras att läkaren mestadels verkar blint, guidad endast genom sin beröring under operationen.

Efter framgångsrik slutförande av adenomektomi drar kirurgen det borttagna adenomet genom urinröret och skickar det till en histologisk analys. Efter operationen bildas emellertid ofta en ganska stor blödningsyta i sängen vid platsen för det borttagna adenomen. Olika kliniker övar olika sätt att eliminera detta problem. För att sluta blöda är de vanligaste speciella rören och katetrarna genom urinröret. Denna procedur gör det möjligt för kontinuerlig tvättning blåsan efter operationen - att kontinuerligt strömmar in i bubblan blod som inte bildar blodkoagel och inte tilltäppta slangar (eftersom för alla, även de mest framgångsrika, kan kirurgen stoppa inre blödning, som resulterar från avlägsnande av adenom). Denna procedur använder vanligtvis steril saltlösning.

Postoperativ period

Längden på rören, tiden för spolning och mängden inkommande saltlösning bestäms av blodets läckage och intensitet. När tiden går, släpps blodet mindre och mängden nödvändig tvättning med en fysiologisk lösning minskar. Tiden för att hitta ett rörsystem eller en kateter i blåsan går vanligtvis inte över en vecka (samtidigt blåsar vävnaden i urinblåsen också klippet på väggen). Efter det här röret kan avlägsnas.

Nu kan patienten självständigt urinera. Men för att minska trycket på blåsväggen och lasten på tyget, varvid snittet, medan patienten utfördes (typiskt - de första tre eller fyra dagar) rekommenderas att frekvent urinering - en gång i en halvtimme, då är det möjligt en gång i timmen. Med tiden kan patienten urinera oftare (varannan timme). Den ungefärliga tiden för fullständig återhämtning efter adenomektomi ligger inom tre månader.

Om vi ​​talar om fördelarna med kirurgisk behandling av prostata adenom, gör det säkert att operationen som utförs av en erfaren urolog i de flesta fall tillåter patienten att bli av med symptomen på prostata adenom en gång för alla. Vilket pris betalar patienten för återhämtningen?

 • Först, han är länge på sjukhuset (upp till 10 dagar), och processen med postoperativ återhämtning går inte bort direkt.
 • För det andra, även om en erfaren kirurg har utfört en framgångsrik operation kvarstår chansen att utveckla postoperativa komplikationer.

Möjliga konsekvenser

Patienten kan uppleva långvarig blödning, visa nattlig eller ihållande urininkontinens, strikturer kan bildas i blåsan. Dessutom är denna chans densamma i både transuretral (transvesikal adenomektomi) och med öppna operationer. Det bör noteras att med öppen adenomektomi på grund av hud och blåsans beröring är ytterligare komplikationer möjliga under snittet. Bland sådana komplikationer - infektion i såret, hudfistler, zateki och så vidare. Därför är patienterna mer benägna att drabbas av en öppen operation. Men faktorer som användning av nya mediciner och smärtstillande medel, tidig aktivering av patienten, suturering av kvalitet möjliggör bättre överföring av operationer och snabbare återhämtning efter det.

Så i vilka fall är en operation nödvändig? Allt beror på storleken på prostata adenom. Prostatektomi administreras vanligtvis vid en volym av 80-100 ml i adenom och närvaron av samtidig sjukdom det (den använder en öppen operation med en slits blåsa och behandling av dessa sjukdomar - till exempel avlägsnande av stenar i urinblåsan). Utan tvekan bestäms kvaliteten och framgången för operationen som utförts i de flesta fall av urologens erfarenhet och talang. Och därför är operationen "adenomektomi", även med en sådan aktiv utveckling av modern medicin, fortfarande relevant och efterfrågan.

Särskilda begränsningar skiljer sig inte åt - den vanliga postoperativa menyn - allt kokt, för ett par. Vägran av fet, stekt, kryddig mat. I synnerhet sura mjölkprodukter. Dessutom kommer den behandlande läkaren att ge sina rekommendationer beroende på närvaron av andra sjukdomar.

Postoperativ period efter avlägsnande av prostata adenom

För närvarande för att avlägsna adenom kirurgi är inte något oväntat och utmanande för modern urologi, men postoperativa perioden har sina egna egenskaper, i synnerhet det slutar inte efter patienten skrivs ut från vårdinrättningar. Hur ska den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom förekomma? Låt oss titta på läkares rekommendationer och överväga de vanligaste problemen som uppstår efter operationen av prostata adenom.

Avlägsnande av prostataadenom: postoperativ period

Efter operation för att avlägsna prostata adenom

I det sista skedet av operationen sätts en speciell enhet - en kateter (kallad Foley) - in i huvudet på patientens penis. Han ledde till urinsamlingen för att avlägsna urin från urinblåsan.

Enheten sätts bara för några dagar, men det är inte ovanligt för en patient att känna smärta orsakad av blåsan spasmer på grund av det. De är svåra att bota, men de kommer nödvändigtvis att försvinna.

Förutom kateteret ges patienten en kurs av antibiotika. Kursen kan rekommenderas både före ingreppet och under rehabiliteringsperioden. Det är nödvändigt att förhindra vidare utveckling av sjukdomen.

Kateterinstallation efter operation

Om patienten har blod i urinen eller hennes blodproppar efter kirurgiska ingrepp, indikerar detta att det är sårläkning, så du borde inte oroa dig. Lite blod är normalt. Som regel kommer hon inte vara vid tidpunkten för ansvarsfrihet. För att återställa det snabbt är det nödvändigt att dricka ca 3-4 liter vatten dagligen. Det rengör den urogenitala kanalen.

Prostata adenom efter operation: rehabilitering hemma

Rehabilitering efter operationen av prostata adenom är först och främst den fullständiga uteslutningen från vikten av rörelse av vikter. Åtminstone för de första åtta veckorna.

Under denna tid måste du vara så försiktig som möjligt, eftersom såret fortfarande finns där, även om kirurgiska ingrepp utfördes utan snitt.

Under de första månaderna är det också omöjligt att göra skarpa rörelser som kan orsaka skador på sår som läker efter ingrepp. Återgå till normalt liv är endast möjligt efter en konversation med läkaren.

Regelbundna medicinska besök och undersökningar är en förutsättning efter operationen

Rehabiliteringsperioden efter avlägsnande av prostata adenom bör vara vid maximal vila. Det är också nödvändigt att följa alla medicinska rekommendationer:

 • Drick så mycket vätska som möjligt;
 • Stör inte när defekering
 • Det finns mat som inte provar förstoppning.
 • Det rekommenderas inte att köra fordon.

Återställ sexuell aktivitet

Rekommendationer efter operationen inkluderar också ett besök hos en sexolog. Men, ännu bättre - att diskutera alla punkter i det framtida sexuella livet innan alla kirurgiska ingrepp utförs.

