Huvud
Skäl

Struktur, egenskaper och funktioner i prostata

Om hur viktig roll prostata spelar hos män, tror folk efter att järnet påverkas av någon sjukdom. Många vet inte ens vad det är för och vilka åtgärder som kan minska dess funktionalitet. Till skillnad från andra endokrina körtlar kan aktiviteten hos denna bildning styras i viss utsträckning. Detta är mycket lättare än att behandla prostatit och prostatahyperplasi - en sjukdom som alltmer upptäcks i dagens representanter för det starkare könet. Det är inte överflödigt att lära sig och symptom på prostatit hos män, i tid för att reagera på förändringar, för att inte tillåta att situationen förvärras.

Innehållet i artikeln

Grundläggande information om prostata strukturen

Hane prostata - vad är det här när det gäller anatomi? Formation är ett orört organ med liten storlek. Dess struktur är formad av glandulär vävnad och muskelfibrer. I storlek och form liknar konglomeratet en stor kastanj, inverterad med en bred bas uppåt och med en skarp ände nedåt. Körteln ligger under blåsan och går in i det lilla bäcken.

Prostatens funktioner beror på närvaron av glandulära celler. De ansluter sig till speciella heterogena kapslar. De utgör i sin tur aktier - det finns minst 30 av dem. Var och en av de funktionella enheterna kan producera en hemlig hemlighet. Det är fortfarande nödvändigt att veta att prostatan består av tre grundläggande delar: vänster, höger och främre - i form av en isthmus mellan dem.

En viktig roll spelas inte bara av prostata strukturen utan även av lokaliseringen. Den främre delen närmar sig skönbenet och den bakre delen - till den nedre delen av ändtarmen. Platsen och strukturen hos prostatakörteln underlättar processen för att identifiera patologier i den. När du diagnostiserar prostatit, gör det möjligt att bestämma graden av organs skada extremt noggrant vid foten av körteln, genom transrektal ultraljud. Och genom sin palpation undersökning genom anus, som urologen gör, är det möjligt att avslöja uppenbara strukturella förändringar.

Vissa människor har frågan om hur man riktigt heter utbildning - prostatakörteln eller prostata. Detta är detsamma, så det kommer inte att bli några misstag i båda fallen. Det är fortfarande möjligt att uppfylla sådana definitioner, som "prostituerade" och till och med "människans andra hjärta". Det senare alternativet indikerar betydelsen av prostatakörteln. Vad är detta, om inte hjärtat, om en persons allmänna tillstånd, kroppens funktioner och det psyko-emotionella tillståndet är beroende av organets hälsa?

Grundläggande och extrafunktioner av prostata

Vissa människor förstår inte varför prostata behövs, och är övertygade om att detta bara är ett slags rudiment i människokroppen. Akut eller kronisk prostatit symtom och behandlingsbilder av vilka finns på informationsresurser - inte det enda som kroppen kan. Detta konglomerat har ett antal användbara egenskaper och ansvarar för flera viktiga områden.

Grundfunktionerna i prostata:

 • Utveckling av en representativ hemlighet. Huvudsyftet med prostata är aktivt deltagande i hormonell metabolism. Det är som svar på det faktum att kroppens sekretoriska delar fungerar, mannen visar sekundära sexuella egenskaper, nivån på sexuell aktivitet styrs. Vid vävnadsskada behöver hon akut behandling, annars upphör produktionen av ämnen som är nödvändiga för normal befruktning av ägget. Om kroppen av någon anledning minskar produktionen av testosteron, är det den manliga prostatan som försöker normalisera processen.
 • Övervakning av urinflödet. Den så kallade motorfunktionen hos prostatan är försedd med närvaron av muskelfibrer i den. I ett fall främjar de frisättningen av körteljuice i urinröret under utlösning. I den andra - musklerna bildar en sfinkter, som kan hålla urinen från ofrivillig utgång till urinröret. När prostatakörteln eller prostata är skadad, till exempel genom en inflammatorisk process, ökar organsystemet och urinröret squashes. Endast tidig och kvalitativ behandling av prostatit och andra sjukdomar kan återställa det normala funktionen hos det genitourära systemet.
 • Skyddande egenskaper. Varför prostata behövs? Det skyddar utsöndringssystemets organ från infektion, vilket kan penetrera i urinröret från den yttre miljön och klättra på slemhinnan. Närvaron av denna funktion säkerställs genom närvaron i hemligheten av bildandet av speciella komplex som främjar förstärkning av cellulär immunitet.

Även mindre misslyckanden i elementets arbete kan orsaka allvarliga problem. Experter påminner om att det är fel att behandla endast den fysiologiska sidan av sjukdomen. Under profilterapin bör du också kontakta en psykolog som hjälper till att klara av den negativa attityden och patienten.

Sammansättning och egenskaper hos prostatsekretionen

Vad är prostatakörteln är ett glandulärt muskulärt organ som aktivt producerar en viss biologiskt aktiv substans. Denna juice, eller hemlighet, är en del av ejakulatet. Det är på honom som huvudfunktionen att behålla aktiviteten och vitaliteten hos spermatozoa ligger. Sammansättningen av en något alkalisk produkt representeras av proteiner, mineraler, organiska syror, enzymer och fetter. Förändringen i uppsättningen av komponenter i utsöndringen av prostatakörteln hos män leder till en minskning av sannolikheten för fertilisering av oocyten.

Det räcker inte att förstå vad en prostatakörtel är för, du behöver också studera egenskaperna hos den juice som produceras i den. Det är viktigt att komma ihåg att i andelen av en hälsosam prostatakörtel hos män stoppar syntesen inte. I detta fall är frisättningen av produkten endast möjlig vid utstötning av fröet. Stagnation av substansen leder till en ökning i viskositeten och lanseringen av patologiska reaktioner - ofta är de orsaken till inflammation i vävnaderna. Det visar sig att den bästa behandlingen för prostatit och dess förebyggande är ett vanligt sexuellt liv med obligatorisk utlösning.

Anslutning av det manliga organet med andra system i kroppen

Svaret på frågan, varför prostatakörteln behövs, kan spåras i utvärderingen av sambandet med vissa delar av den manliga kroppen. I synnerhet med körtlar av inre utsöndring. Hypofysen producerar hormoner som stimulerar utbildningens bearbetbarhet. Det, som svar, skickar signaler till hjärnan, om något är fel med det, vilket tvingar det att fungera mer aktivt. I detta fall är inverkan på alla system och organ i den manliga kroppen med målet att bevara sin fertilitet och sexuell aktivitet.