Vid slutet av proceduren kommer sjukdomen att minska allvarligt - cirka 16 år. Och endast en tiondel av männen som genomgick operation återanmäldes till doktorn för upprepade ingripanden. De flesta av dem är människor som genomgått operation i sin ungdom.

Prostatic stents

Dessa enheter används i dessa fall, om kirurgiska metoder inte har visat sig vara effektiva.

En stent är en miniatyrenhet som sätts in genom urinröret i förträngningsstället. Med hjälp hjälper urinröret ut och den nödvändiga delen av körtelvävnaden avlägsnas.

Installation av urinröret

Prostata adenom: postoperativ period och frekventa problem

I de flesta fall upplever opererade män inga problem, men de måste fortfarande ses av läkaren. I speciella fall kan vissa komplikationer uppstå:

 • Urinering. Urinflödet kan bli starkare. Det kommer också att finnas obehagliga känslor eller brådskande uppmaningar. Detta beror på det faktum att urinflöden efter kirurgiska ingrepp flyter genom körteln, där det fortfarande finns ett oupplöst sår. Efter en tid kommer såret att läka och problemet ska försvinna helt.
 • Urininkontinens. Enligt läkarna, hur länge inkontinensen varade före manipulationerna, måste samma mängd vänta tills funktionen återställs efter det.
 • Blod i urinen. Normalt fenomen. Men om blodet efter att ha druckit under en lång tid inte stannar, då det kan tyda på allvarlig problemah.Bolee Dessutom, om patienten observeras i urinen av blodproppar, och det lämnar inte en permanent känsla av obehag, skulle du vilja att komma till läkare så snart som möjligt.
 • Sexuell funktion. Det är omöjligt att noggrant svara på huruvida det kirurgiska ingreppet påverkar patientens sexuella funktion. Enligt statistiken kan det bara finnas problem i 25% av fallen.

Dessutom kommer alla problem i de flesta fall att lösas av sig själva över tiden. Därför kommer patienten efter en tid att kunna återvända till det normala, vanliga sexuella livet.

Denna återhämtning tar ofta mer än 12 månader. Men igen - det beror helt på typen av operation, dess komplexitet, kännetecknen hos patientens kropp, etc.

 • Erektion. Om före operationen var mannen inte impotent, då efter operationen kommer han också att ha en normal erektion. I det fall då erektionen var frånvarande före operationen, efter det är återhämtningen omöjlig.
 • Utlösning. Många patienter upplever retakrads ejakulation, vilket leder till infertilitet.

Detta händer av anledningen att spermien passerar genom urinröret, som ligger nära blåsan.

Drift i normalläge, musklerna och tillåter inte att spermier kommer in i blåsans hålighet, vilket gör det möjligt att gå genom penis. Men under operationen kommer blåsans hals artificiellt förstorad och muskeln måste helt avlägsnas.

På grund av detta kommer spermier att välja den kortaste vägen och komma in i blåsans hålighet. Då kommer det att bli helt och normalt avlägsnat från kroppen genom urinen.

Den stora majoriteten av patienter märker vanligtvis inte någon skillnad när det gäller utlösning efter ingreppet. Naturligtvis måste du vänja dig vid några speciella känslor med retrograd ejakulation

Föreningen av prostataadenom efter operation och prostatacancer

Enligt uppfattningen från världens ledande läkare finns det absolut ingen koppling mellan cancer tumörer och prostata adenom. Och det spelar ingen roll om kirurgiska ingrepp har utförts eller inte.

Ja, dessa två sjukdomar har en ganska liknande symtomatologi, men du behöver inte oroa dig. Det finns ingen risk att en patient som lider av adenom kan "fånga upp" prostatacancer i framtiden, för många års forskning har det inte blivit avslöjat.

Regelbundna undersökningar förhindrar utveckling av prostata sjukdomar

Men det finns en liten risk att en patient med ett adenom samtidigt kan utveckla prostatacancer.

Varför är urininkontinens efter avlägsnande av prostata adenom?

Radikal prostatektomi, hittills, är den mest kända metoden för behandling av cancer inom urologin. En sådan operation har dock ganska allvarliga konsekvenser, vilket även leder till funktionshinder. Men trots att modern medicin inte stannar kvar och i vårt land för patienter, finns olika sätt att rehabilitera gratis och för många patienter blir urininkontinens en enorm social fråga som stör kroppen till social disadaptation.

Vad är en radikal prostatektomi för avlägsnande av prostata?

Med bildandet av malign neoplasm är den mest effektiva behandlingsmetoden fullständigt avlägsnande. I fallet med onkologi är en av de mest effektiva behandlingarna radikal prostatektomi. Två typer:

 • Tekniken för prostatektomi med retropubisk tillgång

Kirurgen gör ett snitt längs framväggen och drar tillbaka från navelens nedre kant en centimeter. Med hjälp av speciella tångar rör sig mjukvävnaderna, vilket ger tillgång till prostata, bäckens lymfkörtlar och seminalblåsor. De venösa kärl som matar körteln är avskurna, varefter hela körteln avlägsnas. Under operationen försöker läkare hålla nervändarna nära körteln, som ansvarar för att hålla urinen och erektionerna. Operationen varar ca 4 timmar.

 • Tekniken för prostatektomi med perineal tillgång till prostatakörteln

Ett snitt görs längs perineum från anus till pungen. Denna metod används extremt sällan, för vid operation för att spara nerverna i praktiken är det inte möjligt. Den enda positiva punkten i prostataoperationen är minimal kosmetiska defekter som inte är synliga för andra.

Sådan verksamhet utövar endast ett mål: fullständigt avlägsnande av den maligna prostata. En sådan operation har emellertid dess nackdelar. I vissa patienter minskar impotens efter RP och andra utvecklar urininkontinens.

Det är omöjligt att förutsäga exakta vilka konsekvenser patienten väntar på, därför är det nödvändigt att diskutera i förväg med den närstående läkaren eventuella postoperativa komplikationer av prostata.

Postoperativa risker

Oftast upplever patienterna inkontinens och impotens.

Problemen i samband med impotens orsakas oftast av det faktum att nervändarna eller artärerna i prostatakörteln som har skadats eller helt avlägsnats är orsakade av blodcirkulationen till cancercellerna.

Ett ganska frekvent postoperativt fenomen är komplikationer orsakade av urininkontinens.

Många patienter kan ha skleros i urinrörets nacke, diarré eller förstoppning. Men det här är extremt sällsynt.

inkontinens

Varför uppstår urininkontinens? Denna fråga är av stor betydelse för många patienter som stött på RP. Först och främst är en operation en chock mot kroppen, vilket innebär en kränkning av det anatomiska förhållandet mellan organen. Urininkontinens är också förknippad med konstant obehag och besvär, vilket leder till problem av annan art.