De aktiva delarna av prostatakörteln är direkt relaterade till testiklarnas aktivitet. Om prostata vävnaden påverkas, och behandlingen inte utförs eller inte ger det önskade resultatet, minskas kvantiteten och kvaliteten på spermatozoa. I fallet med kastration, det vill säga, testiklarnas upphörande, prestationen av prostata, eller prostata faller också. Volymen av dess hemlighet minskar, det ger mindre biologiska komponenter.

Det är viktigt att känna till tecken på prostatit hos män och dess behandling, eftersom det i händelse av organskador vid inflammatorisk process kan volymen öka allvarligt. Detta kommer att leda till en klämning i urinröret och en störning i processerna av urinutskiljning från urinblåsan. Fenomenet påverkar inte bara kvaliteten på det dagliga livet för en man och hans sexuella aktivitet, utan kan också leda till utvecklingen av allvarligare patologiska förhållanden.

Prostatit är en frekvent följeslagare av en modern man

Företrädare för det starkare könet behöver inte bara veta vad prostata är, men också vad är tecknen på utbildningens nederlag, vad ska man göra när de dyker upp. Under de senaste åren har fall av prostatit blivit vanligare och yngre, idag finns många i olika riskgrupper. Experter rekommenderar att killarna regelbundet besöker urologen utan undantag för förebyggande undersökning och enkla studier. Till exempel används ultraljud mycket aktivt för att diagnostisera inflammation hos hanorganet. Prostatakörteln på bilden med prostatit ser märkbart förändras, det är möjligt att uppskatta storleken på bildningen och till och med se gränserna för den patologiska processen.

Prostatit av bakteriell typ

Kan uppstå genom ett akut eller kroniskt schema. Det förekommer mot bakgrund av penetrationen av mikrober i prostatavävnaden och början av deras aktiva reproduktion. Ofta blir en konsekvens av en överförd veneral sjukdom. Det är mycket farligt för prostatakörteln, eftersom dess funktioner påverkas av negativa faktorer börjar lida. Sannolikheten för en patologiövergång till angränsande organs och system är hög, det är inte uteslutet att patogenen sprids i hela kroppen.

Specialisten är ganska lätt att känna igen förloppet av sådan prostatit hos män och ultraljudsbilder eftersom det kanske inte ens behövs. Patienten ökar kraftigt och kraftigt temperaturen, det finns svaghet och muskelsmärta, som är karakteristiska för berusning. Sårhet sträcker sig till anus och perineum. Urineringsprocessen lider, det blir svårt och smärtsamt. I urin och ejakulering förefaller ofta föroreningar, vilket indikerar en stark inflammation.

Löpande fall kan leda till bildandet av blodproppar i kärlen, vilket är fylld av kritiska förhållanden. Behandling i detta fall kräver omedelbar, specialiserad och aggressiv behandling. Först och främst är det nödvändigt att bli av med patogenen, vilket provar alla obehagliga symptom.

Om behandlingen av prostatit av bakterietyp inte börjar i tid, finns det risk för abscesser i kroppens kropp och i närliggande vävnader

Beräknad form av patologi

Särskild uppmärksamhet förtjänar beräknad prostatit fotobehandling och förebyggande av vilka skiljer sig åt i deras specificitet. Denna patologi är inte så vanlig och är i de flesta fall resultatet av ignorerad eller obehandlad till slutet av sjukdomen i ung ålder. Ibland uppstår det mot bakgrund av kronisk prostatit, vars behandling inte görs enligt reglerna.

Här är den grundläggande informationen om denna typ av sjukdom:

Struktur och egenskaper hos prostatens funktion

För att förstå orsakerna till prostatiska sjukdomar är det nödvändigt att ta itu med dess struktur, funktion och syfte.

Prostatakörteln är ett manligt organ som har formen av ett inverterat trapezium. Det ligger i bäckenregionen till botten av blåsan, mellan den främre delen av urinmembranet och den främre väggen i matsmältningsändens änddel. Prostatkörteln täcker delvis deferenserna och urinröret. Detta är ett orört organ med en elastisk konsistens, bestående av glandulära och muskelceller.

I prostatakörteln utsöndrar flera delar. Den del som riktas mot det urogenitala membranet kallas toppunktet, eftersom det är smalare jämfört med prostatens bas. Basen av prostata, det vill säga den övre delen av körteln skiljer sig från en liten konkav, jämn och bredare yta, den rör blåsan. Det finns också främre och bakre delar av körteln, som har en jämn konvex yta. Den främre delen står inför den pubic vidhäftningen, den bakre delen mot tarmen. Områdena i körteln är avrundade, vilka ligger på sidorna, kallas nizhnekbokovymi ytor.

Prostatakörteln består av två laterala lober som liknar en kastanjens form. Dessa lobes är sammankopplade av ett isthmus, som spelar en mycket viktig roll i mekanismerna för starten av prostata sjukdomar. Med ålder växer isthmuset och förtjockas och utövar en klämande effekt på urinröret, som passerar genom tjockleken på körteln. Utflödet av urin störs.

Huvudfunktionerna i prostata

Funktionerna som utförs av prostatakörteln är olika. Organ håller urin och säkerställer normal urinering, och reproducerar också celler och hormoner som är mycket viktiga för den manliga kroppen. Funktionerna i prostata är uppdelade i:

 • Sekretorisk funktion
 • Motorfunktion
 • Barriärfunktion

Sekretorisk funktion

Prostata är den viktigaste tillbehörssjukkörteln, som utför sekretorisk exokrinfunktion. Blodkroppar i prostatakörteln är ansvariga för att stimulera komplexa hemligheter som deltar i befruktningen av ägget. Sekretorisk funktion av prostata regleras av testosteron och kontrolleras av det endokrina systemet. Om mängden testosteron minskar börjar prostatakörteln att producera den intensivt.

Motorfunktion

Motorfunktionen är att musklerna i prostata bildar en sphincter, som är ansvarig för att hålla urinen. Motorfunktionen utförs på två sätt:

 • Med hjälp av glatta muskelfibrer som befinner sig i urinrörets prostatiska del, liksom i de kaudala och kraniska områdena
 • Genom utstötning av prostats utsöndring under utlösning

Barriärfunktion

Barriärfunktionen är det främsta hindret för infektion från urinröret in i det övre urinvägarna. Exekveringen av denna funktion tillhandahålls av de zinkpeptidkomplex, lysozym, faktorerna av cellulär immunitet, spermin och andra polyaminer innehållande hemlighet.

Patologi i prostata

Det finns två stora grupper av prostatapatologier:

 • Akut infektiösa och kroniska inflammatoriska sjukdomar
 • Tumörsjukdomar - prostatacancer och adenom

Akut och kronisk prostata sjukdomar

Gruppen av inflammatoriska sjukdomar innefattar bakteriell och kronisk kronisk prostatit. Akut bakteriell prostatit är vanligare hos män i vuxen ålder efter fyrtio år.

Ursprung av akut bakteriell prostatit

Typiskt orsakande agent av denna sjukdom - bakterier (Trichomonas, ureplazmu, gonokocker, mykoplasma, klamydia, Gardnerella, stafylokocker, streptokocker), men andra växter - Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella, E. coli. Mikroorganismer in i prostatan från ändtarmen, njure, urinblåsa, urinrör, som öppnade många prostata kanaler. Avvikelser i prostata trängsel i bäckenorganen, hormonell obalans - allt detta bidrar till enklare smittspridning och den snabba utvecklingen av den inflammatoriska processen.


Det finns 3 former av akut prostatit:

 • bluetongue
 • follikulär
 • parenkymal

När katarrhalformen är inflammerad, är det bara prostatakörlarnas kanaler. Om inflammationen sprider sig till folliklarna och påverkar de enskilda delarna av prostata, växer katarrhalformen i follikeln. Om symtomen på denna infektion inte har behandlats under en lång tid, täcker inflammationen båda lobarna i prostata, vilket involverar bindväven. I detta fall notera parenkymformen. Till en parenkymatisk prostatit bära också en sådan allvarlig form av sjukdomen som en abscess av prostata.

symptom

Symptom på akut bakteriell prostatit kan delas in i:

 • Allmänt - orsakas av en förgiftning av kroppen
 • Lokal - orsakad av inflammation i prostatacraterna

Lokala symtom inkluderar intensiv smärta i perinealområdet, i underlivet, i analgången och i könsorganen. Smärta kan öka med uppmaning att urinera, under avföring eller i sittande läge. Smärta syndrom är särskilt uttalat i prostata abscess. Det finns också frekvent smärtsam urinering eller fördelning av små portioner urin. Obstruktiv överträdelse av urinering orsakas av kompression av blåsans nacke på grund av en ökning av storleken på inflammerad prostata. Sådana störningar kan karakteriseras av en trög intermittent ström av urin eller genom frisättning av droppar. I det här fallet är det efter urinering en känsla av ofullständig tömning av blåsan.

En ökning av kroppstemperaturen inom området 37,5 ° C refererar också till generella symptom. Vid catarrhalformen - upp till 40 ° C. Med prostats abscess kan temperaturen vara över 40 ° C. Samtidigt med febern är mannen uppmärksam på svaghet, generell slöhet, brist på aptit och yrsel.

Diagnos och behandling

I de flesta fall är det redan möjligt att upprätta en diagnos baserad på patientens karakteristiska klagomål. Med digital rektal undersökning finns en förstorad, edematös, tät och smärtsam prostatakörtel. Vid akut bakteriell prostatit bör den undersökas mycket noggrant och undviker tryck på körteln. Massage i detta fall är strängt kontraindicerat, eftersom det minsta mekaniska trycket kan framkalla den snabba spridningen av den inflammatoriska processen till vävnad som ännu inte är skadad eller ett genombrott i abscess.

För att fastställa orsaksmedlet för sjukdomen och börja behandling är det nödvändigt att skicka en urinkultur till mikrofloran och ett allmänt blodprov. Akut bakteriell prostatit behandlas permanent. En strikt diet rekommenderas, vilket helt eliminerar skarpa, salta, feta och stekta livsmedel. Alkohol och rökning är också kontraindicerat. Huvudriktningen i behandlingen är antibiotika. Behandlingstiden bestäms av sjukdomsdynamiken och svårighetsgraden av patientens tillstånd.

Ursprung av kronisk kronisk prostatit

Diagnosen av kongestiv eller kronisk kronisk prostatit ökar vid symtom i frånvaro av inflammationsfokus. De första symptomen på kongestiv prostatit är smärta i ljummen, obekväm urinering på morgonen och en konstant känsla av ofullständig tömning av blåsan. Symtom kan inte kännas ständigt, med tiden upphör sexuell lutning, risken för impotens är möjlig. Stagnerande prostatit provar utseendet av aggression, minskad styrka, depression.

orsaker till

Orsaken till stillastående prostatit kan vara två faktorer:

 • Stagnation av blod i det venösa systemet i prostata
 • Stagnerande prostatsekretion

stagnation av blod i vensystemet, kan prostatan uppstå på grund av åderbråck, stillasittande livsstil, frekvent rökning och alkoholmissbruk, exponering för kyla, stress och en lång avhållsamhet från att urinera.

Orsakerna till stagnation av prostata sekretion inkluderar: ofullständiga sexuella handlingar, förlängd avhållsamhet, stagnation av sädesvätska under långvarig excitation, sexuellt aktiva efter en lång paus, ofullständig frisättning av prostatan.

Huvudriktningen av behandlingen är att ta bort symptom och uppnå eftergift. En förutsättning för behandling är prostata massage och fysioterapi. Inflammation och smärtssyndrom avlägsnas med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

Fördelar med prostata massage

Prostationsmassagen präglas av en hög effektivitet. Det gör att du kan bestämma närvaron av infektioner och cancerceller, eliminerar ackumulering av seminalvätska i prostatakörteln, minskar muskelspänningen, vilket gör att du kan övervinna stagnation av blod, förbättrar blodcirkulationen. Regelbunden prostationsmassage bidrar till att minska risken att utveckla cancer. Stimulering av flödet av seminalvätska förbättrar deras cirkulation och minskar risken för impotens väsentligt.