Vid prostataavlägsnande på grund av prostatit eller adenom avskuras en del av urinröret med prostata-sphincten, varefter det finns ödem och en nedbrytning av nervändarna.

Urinröret består av tre delar:

 • Blåsans livmoderhals
 • Prostatisk sfinkter;
 • Muskulös fascial platta.

De två första sphincterna är ofrivilliga och står under ryggraden, och bäckens membran är godtycklig, tack vare vilken mannen går på toaletten efter vilja.

Oftast efter RPE utvecklas en stressreaktion i form av urininkontinens, d.v.s. med muskelspänning, hosta eller onormal kroppsställning.

Huvudrotsorsakerna

Risken för komplikationer efter operationen av prostatakörteln orsakas av olika faktorer (tekniken för att utföra RP, postoperativ period, kvaliteten på att hålla urinen och mycket mer).

De främsta orsakerna är:

 • Brist på sphincter;
 • Urininkontinens vid överfyllnad;
 • Blåsans störning.

Även de faktorer som påverkar funktionen av urinering efter RP är:

 • Patientens ålder
 • Prostatvolym;
 • Kroppsvikt hos patienten;
 • Brott i urinröret;
 • PSA-värde före RP;
 • histologi

Enligt denna synvinkel kan brist på övervikt och utmärkt fysisk beredning av patienten minska risken för utveckling av inkontinens. Men det finns också motsatt åsikt att det inte finns någon koppling med övervikt. Därför är det med 100% noggrannhet inte möjligt att säga att övervikt påverkar retentionen av urin efter RP.

Intraoperativa riskfaktorer:

 • Mängden blod förlorat som ett resultat av operationen;
 • Längd av urinrörsstubben;
 • Avlägsnande, återuppbyggnad av blåsans hals
 • Dissektion av partiella vesiklar;
 • Erfarenhet och professionalism hos kirurgen.

behandling

Först bör det noteras att i den komplexa behandlingen av prostatit eller prostatisk adenom kan du uppnå de första resultaten efter de första tre månaderna. Problemet med urininkontinens efter RPE är uppenbart hos nästan alla patienter. Att det givna problemet inte har lett till komplikationer, är det nödvändigt att snabbt kontakta den behandlande läkaren för samråd. Specialisten kommer att studera medicinsk historia i detalj och kommer att välja snabb och kompetent behandling.

Metoder för behandling av urininkontinens efter RPE:

 • Konservativ terapi;
 • Bevarande av element i den yttre sfinkteren i det genitourära systemet;
 • Fysiska övningar som syftar till att träna bäckens golvmuskler
 • Kirurgisk behandling används endast om ingen av ovanstående metoder har hjälpt patienten.

Metoder för kirurgisk behandling:

 • Expansion av urinröret med en ballong;
 • Krossning av övervuxen vävnad med ultraljud;
 • Avlägsnande av övervuxen vävnad genom upphettning;
 • För att normalisera utflödet av urin spendera ett snitt i blåsans hals.

Tack vare moderna behandlingsmetoder är det lätt att hantera ofrivillig urinering.

Transuretral resektion (TUR) i prostata: indikationer, stroke, rehabilitering

Transuretral resektion (TUR) i prostatakörteln eller prostata utförs för att avlägsna den övervuxna vävnaden. Oftast utförs operationen med ett adenom - en godartad tumör. TOSTEN i prostata betraktas för närvarande som guldstandard för behandling av denna sjukdom, eftersom den ger bra resultat och i de flesta fall gör det möjligt att permanent avlägsna neoplasmen.

Indikationer för drift

Godartad prostatacancer är extremt vanlig. Den står för hälften av män över 50 och 75% av dem över 70 år (data från AA Bogdanov). Prostataadenom är den vanligaste orsaken till transuretral resektion. Den utförs med volymen av prostata är högst 80 cc, och den unga åldern av patienten eller hans önskan att bevara kroppen.

Operationen utförs med följande symptom i samband med sjukdomen:

 • Obstruktion av urinvägarna - Minskar urinledarens lumen, blåsans hals, vilket gör det omöjligt eller svårt att urinera.
 • Hyppig och smärtsam uppmaning att urinera
 • Divertikula av blåsans vägg (slingrande organvävnader med bildandet av ytterligare hålrum), vilket orsakar ångest.
 • Urininkontinens, urinering på natten.
 • Konstanta infektioner i urogenitalt distrikt.
 • Volymen urin, som förblir efter urinering i blåsan, överstiger 50 cm³.

Även TUR utförs med misstanke om karcinom - malign degenerering av vävnaden. I det här fallet är bevarande av orgelet endast möjligt med god allmän hälsa hos patienten och sjukdoms första skede.

Kontra

Operationen utförs inte i följande fall:

 1. Adenom i terminalstadiet eller karcinom, som påverkar en stor mängd prostata och / eller angränsande organ.
 2. Varicocele - åderbråck i pungen.
 3. Ankylos av höftled - immobilitet, som har uppstått som en följd av fusion av vävnader.
 4. Eventuell inflammation i det aktiva skedet, inklusive karies.
 5. Brott mot blodkoagulering.
 6. Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Framsteg av operationen

Transuretral resektion av prostata varar i genomsnitt 1,5 timmar. Som anestesi används vanligtvis epiduralanestesi (injektion i ryggraden). Patienten är medveten, men känner inte hälften av kroppen under injektionsstället. På patientens begäran kan allmänbedövning tillämpas.

Patienten placeras på operationsbordet på baksidan, benen sprids isär. Hans könsorgan behandlas med antiseptiska, och han själv är täckt med sterila underkläder. På urinröret appliceras en gel. Därefter slutar förberedelseperioden, och själva operationen börjar.

Ett resektoskop sätts in i urinröret - ett verktyg som består av två rör, genom vilka vätskan cirkulerar och ett arbetselement. Vid TUR är den sista en elektrisk slinga. Det kommer direkt till prostata. På grund av effekten av elektrisk ström sker "skärning" av de drabbade vävnaderna.

Under interventionen skadas blodkärl, som stör den kirurgiska visuella kontrollen. Därför används vid TUR en bevattningsvätska, vilken matas genom en av rektoskopets kanaler och avlägsnas på annat sätt. Det blåser prostata och skapar förutsättningar för god visualisering.

Avklippta tyger (sk "chips") sugs av med hjälp av en pump. Därefter övervakas kärlens integritet, om nödvändigt utförs haemostasen (stoppblödning) och resektoskopet avlägsnas.