Kontraindikationer för massage:

 • Cystor eller stenar i prostata
 • Prostatacancer
 • Sår i ändtarmen
 • Akut prostatit
 • Adenom av prostata
 • uretrit

Tumörsjukdomar i prostata

Bland tumörprostatsjukdomar bör cancer och prostata adenom noteras. I detta fall är adenom, i motsats till cancer, en godartad neoplasma.
Adenom av prostata är utbredd hos män i kategorin äldre ålder. En allmänt accepterad teori som förklarar utvecklingen av prostata adenom existerar inte just nu. Den vanligaste teorin är den hormonella förändringen i en mans kropp som är associerad med åldersfaktorn. Dessutom ökar risken för prostata adenom på grund av övervikt och ateroskleros, stress och tidigare inflammation i prostatakörteln.

Symtom på prostata adenom

Svårighetsgraden av symtom på prostataadenom beror direkt på neoplasmens storlek och graden av komprimering i urinröret. Det finns 3 etapper av prostata adenom:

 • kompenseras
 • subcompensated
 • dekompenserad

Med kompenserat stadium är det en ökning i svårigheten att utflödet av urin, som åtföljs av frekvent urinering med ständiga uppmaningar. Ändå är det möjligt att tömma blåsan till slutet.

I det sub-rekommenderade skedet finns det en gallring och en ökning i volymen av muskelskiktet i blåsan, vilket leder till förlust av förmågan att aktivt samverka den. Som ett resultat är det inte möjligt att tömma blåsan till slutet. Urinering uppstår intermittent, med en tunn trög ström. I de kompenserade och sub-rekommenderade stadierna av sjukdomen föreligger ett hot om akut urinretention. I ett sådant tillstånd är patienterna helt oförmögen att klara av fattigdom.

I det dekompenserade steget är kompensationsförmågan hos blåsan helt förlorad. Detta kan vara en följd av primär njursvikt. Blåsans sammandrag blir så ineffektiva att även med extra ansträngning kan det inte tömmas. Samtidigt upplever patienter ständigt svår smärta i underlivet och ständig uppmaning att urinera. Urin frigörs endast av små, frekventa droppar.

Prostatakörteln är det andra hjärtat av en man, för att förhindra utvecklingen av avancerade stadier av prostata adenom, män efter åttio års ålder, rekommenderas det att genomgå årliga förebyggande undersökningar med deltagande av en urolog.

Urologist, andrologist Vykhino-Zhulebino, Lyubertsy

Prostatakörteln (PZ) ligger i bäckenet (liten bäcken), under blåsan, som täcker sin nacke och urinröret cirkulärt. Det har utseende på en något planad kon (kastanjform). Det här sexuellt organet finns bara hos män!

skilja: foundation, intill blåsan, och toppen av, intill bäckenmembranet, Bak, främre och laterala yta.

Genom körteln är prostata urinröret. Dess längd är 3 cm i genomsnitt. I detta fall är urinröret antingen konkavt bågformig naturligtvis posteriort eller relativt rätlinjig kurs av bockningsvinkel av 30-35 ° mot utsädes högen, som är i mitten av avståndet från basen till spetsen. Urinväggen är slim, submukosal och muskulös skikt. Hon har inte ett seröst membran. En smidig muskulär ring ligger runt den första delen av urinröret, omedelbart bakom urinrörets inre öppning. I tjockleken av det passerar spiral muskelbalkar, som utgår från blåsans muskulatur. Dessa muskelbuntar förenar och sammanvävs med elementen i bindväv, skapar en kraftfull cirkulär formation - urinrörets inre sfinkter.

Bukspottkörteln kommer i kontakt med basen med ampullerna av de partiella vesiklarna som ligger i denna region. Den främre ytan av körteln är förbunden med ett parat ligament med symfys. Den bakre ytan ligger intill den mycket nedre delen av ändtarmen. Deras gemensamma tunt lager av löst fett och Vesico-rektal partition Denonvile eller fascia, som är sammansatt av täta fibrösa vävnads strålar som utbreder sig ner och passerar in i formationen perineum. Den nedre laterala ytan av prostata gränsen på musklerna som lyfter anusen. Prostatens topp är fäst vid det urogenitala membranet. Bunter av strimmiga muskler tillsammans med den djupa perineala tvärgående muskeln bildar en yttre godtycklig sphincter i urinröret.

På urinrörets bakre yta finns en längdhöjning - den huvudsakliga tuberkeln. På toppen av det öppnas en öppning av prostatisk nosparti, som är en påse (3-5 mm i storlek).

Figur nummer 1.
1 - seminal vesikel,
2 - vas deferens,
3 - ampulla av vas deferens,
4 - utsöndringskanalen hos den seminal vesikeln
5 - ejakulatorisk kanal,
6 - prostatakörteln,
7 - fröhöna,
8 - Webers organ
9 - membranös del av urinröret

Ductus ejaculatorius innefattar en körtel på den bakre ytan är riktade i tjockleken av sin nedåt medialt och anteriort och öppnar på den bakre väggen av urinröret vid högen av fröet. Deras längd är 15 mm, diametern är 2 mm.
På käftens baksida, längs mittlinjen, finns en depression som delar körteln i två delar: en höger och en vänster i form av ett spår. Mellan dem, ibland finns det en tredje eller mellersta andel. Ibland ser den här tredje delen ut som ett tuberkel som ligger på bottnen av körteln.
Det finns andra klassificeringar av prostataaktiestrukturen, i synnerhet 5 delar - främre, bakre, mellersta och två laterala lobar (Lowsley, O.S., 1915); på 6 aktier - två bakre, två inre och två laterala lobes (Tissel L.E., 1975).

För närvarande är den vanligaste den zonala anatomin i bukspottkörteln, utvecklad av urologen och morfologen J.E. Mc Neal (1981). Han skilde fyra glandulära zoner. centrala - har formen av en kon med basen, som är basen av prostata och toppen mot den huvudsakliga tuberkeln. På sidan är den avgränsad av ejakulatoriska kanaler. Det är 20% av körtelvolymen. perifer - upptar de flesta kirtlarna i bukspottkörteln, omger urinröret distalt till fröhöjden, är cirka 75% av körtelvolymen. Två övergångszoner - representerar två avrundade segment som ligger på sidan av den proximala urinröret, står för 5% av prostata hos blodkroppen. Dessutom finns det fyra fibromuskulära skikt. Anterior fibromuskulär stroma - täcker framsidan av prostata. Det cirkulära muskelskiktet som omger urinröret är uppdelat i: preprostatisk sfinkter, longitudinella glattmuskelfibrer i urinröret och post-prostatisk sfinkter.

Uppdelningen av körteln i dessa lobar beror på skillnaden i klyvdelarnas histologiska struktur i dem och är av klinisk betydelse.

Sålunda är den centrala zonen intill de partiella vesiklarna relativt mindre benägen för patologiska förändringar. Periferzonen är oftast mottaglig för malign tumörskada och inflammatoriska förändringar. Övergångszoner orsakar oftast godartad hyperplasi.

Bildnummer 2. Zonformig anatomi i prostata J.E. Mc Neal, 1981). 1 - Den centrala zonen, 2 - Perifer zon, 3 - Övergångszon, 4 - Anterior fibromuskulär stroma.

Microanatomi av prostata

Prostatiska körtlar är konstruerade av en grenad tubulär alveolartyp och grupperas i lobuler. Det finns 30 till 50 körtlar. De är huvudsakligen i de bakre och laterala delarna av prostata, vilket i grunden motsvarar den perifera zonen (enligt klassificeringen av J.E. MsNeal). Glandulära passager samgående paren överförs till Hatcher prostatiska spår som öppnar ytporer i den manliga urinröret på utsäde kulle. I den främre delen av körteln (främre fibromuskulär stroma) är glandulära lobuler få. Tillsammans med prostatakörtlarna som utgör huvuddelen av prostata, ingår även de så kallade periuretralkörtlarna som ligger runt urinröret. I tillägg till körtelceller, innehåller pankreatisk ett stort antal som sträcker sig i olika riktningar och knippena av glatta muskelfibrer av olika tjocklek skikt av bindväv bestående av kollagen och elastiska fibrer. Dessa lager passerar direkt in i kapseln i körteln, som bildas av en kollagen och elastisk vävnad och cirkulära muskler.

Anatomi av seminala vesiklar

Sädesblåsor - parade organ, som ligger i bäckenhålan sidled från ampullen av sädesledaren, prostatiska ovan, bakom och från bottensidan av blåsan. Vinkeln mellan dem är 90 grader. De upprepat invecklad tubuli total längd av 10 - 12 cm och tjocklek 0,6 cm -0,7 Genomsnittlig storlek seminal vesikel betrakta följande :. Längd - 5 cm, bredd - 2 cm, tjocklek - 1 cm är omgivna av den muskulära och adventitia. skalet. De har ett slemhinnor. De skiljer det övre dilaterade änden - basen, kroppen och den nedre avsmalnande änden som passerar in i utsöndringskanalen. Utsöndringskanal sädesblåsa ansluten till det sista avsnittet av sädesledaren och bildar ductus ejaculatorius, prostata perforans.

Blodtillförsel

Prostaternas artärer är uppdelade i kapsel-, radial- och ureträrartärer. Kapsulär uppstår huvudsakligen från botten cystisk artär, arteriell bildar ett tätt nätverk i ytan av körteln från vilket de djupare, huvudsakligen längs ductus ejaculatorius sträcker grenar, vilket ger radiella artärgrenar som är större blodtillförseln till bukspottkörteln. Fartyg i urinröret styrs från topp till botten och i form av många grenar löper parallellt med urinröret. Två eller tre vener åtfölja varje interlobulära artär, övergår i subkapsulär venös plexus, och sedan - i Vesico-prostatiska venös plexus på varje sida av prostatan.

Vad är prostata

Varje organ i människokroppen har en unik struktur och är utrustad med vissa funktioner. För en modern person är kunskapen om grunden för anatomi och fysiologi normen och hjälper till att förstå hur kroppen är ordnad och av vilka skäl fel i fungerande system kan uppstå. Prostatakörteln är inte förgäves kallad manens "andra hjärta", den här lilla men väldigt viktiga orgelen utför de funktioner som arbetet med urinering, den reproduktiva och sexuella förmågan hos en person beror på. Om vad prostatan är, varför behövs det och hur farligt dess sjukdomar är att vara kända inte bara för läkare, utan för alla företrädare för den starka hälften av mänskligheten. För att bibehålla hälsan, med tiden har börjat förebyggande åtgärder och uppmärksammat de första tecknen på funktionsstörningar för prostatakörtelfunktion, är det mycket lättare än att eliminera konsekvenserna av egen vårdslöshet.

Anatomiska och fysiologiska egenskaper

Prostatakörtelns anatomi har studerats ganska bra och det har varit möjligt att studera organets fysiologiska funktioner tack vare tillkomsten av datormetoder.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Prostatan ligger i nedre delen av blåsan, som täcker urinröret på båda sidor. Den bakre delen av prostatakörteln angränsar nedre delen av ändtarmen, vilket gör det möjligt att genomföra en undersökning i en rektal undersökning av patienten. Externt bör en hälsosam prostata se ut som ett orört organ bestående av två lika delar, åtskilda av en central isthmus, som ofta jämförs i struktur till en valnöt eller kastanj. Den normala prostatakörteln har tydliga konturer, medelstorleken är 3 till 4,5 cm i bredd, 3,5 till 5 cm i längd, upp till totalt 25 kubikcentimeter.

Prostatan består huvudsakligen av en körtelvävnad som är fast i muskelsystemet och är omgiven av en mantel av bindvävskonstruktioner. Cellerna i prostatakörteln är koncentrerade i organs lobar och varje kluster, som kan vara upp till 50 i vänster och höger del, separeras från angränsande bildning av ett fibröst septum. Från varje grupp av cellulära formationer undviker kanalen genom vilken prostatic-hemligheten och enzymerna som produceras av prostata kastas in i den gemensamma urinrörskanalen.

Flera typer av vävnadsstrukturer i prostatakörteln utför vissa funktioner:

Ett bevisat hemhjälpmedel för att öka Potential:

 • ett fantastiskt resultat,
 • låg kostnad,
 • fullständig säkerhet,
 • orsakar inte överskott.
 • Kroppens klyvvävnad är ansvarig för produktionen av specifika hemligheter och enzymer;
 • Muskulatur behövs för att behålla elasticiteten och bevara urinrörets lumen;
 • bindväv krävs för bildandet av celler i prostata.