I urinröret sätts en Faleakateter in och avslutas i en ballong. På grund av sitt arbete injiceras vätska i tumörens tidigare läge - adenombädden är tamponiserad. Detta är nödvändigt för att sluta blöda från små kärl. Blåsan tvättas ständigt. Denna åtgärd tjänar till att förhindra kollaps av organets väggar och förhindra blockeringen av blodkanalen för urinflödet.

Trots den hemostas som utförs är blödningen möjlig upp till 4 dagar efter operationen. Detta beror på att koagulationsplatsen (adenombädden) börjar avvisas, vilket leder till skador på små kärl. Därför förblir Faleakatetern i urinröret hela tiden.

Sjukhusperiod efter TUR - från 3-4 till 7 dagar. Det är viktigt under hela denna tid och de första dagarna efter urladdning att övervaka patientens urinering. Med fördröjning och svårigheter uppträder blåsflödet, vilket är extremt ogynnsamt, eftersom det skapar tillstånd för infektion.

komplikationer

Under den postoperativa perioden kan patienten stöta på ett antal oönskade konsekvenser:

 • Intrahospitalinfektion. Även om själva ingreppet utförs under sterila förhållanden är infektion med sjukhusmikroflora under sjukhusvård möjlig (risken är nästan 30% med TUR). Dessa mikroorganismer har ökat resistens mot antibiotika och antiseptika, och därför blir det svårt att avlägsna sådan infektion. För förebyggande och behandling är det nödvändigt att använda antibiotika av den senaste generationen och ständigt övervaka effektiviteten av behandlingen.
 • Retrograd ejakulation - kasta sperma i blåsan. Risken för sådana komplikationer når 70%. Det bär inga hot mot hälsa eller obehagliga symtom, men fullständig retrogradutlösning gör det omöjligt att bli gravid, och en liten mängd sperma (1-2 ml) kan leda till en minskning av människans självkänsla. Behandlingen är konservativ eller kirurgisk.
 • Urinvägarna - patologisk förträngning av urinröret Detta villkor är mycket farligt, för som en följd av en stagnation av urin i blåsan, vilket ökar risken för infektion, liksom utvidgningen av kroppshålan och njurarna. Behandling kan vara minimalt invasiv - bougie (utvidgning av urinröret genom att sätta in i kanalproppen - prober med olika diametrar) eller kirurgiska, associerade med urinröret.
 • Impotens. Detta är en sällsynt komplikation, det förekommer i mindre än 1% av fallen. Behandling av erektil dysfunktion kan utföras konservativt - tar droger som förbättrar blodtillförseln till penis och kirurgiskt.
 • Urininkontinens. I lätta fall kan patienter få hjälp av fysiska övningar som syftar till att stärka bäckensgolvets muskler, en transuretal gelinjektion. En radikal metod är placeringen av ett blåsansfinkterimplantat.

Återhämtningsperiod

Under sjukhusvård har patienten en kateter i patientens urinledare, vilket gör det möjligt att övervaka hans tillstånd. Frånvaron av blod i urinen är ett gott tecken och en grund för urladdning. Patienten känner vanligtvis inte efter operativ smärta, men katetern kan ge obehag och en känsla av blåsflöde. Läkaren MA Ryabov, som utförde mer än 600 sådana operationer, noterar: "Det är nödvändigt att förstå att det inte finns något utanför, men inuti finns det ett sår som läker under konstanta kontakter med urinen".

Ibland utvecklas mindre spasmer som lätt stoppas med speciella mediciner. Svårighet med urinering är också möjligt. En läkare i en medicinsk anläggning kan undervisa patientens speciella övningar som underlättar denna process. Annars sätts kateteret in i urinledaren igen. Efter utvinningen uppstår problemet oftast inte.

Viktigt! Första gången blåsan är mycket irriterad, så måste du följa en viss diet. Inom några timmar efter operationen är det tillåtet att bara dricka vatten i små sippor. Under hela återhämtningsperioden (1,5-2 månader) är det förbjudet att äta saltade, rökt, stekt och fet mat.

Hemma måste patienten följa vissa regler inom 7 veckor efter transuretral resektion av prostata:

 1. Avslag på sexuellt liv;
 2. Begränsning av motorisk aktivitet
 3. Undvik förstoppning;
 4. Förbrukning av en stor mängd vätska för att stimulera blåsans funktion
 5. Avstå från alkohol;
 6. Det är lämpligt att inte köra fordon och utrustning.

Operationen anses endast framgångsrik i 80% av fallen. Tal i detta fall handlar om patientens subjektiva känslor när det gäller minskning av obehagliga symptom. Ibland, för att vänta på effekten, behöver du bara vänta, i andra fall kommer mer radikal terapi att hjälpa till att klara problemen.

Om operationen utfördes för malign neoplasm, kommer patienten att få ytterligare behandling som syftar till fullständig förstöring av tumören. Det kan vara kemo eller strålbehandling. I sådana fall tar återhämtningsperioden längre och hårdare. Patienten bör förbereda sig för eventuella ytterligare komplikationer vid medicinering eller bestrålning.

Patientrecensioner

Oftast har patienter problem med prostatakörteln hos äldre. De har svårt att betala för behandling på en dyr klinik, så de brukar gå till ett poliklinik på sin bostadsort. Tyvärr, som de noterar är kvaliteten på renderingstjänster av detta slag långt ifrån alltid i höjden. Detta är en av anledningarna till att patienter försöker fördröja ögonblicket av kirurgisk ingrepp.

Viktigt! I deras svar rekommenderas män som har genomgått TUR-adenom i prostata att inte fördröja operationen. Många av dem har lärt sig av egen erfarenhet att konsekvenserna av en tumör och stagnation av urinen i urinblåsan kan leda till mycket sämre konsekvenser än resektion.

Hospitalisering inom några dagar, som regel, händer inte tillräckligt för att helt återställa patienten, särskilt äldre. Nära sådana patienter skriver att under den postoperativa perioden var de tvungna att anställa sjuksköterskor eller ta hand om sina släktingar på egen hand.

Att välja en institution rekommenderas patienter och deras släktingar på grundval av kirurgens skicklighet, snarare än högteknologi. Detta kan göras genom att studera svaren hos dem som passerade genom prostataens resektion och kom till ett personligt samråd.

Kostnaden för transuretral resektion av prostata är 80 000 - 160 000 rubel. I det här fallet är det en komplett uppsättning tjänster, inklusive sjukhusvistelse och alla leveranser. I vissa offentliga institutioner, om ingen MHI-politik saknas, kan tjänsten betalas. I det här fallet är priserna mest demokratiska. Vanligtvis börjar de från 40 000 rubel.

Om så önskas kan patienten få gratis hjälp. Det tillhandahålls både av statliga medicinska institutioner och av vissa privata kliniker som arbetar med MHI-politik.