Blodtillförseln genomförs genom att leverera arteriellt blod genom de små och små arteriolerna i det lilla bäckenet och avlägsnandet av metaboliska produkter sker på bekostnad av ett tätt nät av venösa kapillärer och lymfatiska kärl. I vävnaderna i prostata är många nervändar och receptorer koncentrerade, som förbinder prostatakörteln med det gemensamma innerveringssystemet.

Funktioner av anatomisk plats inkluderar prostata till organen i genitourinary systemet. Samtidigt är en del av organets fysiologiska funktioner associerade med produktion av enzymer och aktivering av hormoner, så i vissa källor nämns det som en exokrin körtel. Eftersom de flesta sjukdomar och rollen som prostata spelar för att upprätthålla och upprätthålla maskulin hälsa är förknippad med det genitourinära och reproduktiva systemet, i medicin utförs problem med prostatakörteln av urologer.

Grundfunktionerna i prostata

Genitourinary system hos män är en komplex struktur som är nära relaterad till blodcirkulationen, regleras av neurohumoral mekanismer och reagerar subtilt på förändringar i interna och yttre förhållanden. Varje mänskligt organ är utrustat med vissa funktioner, på vilka resultaten hälsan beror på. I den manliga kroppen upptar prostata en mellanliggande position mellan urin och sexuella system, enligt anatomiska och fysiologiska egenskaper. Prostatakörteln hos män är inte förgäves som ett "andra hjärta". Detta namn betonar att kroppen behövs för att utföra viktiga funktioner, vars roll för att upprätthålla och upprätthålla maskulin hälsa är svår att överskatta:

 1. Utsöndrings. Celler i prostata, som bildar körtelvävnads flera arter, producera hemligheter och enzymer som är nödvändiga för aktivering av testosteron, bibehålla optimalt pH-nivå av spermier, viabiliteten hos sperma. Den prostatiska hemligheten tjänar till att fukta vasdeferenserna och främjar snabb och lätt frisättning av hanfröet.
 2. Motor. Prostatakörteln bör normalt vara ansvarig för fördelningen av excretoryfunktionerna i det genitourära systemet. Under utlösning muskel prostatavävnads bildar en ytterligare barriär mot pelting sperma in i urinblåsan, och förhindrar blandning av urin i den uretrala kanalen och sädesvätska.
 3. Barriär. Grund av den speciella sammansättningen av enzymer och prostatiska utsöndringar i den uretrala kanalen och ductus ejaculatorius stöds optimalt förhållande surhetsgrad, villkoren för den normala utvecklingen av mikrofloran och förstörelsen av patogener, eller fallit från utsidan med en ström av vätska.

Eftersom prostata vävnaden och omgivande kapsel levereras rikligt med nervreceptorer, kan ytterligare funktioner tillskrivas den betydande rollen hos orgeln för att få en man sensuella nöjen.

Möjliga patologier i prostata

Anatomiska egenskaper hos prostata och viktiga fysiologiska funktioner som utförs av kroppen är orsaken till att sjukdomar i prostatakörteln har en signifikant effekt på mänens hälsa, styrka och reproduktiva förmågor. Inflammation, hyperplasi, maligna tumörer, degenerering av prostatavävnad - alla dessa typer av patologier leder till förändringar i det genitourära systemet.

En liknande klinisk bild som följer med olika sjukdomar är en av anledningarna till att det är svårt för en läkare att bestämma en diagnos utan att använda laboratorie- och instrumentdiagnostiska metoder. Brott mot urinering, erektil dysfunktion, ömhet - typiskt för alla typer av patologiska processer som utvecklas i vävnaderna i prostata. Det mest tillförlitliga sättet att undvika sjukdomar i prostatakörteln är en förebyggande undersökning av urologen, som rekommenderas till män under 40 år en gång per år och efter att ha nått denna ålder var 6: e månad.

prostatit

Inflammation kan uppträda i prostatavävnader som en följd av infektion i de nedre urinvägarna, vid inmatning av den patogena mikrofloran i den distala kammaren med blodflöde eller formen på grund av stagnerande processer i prostatavävnaden. Enligt statistiken lider prostatit var tredje man i fertil ålder, medan på grund av arten av bilden av det moderna livet, dålig ekologi, flera spänningar och ouppmärksamhet till deras hälsotillstånd blir allt registreras i åldersgruppen upp till 30 år. Överkylning, stillastående processer i lilla bäckenet, venerala infektioner, dåliga vanor kan också orsaka inflammation i prostatavävnaderna.

Den primära sjukdomen uppträder i akut form, men utan korrekt behandling går det in i ett kroniskt stadium. Symtom på akut prostatit kännetecknas av förekomsten av takykardi smärtsam urinering, en övervikt av nattlig diures, easing tryckstråle av urin, framväxten av en känsla av tyngd i blåsan och obehag i perineum. Erectile funktion hos en man lider, sömn störs, arbetsförmåga och fysisk aktivitet minskar. I medicinsk praxis finns det fall av latent flöde, då sjukdomen inte förekommer länge och börjar störa mannen med uttalade patologiska förändringar i prostatas vävnader.

Diagnos av prostatit underlättas genom analys av urin och prostatiska sekretioner för närvaro av en inflammatorisk reaktion, såväl som ultraljudsdiagnostik av prostata genom abdominala eller transrektala metoder. Vid behandling används medel med antibakteriell aktivitet, såväl som preparat för förbättring av tillgången till prostatavävnad, diuretikum, anestetiserande och restorativa läkemedel primärt.

Traditionella metoder för behandling av prostatit används som hjälpmedel, för att minska antalet syntetiska droger som används och för att lindra symtomen på sjukdomen. Var noga med att korrigera regimen för fysisk aktivitet och mänsklig näring. Efter eliminering av akuta manifestationer av sjukdomen används fysioterapeutiska effekter, bland annat prostatassmassage, utförd med ett helande och förebyggande syfte.

Konsekvenserna av försummad prostatainflammation är allvarliga nog. En man kan möta impotens, infertilitet, generalisering av infektion och utveckling av purulenta septiska processer i prostata, så vid de första tecknen på prostatit är det viktigt att konsultera en läkare och ta en kurs av konservativ terapi.

Adenom av prostata

Prostatan är ett litet organ, vars storlek är tillräcklig för att utföra funktionerna utan att störa de anatomiska strukturerna i närheten. Åldersrelaterade fysiologiska förändringar i människokroppen eller patologiska störningar leder till ökad aktivitet hos prostatakörtlarna, vilket leder till att kroppsvolymen ökar betydligt. En typ av tumörsjukdomar i prostata är adenom. Detta begrepp i medicin används för att beteckna godartade neoplasmer som fortsätter med bevarandet av morfologiska strukturer, men med en betydande ökning av celldelningsprocesserna.

Godartad prostatahyperplasi under lång tid ansågs vara ett problem för män över 50 år, och förändringar i vävnader var förknippade med hormons påverkan. Ny forskning har kunnat expandera den vetenskapliga förståelsen för orsakerna till adenom. För närvarande innehåller etiologin av sjukdomsutvecklingen en stor lista över negativa yttre influenser och interna förändringar som utlöser de patologiska processerna för aktiv celldelning. Skadliga vanor, dålig ekologi, påverkan av industriella toxiner, genetiska faktorer, stagnerande fenomen, blodflödesstörningar och hormonella misslyckanden leder till utveckling av adenom.

Initiala tecken på sjukdomen manifesteras av en minskning av erektionen på grund av störd produktion av enzymer och en försvagning av urinströmmen, vilken är förknippad med förträngningen av urinrörets kanal och dess kompression av prostata vävnaderna. Senare tillsätts symtom på nedsatt njurfunktion, hypertonisk och smärtssyndrom.

De tidiga stadierna av prostata adenom är mottagliga för konservativ behandling med användning av moderna läkemedel för att sakta processen för hyperplasi. Med sjukdomsframsteg görs oftast ett beslut att utföra ett kirurgiskt förfarande för partiell avlägsnande av prostatavävnad eller fullständig resektion av organet. Användningen av folkmetoder för prostataadenom har inget vetenskapligt bevis på effekten, genomförs i syfte att eliminera symtomen på sjukdomen och lindra tillståndet hos en person.

vesiculitis

Inflammation av partiella vesiklar, som ligger nära prostatakörteln, är en frekvent komplikation av kronisk prostatit. Vesikulit kan också framstå som en självständig patologi i uttalade stillastående processer i prostatas vävnader.

För att upprätthålla det normala funktionella tillståndet hos genitourinärsystemet måste en man regelbundet tömma frökanalerna, eftersom ackumuleringen av utsöndring i dem leder till förtjockning och skapar gynnsamma förutsättningar för utveckling av patogen mikroflora.

Symptom på sjukdomen liknar förloppet av prostatit, dessutom förknippad med svår smärta i ljummen, långvarig förstoppning och okontrollerad utlösning, åtföljd av svårt obehag. En man höjer sin temperatur, tecken på allmän förgiftning utvecklas. Vesikulit kan också gå in i kronisk form och manifestera sig under påverkan av förkylning, under förvärring av inflammatoriska processer, med brott mot dricksbehandling, minskad fysisk eller sexuell aktivitet.

Behandling av vesikulit är associerad med utnämningen av antibiotika, med hänsyn till patogenens känslighet, användningen av smärtstillande medel, diuretika, laxermedel. Metoder för traditionell medicin, fysioterapeutiska procedurer för symptomlindring och vid återhämtning tillämpas.

Andra sjukdomar

Prostata sjukdomar hotar inte bara erektil, reproduktiv och utsöndringsfunktion hos män, men de kan bli ett hot mot liv, när det gäller cancer. Prostatacancer rangerar tredje i världen när det gäller förekomst av cancer, med tidig diagnos som den mindre delen av de identifierade fallen.

Negativa externa faktorer och interna förändringar i kroppen inte bara trigger processer hyperplasi, men också leda till en förändring i de inledande cellparametrar som består prostata. Morfologiskt kan de "fela" cellerna inte utföra sina funktioner, de delar okontrollerbart och kan bilda nya tillväxtcentra i andra organ. Prostatan, som har ett tätt nätverk av blod- och lymfkärl, blir en källa till fara, såsom cellstrukturer som drabbats av cancer sprids i hela kroppen, som bildar metastaser.

Symptom av prostatacancer i ett tidigt skede kan utelämnas, och de första tecknen på sjukdomen sammanfaller ofta med ett tidigt stadium av metastas när celler växer in i närliggande organ. Tidig diagnos med hjälp av datormetoder och analys på PSA möjliggör snabb behandling av malign prostatacancer med sparsamma kirurgiska tekniker. I senare skeden är terapin symptomatisk och palliativ, utförs för att förbättra välbefinnandet och förlänga livet.

Därför förekomsten av riskfaktorer eller familjehistoria, bör du besöka en urolog minst en gång per år och genomföra de nödvändiga diagnostiska tester för tidig diagnos av cancer.

Orsaker till sjukdomar

Violera prostataarbetet och leda till utvecklingen av patologiska tillstånd kan ha många externa och interna faktorer som negativt påverkar kropps och människors hälsa i allmänhet:

 1. Dåliga vanor.
 2. Felaktig mat.
 3. Låg fysisk aktivitet.
 4. Dålig ekologi.
 5. Industriella faror.
 6. Effekterna av strålning och andra typer av strålning.
 7. Brist på vanligt sex.
 8. Slumpmässig sexuell aktivitet.
 9. Sjukdomar i hjärtat och blodkärl.
 10. Sjukdomar i urinvägarna.
 11. Genetiska och ärftliga patologier.
 12. Hypotermi.
 13. Stressiga faktorer.
 14. Okontrollerad användning av droger för att stimulera erektion eller aktiv muskeltillväxt.
 15. Traumatiska skador på prostatavävnad.
 16. Åldersförändringar i människors kropp.

De flesta av de listade föremålen hänvisar till externa faktorer, det vill säga låter sig vara medveten av en person. Korrekt ätande, ge upp dåliga vanor, upprätthålla nivån av fysisk och sexuell aktivitet, varje man kan undvika stress för att skydda prostata. Att besöka en urolog en gång om året och reagera på förändringar i hälsa i tid är enkelt, även med hög sysselsättning i vardagen. Att undvika prostata sjukdomar är lättare än att behandla dem, så det är värt att komma ihåg din egen hälsa och ägna mer uppmärksamhet åt förebyggande problem.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

Anatomi av prostata (prostata): form och struktur

Prostatakörteln - ett viktigt organ i den manliga kroppen, korrekt funktion är beroende av den allmänna hälsan, kvaliteten på sexliv och normal funktion i urinvägarna.