Transuretral resektion av prostata återvänder patienten till ett normalt, fullt liv. Det är en minimalt invasiv metod för intervention, tolereras enkelt och trots en svår återhämtningsperiod är den optimala metoden för behandling av prostata adenom.

Hur ska rehabilitering efter TUR av prostata adenom äga rum?

Att återställa människors hälsa, speciellt efter TUR av prostataadenom, kräver en seriös inställning och tar lång tid. Men tyvärr, utan detta är det omöjligt att återställa din maskulin kraft. Resultatet, även den mest unikt utförda, av en prostatakirurgi, kommer inte att vara tillfredsställande om återställningsåtgärderna slutar omedelbart efter urladdning från sjukhuset.

Mer än hälften av män som har korsat tröskeln på 45 år, står inför vissa sjukdomar i prostata och prostata adenom anses vara de vanligaste av dem. Denna godartade proliferation av adenomatös (glandulär) vävnad, inte livshotande, men som ger mycket problem med urinering och sexuell funktion. Körteln ligger under blåsan och täcker urinröret. Ökar i storlek, det klämmer urinvägarna i en man som provocerar utvecklingen av sådana patologier som:

 • cystit,
 • urolitiasis,
 • hematuri,
 • orchiepididymitis,
 • Hot mot orsaken till en cancerous tumör.

Mer än hundra år, 1909, utvecklades en transuretral resektion, en lågtraumatisk teknik för att avlägsna tumörer i prostatakörteln. TUR-operationen pågår.

prostata adenom idag med hänsyn till all modern teknik. Tekniken för att utföra operationen bringas till högsta nivå. Men, efter ett kirurgiskt ingrepp, är återhämtningsperioden efter fullbordandet av stor betydelse.

Tiden för patienten efter TUR-adenom kan delas in i två viktiga perioder, dessa är:

 1. Postoperativ period på sjukhus;
 2. Metoder för att återställa huset.

Övervakning av alla aktiviteter som läkaren utses efter operationen kommer att bidra till att glömma sjukdomen för alltid.

Transuretral resektion av ett adenom och indikationer för sitt beteende

Godartade tumörer, som inkluderar adenom, sprid sig inte till andra vävnader, och deras celler kan inte resa med blodflöde eller lymfsystemet, eftersom tillväxten är innesluten. Men ökningen i volymen av abnorm vävnad av prostata adenom pressar närliggande organ, vilket orsakar lite skada. Dessutom utesluts inte degenerationen av tumörceller i maligna vävnader.

Adenom av prostata är ganska en smutsig sjukdom. En tumör kan växa under lång tid, eller som det inte manifesterar sig. Och när män börjar känna de första symptomen kan adenom nå stora storlekar.

En av de radikala behandlingsmetoderna är TUR-operationen av prostata adenom, vilket är effektivt vid nästan vilket stadium av sjukdomen som helst.

Indikation för operationen

Indikationer för utnämning av kirurgisk ingripande är sådana faktorer som:

 • Signifikant ökning av trängseln att urinera;
 • Problem med fullständig tömning av blåsan;
 • Tvingad ansträngning vid urinering
 • Långsam urinblåsning eller intermittent urinström;
 • Smärtsam urinering
 • Frekventa infektioner i urinblåsan och urinvägarna;
 • Brott mot sexuell funktion;
 • Sten i kaviteten i blåsan eller vävnaderna i prostata;
 • Symtom på njursvikt eller andra njursjukdomar;

Funktioner av transuretral resektion

En operation utförs under spinal eller allmän anestesi. Under det kirurgiska ingreppet ingår sådana steg som:

 • Introducera resektoskop genom urinröret till basen av prostatakörteln;
 • Excision av tumörvävnader med samtidig vaskulär koagulering;
 • Extraktion av skuren vävnad;
 • Placeringen av en urinkateter i blåsans hålrum.

Operation TUR adenom, tack vare moderna förbättringar och högteknologisk utrustning, är guldstandarden vid behandling av prostatatumörer. Under operationen orsakar patientens kropp inga onödiga skador och risken för komplikationer minimeras.

Men ändå från början av komplikationer är ingen immun.

Möjliga komplikationer efter operation

Efter avslutad operation försvagas en mans kropp och är naturligt försvarslös mot negativa yttre faktorer. Den här gången är den mest ansvariga när det minsta misstaget eller övervakningen kan leda till oönskade konsekvenser.

De närmaste komplikationerna efter operationen anses vara sådana villkor som:

Intern blödning

Efter avlägsnande av prostataadenom med metoden för transuretral resektion uppträder blödning huvudsakligen på grund av patientens individuella egenskaper. Under själva operationen alla dissekerade fartyg koagulerat, men utesluter inte möjligheten att inte komplett kauterisation, vilket är mot bakgrund av låga blodproppar kommer att resultera i blödning i den postoperativa perioden.

Symptomen på blödning under de första dagarna efter operationen, medan patienten är under överinseende av medicinsk personal, så arrestera tillstånd utför en läkare eller sjuksköterska på hans instruktioner. Det är vanligtvis tillräckligt för IV-injektion av aminokapronsyra eller för infusion av samma läkemedel genom en kateter.

Infektiös inflammation

Om den medicinska personalen bryter mot reglerna för aseptis och antiseptika eller om patienten bryter mot läkarens rekommendationer kan ett utbrott av nosokomial infektion uppträda. Dessa är sällsynta nog i modern medicin, men de kan inte helt uteslutas.

Långsiktiga komplikationer av adenom efter TUR, så finns det ett problem som kan uppstå omedelbart efter operationen av BPH har genomförts inte och efter utskrivning från sjukhuset, de är:

Problem med urinering

Signifikant förbättring härrör från blåsan urinflöde, falska drifter att urinera, smärta vid urinering, strimmor av blod i urinen. Om du återställer det normala läget tar det lite tid, det kan ta lite tid även efter urladdning. Faktum är att detta tillstånd inte kan betraktas som en komplikation. Efter TUR adenom, prostata när kroppen har ett kirurgiskt sår, och muskeln spasmatic, är det naturligt att en man som har en lätt smärta vid urinering, eftersom urinströmmen, som flyter från blåsan, påverkar den skadade vävnaden av prostata.

Utseendet av blodproppar i urinflödet förklaras av avstötningen av döda celler efter resektion utfördes. Detta är varken komplikation eller patologi. Behandling för en patient i denna situation är inte nödvändig. Villkoren normaliseras på egen hand, när tiden går, kommer vävnaderna att återställas.

Urininkontinens

Innan patienten hade en operation för att avlägsna adenomen i muskeln i blåsan arbetade i en förstärkt läge. I den postoperativa perioden och första gången av återhämtning hemma är inkontinens möjlig tills blåsvävnaden går in i normalläge.

Skarlet blod i urinen

Utseendet på en blandning av skarlet blod i urinen efter avlägsnande av tumören i prostatakörteln är inte en patologi. Gradvis kommer blandningen av blod att minska, och patienten kommer glömma att hon var. För en man är det här ett psykologiskt problem. Inte många kan förbli psykologiska lugn och ser blodet i urinen, även om man vet att det nyligen fanns en operation.

Ångest efter TUR hos ett adenom behöver lyftas när blandningen av ett blod inte minskar och ökar varje dag. Detta är en indikator på en sådan farlig komplikation som blödning efter operation, vilket kräver omedelbar behandling på ett sjukhus.

Postoperativ period på sjukhus

Patienten efter adenom av prostata avlägsnades, konservativ behandling utförs på sjukhuset, vars ordning utses av den behandlande läkaren - urologen individuellt. Återhämtningsgraden beror på många behandlingsfaktorer, och framför allt på patienten själv.

Under de första dagarna av återhämtning efter avlägsnande av prostataadenom är antibiotikabehandling obligatorisk för att undvika risk för sekundär infektion och eventuell inflammation.

Genom urinkatetern bevattnas sårytan med en antiseptisk lösning. Detta hjälper till att snabbt skölja hålan i blodproppar och kvarvarande urin, samt lokalisera effekten på fokus, om en infektion har angetts.

En urinkateter i kanalen hos en man kan lämnas i flera timmar eller i flera dagar. Allt beror på operationens gång, patientens allmänna tillstånd, effektiviteten av behandlingen och utmatningens natur. Vistelsens längd på sjukhuset efter varje mans operation bestäms också individuellt

Rekommendationer före ansvarsfrihet

Före urladdning utför doktorn en konversation med varje patient, ger detaljerade rekommendationer och förklarar behovet av att genomföra dem. Standardriktlinjer innehåller tips som:

 • Under 2 månader är tungt fysiskt arbete förbjudet. Du kan inte delta i professionell sport och på jobbet måste du gå tillfälligt till lätt arbete.
 • Sexuellt liv kan återupptas efter en månad efter TUR-adenom.
 • Det är rimligt att byta fysisk aktivitet och vila.
 • Att följa den utsedda kosten.
 • Var noga med att följa upp en uppföljning vid den överenskomna tiden.

Hem restaurering funktioner

De första månaderna efter urladdning från sjukhuset måste en man uppträda ytterst noggrant. Kategoriskt kan du inte lyfta vikter överstigande 3 kg, oavsett hur inhemsk det är ombeds. Dessutom är det viktigt att inte göra plötsliga rörelser, eftersom detta kan leda till trauma på det postoperativa såret och förekomsten av komplikationer.

Avlägsnandet av adenom även med en så lågt traumatisk metod som en operation av TUR kräver ett noggrant beteende minst 2 till 2,5 månader efter urladdning från sjukhuset.

 • En dag att dricka så mycket flytande som möjligt. Naturliga juicer, mineral, inte luftat vatten är de mest användbara. Och från starkt te eller kaffe är det bättre att tillfälligt ge upp.
 • Försök att inte pressa dig själv under tömningen av tarmarna. Detta kan underlättas av en dietistläkare och utser en speciell diet.
 • Det är nödvändigt att avstå från att resa med cykel eller köra bil. Men du måste gå så mycket som möjligt, det hjälper till att återställa alla funktioner och snabb regenerering av vävnader.
 • Under alla omständigheter tillåter inte hypotermi.
 • Regelbundet genomgå en urologs undersökning för att undvika att sjukdomen återkommer.

Perfekt alternativ kommer att vara sanatoriumbehandling under hela återhämtningsperioden. Detta kommer att bidra till att undvika många svåra situationer, inklusive psykologiska tillstånd.

Sammanfattningsvis

Huvudproblemet för de flesta män är falsk blyghet och rädsla för kirurgisk ingrepp. Som ett resultat kommer många människor att komma till doktorn vid den extrema försummelsen av sjukdomen, då kardinallösningen av problemet endast kan göras med en remsa-operation.

Kom ihåg att snabb tillgång till en specialist kommer att rädda dig från många onödiga problem och kommer att förlänga den manliga aktiviteten under lång tid.

Efter operationen för att ta bort adenom i prostata, visade urininkontinens, vad ska jag göra?

Män i vuxen ålder möter problemet med urininkontinens efter operation för att avlägsna prostatacenomen. Svårigheter med urinering förekommer redan före operationen. Detta är ett av symptomen på prostatit.

Operationen ordineras när konservativ medicinsk behandling inte längre hjälper. Kirurgen excises de drabbade vävnaderna och angränsande organ. Återhämtningsprocessen efter ingreppet åtföljs av olika sjukdomar.

Komplett eller partiell inkontinens är en av de vanligaste konsekvenserna.

Varför uppstår urininkontinens?

Urininkontinens efter borttagning av prostata adenom börjar stör patienten även i postoperativ avdelning.

Under tiden av operationen och i de tidiga dagarna av återhämtning genomgick män kateterisering av blåsan.

Tömning av detta organ utförs med ackumulering av vätska utan ytterligare uppmaningar.

Det är nödvändigt att urin inte stagnerar i blåsan, det finns ingen ny inflammation. Efter avlägsnande av katetern förblir musklerna i detta organ avslappnad, mannen känner fortfarande inte om att urinera, det finns inkontinens. Detta är den första anledningen till detta efter operationen.

Du borde förstå att inkontinens inte är en komplikation. Det förekommer hos 95% av de opererade männen. Detta bör förberedas i förväg, ta reda på vilka övningar som hjälper till att bli av med ett obehagligt symptom, hur man hanterar det och återställa den normala livskvaliteten.

En annan orsak till urininkontinens är att det sexuella och utsöndringssystemet hos män är nära besläktat. Prostatan ligger nära urinröret framför ingången till blåsan. Det finns också en så kallad intern sphincter - det muskulösa skiktet vid ingången till blåsan, som genom sina sammandrag hindrar urinering i en frisk person och orsakar trängsel att gå på toaletten.

En annan orsak till detta symptom är effekten av anestesi på patienten. Om dosen inte beräknades korrekt, kommer mannen att kämpa med konsekvenserna i flera månader efter operationen.

Det finns tre huvudorsaker till urininkontinens efter en operation för att avlägsna adenomen:

 1. Konsekvensen av anestesi;
 2. Konsekvens av kateterisering;
 3. Avlägsnande av urinrörets inre sfinkter.

Typer av operationer för att avlägsna prostata adenom

Avlägsnande av prostataadenom utförs genom flera metoder. Om tumören är godartad till malign, diagnostiseras mannen med cancer, sedan utförs radikal prostatektomi. Detta är en komplett excision av de drabbade och intilliggande vävnaderna. Komplexa kirurgiska ingrepp kan inte utan negativa följder. På grund av detta uppstår urininkontinens.

Om alla lyssnade på detta råd, skulle fall av överflödig prostatit i cancer vara mycket mindre, antalet radikala operationer skulle också minska, och effekterna av urininkontinens skulle också vara mindre frekventa.

Moderna patienter vänder sig till doktorn, när de drabbas mycket av de manifesterade symtomen på sjukdomen, bland vilka

 • Svårighet med urinering
 • Smärtsamma känslor vid varje vandring till toaletten;
 • Starka skärsår i underlivet;
 • Sexuell impotens.

Om du gör förebyggande besök hos läkaren, sök hjälp från sjukdoms minsta manifestation, sänks sannolikheten för ett kirurgiskt ingrepp flera gånger. Behandling utförs av traditionella läkemedel, en man står inte inför problemet med urininkontinens.

Om operationen fortfarande är nödvändig, men patientens situation inte försummas, går sjukdomen inte till cancerfasen, då är TUR ordinerat - transuretral resektion av prostata. Detta ingrepp utförs utan ytterligare snitt, det anses vara minimalt invasivt, efter det finns det betydligt färre negativa komplikationer och konsekvenser. Urininkontinens efter TUR hos prostataadenom förekommer hos endast 0,5-3% av patienterna.

Hur man hanterar urininkontinens på grund av operation

Efter att ha behandlat orsakerna till detta fenomen kan du prata om metoder för att bli av med ett obehagligt symptom. En man måste vänta på fullständig återhämtning efter operationen, när inflammation kommer ner, försvinner vevsvallningen. I mer än hälften av patienterna går inkontinensen i sig själv när muskelskiktet återställs. Mannen känner igen den vanliga strängen att gå på toaletten.

För att förstå hur man blir av med konsekvenserna av en operation måste man förstå hur mycket problemet löper. Incontinens manifesterar sig på olika sätt:

 • Fullständig ofrivillig tömning av blåsan utan föregående uppmaning;
 • Mindre urinladdning - några droppar;
 • Incontinens bara med starka känslor - spänning, rädsla, starkt skratt.

I andra situationer tar läkare en väntan och ser attityd. De tittar på patienten och förväntar sig att problemet kommer att försvinna i sig. Oftast händer det.

Metoder för behandling

Patienten ges en re-kateterisering eller en speciell urinprovtagare föreslås så att urinen samlas i hermetiskt tillslutna behållare. På så sätt kan patienten redan återgå till det normala livet. Han byter kläder, det finns ingen obehaglig lukt. Utsedda läkemedel som återställer blåsans arbete, tar bort inflammation och svullnad i vävnaderna.

Behandling av urininkontinens efter avlägsnande av prostata adenom är komplex och förlängd. Många läkare rekommenderar starkt att man observerar partiell sängstöd i en månad efter operationen. I vila är återhämtningen snabbare. Sannolikheten att bli av med ovanstående problem utan ytterligare terapi är 95%.

Sjukgymnastik och övningsterapi för inkontinens

Ofta är patienterna ordinerad magnetterapi, radiovågsterapi. Utmärkt resultat ger LFK. Komplexet av övningar för urininkontinens efter operationen av prostata adenom syftar till att återställa det inre muskelskiktet.

Övningar övning bör utföras under överinseende av en instruktör. Han kommer att berätta och visa hur man utför varje övning på ett korrekt sätt, eftersom överträdelsen av exekveringsmetoden är full av allvarliga konsekvenser för hälsan. Det är önskvärt att starta sådana övningar, sex månader efter en allvarlig operation, när kroppen återställs och är redo för ständigt ökande belastningar.

Konsekvenserna av borttagning av prostata adenom bekymrar patienter länge, men de kan bli av med. Det är önskvärt och inte tillåta kirurgiskt ingripande, i rätt tid hänvisar till läkaren. Om ett sådant behov redan har uppstått, bör de gemensamma konsekvenserna vidtas med villighet att acceptera dem.

Att förstå att urininkontinens är en vanlig reaktion på en operation är hälften av framgången att bli av med denna manifestation. Var noga med att lyssna på alla rekommendationer från läkaren, använd ett omfattande tillvägagångssätt för terapi, inte självmedicinera.

Laseroperation för att avlägsna prostata adenom och dess positiva och negativa konsekvenser

Godartad prostatahyperplasi är en term som används för att beskriva proliferation av vävnader i prostata utan cancercancer.

Läkare i samtal med patienten kan kalla detta och prostata adenom.

När prostata växer, urinröret, röret som transporterar urinen utanför kroppen, kontraherar mer och mer, vilket givetvis ger patienten många obehagliga känslor.

I vissa fall blir medicinsk behandling av prostata adenom omöjlig.

I den här situationen kan den behandlande läkaren förklara behovet av en operation för att avlägsna prostata.

Olika typer av kirurgiska ingrepp används för att bli av med prostata adenom:

 • transuretral resektion eller TUR operation av prostata adenom;
 • endoskopisk elektroförångning;
 • nåltransuretral ablation;
 • öppen prostatektomi
 • interstitiell laserterapi.

Laser borttagning av BPH - en minimalt invasiv kirurgisk procedur under vilken kirurgen introducerar en högeffektlaser på urinröret och skikten förstör den sjuka vävnaden prostatasjukdom. Priset för sådan behandling är från 60 tusen rubel, utan att ta hänsyn till kostnaden för test och anestesi.

Som ett resultat av laserkirurgi för att avlägsna prostata adenom är konsekvenserna för patienten ganska fördelaktiga.

 • urinering normaliserar
 • skicka smärta i denna process;
 • den konstanta ångest och nervositet som förknippas med sjukdomen försvinner;
 • vissa patienter förbättrar sitt sexliv.

Men som med andra typer av kirurgi finns det risk för komplikationer. De allvarligaste är skador på närliggande organ, vener och artärer.

 • Vissa män kan uppleva retention av urin. Hennes symptom är: frekvent urinering, liten urinproduktion, oförmåga att urinera.
 • Urinvägsinfektion - Frekventa "gäster" i kroppen efter laserkirurgi för att avlägsna prostata adenom. Konsekvensen är förknippad med installationen av en speciell kateter för att avlägsna blåsans innehåll. När urin ackumuleras i katetern kan bakterier komma in i urinvägarna.
 • Blod eller blodproppar ibland synlig i urinen under läkning.
 • Retrograd ejakulation - ett ofarligt tillstånd, där orgasm under könen tilldelas litet spermier, eller det är inte alls.

Kirurgi av prokarbid TUR adenom, transuretral resektion av prostata adenom och avlägsnande genom urinröret: effekter

Transuretral resektion av prostata är mer mild jämfört med den radikala prostatektomi-metoden. Kirurgen utför en röranordning som heter ett cystoskop på urinröret och ser operationen. En särskild skärsling av prostatavävnad avlägsnas i delar. Den genomsnittliga kostnaden för TUR är 70 000 rubel.

Efter transuretral resektion av prostata adenom är konsekvenserna för patienter oftast mindre jämfört med öppen operation. Efter avlägsnandet av prostata adenom har gått, kan konsekvenserna av operationen i början orsaka lite obehag. Det tar tid (upp till 10 dagar) att försvinna. Annars bör du konsultera en urolog.

Symptom som uppträder efter kateterets borttagning innefattar:

 • Behovet av att urinera ofta (varannan timme eller oftare);
 • Burning med urinering;
 • Det brådskande behovet att urinera - efter avlägsnande av prostata adenom genom urinröret, uppstår konsekvensen ganska ofta.
 • Läckage av urin efter hosta, nysning eller rörelse.
 • Blod i urinen.
 • Passage av spermier inte genom urinröret, men tillbaka till blåsan.
 • Blödning. Om det varar mer än 24 timmar, kontakta omedelbart en urolog.

När det gäller sexuell aktivitet efter operation av prostata adenom är konsekvenserna för äldre patienter tvetydiga.

I en studie som involverade mer än hundra patienter från Indien som genomgick TUR, erhölls följande resultat:

 • Av de 109 patienterna med en vanlig partner hade 54 ett aktivt sexliv.
 • I den postoperativa perioden rapporterade 10 av dessa 54 patienter förbättring av sitt sexuella liv, förbättring av libido och förbättring av erektionen.
 • Hos 26 patienter var det ingen förändring i sitt tillstånd efter TUR.
 • Av dessa 26 patienter kvarlevde ejakulation hos 4 patienter på samma nivå.
 • De återstående 18 noterade en försämring av tillståndet, uttryckt i en minskning av libido och försvagning av erektionen.

Hur utförs behandlingen efter prostata adenomoperation?

Här är svaren på de frågor som år efter år, frågar urologer på kliniker och sjukhus, folk som har fattat ett beslut om laserkirurgi för godartad prostataförstoring och samtidigt förträngning av urinrörs lumen.

 • Hur korrekt att behandlas efter operation av ett prostata adenom? Behandling efter operation av prostata adenom innefattar smärtstillande medel (t.ex. aspirin), antibiotika (levofloxacin, etc.). Patienter som tog metformin och coumadin före operationen bör diskutera med läkaren reglerna för att återuppta sin antagning.
 • Blod i urinen efter operationen av prostata adenom - vad ska man göra? En liten blödning är normal och vanligtvis kvarstår i en vecka. Om slutet på allvarlig blödning inte uppträder mer än 24 timmar, måste du söka medicinsk hjälp.
 • Hur behandlas inkontinens efter avlägsnande av prostata adenom? Detta tillstånd behöver inte behandling efter operationen av prostata adenom och under rehabilitering passerar sig inom en månad.
 • Är det möjligt att det inte finns någon utlösning efter borttagning av prostata adenom? Ja, det är retrograd ejakulation, inte farligt för liv och hälsa.
 • Frekvent urinering efter avlägsnande av prostata adenom är ett normalt tillstånd? Ja.
 • Kan jag bli gravid efter att ha tagit bort prostata adenom? Graviditet är möjlig.
 • Hur man får ett barn efter operationen av prostata adenom? Lösningen föreslås av naturen - att ha sex. I jämförelse med det preoperativa tillståndet för prostataadenom, efter operationen, visar svaren hos män (men inte alla) en förbättring av sexuell funktion.
 • Vad är spänningen i penis efter avlägsnande av prostata adenom med prostatektomi? Efter en radikal prostatektomi kan det vara oförmöget att hålla penis permanent i ett upphetsat tillstånd. Det beror på patientens ålder, på grund av förekomsten av symtom på kärlsjukdomar och problem med styrka före operationen.
 • Bör det finnas en rez när man urinerar efter en operation av prostata adenom? Ja, det här är en möjlig konsekvens av adenomektomi. Efter avlägsnande av katetern från blåsan passerar skarpa gummin vanligtvis.
 • Vad kan du äta efter operation av prostata adenom? Mat med mycket fiber: pumpa, tomater, kål, bananer, aprikoser, gröna lök, persilja för att undvika förstoppning.

Vad ska man göra i den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom

Patienter utmatas vanligtvis från sjukhuset efter 24 timmar (vid radikal prostatektomi - efter 3 dagar). Den närmaste postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom tar en vecka. Därefter kan du fortsätta köra och de flesta aktiviteter.

 • För att påskynda läkning i postoperativ period efter avlägsnande av prostataadenom med en laser eller annan metod behöver du inte delta i aktiv (inklusive sport) aktivitet i två månader från operationstiden.
 • Du måste försöka gå och klättra upp trappan, hur mycket du kan tåla för att träna musklerna i det lilla bäckenet.
 • Du kan inte sitta i en position för länge (mer än 45 minuter).
 • Från hela nedsänkning av kroppen i vattnet bör avstå i fyra veckor. Två dagar efter adenomektomi kan du ta en dusch.
 • Återgå till arbete beror på yrket och återhämtningshastigheten efter operation för att avlägsna prostata adenom. I avsaknad av komplikationer återgår patienterna till arbetet på en halv månad.

Näring efter operationen av prostata adenom innehåller huvudsakligen flytande mat före den första avföringen. Du kan inte dricka kolsyrade och alkoholhaltiga vätskor, kaffe, det finns pepparade och starkt salta livsmedel. Det är också förebyggande av njurstenar.

 • Det finns behov av mindre men frekventa portioner under dagen.
 • Under återhämtning är det viktigt att dricka minst 8 glas vatten om dagen för att påskynda läkning.
 • När diet efter avlägsnande av adenom i prostata, liksom en diet för prostatacancer, essentiella juicer från grönsaker och livsmedel med C-vitamin, fibrer, selen och zink, inklusive: sea grönkål, brysselkål, lök, gröna bönor, tonfisk, tomater, pommes frites.

En av de användbara övningarna efter operationen av prostata adenom - Kegelövning, som syftar till att stärka bekkenbottens muskler.

 • För att hitta den muskel du behöver för träning, måste du försöka avbryta processen under urinering. Samtidigt tenderar den önskade muskeln att vara ansträngd.
 • Det bör vara ansträngt med periodiska kompressioner på upp till 30 sekunder och avkoppling i 1 minut, gradvis ökar deras antal och intensitet.
 • Om sådana övningar gjordes före operation på prostataadenom, tillåter den postoperativa perioden att de utförs efter kateterets avlägsnande.