I artikeln kommer vi att prata om strukturen hos prostatakörteln hos män.

Varför behövs det?

Prostata i kroppen utför ett antal viktiga funktioner:

 1. Sekretoriska. Hemligheten som produceras av denna kropp innehåller en flytande och tät fraktion. Den består av proteiner, elektrolyter, fetter och hormoner, som spelar en ledande roll i det sexuella systemet.
 2. Transportation. På grund av sammandragningen av de glatta muskelfibrerna i de partiella vesiklarna och prostata kapslarna sker en utlösningsprocess - utstötning av sämre vätska i urinröret.
 3. Liquefies. Mobiliteten och livskraften hos spermatozoa tillhandahålls genom spädning av spermier, vilket uppkommer på grund av prostatakörteln.
 4. Barriär. På grund av det är det svårt att penetrera patogena bakterier från urinröret till övre urinvägskaviteten.

Vad går ut?

Prostatan utsöndrar en vätska som har en specifik lukt och har en något alkalisk reaktion.

Sammansättningen av denna vätska innefattar enzymer, aminosyror, lipider, proteiner, citronsyra.

Dessutom innehåller den svavel, kalium, kalcium, fosfor, natrium, zink och klor.

Hemligheten, som produceras av prostatakörteln, ökar volymen av den seminal vätskan, gör den mer flytande, vilket gör att spermatozoa kan rör sig aktivt.

också prostata körtel ger en obetydlig mängd testosteron, Denna process är särskilt aktiv när mängden av ett givet hormon i kroppen minskar.

Med ålder drabbas män av en minskning av testosteronnivåerna och genom åren blir rollen av prostatakörteln i kroppen allt viktigare. Det innebär att kroppen ska behandlas med försiktighet och minimera de åtgärder som kan leda till dess patologiska förändringar.

Också, under verkan av substanser som produceras av prostata, omvandlas testosteron till dess mer aktiva form - 5-alfa-dihydrostystosteron.

Prostata: Anatomi

Formen av prostatakörteln liknar en trapezoid i ett inverterat tillstånd. Den ligger lite under blåsan i bäckenområdet. Utanför är körteln omgiven av en tät kapsel bestående av muskler och bindvävsfibrer. Kapselens roll är att skydda och begränsa organet.

Den prostatiska körtelvävnaden bildas av rörformiga alveolära körtlar, vars kanaler öppnar sig i urinröret.

Prostata - oregelbundet formad körtel. En del av prostata är 3 cm och den andra 4 cm. Hos friska män väger prostata ca 17-28 g, och hos små pojkar är storleken mycket mindre. Organets fulla bildning äger rum vid 17 års ålder.

Prostatiska områden:

 • spets, som riktas mot det urogenitala membranet;
 • foundation - En del av orgeln, lutad ner och framåt, smält med botten av blåsan;
 • främre änden, inför pubic vidhäftning;
 • bakkvartsparter, riktade mot tarmen
 • nedre sidor - Områden med avrundad form, belägen på organets sidor.

Anatomi av prostata - bilder:

Blodtillförsel

Låt oss prata om blodtillförseln i prostatakörteln. Den ledande rollen i blodtillförseln i prostata spelas av den nedre urinartären, vilket ger organs flera stora blodkärl. Även prostata och seminalvesiklar omger flera åder som bildar venös plexus och är associerade med samma kärl i rektum och blåsan.

histologi

Histologi av prostata:

Utanför är körteln täckt av en tunn kapsel, bestående av en fibrös tät bindväv, i vilken det finns många glatta muskelceller.

Inuti lämnar kapslarna från prostatakörtelvävnaderna i bindvävsfibrer, varifrån septaen delar upp komponenten i körteln i lobuler. Sammanlagt av celler från vilka lobulerna består, bildar organets glandulära parenkym.

parenkym

Prostatakörtelns parenchyma - vad är det? Parankymen av prostatakörteln representeras av sin egen körtelvävnad, såväl som av paruretralkörtlarna.

Glandulvävnaden består av alveoler, som är grupperade med 30-50 individuella lobuler, omgivna av muskelfibrerna septa.

Var och en av lobulerna passerar därefter in i kanalen, vars öppning uppträder i urinrörets prostatiska del.

Några av kanalerna sammanfogar sig i en, så i slutändan är deras antal mindre än antalet lobuler.

Runt varje körtel och lobules är muskelceller, som kontrakt vid tidpunkten för utlösning, vilket orsakar utsöndring.

förändringar

Några av de negativa effekter, såsom inflammation, abscess, tumör, kan orsaka diffusa förändringar i prostatakörteln, när det finns degenerativa störningar i strukturen hos dess parenkym.

Prostatakörlens mest speciella patologier:

 1. Prostatit är inflammation i körteln, som kännetecknas av följande symtom: klåda, obehag vid urinering och erektioner, frekvent uppmaning att tömma blåsan, brinna. Ofta observeras störningen av sexuell funktion parallellt.
 2. Adenom är en sjukdom där körteln ökar i storlek, så att patienten inte kan tömma blåsan helt. Symptom på sjukdomen: Vanlig trängsel att urinera, en svag urinström, dess fördröjning, liksom en ökning av adenomatösa noder.
 3. Prostatacysten är utseendet i prostatakörteln i ett hålrum fyllt med vätska. Cystens storlek och placering kan endast detekteras på ultraljud av prostatakörteln.

Annars sker behandlingen med hjälp av hormonella läkemedel och strålbehandling. Prostatacancer under lång tid gör inte sig själv, vilket är fyllt med sen diagnos och långvarig terapi. För att undvika utvecklingen av denna patologi personer över 50 år rekommenderas att göra ultraljudsprostata var sjätte månad.

Nu vet du allt om prostata hos män. Prostata är inte förgäves kallas det andra hjärtat, för det är tack vare honom att en representant för det starkare könet känns som en riktig man som kan leda ett helt liv.

Användbar video

Se en video om prostataanatomi hos män: